BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 27 March 2008

Aku Muncul Lagi!!!

Sorry!!! Sudilah apa kiranya korang pembaca blog ku ini memaafkan aku atas ke tidak update an blog ini selama hampir sebulan. Bukan sengaja, bukan juga tak sengaja. Seperti yang aku katakan dulu, aku sangat sibuk dengan assignment dan macam2 nyok nyek lagi. Nak backing lagi, wifi kat sini sangat lah ting tong. Kalo dapat online sejam pun dah kira syukur. Tu pun tak abis nak baca semua link kat sebelah tu. Kena lah aku bukak windows IE bebanyak, kendian tutup laptop, bawak balik, sambung baca dalam bilik. Namun nak update blog sendiri memang tak sempat. Alah, takkan nak kena tulis surat tunjuk sebab pulak kan. Sukati lah aku nak update ke tak kan? Kan? Kan?

Alahai... tak best nya nak cite pasal ni sebab dah agak basi. Tapi sebagai seorang penjawat awam yang baru je pegi bitien, apa salahnya kite buat revision sikit kan? Tak semua rakyat faham tentang negara Malaysia terchenta ni kan? Jom kita share. Cite pasal pru12 dulu la ek? Maklum ler, first time kan.

7 Mac 2008, Jumaat

Aku balik kampung ari Jumaat malam. Gerak dari Parit Raja lepas raja lawak. Hehe quite lambat la kan. Sampai Kluang, singgah mcD, tak dinner lagi. Tapau je. Mula ingat nak makan kat bandar tenggara, tapi tak tahan lapo la pulak. So, kami singgah kat taman sri lambak. Sengaja berenti kat depan bilik gerakan amno sebab terang sket. Kawasan hishamudin tu. Meriah kedai makan kat depan tempat tuh. Untung la sket kan peniaga tu. Bukan sikit2 bajet makan pakai pilihanraya ni kan. Rezeki.

Lepas makan, kami pun teruskan perjalanan. Sampai kota, sengaja lalu jalan bandar. Sunyi sepi je. Tak terasa cam esok nak pilihanraya pon. Almaklum ler kan, ala2 takde competition je kawasan tu. Watpe nak kempen pebagai. Lagi pun, masa tu dah kul 12pm lebih kan. Dah tamat tempoh berkempen. Masaelahnya, bendera ke, banner ke, ala2 takde pun. Sampai at5, kami terus tido.

8 Mac 2008, Sabtu

Kenapa tarikh ni dipilih untuk mengundi? Ada ong ka? Ngehehe sape yang dapat ong ek? Bangun pepagi, kekonon kul 8am lagi nak gi. Tepat kul 8am, abah ngan mak dah stand by nak gi. Derang saje takmo gi sendiri, nak naik kenderaan yang disediakan. Tunggu punya tunggu, sampai 8.30am, bayang kete pon takde. So, abah gi je naik motor. Mak still tunggu kete ngan ibu ngan kak intan. Dalam kul 8.45am gitu baru kete bien datang hangkut mak2 nih. Kami, masih tak gi lagi. Tak sampai pun kul 9am, abah dah balik. Hihi sekejap je rupanya. So, kul 9am tu, kami pun keluar. Adeh laaa, apasal la kupu2 ni terbang2 pulak dalam perut nih? Macam nak gi interview la pulak neves2 nih.

Sampai depan sekolah tadika, dah mula sesak. Tapi takde lah jammed ke hape. Ramai mana lah orang at5 nih kan. Lagi pun ada rela jaga lalulintas. Sampai area yang takleh masuk kete tu, nampak mas ngan wakru baru lepas check nama kat khemah bien. Aku pun cecepat la turun saing2 derang. Jumpa la mas ngan ila. Satu yang best gi mengundi ialah dapat masuk sekolah rendah. Very the nostalgik gitu. Bila dah masuk sekolah tu, kami terus gi kaunter spr, ambik nombor. Nombor apa tah. Nak kata nombor giliran bukan, nombor siri pun bukan. Kira nombor dalam list nama pengundi la gitu. Sebagai anak kelahiran 70-an, kami di suruh pegi ngundi kat saluran 4. Nampak kak intan dah lepak kat tepi kedai koperasi sensorang. Tengok2, barisan saluran 1, 2 dan 3 bersimpang-siur. Kesian makcik2 dan pakcik2 tu. Sibbaik abah dah gi e’awal, orang lum ramai.

Sambil2 beratur tu, carik2 jugak kot2 jumpa kengkawan lain kan. Rasanya ramai gak yang still duk sini, tapi tak dak pun. Isy isy isy, serius aku memang neves siot. Tiba turn aku, tunjuk ic ngan nombor tadik, kendian dia sebut nama ngan nombor kp aku kuat2. Pastu orang yang kat depan pulak check la dalam list derang, nak komfem kan la kot. Kendian dia kasik kertas undi. Aiyak? Ada nombor siri ek? Bukan sepatutnya takde ke? Lantak lah kan. Tiba kat kotak memangkah tu, aiyak lagi? Pangkah guna pensel ek? Isy isy isy cam tak logik la pulak. Nape tak guna pen or marker ek? Bukan dulu2 dalam klip lagu marilah mari tu dia tunjuk pangkah guna marker ke? Sukati dia lah. Think positive je lah kan...

Selesai kat situ, aku terus berjalan keluar. Ajak mas ngan ila balik sekali, derang nak tunggu mak2 derang pulak. So aku terus keluar dan terus balik. Oh ya, aku baru je baca peraturan mengundi ni takleh pakai baju ada lambang parti. Ada lah jugak 2 orang pakcik yang aku nampak pakai t-shirt bien dan disuruh balik. Antaranya pak ajis.

Balik rumah semula, mak nak pergi rewang pulak. Esok ada kenduri kawin apis, anak cik sabtu. Sementara nak gi ngundi kat semenchu pulak, aku lepak je. Abang plak sempat la belayar.

Abang bangun, kami terus siap2 nak balik semenchu pulak. Huhahuha, kami terus pergi ke sekolah abang pulak. Aku tunggu kat khemah bien. Saje nak dengar sok sek derang hihihi. Selesai tak sampai 15 minit, kami terus balik rumah. Mak takde. Sejak beberapa hari yang lalu, mak sibuk rewang untuk petugas2 bilik gerakan. Semangat betul. Petang sikit, abang bawak kak long ngan ila pulak ngundi. Abang long pesan kat ila, baik2, kalau pangkah bulan, abis la loan belajo... Aik? Memang ler loan tu dah abis, dan belajo nyer pun dah abis. Tunggu masa nak bayo je. Agaknya kalo pangkah bulan interest naik 10% ke? Mmm...

Aku pulak, petang tu sibuk menjahit kain hitam yang nak dipakai waktu bitien. Adeh la... malas tul. Dekat nak kul 4.30pm, in baru balik dari kerja. Abang pun pegi lagi sekolah. Bleh pulak jumpa aweks lama. Cis3. Mak balik dalam kul 5pm.

Malam lepas Isyak, aku dah tercongok depan tv. First keputusan besar yang aku dapat, lembah pantai, sungai siput ngan penang MB. Kawasan aku awal2 sebelum kul 10pm aku rasa dah kuar keputusan. 11k lawan 1k. Kesian pakcik tu ilang wang pendahuluan. Awal2 abang dah pesan, jangan komen kuat2. Mak abah sensitif sket. Hihihi ada pulak cenggitu. Kul 12am, abang dah ngantuk. Tido je lah. Orang nak tengok banyak lagi nih. Last2, kul 2am, sumer dah tido, mak pun dah suh abang pun dah masuk bilik, apa ke hey aku nak duk sensorang lak kan? Tapi rasa terkilan gak sebab tak dengar sampai kul 4am sebab time tu lah baru nampak paten keputusan tu kan. Lagipun adik2 sumer tido depan tv, takut mengganggu la pulak bukak tv kekuat. Best gak dengar perbincangan kat tv3 tu. Yang paling aku ingat, time lintas langsung kat pwtc. Sunyi jek. Muka reporter tu pun cam tak puas ati, sebek dan ala2 temek gitu. Masa tu lepas pengumuman penang tumbang.

Besok pagi, dengar berita. Oooooo gitu ker...???

So, tengahari tu kami balik, dalam kul 12pm gitu. Balik lalu jb. Singgah tebrau city, carik baju abang. Puas carik sumer branch kedai tu, sumer dah takde size M. Tinggal satu lagi branch tak gi, kat sunway pyramid. Tah biler nak pegi tah. Jalan punya jalan, lambat gak kami balik. Sampai2, kemas2 baju, terus tido. Esok nak balik kul 5am. Huargh!!! Ngantuk laaa…

Hari Khamis minggu tu, aku pergi bitien. Bertolak dari cia8t kul 2.30pm. Sampai situ kul 3.30pm. Dapat bilik tingkat 5??? Sempat lah sesat sekejap. Dah, derang tak bagitau pun ada yang ada peta. Derang suh aku yang memegang maklumat sekunder nih lead. Nyaris2 nak pegi PD. Hihihi. At least aku dah tau jalan ke PD dari klia. Hihihi.

Sepanjang di sana, banyak perkara terpaksa off record. Tapi tak strict sangat. Handphone sepatutnya kena serah, ramai yang tak serah. Kemre pun takleh bawak masuk. Pakaian pun derang tak kisah sangat. Amoi2 cinoni tu pakai baju kecik pun derang takleh kata apa. Takkan nak suh balik tukar baju plak kan…

Peserta waktu tu, ada la dalam 113 orang dari pelbagai jabatan (ayat lapor diri nih). Kami dari ksm, kkesihatanm dan kpelajaranm. Kira nya ramai la cikgu dan doktor. Tak masuk lagi pharmacist, dentist dan yang sewaktu dengannya. Semua doktor2 tu dari spital2 dalam n9. Jelebu, pilah, seremban dll.

Banyak benda nak cite dalam bitien ni, tapi macam banyak sangat sampai tahap tak tau nak cite camne. Huhuhu. Cuma yang boleh aku pendek kan is, sayangi kemerdekaan negara. Kebetulan kami pergi pada waktu yang tepat. Seminggu selepas pru12. Tapi yang tak best nyer, tak tau apa jadik kat luar sana. Dengar cite demo kat penang la, suk selangor la, krisis mb perak la. Kalo beli paper pun untuk 5 ari tu, rasanya tak terabis baca. Aku yang beli paper waktu balik ari Isnin tu pun tak khatam lagi baca. Sayang gak terlepas analisis kat tv1 setiap ari sepanjang minggu tuh.

Hari ini, terengganu dah settle kot. Settle pada luarannya lah. Dalam masih membara tuh. Tunggu je lah. Yang penting, jangan sampai tercetus apa2 yang ditunggu2 oleh encik ’belukar’ itu yang membuka peluang dia masuk jarum. So, Malaysian, teruskan hidup cam biasa je lah. Ok? Chow cin cau!

p/s Errr apa kes ketua2 kampung tu letak jawatan ek? Saje carik pasal tu apa ke hey? Nak kena suh gi bitien nih... hihihi... Errr am i turned over???

Friday, 7 March 2008

Marilah Mari Pergi Mengundi

Aku nak balik mengundi. Semalam, lepas present filem 5 minit kami tu, aku terus kemas2 balik BP. Bertolak dari cia8t kul 4.15pm. Solat kat Dengkil, sampai umah kul 7.30pm. Tetiba masa dekat jambatan seri bengkal ada bomba, polis. Ingat kan kenapa lah. Rupanya pagi ni baru tau, ada kes bunuh diri. Agaknya cine tu kompius nak undi sape, tu yang dia commit suicide tuh.

Pagi nih, aku ikut abang ke ofis. Petang ni nak balik kota. Yo yo o je aku ni nak mengundi. Sebenarnya aku tak tau nak pangkah sape. Sok sek sok sek, abang cakap ito ada pasang spy. Kalo ada staf or student yang pegi ceramah ke, berkempen ke dan terkantoi, habes ler... Tu yang aku turut terjebak takleh pegi rapat umum tuh. So, nampak gayanya aku ikut instinct je lah ek? Calon bi en DUN Tanjung Surat is seorang aweks dari bandar mas, katanya. Lawannya seorang mamat calon 'luluss'. Mana pegi dr azam tu ek? Lantak dia lah.

Aku mengundi untuk pengalaman.

Wednesday, 5 March 2008

Bosannya!

Photobucket

Bosan! Aku bosan tengok blog aku sendiri yang ala2 hidup segan mati tak mau nih. Tengok sitemeter boleh tahan gak visitor nya, tapi mesti semua yang bukak tu cecepat tutup atau just gunakan link aku je kot. Kenapa aku malas sangat update akhir2 nih? Tak terjawab arrr. Boleh tak dikatakan aku busy study? Ye tau! Aku study untuk exam yang baru lepas Isnin semalam. Fuh fuh fuh! Pass lah hendaknya. Amin.

Selain daripada tu jugak, aku teramat lah sibuk membuat assignment. Rasanya kalau type blog ni macam bersalah dan membazirkan masa je. Camno?

Dua minggu lepas, berturut-turut, aku balik BP pada hari Khamis. Huhuhu macam tak percaya, tapi percaya lah. Minggu yang pertama tu hari Jumaat nya kena buat assignment sebenarnya. Tapi oleh sebab aku dah siap, (terima kasih abang, sebab tolong + ajar edit) aku pun balik dengan selambanya. So, lepas Zuhur aku ngan Farhana pun pergi lah naik komuter ke KL Sentral. Dari situ, naik LRT plak, gi CM. Ooo LRT sekarang sumer nama rapid key el ek? Aku baru tau time tu. Cuma putra tu sekarang dipanggil aliran kelana jaya, kalau star tu aliran errr apa ek? Lupa ah. Dari CM, kami jalan kaki ke Puduraya. Sampai situ dah pukul 4pm, terus ambik tiket kKkL ke Kluang kul 4.30pm. Sementara tunggu bas tu, sempat lah baca impiana sat. Isy! Tu pun rasa bersalah gak sebab tak baca nota nak exam. Sampai tol Ayer Hitam pukul 7.30pm. Abang ambik kat tepi tol, kendian gi maghrib kat surau peteronas yang baru bukak tuh. Pastu terus gi makan. Alerrr kedai montel tutup la pulak, terpaksa makan kat kedai tepi parit tuh. Sibbaik ok makanannya. Balik dari situ, singgah beli bahulu ngan kerepek. Tah sejak bila aku suka makan bahulu pulak tah. Kerepek tu pulak untuk Ina, kawan aku yang tengah pregnant. Teringin makan kerepek pedas ngan kerepek pisang.

Esoknya ari Jumaat, tengahari abang balik bawak nasi ayam. Pas Jumaat, aku ikut abang gi ofis. Saje. Petang, lepas kemas2 sumer, dekat2 kul 7pm gitu, kami pun gerak. Singgah makan dulu kat simpang seri bengkal. Konon mee bandung situ sedap ler. Katanya. Sekali makan, ala2 biasa je. Tak rasa sangat lah. Sekali je lah kot makan kat situ. Kendian Maghrib kat peteronas parit yaani. Sampai Nilai dalam pukul 10pm gitu. Memula nak tengok gelanggang raja lawak, sekali try2, takleh bukak estro. Grrr. Dia suh insert smart card, padahal dah masuk dah. So, tengok tv biasa je lah. Tu pun tak terang mana.

Ari Sabtu ikut abang gi cia8t. Sampai2 je, aku terus sambung tido. Best betul. Tengahari gi makan sensorang, ajak abang teman, tapi abang lak tak mo makan. Lepas makan terus balik Nilai. Belum gaji lah katakan, tak de lah merayau ke mana2. Kat Nilai singgah kedai hardware, survey2 hood, hob dan sinki rubine. Bosan je duk rumah dengan tv yang tak terang. Esok nya, baru lah abang carik manual book estro decoder tu. Decoder tu model lama punya, yang kaler hitam tu. Rupanya model tu kad nya dimasukkan terbalik. Hihihi hari Ahad baru dapat tengok tv dengan aman.

Hari Isnin, terbangun lambat. Kelibang kelibut aku bersiap. Sampai cia8t betul2 pukul 8am. Sibbaik kelas mula lambat, sempat gak sarap dulu. Malam pulak, aku dengan Shu keluar ke k4 subang. Niat asalnya nak beli racun sembur nyamuk. Terbeli lah jugak cd baru ct nurhaliza. Mula dengar boring je. Sekarang ni dah minat beberapa lagu. Lebih2 lagi lepas tengok zoom in ahad lepas.

Sepanjang minggu lepas memang rileks sikit. Cuma kena siapkan assignment yang aku dah siap tu. Isy, apasal lah senang beno keje aku ni ek? Huh! Tak tau minggu ni baru mula susah yang sebenar. Makanya, oleh sebab kelapangan ku itu, aku dengan selamba nya balik BP lagi minggu lepas. Kali ni balik naik bas ke BP pulak. Saje je nak makan2 kat BP pulak. Dah lama tak makan kat situ kan. So, tentatif nya lebih kurang sama, Cuma awal sejam jek. Sampai bus stand BP kul 6.30pm. Singgah beli dadih kat farson, kendian, gi makan sup sitam. Yeay! Sedap betul bila dah lama tak pekena sup tuh. Abis makan, terus gi BPM*ll. Maghrib kat situ, kendian terus gi kedai buku cari buku akta. Takde lah pulak! Terpaksa patah balik ke Summit pulak. Asalnya nak pilih antara Summit atau BPM*ll, tapi aku pilih BPM*ll sebab tempat ambik wuduk dia tertutup. Kalo kat Summit tu, terdedah gitu, malas tul aku. Sampai sana, terus tuju ke kedai buku. Feh! Sibbaik ada. Terus rembat satu. Kendian gi nagoya beli kain itam 2 meter, semeter 2 hengget je. Tak jahit pun lagi. Almaklum lah, orang nak gi bitien kan. Pastu terus lah kami balik. Ehhh sempat beli suar senam aku ngan tshirt abang dulu kat store sebelum balik tuh.

Balik tu, aku terus mulakan projek besar ke atas benda yang aku beli tuh. Huhuhu nape lah tak terpikir sebelum nih. Sikit punya tekun aku membuat benda tu, sampai kul 5am baru aku tido. Huargh!!! Aku lebih rela tido lewat daripada bangun awal. Kalo dah tido, bangun belum tentu awal. Hihihi.

Esoknya lepas Jumaat ikut abang gi ofis lagi. Kali ni ada kerja sket. Adeh lah... banyak pulak errornya. Balik dah dekat kul 7pm. Terpaksa lah bertolak lewat ke Nilai. Takmo terlepas raja lawak. Hihihi. Kami suka Nabil! Ke aku sorang? Abang suka Nabil tak? Hehehe. Lawak lah mamat tuh. So, lepas Maghrib kami kuar makan kat seri manggis. Abang cakap ada CKT kat situ. Alerrr tak sedap pon??? Balik tu tengok raja lawak sampai abis. Tak tengok pon final oiam. Esok nya baru tau sape yang menang. Kendian, kemas2 sumer, dekat kul 12am baru bergerak. Ngantuk dah. Singgah isi minyak kat parit yaani. Makcik kayo!!! Hehehe saje ekspresskan diri mu. Sampai Nilai dalam kul 2.30am gitu. Terus zZzZzZ.

Esok pepagi aku ikut abang ke cia8t cam biasa lah. Sempat tido sekejap jek. Tengahari, lepas makan, gi ikea dan 1utama. Penat pusing, tak beli apa2 pun. Tapi best ar ada privilege Jcard day sampai ari Ahad. Terus buat Jcard. Selama ni cam malas nak buat sebab cam jarang pegi. Untung lah jugak ari tu. Kira kos buat card tu dah cover discount tu lah. 15% untuk area department store, 5% area supermarket.

Kuar dari 1utama dah malam. Singgah makan kat bandar putera ke seri mahkota tah. Nak dijadikan cerita, ada satu kedai baru bukak, namanya gear box hana. Aku kan ala2 takleh tolak gear box kan. So, kami pun order lah sup gear box ’satu’ ngan pok tek ’satu’. Takmo nasik, kononnya tak lapar sangat. Pok tek tu ala2 tomyam tapi macam dia letak santan kot. Entah. Tapi nama lain dia perahu pecah. Sebab apa pecah? Bayangkan perahu kita pecah, ikan, udang, sotong, ketam, lala, sumer seafood tu kira masuk dalam mangkuk pok tek tu lah.

Nak dijadikan cerita lagi, apakala hidangan sampai, nah kau! Seketul gear box lembu dalam mangkuk besar ngan semangkuk pok tek saiz kapal star cruise gitu. Blur sekejap aku. Terus abang mintak nasik satu. Ni ’satu’ orang makan ke ’satu’ kereta orang makan? Sibbaik lah pok tek tu tersangat lah sedap. Tak lah rasa rugi kan. Licin pun kami pulun pok tek tu. Walau pun perahu dia saiz ctar cruise. Cuma sup tu je lah, aku rasa ala2 hilang akal gitu. Ni kalau 5 orang makan boleh lah kot. Huhuhu. Kompius aku. Dah orang kedai tu pun tak de la pulak nak cakap apa2 time kami order tu. Yang aku tau, kalo gear box sup sitam tu, dia bagi 3 ketul gear box kambing. Kalo kat kedai linda off pon mee rebus dia pun pakai gear box kambing gak. Isy isy isy...

Ari Ahad pulak, aku dengan tak sedar diri nak exam esok pagi tu, dengan selambanya pegi balakong. Asal kejadianya nak gi carik ampai baju cam ngah kat batu 11 cheras. Sekali gi kedai tu tengok takde pulak yang 4 batang 8 kaki. Dia ada 3 batang 6 kaki je. Tak besh ar. Pastu tengok2 dapur ngan sinki lagi. Cam nak beli kat situ je. Balik dari situ, singgah jusco cheras selatan. Sambung shopping semalam. Boleh? Konon nak balik sebelum malam. Ermmm kul 7pm baru kuar dari situ. Singgah maghrib kat al hasanah BBB. Kendian makan kat restoran apa ek, kat jalan teras jernang tu? Sedap gak. Nak dijadikan cerita, balik tu beli lah kicap sebotol. Konon nak buat telur separuh masak esok. Baru beli bekas kuning tu. Nostalgia zaman kecik2 dulu. Sampai rumah, tah camane aku terlanggar, terus pecah kicap tu. Memang bukan rezeki kami lah tu. Tengok2, dalam fridge ada kicap rupanya. Lega.

Esok pepagi aku dah bersiap nak gi exam. Abang gi antar aku ke sapura@mines. Pastu abang terus gi pero2, iring student buat lawatan sambil belajar. Abis exam, kami semua makan kat CRS mines. Kendian balik cia8t. Sampai cia8t abang dah sampai, angkut2 barang sumer, abang terus balik, aku terus gi kelas. Sebenarnya abang tak terus balik. Dia gi jumpa kawan sampai ke petang. Aku pulak, belah malam kuar ngan za ngan jue, gi quality hotel, nak buat survey lokasi shooting. Penat nyerrr.

Pagi tadi gi kelas belajo editting. Best arrr. Pas ni boleh lah aku buat movie sendiri. Tengahari lepas makan, kami terus gi shooting. Penat!!! Penat gelak pun yer. Maklum lah, first time berlakon kan. Pelakon pulak lawak giler. Huhuhu haru. Siap order pizza lagi tengah2 shooting. Borak kat kedai mamak pun ala2 krew filem. Lawak jek. Balik dari shooting, terus basuh baju, siap2, makan. Lepas Maghrib kami gi boling pulak. Adusss sakit kaki ku. Tak semangat betul main sebab tak enjoy. Teringat filem yang tak siap di edit lagi tuh. Esok buat voice over and editting. Part aku tuh. Seronok gaks.

Kes lain. Tengahari tadi aku telefon ofis bertanyakan pasal pertukaran aku. Yeay! Belum berjaya lagi. Tapi dah sampai ke kementerian, kira jabatan dah lepaskan lah lebih kurang. Doakan aku dapat tukar cecepat ek? Kalau dapat tukar, kena internship kat Mersing lagi 3 bulan pun aku tak kisah sangat. Tapi aku mintak gak internship kat BP jugak. Tu kena tunggu lagi sebulan lah baru tau. Best2. Dah, ngantuk, nak tido ar. Aku nak update blog kena type siap2 malam, esok pagi senang terus copy paste je. Ok, chow cin chow!