BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 27 October 2010

Amarah

Grrrrrr marahnya!

Petang tadi ada ceramah bulanan. Biasalah, kat opis aku ni, setiap bulan ustaz akan panggil sorang ustaz lain untuk memberi ceramah kepada semua. Dan biasanya ustaz tu dikalangan kawan2 ustaz kami juga. Ustaz kali ni pun pernah bagi ceramah sebelum ni, tapi aku tak ingat pulak tajuk apa. Aku kenal dari suara dan tonasinya. Ustaz ni juga kalau bercakap memang beriya. Siap ngan gaya2 lagi. Dan kelakar juga hihihi. Kalau dapat selalu dengar ceramah agama dari ustaz ni, mesti best. No lah. Bukan sebab dia kelakar. Tapi sebab pendekatan sebegitu yang aku suka. Takde lah aku sangap 10 kali dalam masa 10 minit.

Tajuk ceramah hari ini ialah 'Mengurus Marah'. Selalu kita dengar tajuk ni diberi oleh pakar motivasi, kan? Siap ada kursus pengurusan marah lagik. Tapi kali ni aku dapat dengar dalam masa 1 jam sahaja. Tapi, sudah memadai bagi aku yang CAT1 nih.

Mula2 sekali, mari kita muhasabah diri sendiri. Dalam kategori mana kah tahap 'baran' kita? Kita selalu dengar, 'laki aku tu jenis panas baran.' Dulu, aku tak faham apa maksud baran nih. Rupanya ada kaitan dengan kadar kepantasan marah seseorang. Kalau macam tu, aku ni kira panas baran la jugak kot? Kepala hangin!

Ada 4 kategori orang yang marah.

1. Cepat marah tetapi cepat reda.
2. Lambat marah tetapi lambat reda.
3. Cepat marah dan lambat reda.
4. Lambat marah dan cepat reda.

Ok, take your time. zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.

Hah! Korang kategori mana? Aku rasa aku kategori 1 hihihi. Dalam 4-4 kategori ni, nombor 4 lah yang terbaik. Dan paling 'teruk' ialah kategori 3. Hahaha mesti ramai, kan? Jangan tak ngaku pulak. Kategori 1&2 adalah masih ok lagi. Under control. Ni nak menguruskan si nombor 3 nih.

Baik lah. Sekarang kita masuk kepada cara2 untuk menangani marah. Marah boleh disamakan dengan api. Ia datang dari syaiton. Dan syaiton duduknya di dalam aliran darah. Selagi darah kita mengalir, selagi itu lah syaiton akan mendampingi kita. Jadi, untuk menangani marah, kita perlulah menangani syaiton itu jua. Langkah pertama yang boleh kita lakukan apabila sedang marah ialah dengan membaca ta'auz. A'uzubillahi minassyaitonirrajim. Mudah2an syaiton akan menjadi lemah.

Jikalau itu tidak berkesan, lakukan langkah kedua iaitu ubah posisi. Kalau sedang berdiri, duduk lah. Kalau sedang duduk, baring. Kalau baring pun tak meredakan amarah mu, tidur lah. Kalau bangun tido pun masih marah lagi, maka ambil lah wudhu' lantas sujudlah (solat sunat 2 rakaat).

Selain langkah2 di atas, kita juga boleh menggunakan pendekatan berikut. Apabila berlaku sesuatu yang boleh membangkitkan rasa marah, cuba ambil masa seketika. Jangan terus bertindak. Diam seketika. Kerana apabila kita marah, terdapat hormon jahat di belakang badan kita yang akan dirembeskan yang akan meluap2kan lagi rasa marah itu. Dengan berdiam seketika, kita akan memberi jalan kepada hormon baik pula untuk dirembeskan lantas menjadikan kita dapat berfikir secara rasional.

Apabila marah juga, oksigen akan menyusut dalam tubuh kita. Untuk itu, cuba tarik nafas dalam2. Kemudian, letakkan tapak tangan ke dada dan bacalah ayatul qursi sambil mengurut dada dalam bentuk bulatan melawan arah jam. Ini kerana perasaan marah akan menyerang jantung dan peparu. Sebab tu orang sakit jantung tak boleh marah. Karang terus kena heart attack. Orang tak sakit jantung pun tak boleh marah supaya jantung kita sihat sentiasa.

Tapi, macamana pulak kalau kawan atau suami kita yang marah? Pendek kata, orang lain lah yang tengah marah. Maka, kalau itu berlaku, maka bacalah 'Waladdhooollin' dan hembus lah ke arah orang sedang marah itu. Jangan lah pulak ko baca kuat atau cakap kat dia, abang, waladdhooollin fuh! Slow2 la.

Dan kalau orang tu dah abis bercakap ke, atau dah duduk ke, pergi kat dia dan urutlah belakang badannya dengan cara bulatan seperti tadi sambil membaca ayatul qursi. Ingat ya. Kalau diri sendiri, urut depan, kalau orang lain, urut belakang. Okeh?

Hmmm patut lah aku tak jadi kaunselor atau motivator. Tak geti ah aku nak nasihat2 orang nih. Yang baik dari Allah swt dan yang buruk itu dari kelemahan aku sendiri.

'Selamat Beramal!'

Monday, 25 October 2010

Y.A.Y.U

Hehehe hari ni nak wat entry dedikasi. Tak pernah2 aku wat entry sebegini. Tiba2 dapat idea semalam. Tak sabar2 nak tulis, tapi strimiks kat rumah pulak macam S&@%*$#. Takpe. Yang penting aku tulis gak arini sempena besdei kakak ku yang bernama yayu itu.

Pelik kan? Tak pernah aku jumpa orang lain yang bernama yayu dalam dunia ini. Dunia lagi tau hahaha. Macam lah pernah buat research phd ke hape. Nama sebenar yayu ialah R0slinda. Macamana munculnya nama yayu? Ni kisah yang diceritakan oleh maklong. Kisahnya, kan namanya linda kan. So, abah panggil la dayu. Dayu dayu lama2 jadi yayu. Abah memang suka kot tambah2 nama panggilan. Macam farah pun abah panggil faradil.

Macam nama aku, menurut cerita mak aji jiran sebelah rumah, panggilan asalnya ialah Nora. Tapi, oleh kerana yayu pelat, dia sebut Nonga. Dah, melekat nama Nga tuh. Kekadang orang panggil Enga. Dah macam selenga dah huhuhu.

Yayu ialah anak ke-5 dalam adik beradik aku. Opsss kalau ikut pengiraan sebenar, anak ke-6 kot. Sebab kami sebenarnya ada seorang abang yang sulong bernama R0sman, tetapi sudah meninggal dunia semasa berusia 3 erkkk hari/minggu/bulan, aku pun tak ingat. Yang penting, 3. Pastu, bawah abang epet pun katanya ada seorang errr abang ke kakak ke gugur ek? Tu tak kira la ek? Anyway, secara fizikalnya, yayu ialah anak ke-5. Atau dengan kata nama lain, anak kedua bongsu.

Kenapa aku katakan anak kedua bongsu? Sebab orang kata, anak kedua bongsu ni manjanya lebih dari anak bongsu. Orang kata. Tapi, aku rasa, memang ada kebenarannya pun. Huh!

Masa kecik2 dulu, aku dengan yayu memang selalu bercakaran. Ya, bukan gaduh2 biasa ok. Memang gaduh tumbuk2 cakar2 punya. Sebabnya, yayu kata aku ni 'kepal bat' iaitu kepala batu. Degil ya ampun. Dan selalu menyakiti hatinya kot hahaha. Itu mungkin berpunca daripada sifat cemburu ku kerana, ya lah, yayu anak kedua bongsu dan lebih manja.

Bukti pertama, masa mak dah takde, kami tinggal 3 beradik di rumah. Eita tido kat bilik lain, sementara aku dan yayu tido ngan abah. Yang menguatkan bukti dia adalah lebih manja ialah, ada satu katil queen dan satu katil single dalam bilik abah tu. Katil single tu diletakkan melintang dihujung kaki katil queen (sila bayangkan). Dan aku tido di atas katil single sementara yayu pula? Ya, betul. Yayu tido atas katil queen sebelah abah. Tengok! Bukan kah itu membuktikan bahawa yayu anak manja? kihkihkih.

Bukti seterusnya. Pernah sekali, masa belajo kat u1tm, semasa cuti semester, aku balik ke kampung mersing. Masa tu abang epet tinggal kat rumah nenek. Aku pergi sensorang (sebenarnya encik hairul yang hantar bersama kawan2 beliau yang ingin mandi manda di air papan).

Semasa di situ, pada suatu hari, sedang aku makan berdua dengan atuk (nenek belah abah), atuk bercakap padaku.

"Abang epet kadak sayang ikam. Dia sayang yayu."

Aku pun, kenapa pulak? Sedih oh. Atuk cakap lagi,

"Masa yayu datang, abang epet bawak pegi makan kat luar. Ni ikam datang, dia suruh makan kat rumah aja."

Wekekekekekek kelakar ke sedih? Takdenya sedih lah. Alah, itu interpritasi melalui pemerhatian orang tua kot. Aku pun tak ambik port.

Okeh, abis bab bukti.

Semasa abah berkawen dengan mak tiri aku ni, yayu lah yang paling memberontak. Kira macam tak boleh menerima hakikat gitu. Tapi aku rasa sebenarnya dia tak puas ati sebab terpaksa keluar dari bilik abah hahaha. Masa tu yayu form 2. Memang pada usia remaja yang sedang dalam krisis identiti pun huhuhu. Eh, tapi bukan yayu aje. Aku pun ada gak memberontak, tapi tidak lah se'extreme' yayu hihihi. Selalu lah juga kami bergaduh dengan adik beradik tiri. Alah, biasalah. Budak2. Sedangkan budak kecik pon kalau dapat adik, dia selalu jeles. Ini kan pulak kami yang dah 5 tahun hidup tanpa mak, tiba2 dapat mak dengan pakej 4 orang anak lagi. Perasaannya, perhatian dan kasih sayang abah dah berbelah bahagi lah kot.

Bila meningkat dewasa, aku dan yayu pun takde gaduh2 lagi. Apa ke hei pulak nak gaduh2, kan? Bila yayu abis spm, dia pon keje. Bila nak naik sekolah, dia belikan aku baju sekolah. Bila raya, dia belikan baju raya.

Masa aku form 5, aku ada pinjam baju yayu. Baju pesen2. Yayu memang suka bergaya. Boipren pon ramai hehehe. Baju tu aku pinjam untuk aku pakai pada jamuan perpisahan. Tapi, entah macamana, aku simpan baju tu dalam beg dan tertumpah pula clorok atas baju tu. Aiyok! Dah lah baju tu yayu tempah kat kedai cina rm75. Kurang2 kalau nak bayar kena bayo rm100 tu. Mana aku nak cekau? Memula aku sorokkan baju tu. Lama2 tah cemana aku terbagitau kot. Pastu aku bayar balik secara ansuran. Tah, sampai aku grad kot baru abis bayo. Sebulan seringgit agaknya hahaha.

Baru2 ni masa balik mersing, maklong ulang cerita pasal kes yayu menggunting rambut aku. Kata maklong, mak cerita, kami berdua duduk dalam bilik masa kejadian tu. Bila mak masuk je bilik, tengok2 rambut aku pun dah ditokak dek yayu. Boleh pulak dia tanya, "antek tak? antek tak?" Sabo je lah. Sibbaik aku tak ngerti apa2 lagi masa tu.

Eh, ni dah melalut2 dah. Ok lah. Kang lagi panjang aku tulis, lagi banyak pula rahsia terbongkar dan lagi banyak pula dosa aku dapat. Kesimpulan pun takde lah yea.

Happy Birthday Yu!


Thursday, 21 October 2010

G0t0ng-R0y0ng Perdana 2010


Pada hari selasa, 19 Oktober yang lalu telah berlangsungnya aktiviti gotong-royong secara mega di tempat kerja ku. Seminggu sebelum tu, derang dah mintak senarai peralatan dan bahan yang diperlukan untuk tujuan tersebut. Kami pulak masa tu tengah kursus. Maka, kami buat list tu pun lebih kurang jek. Sambil tu, kami ingat, alah, mintak lebih2 pun, karang kena cantas jugak. Baik lah kami mintak seadanya sahaja.

Tapi, pagi itu, selepas perhimpunan ringkas, apabila aku pergi mengambil barang tersebut, umak ai! Kata orang, apa yang ko nak, pasti dapat. Tinggal lagi, dapat sekarang atau petang karang (sebab supplier lum anto) je. Cer cakap nak apa? Nak cat. Dapat. Lagi? Lagi? Apa2 je lah. Tapi jangan la ko mintak mesin potostet seketul ke. Kenalah ada kena mengena dengan 5s. Nak kasi cantik2.

Alangkah walang hati kami yang punyalah baik hati, takmo perabih duit. Mintak benda kecik2 je. Silotep, gunting, pisau, kertas gula (sugar paper), alaaa yang murah ko pakai duit sendiri pun tak rasa menyesal langsung lah. Tapi, bila tengok department 'tu', list dia je dah 2 muka surat tulisan kecik2. Tak ke rasa nak nangis bila tengok derang ambik formboard yang rege sekeping rm14 tu sebanyak 15 keping? Dah dah, jom kita balik opis kita cepat. Kecik ati nih.

Selepas pembahagian kawasan, aku dapat notice board dan tukar lampu koridor. Tapi, mentolnya di mana? Nak buat apa ngan notice board kalo haper pun tadak? Maka, pagi tu aku tolong operasi kat bilik pengajar je lah. Mula2 sekali, KB aku bagitau, dia dapat 6 tong cat berlainan warna. Aku pun cakap, aku nak cat bilik kami ni. Dia pun suh aku pilih kaler. Vavava agak2 aku pilih kaler apa ek? Nasib arrr aku pilih ikut citarasa aku hihi.

Maka, kami pun mula lah mengerah anak2 untuk upacara mengecat itu. Untung ramai anak lelaki ni. Suruh je derang panjat sana panjat sini, ON sesajer. Yang gegirl2 tu, aku ajak buat benda2 renyah. Gunting menggunting. Tampal menampal.

Waktu rehat tengahari, aku keluar ke bandar. Ada urusan sikit. Sambil2 tu aku belikan lah juga alatulis yang tak sampai hati nak order kat opis tu. Balik opis semula aku pun pulun buat sesuatu untuk jajahan taklukku. Sampai ke petang, kerja mengecat baru separuh jalan. Tunggang langgang opis aku.

Esoknya, sepatutnya dah abis dah gotong royong. Tapi, oleh kerana kami tak siap lagi, terpaksa lah sambung lagi gotong royong peringkat bahagian. Hari ini ku rasakan begitu lambat berlalu. Macam2 benda aku buat. Penat seh... Akhirnya, tepat jam 5 petang, bilik pengajar pun siap direnovasi. Hasilnya sungguh mengujakan. Macam rumah pulak.

Saje aku letak gambar2 ni last2 sebab malas nak kopipes kopipes nak mencelahkan gambo ni kat tulisan. Lantak ar.

Suasana asal di dalam opis kami. Tak ceria langsung, kan?

Banyak lah juga yang kami dah buat sikit2 dulu. Part filing tu memang dah pass lama dah.

Designer bunga. Mamat okeh... Mesti dalam hati ada taman nih hihi.

Ni semua yang berjiwa halus.

Apa yang derang buat nih?

Tadaaa!!! Comel tak? Tengok ni pon dah boleh agak saper punya idea nih.

Saya sangat suka! Kiranya apa yang aku bayangkan selama ini dah terrealisasi dengan jayanya lah.

Rajin nyerrr. Anak sapa la ni?

Painting

Harap2 yang ni pun berjaya merealisasikan imaginasiku.

Macam ais krim nom nom nom...

Ku punya yeyay!

Rah!m, ko redho ke aku letak bunga kat atas meja ko nih ? hahahaha layannn...

Eh, white board tu bukan bahagian aku. Sebab tu belum buat apa2 lagi.

Eric Leong berkata, saya ada satu soalan. Cantik tak???

Semoga keadaan ini akan berkekalan.

Isy, baru aku perasan yang pintu tu sepatutnya dicat jua. Putih mesti cun ek?

Meja aku yang tepi sini. Tu, yang tamak baru dapat pc baru dan boleh bukak 2 akaun fb serentak tu huhuhu.

Yang lelaki mesti pening cari barang sebab kami dah kemas meja derang. Saper suh sepah2. Pandai2 lah korang...


Notice board 'aku'.

Sebelum ditawan oleh aku.

Ah! Daring nyerrr...

Macam???

Errr macam banner blog aku tak? hihihi

Part ni, aku no comment. Tak boleh buat apa. Pilihan warna cat adalah terhad.

Boleh dikatakan, kebanyakan dekorasi adalah atas khidmat nasihat puan asiah yea. Suka hati aku je nak buat macamana pon. Sila pasrah uolsss.

Semak giler!

Selepas di 3s kan.

Wednesday, 20 October 2010

Kamu!

Hey hey you you! (nyanyi macam avril lavign)

Aku tertanya2, siapa kah kamu yang duk kat nippon ituh? Kalau uk ke german ke, aku dapat agak lah siapa. Tapi ni, jepang. Takde clue langsung ah. Dah lah kamu masuk direct, atau dengan kata lain, kamu mem'favourite'kan atau mem'bookmark'kan blog ku ini. Terel ah. Orang salu masuk blog ni thru blog orang lain. Boleh lah tau blog ni dah update ke belum. Kalau tak update takyahlah susah2 bukak. Ni gugel pun tidak. Ikut dan je terjah ek? Takpe takpe. Tak marah pun. Cuma, bleh kasi clue sikit tak? Kawan yuthm ke, kawan atas kawan ke. Plizzz eh?

Ni satu lagi. Ada sorang kamu tu, selalu search blog ni dengan keyword ayuniasia. Kenapa eh? Pelik oh. Kalau sekali tu, mungkin lah typing error kot. Ni, setiap hari ku tengok kat nanang, mesti ada. Takpe takpe. Pon tak marah. Cuma, kenapa eh? Why? Porke? Kiu?

Ok, itu je.

Tuesday, 19 October 2010

Sayangilah Pokok...

Hari sabtu aritu, bangun2 je, tengok encik suami takde. Macam perasan, dalam separa sedar, dia memakai baju hitam dan bersiap2 seperti mahu pergi ke sesuatu tempat. Aku ingat, agaknya dia ada buat test kot. Tak pon kelas ganti. Tapi, bila dah sampai tengahari masih tak balik, aku pun mula lah pikir yang bukan2. Isy isy isy...

Jadi, sementara nak menyedapkan hati tu, aku pun pulun jahit tepi kain2 yang aku dah potong sepanjang minggu itu. Dah siap tu, aku try call berkali2, tak angkat pulak. Lagi lah menambahkan syak wasangka di dada ku. Ku pikir2 segala kemungkinan dan akhirnya, baru lah aku teringat, kot2 dia pegi kursus solat khusyuk kot. Memang ada dia cakap nak pegi, tapi aku tak tau lah pulak bila. Masa tu dah lega sikit. Last2 aku sms, baru lah dia reply. Lorrr tu lah, tido petang (balik keje) lagi. Sibbaik tak gila. Betul lah dia pergi kursus solat khusyuk tu. Baru lah lega.

Dah boring2 tu, aku jahit pulak lapik leher baju. Ada 3 pasang yang aku dah siap tebuk leher. Biasanya kalau baju yang jenis tak cantum bahu, aku terus je tebuk leher siap2. Sambil2 tu, tengok ulangan gimrama komenwel. Eh, lupa nak citer, aku juga menonton sukan komenwel. Antaranya sukan badminton, gimrama, lawnbowl dan netball. Setiap kali aku tengok lawnbowl, mesti pengulas tu sebut nama siti zarina. Berulang2 kali. Tapi tak menang pun. Aku ingat terer sangat tahap nikol devid ke.

Pastu aku tengok netball. Dan terminat ngan GA newzealand, tutaia nama dia. Terel giler. Setiap kali try, mesti masuk. Tak boleh la nak bandingkan dengan basketball sebab netball punya ring tu kecik berbanding basketball punya. Lagi pun, mana boleh time nak gol kan tu kita lompat tinggi2 macam basketball. Tapi, apa yang aku peratikan, perlawanan peringkat komenwel ni, takde pun kes2 gerak kaki. Aku tengok orang tu pusing kaki tak pakai hujung jari pon masih ok. Tapi part penalti memang strict giler ah. Dan satu yang paling penting, derang takde pun jatuh. Tegap betul kaki derang. Dan finally, newzealand menang gold melawan australia. Suspen giler. Apa taknya, boleh pulak selepas 4th quarter tu derang seri. Dah lah tu. Masuk extra time pulak memang sengit giler. Dan bila habis masa tambahan, mereka terpaksa bermain macam badminton; lebih 2 score dari lawan baru lah menang. Memang best lah. Ecehhh tiba2 minat netball pulak huhuhu.

Untuk badminton, aku sempat tengok ulangan je. Ngan hujung2 mew choo kalah di tangan india. Derang main tengahari, cemana nak tengok? Eh, tapi aku sempat tengok bergu campuran menang. Tah, bila aku tengok ek? Time lunch kat kafe kot.

Untuk gimrama, ada seorang gimnas saipres yang bajet terel. Asalnya, masa peringkat qualifying, dia lead dalam kebanyakan kategori (4 kategori je pon). So, bila masuk final, peminat pon dah ramai, dia pon ala2 kerek. Sebenarnya memang gitu pun style dia. Cuma, bila sekali tengok, macam kerek giler. Tapi, dalam gimrama, walau macamana terel pon, kita tak dapat lari dah kesilapan. Bola termantul keluar, gelung tergolek, riben bergulung dan tali tercampak, memang susah nak jangka. Pada peringkat all-around, awek saipres tu dapat silver je. Mesia dapat bronze. Tapi pada peringkat individu (tah apa ke nama peringkat tah, tapi dia asing2 la gelung, tali, riben dan bola), dia menang 3 gold kot. Mesia dapat satu gold untuk kategori gelung. Gimnas india la yang paling kesian. Menang sorak je hihihi. Orang lain semua dapat markah atas 20 per 30. Dia, belas2 jek. Memang takde difficulties pun rutin yang dia buat. Orang, kenalah banyak2 lepaskan apparatus tu. Campak ke, baling ke, apa2 la yang boleh menambah markah difficulties. Ni dia main selamat je. Kalau riben tu, asik pusing2 je riben nyer, takde campak2. Mana nak banyak markah. Kena lah berani ambil risiko. Dengar2 beberapa tahun lepas dia pernah masuk reality tv show yang menari2. Tu yang ramai peminat tu. Lagi satu, aku suka tengok baju derang. Ngerlip2. Cantik. Aku bayangkan, agaknya baju tu tugasan budak limkokwing kot hihihi.

Dah abis gimrama, dah abis jahit leher, aku pulun iron baju pulak. Sejak lepas raya, belum pernah lagi aku iron baju banyak2. Asik la cukup2 untuk seminggu. Ada sekali tu, tak iron langsung. Sibbaik ada belen2 baju time aku rajin. Tapi minggu ni memang terpaksa juga iron sebab belen2 tu pun dah abis. Semua baju dah duduk dalam almari bilik belakang sebab belum iron. Jadi, minggu ni aku iron baju encik hairul sekadar untuk minggu ni, sementara baju aku, aku iron semua. Semua kecuali baju yang dah outdated. Oleh kerana lepas raya ni baju aku dah bertambah 8 pasang, baju2 yang 4-5 tahun lepas tu terpaksa lah disingkirkan. Apa nak buat ngan baju2 tu ek? Nak derma kat rumah anak yatim kang, disalah tafsir pula. Baju dah buruk baru nak bagi. Tapi, kalau dibuang begitu saja pun, tak elok juga. Nak dibiarkan, dah padat benar beg pakaian terpakai itu. Ok ker kalau bagi kat rumah anak2 yatim?

Haaa... ini baru betul adalah aku. Menulis sesedap rasa je, tau2 dah berperenggan. Tak terpikir pun nak tulis pasal sukan komenwel hihi.


Okeh, sambung balik.

Hari ahad, takde mende nak buat, aku pun menguli roti. Nak buat pizza, cis pulak dah abis. Terpaksa lah mencuba roti baru. Lalu aku pun membuat roti manis. See, nampak manis, kan?

Suka suki je aku buat kecik besar bun nyer. Janji jadi roti. Sedap, lembut je time panas2.

Lepas zuhur kami pun keluar ke JB. Ye, JB. JB tu dekat je. Kan minggu ni ada homefair kat persada. Aku pulak kengkonon nak survey la mixer, kalau ada. Pergi lalu jalan dalam je. Singgah sekejap kat kelapa sawit.

Ya, kelapa sawit ialah nama satu tempat di kulai. Aritu aku baca kat blog tokR, citer pasal kedai ni. Aku, biasa lah. Curious. Lalu aku pun menggugel. Jumpa lah tempat nih. Kat sebelah mebeng je.

Errr aku tak geti lah nak cari apa kat sini?


Dari situ, kami terus ke persada. Ermmm tak best lah pergi homefair tanpa matlamat nak membeli sesuatu. Macam takde perasaan je tengok. Memburukkan lagi keadaan, takde pun mixer yang aku cari. Ada mixer, macam jenama 3lba, fab3r, tapi tak nampak stylish pulak. Over betul nak berstyle pulak. Nak buat macamana, ni semua salah majalah impiana hahaha.

Dari sana, kami ke angsanaa pula. Oh, sistem parkingnya dah lain. Tapi kekal singgit sekali masuk. Tujuannya, nak pegi r0mantika. Sebelum tu, makan dulu kat P.

Nasik pilaf (makanan arab kot ni?). Rasa ala2 beriani, berempah.

Che3zy baked meatbol in carbonara sos. Dapat idea nak masak benda alah ni pulak hihihi

Hasil rembatan di r0mantika akan aku tepek di sini selepas siap dipasang ek. Banyak nyer benda2 baru kat r0mantika. Sukkkerrr...

On the way balik, singgah ar!ani dulu. Rembat ler 2 lai macam biasa. Oh, derang dah tak pakai paper bag ek. Dapat plastik je.

Sebelum balik, singgah tesko kulai. Huaaa rugi je aku minum slurp33 saiz besar. Sebabnya, kat tesko ada koolblog lor. Rugi rugi rugi. Sedih lah.

Balik lalu hiway. Sampai rumah kul 10 lebih. Ajaibnya... aku berjalan2 hari ahad. Dah, tak tau nak tutup cerita macamana.

p/s oh, pasal tajuk tu. 2 hari cuti aku lupa siram pokok durian. yang d101 dah kekeringan. hidup lagi ke ek? kenapa lah suami ku itu tak sayang pokok ha???

Misteri Tanah Yang Hilang

Cerekarama sabtu lepas2 citer pasal anak yang takmo beraya di kampung, sebaliknya, suka beraya di londang. Antara dialognya yang aku tangkap,

"Londang tu tak lari ke mana..."

Kiranya, kalau kita nak pergi ke londang tu, bila2 pun boleh sebab ia tetap lah di situ. Tetapi, orang tua kita, tak lama lagi hidupnya. Itu lah yang perlu diutamakan.

Maka, pada hari ahad lepas, kami berdua telah berazam untuk membuat cubaan kedua, merungkai misteri tanah kami yang hilang. (Dapat tak kaitannya?) Sebelum ni, sehari sebelum puasa tu ari, aku dengan gigihnya telah mengangkut tanah hitam, air sebaldi, cangkul dan anak2 pokok kononnya untuk ditanam di belakang 'rumah' kami di paghit aspan (saje cipta nama baru). Tetapi, bila sampai di sana, oh, di mana tanah kita??? Belukar2 baru mula muncul. In fact, jalan yang ditambak tanah merah pun dah nampak samar2 tanahnya. Main redah je. Puas kami mencari batu sempadan, namun non ado berjumpo. Time pulak dah petang, besok nak puasa, maka, kami balik begitu saja lah. Ada tu ha, anak2 pokok tu, masih ada kat depan rumah. Silap haribulan bulan depan dah kuar bunga durian hihi.

Dua bulan kemudian, yakni ahad lepas tu, kami pun pergi lagi. Kali ni tak nak tanam pokok dah. Saje nak cari tanahnya dulu, nak buat tanda, baru lah lain kali datang lagi tanam pokok pulak. Dan bila kami masuk je ke jalan bertambak tanah merah itu, bukan lagi samar, memang dah tak nampak tanah lagi dah.

See! Mana jalan? Mana???

Akan tetapi, kami cuba lah juga meredah. Kata kancil duduk kat hutan. Takkan lah takat rumput sikit2 pun tak lepas. Tapi, baru separuh jalan, rumput kecil2 dah bertukar kepada pokok2 berakar tunjang. Kang aku redah, ada jugak kancil masuk spital kang. Lalu, kami pun gostan. Dusy! Masuk tepi longkang. Sibbaik tak lah tak dalam. Bermula la aksi2 menolak kereta dan menyabit rumput. Tak pepasal. Kalo tau tadi aku bawak bajak menuai padi.

Maka, tiadalah terungkai lagi misteri kehilangan tanah itu. Minggu ni aku nak cuba masuk ikut jalan belakang pulak. Sebab belakang tu ada kebun sawit yang bersih giler. Tumpang lalu ek encik tuan tanah sawit belakang...

Kalo tiba2 muncul si ekor kontot tu, cemana?

Masih misteri...



Monday, 18 October 2010

Terbaik Di Paghit Ghaja!



Setiap bulan, giliran berjaga malam pasti tiba, sekurang2nya sekali. Dalam keadaan tersebut, para isteri diminta bersabar dan redha. Suami bertugas demi kemakmuran bersama. Kalau dah rumah kena rampok, tivi LED kena cilok, menangis pun tiada gunanya lagi. Sebulan sekali je.

Hari khamis lepas, cikgu jal!l call nak bagitau, besok ada perjumpaan ngan pulis. Kena bawak isteri. Adoiyaiii... malas betul aku. Nasib baik lah besok tak keje. Kalau dia buat time2 hari keje besoknya, kem salam la aku nak pegi. Maka, lepas maghrib hari jemahat lepas, kami pun keluar. Gi makan dulu. Lebih kurang kul 8.30pm, kami pun pergi ke balai pulis paghit ghaje untuk acara tersebut. Lorrr ingat miting ker. Rupanya ada majlis berkhemah bagai. Tengok buku aturcara, siap ada makan2 lagi. Dan cabutan bertuah juga. Rupa2nya majlis perjumpaan bersama ketua pulis bp. Setiap taman atau kampong perlu menghantar wakil seramai 30 orang, 15 lelaki, 15 pompuan. Kemudian, kami pun duduk di bawah khemah. Wakil taman kami yang hadir, tak sampai pun 10 orang. Lain2, masyarakat berbilang kaum turut memeriahkan majlis ini.

Penduduk paghit ghaje

Hadiah dan anugerah yang disediakan

Kira2 jam 9pm, majlis pun dimulakan dengan kemunculan sepasukan pulis wanita menaiki motosikal, mengiringi ketua pulis bp. Yb juga turut hadir (tapi dia sampai dulu, tunggu kp datang). Selepas bacaan doa, kami dijemput menjamu selera. Tapi, aku dah kenyang makan bubur ayam. Lagi pulak, nak berebut2 pulak ambik makanan. Malas ah. Selesai makan, terus lah ucapan oleh kp. Pung pang pung pang, yb pulak berucap. Pung pang pung pang, cabutan bertuah dan penyampaian anugerah.

Pulis2 wanita yang akan bertugas menjaga keselamatan kaum wanita di bp daripada menjadi mangsa ragut dan jenayah2 lain (tapi aku tengok derang bawak motor tu pun macam tak kompiden jek hihihi)

Bagi kategori kampong, 'juara' srs disandang oleh kampong 0lak batu. Dan naib juaranya kampong paghit jelutong (ni kalau tak menang langsung ni, yb balik tutup muka pakai topeng la ek sebab memang kampong dia).

Manakala untuk kategori taman pula, juaranya disandang oleh taman w!rajaya. Diulangi...

TAMAN W!RA JAYA!!!

Ecehhh para pemenang anugerah (yang lain pon menang juga, tapi tak datang, serupa tak menang ler hihi)

Apa maknanya tu? Maknanya, memang betul lah suami2 kita tu berjaga malam sebulan sekali itu dengan jayanya. Maka, dengan bangga nya, cikgu jal!l pun mengambil piala itu. Erkkk dapat piala je ker? Takde hadiah duit ke? Tak dapat duit hadiah pun, kurang2, bagi lah duit yang dijanjikan tahun lepas tu ker... Tak gitu yb?

Oh, naib juara kategori taman pula jatuh kepada taman b!ntang. Kat mana tu? Entah, tak pula ku ambil tahu.

Selepas itu, acara cabutan bertuah diteruskan dimana, nombor aku turut terpilih uolsss... Alah, dapat hamper jajan je. Boleh laaa buat kunyah2 pepagi.

Antara 50 nombor bertuah

Maka seminggu ni makan jajan je lah haku huhuhu

Acara berakhir lebih kurang jam 11.30 malam. Kami pun pulang dengan gembira. Kesimpulannya, galakkan lah suami2 kita berjaga malam demi kesejahteraan hidup kita bersama. Hidup srs w!rajaya! (Ecehhh padahal selalu pokpekpokpek asik abang je jaga, orang lain tak jaga pon???) Jangan fikir apa sumbangan masyarakat kepada kita, tetapi, apa sumbangan kita kepada masyarakat. Tak pasal2 aku jadi ajk wanita pulak lepas ni kang. Oh tidak!!!