BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 29 October 2007

Takde Kerja, Cari Kerja

Haru biru. Aku baru sampai sini kul 7.35am tadik. Petang nih, aku terpaksa balik BP semula. Sebabnya ialah... jeng jeng jeng. Aku terbawak kunci kancil, yeay! Hahaha padan muka aku. Kunci spare pulak abang letak dalam dashboard AH masa nak balik cuti raya arituh. Maka, abang pun takde kenderaan nak gi keje. Hari ni, terpaksa calling2 sesiapa yang duduk berhampiran. Hihihi kalau aku tu, harus dah menangis tuh. Tak kisah lah. Esok pepagi balik sini semula. Anggap la Mersing nih sepelaung je dari Parit Raja.

Weekend lepas, nak kata penat, taklah penat sangat. Tapi perut jek yang tak bleh tahan kekenyangan. Tembolok gajah! Hari Sabtu pagi, abang ada meeting kat rumah hujung, nak bincang pasal marhaban kat taman tuh. Makanya, marhaban akan berlangsung pada hari Isnin, 5hb November 2007. Tengahari, keluar makan kat Parit Raja jek. Makan beriyani best. Boleh lah tahan. Sebenonya ada 2 sambutan hari raya cum open house umum hari tuh. Satunya MB Johor punyer, buat kat dewan orang ramai. Tapi masa lalu situ, Pak Ghani nya lom sampai. So, takleh makan lagi. Yang kedua plak, open house Tuan Haji Kamari Mahbob. Sape ek? Aku pun tak tau sape dia nih. Tapi dia ada letak banner kat simpang masuk Parit Sumarto, menjemput Tuan/Puan ke open house beliau. Saje la lalu depan umah dia. Kot lah umah beso cam istana ke, orang kaya kampung tu ke, bleh la selamba makan kan. Sekali tengok, gaya macam sedara mara dan sahabat handai dia je yang datang, tak kuasa la pulak nak tebalkan muka.

Lepas makan, pegi Ayer Hitam. Apa ke hey gi situ plak? Hehehe tengah2 aku menyapu pagi tu, tetiba lak aku tengok bunga kat atas TV tu macam dah buruk sangat. Dah masuk 3 tahun pon. So, aku pegi lah beli bunga kat sana. Sempat beli sarung tisu yang bleh gantung dalam kete. Rimas aku kotak tisu tu tercampak ke depan ke belakang. Haaa sekarang dia dah statik kat belakang seat driver tuh. Ada gambo Pooh tau. Comelll.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Bunga yang siap digubah secara hentam keromo oleh aku petang itu juga

Balik tu, ada kemalangan kat depan tanah perkuburan Islam Ayer Hitam. Kira depan Petron*s la lebih kurang. Motor langgar kereta. Terbayang, cenggitu agaknya situasi time abang langgar Ford Ranger arituh. Ngeri!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Motor tergolek

Malam, malas dah nak kuar makan. So, aku pun masak lah jemput2. Best gak sesekali makan jemput2 memalam.

Update on makcik angau tak sedo diri. Sepanjang hari raya, tiap2 ari makcik tu SMS and calling2 abang (setiap kali, aku angkat dan diam atau letak kat speaker TV. padan muka abis kredit). Minggu lepas dia datang ngan laki, anak2 dan bapak dia. Kononnya beraya. Tapi bila balik, SMS abang; 'tak puas rasanya, jumpa sekejap je'. Eee loya say. Sepanjang minggu lepas, banyak gak SMS dia yang abang masih simpan untuk aku baca. Ada lagi yang abang dah delete. Antara yang meloyakan tekak aku, SMS dia malam tadik;

'hari ni saya kat rumah je, asyik teringat kan awak je rul. adakah ini yang dinamakan c....?'

wakakakakak jiwang macam taik! Macam2 lagi lah SMS dia. Nyampah aku! Sampai bile tah dia nak jadik mcam tuh. Aku hanya mampu berdoa, moga2 dia mendapat petunjuk dan tidak lagi mengganggu hidup kami.

Semalam tengahari gi open house kawan abang. Makan satay, nasi daging dan bakso. Tak pernah aku makan benda yang 2 tuh. Tapi tak syok ar open house ni tak makan ketupat rendang. Tak macam raya plak. Balik tu, kami di tapau dengan ayam BBQ. Masa datang tu dia baru nak idupkan api. So masa balik tu baru dia membakar. Boleh la, rezeki jangan ditolak.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pokok bunga alamanda yang beso giler, tengok batang dia tuh

Balik tu singgah K4 jap. Beli barang dapur sket. Kendian gi Bank Islam jap, bayar kad kredit. Pastu gi makan kat resepi rahsia. Baru nak masuk, tetiba dengar bunyi perlanggaran. Suspen sekejap. Dah leh kami parking tu agak terjulur ke jalan. Cepat2 ke depan kan kete. Sebuah van terlanggar sebuah kete apa tah. Dua2 takmo ngaku salah, kami pon blah ler.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Aku dan kambing, memang tak boleh dipisahkan, hehe

Perut tak lah lapar. Tapi memang dah lama nak makan kat situ. So, abang order kek jek. Aku plak, sebagai kawan baik kambing, order lamb stew. Wallaaa sedappp nyer kambinggg. Dahhh, pastu kami pon balik. Malam tido kul 10.30pm selepas beregu Malaysia ku Gemilang berjaya menjuarai Terbuka Denmark. Malaysia Boleh!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Abang makan kek jek, ngan choco blended

Thursday, 25 October 2007

Jangan Kau Mimpi

Benci! Benci! Benci!

Petang semalam aku bukak pintu belakang kete. Konon nak carik barang yang aku rasa aku bawak, tapi takde pon? Dalam aku membelek2 tu, tak jumpa pon. Tapi apakala aku tengok seat belakang sekali tuh, darah aku tiba-tiba menyirap. Nak nangis pon ada. Kelihatan tompok2 coklat atas seat tuh. Mesti kesan tumpah air milo nih, sebab masa balik aritu nampak derang bawak berkotak2 air kotak milo. Sebelum tutup pintu tu, baru la perasan barang yang aku carik tu dalam poket tepi pintu tuh.

Serata merta, aku pon menelefon abang. Tak angkat pulak. Sampai aku masuk dalam rumah pon tak angkat gak. Aku cuba2 dari kul 5.15pm sampai kul 6pm pon tak angkat. Pikiran dah pikir macam2 dah. Akhirnya, abang pon angkat. Silent kan tefon time Asar tadik, lupa on kan semula. Ye lah tuh. 23 missed call katanya. Penat aku membebel suh abang tefon adik2 dia yang duk seat belakang tuh. Huh! Geram ya amats nih. Weekend nih abang kena basuh ler sarung tuh. Tak kira!

Pagi tadi pulak, lepas punch, aku pun terus menuju ke kereta, nak turun bengkel plak, macam biasa. Pastu nampak ada kesan terlanggar sesuatu kat belakang. Terus tefon abang. Yang lebih mengharukan, abang cakap ada lagi, derang tergesel kete time jammed kat KL. Huaaaaaa. Aku pun tengok la. Huaaaaaaaa ada dekat ngan tayar. Marah nyer!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pastu aku pon turun bengkel. Ati masih rasa sebal nih. Turun je kete, aku tengok lagi tempat calar tu. Nipis je calar nya, sebab tu tak perasan. Tapiiiiiiiiiii ada satu bahagian tu terkopek sampai nampak kaler hitam. Huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Moral of the story :

1. NO PINJAM2 AFTER THIS
2. NO ENTRY KEPADA REMAJA DI BAWAH 21 TAHUN
3. NO EATING AND DRINKING ALLOWED (akan berkuatkuasa serta-merta. Nak melantak, sila keluar, ok???)

Aku nak jadik kejam dan kedekut lepas nih. Cakap lah apa pon. Janji kete aku elok, cantik dan cun.

Ok abis bab tuh. Kemungkinan besar aku akan stay kat sini sampai 6hb Januari 2008. nampaknya, kena jadik AJK LDK lagi la semester depan. Bengang betulll! Dan akhir sekali, aku nak gi open house Ahad nih. Yeay! Akhirnya ada gak open house yang boleh aku pegi. Open house aku biler??? Jangan berharap sangat. Tak de masa lorrr. Minggu depan pulak, nak gi KL, kenduri kawin anak KJ abang. Memula cam malas nak gi. Tapi biler abang cakap dia nak gi ngan kengkawan kalau aku takmo gi, errrrr mesti lah aku nak ikot. Ingat nak gi kite kite je, tak best ah. Kalau reramai baru best. Sambil tu, boleh la shopping errrr apa ek? Dah ler komfem takde bonus. Lagi nak shopping. Tapi kan, bulan depan abis bayo kancil, kata nak shopping balas dendam kan? Nak handbag, kasut, baju, suar, tudung liplapliplap dll. Boleh?

Ok, kite tengok gambo lah pulak…

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Eee Nurin tak malu eh berkemban?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Oh ibu... damailah engkau di sana, ku taburi doa mewangi, hadiah dari anakmu

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Tomei nyer dierrrrrr!!!!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Sekuntum bunga

Tuesday, 23 October 2007

Segalanya Tentang Raya

Orang lain update cite raya awal2, bleh la cite detail2. Aku nak update ni pon kena rewind otak laju2. Macam2 benda berlaku sepanjang cuti raya nih. So, aku akan cite start dari hari cuti aku lah ek.

Rabu, 10 Oktober 2007

Petang semalam aku balik dengan memandu secara berhemah. Mana taknya. Baru aku nak tekan minyak kuat sikit lepas simpang Nitar tu, nah kau! Banner sikit punya besar JKR letak kat tepi jalan. Awas Perangkap Halaju. Berhati-hati Semasa Memandu. (kot, gitu lah ayat dia lebih kurang). Maka, terpaksa lah aku memperlahankan pemanduan. Sambil2 tuh tengok gak kiri kanan. Macam takde je speed trap. Abang cakap, polis bukan ada banyak kamera tuh. Satu daerah agaknya ada lah satu atau dua bijik. Takkan dia wat speed trap sepanjang jalan kan? Hehehe tapi lebih baik mencegah daripada membayo saman. Rugi ooo kalau kena saman. Bleh beli handbag, kasut, baju dll ngan duit tuh.

Oleh sebab abang lum cuti hari nih, aku meneruskan kerja menjahit yang macam tiada kesudahan itu selepas siap mengemas rumah. Erm... cantik gak umah ni bile dah letak karpet ngan tikar buluh baru tuh.

Petang, selesailah kerja menjahit menggunakan mesin. Tinggal jahitan tangan jek. So, aku pun mula pulak operasi membakar kek coklat. Aler... melekat plak kek nih. Dah tak cantik kek aku. Tapi lepas di salut topping dan coklat rice dan kaler-kali rice, menarik gak. So aku kasik kek tu nama; kek coklat Tsunami Berhari Raya sebab dia sompek ala2 dilanda Tsunami gitu. Senang sikit aku nak jawab soalan orang. Salu tanya kek apa ni? Kek Coklat. Tak best sangat kan nama nya? Kalau kek coklat moist ke, kek coklat lembap ke bunyik cam menyelerakan gitu. So dengan nama baru kek nih, harap laku lah kek sompek ku itu. Malamnya masak lagi satu kek. Kali nih tak dilanda Tsunami. Elok je dia kuar dari loyang itu.

Waktu buka, makan bubur lambuk sedap ya amat. Abang bawak balik 2 bungkus dari masjid ito. Memula tengok cam banyak sebab makan 3 orang jek (ngan Ila). Sekalinyer, malam tu dah abis. Aiyooo manyak syiok ooo ini bubur. Memang masjid tu buat bubur lambuk setiap Rabu. Kebetulan Rabu ni je aku ada kat sini. Tahun depan buat lagi ek? Buat ari Jumaat plak ok?

Malam tido lambat gak mengemas baju. Fuiyooo macam nak balik sebulan je gaya begnya. Aler, baru ni lah aku nak bawak beg banyak sket sebab kete dah beso. Salu tu bajet2 je bawak barang. Siap ada yang tak jadik bawak lagi sebab tak muat. Kali ni, bawak sumer. Tilam bantal sumer bawak. Hehehe takde le gitu. Bawak toto je sekeping.

Khamis, 11 Oktober 2007

Pagi2 lagi, dalam kesamaran mata yang sayang nak dibukak, nampak abang dah bersiap. Tapi aku? Huargh!!! Ngantuk lerrr. Takyah ler balik cecepat. Bukan bleh makan pon. So, kami bertolak dalam kul 10.30 am gitu lebih kurang. Singgah bazaar carik kerepek lagi, tapi tak jumpa. So straight je la balik lalu Kluang. Tetiba lak teringin makan lemang. Ikutkan aku bukan la suka beno sebab pulut kan. Wat sakit perut jek. Punya lah banyak orang jual lemang sepanjang jalan, lastly beli kat simpang air terjun jek. Beli 2 batang saiz ’ganal’. Mahal ek lemang ni ropanya. Sebatang RM10.

Dah tiba kota, tetiba teringat, mesti mak buat sup tulang petang nih. Confirm tak dapat merasa. So, kami pon singgah pasar kota, beli tulang. Cari rempah sup, tak jumpa. Dalam perjalanan, singgah 2 buah kedai kat Sg. Seluyut, pon tadak. Last2 aku cakap, salu mak masak guna rempah, tak guna bunjut, mesti kedai kat AT5 ada. Masuk AT5, wah wah, sesak2 manja gitu kampung ku itu. Tengok kedai Rahmat, tutup la pulak. Tengah nak u turn, ternampak kedai Wak Rabu. Ler... bukak lagi kedai wak nih rupanya. Ala2 hidup segan mati tak mahu je rupa kedai dia. Teringat kat anak dia, Siti Khadijah, sekelas ngan aku. Mana tah dia agaknya. Dulu dengar gi belajo kat fadang fasir. Entah lah. Menengok pada keadaan kedai tu yang agak daif, aku pun ala2 tak sampai ati nak singgah, tapi abang suh jugak. Hehehe don’t judge the kedai by its cover. Kat situ jugak lah yang ada nya rempah sup tu tau. Huhuhu. Kendian, kami pon balik Semenchu.

Sampai rumah, tak dan wat apa2, aku terus membasuh tulang itu dan merebusnya. Bio rebus e’awal, nanti time buka, sedang elok, empuk sedap ler dia. Hehehe. Pastu apa ek? Erm… tak berapa nak ingat ler pulak. Rasanya petang tu kami bukak nasi ngan sup tulang ngan ayam goreng ler kot.

Malam nyer tunggu2 pengumuman raya, tak juga muncul, so aku ikut MIL gi surau sembahyang terawih. Confirm ler tak raya. Ngantuk nyer time solat tu. Apa taknya, lampu belah pempuan tu liplapliplap, jadi derang padam je. So, bila dah gelap, ngantuk ler, apa lagi. Mujur ler sekejap jek. Balik tu, aku siapkan baju raya Yayu n Nurin. Tengah malam gak baru siap. Enough! Tinggal baju aku je yang tak siap lagi selai. Tapi tak siap pun dah ada 3 pasang. Kalau siap, kira bonus la, bleh gitu?

Jumaat, 12 Oktober 2007

Hari terakhir puasa tahun ini! Pagi2 lagi abang dah mengisi beras dalam ketupat. Siap tersengguk2 lagi. Hihihi. Baru nak merajinkan diri, Kak Shila call, suh carik ikan Uji Rashid, nak buat laksa Johor. Tanya mak, camane ropanya? Macam ikan selar, tapi mata dia besooo. Ajak abang gi kedai. Memula gi kedai dekat sekolah menengah. Non ado. Nyaris2 nak beli ikan kembung. Kak Shila cakap, kalau takde, beli je ikan kembung. Kendian gi kedai lagi satu. Hehehe tengok muka ikan selar, tapi mata macam Uji Rashid. Ye lah ni kot. Camne nak confirm ni bang? Abang pon buat2 la tanya, ikan ni berapa sekilo? Sambil tu tanya sekali, apa nama ikan nih? Ikan Uji Rashid! Yes! Ada pon. Kami pon ambik je berapa yang ada. Sekilo RM4, dapat ngam2 3 kilo seperti yang dikehendaki.

Balik tu, tanya abang, nak hantar cemana nih? Pucuk dicita ulam mendatang. Abang nak anto aku ngan ikan sekali satu pakej.So, aku pun kemas2 dan balik AT5 yeay! Tak lama kat rumah, abang pon balik semula Semenchu. Banyak kerje kekdahnya kat situ. Aku pulak, ditugaskan merebus ikan dan mengasingkan isinya selepas itu. Hehehe tak pepasal dapat skip dari rumah Semenchu.

Petang sebelum buka, semua beradik dah sampai. Penuh ler laman Pak Sepan ngan kete baru anak2nya. Myvi dan AH ku. Selain tuh, 3 Wira dan 1 Kenari yang dah tak baru lagi dah. Arinih berbuka kat ruang depan, memanjang sampai ke depan. 6 anak, 6 menantu dan 13 cucu. Meriahnyer. Ni kira first time la kami beraya ’semuaannyak’ balik. Tapi tahun depan? Hmmm...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Lepas buka, lepak2, mula operasi memasak. Sebagai satu2nya pasangan yang masih honeymoon, aku ler yang lebih lama di dapur. Yang lain sumer melayan anak yang menciak2 macam burung murai. Burung apa? Burung murai... burung apa? Bapak, kata orang, bio tak hensem, jangan pekak. Burung murai tu pak, burung murai...

Sabtu, 13 Oktober 2007

Selamat Hari Raya Aidilfitri! Tema kami tahun ini ialah hijau. Cukuplah 3 tahun kami beraya dengan baju hadiah kawin dulu. Tahun depan beli warna kegemaran sendiri pulak la ek? Lepas abang balik solat raya, aku, Yayu, Eita dan Kak Uni join ’baraan’ blok. Hm... derang ni nak kutip duit raya anak2 benonya. Aku tukang teman kan Memel. Jadik, di setiap rumah, aku suh dia salam tuan rumah. Dapat ler dia banyak duit raya. Last2, tinggal aku ngan Kak Uni je yang sampai rumah kami. Yang lain dah cabut ngan anak yang meragam. Lepas rumah kami, aku dah stop. Kak Uni continue sampai abis. Dekat kul 2 baru abis tuh...

Lepas Zuhur, tiba lah masa untuk pulang ke rumah mertua. Aler... abis dah rendang. Kari ayam je yang banyak lagi. Sampai Semenchu, derang tengah siap2 nak balik kampung. Lerrr baru sampai dah nak blah. Selepas berdiskusi, abah cakap balik kampung esok jek. Hihihi. Kalau derang balik gak malam tu, alamat aku cabut AT5 balik ler. Lepas Maghrib, berduyun2 pergi beraya ke AT1. Rumah yang sama tahun lepas. Balik tu, derang nak singgah AT5. Singgah lah.

Ahad, 14 Oktober 2007

Pagi2 semua bersiap2 nak balik kampung. Aku pun bersiap gak nak balik Mersing. Kul 9.30 am, gi jemput Yayu sambil beraya ke Sg. Mas. Dekat 10.30 am, kami bergerak ke tanah perkuburan. Derang sumer dah tunggu. Pas selesai semua, kami pon bergerak beramai2 ke Mersing. Eh? Macam baru je pergi tempat nih? Memula ingat nak singgah umah Mak Cik Ba’ie (adik abah), sekalinya takde orang. Terus je ke rumah Mak Long. Sampai2 je, terus makan ketupat, lemang. Kak Zai takde, balik Perak. So, kami la conquer rumah dia.

Petang tu, sempatlah berehat2 sambil melelapkan mata sekejap. Kul 4.30 pm, kami pon bergerak beraya. Beriya-iya betul beraya ini tahun. Memula pegi rumah nenek tepi sungai aka nenek urut, adik beradik atuk (mak abah). Kendian gi kuburan. Kendian gi umah Cik Adul sepupu abah. Kendian gi umah arwah kak Sarimah, sepupu kami. Tak abis2 agaknya cite otromen kat tv nih. Kompius aku. Sedapnya dapat makan tapai dalam daun getah. Dah pukul 6.30 pm, kami pon balik. Malam, plan beraya terpaksa dibatalkan atas alasan kepenatan.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Isnin, 15 Oktober 2007

Pagi, siap2 nak balik semula. Lebih kurang pukul 9.30, kami pun bergerak ke rumah abang Epet. Terpengaruh la nih, aku pon beli teh Seri Songket nih. Perisa mango. Sedap.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Pastu pegi rumah mak Kak Ani. Pastu gi rumah Mak Cik Ba’ie. Pastu balik Kota. Bau keropok satu kereta. Borong keropok lekor tak hengat. Tak balik terus. On the way tu, singgah ILP, saje nak tunjuk kuarters tempat aku tinggal. Sembahyang Zuhur sekali. Sunyi sepi ILP. Langsung takde orang. Kendian, kami gi Bukit Besar pulak, rumah Pak Cik (abang arwah mak). Abah jumpa kawan sekolah, 50 tahun tak jumpa. Tora namanya hehehe. Abang kepada wife pak cik.

Balik AT5, tinggal Farah je kat rumah. Mak lum balik lagik. Aku pulak, lepas Maghrib balik Semenchu. Ceh! Takde orang kekdahnya. Derang gi beraya ke Bukit Besar pulak. So, balik AT5 semula.

Selasa, 16 Oktober 2007

Pepagi balik Semenchu. Baru nak lepak2, derang nak gi Pasir Gudang pulak. Adei la... tak penat ke derang nih ha??? Sampai umah Kak Zela, terus masak. Derang ni memang suka masak kat umah orang la kan? Memang terbukti.

Petang sikit, keluar lagi, beraya umah Pak Andak (adik abah). Cam tahun lepas, makan rendang sedap dia. Tapi kali ni rendang tetel. Layannn. Balik, dah Maghrib. Anto Kak Zela, kendian terus balik Semenchu. Macam nak demam je?

Rabu, 17 Oktober 2007

Hari ni cuti dari ber ’raya’. Tak gi memana. Masak mee bandung sambil baring2. Pening!!!

Khamis, 18 Oktober 2007

Lepas sarap, kami pon balik BP. Penat nyer raya kali nih. Sampai BP lebih kurang kul 1.30 pm. Rehat2 jap, basuh baju sket, dan kami terus beraya lagi! Huargh!!! Penat laaaaaa. Pegi rumah nenek + busu. Ada lagi bakal2 menantu derang. Dah nak balik pon. Derang ni lah yang mak pertikaikan tuh. Belum apa2 dah lepak umah sampai seminggu lebih. Sebelum raya dah lepak seminggu cat2 rumah. Dah raya, lepak lagi layan tetamu. Dah jadik menantu sok, jangan malas pulok. Hihihi.

Pas raya umah nenek tanpa layanan (sibuk menyiapkan anak menantu nak balik), kami ke rumah mak long pulak. Takde orang dah. Lepas makan2 mee goreng, tetiba pulak nak gi umah Ngah Udin kat Muo. Layan je lah. So, lepas Maghrib, kami bawak mak long dan pak long sekali. Sampai2 je, terus layan diri. Tetamu tak putus2. Layan la Senario Yamashita sekejap. Dah agak malam kami pon mintak diri. Sampai rumah, terus tido. zzzZZZzzz.

Jumaat, 19 Oktober 2007

Kemas rumah, mak nak datang. Petang, abang gi beli udang, Tengah masak, mak sampai. Oh, derang nak pinjam AH gi KL. Nak gi meminang untuk In. Kena pinjam kete ek? Kena gi reramai ek?

Sabtu, 20 Oktober 2007

Teringin nak makan P la pulak. Lepas Zuhur keluar ke BP. Lengang je BPM*ll raya2 gini. Kali ni bleh makan sampai habis, makan sambil rehat2. Lepas makan, shopping sket. Balik dekat kul 6 pm. Malam, abang gi rewang. Jiran selang sebelah rumah ni nak ’mantu’. Sampai kul 2 am aku tunggu, tak balik2 lagi. Sempat aku tengok cite Berbagi Suami kat estero Ria. Panjang cite nyer.

Ahad 21 Oktober 2007

Tidooo jek ari nih. Tengahari gi makan kenduri kawin. Nasik himpit ngan nasik putih. Jenguk pengantin lalu depan rumah. Abang cakap orang nama Hairul hensem? Tak hensem pon? Nama dia Khairul kot...

Monday, 8 October 2007

Salam Aidil Fitri

Ngantuk nyer!!! Baru sampai pagi tadi. Macam biasa. Tapi sebab malam tadik tido lambat, tu yang terasa sangat ngantuknyer. Takpe, tengahari nanti balik tido jap ek.

Jumaat lepas aku balik dengan azam yang jitu untuk memandu 80km/j mengikut arahan pak polisi (walaupun ops sikap lom start). Tapi, apakan daya, lepas jek simpang Nitar, aku dah rasa rimas. Apa tak nyer. Patut nya sampai situ baru kul 5.30pm, ni dah dekat 5.45pm. Biler lak nak sampai nyer kan? So, lepas kat situ, aku bawak cam biasa lah. Mana boleh tahan. Takpe, minggu ni aku bawak 80km/j sebab cam confirm ada speed trap kan. Selama nih clear jek. Nama pon trap, mesti dia sorok2 kan. Hehehe harap2 jangan lah kena. Bukan berharap dengan pak polisi. Dia peduli ape kan... Harap kat pemandu kete tu lah, jangan bawak over limit. Kita bawak dia kan...

So, sampai rumah macam biasa juga. Ter kompius sket sebab simpang ke pasar Parit Raja tu ditutup. Mungkin bahaya sebab traffic light rosak. Tapi, kalau buat gitu lagi lah bahaya, orang kena u-turn plak nak masuk simpang tuh. Nak u-turn tuh pulak bukan sorang dua, berpuluh2 la kan (kira je lah, satu kete ada 5 orang, kalau dah 5 kete, tak 25 orang? Heheheh puluh2 la tu kan).

Malam tu aku potong baju Nurin plak. Lepas terawih abang ambik Ulin. Student da start cuti 2 minggu. Sabtu pagi ke petang aku menjaaahit jek. Lepas Asar, kami pon keluar. Memula hantar Ulin ke rumah Ila. Pastu terus ke bandar. Sebenonya abang nak belanja buka kat Cystal Inn. Tapi, tah macamana, jadi terbalik pulak. Sape belanja sape ni bang?

Jammed jalan dari BPM*ll ke masjid. Sampai sana kul 6.15pm. Awal lagi. Kawan pun tak sampai lagi. Gi The Store bekas Fajar jap. Dekat nak buka tu baru masuk. Makanan utama dia nasi dagang. Ada nasi putih, ayam, kueytiow, bubur lambuk. Tak banyak choice tapi sedap2 makanannya. Puding dia sedappp. Boleh laaa sekali – sekala.

Lepas buka, drop abang kat masjid, aku gi BPM*ll. Konon nak belikan abah2 baju. Kekdahnya, nak cucuk duit pon dah makan 30 minit. Ramai giler aweks indon (belah mana tah, lain macam je slang dia) nak cucuk duit. Pulak tu, ada sorang mamat indon ni, sesuka ati dia je potong queue. Pa’kal aku ni penakut (takut kena apa2 ka kat luar nanti). Tapi aku sound jugak la. Pastu sengih2. Hiii nak je aku debik kat situ jugak. Grrrrrrrr.

Tak sempat aku pilih baju, abang dah call, dah abis pon terawihnya. Sekejap nyer... So, aku ambik abang, pegi ADT*C ambik kek Sarawak. Kendian, patah balik shopping semula. Kekdahnya, malam tuh, Pa*ific tak tutup sampai 10 malam esok. Kira 38 jam la dia beroperasi. Kerja giler la derang nih. So, apa jadik? Penuh ler manusia kat dalam tuh. Huhuhu orang BP memang giler shopping. Raya cine, melayu shopping, raya kite, cine shopping. Tapi time ni ramai plak orang melayu. Salu cine je banyak kat BPM*ll nih. Bukan BPM*ll jek, mana2 tempat ler, banyak cine kat BP nih.

Tak lama kat situ, kami pon balik. Sampai rumah perut dah lapar balik. Sibbaik dah beli kebab kat pasar malam tadik.

Ahad sambung jahit lagi. Heee mesin ni memang nak kena nih. Saje aku sound depan2 dia, cakap nak beli baru tahun depan. Bleh dia buat hal plak time2 kritikal gini. Hangin ler aku. Apa lagi, aku pon baling ler apa jek kat tangan time tuh. Benang, gunting, kain. Apa2 je lah. Geram betul. Sibbaik malam dia dah ok sket. Petang kuar beli makanan berbuka. Sebelum tuh beli kerepek+kekacang raya. Orang kirim je lebih. Aku beli kerepek pedas jek. Huaaa ni kalo orang tak bayo segera ni, alamat pokai ler aku raya2 nih. Pas beli kerepek, pegi beli tudung plak. Kedai terakhir baru jumpa kaler yang sehsuai. Eee penat tau. Malam sempat menjahit lagi, tu yang tido lambat. Ngantukkk laaaaaa...

Rasanya ni entry terakhir sebelum raya. Esok petang aku dah balik BP. Khamis baru balik Kota. Rabu tu nak sambung jahit sket plus masak kek biasa aku. So, pada kesempatan nih aku nak memohon maaf kepada sesiapa yang baca blog aku nih, kot2 aku ada buat apa2 kesilapan kat korang. Kot ada yang terasa, kecik ati, dan sebagainya mintak maaf ek? Mohon maaf juga kat cikgu BM aku atas bahasa rojak yang aku guna dalam blog nih. Hihihi. Akhir kata, (bukan Mohd Akhir, opismet aku ni. Kat opis ni ada 2 orang biasa di panggil Awal dan Akhir. Yang awal tu nama betul dia Shahril, tapi kalau yang tak ingat tu, panggil Awal jek. Yang Akhir tu memang nama dia Akhir pon. Maaf ek Shahril & Akhir, mengata korang lak kat blog nih)

http://www.trippytext.com/ - Trippy Text

Thursday, 4 October 2007

Shopping, Berenti Dan Sambung Shopping

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Insaf sket bulan2 pose ni bila baca benda ni kat surau CI*ST

Buzz! Hehe ala2 YM plak main buzz buzz orang. Dah lama benonya tak menge ‘buzz’ ni sebab aku online guna meebo, mana ada buzzer2 nih. Apa yang aku dah tertinggal lama nih ek? Kisahnya, berita gembira boleh bukak blogger tu hanyalah sementara semata. Sempat aku post 1 entry jek pon. Lepas tuh, dah takleh semula. Dush dush dusyum kat KJ Pusat Sumber aka penggodeh server tuh.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kerepek raya! Ni lah satu-satu nya kuih raya yang aku beli setakat nih. Tu pon beli ngan kawan yang orang BP gak. Apa dah...

Okeh, berbalik pada cite minggu lepas. Eh, sebelum tuh nak cite pasal semalam. Huahuahua berita tergempar nenonenoneno (bunyik kereta bomba). Pagi semalam lepas mandi, aku telah memanaskan nasik semalam. Banyak lebih kekdahnya, jadik sayang ler nak buang kan. Maka, apabila sesuatu yang dibuat sekali setahun pun jarang itu berlangsung, aku pon selamba dek jek la gi keje tanpa rasa bersalah langsung. Lebih kurang kul 9.45am, aku didatangi oleh seorang encik nih. Dia duk umah atas aku. Baru je pun masuk sini, saing2 aku gak la. Dia tanya aku, ada masak nasik ke? Lantas apa lagi? Aku pun tergezut dan tersentak dari lamunan la kan. Lalu aku terus berlari-lari anak (takleh lari laju2 kena maintain cun depan student hihi) balik ke kuarters. Apakala sampai jek bawah rumah, dah terbau aroma hangit yang menusuk hidung. Sampai jek depan pintu, berdegup kencang jantung aku. Bukan pikir terbakar ke hape. Aku tau, takde nyer terbakar sebab api tu aku bukak pada paras minima jek. Tapi yang aku pikir time tu, macamana keadaan periuk tuh? Periuk tu hadiah kawin dari Ngah. Periuk paling comel yang aku ada. Baru je aku pakai waktu datang sini. Owh! Periuk! Biler tengok je periuk tuh, aku pon padamkan api gas dan menenung periuk tu selama 5 minit sambil bermonolog;

”Tengok gaya macam ok je periuk nih. Takleh rendam dulu ni. karang pecah lak. Ada itam2 sikit nih, kalau rendam ni, ok lah kot. Tapi sayang nyer nak berus ngan berus dawai. Baik rendam jek, pastu guna span lembut jek. Mesti bleh hilang nih.”

Gitu lah lebih kurang monolog aku. Dalam ati jek. Anyway, terima kasih kepada encik Z****din dan isteri atas keperihatinan itu. Jasa encik takkan saya lupa. Tiap kali tengok periuk tuh, mesti saya akan ingat kejadian tersebut.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Tudung raya! Tudung ni bukan raya punya. Baju raya aku takde kaler ni pon

Ok, itu lah yang berlaku semalam. Takde maknanya bomba nak datang. Tapi belah petang plak, tengah aku set up laptop+projector kat depan kelas, tiba2, siren kebakaran lak berbunyi. Aik? Takkan nasik hangit kat kuarters, siren bengkel yang bunyik? Ini sudah dinamakan high sensitivity! Sensitiviti apa ke hey nyer. Apa ke mangkuk punya budak lah ni, dia gi pecahkan kaca emergency tuh. Tak pepasal sumer berlari anak kuar bangunan, ingat ada kebakaran. Bikin suspen jek. Dah ler kelas aku sampai kul 3.30pm jek petang semalam, buang masa tul. Hiyargh! Dusyum lagi kat budak kurang asam tu pulak. Sape tah. Kebetulan tempat tu membelakangkan kamera CCTV. Kalau tak, aku lah yang memula sekali tercongok depan cctv tu, nak tengok sape yang pecah kan.

Oh, bercakap pasal cctv nih, aku ada cite sket berkaitan cctv nih. Kat bengkel nih terpasang cctv di semua bilik makmal dan bilik pengajar. Watch out! You are in candid camera! Memang takleh nak beraksi pelik2 kat ofis nih. Karang memalu kan diri sendiri la pulak. Tu pun nasib baik cubical aku nih menghalang kamera tu. So, Nampak kepala aku je la kat kamera tu pon. Takat jahit-menjahit, tak nampak ler kot.

Kisahnya, ada 2 kes yang membawa kami semua ke depan tv itu untuk menyiasat. Kes pertama, menconteng papan notis. Kekdahnya, arituh ada 3 orang student kena gantung seminggu. Maka, kami print ler gambar dia dan tampal kat notice board sebagai menimbulkan kesedaran kepada yang lain. Kekdahnya, tak sampai sehari, gambar tuh dah berconteng bertanduk bagai. Hangin ler kawan aku yang tampal tuh. Maka kami pon menyiasat, namun hampa. Kekdahnya kamera cctv ni record bila ada pergerakan. Jadi, mungkin masa budak tu menconteng tuh, dia bergerak slow2 kot. Tu yang tak recorded tuh.

Kes kedua, kes kehilangan henpon. Masa kejadian tu aku cuti yang gi spital tu. So, oleh sebab kejadian berlaku pada hari Jumaat, penyiasatan terpaksa dilakukan pada hari Isnin. Huh, aku ni kan peminat CSI kan, memang la suka bab siasat2 nih. So, selepas mendengar hujah pendakwaan, kami pon menonton cctv. Sambil tu kitorang panggil la suspek tu untuk soal siasat. Kekdahnya, akhirnya kami menemui jalan buntu sebab bukti visual tidak mengaitkan sesiapa dalam ini kes. Dan kami membuat kesimpulan, pendakwa telah terlupa meletakkan henponnya kat jeriji tingkap toilet semasa ingin melakukan aktiviti fitrah berkenaan. Budak tu pulak tak datang kelas dekat seminggu, jadik takleh la nak siasat dia. Kesimpulannya, cctv ni setakat nih belum membantu kami dalam kes2 sedemikian. Tapi mungkin satu hari nanti, kami akan mendapat faedah daripadanya. Hopefully.

Dah, ke mana dah aku melalut nih. Nak cite pasal last week kan? Ok. Weekend kami dipenuhi dengan aktiviti shopping tak hengat donia. Bleh ada pause, to be continue... lagi. Sabtu tu, kul 11.30am lagi kami dah kuar. Memula ingat nak gi A*bank Jalan Rahmat. Tapi dah tutup. So, pergi bayo Iswara je kat cash deposit cawangan lagi satu. Pastu berkejar ke Bank Islam plak nak bank in cheque. Sampai2 je terus tutup. Silap strategi la nih.

Pastu pergi sebelah aked Ma*a tu ada bazaar raya sket. Tak best sangat. Dah kul 12pm pun tak bukak banyak. Tak lah banyak pon. Best lagi bazaar parit raja. Tapi dalam tak best, tuh, terbeli la jugak satu tudung 15 hengget ngan brooch. Kendian kami gi Summit. Oh, Fajar dah jadi The St*re la. Baru aku perasan. Kat Summit aku berjaya menukar duit kepada kasut dan manik kristal langsir. Beli je dulu, bile nak menjahit tu, pikir kendian. Pastu kami gi k4 pulak. Singgah beli tudung mak mertua kat PM. Oh, sebelum tu, lepas gi bank tadi, pergi kedai baju timbang. Tak best pon. Kat k4, tak masuk pasaraya pon, gi kedai baju budak jek. Tak best gak.

Kendian kami ke BPM*ll la mana lagi kan. Time tu dah dekat kul 6pm gitu. Pusing punya pusing punya pusing, kami pon pergi P untuk berbuka. Oleh sebab dah kesuntukan masa, takde sape la yang melayan kami. So, time buka tu, abang gi mintak gelas dan kami minum Peel Fresh sahaja untuk berbuka. Kendian gi solat. Pastu, konon tak serik, gi P lagi. Lepas 5 minit, masih takde sape nak layan. Last2 kami makan kat food court jek. Jadik lah. Pas makan, terus gi Masjid Broleh. Oh, Projet pon dah tukar jadik Shell sekarang. PAUSE.

Lepas terawih paling ekspress ever, kami pun balik. Tidak! Kami tak terus balik. Sebaliknya telah menyambung shopping. Boleh gitu? Pegi BPM*ll semula. Sempat la beli kasut raya abang. Last abang beli kasut ialah kasut hantaran kawin. Dekat 3 tahun dah. Kalau sandal selalu lah beli. Pastu masuk Pa*ific beli barang dapur sket. Pastu dah penat, kaki aku pun dah tersimpul biawak, kami pon balik la. Sebelum sampai rumah, singgah ngeteh kat mamak sat. Bungkus mee goreng buat sahur.

Esok nya, aku duk rumah jek menjahit tak hengat donia gak. Kali ni kena fokus sebab kena siap kan gak minggu nih atau tak berbaju raya lah aku. Petang, aku masak. Hihihi dengan pertolongan abang, kami telah membuat karipap. Lawak jek tengok karipap tuh. Takde acuan dia satu hal. Takde roller satu hal lagi. Kekdahnya, kami guna tumbler abang sebagai penggelek. The outcome is, karipap kentang+daging cincang berkulit tebal. Janji bleh makan.

Hari Isnin, aku tak balik Mersing lepas sahur. Sebaliknya, tempat kerja aku ada lawatan ke UTHM sempena ective 5 anjuran FPT. Lebih kurang kul 10.45am baru rombongan sampai. Dan tak sampai ku 12pm, mereka dah nak balik. Hek’eleh. Penat atas jalan jek. Tak sempat aku nak round sumer pameran. So, akupon balik rumah, kemas2 dan tunggu abang balik. Kul 2pm, aku pun bergerak balik. Tengah jalan, tiba Kahang, tiba2 muncul la bas ILP depan mata aku. Entah ke mana la derang singgah tu tadik. Aku pun follow la bas tu. Tiba simpang Nitar, bas belok. Aku pun terus jelah. Masuk ofis, tak lama bas pun sampai. Ooo derang singgah Giant Kluang rupanya. Gitu lah kisahnya.