Semalam aku masak ayam kari bungol. Apa ke buruk beno nama lauk ko nih asia? Memang dah gitu namanya pon. Lepas masak, terus aku kasik disclaimer, “Abang, rasanya lauk ni masin kot. Macam terlebih taruk garam tadik.” Jalan selamat kihkihkih. Jawapan beliau, “ Takpe, gula susah nak dapat kannn.” Tah, apa kaitannya tah. Sindir lah tuh.
Sekali, masa buka, eh eh, sedap ek bang? Isy isy isy, macam kari bungol yang mak masak ek? Tak sangka la pulak boleh sedang elok plak rasanya. Aku ingat dah terlebih garam dah.
Sejak minggu lepas, suami ku dah sibuk suruh aku masak untuk balas munjung. Malas nyer laaa. Dah ler ari sabtu tu berjalan tak hingat, pagi ahad tu pulak dah penat2 kemas rumah. Last2, aku cakap, kalo tak masak rendang lodeh bagai tu boleh tak? Buat soto je boleh tak? Sibbaik boleh. Hello! Aku bukan jawa ok. Orang banjar takde munjung2 nih. Eh, ke ada? Tak kisah la. Yang penting aku tak pernah amalkan.
So, tengahari tu jugak aku suh suami ku pi beli ayam segala bagai. Dari pukul 2pm lagi aku dah kelentung kelentang kat dapo. Sebenarnya tak masak banyak pon hihi. Kasik jiran sebelah kiri kanan depan belakang jek. Eh, mana ada rumah depan rumah. Time buka, alamak… kurang masin la pulak. Takpe la. Kurang masin boleh tambah garam. Kalo dah termasin, satu hal plak nak tambah air, nak tunggu didih lagi. Tak pon, kena kopek kentang plak. Maka, sorry ler jiran2 ku.
0 komen:
Post a Comment