BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 18 April 2013

Bola Lagi dan Lagi dan Lagi



2 minggu berturut2 pada awal bulan april ni ada bola kat larkin. Mula2 ligasuper cam biasa, lawan terengganu. Kendian pialaFA suku akhir lawan selangor. Seperti yang sedia maklum, jdt menjadi lauk ketika di selangor itu ari. Kekalahan tu tidak lah aku sedihkan sangat sebab dah dapat agak. Tapi yang aku sedihkan ialah bila timbul pertengkaran selepas selesai pertandingan. Katanya encik-bekas-keeper-kebangsaan tu marah2 kat syafiqrahim. Media melaporkan jdt telah mula retak menanti belah. Alamak! Dah lah presiden kena gantung (masa tu lum resign lagi). Camne nih? jdt nak bubar ker? Nanti lah dulu. Tunggu parlimen bubar dulu boleh tak? Tapi encik suami meredakan kerisauan aku. Katanya, orang tu dah kalah, penat main, kena marah pulak, memang lah berdesing telinga kan. Lagi pun kan tu liga super. Banyak lagi perlawanan. Ok, lega sikit. 

Nak dijadikan cerita, masa game dengan terengganu tu, manusia luar biasa ramai. Dari tengahari, masa beli tiket pun dah ramai orang. Kami masuk macam biasa, lepas maghrib. Tapi sedih, takde tempat duduk dah. Terpaksa duduk kat tangga, bawah, mengadap pagar besi, tapi kat tengah,. Cumanya nampak la semua muka players. Baru aku tau yang aidilzafuan tu sebenarnya tinggi orangnya hehe. Dari sini jugak, aku rasa kalau kiter jerit kat player, derang boleh dengar. Bunyi speaker pun jelas kedengaran dari sini. Cuma suara kelab penyokong je yang tak berapa nak dengar. Sayup2 jek.

Tengok lah ni. Tak menarik langsung view nya. Terpaksa main acah2 dengan tiang pagar. Lepas ni berazam nak beli tiket grandstand la pulak. Tapi tu lah, tengahari memang dah habis dah. Kena pergi pepagi kot. Takpun kirim kat budak alip yang dulu tukang belikan tiket tu.

Untungnyer jadi orang yang rendang, dapat tengok seluruh padang. Kalau tinggi sikit nampak padang, tapi tak nampak player la.

Setiap kali aku akan ambik gambar scoreboard supaya aku ingat kat mana aku duduk.

Menang melawan terengganu, tapi lupa lak berapa gol huhuhu. Habis game terus balik kota.

Minggu seterusnya, suku akhir pialaFA. Alaaa kan aritu menang dalam kumpulan lawan kedah kat kedah yang penalti tu. Ni suku akhir pertama la. Bila ingat kekalahan kat shah alam tu ari, kecot perut aku nak pegi tengok game ni. Tapi, rasa rugi pulak kalau tak pergi. Ni bukan liga lagi. Dah masuk quarter final dah. Maka, sekali lagi kami ke larkin. Dah macam kampung kedua dah larkin tu. Dah naik hapal dah jalannya.

Lepas beli tiket, kami terus ke kampungkurnia. Nak solat kat masjid tragedi hari raya kununnya. Sejak jumpa balik aritu kami tak pernah pergi situ lagi. Pergi kali ni baru lah aku nampak gambaran sebenar tentang apa yang berlaku.

Oh, ok, kampungkurnia ni rupanya kat belakang stadium jek. Nampak tu.

Memula ada naik bukit. Hujung bukit tu ada simpang tiga.

Masjid di sebelah kiri, kereta park kat belah kanan.


Encik suami masuk ikut pagar ini.

Tapi keluar ikut pagar sana yang dekat rumah oren tu.

Masuk sini, keluar sana. Dari sana, dia belok kiri. Ada turun bukit. Kat situ lah kereta tidak ditemui. Tapi kalau aku pun boleh keliru jugak sebab suasana nya sama hihihi.

Padahal kereta park kat hujung bawah bukit kat depan tu.

Ok lah, sajer menyakat.

Ni minggu lepas nyer, kami lalu kat kawasan perindustrian tebrau IV untuk ke jasko. Sajer nostalgia de amor. Memula pergi kilang pne elektric. Lepas spm aku kerja kat situ, manakala encik suami kerja kat situ lepas grad degree. Hidup lagi kilang ni. Kendian kami ke pne pcb pulak. Ni kami sama2 kerja masa cuti semester ke 3 diploma. Aku dengan eita. Selalu kena shift malam. Tapi encik suami tak sama shift. Masa tu BIL pun kerja kat sini, tapi engineer la.

Tempat jatuh lagi dikenang.

Teringin nak masuk. Harap2 satu hari ada la student buat praktikal kat sini ke dan aku yang melawat derang.

Masa game dengan selangor ni, kami dapat masuk stadium awal. Aku tokleh solat dan encik suami senang nak solat kat mana2. So, kami masuk pukul 6.30 petang. Umangaih... serupa je masuk lepas maghrib. Dah penuh dah. Ingat dapat lah duduk kat tempat duduk yang sebenar. Last2 dapat duduk kat tangga jugak. Tapi kali ni rasanya ini lah view terbaik dalam banyak2 kali yang aku pergi, tapi tempat duduknya adalah yang terburuk sekali. Sakit pinggang, sakit kaki, sakit montot ok. Pulak tu tangga ni adalah laluan utama orang yang dari bawah nak keluar. Sekejap2 orang lalu je lah. Sempit pulak tu. Tapi tu semua boleh dilupakan bila game start. Memang lah tak sebaik duduk di grand stand atau di tingkat atas, tapi dah cukup baik dah ni. Ni baru lah carrre...

Tapi, lama lah pulak nak tunggu pukul 8.45. Sibbaik dah bawak majalah sebagai bekalan. Tapi rasa macam poyo lah pulak membaca kat celah2 keriuhan gitu kan huhuhu.

Dan senja pun berlabuh. Rupanya orang lelaki ada tempat solat sendiri. Tempat terbuka dan berjemaah lagik. Ramai jer yang solat, tapi lebih ramai yang tak kot huk huk huk. Tapi untuk pompuan tak tau pulak cemana.  

Penyokong selangor datang berbas2. Ni rasanya penyokong pelawat yang paling ramai setakat ni. Kelantan belum turun sini lagi. Dan gendang derang lagi kuat dari tuan rumah sendiri. Fikir logik pun, derang biasa main kat stadiumshahalam kan. So, kekuatan gendang tu pun kena lah berkadar langsung dengan kapasiti stadiumshahalam. Tetiba masuk stadiumlarkin, tenggelam terus suara penyokong jdt uhuks.





Kiranya ini lah pertama kali aku tengok jdt kalah kat stadium larkin. Selama ni menang atau seri jek. Sampaikan aku terlupa yang jdt pernah kalah mula2 dulu kat pahang dan yang terbaru kat selangor. Tapi kalah kali ni tak lah lauk sangat. 1-2. Nampak melawan la jugak. Oh, malam tu juga merupakan kali terakhir guiza dan nero bersama jdt. Lepas abis game tu derang buat acara perpisahan katanya. Tapi aku dah balik la. Selalunya aku akan bergerak keluar bila cukup 90 minit. Standby depan tangga. Abis je masa tambahan, terus berlari turun tangga. Setakat ni kekdah tu berkesan la untuk mengelak kesesakan.

Dan selasa kemarin, suku akhir kedua pulak kat shahalam. Ni lagi lah kecot perot nak tengok. Tapi kecot perot kat rumah je lah. Bukan apa. Sebelum ni aku rasa jdt sangat bergantung pada guiza. Dan bila dia dah takde, pada siapa lagi hendak disandarkan harapan? Rupa2nya jdt dah ada pengganti. Sorang dipinjam dari johorfa, andrezinho, sorang lagi diambil dari argentina, leonel nunes. Masa leonel masuk menggantikan awe, aku terus, mak oi, kenapa gumuk beno? Lagi gumuk dari safiyangmenunggang (dia takde lah gemuk, cuma berisi jek huhu). Tapi bila dia masukkan gol yang pertama, ok, ini lah yang aku katakan fokus semasa menendang masuk ke dalam gol. Kalau kita fokus, tendang dari jauh pun boleh masuk. Tahniah nunes!

Dan akhirnya jdt melayakkan diri ke peringkat separuh akhir piala FA ini tahun. Tak sabar nak tengok jdt lawan pahang nanti. Ikut track record, tu ari jdt kalah di tangan pahang. Tapi tu dulu, game pertama. Apa2 pun, tengok dulu game besok dalam liga super. Biler tah semi tu. Semoga jdt lebih maju pada masa akan datang. Luaskan Kuasamu, Johor! (aku baru perasan yang 'luaskan kuasa' tu ada dalam lirik lagu bangsa johor hehe ... luaskan kuase menaungkan kami, rakyat dipimpini lalala).

0 komen: