BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 31 August 2009

Lagu Duet Yang Nostalgik Tetapi Tiada Kaitan Dengan Percintaanku

Pertama : Harapan Semalam, duet Amy Mastura & Azmeer



Kedua : Rahsia Di Sebalik Rahsia, kumpulan Metropolitan



Friday, 28 August 2009

Gerai Makanan Di Tengah Hari Bulan Ramadhan

Hambek! Panjang sket tajuk tu. E'eh? Yahoo ni kan. Aku ni dah la baru lepas install ie ngan mozilla. Dapat pulak ie lama, ie8 kot, memang nampak pelik. Tetiba aku nak bukak email, kuar muka lain plak. Url dia pon ada m. kat depan. Musykil2. Sekali aku telek, perati dan tenung, rupanya dia tukar muka lagi. Ko ni asik wat plastic surgery je ek. Tapi takpe, dah macam blog gak muka baru kau tu. Link sumer duk kat tepi. Syabas bethi!

Ni aku tak puas ati nih. Ari isnin lagi aku dah peratikan je dari jauh. Sekali tengok ari ni, pon sama gak perangai dia.

Gini, kan kita ni sedang dalam bulan Ramadhan al Mubarak nih kan. Jadi, sebagai rakyat 1 malaysia ni kan, kita kena la hormat menghormati dengan agama lain. Tapi masalahnya, ni bukan pasal agama lain punya hal, tapi orang seagama nih.

Ari isnin tu kan aku kuar beli motor mesin jahit kan. Aku kuar tu kul 12 dan balik kul 12.45 gitu. Masa aku pergi tu, aku nampak la ada payung2 tepi jalan depan simpang banang tuh. Sekali lalu aku nampak ada 2-3 gerai makanan. Biler balik tu, aku slow la biler lalu situ, nak tengok bebetul. Bukan! Bukan aku nak beli makanan kat situ. Malu la weiii. Walo pon tak poser ke haper, sogan ler nak membeli makanan tengah2 hari buta tu. Air masak dalam botol kat bawah meja pon aku tak berani nak tonggak, ini kan pula nak soping nasik ayam kan.

Maka sahih la di situ, gerai itu menjual makanan bermasak dan penjualnya adalah gegirl2 melayu yang insya Allah Islam. Balik2 tu, aku pon kepochi ar ngan opismate aku. Derang pon cakap, terang2an nampak orang melayu beli. Lelaki pon beli kooo. Kalo pompuan tu, boleh la kiter assume dia tak poser bersebab kan. Kalo laki? Ok, tak kisah la laki ke pompuan, persoalannya, patutkah?

Ok, seperti sedia maklum, batu pahat ni memang ramai cino. Dan mungkin pasaran dia adalah owang cino. Tapi, kat depan simpang tu jugak, berderet deretan berganding gandingan kedai makan cino ok. Lagi pulak, dah tau bulan puasa, orang cino pun paham la, kedai melayu tutup. Pandai2 derang la nak cari makan. Ke korang tak sampai ati tengok apek tu kebuluran?

Hello, kalo ko dah bertenggek kat tepi jalan tu, sesiapa je boleh singgah ok. Lain la kalo ko melarang pembelian kepada orang dewasa di atas 12 tahun. Ehhh budak 5 tahun pon dah pandai puasa ko tau?

Aku tak faham ler sangat konsep perniagaan islam. Memang la kita berniaga, pembeli tu sendiri yang datang beli. Ko nak puasa ke tidak, ko punya pasal la kan. Memang la ko tak suruh derang beli. Tapi, biler dah gerai terbuka, maka itu menunjukkan kalian dialu2kan untuk membeli. Betul tak? Ko boleh kata, aku jual je, biler ko dah beli dan makan, tanggung la sendiri. Tapi, tak ke menjadi tanggungjawab sosial kita sebagai orang islam untuk mengelakkan orang tak puasa? Itu dinamakan peluang ok...

Kalau pasaran adalah wanita2 uzur dan kanak2, kenapa time bulan tak puasa aku tengok ada satu gerai je kat situ yang jual pisang goreng dan keropok lekor? Adakah ko selak kain wanita2 uzur itu? Macamana hendak melatih anak2 berpuasa sekiranya anak2 itu fikir, 'kata bulan puasa, tapi kenapa orang still jual makanan tengahari buta?'

Aku tak komen tentang bazaar ramdhan kerana bazaar biasanya bermula petang sedikit. At least dekat2 matahari panjang segalah baru bazaar tu bukak. Walau pun orang boleh aje makan selepas balik bazaar, tapi tu tak ler obvious sangat.

Aku tak kisah kalo korang tak setuju dengan aku. Biasa arrr, ngan suami pon kiter banyak tak setuju, inikan pula ngan korang korang dan korang, kan? Macam bagusss je pompuan nih :P

Etika kot.

Gara - Gara Facebook dan Tersentuh Hatiku...

Tidak seperti orang lain, aku tidak terjebak bercucuk tanam di fb. Sebaliknya, aku hanya lebih banyak terkenang zaman dulu2. Dalam fb, aku terjumpa kawan2 smbm yang tak pernah aku ceritakan di dalam blog ini. Ya, selain sekolah semenchu, aku juga pernah bersekolah di sekolah bandar mas. Lain kali lah aku citer pasal tu. Sekarang ni mood nak dengar lagu zaman aku form 1 dan form 2 di smbm. Mungkin ini antara lagu2nya.

Pertama : Mac Ruhayu, Ditakdir Kita Bersama



Kedua : Azura Aziz, Bukan Aku Tak Sayang



Ketiga : Mimi Asmida, Wardah





Keempat : (MOST RECOMMENDED! KALO KORANG TAK KLIK, TAKMO KAWAN KORANG :P) Mimi Asmida, Keikhlasan (tapi ni macam form 3? lupa)



Ada satu lagi lagu Ku Redha Sendiri nyanyian Klthsom tapi embed code dia disable plak. Dulu aku panggil dia keletum je, susah no nak nyebut ejaan nama dia.

Argh!!! Giler arrr lagu2 ni. Aku rasa macam nak nangis dengar. Bukan sebab lagu tu sedih beno. Tapi sebab kenangan lama yang terbayang ketika mendengarnya. Tersentuh hatiku. Apa yang aku emo tak pepasal nih?

Tempah Baju Kurung atau Beli Siap?

Semalam, time aku membelek leher baju, opismate aku ada tanya, kat mana nak carik baju raya budak. Aku cakap ler, kat prima moda ada, kat nagoya ada, kedai kat k4 pon ada. Tapi katanya, baju2 budak banyak, tapi kebanyakannya kain pesen dulu2. Alaaa kain lama2 yang tak abis tu kan derang akan buat baju siap kan. Kain2 baru derang jual ela. Aku suh gi kedai kat bus stand yang jual baju siap tu. Dia kata tahun lepas dah pegi, pon sama gak.

Kendian, baru aku terpikir, patut ler orang lagi suka beli kain dan tempah sebab boleh dapat kain yang baru dengan corak terkini. Ada, memang ada baju siap dengan corak terkini, tapi untuk baju budak selalunya susah nak dapat. Baju orang dewasa pon kena tengok masa. Kalau cepat, dapat la saiz sendiri. Kalo tak, seperti biasa, kiter dah berkenan tapi takde saiz.

Satu lagi, kalau tempah boleh ikut saiz sebenar kita. Manusia kan ada pelbagai saiz. Bukan setakat xs-xxxxl aje. In between pon ada. Kalo yang siap tu kan standard kan. Ada orang pendek dan kurus boleh guna saiz s. Tapi kalau pendek dan besar? Ada jugak kurus tinggi, kalo pakai xxxl, bahunya jatuh, tak cantik plak. Jadi, jalan mudah tapi susah (?) tempah aje. Tapi pulak, kalau jam ni nak tempah memang ler tak dapat dek. Aku pon dah tutup tempahan hikhik. Sendiri tempah, sendiri tutup tempahan.

Mengambil iktibar dari itu, aku berazam untuk mula mengambil tempahan jahit baju kurung selepas hari raya ini. Chaiyok asia! Eh, tapi saper yang nak menempah dengan aku? Alaaa aku kan ada customer tetap dulu. Bleh la contact balik. Kalo derang lum ada tukang jahit tetap baru la kan. Kat opis aku ni pon ramai pompuan. Bukannya nak bukak kedai jahit pon. Jahit sikit2 je kan. Bukan banyak masa pon nak buat bebanyak. Saje suka2.

So, orang2 parit raja, nantikan kemunculan kedai jahit mini aku tidak lama lagi yah!

Lagu 1Malaysia

Perasan tak ada pertandingan lagu 1Malaysia? Nampak macam ramai komposer terkenal pon masuk jugak. Penyanyinya pon popular2. Tapi aku lagi suka lagu amp all stars tuh. Suka amat.

Kali pertama aku dengar lagu tu time on the way nak ke sepang itu ari. Memula tak perasan yang lagu tu lagu 1Malaysia. Dah beberapa kali dengar baru perasan. Aku memang bukan seorang yang perasan. Dalam lagu tu, aku kenal suara dina ngan burn jek. Lelain tu macam tak pernah dengar jek sebab aku bukannya dengar sumer siaran radio astro tu. Kalau tak era, sinar, 2 tu je lah.

Part yang aku suka dalam lagu tu ialah part yang dialog 'one key higher' tu. Tah, rasa cam cool jek. Pagi tadi kat sinar ada dj ian dari hitz.fm tu. Baru tau, tu suara dia hehe.

Enjoice!




Thursday, 27 August 2009

Rojak

Macam suram jek blog aku ni tanpa gambar2 terkini. Balik2 ambik kat yahoo image. Dah la gambarnya seco'et. Tekanan betul. Biler kah aku akan mendapat pengganti? Dah ler bonus ala2 takde. Dengar cite pulak, elaun cola pun nak ditarik balik. Pastu katanya, belanja pembangunan tak dipotong, sebaliknya, belanja mengurus yang dicantas2. Sungguh lah sesak napas gomen ini. Tapi takper, biar takde bonus, asalkan banyak bangunan baru dibina dan kontraktor cukup makan. Staf gomen tak cukup makan takper. Kami berkhidmat untuk rakyat.

Selain pengganti, laptop pon macam dah tiba masa untuk diganti. Dah lama sangat pinjam hihi. Tiap2 ari keje aku membelek laptop kat internet. Dah siap customize bagai, ordernya tak jugak. Konon nak buat pembelian bijak ler. Rasanya dah malas nak baca review2 nih. Lama2 tak terbeli. Nampak gaya macam kena gamble je kot. Su, cepat sket wat kajian tu ek. Dah boleh pulang kot laptop tu. Nak laptop raya ngan kemre raya jugak ek hikhik.

Cemana cara korang membayar hutang? Hari ni gaji, hari ni jugak bayar? Kalo aku, mesti aku tunggu seminggu ke 2 minggu lepas gaji baru bayar. Saje nak merasa kayes barang seminggu dua. Penat keje wehhh. Maknanya, hari ni aku masih kayes lagi la hehe. Minggu depan baru nak bayar.

Dah, no idea. Petang ni ada meeting. Bohsan!!!

Kajian Sejarah Tempatan

Ingat lagi tak zaman membuat kajian sejarah dan geografi tempatan semasa di sekolah menengah dulu? Sekarang ada lagi tak? Dulu kena buat dari form 1 kan? Tapi masa form 1 ngan form 2 aku tak de buat pon? Musykil di situ. Tapi masa form 2 aku ada buat kajian geografi tempatan. Konon nak ambik gambar ladang getah ler ngan kawan aku, thidziana. Sekali, boleh pulak adik dia ker saper tah gi bukak casing kemre aku tu. Langsung tak jadi gambar. Kan kemre manual gitu akan gulung filem kalo kiter bukak, kan? Boleh kalau nak cuci apa yang ada, tapi tah, kenapa tah kitorang tak cuci. Lagi pon time tu susah nak jumpa kedai cuci gambar kat kampung. Nak tak nak, kena gi kota. Mana ada duit nak pegi. Tapi, kat kampung aku ada servis cuci gambar ni. Sebenarnya orang tu pergi cuci kat kota jugak, cuma dia ada bisnes, so salu la gi kota. Jenuh la jugak menunggu berhari2 nak dapat gambar yang siap dicuci. Mahal la sket dia caj.

Masa form 3 pulak, wajib buat kajian nih sebab masuk dalam kerja kursus pmr kan. Untuk kajian sejarah, aku buat kajian kat kampung kelantan. Terletak betul2 di tepi sungai johor. Entah, kami jumpa siapa tah masa tuh. Kisahnya, kat kampung tu ada kubur megat seri rama. Alaaa yang bini dia dang anum kot yang bunting, perut kena belah, tengok anak dia tengah makan buah nangka tuhhh. Dia la yang dikatakan membunuh sultan mahmud tu semasa baginda sedang dijulang nak pergi ke balik solat jumaat tuh. Wahhh macam ahli sejarah lak citer aku nih. Tak sia2 aku buat kajian sejarah tempatan hikhik.

So, masa kajian tu, kami gi la tengok kubur megat seri rama nih. Tapi kubur dia takde la dok dalam kawasan perkuburan. Kat belakang rumah orang jek. Dulu2 kan kubur bersepah2. Tapi ada pagar la kubur dia tuh. Kalau tak salah, ada 2 kubur dalam pagar tu. Tah, bini dia kot. Entah, ada lagi ke tak kubur tu selepas banjir besar tu. Berapa banyak tu daaa.

Kenapa aku buat kajian kat kampung kelantan, bukan kampung makam? Sebab dah selalu sangat orang buat kajian kampung makam tuh. Sampai dah boleh copy paste je citer nyer. Tapi dulu takde la copy paste nih. Sekolah aku mana ada komputer time tuh. Tengok kertas A4 pon jakun. Ada type writer pon dah kira hebat. Macam aku, kak onnie dulu ada type writer. So, kami lenjan ler type writer dia. Hahaha nama band baru kepada vokalist meet uncle hussin pun type writer ek.

Teringat pulak time nak buat kajian geografi. Awal2 lagi cikgu aziz dah pesan, dia takmo kitorang wat bakar2 tepi kertas tu guna ubat nyamuk. Dia cakap, kalo nak buat gitu, bior bakar semua sekali kertas tu, takyah buat folio kehkehkeh.

Kampung ni dinamakan kampung kelantan sebab ramai orang kelantan yang berhijrah ke sini, tinggal di sini. Kampung ni la yang tenggelam time banjir besar tahun 2006 tuh. Kalau nak tau, tema bandar kota tinggi ni ialah bandar perlancongan bersejarah. Eh, jap jap. Ke aku keliru ngan mersing ek? Mersing pon ada perlancongan gak dalam tema dia. Tema ke tu ha? Lantak la. Apa yang nak dilancongkan kat bandar tu, aku pon tak tau. Ada laaa air terjun tak jauh dari bandar kota tu. Selain itu? Tah, macam takde jek. Kalau bersejarah tu aku percaya la sebab seperti yang aku katakan tadi, kat situ ada peristiwa sultan mahmud mangkat dijulang. Sejarah la tu kan. Kendian ada kota johor lama kat teluk sengat. Sebelum jb, johor lama adalah ibu negeri johor nih tau. Kalau pegi teluk sengat tu, ada la tinggalan2 kota lama tu. Aku pon tak pernah pegi hikhik. Biasa arrr, kampung sendiri, jarang orang nak melancong sangat kan.

Ok, dah. Itu je nak citer. Kalau ada sambungannya, ada lah. Kalau tak, pergi lah ke khutub khannah untuk membaca sejarah sultan mahmud mangkat dijulang. Okeh?


Wednesday, 26 August 2009

Gusti Atau Wrestling


Masa tengah makan sebelum balik kampung itu ari (sejak 2 menjak ni aku suka lak tulis 'itu ari' berbanding 'aritu'), kami disajikan dengan tayangan gusti kat tv kedai tuh. Lantas minda ku terus mengimbas kenangan menonton gusti ketika kecik2 dulu.

Kalau tak silap la, aku mula tengok gusti ni time duduk kat rumah busu temah ketika di tingkatan 1 dan 2. Derang memang peminat gusti tegar. Kalau tak silap juga, tayangannya pada hari sabtu petang kat tv singapore. Waktunya pulak petang2 nak masuk maghrib gitu. Aku ingat sebab kekadang, time puasa derang siap pusing tv tu ngadap ke dapor. Buka sambil tengok gusti.

Masa zaman tuh, penggusti yang popular, antaranya mr million dollar man, macho man (bajet henskem), bulldog, nasty boy (team) dan yang paling tak tahan, undertaker. Ramai lagi, tapi aku dah lupa. Masa tu hulk hogan ngan kingkong bandi tu dah tua dah. Tapi kekadang ada la juga dia wat special appearance. Gaya dia selalunya ala2 suh orang sorak2, pastu letak tangan kat telinga, konon nak dengo la orang sorak2 nama dia. Ceh! Poyo.

Aku dah lupa plak, saper ke yang kawen kat tengah gelanggang tuh? Macho man ker? Tapi pempuan tu memang hot time tuh. Bulldog ni pulak ada anjing bulldog yang huduh tuh. Pastu ada pulak kategori baik ngan jahat. Macho man tu kira baik arrr. Undertaker ni pulak ada manager yang pendek tuh. Bila bercakap, mak aiii menyampah betul menengok. Sambil pegang bekas abu mayat lak tuh. Si undertaker nyer pulak tak geti bercakap agaknya, bajet ngeri la tuh.


Mr Million Dollar Man

Macho Man

Undertaker

Nasty Boy

Bila aku pindah semula ke rumah abah, aku dah jarang tengok gusti nih. Tapi dengar2 gak la derang cite, undertaker dah jadi baik la. Kendian dah jahat balik la. Pastu ada orang baru nama stonecold. Macam2. Ingat lagi. Along punya la benci ngan undertaker nih. Sekali kawen ngan undertaker jugak hihi. Abang long aku tu keje gali kubur kat tanah perkuburan kampung makam. Tempat makam sultan mahmud mangkat dijulang tuh la. Tapi dia tak jaga makam tu ar sebab makam tu under jabatan muzium kot. Dia keje under jabatan agama negeri. Keje turun temurun tuh. Dulu bapak eh keje tu. Bila dah pencen, abang long resign keje polis hutan, ambik keje jaga kubur pulak.

Hah, terlanjur citer pasal makam ni, aku nak cite gak pasal sejarah kota tinggi. Eh, nanti2 la. Baik aku fokus kat cite gusti ni dulu.

Penggusti2 ni biasanya ada gimmick masing2 ar. Kira biler derang nak masuk gelanggang pon ada gaya tersendiri. Aksi paling ngeri ialah biler derang ambik kusi lipat dan menghempuk pihak lawan. Kira kalo nengok orang tu turun gelanggang je, terus saspen takut dia ambik kusi. Kadang tu, ngan referee sekali kena belasah.

Kengkadang, setahun sekali ker gitu, ada special event yang dipanggil 'Royal Rumble'. Kira main gasak2 secara marathon gitu. Beramai2. Masa ni, wrestlers yang glemer2 sumer ada la.

Bila berjumpa abang, baru lah aku tau, rupa2nya, gusti ni berlakon ajer. Penat je tengok. Tapi pengalaman tu seronok jugak. Sekarang ni, kat tv3 ngan astro ria pon ada gusti nih. Tapi, sekali pon aku tak pernah tengok. Manusia berubah kan...

Jodoh Tak Panjang

Balik kampung kali ini, kami dikejutkan dengan berita perceraian seorang kawan classmate kami. Macam tak percaya. Rasa macam baru lagi kami pergi ke kenduri kawen mereka. Dah, jodoh tak panjang.

Masa derang kawen tu ari, aku terjumpa ngan kawan uitm aku. Biler ek? Rasanya time aku tak keje lagi kot, 2006. Dulu kawan aku ni pernah cite, kawan kami nih classmate dia kat sekolah teknik. Rupanya, kawan ni kawen ngan adik kawan uitm ku ituh. Aku pun tanya la balik, aik? Kenapa tak kawen ngan ko? Dia kata, aku yang reject hihi. Abis di situ. Selepas itu, aku dah tak ambik port. Tau, derang dah ada anak. Baru ni, anak kedua pulak. Gitu je lah.

Macamana terjadinya perpisahan itu? Ceritanya, kawan ni dulu kalau tak silap keje kat uia. Tah tak tau hujung pangkal, tetiba dengar cite, dia dah tukar keje kat kota pulak. So, derang duduk kat rumah mak kawan ni lah. Tah, pempuan, tak selesa kot duk umah mil, so dia rasa tak bebas la kot. Duk kat rumah jek. Kat ceruk kampung plak tu. Ehhh kampung bukan sebarang kampung ok. Pemenang anugerah felda terceria 2008 tau! Hihi.

Oleh kerana berasa tidak bebas (ni mil aku yang tekankan perkataan nih), mereka pun berpisah jua. Suh keje kat kota, takmo. La ni dengar nya keje kat pasaraya di melaka, kampung halamannya. Anak yang sulung dapat kat kawan ni, yang kecik, masih nyusu, dapat kat mak nyer.

Itu bahagian mereka. Asam garam kehidupan. Bahagian kita, belum tahu. Tapi, aku sentiasa berharap agar jodoh kami dipanjangkan dan dilimpahi kebahagiaan hingga ke akhir hayat. Mengambil nasihat kak sya, nak doa tu bior spesifik. Kot jodoh panjang tapi tak bahagia, tak ke naya?

Tuesday, 25 August 2009

Pully Ok, Pully

Sambung balik citer balik kampung.

Hari ahad pulak, pepagi kami gi papan timur. Nak jumpa 'nenek' lagi. Betul, makcik tu bahasa kan diri dia nenek. Lama gak menunggu. Ramai patient. Yang datang dari kulai pon ada. Tiba giliran aku, aku pon menyatakan hasrat di hati. Abang tak ikut masuk. Dia takut nenek tau apa di dalam hati lah tuh hihi. Kendian dia check2 perut kuh. Senggugut kuat katanya. So, dia suh ubat senggugut dulu ngan habbatussauda. Aku ye kan je lah. Katanya lagi, telur dua-dua takde masaelah, tapi, oleh kerana senggugut kuat, benih tidak dapat menempel di situh. Dia suh datang lagi bulan depan, baru dia kasik 'tangkal benih'. Wohooo bertambah vocab aku setiap kali jumpa nenek nih hihi. Kalau ikut saintifik pon memang betul jugak kata2 nenek nih. Tapi kan, aku dah macam was2 la pulak biler baca kat internet pasal pendamping nih. Takut jadi khurafat/syirik ke haper. Ada yang kata ada dua jenis pendamping; kalau orang tu baik, pendamping nya pon baik dan begitu juga sebaliknya. Siapa boleh membantu? Help!!!

Lepas zuhur, kami pon balik. Bawak nana, kena hantar ke pontian. Aritu sorang, sekarang, sorang lagi dah duk pontian. Heee nyampah tul. Memula aku cakap kat suami, kalau kena hantar nana, abang hantar ayang balik dulu ek. Lantak arrr. Dah, dia rasa bp-pontian tu dekat, apa salahnya balik bp dulu. Pastu, kalau nak balik kota, masing2 datang bp sebab nak balik ngan abang2nya. Sibbaik sekarang dah ada 2 abang kat bp. Boleh transfer ke sana.

Pegi jb, singgah angsana. Nak tambah bunga. Macam la ayer hitam tu kehabisan bunga ek? Bunga kat ayer itam tu mahal lorrr. Lagi pon aku nak top up bunga yang ada tuh. Tak sama ar nanti. Dari angsana, terus balik lalu hiway sebab nana dah ditransfer ke kete in. Dah, dia yang tak suka naik AH. Lantak pi lah. Kat angsana, aku beli char kuey tiow yang memang sedappp. Memang betul rasa ckt penang. Suka! Suka!

Eh, sebelum tu, kat kota, kami singgah kedai alat jahitan. Aku beli butang ngan zip. Try cari motor, rm150. Mahal gilak. Oh, kat kota dah ada econsave pulak. Tapi jauh arrr kat kota besar sana. Dekat ngan taman daiman jaya tuh. Punya la banyak signboard dia. Ye lah kan, duk jejauh cenggitu, kena la promote lebih sikit. Sampai rumah, terus aku goreng keropok lekor ngan nugget. Mil dah bekalkan nasik ngan lauk. Sonang koje aku hihih.

Belah malam, sempat iron baju. Lega, dah iron semua baju.

Semalam tengahari, aku pegi kedai tarmah lagi. Konon nak beli je motor yang rm88 tuh. Sekali, tokey tu tunjuk yang lain sket, rege rm58. Woho! Beza banyak tu. Dia kata pully tu takleh ganti sebab motor aku tu ala2 zaman jepun punya kot. Yang sekarang punya guna pully yang lain. Motor yang aku beli ni, pullynya besi. Hah! Senang lagi keje aku. Komfem tak haus dah. Belting je la kot yang mungkin haus. Belting banyak jual.

Memula tokei tu suh aku bawak mesin tu, dia nak pasangkan. Tapi... kena caj rm15. Aku kata, saya yang bukak, mestilah pandai pasang. Tapi dia kata kena adjust2. Ah, lantak ler. Aku cakap, kalau tak boleh, esok aku datang balik suh dia pasang. Ok.

Sampai rumah semalam, terus aku paksa abang pasang. Sebelum buka dah siap. Tak sia2 aku kawin ngan orang yang near the engine hikhik. Tq abang! Malam tadi, aku pon pulun ar jahit tepi. Tapi tak siap lagi sebab aku takut nak paksa motor tu. Murah kannn... Kata tak suka barang murah. Erk...


Tora Datang Lagi!!!

Selepas hampir 4 bulan, tora kini kembali dengan mainan kipas terbang! Dah, cukup2. Semalam, dekat2 tengahari, ada orang call opis. Kak ita yang angkat. Nak cakap ngan aku. Hehehe sebagai akak yang sporting, kak ita tanya dulu, saper nih? Boleh orang tu cakap, "saya isteri hairul." Kendian, putus.

Pastu, kak ita tanya la aku. Saper, hairul tu? Husband saya la tu kak itaaaaaaaaa... Kehkehkeh mati2 kak ita ingat hairul tu abang aku dan yang call tu kakak ipar ku. Apa ke hey??? Yang takleh tahan tu, aritu dia mengaku gelfren abang. Now, dah upgrade ke isteri pulak. Biler abang kawen lagi nih hah???

Dalam pada gelak2 tu, aku berpikir la jugak. Ada ke masa2 di mana suami ku keluar rumah sensorang? Jap jap, nak pikir. Tak de kottt. Isy, tak suka la perasaan nih.

Monday, 24 August 2009

Pulang

Banyaaak nak cerita, tapi, biler on laptop je, terus rasa bersalah berganda2 sebab membiarkan mesin jahit tak ber... asap. Eh, apa ke istilah nak guna untuk mesin jahit? Kalo dapor tak berasap, kalau mesin jahit? Nak ngadap tv pun rasa bersalah sebab sepatutnya, masa santai begitu digunakan untuk menjahit mata lalat. Adoiyaiii... patut la nama nya mata lalat. Memang nak terjojol mata aku macam mata lalat mengadap dia hari2.

Nak diringkas cerita, hari jumaat lepas, aku balik semenchu, menyambut puasa di sana. Tapi sempat tarawikh dulu kat sini. Seperti yang aku jangka, smooth sailing je kekdahnya. Pak imam tu pon kemain lagi speeding tanpa memikirkan had laju. Boleh 2 kali dia hantam langgar fatihah tuh. Dia baca style 2 kali berenti tu, tapi, dia baca bismillah...rahimi...maliki yaumiddin. Langsung skip alhamdulillah... Alaaa mesti orang biasa terbuat cenggitu sebab ayat ke 2 tu pon arrahmanirrahim kan. Ok ok, tak yah terangkan pon dah faham hiks. Saja wat orang kompius. I like.

Lepas tarawikh, perut dah lapar, terus kemas baju laju2 dan terus kuar. Macam biasa arrr, encik hairul tu. Kalo nak balik semenchu, belum disuruh, dah elok siap baju dia duk dalam beg. Cuba kiter tengok minggu ni pulak, time nak balik at5 plak. Ada dia kemas baju sendiri?

Tengok kedai, banyak yang tutup. Last2, makan kat kedai yang tak pernah masuk. Eh, sebelum tu, masa nak maghrib, tetiba sil dan bil datang. Aku baru nak basuh bilik air. Dan2 aku sound, takleh mandi ek, akak dah basuh ni. Padahal derang singgah sekejap je ambik barang. Tapi tak kisah la. Yang penting aku bagitau sesiap, sebelum hatiku luka berdarah kan hihi over nau sampai berdarah. Tapi memang biasa derang datang time aku baru lepas basuh toilet. Geram tau. Toilet tu memang jarang guna. Aku guna pon seminggu sekali untuk melepaskan hajat yang ganal. Kalau hajat dah terlepas di opis, maka, memang bersih suci je la toilet kedua itu. I like jugak. Apa punya busuk da statement nih...

Selesai makan, kami terus chow, lalu jalan kluang. Memang la agak ngeri jalan tuh, tapi, cam kompiden jek redah. Alah, kalau ikut hiway pon, kuar hiway kena lalu kulai tuh pon ngeri jugak jalannya. Sama jek. Jangan pikir takut ok?

Sampai semenchu lebih kurang jam 1 pagi kot. Aku, cam biasa arrr. Tanpa berfikir panjang, terus tido. Time sahur, aku kejut abang, tapi sendiri tak bangun. Tapi sempat ler minum air kosong seteguk. Janji sahur ek? Boleh kira sahur ke gitu? Boleh la kot. Sayang beno ngan mata.

Esok pagi tu, mil gi tadarus peringkat dun pengerang. Buat kat layau. Tak pernah aku jejak ke layau. Layau ni tanah rancangan felcra. Ingat lagi, time sekolah dulu, anak2 felcra ni sumer dapat barang free. Dari yuran buku, pakaian, semua lah. Derang sumer anak orang asli. Eh, sumer ke orang felcra ni orang asli ek? Ina naim tu orang asli gak ker ek? hihi.

Sepanjang hari, aku menjahit mata lalat jer. Jari2 ku sakit semua kerna bekerja hari2. Siap la 4 pasang leher tuh. Ada lagi 6 wooo. Petang tu kami buka mee goreng jek. Simple mimple. Jiran ada kasik puding jagung. Masa derang kasik tu, mak aiii sikit je? Tapi bila dah berbuka, suku je yang berusik. Bukan setakat selera, mata pon tamak jugak di bulan mulia nih ek. Oh, jiran abang yang dubai tuh dah balik mesia dah. Tinggal laki dia je kat sana. Selama ni pon anak2 tinggal sini. Duit banyak pon tak guna kalau tak dapat bersama keluarga, kan? Kesian anak2.

Alamak, sambung lagi esok la. Sayang masa. Nak sambung jahit tepi. Eh, mesin jahit tepi???


Lawak Katun Dalam Lawaking

Semalam aku tertengok citer nih. Salu tu, malas nak tengok. Tapi musim baru ni ok sikit la banding yang dulu.

Citer nyer, zizan ni dijatuhkan hukuman gantung sampai mati. So, time dah masuk tempat gantung tu, angah, si tukang gantung ni bagitau la, zizan ni boleh buat satu permintaan, nak makan apa. Pastu zizan ni kata, dia tak mo la makan. Dah nak mati, nak makan wat per. So, dia mintak gitar dan nak menyanyi satu lagu. Lagu yang dia nyanyi ialah sejuta budak hitam kihkihkih. Sampai seminggu tak abis2 nyanyi. Yang angah tu pulak siap ada whiteboard lagi, wat countdown. Lawaking betul!

Saturday, 22 August 2009

UTHM Episod 2


Masih ingat entry pasal nama timang-timangan uthm? Ada respon mengatakan, derang nak ada johor kat nama tuh. Maknanya, macam dia nak tukar nama terus la ek? Bukan nama panggilan jek? Ye lahhh sumer KU-KU yang jadi U, sumer guna nama negeri masing2. Melaka, Perlis, Pahang. Tetiba, ko sorang je mementingkan diri sendiri, taruk nama atok ko je dalam nama tu. Apa ke hey? Aku faham perasaan mereka. Jadi di sini, aku nak extend pencarian nama baru uthm buat kenang-kenangan ku. Entah2 dah tamat tarikh tutup permohonan kot. Tah2 derang dah pilih dah pon. Tapi aku tak tau lagi. Jadi, tiada unsur ciplak mahu pon ceplos di sini. Jom, cekidaut!

1. UTMJ - wah wah wah... kembang kuncup idung tuanku cancelor dengar nama nih ek. Suka lah tu, kiter ambik nama gelaran dia. Sekarang ok lah. Pasni kang, kalo dia dah jadik sultan, anak dia plak yang kembang kuncup. Terpaksa ganti anak dia plak jadik cancelor. Nyampah! Baik ambik nama Unasia jek. Ok aper...

2. UTOJO - Sekali dengar macam khir t0y0. Apa kes nak kasik nama bapak dia plak kan. Nyibuk jek. Nama ni pon macam ada unsur jawa di situ. Sesuai jugak la dengan kedudukan geografik nyer kan. Komfem bapak2 yang jawa pon senang nak nyebutnyer, anak aku belajo kat uthojho. Pekat makhraj nyer tuh. Tapi, rupa paras huruf2 ni ala2 buruk je aku tengok. Tak mencerminkan sebuah unversiti langsung. Banyak2 O ni aku bayangkan soto ayam jek. Eiii buruk la nama nih! Ko tergamak ke letak nama ni kat pintu gerbang kat depan tuh?

3. UTHON - Yang ni aku membayangkan pharmaton. Iklan dia salu kuar time bulan puasa cenggini, kan? Tapi bunyi nyer kena sengau tau. Alaaa macam korang sebut mara'ton' tuuu. Nama ni ambik nama penuh termasuk onn tuh sekali. Memang relevan. Eh, jap. Apa relevannya nama nih ngan johor? Entah? Patut ni masuk entry yang lepas kot.

4. UTHONJO - Hihi macam jin toncet pulak aku rasa bunyik nyer. Ada ciri2 dasar pandang ke timur pon iyer jugak. Macam nippon go gitu. Tapi pasni mesti orang percaya betul bahawa memang professor shirota tu keje kat sini. Pastu, boleh la derang sponsor minuman tuh kat staf sumer. Musti sumer beri' lawasss jek.

5. UNIJOHOR - Nama ni terang2an nampak negeri johor. Tapi tak berapa nak macam universiti nasional pulak. Macam nama kolej2 swasta jek kot. Pastu, tah mana hilang nama perdana menteri ke (keluarkan jari, nak kira) 3 tuh. Tak sehsuai kot.

6. UTUJOH - Kalau taruk nama ni, kena la pulak derang cari relevannya nombor 7 kepada uni tersebut. Kot boleh buat replika 7 keajaiban di dunia ker. Eh, kat ayer hitam kan dah ada tropical errr apa ke namanya tu. Taman yang ada replika2 tuh. Angkut ler masuk ito hiikhik. Takde kojer ke haper? Tak pun, mungkin ada 7 fakulti ker. Buat menara berkembar tiga 7 tingkat ker. Eh, kalau 7 tingkat leh nama menara ker? Ah, sukati la. Atau sesiapa yang ada anak 7, boleh diberi insentif khas rm100 sebulan ker. Insentif Khas Tujoh namanya. Tah pape. Kalau aku, memang suka nombor 7. Lucky number!

7. UTOHOR - Kalau air tohor tu maknanya apa ek? Cetek ker? Kalau betul, boleh la jugak kita kasik nama ni sempena memperingati peristiwa banjir tempohari.

8. UTMS - Ada orang suh kasik nama universiti teknologi malaysia selatan. Dulu, masa uitm nak tukar nama, ada gak desas desus mempertkaikan kehampiran bunyi nyer dengan utm. Usah dengar kata orang. Buat ajerrr. Ni kira kombinasi ums ngan utm la.

9. UITTHO - Nak senang, kasik je nama ni. Macam uitm jugak, tambah u je kat depan. Masih ada bunyik ito lagi. Buang K je dari dari nama dulu. Tapi kalo nak johor jugak dalam, lu pikey la sendiri! Tak kosser der aku nak pikir. Ko ingat aku dah takde keje lain? Eh, saper suh aku pikir ek? Ah, tak kira, derang yang anto email kat staf sumer, suh kasi cadangan bagai. Staf tu suami aku, jadi, aku terlibat sama la. Tak pepasal aku takleh tido malam memikirkan nama2 nih tau.

Okeh, setakat ni je la kot yang mampu aku sumbangkan. Kasi chance orang lain pulak ler.


Friday, 21 August 2009

Ko Ni... Bikin Saspen Jer Tau...

Siapa yang aku maksud kan nih? Saper lagi kalau bukak encik nuffnang tuh. Alaaa, takde lah reader aku ni sampai beriban2 satu hari. Nak capai 1st payment pon jauh sekali hikhik. Nampak bebeno cikai abis blog nih ek? Aku takde la berharap sangat. Kalau aku nak tambah reader, boleh je aku jaja url blog nih kat facebook aku tuh. Tapi aku segan kalo kawan2 aku baca hikhik. Jadi, aku faham la kalau tak ramai yang baca. Takde lah aku terdesak sangat nak komen kat blog orang dengan harapan orang tu tergerak ati nak komen kat blog aku kan. Atau pun sesaja follow blog orang dan 'paksa' dia follow blog aku huhuhu desperate sangat kerrr... Cehhh nak menunjuk la tu, aku blogging seikhlas hati hikhikhik.

Eh, apa yang aku saspen kan? Takde laaa... aku salu gak la monitor analisis kat nuffnang tuh. Dan, minggu yang aku tulis pasal h1n1 tu, memang graf tu naik double la jugak. Jadi, aku expect, mestilah minggu lepas earning tuh pon naik double dari biasa jugak, kan. Tapi, sampai ke semalam, 2 minggu tu, tak bergerak2 pon earning tuh. Hampagas betul la. Aku pon wat selamba badak je lah. Bukan hak aku pun. Lain la kalau gaji aku tak masuk bulan ni ker... Memang patut la aku gubra tak tentu hala kan?

Rupanya, baru hari ni dia update hehehe. Masih jauh lagi jugak ker??? Ngehngehngeh dah hampir di situ ler kihkihkih. Jakun giler. Okeh, itu je nak citer. Berhati2 di jalan raya kepada aku dan kamu yang nak balik kampung menyambut puasa! Aku tarawikh kat parit jambul jer hihi ekspresss. Tata!

Banyak Pulak Cekadaknya

Sebab tu lah aku tak suka beli benda2 murah ni. Wah! Nyampah nyer dengar ek? Bukan apa, benda2 murah ni, bukannya tahan lama pon. Ada, bukan takde yang tahan, tapi entah, bukan aku punya kot. Aku punyer, asal murah je, asal cikai je, alamat pendek la hayat nya. Murah berbanding jenama yang lain.

Tau kan, aku ada mesin jahit tepi yang diberi oleh mil? Haaa masa aku dapat tu, belum digunakan lagi. Kira baru lah. Tapi, tak boleh guna pon. Jadi, aku pon hantar kedai, kasi tengok apa yang tak kena. Maka, apek tu pon tuko la motornya. Kena rm180. Time tu, aku dah siap kira lagi, rm180 tu = lebih kurang 100 pasang baju. Lepas dicongak, dalam 5 tahun kot, balik la modal tu, kan?

Sekali, belum pon 2 tawon, dia dah buat hal. Mula2, dia tak mo jalan biler dah agak panas. Panas tak panas, tak sampai 10 minit guna je pon. Jadi, untuk menjahit tepi satu pasang baju kurung, aku kena berenti 2 kali, kasik cool, baru boleh jalan semula. Tapi semalam, dia takmo jalan juga walo pon aku baru je on kan benda tuh. Dengan kompidennya, aku pon bukak le mesin tuh. Haiyaaa belt dia tanggal lorrr. Aku try pasang semula, tapi longgar. So, still takleh jalan jugak. Dah gitu, kiter panggil pomen je lah kan. Biler dibukak motornya, ropa2nya benda alah apa ke namanya tah tu, dah haus. Ada satu kedai ni panggil pully, satu kedai ni panggil gear, tapi kalau basikal tu kira tempat kita pasang rantai tu la. Yang bergerigi tuh. Benda tu lekat kat motor arrr.

Maka, sepantas kilat, kami pon kuar ke kedai servis mesin jahit berhampiran. 2 kedai kat parit raja, totop. Pergi kat bandar u, aik? Time aku tak nak, dia ada, time nak ni pulak dia dah bungkus. Musykil nih. Aku bermimpi kah? Lalu, kecewa lah aku. Langsung merajuk takmo masuk bilik jahit huhuhu.

Sekejap tadi, aku pergi bp pulak. 3 kedai aku terjah. Satu, kedai yang aku tukar motor mula2 tuh. Takde technician yang boleh tengok. Dua, kedai deret2 kedai lampu pandan kat bukit pasir, takde yang plastik. Yang besi ada lor. Takleh tukar besi ker? Tak bleh lorrr. Tiga, kedai yang aku beli si putih gebu. Takde, nak kalo, beli motor baru lor... rm88 sahaja. Cuba kira lagi, berapa pasang lagi baru boleh balik modal? Grrrr... Dah gitu, aku beli gelendung je lah lagi 10 bijik. Susah lorrr, terpaksa tindih2 benang tu.

Apa nak buat sekarang? Untuk baju raya ni boleh la jahit kat rumah mil esok. Akan datang? Perlu ker beli motor yang baru? Kalau beli mesin baru, lagi la mahal kan. Seumur hidup belum tentu balik modal. Ermmm nak try tanya kedai lain plak. Kot dapat lagi murah kerrr. Alaaa 88 hengget pon kedekut ker. Banding dengan masa untuk pergi balik ke kedai untuk jahit tepi, lagi untung ada mesin sendiri. Pasni dah tau benda tu boleh haus, wat preventive maintenance. Setiap 1 minggu, check kedudukan belt tu. Sebab aku suspek belt tu tak berada kedudukan sebenar hingga menyebabkan belt tu memakan pully/gear tuh. Dasat tuuu getah makan plastik.

Moral of the story,

1. bersyukur lah dengan apa yang ada
2. hormati ibu bapa
3. siapkan baju raya cecepat
4. kena kumpul duit untuk beli mesin jahit sulam janome m300e berharga rm6k

Bonus a.k.a. Imbuhan Tahunan


Kenapa? Pelik ker, blog ni banyak sangat citer pasal duit? Tak pelik langsung, kan? Eh, boleh ke tulis pasal tajuk nih ek? Aku ni penakut sikit cakap2 pasal gomen ni. Kang tak pepasal, daripada tak dapat bonus, dengan gaji2 sekali tak dapat. Nenonenoneno...

Kenapa? Kalau takde bonus pon, kenapa? Keje gomen kan dah ada banyak keistimewaan. Cuti banyak, stabil, keje senang, mak bapak masuk spital pon free. Aku pon kalo boleh nak join gomen. Masa depan terjamin, ada pencen, leh kuarkan kwsp sampai abis, Ewahhh... korang keje swasta dapat bonus berbulan2, memang la boleh cakap cenggitu. Lagi pon korang tak mata duitan sangat hihihi. Gaji masuk 3 bulan lepas pon buat2 tak tau je kan. Orang mata duitan ni lain kehkehkeh.

Kenapa perlunya bonus? Ko nak buat apa asia oiii??? Lagi pon, kalo dapat pon, sebulan je. Sebulan pon, kalo dicombine 2 orang, tak ke boleh beli baju raya untuk 10 tahun? Hahaha contoh tah pape. Tukar la, tak ke boleh mesin jahit sulam epal sebijik? Baru kena contoh nih. Okeh, ni bukan alasan yang sesuai untuk dibentang kepada kabinet/parlimen. Kalo kat sana kena kasik hujah ini.

Mengikut kajian saya, duit bonus biasanya akan dibelanjakan dalam masa 1-3 bulan dari tarikh diterima. Tu kalo jenis cekal, tabah dan mata tak blink2 sangat la. Kalau jenis macam orang tu, 1-3 hari pon boleh langsai. So? Saper suh ko berbelanja sakan tak hengat? Tuan yang dipertua, orang2 begini lah yang bagus diberi bonus. Mereka ini lah yang merangsang ekonomi negara kita. Cuba bayangkan, ada lebih 1 juta penjawat awam (takleh sebut 'kaki tangan' lagi dah. rais yatim kata, tu istilah omputih jaman dulu untuk differentiate / discriminate staf melayu ngan staff master omputih). Katakan, 50% adalah jenis ni. Jangan lupa, saya pon masuk dalam statistik ni eh. Isy, 50% ker? Aku rasa lebih lagi la. Tapi takpe, kiter kasi yang minimum arrr. Ok, 50% ni, minimum diberi bonus rm1k sorang. Jadi, dalam masa 1-3 hari atau bulan itu sahaja, rm0.5 billion sudah berada dipasaran. Menteri2, yb2 kan suka je sebut juta2, billion2 ni depan orang2 kampung nih. Nampak banyak sungguh la kerajaan berbelanja untuk rakyat. Tak nampak kah banyak juga rakyat berbelanja untuk pembangunan ekonomi negara? Hihi sibbaik aku tak jadi ahli parlimen korang. Kalo ya, abis la kampung korang takde air paip dan jalan tar hikhikhik.

Eh, apa cite tadi? Oh pasal billion tu ek. Itu satu sebab, kenapa kami mesti diberi bonus tahun ni. Sebab kedua ialah, perdana menteri. Ya, encik najib, kamu la. Tetiba tak tau jawatan kamu? PM kita adalah PM baru. Mengikut rekod fakta, sampai ke hari ini (minggu depan ada lagi satu), belum pernah parti itu menang prk. Alaaa prk yang dah jadi macam perhimpunan bulanan staf tuh. Tiap2 bulan ado. Walau apa pun puncanya, tak banyak sikit, beliau kena sedar itu dan memancing hati kami dengan memberi bonus. Kata orang putih, first impression gitu. Baru lah popular dan disayangi rakyat jelata. Tak ingat ker apa berlaku apabila tiada bonus pada tahun 2007? Tak hengat? Nak saya ingat kan? Haaa, tau takut...

Eh, ni dah macam surat layang kepada pejabat perd@na menteri la pulak, hek? Isy isy isy ko tak takut isa ke? Ehhhh, jangan lupa, aku pon rakyat malaysia tau. Apa slogan kiter? Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan. Pandainyerrr...


Thursday, 20 August 2009

Salam Ramadhan


Dengan ini, saya penyimpan mohor kecik puteri2 raja, dengan titah perintah duli2 yang maha mulia puteri2 raja, mengisytiharkan bahawa, petang tadi, anak bulan tak kelihatan kerana hujan lebat. Maka, esok, ari Jumaat, bersamaan 21 ogos 2009, belum lagi poser. Malah haram berpuasa okeh? Tapi, malam nyer dah boleh solat tarawikh yah. Oleh yang demikian, lusa, ari Sabtu, bersamaan 22 Ogos 2009, baru lah korang boleh berposer, sampai la saya isytiharkan lagi, nanti time hujung2 bulan poser ni, bahawa kamu sumer dah boleh berhari raya. Time tu, korang makan la lagi dan lagi dan lagi sampai pengsan.

Jadi, dikesempatan ini, saya, Nor@siah binti Md Asp@n, ingin memohon maaf zahir dan batin daripada pembaca2 sekalian alam, di atas segala salah dan silap saya sepanjang ia tidak dimaafkan. Semoga kita semua mendapat puasa yang errr ada ke puasa yang mabrur? Puasa yang diterima kot. Ingat pesan saya, jangan malas bangun sahur, jangan ngelat solat tarawikh, dan jangan lupa belanja saya kawan berbuka puasa.

Selamat Berpuasa!

Persediaan Seorang Wanita

Kenapa kiter, pempuan2 ni kena bekerja? Bukan sekadar untuk meringankan beban suami. Yes, ada dan ramai yang bekerja bukan kerana nak meringankan beban suami sangat pon. Kalau tak kerja pon takpe. Yang penting dapat melihat anak membesar di depan mata. Ye tak? Duduk rumah kan senang. Tak payah beli baju keje. Tak payah gosok baju keje. Tak payah isi minyak kereta. Tak payah memandu ke tempat keje. Kan best tuh? Siapa yang tak nak duduk rumah je kan? Ramai yang nak duduk rumah tapi duit masuk macam bekerja, kan? Tipu la sangat kalau tak teringin nak shopping2 macam orang lain. Cuma, yang ada tu, redha dan bersyukur saja apa yang ada. Tak mahu meminta2.

Kenapa aku tulis pasal ni? Sebab aku pernah merasai keadaan tidak bekerja. Bagi aku yang kuat tido ni, memang sorga sangat la kan. Tapi, sorga part tido je la. Part lain, banyak yang tak best. Ye lah, selain tido, mata ku juga sensitif terhadap uwang yea. Dua2 berkaitan dengan mata. Kalau dulu dapat banyak tido tapi sikit duit. Kini, sikit tido, banyak duit. Banyak ker??? Kehkehkeh. Banyak la banding ngan masa tak keje, kan. Nak dapat kedua2nya memang tak dapat la kan...

Okeh, apa sebenarnya yang nak aku cite ni hah? Gini, pernah tak korang, gegirl2 sekelian memikirkan atau membayangkan, apa yang akan berlaku jika suami korang pergi buat selamanya, ketika korang sedang muda belia begini. Maksudnya anak kecik2 gini la. Atau paling dahsyat, pemergiannya itu adalah secara tiba2. Tak pernah terfikir?

Aku bersyukur sangat sebab nampak contoh yang jelas di depan mata. Boleh diambil iktibar dan peringatan. Dua kes yang aku temui, menguatkan semangat aku untuk bekerja. Aku akan ceritakan 2 contoh yang serupa tapi tak sama. Satu, sakit dulu baru meninggal. Dua, meninggal tiba2. Aku tak nyatakan nama di sini, so, please stop speculating. Ia boleh berlaku pada sesiapa sahaja.

Kes Pertama

Mereka mempunyai seorang anak lelaki. Satu hari, si suami disahkan menghidap brain cancer. Tidak lama kemudian, suami tu pon meninggal dunia. Dalam kes ni, yang baik nya, dia dah tau dari awal. So, mungkin si isteri boleh bersedia apa yang patut la kan. Dan si isteri juga bekerja. Jadi, dari segi kehidupan selepas itu, tiada masalah besar. Tidak lama kemudian, si isteri telah berkahwin dengan seorang duda anak 6. Dan semua anaknya dibesarkan oleh mereka. Bukan masalah perkahwinan kedua tu, tapi, sebagai wanita bekerjaya, tanggungjawab membesarkan anak tiri yang 6 orang turut tergalas di bahu wanita itu.

Kes Kedua

Mereka bekerja di satu tempat kerja. Si isteri berpangkat lebih tinggi dari si suami. Dengan 3 orang anak yang ketika itu berusia 5, 4 dan 3 tahun, sudah tentu saat itu bahagia sedang melimpahi hidup mereka, kan? Mereka juga mempunyai maid. Tiba2, pada suatu hari, sebaik sahaja masuk keje, si suami diserang heart attack. Tapi masih survive. Mereka pun balik ke rumah. Tiba2, sedang si suami berehat, baru lah si isteri menyedari bahawa si suami sudah tiada lagi.

Bayangkan kalau isteri itu tidak bekerja. Cukup kah pencen si suami untuk menanggung anak yang sedang membesar. Yang lebih mengharukan, si isteri adalah isteri kedua! Isteri pertama mempunyai 5 orang anak lagi. Ok, lupakan bab poly di situ. Kalau takde yang pertama tu pon, macamana keadaannya?

Dalam kes ini, kedua2 isteri memang baik dan bekerja sama. Sekarang, kalau sorang kena gi outstation, yang sorang lagi leh tolong jagakan anak. Tu pon kalau yang satu lagi tu cuti. Ada maid, tapi dah balik indo sebab kena kawin. Nak ambik maid baru, tiada suami, pon takleh ambik jugak. Pelik ek undang2 nih? Ok, tu masalah lain sebab dia bekerja. Taska/babysitter banyak, boleh jaga. Isunya di sini, kalau dia tak bekerja. Isy isy isy...

Kes tambahan, jiran ku di kampung. Anak 5 kot. Suami meninggal tiba2. Kesian sangat. Sekarang tinggal dengan parent semula. Sekarang dengarnya terpaksa kerja pembantu rumah partime. Kat mana tah. Tapi, biler suaminya sudah tiada, barulah nampak hikmahnya, kenapa mereka cuma dikurniakan anak2 lelaki sahaja. Anak2 ini lah yang akan menjaga ibunya suatu hari nanti. Kot.

Aku tak tau nak wat kesimpulan hehehe. Lu pikir la sindiri!

Ayat - Ayat Cinta


Raya tahun lepas (lom poser dah sebut raya tuh), kat tv ada tayang filem AAC nih. Time tu aku takde perasaan nak tengok. Tapi, sejak membaca novel tu, aku tertunggu2 gak filem tu kat tv. Dan penungguan ku berakhir hari sabtu lepas.

Selalu, kalau baca novel, mesti aku rasa, alangkah best nya kalau cerita ni difilemkan. Nak sangat tengok betapa hensemnya hero dan betapa cantiknya heroin yang digambarkan dalam novel sebagai cantik dan hensem ya amat tu. Tapi, kiter kena la realistik, mana nak carik pelakon yang sebegitu sempurna kan.

Bila filem tu start je, yang aku nak tengok sangat ialah fahri dan aisyah tu. Yang aku bayangkan, fahri tu seorang anak muda yang warak giler dan aisyah tu pula seorang isteri yang teramat la lemah lembut. Dari segi cantik tu, kira lulus la aisyah tuh. Cantik.

Tapi, sangkaan ku jauh dari meleset. Fahri tu bukan la sewarak mana (nampak brutal je) dan tak berbeza daripada orang biasa. Aisyah tu pulak, bukan lah selemah lembut mana, tapi boleh pulak marah2. Ok, orang cemburu, mana ada yang lemah lembut. Tapi, dalam novel, dia sangat la tenang. Sementara hubungan mereka juga tidak seperti yang aku harapkan. Bukan la nak suh derang tunjuk mereka bermesra2an sangat, tapi memang tak nampak langsung keromantikan seperti yang terdapat di dalam novel.

Dipendekkan cerita, aku sangat frust dengan filem itu. Yang menambahkan lagi frust ialah, terlalu banyak lompat2 dan banyak jugak yang lain dari dalam novel. Contohnya, kekdah maria tu sakit. Dalam novel, katanya dia jatuh sakit kerana terlampau frust biler mengetahui fahri sudah berkahwin dengan aisyah. Tetapi, di dalam filem, maria telah dilanggar oleh konco2 bahadur.

Kesimpulannya, filem layar perak bukan lah medium yang sesuai untuk menterjemahkan kisah cinta ini. Aku rasa, sinetron lebih sesuai kot. Buat la panjang mana pon, asalkan setiap scene boleh dimasukkan ke dalam bentuk audio visual. Tapi, make sure, pilih pelakon yang pandai berlakon arrr. Fahri mesti lah warak dan lemah lembut juga. Tak kena langsung karakter fahri dalam filem tu ngan dalam novel. Eeee tak puas ati betul laaa.

Wednesday, 19 August 2009

Replacement

Abang, nak ni tau. Rege dia rm1,299. Kalau campur memory stick kot dapat 1.5k cam yang lama jugak. T series jugak, T90. 12.1Mpixel. Jom gi fotocharli jom!

p/s Dah dekat seminggu dah. Anggap dah tak de la tuh.

Klik gambar untuk maklumat lanjut hihi


Nostalgia Kedai Blok


Sempena nak menengok anak bulan pada esok hari, ini hari aku nak nostalgia sikit. Apa kaitan tengok anak bulan dengan nostalgia tu? Takde, takde kaitan langsung pon. Saje, tak boleh ke? Tetiba nak jadi cikgu bm plak, nak check isi karangan aku? Tetiba.

Ok, sekarang aku nak cerita tentang kedai blok. Tau apa kedai blok tu tak? Tak tau, kan? So, aku akan ceritakan sejarah nya dulu. Dalam tanah rancangan felda, rumah kami dibahagikan kepada blok2. Satu blok ada lebih kurang 23-25 buah rumah, gitu lah. Rumah kami pula terletak di blok 13. Biasanya, satu blok ni terletak dalam satu kelompok, tapi ada keadaan tertentu, rumah tu terselang atau jauh sikit. Macam blok 19, satu kelompok kat sini, satu kelompok lagi nun di sebelah gerai sana. Mungkin waktu mula2 dibuka dulu, gerai belum ada, jadi 2 kelompok tu kelihatan saling berhampiran kot. Oh, lupa. Gerai tu pulak ialah deretan kedai yerrr, lebih kurang shoplot gitu. Tapi orang kampung aku panggil gerai je. Nak pegi mana? Pegi gerai. Gitu.

Blok 13, iaitu blok aku pulak, pun sama macam blok 19 tu. Ada 2 kelompok. Satu kelompok kat sini, satu lagi nun berselang ngan satu lagi blok iaitu blok 20. Asal kejadian, blok 20 tu asalnya rumah pegawai. Tapi, selepas derang pindah ke rumah pegawai yang lain, jadi la rumah tu sebagai blok 20. Oleh kerana dasar pecah dan perintah ini, berlaku lah juga semangat keblokan di kalangan penduduk. Bukan semangat nak bergaduh ke apa. Tapi, kalo wat yasinan ke haper, biasanya panggil orang2 blok je. Kalo panggil blok sebelah pon, yang sepelaung je lah. Kata, jiran tu 3 buah rumah kiri, kanan, depan dan belakang kannn. Bermain dan berkawan pon ngan kawan2 seblok je. Biler dah sekolah, barulah kawan ngan blok2 lain.

Setiap blok ni diketuai oleh ketua blok. Oh, lupa lagi nak cerita sistem pentadbiran di tanah rancangan ni. Setiap tanah rancangan ditadbirurus oleh seorang pengurus dan dibantu oleh pegawai2. Hehe, sebenarnya aku tak tau pon pegawai2 tu ada tugas2 tertentu ke haper. Yang aku tau cuma, SDA je, ala2 PRO gitu. Selain itu, kini, terdapat satu lagi jawatan iaitu ketua kampung. Dulu takde kot. Dulu, apa2 hal rujuk pada pengurus, padahal pengurus tu ialah staf felda, bukan peneroka. Kiranya, sekarang ni ada la ketua dikalangan peneroka sendiri. Hanya mereka yang faham masalah mereka kan. Tengok je kes kat terengganu tu, pengurus tak sekepala ngan peneroka. Siap derang suh felda ganti pengurus lain lagi. Hikhikhik brutal nooo. Hello, gaji pengurus tu pon tah2 dari hasil sawit peneroka tu kot. Sesuka hati ko je eh.

Kalau dulu, tugas ketua blok ialah seperti, setiap bulan, menentukan tarikh untuk potong buah dan bagi gaji pada peneroka. Masa aku kecik2 dulu pernah la abah jadi ketua blok. Sebab tu kat rumah aku ada meja pejabat. Time tu, punya lah kerek ngan kengkawan, abah kiter ketua blok... Time gaji, sumer serbu rumah cik sepan. Tapi sekarang, gaji dah masuk akaun bank terus.

Eh, aku rasa la kan, takleh panggil gaji la. Sebab gaji tu ialah upah apabila kita membuat sesuatu kerja, kan? Tapi, dalam kes felda nih, kita mendapat hasil jualan sawit yang kiter potong tuh, sama macam pekebun kecil juga, kan? Cumanya, sawit tu dipaksa hantar ke kilang felda, jadi felda yang bayar pada peneroka ituh. Oh, sedihnya biler teringat zaman kecik2 dulu. Kehidupan sangat susah, tetapi kami tidak langsung patah semangat. Ada musim buah tak banyak, langsung tak dapat gaji. Percaya tak? Sila percaya. Sebab daripada hasil pendapatan itu, kena tolak untuk tanam semula dan bayaran semula (lebih kurang kiter beli tanah, bayar ansuran gitu). Selepas 25 tahun kot, berlaku tanam semula, dan sekarang ni dah ada pokok baru, ditolak lagi untuk tanam semula yang akan datang, 20 tahun lagi kot. Untuk bayaran semula tu pulak, dah takyah bayar lagi dah, sebab dah serah geran dah pon.

Selain tu, kami berbelanja di kedai pnf (sekarang d'mart) secara kredit. Pon, potong gaji setiap bulan. Pernah terjadi, abah dah takde duit, dia jual balik beras yang dibeli di kedai pnf tu kat jiran sebelah rumah kami. Jiran ni ada kedai kat gerai, so dia agak kayes sikit. Time tu mak dah takde dan mak baru pun lom ada. Kesian sesangat. Tapi, aku kecik2, mana la tau sangat kan. Janji makan. Ni kisah sedih aku. Kalau femli suami ku pon sama sedih jugak. Sampai kena ambik air paya sebab tak dapat bayar bil air. Katanya.

Untuk hari raya pon ada potongan simpanan setiap bulan. Bagus jugak kekdah ni. Ala2 main kutu gitu. Time raya, sumer akan dapat balik duit yang dipotong tuh. Kiranya sumer dapat merayakan hari raya la. Jadi, bila banyak potongan2 nih, kekadang time gaji tu dapat seploh hengget je. Tak dapat langsung pon ada huhuhu. Sadis.

Okeh, seperti biasa, sampai ke tahap ini, aku belum masuk pon kepada tajuk di atas hikhikhik. Silalah redha yea... Sekarang korang dah faham sistem blok tu kan? Jadi, mesti dah boleh teka, kedai blok tu apa, kan? Tak boleh jugak?

Gini. Kedai blok ialah kedai runcit yang ada di kawasan rumah yang dimiliki oleh seseorang ahli blok itu atau dikongsi bersama dengan ahli2 blok. Kalau kat gerai tadi, ada gak kedai runcit ala2 mini market kan? Biasanya kami pergi gerai kalo kedai blok takde jual benda tuh. Alaaa kedai blok ni kecil2an je. Jajan je lebey.

Sekarang kiter fokus kepada kedai blok 13 ek. Kedai blok kami ni, aku pon tak tau saper pemiliknya hihi. Terletak di simpang jalan, depan rumah cikgu jamidah (cikgu sekolah tadikaku). Selain berfungsi sebagai kedai runcit, di sini lah juga port untuk menunggu bas sekolah. Kan kami sekolah menengah kat semenchu kan. So, memang kena naik bas la. Tapi time aku sekolah menengah, kedai ni dah takde dah kot.

Penjaga tetap kedai ni ialah kak idah anak arwah cik esa. Oooooo kalau aku tak salah, kedai ni tutup sejak kak idah ni eksiden bersama femilinya yang meragut nyawa ibu bapa dan adik nya. Time eksiden tu kak idah ni je yang survive. Kak idah ni juga adalah antara anak2 dara glemer di kampung time tu hihi.

Kalau time kedai ni tutup, kiter sebagai budak2 yang nakal dan desperate ni, tak perlu la kecewa dan pulang ke rumah tanpa memakan jajan. Ini kerana, kunci kedai ini turut dipegang oleh cikgu jamidah hehehe. Jerit je kat rumah cikgu, Cik! Cik! Assalamualaikommm... Cik! Cik! Jerit je sampai cikgu jamidah atau kak atin kuar, kendian cakap je, boleh bukak kedai? Tak pernah ler setakat tu, dia tak bukak kedai kalau kiter mintak. Walo pon cuma nak membeli jajan budak hikhik. Kalau aku jadi dia agaknya, tak kosser agaknya huhuhu.

Apakah yang ada dijual di kedai blok? Biasa laaa, macam kedai2 runcit biasa di kampung2. Tapi time tu, takde de aku nak tau apa benda yang dia jual selain jajan. Begitu obses terhadap jajan nampaknya. Antara jajan yang aku ingat, seperti jajan budak, cikedis, jajan durian plastik kaler kuning, jajan jagung yang macam kiub silinder plastik kaler gold tuh, jajan pedas yang bentuk silinder panjang, super ring, mamee kecik, mamee besar dan banyak lagi. Selain itu, ada juga dijual jeruk2 seperti jeruk asam paya seposen 3, jeruk betik, jeruk kedondong dan sebagainya.

Selain itu, turut dijual dan menjadi fevret ku ialah maruku. Ada maruku bantal dan maruku batang. Maruku ni dijual timbang dan dibungkus ngan kertas surat kabo. Biskut juga banyak dijual di situ. Suka bebeno kalau dapat beli biskut wafer yang timbang kati tuh. Kalo gula2 pulak, suka betul gula2 stroberi yang kecik2 tu. Sposen 5 bijik kot. Pastu suka gak gula2 udang (mati2 ingat dibuat daripada udang, padahal sampul je gambar udang hihi). Benda lain adalah air oren yang baru aku tau rupanya namanya lemonade. Kalau air fanta, f&n, sprite, tu mahal sket, 5 posen kot sebotol. Kalo lemonade botol kecik tu 3 posen jek. Masa tu paling suka yang kaler hijau perisa pisang (musykil tu, kat mana rasa pisang nyer) dan ais krim soda. Biler kiter beli oren tu, dia bukak ceper dan tuang dalam plastik bertangkai yang macam singlet tuh. Tak kisah pon walo pon takde ais. Cuba sekarang minum air oren tak sejuk... Ceper tu pulak, kami kutip dan kumpul wat main.

Kalo main ceper ni pon, ada 3 kategori tau. Satu, ceper asli, maknanya memang dari botol tu, terus guna. Dua, ceper yang diketuk sikit. Dan tiga, ceper yang di ketuk sampai jadi rata. Yang paling biasa digunakan ialah kategori dua, sebab senang dia melekat dan elok tak bersepah bila kiter timbang. Isyyy best pulak, ek main ceper nih? Nak carik ceper la pasnih. Aritu ceper kicap jalen banyak2, dibuang2. Ni, dia dah tukar tutup jenis takde ceper, nak carik kat mana pulak?

Selain membeli jajan, satu lagi aktiviti di kedai blok kami ialah bermain dam. Kat depan kedai tu ada bangku ala2 pangkin tempat duduk2. Kat situ lah derang main dam. Aku tak main la, sebab masa tu kiter budak kecik, mana dapat main ngan budak besar.

Satu lagi tentang lori jajan. Kalau tak silap aku, setiap minggu, pada hari yang tertentu, lori jajan akan datang ke kedai blok nih. Kalau tau je lori nak datang, kami ni pon sibuk laaa 'tolong' kak idah pilih jajan apa nak diambik. Seronok giler kalo jajan yang kiter suka tu, dia ambik. Owh! So sweet lor kenangan tuh.

Itu lah sahaja memori kedai blok yang dapat aku coretkan di sini buat masa ini. Jumpa lagi pada hari dan waktu yang sama esok. Salam 1 Malaysia!

Tuesday, 18 August 2009

Ingat 2 Perkara, Lupa 2 Perkara

Satu sebab, kenapa aku suka pergi perhimpunan bulanan ialah kerana dapat dengar tazkirah daripada ustaz. Hari ni, ustaz bagi tajuk seperti di atas. Meh, aku forwardkan kat korang. Aku kalo dapat email yang diforward2 nih, malas tul nak baca. Bukan sebab isi kandungan email tu yang panjang, tapi nak menyampaikan ke isi kandungan tu yang panjang. Macam la aku nak tau sangat saper yang mulakan email tuh. Sebab tu, aku, kalau forward (amat jarang sekali) email, mesti aku delete sumer alamat2 email tuh sumer. Yang penting isinya, kan? Ok, lain orang, lain pendapat. Ni pendapat aku.

Gini, tajuk di atas adalah formula untuk mendapat ketenangan. Apakah 2+2 perkara itu? Untuk mendapat jiwa yang tenang, kiter perlu ingat 2 perkara iaitu:

1. Ingat kebaikan orang lain (Mengenang budi)
2. Ingat kesilapan diri sendiri (Insaf laaa)

Dan 2 perkara yang perlu dilupakan ialah:

1. Lupakan kebaikan diri sendiri (Takyah ungkit kebaikan diri sendiri)
2. Lupakan kesilapan orang lain (Memaafkan adalah perkara mulia. Dan memaafkan sebelum diminta maaf adalah terlebih mulia. Alamak, Terlebih sudah!)

Ada satu kisah di zaman nabi Musa a.s. Kalau saper perasan, ustaz aku ni memang banyak cerita zaman nabi Musa a.s. Tak tau kenapa. Ada seorang lelaki bernama Abdulllah Al Syakiri (tak ingat sangat al apa, rasanya betul lah ni kot). Beliau nak pergi berjumpa nabi untuk menuntut ilmu. Lalu beliau pon berjalan la masuk hutan keluar hutan, masuk padang keluar padang, memang jauh rumah beliau ni tau.

Di pertengahan jalan, beliau terjumpa seorang lelaki yang cedera parah. Dah nyawa2 ikan kekdahnya. Lalu beliau pon bertanya, ante nih saper? Lelaki tu pon menjawab (cemana leh jawab lagi dalam keadaan cedera parah ek?), aku ni seorang pedagang, bawak banyak barang dagangan. Habis, sumer kena rompak ngan tukang masak. Apa ke hey tukang masak nak rompak pulak kan? Hehehe saje je aku nak tarik perhatian korang. Sebenonya dia dirompak oleh perompak la hihi. Dah la dirompak, ditikamnya aku bertubi2. Kendian, dia lak tanya ngan Abdullah ni, ante ni saper pulak? Ana ni nak pergi berjumpa nabi Musa, nak menuntut ilmu. Lalu lelaki itu pon kirim kat Abdullah ni soalan kepada nabi Musa, kalau aku mati, aku dapat masuk syurga tingkat berapa ek? Lalu lelaki itu pon mati.

Selesai menguruskan jenazah, Abdullah meneruskan perjalanan, sehinggalah tiba waktu senja. Abdullah pon masuk ke dalam gua untuk berehat. Alangkah terkejutnya dia apabila mendapati ada seorang wanita di dalam gua itu. Lalu beliau pun bertanya, ante ni saper? Pompuan tu jawab, ana seorang isteri dan ibu yang keluar dari rumah untuk bermunajat kepada Tuhan na (singkatan bagi ana hehe). Selepas tahu tujuan Abdullah untuk bertemu nabi, pompuan tu pon kirim soalan gak. Sama cam pedagang tadi, soalannya pon sama. Kununnya besar lah pengorbanan dia yang sanggup meninggalkan anak2 dan suami demi bermunajat tuh.

Dipendekkan cerita, Abdullah meneruskan perjalanan lagi, sehingga lah beliau terjumpa perompak2 yang merompak pedagang itu tadi. Biler dapat je Abdullah ni, perompak pertama berkata, dia ni takde mende pon nak dirompak. Baik kiter lepaskan jek. Sorang lagi pulak kata, ala, kiter bunuh je la dia. Lalu Abdullah pun berkata, elok ler kome lepas kan aku kerana aku ni nak pergi menuntut ilmu dengan nabi Musa. Mendengar je nama nabi, perompak ni terus mengambil keputusan untuk melepaskan beliau. Tetapi, sama seperti 2 orang yang ditemui tadi, perompak ni pon kirim soalan jugak. Cuma soalan dia lain. Kalau yang tadi tanya derang akan masuk syurga tingkat berapa, perompak ni pulak tanya, dengan kejahatan kami yang merompak dan membunuh ni, kami akan dicampak ke neraka tingkat berapa ek?

Lalu Abdullah pon meneruskan perjalanan dan bertemulah dia dengan nabi. Maka, beliau pon menyampaikan soalan2 yang ditanya oleh mereka2 itu tadi. Kemudian, nabi pon menjawab

Lelaki dan perempuan yang mula2 tu bukan ahli syurga, sebaliknya, mereka lah ahli neraka. Sementara perompak2 itu lah yang akan masuk syurga.

Why? oh Why?

Pedagang tadi tu cuma ingat kejahatan perompak itu sahaja. Dia tak ingat bahawa sebelum Abdullah sampai, ada burung yang datang memberinya air sehingga dia masih hidup dan sempat bertemu Abdullah.

Wanita itu pula hanya ingat kebaikannya, bermunajat dan beribadat, tetapi dia lupa kezalimannya meninggalkan suami dan anak2 yang memerlukannya.

Perompak itu pula, ingat kejahatannya sebab itu mereka bertanya neraka mana yang akan mereka masuk. Mereka juga melupakan kebaikan yang mereka lakukan iaitu melepaskan Abdullah.

Gitu lah lebih kurang. Moral of the story, sila fikir sendiri. Malas aku nak tulis.

p/s Keselesaan tubuh, dengan sedikit makan
Keselesaan jiwa, dengan sedikit dosa
Keselesaan hati, dengan sedikit ......(lupa hihi)
Keselesaan lisan, dengan sedikit bicara

Borak Panjang


Hiyargh!!! Meletup2 otot ku. Di rumah, line streamyx macam hampeh. Bukan sekejap2 ilang, tapi sekejap2 je ada. Yang lama nya tak ada. Signal strength boleh tahan excellent nyer. Aku tak bayar bil ker ek?

Sudah lama tak bercerita pasal aktiviti hari minggu. Mana tak nyer, memang tak gi ke mana2 pon. Saje takmo citer pasal aktiviti konvo sil 2 minggu lepas. Hahaha bukan blog dia, kan?

Seperti yang sedia maklum, minggu lepas aku pergi sepang. Ikut schedule memang ler dari ari selasa sampai ari ahad, tapi aku pendekkan sampai ari jumaat jek. Tak kosser aku nak berlama2 kat situ. Dah puas dah.

Selasa pagi, aku tak masuk opis. Terus bertolak dari rumah jek. Tu pon lambat jugak aku pergi. Sempat lah abang pegi keje dan balik semula selepas konvo insep. Tak senonos tau budak2 insep nih. Ko tu dah la penganggur terhormat. Orang dah kasik training bagai pon takmo datang konvo. Memang la tak seberapa sangat, tapi at least respek arrr orang yang bersusah payah mengorganize benda tuh kan. Eh, aku lak yang over.

Sampai di sepang, terus je check in. Alamakkk roomate aku batuk lorrr. Memburukkan lagi keadaan, dapat katil double kooo. Kekdah mana aku nak tido supaya tak dekat2 atau menghadap beliau? Tapi dia cakap, dia dah gi klinik dah, takde mende. Mana aku tak risau, ilp dia baru je tutup minggu lepas. Risiko tinggi la kan?

Petang, kami kuar bersiar2 kat area tuh. Survey la, kat mana bank, kat mana kedai tepon. Kendian terus makan. Makan sikit je sebab pikir banyak hari lagi kan. Malam ada briefing. Jumpa kawan ilp mersing jek.

Malam tu takleh tido la pulak. Tertengok citer world trade centre kat tv. Ropanya citer tu mengenai 2 orang polis yang terselamat dalam kejadian 11 september tuh.

Esok tu, bermula la keje memilih soalan. Fenin kepalak. Syaratnya, takleh sama ngan semester lepas, tapi takleh lain dari soalan yang lepas2. Camne tuh? Maknanya, soalan tu takleh sama sebijik ngan soalan semester yang baru lepas ni. Dan maknanya kiter ambik soalan dari semester sebelum semester lepas la kan? Sebelum pergi ni, kami disuruh buat soalan baru yang lain dari yang lepas2. Pon, takleh ambik soalan baru. Berpinar2 mata ku. Menambah buruk keadaan, soalan semester lepas pon banyak di ambil dari soalan yang lepas2, cemana nak pilih soalan yang lepas2 yang tak masuk dalam soalan semester yang lepas? Huih... nak terlepas cakap pulak. Lepas ni lepas tu sebelum selepas. Sila teruskan jika tidak mahu kompius. Cukup lah aku faham. Tapi kalau cuba difahami, memang boleh faham tau. Kehkkehkeh saje wat orang tak paham.

Dipendekkan cerita, tiba hari jumaat, roomate aku dah bising2, nak balik ari ni, nak siapkan ari ni, nak balik ari ni jugak huhahuha sampai aku pon terpengaruh. Tapi sebenarnya aku memang dah siap dulu dari dia pon. Cuma bila kawan tu ala2 kelam kabut mengejar dateline sendiri tu, aku pon ala2 tercekik jugak la nak menyiapkan sebelum dia siap. Tah pape tah aku ni. Takde pendirian. Tapi memang ramai balik ari jumaat tuh. Tengahari tu dah ramai dah chow. Lagi la tercabar, kan...

Petang, lepas jumaat aku pegi lambat2 sebab aku dah submit untuk di check format. Sekali aku datang, mak aihhh tak usik lagi? Aku pon tercegat la sebelah mamat tu. Lepas dia siap check satu paper tu, terus aku hulur aku punya. Ini tidak boleh jadi! Kiter kena pro aktif dalam kes2 sebegini.

Lepas dia check, kena check pulak, soalan tu sama tak ngan soalan semester lepas. Sorang pompuan ni yang check. Komputer ada satu je, katanya. Pompuan2 yang lain tukang tengok jek. Heee nak je aku kasi laptop aku, suh dia check segera. Semakin lambat, semakin banyak la yang queue kan. Sampai kul 5.30pm, tak jugak sampai turn aku. Aku pon blah. Malam, aku pergi cecepat. Huh, dia tengah check paper aku. Adoi laaa cemana nak balik ari ni? Kalau ada silap, nak kena edit lagi. Ermmm balik esok je la nampaknya.

Sambil2 dia check tu, aku mintak yang dah di check, bleh aku edit sesiap. Ropanya takde pon yang perlu di edit. Yahooooo!!! Goooooogle!!! Eh eh takde kena mengena. Adalah salah format sesikit, tapi sekejapan je dah siap. Cecepat aku print dan submit. Yes! Yes! Nak balik. Waktu ketika itu, jam 10pm. Kawan2 dah cucuk, balik esok je la. Bahaya, dah malam ni. Esok balik ler pepagi, lepas subuh. Hahahahahaha dia tak kenal aku. Kalau esok, jawabnya tengahari la baru aku balik kot huhuhu. Welllll...

Kendian, aku call suami ku, boleh balik tak sekarang? Berani tak? Berani jer... Stand by henfon, pakai hands free. Motif? Apa2 kecemasan boleh terus tefon. Ok, korang patut marah suami ku kerana tidak prihatin terhadap keselamatan isterinya. Bahaya tak pilih orang yang berani atau tak berani tau. Ok, nasihat diterima.

Kendian, cecepat aku menyhred (shred) kertas2. Haihhh orang nak cepat, lagi kena shred sendiri. Pastu aku terus naik bilik, solat dan terus check out. Aku bergerak pukul 10.20pm.

Sepanjang perjalanan, kenderaan adalah sangat banyak. Jumaat kannn. Suami ku call setiap satu jam. Aku dah cakap, kalau takut nanti suh dia tunggu kat tol yong peng. Tah, kenapa tol yong peng eh? Aku pon tak paham.

Keluar tol yong peng, huh, lega. Selamat dari dugaan di lebuh raya. Sekarang ni, dugaan nak lalu jalan parit yaani tu pulak. Sebenarnya aku takut nak lalu jambatan yang aritu ada apek bunuh diri tuuu. Aiyokkk! Takut hantu ropanya. Bila lalu je jambatan tu, terus aku baca surah2 lazim. Hihihi penakut gak. Sampai rumah, lagi beberapa minit nak pukul 1am. Alhamdulillah... selamat. Terima kasih korang, kerana mendoakan aku selamat pergi dan selamat kembali. Ustaz cakap tadi, antara doa yang makbul ialah doa seorang saudara kepada saudaranya yang lain, yang saudara lain itu tidak diketahui.

Hari sabtu, tolong tengok suami ku mengecat. Huru hara rumah ku. Sambil2 tu, aku menebuk leher baju raya. Siap tebuk 4 leher, potong kain baju raya yayu pulak, 4 pasang. Ceh! Mati2 aku ingat 3 pasang je. Banyak nyerrr. Kendian, malamnya pulak, roh memotong datang lagi. Potong kain baju aku lagi 2 pasang. Kendian, tebuk sumer leher2 yang 6 lai baru dipotong tuh. Tebuk bukan tebuk kosong ok... Siap cantum dan jelujur lagi. Tinggal nak jahit mata lalat atau tulang belut jek. Keseluruhannya, ada 10 bentuk/batang/helai leher yang perlu ku jahit tangan. Yah! Yah! Senam sikit. Wat tambah stamina. Boleh kah aku melakukannya? Tu tak masuk lagi 2 pasang yang lum potong plus 2 lai yang dah tulang belut separuh jalan tuh. Malaysia Boleh! Blah!

Hari ahad, keluar ke bp nak tambah cat. Nampak gaya macam tak rata plak cat tu. Sekali, sumer kedai cat tutup. Balik je lah. Sempat singgah bpmol lagi. Pakai mask ler. Berani nyer nak mendedahkan diri kepada risiko. Aku tengok, dalam bpmol tu saja, ada la dalam 5 orang kot yang pakai mask. Cashier pasifik pon sorang je yang pakai. Sukati ko lah.

Hujung minggu yang lalu ditutup dengan menggosok baju. Abis sumer baju aku gosok. Demikian lah cara saya menghabiskan cuti persekolahan yang lalu.

Monday, 17 August 2009

Kamera Sony T10

... ku hilang dan aku begitu tenang.

Petang itu,

"Ayang, kemre ilang!?"

"He? (Bukan Ha? tonasi terkejut, tetapi tonasi mendatar sahaja) Terjatuh ke? Tertinggal kot."

"Tak, abang dah pergi rumah tu semula dah. Kan tadi abang dah sampai, kendian kuar balik. Memang takde.

"Abang masuk dalam kocek ke? Ermmm orang dah ambik la tuh..."

Sebenarnya, petang tu suami ku pergi ke rumah kawan beliau di taman wira untuk melihat hasil kerja jiran kami yang membuat loteng aka mezanine floor di rumahnya. Konon aku tak ikut, dia ambik gambar je lah. Pergi naik motor, pakai suar senam, kocek tak berzip, lalu jalan dalam yang berlubang2. Memburukkan keadaan, kawan yang pergi sekali tu jalan dulu. Kalau dia kat belakang, mesti dia nampak benda tu jatuh kot. Tapi, aturan Allah, tiada siapa dapat meminda walau sesaat. Kalau ikut kan selang masa dari taman wira ke rumah kami tu, tak sampai 5 minit. Tapi, jalan dalam tu memang sibuk, tu yang ada yang prihatin tolong ambikkan tuh. Dapat ler orang tu kemre sebijik dengan pakej gambar2 kami, abang di dubai dan konvo ulin minggu lepas hehe. Sesungguhnya, aku pasrah, oh! Kat akhirat nanti, tangan ko yang tolong jawabkan eh...

Sila kagum okey. Aku sungguh cool menghadapi cobaan ini. Mungkin kerana

1. Takde gambar2 penting yang belum ditransfer ke pc
2. Buleh beli kemre baru 100Mpixel! Ada ke? Skang punyer berapa pixel eh? Nak dslr buleh?

Oleh kerana itu, kalau selepas ini aku hangin puting beliung secara besar-besaran, maka ketahuilah oleh mu wahai suami, bahawa itu adalah hasil tambah amarah yang terpendam hari ini dengan kemarahan pada ketika itu.

Kemaafan dendam yang terindah...

p/s 1 sememangnya amat susah nak jumpa orang yang jujur dan amanah sekarang nih, ek?
p/s 2 encik, takmo charger ngan cable usb sekali ker?

Wednesday, 12 August 2009

Kesian...

Alololo... kesian jabatan aku. Duit tarak, wifi pon tak masuk dalam pakej hihihi. Signal ada, tapi tak active. Tapi takpe, kat front desk ada 2 bijik pc free. Boleh la daripada takde kan...

Tuesday, 11 August 2009

Keluar Stesyen

Hari ini hingga ahad, aku akan berada di bbst sepang. Sediakan senapang dan peluru untuk berjuang. Selain perang dengan exam paper, perang juga dengan h1n1. Sebelum pergi, aku dihidangkan dengan circular baru mengenai kempen jimat cermat. Macam tau2 je aku nak bawak kereta sendiri. Nampaknya gomen sedang tenat. Saya faham tuan! Doakan aku selamat pergi, selamat kembali dan selamat forever.

See u when i see u (kalau ada free wifi di sana)!


Monday, 10 August 2009

Kalaulah Boleh Kukatakan Tidak...

Alamak aiii. Bikin suspen betul la. Aku kena pergi buat soalan final exam pulak. Sampai ari Ahad beb. Lama tuuu. Bukan masalah lama tu yang mengganggu fikiran ku, tapi aktiviti berhimpun beramai2 tu yang aku seram.

Jumaat lepas, kawan aku beritau pasal sorang staff ilp yang sedang kritikal di icu akibat h1n1. Mangsa tersebut baru pulang dari kursus 2 minggu di sebuah hotel di shah alam, di mana seorang lagi kawan aku adalah urusetianya.

Belah petang jumaat tu, kawan aku kat sini yang kenal ngan mangsa tersebut bagitau, dah nazak pon. Pagi sabtu, kawan aku sms, beliau sudah meninggalkan dunia yang fana ini, meninggalkan 3 orang anak yang paling besar berumur 8 tawon. Menurut ceritanya, time kat kursus tuh, beliau ada mengadu haus.

Biler dah dengar berita tu, cemana la aku tak risau nak duk berkumpul di hotel? Nampak gaya macam aku kena pakai mask 24 hours kot.

Saturday, 8 August 2009

CSI : Miami (bukan tepi pantai, tepi parit) New Season


Nampak gaya macam kena mandi bunga lor AH tuh. Itu ari dah sekor. Hari ni sekor lagi spesis beburung menjadi mangsa AH tuh. Bezanya, kali ni aku perasan detik kejadian itu. Kalau tak silap aku, pagi khamis kot, ada 3 ekor burung terbang rendah di hadapan ku. Dah depan mata, nak elak pon tak guna dan membahayakan pengguna jalan raya yang lain. Lepas aku melepasi rintangan tersebut, macam kedengaran bunyi sesuatu. Aku rasa, mungkin salah sekor tu telah dilanggar. Tapi, aku tak rasa dia akan tersangkut lagi. Nanti balik je lah aku tengok.


Sampai opis, balik rumah, lupa langsung. Sehinggalah malam semalam, time nak keluar, aku terbau sesuatuh. Baru lah aku teringat semula kisah itu. Tu pun tak check lagi. Esok je lah...


Pagi tadi, baru lah sempat membuat penyiasatan. Ooo baru lah aku faham macamana orang csi tu boleh cekap menyelesaikan masalah. Melalui pengalaman yang lepas hehe. Sekali tunduk je, terus jumpa dia dok kejung kat situ. Kali ni dia kat tengah2 nombor plate. Tak sempat aku nak ambik gambar bebanyak, abang dah siap tanam dah.


Selepas ini, kepada burung2 dan ayam2 sekitar batu pahat, sila berhati2 biler berhadapan dengan kereta avanza hijau okeh? Keselamatan anda, tanggungjawab anda sendiri. Chiow!

Friday, 7 August 2009

Pakej Sukan

Pelanggan2 pakej sukan astro akan mengalami kenaikan bil sebanyak rm12 bulan ini. Sikit, sikit dia naik. Mula2 dulu akunyer pakej rm49.90 je. Kendian, biler derang bukak saluran2 baru seperti kirana, aruna, prima, ceria yang 'free' kununnya tu, dia naik ke rm59.95. Sekarang ni, naik lagi rm71.++ pulak. Ayat dia kemain manis lagi. Ngungkit2 lagi dia pernah tayang worldcup la, euro la, olimpik la. Dan yang paling best tu, tarif ini kira yang terendah dirantau ini. Macam la dia ada pesaing lain? Macam minyak juga. Harga petrol kite, kira rendah lagi kalo dibanding ngan negara jiran. Ada ke aku pilihan lain?

Tapi, dalam kes astro ni, kiter ada pilihan. Buang pakej sukan tu, abis cerita.

Tapi, abang nak tengok bola cemana?
Elehhh, tak pernah pun nampak abang tengok bola?
Ada, tapi sesekali.
Tapi, ayang nak tengok badminton cemana? Lagi pon tawon depan worldcup.
Haaa, so takyah buang sukan. Kiter buang tu, yang ayang nyer hiburan2 tuh.
Hah? E!, mtv, v tuh? Abis, ayang nak tengok gossip2 hollywood, miss world, carta forbes cemana? Haaa kiter buang yang tu, yang abang nyer haiwan2 tuh.
Hah? National geografic, discovery tuh? Abis, abang nak tengok how do they do it, megastructure tu cemana? Ayang pon suker tengok tu kan?
A'ah laaa. Tak boleh la cenggitu. So, tak jadi la nak buang apa2?

Haaa kiter buang sukan tu tahun ni, tahun depan dekat2 nak worldcup tu kiter masuk la balik.
Tapi, tah2 tawon depan kiter dah pergi sana, jerman.

Mana ada tiap2 kali jerman je. Afrika la.
Hah, abang sambung belajar kat afrika lah hikhikhik.

Jadi, macamana?

Pengurusan Kewangan Kuh


Rasanya cukup lah cerita pasal virus benci tu ek. Tah pape la aku ni. Dah tengah2 jalan baru nak kecoh2. Awal2 dulu selamba badak jek gi jalan sana sini tanpa memikirkan masa depan. Ala... awal2 dulu jangkitan import je. Kiter tak gi luar negara nak risau apa kan.

Tapi kan, aku rasa macam kagum dengan prestasi kewanganku pada bulan ini. Dengan kempen kuarantin yang kami kuatkuasakan, takde resa langsung nak menyopping. Online shopping pon takde perasaan. Aku suker la sikap nih. Sejuk perut biler bukak maybank2u hihi. Ye la kan... gaji ciput, biler tak dikeluarkan, 'rasa' macam banyak ar. Cuba kalo gaji banyak, takde la nak heran de, takyah rasa pon memang dah banyak.

Sekarang ni, aku nak wat strategi kewangan yang baru lah. Sebelum ni aku bayo ptptpu tu double trouble, so biler aku kira2 balik, lagi 2-3 tahun dah boleh abis bayo. Tapi, setelah difikirkan balik, hutang tu ada insurans. Kalo meninggal, kira halal la. Aku beriya2 nak abis bayar cecepat, sementara orang lain plak fikir, alah, bayar je la pelan2. Kalo mati pon bukan mak bapak kena sambung bayar. Persoalannya sekarang, patut kah aku bayar cecepat dan lagi 3 tahun nanti aku akan bebas hutang, atau aku bayar je seperti dalam perjanjian, di mana lagi 7 tahun baru abis bayar? Kata bayar double, kenapa bukan lagi 6 tahun? Jangan lupa, setiap bulan ada kos pentadbiran. Lagi lambat bayar, lagi bertambah la setiap bulan.


Pro and con nyer. Kalau aku bayar cecepat, dah terang2 la aku akan lebih cepat bebas hutang, tetapi, duit aku setiap bulan akan berkurangan dengan cepat la. Dan itu adalah tidak best oh... Tapi, selepas 3 tahun, aku akan mendapat lebihan berganda. Nak berakit2 kehulu berenang2 ke tepian kerrrr sebaliknya?


Kalau aku bayar pelan2 pulak, mesti aku akan dihantui oleh kos pentadbiran tu, tetapi, setiap bulan aku akan memperoleh lebihan dalam akaun bank. Keburukannya lagi, kalo pon ada lebihan duit, macamana aku nak pastikan lebihan itu dimanfaatkan sepenuhnya untuk simpanan atau pelaburan? Boleh ker aku mendisiplinkan diri? Lagi pon, tahun depan kan aku dah boleh kuarkan kwsp. Boleh la kalo nak bayar lum sum ker kan. Alamak, macam dah dapat jawapan atas persoalan ini jek? Tak suka la... Takpe2, fikir lagi.


Itu pasal ptptpu. Satu lagi pasal tabung haji. Aku belum mendaftar lagi. Rasanya dah boleh kot, kan? Janji lebih rm1300. Biler nak pergi ek? Kalau ikut trend, untuk umur baya aku, biasanya tahun 2020 nanti baru dapat pergi haji kot. Memang aku harap dapat pergi pada umur 40 gitu la. Takut belum bersedia kalo awal2. Tapi bukan itu persoalannya. Persoalannya sama seperti ptptpu, pon aku masukkan sekali banyak supaya cepat ler cukup nyer nanti. Ye lah, mentara takde mende nak buat ngan duit kan (huhuhu ayat tak boleh blah). Aku ingat kalo cukup cepat pastu dah boleh tunggu masa je. Takpon, pastu leh kumpul untuk gi umrah ke haper. Kalo aku masukkan sikit2, agak lambat la nak cukup. Tapi, bukan dapat pergi pon kalau cecepat cukup, kan? Lain la kalo tak guna tabung haji. Entah, aku pon tak tau nak wat cemana.

Kalau ikut suamiku, kedua-dua perkara ni dia maintain bayar sikit2. Pelan2 kayuh gitu. Tapi memang patut la sebab dia banyak tanggungan kan... Aku ni bawak diri sendiri je. Dia nak kena kumpul untuk parent lagi. Dah ler adik beradiknya baru berapa orang yang bekerja. Eh, kalo nak kira, 6 orang bekerja, sama je cam adik beradik aku. Tapi adik beradik aku dah takde yang di bawah2. Ada la adik tu sorang, tapi tak tinggi ar maintenance dia hikhik. Lagi pon, abah aku mana ada hutang kereta, hutang bank rakyat whatsoever. Bagus kan femli aku? Low maintenance. Sebab tu aku dengki sikit ngan femli in law kot hiks. Maintenance tinggi nau.

Eh, bercakap pasal femli in law ni kan, aku sebenarnya nampak kelebihan derang dalam 10 tahun lagi. Yelah, adik beradik ramai, memang la berat tanggungan nak membesarkan, tapi biler sumer dah berjaya, bekerjaya, uisyyy boleh kayo pak asim tuh kutip elaun bulanan anak2 hikhik. Tapi kesian gak kat derang. Umur dah 60+, anak masih tak abis sekolah lagi. Woi asia... tu lah gunanya abang2 tu. Oh ye ker? Buat2 tak paham bleh? kuikuikui.

Apa la aku ni ek? Dua benda simple macam ni pon boleh dilema ker? Ateee... kata mata duitan. Eh, ini pengurusan kewangan tau. Tak mo la nanti sampai kena dapatkan khidmat nasihat dari akpk baru nak pikir. Time tu, sudah terlambat dah. Eh, aku ni bercakap macam la hutang keliling pinggang hikhik. Tak sampai keliling pon. Kat zip je.

Teringat aku masa kursus induksi tajuk pengurusan belanjawan. Satu point yang aku ingat ialah, kenapa perlunya pengurusan kewangan? Sebabnya, duit tu tak cukup. Kalau duit tu banyak, tanpa had, takyah lah urus. Belannnnnnnnnnnnnja je lah. Oh, aku sangat mengambil berat point itu.



Rindu lak duit singgit nih ek? Duit zaman sekolah nih. Dua hari sekali, pepagi, mak akan letak duit ni kat atas tivi. Ambik la sorang satu. 50 sen je belanja sekolah menengah dulu. Sibbaik mi 20 sen sepiring, air seposen secawan.


p/s Eh, korang bleh tak bukak maybank2u guna mozila? Akunyer takleh lorrr.