BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 24 April 2013

Sultan Muhammad Al-Fateh Moden


Laaa kata nak pasang lampu lip lap lip lap sempena hari raya ni. Mana??? Adeh... bukan takde idea, tapi takde masa lor. Dan kadang2 idea  yang keluar juga tidak sesuai untuk tatapan umum. Kang kena tangkap dek akta-kesalahan-pilihanraya-1954-seksyen-11(1)-d-dan-c (takde kena mengena), saper nak jamin aku? Tapi hati tetap2 gedik2 nak mengulas tentang pru. Rugi oh. Bukan setahun sekali.

Aritu aku kata datukhusammusa (DHM) tu hero of the hero kan? Tapi ada orang lain gelarkan dia 'sultan muhammad al-fateh moden'. Isy, aku ni dah lah sensitif kalau sebut pasal sultan muhammad nih. Tapi bila pikir balik, ada betulnya jugak. Sultan muhammad pembuka pintu kota konstantinopel, manakala datukhusam bakal pembuka pintu putrajaya. Saper pulak nak jadi hasan tukang pacak bendera tu eh?

Dan baru lah aku terfikir bahawa walau bagaimana sekali pun, beliau mesti kena menang di putrajaya. Ye lah, apa cer pulak kalau beliau kalah, tapi kerajaan pr dah tawan putrajaya? Kalau beliau menang, tapi pr masih tak dapat masuk putrajaya takde lah pelik sangat kot. Ok, itu biar orang putrajaya yang pikir.

Pada hari penamaan itu ari, banyak video yang aku tengok, tapi tak boleh lawan video pencalonan dhm di putrajaya. Sebak dan terharu pulak. Sambil2 tu aku layan jugak filem fetih1453. Tambah lagi rasa terharu. Isy isy isy. Kan best kalau aku mengundi kat sana? Rugi pulak tak join mana2 penamaan calon. Abih, malam tu aku gi tengok bola, balik dekat pukul 2 pagi. Ngantuk lorrr. Bangun2 tengok kat tivi je lah.

Tapi, jangan pandang rendah calon di kampung ku. Kalau selama ni lepas penamaan, azalina boleh bungkus kain baju duduk diam2 kat rumah, tetapi tidak kali ini. Bukan sahaja beliau dilawan oleh calon pr, tetapi juga oleh seorang calon bebas. Yeay! Maknanya aku boleh mengundi la. Walau pun pru12 aritu dah pernah mengundi, tapi tu cuma undi satu kertas jek. Kali ni boleh pangkah dua kali. Jakunnya!

So, siapakah calon di kampung halaman ku? Haaa bukan orang biasa2 ok. Retis lagik! Ko ade? Azalina akan dicabar oleh penyanyi 80-an dayangku intan dan seorang lagi calon bebas lelaki, errr apa nama dia ek? azman ke haper tah (malas nak carik) Lantak ler. Yang penting aku berbangga kerana akhirnya, wujud jua seorang pemimpin di kalangan pr. Biarlah tak menang pun kan, asalkan tidak lah azalina tu menang gratis je kan. Eh, itu untuk kerusi parlimen. Kerusi dun pulak calon bn ialah yb yang lepas, hamimah, manakala pr memperkenalkan seorag calon paling muda, anis-afida-mohd-azli yang berusia 25 tahun. Memula aku ingat entah siapa lah budak ni. Tiba2 hari isnin lepas, ada seseorang update pasal ex-cikgu sekolah semencu yang meninggal dunia. Aku tak terfikir apa2 masa ni. Tapi tak lama tu, salahuddin-ayub (tak kenal sudah!) pulak update pasal ayah anis-afida tu baru meninggal. Dan nama ayah dia ialah cikgu-azli-jopri. Eh cop cop! Kompius jap. Maknanya anis tu anak cikgu-azli lah? Dan cikgu-azli ialah orang eto5 (anak peneroka) blok 12 (abah blok 13 ok). Ok, cerah sudah. Maknanya, takde sebab kenapa aku tak pangkah cucu peneroka eto5! hahaha.

Best kan, musim pru kali ni? Tak dapat (dan tak boleh) pergi ke 'rapat umum' pun, masih boleh dengar atau tengok secara live kat tenet. Terutamanya yang penting2, macam kat desapinggiranputra tu ari. Live kat cilifm. Hari tu, mula2 dsai ada kat dewan ciner mana tah, kunun ada debat dengan najib anjuran bersih. Ada live jugak kat radiobangsarutama. Sekali, najib dengan selamba dok lancar manifest0 selangor. Baru dsai nak sampai desapinggiranputra, dia terpaksa patah balik ke hq ada emergency. Maka keciwa lah orang2 putrajaya malam tu. Pendek kata, tetiap malam ada je live streaming dari tempat kejadian. Kalau nak dengar suara DHM tetiap ari, sila lah klik cilifm.blogspot.com hehe. Tapi bukan la tetiap ari. Kerap kali la.

Ok aku nak buat pengakuan di sini bahawa aku sebenarnya baru tau yang auku dah dipinda. Lorrr mati2 aku ingat masih sama macam dulu. Rupanya yang dipinda ni dah membenarkan mahasiswa terlibat dengan politik.  Patut lah ada mahasiswa yang nak bertanding kat pekan tu ek? Tapi tak jadik. Aku pun ada perasan, dalam bukujingga ada mention, nak mansuhkan auku. So aku ingat, memang auku yang lama tu lah. Rupanya walau pun dah dipinda, pr tetap nak mansuhkan jugak.

Ni semua salah errr media (nak juga cari kambing hitam). Macamana lah aku nak tau, kalau dah pinda ke tak pinda, takde beza pun? Semua yang berlaku selama ni aku tengok dan aku dengar tak menggambarkan auku yang dah dipinda pun? Dia lebih kepada, mahasiswa bebas berpolitk, tapi di luar kampus. Macam baru ni yang forum kat uia yang tak boleh buat kat uia tu. Derang kata mahasiswa ni dah macam bonzai. Walau pun auku dah dipinda, mahasiswa masih lagi bersikap dingin terhadap aktiviti politik. Dah terbantut. Tu yang aktiviti politik tak berapa meriah di kampus. Ok, aku banyak dengar forum dan debat pra-pru, tu yang baru tau hihi.

Ari tu aku ingat, kempen paling tak boleh blah ialah lagu sayangiselangoryakinibn tu. Sekali tengok tivi1, ada lagu yang dinyanyikan oleh pompuan onenationemcee sambil tergeliat2. Siapa lah yang teruja nak keluar mengundi kalau dah gitu kekdahnya. Alaaa kalau tengok tivi1 ada dia tunjuk simulasi mengundi, pon pompuan tu pelakonnya. Tak nyanyi pun memang dah gedik dah. Eee meluat! (saper suruh tengok tivi1?) Aku bukan apa, kan kau suka tengok program analisis kan. Tu yang mana2 tivi pun aku layan. Memang lah tivi2 tu sumer tak boleh pakai, tapi ada juga yang relevannya. Antara program yang aku layan ialah lanskap-pru13, respon (tv1), malaysia-memilih, vantage-point (awani), rakyat-memilih (tvalhijrah), chat-pru13 (tv9) dan mandat-pru13 (tv3). Oh, a'ah ek, aku lupa nak tengok ntv7 dan tivi8. Masa hari penamaan aritu aku layan awani je, selain alhijrah. Tapi tiba2 hari isnin kot, derang jemput fathul-bari, langsung cancel nak tengok alhijrah dah huhuhu.

Macam2 berlaku setakat ini. Dari isu calon bukan pilihan rakyat setempat, roket mendarat di bulan, tak tercalon lalu mencalonkan diri sebagai calon bebas, calon-bebas-mesra-bn, eh, macam2 lah lagi. Kang berjela2 pulak entry ni.

Apa2 pun kiter kena ingat, hati manusia ni dipegang oleh Allah swt. Jadi, boleh jadi pilihan kita hari ini tak sama dengan pilihan kita ketika memegang pen untuk memangkah tu nanti. Doa je lah yang baik2.




Thursday, 18 April 2013

Bola Lagi dan Lagi dan Lagi



2 minggu berturut2 pada awal bulan april ni ada bola kat larkin. Mula2 ligasuper cam biasa, lawan terengganu. Kendian pialaFA suku akhir lawan selangor. Seperti yang sedia maklum, jdt menjadi lauk ketika di selangor itu ari. Kekalahan tu tidak lah aku sedihkan sangat sebab dah dapat agak. Tapi yang aku sedihkan ialah bila timbul pertengkaran selepas selesai pertandingan. Katanya encik-bekas-keeper-kebangsaan tu marah2 kat syafiqrahim. Media melaporkan jdt telah mula retak menanti belah. Alamak! Dah lah presiden kena gantung (masa tu lum resign lagi). Camne nih? jdt nak bubar ker? Nanti lah dulu. Tunggu parlimen bubar dulu boleh tak? Tapi encik suami meredakan kerisauan aku. Katanya, orang tu dah kalah, penat main, kena marah pulak, memang lah berdesing telinga kan. Lagi pun kan tu liga super. Banyak lagi perlawanan. Ok, lega sikit. 

Nak dijadikan cerita, masa game dengan terengganu tu, manusia luar biasa ramai. Dari tengahari, masa beli tiket pun dah ramai orang. Kami masuk macam biasa, lepas maghrib. Tapi sedih, takde tempat duduk dah. Terpaksa duduk kat tangga, bawah, mengadap pagar besi, tapi kat tengah,. Cumanya nampak la semua muka players. Baru aku tau yang aidilzafuan tu sebenarnya tinggi orangnya hehe. Dari sini jugak, aku rasa kalau kiter jerit kat player, derang boleh dengar. Bunyi speaker pun jelas kedengaran dari sini. Cuma suara kelab penyokong je yang tak berapa nak dengar. Sayup2 jek.

Tengok lah ni. Tak menarik langsung view nya. Terpaksa main acah2 dengan tiang pagar. Lepas ni berazam nak beli tiket grandstand la pulak. Tapi tu lah, tengahari memang dah habis dah. Kena pergi pepagi kot. Takpun kirim kat budak alip yang dulu tukang belikan tiket tu.

Untungnyer jadi orang yang rendang, dapat tengok seluruh padang. Kalau tinggi sikit nampak padang, tapi tak nampak player la.

Setiap kali aku akan ambik gambar scoreboard supaya aku ingat kat mana aku duduk.

Menang melawan terengganu, tapi lupa lak berapa gol huhuhu. Habis game terus balik kota.

Minggu seterusnya, suku akhir pialaFA. Alaaa kan aritu menang dalam kumpulan lawan kedah kat kedah yang penalti tu. Ni suku akhir pertama la. Bila ingat kekalahan kat shah alam tu ari, kecot perut aku nak pegi tengok game ni. Tapi, rasa rugi pulak kalau tak pergi. Ni bukan liga lagi. Dah masuk quarter final dah. Maka, sekali lagi kami ke larkin. Dah macam kampung kedua dah larkin tu. Dah naik hapal dah jalannya.

Lepas beli tiket, kami terus ke kampungkurnia. Nak solat kat masjid tragedi hari raya kununnya. Sejak jumpa balik aritu kami tak pernah pergi situ lagi. Pergi kali ni baru lah aku nampak gambaran sebenar tentang apa yang berlaku.

Oh, ok, kampungkurnia ni rupanya kat belakang stadium jek. Nampak tu.

Memula ada naik bukit. Hujung bukit tu ada simpang tiga.

Masjid di sebelah kiri, kereta park kat belah kanan.


Encik suami masuk ikut pagar ini.

Tapi keluar ikut pagar sana yang dekat rumah oren tu.

Masuk sini, keluar sana. Dari sana, dia belok kiri. Ada turun bukit. Kat situ lah kereta tidak ditemui. Tapi kalau aku pun boleh keliru jugak sebab suasana nya sama hihihi.

Padahal kereta park kat hujung bawah bukit kat depan tu.

Ok lah, sajer menyakat.

Ni minggu lepas nyer, kami lalu kat kawasan perindustrian tebrau IV untuk ke jasko. Sajer nostalgia de amor. Memula pergi kilang pne elektric. Lepas spm aku kerja kat situ, manakala encik suami kerja kat situ lepas grad degree. Hidup lagi kilang ni. Kendian kami ke pne pcb pulak. Ni kami sama2 kerja masa cuti semester ke 3 diploma. Aku dengan eita. Selalu kena shift malam. Tapi encik suami tak sama shift. Masa tu BIL pun kerja kat sini, tapi engineer la.

Tempat jatuh lagi dikenang.

Teringin nak masuk. Harap2 satu hari ada la student buat praktikal kat sini ke dan aku yang melawat derang.

Masa game dengan selangor ni, kami dapat masuk stadium awal. Aku tokleh solat dan encik suami senang nak solat kat mana2. So, kami masuk pukul 6.30 petang. Umangaih... serupa je masuk lepas maghrib. Dah penuh dah. Ingat dapat lah duduk kat tempat duduk yang sebenar. Last2 dapat duduk kat tangga jugak. Tapi kali ni rasanya ini lah view terbaik dalam banyak2 kali yang aku pergi, tapi tempat duduknya adalah yang terburuk sekali. Sakit pinggang, sakit kaki, sakit montot ok. Pulak tu tangga ni adalah laluan utama orang yang dari bawah nak keluar. Sekejap2 orang lalu je lah. Sempit pulak tu. Tapi tu semua boleh dilupakan bila game start. Memang lah tak sebaik duduk di grand stand atau di tingkat atas, tapi dah cukup baik dah ni. Ni baru lah carrre...

Tapi, lama lah pulak nak tunggu pukul 8.45. Sibbaik dah bawak majalah sebagai bekalan. Tapi rasa macam poyo lah pulak membaca kat celah2 keriuhan gitu kan huhuhu.

Dan senja pun berlabuh. Rupanya orang lelaki ada tempat solat sendiri. Tempat terbuka dan berjemaah lagik. Ramai jer yang solat, tapi lebih ramai yang tak kot huk huk huk. Tapi untuk pompuan tak tau pulak cemana.  

Penyokong selangor datang berbas2. Ni rasanya penyokong pelawat yang paling ramai setakat ni. Kelantan belum turun sini lagi. Dan gendang derang lagi kuat dari tuan rumah sendiri. Fikir logik pun, derang biasa main kat stadiumshahalam kan. So, kekuatan gendang tu pun kena lah berkadar langsung dengan kapasiti stadiumshahalam. Tetiba masuk stadiumlarkin, tenggelam terus suara penyokong jdt uhuks.





Kiranya ini lah pertama kali aku tengok jdt kalah kat stadium larkin. Selama ni menang atau seri jek. Sampaikan aku terlupa yang jdt pernah kalah mula2 dulu kat pahang dan yang terbaru kat selangor. Tapi kalah kali ni tak lah lauk sangat. 1-2. Nampak melawan la jugak. Oh, malam tu juga merupakan kali terakhir guiza dan nero bersama jdt. Lepas abis game tu derang buat acara perpisahan katanya. Tapi aku dah balik la. Selalunya aku akan bergerak keluar bila cukup 90 minit. Standby depan tangga. Abis je masa tambahan, terus berlari turun tangga. Setakat ni kekdah tu berkesan la untuk mengelak kesesakan.

Dan selasa kemarin, suku akhir kedua pulak kat shahalam. Ni lagi lah kecot perot nak tengok. Tapi kecot perot kat rumah je lah. Bukan apa. Sebelum ni aku rasa jdt sangat bergantung pada guiza. Dan bila dia dah takde, pada siapa lagi hendak disandarkan harapan? Rupa2nya jdt dah ada pengganti. Sorang dipinjam dari johorfa, andrezinho, sorang lagi diambil dari argentina, leonel nunes. Masa leonel masuk menggantikan awe, aku terus, mak oi, kenapa gumuk beno? Lagi gumuk dari safiyangmenunggang (dia takde lah gemuk, cuma berisi jek huhu). Tapi bila dia masukkan gol yang pertama, ok, ini lah yang aku katakan fokus semasa menendang masuk ke dalam gol. Kalau kita fokus, tendang dari jauh pun boleh masuk. Tahniah nunes!

Dan akhirnya jdt melayakkan diri ke peringkat separuh akhir piala FA ini tahun. Tak sabar nak tengok jdt lawan pahang nanti. Ikut track record, tu ari jdt kalah di tangan pahang. Tapi tu dulu, game pertama. Apa2 pun, tengok dulu game besok dalam liga super. Biler tah semi tu. Semoga jdt lebih maju pada masa akan datang. Luaskan Kuasamu, Johor! (aku baru perasan yang 'luaskan kuasa' tu ada dalam lirik lagu bangsa johor hehe ... luaskan kuase menaungkan kami, rakyat dipimpini lalala).

Monday, 15 April 2013

Demam Pilihanraya?



Semalam aku demam. Demam pilihanraya kot huhuhu. Alah, nak lah jugak kaitkan dengan pilihanraya kan. Kalau musim bola orang panggil demam bola. Ni musim pilihanraya kira demam pilihanraya lah kan. Boleh?

Tapi encik suami kata demam nebes. Kisahnya, hari ahad kemarin, aku kena bawak student ke mrsmbp untuk melakukan gimik perasmian program derang. Orang yang sepatutnya melakukannya tengah study part time kat uthm. Orang lain pulak masing2 tak boleh bekerja di hujung minggu kerana komitmen terhadap keluarga masing. Kiranya aku je lah yang boleh diharap, sebatang kara, takde keluarga kot. Member suruh ajak sesaper, tapi aku pikir, nak ker derang? Melainkan ada arahan dari bos lah kot.

Maka, aku pun menerjunkan ilmu kebidanan ke dalam program tersebut. Hari rabu tu, kami pergi ke sana untuk rehearsal serba sedikit. Adoiyaiii... aku ni dah lah sepatah haram tak tau pasal robot-mobot nih. Kalau apa2 jadik, aku pun tak tau nak buat apa huhuhu.

Maka pada hari kejadian, di subuh hening pagi ahad nan permai, aku pun menggagahkan diri pergi ke sana, ditemani encik suami. Giler ah nak suh aku pergi sensorang. Sekurang2nya beliau tau pasal robot-mobot nih hehe. Malam sebelum tu, aku tak boleh tido kooo. Dah bangun buang air 2-3 kali pun tak pagi2. Tekak dah perit, sendi dah sakit2, tapi masih gagah lagi. Baliknya, badan dah dedor2 sikit, tapi tak pergi klinik sebab tak rasa panas sangat. Sempat singgah solat kat k4. Tapi tak sempat nak pergi himpunan kat parit besar, TGNA turun sini. Ingat dapat lah solat zohor dengan beliau. Sepatutnya program tadi abis kul 12, tapi startnya lewat sejam. Maka abis pun dekat pukul 2. Program himpunan tu pulak abis pukul 2. Hmmm...

Balik rumah, terus tido. Tak laratnya... Bangun2 terus minum 100plus. Terus panas badan dan seram sejuk berlaku. Adeh, melawan nampaknya virus nih. Lepas maghrib, pergi klinik. Dapat mc satu hari. Jadik lah, buat ganti kerja hari ni. Eh, kenapa aku citer pasal demam ni pulak eh? Sebenarnya nak cerita pasal lain.

Lain kali lah!




Lagu Tema PRyU13


Haaa bukan lagu sayangiselangoryakinibn ok. Aku rasa lagu ni lagi sesuai sebagai tema, yang ditujukan oleh para calon para kepada pengundi hehehe.


Lirik Lagu Ombak Rindu–Hafiz/Adira

Adira :
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Hafiz :
Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Adira :
Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hafiz :
Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hafiz & Adira :
Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti

Hafiz:
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya

Adira:
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Thursday, 11 April 2013

Simulasi Mengundi UPDATED!

Sorry lah uols. Nama pun blog, kan. Maka, sempena musim raya ni, sebagai seorang penganalisis politik tidak bertauliah, suka lah aku menulis tentang pru13 ni . Besok dah sebulan dua lepas pru, kot reda lah entry2 sebegini. Buat masa ini, sila pasrah yea.

Aku tengok bloglist kat sebelah tu, takde satu pun blogger yang aku follow, menulis tentang politik atau sekurang2nya pru13. Kenapa eh? Derang tak teruja ker nak raya nih? Boring nyer?

Malam tadi aku tengok satu program kat tivi1, landskappru13. Temuramah dengan pesuruhjaya spr. Pastu ada simulasi mengundi. Best pulak tengok sebab kali ni lain sikit, ada sesi manicure hihihi. Layout pun ada perubahan sikit. Jadi, hari ni aku nak cerita pasal proses mengundi pada pru13 nanti. Sila rujuk Gambarajah 1 di bawah hihi.

Gambarajah 1

Okeh, memula sekali, nak citer pasal menge'seal' peti undi. Proses ni kiter tak dapat tengok melain kan kita jadi petugas kat situ. Sebelum menge'seal peti undi, mereka akan bukak tutup peti tu dan menunjukkan isi dalam peti itu kepada ejen2 parti sebagai membuktikan bahawa peti itu adalah kosong. Takyah tunjuk pun dah nampak sebab peti sekarang jenis transperent. Pastu dia akan tutup balik tudung tu dan mengikat kat tepinya dengan tali kain putih (yang salu buat ikat fail tu). Panjang tali itu adalah 2x lebar peti itu. Dia akan ikat mati (2 kali, tak tau buka sila ke haper) dan tengahnya diikat simpul pulak. Kendian dia akan tampal sticker macam tag beg naik katebang tu dan ejen2 parti akan sign kat atas tag tu. Last sekali baru lah dia ikat dengan 'macam' cable tie. Kaler kuning. Dah siap tu, baru lah boleh memulakan aktiviti mengundi.

Kiter pulak, bila sampai di sekolah, pergi carik kawan2 sekelas dulu huhuhu.

Mari kita pergi mengundi bersama2, kata kawan A.

Mari! balas kawan B.

Kalau ikut yang lepas, sebelum pergi ke kelas 3 biru (rasa2 macam kelas ni yang aku pergi dulu), kiter kena pergi ke tempat menyemak dulu. Ni kira check in la. Ikutkan kiter dah check dah pusat mengundi, saluran dan nombor siri kiter kat tenet. Tapi ni saje la ikut prosedur. Kat situ dia akan bagitau saluran kiter dan bagi nombor siri. Pastu, baru lah kiter pergi beratur kat kelas 3 biru. Aku yakin, aku akan nebes jugak kali ni.

Bila tiba giliran kiter, kiter pun masuk ke dalam kelas tersebut. Mula2 sekali, tunjukkan ic kat orang pertama. Dia akan semak dalam list dan menyebut nama dan nombor ic kiter itu kuat2.  Kendian dia akan potong nama kiter. Oh sayugia diingatkan, sila pastikan bahawa dua orang lagi petugas yang lain tu tidak memegang alatulis untuk menulis yea. Pastikan kawan2 sebelah dia tak salin nama atau nombor ic kiter semasa disebut kuat2 itu, ok. Seperti yang aku tulis kat situ, orang kedua cuma pegang berus dan orang ketiga cuma pegang pembaris. Maknanya derang berdua tokleh tulis apa2. Kalau ada, terus cakap, SAYA BANTAH! hahaha poyo. Eh, tapi memang gitu kot.

Bila orang pertama memulangkan ic kiter semula, masukkan dalam kocek dulu. Karang tercicir pulak. Aku rasa kiter tokleh bawak henbeg kot, ek? Pastu pergi kat orang kedua. Dia akan suh kiter tunjukkan kedua2 tangan kiter, atas dan tapak. Kalau takde kesan dakwat, kiter kena letakkan jari telunjuk (eh, lupa lak kiri ke kanan) di atas tempat letak jari. Macam kusyen gitu (tapi tak lembut). Dan dia akan menyapu dakwat kekal itu pada keseluruhan kuku sehingga ruas pertama jari kita. Belah atas jek.

Oh, warna dakwat tu tak semestinya hitam tau. Ia masih lagi rahsia sehingga lah pada 5hb mei nanti. Sebab tu kalau dikatakan ada orang cuba calit dakwat kengkonon nak simulasi mengundi, mungkin misi mereka akan gagal sebab aku suspek dakwat tu akan berwarna pink kot hihihi.

Kendian, bergerak pula ke orang ketiga. Masa ni kiter dah macam orang terpotong jari dah hihi. Orang ketiga ini akan menceraikan kertas undi kiter dan melipatnya dua kali (lipat empat) sebelum menyerahkannya kepada kiter.

Pastu bergerak lah ke kotak memangkah dan pangkah lah! Kali ni derang akan pakai ballpen. Kalau pen nyer abis dakwat, pun boleh jerit, SAYA BANTAH! Eh tak tak, tipu je. Mintak je lah pen baru kot. Aku rasa kemungkinan akan berlaku kiter terbawak balik pen itu tanpa sedar. Kalau derang nampak mungkin derang akan tegur la kot. Kalau tak, simpan ler buat kenangan hihi (tu kalau aku).

Dah siap pangkah, lipat balik seperti mana orang ketiga tadi lipat dan buang lah kertas2 undi itu ke dalam peti2 undi. Akhir sekali, keluar lah ikut pintu. Jangan kuar kut tingkap pulak. Usai lah sudah tanggungjawab anda sebagai rakyat malaysia. Pastu, kalo yang tak ambik cuti ari isnin, boleh lah kemas baju dan balik key el. Kalo lambat takut tak sempat dengar keputusan pulak.

Aritu aku dah plan, kali ni kalau undi hari sabtu, malam lepas mengundi tu aku nak balik eto5. Yang lepas aku kat semencu, tokleh berekspresi langsung. Tapi oleh kerana undi nanti hari ahad, maka, boleh lah aku tengok keputusan tu kat rumah sendiri. Sukati lah nak jerit ke, tepuk tangan ke, hentak kaki ke, baling botol ke, nangis ke... kan.

Agaknya, kalau ******* ****** ****** derang umum cuti tak ari isnin tu?

Update! (8.30 pagi)

Encik suami kata layout aku salah. Dia kata ejen parti ngan tempat memangkah tu terbalik. Rasionalnya, ejen parti tu mengadap pintu  masuk, so dia boleh nampak orang keluar dan masuk. Entah siapa yang betul, kena tunggu 5hb nanti lah yea. Jadi, sebelum aku dituduh memberi ajaran sesat, biar aku letak layout mengikut pandangan encik suami. Berdua lebih baik. :)


Wednesday, 10 April 2013

Raya! Raya! Raya!

Bila aku katakan undi adalah rahsia sebenarnya aku nak katakan sebaliknya. Betul, undi takde lah rahsia sangat seperti yang kiter sangkakan. Kalau rahsia, takde lah nombor siri kat kertas undi dan takde lah petugas tu tulis nombor siri tersebut kat tepi nama kiter yang dalam senarai dia tu. Tapi betul lah jugak, jiran kiter tak tau kiter undi saper. Kira rahsia lah jugak tu. Separa rahsia. Bagi pihak sana, tak rahsia, tapi bagi pihak kita, rahsia.

Aku tak tengok siaran langsung bubur itu ari. Aku tengok kat berita tivi belah malamnya. Derang kata tivi3 dah potong tang silap tahun tu, tapi tidak tivi9. Eh, bukan tivi3 ngan tivi9 beritanya sama ke? Apa yang terlintas di fikiran aku ketika mendengar pengumuman itu ialah, kalau la pm kiter tu penyimpan mohor besar raja2 yang umumkan tarikh hari raya, alamatnya tak raya lah kiter tahun ni ek? Dah, dia kata tahun 2012. Tonasi dah dekat2 sama pengumuman raya dah. Siap sebut hari dulu baru tarikh, memang sama. Nebes betul nampaknya yea.

Hujung 2 minggu lepas aku balik kota. Beza betul kota dengan bp. Kalau kat bp, khususnya laluan aku pergi kerja, perang bendera berlangsung dengan meriah nya. Warna-warni! Kalau kat simpang taman aku ni, dah macam tamanpas dah. Dah lah papan tanda tamanwirajayayangbest tu pun kaler hijaupas. Tambah pulak bendera pas kat kiri kanan simpang. Sebenarnya kat depan simpang tu ada rumah cum cilik gerakan derang.

Tapi kat kota hmphhh bosan. Satu kaler jek. Tak macam nak raya pun. Tapi tak tau lah hari ni sebab masa tu lum bubur lagik. Tapi aku rasa sama jek la. Sampaikan banner 'tawaran' kat tepi jalan nak gi kota tu pun kena bakor. Sebab tu kiter takde dengar cerita langsung pr nak tawan kota tinggi. Kalau johor memang ada, tapi dia takde sebut langsung pasal kota. Lebih2 lagi pengerang la sebab tu semua area felda. Sampai aku dah terfikir, kalau pun aku undi selain dacing, ada kesan ker ek?

Eh, jangan pikir macam tu. Ini lah kesilapan kiter (silap pemikiran). Kalau aku sorang yang fikir camtu, mungkin lah takde kesan. Kot. Tapi, cer kalau sumer orang turut berfikir sedemikian? Tentu apa yang difikirkan itu akan jadi kenyataan. Tapi kalau mereka fikir, ooo mungkin kawan2 satu sekolah satu kelas masa tingkatan 2 pun akan melakukan perubahan, tentu perubahan itu boleh berlaku. No no no, jangan fikir camtu lagi ok? (monolog nampaknya di situ hihi) Maklumlah kan, kiter dah set kan otak kita bahawa undi adalah rahsia. Maka apa yang suami kiter undi pun kiter takmo ambik tau atau takut nak tanya (?). Padahal boleh je kiter ugut/pujuk dia supaya undi sama ngan kiter hikhikhik. Sesama adik beradik pun nak rahsia ker...? Adoi... agak2 lah abang. Sepatutnya adik beradik lah yang boleh bersepakat membawa berkat.

Satu lagi pemikiran yang tak patut pada pilihanraya (tapi aku pun dah terfikir jugak) ialah, aku undi saper pun, bukan aku duduk sini pun. Jangan fikir macam tu jugak ok. Sebab kita juga mengundi bagi kerusi dewan rakyat. Dewan ini lah yang menentukan dasar nasional dan menggubal perlembagaan negara. Kalau undi dun pulak, memanglah bukan tempat tinggal kiter, tapi dalam kes aku yang masih tinggal di negeri johor misalnya kerajaan negeri masih melibatkan soal2 kecil tapi signifikan seperti air, tanah, ugama dll. Eh, air bukan benda kecik ok. Tanah lagi lah benda besar. Kalau tidak, takde lah kes rapidpengerang tu kan. Maknanya, undi kiter yang satu itu, tak kira lah parlimen atau dun, di mana juga kiter tinggal, tetaplah memberi kesan kepada kiter dan seluruh rakyat mesia, bukan mak abah kiter di kampung itu sahaja.

Cuma tu lah. Aku teringin nak dengar dari pihak orang yang duduk selangor, penang dan kedah. Kelantan takmo dah, sebab dah biasa dengar. Maksud aku orang yang duduk selangor, tak semestinya orang selangor ya. Sebab orang2 ini lah yang akan balik ke kampung masing2 untuk mengundi nanti. Aku nak dengar dari pihak rakyat pulak. Selama ni asik dengar dari pihak kerajaan je, semua sedap bunyi nya. Soalannya ialah, adakah korang nak negeri lain merasai apa yang korang rasa? Atau, elok kekalkan aje apa yang ada sekarang? Cer citer cer citer.

Tentang manifest0. Orang ni kata, derang tiru mereka. Pastu, orang tu pulak kata, mereka tiru derang. Isy, sekarang ni, inspira tiru lancer ke lancer tiru inspira? Acik kompius di situ.

Dalam banyak2 calonpas yang dah diumumkan setakat semalam, aku rasa datukhusammusa boleh dikira hero of the hero. Sebab dia bertanding di putrajaya. Sebab apa aku cakap camtu? Sebab putrajaya lah hala tuju pr dalam election kali ini. Yang lain2 tu kira hero lah jugak. Tapi aku sebenarnya 'minat' jugak kat datukhusammusa tu hikhikhik. Dah macam retis pulak main minat2 ni kan? Bukan apa, dia ni jenis cakap lembut dan cool jek. Takde lah berdegar2 sangat. Muka dia ada iras2 anwaribrahim sket2, kan? Ok, abaikan.

Ok, itu je setakat ni. Nantikan episod seterusnya pada hari dan waktu yang tak sama minggu depan. Babai!

p/s Tak sabarnya nak mengikuti analisis post-pru-13. Aku suka bab analisis2 ni hihi. Kalau boleh aku nak sebulan tu cerita analiiiiiiiiiiiiiisis jek. Best3. Aku suka tengok analisisawani.


Wednesday, 3 April 2013

'Bubur' Sudah...


Parlimen sudah 'bubur' hari ini. Hari ini jugak genap 4 tahun pm kita dilantik. Kalau nak bawak mulut lagi, tarikh hari ni, 3/4/13 kalau dicampurkan ialah sama dengan 11, nombor fevret pm, eh, bekas pm kiter. Semalam sembang2 dengan encik suami, 'ingat lagi, kiter pergi majlis 100 hari najib bersama rakyat kat klcc.'. Siap aku salam kak ros lagi masa tu tau hihihi.

Teka teki bila bubur sudah terjawab. Sekarang teka teki bila mengundi pulak. Aku teka 20 april tahun gajah. Eh, tak. Paling cepat 27 april kot. Paling lambat cuti sekolah bulan 5. Bila tah.

Tuesday, 2 April 2013

Bila Saya Cakap Politik 2.0


Dalam drama geng surau, ada watak pak abu (azhan rani) dan cikgu (mat over). Seringkali, bila pak abu memberi idea yang cerdik, cikgu juga akan memberi idea. Yang sama maksud, tapi lain ayatnya. Ini membuatkan pak abu bengang. Begitu lah aku rasa perasaan pr sekarang.

Kalau nak diikutkan, aku tak bercadang nak menulis soal politik lagi buat masa ini. Cukup lah entry aritu sebagai intro yang mungkin akan disusuli dengan ulasan selanjutnya ketika musim pilihanraya besok. Takmo lah time bulan puasa dah buat kuih raya, time bulan puasa jugak kuih tu dimakan. Nanti time raya dah tak rasa nikmatnya 'makan-kuih-raya-di-pagi-raya'. Tapi, nampak gayanya aku telah diprovoke oleh cik anon hehehe.

Aku mengambil masa lebih seminggu untuk membuat keputusan mempublish entry ini. Dah taip dari minggu lepas lagi, tapi bila pikir balik, kang nanti orang kata poyo pulak. Tapi kalau tak dipublish, buang masa dan rugi idea je aku taip benda alah ni. Kemarin rasa tak nak publish, semalam rasa macam, eh, publish je la.

Tapi takmo lah cakap, ini blog aku, sukati aku lah! Walaupun pernah juga aku cakap macam tu, tapi dalam kes entry tersebut, isunya sedang panas, sepanas cuaca hari ini. So, kena lah aku pun bersikap terbuka. Dah sendiri bagi bola tanggung, kan. Nak kena jawab ke? Boleh aje aku buat dek. Tapi rugi oi! Bukan selalu orang komen entry aku, kan? Dah lah jarang ada komen, tetiba ada komen takmo balas pula. Tapi aku nak balas dalam bentuk entry baru. Sayang, idea banyak tapi tersorok dibalik komen hihihi. Tapi entry ni bukan lah sepenuhnya menjawab komen tersebut. Ada jugak melencong2 nya.

Sebelum tu, dah alang2 komen balas, baik aku balas komen dak alub dulu.

Alub,

Aku setuju tang 'kalau x ok, kita tukar balik la' tu. Macam kerajaan penang, selangor dan kedah la. Derang/korang dah rasa macamana rasanya berkerajaan kan kerajaan pembangkang. Kalau ok, teruskan lah, takyah lah tukar balik. Macam terengganu dulu pun macam tu. Dah cer cuba cer cuba sepenggal, boleh la tukar balik kalau rasa tak ok. Cuma aku yang kat johor ni je risau sikit. Macamana agaknya, 'bila' kerajaan persekutuan dah dapat kat pr, sedangkan negeri johor masih di bawah bn? Sama lah, negeri di bawah kerajaan pembangkang. Cuma lain pulak kesnya.

Kata encik suami, kiter ni bukan lah penyokong pr sangat, tapi lebih kepada meluat kat bn hihi.

Ok lah. Pertamanya, dua orang sahabatku mengasssume si anon itu ialah seorang lelaki. Tapi, kenapa aku boleh tak terfikir langsung yang dia adalah lelaki? Aku bayangkan pompuan. Tapi biasanya pompuan tak menyebut pasal bapa secara direct camtu kot? Lantak lah.

Secara umumnya aku faham komen anon tersebut sepertinya tidak setuju dengan perenggan 22 (siap kira tu hihi) entry tersebut, di mana aku menyentuh mengenai soal mengungkit biasiswa. Sepatutnya aku tak terasa apa2 pun dengan ungkitan tu sebab aku tak pernah dapat biasiswa pun. Tapi ungkit mengungkit itu tetaplah tidak sedap didengar telinga ku ini. Macam riak takbur bongkak berlagak je. Maksud aku, aku tak dapat biasiswa semasa belajar di uni. Pernah lah dapat biasiswa kecil persekutuan masa sekolah dulu huhu. Tapi rasanya maksud di sini ialah biasiswa uni. Kenapa aku tak dapat biasiswa? Masa zaman aku, student diploma uitm tak ditawarkan biasiswa, samaada dari jpa atau pun mara. Aku tau sekarang dah ada, kan? Rasionalnya mungkin masa tu kitorang sumer duduk kolej, makan free, yuran 200 hengget. Tak perlu kot biasiswa. Buku boleh beli pakai daun atau kelopak bunga seroja. Tak, aku tak kisah pun. Sebaliknya kami boleh memohon pinjaman dari yayasan negeri masing2 atau mana2 pihak lah yang nak mengoffer pinjaman. Tapi kebanyakan agensi tak bagi pinjaman kat student diploma. Diploma memang didiskriminasikan, ek?

Sampaikan itu ari, semasa berada dalam sebuah mesyuarat, aku mendengar stetmen seseorang ni yang mengatakan, student diploma ni biasanya merupakan pelajar yang ketinggalan atau lemah dalam akademik. Tak dapat masuk matriks atau uni, tu yang buat diploma tu. Serius aku kecik ati siot. Adakah 'masyarakat akademik' berfikiran sedemikian? Betapa tak adilnya. Adakah kalau pun kita buat diploma, kualiti diploma itu turut rendah?

Kerana di uitm, program diploma adalah teras pada suatu ketika dulu. Selepas tahun 1999, bila diploma lanjutan dinaik taraf kepada ijazah sarjana muda, baru lah program degree uitm 'dipandang' orang. Sehinggalah sekarang, semua program diploma itu telah didistributekan kepada kampus2 cawangan (bermula sejak aku kena transfer ke dungun dulu). Tapi tak tau lah kalau encik tersebut maksudkan student diploma 'sekarang'. Kot. Zaman aku student diploma pun terdiri daripada student yang excellent dalam spm hehe perasan. Ok, cancel kecik ati.

Berbalik kepada isu asal.

Jadi nak dipendekkan cerita (aku tak cerita pasal zaman degree pulak sebab cerita panjang dah aku ceritakan banyak kali dalam blog ini), aku tidak menerima sebarang biasiswa sepanjang belajar di ipt. Cuma pinjaman yayasan johor masa diploma je. Maka, kiranya aku bebas la dari membalas jasa kerajaan kot ek? Banyak ar! Tak ingat, dalam slip yuran dulu derang ada tulis kos sebenar pengajian serta subsidi yang diberi? Tak ingat ko sekolah kat mana? Tak ingat ko lahir dan dibesarkan kat mana? Giler tak ingat? Maknanya masih banyak la jasa kerajaan yang perlu dibalas ek? Sampai bila? Ke selama nya aku kena hidup di atas budi kerajaan? Teringat slogan felda, budi disemai, bakti dituai. Ok, takde kaitan.

Eh, kan aku kerja kerajaan? Boleh tak kontrakan jasa kerajaan tu dengan jasa aku berkhidmat dengan kerajaan sekarang? Woi! Tu pun nak berkira ker? Tak lah, saper yang berkira sekarang? Hmmm...

Sebenarnya biarlah aku jelaskan pendapat aku di sini. Aku tak rasa memangkah bn adalah satu kekdah membalas jasa kerajaan. Sebab yang memberi biasiswa itu ialah kerajaan, bukan pm. PM hanya lah 'alat' (macam diperalatkan pulak bunyinya) atau egen pemberi biasiswa tersebut. Tak kisah la biasiswa ke, subsidi ke, sama je. Aku tak rasa biasiswa tu ialah satu idea yang didiscover oleh kerajaan bn pada suatu ketika dulu. Seluruh dunia mengguna pakai kekdah ini, lama dahulu dari mesia. Jadi, aku tak rasa kalau kerajaan kita selama ni bukannya kerajaan bn, biasiswa ini tidak wujud. Lagi pun, duit tu pun bukan duit dia pun kan. Dah tentu2 duit pembayar2 cukai. Termasuk mereka la kot. Dalam kes ini, pembayar cukai bukan lah orang bn semata. Aku yang bukan orang bn ni pun bayar jugak. Eh?

Ok, cukai pendapatan memang aku tak pernah bayar. Berapa sangat lah gaji aku kan... Tapi aku bayar cukai perkhidmatan, cukai jalan, cukai barang2 import (termasuk lah stokin, selimut, kain, baju yang dipakai hari2 yang made in china tu) dan sebagainya. Jadi, siapa kata bn yang bagi biasiswa?

Tak dapat aku bayangkan, macamana agaknya kalau undi tu dibuat secara automatik, barangsiapa pernah dapat biasiswa, undi dia terus masuk kat bn. Cer bayangkan...

Ini bukan soal balas jasa, tetapi soal integriti, amanah, bersih dan adil. Kalau kerajaan kita mempunyai ciri2 ini, takkan lah aku nak undi yang lain kan. Mesti lah aku nak terus dengan apa yang ada sekarang. Tapi sekarang adalah sebaliknya. Memang banyak yang baik. Eh, aku kerja gomen, aku buat benda baik, apa? Bukan lah gajah depan mata tak nampak, nyamuk seberang laut nampak. Masalahnya ni gajah nampak, nyamuk pun nampak.

Kesian kat encik director aku. Sambil berjalan pun berfikir, mana nak cari duit nak baiki mesin, nak baiki ekon, nak banteras merpati, nak beli katil baru untuk student, nak itu nak ini. Betul ke gomen tak de duit? Tapi kenapa yang kiter nampak adalah gomen kaye, banyak duit, siap boleh tabur merata2?

Nampaknya banyak contoh diberi oleh si anon yea. Dari diri sendiri ke kawan yang balik obersi tak dapat kerja, sebaliknya ciner yang dapat, sehinggalah kisah pakcik yang anak beranak tak pangkah bn itu. Hujungnya aku tak faham, apa kaitannya dengan pemimpin yang mengungkit pasal biasiswa?

Kalau pasal student obersi tu, aku tak faham apa kaitannya dengan biasiswa? Dah kalau pointer  pun 2.1, aku yang melayu pun takmo ambik kerja (kalau aku ada company la). Bukan tak nak tolong melayu, tapi kalau belajar pun dia tak bersungguh2, adakah dia akan bersungguh2 bila bekerja? Ok, mungkin uni yang dia belajar tu ialah univesti harvard. 2.1 tu setaraf 3.7 kot ek? Mungkin dia boleh berubah, atau berbakat dan berkaliber, tapi, siapa berani mengambil risiko? Ini takde kena mengena dengan KM dia orang ciner. Dah company tu ciner punya. Bukan kat penang je ada orang ciner. Lagi pun bukan baru 5 tahun ni je km dia orang ciner. Dulu kohsukoon tu melayu ker? Kalau company melayu nak ambik budak melayu dengan pointer 2.1 tu, ambik la. Orang ciner tak rugi pape pun. Ke maksud point tersebut ialah, kalau pr menang, nanti, pm kiter ialah limkitsiang? Cuba fikir lapisan kedua. Dalam perlembagaan pon, pm kiter dilantik dengan budi bicara oleh ydpa. Kalau baginda tak berkenan, takmo der dia setuju dengan perlantikan itu. Dalam perlembagaan juga ada mengatakan bahawa islam adalah agama rasmi persekutuan. Dan ydpa tu pulak, bukan melayu islam ke baginda? Kalau pun baginda dah terkenan kat orang ciner, ingat majelis raja2 nak duduk diam je ker? Derang sumer melayu islam, aper...

Sebab tu aku bersetuju apabila kabinet tidak meluluskan tayangan umum kepada filem tandaputera. Rasionalnya, filem tu tentang tragedi 13 mei. Dan ia melibatkan isu paling sensitif dalam negara kita ni, iaitu perkauman. Sejarah is sejarah, tak perlu dipertontonkan lagi kerana yang akan menontonnya nanti, kita2 jugak. Lain lah kalau filem perang ngan jepon ke, perang ngan belanda ke. Derang bukan duduk kat sini lagi dah. Ini, bangsa yang sama ditunjukkan berbunuhan, bangsa yang sama jugak yang menontonnya, bangsa yang sama tempat kiter beli kain pasang. Dalam kes ni aku setuju pulak dengan kerajaan ek?

Selalu jugak aku dengar, nanti besok2, penang tu akan jadi macam singapore. Orang melayu dah tak berkuasa dah. Orang melayu dah takde tanah dah. Orang melayu pupus. Aku bukan lah penyokong ciner. Aku tak berapa suka menyentuh cerita tentang orang ciner sebab hakikatnya aku tak kenal pun mana2 orang ciner. Kawan ciner pun aku ada sorang je. Hi chua! Tu pun sebab sama2 masuk kerja. So, macam yang aku katakan tadi, aku tak faham apa kaitannya dengan isu ini.

Sebab pr bukan lah pakatan parti2 orang ciner. Kan ada pas? Pkr dan dap tu pun mix pelbagai kaum. Aku selalu fikir, kalau kat tempat tu majoriti ciner, apa salahnya pemimpinnya pun orang ciner? Errr kurang ke melayu aku kalau cakap macam ni?

Tentang mesir dan algeria tu, aku takde pengetahuan mengenainya. So, no comment jugak.

Akhir kata, kepada si anon, aku tak tau samada kau duduk kat us (betul ke?) tu untuk bekerja atau study dan berapa lama kau duduk obersi. Jadi, takmo lah aku membuat spekulasi di sini. Tahniah kerana berjaya mempertahankan hujah tuan dengan contoh2 yang banyak dan saya yakin, benar2 belaka. Yang baik jadikan teladan, yang tak baik jadikan sempadan. Terima kasih kerana menyukai blog ini, walau pun kiter berlainan ideologi politik hehe. Jangan le mare, saya dengan roomate saya pun berlainan pendapat dalam politik, ok. huhuhu (tapi pegi jelajah sama2). Peace yor! Jangan lupa balik mengundi (atau undi pos) yea!

p/s dsai selalu gunakan perkataan 'bila' kita dapat tawan putrajaya..., instead of 'kalau' kita dapat tawan putrajaya... bila tu agak pasti, sedangkan kalau tu macam tak pasti.

p/s kalau boleh habis kat sini je lah yea. nak sambung kalu, tulis kat blog sedara/i sendiri.

p/s akhir kata, undi adalah rahsia. serius!