BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, 29 September 2006

Sahur!!!

Tak sahur lagik! Nape telinga ni tak mo dengar bunyik alarm tu ha??? Sibbaik dah makan2 gak malam tadik. Ala2 sahur lah jugak kalau lepas kul 12 kan. Kalau sahur je terlepas takpe. Ni Subuh pun bleh terlajak. Baru malam tadik cakap kat abang, kalau pose tapi tak sembahyang Subuh, baik makan je. Selalu pun kalau nak puasa sunat, kalau Subuh terlajak, aku tak jadik pose. NI pose wajib, takleh la plak kan.

Semalam aku gi Terawih kat surau. Tahun lepas dapat Terawih kat sini hujung minggu jek. Tak best nya, kat sini takde balas2 pantun selawat ngan bilal cam kat Terengganu. Dia syok sendiri jek. Tapi imamnya baca laju, walaupun surah panjang. Kalau kat Ganu, surah panjang dan memang panjang la. Bilal nya masih sama cam tahun lepas. Suara dia ala2 Kyrill radio Era. Ada sorang makcik ni solat duduk atas kerusi. Eh, cam kerusi yang aku tengok kat Carrefour jek. Agaknya makcik tu beli masa hari pembukaan aritu kot.

Semalam buka nasik lauk ayam sambal. Kelmarin da niat nak buat murtabak maggi, sekalinya dengar Era, Farah AF bagi resepinya. Kebetulan plak. Abang je yang makan. Ada telur. Arini abang suruh goreng roti celup telur. Da tak mo beli kuih la tu. Aku pun bukan suka sangat makan kuih bulan pose ni. Da beli, ye aku kena makan bagi perabih kan. Kalau tak ada pun takpe.

Sahur!!!

Tak sahur lagik! Nape telinga ni tak mo dengar bunyik alarm tu ha??? Sibbaik dah makan2 gak malam tadik. Ala2 sahur lah jugak kalau lepas kul 12 kan. Kalau sahur je terlepas takpe. Ni Subuh pun bleh terlajak. Baru malam tadik cakap kat abang, kalau pose tapi tak sembahyang Subuh, baik makan je. Selalu pun kalau nak puasa sunat, kalau Subuh terlajak, aku tak jadik pose. NI pose wajib, takleh la plak kan.

Semalam aku gi Terawih kat surau. Tahun lepas dapat Terawih kat sini hujung minggu jek. Tak best nya, kat sini takde balas2 pantun selawat ngan bilal cam kat Terengganu. Dia syok sendiri jek. Tapi imamnya baca laju, walaupun surah panjang. Kalau kat Ganu, surah panjang dan memang panjang la. Bilal nya masih sama cam tahun lepas. Suara dia ala2 Kyrill radio Era. Ada sorang makcik ni solat duduk atas kerusi. Eh, cam kerusi yang aku tengok kat Carrefour jek. Agaknya makcik tu beli masa hari pembukaan aritu kot.

Semalam buka nasik lauk ayam sambal. Kelmarin da niat nak buat murtabak maggi, sekalinya dengar Era, Farah AF bagi resepinya. Kebetulan plak. Abang je yang makan. Ada telur. Arini abang suruh goreng roti celup telur. Da tak mo beli kuih la tu. Aku pun bukan suka sangat makan kuih bulan pose ni. Da beli, ye aku kena makan bagi perabih kan. Kalau tak ada pun takpe.

Thursday, 28 September 2006

Awal Ramadhan

Dah lama tak merasai cuti awal Ramadhan ni. Kali terakhir agaknya masa mmmmm tak ingat lak. Lepas SPM kot. Masa aku keje kilang VS. Selama ni duk Selangor dan Terengganu, mana ada cuti awal Ramadhan. Nuzul Quran ada la.

Kali ni abang ajak balik Kota. Balik awal2, tak yah balik lagi sampai raya. Orait lah. Mula2 ingat nak balik petang Jumaat, sekali nye malas. So, balik pagi Sabtu je lah. Tapi, tak pagi pun. Kul 12 lebih baru bertolak. Balik lalu Kluang, singgah jap kat Air Itam. Tengok2 kedai baju. Sampai Kota, rasa cam nak jenjalan. Singgah lagi, tengok2 baju, tudung. Tapi, tak beli apa2. Mahal. Last2 makan nasi ayam je kat Baser. Orait jek. Cuma, order 2 nasi ayam, dia bagi seketul ayam dalam pinggan besar. Mana nak cukup makan kongsi kan. Mintak satu ketul lagi dalam pinggan kecik. Tak banyak beza pun besar ke kecik. Teringat, kali terakhir makan kat sini masa lepas posing2 gambar kawin kat studio. Dah lama beno.

Pas makan, singgah lagi kedai mesin jahit. Ada satu jenis jek. Tu pun jenama Yuki. Orang nak Juki yang Japan mari. RM2000 plak tu. Kat BP, Juki baru RM1700. Brother RM1650. Tak jadi la kat sini. Lagi pun kalau rosak ke hapa, susah nak antar servis.

Pastu, terus balik Semenchu dulu. Biasa memang gitu. Mesti balik sana dulu. Lagi pun tau, kalau balik AT5 mesti ada diorang. Tak best lak. Malam nya, makan lauk ayam goreng. Aku tak sahur pun.

Pagi Ahad, sumer melepek je. Aku mula menjahit mata lalat. Ada 6 pasang baju nak kena jahit mata lalat ni. Satu yang aku perasan, mak selalu tanya2 teknik menjahit aku, nak compare ngan teknik dia. Hehehe. Lain orang lain cara ok. Tengahari ikut abang gi Kota lagi. Nak beli cat. Huh, boleh plak beli cat. Aku nak beli tudung semalam macam tak cukup duit. Eeee.

Pilih punya pilih, mak berkenan kaler peach. Tanya aku? Watpe tanya aku? Rumah sape? Sape nak duduk situ? Kalau umah aku, maka aku nak la kale hijau epal idaman ku itu. Balik dari Kota dah start masak. Abang mula mengecat. Aku bawa balik perencah mee bandung Muo Adami. Abis 3 bungkus aku belasah. Pekat lekat kuahnya. Cuma isinya kureng udang. Banyak ayam je. Tapi still meletup ok.

Malamnye temankan abang mengecat lagi. Siap akhirnya dalam kul 3. Aku tunggu sampai kul 1 je. Tapi nak kena touch up lagi selapis untuk area feature wall. Pakai roller lama, tak berapa nak rata catnya.

Esok tengahari baru balik AT5. Ada Along sekeluarga. Kalau balik sini memang tak tau nak wat pe. Opsss lupa nak cite. Baru 2 minggu Kancil itu merasai seri auranya, dah kena langgar lagi by bapak mertua. Huh! Takleh nak saman ok. Maka takleh nak claim insurans lagi. Bio la. Memang kete tu takde ong la. Banyak songeh. Asik nak kena hentam je. Duk diam2 kat depan rumah tempat parking pun bleh kena langgar, apatah lagi kalau dibawa berjalan kan. Baik abaikan aje. Kalau kete aku sok, memang aku saman tak kira sedara. Tensen.

Malam ni buka biasa je. Petang nya, lepas masak, aku cari2, abang hilang. Rupanya dia balik Semenchu. Tak sesuai ok. Mendidih aje. Logik ke cari tempat basuh kete, tutup, maka balik Semenchu untuk basuh kete? Dah takde air kat AT5 ni agaknya. Sibbaik bawak balik bekal mi goreng, pecel ngan pengat. Aku makan mi aje. Lelain tu tak berapa suka.

Malam, kul 11 dah tido sebab esok nak balik lepas sahur. Kononnya. Lepas Subuh baru bertolak sebenarnya. Lalu Kluang lagi. Sampai Kluang aku da ngantuk. Sedar2 dah sampai umah. Hehehe. Sampai2 jek, konon abang nak terus gi ito. Sekali tertido. Tengahari baru pegi.

Buka, aku masak sambal udang. Abang beli air tahu dan tahu panas ngan kuih singgit. Kat sini kuih singgit 4. Sahur aku panaskan lauk, wat Milo. Semalam, buka, aku masak nasi ayam. Konon nak sahur, sekali tak dengar pun alarm. Hm... Hari ni tak tau nak masak apa lagi. Maybe ayam lagi, Cuma ayam masak apa lom tau. Boleh tak beli jek?????????????????????????????

Tuesday, 26 September 2006

Kursus Sijil Keusahawanan Prosper-Siswazah

Akhirnya, barulah aku ada masa nak menulis pasal kursus seminggu yang aku lalui dari 11 September hingga 17 September 2006. Terlalu banyak idea muncul di saat akhir kursus hinggakan aku tak sempat nak mengemaskini blog ni. Setiap hari sejak balik tu, aku mengadap komputer menyiapkan RP. Sekarang, dah 95% siap. Pagi tadi pulak, baru balik dari Kota, menyambut puasa bersama keluarga. Sabtu pagi, balik Semenchu, Isnin tengahari balik AT5. Lepas Subuh tadi balik Batu Pahat semula. Sekarang, sambung kerja semula. Akan ku sahut cabaran PUNB agar menghantar RP dalam masa sebulan, kalau aku tak dapat kerja seperti yang aku harapkan sebelum ni. Tu pun, aku dah tak harap sangat kerja tu. Lebih semangat ngan projek ni. Hehehe.

Okeh, aku start ngan perjalanan pergi ke KL. Kami bertolak dari BP dalam kul 8 pagi. Lepas Subuh terus siap2. Sarapan dalam kete je. Seperti biasa, lalu Muar-Melaka-Seremban-Nilai-Bukit Mahkota-BBBangi-Serdang-KL. Kali ni, plan nak pegi PWTC dulu sempena Robocon peringkat antarabangsa. Sampai PWTC dekat kul 2. Live kat TV1 kul 3.30. Jenjalan dulu kat Tha Mall. Park kat situ, mengira masa je. Sejam pertama RM3, setiap jam berikutnya RM1.50. Belum kul 3 da masuk dewan. Ramainya. Memula masuk area public, penuh ya amat. Time da dekat nak start tu, diorang panggil turun bawah, tempat VIP sebab takde orang. Best la dapat duk depan. Siap bagitau sanak saudara tu, suruh tengok TV1, bleh nampak kitorang enteprem. Hehehe. Punya la lama perasmian dia. Kul 4.30 baru start game.

Memula kitorang tak paham pun gamenya. Da lelama baru paham. Konsep kali ni, building the tallest tower.... ke hapa ntah. Kira cam bina menara KLCC tu guna polieterin. Robot ni kena lumba masukkan polisterin tu dalam tiang. Yang penting kena pantas dan pandai block pihak lawan. Teruja gitu tengok dekat2. Sampai semi-final, Malaysia kalah. Malas dah nak tengok. Lagi pun time parking dah dekat nak genap. Cecepat keluar dan gi tempat parking. Sibbaik lewat 2-3 minit dia tak kira sangat.

Pastu, terus gi Damansara. Singgah Tesco jap, tengok2 jek. Masuk gak The Curve, saje tengok2, cuit2. Da malam, lepas Maghrib baru gi umah Abang TP. Huhahuha, tidur awal gak, sebab nak pegi Shah Alam. Check in kul 8.30 pagi.

Pepagi, lepas Subuh, sempat sarapan, 7.45 terus ke SA ikut NKVE. Keluar kat SA. Aku ni memang, kalau masuk SA je, mula la rasa nostalgia gitu. Rindu ngan SA. Sampai2 je, terus gi Delta Inn, daftar. Ramai gak yang datang kali ni. Selalunya dia buat satu kelas jek. Ni kena pecah dua. Daftar tu, dapat beg n fail. Terus angkut barang masuk bilik. Apartment aku ada 3 bilik, maknanya ada 6 orang satu rumah. Kecik je bilik dia. Takat tempat tido, ok lah. Ada sarapan lagi. Abang pun makan sekali. Mihun goreng, karipap ngan keropok. Rasa cam kat Tganu plak, sarapan pun ada keropok. Dulu, kalau makan2 kat Tganu, mesti ada keropok. Tak kira siang ke malam. Kul 9.30 dah kena berkumpul untuk pembukaan. Abang terus nak balik. Sedih la plak. Untuk rekod, nama house-mate aku, Aza, Yah, Nana, Dalina dan Nasliza.

Lepas perasmian, aku punya nombor 51, so masuk group B. Kira group ni ramai para ‘Nor’ la. Lepas minum pagi, terus start modul pertama, motivasi. Ni lah part yang aku tunggu sangat dalam kursus ni. Memang aku nakkan motivasi je sekarang nih. Yang lain tu, usaha. Modul ni dikendalikan oleh Puan Mazdurah. Syok lah dengar cerita dia. Lagipun dia jenis happy go lucky gitu. Asik gelak je. Modul dia sampai petang. Tak ngantuk langsung. Tengahari makan lauk sambal udang besar2. Peh! Sedap tul. Makan kat sini memang takde komplen la. Sedap2 belaka. Aku pun jenis makan tak kisah sangat. Lagi la makan 6 kali sehari. Konon bawak bekal jajan ngan coklat pun tak luak. Cukup makan la kiranya.

Malamnya modul Kenalpasti perniagaan. Orang PUNB yang bagi talk. Tak best sangat. Dia pun takde pengalaman berniaga, lagi cerita teori je la yang banyak. Kat hujungnya ada kuiz. Aku tak dapat banyak plak. Cukup makan jek. Takpe lah. Ada banyak masa lagi.

Esoknya, modul pemasaran. Lecturer MEDEC UiTM plak. Best plak kali ni. Orangnya banyak pengalaman kerja marketing. Tak mengantuk lagi hari ni. Makan apa arini, aku dah lupa. Malam sambung lagi ngan orang PUNB. Tak best lagi. Lupa lak. Pagi2 ada senaman. Instructornya orang dari Agensi Kecergasan ke hapa ntah. Tapi senamannya 3 kali je. Hari lain, hujan. Hari ketiga, modul Kewangan ngan orang dari UiTM lagi. Part ni aku suka sket. Banyak yang aku belajar. Kuiz nya pun aku dapat full mark. Teruja sket bab akaun ni. Malam, modul apa ek? Ngan orang PUNB lagi.

Hari Khamis, masuk Modul Keusahawanan Islam. Ustaz ni dulu orang MEDEC gak, pastu Pengarah Kolej Yayasan Melaka. Skang bisnes Bio-Tech. Ngantuk sket, tapi kekadang kelakar. Malam, ada Yasin, tahlil, tazkirah. Pagi ada Qiamullail. Ngantuknya, tido kul 1, bangun kul 3. Habis Qiamullail, aku terus naik tido, tak tunggu Subuh. Kul 6.30 baru bangun Subuh. Takde senaman, sambung tido lagi. Hari ni baru ngantuk betul.

Hari Jumaat, masuk modul RP. Orang dari Maybank. Tengahari, ada consultation session. Moral aku da down sket lepas sessi ni. Malam, ngadu kat abang, baru semangat balik. Petang ada presentation dari Concept Provider. Malam ada tayangan video. Ada lagi rupanya orang pakai Video Tape ek.

Hari Sabtu, sambung lagi RP. Petang, ada lawatan ke Alta Mode kat Sek. 13 ngan Dang Anum kat SACC. Macam rombongan budak sekolah plak. Da la naik bas sekolah, bergerombolan plak masuk kedai orang yang kecik co’et tuh. Malam buat RP ngan group. Sampai kul 3 pagi tu. Benda senang pun jadi susah kalau degil tak percaya keupayaan orang. Tension aku. Pepagi presentation RP. Group aku nombor 3. Wat kedai stationary. Tak best pun. Ada group yang dapat men’senyap’kan panel. Maknanya bagus lah tu.

Petang majlis penutup dan penyampaian sijil. Siap bergambar bagai. Dalam kul 5.30, dah bersurai. Sempat minum petang lagi. Abang da sampai e’awal. Lepas berbye-bye segala, terus bergerak ke SACC. Saje nak tunjuk tempat aku pegi semalam kat abang. Pastu, terus menuju balik. Singgah Maghrib kat Masjid Hasanah BBBangi. Makan kat Samira. Da tak sesedap dulu lah. Pastu terus balik lalu jalan yang sama. Sepanjang jalan aku mencurah idea yang datang spontan paginya. Makin semangat.

Sampai BP lebih kurang kul 2 pagi. Lepas mandi, terus tido. Penat betul. Gitu lah akhirnya kisah kursus Sijil Keusahawanan Prosper Siswazah aku.

Friday, 8 September 2006

Getah
Dari semalam nak cite pasal getah kan. Ok, sebenarnya nak cite pasal permainan lompat2 getah. Ingat tak masa kecik2 dulu, kita suka main zero pain (zero point). Ha… tu yang kitorang nostalgia kemarin. Mengimbas kembali istilah2 dalam permainan tu.

Biasanya permainan tu bermula ngan kita melangkah getah sambil sebut “zero pain”. Pastu, kita lompat getah kat lutut, pinggang, ketiak, bahu, telinga, kepala. Kalau mati kat mana2 bahagian, nak mula balik, kita tanya, ”mati kat mana?” Pastu, kalau main ngan budak besar, ada bahagian sejengkal, dua jengkal. Kalau ble lepas tu kira terror la. Lepas abis bahagian tu, ada ”ayus”. Part ni kita lompat masa getah tu digerakkan ke atas ke bawah laju2. Lepas tu, last sekali, kita ”timbang”. Kalau ahli dah mati, kita kena ganti timbang untuk sume ahli. Ingat lagi, kalau main timbang 10, bila ahlinya 5 orang, kena la timbang 50 kan. Siap2 senoneng lagi. Best nya main2 masa kecik.

Satu lagi permainan apa entah, tak ingat namanya. Yang tak ble kena getah tu. Tapi main ni, tukang pegang getahnya mencangkung. (”Zero getak-getak” ke?). Ada lagi satu main ”gunting”. Lebih kurang zero pain kot, cumanya tiap kali nak lompat tu, kita gunting getah tu ngan jari telunjuk n hantu. Eh, tu bukan sama ke ngan zero getak2? Aku pun da kompius. Dalam game ni ada part yang kita masuk celah aki, pusing 2 kali, silang kaki kanan, kiri, kanan untuk kuar dari lilitan tu. Timbang dia pulak, kita masuk celah kaki, belit sebelah kaki ngan getah dan un-belit kan berulang kali. Ha!!! Dalam game tak kena tu, ayus dia ialah dengan menggerak kan getah secara mendatar kat atas tanah. Ada lagi satu ayus, kita pijak getah yang tengah gerak cam ayus zero pain. Hihihi aku ingat2 lupa da permainan ni.

Lagi satu, main ”bina boni”. Yang ni, getah digerakkan cam ayus. Kita lompat2 dalam ayus tu sambil nyanyi:

Bina boni belai kengsi
Si majerin boca boci
A B C D......Z
(Katakan tersangkut kat huruf N)
Nangka nangka makanan (nama pemain)
Yes or no yes or no
You are kaki setop

Masa kaki setop tu pemain kena berenti dan masukkan getah celah kaki. Abis tu, pemain kena masuk dalam ayus dari luar. Ada lagunya, aku da lupa lak. (anyone ingat?) Pastu, aku da lupa…

Teringat dedulu, sape yang ada getah banyak, kira best la. Kadang2, satu getah yang dipasang tu, sampai 2-3 lapis. Getah tempe tak best sangat. Getah warna warni lagi best. Susun ikut kaler. Jaranglah kami ada getah ni. Tak mampu nak beli. Ada ke lagi bebudak main getah sekarang?

Kereta dan Getah

Abang dah tebal-tebal muka baru nak terfikir?!
Hehehe Sebenarnya kami terpengaruh ngan Yayu yang mengatakan tak perlu bayar apa2 masa kete kancil kena langgar itu ari. Sume claim insurans third party.

Citenya, kancil itu telah disondol oleh sebuah lori di persimpangan Seri Bengkal bertraffic light di Jalan Kluang. Makanya, lepas urusan polis, kete tu dihantar ke bengkel Yon Huat (bior aku tulis terang2 supaya lenkali jangan hantar sini lagi tapi sebenarnya betul lah kot kena bayar tu, hihihi).
Dua minggu kendian, ari Isnin lepas, kete dah siap. Yang bestnya, kete tu asalnya pernah kena sondol gak tapi buat sendiri, so tak sembur balik. Just ketuk dan simen jek. Memang buruk, nampak menggerutu dan sedang mengarat. So, bila kali ni kena sondol, ble la kasi cantik boot tuh.

Jadi kisahnya, nak amik kete ni, kena lah bayar 300 untuk kos documentation bagai. Dia kata untuk kos peguam, JPJ, polis dan segala. Mintak kat pelanggar, mati2 dia taknak bagi. Dah kena saman pun aritu. Padan muka. Tapi, 300 tu, kalau tak kena langgar, aku dah ble buat da boot tu jadi cantik la. Macam2 bleh buat. Beli baju raya pun ble 6-10 pasang. Bukan kancil tu sengaja nak kena langgar kan. Tak pepasal kena bayar.

Makanya dengan konfidennya aku bertekad, kalau nak bayar gak, kita adu kat tribunal tuntutan pengguna la. Dulu aku selalu tengok MHI pasal tribunal ni. Walaupun 300 tu tak banyak sangat la kan, tapi kan hak pengguna kan. Kononnya lah. Jadi selepas beberapa kali kawtim, bos dia bagi kurang 250. Tu pun atas budi bicara bagi pihak ngan kerani dia, bukan kitorang yang merayu. Siap ugut2 nak jumpa kat tribunal lagi. (Yayu, tu yang Ayun malu tu).

Sekali semalam, jumpa la bos dia. Terus dia tanya, berapa ada? Hubby cakap la 50 je. Kalau gitu, bagi 100 la. Tu pun I dah tolong banyak, da sembur kete lagi. Hello, tolong, kalau one way ok. Ini tolong tapi insurans nanti bagi duit maaa. Itu bisnes brader, bisnes…

Memang la betul hubby ada 50 dalam kocek. Aku ada 50 lagi. Aku memang tak bagi bawak duit, nanti tercair, ngan duit sekali cair. So, dan dan tu jugak kami bayar. Malas dah nak cite. Syukur gak la kan, dari 300 ble dapat sampai 100 jek. Anggap takde rezeki. Bahagian yang kami enjoy2 time office hour. Eh, kan memang tak keje? Nak sedapkan ati, bahagian yang ponteng kelas la tu.

Dapat kunci, check2, hubby da check da ari Isnin ari tu ngan Man. Aku la tukang double check. Best2. Da cantik pun belakang kancil. Tinggal bonet depan je da karat bintik2. Dulu tukar pun bukan ori punya, tak sembur lak dekat setahun. Memang la karat dari dalam. Macam jerawat! Datang idea jahat, kalau orang langgar dari depan lak??? Eh... mintak dijauhkan segala malapetaka. Amin.

Baru nak jalan, seat pemandu lak loose. Takleh tahan, terbaring ke belakang. Panggil pomen, tengok2, giginya da haus. Dia suruh datang kedai dia (bukan bengkel tu) esok, kasi tukar. Free ok. Oppss terlupa, masa aku masuk kete tu, ternampak la kalkulator kesayangan ku. Macam tak percaya. Da 2 tahun aku ingat dah hilang. Dua semester aku mengajar tanpa kalkulator yang penuh sentimental value tu. Sukanya. Mesti ada terselit kat belakang tu. Masa pomen tu bukak, baru jumpa. Tengkiu!

Pastu, kitorang ingat nak test dulu, kot2 la ada masalah dalaman kan. Nak gi Tongkang Pecah pun ye, nak beli betri tepon. (Yayu, sekarang dah ble tepon henpon, betri baru plus dapat free kredit 5 inggit semalam). Sebelum kuar jalan besar tu, aku ingat nak duk belakang sebab nak dengar apa2 yang strange kat belakang. Mulanya ingat nak menyelit jek ikut dalam, sekali, hubby suh ikut luar je. Bila aku bukak pintu, ada bunyik. Eh eh cuba lagi, ada lagi dan lagi dan lagi. La... rupanya ada benda yang macam skirt (betul ke? Ala... yang cover bahagian bawah tu, kale grey tu) termeleding sket dan terkena pintu depan. Tu yang bunyik bila bukak pintu belakang. Rasanya benda tu jadik gitu masa diorang tolak body tu sket. Ingat terkopek gitu je, takde kesan. Tak kisah pun. Memang perasan benda tu terkopek. Terus masuk balik bengkel. Suruh dia tampal. Dah terlanjur betulkan kete, biar semenggah kan. Pomen yang sama tadik kopek sume benda tu, dia lalukan kat api welding tu untuk baiki meleding tu. Kendian dia tampal balik. Sibbaik pomen yang ni baik. Siap mintak maaf lagi. Ok, I don’t mind.

Pastu, kami terus ke Tongkang Pecah. Ok je. Balik tu, hubby bawak Waja, aku bawak kancil. Selalu kalau jalan kat bandar je, tak pernah pakai seat belt. Tapi, semalam aku pakai la jugak sebabnya, aku drive tu tanpa lesen ok. Lesen da mati sebulan lepas. Saje taknak renew sebab aku bukan bawak pun. Ble tak renew 3 tahun. Tapi cam tak ble je takde lesen. Susah gak kalau2 emergency kan. Bagusnya, apa2 hal aku takyah drive mcm aritu, kena drive dari Rembau sampai BP gara2 banyak songeh. At least, kalau polis lalu sebelah, taklah aku kena tahan kan. Kalau kena tahan, dah la tak pakai belt, takde lesen lak, kan da tak berbaloi keuntungan 200 tadik? 200 ble renew lesen 6 tahun tu. Tapi sekarang dah takle renew lama2 kan? 5 tahun kot maksimum. Dekat 2 jam gak urusan amik kete ni. Balik umah da kul 12 pm.

Maghrib, tengah nak mandi, baru aku terfikir seperti berikut:
Kete Yayu aritu eksiden dalam sebulan lepas beli, under warranty ngan Perodua. Dia antar repair kat Perodua. Memang la tak kena bayar pape.

Lepas Isyak, hubby balik dari surau,aku bagitau la apa yang aku pikir tu, dan ayat pertama di atas adalah dialog dia. Hehehe At least kita da berjaya kurangkan 300 kepada 100. Walau pun abang mampu nak bayar, 200 tu bukan sikit tau. Kita buat duit raya lah ek? Ke, abang nak belikan baju raya lagi???

Sekian la episod kali ini. Lenkali, kalau kena langgar, mintak duit documentation and handling tu siap2 ngan pelanggar ok. Bajet dalam 300 la.

Thursday, 7 September 2006

SPA dan Getah

Takde kena mengena pun tajuk ni. Pertamanya aku bukan nak cite pasal aku gi spa, urut atau sauna. Tapi semalam aku gi interview untuk kali ketiga untuk post yang sama kat JPA. Dua minggu sebelum interview ni aku dah mula study segala macam bajet dan RMK9 termasuk la perlembagaan. Sambil tu recall balik soalan2 masa 2 interview yang lepas. Kot2 dia tanya lagi, senang la aku nak jawab.

Ari Selasa aku da plan nak tidur awal sebab plannya nak bertolak dari sini awal pagi. Tak nak tumpang umah abang ipar atau sesiapa. Nak senyap2 jek. Kalau bagitau, pastu tak berjaya, banyak lak soalan2 mengguris ati. Da biasa gitu. Sekali, baru ingat, malam Selasa ada CSI, takleh la tido cepat. Sampai jauh malam aku study, takleh tido pun. Kul 2 pagi, kejut hubby. Siap2 sume, kul 2.45 bertolak.

Sepanjang jalan, aku da weng semacam. Tak tido kan. Berenti kat stesen minyak, siap muntah2 lagi. Aku memang gini. Kalau tak cukup atau terlebih tido, memang pening dan teruwek2. Tu pasal la, aku takut tak tau nak beza nanti kalau aku pregnant ke. Sama je. Pagi2 mesti pening2, loya2. Sampai Seremban, lalu Labu, baru aku boleh lelap. Tupun tak nyenyak, tido2 ayam. Mana leh tido bebetul, aku ni co-pilot yang bising. Laju sket je aku da bang beng bang beng. Kalau tengah tido dalam kete pun, aku boleh kira berapa hubby motong lori.

Sedar2, da sampai Bandar Baru Bangi. Kitorang memang suka lalu jalan dalam ikut Bukit Mahkota kalau dari Nilai. So, memang langsung takde tol la. Singgah Masjid Al-Hasanah, da kul 6.45, cecepat solat dan bersiap. Teringat, aku selalu baca blog Rasanubari, selalu sebut masjid nih. Dulu masa hubby keje kat Hitachi sekejap, pernah gak jenjalan kat area BBB ni. Kul 7.30, gi breakfast dulu. Teringat Bob Lokman dalam AF ada cakap, kalau nervous, sebelum nyanyi, perut takleh kosong atau terlalu penuh. Makan roti kosong ngan teh o kat kedai mamak kat seksyen 8. Pun teringat Rasanubari.

Aku sengaja taknak datang on time. Sebelum ni, selalu datang sebelum masanya, asik dapat no. 1. Nak try dapat nombor lain lak. Kul 8 baru gi Putrajaya. Perasan, kat signboard sume perkataan Parcel dia tutup. Agaknya sebab nak tukar istilah yang ke Malaysiaan sket. Hubby tak ikut naik sebab tak jumpa parking. Henpon takleh call out, pesan kat hubby, kalau da siap nanti aku tepon kat public phone, atau datang dalam masa 2 jam.

Naik terus ke tingkat 6. Tengok, da giliran pertama. Aku nombor 5, bilik A. Tengok gak, setiap orang calon yang kuar masuk bilik A. Ada yang pakai jaket JTM lagi. Kompiden bleh dapat le tu kalau pakai baju tu. Lamanya nak tunggu sorang2 kuar. Tapi aku tau, kita kat luar memang rasa lama, tapi orang kat dalam rasa sekejap jek. Purata, sorang 20 minit la. Aku ni, kalau tunggu interview memang butterfly in the stomach la. Last2 tak tahan, aku gi toilet. Nak termuntah bagai. Tengok2 gak kalau ada yang kenal. Sebelum ni ada gak yang kenal. Sekarang, agaknya batch aku sumer dah keje best2, aku je yang masih tak start2 lagi. Sampai giliran, aku pun melangkah. Dalam pada tengah jalan tu pun aku da rasa cam nak pitam. Sedar2 aku da kat depan pintu. Ketuk 3 kali, masuk, bagi salam bila tengok dua2 Melayu dan Insya Allah Islam. Sebenarnya masa tunggu tu, aku da survey, camne orang2 ni ketuk pintu. Ada yang ketuk sekali, dua kali, tiga kali. Aku dengar, yang ketuk 3 kali punya cam sedap, aku pun ketuk 3 kali la. Hihi.

Masuk2 je, lepas duduk, dia tanya datang dari mana, bila datang, datang dengan sape, dan keje kat mana. Aku pun jawab ngan jujurnya. Pastu cam biasa, dia suruh perkenalkan diri in English. Da tau da. Kalau dia cakap Melayu, cakap Melayu, kalau dia speaking London, kita pun speaking London la. Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang lembu menguak, masuk kandang harimau, mengucap. Hehehe

Aku pun cakap la background. Tak sempat nak cakap pengalaman keje, dia da tanya dulu. Aku pun cakap la apa yang betul. Dia tanya, first time ke datang interview ni? Aku jawab la, untuk post ni da kali ke-3. Wah, minat betul ke? Dia tanya. Aku jawab je sebagaimana yang diajar oleh kakak ku. Tau tak jawatan ni keje macamana? Kompem la aku tau. Siap aku bagi tau lagi, cawangan2 nya ada kat mana. Banyak yang dia tanya tapi, tak tanya pun pasal technical. Takat tanya, ingat tak frequency spectrum ngan apa dia SHF. Senang bebeno.

Lupa nak cakap, pengerusinya lelaki tua, ahlinya pempuan dalam tengah atau akhir 30-an gitu. Baya2 Kak Shila kot. Tak tau la kalau awet muda ke. Pempuan tu tanya pengalaman, lelaki tanya isu semasa. Memula dia tanya ada baca2 apa2 pasal isu semasa? Aku cakap la yang paling terkini, bajet, RMK9 sambil2 berharap dia tanya pasal teras misi nasional yang aku dah khatam tu. Sekali dia tanya apa kaitan bajet ngan RMK9. Aku pun gorang la. Dia kata, bajet tu, jangka pendek, RMK, jangka panjang; 5 tahun. Oooo ok. Penat aku cite ngan isi2 dan contoh2.

Kendian dia tanya rukun negara, aku sebut la, tapi ngan lajunya. Dia kata, oppps, slow2, nak jadi pengajar takleh cakap laju2. Aku pun sebut satu persatu. Dia tanya, apa yang aku paham tentang keluhuran perlembagaan? Hihi, aku memang baca pasal keluhuran perlembagaan ni pun, tapi terlupa la pulak nak cakap isu semasa berkaitan perlembagaan negara. Dia tanya, macamana nak buktikan kita faham prinsip ni. Aku cakap la jangan langgar undang, hormat undang2. Dia kata, bukan undang2, kita cakap pasal perlembagaan. Aku cakap je, hormat pada perlembagaan je lah. Rupanya dia nak cakap pasal isu Artikel 11 tu. Jangan pertikaikan perlembagaan negara atau membantah. Oooo ok lagi. Sibbaik aku tau apa dia Artikel 11 tu. Cuma, ingat dia tak tanya soalan yang agak sensitif.

Huhahuha, last2 dia cakap la pasal risiko kalau dapat keje ni, kalau kena hantar memana bleh ke, jauh2 ngan suami. Jawapan standard aku la, boleh kalau da tanggungjawabnya gitu, tapi, kalau boleh, biarlah area Johor, paling jauh pun Melaka ke. Aku cakap la pengalaman setahun aku duk Terengganu lepas kawin. Gitu je. Last sekali bila dia kata itu je. Aku pun buat la sket rayuan sebagaimana yang diajar Yayu, tapi dia kata, kalau ada rezeki, itulah risiko nya. Aku pun kuar. Eh, sempat salam pempuan tu. Hehehe.

Kuar je, tengok jam, rasa macam sekejap, rupanya dekat setengah jam. Betul la telahanku tadi. Straight je aku turun. Cari2 public phone, takde pun. Try cari hubby kat parking lot, takde. Lepas 15 minit, baru tanya guard kat mana ada public phone. Dia kata, “kat situ”. Sebenarnya kat C2. Maknanya kat bangunan blok 2 Parcel C ni. Interview tadi kat blok 7 kot, yang ada Maybank tu. Aku pun menapak ke ”situ”. Tepon2, hubby lepak kat masjid. Alhamdulillah. Siap study lagi. Tak sampai 10 minit kendian baru sampai. Nak terus balik ke, nak enjoy dulu tenangkan fikiran? Mana2 la. Gi jenguk Alamanda jap. Parkingnya 2 jam pertama RM1. Tak sampai 1jam15minit, da kuar. Penat la. Tak selesa plak tak tido ni. Pening semacam.

Balik lalu jalan yang sama, singgah Nilai 3 nak tengok peralatan kedai. Tengok2, survey harga 'makbapak' patung yang kat kedai baju tu dan segala hanger serta rak. Da nampak harganya, ok lah, taklah mahal sangat. Ingat nak singgah Seremban plak. Tepi jalan tu pernah nampak satu kedai besar jual benda2 nih. Sampai situ da lapar banget, tak singgah.

Dari Nilai 3, gi Mydin kat bus stand Nilai. Hubby nak beli mesin potong rambut. Sudahnya, dekat RM50 gak abisnya. Aku beli barang jahitan ngan weighing scale. Raya ni nak buat kuih/kek. Tinggal cari penyukat cecair je. Cari yang ada scale ‘ml’ ngan ‘cup’. Ada yang salah satu je. Takde yang dua2. Chef kata, cup dalam resipi bukan cawan yang buat minum kat umah tu. Itu ada yang besar, ada yang kecik. Kena ikut standard. Oooo.

Pastu, da tak singgah memana lagi. Da lapar, ingat nak makan kat Seremban, sekali teringat pesan pak mentua ku, jangan makan kat N9 atas sebab yang tak dapat dijelaskan di sini. Tahan dulu, nak singgah Melaka. Masuk Melaka aku da ngantuk, bangun2 da dekat Tesco. Hubby ajak makan kat situ, tak larat la. Kat situ prosedur nak beli makan dia cam kat Jusco. Ada kupon bagai. Leceh. Baik takyah. Makan jajan je la. Singgah solat kat Alai, kat surau yang aritu pernah singgah memalam. Perasan, surau atau masjid kat Melaka sepanjang jalan ni, bebetul kat tepi jalan.

Pas tu, terus jalan balik. Sampai rumah lebih kurang kul 6 pm. Very exhausted. Tertido sebelum Maghrib. Hubby beli makanan kat pasar malam je. Gitu lah kisah ngan tajuk SPA. Eh, pasal Getah tu, lenkali la. Ni pun da panjang. Tetiba tengah jalan balik semalam borak pasal ’getah’ nih.

Arini gi amik kete kat bengkel. Nanti la cite...

Saturday, 2 September 2006

Baca Ayah Kita Bos. Ada satu entry TokRimau pasal Kawamichi. Tak sangka, sebijik sebijon dengan kisah aku disapa produk Aowa. Memula dia bagi freegift, mug. Pastu, bagi kupon, bukak2, dapat voucher RM1000. Sama la ngan Tok, orang tu buat2 terkejut. Tak sangka ada voucher sampai 1000. Pastu dia tepon bos dia la, tanya ada sedara mara staf Aowa ke? Hehe toksah cite la. Baca je Ayah Kita Bos, tukar produk Kawamichi kepada Aowa. Sama je cite. Memang produk dia mahal ya amat. Purata RM2000 satu. Mahal la bagi aku kan.

Minggu depan aku gi kursus Keusahawanan Prosper-Siswazah kat Delta Inn Shah ALam. Katne? Ala, belakang McD seksyen 3 tuh. Bangunan Wisma MAIS. Kursus tu 7 hari, duk service apartment, free je. Bayar RM50 untuk proses je kot. Sumer ditanggung. Bawa badan ngan idea perniagaan je. Aku da ada draf Rancangan Perniagaan (RP). Buat cam ETR dulu masa diploma. Pegi ni nak dapatkan motivasi. Kalau da semangat, baru boleh jalan. Aritu dah semangat berkobar2, tu yang siap buat draf tu. Sekarang da luntur sikit lepas cuti2 seminggu ari tu. Insya Allah, kalau tak keje gak sampai akhir tahun ni, ber'usahawan' la aku. Amin...

Sambil2 ni, baca2 pasal RMK9 bagai. Hafal segala 5 teras misi nasional. Ada jalan lain.