BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 31 July 2013

Lagi-Lagi Bengkel


Seperti yang sudah dijangka, bengkel akan dibuat lagi pada bulan puasa. Tapi aku awal2 dah bagitau siap2 bahawa aku tak nak pergi. Takmo ya! Bukan tak boleh. Maka, bila memo sampai, nama aku adalah tiada, yeay! Tapi, yang empunya nama pula tak boleh pergi. Ya, tak boleh sebab beliau ada kelas pada hari2 berkenaan. Sila baca yang saya highlght kan di situ. Tak boleh. Tak boleh vs takmo pasti dimenangi oleh tak boleh. Maka, seperti biasa lah, aku adalah harapan bangsa tonggak negara yang harus disandarkan pada kenangan dalam urusan luar berkaitan minyak2 ni kan. Seperti biasa, aku akan tanya pada puan bos, "kena pergi ke puan?" sambil berharap beliau akan kata, "kalau tak boleh, tak payah pun tak per." Tapi seperti biasa juga, puan akan mencairkan hati aku dengan mengatakan bahawa kerja yang akan dilakukan itu adalah simple. "Compile2 jer." Sebenarnya bukan soal simple ke susah ke kerja tu, tapi yang lebih penting lagi ialah aku malas nak pergi ke mana2 di bulan puasa yang penuh barokah ini! Eceh! 

Walau bagaimana pun, encik suami menyokong penuh pemergian aku. Bukan kerana beliau suka ditinggal2kan, tapi sebab beliau sebenarnya nak ikot!!! Aku pulak bila dah encik suami kata nak ikut, rasa tak sampai hati pulak kalau tak jadi pergi. Macam masa nak pergi kk itu hari, mulanya aku dah bertekad takmo pergi sebab nak sangat pergi tengok bola. Tapi bila encik suami teruja sangat nak ikut, terus aku tak sampai hati kalo tak pergi. Kebetulan pulak, aku memang takde kelas pada hari berkenaan. Huh! Jadual ni tak membantu langsung! Tapi yang bagusnya, malam takde bengkel. Boleh la nak melakukan amal ibadat. Tapi petang abis pukul 5.30. 

Maka pada hari jumaat yang penuh barokah kuasa dua itu, kami pun menuju ke kuala lumpur. Kali ni duduk hoteldepalma. Sampai sana pukul 3, pukul 3.30 terus masuk bengkel. Biasa dia buat briefing malam. Encik suami pulak terus pergi kpif. Kebetulan minggu lepas aku dah bank in kan syer tambahan. Ingat nak hantar ke pejabat eto5 jer time cuti raya nanti. Tapi dah sampai ke kl ni, kiter hantar je lah terus. Ni kira rolling balik dividen tahun lepas yang tak terhabis la. Aku memang penjimat orangnya hehe.

Pukul 5.30 selesai briefing, aku jenjalan kat ampangpoint. Encik suami dah booking berbuka puasa dengan kj beliau kat sikretresepi. Boleh pulak kj beliau cuti2 soping raya dan duduk di hotel yang sama. Kat ampang point, ternampak awie tengah beli henfon kat kedai samsung. Tengah jenjalan, terserempak pulak dengan aishah yb-tak-jadi. Memang banyak retis ek kat ampang nih?

Balik ke bilik pukul 6.30, tengok ramai maknusia kat lobi. Derang nak berbuka kat sini kah? Ramai giler! Lepas mandi, aku pun turun berbuka pukul 7. Itu pun member cakap, cepatnya! Buka pukul 7.30 kot. Sekali tengok kat tempat makan, amek kawww... Kalah bazar ramadhan sesaknya. Memang konsep dia bazar ramadhan pon. Bayangkan jer lah, ada 100 meja, tak ke 1000 orang? Banyak nyer duit orang kl ni ek? Bukan orang kl salu komplen kos hidup mahal ke kat kl? FYI buffet ramadhan kat sini ialah rm89 for adult dan rm45 for children 6 tahun ke atas. Encik suami pun asalnya nak buka kat sini jugak, tapi kj beliau ajak makan kat luar sebab rm89 tu mahal kot bagi orang batupahat.

Menu buffet adalah pelbagai. Memang macam bazar pun. Nak makan apa? Nasi campur ala kampung? Nasi beriani? Roti canai? Rojak petis, buah, pasembor? Segala jenis mee? Kambing golek? Kebab? Roti john? Yongtaufu? Ikan bakar? Pisang goreng? Kuih mueh? Air berjenis2? Makan lah sampai pengsan. Tinggal mampu tak mampu je nak makan. Kalau rasa perut tu kecik, rentikan lah nak makan buffet cenggini kan. Kalau macam aku yang perut sederhana besar dan makan lemah lembut ni, memang lah buang duit je bawak ke buffet ramadhan. Memang boleh makan banyak, tapi takde masa lah pulak. Kalau buka pukul 7.30, pukul 8 dah kena naik solat, tak lama tu dah isyak, terawih. Ada orang jenis maghrib dulu baru turun makan, tapi kalau aku buat cenggitu, dah komfem tak sempat ngaji lepas maghrib (kejar makanan takut habis / takut kawan2 dah habis makan). 

Sebelum isyak, aku turun ke surau. Bagusnya depalma ni dia ada surau jumaat. Agak besar la jugak. Bulan puasa ni pulak dia ada jemput sheikh dari mana tah, qari antarabangsa katanya. So solat terawih agak panjang la jugak. Biasa pukul 10 dah siap. Ni dalam 10.30 jugak la baru habis. Al-hafiz katanya kan. Pulak tu lepas solat isyak dia tak terus buat terawih, sebaliknya diperdengarkan bacaan al-quran oleh qari tersebut. Memang sedap lah bacaan beliau. Habis terawih aku terus tido.

Besok pagi mula kerja pukul 8 pagi. Nak bagi cukup 8 jam kan. Tengahari sempat lah aku membutakan mata sekejap. Sebenarnya nak simpan kan tido tu untuk malam karang hehehe. Petang tu encik suami buka sensorang kat kedailindaonn. Ramai pulak member yang bawak suami memasing berbuka sekali. Boleh ker? Ye lah, kan benda ni 'makan' kan. Aku macam tak berani nak bawak orang lain makan sebab gomen bayar untuk aku je kan. Lantak derang lah.

Hari kedua ni tak seramai semalam. Maybe sebab semalam selangor cuti. Teorinya, mungkin salah seorang daripada suami atau isteri bekerja kat kl, dan sorang lagi cuti sebab kerja kat selangor. So, bila time buka, eh, malas la nak masak sensorang. Hari sabtu pulak dedua cuti, so boleh la masak bersama2 kat rumah. Tu yang hari ni tak ramai sangat. Ramai, tapi tak seramai semalam. Kalau semalam, waktu azan aku masih lagi beratur mengambil makanan (ya, kena beratur sebab terlalu ramai), tapi hari ni aku turun kul 6.30. Lagipun dah hafal layout dia. Nasi kat mana, kambing kat mana bla bla bla. Hari ni dah siap plan dari semalam nak pergi ambik apa dulu huhuhu. Hari ni boleh makan dengan sedikit aman.

Lepas terawih, aku keluar ke jalan tar. Pertama kali merasai pengalaman bersoping raya di jalan tar memalam buta cenggitu. Eh jap. Masa study dulu ada tak aku soping raya kat situ eh? Rasa macam takde kot sebab mana ada duit oi! Baju raya pun selai jer masa tu, dah siap jahit kat rumah. Kalo berbuka kat situ ada lah. Masa nak turun tu terjumpa pulak dengan zaraf1. Jiran selang 3 buah rumah merangkap kawan sekerja encik suami, merangkap kawan masa study kat uitm dulu jugak. Ceh! Kat rumah kemain susah nak jumpa. Kat sini jugak nak jumpanya.

Sampai di sana, park kereta kat tepi jalan, depan kompleks wilayah. Penuh divider jalan dengan kereta. Maka berjalan lah aku di lorong tar itu. Maknusia adalah macam ulat ramainya. Nak belok masuk ke gerai2 pun bercinta. Kena bagi signal baru orang bagi masuk. Tapi aku nak pergi kedai2 yang macam aked tu. Sebab ada satu kedai je yang jual tudung seperti yang aku suka tu. Jenama JAHAN. Suka design dia yang simple. Bukan, ni bukan tudung pesen sifon bertingkat2 tu. Dia pakai lycra plus sifon jek. Tapi lycra jenis lembut macam arianii la. Aku suka kombinasi warna yang derang gunakan dan potongan tudung dia. Tak singkat dan tak labuh sangat. Sedang elok je. Sebagai rujukan, kedainya terletak dalam lorong aked pertama kalau dari sogo, sebelah kedai bertajuk 'rimbun'. Depan simpang jalan esfahan. Kedai dia belah kanan belakang.

Ok, kemain panjang promosi, tapi sebenarnya aku tak beli apa2 pun malam tu sebab tak de kaler yang aku nak hehe. Tapi warna2 lain pun shantik2. Jalan punya jalan punya jalan, aku rasa seluruh jalan tar, lorong tar dan jalan masjid india sudah ku redahi. Sengaja takmo tengok jam sebab takut menghadapi kenyataan kalau dah pukul 3 pagi huhuhu. Setelah penat dan melecet kaki, kami pun balik. Dengan tangan kosong. Feh! 

Sampai di hotel semula lebih kurang pukul 2 pagi. Huaaaaaaa nyesal!!! Mesti besok pagi aku akan menguap2 dengan jayanya. Besok pagi tu masa sahur aku  minum air soya kotak jer. Pastu sambung tido balik. Pukul 6 bangun balik solat subuh, kendian tido balik. Pukul 7.20 baru bangun untuk pergi kerja. Huaaaaaa puyeng kepala kuuu... Sempat lah tido waktu rehat tengahari. Waktu berbuka, makin tak ramai orang. Tapi tetap turun pukul 6.30. Yang tak bagusnya ialah makanan adalah hampir sama setiap hari. Kalau tukar pun, sikit je, bab lauk pauk dan kuih. Lelain sama je lah. Cuma bagusnya kita boleh makan semua benda sebab boleh bahagi2kan ikut hari. Macam aku, rasanya aku cuma tak sempat makan roti john dengan hayam2 goreng je kot. Oh, satu lagi, selama 3 hari ni juga aku kena dengar ucapan yang sama oleh pengacara majlis dia. Siap dah boleh agak apa yang di anak cakap. Baca skrip, kan. Bila difikirkan balik, mana ada orang berbuka secara buffet di tempat yang sama kot, kan? 

Malam terakhir di sana, lepas terawih, aku terus tido. Balas dendam.. Hari terakhir (isnin) ada presentation. Tapi ketua kumpulan jer. Ekceli segala bengkel yang aku pergi ni ialah bengkel membuat bahan p&p o&g (wim). So kali ni punya kira sesi compilation la. Punya lah lama mempresent, sampai encik bos kata kalau lambat kena extend sampai petang. Pulak dahhh... Sibbaik pukul 12.30 tu dah settle dah. Aku pun suruh encik suami bawak turun beg sesiap. Habis semua tu, aku terus check out. Tak masuk bilik dah.

Dari situ, kami ke kpif lagi. Lagi bagi encik suami lah. Aku baru nak pergi hari ni. Beliau nak menambah lagi lah pulak sebab hari jumaat lepas tak sempat pegi mebeng, dah tutup pukul 4. Sajer je nak bagi nombor tu genap. Konon nanti senang nak kira dividen hahaha. Sementara encik suami menambah pelaburan, aku pun melabur jugak hihihi. Tadi masa kat hotel tu ingat nak melabur kat dalam bilik, sekali kad nak masuk bilik tu dah expired pulak selepas pukul 12.30. Malas nak mintak extend sebab nak melabur je kot huhuhu. Tahan la sekejap. Busuk punya entry.

Dari kpif, kami ke jalan tar lagi hahaha. Kali ni aku nak pergi kedai tu lagi sebab nak beli kaler lain. Beli je asalkan cantik. Baju mana nak dipadankan, pikir kendian. Kali ni kami park kat citypoint (sebelah semuahouse tu). Hari isnin, kan. Musti orang dbkl bekerja keras mencari duit kan. Sampai di kedai tersebut, bersinar2 mata ku pabila melihat deretan tudung2 dengan warna2 baru. Wow! Semalam takde! Dah memang rezeki aku, jumpa lah pulak tudung berwarna yang aku kehendaki. Dah senang, takyah memburu lagi. Lepas beli tudung, kami gi sogo pulak. Lepas solat, misi mencari baju encik suami. Hek eleh... jumpa kawan se @tec dan sebengkel pulak kat sini. 

Settle kat sogo, kami ke pertama pulak. Dah jadi rutin pulak encik suami beli suar kat sini. Tahun lepas pun beli kat sini jugak. Padahal banyak je cawangan seluruh malaysia. Cuma takut takde saiz je lah. Settle membeli belah pakaian, kami ke maidin. Ok, aku tau, memang jauh. Oleh kerana encik suami dah penuh tangan, maka aku masuk maidin sensorang. Tapi ada hati nak beli sabun dainamo 2 botol. Masa nak turun dari tingkat 3, eskalator dia tak bergerak pulak. Macam nak rebeh bahu aku mengangkat bakul tu. Masa bayar, matbangla tu tanya, ni angkat sensorang ker? See! Dia pun tak percaya hihihi. Eh, aku puasa tau! Pastu kami pun balik. Timing pulak sedang elok habis office hour. Sajer cari pasal la kan. Merasa lah jem teruk. Tapi masa tu lah aku memanjatkan setinggi2 kesyukuran kerana bekerja di batupahat nan permai ini. Dah lah tak jem, kos hidup pun rendah. Ada orang tu, ada duit pun tak tau nak buat apa dah. 

Waktu berbuka kami baru lepas dari tol sg. besi. Makan kurma je lah. Isy, macamana lah orang2 yang melalui jem ni tetiap hari ek? Tak sempat berbuka kat rumah lah kot ek? Singgah solat dan makan di hentian nilai. Ok gak lah hentian ni. Kedai makan banyak. Tak pernah aku berenti kat sini. Sebab jarang lalu sini. Biasanya dari kl kami akan masuk bukit mahkota, singgah nilai dan keluar kat nilai. Atau pun selalunya lalu elite. 

Akhirnya, aku sampai di rumah tepat jam 11 malam. Besok kerijer... Tokleh cuti sebab cuti dah tinggal sikit. Dan sedikit gambar buat pengalas perut.

Kuih fevret ku, tapi inti dia sikit sangat. Tak sedap.

Wajib makan nasi sebab malas turun sahur.

Tetiap hari ambik lengkong dan tart ini.


Semua pun nampak sedap.

Bergaduh2 la lala, tetel dan ikan dalam perut.

HARI KETIGA

Salah seorang pak sheikh yang jadi imam terawih. Ni dia ngaji time kiter berbuka.

Tetel, paru dan patin pulak bergaduh hari ni.

Kan betul, hari ni pun ambik lengkong dan tat yang sama.

YTF.
Sekian, terima kasih.





Thursday, 25 July 2013

Ke Hadapan Kawan-Kawan Sepejabat


Aku tak terkejut langsung bila pada suatu hari member seberang dinding belakang meja aku ni bagitau yang beliau terjumpa blog aku ketika mengesearch cara mengira agregat spm. Hahaha nak gelak dulu. Kan aku pernah cerita bahawa hampir setiap hari ada orang masuk blog aku sebab cari cara nak kira agregat spm. Musykil betul aku.

Kenapa aku tak terkejut? Sebab seawal kedatangan aku ke sini lagi member depan meja aku ni dah jumpa blog ni. Agaknya sebab blog ni mengandungi perkataan2 yang biasa digunakan kot. Tu yang senang je nak search. Walau pun tak terkejut, tapi mula2 tu cemas la jugak hihi. Sempat lah aku private kan blog ni selama satu hari. Sehari je pun. Lepas sehari, rasa menyesal pula kerana aku tau ada ramai orang yang akan terseksa jika sehari tak membaca blog aku ni hahaha.

Nak cerita kat sini bahawa hari tu aku tengok ada seseorang ni search 'blog-asiah-aspan'. Adoi! Nak tergelak aku. Aku rasa aku tau orang mana tu, sebab lokasi dia masuk tu sama dengan tempat aku. Tak hagak2 kan taip keyword camtu. Sangat berterus terang di situ.

Selepas ni, lantak lah boss nak baca blog aku pun. Ada aku kesah? Read at your own risk yah!

Ke mana hilangnya sense of humor dalam diri aku ek? Aku perasan yang kebelakangan ni entry aku dah kekurangan unsur lawak dah hihi. Bukan lah selama ni banyak lawak, tapi bila aku baca balik entry aku main bola jaring (sini dan sini)dulu, masih lagi aku boleh gelak tak hengat dibuatnya. Adakah aku sudah menjadi serius? Oh tidak! Eh, ko dah kenapa? Ok bai.




Monday, 22 July 2013

Oh Ibu...


Pagi tadi aku menandatangani borang cuti untuk cuti raya nanti (ayat macam serius je). Ketika menulis tarikh, 22 / 7 / 2013, baru aku teringat, oh hari ni.

27 tahun sudah emak pergi meninggalkan kami. Alfatihah untuk emak.





Kembara Jalan Kebun


Minggu lepas aku masuk kelas semester 1 dan berkenalan dengan students. Ada sorang budak ni asal dari kampung-baru-sri-gading. Owh, dah lama aku nak tau tentang jalan kampung-baru tersebut. Sebabnya kalau kiter ikut jalan dalam dari parit raja melalui seberang sungai rumah aku ni, jalan tu akan berakhir di kampung-baru ni. Tapi yang aku tak tau ialah, jalan kampung-baru tu kalau kiter terus ke dalam, akan tembus di mana? Sebabnya selama ni aku cuma tau 3 jalan nak pergi ke tempat kerja aku iaitu 1. melalui bandar bp, 2. melalui jalan parit-karjo (pergi keje) dan 3. melalui jalan parit-botak-parit-kemang (balik keje). Bukan apa, kalau ada jalan alternatif, kot lah besok2 banjir ke jambatan merah sudah runtuh ke kan, takde lah sampai aku sampai kena report polis untuk tak pergi kerja, kan. Eh, yang aku berdedikasi benor ni dah kenapa? Tu ku katakan kalau. Kalau betul betul berlaku, kiter fikirkan masa tu je lah. Tak?

Maka aku pun menyiasat lah dari budak ni. Dia kata jalan tu boleh tembus bukit-batu. Wow! Ini satu penyelesaian terhadap persoalan yang telah lama berlegar di fikiran aku selama ini! Serius, setiap kali balik keje dan ada orang membelok masuk ke jalan bukit-batu tersebut, aku sering tertanya2, apa ada kat bukit-batu ni ek? Jalan ni tembus ke mana? Dengan jawapan budak itu, maka terjawab lah sudah segalanya. 2 dalam 1 sekaligus.

Nak dipendekkan cerita, balik kerja tu, aku pun terus lah cerita kat encik suami. Dan seperti yang dijangka dan aku harapkan, jawapan beliau ialah, "nanti kiter cuba lalu jalan tu." Yeay! Ceh! Macam best sangat? Bagi korang memang lah tak best, tapi bagi aku best tau. Apa yang best tah, tapi aku teruja nak membuat siri jelajah tersebut.

Maka, pada hari sabtu lepas, semasa nak ke bp, kami pun melalui jalan kampung-baru-bukit-batu. Tapi sebelum tu aku tanya jugak kat budak tu, jalan tu jalan kebun ke haper. Dia kata ada rumah2. Ok, kiranya tak lah menakutkan. Kalau sesat boleh tanya orang.

Memula masuk tu jumpa perkampungan kampung-baru tu. Tetiba jumpa kebun sawit. Jalan pun kecik muat2 1 kereta, tapi bertar. Ok, jalan kampung-parit-lapis-sempadan pun macam ni jugak. Standard jalan kampung ar kan. Selepas melalui celah2 daun sawit, kami tiba di satu simpang 3. Ada papan tanda menunjukkan ke kampung-parit-bengkok di sebelah kiri. Eh, ni parit-bengkok mana pulak eh? Setahu aku parit-bengkok ada kat parit-raja, tapi jauh benor dari sini. Maybe ni parit-bengkok-sri-gading lah kot. Maka, kami pun belok ke kiri. Tak jauh dari situ, ada simpang ke kanan menunjukkan kampung-parit-bengkok lagi. Ikut je lah. Jumpa kawasan perkampungan parit-bengkok tersebut. Tiba2, jumpa simpang 3 sekali lagi. Aiyok! Masa ni kira dah takde panduan dah. Kena fikir logik di situ. So, kalau ikut logik, kiter kena belok kanan. Tiba2, kami ternampak sebuah motosikal datang dari arah kanan. Penunggangnya memakai helmet. Itu bermakna dia hendak keluar ke jalan besar (bp-kluang) hehe. Ye lah, kalau dia nak jalan2 dalam kampung ni, buat apa dia pakai helmet, ye dak? Ini juga bermakna dia datang dari arah rumah dia (bukan dari kebun) atau 'jalan besar' yang lain; dalam kes ini jalan-tanjung-labuh (arah tujuan kiter). So, kami pun belok ke kanan.

Jalan punya jalan, jumpa pulak sebuah simpang ke kiri. Sretttttttttttt (bunyi brek mengejut)! Nak terus ke nak belok? Jalan ke kiri tu macam lebar sikit berbanding jalan straight. Tiba2, dari hadapan (jalan straight), datang 2 buah motor. Kalau ikut formula tadi, maknanya kita kena terus lah, kan? (Formula 'ikut arah dari mana orang datang'). Tapi, dari situ, motor2 tersebut belok ke kiri di jalan yang agak lebar itu. Ok, ini satu clue baru! Dah ada 2 point di situ. 1. motor tu masuk jalan tu dan 2. jalan tu lebar. Ini menguatkan hujah bahawa jalan ini lebih utama dan menuju ke jalan yang lebih lebar lagi hihi.

Kami pun masuk ke simpang kiri itu. Jumpa lah dengan perkampungan errr lupa lak namanya. Tapi siap ada sekolah bagai la. Kemudian, kami tiba di satu lagi simpang 3. Adoi, ni yang lemah ni. Kiri kanan ada rumah. Dah tak boleh ikut formula' di mana ada orang, di situ ada jalan' lagi dah. Tapi kat belah kanan tu, nampak ada macam pintu gerbang. Standard nya, pintu gerbang ialah jalan masuk ke sesebuah kampung. Maknanya, belah kanan tu ialah jalan masuk ke kampung ini. Yang juga bermakna di luar pintu gerbang itu ialah sebuah kawasan lain. So, kami membelok ke kanan. Ok, masa ni, kalau suruh patah balik nak cari jalan bp-kluang semula, memang aku dah lupa. Lupa nak campak roti kat atas jalan macam hensel n gretel (tak geti eja).

Melepasi pintu gerbang tu tadi, ada selekoh ke kiri. Suasana masa ni dah macam suasana-kampung-orang-cina. Mengikut pemerhatian aku, bukit-batu ialah satu kawasan orang ciner sebab ada papan tanda tulisan ciner kat simpang jalan bukit batu ni hehe. Sebuah hipotesis yang lemah di situ.

Jalan punya jalan, terjumpa sebuah bukit. Ha! Bukit-batu mesti ada bukit, kan? Selepas mendaki bukit tersebut, kami pun tiba di sebuah jalan raya (ada pembahagi jalan). Maknanya ini ialah jalan besar! Dan, kelihatan di situ papan tanda kuning (jkr) bertulisan Jln Bkit Batu. Yeay! Kita telah berjaya! Akhirnya, kami pun tiba di simpang jalan-bukit-batu - jalan-tanjung-labuh. Tahniah!


Akhir nya jumpa jalantanjunglabuh...

Itu je ceritanya. Nak sampaikan di sini bahawa jalan bertar di tanah malaya boleh dipercayai sebagai jalan kampung walau pun di kiri kanannya terdapat kebun kelapa sawit. Dan kiter tidak akan sesat selagi mengikut jalan yang bertar. Lain lah kalau tiba2 jalan tu mati dan bertanah merah. Masa tu, sila patah balik (kalau ingat jalan lagi). Terima kasih.


Thursday, 18 July 2013

Ramadhan Yang Tak Hilang


Bukan 2 hari, bukan 3 hari, tapi seminggu... dengar tak? Dah seminggu kita puasa!

Tak tau nak tulis apa pasal puasa tahun ini. Sama jer macam tahun2 lepas. Cuma tahun ni aku sambut puasa di rumah jer. Tengah2 minggu kan, tak dan nak balik kampung. Tapi weekend lepas aku balik kampung! So, cerita pasal balik kampung lah yea.

Hari jumaat tu aku off memasak sebab nak balik kampung. Apa kaitannya ek? Padahal nak baliknya tengah malam nanti? Takde lah. Masa untuk memasak tu boleh digunakan untuk mengemas beg. So, balik kerja aku terus pergi ke param paritraja yang dekat kompleks tu. Niat di hati nak makan nasi kerabu, tapi tak de lah pulak. Last2 beli lontong jek. Dengan lauk ayam masak kicap. Sekali makan ayam tu, wow! Ayam bapak! Memang terbaik ah.

Lepas terawih, kami terus chow cin chow. Sampai semencu lebih kurang pukul 12.30 ke pukul 1 tah. Besok pagi, encik suami kata nak pergi johorjaya cari rak untuk stor. Maka, aku pun follow lah. Tapi tak follow ke johorjaya. Apa ke hey nak pegi johorjaya tu kan... Baik lah aku soping moping baju raya kat kota. So, aku suh encik suami turunkan aku kat kota hehehe. Aku sensorang jek. Ajak sil, tapi dia kata nanti penat sebab aku selalu akan masuk semua kedai huhuhu. Eh, bukan ke kita memang kena masuk semua kedai? Apa lah ertinya soping moping kalau pergi satu dua kedai jek kan.

So, berjalan2 lah aku di situ. Mula2 jalan area kedaikemboja. 2 rounds. Kendian ke belah kedai2 kat courts lama. Kendian terus ke plaza kota. Ok, kalau sil ikut tadi, mesti dia komplen penat. Tapi aku pun penat, ok. Cuma semangat mencari baju melayu untuk suami lebih kuat daripada penat itu. Nasib baik lah cuaca tak panas sangat. Panas, tapi tak berdenting la. Mendung sikit. Aku pun berjalan perlahan2. Agak2 penat, aku masuk kedairakyat1malaysia hehehe. Sejuk, ada ekon.

Di plaza kota, aku terus pergi ke kedai kain baju. 2 rounds jugak. Ponnn tak jumpa. Isy, tahun lepas, encik suami buat baju dulu, kendian baru aku cari baju aku. Ponnn sama, susah nak jumpa baju aku. Konon tahun ni aku beli baju aku dulu, kendian baru cari baju encik suami. Ponnn sama jugak. Eh, tapi kan tahun lepas aku cakap nak beli baju plain je? Dah komfem sedondon. Tapi macam bosan jek baju plain.

Adakah pemilihan warna baju raya kami begitu unik? Tapi tahun ni banyak je aku jumpa baju kaler royal blue tu? Tahun lepas kemain susah nak jumpa. Agaknya tahun depan kot baru senang nak jumpa kaler yang tahun ni. Masalahnya, orang pilih warna je, tak kira la tone dia macamana. Ni ko pilih warna siap dengan tone dan nama saintifik warna tu sekali. Ok, insaf. Tahun depan nak tema warna hitam. Sekian.

Masa tengah kat plaza kota, aku call encik suami. Plannya, kalau kereta masih muat, beliau akan ambik aku dari johorjaya. Kalau tidak, beliau akan balik rumah dulu, kendian baru datang lagi ambik aku. Huh! Lecehnya! Bila aku call, beliau baru jer sampai rumah. Kereta tak muat sebab beliau beli 5 set rak itu. Bukan 2, bukan 3, tapi 5! Dengar tak? Lima!

Lepas tu, aku pergi kedaikemboja lagi. Masa ni dah terasa penat. Owh, best nya kalau pergi time tak poser... Aku pun terus ke surau. Feh... leganya dapat meluruskan kaki di situ. Bila dah hilang penat, aku pun berjalan lagi. Tadi ada jumpa satu baju yang betul warnanya, tapi takde saiz M. Ada L dan XL jek. So, aku nak suruh encik suami try kot2 yang saiz L tu ok ke. Tak lama tu, encik suami pun sampai bersama mil, sil dan bil. Akhirnya, aku pun beli baju saiz L tu. Lega.

Balik tu, kami singgah econsave, nak beli sayur mayur. On the way balik, singgah pulak kat pasak, beli kuih muih. Sampai rumah, aku terus balik eto5 pulak. Sebenarnya abangepet pun balik jugak.

Malam tu terawih kat masjid eto5. Ramai jugak orang. Tapi sampai 8 rakaat je lah. Lepas tu tinggal 2 saf jek pompuan. Aku perasan, setiap tahun, mesti makcik sebelah aku akan tanya soalan yang sama. Tapi lain2 orangnya.

Anak siapa?
Anak aspanblok13.
Ooo anak dengan mak siti ke mak lama? 
Mak lama.

Balik terawih, terus cecepat tengok cerekarama, citer Arman lakonan BK. Isy, geram pulak tengok citer tu. Bagus betul lakonan sofijikan tu. Memang menjadi. BK pulak berlakon jadi orang gila. Cuma heroinnya macam tak sesuai pulak. Uqasya tu muka dia terlalu urban. Tak sesuai lak keje kat pasar jual sayur.

Esok pagi, lepas abangepet balik, aku pun bersiap2 nak balik semencu semula. Baru lah aku sempat menjahit. Ni satu lagi masalah. Tak tau lah bila baju raya aku nak siap. Takde mood langsung. Tu pun baru siap tulang belut 3 pasang. Belum lipat bawah baju lagi. Malasnya!!!

Sebelum pergi terawih malam tu, fil cakap, imam kali ni baca slow. Aku ingat slow daripada sebelum ni lah kot. Tahun2 lepas laju sangat, terkejor2. So, kalau slow sikit, ok lah kan. Masa solat isyak, imam yang dimaksudkan itu yang mengimamkan. Ok, ini serius slow macam siput. Kalau cenggini punya slow, aku rasa pukul 12 kot baru abis terawih. Pukul berapa pulak aku nak balik pr??? Sekali masa terawih, dia tukar imam lain. Fuh! Lega di situ huhuhu. Kalau imam tadi, dah komfem pahala solat sunat aku pun kurang sebab tak ikhlas hahaha. Dan terawih habis macam biasa, pukul 10.

Balik rumah, mentong2 sekejap. Pukul 11 baru kami bergerak balik. Fil bekalkan aku dengan seekor ikan, yeay! Dah ada lauk untuk berbuka besok hehe. Tengok lah, macamana aku tak teringat kat fil semasa di kk aritu? Ingat ikan, ingat fil hehe. Sampai rumah sebelum pukul 1 sebab lalu kulai-hiway.

Errr habis.

p/s aku dah jumpa 3 orang yang tersangkut di level 65 lebih daripada seminggu huhuhu.




Thursday, 11 July 2013

10% Plus Plus - Updated


Jun datang dan pergi tanpa disedari. Sibuk bebeno gamaknya. Tapi yang aku alert dalam bulan jun ialah agm kpf! Fil cakap 26hb jun. Maka malam 26hb tu, aku pun duduk lah mengadap buletinutama. Sekali kuar citer pasal fgv. Lorrr bukan agm kpf, tapi fgv ropanya. Ceh! Potong stim betul. So, bila kpf punya? Tengok kat website, 7hb julai. Lambat la pulak nak kena tunggu. Sempat tengok bola dulu (ok, terlanjur sebut bola ni, baik aku cerita pasal bola dulu).

Selepas final piala fa itu, maka liga super juga sudah sampai ke penghujungnya. Anti climax betul liga super nih. Mana taknya, dah la kiter dah tau juaranya sebelum habis kesemua perlawanan, dapat pulak kat team singapore, celebrate pun kat sana.

Tapi, sebagai penyokong tegar jdt yang memegang prinsip 'tetap sokong dikala menang atau kalah', perlawanan terakhir pada 6hb julai itu tidak patut diabaikan. Lagi pun, perlawanan tu akan jadi penentuan tempat kedua dan ketiga sekaligus menentukan siapa yang layak ke piala afc tahun depan. Sebenarnya aku tengok bola ni bukan mengharapkan menang sangat pun. Tapi lebih kepada untuk beriadah dan sedikit release tension kot. Boleh lupa segala masalah. Masa tu lah. Balik rumah masalah tu (jika ada) tetap ada. Dah habis ni, takde lah lagi aktiviti menapak 1km. Piala mesia lambat lagi kot.

Perlawanan terakhir ini melawan selangor. Sebelum tu, hari selasanya lawan n9, menang. Jadi, dari segi mata, jdt seri dengan selangor 39 mata. Jdt mesti kena menang, tak boleh seri sebab dari segi gol, selangor lagi banyak. Aku menjangkakan penyokong selangor akan menggamatkan stadium seperti selalu. Tapi rupanya derang tak bawak team gendang. Takat pakai anak tekak, dah komfemlah tenggelam.

Pagi tu kami pergi awal sebab nak beli tiket sendiri. Aritu masa duk kat grandsrand, kami irim kat budak alip tu. Tapi kali ni, hari jumaat lagi tiket grandsrand dah sold out. So, sampai stadium terus tuju ke kaunter tiket. Aik? Mana orang? Lorrr ropanya dia dah pindah kaunter tiket kat depan. Proper ar sket kaunternya, ala2 kaunter tiket bas. Sebelum ni ala2 majlis mesyuarat tingkap jek. Agaknya dia dah start guna kaunter tu masa jual tiket final itu ari kot.

Menonong berjalan ke belakang, padahal kat depan tu melingkor2 line orang beratur. Fokus!

Kenapa lengang jek?

Maka beratur lah pulak untuk beli tiket. Kami beli 5 keping sebab ada member kirim.

Umangaih! Jauhnya lagi. Dah lah panas terik!

Dah ada 4 kaunter. Selesa la.

Tapi sebenarnya tak lah lama sangat beratur sebab proses membeli tiket tu very direct.  30 saat sorang kot.



Lima! Ok, tak sampai 15 saat.

Selepas berpeluh keti membeli tiket, kami pun pergi makan. Dah lama lalu restoran ni, tapi selalu tak kena masa. Kali ni memang betul masa makan. So, kita cuba try test nasi beriyani di jb pula. Adakah setanding beriyani batu pahat, atau lebih spesifik lagi, beriyanimatbond? Mari kita saksikan...

Terletak di tampoi, dekat simpang traffic light hospitalbahagia, dekat maidin.

Gam kambing. Sedap. Pedas sikit.

Lepas makan, kami terus ke jaskobukitindah. Konon nak membunuh masa dengan menonton wayang. Sekali sampai, siap solat segala, tinggal tiket seterusnya pukul 4-5 ke atas. So, jenjalan je lah tengok tingkap.  Pukul 5, kami terus ke stadium. Cari tempat kat tengah, tapi dapat belah bawah jer, ngadap pagar. Boleh lah... Kat bawah scoreboard masih kosong, tapi cukup lah 2 kali aku duduk situ, bola pun nampak sayup2 jer.

Lebih kurang pukul 6.

Elok kat tengah, tapi boleh main acah2 dengan tiang pagar.

Sekejap je dah penuh. 

Masa waktu maghrib, tetiba satu lampu limpah padam. Aiyak! Jangan postpone sudah. Masa tu ramai orang pasang torchlight henpon memasing, cantik jadinya. Dan permainan pun dimulakan seperti biasa. Eh, cop! Sebelum mula tu ada 3 orang mamat dari pbnj kot, datang kat tempat kami, panggil sorang mamat ni. Derang nak suruh mamat ni bagitau kat kami semua, nanti lepas habis lagu kedua (negaraku) kiter nak nyanyi lagu besdei tmj. Aritu tak sempat. Masa kat bukit jalil kan besoknya besdei dia. Lagi pun takkan nak nyanyi kat sana kan.

Husnuzon... semua musafir kot.

Maka, lepas lagu negaraku, sepatutnya kiter nyanyi lah Allah selamatkan kamu...Tapi, masing2 sibuk nak baling resit bagai. Pastu baru nak nyanyi. Sepatutnya kiter follow BOS, tapi masing2 nyanyi ikut area masing2 jek. Dah huru hara jadinya hahaha. Tapi nampak lah tmj tak duduk sampai lah lagu2 itu habis. Sebak pulak rasa. Macam lah derang nyanyi untuk besdei ko!

Dan permainan pun dimulakan seperti biasa. Player jdt yang diturunkan lebih kurang masa lawan felda itu ari. Kecuali aidil la kot. Mula2 dah lead 1-0. Tetiba selangor gol pulak tanpa disangka. Free kick. Tapi alhafiz pun macam terpaku tokleh buat apa. Selepas2 tu, jdt banyak menyerang, tapi semua tak masuk. Memang bukan rezeki kan... Dan keputusannya seri 1-1, tapi selangor menang kerana gol dia lagi banyak.

Ok, abis cerita bola.

Balik cerita pasal kpf. Maka pada malam 7hb tu, sekali lagi aku mengadap buletinutama, tapi takde apa2. Ye lah, fgv kan glemer, masuk lah berita. Siapa lah kpf sob sob sob. Oh, masa meeting fgv tu derang umum dividen pada peneroka sebanyak rm550. Oleh kerana takde dalam berita, aku pun menggugel. Aku rasa kpf ni takde webmaster kot. Ada website pun setahun sekali jek update. Tu pun lambat. Dan aku pun terjumpa moving display kat website kpf yang mengatakan mesyuarat agong ke 29 bersetuju mengumumkan dividen 10% dan bonus 4%. Owh! 14% jek? Maka dengan kompidennya aku menerima hakikat bahawa dividen+bonus tahun ni ialah 14%.

Dan pada malam 1 ramadhan, ada sorang member sekampung ni update status dia, dividen 10% dah masuk akaun. Maka dengan sepantas halaju cahaya, aku pun terus mengecheck. Opocot! Terkejut aku tengok baki akaun aku. Sebenarnya aku sengaja tak pindahkan dividen tahun lepas ke mana2 akaun sebab nak rasa macam banyak duit hahaha. Poyo! Patutnya tambah lah syer ke haper kan? Tapi kan aku kata, aku tak berapa kompiden dengan kpf ni sejak kes fgv tu. Lepas ni lah kot aku top up. Simpan kat maybenk pun bukan dapat pa per pun kan.

Sebenarnya member tu pun tak tau berapa % dividen+bonus tu. Maka aku dengan kompidennya aku bagitau apa yang aku tau, iaitu 14%, merujuk moving display pada website kpf yang aku jumpa itu. Tapi member tu kata, itu mesyuarat agong kali ke 29, padahal yang 7hb tu yang mesyuarat kali ke 32! Aku pun baru perasan. So, maknanya bukan 14% lah? Ok... kiranya sekarang ni masih misteri lah. Ada satu blog ni kata, 16.5%. Tak tau dia dengar dari mana. Buat masa ni, terima je lah 14% tu tadi. Yang pasti, 10% plus plus.

Maka misteri nusantara pun sudah berakhir. Hari ini website kpf dah update tentang mesyuarat agong itu hari. Keputusannya ialah 16.5%, yeay!


Friday, 5 July 2013

I Follow U


Selama ni, aku je yang selalu mengikut encik suami ke mana2 beliau outstation. Tak pernah lagi beliau mengikut aku. Sebabnya setiap kali aku pergi kursus/kerja di luar, mesti dapat bilik sharing. Tak mesra keluarga. Tapi semenjak dua menjak menerjunkan diri ke bidang o&g ni, dapat lah aku peluang memaksa encik suami mengikut aku pulak. Biar luak sikit cuti nya tu. Kalau tak tetiap tahun gcr 15 hari pun masih ada baki carry forward lagi. Aku jugak yang kekurangan cuti.

Jadi, pada pagi hari jadiku, kami telah pergi ke kelang. Hehe kelang je pun. Tapi aku memang jarang sampai ke kelang. Padahal lembah kelang tu pun ambik nama kelang, ek? Kami bertolak dari rumah pukul 11 pagi. Singgah makan kat rnr pagoh. Kendian singgah nilai 3. Pukul 4, barulah kami sampai di hotelpremierebukittinggiklang. Hotel baru katanya, tapi dah setahun lebih la kot.

Memang dia nak suruh kiter bawak femli rupanya.







Pemandangan di luar.

Terletak betul2 di sebelah teskoklang (yang kaler biru tu). Teringat masa aku cari langsir kat banyak cawangan nagoya, akhirnya jumpa kat tesko ni. 



Selepas berehat seketika, kami terus ke jasko. 5 minit je dari situ. Oleh kerana hari itu ialah hari jadiku, maka encik suami telah membelikan sebuah hadiah hari jadi. Eh, macam tak pernah pulak aku dapat hadiah hari jadi pada hari jadi. Kalau hari selepas atau sebelum pernah lah kot. Atau mungkin tak pernah? Pape pun, terima kasih, abang! Tak terpikir pun nak beli benda alah tu. Macam membazir jek. Tapi dah orang nak bagi, kiter ambik je lah, ye dak?

Secara keseluruhan, aku suka hotel ni, terutamanya bab makan. Untuk sarapan, nasi lemak dia sedap! Tetiap hari aku makan nasi lemak dia. Konsisten rasanya setiap hari. Lunch pulak, memang mewah dengan menu. Tinggal larat tak larat je lah nak makan. Sampai kan aku terfikir, banyak nyer duit gomen? Rasa bersalah pulak menghabiskan duit pembayar cukai huhuhu. Sepanjang 5 hari aku kat sana, hotel tu sentiasa penuh. Dewan2 dan bilik seminar pun sentiasa ada orang. Mungkin sebab tak banyak hotel kat klang ni kan.

Habis kerja pada hari ahad, kami terus pergi jalan tar. Soping moping sesikit. Macam takde mood je nak soping. Masuk sogo pun setakat ground floor tu jek. Lemas aku rasa. Nak beli baju raya pun sumer penuh batu je. Nak soping tudung, banyak tudung bertingkat2. Pun lemas aku rasa. Tapi ada lah jugak beli selai dua hehe. Aku rasa dalam soal tudung ni, aku macam melawan trend jek. Kan orang sekarang suka tudung bertingkat2 tu kan. Tapi aku masih dengan tudung t-shirt bermanik rumbai2. Very the mak2 aku rasa. Mak pun pakai tudung bertingkat2 kot huhuhu.

Sebelum balik kami singgah di hukm sebelum ke rumah bil di balakong. Lepas isyak, kami pun bertolak balik. Singgah lagi di bukit mahkota untuk memakan poktek. Minggu lepas tu aku ada ke kl jugak, tapi tak sempat makan kat situ. Kali ni poktek nya agak pedas.

Balik semula di bp, aku cuti seminggu. Biasa lah, menjelang puasa ni, aku akan ambik cuti untuk menjahit baju raya hehe. Tapi kali ni baju raya aku tak sebanyak tahun lepas. Tengah dok menjahit, jerebu lah pulak. Terpaksa aku menutup semua pintu dan tingkap. Terperuk lah dalam bilik tu. Tepat hari jumaat, aku pun siap mencantum baju2 itu. Tinggal nak jahit leher dan kaki baju je. Tangan pun aku dah siap jahit getah. Bila nak sambung jahit tu, entah lah. Sambil2 tunggu berbuka boleh kot.

Naik kerja semula pada hari isnin, aku terus ke ilppasirgudang. Selasa, rabu buat kik. Kendian hari khamis pergi ilpbukitkatil pulak. Penatnya!!!

Hari jumaat pulak, pepagi lagi aku dah ke parityani. Tunggu van nak ke klia. Kali ni aku ke kk pulak. Sebab tu tak dapat tengok bola sob sob sob. Kami dari @tecbp seramai 6 orang. Sampai di kk pukul 4 petang. Menginap di hotelklagan.

Kali ni bilik kecik sikit. Bajet dah habis kat tiket flight kot. Tapi ni pun dah cukup baik dah.




Pemandangan di luar.

Dekat je dengan pasar.


Besok pagi, boss offer plan alternatif untuk kami menonton bola. Petang sepatutnya berhenti pukul 4.30, tapi  dilanjutkan ke pukul 6.30 petang. Kendian pukul 7.30 sambung lagi sampai pukul 8.45 malam. Betul2 waktu kick-off tu. Ikut kan je lah. Dia dah bagi lepas pun dah cukup baik dah. Lagi pun ramai orang johor. Majoriti. Kelantan pun ada. Malam tu pukul 8.45, kami terus balik bilik memasing tengok bola. Aku tengok dengan kawan berdua. Menjerit2 dalam bilik tu.

Tanda sokongan padu hehe

Pagi ahad, lebih kurang pukul 10.30, encik suami pun sampai, yeay! Lepas tengok bola malam tadi, beliau tak balik dengan bas yuthm, sebaliknya terus ke rumah bil. Tak sangka aku rupanya tiket mas pun murah jugak ek? Encik suami datang dengan mas (dari klia), balik dengan AA (ke senai), baru rm280+ pergi balik. Sama je rege tiket AA ngan mas, seratus lebih. Boleh lah pergi lagi pasnih sebab kali ni memang tak sempat berjalan2 sebab keje dari pagi sampai malam. Member ilppasirgudang jugak yang untung sebab derang mintak open ticket. Aku tak terpikir pulak boleh request. Huiii rugi rugi...

Petang ahad tu, baru lah kami sempat berjalan2 di pasar. Tengok2 ikan. Geramnya tengok ikan tongkol besar2. Macam ikan paus dah aku tengok. Terus teringat kat fil. Kalau dia pergi sini. mesti dia suka. Sedangkan kalau balik muor pun, dia mesti pergi paritjawa cari ikan. Ni lagi lah.












Tengok ni punya pasal, semalam balik keje terus beli ikan tongkol masak kari hihi.










Jalan2 sekitar pasar, ramai menegur, jdt kalah sudah bah...

Semangat jdt dibawa ke negeri di bawah bayu. Walau pun kalah hehe. Kalah menang adat permainan...











Ada sederetan tukang alter seluar. Klasik je pakai mesin lama.


Owh, dia tak pakai sate gelendong! Ada jual kot bekas tu.

Ni sate gelendong ku.

Amek kaw! Senang takyah beli benang selalu.

Satu2nya wanita di situ.


Kawasan makan yang tak berapa nak hygiene.


Belah malam, balik bilik, encik suami ajak teman makan. Turun lobi, jumpa kawan2 tengah nak keluar makan jugak. Maka kami pun join sekaki. Jalan2 pasar malam dulu, kendian baru cari makan. Adoi la hai... jauh nya berjalan. Pilih ikan pun sikit punya lama. Akhirnya kami pilih ini...




Memang besar, tapi kami makan 14 orang.



Setelah dimasak dried chillies. Ni yang paling sedap.

Cantik!

Buat rasa2. Boleh la...Tapi aku prefer udang biasa lagi. (tapi ni bukan yang dalam gambar di atas)

Sedang kitorang tong2 nak bayar, tetiba encik petr0nas tu gi bayar pulak. Segan pulak. 400+ pulak tu. Kiter nak bayar balik dia takmo. Last2 derang belikan souvenir tuk dia.

Hari isnin petang, kami ke pasar lagi. Kali ni baru nak beli ikan2 kering segala. Beli sikit2 jek, buat bagi orang. Aku tak berapa makan pun ikan2 sotong2 kering ni.

Menjelang senja...


Satu2nya kotak yang aku bawa pulang. Aku lah tu yang kena mengangkutnya.


Dan, pada hari selasa, pagi2 lagi encik suami dah balik. Beliau naik AA terus ke senai. Aku pulak, flight pukul 5 .30 petang. Tengahari tu lepas check out, baru lah sempat berjalan ke shopping complex kat depan hotel tu (centrepoint). Tu pun jalan satu level je, dah penat. Pukul 3 lebih, kami pun ke airport. Drama lah pulak kat airport. Derang lah. Aku ok jer. Naik katebang, tengok2 dah ada dua mamat duduk tempat aku. Holoh! Susah2 je aku pilih seat tepi tingkap, last2 duduk tengah jugak. Pung pang pung pang sampai klia pukul 8 malam. Terus naik van dan balik semula ke bp. Encik suami jemput kat shell dekat2 summit tu. Besok aku cuti... yeay!

Sekian...