BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 30 August 2010

Isu Wanita

Heh, macam surat khabar sisipan keluaran khas hari wanita pulak ek. Sebenarnya dah beberapa kali gak aku nak tulis ni, tapi setiap kali ingat, tak duduk depan pc. Bila dah duduk depan pc, lupa lak apa ke bendanya yang aku teringat tadi. Padahal baru je perkara ni berlaku.

Gini. Masa aku pergi femli day kat d3saru itu ari, aku adalah bersembang dengan opismate dan isteri kepada staf ni. Biarlah aku menamakan opismate ni sebagai kak E dan isteri staf tu kak F (nama pun aku tak tau sebenarnya hihi). Sembang punya sambang (aku? sembang? pelik eh?), tah macamana termasuk la topik cancer. Rasa2nya masa tu asalnya kami cerita pasal h1n1.

Oh, bercakap tentang h1n1, baru2 ni ada dilakukan suntikan vaksin h1n1 kat opis aku. Memula tu derang wat survey dulu, berapa orang nak ambik. Aku tengok list tu, berapa ketul je yang nak. Ada tu, tulis, takut la, dah ambik la dll. Aku pulak, setelah berbincang dengan encik hairul, terus tanda ya. Sebenarnya aku ikut orang. Kalau ada geng, aku ambik la. Kalau tak, takut lak.

Pada hari kejadian, dah tengahari, barulah kawan aku ingatkan. Masa tu misi pun dah nak balik. Aku pun, ingat lepas zuhur la nak gi turun cucuk. Sekali time kat surau, jumpa member ni. Aku ajak la dia turun sama. Tapi, dia kata dia tak ambik. Sebab menurutnya, doktor sendiri pun tak ambik. Kenapa ek? Katanya, vaksin tu umpama trial version gitu. Aku dah terasa macam tikus putih la pulak. Pastu katanya lagi, ada dia dengar, sorang makcik ni ambik, besok tu terus lumpuh sebelah. Isy, langsung aku pun tak jadi nak ambik. Besoknya, aku tengok semua yang ambik semalam, selesema. Katanya, balik je semalam terus lemah2 badan. Kiranya vaksin tu sedang membentuk antibodi lah tu kot ek. Selepas tu pulak, dengar citer lagi, biasanya, kalau sampai misi datang ke tempat kita tu, sebab benda tu dah nak expired. Katanay aritu dia sediakan 1000 untuk opis aku (termasuk students). Sekarang ni, tak tau nak cakap, menyesal ke tidak.

Ok, berbalik kepada topik perbincangan kita tadi. Bila masuk bab cancer, offcourse la pompuan akan kaitkan dengan servik dan payudara kan. Dan bila masuk bab cancer cervik, offcourse la masuk ke bab pap sm3ar kan. Jadi, kami pun saling bertanya2, dah buat ke? Aku dengan konfidennya cakap la, aku dah buat 2 kali. Yang derang pulak, hampa! Sekali pun tak pernah. Padahal kak E tu dah 4+ dan kak F tu pun aku rasa dalam 45 ke gitu lah. Bukankah pada usia itu mereka kena lebih kerap melakukan pap sm3ar, kan? Boleh pulak derang tanya kat aku, sakit ke? Kena korek ke? Aku pun cakap la, takde maknanya sakit aih. Takde mende pun. Yang aku pelik tu, kak E tu dah beranak 2 kali. Gugur sekali. Yang kak F tu, dah beranak 6 kali. Gugur tak tau la pulak. Tapi??? Takut buat pap sm3ar. Apakah?

Pastu derang macam, eh, berani nya. Akak tak berani lah. Orang kata doktor masukkan benda macam muncung itik (???). Memang lah aku tak nampak alat yang digunakan tu, tapi takde lah pulak aku terpikir muncung itik ke haper.

Pastu pulak, kak F boleh tanya, aku dah kawen belum? Hah? Takkan lah aku sanggup mengorbankan keperawananku semata2 untuk membuat pemeriksaan itu? Lagi pun kan ujian tu untuk mereka2 yang 'aktif' sahaja? Kan?

Aritu sembang2 dengan mil pun ada dia cakap, kawan2 dia yang 'malu' nak buat pap sm3ar. Katanya, beranak tu dah memang terpaksa...

Hmmm...

p/s aku dah gugel, memang macam muncung itik pun benda tu hihi


Thursday, 26 August 2010

Matematik Kuadratik ke Trigonometri?

Kalau pergi pasar ramadhan, aku sangat jarang beli kuih. Ke, tak pernah langsung eh? Senang citer, memang aku tak pandang kuih la. Bukan sebab boikot harga kuih yang naik, cuma, tah, tak berapa gemar kot. Tapi semalam, aku terpandang satu gerai ni menulis, (tak ingat kuih apa)

1= 40 sen
4 = rm2.

Sekali pandang macam takde apa2. Tapi, bila difikirkan balik, eh, betul ker tu? Sampai membuatkan aku terpikir, rumus apakah yang dia gunakan sampai dapat formula tersebut. Macam ada sikit2 y=mx+c, kan?

Kalau takde part 1=40 sen tu, boleh la jugak diterima. Ok, sebijik 50 sen. Tapi??? Apa2 pon, berhati2lah di jalan raya. Ada gunanya korang belajar matematik kat sekolah dulu sebenarnya...

Wednesday, 25 August 2010

Online Bisnes

Sebagai salah seorang daripada bekas peniaga online, aku memahami bagaimana eksaitednya perasaan bila bisnes yang dijalankan mendapat sambutan. Asal nampak email baru, PM baru (kat forum), sms, apatah lagi call, berdebar2 je rasa. Bila dapat order, kalau boleh dan2 tu nak pegi pos. Dan rasa puas bila orang tu call back atau sms cakap, 'batik dah sampai. cantik sangat!'. Yang lagi rasa kembang tu, ada tambahan lagi, ' tengok life lagi cantik'. Nak tambah best lagi, ' 'pasni kalau ada stok baru bagitau ceepat ek, takut terlepas or orang lain sambar dulu'. Pergh! Seronok sangat pengalaman tu. Itu semua menyebabkan kita tambah teruja sampai nak meletup (kalau atom2 yang teruja, takut meletup pula. betul lah orang tua2 cakap, jangan suka sangat, nanti dapat sedih. sebenarnya takut nanti meletup hihihi. dah meletup, ye sedih).

Tapi, apakan daya, aku tak dapat teruskan bisnes tu. Kekangan masa. Walau pun masih 24 jam sehari, tak daya lah aku nak mencilok. Orang kata, alahhh buat je lah part time. Ko nak buat, buat lah. Aku, tak berdaya. Lagi pun, aku rasa dah cukup lah rezeki aku setakat ini. Bukannya aku nak kaya sangat. Ok lah ni. Janji aku cukup tido. Tido gak yang aku pentingkan hehehe.

Tapi, sekarang ni, bila aku tengok online bisnes versi kini, adakalanya aku jadi menyampah. Isy, agaknya dulu pun ada orang menyampah kat aku ek hihi. Bukan apa. Dulu, aku nyer bisnes, aku promote kat forum2. KMC, WMC dan tah apa2 lagi forum tah, aku pun dah lupa. Di samping tu, aku ada juga blog dan fotopagess. Dan untuk kesemua medium ni, aku buat benda yang sama. Kiranya kalau nak update stok yang tinggal tu, kena buat sekaligus pada kesemua medium nih supaya orang tak keliru. Dan konsep aku, kalau customer tu jumpa produk aku kat forum, kat forum lah settle. Kalau kat blog, settle kat blog, dan begitu lah seterusnya pada tempat2 yang lain.

Tapi trend sekarang yang aku tengok, bila kat forum tu, kita dah beriya2 nak tengok baju yang dia jual, dia tulis, 'sila ke blog saya yea...'. Nyampah betul aku kalau ada yang buat cenggitu. Umpamanya ko sewa kedai kat bpmall, pastu ko tampal notis, kedai sebenar kami bukan di sini, tetapi di depan bus stand. Gitu. Tak tau lah orang lain. Tapi aku, sangat2 tak suka. Mentang2 la forum tu kena bayar, ko divert kan orang ke blog yang ada advert seperti nanang. Berblog tu tak salah. Aku pun ada blog bisnes jugak. Dulu. Yang salahnya, kenapa tak letak gambar produk kat forum? Nampak nau malas, kan? Tak tau lah sekarang cemana, tapi dulu kiter kena upload gambar ke fotobaket, baru boleh tepek kat forum. Lagi pun kan dah bayar forum tu kan. Memang lah tak rugi sebab berapa la sangat bayaran sewa tu kan. Dulu rm30 je 3 bulan. Tapi, berusaha la sikit.

Dan sekarang, ada pulak social network site, bertambah lah ruang niaga kepada peniaga2 ini. Ni lain pula isunya. Bukan berkenaan berniaga kain2 tudung2 ni. Yang tu aku tak kisah. Ni yang dok ajak orang join bisnes tah haper haper tah. Ok, aku dah siasat, bisnes sms secara pukal. Contohnya ko seorang cikgu, nak bagitau semua student, ada kelas tambahan besok. So, boleh la ko hantar guna perkhidmatan sms pukal itu dengan kadar yang berpatutan. Patut tak patut tu, aku tak tau lah. Tapi, nak ambik pakej tu pun ratus2an la juga.

Bab bisnes tu, aku boleh la pejam mata, aku tak nak, tak perlu, belum perlu. Pendek kata, tak mau lah. Tapi, bila kiter dah tak nak tu kan, perlu ker orang tu membuat stetmen2 yang sepertinya kiter ni tolak rezeki, tak berani mencuba, peluang depan mata pon takmo grrrrrrrrab, gini lah orang melayu bla bla bla. Adoiii pelik betul lah. Tolak rezeki ke aku kalau rasa cukup pada apa yang aku ada? Bukan tak de rasa teringin nak mencapai 'kebebasan kewangan', cuma, aku tak nak. Ok, takde alasan lain. Tak nak. Tak nak!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ok dah. Puas ati aku dapat menjerit kat sini. Itu je. Babai!



Tuesday, 24 August 2010

Reasons To Date An Engineer


Ingat lagi tak? Masa zaman belajar di universiti dulu, budak2 engine (ada u yang panggil 'kejut' ek?) suka pakai tiset 'reasons to become an engineer' (RTBAE). Tiset ni kira taraf2 fidodido, boylondon la kalau masa kita kecik2. Tiset tu biasanya warna putih atau hitam dan tulisannya kaler kuning kalau tak salah. Ada jual kat CM tiset tu. Bila memakai tiset tu, ada satu kebanggaan dalam diri. Kembang2 idung. Rasa kental, waja, cekal, tough dan macho. Kalau lelaki yang pakai, komfem saham naik punya ar. Saper tak nak berpakwe kan budak engine? Cuba cakap? Budak masscomm je kot hahaha. Tapi, aku dah lupa apa ke reasons nya. Kecuali 1 je yang aku ingat, 'to pay back my study loan' Tak sehsuai betul. Macam la keje lain takleh bayar study loan ek?

Itu kisah tiset rtbae. Yang aku nak kisahkan kat sini sebenarnya ialah tentang satu lagi tiset yang telah diubahsuai daripada tiset rtbae tu tadi, iaitu, 'reasons to date an engineer' (rtdae). Saper ada? Takde kan? Memang la tempat lain takde sebab tiset ni limited edition hehe. Encik hairul je ada. Sebab? Sebab tiset ni didesign oleh housemate dia. Kan aku pernah citer, housemate dia ada students dan ada engineers. Biasanya kalau grad dan dapat kerja kat area situ jugak, derang terus je stay situ.

Tiset tersebut telah direka pada sekitar tahun 2001/2002, aku pun dah lupa. Tapi yang pastinya masa aku degree. Tapi, tiset ni tak berapa laku. Sebab apa tau? Sebab orang tak paham apa makna ayat2 tu. Mungkin derang rasa, kalau derang pun tak paham, inikan pula orang lain yang melihatnya di belakang mereka? Dan kalau mereka2 tak paham, tak sampai lah maksud dan tak tercapai lah objektif mereka memakainya. Tapi, apakah objektifnya? Adakah untuk menackles aweks/balaks? Dah tentu lah kan. Dah tajuk nya pun rtdae kan. Tapi, adakah encik hairul juga menggunakan tiset ini sebagai medium dengan maksud yang sama? Entah lah. Dah memang kami sama2 'engineer to be' pada ketika itu.

Selain faktor kebombastikan jargon2 (taklah dasat sangat sebenarnya) yang digunakan pada tiset ini, satu lagi reason kenapa orang tak berminat nak memilikinya ialah kerana ayat2 itu kebanyakan mempunyai double meaning. Agak bahaya lah. Jadi, takkan lah aku kena buat tiset 'reasons to not buying rtdae tiset' pulak kan. Maka, berkubur begitu saja lah kot. Tak tau lah kalau derang dah komersilkan tiset nih. Setahu aku, tak. Memang tak pernah nampak kat mana2 selain di dalam lemari rumah ku itu huhuhu.

Ok, mari kita terus melihat, apakah yang orang tak paham dan double meaning sangat pada tiset ini. Lets cekidaut!

REASONS TO DATE AN ENGINEER

Lubrication, Friction and Wear is really a class (wo!)
They don't give a damn what people think
They are need to all nighters
They are always willing to experiment (are we? eh, macam tanya kat encik hairul pulak)
They know how to decrease and increase friction (ngehngehngeh)
They know how to deal with stress and strain
Engineering couples haves better moments (awww!)
They know all about heat transfer (ouch!)
They do it with more torque (do what???)
They know how to test their rigid cantilever (apa tuh?)
They design and build larger erections (grrrrr)

Erkkk apa nak tulis ek? Dah lah, tu jer.


Monday, 23 August 2010

Suka Makan, Tapi Tak Pandai Lor...


Aku suka sangat makan kek gula hangus a.k.a kek sarang semut a.k.a kek sarang anai2 (ada ke anai2 dok dalam sarang? bukan ropa kek ni mcm kayu yg digigit anai2 ke? patut namanya 'kek kayu dikerjakan anai2'). Ada juga orang panggil kek kukus. Tapi, aku bakar??? Ermmm... Apa2 pun namanya, yang aku maksudkan ialah kek yang kaler coklat berlubang kenyal2 macam plastik tu lah.

Dulu. Bila tah. Pernah la musim mak buat kek nih. Ya, aku ingat, kek ni dikukus pada masa itu. Masa musim tu, mak, along, busu temah dan ibu, masing2 menerai membuatnya. Siapa yang paling bersarang kira terbaik dari ladang lah. Aku ingat, aku pernah tolong buat kek ni kat rumah along. Aku ambik tugasan membuat gula hangus tu. Tapi, dah lupa la cemana. Tak prektis, mana nak ingat. Cuba ko tanya sekarang, komfem aku boleh kasi resepi teros.

Dan petang sabtu lepas, aku pun menerai membuatnya. Dan, dengan tidak disangka2, cempedak dah jadi nangka, bukan sahaja kek itu berlubang seperti kayu digigit anai2, tetapi rasanya juga sangat enak uolsss... Lagi2 bila dimakan panas. Ada rangup2 sikit. Feh!

Selepas di terbalikkan, rupanya adalah almost perfect

Tapi, tetap berdebar2 bila nak potong sebab takut cover buku je menarik tapi isi dalam hampeh.

Bila dipotong, dia seperti span. Toing toing! Kenyal dan seperti plastik. Aku takkan meminta lebih dari ini...

Ok, berdosa rasanya kalau tayang2 tapi tak kasi resepi, kan? Dah lah bulan puasa. Ilmu ni, kalau kita share dan orang gunakan, boleh menjadi bekalan di hari esok. Insya Allah. Ya, kek juga boleh jadi bekalan di hari esok, tapi lepas abis puasa nanti la.

Jadi, inilah resepi kek gula hangus yang tak tipu langsung. Memang menjadi. Kalau tak jadi, salah diri sendiri, bukan salah resepi hihi.

Bahan2 karamel (gula hangus):

1 cawan gula (cawan standard ok)
1 cawan air panas (panas ya, takmo suam2 kuku ke haper)
2 tablespoon mentega (pon sudu standard)

Bahan2 lain:

4 biji telur
1/2 tin susu pekat (ni versi manis2 buah. kalau nak manis lagi, taruk la 3/4 tin ke, 1 tin ke, 2 tin ke)
1 cawan tepung gandum }
1 sudu teh soda bikarbonat } ayak sekali
1 sudu teh esen vanila

Kekdahnya:

1. Taruk gula dalam kuali. Masak sampai cair dan berwarna kecoklatan. Api biar sederhana ya. Godak2 la masa nak cair tu. Kang dia tak cair rata pulak. Warna ini akan menentukan warna kek tu pada akhir nanti. Biasanya orang buat memang kaler coklat tua cam gambar aku tu. Kalau kaler coklat cair tu nampak macam tak menyelerakan jek hihi.

2. Bila dah komfem dengan warna pilihan anda, tuang air panas ke dalamnya. AWAS! Sila sediakan tutup kukus bersama2 anda sebab nanti dia akan meletop kebabom (exagerate sikit supaya korang ikut. kang dah melecur tangan baru tau, tangan tu kena tutup dengan kain anduh pula). Pastu godak2 la sampai sebati.

3. Pastu, masukkan pula mentega. Godak lagi sampai mentega cair dan semuanya sebati. Dah tu, tutup api. Eh, lupa, masa tuang air tu tadi, api tu kasi pelahan la sikit. Kang betul2 meletup pulak.

4. Kemudian, pegi la on mixer dan pukul telur sampai kembang. Caner nak tau dah kembang ke belum? Cer ar senget kan bekas adunan (lub, aku dah rasmikan bekas adunan profesional tu) tu. Kalau dia dah tak cair, slow je movementnya, kira dah kembang la tu.

5. Pastu masukkan susu. Godak lagi kasi sebati.

6. Dah sudah tu, masukkan tepung+soda bikarbonat sedikit demi sedikit. Jangan lupa ayak ya. Kecuali anda mahu ada serangga menghuni sarang semut anda! Mix lagi dan lagi perlahan2.

7. Kendian, tuang kan gula hangus yang dalam kuali tadi. Godak lagi.

8. Last sekali, masukkan esen vanila. Godak dan godak dan godak.

9. Pas dah siap tu, tuang dalam loyang, tutup dengan apa2 penutup dan tinggalkan dia 4-5 jam. Lagi lama kita tinggal, lagi bermaharaja lela la anai2 tu mengerjakan kabinet dapo korang muahahaha. Ya, sarang akan lagi cantik gitu. Kalau buat adunan ni malam, besok pagi time sahur tu bakar pun boleh. Alah, sempat je kalau bangun kul 5 tu, panaskan oven 10 minit, masukkan kek. By the time waktu imsak, dah boleh test cucuk2 dah. Lepas sembahyang subuh dah boleh matikan oven dan sambung tido. Eh, tapi dah tak boleh makan la ek? Sabo ke korang nak tunggu berbuka petang nanti? Ok, aku anggap malam raya la. Pagi raya bakar kek. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 60 minit.

Selamat Mencuba!

p/s ayam di atas ialah ayam perasmian oven itu ari.


Friday, 20 August 2010

S0LUSI


Majalah S0lusi adalah satu fenomena. At least bagi aku la. Membaca s0lusi telah membuka mata aku. Terima kasih kepada abang epet yang telah memperkenalkan majalah ini kepadaku. Pada hari raya tahun lepas, aku membaca s0lusi buat pertama kali di rumah abang epet. Sejak itu, aku mula menjadi pelanggan tetap. Tapi aku belum melanggan secara rasmi. Bukan apa, aku takut kalau majalah tu dipos, ia akan rosak semasa dimasukkan ke dalam peti surat ku yang cinonet tu. Kang mesti di lipat dua untuk dimuat ke dalam tu. Memang lah tak menjejaskan isi kandungan majalah tu. Cuma, biasa lah. Aku kan cerewet. Beli kat kedai pun pilih yang tengah2, yang belum disentuh. Dalam fikiran aku, kalau yang atas2 tu biasanya orang dah belek2, free reading. Nanti ilmu yang ada dalam majalah itu dah diserap oleh orang tersebut. Kurang pulak ketumpatan ilmunya hihihi. Nevermind...

Membaca s0lusi pada setiap isu, aku mesti mulakan dengan page terakhir, iaitu ruangan anggukgeleng. Kalau dulu, masa kecik2, aku baca majalah jelita/wanita, aku suka baca ruangan sekapur sirih. Ruangan untuk pembaca bercerita kisah2 mereka yang biasanya lucu (eiii macam skema je tulis lucu. lawak ok, lawak). Tapi, untuk ruangan anggukgeleng ni, ia lebih bersifat sinis. Dan bukan tulisan pembaca. Kadang2 tu, memang kena di batang hidung sendiri. Sadis sadis. Dan kisah yang dipaparkan dalam isu 22 telah membuat aku tersentak. Simple, tapi sangat memberi kesan. Kisahnya lebih kurang begini.

Ada seorang professor menaiki sampan dengan seorang pakcik. Sedang mereka belayar (eh, apa istilah untuk sampan ek? mendayung ke?), prof ni pon tanya kat pakcik ni. Pakcik, pakcik pandai membaca tak? Pakcik ni cakap, saya ni buta huruf encik. Tak boleh baca. Prof ni lalu berkata, oh, kalau begitu, pakcik dah kehilangan separuh dari hidup pakcik. Tak mungkin orang jaman sekarang ni boleh hidup kalau tak pandai membaca. Pakcik ni tak kata apa2. Pastu, prof ni tanya lagi. Pakcik, pakcik ada saving tak? (erkkk aku lupa la dia tanya saving ke harta, tapi rasanya saving kot). Pakcik ni pun cakap, saya ni semekin encik, mana der saving. Prof ni pun cakap, oh, kalau cenggitu, pakcik dah hilang separuh lagi hidup pakcik. Tak mungkin orang jaman sekarang boleh hidup tanpa wang. Sabo je lah (dalam hati pakcik ni kot *aku menambah je ni).

Tak lama kemudian, tiba2, sampan mereka dipukul gelombang lalu bocor. Air mula memenuhi sampan pakcik itu. Mereka pun bertungkus lumus cuba menimba air itu, namun air semakin memenuhi sampan itu. Pakcik pun bertanya kepada prof itu, encik, encik pandai berenang tak? Prof tu menjawab, tidak!. Pakcik tu pon berkata, oh, kalau cenggitu, encik akan kehilangan seluruh hidup encik. Kita nak karam ni, cemana encik nak selamatkan diri kalau tak pandai berenang?

Kuang kuang kuang...

Moral of the story, setiap manusia mempunyai kelebihan dan kepandaian masing2. Jadi, jangan lah kita suka2 hati memperkecilkan orang lain.

Kenapa kisah ini sangat menghantui fikiran aku? Selain daripada mengingatkan diri aku agar tidak memperlekehkan orang di sekeliling aku (dalam kes ini, students), aku turut berfikir tentang orang lain, rakan2 terutamanya. Kadang2, bukannya mereka memperlekehkan secara direct seperti professor tadi, tetapi, lebih teruk lagi, memaksa pula orang yang diperlekehkan itu mengikut jejak mereka dengan alasan, ingin berkongsi kejayaan. Mungkin apa yang aku katakan ini terlalu kabur. Banyak aspek yang boleh dikupas mengenai hal ini. Cuma, cukup lah aku mengupasnya dalam aspek pendidikan/pelajaran/ilmu. Bab bisnes2 tu boleh lah kiter abaikan. Huh! Bukan semua orang nak kaya sangat la.

Bila direnung2 kembali, aku cuba membandingkan ilmu yang aku perolehi semasa diploma dengan student aku yang juga buat diploma. Bunyi nya sama, tapi isi nya berbeza. Dan perbezaan itu bukan la seperti perbezaan diploma yuitm dengan utm, mahu pon poly. Perbezaannya terlalu jauh. Dan kalau difikir2kan balik, student aku mendapat lebih lagi kalau dilihat dari sudut employability. Ye lah. Diploma aku lebih kepada teori. Kira2, analisis. Semuanya belajar dari buku. Yang hands on nya tidak seberapa. Projek akhir, kalau zaman sekarang ni taraf projek budak sekolah je. Projek budak emaresem pon lagi dasat aku nengok huhuhu. Apa tidaknya, nak buat projek, time tu lah baru nak belajar etching segala bagai. Pandai2 sendiri jek.

Tetapi student aku belajar benda2 yang berkaitan dengan industri. Bukan setakat dalam hal amali, tetapi juga berkaitan dengan management. Cuba bayangkan kilang. Ada QC, purchasing, hr, training, admin, stor, iso, maintenance, semuanya derang belajar. Kiranya kalau derang dapat serap semuanya, masuk keje kat kilang tu kira takyah diajar la. Mungkin la derang lupa, tapi semuanya dah pernah belajar. Pasal commisioning untuk pembelian barang pon masuk dalam silibus. Nak buat meeting pun belajar jugak. Isy isy isy, aku pun tak tau tu semua.

Tapi, ye lah, belajar kat uni, kiter kena independent. Pandai2 la nak belajar benda tu semua. Bijak2 semua kan. Sebab tu lah ramai yang menganggur hihihi.

Apa2 pun, betul lah. Menuntut ilmu biar sampai ke negeri ciner. Dari dalam buaian hingga ke liang lahad. Orang berilmu akan disanjung mulia. Dan berbagai2 lagi. Masing2 ada kelebihan dan kelemahan masing2. Orang yang pandai, mungkin tak pandai menyelam. Orang pandai menyelam, mungkin tak pandai memasak. Eh, macam lari lak fokus. Kalau semua orang jual murtabak kat bazar, sape nak beli murtabak? Sebab itu Allah menjadikan manusia dengan fungsi masing2. Ada guru kerana ada murid. Ada engineer kerana ada sekolah nak dibina. Ada driver bas kerana ada orang nak pegi keje naik bas. Ada makcik smiling face jual nasi ambeng sebab ada orang yang malas masak untuk berbuka hehe.

Kesimpulannya, hari ini hari terakhir 10 hari pertama, tempoh yg penuh dgn rahmat. Esok, kita akan masuk 10 hari kedua, tempoh yg penuh dgn keampunan. Selamat berpuasa!




Wednesday, 18 August 2010

Makcik Lewat Yang Psycho VS Makcik Psycho

Eh, aku ni macam tak puasa jek? Tiba2 dah puasa 8 ari baru teringat nak tulis pasal Ramadhan kali ini. Walau bagaimana pun, itu tak bererti aku tak beriya2 berpuasa. Tak seperti dulu2, aku sangat lah malas bangun sahur. Kalau dapat aku celik mata tu pun dah kira bersyukur. Tapi kali ni, aku bangun cargas2 lagi tau. Cuma, takde la aku klung klang klung kleng pepagi buta tu. Just panaskan lauk berbuka jek. Kalau takde sangat lauk, aku masak air buat telur separuh masak dan oat + milo. Setakat ni memang takde rasa letih sampai tak larat nak jalan. Ok je.

Terawih hari yang pertama hari tu, aku jumpa makcik lewat yang psycho. Ingat lagi? Tahun lepas ada sorang makcik yang bikin saspen time tengah2 terawih? Mulanya takde apa2 berlaku. Tapi, semasa aku nak witir kat belakang, dia tegur aku,

"Kau buat berapa? 8?"

"A'ah a'ah (dengan nevesnya)".

Bila aku nak mula witir, dia tanya lagi,

"Ke, kau buat 10? (agaknya dia ingat aku nak sambung lagi 2 rakaat kot)".

"Tak, 8."

"Dah 8?"

"Dah dah."

Tengok! Dia tanya sepatah, aku jawab sepatah. Sebab tak sangka dia akan tegur aku hihi.

Mengenai makcik psycho aka makcik gedik pulak. Kelmarin, aku masuk2 je opis waktu tengahari, kawan aku cakap,

"As!ah, akak jumpa akak ko."

"Akak? Akak mana?"

"Akak... akak yang selalu telefon tu."

"Aik? Macamana kak su kenal pulak?"

"Tadi, akak gi bengkel 'man' nak check ekon. Tengah tunggu tu ada akak tu. Dia tanya la, keje mana. Pastu dia tanya, kenal ko tak?"

"Pastu?"

"Tah, akak tak dengar sangat dia bebel. Yang akak ingat dia cakap pasal rumah. Tu yang akak suspek dia tu. Pastu dia cakap la, dia tak pernah berurusan dengan kau, Dia berurusan dengan suami ko jek."

"Eh, pelik betul ek? Boleh pulak tengah2 kat bengkel dia tegur orang ek? Peramah sungguh! Cemana gaya dia? Saya pun tak pernah jumpa dia. Pakai tudung labuh ek?"

"Takde lah. Macam rugged je? Dia pakai tudung yang belit2 tu, pakai suar, pastu baju ropol2. Tapi dia pakai baju kat dalam (inner) la."

"Oh? Dah tukar imej?"

Ermmm entah la. Aku masih pelik. Adakah semua orang yang dia jumpa, dia akan tegur dan bertanya keje/duduk mana supaya boleh mengesan kami? Entah apa agaknya yang dia cerita sebenarnya tah. Agaknya lah kan, kalau dia tegur aku cenggitu, aku nak ngaku tak? Eh, best jugak kalau aku berlakon ek? Ok, aku akan berlakon cenggini.

"Ooo kenal. Kenal sangat. BFF lagi. Kenapa kak? Eh, akak ni la yang selalu call kat opis kitorang tu kan? Laaa ini ker orang nya yang ngorat laki dia tu? Sian ko kak..."

Hahaha ye lah tu. Berani ke aku? Rasa2nya aku akan bolayan je. Tak kosser aku. Tapi, teringin juga nak kasi sedas dua.

p/s Satu yang aku suka buat time poser2 ni ialah mengulang baca entry raya tahun yang sudah2. Seronok pulak.





Tuesday, 17 August 2010

Asam P3das Warisan Anak M3laka


Aku tak berapa masuk dengan asam pedas kat kedai. Tak kira lah batupahat ke, muo ke melaka ke. Sebab rasa asam padas kat sini macam pelik. Ye lah. Dari dulu dah makan asam pedas mak. Yang lain2 rasa tak sedap sangat. Isy, ruginya aritu balik sekejap tak sempat makan sebab baru lepas makan. Mak masak asam pedas yang kelihatan menyelerakan. Erkkk memang selalunya balik rumah mesti bukak periuk dulu.

Tapi, sejak keje kat @tec ni, opismate aku asik la cakap dia makan asam pedas kat sungai hayam. Kekadang seminggu berkali2. Sedap sangat ker? Dia kata laki dia suka sangat. Tanya kat member lain pun, katanya sedap. Cuma kedainya buruk ar. Isy, adakah lebih sedap dari asam pedas mak siti? Mari kita cekidaut.

Maka, pada hari jumaat entah minggu bila tah, aku pon mengajak encik hairul menerjah ke sana. Dia pun sukaaa sangat makan asam pedas. Aku je selalu elak2.

Kedai papan yang buruk.

Suasana seperti makan di rumah nenek. Nenek versi zaman dulu la. Nenek sekarang rumah batu.


Ramai gak orang ciner makan kat sini.

Kepala ikan merah satu!

Sebenarnya aku tak suka sangat ikan merah. Kalau ikan mayong ke terubuk ke, baru lah terangkat.

Sampai kelabu lens aku. Berasap2.

Kesimpulannya, tak menepati citarasa kami. Macam ada rasa biji2 ketumbar ke haper tah. Aku masak lagi sedap. Kata encik hairul. Aku setuju je hehe.

Ok, kepada sesiapa yang ingin mencuba resepi mak siti, meh aku kopipes kan. Ini lah asam pedas citarasa aku.

ASAM P3DAS BANJAR-MALBARI STYLE (Tapi step nya aku hentam je ikut suka takde style)

Untuk 2 orang makan

- Sekor ikan apa2 la yang korang suka. Aku suka ikan terubuk dan mayong. Pilihan lain - pari, kembung, kerisi, parang, merah, selar kuning, patin (nyum nyum tambah tempoyak lagi best). Kapi kalo ikan kecik cam selar tu jangan le letak sekor laks ek hihihihi. Hh, nak letak ayam pon boleh!
- Minyak masak lebih kurang menutupi dasar periuk, sesuai kan la untuk menumis. Kalo terlebih, dah siap masak tu ceduk la keluar hehehe
- Cili boh 4 sudu makan (leh tambah kalo nak pedas)
- 5 bijik bawang merah
- 2 ulas bawang putih besar. Kalo kecik letak la 3 bijik (petua kata kena no. ganjil)
- Kunyit saiz lebih kurang seruas jari hantu
- Halia sama saiz ngan kunyit
- Asam jawa (kalo guna asam adabi tu, ambik dalam 1/2 - 3/4 sudu makan. Kalo guna asam dengan bijik lak, ambik dalam 1 sudu makan. leh try and error. Test je rasa banyak kali, sampai sedap)
- Air lebih kurang 3/4 - 1 bekas plastik taufufa. agak2 la supaya kuah tak terlalu cair (untuk dibuat air asam)
- Garam dan aji secukup rasa. Try dulu letak 2 sudu teh garam
- Daun kesum (optional, kalo tak letak pon tak ganggu rasa pon)

Cara cara :

1. Tumbuk halia, kunyit, bawang putih dan merah (untuk 2 org makan ni takyah la blend sebab air akan melambatkan proses memasak)
2. Panaskan minyak dalam periuk
3. Tumis bawang2 ngan cili boh sampai pecah minyak atau garing. Janji jangan hangus sudah...
4. Masukkan air asam. Kacau
5. Biler dah didih, masukkan ikan. Jangan kacau sangat, nanti hancur plak ikan
6. Kendian masukkan garam dan aji
7. Lepas test dan puas hati, masukkan daun kesum. Pastu rasa lagi. Kalo kuar ayat nih, "ermmm sedapppp" tutup api.

Walau pon aku johorean, tapi rasa asam pedas ni memang lain dgn muo/batu pahat style. Kalo mertua lak, orang jawa, dia letak tempe dalam asam pedas tuh. Kekadang letak bendi pon ok gak, takyah masak sayur lagi dah. Jimat masa :P. Kalau letak tempoyak, lagi la la la sedap, terutamanya kalau ikan patin.

Selamat mencuba!

Monday, 16 August 2010

Loteng, Attic : Pengganti Bilik Ke-4 (Siri 10)

Dah. Puas dah rasanya bertanggakan tangga berwarna kemerah2an. Alah, mula2 tu je sedih. Lepas2 tu, tak perasan pon kaler tangga tu time turun naik loteng tu. Membesar2kan sungguh. Walau bagaimana pun, tidak lah bererti aku puas hati dengan keadaan tersebut. Masih nak tukar kaler jugak. Jadi, sempena menyambut puasa ni, kami menukar kaler tangga itu kepada warna...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...




putih! Yey!

Mula2, kita gosok dulu. Eh, bukan kita. Dia sensorang je. Guna grinder jek, tak yah penat.

Uh! Huduh betul.


Selepas itu, bermula la sesi mengecat. 3 layer baru rata dan menutup sepenuhnya warna kayu. Dah, aritu nak sangat nampak ira kayu kan. Tapi, warnanya tak cantik. Ni, dah kaler cantik, tak nampak la ira kayu. Biasalah. Untuk dapatkan sesuatu, kita kena lepaskan sesuatu.

Dah siap. Yeay! Cantikkk

Baru lah sedondon.

Ok layan la gambar yang berulang2. Aku suka.










Dah siap tangga, banyak lak lebih cat tu. Maka, aku pun menyuruh dia mengecat kusi yang burk nih. Berjasa sungguh la kusi ni. Dah la free. Asalnya kusi ni datang dari opis yusin kot. Masa baru2 kawen kan semekin, maka pakai je lah kusi nih. Lepas dah tak berapa semekin, aku letak dia kat luar. Buat duduk2 petang2. Bukan kami. Kucing. Selepas dah cantik ni, aku angkut dia naik atas loteng. Boleh jugak buat baring2 baca buku, kononnya. Mula nak beli sofa bed, tapi, dah tak jadik lah.

Sarung kusyen tak sedondon. Tapi, tak kisah lah. Saper nak tengok pon.








Sekian.

Saturday, 14 August 2010

Tak OK, Tapi OK!

Sejak sebulan yang lalu, line strimiks aku dah buat hal. Bukan macam biskot chocfudge yang sekejap ada sekejap takde. Ni jenis sekejap ada, lamaaa takde. Dan ada hari2nya, sekejap pon takde langsung. Hasil pemerhatianku, wireless network takde problem di mana, komputer2 boleh connect ke modem. Cumanya, dia tak boleh keluar ke internet. L3D hijau tak menyala dan L3D kuning blinking.

Oleh kerana dia kekadang ada, aku anggap mungkin masalah sejagat lah kot. Tapi, lama kelamaan, makin teruk. Kiranya tak berbaloi la bayaran rm60 aku tuh. Jadi, aku pon menelefon talian hayat. Masaelahnya, telefon kat rumah aku dah kong. Sejak tahun lepas aku tak tukar betri dan cecait betri itu telah merosakkan battery terminal. Maka, tak dapat lah aku menelefon secara free. Guna henfon ken acaj. Tu yang aku fikir 8x sebelum call talian bebas tol itu. Ni umpamanya kereta berpendaftaran luar la. Boleh isi minyak r0n97 je. Takleh isi r0n95. Eh, macam tak sesuai je perumpamaan ni? Lantak ler.

Kali pertama aku call hari sabtu lepas. Dari opis. Dia suh orang yang ada kat rumah supaya meng off kan modem sebab dia nak refresh kat tempat dia. Dan dia suh orang kat rumah juga telefon. Selepas 30 saat, dia suh on kan balik. Encik hairul, bila dia tengok lepas tu line dah ok, maka dia pon tak menelefon balik. Konon dah baik lah tu.

Tapi, panas tak berpanjangan. Tak sempat semalaman, dia jadi balik. Maka, aku pon menelefon lagi pada hari isnin. Orang lain pulak. Lain pulak kekdah diagnosisnya. Dia tak suruh off-on lagi dah. Time aku kat rumah, tak pulak dia suruh off-on. Setelah disiasat, dia pon mendapati terdapat masalah pada talian. Aritu pernah jadi sekali, masalah sambungan kat bumbung rumah ku. Jadi, dia pun dia bukak satu report dan suruh tunggu 24 jam. Kalau takde technician carik, call dia balik.

Esok tu, lebih kurang pukul 11 pagi kot, ada sorang pakcik call berkenaan report tersebut. Aku pun suh encik hairul balik. Selepas dia siasat dalam rumah, takde masalah. Masalah berlaku di kabinet. Teringat pulak masa aku praktikal kat telek0m suatu ketika dulu. Asik laaa mengikut technician tu membaiki line rumah orang.

Selepas itu, keadaan kembali pulih. Petangnya, seorang pempuan call untuk mengesahkan kerja2 telah siap dijalankan. Masa tu aku berada kurang 5km dari rumah. So, tak dapatlah nak confirm dan dia berjanji untuk call lagi esok. Besoknya, sorang lelaki pula call. Dengan skrip yang sama. Dan report pun ditutup. Kes selesai.

Buat julung2 kalinya, aku ingin memuji perkhidmatan mereka ini. Tahniah kepada Telek0m Malaysia. Lenkali taruk ubat halau cicak ye dalam kabinet. Kot2 dia suka gigit kabel.


Friday, 13 August 2010

R0b0tic II

Sambungan.

Besok nya (khamis), aku pikir2, balik besok kena pegi kl lah, cari kat jalan tar pulak. Tapi, macam leceh, kan? Jadi, aku pon paksa encik hairul menggugel branch2 nagoia yang ada kat klang. Kat shah alam pon ada satu lagi kat seksyen 32 (k4/tesko bukit ghimau). Maka, lepas asar hari khamis, aku pun pergi ke klang. A'ah, elok ler tu. Pergi time orang balik keje. Pikir, memang aku dah pikir. Tapi, kalau pergi lambat pun, sama jugak masa sampainya. Tapi, takde la jem yang menyebabkan otakku jem. Biasa2 je. Sampai kat klang, aku singgah kat bandar klang sat. Setahu aku, centerpoint tu yang ada thestore seberang jalan dari maidin tu. Maka, aku pun park kat maidin. Sekali tengok, aiyok? Dia tengah buat jalan la. Tak boleh dah nak lintas ke sana. Dulu ada jejantas. Last choice, ke tesko bukit tinggi. Aku pun ingat2 lupa kat mana. Lenjan je la. Mesti dekat2 jasko kot. Nak hala ke banting tu pun satu hal jugak. Sebab aku dah masuk kat pusat bandar dan jalan yang aku biasa lalu tu dah tutup sebab kerja2 pembinaan. Maka aku pun ikut je lah signboard. Eh eh tiba2 aku lalu kat little india laaa. Ooo kat sini rupanya. Meriahnya kat sini... Jalan mesjid india pun tak meriah cenggini. Maidin pun ada kat situ. Tiba2 tembus kat roundabout 100.

Lepas spital, tak jauh tu, ternampak la tesko tu, tapi jauh gak dari jasko. Cemana nak ke sana? Maka, aku pun terjah je masuk kat simpang ke jasko. Aku pun terus dan berjalan mengikut logik akal. Tesko tu tadi kat belah kanan, jadi aku masuk je lah jalan2 yang menghala ke situ. Last2 jumpa giantt. Dah dekat la tu kot. Sebab dulu, dulu-dulu masa gaintt tu baru bukak, aku pernah pergi dan masa tu tesko tengah dibina. Pusing punya pusing, akhirnya ketemu jua. Berguna jugak ilmu geografi ek?

Sampai2 je, terus aku ke nagoia. Dan terus menuju ke bahagian curtain. Senang je nak cari sebab aku tau rege curtain tu dan nagoia biasa susun kain dia mengikut harga. So, aku tengok je kad harga yang bergantung2an tu. Sampai je kat tempat dituju, nampak yang kaler biru. Pastu nampak yang kaler biji kundang. Time tu dah lega dah sebab aku plan kalau takde yang aku nak, aku beli yang kaler kundang je. Sekali aku belek2, ternampak pulak yang aku kehendaki. Serta merta terus call encik hairul. Tak tau sebab apa. Saje nak bekongsi kebahagiaan kot hahaha.

Dan, dan2 tu barulah aku berfikir, berapa meter aku nak beli. Selama ni tak terfikir pun. Selesai membeli, terus aku balik. Dah pukul 7pm dah time tu. Waktu balik, jalan adalah lengang. Singgah beli zinger burger kat tepi hiway. Eh, baru aku perasan. Yuitm sekarang diapit oleh kehepsi. Depan, belakang dan tepi. Dulu pernah ada meribraun kat kolej cempaka/kenanga, tapi aku tak pernah la pulak pergi.

Hari terakhir, lepas abis kursus, aku makan dulu. Kendian terus balik. Laaa ropa2nya, selama aku kursus ni, nama aku tak masuk senarai rupanya. Gini. Sebulan yang lalu, dia suh hantar borang pengesahan ke situ. Aku pun isi dan serahkan kat admin untuk sign boss. Katanya dia nak tolong faks kan. Aku pon, ok lah. Pas seminggu, aku pergi admin, tanya, dah faks kan ker? Dah katanya. Aku pun, ok lah. Tak terfikir la pulak nak follow up kat cia5t. Rupanya orang cia5t tak dapat pon borang aku tu. Patut ler bilik asrama tak cukup hihihi. Aku tau pun bila hari last tu, derang suh isi borang pengesahan kehadiran dan nama aku takde. Dah ler sebelum tu, encik tangan emas tu cakap, "kat senarai ni 9 orang je, tapi kat sini ada 10 orang pulak." Aku takde la rasa apa2 masa dia cakap tu. Tapi, bila aku nak sign borang tu, baru lah rasa macam nak menyorok bawah kusi. Isy isy isy dah maca pendatang tanpa izin lak aku rasa. Dah la asik aku je yang nak pegang robot tu.

Balik tu, aku keluar kat ebor dan masuk kat klia. Ada misi yang belom selesai. Actually masa aku sampai nilai ahad lepas, aku ternampak flyer berkenaan jualan clearance stock kat kilang sleepf0cus yang selalu aku pergi tu. Rasa nya tiap2 tahun kot aku pergi. Semuanya kebetulan masanya. Oleh kerana aku dah lama tak beli cadar (lama tak lama, ada la dalam 2 bulan kot), aku pun nak menyinggah ke sana. Dah sampai nilai, kena cari atm dulu. Kebanyakan stesen minyak yang aku lalu dari klia ke nilai, ber atm kan ci*mb. Maka aku pun pusing2 kat nilai. Tak tau pun kat mana ada mebank. Sibbaik ada kat petr0nas depan kedai motor. Ada nostalgia di situ.

Pada suatu masa dahulu, aku pergi ke nilai naik komuter. Kebetulan masa tu motor rosak kot. Jadi, lepas amik aku, encik hairul gi hantar motor tu kat kedai yang disebut di atas. Dan tak boleh siap. Kena tunggu petanggg sikit. Jadi, kami pun turun ke bus stop berhampiran untuk ke stesen komuter semula untuk pergi dating. Entah, nak dating kat mana tah? Dari shah alam ke nilai dan dari nilai ke entah mana semata2 untuk dating? Dasat jugak tahap kesanggupan aku ek?

Pastu, sedang kami duduk menunggu bas, ngah pun lalu. Malu nyer akuuu sebab itu kira first time aku jumpa ngah. Dan aku malu sebab macam desperate sangat sampai ke nilai nak berjumpa adik dia hikhikhik. Dan ngah pun hantar kami ke stesen komuter. Kisahnya, bus stop tu dekat dengan stesen petr0nas yang aku keluarkan duit di atm nya itu. Sekian kisah nostalgia.

Dah kuarkan duit, berdesup la aku ke kilang itu tadi. Ramai jugak pompuan2 sedang memilih cadar langsir bantal dan lain2. Cumanya pilihan kali ni macam kurang menyengat. Tapi, aku terbeli la juga satu set comforter + cadar dan cadar. Selesai membeli aku pun balik. Singgah solat di rnr somban dan terus saja sampai ke rumah. Demikian lah kisah aku yang menghadiri kursus r0b0tic. Eh, aku ni beriya taruk tajuk r0b0tic, tapi takde pun cerita pasal r0b0t ek? Bab kerja kita keluarkan dari blog yea. Tengok gambar saja. Keseluruhannya, aku puas hati dengan kursus kali ini. Sangat meningkatkan ilmu pengetahuan dan kemahiran. Terima kasih encik tangan emas!

Peserta kursus

Seronok sebab dah geti guna robot. Kira boleh la sembang pasal robot dengan encik hairul sambil makan.

Beriya aku menekan. Actually tangan kiri kena tekan bawah dan atas. Lenguh.

Sampai je rumah, aku terus bertanya tentang tugasan yang aku tinggalkan untuk encik hairul sepeninggalanku. Dan ini lah jawapannya.

Siap ditanda mengikut hari lagi. H stand for HUJAN. So sweet.

nota kaki :
1. tutup esbok: dah 2 kali kejadian pintu esbok tak rapat.
2. kebabom: kebab