BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 19 December 2007

Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha Esok!

Yayu dah selamat mendarat di rumah aku kul 8 pagi tadik. Ni mesti dia tengah shopping tak hengat kat BPM*ll. Punya lah jauh merantau, last last, Batu Pahat gak dia suka shopping. Aku pon sebenarnya hehehe. Tapi oleh sebab dah tiap minggu asik shopping kat situ, sekarang nih dah teringin nak shopping kat midveli dan oneutama lah pulak. Remember the revenge? Balas dendam abis bayo kancil la. Allocation untuk si kancil akan aku gunakan untuk ermmm apa ek? Maybe jalan2 cari makan. Atau mungkin handbag, kasut, baju, tudung liplapliplap batu gajah. Tapi bulan ni je lah. Gilo ko opo nak buang duit tiap bulan? Baik beli kete lagi sebijik kalo gitu. Erk takde dalam agenda langsung.

Pagi tadi aku tolong kawan anyam ketupat. Ketupat betul eh. Bukan peribahasa untuk mengumpat tu. Ofis arini macam dah hari esok. Maksudnya macam tengah cuti raya kekdahnya. Sunyi tu satu hal. Memang la patut sunyi sebab student dah cuti. Ni dengan staf2 nyer sekali pon cuti. Aku je yang rajin gi keje lagi. Bukan ada keje pon. Layan 24 je hihihi. Bos pon dah cuti e'awal lagi, apa kes aku nak buat keje pulak kan. Lagi pon, memang tanggung jawab aku di sini sidah pon berakhir. SKM dah terampil. Mengajar pon dah abis. So, kita enjoy!

Lambat pulak masa berjalan bila ditunggu cenggini. Jap lagi, lepas Asar, aku pon nak balik BP. Malam balik Kota saing Yayu sekali. Tapi kali ni sambut raya kat Semenchu. Ikut giliran. Kali ni memang aku tak kisah langsung. Yang balik raya cuma aku ngan Yayu je. Anak2 mak ada la balik kot. Mesti derang conquer raya kali ni sebab raya puasa aritu kitorang dah conquer abis sampai takde yang balik malam raya tuh. Aku pulak, takkan nak nyelit sensorang time2 gitu kan. Harus tak best. So, better la raya umah mertua, takde diskriminasi hehehe.

Ikut plannya, petang raya atau pagi Jumaat tu kami balik BP semula. Pastu terus balik parit usop. Tapi selepas aku mendobi lah kan. Dah lah nak lepak situ kurang2 3 ari, karang meragam pulak mesin basuh tu kena kerahan tenaga kan. Balik rumah semula mungkin hari Isnin atau Selasa. Oh, Selasa itu.

Oleh sebab aku mungkin takkan online on the day, so kat sini aku nak wish pada diri sendiri dan suami ku terchenta
http://www.trippytext.com/ - Trippy Text


http://www.trippytext.com/ - Trippy Text

http://www.trippytext.com/ - Trippy Text

Syurga Di Hati Kita : 55902

Tuesday, 18 December 2007

Sidang Akhbar Hari Ini

Breaking news! Home loan kami dah approved. Aik? Bile masa pulak kami beli rumah? Itu lah kerja kami selama sebulan nih. Ngendap2 rumah depan nih. Memula kami tengok, ada 3 bijik je rumah yang tinggal, tu pon depan rumah sekarang nih. Apa kes nak ngadap mak cik gedik tu pulak kan. So, kami pon abaikan je, unless, ada rumah loan tak approve baris depan parit sana. Tak sampai seminggu, Mr Loh yang fofular seantero wira dan wira jaya nih tefon abang. Ada satu rumah loan tak approve, tapi kena cepat sebab panjang waiting list dia. Tak sangka pulak, kami di ranking pertama waiting list tersebut hihihi. Dia siap kasik tempoh sampai kul 12 tengahari hari Sabtu lagi. Hotspot tul rumah tuh. So, dalam seminggu tu jugak kami berfikir sebelum membuat keputusan. Orang kata, beli rumah ni kena gamble je. Pejam mata je. Akhirnya, selepas pikir panjang, kami pon booking itu rumah pada hari Sabtu 3 November 2007.

Kami dua2 lom confirm, takleh la nak buat loan gomen. Tokei tu boleh2 suh kami buat loan bank harimau. Seminggu dah boleh approve. Dan kami, boleh2 nak loan bank islam atau mana2 bank ngan islamic banking. Kata abang, kalo beli kete guna conventional loan, umpama beli kereta kebal untuk memerangi islam. Kalo beli umah pulak, lebih kurang gitu lah kot. So, hasil survey kami, bank islam menawarkan lebih reasonable rate la untuk islamic banking. Memang la mahal sikit, tapi at least kami melakukannya dengan jalan yang betul. Mudah-mudahan sejuk rumah tu nanti.

Lepas je booking rumah, kami terus terjah rumah yang sedang dibuat itu. Sign satu surat untuk robohkan bilik 4 dan naikkan dinding jadikan stor kecil. Luas sikit la dapur tu jadiknya. Ramai orang roboh je, tapi tak buat stor tu, lagi lah luas kan. Tapi, dah itu abang nyer rekues, aku ikut je lah. Tak lah dia sepah2 bilik 2 tu ngan gajet2 dia kan. So, lepas diskas2 ngan mas dakum, dia caj la skit sebab dinding dah naik. Kalau lum naik dia mintak upah ikat batu je. Ni kena kasik upah pecah batu pulak. Pecah lagi leceh tau! Tak kisah lah. Lagi pon, kalau buat tu time dah masuk rumah nanti, sayang pulak, dan of course lebih mahal berganda4. Reminder, loan tak apply lagi, tapi macam2 kami dah buat ekekek. Buatnya tak approve, padan muka aku. Berani mati nyer decision. Kendian, kami suh dia tebuk lubang ventilating fan sekali. Tu pun berbelah bagi nak tebuk kat mana. Last2 wat kat tengah ngadap lorong ke depan. Rasanya ok lah tu, sebab dari segi fiziknya aku rasa selain udara dapur, udara ruang tengah tu pon dia leh tarik sekali. Hihihi siap masuk bab fizik plak hujah aku nak meyakinkan abang time tu.

Hari yang sama jugak, kami bergegas ke kedai kontraktor elektrik, dekat ngan BPM*ll je. Sebelah kedai perabot fevret aku lak tu. Sempat ninjau2. Hihihi tu yang malu nak cite awal2 sebab takut loan tak approve, malu lak aku, dah siap ninjau perabot huhuhu. Kat situ, kami tambah beberapa point lampu, aerial, soket dan sebagainya. Nilainya, boleh lah tahan meriah. Baru bayo sikit je. Tak habis kat situ, piping pon nak kena tambah. Huhuhu. Bukan apa, aku ni kan kidal dalam certain2 hal seperti pegang span basuh pinggan. So, sinki dia kira terbalik la, tu yang kena pindah paip dapur tu supaya compatible ngan tukang basuh pinggan tuh. Kebetulan, rumah tu sama ngan rumah sewa sekarang. Kalau rumah sebelah tu kan mirror image, tak perlu la pindah sinki tu. Tah paham ke orang baca nih. Pastu pipe shower pon nak kena tarik dari main point sebab heater aku tu takde pump. Nilai tambahan paip tu pon boleh tahan meriah gak. Dah abis bayo pon.

Pastu kononnya nak terus tanam paip ekon terus sementara dia lum plaster lagi ni. Tapi pikir2 kontraktor nyer rate cam tak sehsuai, so tak jadik la. Lagi pon tak sempat dah nak pikir lebih panjang lagi sebab dah nak plaster sangat dinding tu. Tak pe lah.

So, Isnin 5 November 2007 tu juga abang uruskan pasal loan. Siap abang datang Mersing lagi ari Selasa tu nak mintak signature aku. Huhuhu. Hari yang sama gak aku contact HQ mintak surat confirmation. Tapi minggu depannya gak surat tu sampai. Camne pos ari Isnin, ari Selasa mingu depan baru sampai? Aku dah siap bengang2 ngan PPT tu sebab dia pakai pos biasa je. Takleh nak trace. Dah lah dia pos sekali slip gaji aku. Grrrr... kesimpulannya, application kami hanya complete 2 minggu selepas booking. Dan Isnin, 3 Disember 2007, balik dari Penang tu, loan pon approved. Sape cakap bank islam susah nak approve? Mr Loh je la yang cakap tu. Sebenonya dia cakap bank islam ni cerewet sikit. Lawyer pon tak mo loyer cine. Time abang gi bank tu, orang bank siap kasik contact lawyer kawan bukit perdana abang lagi. Tapi kami tak guna dialah sebab kalau dia tau abang beli rumah kat Parit Raja, mesti dia kecewa, sebab masa nak pindah aritu abang cakap, maybe nak beli rumah kat bukit perdana. O ala, yang jadi susahnya, abang dah ada loan kete, so, takleh guna nama abang sorang. Nak guna nama aku sorang, takut tak lepas sebab aku baru keje. So, kami guna nama bersama. Bagus jugak, aku pon rasa secure tak pepasal hihihi. Tapi, tu lah, nak sign agreement bagai nih, aku pon tak tau bile bleh balik week day. Ermmm…

So, satu projek dah berjaya. Belum selesai lagi la, tapi dah lepas la stage memohon tu. Sekarang nih, tiap minggu balik, mesti pegi rumah tu, tengok progress dia. Minggu lepas, dah siap tiles sumer. Tinggal nak cat je. Cepat sangat derang buat keje, sampai tak menyempat kami nak menambah banyak2 lagi.

Oh ya, rumah yang beso aku cite kan kat Senggarang tu pon ada satu loan tak approve, twin ngan rumah kawan abang. Serentak pulak tu ngan rumah ni punya offer. Tapi, dah bukan rezeki kami. Lagi pon, ingat, akan datang nak buat rumah sendiri. Rumah yang dibeli ni bleh sewa kan ker. Gitu lah plannya. So, no regret.

Dan minggu lepas, Sabtu pagi, kami dah pun sign surat offer loan tersebut. Agreement lak tunggu Fatimah Zahrah and co. call la. Seperti orang lain, kami pon dah berangan macam2. Lepas settle agreement sumer, nak apply kuarkan duit kwsp aku. Bukan banyak pon. Lagi pon, nanti confirm pon nak kuar kan jugak kan. Tak kisah lah. Tak usik akaun abang. Lagi pon bukan banyak pon duit dalam tu. Huhuhu kuarkan tak sampai 10k pon. Buat beli perabot baru je. Takde major renovation sebab rumah tu takde tanah lagi dah, memang dia bina sampai belakang. Oleh sebab dapur dah siap2 pecah (bilik 4 dah takde), tinggal nak pasang kitchen cabinet je lah. Kalau ada lebih sket, nak pasang cornice je. Time nak pindah nanti, tak payah la kami sewa lori lagi. Benda kecik leh naik AH. Yang beso lak, bleh je angkut gitu je, bukan jauh pon. Belakang rumah, depan rumah sekarang je. Errr tapi kena mintak tolong orang gak la sket. Mana la aku kuat nak angkat tilam ngan peti ais tu kan. Eh eh, rumah tak siap lagi. Tak yah pikir lagi.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Nampak beam kat belah kiri tu? Kat situ lah dinding bilik 4 yang kami pecah kan tu

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ni lah bilik stor yang asalnya pintu masuk ke bilik 4

Yang best nya seberang jalan rumah tu ada 60 kaki tanah lapang sebelum parit. Menurut kata pemaju, dia takde plan nak buat e’apa kat situ. Yang dia plan nak buat taman permainan kat sebelah rumah 2 tingkat kat umah kongsi tu. Maknanya, selain banyak ruang nak parking boleh la aku main badminton kat situ hehehe. Parit tu pon sehsuai untuk memancing. Ermmm boleh tambah hobi gak tu.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Senyum kambing

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kambing pon takut2 nak pegang

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Beso rupanya kambing ni ek. Aku ingat kambing ni kecik je. Baka Jamnapari nih

Monday, 17 December 2007

DVD Player Masa Kini

Sebelum membeli DVD player last week, aku telah menetapkan spesifikasi atau features player yang bakal kami beli. Antaranya :

- boleh main karaoke, maknanya ada 2 point mic untuk kami berduet lalala
- control panel yang lengkap supaya still boleh digunakan bila remote controller rosak atau tak rosak tapi betri kong
- boleh main cd pirate of carribean ( memang baru beli dvd ni, tapi maksud di sini ialah cd pirate hihihi)

Okeh, itulah yang kami ambil kira dalam proses membeli tu. Bila sampai kedai pulak, kami pun sebut lah ciri2 tersebut. Untuk ciri pertama tuh, ada 2-3 pilihan tapi cuma jenis yang kami beli ni je yang ada 2 point untuk mic. Yang lain satu jek. Ada jenis lain yang ada, tapi dia jual satu set ngan home theatre, maknanya memang sehsuai la untuk melalak. Tapi rege nya pulak, bleh beli dua bijik yang sekarang ni. Tak pon, ada dua point, tapi tak memenuhi ciri2 yang ke 2 dan ke 3 tuh.

Untuk yang kedua pulak, rasanya yang kami beli ni je ada complete button. Dan untuk yang ketiga tu, haaa ni yang aku nak cite nih. Sejak dahulu kala lagi, aku telah didedahkan dengan fakta bahawa DVD player jenama So*y tak boleh main cd pirate. Sebabnya, entah. Jadi memang jenama ni memang out of list la dari awal lagi. Kebetulan jugak, housmate aku punya memang jenama ni, dan aku memang setuju sebab ada cd 24 yang aku takleh bukak kat situ, tapi ok je bila bukak kat pc. See! Proven kan? Tapi sebenarnya, apa yang dimaksudkan dengan boleh atau tidak main cd pirate tu dipanggil sensitiviti. Kalau dia jenis sensitif, tu yang dia takleh baca cd pirate tuh.

Kisahnya, masa kami tanya salesman tu, dia cakap lah, sekarang punya player memang dah tak berapa sensitif sebabnya, dia ada satu feature yang di panggil DivX. Tengok la mana2 player sekarang, akan ada perkataan ni kat depan panel tu. Maknanya, selain boleh main cd pirate, dia juga boleh baca dari cd yang kite burn dari komputer. Gitu lah lebih kurang maksud nya.

Selain tuh, ada satu lagi feature yang terdapat pada player2 masa kini ialah HDPM (kot gitu lah, aku lupa, tapi depan dia memang huruf H la. H untuk hairul hihihi). Benda ni pulak maksudnya dia compatible dengan LCD projector. Jadik kalau nak buat pawagam sendiri kat rumah, atau beli untuk restoran tomyam dan seafood atau pon kedai mamak, sehsuai la beli yang ada feature nih. Siap dia kasik cable sambung ke projector lagi. Tapi aku tak beli yang ada ni sebab rege dia ada up sket.

So, demikian lah kisah mengenai DVD player versi 2007.

Apa cerita weekend lepas? Ermmm panjang ceritanya, tapi aku cerita yang pendek je dulu. Pagi Sabtu, kami keluar sarapan lontong garenti hit kat kompleks. Pastu kami pegi uni sebab ada urusan sikit kat sana. Selesai urusan, pegi makmal abang, pinjam laptop. Pastu bailk umah. See! Pendek je cerita.

Lepas Zuhur, kami keluar tanpa matlamat yang jitu. Fullamak, macam apa je kena ada matlamat yang jitu pulak nak kuar. Memula kami gi Summit. Makan M dulu. Dah kenyang, pegi kedai buku. Buku aritu dah abis baca satu, karang takde benda pulak nak baca. So, beli lagi satu. Kendian gi kedai kain jepun. Belek punya belek, terbeli 2 pasang. Hihihi kat rumah ada 5 pasang tak jahit2.

Pastu, sebelum kuar, sempat ganti betri jam. Huh! Susah tul hidup tanpa jam tangan. Bile la nak dapat jam baru ek? Jam ni abang bagi pada hari jadi ke 22. jam abang pulak aku kasik pada hari kejadian abang yang ke 22. Cumanya harga jam abang 2 kali ganda dari harga jam aku ni. Huhuhu ngelat. Beli masa tu, tapi bayar baru sekarang sebab baru sekarang kami bayo loan ptptpu wakakakakak. Tak senonos tul. Orang kasik pinjam duit wat beli buku, aku buat beli hadiah kat boifren plak. Sibbaik aku nak bayo, kan.

Abis ganti betri jam yang 8 hengget tu (kalo betri abang, 25 hengget tau! Eee mahal tul) konon nak keluar, tapi dah ter lalu kat area suar jeans plak. Abang pon terbeli lah suar jeans satu. Murah punyer jer, takde lah beli livais punyer.

Kuar dari Summit, hujan pulak. Redah je lah. Dah, kedekut duit parking, kena lah meredah hujan. Kendian, kami gi BPM*ll plak. Solat Asar dulu, kendian baru carik benda nak di shopping kan. Belek2 henbeg, belek2 baju, akhirnya beli 2 lai t-shirt. Sejak 2 tahun yang lalu, aku dah tak beli blouse lagi dah. Pakai t-shirt je, senang, takyah gosok2. Oh, lupa, kat Summit ada kedai blouse baru. Menarik gak pilihan kat situ.

Eh, lupa, masa kat Summit, kami beli sesuatu. Cuba teka. Salahhhhhhh. Benda itu ialah mikrofon. Hihihi. Semangat nak karaoke. Kalau dengan rege tu, gi K-box dapat nyanyi 15 lagu. Balik tu singgah mamak. Sebelum tu sempat beli vcd karaoke. Hihihi beli 2, seri balas ngan koleksi fotograf, may, ekamatra dan ukays. Balik sambung 24 pulak. Dah masuk season 2 dah. Best2.

Ari Ahad pagi, abang gi uni, ada penutup bengkel robocon. Kul 1pm baru abang balik. Aku plak dah standby nak gi uni sebab nak ambik kad kredit. Sekalinya dia kata takleh ambik arini, kena datang bank islam weekday. Tetiba dia tefon, suh datang pulak. So, kul 3pm, kami pon pegi dan dapatlah sekeping duit plastik. Sebetulnya derang datang situ sebab ada pendaftaran student oum. So, kira serampang 3 mata la ni. Lagi satu mata berlaku semalam. Takleh bagitau dulu.

Dah, gitu je cite weekend yang lepas. Semalam, selepas sekian lama tak berasap itu dapur, aku telah memasak sambal udang, kailan dan terubuk masin goreng. Sekian.

Friday, 14 December 2007

Cara Menghabiskan Duit

Aku pernah dengar ayat ni masa kat bilik rehat pensyarah 2 tahun lalu,

" Awal nyer gaji bulan nih. Gaji 3 bulan lepas pon aku tak usik lagi. "

Sampai satu peringkat, hutang dah langsai, duit gaji pun dah tak tau nak buat apa. Semalam, gaji dah masuk. Dicepatkan sempena raya aji dan krismas. Hutang si kancil dah settle bulan lepas. Bulan ni, abang la pulak bayo AH. Kebetulan pulak, memang abang yang akan guna AH bermula tahun depan. Aku pakai, aku bayo, abang pakai, abang bayo. No, bukan itu peraturan sebenarnya. Abang yang dah janji nak sambung bayo lepas abis bayo kancil. Aku cuma kena bayo hutang PTPTPu je. Rasanya ada lah dalam 15k lagi balance nyer. Abang bagi cadangan, duit gaji aku sumer bayo PTPTPu kami. Cukup setahun, settle sumer. Ah, tak payah lah. Perjanjian kata 15 tahun, ada lagi 10 tahun, watpe susah2. Tu pon aku bayo double dari ansuran yang dijanjikan. Insya Allah, habis lah tu nanti.

Elaun rumah aku naik? Alhamdulillah. Walau pon RM40 aje, tapi lepas gak duit api air sebulan tuh. Terima kasih gomen! Apa nak beli bulan ni ek? Banyak betul benda yang aku beli bulan lepas. Ada beso, ada kecik. Ingat nak beli saham K lagi, sekalinya dah closed pulak. Kena tunggu tahun depan la nampaknya. Aiyakkk dah kul 12pm, takde idea pulak. Lapar dan mengantuk nih. so, chow cin cau!

Eh, sambung balik la. Dah lepas tido sekejap tadik baru la segar balik. Tadik aku makan nasik ayam. Sedap pulak dah lama tak makan nasik ayam. Kalau dulu2, dalam biodata aku, makanan kegemaran : nasi ayam. Pernah sekali kami berbuka puasa kat CM (kat bumbung tuh)tapi sampai situ lambat, so kedai yang ada nasik ayam sedap tu dah penuh, sanggup merajuk tu. Budus nye lah. Macam la kedai lain takde nasik ayam ek? Tapi memang kedai tu je yang sedap ikut tekak aku. Time kat Dungun plak, ada satu kedai nasik ayam kat depan RH* Bank. Dia bukak tengahari je. Asal rasa nak makan nasi ayam (selalu la maknanya, fevret katakan...), mesti aku gi situ. Selain tu dia jual mee sup ngan mee kari kalo tak silap. Satu lagi yang best kat situ ialah Lai Chi Kang dia. Kalo abang datang Dungun, aku salu bawak makan kat kedai ni lah.

Belah malam plak, sebelah kedai tu ada kedai makan gak. Yes! Satu-satunya kedai makan yang jual CKT kat Dungun. Memang sedap dan pure citarasa Penang nya. Kedai ni pulak boleh dikatakan kekerapannya sama gak la aku pergi ngan kedai nasi ayam tu tadi. Kekadang dah malas sangat masak, aku pegi selang sehari. Takmo nampak kerap sangat. Hihihi. Tak tau lah, tapi aku memang cannot resist la ngan CKT. Tapi masa aku pegi Dungun awal tahun ni, tengok dah tutup dah kedai tu. Sedey ar. Actually masa dia bukak kedai tu, dia ada letak iklan dia kat pigeon hole kitorang. Asalnya menu yang dia highlight kan tu is nasi beriani. Tapi aku tengok ada CKT, tu yang aku try CKT dulu. Pastu dalam seminggu kemudian, aku pegi lah belah siang nak makan beriani, sekali dia tutup sebab ada kematian. Aku suspect tukang masak beriani tu lah yang meninggal sebab lepas tu dia terus tak bukak siang sekaligus tak jual nasi beriani. Gitulah kekdahnya.

Adusss sakit tangan ku. Tadi aku bawak turun beg baju. Dah mula mengangkut balik segala benda. Next week, dari ari raya, sampai la hujung tahun, aku akan bercuti. Tak cuti2 mesia kali nih. 23hb ada wedding sepupu abang, so lepas raya terus balik Muo, merewang. Lepas tu sampai abis tahun, kami nak cuti2 parit raja jek. Iyer! Kami ambik cuti untuk berehat di rumah. Tak lah juga berehat kot. Maybe kena entertain family abang yang mungkin lepak umah kitorang dulu kot. Tak kisah lah. Tapi 28hb tu pulak, akan bermula lah sesi sakit pinggang aku memandu dari parit raja ke shah alam. Abang je lah yang penat sebab mulai 7hb aku akan berada di Shah Alam selama 3 bulan. So, setiap Jumaat malam atau Sabtu pagi, abang akan bertolak ke Shah Alam atau singgah di Nilai. Aku pulak, akan ikut abang ke Nilai selepas abis kelas abang, kira2 petang Sabtu tu lah. So, Ahad, aku balik Shah Alam, abang balik BP semula. Memikirkannya pon dah rasa penat, apatah lagi melaluinya. Tapi, macam tu lah kalau nak cari rezeki, kan? Bukannya senang. Tapi, time masih muda ni lah nak kerja keras pon. Dah berumur sok, lagi lah tak larat. Cuba tanya orang yang mendulang emas tu. Dengar macam best je, 1 gram RM72, tapi nak cecah ke 1 gram tu bukan senang.

Tengah aku meng upload gambo Penang tadik, tah apa yang aku tekan tah, terus ter sign out dari blogger. Sakit ati betul. Dah separuh jalan dah. Jap aku try semula. Kalau tak lepas, sorry kawan, malas dah aku nak ulang banyak2 kali.

Dua hari ni panas pulak. Sebab tu banyak pusat pemindahan banjir ditutup, especially Kluang dan Kota Tinggi. Berita baik untuk aku yang akan lalu Kluang sekejap lagi. Tu pon aku bangun pagi tengok ada basah2 sikit, hujan renyai je kot malam tadi. Yang best nyer, tido malam sungguhlah nyaman. Sejuk. Tapi, bila nak mandi... adoi lah sejuk giler. Pulak tu pepagi air slow, lama la sket duk bawah shower tu. Brrrrrrr

Thursday, 13 December 2007

Entry Kontot

Langit cerah tengahari ni. Aku menuju pulang ke rumah. Bukak kete, ambik payung dan jalan. Eh eh eh dia pon bawak payung. Dia pon. Dia pon. Banyak nyer payung. Hujan dah berhenti. Tapi tengahari ini, aku, dia, dia dan dia sediakan payung sebelum hujan. Hujan belum berhenti. Cuma beralih ke tempat lain. Sekejap lagi, bumi ini akan disimbahi hujan lagi. Seperti semalam, kelmarin, semalam kelmarin dan semalam sesiang dan se se yang sebelum ni. Musim hujan.

* Boss tak balik lagi, takleh la nak sambung 24 kat opis ni. So, baik balik chow cin cau!

Wednesday, 12 December 2007

I Spy

Aku seorang spy. Siapa percaya? Tak perlu percaya kerana aku pun tak percaya. Itu lah yang aku pegang sebelum diarahkan membuat attachment di sini. Seringkali juga aku dengar diorang meng’censor’ kata2 mereka dari didengar oleh ku, takut aku pecah rahsia kat boss aku nanti. Tapi aku buat tak tau sebab aku tak rasa aku bertindak sebagai spy kepada boss aku. Sehingga lah ke hujung2 masa aku kat sini, aku masih begitu. Tapi, semalam...

Sebelum aku cerita pasal semalam, baik lah aku jelaskan serba sedikit, nature of business jabatan aku dan kaitannya dengan kes semalam. Secara umum nya, kami bertindak sebagai pemantau. Kami memberi tauliah kepada pusat2 latihan yang ingin melakukan kursus kemahiran, samada awam atau swasta. Contoh awam tu seperti ILP dan ADTEC. Swasta plak, susah aku nak bagi contoh, banyak sangat. Janji kalau nampak kat bangunan tu ada tulis, Pusat Bertauliah JPK/MLVK, jabatan kami lah yang memberi pentauliahan tersebut.

Selain tu, kami juga mengeluarkan sijil kepada semua mereka yang tamat latihan. Ya, pusat latihan tersebut tidak mengeluarkan sijil sendiri. Mereka mesti memohon dari kami. Tak habis disitu, kami juga mengeluarkan kurikulum latihan. Bermakna, semua pusat latihan mesti mengikut silibus yang telah ditetapkan.

Aku ke sini untuk mendapat latihan, sama seperti pelatih2 lain di institut ini. Tugas mengajar yang diberikan hanya lah mengikut budi bicara pengarah di sini. In fact, kebanyakan kawan2 seperjuangan aku tak langsung diarahkan mengajar, sebaliknya concentrate mengikuti latihan. Tapi aku tak perlu masuk kelas, duduk mendengar lecture. Buat assignment, amali dan ujian. Dan itu lah yang aku lakukan semalam. Menduduki final exam. Exam amali. Tak duduk, tapi berdiri.

Semalam aku dikehendaki membuat straight jointing atas tiang. Siapa yang kerja telekom maybe tahu apa ke benda jointing tuh. No, aku tak perlu panjat tiang. Untuk latihan, tiang dibina kontot setinggi bahu aku je. Giler apa nak panjat bebetul? Actually, aku belajo buat mende tu masa kursus yang aku ikuti minggu2 pertama aku ke sini. Kira aku datang sini langkah kanan yang tersadung lah. Tersadung sebab abang jatuh aritu lah. Langkah kanan sebab kursus tu merangkumi hampir 50% daripada keperluan aku di sini. Maknanya, aku tak perlu attend kelas yang 50% tuh. In fact, pengajar pon belajo benda yang dia kena ajar tu, time kursus tu lah. So, tahap pengetahuan dia lebih kurang sama je lah ngan aku sebenonya. Cuma, skill dia lebih la sket kot sebab lelaki kan, dia lah yang panjat tiang tu, pasang aksesori sumer.

Ok, berbalik pada semalam, aku buat ujian tu berempat, 3 lagi adalah student. Student diajar oleh pengajar, sementara aku dan pengajar diajar oleh pensyarah kursus. Sepatutnya ilmunya sama lah kan? Tapi ia tidak berlaku semalam.

Sebelah pagi, aku tengok je satu group ni buat amali, aku nyer belah petang. Ala, bukan aku nak tiru pon. Amali ni, walau soalan bocor pun, kalau takleh buat, tetap takleh buat. Hands-on kan. So, pagi tu aku tengok, derang buat lain dari yang aku akan buat. Erm... kot2 derang lupa kot sebab derang belajo tu sebelum pose aritu. Dah lama kan. Tak kisah lah.

Tiba turn aku belah petang, mulanya smooth je. Tiba part nak joint cable, berlaku perselisihan faham. Aku nak buat cara aku sebab aku belajo gitu dan aku confirm, nota pon tulis cenggitu. Tak mungkin aku silap sebab masa kursus aritu, aku dan yang pempuan2 yang buat kerja tu, yang lelaki buat kerja yang ganas2 sket. Student bertiga sebulat suara dengan fahaman derang. In fact, group lain sefahaman sebab derang belajar ngan pengajar yang sama. Aku sorang je, cemana aku nak menang? Nak ikut fahaman derang, aku takut salah sebab memang salah. Aku sangat yakin. Kalau ikut fahaman aku, 3 orang student tu dah takut fail. Derang mestilah rasa takkan lah aku bleh salah, tapi derang belajo lain. Tanya pengajar, dia pon lain fahaman dari aku. Pot pet pot pet, buang masa tul la bebudak ni. Last2 kami proceed dengan cara aku, walau pon aku tengok derang cam berat ati je sebab yang menilai tu nanti, pengajar tu jugak. Aku plak, bagi jaminan, aku akan tunjuk bukti kebenaran tu nanti (kalau derang still tak puas ati la). Gedebuk gedebak, akhirnya kami menyiapkan kerja tersebut sebagai yang pertama antara 4 group tuh.

Sementara tu, tengah kami buat benda tu, di pihak pengawas exam dan pengajar nih aku dengar ada sebut2 nama aku. Derang ni mesti cakap pasal benda tu tadik nih. Lantak la. Berani kerana benar.

Lepas abis, aku pon balik ke opis. Aku jumpa KB dan sorang lagi pengajar dan tanya pasal benda tu. Dan mereka semua setuju ngan aku. Derang pon faham sama cam aku. Tapi bila aku tanya kat pengawas dan penilai luaran tadi, dia cakap, cara aku tu betul, tapi kalau nak buat cenggitu, alamat sampai esok la baru siap dan tak siap2 la orang telekom buat kerja tu. Camne aku boleh siap tak tunggu esok pon? Sebab? Sebab yang aku buat tu proper sangat. Kena teliti dan memang cantik la. What? Abis yang derang yang lain tu buat betul la? Betul gak, kata dia. What??? Apa nih? We talk about training. About standard procedure. Kalau dari pusat latihan lagi derang dah tak dilatih untuk ikut standard, camne kalau derang dah kerja sok? Katakan derang keje kontraktor telekom, pastu bila buat kerja jointing tu, derang ikut cara derang tu. Memang lah kabel tu tetap bersambung. Aku tak nafikan. Dan talian tetap akan complete. Tapi, still, tak ikut standard. Apa ni? Ini ke student yang akan jabatan aku bagi sijil SKM tahap 2 nanti? Pastu katakan dia sambung tahap 3, 4 dan 5, kemudian dia jadi pengajar pulak. Apa akan jadik?

Agak2 lesen derang akan ditarik bali tak kalo aku adukan kat boss aku? Huhuhu kejam nyer aku. Takde lah sampai ke situ. Tapi memang aku tak puas ati. Help!!!

Dan, tiba2 aku terasa aku nak jadik spy.

Monday, 10 December 2007

24, DVD, Sup, Kambing, Minyak

Apa kes! Dah bawak kemre, kabel lak tak bawak. Camne nak transfer? Dush dush dushum! Alamat nya basi lah gambar jom jalan-jalan tu nanti. Anyway, yang lepas, biarkan lepas.

Weekend nih sangat lah meletihkan. Letih marathon 24 sebenonya kihkihkih. Benarlah kata orang, kita selalu lupa menghargai benda yang ada depan mata. Bila dah hilang di mata, baru lah rasa rindu dan terasa kehilangannya. Gitu lah berlaku pada ku. Actually, selama nih DVD player kat rumah tu, adik ipar aku yang punya. Abang yang pinjam sejak 3 tahun lebih yang lalu. DVD tu dimenangi semasa lucky draw annual dinner kilang ape tah. Alkisah nak dijadikan cerita, time abang gi KL arituh, abang telah memulangkannya ke rumah Semenchu. So, cemana aku nak tau apa kesudahan kisah the longest day in my life oleh Jack Bauer? Nak tengok kat laptop/ PC, baik tak payah. Madaaang sangkut.

Makanya, tengahari Sabtu, kami pon keluar untuk menyelesaikan misi president Palmer assassination itu dengan menuju ke BP. Memula singgah kat factory outlet Claytan. Saje je nak tau, apa la yang ada kat situ agaknya. Pengaruh dari blog akak tu lah nih. Ok, dah tau dah. Puas ati aku. Cukup lah dah tau tukan. Bukan nak beli e’apa pon.

Pastu terus pegi BPM*ll. Tengok ATM kat depan P, offline. Pegi yang kat belah belakang Takas*ma plak, mak ai, panjangnyer. Aku ni kalau ikut kan memang dah serik kuarkan duit kat sini. Sebabnya, ramai sangat warga asing. Ramai tu tak kisah sangat, ni dia bleh beratur reramai, pastu time turn kawan dia, keromon reramai kat ATM. Pastu kalau kuar duit tu ok lagi, ni asik cucuk je, duitnya tak kuar jugak. Lepas sorang, sorang, sampai semua tu abis cucuk. Pastu ada sekali tu, aku tengah beratur, dia bleh selamba diri depan aku. Time tu depan aku ada 2 orang aweks sekampung dia. Dah lah tak mo tunggu giliran, yang tambah kan meluat tu, dia bleh sengih2 plak. Nak je aku dush dush dushum kat situ gak. Pa’kal je lelaki, aku takut sket la. Karang dia buat apa2 kang naya aku. So, nak dijadikan cerita, bila tiba je turn aku, mesin tu terus out of service. Wachaaa!!! Geram nyerrr. Penat aje. Dahlah time beratur tu pon aku dah sakit ati. Cite nya gini, ATM tu terletak kat depan kedai alat2 eksesais dan urutan Takas*ma. Tetiba, sedang aku melilau2 melihat gelagat orang, datang sekumpulan budak. Rasanya dalam umur 8-10 tahun gitu. Kecik2 je. Tak kisah la dia nak gi shopping complex kecik2 kan. Mak bapak dia kasik kot. Yang jadik masalahnya, dia bleh ramai2 panjat alat2 eksesais tu. Apa ke benda lah nama alat tu yang tempat jogging2 ngan kayuh2 tu. Apa ek??? Lupa lah. Ha benda tu lah. Ok lah, dia naik tu kayuh2 tak pe lagi. Ni dia boleh siap buat wili2 (camne tah ejaannya) lagi. Orang jaga kedai tu ada la tegur sekali and derang pon blah. Tapi tak lama tu dia datang balik. Eee aku plak yang over geram. Ok, dah, itu je kisah cucuk duit.

Sambil2 aku cucuk duit, abang tunggu kat kedai fofular. Lepas keciwa tak dapat kuar duit, aku pon naik ke kedai tu. Carik2 novel, jumpa 2 karya Abdul Rahim Awang. Aku memang suka tulisan dia. Takde lah jiwang karat sangat. Dia salu tulis cite kehidupan. Tak kisah lah novel tu dah lama, janji ada bahan bacaan aku lepas nih. Maklum ler, minggu ni la last aku menyudahkan SKM ku. Pagi tadi dah selesai satu amali. Petang nih ada satu, petang esok ada satu lagi. Lepas bayo buku, (best, dapat diskaun 15%) kami pergi kedai elektrik S*nQ. Saje nak survey rege DVD player. Pastu survey kat Pa*ific plak. Pas tu kami pon keluar. Oh, sebelum tu, kami shopping barang dapur sikit. Sikit sangat, tak penuh bakul pon, tapi regenya mencecah RM70. Zaman sekarang, troli penuh bleh cecah 3-4 ratus. Oleh sebab duit tak dapat kuar, terpaksa lah gesek biola. Lepas aje bayo, seperti biasa, bila beli barang sikit, aku akan check resit. Lenkali, beli banyak pon kena check okeh? Memula dia scan dua kali krim olay tuh. Pastu dia cancel. Tapi, camne pilfresh tu bleh jadik RM7.70? Kemain lagi mahal??? Masa ambik tadik memang dah tengok RM6.30. Tu pon kira mahal la, kalo nak banding rege offer arituh RM5.90. Tapi tak kisah lagi, masih underbudget. Tapi ni dah over banget. Beza RM1.40 tuh... So, kami pon suh dia check. Huhahuha kami memang betul. Pas settle, kami terus blah. Sampai kete, tengok2, laaa tak ambik pulak pilfresh tu tadik kat kaunter. Patah balik, dia dah simpan bawah meja dia dah. Tengok dia tampal kat plastic tu, ‘customer melayu’. Senang la nanti kalo jadik cam Yayu aritu, leh kenal sape punya barang.

Pas selesai kat situ, kami gi survey lagi kat K4 plak. Tak menarik. Kami terus gi pusat bandar. Gi survey kat H*L, ok, dah ada yang kenan. Tapi tak beli dulu, nak tengok harga kat hoeheng plak. Konon pastu nak gi S*ngHeng plak, tengok2 dah tutup/pindah plak. Tah ke mana tah dia pegi. Pastu pegi hoeheng, tengok brand yang dah kenan tadik, lagi mahal banyak! So, kami pon patah balik ke H*L dan terus beli.

Opsss lepas pegi H*L kali pertama tu, kami singgah ke satu ekspo PKS kat dewan Jubli Intan. Best nyer, banyak gerai2. Pegi kat satu booth kambing. Hihihi memang kambing la aku nih, Siap posing2 ngan kambing lagi. Gambo senyum kambing pon aku ambik. Minggu depan lah aku letak gambo nyer. Akhirnya, beli jajan miow2 jek. Kilang dia kat jalan nak ke Parit Yaani, salu lalu kalo nak gi hiway Yong Peng.

Abis membeli DVD player, pegi masjid lama. Asar dan Maghrib terus kat situ. Lepas Maghrib, kami pegi makan sup Sitam. Nyam nyam sedap nya kambing. Kambing lagi! Dah lama dah tak pegi situ. Masih sedap seperti selalu. Minggu lepas abang ada gi situ sensorang. Budak waiter tu tegur, ’sorang je?’. Kali ni, dia tegur lagi, ’arinih berdua’. Jumpa gak kawan abang kat situ. Macam familiar je muka pempuan tuh? Laaa... rupanya dia customer aku, patut la cam kenal hihihi. ’Couple induksi’.

Pas makan, balik singgah beli keropok lekor kat pasar malam. Balik terus goreng sambil erk erk erk tengok 24. Eh, tengok majalah tige dulu. Hihihi cite mendulang emas rupanya. Sehati berdansa pon tak tengok sangat.

Semalam plak, dari pagi ke petang, petang ke malam, tak abis2 pon satu season. Kata 24 jam? Nape 24 jam tak abis2 ek? Dah, asik berenti2 je. Masak la, makan la, kemas rumah la, tido la. Kesimpulannya, season 1, Jack lum terror lagi. Lambat je aku rasa. Sekarang, sampai sakit2 perut ngeri pulak aku tengok season 6 tuh. Arini aku nak try abiskan season 1. Huargh!!! Tak sedo diri tol.

Pagi tadik, aku balik Mersing cam biasa. Tiba dekat2 sebelum penjara, baru aku teringat, minyak abisss!!! Terus aku brek dan berenti kat tepi dan u turn. Sibbaik 2km je dari stesen minyak terakhir, C*ltex. Fuh! Leganyer... Sorry bang, isi minyak selain Pet*onas. Sibbaik bawak duit. Kalo last week, aku ada RM30 je, tak ke naya. Oleh sebab terpaksa berenti isi minyak, terpaksa la aku tekan minyak kuat sikit. Sampai ILP kul 7.50am. Pergh! Sibbaik tak banyak lori. Time nak u turn tu aku dah pikir amali aku je. Hihihi sempat sangat. Ok, itu je. Cau cin cau.

Friday, 7 December 2007

Jack Bauer My TV Hero

Ada satu entry terpaksa diperap seketika untuk mendapat approval dari Encik Hairul. Semalam, aku kena jaga pekse atau bahasa omputihnya invigilate. Pagi aku jadi ketua, petang jadi orang biasa. Tengah2 jaga exam sambil berangan tuh, mata pon melilau la keliling kelas. Tetiba terpandang papan notis kat belakang kelas. Background kain kaler purple, gambo miki n mini mouse. Maklum ler... budak lepas sekolah. Langsung teringat papan notis kat belakang kelas masa sekolah2 dulu. Ada column2 untuk setiap subjek. Yang paling best part Pendidikan Seni. Lukisan yang dapat bintang, atau markah tinggi, akan ditampal kat situ. Aku nyer lukisan? Haram... tak pernah kena tampal. Langsung tak berseni ar tangan aku nih. Sekolah sekarang masih cenggitu tak? Tah pape yang aku pikir ni tah.

Semalam jugak, parent housemate ku telah kembali ke kampung nyer. Maka, malam tadi, aku berpeluang menonton 24 dengan aman. Tak juga aman, sebab kena berenti2 sebab kilat dan petir sabung menyabung. Almaklum lah, baca sotkabo arini pon dah cite pasal banjir. Kat sini takde la banjir, cuma pagi tadik nak masuk kete, kena la pijak air bertakung berlumpur sket. Cuma risau gak nak balik BP petang nih. Baca kat paper, ada jalan tutup on the way tuh. Tutup kepada kenderaan ringan. Agak2, AH tu ringan tak?

Berbalik kepada 24 tadik, setiap ari minggu nih, aku stay back tau. Bukan setakat tak dapat tengok spa Q, depan TV pon aku tak duduk, segan. So, petang2 tu aku bukak la DVD kat PC. Hahaha menyalahgunakan harta kerajaan. Abis, tulis blog ni tak salah guna? Erk...

So, malam tadik, abis dah aku tengok season 6 yang tengah tayang kat NTVtujuh ari Isnin tengah malam. Sape suh dia tukar waktu siaran. Aritu ari Jumaat kul 10.45pm, aku leh tengok lagi. Ni dah tengah malam buta, tak kose aku nak berjaga. Kesudahan cite nyer... uhuk uhuk Jack, you are my hero. Syian dia, kena pisah ngan Audrey. Bapak Audrey tu plak dah jadik ala2 cite Natasya la pulak. Dia bleh cakap gini,

“You are cursed, Jack. Everybody you touched, end up dead.”

Gitu la lebih kurang. Aku bukan geti beno nak menangkap dia cakap. Tapi lebih kurang gitu la. Tak ke sebijik cam si Tipah tu kan? Hihihi sape tiru sape ni ek?

Kesimpulannya, aku akan carik lagi DVD season 3, 4 & 5 untuk kenang-kenangan. Paling best season 3 la kot, sebab aku mula jatuh chenta ngan Jack ni time season tuh. Huhuhu. Ada sesape nak pegi Batu Feringghi? Bleh kirim tak? Entah, kenapa aku tak beli terus je aritu ek? Heee nyesal pulak. Bile plak nak tengok cite Hindustan om shanti om tu ek? Ada Shah Rukh Khan tuh. Dengarnya dia ada 6 packs sekarang kikiki. Baru lah betul. Sebelum ni, dia kan ala2 tak kurus tak gemuk tapi tak tough la body dia. Apa ke hey aku belek body dia plak ek?

Portfolio aku dah penuh. Tak muat lagi. Ada beberapa task lagi takleh masuk. Camno? Adakah aku terlebih terampil? Atau aku sangat skillful? Yang pasti aku tengah nervous nak final amali next week. Kawan lain sumer dah lepas amali, tinggal aku sorang je terkulat2 tunggu giliran. Jangan ler hujan petang Selasa tu nanti. Ada kang aku buat keje dalam hujan tu nanti. Demi pengalaman, pakai kotor tidak mengapa. Ada kaitan tak?

Wednesday, 5 December 2007

Layan Jiwang

Ari ni jiwang karat sikit. Lagu Spring ni mengingatkan aku zaman2 diploma dulu. Time duk kolej Seroja 1 dan abang kat UTM. Terasa jiwangnya aku time tuh hukhukhuk. Memang lagu ni hits time tu pon. Jom layan.

Untuk rekod ( senang nak tukar2 lagu nanti ) :

Spring : 51881
Kaer : 48894
Gelfren : 54595
Ada Cinta : 55632
Fiq : 51458

Tuesday, 4 December 2007

Tak Puas Bercuti

Ke mana aku pergi? Sebagaimana yang telah aku war-warkan aritu, aku telah pergi ke Penang. Penat dan tak puas bercuti. Itu lah kesimpulannya. Sebelum aku cerita pasal cuti-cuti mesia tersebut, baik lah aku cerita sikit pasal emas.

Iyer... emas yang orang pakai kat tangan, leher, jari, telinga dan lain2 bahagian badan tu lah. Apa kena mengenanya ngan aku? Adakah aku mengikuti perkembangan sukan c di korat? Tidak. Adakah aku baru membeli seutas rantai berloket berlian? Juga tidak. Adakah aku mendulang emas? Errr hampir2.

Actually, minggu yang kecoh pasal emas di Mersing aritu, semua sudut di opis ni bercerita pasal emas tersebut. Hari Isnin lagi, aku dah terdengar sok sek emas sok sek dulang. Gitu lah lebih kurang. Mula2 tu aku buat dek je. Tak kuasa lak aku nak ambik tau. Apatah lagi, aku bukan lah penggemar barang kemas. Orang kasik pon aku berani selamba tolak. Camne aku tak tolak, dah kalau orang itu adalah abang. Of course la abang akan guna duit dia untuk membeli tu kan. Tapi, oleh sebab aku memegang prinsip, duitku duitku jua, duitmu duitku jua, aku rela tak ber’rantai’ emas daripada mendapat sad ending pada hujung buku cerita abang. Hehehe, ada ke orang takmo barang kemas ek? Hihihi, boleh lah dikatakan, aku lebih mata duitan daripada mata emas. Huhuhu. Apa dah aku melalut nih tah.

Hari Selasa tu, makin galak derang bercerita. Sikit sebanyak aku dah faham dah jalan ceritanya. Tapi, still, aku tak ambik pot. Tak kose! Hari Rabu tiba, kawan aku dah plan nak joint the mendulang session itu. Aku? Lagi tak kose. Baik aku tengok CSI hihihi. Tapi, bile esok tu, Yayu, Eita dah start cucuk, ditambah pulak ngan kawan yang pergi malam semalam tu bawak balik emas sebesar taik mata, aku pon dengan paksa rela mengoffer diri nak joint the session Khamis malam Jumaat tuh. Khamis malam Jumaat? Gilo ko opo?

Makanya petang tu, balik je keje, aku bagitau Kak Nisak yang aku nak pinjam kuali dia. Wakakakak lawak je, tak pernah umur pinjam kuali tu, bagitau dia. Salu bile nak masak, guna je lah, dia dah kasik permission e’awal. Alkisahnya, dia langsung tak tau menahu cite pasal emas tu. Blur je. Ketinggalan flight sungguh. Makanya, bile aku cite kat dia, dia pon excited nak ngikot. Hihihi demi pengalaman, pakaian kotor, tidak mengapa. Gitu lah lebih kurang harapan kami dengan lawatan sambil belajar tersebut.

Nak dijadikkan cerita, masa balik petang tu, kawan yang nak pegi sekali tu dah cakap, dia ngantuk. Semalam balik kul 1am. Tak berbaloi lak tu, dapat nye sebeso taik mata, pergi tu bawak anak2, abis duit makan kat luar je. Aku pon masa dah kul 8pm tu, dah mamai sket. Harap2 gak tak jadik gi. Makanya kul 8.30pm tu, member tefon bagitau tak jadik pegi. Maka, lebur lah harapan aku nak gi mendulang emas. Maka takde lah gambo pendulang emas di waktu malam dalam ini entry. Okeh? Nak tengok kalu, carik sotkabo arituh. Sekian terima kasih.

Demikianlah cerita mendulang yang tak jadik. Dalam pada itu, abang Epet yang bermastautin di Mersing pon tahu pasal tu selepas Eita beritahu. Lerrr rumah dia takde estero, tak dapat tv3, mana nak tau cite. Sotkabo pon tak beli. So, minggu lepas baru abang Epet berpeluang pegi mendulang. Boleh tahan la dapat 7 ketul beso taik mata sehari. At least ’ada’.

Ok, cite pasal Penang plak. Ari Isnin lepas, aku tefon abang Epet, nak mintak tolong dia jemput aku ke bus stand. Bas kul 5.30pm, tak sempat kalo aku nak datang umah dia letak kete. Kena lah dia datang sini. So, ari Selasa tu, lepas mandi, salin baju, aku pon gi punch. Tengah punch tu, abang Epet tefon, on the way nih. Suspen gak, kot2 on the way tu baru kuar dari rumah? Tak ke tak sempat tu nanti? So, aku pun park kete kat kuarters dan tunggu kat tepi bengkel. Alamak... 5.15pm baru abang Epet sampai. Dengan kain pelikat? Wahahaha dia baru balik mendulang. Pre-occupied sangat, sampai tak sedar dah kul 5pm. Dia ingat Sri Pantai ke ILP ni 5 minit je. So, aku pon terus tefon kaunter bas, bagitau aku lambat sket. 5 minit je dia kasik. Dalam kete, aku asik tengok jam je. Tak leh laju plak tu sebab tayar botak plus jalan licin lepas ujan. Fuh! Sampai bus stand tepat kul 5.30pm. 5 minit kemudian, bas pon jalan.

Hujan lebat sepanjang jalan. Lori balak pon banyak. Makanya, tak sempat lah aku berjalan2 kat BCB Plaza. Sampai Kluang, 7.15pm. Turun bas, gi toilet, beli ati ngan pedal goreng plus kopok basah. Tukar bas ke KL pulak. Bas tadik gi Muar-Melaka. Sejuknyer dalam bas. Sibbaik pakai stokin ngan bawak track top. On the way, abang suh turun kat hentian Nilai je, sebab abang kat umah Ngah. Bagus gak. Bas berenti sekejap kat hentian Tangkak. Lepas exit Elite, aku pon bagitau driver untuk drop aku kat hentian Nilai. Waktu tu baru kul 10.30pm. Abang dah tunggu kat situ. Dari situ, kami terus ke utara melalui KL dan kuar tol Duta. Perjalanan lancar. Kami berenti sekali je kat Gunung Semanggol. Dah dekat sangat ngan exit Jawi.

Sampai umah Yayu dalam kul 2.30am gitu. Laju nyerrr... pas mandi, terus tidooo.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Orang Johor di Penang. Ni masa sampai umah Yayu. Ada 4 bijik sederet camnih.

Esok paginya, tak terus gerak. Kul 11am gitu, kami gi Parit Buntar. Niat asal nak gi Tabung Haji. Tapi terlajak ke kedai2 baju pulak. Yayu ikot gak tu. Macam tak keje je gayanya. Sedar2 dah dekat kul 1pm. So, kami terus lunch kat P. 1.45pm, balik semula dan siap2 nak gerak ke pulau. Lalu jalan biasa je. Sampai hotel around 3.30pm. Lepas abang register, terus check in. Best nyer lepak2 cenggini. Tak yah pikir nak gi keje. Tapi aku bawak nota gak, minggu ni ada exam. Tapi, bawak je lah. Bacanya tidak.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Tol jambatan Penang

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Bilik kami. Dalam dia sumer cat kaler oren. Cantik.

Lepas Asar, kami keluar ke Komtar. Tak lah dekat, tapi tak jugak jauh. Sampai situ, terus cari pasar Chowrasta. Susah betul jalan one way nih. Memula park kat Komtar. Pastu pusing7 (sebut pusing 7 kali tau), akhirnya jumpa lah juga. Beli la sesikit jeruk. Tak bleh bebanyak, karang makan pon banyak, terus bungol otak aku. Dah lah nak exam nih. Pas beli2 tu, masuk Prangin Mall. Time tu dah Maghrib. Pusing8 carik kasut, tapi tak jumpa yang kenan. Aku rasa ada lebih 10 kedai kasut aku masuk. Last sekali dah kenan, takde saiz pulak. Selalu gitu. Nyampah!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Tengok penimbang tu. Percaya tak, lepas makan pasemboq, berat aku naik sekilo huhuhu

Kuar dari situ, kami gi cari Padang Kota. Pusing9, jumpa akhirnya. Saje nak try pasemboq kat situ. Tak pernah try kat memana pon. Balik tu kekenyangan macam ular. Jalan pon dah tak larat. So, lepas hirup udara laut sikit, kami pon balik. Tido duduk la cenggini.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Suka lah camni. Kalo buat kat rumah mesti best

Esok pagi, turun breakfast kat bawah. Aler... ingat abang ambik bilik sharing, rupanya single. So, aku sorang je lah yang makan. Abang makan conference punya breakfast. Ada perasmian pagi tu oleh, ketua menteri Penang. Pas sarap, aku pon naik atas untuk 24 marathon. Oh, lupa lak, balik dari Padang Kota malam tadik, kami sempat beli DVD 24 season 6 kat luar hotel. Yeay! Tapi bukak guna laptop, asik sangkut je. Sakit ati betul.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Jamban pon nak ambik gambo.

Tengahari, abang balik bawak kupon makan kawan dia yang tak jadik datang. Memang rezeki aku lah tu. So, kami pon turun lunch kat bawah. Tu pon dah lambat, dekat2 kul 3pm baru turun. Dah nak kemas pon. Tapi sempat la makan dengan kenyang.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Comel je gasing ni duk dalam frame

Dalam pada tu, time lunch tu, kami duduk ngan sorang mamat nih. Bile nampak aku je, dia terus cakap, macam kenal. Aku ngan blur2 nyer, pikir2, kat mana la kau kenal mamat nih. Nak kata sama U, dia grad UKM. Last2 dia tanya aku sekolah mana. Hah! Kat situ lah dia sekolah gak. Hahaha. Junior aku rupanya. Mana aku nak cam. Dulu dia kecik, kurus, pakai songkok dan aku dengar selalu dibuli. Sekarang, tengah buat PhD tu. Dasat mamat nih. Tak banyak yang dapat aku sembang ngan dia sebab aku kan low profile kat sekolah dulu. Tak kenal sangat junior2 nih. Takde kakak angkat, adik angkat. Tapi aku sedar la kewujudan dia.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Esok nak makan kat sana ek

Pas lunch, aku sambung marathon. Tu pon sakit ati je asik sangkut2. Petang tu, turun pantai, ronda2 je. Tengok orang naik para sailing, naik kuda, jet ski. Semua tu aku takkan naik, melainkan jet ski la aku rasa cam ok sket. Kalo suh aku terbang tu, bagi 1 juta baru aku pikir. Pikir tu tau, bukan naik lagi. Gayat wooo.

Malam, kami pergi dinner. Lambat tul nak makan. Minum je sampai terkencing2. Rasanya kul 10pm lebih baru makan. Alhamdulillah, kenyang sangat. Jumpa Farid, kawan UiTMCT. Pas abis makan (kami yang last sekali kuar untuk meja tu, dasar tekak gajah!) kami gi carik DVD lagi. Akhirnya beli 24 season 1 & 2 ngan Pirate of Carribean 3. Sonoknya! Tak sabar nak tengok. Sampai waktu nih, baru tengok 3 cd season 6. Bile nak abis da…

Balik bilik, takleh sambung marathon sebab abang lum siap power point untuk present esok petang. Pagi, aku malas nak turun sarapan. Abang pon tak singgah sarap. Tetiba kul 11am gitu, abang balik, bagitau dia dah abis present. Lerrr boleh lah balik cepat cenggitu. So, kul 12pm kami check out dan terus lunch. Sedap pulak lunch arini. Maybe sebab awal lagi dan tak perlu rushing.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Posing kat banner sebelum balik

Lepas lunch, abang gi solat Jumaat kat masjid berhampiran. Tak sedap pulak dah dengar khutbah, tapi tak pergi. Musafir, musafir jugak, kan? So, aku tunggu abang kat lobi sambil tengok 24 hehehe. Lepas tu kami pon meninggalkan batu Feringghi. Singgah isi minyak kat Petr*nas, aku solat kat situ. Pastu kami pergi carik Queen*bay Mall. Sesat lah jugak, sampai ke Bukit Jambul. Akhirnya jumpa jugak. Parking kat luar je RM1 sekali masuk. Masuk Jusc*, terus jumpa kasut dan terus beli. Pastu dah malas nak jalan lagi. Pusing2 lebih kurang, terus kuar.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pra pelancaran Pesta Boria Belia di Queensbay Mall.

Nak buat macamana, kuar time orang opis balik. Jammed teruk la jugak menghala ke jambatan. Fenin!!! Tapi kami tak lalu jambatan. Pegi dah naik jambatan, balik kite naik feri lah pulak. Hehehe. Lepas je jambatan tu, terus lega. Tapi kat jeti pon jammed juga. Cuma taklah sefening kat jambatan tuh. Lepas masuk parking lot jeti, sempat lah aku gi berkameh sat. Yeay! Aku dah naik feri. Jakun plak.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kelako je ayat dia. Jumpa ni tengah2 queue nak masuk jeti

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Sampai jeti, park dulu, tunggu feri. Sempat ler nak ke tandas ke, beli jeruk ker

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pastikan lorong anda!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Mana datang orang ramai2 nih? Muat ke feri tu? Ingat feri cam feri gi Langkawi ker

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Terus je, tau2 dah ada atas feri

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Bye bye pulau!

Sampai Butterworth, terus gi Sg Dua. Yeay! Tak sesat. Untuk makluman bagi yang belum pernah sampai ke restoran mee udang itu, baik aku kasik clear picture cemana nak pegi situ. Jika anda dari Butterworth aka highway Bukit Assam (ke apa assam tah, lupa lak), anda perlu terus sahaja. Jangan kuar exit Jalan Sg Dua tuh. Kalo dari arah selatan Plus, kuar exit Sg Dua dan belok kanan, manakala dari utara belok kiri. Memula akan jumpa restoran char kuey tiow telur dibasuh. Memang sedap CKT di sini, tapi boleh diabaikan sekiranya niat asal anda adalah nak makan mee udang. Dari situ, terussssssss je sampai jumpa jambatan yang diwar-warkan itu. Memang takde jumpa jambatan selain yang itu sebelum tuh. Jadi memang takkan confuse. Jaraknya dari exit tadik, dalam 5km kot, tapi memang kurang dari 10km. Lepas je jambatan tu, terus lepas minyak, tekan brek, ambik bearing sikit, dan belok di simpang bersudut 225 darjah tersebut dan restoran itu telah berada di hadapan anda. Sebelum jambatan tu pon ada restoran mee udang gak, tapi yang lepas jambatan nih yang ada plak JJCM okeh?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Semangkuk mee udang. Ingat kan terlebih2, rupanya ala2 tak cukup plak hihi

Kami makan udang kertas 7 ekor. Dengan mee kuah. Sedap nyam nyam sekali. Lebih sedap kalau makan tanpa fikir, berapa kena caj nanti. Hehehe. Tapi oleh kerana kami dah makan free je sepanjang kat Pulau tu, so tak kisahlah mamak pasemboq tu tekan ke atau makcik mee udang ni tekan. Kira boleh cover la tu. Lepas kenyang, kami pon balik umah Yayu.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Tengok tu, sedapnyaaa.

Sampai rumah Yayu around 10pm gitu, tah tak perasan sangat. Yayu tido, aku pon sambung marathon bisu 24. Sebab apa bisu? Sebab remote control DVD player tu takde betri. So takleh on audio dia. Tapi sound effect ada plak. Bleh tau lah, time tumbuk2, sound effect je lebih. Habis dah cd 1 & 2 season 6.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Terowong Ipoh

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Asbab jammed

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Penambah jammed

Esok pagi, lepas sarap, siap2 nak balik. Yayu nak gi Zoo Tepeng. Memula nak ikut jugak. Sekali masa kat hiway, jalan jammed pulak. Terus tak jadik. So, kami terus balik. Singgah solat kat Tapah. Beli jambu. Singgah makan kat R&R Sg Buluh. Makan sate samuri. Sambil tengok semi final, Chong Wei masuk final hongkong open. Dari situ, dah takde berenti dah. Sampai rumah kul 7.30pm. Hiyargh! Keletup keletup (bunyik otot). Lepas sehati berdansa, kuar makan kat soto warisan. Takler power mana soto dia. Ok, itu je ceritanya. Dah sakit bahu nak menaip lagi. Chow!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Budak kenit yang nak pegi zoo

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Balik lalu sini pulak

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Lalu sini juga

Monday, 26 November 2007

Wira Malaya ku

Syian dier… aku tak sabar tunggu setiap kali dia menang. Dia akan bertepuk sebelah tangan. Sebelah lagi guna raket dan terus pergi kepada coach dan memeluknya. Macam anak dan bapak. Aku suka tengok saat2 begitu. Sejak ermmm 2 atau 3 tahun yang lepas. Aku sangat suka saat dia kalahkan Lin Dan pada Terbuka Mesia tahun lepas. So sweet! Walaupun Mew Choo kalahkan No. 1 Dunia semalam, ianya tak semanis kemenangan dia kepada Lin Dan itu. Masa 2002, aku minat giler kat Hafiz Hashim. Dah lah hensem, juara All England plak tuh (2003). Tapi dia tak consistent. Sekejap je terer nya. Pastu dah senyap. Tau2 dah kawin. Ada la sekali dia menang beberapa minggu lepas, tapi dah tak heran dah. Sekarang nih, aku minat dia pulak. Kali ni bukan sebab dia hensem. Comel la dia! Tapi sebab dia terer, yeay!

Tapi semalam, dia tewas. Ini bukan pertama kali dia kalah. Dah banyak kali. Tengah tahun ni je, dah berkali-kali dia kalah. Tak masuk final pon dah banyak kali. Tengah tahun ni memang zaman gelap dia. Kalo tak silap, masa tu ada krisis kat bam dan coach dia ditukar sape tah. Tak lama, krisis pon selesai, dan dia kembali kepada coach asal. Akhir2 ni baru lah dia bangkit semula. Tu pon sejak open2 yang berturut2 nih. Next week Hong Kong Open plak.

Apa yang aku sedih sangat, bukan lah sebab dia kalah kepada Chun Lai. Dah selalu sangat dia kalah ngan mamat hensem tonjang nih. Tapi semalam, dia banyak dikecewakan oleh penjaga garisan dan umpire. Sampai satu masa tu, dia dah campak raket dan buat gaya, Owh! Tidak! gitu. Dah gaduh2 ngan umpire dah. 4 kali dia dibuli. Syian dier. Kalau ikut kan, sebelum kejadian pertama tuh, mata derang boleh dikatakan selang seli gitu. Maknanya dua2 ada peluang seimbang. Tak ler ketinggalan jauh. Biler jadik gitu, bukan sahaja dia terpaksa memberi mata kepada lawan, tetapi juga mental dia dah tak stabil. Nampak sangat dia dah hilang fokus. Aku lak yang macam nak nangis. Syian dia. Sabo ye Lee Chong Wei...

Friday, 23 November 2007

Sabarlah

Lepas baca entry2 kakak2 ini, ini dan ini, aku rasa terpanggil untuk tompang sekaki sket. Walau pun masing2 punya cerita dan latar belakang berbeza, tapi kami ada satu persamaan yang tak payah lah aku terangkan berulang kali kat sini.

Ini pendirian aku. Pendirian aku tetap sama. Cuba bayangkan anda tak bekerja tetapi mempunyai anak yang ramai. Atau anda bekerja, tapi gaji cukup makan dan anak ramai. Atau apa pun pendapatan anda, yang penting anak ramai. Ok, tak yah ramai pon takpe, anak sorang pon cukup lah. Apa perasaan anda bile dengar kawan anda atau sesape la yang anda kenal atau tak kenal yang takde anak, baru beli kete? Katakan dia baru beli Honda Civic la (aku nak kete ni laaa!!!). Apa reaksi anda? Adakah anda cakap begini:

- Alhamdulillah... murah rezeki dia. best nyer, dia beli kete baru, bleh aku tumpang sekaki dua (bagusnya kawan ni... jeles pon tidak)
- ermmm kete baru? boleh la... anak takde, duit tak tau nak buat apa. tengok la nanti dah ada anak, ikat perut ler nak bayo kete tu nanti. tah2 tolak kedai 2nd hand je
- alahai... bile la aku nak merasa naik kete tu. tu baru naik, beli apatah lagi.
- eleh... aku pun bleh beli cam dia gak, lagi beso pon mampu (apa tunggu lagi? pi lah order cepat? tak cukup duit down payment ke?)
- eee nape dia beli kete beso2 gitu? bukan nak bawak sesape pon? duk berdua je pon nak beli kete beso2 (nak tompang ke?)

Aku tau, ada yang memberi reaksi pertama tuh. Tapi... mesti ada yang lain, tak ramai, sorang dua, yang bereaksi no 2-5 tu kan? Apa relevannya ngan aku? Yang confirm, reaksi no 2 tu la yang paling ramai kan? Huhuhu. Aku tak salahkan derang. Manusia memang begitu. Tapi yang pentng, biarkan lah reaksi tu berlaku secara monolog sahaja. Atau dengan kata lain, simpan je lah dalam ati, takyah diluahkan, especially depan kawan tu.

Apa natijahnya bile anda cakap depan kawan tu? Adakah kawan anda akan jual balik kete dia yang baru dia beli tu? Atau dia akan bagi kete tu kat anda? Huhuhu. Atau dia akan mintak anda sambung bayo kete dia? Atau dia akan balik rumah 'buat' banyak kali sampai berjaya? (apa kaitannya ek?) Atau dia akan bagi duit dia yang lebih banyak tu untuk beli susu, baju dan mainan anak anda? Atau dia akan tukar kete dia ngan motor anda (maklum ler, naik 2 orang, motor pon ok) Atau dia terus cadang nak ambik salah sorang anak anda sebagai anak angkat? Atau dia terus gi jabatan kebajikan, mohon anak angkat? Anda tau apa kawan anda tu buat???

Paling teruk pon, ngadu kat laki dia, nangis sikit2. Apa sebenarnya yang anda nak dari kata2 anda itu, selain dari menyindir dia semata2? Owh! Dah jauh melalut dah aku ni. Apa sebenonya nak aku sampaikan ek? Mungkin aku agak emosional arini gara2 PMS (yang juga bermakna masih belum 'ada' lagi ok... kena bagitau tiap bulan, kalo tak asik tanyaaa je). Tapi yang penting aku nak bagitau, aku redha dengan apa yang aku ada sekarang. Even bila aku menulis entry sebelum ni pon, aku rasa ada yang jeles sikit, tapi bukan aku nak menunjuk2. Itu rezeki aku. Kalau orang lain tulis cite pasal anak (atau ganti namanya, rezeki) dalam entry, aku plak cite pasal rezeki aku. Orang tulis anak dah pandai senyum, merangkak, berlari, menari, menyanyi, menulis nama sendiri, membaca, mengira, melukis dll. Aku tulis, aku dapat keje, aku dah beli kete, aku baru duit claim 'tut' ribu riban (tak ramai tau... rahsia), aku shopping ngan abang, aku beli 'tut', aku beli 'tut' (projek bersama Yayu,hihihi pon takleh tulis kat sini dulu). Hah! Itu cerita aku. Anda bahagia dengan anak2 anda yang comel dan cerdik kan? Aku bahagia dengan uang yang turun dari langit mencurah2 harharhar. Aku mata duitan? Rezeki dah datang, takkan nak tolak? Kalau aku tolak, sama lah juga kalau anda gugurkan kandungan anda. Bukan ke sama jugak? Cuma kalau aku tolak rezeki, rasanya tak berdosa kan? (tolong betulkan ye ustaz) Duit tak bawak ke mati, tapi anak boleh doakan kite bile dah mati. Tapi kalau duit tu diguna ke jalan yang betul, ada juga saham di akhirat nanti, Insya Allah. Apa, ingat aku shopping je kerja nya??? Beso periuk, beso gak la keraknya. Ok tak gitu? Allah belum nak beri, tentu Dia tahu sebabnya.

To abang : Ayang tau abang kecewa bile ayang basuh telekung. Belum ada rezeki.

Thursday, 22 November 2007

Syukur...

Alhamdulillah, semoga dipermudahkan. Masa mula2 masuk kerja aritu, hati rasa nak protes je. Ke hulu ke hilir, abis masa tengah jalan, penat. Yang bagi sedap ati, hanya lah duit claim yang dijanjikan. Tapi, adakah duit boleh mengembalikan masa yang hilang itu? Ecececeh, mentang2 tengah baca novel, ayat pon ala2 novel gitu.

Tapi selepas 5 bulan berlalu (tinggal sebulan lebih je kat sini, yeay!), macam2 telah berubah. Selalu kite cakap, kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan. Tapi dalam kes aku, rasanya, aku tak rancang apa2, tapi Allah yang nak rancangkan macam2 untuk aku. Syukur sesangat.

Pada awal pemergian aku ke sini lagi, kami diuji dengan kisah accident abang. Masa tu aku dah sedar, betapa telitinya rancangan Allah dalam hidup kami. Walau pun diberi sakit, banyak hikmah yang kami dapat dari kejadian tu. Rezeki pon makin murah. Mula2, kami beli AH. Tak dinafikan, kejadian tu menjadi pemangkin utama keputusan kami tu. Lepas cuti sebulan, abang diberi cuti sebulan lagi. Syukur jugak la kan... dapat rehat lebih panjang. Ada banyak lagi lah rezeki yang golek2 datang selepas tu, tak sangka2 plak tu. Alhamdulillah.

Masuk bulan puasa, abang ditugaskan mengajar di CIA*T. Sampai sakit2 pinggang aku mengekor abang tiap minggu. Tapi berbaloi jugak la ganjarannya ngan kepenatan tuh. Masa tu abang cakap, yang penting nama abang dah ada dalam list FPTek, insya Allah akan datang derang akan panggil lagi. Beberapa minggu lepas, kawan abang offer ngajar student degree kat sana gak, tapi abang terpaksa tolak sebab ada kursus P&P tengah bulan 12 ni (syarat nak confirm tau kursus nih).

Tapi, kalau dah rezeki kita, tak kan nak tolak plak kan. Minggu ni, FPTek offer lak ngajar student master cam arituh. Ngehehehe abang ni, asik bagi berita baikkkkkk je. Tu yang ayang sayang sangat tuh. Macam tau2 je (memang la Allah Maha Mengetahui, kan?) aku akan berada di CIA*T selama 3 bulan. Sedang elok la kalau abang yang datang sana. Takyah aku penat2 drive balik BP, yeay! So, gitu lah lebih kurang rancangan Allah yang akan cuba kami kendali kan sebaiknya. Ada hikmahnya kita masih berdua bang...

Wednesday, 21 November 2007

Planning or Dreaming?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Nyampah tul bila orang buat test, budak meniru terang-terangan. Takat sok sek sok sek aku bleh buat tak dengar. Takat intai2, aku boleh buat2 tak nampak. Ni kalau dah bawak kuar nota, buat lapik kertas jawapan, dah terang lagi bersuluh la kan. Lantas aku terus merampas kertas jawapan itu budak dan dan dan... Apa aku nak buat pasni ek? Hihihi lum pikir lagi.

Lama sungguh la aku tak update. Orang yang letak link aku kat blog derang pon mesti bengang dan dah pasang niat nak delete blog aku dari link derang ek? Tak kisah lah... takde sape yang untung atau rugi.

Sebenonya aku ada satu projek besar akhir2 ni. Since lum confirm lagi, aku takmo lah kepoh2 kat sini dulu. Karang macam2 orang kutuk bile tak jadik. Eh eh, takde la best sangat projek tu, tapi very significant la dengan aku dan abang hehehe. Nanti dah confirm, aku cite kan la.

Aku tengah merancang untuk cuti2 mesia pada hujung tahun nih. Tu pun rasanya ramai yang merancang benda yang sama bersempena dengan cuti yang agak panjang bermula dari raya aji lagi. Cuti panjang, tapi kalau apply cuti, 6 ari je. Selebihnya cuti umum dan hujung minggu. Kebetulan cuti aku memang ngam2 tinggal 6 ari. Tahun depan la aku start kumpul2 cuti tahun ni, sebab dari bulan Januari sampai Jun, aku tak bleh cuti! Huaaa... sampai muntah ler nak mengabiskan cuti tu karang. Jadi, baik aku plan untuk mengumpul masa tuh.

Berbalik kepada rancangan cuti2 mesia tu, aku masih tak decide nak gi mana. Mana ek? Tahun lepas aku dah pulun pusing satu semenanjung mesia, tapi sekejap2. Kali ni nak gi satu tempat je. Yang dalam kepala; Cameron (takde mende sgt, balik ari pon cukup), Langkawi (lagi, tapi nak jalan sumer tempat, sebelum pak menteri umum tambang feri naik hihihi), Pangkor (tak pernah pegi tapi rasanya sesuai untuk bersantai je), Tioman (dekatnyerrr, tak pernah pegi gak tapi... ada soping komplek tak??? huhuhu) dan kalau banyak duit nak gi KB soping tudung, toto, pinggan mangkuk bla bla bla hihihi, ’kalau’ aku kata ’kalau’...

Itu je lah angan2 aku. Ikut kan plan asal, nak gi jenjalan ni lepas budak naik sekolah (low season, wakakaka kedekut kes). Tapi time tu aku dah nak gi CIA*T dan nak buat treatment. Tak best ar sakit2 time bergumbira kan. Tak tau lah bile masa yang sesuai. Rasanya lepas krismas la kot sebab 23hb tu ada wedding cousin abang kat kampung dan 25hb tu is our wedding annniversary hehehe. Sedang elok la kan...

As for now, aku tak sabo nak gi Penang. Yeay! Apa best nyer Penang ar??? Dah tentu lah makan makan dan makan. Oh ya, aritu aku tengok kat satu buku pasal tempat makan yang dipublish oleh the star kalo tak silap, ada gambo kedai sup sitam dalam buku tu. Hihihi dah lama lak tak makan kat situ. Almaklum lah, dah jauh dari bandar nih, malam mesti dah ada kat rumah.

Hasil dari blog hopping hari2, aku dah survey macam2 tempat makan kat Penang tu. So, sediakan perot je la kan... Anyway, kalo ada sesape nak rekomen mana2 tempat makan tu, dipersilakan lah yea...

Minggu lepas, kami pergi bandar ari Sabtu. Memula gi ambil mesin jahit tepi yang dihantar repair kat Bukit Pasir. Adusss mahal jugak mengganti motor tu. Tak kisah lah... yang penting tak yah pikir2 lagi nak jahit tepi katne dan pastu takyah susah nak gi hantar dan ambik pulak. Pastu gi Summit, makan M. Aku makan mekciken cam biasa, abang makan double apa tah, ala2 bigmek tp ayam dan pedas. Pas makan baru gi sembahyang kat atas. Tak best ar surau situ, tempat wuduk dia kat luar dan tak tutup. Pas tu turun kedai kain, beli kain kelabmen 5 meter, nak buat bantal. Kekabu dah beli time pose aritu, tapi tak jadik2 pon bantalnya. Pastu konon nak ganti betri jam aku, sekalinya lupa bawak jam nya. Tak jadik, dan terus kuar.

Tak terus balik, kami pegi kedai hoeheng. Baru minggu lepas pegi situ. Macam beli ayam pulak, bleh pegi hari2 kedai elektrik. Kali ni beli vacuum cleaner. Hihihi. Tak larat aku menyapu rumah 2 jam. Pastu terus balik. Pelik plak rasanya balik sebelum kul 6 pm. Dahhh tak de mende lagi di carik, balik ler. On the way tu, singgah kedai hasansani, tengok2 perabot jati. Ermmm kedai ni kedai jati versi eksklusif lorrr…

Malam, sambil tengok orang menari, kami carik2 bulu ayam, akhirnya bercantum juga. Tak de lah... kami carik2 kekabu tu sambil masukkan dalam sarung dia. Abis berbulu satu rumah. Tapi takpe, kan dah beli vakum tadik? Hihihi.

Oh ya, aku minat tengok orang menari. Sebab tu aku tengok cite hindustan kot. So, aku pon ikut la perkembangan rancangan sehati berdansa tuh. Aku suka Vanida, so aku sokong dia lah. Lagi pon dia memang lembut bile menari. Ingat cite Pempuan Melayu Terakhir? Haaa kan lembut je dia menari kan. Yang paling tak sangka, cemana la As feminin tu leh gemuks gitu ek?

Ok sambung balik. Hari Ahad, hari CKT sedunia. Pagi petang siang malam aku makan CKT. Hahaha sebenonya baru semalam jumpa kicap sotong. So, misi pon berjaya, Cuma masin sket. Tapi takpe, practice make perfect kata orang.

Dah, itu jek.

Friday, 16 November 2007

Rezeki, Walau Kecil Tapi Besar Ertinya Time2 Cenggini

Rezeki, kalau nak datang, dia boleh datang bergolek. Tiba-tiba, tau-tau je dah ada dalam tangan atau dalam akaun bank kite, kan? Aku mengaku, sejak minggu lepas, rezeki dalam bentuk uang, banyak yang terlepas ke tangan orang lain. Hasilnya, bentuk rezeki tu bertukar ke bentuk yang lebih besar lagi. Alhamdulillah. Awal minggu nih, aku tengok akaun kawanku, aiyooo sudah begitu kurang dan tak bleh nak joli la weekend nih. Tapi takpe, aku perabis kan duit tu pun bukan dengan berjoli, tapi untuk memperbaiki taraf hidup. Begitulah tersurat dan tersiratnya.

Cuti dah diluluskan minggu lepas. 28hb-30hb November. Tiket dah siap dibeli semalam. 27hb November, 5.30pm. Aku nak gi mana? Penang!!! Tunggu kedatangan ku okeh? Patutnya aku cuti dari hari Isnin lagi, maknanya cuti seminggu la. Tapi, aku sayang lak cuti ku itu. Tak kisah lah. Takat gi KL je, tak lah teringin sangat. Tu yang aku mintak cuti start dari hari Rabu je. So, 25hb November tu nanti, abang gi KL sensorang dulu. Pastu, ari Selasa petang aku naik bas dari sini gi KL. Sampai je KL, terus gi Penang. Gitu lah plannya. Kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan. So, kami akan stay kat area Batu Feringghi. Takleh kasitau katne, karang kena kejar paparazzi lak. Huhuhu apa kesss.

Minggu lepas ari Rabu, pegawai JPK datang terjah. Terjah, tapi kasitau dulu, takde lah aku tergezut. Saspen gak menunggu dia datang tu. Janjinya kul 9.30am. Tapi kul 10.30am gak baru dia panggil. Kesimpulannya, takde e’apa pun. Cuma dah confirm la aku gi CI*ST 7hb Januari.

Dah.

Eh, lupa nak cite, sebab apa aku letak tajuk di atas tuh. Semalam, dengan jayanya, aku telah menjual saki-baki batik ku sebanyak 2 pasang. Memula aku check kat myfriend. Eh, eh, rasanya tinggal patploh hengget je, nape ada tige ratus lebih nih? Kenapa akak tu bayo tak cukup? Patut dekat2 patratus. Pastu aku tengok akaun bank lagi satu. Wahahahaha kat sini ropanya dia bayo. Rezeki, rezeki. Persoalannya, sape lak yang bagi dua ratus lebih tu kat dalam myfriend. Ooo claim exam aritu kot. Alhamdulillah. Kalo duit tetiba bertambah, takyah ler pertikaikan. Lain ler kalo tetiba duit tu menyusut, barulah kecoh2 kannn...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Sempena dapat duit claim exam tu, aku nak letak gambo frut tart yang aku order ngan kak Sya time nak exam tu arituh.

Friday, 9 November 2007

Happy Diwali, Shah Rukh Khan!

Apa laaa nak jadik aku ni kan. Dah derang tak block blogger, tak mo plak update hari2. Karang derang dah block, baru sibuk nak suh Yayu update kan.

Cuti Deepavali yang tak disangkakan. Boleh la aku katakan begitu ngan cuti diwali nih. Aku dah tune diwali ni 11hb, tup tup, 8hb la pulak. Tah kalendar tahun biler tah yang aku tengok tuh. Aku tau tu pun masa aku nampak sorang student india nih nak balik kampung ari Isnin arituh. Sibbaik aku tak ponteng kelas tu, kalo tak, harus aku tak balik cuti semalam.

So, ari Rabu lepas keje, aku terus balik. Masa tunggu punch card tu, cik Supaat tegur, dia baru tau Yayu tu kakak aku. Dulu dia kat ADT*CBP. Anak dia pulak, sekolah kat sekolah Arab, kenal la ngan abang Epet. Gitu lah.

Lepas Isyak, abang gi Marhaban. Aku, bakar ayam lebih aritu. Terhangus la pulak kuah dia. Tapi masih bleh makan lagi ayamnya.

Cuti ari Khamis, kami gi bandar. Mulanya konon nak makan jek. Nak try pizza mexican tuuu kat Bukit Pasir. Tetiba, lalu depan beriani super, terus tak jadik makan pizza. Dah takde beriani biasa kat situ. Tinggal gam jek. Sedappp nyerrr kambinggg...

Pas makan, plannya nak gi urut kaki. Tapi, tah cemana, kami dua-dua lupa. Pegi bank masukkan duit roadtax, kendian gi BPM*ll. Lamaaaaaa sangat kat kedai buku. Last2 beli novel jek. Ngan register membership. Pastu masuk Pacific, beli stokin. Abang pon sambar slack satu. Cantiknyaaa baju oren tu… (nanti ayang belikan abang baju tu ek...) Pastu turun beli ayam sekor. Dah kemaruk bakar ayam la pulak.

Balik tu terus marinate ayam. Abang lak gi kenduri akikah. Makan sensorang je lahhh. Time orang dah kenyang, ada plak bontrot nyer. Semalam orang lapo, lenggang kangkung pulak. Malam ni marhaban rumah kami plak. Abang dah order satey, kami sediakan air je. Marhaban deret rumah kami, makan kat rumah last. Nyum nyum makan satey le kite malam nih. Chow!

Tuesday, 6 November 2007

Rumah

Hari Sabtu lepas, aku ingat nak lepak je kat rumah. Tapi, pagi lagi kami dah keluar. Memula gi pejabat pemaju taman nih. Saje ler window shopping rumah. Tengok2, ada 3 bijik je rumah yang tinggal. Tu pon satu jalan ngan rumah sekarang. Gilo ko opo nak berjiran tetangga ngan mak cik tu? Dalam pada tu berangan juga kalau beli rumah kat situ, nak buat apa ngan bilik nih, bilik tuh. Pas tu kami gi sarap kat kompleks. Aku makan lontong lauk sotong, abang lauk daging. Sambil makan tu, sambil diskas2 pasal rumah tadik tu lah. Siap berangan nak beli 2-2 lot yang sebelah menyebelah tu lagik. Berangan je. Kalau ada lot yang jalan depan parit tu, nak jugak. Berjiran ngan kawan kami. Bagusnya, depan rumah takde rumah, takde masalah parking biler ramai orang datang berkereta. Boleh jadik gaduh gak sesama jiran biler rebut2 tempat parking nih.

Lepas sarap, terus nak ke BP. Tak pepasal jenjalan jauh plak. Sibbaik tak dressing cam nak gi pasar. Pegi BP lalu jalan dalam, pergi Senggarang plak, pon nak window shopping rumah. Sampai taman tu, semua pekerja tengah giat bekerja. Dedikasi betul. Bayang kan ler, rumah tu baru launch sebelum raya aritu, sekarang nih dah siap wiring, plaster and dah pasang ceiling pon. Lantai pon dah siap tiles sekali. Cepat nyer derang ni wat keje? Kalau tengok tarikh jangka siapnya tengah tahun depan. Kalo cenggini punya rajin, awal tahun dah boleh masuk agaknya. Pagar dia siap ngan batu corak2 lagi.

Rumah yang kami tengok nih ialah rumah semi-D. Berkenannnnnnnn sangat. Dengan keluasan 44 x 96, harga bumi RM140k, kalau boleh, hari tu jugak aku nak booking. Tapi, ada beberapa faktor perlu diambil kira. Tadi tu harga bumi, yang tinggal cuma international lot, tak leh la dapat rege tuh. Harga international lot RM170k okeh... Mesti kalau kami beli gak, orang akan cakap, mahalnya, bezanya rege bla bla bla. Tapi kan, aku memang tak main bumi2 lot nih. Benda murah2 nih memang aku tak beli, apa kelesss. Ngeh ngeh ngeh, takabbur dan bongkak sungguh. Sebenonya nak menyedapkan ati. Hihihi. Kekdahnya, aku pon tak nak beli kalo rege cenggitu. Beza 30k, bleh wat pasang lampu, grill, kipas, kitchen cabinet, cornice (spelling?) bla bla bla.

Dari segi lokasi, untuk jangka masa panjang, mungkin sesuai. Sebabnya, satu hari nanti, aku mesti nak mintak tukar ke ADT*CBP. Dari situ, 15 minit je dan nak ke ito pon dalam 30 minit gitu. Kira tengah2 lah. Tapi untuk jangka masa pendek, jauh la sket dari JB dan KL. Tak syok lor. Aku nak rumah yang kuar2 tol je, rasa dah dekat. Kalau rumah tu, kuar tol, ada lagi 30 minit nak sampai. Tak besh betul. Tapi rumah tu beshhhhh. Masa aku masuk rumah yang tengah buat depan rumah sekarang nih, rasa macam kecik je rumah tu. Tapi biler dah siap baru rasa luas. Tapi rumah kat Senggarang tu, belum siap pon dah rasa luas sangat. Bayangkan je, lebar je dah 2 kali ganda rumah sekarang. Pastu pagar belakang dia, sikit punyer tinggi daaa tembok dia. Tepi dan belakang ada 10 kaki tanah. Dari segi harga, beza 20k je ngan rumah sekarang. Ada juga kami dapat pamphlet iklan tanah nak dijual. Menarik jugak tuh. Akan difikirkan.

Lepas tengok rumah, kami terus ke bandar. Memula gi jalan pasar, carik kicap sotong. Jenuh la pegi dari satu kedai ke satu kedai, sumer tunjuk sos ikan cap sotong. Aku nak kicap sotong lorrrr. Pegi K4, Pacific, pon takde gak. Ada tu, sos ikan cap sotong, tapi tulisan jawi dia, kicap sotong. Ingredient macam sos ikan. Kompius makcik! Last2 balik tak dapat apa2.

Sampai rumah dah kul 3 lebih. Terus tukar costume, baju kurung. Jiran selang 2 buah rumah ni wat open house. Kak Liza, bujang lagi. Makan nasi impit, rendang daging dll.

Malam, lepas maghrib, In datang ngan Ulin. Minggu lepas, kete In eksiden. Lagi. So, dia nak pinjam kancil. Tu yang dia datang tuh. Aku sebenonya berat ati. sebab bile dia pinjam kete, abang kena naik motor. Aku kalau boleh memang takmo abang bawak motor lagi. Baru minggu lepas gak abang ambik motor. Nampak cam ok lagi motor tu. Takat jalan dedekat ni, ok lagi.

Malam, kami gi marhaban. Memula gi umah Fendi. Classmate kami masa form 1-3 cum kampungmate abang. Makan mihun. Fendi dah nak gi sambung PhD, tu yang dia wat jamuan perpisahan sekali. Kendian pegi BP, umah PM Ayub. Makan mi kari. Siap tapau tu. Balik tu rasa penat sangat terus titon.

Ahad pepagi lagi abang dah kuar. Abang gi KL, kenduri kawin anak boss. Aku tak ikut, malas nak penat2. Sarap roti prata, In beli. Tengahari aku malas masak. Tengok TV jek. Dah kul 3pm, baru rasa lapo ya ampun. Bukak peti, carik benda nak disantap, jumpa drummet. Terus goreng, makan bertiga. Nasib la dik, kakak mu ini malas ari nih. Lepas Asar, In cakap, tak jadik nak pinjam kete. Hek’eleh. Lambat tul. Sudahnya, aku yang kena anto dia naik bas. So, kami pon gi carik bas kat Parit Raja. Pastu nak anto Ulin balik. Aler... takde plak tiket, terpaksa gi BP atau Ayer Hitam. Baru je nak bergerak, nampak abang baru sampai. Terus balik rumah semula. Sebenonya aku lum sembahyang Asar lagi. Tu yang kena balik dulu. Pastu baru anto In ke Ayer Hitam. Pas anto Ulin, singgah Rahim Segar, beli ayam. Balik tu terus bakar ayam. Malam, makan ayam bakar ngan sup cendawan campbell. Sekian.

Friday, 2 November 2007

Pengajaran

Aku memang cepat terpengaruh. Dengan iklan, drama, filem, novel, majalah, blog, forum. Lebih2 lagi bile berkaitan dengan hidup aku.

Semalam aku baca novel. Pinjam dari Ita time balik dari Bukit Tinggi dulu. Dah lama terperap dalam drawer opis nih. Semalam kemas2 meja, terjumpa plak, tu yang terus baca tuh. Actually cerita nya takde la langsung ada kena mengena ngan aku. Sikit pon takde. Tapi, tengah2 aku baca tu, entah, apa tah ayat power novelis tuh dah tulis, terus aku terfikir berkaitan ngan previous entry. Yes! Something about that mak cik.

Kenapa aku ditakdirkan untuk menyewa rumah dia? Tentu Allah dah tentukan sesuatu untuk aku pelajari dari semua yang berlaku. Satu nya, ini merupakan satu ujian. Erm... Allah nak uji sejauh mana aku dapat bersabar dan mempertahankan rumahtangga kami. Ada masanya, aku sampai tahap tak bleh nak sabar lagi dah. Memang aku nak 'bahasa'kan abis2 makcik tuh. Geram tau! Tapi abang tak bagi balas SMS dia. Pendek kata, takmo respon la. Tapi sampai biler? Sampai dia give up? Are you sure? Sampai aku pindah rumah lain? Pastu kena tukar nombor tefon? Siapa dia? Ye lah, kami menyewa rumah dia kan. Tapi, takkan aku je kena jaga hati tuan rumah, si tuan rumah tu goda2 suami I tu takpe ke? Kite belum dikira baik selagi kite tak buat baik pada orang yang buat jahat kat kite. Owh! Sabarkan lah hati. Ya Allah! Terangkan lah hati, berilah petunjuk. Amin.

Dua, aku baru perasan yang komunikasi aku dan abang dah tak seperti masa bercinta dulu. Telefon, SMS masih macam dulu, tapi kandungannya dah jadik cam biasa jek. Benda2 berkaitan kerja dan akiviti seharian atau ada perkara penting yang lain. Mana ada lagi ayat2 power cam dedulu. Memang la macam ganjil je kan kalau aku bagi surat berkajang2, tapi email pon aku tak pernah hantar. Takat forward email lawak tu ada lah. Sedangkan mak cik tuh bleh SMS madah2 cinta ala2 ruangan luahan cinta majalah URTV gayanya. Tak romantik ke aku? Ekekekek dah jadik serius plak entry aku nih. Tapi tu lah yang aku tengah pikir sekarang. Huaaaa kenapa rasa nak nangis lak nih... Maybe aku rindu abang kot. Huhuhu... Abang, petang ni ayang balik. I miss you!(jangan muntah ek sapa yang baca hihihi)

Erk... tetiba jadik sentimentel plak. Terus ilang idea. Jumpa lagi, tata.

Thursday, 1 November 2007

Mak Cik Yus Yang Irritating!!!

Sebal, sebu, geram, nyampah, meluat, dan lain-lain segala perasaan yang semaksud dengan nya lah! Hah! Gitu lah perasaan aku terhadap makcik tak sedo diri tuh. Aku rasa dia memang dah gila la. Dah lah aritu sengaja datang beraya tanpa diundang. Tau lah rumah dia, tapi takyah la datang kalo 'puan' rumah takde kan.

Masa aku balik ari Isnin lepas, sekali lagi hati ku disakiti olehnya. Memula aku baca SMS dia petang tuh;

'rindunya, macam nak datang rumah, tengok puas2'

Itu yang ari Isnin, yang minggu lepas, siap cakap gini;

'rindunya, macam nak peluk, pastu dah lah'

Malam pulak, dia call. Aku, macam biasa, letak kat speaker TV, bukak channel Vaanavil. Cuba bayangkan, tu bari satu hari aku balik. Camne ngan 4 hari yang lain? Tak kira lagi SMS yang abang dah delete siap2 tuh. Tolong!!!

Monday, 29 October 2007

Takde Kerja, Cari Kerja

Haru biru. Aku baru sampai sini kul 7.35am tadik. Petang nih, aku terpaksa balik BP semula. Sebabnya ialah... jeng jeng jeng. Aku terbawak kunci kancil, yeay! Hahaha padan muka aku. Kunci spare pulak abang letak dalam dashboard AH masa nak balik cuti raya arituh. Maka, abang pun takde kenderaan nak gi keje. Hari ni, terpaksa calling2 sesiapa yang duduk berhampiran. Hihihi kalau aku tu, harus dah menangis tuh. Tak kisah lah. Esok pepagi balik sini semula. Anggap la Mersing nih sepelaung je dari Parit Raja.

Weekend lepas, nak kata penat, taklah penat sangat. Tapi perut jek yang tak bleh tahan kekenyangan. Tembolok gajah! Hari Sabtu pagi, abang ada meeting kat rumah hujung, nak bincang pasal marhaban kat taman tuh. Makanya, marhaban akan berlangsung pada hari Isnin, 5hb November 2007. Tengahari, keluar makan kat Parit Raja jek. Makan beriyani best. Boleh lah tahan. Sebenonya ada 2 sambutan hari raya cum open house umum hari tuh. Satunya MB Johor punyer, buat kat dewan orang ramai. Tapi masa lalu situ, Pak Ghani nya lom sampai. So, takleh makan lagi. Yang kedua plak, open house Tuan Haji Kamari Mahbob. Sape ek? Aku pun tak tau sape dia nih. Tapi dia ada letak banner kat simpang masuk Parit Sumarto, menjemput Tuan/Puan ke open house beliau. Saje la lalu depan umah dia. Kot lah umah beso cam istana ke, orang kaya kampung tu ke, bleh la selamba makan kan. Sekali tengok, gaya macam sedara mara dan sahabat handai dia je yang datang, tak kuasa la pulak nak tebalkan muka.

Lepas makan, pegi Ayer Hitam. Apa ke hey gi situ plak? Hehehe tengah2 aku menyapu pagi tu, tetiba lak aku tengok bunga kat atas TV tu macam dah buruk sangat. Dah masuk 3 tahun pon. So, aku pegi lah beli bunga kat sana. Sempat beli sarung tisu yang bleh gantung dalam kete. Rimas aku kotak tisu tu tercampak ke depan ke belakang. Haaa sekarang dia dah statik kat belakang seat driver tuh. Ada gambo Pooh tau. Comelll.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Bunga yang siap digubah secara hentam keromo oleh aku petang itu juga

Balik tu, ada kemalangan kat depan tanah perkuburan Islam Ayer Hitam. Kira depan Petron*s la lebih kurang. Motor langgar kereta. Terbayang, cenggitu agaknya situasi time abang langgar Ford Ranger arituh. Ngeri!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Motor tergolek

Malam, malas dah nak kuar makan. So, aku pun masak lah jemput2. Best gak sesekali makan jemput2 memalam.

Update on makcik angau tak sedo diri. Sepanjang hari raya, tiap2 ari makcik tu SMS and calling2 abang (setiap kali, aku angkat dan diam atau letak kat speaker TV. padan muka abis kredit). Minggu lepas dia datang ngan laki, anak2 dan bapak dia. Kononnya beraya. Tapi bila balik, SMS abang; 'tak puas rasanya, jumpa sekejap je'. Eee loya say. Sepanjang minggu lepas, banyak gak SMS dia yang abang masih simpan untuk aku baca. Ada lagi yang abang dah delete. Antara yang meloyakan tekak aku, SMS dia malam tadik;

'hari ni saya kat rumah je, asyik teringat kan awak je rul. adakah ini yang dinamakan c....?'

wakakakakak jiwang macam taik! Macam2 lagi lah SMS dia. Nyampah aku! Sampai bile tah dia nak jadik mcam tuh. Aku hanya mampu berdoa, moga2 dia mendapat petunjuk dan tidak lagi mengganggu hidup kami.

Semalam tengahari gi open house kawan abang. Makan satay, nasi daging dan bakso. Tak pernah aku makan benda yang 2 tuh. Tapi tak syok ar open house ni tak makan ketupat rendang. Tak macam raya plak. Balik tu, kami di tapau dengan ayam BBQ. Masa datang tu dia baru nak idupkan api. So masa balik tu baru dia membakar. Boleh la, rezeki jangan ditolak.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pokok bunga alamanda yang beso giler, tengok batang dia tuh

Balik tu singgah K4 jap. Beli barang dapur sket. Kendian gi Bank Islam jap, bayar kad kredit. Pastu gi makan kat resepi rahsia. Baru nak masuk, tetiba dengar bunyi perlanggaran. Suspen sekejap. Dah leh kami parking tu agak terjulur ke jalan. Cepat2 ke depan kan kete. Sebuah van terlanggar sebuah kete apa tah. Dua2 takmo ngaku salah, kami pon blah ler.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Aku dan kambing, memang tak boleh dipisahkan, hehe

Perut tak lah lapar. Tapi memang dah lama nak makan kat situ. So, abang order kek jek. Aku plak, sebagai kawan baik kambing, order lamb stew. Wallaaa sedappp nyer kambinggg. Dahhh, pastu kami pon balik. Malam tido kul 10.30pm selepas beregu Malaysia ku Gemilang berjaya menjuarai Terbuka Denmark. Malaysia Boleh!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Abang makan kek jek, ngan choco blended

Thursday, 25 October 2007

Jangan Kau Mimpi

Benci! Benci! Benci!

Petang semalam aku bukak pintu belakang kete. Konon nak carik barang yang aku rasa aku bawak, tapi takde pon? Dalam aku membelek2 tu, tak jumpa pon. Tapi apakala aku tengok seat belakang sekali tuh, darah aku tiba-tiba menyirap. Nak nangis pon ada. Kelihatan tompok2 coklat atas seat tuh. Mesti kesan tumpah air milo nih, sebab masa balik aritu nampak derang bawak berkotak2 air kotak milo. Sebelum tutup pintu tu, baru la perasan barang yang aku carik tu dalam poket tepi pintu tuh.

Serata merta, aku pon menelefon abang. Tak angkat pulak. Sampai aku masuk dalam rumah pon tak angkat gak. Aku cuba2 dari kul 5.15pm sampai kul 6pm pon tak angkat. Pikiran dah pikir macam2 dah. Akhirnya, abang pon angkat. Silent kan tefon time Asar tadik, lupa on kan semula. Ye lah tuh. 23 missed call katanya. Penat aku membebel suh abang tefon adik2 dia yang duk seat belakang tuh. Huh! Geram ya amats nih. Weekend nih abang kena basuh ler sarung tuh. Tak kira!

Pagi tadi pulak, lepas punch, aku pun terus menuju ke kereta, nak turun bengkel plak, macam biasa. Pastu nampak ada kesan terlanggar sesuatu kat belakang. Terus tefon abang. Yang lebih mengharukan, abang cakap ada lagi, derang tergesel kete time jammed kat KL. Huaaaaaa. Aku pun tengok la. Huaaaaaaaa ada dekat ngan tayar. Marah nyer!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pastu aku pon turun bengkel. Ati masih rasa sebal nih. Turun je kete, aku tengok lagi tempat calar tu. Nipis je calar nya, sebab tu tak perasan. Tapiiiiiiiiiii ada satu bahagian tu terkopek sampai nampak kaler hitam. Huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Moral of the story :

1. NO PINJAM2 AFTER THIS
2. NO ENTRY KEPADA REMAJA DI BAWAH 21 TAHUN
3. NO EATING AND DRINKING ALLOWED (akan berkuatkuasa serta-merta. Nak melantak, sila keluar, ok???)

Aku nak jadik kejam dan kedekut lepas nih. Cakap lah apa pon. Janji kete aku elok, cantik dan cun.

Ok abis bab tuh. Kemungkinan besar aku akan stay kat sini sampai 6hb Januari 2008. nampaknya, kena jadik AJK LDK lagi la semester depan. Bengang betulll! Dan akhir sekali, aku nak gi open house Ahad nih. Yeay! Akhirnya ada gak open house yang boleh aku pegi. Open house aku biler??? Jangan berharap sangat. Tak de masa lorrr. Minggu depan pulak, nak gi KL, kenduri kawin anak KJ abang. Memula cam malas nak gi. Tapi biler abang cakap dia nak gi ngan kengkawan kalau aku takmo gi, errrrr mesti lah aku nak ikot. Ingat nak gi kite kite je, tak best ah. Kalau reramai baru best. Sambil tu, boleh la shopping errrr apa ek? Dah ler komfem takde bonus. Lagi nak shopping. Tapi kan, bulan depan abis bayo kancil, kata nak shopping balas dendam kan? Nak handbag, kasut, baju, suar, tudung liplapliplap dll. Boleh?

Ok, kite tengok gambo lah pulak…

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Eee Nurin tak malu eh berkemban?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Oh ibu... damailah engkau di sana, ku taburi doa mewangi, hadiah dari anakmu

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Tomei nyer dierrrrrr!!!!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Sekuntum bunga

Tuesday, 23 October 2007

Segalanya Tentang Raya

Orang lain update cite raya awal2, bleh la cite detail2. Aku nak update ni pon kena rewind otak laju2. Macam2 benda berlaku sepanjang cuti raya nih. So, aku akan cite start dari hari cuti aku lah ek.

Rabu, 10 Oktober 2007

Petang semalam aku balik dengan memandu secara berhemah. Mana taknya. Baru aku nak tekan minyak kuat sikit lepas simpang Nitar tu, nah kau! Banner sikit punya besar JKR letak kat tepi jalan. Awas Perangkap Halaju. Berhati-hati Semasa Memandu. (kot, gitu lah ayat dia lebih kurang). Maka, terpaksa lah aku memperlahankan pemanduan. Sambil2 tuh tengok gak kiri kanan. Macam takde je speed trap. Abang cakap, polis bukan ada banyak kamera tuh. Satu daerah agaknya ada lah satu atau dua bijik. Takkan dia wat speed trap sepanjang jalan kan? Hehehe tapi lebih baik mencegah daripada membayo saman. Rugi ooo kalau kena saman. Bleh beli handbag, kasut, baju dll ngan duit tuh.

Oleh sebab abang lum cuti hari nih, aku meneruskan kerja menjahit yang macam tiada kesudahan itu selepas siap mengemas rumah. Erm... cantik gak umah ni bile dah letak karpet ngan tikar buluh baru tuh.

Petang, selesailah kerja menjahit menggunakan mesin. Tinggal jahitan tangan jek. So, aku pun mula pulak operasi membakar kek coklat. Aler... melekat plak kek nih. Dah tak cantik kek aku. Tapi lepas di salut topping dan coklat rice dan kaler-kali rice, menarik gak. So aku kasik kek tu nama; kek coklat Tsunami Berhari Raya sebab dia sompek ala2 dilanda Tsunami gitu. Senang sikit aku nak jawab soalan orang. Salu tanya kek apa ni? Kek Coklat. Tak best sangat kan nama nya? Kalau kek coklat moist ke, kek coklat lembap ke bunyik cam menyelerakan gitu. So dengan nama baru kek nih, harap laku lah kek sompek ku itu. Malamnya masak lagi satu kek. Kali nih tak dilanda Tsunami. Elok je dia kuar dari loyang itu.

Waktu buka, makan bubur lambuk sedap ya amat. Abang bawak balik 2 bungkus dari masjid ito. Memula tengok cam banyak sebab makan 3 orang jek (ngan Ila). Sekalinyer, malam tu dah abis. Aiyooo manyak syiok ooo ini bubur. Memang masjid tu buat bubur lambuk setiap Rabu. Kebetulan Rabu ni je aku ada kat sini. Tahun depan buat lagi ek? Buat ari Jumaat plak ok?

Malam tido lambat gak mengemas baju. Fuiyooo macam nak balik sebulan je gaya begnya. Aler, baru ni lah aku nak bawak beg banyak sket sebab kete dah beso. Salu tu bajet2 je bawak barang. Siap ada yang tak jadik bawak lagi sebab tak muat. Kali ni, bawak sumer. Tilam bantal sumer bawak. Hehehe takde le gitu. Bawak toto je sekeping.

Khamis, 11 Oktober 2007

Pagi2 lagi, dalam kesamaran mata yang sayang nak dibukak, nampak abang dah bersiap. Tapi aku? Huargh!!! Ngantuk lerrr. Takyah ler balik cecepat. Bukan bleh makan pon. So, kami bertolak dalam kul 10.30 am gitu lebih kurang. Singgah bazaar carik kerepek lagi, tapi tak jumpa. So straight je la balik lalu Kluang. Tetiba lak teringin makan lemang. Ikutkan aku bukan la suka beno sebab pulut kan. Wat sakit perut jek. Punya lah banyak orang jual lemang sepanjang jalan, lastly beli kat simpang air terjun jek. Beli 2 batang saiz ’ganal’. Mahal ek lemang ni ropanya. Sebatang RM10.

Dah tiba kota, tetiba teringat, mesti mak buat sup tulang petang nih. Confirm tak dapat merasa. So, kami pon singgah pasar kota, beli tulang. Cari rempah sup, tak jumpa. Dalam perjalanan, singgah 2 buah kedai kat Sg. Seluyut, pon tadak. Last2 aku cakap, salu mak masak guna rempah, tak guna bunjut, mesti kedai kat AT5 ada. Masuk AT5, wah wah, sesak2 manja gitu kampung ku itu. Tengok kedai Rahmat, tutup la pulak. Tengah nak u turn, ternampak kedai Wak Rabu. Ler... bukak lagi kedai wak nih rupanya. Ala2 hidup segan mati tak mahu je rupa kedai dia. Teringat kat anak dia, Siti Khadijah, sekelas ngan aku. Mana tah dia agaknya. Dulu dengar gi belajo kat fadang fasir. Entah lah. Menengok pada keadaan kedai tu yang agak daif, aku pun ala2 tak sampai ati nak singgah, tapi abang suh jugak. Hehehe don’t judge the kedai by its cover. Kat situ jugak lah yang ada nya rempah sup tu tau. Huhuhu. Kendian, kami pon balik Semenchu.

Sampai rumah, tak dan wat apa2, aku terus membasuh tulang itu dan merebusnya. Bio rebus e’awal, nanti time buka, sedang elok, empuk sedap ler dia. Hehehe. Pastu apa ek? Erm… tak berapa nak ingat ler pulak. Rasanya petang tu kami bukak nasi ngan sup tulang ngan ayam goreng ler kot.

Malam nyer tunggu2 pengumuman raya, tak juga muncul, so aku ikut MIL gi surau sembahyang terawih. Confirm ler tak raya. Ngantuk nyer time solat tu. Apa taknya, lampu belah pempuan tu liplapliplap, jadi derang padam je. So, bila dah gelap, ngantuk ler, apa lagi. Mujur ler sekejap jek. Balik tu, aku siapkan baju raya Yayu n Nurin. Tengah malam gak baru siap. Enough! Tinggal baju aku je yang tak siap lagi selai. Tapi tak siap pun dah ada 3 pasang. Kalau siap, kira bonus la, bleh gitu?

Jumaat, 12 Oktober 2007

Hari terakhir puasa tahun ini! Pagi2 lagi abang dah mengisi beras dalam ketupat. Siap tersengguk2 lagi. Hihihi. Baru nak merajinkan diri, Kak Shila call, suh carik ikan Uji Rashid, nak buat laksa Johor. Tanya mak, camane ropanya? Macam ikan selar, tapi mata dia besooo. Ajak abang gi kedai. Memula gi kedai dekat sekolah menengah. Non ado. Nyaris2 nak beli ikan kembung. Kak Shila cakap, kalau takde, beli je ikan kembung. Kendian gi kedai lagi satu. Hehehe tengok muka ikan selar, tapi mata macam Uji Rashid. Ye lah ni kot. Camne nak confirm ni bang? Abang pon buat2 la tanya, ikan ni berapa sekilo? Sambil tu tanya sekali, apa nama ikan nih? Ikan Uji Rashid! Yes! Ada pon. Kami pon ambik je berapa yang ada. Sekilo RM4, dapat ngam2 3 kilo seperti yang dikehendaki.

Balik tu, tanya abang, nak hantar cemana nih? Pucuk dicita ulam mendatang. Abang nak anto aku ngan ikan sekali satu pakej.So, aku pun kemas2 dan balik AT5 yeay! Tak lama kat rumah, abang pon balik semula Semenchu. Banyak kerje kekdahnya kat situ. Aku pulak, ditugaskan merebus ikan dan mengasingkan isinya selepas itu. Hehehe tak pepasal dapat skip dari rumah Semenchu.

Petang sebelum buka, semua beradik dah sampai. Penuh ler laman Pak Sepan ngan kete baru anak2nya. Myvi dan AH ku. Selain tuh, 3 Wira dan 1 Kenari yang dah tak baru lagi dah. Arinih berbuka kat ruang depan, memanjang sampai ke depan. 6 anak, 6 menantu dan 13 cucu. Meriahnyer. Ni kira first time la kami beraya ’semuaannyak’ balik. Tapi tahun depan? Hmmm...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Lepas buka, lepak2, mula operasi memasak. Sebagai satu2nya pasangan yang masih honeymoon, aku ler yang lebih lama di dapur. Yang lain sumer melayan anak yang menciak2 macam burung murai. Burung apa? Burung murai... burung apa? Bapak, kata orang, bio tak hensem, jangan pekak. Burung murai tu pak, burung murai...

Sabtu, 13 Oktober 2007

Selamat Hari Raya Aidilfitri! Tema kami tahun ini ialah hijau. Cukuplah 3 tahun kami beraya dengan baju hadiah kawin dulu. Tahun depan beli warna kegemaran sendiri pulak la ek? Lepas abang balik solat raya, aku, Yayu, Eita dan Kak Uni join ’baraan’ blok. Hm... derang ni nak kutip duit raya anak2 benonya. Aku tukang teman kan Memel. Jadik, di setiap rumah, aku suh dia salam tuan rumah. Dapat ler dia banyak duit raya. Last2, tinggal aku ngan Kak Uni je yang sampai rumah kami. Yang lain dah cabut ngan anak yang meragam. Lepas rumah kami, aku dah stop. Kak Uni continue sampai abis. Dekat kul 2 baru abis tuh...

Lepas Zuhur, tiba lah masa untuk pulang ke rumah mertua. Aler... abis dah rendang. Kari ayam je yang banyak lagi. Sampai Semenchu, derang tengah siap2 nak balik kampung. Lerrr baru sampai dah nak blah. Selepas berdiskusi, abah cakap balik kampung esok jek. Hihihi. Kalau derang balik gak malam tu, alamat aku cabut AT5 balik ler. Lepas Maghrib, berduyun2 pergi beraya ke AT1. Rumah yang sama tahun lepas. Balik tu, derang nak singgah AT5. Singgah lah.

Ahad, 14 Oktober 2007

Pagi2 semua bersiap2 nak balik kampung. Aku pun bersiap gak nak balik Mersing. Kul 9.30 am, gi jemput Yayu sambil beraya ke Sg. Mas. Dekat 10.30 am, kami bergerak ke tanah perkuburan. Derang sumer dah tunggu. Pas selesai semua, kami pon bergerak beramai2 ke Mersing. Eh? Macam baru je pergi tempat nih? Memula ingat nak singgah umah Mak Cik Ba’ie (adik abah), sekalinya takde orang. Terus je ke rumah Mak Long. Sampai2 je, terus makan ketupat, lemang. Kak Zai takde, balik Perak. So, kami la conquer rumah dia.

Petang tu, sempatlah berehat2 sambil melelapkan mata sekejap. Kul 4.30 pm, kami pon bergerak beraya. Beriya-iya betul beraya ini tahun. Memula pegi rumah nenek tepi sungai aka nenek urut, adik beradik atuk (mak abah). Kendian gi kuburan. Kendian gi umah Cik Adul sepupu abah. Kendian gi umah arwah kak Sarimah, sepupu kami. Tak abis2 agaknya cite otromen kat tv nih. Kompius aku. Sedapnya dapat makan tapai dalam daun getah. Dah pukul 6.30 pm, kami pon balik. Malam, plan beraya terpaksa dibatalkan atas alasan kepenatan.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Isnin, 15 Oktober 2007

Pagi, siap2 nak balik semula. Lebih kurang pukul 9.30, kami pun bergerak ke rumah abang Epet. Terpengaruh la nih, aku pon beli teh Seri Songket nih. Perisa mango. Sedap.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Pastu pegi rumah mak Kak Ani. Pastu gi rumah Mak Cik Ba’ie. Pastu balik Kota. Bau keropok satu kereta. Borong keropok lekor tak hengat. Tak balik terus. On the way tu, singgah ILP, saje nak tunjuk kuarters tempat aku tinggal. Sembahyang Zuhur sekali. Sunyi sepi ILP. Langsung takde orang. Kendian, kami gi Bukit Besar pulak, rumah Pak Cik (abang arwah mak). Abah jumpa kawan sekolah, 50 tahun tak jumpa. Tora namanya hehehe. Abang kepada wife pak cik.

Balik AT5, tinggal Farah je kat rumah. Mak lum balik lagik. Aku pulak, lepas Maghrib balik Semenchu. Ceh! Takde orang kekdahnya. Derang gi beraya ke Bukit Besar pulak. So, balik AT5 semula.

Selasa, 16 Oktober 2007

Pepagi balik Semenchu. Baru nak lepak2, derang nak gi Pasir Gudang pulak. Adei la... tak penat ke derang nih ha??? Sampai umah Kak Zela, terus masak. Derang ni memang suka masak kat umah orang la kan? Memang terbukti.

Petang sikit, keluar lagi, beraya umah Pak Andak (adik abah). Cam tahun lepas, makan rendang sedap dia. Tapi kali ni rendang tetel. Layannn. Balik, dah Maghrib. Anto Kak Zela, kendian terus balik Semenchu. Macam nak demam je?

Rabu, 17 Oktober 2007

Hari ni cuti dari ber ’raya’. Tak gi memana. Masak mee bandung sambil baring2. Pening!!!

Khamis, 18 Oktober 2007

Lepas sarap, kami pon balik BP. Penat nyer raya kali nih. Sampai BP lebih kurang kul 1.30 pm. Rehat2 jap, basuh baju sket, dan kami terus beraya lagi! Huargh!!! Penat laaaaaa. Pegi rumah nenek + busu. Ada lagi bakal2 menantu derang. Dah nak balik pon. Derang ni lah yang mak pertikaikan tuh. Belum apa2 dah lepak umah sampai seminggu lebih. Sebelum raya dah lepak seminggu cat2 rumah. Dah raya, lepak lagi layan tetamu. Dah jadik menantu sok, jangan malas pulok. Hihihi.

Pas raya umah nenek tanpa layanan (sibuk menyiapkan anak menantu nak balik), kami ke rumah mak long pulak. Takde orang dah. Lepas makan2 mee goreng, tetiba pulak nak gi umah Ngah Udin kat Muo. Layan je lah. So, lepas Maghrib, kami bawak mak long dan pak long sekali. Sampai2 je, terus layan diri. Tetamu tak putus2. Layan la Senario Yamashita sekejap. Dah agak malam kami pon mintak diri. Sampai rumah, terus tido. zzzZZZzzz.

Jumaat, 19 Oktober 2007

Kemas rumah, mak nak datang. Petang, abang gi beli udang, Tengah masak, mak sampai. Oh, derang nak pinjam AH gi KL. Nak gi meminang untuk In. Kena pinjam kete ek? Kena gi reramai ek?

Sabtu, 20 Oktober 2007

Teringin nak makan P la pulak. Lepas Zuhur keluar ke BP. Lengang je BPM*ll raya2 gini. Kali ni bleh makan sampai habis, makan sambil rehat2. Lepas makan, shopping sket. Balik dekat kul 6 pm. Malam, abang gi rewang. Jiran selang sebelah rumah ni nak ’mantu’. Sampai kul 2 am aku tunggu, tak balik2 lagi. Sempat aku tengok cite Berbagi Suami kat estero Ria. Panjang cite nyer.

Ahad 21 Oktober 2007

Tidooo jek ari nih. Tengahari gi makan kenduri kawin. Nasik himpit ngan nasik putih. Jenguk pengantin lalu depan rumah. Abang cakap orang nama Hairul hensem? Tak hensem pon? Nama dia Khairul kot...