BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 26 September 2007

Kaki dan Kasut

Al-kisah grill rumah sewa ku telah pun dipasang semalam. Aku pun tak tengok lagi. Tapi menurut abang, biasa je. Takde lah kot kerawang2 macam kebanyakan rumah area tu. Lantak ler, duit dia kan. Makcik tu pon datang semalam. Abang bayar sewa sekaligus. Memula dia suh abang datang umah dia je bayar sewa. Oh, perkembangan terkini tentang makcik itu. Dia masih mengganggu abang dengan sms yang bukan2. Bulan pose ni tiap pagi sms gini : ’bangun sahur bg’. Aku suspect ’bg’ tu ialah ’bang’. Tak sedo diri punya makcik. Mentel kan?

Semalam aku ikut pergi pasar Ramadhan kat bandar. Naik bas reramai ngan student. Masa kat dalam bas tu, driver ni pasang cd ceramah agama. Seronok dengar. Salah satu yang aku ingat, dia cite pasal kejadian Allah s.w.t., iaitu kaki. Dia cakap, kalau kita beli kasut, tak kira murah ke mahal ke, lama-kelamaan kasut tu akan haus kan? Tapi cuba tengok orang tak betul kat bus stand yang berjalan kaki ayam tu. Kaki dia bukan makin haus, sebaliknya makin tebal (kematu) kan? Agaknya kalau kaki makin haus, maunya tinggal tulang jek kan? Ha... tu lah salah satu kebesaran ciptaan Allah s.w.t. yang orang tak perasan.

Eh, tambahan lagi. Dalam ceramah tu jugak dikatakan, hanya ibadah puasa sahaja antara ibadah2 ni yang Allah s.w.t. sendirik yang nilai. Kalau sembahyang berjemaah ke kan kita tau dikira 27 kali ganda. Kalau ibadah lain pon ada rate tertentu pahalanya. Tapi untuk puasa, special sket, kiraannya depends pada amalan kita dalam bulan tu dan Allah s.w.t je yang dapat menilainya. Wallahua’lam.

Tuesday, 25 September 2007

Kisah Seorang Patriot

Adakah anda seorang patriot? Kalau ikut kefahaman aku, patriot tu maknanya orang yang setia pada Negara. Macamana cara menunjkukkan setia pada negara? Salah satu daripadanya ialah menggunakan minyak Petr*nas. Boleh gitu? Sebelum aku bercerita lebih lanjut mengenai kisah seorang patriot nih, mari selami cerita jalan-jalan tak habis-habis aku minggu lepas. Huh! Lega dah abis dah kelas abang kat Cia*t.

Khamis lepas, seperti dijanjikan, majlis berbuka puasa telah berlangsung dengan jayanya. Berjaya bagi aku sebab aku boleh tambah nasik tomato itu. Huhuhu. Rupa fizikal nasik tu memang ler tak begitu memberangsangkan. Tapi rasa nya, dengan ayam masak merah plak tu... pergh! Memang sodappp.

Majlis tu patutnya start 6.15pm, tapi tah cemana, kad jemputan aku dah terjatuh celah cubical nih, takleh ambik, jadik aku main lenjan je datang kul 6pm. Hek’eleh, lum ada staf pon, Bebudak je tengah susun2 makanan. Bagi nak cover malu, aku pun turun ke surau. Sempat baca Yasin seround. Kul 6.30pm baru aku naik semula. Ha... barulah ramai staf. Makanya, majlis pun bermula dengan ucapan sesikit. Kendian penyampaian cenderamata kepada budak praktikal itu dan sorang staf yang baru jadik bapak. Time tu lah pulak bateri kamera kong. Dah... takde gambo langsung pada masa kejadian. Tak lama kendian, buka lah apalagi! Pas makan, aku terus gi surau, Maghrib, Isyak dan Terawih sekaligus.

Hari Jumaat tak wajib gi seminar nafas baru tu. Perokok je wajib gi. Student lelaki bengkel kami, sumer kena gi. Ada ke patut pepagi bleh isap rokok kat toilet? Ari lain takpelah, ni ari puasa. Ari lain tu pon patut takleh gak, tapi bleh la consider lagi kan. Padan muka kena ngadap tatatertib.

Petang lepas punch, seperti biasa la... aku balik BP. Huaaa banyak lori balak kat Jemaluang. Lambat lak lori tu kuar arinih. Salu dah sampai Kluang baru jumpa lori2 nih. Makanya aku dah lambat 15 minit masa keluar dari jalan ngeri itu. Mamat penggodeh server tu laju je motong lori2 tu. Berani mati punyer orang.

Sampai rumah dah kul 7pm. Abang belikan nasi beriani, murtabak, soto, sup gear box dan air tahu serta tahu panas. Banyak nyerrr. Lepas Maghrib sempat ler aku menjahit span baju jap. Nak hantar baju tu esoknya, dah tak sempat nak anto jahit tepi. Aku jahit zigzag jek. Kendian gi terawih kat surau ekspress jek.

Balik Terawaih patut dah kena bergerak ke Nilai. Tapi aku sebagai peminat Jack Bauer, kena la kasi support kat dia. Ha... ni sorang lagi patriot, tapi bukan Mesian lah. 24 start kul 10.45pm, so kul 12am baru kami bertolak. Isi minyak penuh kat Parit Yaani. Perjalanan sangat lah lancar. Sampai rumah Ngah lebih kurang kul 2.30am. Kot? Aku pun tak ingat. Sampai2 jek, tanpa berfikir panjang, terus kebaboom tido. Seperti minggu lepas, kul 7.30am kami bergerak ke Shah Alam Bandar Anggerik.

Tidak seperti minggu lepas di mana aku terus tido sebaik sahaja abang gi kelas. Sebaliknya, aku terus pergi PO untuk mengepos kain yang dibeli oleh seseorang. Dah sampai pon kainnya semalam. First time aku masuk PO Shah Alam. Selama 7 tahun duk sana, takde sebab nak gi situ. Dalam uni pon ada PO sendirik. Apa ke he nye nak gi jejauh kan. Memula aku ambik nombor. Selepas menunggu hampir 5 minit, baru lah nombor ku dipanggil. Baru aku nak hulur bungkusan itu, dia cakap, Posl*ju kaunter 12. Hek’eleh lagi. Buang masa jek. Sibbaik tak lama. Lepas settle tu aku pon blah. Tak terus balik, aku singgah kompleks kuarkan duit kat Myfriend. Sibbaik la masih pagi, kedai2 bazaar pun tak bukak lagi. Kalo tak, maunyer melayang seploh dua.

Pastu aku terus balik Cia*t. Tidak! Aku tak tido lor... Sebaliknya aku terus menjahit. Pekerja Produktif, Negara Kompetitif. Itulah moto yang aku amalkan pada hari itu. Tapi, apakala menjelang pukul 11.30am, mataku mulai kelat. Sempatlah aku lelap setengah jam sebelum dikejutkan dengan bunyik besi. Mak ai... ari ni baru nak repair lampu. Ari lain takleh ker? Oleh sebab gangguan tersebut, terpaksa lah aku meneruskan aktviti produktif aku tuh tadik. Sempat ler complete 2 batang leher.

Dalam kul 10am gitu, aku pun berjumpa dengan seseorang untuk memberi baju yang siap ku jahit. Jumpa sekejap jek, tak sampai seminit.

Kul 3pm lebih, tetiba abang pon muncul. Ler… nape tak tefon? Bateri kong. Lagi. So, kami pon pergi ke bangunan makmal untuk mengangkat PLC. Lepas tu terus lah menuju ke selatan. Kuar tol Hi*om. Masuk tol KL*A untuk ke Nilai Squ*re. Kali ni nak belikan kawan Yayu nyer langsir la pulak. Langsir pon boleh main kirim2 ek. Penat kuar masuk, last2 beli kat kedai pertama gak. Murah sket. Kedai sama aku beli langsir aku arituh. Sebelum balik, sempat rembat tudung satu. Lega dah ada tudung untuk hari raya pertama. Takyah pikir. Susah tau carik tudung!

Pas tu kami kuar tol Nilai. Konon nak buka kat Muo. Sekalinya, dekat2 Ayer Keroh abang dah ngantuk. Maka sekali lagi, minggu ni kami buka di Melaka. Memula niat nak carik mana2 pasar ramadhan yang dijumpai. Last2 decided to pergi Tesco je lah. Rupanya memang kat situ pon pasar ramadhan paling meriah. Tak sesia. Jalan punya jalan, beli nasi tomato (pengaruh jamuan aritu) dan air tebu. Tengok2 kat belakang pasar tu ada gerai makan. So, buka kat situ je lah. Abang order nasi goreng paprik. Sementara nak buka, aku jenjalan kat area jual baju tudung. Banyak nyerrr. Jumpa gak satu tudung matching ngan baju, tapi mahal. Kisahnya, masa kat Nilai tu aku dah tawar tudung tu. Tapi tak dapat la rege yang aku mintak. Abang cakap, nape tak pergi je, nanti dia panggil balik, dapat ler rege tu. Taktik Petaling Street nih. Kisahnya, konon aku nak cuba ler kat Melaka pulak. Non ado! Apa kala aku kuar je kedai tu, dia selamba jek. Hahaha padan muka. Tapi tak kisah lah. Selamat duit aku.

Lepas buka, cepat2 pergi masjid Al-Azim. Abis Terawih, kami balik kuar tol semula. Memang lah jalan baru tu best. Tapi dari Muo nak ke BP tu yang sakit ati. Baik kuar tol jek. Di sini lah segalanya bermula. Apa tu? Ni nak masuk kisah seorang patriot lah nih.

Pada mulanya perjalanan sangat lah lancar. Tapi perasan tak, sepanjang cite aku tu, ada satu perkara yang aku lum buat? Cuba teka... Haaa salah. Perkara tersebut ialah isi minyak. Waktu kuar tol tu minyak banyak lagi. Tiba hentian Pagoh, abang pon masuk, nak isi minyak. Time tu signal dah nyala. Kalo ikut kira2 aku, boleh jalan dalam 10-20km gitu. Sampai je stesen minyak, tengok2, Mo*il/Es*o. Di sini lah abang cuba membuktikan semangat patriotiknya dengan keluar dari stesen itu dengan penuh harapan, sempat lagi isi kat Parit Yaani tanpa memikirkan bahawa jarak antara Pagoh ke Yong Peng itu agak jauh jugak. Lebih 30km. 5km dari susur keluar ke Yong Peng, kelihatan papan tanda susur tersebut. Ala lagi 5km je, kata aku dalam ati. Tapi, siapa lah aku untuk menelah penggunaan fuel AH ku itu pada usinya baru mencecah 2 bulan. Maka, di kilometer 102.6 Lebuh Raya Utara-Selatan, AH ku telah memperlahankan pemanduannya. Aku tengok abang, abang tengok aku. Kami berenti betul2 di belakang sebuah rumah. At least kalo kena apa2, leh jerit mintak tolong.

Memula datang sorang cine, kendian datang sorang lagi. Sibbaik ada alasan. Kendian telefon Toy*ta 24 Seven. Dia pass kat Pl*s. Pl*s pun sampai dari Pagoh. Apa yang datang? Sebuah kenderaan 4x4. Minyak spare tak bawak. Tarik, takleh sebab takde roda. Kete auto mana leh tarik gitu je ma... Huhahuha tefon Toyolta lagi. Last2 ikut Pl*s gi Yong Peng, beli minyak, kendian tumpang mana2 bas gi KL (Yong Peng kan salu jadik tempat bas berehat) isi minyak dan selesai. Dan itu lah yang berlaku. Aku tunggu kat surau, abang gi buat sumer tu. Risau gak abang gi sensorang. Karang kena kidnap ker kan. Naya jer.tapi aku pikir, dekat jek, tak sampai 2km. dah nampak pon lampu susur kuar. Kira2 15 minit kemudian, sedang aku membaca Yasin (untuk keselamatan abang) barulah aku teringat, abang ada dalam RM20 je duit cash. Mesti cukup untuk beli minyak je kan. So, aku pun bergegas menelefon abang. Remember? Bateri tefon abang kong sebelum balik tadik? Ya, abang guna tefon aku. Huh! Abis kredit aku tefon Toyolta. Sudahnya, time kami dah settle tu, dia baru nak anto agen dia dari Yong Peng. Nak kena komplen nih. So, time aku tefon tuh, abang dah nak kuar tol. Jadi, aku pon tunggu lah kat tol tu. Keluar tol, terus target nak isi minyak kat Parit Yaani. Tadi dapat isi RM 8 jek. Minyak Mob*l.

Kepada abang, ayang berbangga abang setia pada negara dengan bersemangat patriotik yang tinggi. Tapi, dalam keadaan tertentu atau darurat, kita bole isi minyak jenama lain gak apa. Harap abang ambil iktibar dari kejadian ini. Walau apa pun, abang memang seorang patriot!

Wednesday, 19 September 2007

Puasa 5, Masijd/Surau Pon 5

Yeay! Akhirnya blogger dah bole access dari ofis ku ini. Macamana boleh berlaku sedemikian? Al kisahnya, ada lah seseorang staf baru kat sini yang datang dari 'tut'. Masa kat 'tut' tu, dia ketua unit pusat sumber dan kira otai la part server2 nih. Maka bile sampai kat sini, dia masuk department lain. Dan tanpa memberi salam dulu, dia telah menggodeh server itu lalu server telah down selama beberapa hari ni. Apakala aku on PC pada hari ini, walla! blogger dah tak kena block lagi. YM aku lom check lagi. Excited nak update blog benonya. Mentara dia lum dapat idea nak block site apa (hopefully dia terlepas pandang blogger), better aku gunakan sepenuhnya kesempatan nih.

Last week aku rasa memang penat tahap gaban punyer. Mana tanye, 5 hari pertama puasa, aku buka di tempat berlainan. Rabu tu, kami terawih kat surau Parit Jambul. Hihihi kelako je nama dia. Surau ni sangat sesuai dikunjungi kalau nak cepat. Monorail punyer laju pon takleh lawan. Kul 9pm dah abis. Aku buat 8 rakaat jek, derang buat 20. Tapi yang rasa tak best tuh, dia takde balas2 pantun tu. Tiap rakaat pon takde doa amin amin amin tuh. Balik terawih, terus siap2 beg nak balik Kota. Kul 10pm lebih gi ambik Ulin, kendian gi carik makan. So sad. Banyak kedai dah tutup. Last2 gi cafe Pak Long. Aku order nasik goreng paprik, tapi dia terlepas dengo. Bile abang dah abis makan baru nasik aku siap. Dah patah selera dah. tapi nasi goreng ikan masin dia boleh tahan sedap.

Pas makan, terus jalan. Biler ek kali terakhir aku balik Kota? Erm... bulannnnnnn 6 kot, masa kenduri kawin kawan2 tuh. Aiyooo sungguh lama kan? Itu balik Kota. Balik AT5 last bulan 4 kot, masa sekali ngan Yayu, masa Mala abis ari. Macam lupa daratan jek bunyik nyer kan?

Sampai Semenchu lebih kurang kul 12.30am. Aku terus tido. Sahur pon tak bangun. Kul 3pm baru balik AT5. Sampai2 je, tengok tembok depan rumah (tempat menongkrong) dah runtuh. Aik? Nak buat rumah lagi ke abah nih? Tanya abah, abah cakap, dia yang langgar naik kete Mala. Masuk rumah, mak cakap, jangan tanya abah pasal tembok tu. Abah mcam trauma gitu. Sok sek sok sek kisahnya, aritu abah nak sapu daun rambutan kat depan, tu yang nak alihkan kete Mala. Pastu Mala pon kasik kunci. Aku rasa dah lebih 15 tahun abah tak drive kete. Lesen dia sentiasa renew jek. Nak jadi kan cite, time tengah reverse tuh, tah camane, abah ter tekan minyak ngan kuat. Makanya ternaik la kete tu sampai meruntuhkan tembok tuh. Kisahnya dua kali abah tertekan minyak tuh. Masa tu mak tengah pegang anak Mala. Yang si Mala ni pulak berkejar lah nak selamatkan abah yang dah terjerit2 dalam kete tuh, panik. Kesian abah. So, lepas Mala tarik handbraje tu, dia pon ada kebenjolan sesikit dan blur. Dia cakap, abah yang tarik handbrake. Abah cakap, Mala yang tarik. Kalo tengok keadaan tembok tu, macam tak caye je kete tu tak remuk teruk pon. Ada la kemek, tapi cermin belakang pon tak pecah. Gitu lah kisah nya. Ni yang aku dengo ler. Kekadang derang ni saje exxagerate kasik dramatik sket cite tuh. Pendek cite, jangan sebut pon pasal kes tu kat abah, nanti abah ala-ala rasa bersalah dan trauma gitu. Mak cakap, malam tu lepas Isyak abah terus tido. Kesian kan?

Hari tuh kami berbuka biasa-biasa aje. Nasik, lauk ayam kari bungol ngan daging masak kicap. Terawih kat masjid AT5, ramai makcik2. Tak jumpa pon rakan sebaya. Esok nye lebih kurang kul 10am kami dah balik. balik Semenchu ambik Ulin, kendian terus gerak ke BP. Sampai BP dah kul 12pm. Abang gi Jumaat sambil anto Ulin kendian ambik PLC kat lab. Lebih kurang kul 3pm, kami pon bergerak ke Nilai pulak. Sampai Nilai, dekat2 kul 6pm. Singgah pasar Ramadhan Taman Semarak. Huaaaa banyak nyer makanan menyelerakan. Balik tu bawak balik roti john, char kuey tiow dan kebab. Sampai rumah Ngah, lagi 15 minit nak buka. Sempat mandi dulu. Banyak lak makanan. Terawih kat taman Desaria pulak. Ramai mat myanmar kat situ. Derang nyer mazhab wat 20 rakaat. Pempuan sembahyang kat khemah je, tak muat.

Malam, lepas tengok 24, iron baju dan tido. bangun sahur dah dekat 5.30am. Kelam kabut telan nasik. Hihihi. Ngah yang kononnya nak bertolak ke Kuantan lepas sahur, bangun saing kitorang. Sibbaik bibik dah masak nasik ngan maska sayur n telur goreng.

Kul 7.30am dah keluar rumah. smapai Ci*st, aku terus tido dalam kete. Sedar2 dah kul 9.30am, dah panas. AKu pon pindah kete ke surau. Masuk surau, sejuk jek. lagi lah rasa nyaman gitu nak tido. Hah, hambik ko, kul 12 baru aku terbangun. Petang tu aku menjahit je dalam surau. Kul 4 lebih kelas dah abis. Kami pon terus balik. Singgah Nilai Square, survey kan tikar untuk Yayu. Pastu terus masuk highway. Masuk tol Ayer Keroh, gi Jusco. Takde pulak P kat situ. Buka M jelah nampaknya. Dapat kurma sorang 2 bijik.Lepas Maghrib kat situ, pegi masjid Al-Azim. Terawih kat situ. Hm... dah 4 tempat aku terawih. lepas terawih konon nak moreh kat char kuey tiow Telok Mas. Sekali tengok, jalan baru dah siap. Saje lah nak try. Tak jadik lah makan kat situ. Jalan baru ni tak banyak sangat traffic light macam kat jalan ke Tampin tu. Sangat lancar. Dah tak yah lalu Plus lah cenggini. Dari Muar ke Rembau dah ada highway free. Tapi nak sampai ke Muar tu yang sakit pinggang aku. Rembau-Seremban lagi ler. Aku rasa selagi jalan dalam tu tak dibuat highway, highway Plus tu mesti jam la. Buat ler beso mana pon lorong, kalo dah takde alternatif yang selesa, orang akan tetap lalu highway tuh.

Konon nak singgah me bandung abang sayang, sekalinya dah nak tutup. Ada takde, mee bandung Parit Bulat je lah. Tu pon, takde la sedap snagat pon. Sampai rumah memang flat abis. Bangun sahur panaskan mee bandung. Lupe laks. masa kat AT5 aku sahur. Sebab apa? Aku suka minum teh o yang mak buat setiap pagi waktu sahur. Hihihi.

HAri Ahad patutnya hari rehat sedunia kan? Tapi aku la yang ngengada takmo duk rumah. Ajak abang gi bandar. Huhuhu tak padan ngan penat! Memula gi K4. Kendian gi BP Mall. Sebelum balik, tapau P. So, berbuka P la hari tuh. Kesimpulannya, walaupun aku bercuti 4 hari, tapi aku tak berehat.

Minggu ni sepatutnya aku tak balik ari Jumaat sebab derang nak buat jamuan berbuka dan perpisahan 2 orang budak praktikal nih. Sekali dewan nak guna lak, so derang cepatkan ke hari Khamis. So, boleh lah aku balik dan aku akan ikut abang lagik. Huaaaa penat lerrr... Jumaat tu pun ada jamuan berbuka gak, tapi not compulsory la. Baik aku berbuka ngan suami ku itu. Kan kan kan?

Wednesday, 12 September 2007

3K : KLINIK, KAMBING, KUANTAN

Minggu lepas, aktiviti aku sangat lah padatnya. Sakit pinggang aku travel dari timur ke barat ke selatan ke utara ke selatan. Ari Rabu, sebaik sahaja abang call klinik, aku terus mintak cuti. Mintak 2 hari Jumaat berturut-turut. Memula kerani cuti tu cuti. Lepas kerani masuk keje, Pengarah lak makan angin ke US and Canada. Last2, aku cuti dulu baru cuti approved. Lantak ler. Dah terpaksa. So, Khamis tu, lepas punch aku terus cau cin cau.

Hari Jumaat, kul 7am kami dah bergerak ke JB. Appointment kul 10am. Sampai situ, sarap dulu. Pas tu gi klinik. Huhahuha kami disuruh gi bilik yang bernama Bilik Spermatorium. Hihihi Apa berlaku tu, kiter off record jek la ek. Pastu kami pon pergi jenjalan sebab jumpa doktor lepas Jumaat nanti. Maka, kami pon pegi Jusco Tebrau City. Aler... takde maknanya pegi situ sebab sale dah abis. Tapi terbeli la jugak baju abang selai. Ngan beli sandal kat Bata. Memang sandal aku putus pepagi tuh. Beli sandal yang sama design, kaler je lain. Best pakai sandal tu.

Pastu kami pergi masjid Sultan Abu Bakar. Sampai tu tengah khutbah dah. Khutbah pasal puasa. Tak sempat lunch, kul 2pm kami dah pegi klinik semula. Tunggu lama gak. Doktor tu dulu keje situ. Kendian dia berenti, masuk Pakar Johor. So, sekarang dia tolong2 lagi klinik gomen nih. Tapi operate ke hape dia wat kat Pakar Johor la. Yang sekali appointment tu ada la 4 ke 5 couple. Yang baru nak masuk bilik tadik pon ada. Memula husband dia gi sorang. Pastu dia call wife dia masuk sekali. Bantu-membantu hihihi. Ada sorang mat Indian ni siap tido lagi, lama sangat tunggu doktor.

Kami yang pertama dipanggil. Memula dia check segala-mala blood test dan segala test yang aku dah buat arituh. Ada satu je hormon yang agak tinggi dan dia suh buat balik test tuh. Dia suh ambik darah waktu petang plak sebab aritu aku buat pepagi. Untuk test abang pagi tadik lak, sumer ok. Tip top. Kendian doctor scan aku lak. Memula tengok alat tu cam ngeri jek. Pastu takde mende pon. Lastly, dia kasik (suh beli) acid folic je. Kalau test kali kedua still tinggi hormon tu baru dia kasik (suh beli gak) ubat yang mahal tuh. Ceh! Rugi jek aku kuarkan duit bebanyak. Dah, terpaksa dibelanjakan hehehe.

Selesai tu, perut dah menjerit2 mintak diisi. So, seperti biasa, kami gi makan kat Stulang Laut. Kureng plak rasa mee rebus dia kali nih. Pas makan, singgah Myd*n plak. Ada ler benda kecik2 yang aku nak beli. Kendian, kami pon balik. Sampai rumah kul 7.30pm. Pas mandi solat, pergi makan laks. Balik tu, jiran sebelah rumah datang borak ngan abang. Dia baru pindah barang. Cikgu sekolah apa tah. Cikgu Kamal. Dengar cara cakap pun dah tau cikgu. Wife pon cikgu gak. Sekolah Parit Hj Ali.

Esok nya Sabtu, kul 8am lak kami bergerak lagi. Kuar tol Yong Peng. Tengah berenti sarap kat Pagoh, student tu tefon, mintak postponed kelas lepas raya. Kalau ikut abang tu, dia turut je kata. Tapi aku telah mem ’provoke’ abang dengan pelbagai kekdah. Dan berjaya. Hehehe. Bukan apa, cuba pikir. Lepas raya, lum tau apa program abang. Buatnya ada program bombastik ke, nak ganti biler? Pastu lepas raya, mesti derang ada kelas lain plak, mesti nak ganti hari lain, Ahad contohnya. Aku dah set kan 4 minggu ni je gi Shah Alam tu. Karang dah tiap2 minggu lagi kena gi, patah pinggang aku nak mengikut. Aku kalo boleh memang nak tinggal jek kat umah. Tapi abang tu lah, takde geng nak carik gaduh dalam kete. Lagi, benda ni arahan dari uni abang. Mereka tu belajo kat uni tu, kena lah ikut timetable uni. Mana bleh sesuka ati ikut timetable derang sendiri kan. Bukan la berkira sangat pasal claim (ni abang yang cakap), tapi soalnya masa. Bak kata abang lagi, “Wife aku weekend je ada kat rumah. Nak buat apa2 program week day bleh la. Nak wat sampai tengah malam pon takpe.” Tapi kalau derang nak suh abang ngajo lagi untuk kelas lain takpe. Ni aku yang cakap. Rezeki jangan ditolak. Hehehe.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Cantik tak karpet aku?

So, sebelum sampai Shah Alam tu, kami singgah Nilai dulu. Kononnya nak tengok2 karpet. Kononnya nak singgah rumah Ngah sekejap. Last2, sebelum sampai umah Ngah, sempat menukar duit kepada tikar dan karpet.Hihihi. Dah lama aku nak beli benda tu, tapi takde duit. Dah ada ni la baru dapat. Kesian aku. Huhuhu.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Cantik tak tikar buluh perindu aku?

Gi umah Ngah, dia takde lak. Gi Sogo shopping ropanya. Sekejap jek kat situ. Kul 12.30pm dah bergerak lagi. Kuar tol KLIA, kuar Ebor. Carik kedai Linda Off, tak jumpa. Maka, berlapar lagi hari nih. Eh, lupa. Malam tadik gi uni ambik PLC kat lab abang. Berat nyer... Bawak 5 unit. Petang tu, abang kat kelas, aku duk luar surau, jahit leher baju. Siap ler satu leher. Sempat gak pusing2 satu Cia*t tuh. Bulan 12 nanti kat sini ler aku akan bermukim. Balik2 ke Shah Alam jugak. Nostalgia tul. Tapi aku memang suka duk Shah Alam pon.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Plak perasmian tempat nih. Kerjasama Malaysia-Jepun. Dasar Pandang Ke Timur

Masa tunggu abang, aku call Fara, tanya kan kedai Linda Off tu. Dia cakap dekat restoran hakim. Setau aku kat area hostel aku dulu tu. Adeh la... kreddit aku tinggal RM2 jek, tefon Fara yang tengah kat Bali. Huhuhu sibbaik sempat bagi info. Pastu baru teringat, semalam wedding anniversary dia. Gi honey moon ler tu.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ni ker bakal tempat tinggal aku selama 3 bulan nanti?

So, lepas abis kelas, kami gi lagi cari kedai makan itu. Takde pon kat situ? Masa kat Petro*as, abang tanya kat sorang makcik nih. Anak dia yang bagitau. Oooooo kat situ. Tak tau lah pulak aku area tu bleh naik cam gitu sekali. 3 tahun lepas lum ada apa2 kat situ. Sekarang dah penuh kedai. Aku makan mee rebus tulang. Abang makan nasik ayam. Siap waitress tu bagitau, tulang tu kambing bleh tak? Apa tak boleh pulak??? Aku kan penggemar kambing. Lahir pon tahun kambing hihihi. Boleh tahan la rasa. Kalo dah tulang kambing, masak apa pon aku belasah.

Pas makan dengan kenyang nyer, terus kami bergerak balik. Sampai rumah lebih kurang kul 9.30pm kot. Tak ingat ler.

Ahad, hari berehat sedunia. Itu je hari yang aku bleh rest pon. Tapi petang dah nak balik Mersing sebab esok nak gi lawatan sambil belajo ke Kuantan plak. Petang kul 4pm, kami kuar makan KFC. Parit Raja dah ada KFC tau. Biler la McD nak bukak cawangan. Kat BP ada satu jek kat Summit. Leceh tul nak parking ke situ. Aku suka McD! Lepas makan, kul 5pm aku terus balik.

Esok pepagi kul 6 aku da bangun. Janjinya kul 7am bas jalan. Bas luar, tunggu kat admin. Rupanya naik bas ILP dan driver ILP. Kekdahnya driver tu baru dapat lesen bas. Driver bas lama dah transfer Kepala Batas. Jumaat lepas dia last kat sini. Kalo aku tau dia baru dapat lesen, harus aku takmo pergi. Makanya kul 7.15am baru gerak. Aku dah teka dah, mesti tak sempat sampai kul 10am nih. Dengan pengalaman yang takde, tempat yang tak pernah pergi, at least kena ada 1 jam tambahan. Sempat lak berenti sarap kat Endau. Pastu berenti kencing nyer lagi. Dah kalo driver kencing, bebudak pon turun gak. Sudahnya kul 10am, Pekan pon tak sampai lagi. Masalahnya kiter dah janji saing ngan student UT*M. Tak pepasal buruk reputasi ILP (dan aku) di mata kengkawan abang.

Dan seperti kujangka. Terlajak ke Batu Hitam. Rupanya sign board dia ada tapi dah tak nampak. Tinggal papan putih je. Tengok dekat baru nampak lambang Tele*om lama. Nak tukar baru tapi lum ada bajet ler tu. Huhuhu.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pemandangan pantai di hadapan stesen

Huhahuha, kul 1pm baru bergerak ke Cherating plak. Eh, lupa cakap. Kami sebenarnya pergi ke stesen satelit bumi. Salu dengar cite orang cakap nampak kuali tu dari tepi jalan. Baru ni aku nampak. Selama ni tak nampak pon???

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pejabat stesen

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Besonya kuali tuh. Antena ok, bukan satelit. Satelit kat angkasa lepas tu ha

Sampai cheranting, huhahuha lagi, kul 3. 30pm gitu baru balik. Lunch (?) kul 4pm kat tepi jalan Beserah.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Solat kat masjid nih

Kendian solat kat masjid berhampiran depan KFC. Malam berenti makan lagi kat Endau. Sampai ILP kul 10.30pm. Huargh!!!!!!!!!! Penatnyaaaaaa...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Stesen kabel dasar laut Cherating. Kat Mersing pon ada, lagi nak pegi jejauh

Tuesday, 4 September 2007

MERDEKA PARADE DAN KONVOKESYEN

Minggu lepas, lepas aku post entry terakhir, aku dapat arahan menyertai perbarisan hari merdeka kat mini stadium. Musnah lagi plan aku. Bleh tak kalo tak mo cite pasal perbarisan tuh? Lenkali la, kalo terbuka ati aku detail kan. Gambo pon aku dah delete dari kamera. Ada kat laptop abang. Nanti2 lah kan...

Lepas perbarisan tu, aku terus balik BP. Dari stadium kul 10.15am, sampai umah kul 12pm. Sepanjang jalan memang banyak konvoi motor. Biasa lah, cuti umum, pegi pantai, air terjun. Lepas mandi, abang gi Jumaat, aku terus kebabum tidooo. Memang pengsan terus. Bangun pon biler abang tefon bagitau jadik gi KL petang nih. Huargh!!! Penat sungguh.

Abang balik bawak nasik beriani best. Dah duk Parit Raja ni, menu tetap sama. Brand je lain. Rasa boleh tahan jek. Tak sesedap beriani Bukit Pasir. Lepas makan, siap2, solat Asar dan terus gerak. Ingat nak terus kuar tol Air Hitam jek. Sekalinya abang nak gi bandar plak, belikan tiket adik dia. Huh! Niat memang lah baik, nak meraikan abang. Tapi kalau dah menyusahkan, baik tak payah. Last2 kul 6pm lebih baru bergerak dari BP. Kuar tol Pagoh, solat kat R&R Seremban. Eh, salah. Petronas R&R Seremban. Surau baru. Tak besar sangat, tapi selesa. Tempat gantung sejadah dia macam kat butik plak.

Sampai Kayu Ara kul 9pm lebih. Saing plak ngan semua. Naik rumah dulu huhahuha. Lebih kurang 9.30pm kami pon gi makan kat Restoran Vich*da Kota Damansara. Makan siakap 3 rasa, kerabu mangga, tomyam, sayur campur, udang n sotong tepong ( tepong goreng udang n sotong benonya ). Balik dah kul 11pm lebih.

Esok pagi sarap nasi lemak. Kul 11.30am, dah kuar ke Shah Alam. Gi fotostet nota dulu. Jumpa lak cermin reverse tu RM38 sahaja kat B*others Seksyen 19. Beza RM50 ngan cawangan BP! Dah lambat sangat, kelas abang postponed ke pukul 2pm. So, sempat lah kami gi sembur cermin tuh dulu kat Sri Muda. Jumpa satu kedai yang ada cat kaler tu. Kod G45 okeh? 2 jam bleh siap. Mentara tu, kami makan rojak n cendol Karim yang selalu ada kat sebelah Shah Alam Mall tu ( apa ke nama dia sekarang ek? Luper ). Pastu terus ke C*ast. Solat kat situ. Jumpa ramai staf JPK kat situ. Derang ni la kot student abang. Pengarah pon ada! Encik Kamal yang sama2 join gi Bukit Tinggi J41 ngan aku pon ada. Mesti JPK paksa derang ni ambik master. Cari penyakit. Keje macam biasa kecuali ari Khamis, Jumaat, Sabtu kena gi kelas. Dapat elaun RM500 sebulan. Menarik gak tu. Tapi dengan beban tugas lagi, dengan study lagi...

Lepas abang gi kelas, aku terus gi jenjalan. Park kat kompleks, sempatlah aku round kompleks, SACC dan Alam Sentral. Last2 tak beli eʼapa pon. Kul 4pm, aku redah hujan dari Alam Sentral ke kompleks. Tak lama abang call, dah abis kelas. Ler... sekejapnyer.

Ambik abang, kendian gi ambik cermin. Pastu gi kedai balik, pasang terus. Yeay! Senang ler aku nak undur tanpa ragu2 pas nih. Kendian, kami gi My*in USJ. Banyak gak shopping. Antara yang wajib beli ialah berus gigi. Hihihi. Kul 7pm, kami pon bergerak pulang. Berenti solat kat Ayer Keroh. Singgah makan sup kat Sri Gading. Boleh lah tahan.

Sampai umah, derang dah sampai. Pas mandi sumer, aku terus tido tanpa berfikir panjang. Ngantuk ooo. Baju dah siap gosok eʼawal lagi.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Tempat cenggini lah yang awajib bergambo. Tapi kat sini tak banyak tempat bergambo cam kat U*TM

Pagi, kul 7.45am, kami pon pergi ke UTHM. Dapat satu lagi pas masuk. So, dapatlah abah masuk sekali. Apa ek perasaan aku masa tengok abang naik atas pentas tu? Terharu campur gembira kot. Tahniah abang! Walaupun TMJ bagi ucapan kepada ibu bapa je, ayang tak kecik ati pon. Kan mereka yang banyak mendoakan abang? Ayang cuma pendorong dan peneman abang study jek. Tukang masak, tukang buat air milo malam2, tukang gosok suar dan tukang kritik grammar abang masa wat tesis hihihi. Ayang tau kritik yang salah je, nak betulkan, sendiri pun main hentam je.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Femli yang datang kecuali Ila tukang ambik gambo

Jom kite imbas semula sejarah permulaan abang membuat master. Selain inisiatif abang sendiri, ia juga adalah atas paksaan aku hehe. Masa lepas grad degree dulu, abang pernah dapat offer KPLI. Masa tu ramai sangat yang nak masuk KPLI tapi tak dapat. Apa yang aku buat? Aku telah menyorokkan surat tawaran itu! Bukan menolak rezeki, tapi aku rasa rugi ar masuk KPLI setahun, jadik cikgu. Baik buat master setahun setengah, bleh jadik lecturer. Masa tu kan aku dah dikaburi dengan elaun rumah RM700 itu haha.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Pepagi sebelum masuk dewan

Masa abang interview keje kat KU*TTHO, aku sendiri tak tau. Kantoi pon sebab aku terjumpa surat panggilan temuduga tu masa abang gi JK* hantar tender. Interview bulan Februari, tapi offer bulan Ogos. Lamaaa sangat. Masa dapat offer tu aku dah kat Ganu. Punya lah susah nak yakinkan abang supaya terima offer tu. Satu, sebab kami dah nak kawin time tu. Offer untuk tutor tu statusnya sementara. Cam ngeri je bunyik sementara tuh kan. Lepas buat master baru bleh dapat tetap. Dua, masa tu abang keje ngan kontraktor. Ada plak macam2 peluang in future. Tapi, kontraktor, tau je lah kan. Ada projek, ok lah. Kalo takde??? Abang lak cam tak sampai ati nak berenti keje tu. Ape ke he? Siap postponed tarikh lapor diri lagi. Dah tu, tak berani lak nak bagi notis. Last2, bleh plak kasik notis 24 jam. Boleh? Lapor diri 1 September, bagitau bos 30 Ogos. Sukati dier je. Maknanya dah 3 tahun lah abang keje kat ito ek?

Ikut kan dulu abang nak wat master kat U*M sekali ngan Zarafi bulan 12. Tapi masa tu dah tarikh tutup permohonan. Ikutkan sempat je lagi, tapi saje je. Cam awal sangat. Pastu, masa apply intake bulan 7, ito plak suh wat kat dalam je. Lagi lah senang. Takyah nak pindah randah. So, abang masuk bulan 7 sekali ngan Ulin dan Ila masuk U*TM Melaka. Masa tu aku still keje kat Ganu. Yang best nya, masa tu bleh claim ngan Fel*a. 3 orang tu dapat sorang seribu. Abang guna duit tu beli PC.

Masuk hujung tahun, aku dah berbelah bagi. Nak berenti keje (kontrak tamat) atau teruskan dengan status part time gaji dalam 1.6k gitu. Kira tolak campur darab bahagi, lastly aku decided to berenti je. Tak berbaloi penat ulang-alik. Kalau stay kontrak ok lagi. Tapi dengan gaji yang cukup2 tu, baik aku duk rumah. Lagi pon aku ada saving sket, takde lah hidup melarat. Masih bleh tengok estero, layan blogging, bayo kete, makan pakai sumer cukup. Tak usik pon duit saving aku tuh. Setahun terperap sebelum aku buat modal bisnes kecil2an arituh.

Akhirnya, pada hujung tahun lepas, selepas setahun setengah, abang pon berjaya menamatkan pengajiannya. Dan 2 bulan kemudian, dilantik sebagai pensyarah tetap. Memang lah rugi sikit sebab tak dapat kenaikan gred atas kenaikan taraf kepada universiti. Kawan yang convert 6 bulan sebelum tuh dapat naik satu atau dua gred. Rezeki derang...

Gitu lah lebih kurang sejarahnyer. Dah, penat la nak sambung lagi. Tahniah abang!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Aku pon nak berangan gaks hihi