BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 28 July 2011

SKT' Ramadhan


Bulan puasa dah nak dekat. 3 hari je lagi. Kali ini aku nak catitkan skt' aku untuk sepanjang bulan Ramadhan ini. Kalau dah publish tu, mesti lah malu dan rasa bersalah kalau tak tercapai, kan.

1. Bangun sahur. Kuantiti : setiap hari. Kualiti : disertai dengan solat2 sunat berkaitan.

2. Khatam Quran. Kuantiti : 30 juzuk Al-Quran. Misi 1 1/2 juzuk sehari (untuk cover hari2 yang tak puasa nanti). Kualiti : Jaga tajwid ( minggu lepas dah buat revision tajwid dengan ustaz hairul hihi )

3. Solat di awal waktu. Solat asar sebelum balik rumah. Hihihi itu pun nak tulis sebagai skt'. Kuantiti : setiap hari bekerja. Kualiti : errr...

4. Minum susu. Kuantiti : 1 mug sehari. Kualiti : Kurang gula. Tah apa kaitannya dengan bulan puasa tah.

5. Banyakkan solat sunat; Kuantiti : wudhuk, isyraq, dhuha, rawatib, awwabin, hifzul iman, istikharah, hajat, tahajjud, terawih, tasbih, witir. Kualiti : istiqamah.

6. Solat terawih. Kuantiti : 20 rakaat. Kualiti : berjemaah di surau/masjid.

Itu je kot. Bab berbuka makan apa tu semua tak masuk skt. Makan je apa yang ada (dijual dan dimasak). Baju2 raya sudah 95% siap. Weekend ni balik kampung dan aku akan pulun menyembat segala kaki tangan. Langsir akan dijahit pada weekend2 bulan puasa. Tak sempat la pulak. Sikit je, 2 keping kepala langsir bilik aku dan living hall.

Semoga segala urusan kita dipermudahkanNya. Amin.

p/s eh, gambo kat atas tu diambil dari 123greetings. teringat zaman baru2 jumpa internet, 1997 dulu, anto kad raya pakai 123greetings ni lah.

Terima Kasih Lah YB.

Tapi saya tak pangkah kat sini. Saya pangkah kat kampung saya ok.

Pada suatu malam, aku keluar nak mengisi minyak. Sebelum tu singgah makan dulu kat warung aaron aziz harun. Tengah tunggu makanan, datang yb dengan isterinya. Tengah kami makan, datang pekerja kedai itu mengira harga makanan kami. Belum panggil dah datang? Owh... yb belanja. Kalo tau makan banyak2. Errr banyak mana la nak makan pon. Lain la kalo ada menu makanan barat dan itali kat warung tu ke kan. Pape pun, terima kasih la yb ya. Yang pasti pakcik rambut putih tu akan pangkah yb lagi tahun depan. Tahun depan?

Wednesday, 27 July 2011

Ke Melake Kite



Dua minggu yang lepas, aku telah pergi ke melaka. Pergi hari jumaat, balik hari ahad. Asalnya program tu dirancangkan untuk diadakan pada 27hb mei yang lalu, seminggu sebelum kami berangkat ke makkah. Siap dah plan, hari ahadnya tu nak pergi kursus kat cawangan melaka. Sekali last minute derang postpone ke 17hb jun, hari kami balik semula ke mesia. So, tak dapat lah pergi. Tetiba, dapat tau derang postpone jugak lagi ke minggu yang aku pergi ganu tu. Tapi, venue nya pulak ditukar ke rompin. Tukar pulak plan, dari ganu kami terus ke rompin. Pastu derang postpone lagi sekali. Ha ni baru betul. 2 minggu lepas dan venue jugak dah balik ke melaka. So, plan lagi, pergi hari jumaat lepas kerja. Tiba2 hari selasa tu aku dapat kalendar baru. Ada kelas ganti hari sabtu tu untuk cuti hari raya nanti. Tak jadik pulak aku ikut. Eh, lupa nak cakap, program tu encik hairul yang attend. Aku follow jek hihi. Dah bengang2 tu, besoknya dapat pulak email, eh eh semalam tersalah hantar attachment. Laaa salah kalendar la pulak. Rupanya takde pun kelas ganti. Akhirnya, aku pun dapat mengikut. Huh! Punya lah komplikated.

So, hari jumaat seperti biasa lah, encik hairul hantar aku pegi kerja. Balik kerja kami terus pergi ke melaka. Ikut jalan biasa jer. Dapat singgah makan kat muo. Seperti biasa, kami makan mee bandung abang sayang. Ya, gambarnya di atas itu.

In case ada orang tak pernah tengok rupa mee bandung

Sampai di sana, mandi2 dan encik hairul pun terus pergi buat kerja. Entah, dia buat pemurnian haper tah. R&R. Sementara tu, aku pun menjahit. Puas hati sebab dapat menjahit sepenuh masa. Ya lah, takyah pikir nak kemas rumah ke haper kan. Hari ahad, kami pun balik. Aik? Itu je? A'ah. Takde idea.

Nah, ni aku tepek gambar bilik hotel tu. Kot2 ada yang mencari hotel yang sederhana di melaka, boleh lah ke sini. Sila search Everly Res0rt (dulu riviera kot nama dia). Dekat sangat dengan pantai. Dan yang penting kolam dia luas. Korang suka, kan?

Oh, baru teringat. Ada satu cerita. Gini, masa kat dalam lif, aku ternampak la derang tulis, ada wifi percuma di bilik mengadap pool. Bila dah sampai tu, aku pun on la laptop. Ada signal dan dah connect, tapi dia mintak login dan password. So, aku pun call la reception. Orang tu mintak nombor bilik, aku pun bagi. Dan, dia cakap, bilik tu takde signal. Erkkk???

Aku siap bangun dan menjenguk ke luar beranda lagi tau, nak pastikan yang benda kaler biru2 kat bawah tu ialah pool. Dan aku check kat laptop aku untuk pastikan yang benda ala2 bar tu menunjukkan kekuatan isyarat gelombang elektromagnet. Kalau takde signal, dah tentu2 lah aku takleh connect, kan? Dusy dusy! Lalu aku pun menyalahkan diri sendiri sebab tak geti nak menjawab. Huh! Besok tu encik hairul gi reception dan dapat login dan password. Apa pulak signal? (apa kaitan signal dengan password?) Cer citer cer citer?



Ada tingkap pulak dalam bilik



Ngeri je kalau dalam rumah ada tingkap cenggini. Takut ternampak sesuatu di 'luar'




Satu je lah drawback dia. Tv tu duduk kat luar bilik tido.

Tuesday, 26 July 2011

Best Nyer!!!


Sabtu lepas aku pergi menjenguk tanah. Sekali tengok ada binaan ini di lot pertama. Terus rasa teruja. Bestnya buat rumah!!! Mula la aku nak berangan ni. Aku dah bayangkan dah. Nanti rumah aku ada pintu kayu kaler putih kat depannya. Pastu ada driveway macam tajmahal. wtf? Maksudnya ada ala2 kolam ar kat depan tu. Kolamnya memanjang kat tengah pastu ada roundabout kat hujungnya. Pastu macam ada drive-thru ar. Macam kat opis ni. Tetiba aku terbayang ada driver datang jemput aku kat situ hahaha. Pastu pastu kat roundabout tu ada taman bunga. Standard ar, roundabout kan mesti ada lanskap menarik yang ditukar setiap 6 bulan. Pastu rumah tu mesti lah ada tangga naik dalam 3-4 step gitu. Eh, pendek kata macam opis aku lah entrance nya. Pastu ada beranda kat kiri/kanan. Ok. Cukup setakat itu dulu.

Dan aku juga terlihat ada seekor lembu. Patut lah dah tak semak sangat dah jalan tu. Ada industri penternakan dan pertanian di salah satu lot di situ rupanya. Eceh. Industri apa nya kalo setakat seekor lembu. Tapi ada banyak pokok pisang tinggi2. Haaa kan, pertanian adalah perniagaan. Perniagaan = industri. ???


Friday, 22 July 2011

Setahun Lagi, Kini 25 Tahun Sudah Berlalu


Hari ini 22 Julai 2011. Ulang tahun pemergian mak ke Rahmatullah. 25 tahun sudah. Semoga mak dimasukkan ke dalam syurga. Amin.

Penambahcantikan


Itu ari kan aku ada citer yang aku menjahit langsir opis aku kan. Lupa lak nak tepek kat sini hasilnya. Dah lama sangat. Kononnya nak tambah kepala langsirnya, tapi sekarang macam dah malas la pulak. Langsir2 disponsor oleh opismate aku. Duit ngulor2 katanya. Aku sumbangkan tenaga je lah. So, tengok gambo je lah ya.

9 keping skirting meja aku jahit, tiba2 terlupa meja bos sebab dia duduk bilik lain. Diskriminasi kaum betul.



Kalau ada kepala langsir mesti cantik ek?




Thursday, 21 July 2011

Tips Umrah Siri 2

3. Belajar solat jenazah dan sujud sajadah. Penting!!! Boleh dikatakan, setiap waktu solat ada jenazah yang perlu disolatkan. Mengenai sajadah pula, biasanya pada hari jumaat, imam akan membaca surah al- sajadah pada waktu solat subuh. Dan bila tiba ayat sajadah tu, dia akan melakukan sujud sajadah ni. Pertamanya kita kena tahu itu adalah surah sajadah. Senang je nak tau. Ia dimulakan dengan 'alif lam mim... tanzilal kitabi la roiba fih...'. Lagi pun kita dah tau tu hari jumaat kan. So, bila dengar je dia baca ayat ni, standby lah untuk sujud sajadah. Bila tiba ayat 'wahum la yastakbirun...', imam akan takbir dan terus sujud. Kata ustaz jermen, masa dia pergi yang baru ni, memang ramaiiiiiiiii sangat yang ruku' waktu ni. Itu lah pentingnya menuntut ilmu sebelum pergi ni. Mungkin kat mesia jarang berlaku (bukan jarang, selalu, cuma kita yang tak pernah pergi masjid time subuh kannn hihi). Dan selesai sujud ni, kita kena terus berdiri dan jangan menambah apa2 pergerakan. Imam akan menyambung bacaannya semula. Masa aku pulak, aku sempat jumpa 1 jumaat je kat sana iaitu di mekah. Dan memang betul, masa sujud sajadah, kebanyakan orang di sekeliling aku adalah ruku'. Errr sampai aku pulak rasa macam aku yang salah hahaha. Rasanya kalau aku tak pergi kursus tu, aku pun ruku' jugak. So, aku nak tekan kan sekali lagi, belajar dulu! Terutamanya perkara asas. Eh, ni dah macam ulasan point pertama tadi la pulak.

4. Kurangkan bercakap. Dan berhati2 memilih kawan. Bukan tak boleh berkawan. Dan bukan tak boleh bercakap. Tapi kurangkan je. Semasa di madinah, hotel kami adalah berdekatan dengan masjid. Tetapi semasa di mekah, kami ber-14 telah terpisah dari group kami yang 54 orang itu dan ditempatkan di hotel 'atau setaraf'. Sedangkan 40 orang yang lain tinggal di r0yal sultan. Oleh kerana kami tak pernah pergi, maka, apa yang diberi, kami terima saja tanpa banyak soal. Memang hotel kami agak jauh dan agak usang, tetapi kami tak dapat nak bandingkan dengan r0yal sultan sebab tak pernah pergi. Pendek kata, tak terfikir la nak compare2 ni pada mulanya.

Tetapi, dalam group kami itu juga, ada satu femili. 3 beradik beserta ibu plus seorang kakak ipar (menantu ibu tadi). Perempuan semua. Yang adik beradik ni semua first timer, tetapi kakak ipar ni dah masuk kali ke-3 pergi umrah dan sekali pergi haji. Dan ke-3-3 umrahnya dilakukan dengan andalus1a. Sejak hari pertama sampai di mekah lagi, kakak ni dah bising, kenapa kami dicampak ke hotel ini? Siap telefon ejen di mesia lagi untuk komplen. Mula2 tu aku takde lah nak ambik port. Lagipun aku tak kisah pun kena tinggal kat situ. Ok jer. Nak pergi masjid turun bukit.

Yang tak sedapnya, pada suatu malam tu, akak ni boleh pulak bukak cerita. Sebelum ni selama dia pergi dengan andalus1a ni, ini pertama kali dia duduk kat selain r0yal sultan. Hotel tu masih baru dan lebih baik bla bla bla. Hujung boleh lak dia cakap, i'm not complaining, just comparing. Pang!

Bila dia cakap cenggitu, aku pun dah mula terfikir yang bukan2. A'ah kan, kita bayar sama, tapi hotel buruk. Dan kami bayar lagi mahal untuk bilik berdua, tapi orang lain yang bayar kurang, dapat bilik berdua jugak, sama sebijik sebijon dengan bilik kitorang. Bezanya bilik kami di tingkat 1, derang tingkat 11. Tengok, aku yang asalnya redha telah menjadi nates hasil provokasi akak ni. Mungkin ini ujian buat ku uhuk uhuk uhuk.

Dan, selepas umrah kedua (yang dibuat semasa kami puasa dan aku macam nak pengsan tu), aku dah mula rasa lain macam. Macam ada yang tak kena dengan akak ni. Pertamanya masa saie, encik hairul adalah menolak wilcha ibu mertua beliau. 5 1/2 pusingan ok. Bukan di tingkat atas, tetapi di ground floor. Bermakna kena tolak wilcha tu menaiki bukit safa dan marwah. 1 1/2 pusingan lagi dilakukan oleh seorang lagi lelaki dalam group kami. Aku pernah terbaca, kalau kita saie dan ter'ubah niatnya untuk menolak wilcha, ditakuti saie kita itu tidak sah. (Ni kena ada pengesahan la kan). Memang la niatnya nak menolong, tapi eh, kan dah salah niat tu, nak menolong pulak? Sebab itu di sana ada disediakan perkhidmatan sewa wilcha dan upah menolak wilcha ni. Jadi, orang yang menolak tu bukan niat saie (tiada saie sunat), sebaliknya semata2 menolak wilcha.

Cuma, bila terpaksa menolak ibu itu tadi, encik hairul tak dapat lah fokus mengikuti bacaan yang dibimbing oleh mutawwif tu. Mungkin dia boleh ikut, tapi betul tak betul bacaan tu, entah lah. Lain lah kalau dah hafal ke. Pendek kata, tak khusyuk la kan. Dan bila selesai semua, akak ni pun berterima kasih la kat lelaki2 perkasa yang menolong menolak ibu mertua dia tu. Ok, fine. Tapi yang tak sedap nya, dia boleh bercerita pulak, macamana ibu itu nak sangat pergi umrah ni, walau pun dia dijangkakan akan melakukan operation kaki pada bulan 7 ni. Katanya, patut tunggu lah operate, dah baik, dah boleh jalan, baru lah pergi (kalau panjang umur sempat pergi dan boleh berjalan balik...) Takde lah kena berwilcha. Katanya lagi, takkan nak upah orang tolak. Kalau sekali dah rm250, 3 kali dah berapa? Pastu dikatanya pulak suaminya yang takmo pergi sekali (haji dan umrah2 dia sebelum ni pun dia pergi sorang). Pendek kata, dia mengata kuarge dia lah. Yang aku frust tu, dia tak mahu upah orang tolak wilcha, padahal duit banyak. Aku tak tau lah duit dia banyak ke tidak, tapi dia keje lecturer, dr. pula titlenya dan suami dia pakar tulang. Tiap2 tahun pergi umrah. Hellooo rm250 x 3 baru rm750 ok. Kalau beli jubah blink2 tu pun dapat 3 pasang. Pastu, kenapa dia nak cerita keburukan suami dia (yang masih belum sampai seru nak ke tanah suci) dan ibu mertua (yang nak pegi jugak walaupun tak boleh berjalan)? Yang adik beradik tu pulak, entah, macam bukan mak derang pulak aku tengok. Selamba je buat tak tau ngan mak derang. Masa umrah ke berapa tah, dia minta tolong lagi untuk menolak wilcha, tapi aku ajak encik hairul buat umrah sendiri2, tak ikut group. Hihihi jahat nyer aku kan?

Sebenarnya aku nak korang ambil pengajaran. Aku tak sebut nama derang ok. Yang penting, jaga mulut dan kelakuan di sana. Aku tak boleh elak dari akak tu sebab dia bercakap tu time makan di dewan makan huhuhu.


Wednesday, 20 July 2011

Tips Umrah Siri 1

Hari ini aku nak bercerita sikit tentang perkara2 yang berlaku sebelum, semasa dan selepas aku pergi mengerjakan umrah. Ni bukan perkara pelik atau watsoever la. Mungkin boleh dikatakan sebagai panduan bagi bakal2 tetamu Allah swt. Tak nak jadikan panduan pun takpe kot. Sekadar pengetahuan je kot.

1. Sebelum mengerjakan umrah, sebaik2nya tuntutlah ilmu dulu. At least ilmu tentang umrah ni. Memang, kita pernah belajar masa sekolah. Tapi tu dulu, lebih 10 tahun nan silam. Kalau pun masih hapal rukun2, wajib2 dan sebagainya, tetapi kalau masih belum dipraktikkan, sudah tentu agak sukar untuk difahami. Ada orang, bila membaca buku panduan yang diberi, dah rasa cukup, faham. Memang lah nampak senang je umrah ni. Aku pun berfikir sedemikian pada mulanya. Berapa lah sangat rukunnya kan. Tidak lah sampai kena tahu jenis2 umrah macam jenis2 haji tu kan. Tapi sebenarnya belajar dengan guru adalah lebih baik.

Macam aku (bukan lah nak suruh korang mencontohi aku, tapi dah blog aku, takkan aku nak kasi contoh orang lain pulak, kan?), kami sempat pergi kursus umrah sebanyak 4 kali (encik hairul 5 kali) termasuk kursus haji pun kami redah. Pihak andalus1a ada membuat kursus umrah ni setiap hari ahad sepanjang tahun. Katanya derang cuti time hari raya je. Punya lah banyak kan? Lebih 50 kali la setahun aku rasa. Dan kursus ni tidak bersiri seperti kursus haji di mana setiap minggu diulang benda yang sama. Ofkos la takkan sama sebijik sebijon walau pun penceramahnya sama. Cumanya, kalau kiter pergi setiap minggu berturut2 selama 4 minggu, kita akan dengar ceramah dari penceramah yang berbeza sebab derang ada 4 orang kot penceramah tetap yang rotate. Ceramah2 ni ada di setiap cawangan.

Macam aku (lagi), kursus pertama yang aku pergi tu, penceramahnya banyak memberi fadhilat, kebaikan, dalil dan ala2 motivasi ar gitu. Kira bila dengar tu, terasa begitu berkobar2 dan tak sabar sangat nak pergi. Di samping itu, beliau juga menerangkan tentang rukun dan wajib umrah. Sebenarnya setiap kali kursus memang mesti ada penerangan rukun dan wajib ni sebab kan tetaip minggu orang berbeza yang datang. Pergi sekali je pun boleh (memang kebanyakan orang pegi sekali je). Ustaz ni memang kurang bercerita tentang pengalaman mengerjakan umrah. Tapi aku rasa elok juga, aku mulakan dengan motivasi dulu.

Minggu kedua pula, penceramahnya orang peghak (kebetulan pulak malam sebelum tu aku pergi dengar ceramah ustaz kaz1m) berdarah jermen. Mak dia anak mami, pak dia jermen. Yang bestnya, ustaz ni baru minggu lepasnya balik dari umrah. So, memang banyak lah cerita pengalaman yang dia sampaikan. Best. Tak sabarnya nak pergi.

Minggu ketiga pula, penceramahnya ialah abang kepada suami penpol aku hahaha paham tak? Alaaa kan aku ada citer pasal penpol aku yang kawen ngan ustaz hanaf1ah ahli falak tu kan. Eh, ahli falak tu aku tak pernah citer kot. So, penceramah ni ialah abang kepada ustaz hanaf1ah itu. Beliau ni pulak kira balance. Teori ada, pengalaman pun ada.

Dan yang keempat pulak, aku tak pergi kursus andalus1a, sebaliknya aku mengikuti kursus haji di semencu. Tapi, takde rezeki pulak. Kebetulan derang baru je habis tajuk umrah minggu lepasnya. Minggu tu dah masuk bab haji. Bersiri kan. So, pening2 kepala la aku nak memahamkan haji kiran, tamattuk dan ifrad yang disampaikan oleh ustaz yang asik tanya, 'betul ke tak betul?' Dalam kepala aku cuma terfikir, macamana lah mak ngan abah nak faham dan ingat benda2 ni semua? Faham pun tidak, lagi nak mengingat. Tapi ada yang best. Best bab makan ler hihihi. Kat sini kami makan nasi lemak dalam dulang. Sedap pulak bila dimakan beramai2 dengan makcik2. Oh, kursus andalus1a pun ada makan. Tapi makan dalam polisterin la. Sedap jugak hehe. Benda free memang sedap hihi. Free je kursus nya. Minggu pertama tu makan nasi lemak (sedap!), minggu kedua meehun dan minggu ketiga mee. Tapi kalau kita nak pergi ngan travel ejen lain, tetiba pegi kursus free (baca : kursus+makan) ngan andalus1a, rasa bersalah lah pulak kan. Oh, tapi kursus haji tu berbayar. Bukan la berbayar sebenarnya. Dia ala2 sumbangan la gitu. Biasa derang bagi rm3 je. Malu la pulak nak makan free kan.

2. Kalau anda orang bp dan akan pergi dengan andalus1a, ada baiknya anda daftar kat jb jek. Ejen bp ni agak lembs la. Ala2 batu dengan pahat jua. Sekali diketuk, sekali pergi. Kalau nak cerita memang banyak lah. Tapi, itu je lah aku nak cakap. baik terus ke ofis derang. Nyusah je pakai ejen ni. Aku rasa ejen ni relevan bagi orang2 kampung yang takde access ke ofis derang je. Sekurang2nya kurang sikit dosa. Dia sorang je pulak tu ejen kat bp ni. Takde pilihan lor. Tambahan lagi, kalau register kat ofis jb, dapat beg besar. Kalau kat kl atau ejen (ejen akan registerkan kat kl) cuma dapat beg kecik je. Rege sama pulak tu.

Okeh, bersambung lenkali.


Tuesday, 19 July 2011

Prom Night!

Wah! Sejak bila n0rasiah pandai berparty neh? Apakah? No nehi nehi. Aku tak pernah pergi party selain party hari jadi alissabrinawati anak cikgujamidah masa kecik2 dulu. Sebagai budak kampung aku adalah tak faham tentang party2 orang bando ni.

Isunya di sini ialah, itu ari, time kami balik kampung, kat tv tengah tayang citer melayu. Tak ingat drama ke telemovie ke movie tah. Tapi tak kira lah apa bentuk pun. Yang membuatkan kami terkedu ialah apabila mil dengan tiba2 tanya, korang masa kat u pun ada pergi party2 cenggini ke? Gulp!

Ekceli dalam citer yang kami tengok tu derang ada party prom night ni. Apa kebende prom night tu he? Kalau ikut pemerhatian aku melalui movie2 melayu, barat dan hindi, dia ala2 party tari menari kena bawak kapel. (sebab mesti ada adegan berebut pasangan) Ek?

Yang aku musykil he tu, adakah univesti awam kiter ada buat atau membenarkan party seperti itu eh? Tapi setahu aku, kat yuitm memang takde la. Tapi juga, kalau tengok citer papad0m yang lokasi penggambarannya ialah yuitm, kan derang ada buat party kat padang memanah dekat ngan swimming pool tu kan.

Kalau malam pra graduan tu aku pernah la dengar. Tiap2 sem ada buat. Tapi, idak ler sampai menari2 bagai dan memakai evening gown ke haper. Takat mekap2 je kot hahaha.

Agaknya mil ingat kitorang dulu pon kaki party kot ek? Ini semua salah pembuat2 citer. Tak pepasal mendapat tanggapan negatif dari ibu mertua huhuhu.


Monday, 18 July 2011

Kutub Khanah



Hari isnin lepas aku telah berkesempatan pergi ke library baru yuthm. Baru tak baru lah. Setahun dah kot. Tujuannya ialah untuk mencari buku rujukan. Library kat tempat ku tu usah dicari lah kan. Library rumah aku pon lagi banyak buku kot. Ekceli kami dah search buku yang dicari secara online, tapi takde. So, tujuan aku ni kononnya kalau buku sebenar takde, mesti ada buku yang berkaitan kan. Buku rujukan uni ni kan lebih kurang standard isinya. Lagi pun, tak puas la cari buku secara online ni. Tak dapat belek isi dalam.

So, balik keje tu aku terus pegi opis encik hairul. Soalan pertama aku ialah, ada lif tak? Mesti lah ada. Dah tentu tinggi.

Pasal library ni, aku ada isu yang membawa perdebatan antara kami berdua. Pasal budaya senyap di library. Ada la aritu, sorang staf sini pergi library ni. Dan katanya bising (berdasarkan status fb dia je). Aku yang kepochi ni pon menyampaikan la kepada encik hairul. Bukan kah konsep library ialah senyap? Dia pulak menyokong student yuthm tu. Dia kata library sekarang bukan lagi tempat untuk cari buku baca buku, tetapi juga tempat belajar, berbincang dan sebagainya. Tapi, kan ke ada ruang khas untuk berbincang? Biasanya kan ada bilik perbincangan yang tertutup kalau nak diskas kan. Ni kat area buku2 tu, sepatutnya senyap lah. Eh, lantak lah.

Dah sampai sana, cari punya cari, jumpa la rak buku berkaitan, tak jumpa pun yang betul2 aku cari. Last2 aku pinjam je lah 3 buku yang sipi2. Ok, nak tunjuk gambar je sebenarnya.



Semangat nak study kalau camni

Suker la bangku ni

Comel

Library ni bentuk bulat. So, tengah2 ada courtyard.


Zaman study dulu takde kemre, maka takde ler gambo2 cenggini



Rasa macam nak sambung belajar pulak huhuhu

Saturday, 16 July 2011

Umrah Jun 2011 : Pulang


Pada hari khamis, 16 jun, tiba lah harinya kami kembali ke mesia. Awal2 lagi kami diingatkan agar melakukan tawaf wida' selepas zuhur kerana pukul 2 petang bas akan bertolak ke jeddah. Dan selepas melakukannya, kita dilarang soping lagi dah. Jadi, malam sebelum tu, lepas isyak, kami singgah sekejap di safwah untuk mencari benda yang boleh dijadikan souvenir. Masa di mesia lagi aku pernah cakap, kalau nak beli souvenir pun, kita beli masa hari last je lah. Betul lah, apa yang kita niat, itu lah yang berlaku. Ekceli aku tak tau nak beli apa. Kalau benda2 makan tu memang dah beli kat madinah lagi. Tak beli langsung, rasa macam kedekut sangat la pulak kan. Last2 aku beli sejadah beg je lah. Relevan lah jugak dengan mekah dan umrah kot. Dan tengahari tu, sebelum membuat tawaf wida' tu, encik hairul pegi sekejap beli madu. Tambahan. Macam tak cukup pulak.

So, pukul 2 petang, kami pun check out dan terus dibawa ke jeddah. Sepanjang perjalanan memang ustaz akan bagi tazkirah. Pandai ustaz tu bercakap. Dan banyak kali dia sebut, ibu ibu bapak bapak yang dirahmati lagi disayangi Allah sekalian.

Sampai di jeddah, kami singgah di masjid tepi laut merah. Alamak, lupa lak apa nama masjid ni. Tak bawak lak buku nota. Kami solat asar di sini. Sebelum ke epot.











Jernih sangat!

Pemandangan di tepi jalan sekitar jeddah. Ingat takde pokok bunga kat sini


Terminal haji dah jauh







Rasanya waktu balik ni agak kelam kabut. Mungkin sebab baru je jemaah umrah menggunakan terminal haji ni. Lama la jugak kami berada di sini. Bayangkan, dari selepas asar, lebih kurang jam 5 petang, sampai lah boarding jam 9.25 malam. Itu pun kami masuk last minute. Dari urusan mengangkat air zam2 dan beg, kalut semacam. Ermmm no comment. Bila diingat balik, macam serik nak berurusan dengan andalusia lagi. Tapi, mana ada travel agent yang perfect kan. Tapi, isy entah lah.

Urusan luggage dah settle, kami pun makan bekalan 'nasi box' yang diberi. Sama sebijik sebijon menunya dengan menu masa datang itu ari. Tapi aku suka fish fillet tu. Rasa ikan keli. Lepas makan, solat dan kami pun beratur. Masa ni memang la... kena sabar tahap tinggi. Sebenarnya dah lama kena sabar, tapi kali ni kira sabar sabar sabar, sekejap lagi sampai mesia tak jumpa dah derang. Kalau jumpa pon sedara mara derang la yang melambak2 kat mesia ni hahaha. Kat paghitraja pun banyak gak. Adalah sejam lebih kot kami beratur tu.

Dan seterusnya, perjalanan pulang kami berjalan lancar. Cuma kurang selesa sikit dari bahrain ke kl sebab orang belakang kami kekwat tahan kusi kami, tak kasi baring sikit. Dia boleh pulak baring. Maka tido tegak je lah aku. Tu yang mabuk tu.

Selalu kita rasa pergi lama, balik sekejap kan. Ni terbalik lak aku rasa. Maybe sebab aku asik terjaga je kot. Tiba mesia dah petang dah. Dan kami selamat mendarat jam 3.30 petang.



Settle segala, in dah menunggu. Sebelum balik, singgah pulak di payaindahwetland. Aku dah puyeng dah ni. Sedar2 dah nak sampai rumah derang dah. Kami balik ke bp pada petang besoknya. Ada masa 3 hari lagi untuk memulihkan jetleg. Senoneng kepala otak aku. Puyeng!!!

Habis dah kot entry umrah aku. Fuh! Lega.