BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 29 April 2010

Mesti Ada 5 : Tag Yang Hadir Bersama Award

Kali pertama dan terakhir aku ditag ialah pada tahun 2008 oleh mak budak perak tu. Ni kira tag kedua in my life ler. Tanpa membuang masa, mari kita saksikan.




1. Copy award nie macam dapat grammy award - kalo macam grammy award, kena la kasik ucapan sket kan? terima kasih kepada telekom kerana menyediakan perkhidmatan internet di rumah dan opis saya, jadi saya boleh blogging di mana jua saya berada. tidak lupa kepada blogger2 yang menjadi pengunjung tetap blog ini sekaligus menambah trafik. takpe, smapai jam pun saya tak kisah. tidak lupa, terima kasih kepada suami tercinta kerana membuat saya keliru samada nak terus blogging atau tidak (sekejap marah aku blogging, sekejap suh selalu update). sibbaik ada alasan 'dah pasang strimiks tu, kalo tak guna kan membazir namanya?' akhir sekali, terima kasih kepada majikan saya, yang baik hati, tak block pun mana2 laman web, termasuk la fesbuk. Siap bagi sasaran 1000 friends untuk fesbuk @dtecbp dalam tahun ini lagi. PM pun suh kiter fesbuking aperrr. Dasar memaksimumkan komunikasi kekdahnya (kalau opis anda block aplikasi ini, boleh gunakan alasan ini kepada majikan anda juga yea). Errr apa relevannya ucapan ini dengan award nih ek?

2.Beri tahu siapa dan link pemberi award ini - Award nie diterima daripada erin, kawan sekolah ku. Okeh, mari kiter berkenalan dengan dak erin ni. Erin ialah kawan sekelasku semasa tingkatan 2 dan 3. Semasa form 3, aku selalu juga transit di rumahnya bila ada kelas 'mentor' pada waktu petang. Kelas tu kul 3 kot, so balik sekolah tu rehat2 makan2 kat rumah dia la. Rumah dia dekat je ngan sekolah kitorang. Sepelaung gitu. Kadang tu siap masak2 lagi kat rumah dia. Erkkk dia la yang masak kot. Sebab tu sekarang ni dia rajin masak. Selepas aku pindah dari sekolah tu, aku langsung tak pernah berjumpa dengannya sehingga lah sekarang. Kebetulan pulak, dia belajar dalam bidang accountancy di uum. Jadi, ter link la pulak dengan dak luna. Begitu lah kisahnya berkenaan pemberi award friendship ini.

3.Tajuk pos mesti ada 5 dan kena jawab 10 soalan dgn setiap 1 soalan mesti ada 5 jawapan - part ini aku kompius sekejap. Adakah tajuk post ini sepatutnya 'MESTI ADA 5?' Aku tak faham sebab dalam blog erin, dia tulis cenggini. Aku takmo la melangkaui seniority dengan menelek dari orang yang bagi dia award tu kan (padahal malas). Apa2 pun, aku berfikiran positif dan memandai2 kasi tajuk post yang sedemikian rupa.

4. 5 Nama panggilan orang panggil anda (five name that people call you) (macam pernah jawab dalam tag yang lepas)

*asiah - panggilan rasmi kawan2 seopis

*nga - panggilan keluarga
*enot - panggilan kawan2 sekolah. dah lama orang tak panggil cenggini. tapi, sejak berfesbuk, timbul balik nama nih.
*yang yang yok - hehehe
*siah/yah - panggilan mil. dulu dia guna 2-2 nama ni. tapi sejak dah bermenantu baru yang namanya yah jugak, dia panggil siah jek.

5. 5 tarikh penting dalam hidup i (five important dates in your life)

*5.2.1979 - birthday encik hairul
*12.6.1979 - syukur kerana aku dilahirkan ke dunia pada zaman ini, bukan zaman jepon dulu.
*22.7.1986 - mak meninggal dunia
*25.12.2004 - wehding anniversary
*25.4.setiap tahun - sepatutnya naik gaji hihihi


6. 5 perkara yg telah anda lakukan semalam

*pergi kerja awal buat persiapan perhimpunan bulanan staf (1 entry akan menyusul)
*petang wat penilaian presentation students
*kul 3.30 dengar ceramah bulanan (ada entry selepas ini kot)
*time punch card, ambik flyer jadual catuan air yang baru. huaaa catuan bersambung lagi lorrr.

*balik keje, pegi pasar malam taman u. beli nasi ambeng akak smiling face, spring potato, tongkeng dan drumstick honey bbq dan pedal goreng. akak smilling face dah kenal kami. tunjuk muka je, terus dia tanya, 'biasa? nak jalan2 dulu, pergi la. nanti datang ambik je.' jadi, pembeli lain jangan kecik ati yer. balik tu terus makan.

7. 5 cara untuk hepi..hepi..i like (five ways to be happy)

*solat berjemaah ngan husband di awal waktu. (sopan giler jawapan ni hahaha) sebab kalau tidak, selain kena bebel, dia juga akan bad mood. dengan aku2 jadi bad mood. pasal sembahyang pon boleh jadi gado wooo
*shopping!
*menyanyi lalalala
*blogging - harus la kan. lagi2 bila tengok kat list recent update tu berderet2. syok!
*tengok baki akaun bank hahahaha (time dah gaji la. dah hujung2 bulan tu, tengok akaun boleh nangis)


8. 5 cerita kegemaran (five favourite movies)

* Melayu - Mukhsin (nostalgia zaman kanak2), Gol dan Gincu (gedik2 pun suka hihi)
* Hindi - Devdas, Mohabbatein, Kabhi Khushi Kabhie Gham
* Cina - Infernal Affair, Fantasy Island, Happy Ghost (zaman kanak2)
* Oramputih - Banyak sangat lor. Antaranya, The Game (kot tajuknya. bukan yang the rock dengan budak2 tu. ni yang alaaa tak tau nak terangkan cemana. dia dapat hadiah di mana dia berada dalam satu game hehe aku pon tak paham), Minority Report, MI2, Notting Hill, Armageddon, The Core, LOTR, Da Vincci Code dll.

6. 5 hobi yg paling suka

*Membaca
*Menjahit
*Melayari Internet
*Menggosok baju
*Menonton tv

7. 5 orang yang anda suka (five favourite people)

* suami
* keluarga
* kawan2 JayPiKay
* kawan2 sekolah
* penceramah yang best. boleh?


8. 5 tempat yang disukai bila bercuti (five favourite places for vacation)

* Rumah ku
* Yang ada tempat shopping
* Air terjun
* Teringin nak pergi Beijing
* Balik kampung terutama bila adik beradik sumer balik sama


9. 5 sebab nape i jawab servey nie (five reason you answer the servey).

* friendship with erin
* tengah takde idea nak update
* dah lama teringin nak jawab tag, tapi takde sape yang tag huhuhu
* tanda sporting, walau pun tak suka teddy bear hehe.
* mengikut trend semasa (padahal dah lama dah trend tagging2 ni)


10.5 orang yang hendak anda tag (five person to tag)

* Kak Yus
* Kak Ajzie
* Ana
* Izan
* Luna (weiii update ler blog tu)

Pergh! Lega. Susah betul nak tag orang sebab jarang berhubung rapat dengan blogger.

I Too Am Malay



















Sebagai seorang pembaca buku ini, aku menaruh sedikit harapan untuk beliau memenangi 'pertandingan' itu. Cumanya, aku sebenarnya tak tau pun yang beliau dah join parti itu hihihi. Jap jap. Ada tak dalam buku ni ek? Takde kot. Tau2, derang dah sebut namanya sebagai calon. Ermmm ok.

Tapi, sebagai ex-amno, aku agak sangsi. Kalau takat adunadun, mungkin lah tak kuat sangat. Tapi, kalau dah sampai jadik menteri, sudah tentu orang kuat juga kot. Aku rasa, beliau bukan lah ahli politik yang cari makan dengan folitix kot. Dia pon dah sedia kayo rayo dah dengan bisnes guaman yang among the biggest in this coutry tu. Kalau takde pokok, masakan pokok bergoyang. Ok, takde typing error di situ. Betul lah apa yang aku taip tu. Kalau takde pokok tersebut, dah tentu takde pokok yang bergoyang. Kalau takde parti, takkan adalah lompat parti kot hahaha. Sangat tak pandai politik punya statement.

Alah! Soal folitix ni memang mengelirukan. Baik la diabaikan saja.

Wednesday, 28 April 2010

Cerita Balik Kampung

Hari jumaat lepas, buat pertama kalinya dalam tahun ini, aku keluar waktu rehat. Itu pun memfollow kawan jek. Derang ni memang jarang sungguh keluar hari jumaat. Alah, apa la yang ada kat bp ni kan. Sebab tu aku pun selalunya mengambil kesempatan itu untuk tido sahaja. Cuma, sejak dua tiga menjak ni, opismate aku kerap membawa anak2nya ke opis waktu si bapak solat jumaat kat surau sini. Akibatnya, aku dah takleh tido lagi dah. Bukan sebab tidak boleh, tapi sebab budak2 tu dibagi main game, pastu jerit2, gado2 atau bahasa kasarnya, memekak. Bengkek betul. Jadi, daripada aku mengumpul dosa menyumpah2 di dalam hati, elok ler aku ikut kawan aku kuar jenjalan buang duit. Boleh juga memacu ekonomi negara.


Jadi, kami keluar bertiga. Tak pernah umur kami keluar bersama2. Sebelum ni, pernah la jugak aku kuar, tapi selaluya sensorang jek. Memula kami pergi samit. Susah betul nak decide mana nak pergi sebab masing2, ikut la, sukati la, mana2 la. Sibbaik aku tak suh pegi wirakot.


Tak sempat jenjalan sangat pun. Masuk watsen sikit punya lama ker. Aku rasa, test kit simplisiti tu sekejap je dah abis kot. Ramai bebeno nak mengetestnya. Kendian kami ke nagoia. Masuk sini kita kena tengok satu2 tau. Kalau tak, memang terlepas pandang kain2 yang cantik. Sebab dia campur2 kan. Tak tau mana yang lama, mana yang baru. Sibbaik aku ni jenis memerhati lah juga trend2 fesyen terkini. Boleh la kenal corak yang baru dan corak2 yang lama. Last2, aku pon terbeli sepasang baju. Dan dah berkenan satu langsir. Eh? Aku nak buat langsir ker? Buat jangan tak buat. Tengah semangat nih.


Keluar samit, kami ke kedai alfa. Sebenarnya tujuan asal kawan aku tu kuar nak beli komponen sket. Lama la jugak tunggu sebab kerani yang tukang carikan komponen tu cuti la pulak. Semalam tokei tu suh datang arini. Arini pun cuti jugak. Last2, tokei tu yang carikan. Sibbaik sikit je. Dia kata, kalau banyak, dia kena tutup kedai tu 30 minit untuk mencari.


Sampai opis, kami terus gi kafe. Konon tak lapar sangat, nak minum2 je. Sekali terorder pulak nasi goreng kampung. Umak aiii. Banyak giler portion dia. Sekali makan, ermmm sedap jugak. Last2, abis jugak. Tu maknanya betul sedap la kot. Boleh abis walau pun tak berapa lapar.


Belah malam, konon takmo makan. Sekali dia ajak kuar makan pulak. Alerrr. Ada ke patut umpan dengan sate dan bubur ayam. Camne nak tolak?


Balik makan, dia kuarkan beg. Jadik? Alerrr nyesal aku ajak2 ayam. Bergerak kul 10 kot, sampai semencu kol 12 lebih. Dari kuar tol ayer hitam lagi aku dah tido. Sado2 je dah sampai rumah hehehe. Suka la tu. Dapat tekan minyak kuat2.


Hari sabtu, takde buat apa2. Fil keje, mil gi kenduri kawen. Petang, bantai tido je. Karen pulak takde. Ni mesti rumah pengantin tu terlebih pakai karen ni. Apa tak nya, tengah malam time aku sampai tu, derang tengah melalak2 karaoke. Tak patut betul. Sampai rumah tu boleh dengar. Padahal jauh gak rumahnya. Kalau kat rumah aku tu, komfem dah kena sound ngan jiran tetangga huhuhu.


Pepaku untuk menyakitkan kaki cik mon.

Lepas isyak, kami balik at5. Mak ngan abah takde. Pergi kedah hantar pengantin. Umak ai! Jauh nyer? Oleh kerana takde karen, takde la aktiviti berfaedah yang boleh dijalankan. Jadi, tido pon awal. Tapi, lebih kurang kul 12 kot, lampu pun nyala.


Bangun pagi, mak abah dah ada. Derang sampai kul 3 lebih. Terus abah kasik sijil saham. Yeay! Alahai... biler la felda nak umumkan dividen nih?

Tengok2, abah dah beli sarapan. Sebenarnya aku memang plan nak pegi beli, tapi dia cakap, malam tu kan takde karen. Mesti orang tu takleh masak kot. Rupa2nya ada jugak.



Nasi lemak ni masa aku darjah 6, harganya seposen. Sekarang 4 posen. Rasa sambalnya sebijk macam 18 tahun dahulu. Macam tak caya jek. Cuma sekarang dia pakai ikan bilis yang besar. Dulu ikan bilis kecik2, best.




Pau sambal dari sambal nasi lemak dan popia kurus inti karipap.


Karipap ni pun dulu seposen, tapi sekarang, singgit 7. Kena bawak kalkulator la kalu nak beli seketul je. Rasa pun masih sama seperti dulu. Walau pun rupamu kurang menyelerakan, tapi rasanya amat lah sedap.

Sebelum balik, dia balik semencu dulu. Adalah pelik kalau dia tak balik rumah dia dulu sebelum balik. Aku tak ikut. Ada je trick nya. Tertinggal towel la, tertinggal itu la, terlupa ambik ini la. Padahal semalam dah salam2 sumer dah.

Tiap kali balik kampung, aku risau betul kalau ada adik2 yang balik. Mesti kena hantar balik. Kali ni, nampak gaya takde yang perlu dihantar. Tapi, tiba2, pil beli sabun2, suh kami hantar. Adoiiii...

Tenghari, lepas makan, kami pun balik. Singgah nurseri kat kota, beli pokok bunga kertas 3, pokok limau sambal, pasu 1 dan tanah 2 beg. Susah nak pilih bunga kertas sebab kebanyakannya tak kuar bunga.

Dari situ, kami ke jb. Singgah jasko tebrau, cari tako. Ada, tapi bukan tako tao. Tak berapa sedap. Macam takde sayur kubis jek? Memuakkan. Pastu sos dia ada rasa/bau sumthing. Lenkali takmo beli lagi.

Dari situ, kami ke tampoi. Singgah ar1ani pulak. Oh, dia baru pindah kat seberang jalan. Corner lot. Ada jualan perpindahan. Kemudian terus ke pontian. Singgah lagi kat ekonsave. Aku, kalau dalam seminggu tu tak gi soping kat pasaraya, rasa tak sedap je badan huhuhu. Bukan nak beli e'apa sangat pun. Beli air mineral je bebanyak.

Owh, lupa nak citer. Catuan air bersambung lagi lor. Kalau ikut jadual, esok la last day nya. 2 minggu lepas tu memang derang dah lepaskan air 3-4 hari. Tapi tu sebab nak test je kot. Dengarnya, selepas ujian, didapati air di empangan masih kekurangan. So, bersambung la lagi. Nak tengok lusa ni, kot2 dia dah stop ke. Hujan pun macam tak berapa lebat akhir2 nih.

Dari ekonsave, kami terus ke tempat sil. Mak aihhh buruk gilo tempat ko nih. Bekas kilang nenas ke haper tah. Dah la aku sampai tu maghrib. Meremang2 je aku rasa.

Haaa ada satu citer. Masa kat rumah, aku ada terbaca satu buku. Memoir stepo kot tajuknya. Bukan la buku cerita. Macam majalah sekolah la gitu. Cumanya buku ni dibuat khusus sebagai kenang-kenangan sempena penutupan sekolah t3knik p0ntian yang telah diambil alih menjadi kolej matriks teknikal. Sebelum ni bil sekolah kat situ. Kira batch terakhir la. Kesian tau derang. Waktu nak spm, keadaan kat situ kira macam dalam proses transformasi. Cikgu2 pun ada yang mintak tukar awal2. Tengah tahun lepas, derang dah ambik student matriks. Jadi, budak2 yang nak spm ni macam dah terabai. Sibbaik ok gak la result budak tu. Tapi, sepatutnya lebih baik kot.

Dalam buku tu, ada segmen ucapan/nukilan dari guru2 dan ex-guru2 di situ. Aku boleh menangis terharu membacanya tau. Padahal bukan sekolah aku pun. Tapi, aku dapat menyelami perasaaan guru2 itu. Rata2, kalau boleh nak duk situ sampai pencen, tapi, apakan daya. Ada la beberapa orang yang berjaya diserap sebagai lecturer koleh matrik, tapi tak ramai. Kesian derang.

Tapi, situasi yang sama juga berlaku di tempat aku pada masa yang sama. Bermula 2010, tiada lagi post j2puluh9 kat sini. Jadi, lebih kurang 28 orang staf dah dipindahkan. Sedihnya... Mudah-mudahan aku akan kekal lama di sini. Tak kisah la kalau lambat naik pangkat pun. Ada tu, sampai tak mo ambik ptk sebab takmo naik pangkat lagi dah.

Erkkk dah, tak tau nak tutup cemana.




































Thursday, 22 April 2010

Makanan Kesihatan, Makanan Tambahan Atau Ubat

Images by google image.


Hari ni aku nak cerita pasal makanan tambahan. Aku tau, pemakanan aku sehari2 memang tak seimbang. Dah la tak makan sayur sangat, benda lain yang dimakan pon, asal boleh jer. Janji perut berisi. Ada la sikit, fikir pasal nutrien yang terkandung dalam makanan. Tapi, biasanya yang muncul dalam benak fikiran, yang penting ada karbohidrat, protein dan vitamin. Tu pun, bukan kisah pun, vitamin apa yang ada dalam tuh. Dah tentu2 at least ada vitamin A-E dan K. Dalam satu huruf tu pun kengkadang ada 1-100 kot. B12 pon ada, kan? Tah, tak tau pulak aku ada sampai berapa. Pernah baca, pasal pemakanan Rasulullah. Darat dan laut takleh bercampur. Nanti jadi racun. Ikan takleh makan ngan salad. Susu takleh makan ngan apa tah. Tapi, tau gitu je lah. Kekadang teringat, tapi tak teramal sangat. Adoiii banyak lagi benda nak fikir selain dari makanan lor. Nak padan2kan ikan ngan sayur yang sesuai pun aku malas nak pikir. Huh! Macam professor pulak, banyak sangat berfikir sampai tak sempat fikir pasal makanan.

Tapi, yang pasti, aku dah slow down memasak lauk lemak. Setahun tak sampai 5 kali kot. Hahaha memasak pun berapa kali je dalam setahun hukhuk. Tah, aku rasa kalau makan lauk lemak tu, rasa perut sebu dan tak selesa. Natijahnya, tido pun tak lena. Camne nak lena. Sambil tido, sambil fikir, apa la jadi ngan lemak2 yang aku makan tadi. Mesti dia berlambak kat dinding2 perut aku. Pastu dia menebal. Sampai la perut aku jadi semakin kecik. Metabolisme menurun. Pastu menyumbatkan salur darah. Ngeri.

Hello! Baca semula ya. Aku katakan 'memasak'. Tapi, yang aku makan kat kedai tak masuk tau. Nasi lemak tu bukan lemak ker? Syukur lah peniaga2 sekarang memang jenis kedekut santan dalam nasi lemak, kan? Derang salu ganti ngan taruk halia banyak2 untuk cover rasa lemak tu. So, sohih la nasi lemak tu dah kurang lemak. Tapi, nasi lemak g@m par1t r@ja tak masuk dalam ni ek. Nasi lemak dia memang lemak gilos. Bila dimakan malam2, pergh! Sila la sediakan sportshoes untuk bersenam besok paginya yea. Atau anda akan diserang stroke di usia muda.

Ok. Menyedari akan ketidakseimbangan diet itu, aku pernah dan sedang mengconsume makanan tambahan aka supplement. Kalau dengar atau baca iklan derang ni, mesti akan ditekankan, ini bukan ubat, tetapi makanan tambahan yea. Ye lah ye lah. Kami percaya. Tetapi, ada juga yang dipanggil makanan kesihatan. Ni kira makanan tambahan yang otomatik leh jadi ubat sekaligus. Tapi, tah lah. Mana2 pon sama je lah. Masing2 akan memberitahu kebaikan makanan tersebut. Kalau tak menyembuhkan, mengelakkan certain penyakit. Dan biasanya senarai penyakit itu sangat lah panjang, sehingga kan, kalau aku la, hampir sukar nak percaya. Takkan lah begitu hebat? Pastu, mesti ada disclaimer, oleh kerana ianya adalah supplement, kalau tak mujarab, tu bukan salah makanan itu, tetapi pemakan yang tak serasi. Yang penting tokey dah kaya hehehe. Berbeza dengan ubat, yang secara saintifiknya memang straight to the point merawat sesuatu penyakit dan tidak berpura2. Pengesahan kelulusan kkm tu aku rasa sekadar nak pastikan ia selamat digunakan atau tidak memudaratkan, bukan kerana ia terbukti berkesan. Betul, tak?

Walau bagaimana pun, tak tau siapa nak disalahkan. Kita pembeli, membeli sebagai satu ikhtiar. Macam aku, bila aku cakap aku tengah makan sumthing supplement, aku dah rasa secure semacam. Takde dah orang tanya, kenapa tak berusaha, berikhtiar? Selesai satu masalah. Selagi tak, orang akan mencadangkan macam2. Makan itu makan ini, jumpa si itu jumpa si ini. Cuba itu cuba ini. Last2, satu pon aku tak buat. Benda2 macam2 ni aku nak tengok depan mata, baru aku percaya. Kalau dengar2 maklumat sekunder, tertier ke haper, susah lah.

Selepas grad dulu, aku berkenalan dengan luxor network. Satu syarikat mlm yang boleh tahan la pada waktu tu. Boleh tahan sebab derang ada bangunan sendiri di sebelah tol damansara. Sempat la aku pergi malam anugerah derang yang dihiburkan oleh ct nurhalija. Aku tak join pon, tumpang sekaki jek. Masa tu, aku makan spirulina seperti di atas. Masa tu memang tengah 'in' la spirulina nih. Semua mlm berlumba2 mengeluarkan produk spirulina. Masing2 mengaku dia punya yang terbaik di dunia. Ditanam di laut paling suci dari baka terbaik. Yo yo o jek. Tengok2, ko tanam dalam tangki belakang rumah je. Ces!

Selain itu, aku juga minum jeli gamat ini.

Kenapa aku ambik benda alah ni? Biasa orang beranak je minum jeli nih. Aku minum atas kapasiti untuk kesihatan. Di samping menyokong bisnes kekasih kikiki. Isy, teringat aku, masa baru2 keje pertama selepas grad, encik hairul berniaga kuih raya jenama luxor ni lah. Kesian pulak. Takde lah untung sangat, tapi demi semangat keniagaan (ada ke perkataan nih?) dan demi kelangsungan hidup, diteruskan jua. Alahaiii tak sanggup aku nak bayangkan.

Bila aku mula bekerja, aku cuba meminum gamogen. Time aku kat mersing dulu. Sempat lah aku minum 3 botol kot, sebelum aku stop. Sebabnya, aku kena kursus kat ci@st. Kat sana, aku dok hostel. Kat hostel takde peti ais. Benda ni kena simpan dalam fridge selepas dibuka. Jadi, aku terpaksa la berenti.

Selepas abis kursus, aku diperkenalkan dengan produk usana pula. Ni pun katanya supplement terbaik dari ladang di dunia. Kira ranking nombor 1 la kononnya. Untuk set 4 botol di bawah, harganya rm3++. Masa mula2 makan, punya lah seksa hidup aku. Aku makan sekali je sehari, belah malam. Jadi, bila dah petang tu, runsing kepala aku memikirkan yang malam ni nak makan benda nih. Sebabnya, dia dalam bentuk pil. Dan pil itu sangat besar. Dan keras.


Salah satu daripada dua ni, warna oren. Rasa dia macam kunyit. Dah lah besar, keras pulak tu. Aku ni tak geti makan ubat. Selalunya, untuk 4 biji pil nih, aku sediakan air 1 tumbler. Yang oren tu kalau perisa oren tak pe jugak. Sedap la jugak kan. Ini, tidak. Bila aku nak telan tu, dari dia besar, sampai kadang tu dah nipis, tak masuk2 ke dalam tenggorokan ku. Air dah nak abis 1 tumbler, sebijik pon tak lepas lagi. Kalau aku belah dua pun, tetap susah nak masuk. Kalau 1 tu ok lah, tak masuk tak masuk pun, last2 bila masuk tu, sekali je. Kalau dah pecah 2? Tak ke 2x seksa? Tu baru sebijik. Kalau 4 bijik? Kadang2 je dia boleh masuk cepat. Kadang2 tu pulak, dia masuk tak membujur. Melintang kut celah tekak. Dahhh sakit pulak. Pastu takut pulak dia tersekat. Camno? Tak bernapas ar aku? Huh! Psiko giler ar ubat nih. Siap aku doa2, cepat la ubat ni abis. Trauma gue.


Yang ni pun besar dan tak sedap giler. Cumanya dia tak rasa macam kunyit. Pahit2 ubat gitu. Tapi, tetap menyeksakan. Bila dia semakin kecik, tekstur nya jadi berbiji2. Tambah ar aku ngeri nak telan. Tiap kali nak makan benda ni, aku kena tarik nafas dalam2, tenangkan fikiran dan cari alasan untuk delay hahaha.

Ni je satu2nya yang bukan dalam bentuk tablet. Dia macam vitamin E, lembut dan ada cecair di dalam. Minyak ikan rasanya. Yang ni memang besar jugak, tapi sebab dia lembut, takde lah aku takut dia mencederakan tekak aku. Rasanya, ni je yang aku tak takut nak telan.

Bila ubat ni dah nak abis, aku pun suh la encik hairul top up. Kawan dia yang jual. Tapi, kawan tu pulak seolah2 melarikan diri. Eh, ko nak berniaga ke tak nih? Sampai la ke sudah, ubat pun abis. Kesan belum dapat lagi. Last2, aku berenti begitu saja. Gembira lah jugak sebab dah lepas seksa kehkehkeh. Tapi frust la jugak sebab belum mendapat manfaat daripadanya. Tak lama kemudian, aku terjumpa ejen lain, tapi, masa tu dah tawar hati. Lagi pun, kalau aku sambung, seolah2 misi meyeksa diri pulak. Biar lah aku cari makanan tambahan lain yang lebih throat friendly hehehe.

Tak lama kemudian, aku cuba balik gamogen. Tapi, tak sampai sebotol, badan aku gatal2. Tiba2 lak alah pada gamat. Bukan aku sorang, encik hairul pun sama sebab kami makan sama2. Jadi, tak dapat lah aku teruskan dengan gamogen.

Sekarang, aku tengah makan something, tapi tak perlu lah aku war2kan di sini sekarang. Tunggu je lah testimoni aku nanti, kalau2 dah berkesan. Setakat ni, belum ada apa2. Cuma aku dah demam selesema, pening dan sakit2 badan sejak memakannya. Mungkin kesan daripada kerja kuat makanan itu yang sedang membaik pulih sistem pertahanan badan ku. Harap2 tak lama la. Tak larat dah. Bukan apa, bila aku pening2, loya2, orang dah tanya2, Malas nak layan. Tak boleh aku nak sakit2 sikit, membersihkan dosa. Biasa ar demam2, pening2, loya2. Kalau ya, pon, ado ko kesah?



Wednesday, 21 April 2010

Tudung Favourite




Tak tau lah aku aje ke, atau orang lain pun sama. Tapi, aku dah buat observation dan mendapati, ada 2 orang lagi yang serupa dengan ku. Yeyay!

Aku ada sehelai tudung. Aku panggil tudung tu, 'tudung fevret'. Kalau kat rumah, encik hairul dah tau dah. Asal kuar makan jek, mesti aku akan sarungkan tudung tu. Tah lah. Tudung tu takde lah cantik mana, tapi, sangat convenient. Tak perlu digosok, tak perlu dijaga. Berlari pun boleh pakai. Kalau tudung awning kan kiter nak kena jaga awning tu jangan sampai terkelepet, kan. Tapi, tudung ni, ko sumbat la keronyok la macam mana pon, dia tetap menten begitu. Memang dia tak renyuk kot.

Aku beli tudung ni pada tahun 1998/99 gitu. Masa tu tengah musim tudung cenggini. Kalau nak diikutkan, aku ada 3 lagi tudung yang sejenis dengan ni. Tapi, yang satu ni jer yang ok. Yang lain tu nampak renyuk dan tak sefleksibel yang ini.

Aku beli tudung tu dulu untuk dipadankan dengan baju raya. Biasa la. Aku beli baju baru pun time nak raya. Baju tu aku beli kat kl, tapi tudung ni aku beli kat kota. Kat kedai kemboja. Masa tu aku belum pandai lagi bab menyesuaikan baju dengan tudung ni. Asal warna sedondon je, dah kira ok bagi aku. Belum tau lagi yang baju bunga2 sepatutnya dipadankan dengan tudung polos, dan begitu sebaliknya. Jadi, tudung ni memang bunga2 dan baju tu pun bunga2 lah juga.

2 orang yang aku dapati mempunyai 'tudung fevret' ialah kak onnie dan kak ngah (biras). Tudung kak onnie kaler merah. Tudung kenis skaf. Manakala tudung kak ngah pula, corak kotak2. Ala2 tudung pakistan ke haper namanya tah. Kenapa aku berani mengatakan itu tudung fevret mereka? Kerana aku pernah tengok mereka memakai tudung itu semasa zaman anak dara lagi, sehingga lah kini. Kira sekarang ni dah jadi tudung basahan ar gitu kot. Aku rasa, mesti mereka juga merasa yang sama terhadap tudung itu. Tak renyuk dan tak payah gosok pon boleh pakai.

Gambar di atas ialah gambar aku memakai tudung itu. See! Aku memakainya di mana2. Sebab aku akan sumbat tudung ni ke dalam beg, setiap kali aku pergi ke mana2.

Ini lah tudung fevret ku.


Tuesday, 20 April 2010

Kualiti Air


Sangat teruk! Tapi, aku, takde lah terkejut. Masa awal2 aku duk bp ni, macam ni lah kekdahnya kualiti airnya. Sebijik, tak kurang sebijik pun. Dah lah masa tu aku baru pindah dari ganu kan. Air paip kat sana, kalau di minum, terasa manis lagik. Tetiba dok bp, hmph! Tapi kami ada sumber alternatif. Masa tu aku dok bukit perdana, so, senang dapatkan air bukit. Cuma, bila mandi tu, terasa lah tak best. Melekit2.

Tetapi, selepas peristiwa banjir besar yang melanda pada tahun 2006 & 2007, tanpa ku sedari, kualiti air sudah seperti normal. Kot lah pernah normal sebelum tu hehe. Yang penting, tidak seteruk sebelum itu la. A'ah ek? Tak perasan pon. Kalau orang tak cakap, aku pun tak terfikir yang air dah macam biasa. Biasa la. Kita akan menghargai sesuatu itu apabila ia sudah pergi. Oh, air yang bersih ku!

Dan situasi air tak sedap itu berulang kembali sejak musim kemarau baru2 ini. Bayang kan, time mandi, gosok gigi, pon boleh rasa kelainan rasa air paip tuh. Takyah bayang la air minuman. Loya tekak. Jangankan diamond, ko kasik penapis air jenama apa pon takde maknanya air tu jadi sedap.

Bukan setakat rasa, peralatan di rumah juga turut mendapat kesannya. Penapis pinggan pon dah mula karat2. Bila dah karat, letak sudu pun sudu menerima kesan karat. Sinki pon dah kuning2. Memang la dia tak karat, cuma air yang karat meninggalkan kesan karat pada peralatan stainless steel. Kalau stainless steel pon bleh stain? Camno?

Jadi, sejak water rationing itu ari, kami dah tak minum air dari paip. Terpaksa lah beli air mineral kat kedai. Kalau pergi kedai makan, tak boleh order air2 yang jernih. Nak kalo, beli air susu. Tak pon air limau ker. Baru lah tak rasa lain macam. Kalau air teh o ke, sirap ke, hmppp baik tak payah la. Ada kedai tu, siap tak ambik order teh o lagik.

Ada gak baca kat paper pasal komplen ni. Tapi, katanya, masih di atas standard who. Siapa? Alaaa yang kesihatan sedunia tu. Bila baca berita tu pulak, aku terus teringat cerita erin brockovich. Aku rasa, ada 10 kali kot aku tengok citer tu. Masa aku kursus research methodologi pon derang siap tayang citer tu. Kira macam salah satu kekdah research ar gitu. Yang aku takut, kalau2 kes macam citer tu terjadi kepada kami, penduduk bp. Uhuksss. Amit2.

Monday, 19 April 2010

Maulud Nabi


Yuhuuu! Anybody home? Wah wah rumah sendiri lagi nak tanya siapa ada kat rumah eh. Orang bagi la salam. Assalamualaina. Eh, betul ke, kalau masuk rumah yang takde orang, kita bagi salam cenggini? Kira bagi salam untuk diri sendiri jawab. Tak kisah la tu. Yang penting selamat dan sejahtera ke atas segala makhluk.

Adoi mak aiii. Sakit betul kepalak aku. Minggu lepas aku dah demam selesema. Biasanya kalau demam selesema ni, badan masih cergas. Tapi, belum pun baik demam, dah ditimpa kepenatan lagi. Aku ni dah lah sedia lembik. 3 minggu berturut2 pulak tu penuh dengan aktiviti. Bilakah aku dapat berehat? Ok, ini bukan alasan, tetapi sebab, kenapa aku tidak mengupdate seperti biasa minggu lepas. Sebab itu, selain masa, kesihatan juga harus dijaga. Kita semua diberi 24 jam sehari. Takde sorang pun yang dapat lebih atau kurang. Tapi, bagaimana kita menggunakannya, tentu berbeza antara satu sama lain. Huh! Tetiba.

Adeh! Semakin sakit kepala ku. Tengok gambar je lah.








Perarakan

Doa

Makan dulu


Daging kicap. Tersedap.

Kambing rempah bermadu. Sedappp.

Ayam merah. Ponnn sedap.

Dimakan bersama nasi jagung dan pencok (vocab baru bagi ku) aka acar aka rojak.

Ceramah


Penyampaian anugerah kecemerlangan exam. Huh! Exam oriented betul.

Friday, 16 April 2010

Lipstik


Fakta. Tahukah anda bahawa saya memiliki sebatang gincu sahaja? Unbelievable? Believe it.

Seumur hidup saya, saya pernah membeli 3 batang gincu. Yang pertama ialah gincu maybelline yang casingnya berwarna coklat. Saya membeli gincu tersebut sebelum millenium. Gincu tersebut tidak sempat habis sebelum dibuang. Saya buang pun kerana bimbang ia sudah tamat tempoh dan berkemungkinan akan merosakkan bibir mungil saya. Saya suka gincu tersebut kerana warnanya sangat natural.

Gincu saya yang kedua ialah gincu maybelline juga, tetapi casingnya kurus berwarna putih. Gincu ini tidak glossy. Gincu ini juga tidak sempat habis dengan alasan yang sama seperti di atas. Akan tetapi, saya kurang gemar dengan gincu tersebut kerana warnanya adalah shocking pink. Saya bimbang jika saya memakainya, orang ramai akan tertarik untuk melihat bibir saya. Lebih membimbangkan, jika orang itu ialah teman lelaki saya. Takut2 saya akan diciumnya hikhikhik.

Dan gincu terakhir saya ialah seperti gambar di atas dan di bawah.


Saya membeli gincu ini pada tahun 2006. Saya ingat lagi kerana saya membelinya kerana kononnya saya bercita2 untuk memakai gincu apabila memulakan alam pekerjaan dengan kerajaan malay5ia. Saya suka warna pink gincu ini kerana apabila memakainya, seolah2 saya tidak memakainya. Jadi, kenapa perlu saya pakai? Entah? Membazir sahaja. Oh, gincu ini glossy. Jadi ia kelihatan berkilat di bibir saya. Bersama-sama dengan gincu ini, saya juga membeli bedak asas jenis cecair dari jenama yang sama. Sebabnya juga sama. Saya begitu bersemangat untuk bekerja, tetapi rupanya saya tidak ditawarkan bekerja pun. Dan, gincu inilah yang masih tinggal dan kadangkala saya gunakan. Setahun, ada lah dalam 10 kali kut saya memakai gincu ini.

Saya tidak suka memakai gincu kerana saya rasa rimas. Tambahan pula, bibir saya akan terkopek selepas menanggalkan gincu ini. Kalau hendak memakai gincu, saya perlu memakai lipbalm terlebih dahulu supaya bibir saya selamat. Tetapi, lipbalm saya sudah lama habis (>5 tahun) dan tidak pernah terfikir untuk saya beli lagi kerana saya merasakan adalah leceh untuk memakai lipbalm dan diikuti dengan gincu pula. Tak kosser!

Jadi, setakat hari ini, saya hanya memiliki gincu ini di rumah. Ya, saya tidak membawanya ke tempat kerja. Sedangkan bedak pun saya tidak tepekkan ke muka selepas solat zuhur, ini kan pula gincu. Jadi, tiada sebab untuk saya membawanya. Sesekali, bila saya memakai gincu, pasti ada yang menegur, 'lainnya.' Dan itu telah menyebabkan saya semakin tidak ingin memakainya lagi.

Itulah kisah saya dan lipstik.



Wednesday, 14 April 2010

Kenduri Kawen Delly



Di mana ada kemahuan di situ ada baju. A'ah. Ada baju. Aku memang tengah takde mood nak menjahit. Selalu aku tengok orang buat baju baru bila ada kenduri kawen. Teringin la pulak. Jadi, minggu lepas, aku pon pulun menjahit baju ni. Actually aku dah cantum dah. Tinggal jahit kain ngan kelim2 dan leher jek. Tu pon, kalau tak kuat semangat, takde nya siap. Mana la pergi angin tukang jahit tu. Please please please sila lah datang.

Tak jadilah aku nak biat entry marathon. Sebabnya, aku dah terkesan daripada aktiviti berjalan2 aritu. Demam. Tak habis lagi penat berjalan minggu lepas, weekend lepas, aku sibuk lagi. Memang 3 minggu berturut2 aku tak jumpa weekend. Atau dengan kata lain, 3 minggu berturut2 tak pegi bpmol huhuhu. Minggu ni ada aktiviti taman pulak. Adeh! Tapi bagus jugak. Jimat!

Hari jumaat malam, mulanya kami kena pegi parit yus0f dan bawak rombongan perantin
lelaki. Tiba2 waktu maghrib, ngah udin call bagitau yang kete dah cukup. So, kami terus je pergi ke rumah perantin pompuan. Feh! Lega.

Lebih kurang pukul 8pm, kami pun kuar rumah. Gi jemput nana kat bus stand. Datang bawak kawan. Aku lemah betul la kalau adik2 bawak kawan pompuan nih. Ye lah, tak pepasal suami ku dapat dosa free bila kawan tu tak menutup aurat di dalam rumah ku. Huh! Alasan terbaek hehehe.

Lepas tu, kami pi makan kat sup sitam. Aku makan mihun singgit je. Spare perut. Lebih kurang pukul 9, kami terus ke rumah pompuan. Elok2 saing ngan tok kadi dan cameraman.


Sampai di sana, pompuan2 duk kat dalam. Lelaki2 duk kat beranda/porch iaitu lokasi akad nikah. Gambar di atas ialah adik beradik nenek encik hairul kecuali yang 2 dari kiri tu. Nenek betul yang 2 dari kanan.

Selesai nikah, makan ler, apa lagi. Kemudian, kami pon balik ke par1t raja semula.

Hari sabtu pulak, pagi tu encik hairul ada keje. Fil singgah sekejap ngan ila. Abang epet pon datang sorang. Tu pon sekejap jek. Dah pukul 1, encik hairul tak balik2 lagi. Eh, ni nak hantar pengantin ke tak? Last2 kami pergi time pengantin dah kompang2. Sampai2 je, derang tengah sesi tol bukak kipas. Ermmm ada gimik pulak time nak bayar tol tu. Siap derang bawak smart tag lagik.



Actually, perantin ngan bestman nya tu twin, dell dan delly. Yang kawen ni kira si bongsu la. Ada sorang lagi abang yang lom kawen. Kiranya langkah 2 bendul ar nih. Dalam hantaran pompuan pon ada baju 3 helai dan jam 3 utas. Takyah letak gambar perantin lelebih la kan? Bukan blog dia.

Kek dan kapkek.




Rombongan ari ni tak seramai malam nikah sebab esok dah kenduri belah lelaki.

Time nak makan, ngah baru sampai dari kontan. So, macam datang kenduri je lah, terus makan. Selesai semua, kami pon terus ke parit yus0f. On the way, singgah kat sini. Nak tau apa ada kat sini.










Sampai kat sana, takde lah rewang2 ke hape. Waktu maghrib, kami mandi kat rumah mak long. Malam tu pulak, encik hairul ada meeting taman. Aku adalah suka. Sebab boleh balik rumah hehe. Boleh tak kita salahkan orang2 tua kalau anak2 zaman sekarang tak betah tido di rumah sedara mara? Ye lah, kan orang tua2 ni, bukan nyer nak tinggal ngan anak2. Hidup mati aku, biarlah di rumah ni. Gitu, kan? Jadi, anak2 pon mengikut la juga.

Kalau kami ada alasan meeting, macamana pulak dengan ngah and co? Sama seperti dulu, derang guna alasan belum beli hadiah perantin. Dah terlanjur pegi bp tu, baik terus ke parit raja je hahaha. Padahal kalu pergi parit raja, lagi lah jauh, kan? Padahal kalau pergi muar pon boleh sebab parit yus0f letaknya kat tengah2 antara muo dan bp. Rumah adik beradik gak yang selesa. Walau pun air tak kuar.

Esok pagi, sarapan pon beli je. Alasan lagi. Takde air. Takkan nak tunggu pukul 10, kan? Lebih kurang pukul 10.30 kot, baru lah kami pergi.

Ewah ewah, macam kawan pengantin pulak ek. Datang tinggal makan jek.

Dengan sedara mara. Yang tengah2 2 orang tu sedara yang dok bukit beruntung yang kitorang nak pergi tapi tak jadi time pergi sabak bernam tahun lepas lepas kot. Bulan depan derang pulak wat kenduri kawen. Aku dah siang2 surrender takmo ikot.

Pengantin dah sampai.

Flower girl yang belah kanan tu kemain excited, tapi yang belah kiri pulak sakit perut. Masam je muka dia.

Masa ni bapak perantin dah sound, kat sini tutup mulut. Takmo nampak gigi. Setakat ni gambar semua senyum2 sengih2 nampak gigi. Tak tau lah gurau2 ke serius. Terus terkatup mulut perantin hihi. Zaman dulu kan, mana ada perantin menyeringai atas pelamin, kan? Senyum pon mengulum je. Tapi tetap berseri2, kan? Perantin sekarang, dah macam iklan keju dah.

Oh, pengapit pompuan tu bakal menantu juga, tapi bukan pengapit lelaki punyer hihi.

Ok dah. Aku rasa macam nak pitam.