BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 30 November 2010

Baca Atau Tak Baca

Ini bukan catatan peribadi saya...

Pernahkah Anda??

Fikirkan berapa banyak hutang anda..

Berapa lama dapat anda habiskan hutang..

Ade hutang mati bumi tak terima, langit tak terima... tergantung tengah-tengah...

"Bayar Hutang"

Bicara santai...

Program Bayar Hutang Ubah Hidup
&
Jejak Usahawan Berjaya!!!

"Lambang Kejayaan adalah PERUBAHAN"

Tiket Percuma

Your Success Is Our Goal

BACA atau TAK BACA

Itu Hak Anda

Tak baca tak apa, saya tak rugi apa-apa, mungkin Tuhan tidak memilih anda.

Jika baca lepas tu buang pun tak apa, saya tak rugi apa-apa, mungkin Tuhan belum nak makbulkan doa anda.

Jika baca dan lepas tu terus SMS or call saya, mungkin inilah masanya Tuhan mengizinkan dan ingin memakbulkan doa anda selama ini dan saya serta risalah ini hanyalah sebagai jambatan Tuhan.

Kerja Makan Gaji Pangkat Tak Besar Tapi Impian Besar
"Agak-agak lagi berapa tahun perlu kerja untuk mencapai impian yang besar tu? Ingat tenaga tu makin lama makin berkurangan."

Kerja Makan Gaji Berpangkat Besar Tapi Impian Masih Tak Tercapai
"Tak frust ke, pangkat besar, gaji banyak, orang sanjung, tapi realitinya impian hidup masih belum tercapai?"

Belajar Tinggi Tapi Masih Tak Kerja
"Tak risau ke? Lebih baik belajar tak tinggi, tapi ada kerja dan dapat bantu mak ayah daripada masih menyusahkan mak ayah. Kesian mak ayah anda."

Aku Tak Suka Duit
Pembohong namanya tu... bawak-bawaklah berubah, kesianlah kat orang yang anda sayang. Anda masih ada peluang untuk berubah.


Macam-macam la derang ni. Kelakar pun ada. Yang paling tak tahan tu, Lebih baik belajar tak tinggi, tapi ada kerja hahaha. Agak2 apa perasaan NC uth*m kalo dapat flyer nih ek?



Monday, 29 November 2010

Batang Buruk


Hah! Takde maknanya kuih ni ditukar nama. Suci dalam debu lah. Dahan rapuh la. Yang pakai nama asal jugak yang sedap. Raya haji tu ari encik hairul order kuih ni lagi. Aritu kan ala2 tak cukup je kan. Kali ni baru aku sempat mengambik gambonya. Pasni senang nak kenal kalau2 ada dijual dimana2. Raya tahun depan aku jadi supplier pulak hehe.

Mungkin kilangnya terletak di sungai abong muo. Sila lah cari yea...

Jom kunyah batang buruk!

Errr blushing lak bila baca.

Friday, 26 November 2010

Bila Tailor Bertemu Fashion Designer




Masa aku gi kl aritu, aku ada terbeli sepasang baju kebaya sulam belum berjahit. Kengkonon macam teringin gitu nak mengenakan baju kebaya di pagi raya haji. Oleh kerana aku memikirkan, nak menunggu aku jahit sendiri baju tu, alamat tahun depan pun belum tentu jadi, lalu aku pun mengambil keputusan untuk menghantarnya ke tailor.

Sebelum itu, di tempat kerja, kawan2 aku selalu bercerita tentang satu tailor kat paghit ghaje ni. Murah, baju apa2 pon rm25 je. Ok, elok je dia jahit. Maka, termakan dek kata2 mereka itu, aku pon tanpa berfikir lebih panjang (yang bakal mengakibatkan makin lambat lah baju tu menjadi baju), terus menerjah kedai tersebut. Member tu cakap, kat komplek paghit ghaje tu, sebelah kedai runcit je. Ada satu je kedai ciner kat situ. Oh, btw, tailor tu ciner ya.

Setibanya aku di situ pada suatu petang, aku tengok, sebelah kedai runcit, tutup. Tapi, kat signboardnya ada tulis bismillah/salam (tak ingat). Takkan ciner kan? Sebelahnya pulak, kedai frame ke haper tah, pon tutup. Sebelahnya lagi, tailor, tapi nama melayu, pon tutup. Satu2nya kedai yang buka dalam baris tu ialah satu kedai ciner, tai ch0ng. Ye lah tu kot. Aku pun masuk dan tanya, berapa eh upah jahit baju kebaya? Dia kata, rm28. Alamak ai! Tapi bila dia tengok baju aku, dah siap sulam, dia cakap rm25 je. Ye lah. Dah tentu2 dia dah save tenaga part mengelim hujung baju, hujung tangan. So, aku pon setuju je lah. Tengok, memang baaanyak sangat baju bergantungan kat kedai dia yang sempit itu. Kendian dia ukur badan. Uh! Terel habis ni. Lebih kurang je dia ukur. Dan aku pun cakap, kalau boleh nak siap b4 raya. Ok, i'll try my best, katanya. Idakler dia cakap cenggitu hihi.

Dua minggu berlalu, dan petang isnin 2 hari sebelum raya itu ari, aku pun pergi lah mencuba, kot2 baju aku dah siap. Belum! Dia kata belum pasang butang dan belum gosok. Besok eh? Ok, tak pe lah. Lagi pon baju raya batik aku dah siap. Saje je aku kasi deadline kat dia. Kang kita kata, bila2 la, raya tahun 2012 pon belum tentu siap lagi kan.

So, besok tu, terpaksa lah aku pergi lagi. Zup zap ambik bayar dan terus balik dan try. Tang bajunya tu dah elok dah. Sedap la jugak memakainya. Tapi tang kain tu pulak yang jadi masaelah. Beso bebeno. Dah macam kain baju kurang dah. Aku buat kain kipas belakang. Tapi, pangkal kipas dia terlampau tinggi. Sampai bawah montot. Leh imejin? Kendian, bahagian punggung pulak, longgar sangat. Bahagian bawah pula, tidak tirus. Macam rata je dari punggung ke bawah. Dah macam nyonya pinjam baju cik leha dah ropa aku bila memakainya. Dan yang parahnya, tiba2 aku tengok montot aku telah menonggek dengan jayanya. Terus aku macam, oh, kenapa makin tonggek pulak nih? Adakah tulang belakangku semakin bengkok? Kan ada kan satu penyakit berkaitan tulang bengkok nih. Danaku pun pernah xray dah doktor cakap tulang aku senget. Risau lak aku. Ini dah tidak seksi lagi dah. Silap aribulan badan aku makin ke belakang pulak. Orang makin bongkok ek? Isy, risau juga nih.

Itu ok lagi. Ok lah, aku pun basuh baju tu. Weekend tu ari, aku pun iron lah baju tu. Alangkah kecewanya aku apabila mendapati, rupa2nya hasil kerja (potongan dan jahitan) tailor itu tersangat lah buruknya. Baju aku tu warna maroon, tapi dia jahit pakai benang hitam. Ok, tak nampak. Kan ada sulaman kat hujung baju dan tangan kan. Senget. Tang ketiak, dia ada tetas akibat tersalah jahit kot. Tapi, tak semenggah. Basi baju pun huru hara. Tang kain, kat kipas belakang tu, ada 2 bilah je kipasnya. Itu pun satu kecik satu besar. Biasanya kain cenggitu aku akan iron dari dalam. Makin lah terserlah kepincangannya. Tak tau aku nak iron line yang mana satu. Aduh! Aduh duh duh duh duh duh duh (baca ala2 zaleha hamid eh)...

Gitu lah yang berlaku apabila tailor bertemu fashion designer hahaha. Nak kena bagitau ke? Fashion designer itu adalah aku hehehe. Selama ini, kawan aku tu hantar baju, ok je katanya. Ye lah, mungkin bagi dia, asal dari luar nampak cantik, ok dah. Peduli haper ngan finishing nyer kan. Tapi, bila dapat kat aku, semua aku belek. Bukan nak cakap apa la. Aku pun pandai jahit baju kebaya. Tapi, tidak lah expert. Belajar dari buku je pun. Tapi, aku tau lah juga sikit2 rahsia menjahit baju kebaya ni. Haihhh begini lah nasib diriku yang malang...

Tapi, mungkin lah, dia jahit banyak baju, mana nak dapat yang sempurna kan. Mungkin juga deadline aku tu turut menyumbang. Dah lah upah pun murah. Eh, tapi, mana boleh cenggitu, kan? Tak patut!!! Nak dipendekkan cerita, aku sangat terkilan. Nampak gayanya, selepas ini, aku terpaksa melupakan impian berbaju kebaya di hari raya. Kena tarik aura fashion designer dulu kot. Oh! Tolong lah asia. Rajin sikit boleh tak?

Aku ada satu baju batik tu yang bunga untuk bahagian kainnya penuh sampai ke atas. Kan biasanya baju batik, tang kain dia lukis kat bawah2 je kan. Yang tu, boleh buat baju pon bahagian kainnya. Kalau aku buat baju kurung, komfem la bunga tu akan tersorok selamanya. Kenalah buat kebaya, barulah dia nampak, kan? Eh, kenapa nak menunjuk? Eh, korang beli baju, kenapa pilih cantik2? Ermmm nampak gayanya aku terpaksa mengasah semula skill membuat baju kebaya. Kali terakhir aku jahit baju kebaya ialah sebelum kawen. Ni, baju yang aku tengah pakai sekarang la nih. Owh! Maknanya aku belum gemuk la seperti yang diwar2kan itu ek? Cer tengok.

Tak gemuk, kan?

Thursday, 25 November 2010

Buku Drama Ala Komik

Balik keje, dalam kete tadi, aku terdengar lagu razis ismail. Sedap kan, lagu kepulangan tu? Alaaa yang dia dah clash ngan pompuan tu, dah ada boifren lain, kendian pompuan tu muncul balik di muka pintu tu... yang bergema sayup2 mesra memanggil ku... dan demi pintu ku buka, di hadapan ku seorang wanita, air mataaa bertitisan ke pipinya yang kering dan layu tak bermayaaaa. Suker suker suker sangat lagu tu. Terimbas zaman kanak2, tak tau lah bila.

Eh, tapi, petang tadi bukan lagu tu huhuhu. Sebut je nama razis ismail, terus teirngat lagu tu. Terbawa2 pula. Lagu apa ek? Ohhh haaa lagu nyer lebih kurang cenggini, wahai kekasih, wahai manja ku sayang... wahai kekasih wahai e e ku sayang... semalam, fikiran aku melayang, seharian, aku terkenang tentang dirimu... ha lebih kurang cenggitu lah. Kang aku taruk video youtube kang bukan korang nak bukak pun kan (sebenarnya aku yang cenggitu hihi).

Ok, bila dengar je lagu tu tadi, aku langsung teringat pasal buku drama ala komik. Pernah dengar? Pernah tengok? Pernah baca? Komfem tak pernah, kan? Sebab aku belum jelaskan apa itu buku drama ala komik. Kang aku terangkan maksud buku drama tu, mesti ramai yang akan kata pernah pernah pernah!

Buku drama ala komik yang aku maksudkan ni ialah satu buku yang lebih kurang macam komik. Alaaa macam doraemon tu la, tapi dia bukan komik, tetapi drama sebenar. Kiranya kalau drama tv tu, dia capture gambar2 dalam scene tertentu dah taruk dialog box. Haaa a'ah a'ah, buku tu lah kak. Betul lah tu. Kenapa aku cakap 'kak'? Sebab buku yang aku pernah baca tu ialah buku kakak aku yang sekarang berusia 46 tahun sekarang. Mesti akak2 baya tu je yang pernah memilikinya.

Apa pulak kaitannya dengan lagu wahai kekasih wahai cintaku itu tadi? Takde kena mengena langsung. Buku, mana nak dengar lagu tema ke haper ke. Sebaliknya, yang ada kena mengena ialah penyanyi lagu itu. Ya, razis ismail tu. Buku drama yang pernah aku baca tu dilakonkan oleh razis ismail dan beberapa pelakon lagi. Ok ok aku tengah cuba retrieve memory aku ni. Zas! Haaa pelakon lain yang terlibat ialah connie sebagai heroin dan seorang pelakon wanita yang rambut selalu sanggul besar selalu berlakon sebagai datin2 zaman dolu. Saper eh? Muka agak bengis. Terbayang2 aku muka dia.

Cerita tu berkisar kepada satu keluarga kerabat ni. Kalo tak salah aku, watak2 dia semua mak engku, pak engku, engku engku gitu lah. Hero nya ada dua anak lelaki, salah seorang daripadanya razis ismail tu lah (adik). Ooo aku ingat, dia selalu guna anakanda ayahanda bonda kanda dinda. Razis ismail ni study dekat2 situ je. Si abang pulak study kat luar. Tak ingat la obersi ke haper. Mula2 cerita tu scene abang tu balik ke villa mereka, baru grad kot. Tapi, jalan kaki? Entah la, dah lupa.

Pastu, tah macamana tah, muncul connie ni, menjadi rebutan antara kedua2nya. Watak abang tu pulak diletak tak sehenskem razis ismail. Pastu ada pulak watak wanita lain pilihan orang tua. Anita ke haper tah namanya. Ke tengku anita ke kot. Dah, kata pilihan orang tua, mestilah di kalangan kerabat kot. Dulu2, aku rasa lah, anak2 dato' tan sri ni belum berapa la. Kalau kerabat, memang saham tinggi ar. Kot.

Ada satu scene tu, razis ismail berdating ngan connie kat ladang ke hutan ke entah. Alaaa villa kan kawasannya luas, siap berdusun keliling rumah. Kat situ lah kot. Ada adegan romantis di situ hihihi. Ok, setakat itu je yang ada dalam kotak memori aku. Tak tau lah cemana pengakhiran cerita tu. Tapi, aku rasa buku tu ada beberapa episod. Dan yang ada cuma beberapa episod je. Tak sampai habis. So, tak tau lah apa kesudahannya. Nak tanya kat kakak2 aku yang berdua tu, komfem la tak ingat langsung. Ni pun aku rasa memori tentang buku ni terletak pada urat aku yang belum putus lagi tu. Kot putus besok, aku pun lupa sama huhuhu.

*Updated! Untuk memudahkan aku, baik aku taruk lagu tu kat sini.






p/s ya ampunnn... aku tengok lagu kepulangan kat video tu tahun 86. aku baru darjah 1 lor. patut la macam sayup2 je.

Kerja G0men. I Told You Oredi...

Masa bil dapat kerja sebagai juruteknik komputer di uni, aku terus berkata, mesti tak lama tu. Boleh tahan ker? Maksud aku, bukan lah tak tahan dengan bebanan kerja, tapi tak tahan dengan pendapatan yang sebegitu. Sebab sebelum itu dia bekerja dengan syarikat swasta dengan gaji yang 2x ganda gaji yang dioffer oleh gomen. EBIL pun ada query, dulu, dia lompat2 keje pun, bukan sebab gaji ke? Tiba2 bila dapat keje gomen, gaji ciput pun, dia ambik. Tau, rezeki, ajal semua di tangan Tuhan. Tapi, pepaham je lah. Tambahan pula, keje gomen sangat mementingkan kelayakan akademik. Bukan boleh suka2 mintak naik gaji atau naik pangkat berdasarkan pengalaman industri. Mana boleh nak samakan gomen ngan swasta. Tapi, dia tetap nak jugak terima offer tuh.

Ingat tak (lagi2 nak soh orang recall, macam orang dah takde keje lain nak ingat hal ko je) pasal kisah aku yang mogok semasa BIL nak start kerja kat uni tu awal tahun lepas? Alaaa yang aku dilema tak tau nak buat apa bila dia kata nak stay kat umah aku tu. Mesti ingat punya lah. Pe'el buruk aku memang korang ingat sokmo tsk tsk tsk.

Ok, memang dia keje kat ito masa tu dan tinggal di parit jelut0ng. Sebaik sahaja dia masuk keje, terus wifenya mengandung. Mula2 tu wifenya still kerja kat jb, tinggal di rumah sepupu. Tak lama kemudian, dapat jadi guru sandaran dan tinggal bersama. Ingat, yang aku citer pasal 2 jenis guru sandaran tu? Haaa yang tu lah. Rupa2nya, masa aku menulis entry tu, sebenarnya dia dah berenti pun. Tak tau lah samada dia berenti sebab dia mengandung, atau sebab takde cikgu yang bersalin untuk diganti. Tapi, bermula dari bulan ketiga kepregnantan, dia dah tak kerja dan duduk di parit jelut0ng itu. Setiap minggu, bil terpaksa berulang alik ke jb untuk bekerja part-time sebagai pengajar di ILS. Teringat masa baru2 kawin dulu. Encik hairul ada buat keje part-time as a guru tuisyen. Terharu betul.

Hujung tahun 2009, the wife pon bersalin. Tak lama lepas habis berpantang, dia dapat kerja kat klang valley. Sebelum tu, masa dia baru habis hari, aku ada lah berkunjung ke rumah mereka. Remember, masa tu bil is the sole breadwinner in the family. Bukan lah daif benar, tapi agak kesian lah aku tengok keadaan mereka. Akhirnya, BIL pun surrender jua. Dia pun mula mencari kerja lain. Dan, bermula bulan mei yang lalu, dia dah pon berenti keje di ito dan berpindah kerja ke klang valley. Masa tu baru lah dia cakap, F**** (nama anak dia) nak abah dia keje engineer jugak...

Point aku di sini ialah, ya, kerja gomen ni memang lah bagus, terjamin, stabil, boleh hidup, tapi, tengok lah juga apa kerjanya tu, dan macamana gaya hidupnya. Sebab itu aku menentang sekeras2nya masa dia nak keje kat ito dulu. Hehehe tapi macam menentang dari sudut takmo dia tinggal sama ngan kitorang jek? Ah, kira sama lah tu. Asalnya aku menentang dia keje, tapi bila dia dah berkeras nak keje jugak, terpaksa lah aku menentang tang tu pulak hihi.



Friday, 19 November 2010

Kumpulan 'Sweetheart' Kini Lengkap!

Semalam, aku telah berjumpa dengan kepingan terakhir jigsaw puzzle kumpulan sweetheart. Bukan lah berjumpa bertentangan mata. Jumpa kat fb je. Tapi, tetaplah aku rasa bahawa kami sudah lengkap hihihi.

Kan aritu aku cakap yang kumpulan kami terdiri daripada 4 orang, kan? Dan yang lagi sorang tu gagal dikesan kan. Errr orang kata, orang yang gagal ialah orang yang gagal mencuba. Eh, betul ke? Lantak la. Padahal, rumah kawan tu selang 4 rumah je dari rumah aku. Boleh sangat kalo nak bagi salam kat rumah dia kan. Tapi, belum ada jodoh nak bertemu. Tapi kali ni, selepas aku berjaya dikesan olehnya (dia yang request nak add aku dulu), aku perlu memastikan bahawa kami akan bertemu jua suatu hari nanti. Opsss geng yang single pun dah nak kawen hujung tahun ni. Boleh la kami bergathering secara percuma ekekekek. Boleh ek z. Ko memang nak jamu kami semua, kan?

Oleh kerana keterujaan yang melampau, pagi ini, sebaik sahaja aku online, terus kami berchatting hihihi. Sampai tak sempat kemas rumah member tu huhuhu. Yang tak boleh tahan tu ialah bila dia mengingatkan aku tentang kisah perkenalan kami dengan dua orang penpal suatu ketika dulu. Alaaa yang aku citer muka macam silamajid suaminya ustaz tu. Haaa yang tu lah.

Kisahnya, masa form 1, kawan aku ni satu sekolah ngan penpal silamajid nih kat sekolah arab kota. Jadi, bila berjumpa tu, mereka bertegur sapa lah kan. Yang lawaknya, penpal ni boleh panggil kawan aku ni dengan nama samaran yang kami gunakan untuk berkenalan itu ari? Nak tau apa namanya? Nama dia dalam kes tersebut ialah Azie. Ceh! langsung tebal muka member sebab tak pernah umur orang panggil dia dengan nama tu. Kalau boleh time tu dia nak menjerit, Nozie, tolong aku!!! Nozie tu nama samaran aku lah hahahaha... Adoiyaiii aku pun dah lupa aku ada nama samaran Nozie rupanya kuikuikui. Ekceli, dulu aku suka sangat tengok isteri endi lala. Cantik dan bundar matanya. Sebijik macam anaknya si shila tu. Namanya pulak, nozie. Tu yang ciplak nama dia tu huhuhu. Isy isy isy kalo ko tak cakap, memang aku tak ingat langsung la sidah oiii...

Tapi, ada satu kejadian kiut berlaku pagi tadi. Tengah kami bersembang tadi, anak dia tanya kat dia, tengah chatting ngan saper? Bila dia cakap cik as1ah, terus anak dia cakap, ha, betul2 nama bestfriend, as1ah - as1dah. Owh! So sweet tau adik ni. Eceh perasan adik tu. Padahal tahap makcik.



Sungai L@yau


Balik kota itu ari aku berkesempatan pergi ke l@yau. Tempat ni kiranya sebuah perkampungan f3lcra yang terletak di tepi sungai. Teringin sangat nak pergi sebab selama ni cuma ada kawan sekolah dari tempat ni. Derang sekolah menengah kat semencu. Tak dapat bayangkan macamana suasana kampung f3lcra. Katanya mereka2 ni etnik orang asli.

Jalan masuk ke situ lebih kurang 6km dari semencu. Jalan bertar, tapi kecik je. Sampai je di perkampungan derang, o alah... agak mundur di situ. Tapi kalau ada piring esterok tu, kira ok lah kot kan. Syukur lah aku duduk f3lda. Ada piring hitam lagik hehehe. Macam tak caya, mak sekarang pakai esterok biyon.

Okeh, tengok gambo je lah. Tak banyak pon.

Di belakang itu ialah jambatan untuk hiway pasirgudang-d3saru. Kiranya ni dah nak sampai hujung jambatan la.

Macam lambat lagi je nak siap jambatan ni.

Teka teki. Haiwan apakah yang ada di dalam gambar ini?

Jeti mereka.

Dah. Itu je yang ada di sana.

Thursday, 18 November 2010

@TEC Chef Tal3nt





Minggu lepas telah berlangsung acara @tec chef tal3nt di tempat ku. Pertandingan ini disertai oleh para pelatih mengikut kursus masing2. Satu team tiga orang. Berikut ialah gambar2 team kami. *Skema nyer aku.


Antara calon yang bakal menggembirakan ibu mertua hehe.

Dah macam suami isteri dah aku tengok derang ni. Paknyer tukang masak, maknyer tukang potong.

Kerabu mangga. Organizer sediakan bahan2 asas je. Nak tambah apa2 leh bawak dari rumah.

Menunya ialah nasi goreng + any lauk. Ni staf yang masak. Team kami masak ayam masak merah.

Kuat masin ni. Terkejut aku tengok dia campak garam. Team sebelah tu yang menang.

Alahai... so sweet lor kalo dak laki buat benda ni.

Orang yang sama, aritu tolong aku membuat bunga.

Ini.


Untuk meja perantin.


Wednesday, 17 November 2010

Ku Singkap Tabir Aidiladha


Ewah! Puitis gitu tajuknya. Saper nak buat tajuk novel? Sila bayo doposen okeh.


Raya haji tahun ni sepatutnya giliran balik eto5. Tapi, cuti cuma 1 hari. Padahal kalau ambik cuti khamis jumaat, boleh drag sampai isnin sebab hari isnin ialah cuti besdei sultan johor yang baru, ku yem. Dulu bulan april. Bulan april lepas, aku dah siap plan dengan cuti tersebut, sekali 'postponed' pulak hehe. Tahun depan ada cuti hol yang baru pulak. Sultan mangkat tu ari bulan januari. Tah, tapi katanya ikut tarikh hijrah. Kita tengok je lah kalender tahun depan cemana.

Walau bagaimana pun, minggu lepas aku dah balik kampung dah. Ermmm ada peristiwa berlaku semasa di kampung. Sampai sekarang aku belum decide samada nak cerita atau pun tidak. Nak cerita kat fb, takut akan mendapat komen2 sadis. Nak tulis kat sini, macam tak bersedia pulak. Haha macam cerita apa je. What say you?

Jadi, aku berhari raya haji di PR saja. First time beraya berdua, aku dah plan nak masak macam hari raya. Kalau tidak, kang sedih pulak. Jadi, hari isnin lagi aku dah memasak kerisik. Petang semalam, balik keje je, terus aku pulun memasak. Mula2, rebus nasi himpit dulu. Kendian masak ayam dan rendang serentak. Siap kedua2nya baru masak sambal kacang dan kuah sayur lodeh. Siap semua jam 12 malam. Errr tak, start masaknya kul 8 malam. Pelik la pula masak dari balik keje tapi siap kul 12 kan. Ko sembelih ayam lembu sendiri ke? Tengok belakang rumah, ada 1 rumah je yang bercahaya. Ermmm semorang balik kampung.

Bangun pagi2, terus panaskan lauk pauk dan potong nasi himpit. Kendian siap2 nak ke masjid. Best2. Ni lah antara reason aku tak balik kampung. Kalau kat kampung, pompuan pegi sembahyang raya adalah 'rare'. Kat sini, takde siapa peduli.

Kami pergi di masjid p!ntas pud!ng. Ramai juga pempuan. Foreigners pun ada 5-6 orang. Balik dari masjid, terus makan. Eh, posing2 dulu. Kendian baru makan. Jom makan bersama ku.

4 jenis lauk biasa. Mesti nak sama macam mak. (Eh, mana sama... mak salu masak kari ayam tua la)

Sayur lodeh aka lontong. Johor signature.

Ayam masak merah.

Sambal kacang.

Rendang daging.

Jemput makan...

Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha kepada semua umat Islam di seluruh dunia!

Monday, 15 November 2010

Bisikan Ablasa

Sebut2 pasal kak melah yang telah bertudung, aku membuat spekulasi jahat. Nampak sangat bekas suaminya tidak berjaya mengajak dia ke arah kebaikan. Selama berumahtangga, tak pakai pun. Dah berpisah barulah datang seru. Jahat, kan? Aku maksudkan aku lah. Bukan suami dia.

Mereka pula buat spekulasi juga. Tu mesti sebab takde anak lah kot dia bercerai. Suami dia nak zuriat juga. Jahat, kan? Aku maksudkan mereka lah. Bukan aku.

Mereka dah ada zuriat. Jalan lurus ke syurga kot? Tapi merungut2, susahnya nak membesarkan anak zaman sekarang. Jahat, kan? Aku maksudkan bisikan syaitan lah. Bukan aku, mereka atau suami dia.

Sungguh Banyak Maklumat

Bulan lepas, ada 1 hari tu, aku tawaf satu bandar bp ni untuk mengumpul seberapa banyak maklumat berkenaan pembiayaan peribadi. Dari satu bank ke satu bank, aku terjah. Bukan takat ambik brochoure je tau. Siap duduk mendengar penerangan dari financial advisor lagi tau. Aku ni, sebenarnya takut dan malu bab2 berjumpa orang nih. Tapi tah mana datang keberanian tah, semua aku redah jer. Mula2 aku pegi ke bank ghimau.

Berjumpa dengan FA ciner. Alamak... cemana aku nak tanya pasal islamic punya nih? Dia pulak sibuk carik nama @tec dalam senarai. Call sana call sini, last2 dia kata, ada. Aiyok? Ada ke jabatan kerejaan yang tak boleh ek? Kendian dia just kasi jadual bayaran balik je. 5.5%! Tinggi tuh.

Kendian aku ke embeng. Embeng ni bagi aku masuk kategori bank bukan melayu. Sebab staf dia ramai yang sebegitu. Sibbaik FA dia melayu. Seorang budak lelaki yang baru je 2 bulan keje situ. Sebelum ni dia kat bank lain. Nilah FA yang paling ramah dalam banyak2 bank yang aku pegi. Ayat manis gitu. Kadar keuntungannya agak tinggi, lebih kurang mebeng juga. Kat bank ni, dia ada yuran proses hampir 5%. Gilo ko po? Baik2 ko nak pinjam singgit, dapatnya 8 posen je.

Kemudian aku ke bisn. Ni antara yang terendah lah. 4.85%. Ada promosi cabutan bertuah pula. Boleh menang kereta. Selain itu, kalau kita pinjam lebih dari 50k, leh dapat hadiah percuma blackberi. Wah! Tapi, ada syaratnya. Kena register ngan selkom, kontrak 2 tahun dengan pakej yang dah ditetapkan. Paling murah, rm188 sebulan. Baik lah aku guna duit tu untuk bayar loan tu sendiri. Aku topup sebulan tige puloh hengget pun tak luak2 sampai dah beratus2 sekarang.

Dari situ, aku ke bank muamalatt. Sebelum tu encik hairul dah survey kan kat muamalatt cawangan ito. Derang ada pakej khas untuk staf derang. Bila aku sampai situ, derang tanya, keje kerajaan? Pastu dia tanya lagi? Kat mana? Bila aku jawab @tec, terus dia berpandangan sesama sendiri lantas berkata, kami takde personal loan. He? Padahal masa kat ito encik hairul dah tanya dan ada personal loan untuk bukan staf ito jugak dan dia suruh datang branch kat bandar. Kerek!

Kendian aku terus ke bank pilihan anda. Yang ni aku dah tengok kat website. Kalau ahli memang lah rendah. Tapi, bukan ahli pon tak lah tinggi sangat. Beza 0.05% je dengan bisn. Kat sini aku agak lama la jugak mendengar penerangan FA tu.

Hari sebelum tu aku ada singgah di rhbislamik. Dapat ambik brochoure je. Ada promosi untuk staf gomen, 4.75%, tapi khusus untuk kementerian cikgu dan uni. Lain2, 4.95%. Dan promosi itu berakhir pada hari itu. Memang takdan dan takkan lah.

Aku tak pergi bank2 bukan melayu yang lain dan siimb, sebab aku assume, siimb tu kan taraf2 mebeng kan. Mesti tinggi gak percent nyer.

Di penghujung pencarian itu, aku rasa, diri ku telah dipenuhi dengan maklumat berkaitan personal loan. Dari tak tau apa2, terus tau macam2. Dan berjumpa berbagai ragam FA juga. Siap yang embeng tu cakap, kalau aku leh carikan kawan dia nak kasi komisen lagik. Pergh! Patut lah ada yuran proses 5%!


Friday, 12 November 2010

Dan-Dan

... ko pon suka.

Aku bercakap pasal advert nanang. Ye lah, aku tak pernah la lagi dioffer ke atau mengofferkan diri dengan projek advertorial dek nanang tu. Nak join contest pun tak kosser. Tapi, aku just tertanya2, betul ke derang ni betul2 ikhlas membuat entry berbaur iklan itu? Tak ikhlas pon, dapat duit, peduli apa ye tak? Tak!

Ye lah, produk2 yang diiklankan tu pun bukan lah semuanya best. Tapi, bila nak wat entry sebegitu je, semorang secara otomatik menjadi suka dan tiba2 telah menjadi pengguna sejak lama dahulu. Paling lekeh pun, mesti nak ada kena mengena lah dengan produk tu. Padahal selama ni tak pernah pakai pon. Itu lah yang aku tak sukanya mengenai dunia blogging hari ini. Penuh hipokrasi. Eceh! Berfalsafah pula.



Thursday, 11 November 2010

Kumpulan 'Sweetheart'

Korang pernah dengar nama kumpulan Sweetheart? Penyanyi? Tak pernah? Sweetcharity ada la. Kalau bukan penyanyi? Pon tak pernah? Aku pernah! Aku pernah!

Memang lah aku pernah dengar sebab nama kumpulan tu ialah nama kumpulan aku masa sekolah rendah dulu ekekeke. Siap berkumpulan tu. Apa fungsi kumpulan tersebut? Ermmm nak kata study group bukan. Lebih kepada kumpulan berkongsi secret admirer. Opsss maksudnya berkongsi lah, ko minat saper kihkihkih. Kecik2 dah pandai.

Dalam kumpulan kami tu, ada 4 orang ahli. Aku, Ijah, Zak dan Sidah. Setiap seorang dikehendaki (dikehendaki tuuu) menyatakan siapakah budak yang diminati di dalam sekolah. Tak kira lah, pernah diejek ker, dikenenkan ker, atau sendiri yang perasan. Eee dulu aku pernah dikenenkan oleh cikgu masa darjah 5. Nyampah cikgu tu. Nama bapak budak tu Tasr!pan, so dia buat pantun,

Sorong papan tarik papan,
Sha**** anak Tasr!pan, nak ngorat anak wak A5pan.

Siot jer. Pastu semua kawan2 ejek2 sehingga lah budak tu pindah ke kelantan, barulah reda 'gosip' tersebut.

Berbalik kepada kisah sweetheart. Selepas kami mendeclarekan SA masing2, kami sesama kami pon saling usik-mengusik. Sampai lah satu ketika, semua jejaka2 malang itu telah mengetahui bahawa diri mereka di'admire'i oleh kami. Tak geti simpan rahsia langsung. Dah tak 'secret' admirer lagi dah. Tapi, masa tu takde lah geti berkapel lagi. Kira kalau jumpa tengah jalan tu, just tersipu2 malu je lah kot kahkahkah. Adoiyaiii...

Pada suatu hari, di sekolah ugama, jejaka malang itu telah berjumpa denganku. Dia mengajak aku bersembang di dalam kelas itu. Isy, nama je sekolah ugama, tapi berdating pula. Eh, ni bukan dating ok. Tengah ramai2 dalam kelas, ustazah tak masuk. Kenapa aku boleh ingat lagi peristiwa itu? Sebab sejak itulah aku terus tak admire lagi dah kat mamat tu. Apa taknya. Masa tu dia puji2, aku ni cantik la, comel la, kiut la. Errr ayat2 orang dewasa gitu. Malu lah gue. Aku pantang orang puji2 ni. Apa ke matang sangat budak nih? Jadi, aku pun terus mengisytiharkan perang ke atas jejaka malang itu. Apa orang kata... in denial?

Dan selepas terpisah selama 18 tahun, pada hari raya haji tahun lalu, aku telah bertemu semula dengan geng sweetheart ku. Kecuali sidah je yang takde. Kemain terkejut lagi si Zak bila mengetahui bahawa aku pernah betul2 kapel ngan SA ku dulu. Ya, dialah I, si gambar passport dan pemberi pen dan dakwat itu. Poyo!

p/s eh, ada aku cakap ke, siapa n0ra dalam cerita aritu?

Aku, Zak dan Ijah

Wednesday, 10 November 2010

Ku Menonton Bukan Kerana Promosi Nuffnang

Bulan lalu, kita disajikan dengan pelbagai program tv berkaitan dengan seniman agung negara. Di corong radio pula, saban waktu lagu2 dari projek indiepretasi seniman agung tersebut diperdengarkan. Nak dengar lagu2 lain pun jarang2 sekali. Errr dah terlambat ke aku nak cerita ni ek? Lantak ar.

Aku sempat menonton konsert tribute dan dokumentari berkenaan beliau. Konsert tu bagi aku adalah best la jugak. Best sebab lagu2 nya. Tapi, yang menjadi spoiler beso nya ialah kak pah ko. Apa taknya. Dah lah konsert tu terang2 ala2 karaoke, (ada lirik lagu kat depan derang sebab aku tengok semua penyanyi dok tengok bawah time nyanyi). Dah tu, kak pah ni boleh pulak salah lirik. Ok, tidak lah obvious sangat, tapi sebagai penyanyi bilik mandi, lirik2 lagu filem pramli bagi aku adalah berada di hujung mulut je. Alah, lagu 'dengan tari sembah kami' tu. Rasanya dia dah biasa nyanyi 'dengan tari sembah tari', sekali kat skrin tulis 'dengan tari sembah kami'. Terus dia combine kan menjadi 'dengan tari sembah tami'.

Ok, manusia biasa, tersasul, boleh la diterima alasan tu. Tapi, mengikut hemat aku, kesilapan itu berlaku kerana tiadaanya latihan atau rehearsal. Aku rasa, mesti dia ingat, alah, ada lirik kat depan, datang je terus nyanyi pon takpe. Pastu sepanjang menyanyi tu, sepanjang tu lah dia tengok bawah. Nampak sangat tak bersedia, kan? Dah lah aku baru baca cerita gosip dia. Huh! Tambah lah aku menyampah.

Kendian malamnya pulak, aku menonton dokumentari beliau. Rasanya dah lama dah dokumentari tu sebab ramai yang ditemubual tu dah meninggal. Anyway, banyak benda baru yang aku tau dari dokumentari tersebut. Sebelum ni aku tau lah pramli mula mengalami kejatuhan sebaik sahaja kembali ke malaysia. Tapi, tidak lah aku tau apa sebab musabab dia terpaksa pulang ke tanahair. Dan tidak lah pula aku tau kenapa dia mengalami kejatuhan itu. Dan yang membuat aku terkejut dan sedih sekali ialah apabila mengetahui tentang pengakhiran hayatnya yang sangat erm bagi aku agak tragis.

Tak pasal2, aku dah memandang serong terhadap senator itu. Tak suka!

p/s dan inilah halwa telingaku kebelakangan ini:

Gelora Jiwa
Ya Habibi Alibaba
Tunggu Sekejap
Itulah Sayang
Jeritan Batinku

Thursday, 4 November 2010

Secebis Kisah 'Cinta Monyet' Yang Me...milu/malukan


Mengikut kajian sains, apabila menginjak usia remaja, kita akan mula tertarik kepada lawan jantina dengan kita. Masa kanak2, kita suka 'main ejek2'. Keropok tora, ali nak nora. Siap kalau main apa2, pastu kalah, kena ejek, ngit2 buku benang, nora lengit cari tunang. Kecik2 lagi dah terdedah dengan konsep hidup manusia itu adalah berpasangan. Eh, kenapa asik contoh budak nora ni? Hahaha sesuatu yang berlaku pasti ada sebabnya. Semestinya aku nak cerita berkenaan nora hehehe.

Terlebih dahulu, mari kita berkenalan dengan manusia bernama nora itu. Siapa? Nora yang... dalam lautan madu terselit jua pahit hempedu. Madu manis padamu pahitnya sungguh bagi diriku. Ke nora yang... mummy daddy i pun tak pernah tampar i, aku bukan mummy daddy kau. Ke nora yan...g hai, saya nora hendun, beli lah produk ini dengan menelefon ke nombor sekian2 atau terus ke kedai smartshop berhampiran anda. Ok, dah cukup 3 contoh ni, komfem dapat markah penuh dari cikgu sejarah sekolah menengah agama. Takpe lah. Kiter cerita dulu, baru tau siapakah nora yang sebenar.

Kisah yang aku ceritakan ni berlaku pada suatu hari semasa nora berada di form 3. Kalau tak salah, bulan september, time dekat2 nak exam pmr. Kalau pmr tu 26hb september, agak2 kejadian ni berlaku dalam 1hb september lah kot.

Pada hari itu, atau minggu itu lebih tepat lagi, sekolah nora mengadakan kelas intensif pmr. Kiranya nak pulun study lah. Pelajar2 juga telah dipecah kepada beberapa kumpulan. Kelas nora dipilih untuk menempatkan pelajar2 yang agak cemerlang. Jadi, beberapa orang pelajar dari kelas lain turut dimasukkan ke dalam kelas nora. Mata pelajaran yang diintensifkan ialah matematik dan bahasa inggeris (kot, lupa lak). Dan pada hari tersebut, giliran cikgu al!man mengajar matematik di kelas itu. Oleh kerana kelas itu ialah kelas nora, maka, dia tetap duduk ditempatnya di dalam kelas, iaitu di bahagian belakang sekali.

Pada pagi itu, sebelum loceng berbunyi, nora telah menerima sebungkus hadiah dan sepucuk surat dari seseorang. Biarlah aku namakan seseorang itu sebagai I (bukan huruf sebenar) sahaja. Kira nya kalau combinekan nama, bunyinya lebih kurang 'IZRA' gitu wekekekekek. Eh, kenapa nak gelak pulak?

Oleh kerana nora ni agak teruja dengan hadiah tersebut, dia langsung membuka bungkusan itu. Di dalamnya, terdapat sepasang pen dan dakwat di dalam botol.



Tapi rupa pennya lebih kurang cenggini. Dia takde mata besi cam kat atas tu.

Botol dakwatnya pulak lebih kurang cenggini. Dakwatnya kaler biru kehijauan. (eh, cemana aku boleh tahu sedetail ini eh?)

Tak lama kemudian, cikgu al!man pun masuk dan nora pun cecepat memasukkan benda itu ke bawah meja. Masa cikgu masuk tu dia tengah baca surat (nota la lebih kurang) yang mengiringi hadiah tersebut. Pastu, dia pun buat muka selamba dan menumpukan perhatian kepada pelajaran hehehe. Ye lah tu. Padahal hati dah berada di kelas sebelah. Errr memang, I memang kurang cemerlang orangnya. Sebab tu dia tak masuk kelas yang sama. Tak thrill la kapel sama kelas kan.

Sedang kelas berjalan dan ketika cikgu al!man berjalan ke belakang kelas, tiba2 cikgu al!man berhenti betul2 di belakang nora. Dia tunduk dan bangun semula lalu bertanya kepada nora, "kamu punya ker?" Di tangannya ada sekeping gambar berukuran pasport. Nora melihat gambar itu dan menggeleng. Kepala geleng, tapi dalam hati, ya Allah! Macamana boleh ada gambar tu pulak? Frankly speaking (ni nora yang cakap tau), dia tak tau pun pasal kewujudan gambar tersebut. Ya, gambar I! Mungkin I meletakkannya sekali dengan surat dan hadiah tadi. Rasanya cikgu pun nampak kepucatan muka nora. Saje je dia buat2 tak nampak.

Kemudian, cikgu al!man bertanya kepada beberapa orang. Semua tak mengaku. Akhirnya, bila sampai ke tempat K, K menjawab, "A'ah, adik saya punya." Adoiyaiii tak agak2 punya temberang. Pertama, K tu duduk kat depan, cemana gambar tu boleh ada kat belakang nora? Kedua, kenapa pulak gambar I yang kepunyaan adik K, boleh ada pada K? Takkan dia nak pergi buatkan paspot pulak, kan? Terima kasih K, atas coverline yang terbaik itu hihi.

Tamat kelas, semasa waktu rehat, berita penemuan foto itu pun sampai ke telinga I. Alah, kelas sebelah je, sekejap je sampai berita. Masa tu cikgu al!man belum keluar dari kelas lagi. Nora pun pergi bertemu I dan memarahinya. Kenapa tak cakap ada kasik gambar? Eeeeeee!!!

Lantas, I pun terus pergi berjumpa cikgu al!man. Semasa cikgu keluar dari kelas, I pun menolong membawakan buku2 cikgu al!man ke bilik guru. Apa la yang dia nak buat agaknya. Selepas itu, barulah I menceritakan apa yang berlaku di bilik guru. Katanya, cikgu tanya, dia nak bagi gambar tu kat saper? Dia jawab, "saya nak bagi pada N0RA." A'ah. Ya. Ramai lah sangat orang nama nora dalam kelas tu kan. Huh!

Pilu.

Malu.

p/s moral of the story: periksa lah beg sekolah anak2 remaja anda selalu. ditakuti, anak anda akan menggunakan duit belanja sekolah untuk membeli hadiah untuk diberi kepada balak/aweknya.

p/s2 kali terakhir diberitakan cikgu al!man sekarang mengajar di sekolah taman lambak kluang.



Wednesday, 3 November 2010

Erti Kejayaan

Apa erti kejayaan? Adakah aku sudah berjaya? Sejak sekolah rendah, mindaku disogokkan dengan cogankata sekolah, Cita, Usaha, Jaya. In fact, masa darjah 1, nama kelas aku ialah 1 Jaya. Eh, betul ke ek? Kenapa aku macam hilang ingatan nih? Jap jap. Ermmm kenapa pulak 1 jaya sedangkan darjah 2 aku 2 biru? Huwaaa camne bleh lupa ni??? Dan masa form 3 pulak, nama kelas aku ialah 3 falah. Haiya 'alal falah - marilah menuju kejayaan. See! Betapa jaya itu begitu sinonim dengan aku. Eh eh jangan lupa. Taman perumahan aku ni pun namanya w!ra jaya okeh... Dah dah... faham sudah, kan?

Anyway, nama kelas tak penting. Nama taman pun tak penting. Kita tengah bincangkan tentang kejayaan.

Aku pernah terbaca kat blog someone. (takpe, dia takkan baca blog2 jenis aku ni) Katanya, (lebih kurang), dia rasa dirinya dah berjaya kerana sudah ada kerjaya (dengan gomen, gred 41 je pon kira berjaya ke? hahaha) dan berkeluarga (suami dan anak2 yang comel). Owh! Simplenya lambang kejayaan dia, kan?

Lantaran itu, aku terus terfikir, kalau ikut benchmark dia, kiranya aku ni belum berjaya la ek? Apa erti kejayaan? Tu yang timbulnya entry ini hehehe.

Mengikut pemerhatian aku, erti kejayaan adalah berbeza bagi setiap individu. Ada orang rasa, kalau dapat kawen ngan orang kayes itu adalah satu kejayaan. Ada orang, menggenggam ijazah kelas pertama pun dah kira berjaya. Kiranya, kejayaan itu diukur apabila telah mencapai matlamat yang telah ditetapkan sebelum itu. Contohnya, matlamat nya nak grad dengan ijazah kelas pertama. Jadi, bila matlamat itu tercapai, boleh lah dipanggil berjaya. Tapi, aku tak maksudkan kejayaan yang sebegitu. Sebab kalau nak ikutkan macam tu, semua orang dah berjaya. Perompak pon dikira berjaya bila berjaya merompak tanpa ditangkap. Apa yang aku nak tegaskan di sini lebih luas lagi skopnya. Tidak terhad kepada kejayaan dalam kerjaya, pendidikan, perkahwinan sahaja. Tetapi, kejayaan secara menyeluruh. Kalau macam tu, siapa yang berjaya? Kena tunggu lah bila dah kiamat besok, baru lah tau siapa yang berjaya, siapa yang gagal. Yang masuk syurga pastinya berjaya.

Zaman sekarang, orang melihat harta dan kejayaan sebagai lambang kejayaan. Kalau ada pendapatan melalui bisnes online/insurans/mlm/dll tu dikira satu kejayaan BESSSAR giler. Saje aku tambah giler kat belakang tu sebab memang derang ni dah giler pun hahaha. Kalau bisnes2 lain, tak pulak orang nampak berjaya sangat ek?

Opsss nanti2. Jangan melenting dulu. Aku tak maksudkan bisnes tudung oning, baju muslimah, pinggan korel, henbeg gred AAA tu. Sebab itu bisnes barang pengguna. Bisnes2 jenis ni memang tak kacau buah pinggang orang. Jual, beli, pakai. Ni yang bisnes jenis, kalau nak tau lebih lanjut, sila pm email or no phone okeh... Haaa yang gitu.

Dalam kes2 berkenaan, orang tersebut pastinya melihat kejayaan sebagai banyak duit. Bulan pertama income 4 angka, bulan depan 5 angka, bulan depan 6 angka. Tu semua dipanggil berjaya. Dalam dunia materialistik ini, memang lah banyak duit itu kelihatan luar biasa. Tapi itu tidak menjamin kejayaan. Berjayakah dia kalau kerana bisnes itu, sahabat2nya menjauhkan diri? Berjayakah dia kalau kerana bisnes itu, ramai yang mencebik benci?






Tuesday, 2 November 2010

Terbaik lah!


Berita baik kepada AH kerana mulai sekarang, perjalanan balik kami lebih lancar tanpa aksi2 stunt. 3 minggu lepas, derang curah batu sebelum mengetar tempat2 yang berlubang. Aku ingat setakat tu je lah. Tetap lah kami akan melambung2 di atas jalan. Minggu depannya, derang mula tar penuh kat trafik light. Alah, biasalah, depan2 mesti dia tar cantik. Besoknya, dia tar lagi. Sampai lah akhirnya, seluruh jalan parit k3mang tu ditar sepenuhnya. Nak naik jambatan pun takyah slow2 dah. Khamis lepas aku buat ujian masa, 30 minit dah sampai rumah. Yezzzaaa... Errr sebelum ni 35-40 minit baru sampai sebab kat situ aku terpaksa bawak bawah 60-70km/j. Ini lah untungnya bila kawasan tu jatuh ke tangan p3mbangkang. Bila dapat balik kat bien, macam2 derang buat. Macam kat tganu. Kawan aku cakap, dulu, tganu ni memang mundur abis lah. Tapi, selepas jatuh dan kembali semula ke bien ni, terus bergerak maju. Tapi, terpaksa lah menanggung 4-5 tahun tu ngan p3mbangkang. Kira pengorbanan lah tu hehehe.

Kisah Ke Ibu Kota

Hari jumaat pula, aku mengambil cuti. Sepanjang minggu lepas, setiap hari aku terpaksa pergi ke bank waktu tengahari untuk memenuhi satu misi. Demi misi itu juga lah kami terpaksa bercuti. Jadi, pada hari khamis, kami bertolak dari rumah jam 10.03pm dan sampai di nilai jam 12.30pm. Sengaja lambat2 supaya dapat diskaun tol lepas pukul doblas.

Pada pagii jumaat, kami keluar rumah kira2 jam 9am. Singgah sarapan di bbb.



Lepas sarapan, pergi bank lagi buat kesekian kalinya. Asalnya aku dah kira dah, 5 hari berturut2 pergi bank dah boleh complete miss tersebut. Tapi, hari isnin tu (hari gaji) aku pergi, banknya offline pulak. Betul2 time aku datang. Semua branch pulak tu. ATM pun takleh. Kiranya, pada hari gaji tu aku sengkek abis lah. Duit dalam purse cuma ada beberapa sen je. Tengahari pun tak dapat makan uhuk uhuk sedih.

Lepas gi bank, cari kedai potostet pulak. Jumpa la kat serdang kot. Kendian kami terus straight ke jalan semarak. Aku selalu kompius ngan persimpangan jalan tun razak, jalan ampang, jalan semarak tu. Kadang2 datang dari jalan ampang. Kadang2 muncul dari jalan sungai besi. Teringat (mula la tu nak nostalgia) dulu masa baru2 sampai kl. Kami pernah naik bas dari cm, turun kat persimpangan tu lah. Dulu kecik je jalan tu, boleh lari2 melintas. Pastu berjalan kaki ke tasik titiwangsa melalui library negara, istana budaya (dulu takde lagi), pastu ada sekolah puteri apa tah. Jauh, kan? Alah, dulu, jangankan gunung fujiama, puncak himalaya ku ikut kamu, jangankan ke ikea, ke oneutama ku ikut kamu hihihi.

Encik hairul tu, nama je duk kl 3 tahun, tapi, simpang masuk ke jalan maktab pun tak tau. Padahal 'sekolah' dia kat jalan semarak tu je. Ok, untuk panduan semua, kalau nak pegi ke sana, senang je. Masuk je jalan semarak tu, akan jumpa jabatan peta ukur (jup3m) ke hape tah kat belah kanan. Jalan maktab tu betul2 selepas bangunan jupem tu. Masuk jalan tu, terusss je, terus nampak blok J. Waktu aku sampai tu dalam kul 11am, banyak gerai2 ala bazaar tengah nak dibuka di tepi jalan. Waaa best la, kan? Tengahari rehat panjang leh soping2 kat situ.

Masuk2 je kat kawasan tu, terus nampak dewan perdana f3lda. Ooo kat sini lah dewan tu ek. Sebelah nya pulak pejabat d'saj!. Kalau nak kawen ke haper, leh la tempah dewan ni, sekali ngan katering d'saj!. Masa nak balik tu aku pegi la toilet kat belakang opis d'saj! tu. Tengok ada raaamai budak2 lelaki tengah menunggu sesuatu. Ooo derang wat parttime jadi waiter la tu. Tengah ambik payment. Lupa lak aku nak ambik nombor telefon encik yang in charge bahagian parttime waiter tu. Ada dia tampal kat dinding. Eh, bukan lupa la. Lebih kepada perasaan malu kot hihihi.

Kat dewan pulak, nampak derang tulis, 'selamat datang encik sipolan ke majlis food tasting'. Oh, food tasting pun ada 'majlis' ek?

Berbalik kepada ketibaan kami ke tempat itu, kami terus lah masuk ke pejabat kpif. Sebelum datang ni, berbagai gambaran muncul dalam fikiran aku. Aku bayangkan derang tak terima dokumen aku. Pastu dia takmo pulang balik duit yang aku dah bank in. Pastu aku bayangkan derang takleh siapkan dalam hari tu, kena datang semula minggu depan atau dia akan pos ke kampung. Pastu aku bayangkan jugak, tempat tu macam opis dan kita kena pergi kat receptionist, cakap nak jumpa pegawai yang sekian2. Kalau nak diikutkan, bermacam2 lagi persoalan timbul sebelum2 tu lagi. Agaknya aku ni terlalu banyak berfikir negatif. What if? Siap dah rangka dialog cemana nak cakap lagi. Melampau betul.

Hakikatnya? Tak satu pun bayangan aku tu yang kena. Pertama, tempat tu bukan lah macam opis biasa sebaliknya dia macam bank jugak. Ada kaunter. Opis dia ada lah kat belakang2 tu kot. kedua, derang terima je dokumen2 aku tu. Terlebih lagi. Orang lain takde pun buat salinan, tapi aku kasik jugak salinan. Takde lah sampai dia nak songlap duit aku. Aku bukan apa. Urusan2 rasmi ni, kalau nak ambik duit orang, senang sangat. Tapi kalau nak pulangkan, bermacam2 prosedur. Tu yang aku bimbang.

Ketiga, derang memang proses semuanya dan2 tu jugak. Kena tunggu la lebih kurang 30 minit kot. Pastu, terus dia panggil nama dan taraaa! Sijil pun sudah berada dalam genggaman. Aku perati lah jugak orang2 yang menjual sijil. Pun dapat dan2 tu jugak. Tapi dia kasi cek mebeng la. Tapi, tetap lah sangat efisien, kan? Pastu, adalah juga aku tengok mereka2 yang menjadi wakil kampung masing2 untuk membuat urusan ini. Rasanya untuk beli je lah. Kalau nak jual baik datang sendiri.

Mengikut pemerhatian dan pendengaran aku, kebanyakan yang datang tu ialah orang2 nogori.

Memula isi borang kpf1. Satu borang untuk satu slip transaksi. Jadi, memang misi aku berjaya lah! Misi aku ialah untuk memecahkan sijil kepada nilai2 yang kecil dengan cara memasukkannya pada hari yang berlainan (hari yang sama pun boleh, tapi aku segan nak buat transaction kat bank tu banyak2 kali. ni aku pegi 5 hari pun derang leh kenal. eh, bukan semalam dah datang ke?) Tu yang pergi bank 5 hari berturut2 tu hihi. Senang besok kalau nak jual, takde lah selepuk terus. Dah isi borang, taruk semua dalam tray kat kuanter. Pastu, tunggu je lah sambil2 membaca papan kenyataan.

Ada 2 kaunter jualan dan 1 kaunter menambah. Satu lagi kaunter pertanyaan. Nak tanya apa ek?



Ku suka! Oren je.

Bila dah siap, kena sign. Sesiapa yang mengambil sijil, kena sign. Tak kiralah kalau sijil orang lain ke.