BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 25 September 2008

Sakit Dado Den



Semalam abang bawak balik bubur lambuk 2 bungkus. Fuh! Tak yah masak. Baru ingat nak goreng mee. Sepanjang bulan puasa ni aku rasa cam takde rehat jek balik keje. Sampai rumah, kalo tak masak aku mengadap mesin jahit. Lepas buka gi sembahyang 'rehat2'. Hihihi ada orang cakap, tak de jumpa lagi tarawikh lebih express dari surau parit jambul ni huhuhu. Kul 9pm dah abis 8 rakaat. Balik tarawikh terus ngadap mesin lagik. Paling cepat tido kul 10pm. Kalo mesin ok (baca:mood ok), drag ke pukul 11pm. Pastu pepagi nyesal tido lambat sebab ngantukkk lor... Biler siang2, azam malam ni nak tido cecepat, tapi tak jugak. Abis, baju raya aku tak siap lagi!!! Huaaa tensi nyer. Takat baju je dah siap la 4 lai. Tapi kain nyer lum pasang getah lagik. Ada 2 kain lagi lum jahit. Sembat tangan ngan bawah baju ada lagi 2 lai. Kesimpulannya baju raya aku 6 pasang. Hehehe macam bebudak lak baju raya bebanyak nih. Yang lebih2 tak sempat siap tuh aku bawak ke raya aji je lah. Kalau ikut pengalaman tahun lepas, baju raya 4 pasang dah ok. Tu pon ada yang berulang pakai. Oleh sebab aku cuti sampai raya ke 5, confirm cukup lah tuh. Sakan!

Oh, lupa nak cite, semalam malam hujan sangat lah lebat beserta ribut (menurut cite abang la, aku langsung tak sedar). Sepanjang jalan gi keje banyak pokok patah dahan. Sampai opis, 2 bijik pasu besar pemeluk berisi tanah dan pokok setinggi aku, tumbang dan salah satu daripadanya pecah lagi. Maknanya memang kuat lah ribut tu kan. Nape aku leh tak sedar ek? Alasan di perenggan pertama boleh dipakai kot.

Satu lagi yang lupa nak cite is pasal kerepek raya. Kat opis aku ni ada rombongan gi kilang kerepek tau. Jumaat lepas. Tapi aku tak ikut. Sebaliknya aku gi jugak kilang kerepek, tapi ngan opismate. Jumaat tu ex-kb aku ajak gi ngan kj. Haiyaaa ini orang batu pahat pun tak tau katne kilang yang glemer tuh. Memula kj ajak gi azharfud, takmo gi noorayikin sebab jalannyer kecik. Pastu teringat pulak azharfud tu tepi jalan besar dan susah nak parking. So kami gi noorasyikin la pulak. Nak gi noorasyikin tu lalu salleh gak, tapi aku pernah pegi situ dulu, bersepah2. Tak best. Kami gi tu naik vios. Bila nak motong kancil, ex-kb aku tu teragak2, muat ker muat ker? Hehehe jalan tu laluan aku setiap hari la. AH pun leh motong lori hantu, takkan vios tak muat potong kancil plak kan...

Kat situ aku beli kerepek yayu je sebab aku dah janji nak dating ngan abang petang tuh. At least aku leh survey2 dulu kan. Kalau dulu rasanya kedai ni banyak kerepek berbanding kuih biskut. Tapi sekarang dah terbalik kut. Biskut raya punya lah banyak. Eee memang banyak giler lah. Macam2 pesen. Dan yang penting, semuanya nampak menyelerakan. Sebagai jalan selamat, aku memilih untuk tidak membeli biskut2 ituh. Nak makan kalu, gi je beraya umah orang. Hehehe. Aku suka kuih apa? Paling suka sekali kuih goyang aka kuih ros. Kedua kuih sarang semut. Ketiga kuih semprit. Keempat dodol. Kelima maruku mak. Keempat errr dah.

Balik dari situ, kami singgah rumah kak ita. Saje je lah nak tengok dan bayangkan apa yang dia cite2 kan tu. Umah dia kat taman jasa yang aku kunun tak jadik beli dulu tu. Kat senggarang. Tapi yang kak ita beli tu 2 tingkat. Memang besar betul umah dia. Puas ati lah. Sesuai lah dengan anak 7 orang kan...

Belah petang, jumpa abang kat noorasyikin. Beli kerepeks ngan kuih sarang semut yang aku suka tuh. Dah makan pun malam tadik. Nyum nyum.

Jumaat lepas jugak, abang gi pulang kunci rumah sewa. Time abang datang tu makcik gedik takde. Tapi, time nak balik, dia balik pulak. Cis cis cis. Siap kasik pisang salai plak tuh. Apa aku nak buat ngan pisang tuh ek? Kalo ikut kan memang lah suka makan pisang salai nih. Tapi... Kalo kasik kat bakal penyewa baru dia aci tak? Kasik dia impress ngan kebestan bakal landlord dia. Abang nak bawak balik kampung jek. Ermmm sedekah kat surau pon ok. Hiii aku ni memang teruk tau. Aritu dia kasik keropok lekor la durian la, macam2, sumer aku tong sampah kan jek. Huhuhu sungguh kejam. Tolak rezeki ke nama nyer? Ah, pedulik apa aku. Dah, dia still sms n calling lagi, mana aku tak hot. Malam tadik, bagi sms, rindu lah sayang. Uwekkkkkkkkkkkkkkkk tak pepasal batal pose kang. Kalo cite pasal makcik gedik tu lebih2 kang kurus lak pose aku. Ignore je lah. Dah takde kena mengena. Oh, lagi satu, dia tak pulangkan deposit setengah bulan ngan deposit api air tau. Rugi lah bil api air kami tak sampai 100 pon walau 3 bulan tak bayo. Tapi deposit setengah bulan tu RM180 tau, leh wat duit raya. Kalo aku tak halal kan (saje tanya, tapi memang tak halalkan pon) camne ek? Tak pe ke?

Semalam, bangun pagi, abang cakap sakit dada. Alamak! Ingat biasa2 jek. Kendian abang gi klinik. Dr check2, cakap normal je. Cuma, maybe otot2 tu terkejut. Aritu kan pindah2 keje berat, tetiba berehat. Kena lak tido sejuk2. Kalo mak tau ni, mampos kena marah. Sedang kan angkat barang kecik2 pon mak tak kasik. Dah setahun eksiden tu, tapi mak still tak kasik wat keje berat2. Tapi aku? Sian dier... Pagi ni dah ok. Alhamdulillah.

Petang semalam tilam dah sampai. Masa order tu dia cakap yang kami nak tu murah sikit, takde jahit (apa ke nama jahitan tu, time buat beg form 3 dulu ada buat. alaaa yang ada span, pastu jahit atas dia tu). Pastu kena order dulu kat kilang. Sekali biler sampai, dia kasik yang ada jahit 7 inci. Rege kalo kat sunli tu 400, tapi kami bayar harga yang lebih murah. Yeay! Marketing bagus lah kedai 497 tuh. Rasanya dia malas nak order kot, tu yang dia kasik je tilam yang sedia ada dalam stok. Plus dia janji nak bagi sebelum raya. Agaknya kilang tak sempat hantar sebelum raya kot. Lantak lah. Yang penting tilam tu nampak mahal dan best. Aku saje beli tilam foam sebab tilam spring ni kalo cikai2 nyer mesti lama2 rasa spring dia. Kalo vono memang la sedap tido (hehehe camne lah aku tak kuat tido, tilam best...), tapi rege plak 2 kali ganda. Takpe lah. Bukan selalu pon orang pakai tilam tu. Sesekali je orang datang.

Oh, hari ni last aku keje sebelum raya. Esok aku dah cuti. Cuti menjahit namanya. Nak kemas rumah lagi. Kelmarin dapur aku dah siap. Dah ambik gambo, tapi kemre tak bawak. Boleh? Lagi pun, tingkap masih lopong, tak best ar nak letak gambo kat sini. Nampak janggal jek. Balik kampung ari Sabtu, singgah beli blind kat kota kedai arituh.

Di kesempatan ini, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada sesiapa yang pernah, sedang dan akan singgah blog ni. Maafkan juga seandai kiranya ada kata2 aku yang menyinggung perasaan atau membuatkan rasa meluat dan menyampah. Kalo tak suka jangan singgah. Kenapa singgah kalo tak masuk? Eh macam lagu pulak. Nak masuk ke mana plak dalam blog ni kan? Okies, itu jek. Hati2 di jalan raya!

http://www.trippytext.com/ - Trippy Text


http://www.trippytext.com/ - Trippy Text

Wednesday, 24 September 2008

Gegirl Keliru! Dilema Di Malam Raya

Ramai orang kawin lain negeri, mungkin pernah mengalami kekeliruan semasa memasak di malam raya (hari2 lain pon kekadang berlaku gak). Aku turut tidak ketinggalan dalam kes ini. Eh, ke aku sorang jek yang alami cenggini ek?

Aku kan kawin satu negeri, satu daerah, satu zon kan. Tapi aku berdarah banjar, suami ku berdarah jawa. Dan walau pun aku berdarah banjar, mak tiri aku berdarah malbari jugak. Makanya di sini, kalo soal memasak memang la lain2. Memang lah lain tangan, lain rasa makanannya. Sedangkan jiran sebelah rumah pon masak lain dari kiter kan. Tapi, cara memasak tu yang mengkompius kan aku.

Kalo kat umah mertua, derang masak lodeh, sayur tu di potong beso. Kat umah mak, potong kecik2. Tak pepasal kena bebel sebab potong kasar2. Kat umah mertua, sangai kelapa kerisik lite2 jek. Tak sampai coklat kaler nyer. Kat umah mak, kerisik mesti coklat2. Ia memberi kesan terhadap kaler rendang tuh nanti. Kat umah mertua ketupat 'ganal2' dan agaks lembiks. Kat umah mak, abah yang buat, comel macam anak2 nyer (hihihi relevan ker?) dan agak kental.

Apa masalah nyer? Takde masalah pon. Itu time baru setahun dua kawin lah. Sekarang dah tau, takde lah masalah nyer. Apa lah yang aku mengeradau nih...

Bisik-Bisik


Kasut2 raya ku. Kasut keje sebenonya. Macam lah nak beraya ke mana.



Kenapa aku suka kasut kaler nih? Aritu kaler ni jugak.


Ni sandal pertama aku tanpa penahan celah jari. Ni mesti kaki aku akan ke depan nanti. Tapi, oleh sebab design dia ala2 klasik, aku pon beli.

Tajuk entry semalam sebenarnya ada kena mengena ngan tajuk arini. Ada pon kat parit raja tu ada satu restoran baru, bisikbisik restaurant and cafe namanya. Kenapa dia pilih nama tuh ek? Masuk situ takleh wat bising kot?

Semalam kami berbuka di situ. Kawan2 abang la ni punya plan. So, balik keje semalam, aku terus mandi siap2 nak ke situ. Alah, tak sampai 5 minit pun dari rumah aku. Sampai kat situ, ramai nyer orang. Dah gaji kan. Bonus lagi.

Dah time buka, kami pon makan lah kan. Adusss sedey nyer. Nama je buffet, tapi takleh nak menambah. Sebabnya, ramai sangat orang dan makanan sudah pon licin pada round pertama lagi. Agaknya dia pon tak expect orang leh ramai hari tu. Makanya, kami balik dengan rasa frust lah jugak. Cam tak berbaloi gitu. Huhuhu sungguh kuciwa. Dah lah tak kenyang, takde pulak makanan lebih untuk moreh or sahur. Pagi tadi sahur telor mata je. Sedap jugak! Eh, bukan makan nasik lauk telor mata tau. Makan telor mata ngan sos cili jek. I like! Kalo cicah sos tomato mesti aku nostalgia zaman kanak2. Pon sedap jugak.


Ni lah sup tulang merah yang aku war-warkan ituh. Ketuk2 sikit, kuarlah isi tulang tu. Fevret ku...


Selepas selesai digigit oleh ku. Bersepah pinggan ek. Tak senonos nyer makan.


Ayam percik biasa jek yang ada.


Errr ni gambo kat kedai kerepek kat simpang parit raja. Aku ambik gambar ni sebab feremfuan tu selamba jek 'merasa' kerepek itu di khalayak ramai. Tau lah uzur kan, tapi sorok2 la sket. Dua orang plak tu yang buat tuh. Hehehe mak saper lah nih.

Tuesday, 23 September 2008

Pssst...

Alamakkk dah dekat kul 5pm tapi lum update blog. Leka baca blog seseorang. Apa nak cite ek? Semalam balik lambat sikit sebab minggu ni aku bertugas. Kena check keselamatan, pintu kunci, lampu, ekon dan kipas padam. Tak lah lambat mana. 5.15pm dah punch out. Balik2, terus nampak katil double decker kat luar. Sunli ni memang tau. Nak hantar barang main suka ati mak bapak dia jek. Dah cakap takde orang kat rumah pon dia hentam letak je kat depan. Kalo 497 tu bagus. Nak datang tanya dulu, biler. Dah siap pasang mintak sign 'received'. Ker sunli tu tak amalkan iso 9002? Rasanya 497 tu pon takde gak, tapi still bleh maintain relationship yang baik dengan customer.

Pastu, aritu kami beli tilam ngan 497 tu pon pakai order mulut je, takde bukak sale order. Dia takde stok, so kena order dulu. Tak bayar deposit bagai. Bayar biler dah hantar nanti jek. Alah... bukan kami nak lari ke mana pon. Lagi pon aritu kami bayar semua cash kan. Nak kawtim pon senang. Tapi sofa dia tak banyak pilihan. Rasanya kena carik sofa kat bp lah kot. Sunli nyer design ok sebab kilang dia buat sofa, jadi bleh mintak apa yang kiter suka. Cam 497 kilang dia buat set katil. Tu yang kami ubah2 design katil kami arituh sesuka ati. Tapi, berdasarkan pengalaman, takmo lah nanti sofa ku dicampak di luar rumah tengahari buta kan. Sape nak curik? Manusia... mana kiter tau. Pulak tu kena bawak masuk sendiri. Huh! Tak koser. Cam aritu, tv kabinet tu kami angkat berdua. Nak terberi aku dibuatnya. Berat nak mampos!

Ok, sambung cite katil. Petang tuh kami sempat pasang katil tuh. Alih sikit almari tu kot lain sebab tak muat nak solat jemaah 2 orang. Lepas alih tu bleh la solat 3 orang pon. Nak menyenangkan orang.

Semalam abang beli makanan buka kat bp. Akhirnya dapat gak beli sup tulang merah. Tahun lepas aku takde langsung gi bazaar kat bp tuh. Lepas raya plak, batupahat letak gambo tulang tuh kat blog dia, lepas raya. Setahun aku tunggu nak mendapatkannya. Kesimpulannya, ok lah jugak. Lagi sedap lagi sup biasa kot. Sambal merah tu pedas sangat ler. Pastu abang beli ayam percik. Alerrr tutup plak gerai ayam percik madu hakim tuh.

Ermmm dah, abis idea.

Nak tambah sikit. Aritu, time kemas2 buku ke dalam kabinet, terjumpa la kad2 raya lama. Ada sekali tu aku kasik 5 kad raya sekali gus. Ada kepada sahabat, kawan, teman, abang dan kekasih. Huhuhu saje. Pastu aku mintak ler jugak kad raya kad abang. Nak tau apa jawabnyer?

"Yang, abang ucapkan selamat hari raya..."

Huh! tak best langsung!

Monday, 22 September 2008

Weekend Yang Singkat


Orang baru belajo photoshop hahaha

Dah masuk hari ke-22 rupanya kiter berpuasa ek. Setakat ni lum tinggal tarawikh lagi. Kalo tak dapat kat surau, wat kat rumah jek. Aku mula kenal tarawikh ni pon agak lewat. Bukan la kenal tu maknanya baru tau. Tau dah lama, cuma membuat nya tu je baru jek lagi. Aku mula buat tarawikh ni time kat asrama semejay dulu. Time tu kan ala2 wajib gitu kan. Pulak tu buat 20 rakaat kalo aku tak silap. Jenuh nya nak abis. Time tu jugak waktu prep sekejap sangat. Suker! Stress tau gi prep nih. Stress biler tengok kengkawan pulun study. Aku ni dah la malas study, terpaksa buat2 rajin jugak. Tapi sebenarnya lebih kepada mengarang surat cinta hehehe. Tapi prep petang memang study betul eh. Eh, apa kes nyer tadik? Ooo pasal tarawikh. Kekdahnya time tu buat tarawikh kat asrama jek. Balik kampung, hancus. Langsung takde. Abis sekolah, masuk asrama jugak, tapi memang tak pernah nyer aku gi buat tarawikh ni. Entah ler, tak dapat hidayah lagik kot? Hampeh betul la aku zaman study kat kau-aku-t-m dulu. Biler dah keje kat situ, baru lah datang ilham nak gi tarawikh.

Tahun 2003 aku buat kat surau seksyen 7 bawah (area jalan turmalin). Tahun 2004 kat surau sura tengah. Masa tu aku ngan kak Yan gilir2 bawak kete gi surau yang jauhnya lebih kurang 200 meter je dari rumah sewa kami. Hihihi malas tul eksesais. Tarawikh kat sini memang best sebab imamnya hafiz. Kalo tak salah aku ada cite pasal dia baca surat al-Qadr tu best sangat part min al fishahr. Tahun 2005 pon aku wat kat sini gak. Selipo aku hilang kat sini waktu tu. Sape la main sarung jek selipo aku tuh. Tahun tu jugak abang ada datang sana. Puasa tahun pertama kawin. Kendian, tahun 2006 aku tak keje. So, buat kat bukit perdana. Time tu best jek pose tak keje. Tapi sibuk menjahit baju raya ngan langsir.

Tahun 2007, tahun lepas, aku tarawikh kat surau ilpmersing. Weekend buat kat surau parit jambul (tempat fevret sekarang). Dan tahun ni pernah kat masjid at5 dan masjid kau-thm (semalam). Tahun lepas ada gak gi masjid pintas puding tuh. Tapi awal2 pose arituh makcik gedik tu cakap dia ada gi situ, terus aku tak pegi. Masjid tu ok, tempat wuduk dia ada kat tingkat atas. Ok, dah abis kes tarawikh.

Sabtu lepas abang mengecat bilik tido kami dengan kaler hijau epal. Aku suka epal hijau. Ni kira hijau epal masak la. Cat se layer dari pagi sampai ler kul 4.30. Lepas Asar kami kuar ke bp. Kali ni pegi summit. Senang nak carik kasut kat situ. Banyak pilihan. Memula gi booking order kat P. Carik2 kasut, jumpa yang berkenan kat kedai baru. Glemer nama kedainya. Beli satu kasut tutup depan bukak belakang ngan satu sandal. Pastu gi nagoiya beli kain kotak2 nak buat bantal ngan alas meja. Pastu gi store. Pilih2 frame, tak sedo dah kul 7pm. Tengah beratur nak bayo, tengok2 dah kul 7.10pm. Alamak, dah buka. Terus letak frame, gi buka dulu. Dah lama aku tak makan p ni habis. Salu mesti ada lebih sekeping bawak balik. Abis berbuka, gi solat kat atas. Ooo dah ada pintu la tempat wuduk dia. Aritu kan aku tak suka solat kat sini sebab tempat wuduk dia terdedah. Lain kali dah boleh la.

Abis tuh, sambung bayo frame. Sibbaik dia tak susun balik. Kalo tak, jenuh nak memilih lagi. Pastu, turun bawah pulak. Pusing punya pusing, terbeli la baju melayu abang. Jumpa pon kaler oren yang tak nala. Dah dekat2 nak krim tapi masih nampak oren. Terbeli jugak tshirt abang ngan fil. Aku lak, tengok2 handbag. Cantik2 la design polo tuh. Tapi lupakan dulu lah. Abis kat situ, turun kat supermarket pulak. Banyak lah jugak ter shopping. Balik dah kul 10pm. Sampai rumah dah 10.30pm. Pas mandi2 baru wat tarawikh ngan abang.

Ahad pagi, celik2 mata, abang tengah nak mengecat seken layer. Huaaa tak cukup 8 jam lagi la. Hehehe macam baby tak cukup tido pulak. Aku kan kena jaga suara. Cari makan maaa. Mesti la ikut petua ct nurhalija. Dalam ngantuk2 tu, bangun lah jugak. Eh, lupa nak cite. Aku suka sangat sabtu pagi. Sebabnya? Sebab ada fullamak carta sms sinar! Ah, best betul la layan carta tuh. 3 jam tu kira layan nostalgia lah. Masyuk tul lah. Ahad pagi tak dengar carta era tu pon tak per.

Abang abis mengecat tengahari, aku abis mengemas. Lepas solat, kami kuar ke ayer hitam. Konon nak carik blind. Ngan nak carik pasu dan bunga. Singgah perabot lagi. Beli katil double decker. Gi kedai lagi satu, beli tilam pulak. Dah, cukup lah tu setakat nih. Kalo takat couple datang ngan anak 2 orang kira dah ada tempat tido yang proper lah. Persediaan untuk raya nanti. Dah tentu lah derang balk muo akan singgah umah kami kan.

Kat ayer hitam, takde pon blind. Pasu dan bunga memang banyak, tapi tak kena ngan selera aku haritu. So, just beli sarung kotak tisu ngan pemegang peti ais garfiled. Pemegang peti ais tu asalnya untuk seat belt, tapi kira masuk lah juga kat peti ais tuh. Kedai tu tengah promotion buy 1 free 1. Dah beli pemegang tu, tak tau nak beli apa. Tu yang beli je sarung kotak tisu tu. Comel lah jugak. Balik tu beli barang mentah, terus masak nasik ayam. Ulin pun datang. Ingat nak antar je rumah dia, sekali dia tengah kat bazaar, tu yang terus datang tuh. Dekat2 nak buka, suh abang gi anto nasik ayam kat jiran lama, cikgu kamal. Dia ingat dah start 'ngunjung'. Sebenonya nak pulang pinggan dia. Lenkali nak kasik apa2 kat jiran, bungkus dalam plastik or poliserin jek ek. Lepas maghrib gi anto ulin, terus gi masjid ito. Ok lah (baca:laju lah) jugak tarawikh kat situ. Balik tu baru iron baju. Iron untuk 6 hari. Termasuk hari isnin lepas raya. Hehehe dah tau, nanti raya sakan, mesti balik raya tak larat nak iron baju. Aku lak cuti Jumaat nih. Baju raya baru siap 2 pasang. Dah basuh pon. Tinggal 5 pasang kain jek. Baju dah siap cantum sumer. Huaaargh!!! Larat ke nak jahit malam nih?

p/s hanginnya aku ngan toyolta sebis nih! aku dah gi report bulan 6. dia cakap kalo hq approve, takyah bayo sebab under 1 year warranty lagik. sampai ke sudah dia tak call2, tepon tak angkat2. sekarang biler kiter yang call dia, dia cakap hq dah approve, tapi kena bayo laks sebab dah bulan 9. wachaaaa!!!!!

Friday, 19 September 2008

Bosan Nyer Hari Ini


Cushion cover yang aku jahit kelmarin. Langsir tahun lepas, baru tahun ni siap cushion cover nyer.


Gerobok (dah lama tak sebut) baru. Abang cakap, kalo aku ilang, tau lah nak carik katne.


Sipi2 dapo aku. Lambat sket la aku tepek gambo penuh sebab lum siap sempurna lagik.


Cushion untuk tengok tivi :)

Semalam balik tarawikh, mamat belengging datang nak tukar engsel yang berkarat. Mamat tu memang suker belengging tau. Aritu masa anto lemari tu pon dia belengging.

Semalam buka nasik je. Aku masak sambal sotong ngan kailan ikan masin jek. Lepas tarawikh sempat jahit kain sikit jek. Abang la sibuk 'tolong' kemas dapo. Susun cawan2 pinggan2 segala. Cam kena beli rak pinggan lagi satu jek? Karang orang datang nak kena bukak kotak2 pulak cari pinggan. Nampak gaya macam tak jadik je aku nak kirim pinggan kat jepun tuh. Baik lah 2 riban tu aku guna wat beli mesin jahit juki. Sakit ati aku jahit guna mesin sekarang ni. Satu nyer, benang sekoci asik terkeluar jek. Akibatnya jahitan belah bawah tak cantik. Asik nak kena bukak pasang bukak pasang sekociii jek keje nyer. Silap ari bulan, sampai tahap ilang sabo, terabur benang2 aku campak. Penat tau! Tiap2 ari gaduh ngan mesin jahit. Ermmm menarik jugak tuh. Kalo ada mesin jahit tuh, senang ler aku nak jahit langsir. Dah berangan nak beli langsir lepas raya nih. Langsir tahun baru. Untuk sementara waktu, aku beraya dengan langsir lama. Sape2 nak datang tu, mintak mahap la ek. Kena duduk kat bawah jek. Aku mementing kualiti dalam berbelanja. Untuk itu aku kena tempah sofa lepas raya supaya dia leh concentrate membuatnyer.

Petang nih nak singgah beli kerepek kat noorasyikin. Sepanjang jalan balik, aku kira ada 6 kilang kerepek. Kedai kerepek ada la dalam 10 gitu. Sediakan aje ongkosnya. masaklahnya aku kalo beli, suker. Tapi bila dah abis raya, kerepeknya tak luak pon. Jadi, kali ni kena berhemah. Beli berpada2 dan beli untuk parents je lah. Yang banyak nyer nak belikan yayu. Banyak tuuu...

Thursday, 18 September 2008

Wired Infra Red Control For Estro Decoder (Infra Red Remote Control Receiver & Extender Nama Sebenar Diberi Oleh Manufacturer)

Sabtu lepas, kami singgah kedai elektronik depan ofis lama abang, ofis yusin. Konon nak tengok2 je, sekali terus terbeli. Beli apa? Alah, apa ke nama nyer benda tu. Harap je minah karen, tapi nama benda tu pon tak tau. Takpe, aku kasi nama dia wired infra red control for estro decoder. Sukati aku je. Meh aku jelaskan.

Estro ni kan ada output yang boleh sambung kepada 2 tv kan. Maknanya, kalo kita pasang pada 2 tv, kalo nak tukar channel, kiter kena gi kat depan decoder tu untuk tukar. Kalo tv kedua tu duk kat tingkat atas, decoder lak kat bawah, kena turun bawah baru leh tukar channel. Sangat tidak convinient kan. So, with this device, we are enable to change tv channel kat kedua-dua tv. Kekdahnya, alat ni diletak kat tv yang takde decoder, bersambung pada aerial input. Dari situ, kita tarik cable aerial ni ke aerial input tv pertama. Tu yang jadi nama dia wired tuh. Kat decoder plak, ada sebijik tranceiver yang perlu dilekatkan pada depan led (yang menyala bila kita tekan2 remote control tuh. Dan disambung pada 2nd output decoder (1st output gi ke tv pertama). Kesimpulannya, bila kita tekan remote menghala ke device ni, isyarat tersebut akan dihantar melalui aerial cable tu terus ke tranceiver dan decoder pon akan buat la apa yang kita tekan tu. Kalo kuatkan sore, dia kuat la 2-2 tv (sebenarnya dia kuat kan kat decoder tu, tv nyer sore leh kuatkan guna remote tv ek), kalo tengok info, 2-2 tv pon tengok info. Dan proses in berlaku vice versa (kalo kita tekan remote kat depan decoder) sebab benda sebijik tadi tu kan tranceiver. Cumanya, tranceiver tu takleh dilekatkan betul2 direct kat depan led tu. Kena ke bawah atau ke tepi atau ke atas sikit sebab kalo direct gitu, decoder tu pulak tak leh baca isyarat controller sebab tertutup dek tranceiver tuh. Ini melalui try and error lah. Tokei kedai tu siap ajar satu persatu lagi cara nak pasang.

Kisahnya tv kat rumah tu ada 2 je. Yang kedua tu pulak kecik cinonet jek. Point aerial yang telah sedia, ada 3. Satu kat hall, satu kat tengah dan satu lagi dalam bilik. Memula aku nak suh abang tarik cable tu ke ruang tengah. Aku kan, suka gosok baju kat situ, takyah la aku jerit2, abang, apa jadik? berita apa? dah menang belum? time tengah gosok baju tuh. Sebabnya, volume tv tu telah ditetapkan takleh kuat2 (boleh, tapi dengan kebenaran pihak berkuasa tempatan rumah tersebut). Aku pulak gosok baju dengan membukak kipas selaju tidak. Harus la tak leh dengar suara kat tv tuh. Pastu dari dapo pon leh nampak tv tu kan. So, ari Ahad tu, abang pon panjat ler bumbung nak tarik cable tuh. Alahai... kontraktor elektrik ni pon kan, nak buat conduit tu bio lah straight, baru lah cable leh masuk senang je. Ni, dia buat selekoh 90 darjah you! Dari selekoh tu pulak, ada la dalam 2 kaki gitu baru jumpa point. Camno? Akhirnya misi tersebut gagal. Siap tuang minyak masak lagi nak kasi laluan tu licin, namun gagal jua untuk membelokkan cable tersebut. Adeh! Last2, tarik masuk kat bilik je lah. So, sekarang ni, tv tu duduk dalam bilik la pulak. Hehehe. Nanti nak beli cable lagi, tarik kat dapo plak. Kot2 nanti boleh pindahkan tv tu kat dapo, best jugak. Next time okeh?

Oh, harganya RM75 sahaja. Kalo ada yang beli benda yang sama tapi lebih murah, aku ingin menyatakan sekali lagi, aku memang tak beli benda2 murah nih huhuhuhuhuhuhhuhu... Keji.

p/s Kalo nak yang wireless punya pon ada, tapi rege 2++ la.

Eh, boleh ke sambung lepas p/s? Sukati aku lah kan.

Semalam balik keje aku singgah beli udang dan sotong. Semangat nak memasak nih. Sampai2 rumah, dengan berpakaian lengkap, aku terus memasak. Takleh bukak2 sebab tingkap takde langsir/blind. Aritu dah pasang langsir lama, tapi terpaksa bukak rail sebab pasang kabinet tu rapat gak ngan tingkap. Baru nak mula, abang call.

"Order order"


Kan tiap2 ari kami buka beli je kan. So, arini turn abang beli, tu yang dia suh order tuh.

"Aler... orang nak masak la. Tak baca blog la nih"

Ade ke communicate guna blog, apa kesss...

"Aler, abang dah beli air tahu ngan bubur ayam."




"Okeh, takpe, dah, balik balik."

Makanya siaplah aku memasak sambal udang dan sayur kailan with oyster sauce (kasik nama gempak sket). Pastu, tak jadik goreng telo ngan ikan kering terubuk sebabnya abang kan dah beli bubur ayam, sure dia tak makan nasik punyer.

Pastu, jerang air, buat dadih. Tak buat kapucino sebab ada separuh lagi honeydew punyer dah bukak. Tengah aku menuang ke dalam bekas comel tu, baru teringat, aku tak letak gula lagi. Gula buah tu pun tak taruk. Hehehe tuang balik dalam periuk. Siap.

Malam, sempat jahit sepasang baju je. Kain dia tak sempat jahit. Abang tu lah sibuk nak susun frame. Sibbaik beli majalah bulan ni ada panduan susun frame berlainan saiz. Sangat membantu. Kami nak gantung gambo konvo je. Tapi gambo konvo aku ada satu je. Konvo diploma nyer gambo aku tak ambik pun kat fssr. Takde duit. Tapi konvo abang ada 3. Makanya, banyak gambo abang je lah. Huh! Giler kuasa.

Pagi tadi sahur lauk yang aku masak tadik. Okeh, nak tido jap. Kroh kroh kroh...

Adusss...

Petikan dari harakohdaily hari ini;

Ditanya mengenai penurunan harga minyak mentah dunia sekarang, Abdullah berkata: "Lagi turun lagi baik."

Harga minyak mentah dunia semalam mencatatkan US$92 setong.

Bagaimanapun Abdullah berkata penurunan harga minyak dunia itu juga akan menyebabkan pengurangan pendapatan Petronas.

Ditanya sama ada harga pengguna bagi petrol dan diesel akan dikurangkan, Abdullah berkata: "Tunggulah lain kali.

Huaaa!!! Time naik tak tunggu2, surprise sampai sesak satu mesia kat stesen minyak. Bila turun bleh plak tunggu lain kali. Coba baca baris ke-3 dan relate kan dengan baris ke-4. Minyak mahal, petrolnas banyak income, subsidi kena kurang, kerejaan jimat sket. Ok, fine, rakyat bayo minyak mahal (dah terima hakikat dan dah tak merungut). Minyak murah, petrolnas kurang income, subsidi kekal. Ok, fine, rakyat still bayo minyak mahal, tapi kerejaan bagi subsidi kurang. Kerejaan jimat banyak (or untung?). Patut time minyak banyak, petrolnas banyak income dan kerejaan banyak income jugak la subsidi kena tambah. Baru lah dinamakan perkongsian kekayaan negara. Sendiri punya misi nesyenel pon boleh lupa ker??? Hmmm... derang ni ingat derang leh hidup selamanya agaknya. Derang ni ingat derang tak mati agaknya. Derang ni ingat derang tak kena soal di akhirat nanti agaknya.

Ibu ku Seorang Pembohong

Mudahnya, ctrl-C dan ctrl-V!

Memang sukar untuk orang lain percaya, tapi itulah yang berlaku. Ibu saya
memang seorang pembohong!! Sepanjang ingatan saya sekurang-kurangnya 8
kali ibu membohongi saya. Saya perlu catatkan segala pembohongan itu
untuk dijadikan renungan anda sekalian.


Cerita ini bermula ketika saya masih kecil. Saya lahir sebagai seorang
anak lelaki dalam sebuah keluarga miskin. Makan minum serba kekurangan.
Kami sering kelaparan. Adakalanya, selama beberapa hari kami terpaksa
makan berlaukkan ikan masin dikongsi satu keluarga. Sebagai anak yang
masih kecil, saya sering saja merungut. Saya menangis mahukan nasi dan
lauk yang banyak. Tapi ibu cepat memujuk. Ketika makan, ibu sering
membahagikan bahagian nasinya untuk saya. Sambil memindahkan nasi ke
mangkuk saya, ibu berkata : ""Makanlah nak, ibu tak lapar." – PEMBOHONGAN
IBU YANG PERTAMA.


Ketika saya mulai besar ibu yang gigih sering meluangkan watu
senggangnya untuk pergi memancing di tali air berhampiran rumah. Ibu
berharap dari ikan hasil pancingan itu dapat memberikan sedikit makanan
untuk membesarkan kami adik-beradik. Pulang dari memancing, ibu memasak
gulai ikan yang segar dan mengundang selera. Sewaktu saya memakan gulai
ikan itu ibu duduk disamping kami dan memakan sisa daging ikan yang
masih menempel di tulang daripada bekas sisa ikan yang saya makan tadi.
Saya sedih melihat ibu seperti itu.. Hati saya tersentuh lalu dengan
menggunakan sudu saya memberikan ikan itu kepada ibu. Tetapi ibu dengan
cepat menolaknya. Ibu berkata : "Makanlah nak, ibu tak suka makan ikan."
PEMBOHONGAN IBU YANG KEDUA.

Di usia awal remaja, saya masuk sekolah menengah. Ibu pergi ke kedai
dengan membawa sejumlah penyapu lidi dan kuih-muih untuk menyara
persekolahan saya,abang dan kakak. Suatu dinihari lebih kurang pukul
1.30 pagi saya terjaga dari tidur. Saya melihat ibu membuat kuih dengan
bertemankan sebuah pelita di hadapannya. Beberapa kali saya melihat
kepala ibu terhangguk kerana mengantuk. Saya berkata : "Ibu, tidurlah,
esok pagi ibu kena pergi kebun pula." Ibu tersenyum dan berkata :
"Cepatlah tidur nak, ibu belum mengantuk lagi." – PEMBOHONGAN IBU YANG
KETIGA.


Di hujung musim persekolahan, ibu meminta cuti kerja supaya dapat
menemani saya pergi ke sekolah untuk menduduki peperiksaan penting.
Ketika hari sudah siang, terik panas matahari mulai menyinari, ibu terus
sabar menunggu saya di luar dewan. Ibu seringkali saja tersenyum dan
mulutnya terkumat-kamit berdoa kepada Illahi agar saya lulus ujian
peperiksaan ini dengan cemerlang. Ketika loceng berbunyi menandakan
ujian sudah selesai, ibu dengan segera menyambut saya dan menuangkan
kopi yang sudah disiapkan dalam botol yang dibawanya. Kopi yang kental
itu tidak dapat dibandingkan dengan kasih sayang ibu yang jauh lebih
kental. Melihat tubuh ibu yang dibasahi peluh, saya segera memberikan
cawan saya itu kepada ibu dan menyuruhnya minum. Tapi ibu cepat-cepat
menolaknya dan berkata : "Minumlah nak, ibu tak haus!!" – PEMBOHONGAN
IBU YANG KEEMPAT.

Setelah pemergian ayah kerana sakit, iaitu selepas saya baru beberapa
bulan dilahirkan, ibulah yang mengambil tugas sebagai ayah kepada kami
sekeluarga. Ibu bekerja mengambil upah di kebun, membuat penyapu lidi
dan menjual kuih-muih agar kami tidak kelaparan. Tapi apalah sangat
kudrat seorang ibu. Kehidupan keluarga kami semakin susah dan susah.
Melihat keadaan keluarga yang semakin parah, seorang pakcik yang baik
hati dan tinggal berjiran dengan kami, datang untuk membantu ibu.
Anehnya, ibu menolak bantuan itu. Jiran-jiran sering kali menasihati ibu
supaya menikah lagi agar ada seorang lelaki yang akan menjaga dan
mencarikan wang untuk kami sekeluarga. Tetapi ibu yang keras hatinya
tidak mengendahkan nasihat mereka. Ibu berkata : "Saya tidak perlukan
cinta dan saya tidak perlukan lelaki." – PEMBOHONGAN IBU YANG KELIMA.

Setelah kakak dan abang habis belajar dan mula bekerja, ibu sudah pun
tua. Kakak dan abang menyuruh ibu supaya berehat sahaja di rumah. Tidak
payahlah lagi bersusah payah dan bersengkang mata untuk mencari duit.
Tetapi ibu tidak mahu. Ibu rela pergi ke pasar setiap pagi menjual
sedikit sayur untuk memenuhi keperluan hidupnya. Kakak dan abang yang
bekerja jauh di kota besar sering mengirimkan wang untuk membantu
memenuhi keperluan ibu, pun begitu ibu tetap berkeras tidak mahu
menerima wang tersebut. Malahan ibu mengirim balik wang itu dan ibu
berkata : "Jangan susah-susah, ibu ada duit." – PEMBOHONGAN IBU YANG
KEENAM.


Setelah tamat pengajian di universiti, saya melanjutkan lagi pelajaran
ke peringkat sarjana di luar Negara. Pengajian saya di sana dibiayai
sepenuhnya oleh sebuah syarikat besar. Sarjana itu saya sudahi dengan
cemerlang, kemudian saya pun bekerja dengan syarikat yang telah membiayai
pengajian saya juga di luar negara. Dengan gaji yang agak lumayan, saya
berhajat membawa ibu untuk menikmati penghujung hidupnya di luar negara.
Pada pandangan saya, ibu sudah puas bersusah payah untuk kami. Hampir
seluruh hidupnya habis dengan penderitaan, eloklah kalau hari-hari
tuanya ini ibu habiskan dengan keceriaan dan keindahan pula. Tetapi ibu
yang baik hati, menolak ajakan saya. Ibu tidak mahu menyusahkan anaknya
ini dengan berkata ; "Tak payahlah, ibu tak biasa tinggal di negara
orang." – PEMBOHONGAN IBU YANG KETUJUH.

Beberapa tahun berlalu, ibu semakin tua. Suatu malam saya menerima
berita ibu diserang penyakit kanser. Ibu mesti dibedah secepat mungkin.
Saya yang ketika itu berada jauh di seberang samudera terus segera pulang
untuk menjenguk ibunda tercinta. Saya melihat ibu terbaring lemah di
katil hospital setelah menjalani pembedahan. Ibu yang kelihatan sangat
tua, menatap wajah saya dengan penuh kerinduan. Ibu menghadiahkan saya
sebuah senyuman biarpun agak kaku kerana terpaksa menahan sakit yang
menjalari setiap inci tubuhnya. Saya dapat melihat dengan jelas betapa
seksanya penyakit itu telah memamah tubuh ibu sehingga ibu menjadi
terlalu lemah dan kurus. Saya menatap wajah ibu sambil berlinangan air
mata. Saya cium tangan ibu kemudian saya kecup pula pipi dan dahinya. Di
saat itu hati saya terlalu pedih, sakit sekali melihat ibu dalam keadaan
seperti ini. Tetapi ibu tetap tersenyum dan berkata : "Jangan menangis
nak, ibu tak sakit." – PEMBOHONGAN IBU YANG KELAPAN.

Setelah mengucapkan pembohongan yang kelapan itu, ibunda tercinta
menutup matanya untuk kali terakhir kali.

Anda bertuah kerana masih mempunyai ibu dan ayah. Anda boleh memeluk dan
menciumnya. Kalau ibu anda jauh dari mata, anda boleh menelefonnya
sekarang, dan berkata, 'Ibu,saya sayangkan ibu.' Tapi tidak saya.
Sehingga kini saya diburu rasa bersalah yang amat sangat kerana biarpun
saya mengasihi ibu lebih dari segala-galanya, tapi tidak pernah
sekalipun saya membisikkan kata-kata itu ke telinga ibu, sampailah saat
ibu menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Ibu, maafkan saya. Saya sayangkan ibu…

Wednesday, 17 September 2008

Air Tangan


Kalo di kira2, dekat sebulan jugak aku cuti masak. Sejak puasa memang lah langsung tak pernah. Rindu lak nak makan sambal udang ngan sayur kailan. Daripada aku komplen2 makanan tak sedap kat bazaar ramadhan tu, eloklah aku mula memasak petang nih. Ye laaa aritu bukannya aku malas pon. Dapo tu yang tak sesuai untuk memasak. Dapo lama dah bungkus dalam kotak. Dapo baru sayang nak guna sebab lom siap sempurna ruang daponyer. So, petang ni, menu berbuka nasi putih ngan sambal udang dan sayur kailan. Side dish, otak2 la apa lagi. Penuh lagi freezer tu ngan otak2 kempas. Pastu kalo rajin nak masak dadih. Oh, sedapnya makan dadih sejuk2 tu waktu buka. Nak wat dadih kapucino. Kendian nak goreng telo dadar ngan ikan kering terubuk. Pastu nak wat air teh o mango. Ramai dah orang yang datang umah aku tanya2, air apa nih? Hehehe sungguh enak air itu, kan?

Semalam petang, balik2 tu abang tutup mata aku. Hihihi macam drama swasta pulak. Terus dibawaknya aku ke dapo. Taraaa! Siap pon dapo aku. Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....

1. Satu pintu takde sebab tak fit. Puncanya, laci tu beso, jadi takleh masuk la pintu sebelah dia.
2. Pintu kaca yang aku mintak tu tak ikut spec aku la pulak. Aku nak kaca transparent. Dia kasik frosted punyer. Camne nak menunjuk2 pinggan kat dalam tuh kan? Lum beli pinggan tapi kabinet dah stand by hikhikhik.

Itu je lah masaklah nyer. Tadi abang dah komplen, next week dia pasang pintu tu sekali ngan tukar kaca. Malam tadi terbengkalai lagi baju raya aku. Kemas dapo sampai tahap sedia untuk memasak lah kiranya. Baju raya baru siap sepasang lor... Malam ni kena gigih siapkan at least sepasang. Kelmarin aku jahit sarung kusyen. Dah setahun aku beli kain langsir tu, baru kelmarin siap sarung kusyen yang sedondon dengannya. Dah nak beli langsir baru dah pon huhuhu. Kalo leh siap lagi 3 pasang baju pon dah kira ok. Sebabnya, aku mintak cuti dari 26hb September ( Jumaat untuk kemas rumah dan siapkan baju raya lagi ) sampai 5hb Oktober. Maknanya sampai raya ke 5 la. So, kalo baju 4 pasang tu dah kira ok lah. Kalo lebih lagi baik. Alah... pasni jadi baju keje jugak. Watpe beli lemari beso2 kalo takde baju kan.

Hari ni ada presentation untuk final project proposal. Student yang aku jadi supervisor nyer turn kul 8.30am tadi. Aku pun gi lah. Pastu ada satu group lagi, tapi aku ingat kul 3pm ni turn dia. Rupanya dah lepas kul 11am tadi. Dahhh aku tak gi lah. Kesian derang. Esok ada satu group lagi. Kena gi nih...

Kawan aku kat japan tu dah nak balik bulan 12 nih. Patut dia balik lagi setahun lebih. Dah bohsan katanya,tu yang dia ajak laki dia balik. Patutnya sambung lagi setahun lagi. Isy, tak seronok ker dia kat sana? Tiap ari shopping pon tak syok ek? Kekdahnya, aku dah cakap kat dia kirim pinggan biler dia nak balik sok. Alamaksss camne nih? Nak pinggan tu kerrr tak ek??? Duit bonus? Nak beli sofa dulu. Pikir 88x dulu okeh...

Tuesday, 16 September 2008

Hari Ini Hari Malaysia?

Disclaimer : Tak perlu menilai diri ini melalui penulisan ini.

Tertunggu-tunggu jugak apa berlaku hari nih. Kalo ada apa2 pon, bukan aku leh rasa pon. Ada takde, tengok berita je lah malam nanti. Tu pon kalo berita tu hangat, bleh dengar sebelum gi Tarawikh. Kalo berita suam-suam kuku harus lah hujung2 dekat nak abis baru kuar kan. Takpe, kiter tengok tv bernama kul 6pm nanti ek...

Ngantuk sangat arini. Umpamanya ngantuk yang weekend lepas tu ter carry forward ke hari ni lah agaknya. Nak gi keje tadi, punya la berat mata. Kalo la bukan aku yang drive, harus sempat lelap siap mimpi kot on the way ke tempat keje tuh. Dah sampai tu pulak, terus ada kelas kul 8am. Huaaa cam nak sorok bawah meja je rasanya. Bawah meja aku ni ada kusyen, leh tido sepicing dua. Masuk kelas pulak, muka masing2 punya la temek. Adoiyai... terpaksa melawan nafsu tido demi mendidik anak bangsa. Tapi bila dah mula membebel, tak sedar pon dah 9.30am. Lepas rehat 30 minit, sambung kelas yang sama. Fuh! Abis jugak kelas 4.5 jam ku itu dengan jayanya. Ni, tengah sendal kelopak mata nak menyiapkan soklan test 1 untuk pengesahan kj. Boleh ke aku menyiapkannya sebelum esok? Argh!!!

Di rumah sekarang, agaknya kabinet dapo ku sedang di install. Tak sabo nak balik!!! Esok dah boleh masak untuk berbuka. Ye ker aku rajin? Hehehe Alamak, bila aku nak beli kerepek nih? Tiap2 ari lalu je kilang kerepek tuh, tengok bertimbun2 kerepek dia. Jangan jadi cam tahun lepas, esok nak raya, semalam baru cari kerepek. Akibatnya, dapat serdak2 je lah. Balik la kampung dengan tangan kosong dan muka 'kerepek'.

Takde idea la pulak. Time2 nak raya ni orang suka tul nostalgia2 ni ek. Aku nak cite pasal lagu raya lah. Lagu raya pertama aku dengar kat era semalam ialah lagu anuar-elina. Tahun lepas2 ada tengok rancangan raya AF3, suara elyza tu memang iras2 suara akak dia jugak kan? Dah, satu cetak.

Lagu raya yang paling aku suka ialah lagu Allahyarham Sudirman.

Dalam dingin subuh hatiku terusik...

Mula sekali sedar ke best an lagu ni ialah time tahun pertama duk hostel tahun 1995. Huaaa sedih betul. Padahal bukannya tokleh balik raya kat kampung pon. Bak kata pengarah aku, generasi dia, dengar lagu balik kampung tu takde lah feeling apa sebab lagu zaman dia. Nak feeling kalu, lagu p ramlee ke, s jibeng ke. Kiranya lagu zaman sebelum tu lah. Sama gak cam zaman aku ni, mana ada feel lagu ct nurhalija. Yang feel nya lagu sudirman ke sanisah huri ke. Baru la membangkitkan nostalgia.

Dulu, kalo carta lagu mingguan, harus, nombor satu mesti lagi m nasir 1 hari di hari raya. Mana2 channel radio sama je. Sekarang, lagu raya leh masuk carta gak tak? Entah ek? Pastu, (eh, cam nak lari tajuk je ni?) malam raya, rancangan tv wajib dan ditunggu2 ialah rancangan raya tv singapore. Tah, apa yang best sangat tah. Pastu, pagi raya mesti ada rancangan kanak2 raya kat tv singapore. Alahai... dulu mesia takde ada hiburan tak berpekdah cenggini kot. Ke, sebab tv kat umah tu tak dapat tv mesia? Eh, sampai zaman globalisasi sekarang pon kan, mersing still tak dapat tv3 tau. Pelik tul aku.

Malam tadi aku terpikir, zaman sekarang nih kan, mak bapak (generasi aku la) sibuk merungut2 nak buat persiapan raya, tak cukup duit. Nak beli baju anak, beli kuih, beli langsir, beli sofa segala benda la nak beli. Sibbaik takde jual mak bapak kat bazaar raya tu. Kalo ada, pon nak beli gak. Pastu aku pikir lak zaman aku kecik2 dulu. Takde pon demand ngan mak bapak nak baju raya 10 pasang, kuih raya 10 macam, langsir 3 layer segala tu. Tapi, bila raya tu, ada je baju raya baru, ngan kasut sedondon. Kuih berbalang2 macam2 kaler macam2 rasa (tak macam kuih sekarang yang sama je rasa). Ada je ketupat rendang pepagi raya. Ada gak duit raya seringgit dua. Mak bapak kiter dulu merungut cam kiter gak ke? Mak bapak kiter banyak duit cam kiter sekarang jugak ker? Pastu, kiter sibuk2 nak balik kampung beraya ngan mak bapak kiter. Siap merajuk2 ngan suami kalo tak dapat balik kampung kiter. Tapi, ada ke mak bapak kiter ada sibuk2 nak balik beraya umah nenek kiter? Bukan ker mereka sendiri menyambut raya ngan kiter2 nih? Nak bagi anak2 mereka iaitu kiter2 ni seronok bergumbira di hari raya. Ada la jugak balik kampung, tapi lepas raya la, raya ke dua, ketiga gitu. Sekarang nih, kiter cuba nak buat2 meriah cam dulu, tapi dengan rungutan2 bermusim sedemikian la. Tak de bonus la, minyak mahal la. Meriahnya raya sebenarnya dalam hati. Tak perlu kuih penuh semeja kalo meja tu pon tak perlu bayar selama 3 bulan pertama (?). Tak perlu juga spotrim baru kalo rim yang asal punyer interest pon lum abis bayo lagi (?). Tak perlu juga baju raya raya sedondon laki bini kalo tak pohon maaf dan memaafkan di pagi raya. Errr apa yang aku mengeradau nih ha???????

Walau kite berhabis2an pon raya2 ni kan, konon nak kekalkan kemeriahan cam masa kecik2 dulu kat anak2 sekarang, tapiii, kiter rasa lagi seronok raya zaman dulu daripada zaman sekarang punyer kan?

p/s masa kecik2, tak sabo nak beso, nak keje, nak pakai mekap, nak ada pakwe cam kakak yang dah beso, hihihi. bila dah beso, nak pulak jadik budak kecik, gi sekolah, nak main tengteng, takyah pikir masalah negara... huhuhu

Kata Ahli Sufi

Jangan lah dicari kubur orang yang telah mati, di bumi, tetapi, cari lah di hati-hati orang yang masih hidup.

Lebih kurang gitu lah bunyi nyer, aku tak ingat sangat. Yang penting maksudnya. Aku dengar ni pon semalam dalam jejak rasul ibn battuta. Orang ni cakap, kubur dia kat sini, orang tu pulak cakap, kubur dia kat sana. Gegel keliru tau! Tu yang ahmad noor tu kasik kata2 kat atas tuh. Erm...

Monday, 15 September 2008

Suka! Suka! Lompat! Lompat!

Over-reacted nyer... Sebenarnya aku lum patut bergumbira sebab perkara tu belum pon berlaku. Tapi, boleh la kalo nak gumbira sket. Hahaha cam tak sesuai je benda yang aku nak suka sangat kan tu. Apa da... over!

Esok kabinet dapo nak dipasang. Hihihi tak best langsung ek...

Tutup Buku Lama

Jumaat lepas, malam yang hening, kedengaran bunyi mesin memecah kesunyian. Sukati mak bapak kitorang je wat bising memalam ek. Alerrr lum ada jiran lagi. Ada umah depan tu pon jauh seberang parit dan jalan. Tak dengar sangat kot. Apa yang bising tuh? Bukan grinder or driller pon. Bunyik water jet tu jek. Dari awal lagi abang cakap nak tembak air sebelum masuk rumah. Tapi aku yang tak sabo ni kan... nak jugak pindah barang sebelum masuk air. Maka, malam tu abang tembak air satu rumah kecuali bilik kami. Dah tembak tu satu hal. Nak menyapu air nyer dah satu hal lagi. Aku la kan yang menyapu tuh. Dekat kul 1am gak la baru siap. Siap basuh porch sekali. Huhuhu fenat ya amat.

Sabtu pagi operasi clearance rumah sewa. Sapu, mop, basuh toilet dan basuh porch. Settle. Tutup buku. Semoga hidupku lebih tenteram selepas nih. Aku tau dia akan kacau lagi, tapi takde sebab untuk jawab sms or call dia lagi. Biarkan dia terjun dengan labu labu nyer.

Tengahari gi BP. Eh, rasanya tak pernah dalam seminggu tu kami tak gi BP ek? memula gi hoeheng, beli heater. Beli yang ada pam je lah. Sekarang ni memang la air laju. Dah, kami je rumah yang dah ada orang. Kalo dah penuh nanti, confirm tekanan pon rendah gak. Kalo tengah malam lagi best, laju giler air tuh. Kendian gi beli makanan kat bazaar dekat pesta. Beli ayam percik madu macam kat blog batupahat tuh. Memang sedap betul. Balik tu singgah BPMall. Sempat beli alas kaki ngan sabun2 jek. Bertambah lagi stok.

Petang Jumaat, kabinet buku dah sampai. Belah malam, aku mengemas buku la pulak. Adeih... baru beli dah penuh, camne nak tambah buku lagi? Yang best nyer biler bukak2 kotak ni, sambil2 tu boleh la nostalgia. Time tu lah jumpa kad raya la, album la, surat la. Hihihi suka suka. Mana tak lambat keje jadi nyer.

Ahad pagi, keje memasang heater. Kendian kemas rumah. Okeh, baru selesa sikit. Dapo dah clear. Bersedia untuk dipasang kabinet. Tapi biler??? Dalam minggu ni lah kot. Tunggu je lah. Dah siap benda tu, baru bleh snap gambo. Sabo je lah ek...

Next, siapkan baju raya la weiii!!!

Lagu Yang Buat Air Mata Mengalir Di Pipi

Dalam banyak2 lagu dia, ni yang paling touching. Siap menangis2 aku dalam kete time travel BP - Dungun dulu. Hukhukhuk...

Friday, 12 September 2008

Semalaman Di Rumah Baru

Balik semalam, aku singgah beli makanan buka. Setakat ni nasi tomato kat satu gerai tu kira consistent la dari segi kualiti rasa dia. Kendian beli murtabak best tu 2 keping. Kalo murtabak lain aku beli 1 je, tapi kalo ni kena beli 2 sebab memang sedap dan daging dia agak padat dengan bawang yang dicincang halus. Kalo bawang beso2 tu salu aku terpaksa pilih2 dan tranfer kat abang je. Memang sesuai la tekak aku ngan murtabak tu.

Balik rumah, duduk2 jap dan terus balik umah sewa, angkut mesin basuh. Susah tul nak bukak paip inlet tu. Sebabnya, time pasang pili kat porch dulu, tuan rumah yang pandai ni gi suh orang tu bukak pili utama dan diganti ngan t-junction. Makanya, takde pili yang kawal air masuk ke rumah nih. So, camne nak bukak paip mesin tuh? Senang je, bukak je lah. Dan banjir kan je lah rumah tuh. Kalo kat bilik air senang je, memang basah pon. Oleh kerana tak bawak spanar idup (bleh laras), kami lipat2 kan je paip tu, air pon tak kuar. So, angkut la mesin tu ngan tilam RM3 dan lain2 benda kecik. Nampak macam tak banyak benda, tapi bila dah kumpul tu, 2 trip juga lah AH tu. Time Maghrib, abang bang dan lepas Maghrib baca Yaasin. Aku sediakan air sejag, garam ngan lada hitam. Ustaz yang ajar suh buat sumer tu untuk masuk rumah. Belah malam tu abang on laptop pasang ayat2 al-Quran sampai ke pagi.

Lepas Tarawikh aku angkut lagi bantal2, toto2, baju2, langsir2 dan macam2 lagi lah. Jadi, yang tinggal cuma langsir depan jek. Takleh bukak sebab tak bawak tangga. Aku bukak pakai bangku jek langsir dapo tuh. Ah! Tak best tul la tak beli lagi blind tuh. Terpaksa pakai langsir lama. Tapi tak pe lah, beli lepas raya pon takpe sebab orang belakang rumah ni sumer pindah lepas raya. So, duk dapo memalam pon takde orang. Siang je lah kadang ada orang buat dapo tu. Tu pon dah siap kot. Aku pon gi keje siang. Bagus gak orang sebelah ngan belakang ni buat dapo e'awal. Takde lah aku duduk rumah tu bising grung grang grung grang pecah batu bagai. Yang lain tu jauh sket, kurang ler bising.

Abis angkut2 barang, dah kul 11pm. Huargh!!! Best nyer tido katil baru. Tilam lama, tapi suasana lain ler sket hehehe. Patut lah malam tadi panas, rupanya pagi ni nak hujan. Dah 2-3 hari gak tak hujan. Pagi tadi time aku nak gi keje, hujan lebat sesangat. Ada eksiden pulak kat simpang fujeetsu. Motor kena langgar kete. Teringat abang eksiden dulu. Kesian.

Oh, rupanya semalam abang dah cat kaler oren. Bile masa tah dia cat tuh. Cantik oren nya tapi kena wat lagi se layer kot. Tak rata sangat. Bilik lum cat lagi. Mesti lagi menarik suasana bilik tu nanti bila dah di cat. Lagi la aku kuat tido ekekeke...

Tengahari semalam aku pegi spital, gi melawat anak kawan ni demam panas. Sampai dah tarik tu. Temperature pon dah sampai 40. Sian dia, dah la duk dua beranak je, laki keje kat KL. First time aku masuk wad pediatrik. Ada baby ni, comelllllll sangat. Demam gak. Tapi kes infection.

Thursday, 11 September 2008

Gembira Lah Sikit...

Harga minyak dunia telah jatuh di bawah 100 dolar setong. Entah Pokleh ni tak tau ke, buat2 tak tau. Bila nak meeting ngan pokcik rambut putih tu lagi?

Balik keje semalam, aku menonong masukkan kete. Abang tengah kat umah zarafi. Sabtu lepas zarafi sensorang buat fitting lampu. Kesian aku menengoknya. Eh, abang pon wat sensorang jugak, tapi aku tak nampak. Tapi kebanyakannya aku meneman (baca:tukang komen), so takde lah kesian sangat. Abang pon pasang lampu tu guna kekdah try and error. Aku suh mulakan dari bilik belakang dulu sebagai eksperimen. Kalo tak cantik pon tak nampak sangat. Bila dah try banyak kali, baru lah datang skill tuh. Makanya weekend ni abang kena lah tolong zarafi tu memasang lampu.

Tak lama tu, abang ngan zarafi n wife datang umah aku. Nak mengambik kayu. Kisahnya abang beli kayu 2x2 inci tu 2 batang potong 2 sama dengan 4 batang. Dah guna 2 batang untuk kipas, ada lebih 2. Bagus gak pindah umah dekat ngan kengkawan, leh jual kalo terlebih. Pasir kami pon ada lebih jual kat dia gak. Tapi cam tak jadik je sebab orang belakang tu asik rembat je pasir kami. Dah tinggal sikit je aku tengok.

Oh, aku tak perasan pon yang meter air dah dipasang kat rumah aku. Rumah sebelah takde pulak? Boleh pulak dia selang seli. Agaknya paip tu tak fit kot. Dah gitu, aku pon apa lagi, terus la mengetest. Cop cop cop! Matikan dulu. Pili kat porch tu pulak dicabut malam semalam. Memancut2 ler air tuh. Sejak menjak nak pindah ni, satu satu benda rosak kat umah sewa. Pili je dah boleh dikatakan semua rosak. Tombol pintu. Semalam pulak, kunci sliding door. Saje je kan?

Pili dalam toilet takleh nak test sebab air tangki lum ada. Yang penting nak test air kat shower sebab nak beli heater untuk bilik kami. Kalo tekanan tak kuat kena beli jenis pam. Lepas pasang pili kat porch, aku pun suh abang bukak air semula. Aku masuk rumah je, kedengaran bunyi air. Abang! Abang! Tutup balik! Tutup balik! Hihihihi kekdahnya, paip sinki dapur lum sambung lagik. Semalam kami sambung paip drainer tu jek. Hikhikhik abis banjir dapur ku. Sibbaik lum pasang pintu. Huhuhu haru. Elok lah jugak banjir tu. Takyah aku basuh dapur tu banyak kali lagi. Dah siap sambung paip tu, baru lah bleh test. Aler... banyak angin la pulak. Kena tunggu beberapa hari la ni baru leh tau tekanan sebenar. Tapi setakat ni cam ok. Air pancuran tu kira memancur la jugak.

Semalam hari Rabu, so aku suh abang try tengok kalo2 ada bubur lambuk kat masjid. Tahun lepas nyer sedap sangat. Isy, teringat bubur lambuk hari Ahad kat bukit perdana. Best sangat sebab ada gear box tu... Isy isy isy ada ni karang aku gi bukit perdana ari ahad nanti hihihi.

Buka semalam kat rumah sewa. Aku panggil rumah tu rumah kongsi sebab rupanya dah macam rumah kongsi. Dengan tilam single nyer, kain baju dalam beg. Memang tak best langsung. Malam ni, malam Jumaat, baca Yaasin kat rumah baru dan boleh la tido sana malam nih. Yeay! Petang ni angkut mesin basuh dan segala yang tertinggal.

Malam pulak, aku kemas dapur sikit sebab nampak gaya macam kitchen cabinet hampir siap. Rasanya next week kot dia nak pasang. Last week pintu tabletop dah siap. Tinggal kabinet atas je tak siap lagi. Kendian aku gosok baju. Aritu aku gosok untuk 3 hari je sebab kelas aku kan sampai ari Rabu je. Maknanya lepas ari Rabu tu fikiran lapang la sket dan boleh gosok baju dengan tenang. Ada pulak cenggitu ek? Pastu aku sambung jahit kain baju semalam. Alerrr sempat jahit kelim kat bawah tu je dah ngantuk. Baik aku rasmikan dapo. Goreng popia otak2 sket dan kami pon bermoreh. Tak best tengok dapo tu lum siap berpintu. Nyampah. Okeh. Dah, biar cerita tergantung. Chow!

Copy Paste Dulu Ek...

Kata pujangga
perempuan bagaikan angin
lembutnya melenakan
ributnya menggusarkan.

Adakalanya mereka seperti ibu
menyaji kasih, menghidang sayang
adakalanya mereka seperti anak
ingin dibelai, minta dimanjakan
adakalanya mereka seperti nenek
berleter seadanya, merungut semahuannya.

Namun,
teman kembara dalam kehidupan yang sementara ini.
bahagia dan derita kita sangat berkait dengan mereka.


( i )

Psst....
Tiba-tiba isteri merajuk
pandai-pandailah memujuk
buka telinga, tajamkan pendengaran, amati suaranya
teliti dengan hati yang terseni
rasional atau emosi ?
andainya emosi, belailah emosi itu
jangan cuba dihadapkan secara rasional
kerana sidia tak akan terdaya
mengunyah hujah,berilah walau seribu sebab
lengkap dengan perangkaan statistik
atau dokumen saintifik
berserta dengan beberapa affidavit
dia tetap melulu kerana fikiran sudah berjerebu.

Dalam situasi ini
fikiran telah ditawan perasaan
sebaiknya, perhaluskan kata, perindahkan bahasa
jinakkan perasaan, hadiahkan senyuman.

Masih gagal ?
cuba gunakan sentuhan
semarakkan belaian.

Masih gagal juga ?
Tunggu saja rajuknya reda
emosi isteri
bagai riak-riak air dalam cawan
jangan digoncang... ... buat selamba
lambat laun, gelombang akan tenang
air dicawan akan kita minum jua.

Tapi awas.....
kalau ternyata, rajuknya berfakta
masamnya berdata, geramnya berilmiah
marahnya ada prima facie
ini rajuk taraf tinggi namanya
perlu ditangani berhati-hati
kalau ternyata benar,apa salahnya kita terima
mengaku lalu berjanji serta berikrar
" Sayang abang tak ulang lagi "
katakan " Sayang....abang alpa "
bisikkan " Darling.. I lupa.."
hulurkan tangan, pinta kemaafan
pendekatan kasanova, tapi hati suci

Rajuk isteri seperti mangga muda
perisanya masam
tetapi...
kalau kena cicahnya
enaknya akan terasa.
ingat, api yang panas, padam oleh salji yang dingin.


( ii )

Arghh...
tiba-tiba isteri merungut
malah kadangkala agak mengugut
minta aksesori serta perabut
minta Villa yang tersergam indah
atau mahligai di lereng bukit
sedangkan kita bukan Shah Jehan
yang mampu membina Taj Mahal buat isterinya
tetapi isteri pula, persis Nur Jehan
yang meminta petanda keagungan cintanya
Katanya " Seabadi permata....
segermelapan intan " ...
sedangkan ditangan kita
cuma cincin tembaga.

Aduh...
peritnya mengukur cinta
dalam ukuran mayam atau menimbang setia
menerusi Bursa Saham papan utama
kasih isteri, turun naik
mengikut kadar tukaran wang asing.

Tiada guna menyesali diri
diakan dulu pilihan kita ?
semasa mekarnya
dia dihargai, dipuja-puji
dia kini sudah menjadi ibu
pada anak-anak kita
sudah takdir...
permata yang dipilih
perlu digilap semula.

Namun
putus asa jangan sekali
terimalah dia, dengan redha.
justeru isteri
pada hakikatnya
adalah bayang-bayang suami
wanita adalah tulang rusuk yang bengkok
luruskan dengan berhati-hati bertegas tapi jangan
berkeras
lembut tapi jangan reput.

Katakan RM bukan segala-galanya
lalu pada saat yang kudus
setelah bersolat bersama
bisikkanlah " Duhai isteriku...
marilah kita bina perkahwinan ini
dengan cinta yang sejati
marilah kita kutip rezeki
dengan keringat tersuci
kita cari harta, tetapi itu bukan segala-galanya
padamu isteri,istanamu, di hati ini
padamu sayang
kalung cintamu, di jiwa ini."


( iii )

Puuuh...
Akan tiba masanya bila 'isteri' di hati tapi kurang di
mata
usia meningkat kecantikan tergugat
dulu yang kita lihat mulus kini beransur pupus
betis, tidak lagi bunting padi
pipi, bukan lagi pauh dilayang
apakah dengan itu akan berkurang cinta kita ?
jika berkurang, nyatalah cinta kita
selama ini cinta di mata bertapak di body
tapi jika cinta tetap kekal malah semakin bertambah
ertinya cinta kita di hati, berpasak di budi.
itulah cinta sejati.

Namun tidak salah
di samping menyanjung budi,
kita merampingkan 'body'
kalau ada kesempatan
ajaklah dia bersenam, amalkan puasa sunat
tapi ingat niat kerana Tuhan
bukan kerana ingin kuruskan badan
tapi Tuhan Maha Penyayang
Dia pasti membantu isteri yang memburu keredhaan suami
tak salah kalau mohon kesihatan, kecantikan dan
kecergasan
sama-samalah merampingkan badan
yang terlebih dikurangkan
jangan sesekali mencemuh apalagi menjauh
apa gunanya membandingkan isteri dengan perawan.

Bukan masanya lagi merenung dara
tapi kini saat menghitung dosa
lalu ajaklah isteri sama-sama menambah bakti
moga-moga cinta kita kekal ke hujung usia
di dunia ini dan di akhirat nanti
itulah yang dikatakan
hidup berdua, 'selepas' mati pun bersama.


( iv )

Uhhh....
Kekadang isteri mengamuk
dengan ombak prasangka dan taufan cemburu

Apa bukti setiamu suami ?
Apakah tandanya hanya aku di hatimu ?
kekadang disergahnya kita
ketika keringat masih membasah
baru menjengah pintu rumah..

Ketika itu nilailah diri
mungkin kita berdosa dengan Tuhan
atau bersalah dengan insan
mungkin banyak kezaliman dan penganiayaan
yang telah kita lakukan

Lalu datang teguran, amaran dan peringatan
secara 'indirect' dari Tuhan
hadapkanlah diri ke cermin hati
kaji diri satu persatu
kalau liar, berhentilah
kalau berdosa, bertaubatlah

Sebaliknya jika ternyata isteri yang melulu
nasihatkanlah baik-baik
bukan senang nak senang
ingatlah mustika kata dalam kitab-kitab tua
suami yang bersabar dengan isteri yang jahat
akan mendapat pahala Nabi Ayub
atau ingatlah pesan Sayidina Umar al-Khattab
ketika didatangi seorang suami yang dileteri isteri :

" Bersabarlah, kerana sesungguhnya isteri telah banyak
membantu kita. Dia yang menyelamatkan kita daripada
amukan nafsu.
Dia yang membantu menjaga makan minum kita.
Dia yang mencuci kain baju kita
Dia yang membantu membersihkan rumah kita...
lalu apa salahnya kita bersabar dengan sedikit
kerenahnya ? "


( v )

Marilah sama-sama kita tabur secubit salji pada
segenggam api.
Telah banyak kita dengar cerita keruntuhan, kisah
perpisahan.
Marilah kita suburkan kembali pohon perkahwinan ini
walaupun sudah berdekad-dekad usianya.

Institusi ini adalah kubu terakhir kita.
Marilah kita pertahankan bersama si dia.
si diaku, si diamu
cinta kita jangan mati dalam arus dunia siber,
biar setia kita makin waja.
Biarlah skrin-skrin internet atau inranet memaparkan
yang indah-indah pantulan seri rumah tangga kita.


Bicara ini diakhiri dengan satu coretan
yang mungkin boleh diguriskan pada kad hari lahir
isteri
atau kad ulang tahun perkahwinan
atau surat biru yang ingin kau utuskan padanya...

Atau kau pahatkan saja di halaman hatimu
pada malam nanti :

Aku hanya seorang suami
yang menerima setulus hati
seorang isteri.
Janji yang termeterai
di akad nikah kita musim yang lalu.
Salam kuhulur
buat menyapa hatimu nan luhur.
Bersamalah kita harungi
derita yang datang.
Bersatulah kita tempuhi
nikmat yang bertandang.
Denai perkahwinan
pasti dihujani air mata.
Biar kita rasa: rupanya syurga itu
sangat tinggi maharnya.

Isteri...
tidak kutagih setia, sesetia Hawa.
Atau kerinduan menggila Laila
yang sangat dalam.
Terimalah kehadiranku
di sudut tersuci di dalam hatimu.....
seorang isteri.

Wednesday, 10 September 2008

Dah Abes Nostalgia Dah...

Terpaksa aku post dua kali arini sebab teremosi pulak tadik. Meh sambung cite pasal aktiviti harian. Semalam balik kije, seperti biasa akhir2 nih, aku terus je terjah rumah baru. Pas dah pindah nanti baru aku leh panggil rumah ni as 'rumah' okeh? Tengok2, abang tengah menyambung paip sinki dapo. Semalam tengah buat2, dah buka. Langsung terbengkalai. Lepas siap, aku pon apa lagi, terus la mengetest. Kot2 ada kebocoran ke kan. Memang menguji kesabaran tul la nak masuk rumah baru nih. Ada je pasal nak bertekak. Aku la tu. Hihihi. Kendian pasang hos dapo gas pulak. Test jugak. Best best. Dah boleh goreng otak2 arinih. Pastu abang cakap ada perubahan kat toilet. Tengok2, pemaju dah ganti tile yang pecah. Terus nampak cantik. Kalo tak tu, nyampah aku nak tengok toilet tuh.

Eh, lupa nak cite. Ari Isnin aku tefon esejey. Dia cakap, dia dah uruskan, tinggal tunggu plumber datang ambik pasang je meter air tuh. Eee sape la plumber tu kan? Lempun tul. Dia cakap dalam minggu ni jugak la air masuk. Ye lah tu.

Dah siap tu, kami pon keluar ke bazaar Ramadhan. Cari punya cari, akhirnya jumpa gerai murtabak sedap tahun lepas. Aku ingat2 lupa muka mamat tuh. Sibbaik abang ingat. Beli murtabak 2 keping ngan nasi beriani kambing plus air tebu. Mula abang nak nasi tomato (yang aku war2 kan sedap hingga abang terpengaruh tu), sekali nya dah abis pulak. Ye lah, dah dekat kul 7 pon. Banyak gerai dah bungkus. Sebelum tu singgah beli impiana kat trafik lite. Tebal sket, edisi raya. Aku bawak arinih, lupa lak nak baca. Balik tu saje lalu area bazaar raya. Hmmm banyak nyer baju2 tudung2 bunga2 dan segala tok nenek benda persiapan raya lah. Mainan pun banyak. Tu kira persiapan raya gak ke? Tengok je dulu. Cam takde benda nak beli. Balik tu, dari jauh abang nampak, genting yang dibuka ari ahad lepas untuk pasang astro ngan lampu depan terlupa nak pasang balik. Sibbaik tak hujan 2 ari nih. Aku memang tak perasan sebab belah tepi. Tengok dari jauh baru nampak. Isy isy. Cepat2 ambik tangga, terus panjat. Huhuhu selamat rumah aku.

Hari ni buka kat umah sewa. Semalam buka kat umah baru. Lepas tarawikh, terus gi umah baru. Jahit baju raya. Sempat jahit sepasang jek. Bukan sepasang sebenarnya. Bahagian baju dari sepasang jek. Kira cantum selai baju je lah. Arini rasanya leh cantum kain nyer ngan sepasang lagi baju. Tu lah baru sepasang baju aku yang hampir siap. Yang dah siap tulang belut ada 5, 1 masih on progress. Lagi 2 lum tebuk leher sebab lum cantum bahu. Yang dah siap tu tak sambung bahu, so lepas potong bleh terus tebuk leher. Alerrr aku nak pakai baju opel tu raya nanti. Tapi malas tul nak cantum bahu dia. Ni baru masuk gear satu nih. Arini aku masuk gear dua, tiga dan empat. Weeekend terus gear lima. Berkobar2 betul. Susah betul kete susah nak start nih.

Semalam abang dah order kabinet buku. Mendapat pengajaran daripada kabinet tv, kami beli yang tak full solid. Kabinet tv tu berat nak mampos! Aku rasa sampai bebila la dia duduk kat situ. Melainkan ada orang datang nak tolong alihkan.

Eh, baca tak sotkabo arini pasal samun kat shah alam tu? Terbayang2 aku tempat tuh. Yang suspen tu, dia orang pertama yang duduk taman baru tu. Umah lain lum ada orang. Aku pon bakal orang pertama duduk umah baris depan tuh. Takut la pulak. Baris belakang dah ada 2 rumah berpenghuni. Tapi orang jahat tak sampai sini lagi kot. Isy, jahat tul lah penyemun tarbus tuh. Indons lak tuh. Mujur dah dinyahkan dari muka bumi ini. Rasanya derang tu penyamun versi tak tengok csi kot. Macam tak well prepared jek. Eh, dah lah, malas nak cite pasal nih.

p/s aku baru perasan, kalo buker puasa kiter tak sebut buka tu baku, kalo bukak pintu tu baku kan? Hah kau, tunggang langgang buka baku bukak buker...

Aku Pun Nak Nostalgia Gak Lah. Tapi...

Kenangan berpuasa pada zaman dulu ala2 cam aku dah lupa gitu. Nape ek? Yang aku ingat pon takde la apa sangat. Sebabnya masa kecik, aku dah takde mak. Kalo bab hantar makanan kat umah orang tu seingat aku cam ada, cam takde. Kalo aku yang dapat dari jiran tu memang selalu. Terutama sekali cikgu jamidah. Tiap2 ari dia anto makanan kat kitorang. Sampai kadang tu kami tertunggu2 dia datang hantar makanan. Uh! Sebak pulak kala mengingati saat itu. Terasa cam daif sesangat hidup ku. Ye lah. Nak kata masak, sape yang masak? Semestinya lah abah. Apa yang abah masak? Ah! Camne lah aku nak ingat. Aku kecik lagi. Sekolah rendah kira kecik la kan. Serius! Aku memang tak ingat. Yang confirm, aku puasa penuh masa darjah 5. Lambat kan? Masa tu aku ingat ada orang cakap, bagus puasa masa kecik2 belum baligh, nanti pahalanya arwah mak yang dapat. Apalah yang aku faham agaknya masa tuh.

Haaa tapi bab belah malam tu aku ingat. Abah adalah pelanggan tetap beritaharian. Makanya, memang banyak sangat sotkabo kat umah aku. Nak beli bunga api, duit tadak. So, aku main ’ufo’ je lah. Lagipon rasanya umah aku aje yang ada sotkabo nih. Rasanya sumer orang sezaman ngan aku pandai buat benda alah nih. Saat manis semasa main benda ni ialah bila ufo tu pecah dan serpihan nya jatuh ke tanah. Hahaha habis bersepah laman. Pelik kan? Time tu tak terpikir pon nak buat ufo tu bebanyak time siang. Malam tinggal lancarkan aje. Memang kami buat dan lancarkan dan2 tu jugak.

Bunga api ada gak main, tapi sangat sikit dan jarang2. Lebih banyak tengok orang main je. Derang suka main mercun bunga api kat umah aku. Nape ek? Kalo aku, nak dapat mercun bawang tu pon susah. Ada takde tunggu ehsan orang kasik barang sebutir dua. Sedihnya. Time bulan pose memang tak dapat duit belanja sekolah. So, memang takde ’income’.

Kad raya? Uh! Tu takyah mimpi la. Aku rasa tiap2 ari aku pegi kedai sebelah bank tu teman kawan beli kad raya. Tapi aku ? Nan ado membelinya. Suka2 je baca isi kad raya tu. Argh !!!!!!! Sedey nyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr !!!!!!!!!!!!

Tuesday, 9 September 2008

Nasik Hayam dan Cuaca Baik

Ada pun pada Khamis dan Jumaat lepas, aku telah pon bercuti untuk menyelesaikan kerja2 mengepack barang yang akan diangkut ke rumah baru. Selain tu, rumah baru pulak kena lah dicuci, walau pon air belum masuk lagi. Syarikat Ayer Johore ni agaknya nak kena ambil alih by kerejaan balik macam kat selangor tuh. Agaknya dia lebih rela air kena curik daripada bekerja dengan pantas.

Hari Rabu malam, lepas tarawikh, aku menyambung keje mencuci lantai. Kali ni cuci dengan asid pulak. Punya lah penakut nak bukak botol asid. Kot la kuar asap berkepul2 dengan asid menggelegak ke kan. Siap pakai glove getah ngan kain plus glove angkat periuk tu pon aku pakai. Hihihi tapi bila dah tuang tuh, takde mende pon? Selamba je kaki bogel, tak melecur pon? Ingat asid getah ker? Aku bayangkan asid tu macam yang orang simbah kat laki dia yang nak kawin lain tuh. Dah gitu, aku pon selamba je lah bukak glove. So, malam tu siap cuci bilik master. Sebab apa aku begitu beria2 mencuci di malam yang hening? Sebabnya esok tu set katil nak sampai. Biler lagi nak cuci kan. Dah lepas bilas, kasi kering, kendian mop ngan ajax plak. Kendian baru balik.

Esok pepagi lagi aku dah pegi rumah. Mop bilik lagi sekali. Eh, aku lupa la bila aku basuh ruang tengah ngan bilik 2. Sebabnya, masa pasang katil tu, rasanya dah basuh. Lupa la pulak. Samada aku basuh malam atau pagi tuh. Lebih kurang pukul 11am katil pun sampai. Huhahuha selepas hampir 4 jam mereka berhempas pulas, akhirnya, siaplah katil ku itu beserta set meja makan kecik. Sempat lah aku tertido sekejap mentara tunggu dia siap pasang tuh. Kul 3pm, lepas derang balik, aku pon balik umah sewa. Mandi, solat dan pegi umah semula. Dengan tak sabo nya, aku pon mengemas baju masuk ke dalam lemari baru. Secara keseluruhannya, aku puas ati dengan set tu. Berbaloi ngan regenya. Kayunya pon walau bukan kayu solid (susah nak jumpa almari beso sliding solid), tapi bukan juga kayu serbuk atau papan lapis berlamina. Kira sesuai la dengan kabinet dapo nanti. Sebenarnya kami memang tak pernah beli set katil sebelum nih. Time kawin dulu, aku cuma beli katil ngan tilam jek. Bilik sempit, kalo beli lemari segala, dah nyusahkan kawan2 nak duduk. Umah abang pulak, guna set katil kak zela. Kiranya memang teruja la memilih katil tuh. Pengantin baru pon cakap macam bilik pengantin. Sape nak jawab?

Esoknya, hari Jumaat, aku basuh dapo pulak. Pastu, dah takde wat pape. Jahit baju sikit, kendian tido. Tido atas lantai je sebab tilam lum angkut lagi. Konon nak try ekon, tapi sejuk la pulak. Musim sejuk sekarang nih. Tengahari, balik umah tunggu abang balik. Kononnya nak buat operasi mencuci dengan air 'free'. Tunggu punya tunggu punya tunggu, sampai ke petang, non ado munculnya. Last2, takde pon operasi tersebut. Petang plak, kuar gi bayo katil. Tapi meja tak bayo lagi sebab ada kusi goyang, nak suh dia betulkan dulu. Balik tu beli makanan buka kat bazaar panjang. Tak best.

Sabtu pagi, cuci bilik air pulak. Petang, gi bandar pulak. Terbeli la pulak cat. sikit je. Untuk feature wall living ngan dining hall dan bilik master. Tak sabo nak tengok. Biler tah nak cat nyer. Balik tu beli nasi hayam kat taman apa tah sebelah BPMall tuh. Nasi hayam tahap nasi nak kasi ayam makan la aku rasa. Nasi takde rasa langsung, ayam tawar hebeh, sambal tak sehsuai. Eeeeeee geram betul lah. Elok2 dapat pahala berniaga di bulan puasa nih, masak la bebetul. Kalo tau tak geti masak nasik ayam, takyah la jual. Kalo nak jual, bio masakan tu tahap orang kampung sumer cakap, "nasik ayam ko sedap la jah, bleh jual nih..." baru lah jual. Tak pun kalo time kenduri tu, dia disuruh masak sebab orang dah tau kesedapan masakan dia. Ni baru anak cakap sedap dah nak meniaga. Memang la sumer anak cakap mak masak sedap. Huh! Nyampah betul aku biler orang jual makanan tak sedap langsung nih. Heh, over lak aku nih.

Sampai rumah, buka sensorang. Abang gi berbuka ngan team robocon. Lepas makan, In pon sampai. Lepas tarawikh, lori pulak sampai. Sibbaik lori beso. Maka pindah lah segala barang2 besar itu. Yang tinggal cuma mesin basuh ngan tilam rm3 jek. Kami lum boleh tido rumah baru sebab air takde. Kang nak kerkucil memalam, susah la pulak. Lagi pulak, abang cakap, kalo nak tido situ kena baca Yaasin 3 kali dulu. Boleh je. Tapi, takpe lah. Hari keje susah plak nak mandi pagi. Tunggu weekend je lah. Selesai mengangkat, mereka borak2 sampai ke tengah malam, satu keje pon tak selesai. Aku ada lah jugak kemas2 bilik ngan dapo sesikit. Lebih kurang kul 1am baru kami balik.

Esok pagi, takde lah awal sangat, kami mula mengemas. Diberitakan, Ngah ngan mak nak datang seberataan. Ooopsss I did it again... Bukan aku yang buat lagi. Mereka yang buat lagi. Datang time orang tengah kecah2. Tak suka tau! Abang ni lah. Orang cakap jangan ajak2 ayam datang time tengah pindah. Nak datang bio lepas siap kemas. Degil tul lah. Eeeeee.

Derang sampai tengahari. Ni satu perkara yang agak sensitif. Harap takde yang terasa ati. Aku tak tau la orang lain, tapi aku pernah dengar orang cakap, kalo lepas kawin, kalo nak duk ngan parent, baik duk belah pempuan. Sebabnya, katakan lah husband kite belikan sesuatuh. Let say, barang kemas lah, kat kiter dan mak kiter nampak. Kalo belah pempuan, mak akan cakap,”untung anak aku, laki dia belikan barang kemas bla la bla.” Tapi kalo belah lelaki pulak, sepatutnya kena belikan mak dulu, baru bini dan, mak dia akan cakap,”anak aku ni lebih sayang bini dari mak sendiri.” Tak pepasal jatuh derhaka pulak kalo mak kecik ati. Ni baru bab belikan barang kemas. Dalam banyak perkara lain juga, suami kena mendulukan mak nyer. Pendek cite, yang lebih elok, duduk lah sendiri. Ni kes orang kebanyakan la. Kalo orang kayes, mak bapak yang bagi kat anak kan. Aku insan biasa.

Apa kes aku cite pasal ni pulak? Ni lah dilema yang aku alami bila derang datang beramai2 tuh. Dah rezeki aku, duit aku banyak dilabur kat rumah baru nih. Yelah, mana aku ada bayo pengasuh, pampers, susu dan segala benda yang naik rege tu sumer. Makanya, ada lebih sikit tuh, aku beli la barang2 rumah tu yang pada tahap kemampuan aku. Maksudnya, bukan lah cokia sangat. Tapi takde lah sampai tahap mewah. Yang aku tak sedap ati tu, biler mil tengok benda2 tu sumer. Memang lah dia tak cakap direct. Tapi kalo ayat gini, “haaa macam ni lah yang mak nak letak kat bilik belakang tu...” atau “berapa rege ko beli ni…” atau “ko beli kat mana nih…” dan sebagainya, lu piker la sendiri!

Apa perasaan korang biler beli sesuatu tu, dan orang lain pun beli jugak tapi dengan harga yang lebih murah? Kalo aku senang je jawab, “aku memang tak beli benda2 murah nih”. Hehehe sedaaap ati.

Okeh, sambung lagi pasal ari Ahad. Aku dah teka dah, mesti derang datang tu dengan niat nak main masak2. Aku dah tau dah. Apa salahnya masak siap2, pastu datang tinggal makan jek? Kenapa mesti nak tambah kecah rumah yang memang macam tongkang karam? Oleh kerana pernah ada pengalaman sebegini time pindah tahun lepas, aku dengan tegasnya membangkang niat mereka yang nak memasak asam pedas di atas dapur yang belum aku rasmikan lagi itu. Siap bawak ikan, bawang, cili blended segala tuh. Dah terang2an air paip takde. Masak asam pedas pulak, confirm percik2 lada. Huhuhuhu nahi nahi nahi. At least bagi aku rasmi kan masak telo goreng pon takpe lah. Hood pun aku lum pasang lagi. Nak pasang sekali ngan kabinet nanti. Memang aku kedekut. Ada masalah?

Akhirnya, mereka meneruskan niat Ngah untuk belanja kami buka. Susah nak buka ramai2 kat luar nih. Kena cari tempat yang ada surau atau masjid berhampiran. Finally, kami decided to buka puasa di crystal inn. Tahun lepas kami dah try. Ok la jugak. Sorang RM25++. So, kul 6.30pm, kami pon bergerak ke sana. Sampai betul2 elok time orang tengah nak ambik makanan. Makan sampai ke tekak. Lepas solat, sambung lagik. Kalo camni, 5 hari tak makan pon leh hidup lagi rasanya. Hahaha.

Balik, Ngah terus balik Kuantan. Kami balik rumah. Lepak2 sekejap, mak pon balik. Tengah malam baru In balik. Tu pon aku dah tido. Penat lorrr. Tamat lah weekend ku yang sangat panjang.

Eh, tajuk aku tak cover lagi pulak. Pernah tak dengar berita kaji cuaca cakap cenggini,

“... di negeri-negeri utara dijangkakan hujan lebat, sementara di negeri johor, melaka dan negeri sembilan diramal cuaca baik.“

Hujan tu tak baik ke? Cerah tu baik sangat ker? Hujan best aperrr. Sejukkk...

Wednesday, 3 September 2008

Adoiyaiii... penatnyer!

Abstract : Cuti 4 hari ni betul2 memenatkan.

Jumaat, balik keje, api dah masuk, tapi tak kuar. Ehehehe apa kes pulak? Sebenarnya dia dah pasang meter ngan MCB tu. Lampu kat meter pon dah nyala, tapi lampu aku yang takmo menyala hekhek. Makanya, terpaksa lah mintak api kat umah sebelah untuk pasang awning. Lagipon memang pasang awning tu share ngan jiran sebelah pon kan. Dah redup kat depan tuh. Petang tuh jugak abang meneruskan misi memasang lampu dan kipas. Macam tak habis2 la pulak. Malam pulak, sebelum makan, singgah kedai 497 lagi. Nak bagitau dia suh anto katil ari Khamis (esok) dan nak tengok2 kabinet buku. Tapi tak beli pon. Nak survey tempat lain dulu lah.

Esoknya pulak, seawal jam 8am kami mula bekerja. Isi air dalam tong dan bawak ke rumah. Dapatlah basuh dapur ngan bilik stor. Tu pon baru basuh guna ajax je, lom guna asid. Rasanya lagi bagus basuh guna sabun dulu, untuk gosok segala kotoran. Biler dah bersih, baru basuh ngan asid plak. Yang tu takyah gosok2 lagi dah. Berenti keje kul 2pm. Lepas siap2, keluar gi BP. Alahai, kena gi lagi kedai kitchen tuh. Lemah tul.

Sampai BP, terus gi makan beriani super. Sedap betul dia masak arinih. Tu pon dia kasik nasik sikit je. Kambing pun dapat kecik jek. Salu tu banyak sampai tak terhabis. Ni, licin macam tak cukup la pulak.

Lepas makan baru gi kedai kitchen. Huhahuha, pegi bank pulak. Parking kat tepi dataran, tengok orang berlatih menari zapin. Untuk malam ni atau esok? Entah ler. Tak boleh pulak membayo kc arini. Entah biler nak gi lagi. Masaklahnyer kalo bank harimau or siaiembi tu ada je kat parit raja. Ni nak kena gi BP jugak.

Pastu, kami gi pulak kedai bilik mandi yang beli tap arituh. Beli la pulak paip cebok kat situ. Kendian gi thestore jalan rogayah. Carikan drypers nurin. Aku ni dari dulu keje menengokkan drypers budak kecik nih. Biler tah nak kencing cakap.

Abis tu, terus la balik. Singgah jap kat pasar malam pesta. Beli benda biasa. Memang kalo gi situ aku akan beli benda yang sama je. Tahu panas ngan air soya, kebab daging (tak pernah jumpa tempat lain sesedap kat sini punya) ngan popia sambal. Cukup lah buat makan malam nih. Mana tak kudut.

Sampai rumah, tengah lepak2, sambil2 tu, aku bukak ler wallet abang. Spot check? Hehehe. Alamak! Nak tau tak? Lesen memandu abang dah expired 5hb Ogos yang lalu! Maknanya, sebelum abang gi KL lagi tuh. Selamba je ek. Oleh kerana dah tau, dah rasa tak sedap la pulak. Maknanya juga, aku la yang kena drive balik kampung esok. Huaaa!!!

Oleh sebab dah penat gi BP, malam tu cancel la nak sambung operasi. Konon dah ada lampu, boleh la wat keje memalam. Ye sangat la tuh. Malam tu jugak, In tefon cakap nak datang. Aiyak? Dia ingat kami nak pindah dah. Kan aritu plan nak pindah 31 Ogos. Tapi dia still nak datang tolong2 pasang lampu yang tak sudah2 tu. Derang sampai dalam kul 11pm lebih gitu. Oh, ari sabtu tu jugak ada orang tolong adjust kan DB kami dan rumah kami pon dah berapi.

Esok pepagi, sarapan donut jek. Boleh tahan ke nak wat keje berat nih? Pagi2 lagi, orang baru nak berkawad perbarisan hari kebangsaan, kami dah mula kerja lagi. Kali ni aku ada assistant. Tapi takleh lah suh dia wat keje berat sebab dia baru lepas operate aritu. Di akhir operasi, kami dah selesai membasuh satu rumah. Yeay! Kira ok lah dengan takde air, tak siap wiring lagi. Adoiyai... Elok jugak aku menggosok arini sebab esok dah pose kan. Karang takde tenaga la pulak.

Tengahari, kami pun balik. Kemas2 baju dan siap2 sumer, kami pun bertolak balik kota. Singgah makan kat nasi ayam hj ali. Aritu aku pergi tak sedap, hari ni sedap la pulak. Ke sebab tengah lapar giler? So, lenkali boleh pegi lagi. Aritu macam dah takmo pegi dah.

Sepanjang perjalanan, takde problem. Singgah asar kat masjid kota. Kendian, pegi cari mesin basuh pulak. Sakit kaki ku berpusing satu kota tuh. Last2 beli tempat yang pertama jugak. Lagi pon banyak kedai tutup. Boleh la. Aku pulak, sempat beli telekung. Hehehe memang dah niat nak beli telekung lagi satu untuk dalam kete. Yang ada sekarang ni kena pindah2 kete. Akibatnya, aku terlupa pindahkan dari kancil. Pendek citenya, aku tak bawak telekung lah. Cantik gak telekung tuh. Sulam kaler pepel. Bersemangat lah aku nak bertarawikh camnih. Maghrib pulak kat pasak. Tak best la surau tu. Aku ni memang cerewet bab sembahyang kat surau. Spec aku, tempat wuduk, mesti tertutup. Pastu, mesti bersih dan dekat ngan tempat solat muslimah. Setakat nih, aku suka surau petrolnas. Ada gak petronas lama yang suraunya satu dan tempat wuduk kat luar. Tapi kebanyakannya sekarang memenuhi spesifikasi aku.

Malam tu kami terus balik AT5. Kira keajaiban dunia no. 8 la kalo balik AT5 dulu nih. Tu pun sebab yayu dah nak balik esok pagi. Ramai jugak orang kat rumah. Ada along anak beranak, ina ngan mama (nenek derang). Sampai2 je, terus makan. Mak masak laksa ngan sup daging. Sedapnya... Pagi, aku bangun sahur.

Esok nya, aku membuat misi menjahit tulang belut. Dari pagi sampai ke petang, siap la 3 pasang. Baju sendiri memang aku tak buat mata lalat. Perasaannya macam gatal je leher. Hehehe ngengada. Teringat masa kecik2 dulu, arwah mak salu jahit tepi guna jahitan zigzag. Aku selalu nangis2 sebab rasa gatal badan terkena jahitan tuh. Tak tau lah time tu memang gatal ker, aku yang ngengada hehehe.

Buka puasa pertama, mak masak ( ditekankan di sini, memang mak yang masak. aku memang pemalas biler balik kampung ) rendang ayam tua ngan siput sedut masak lemak ngan keladi. Wah wah wah, dah macam raya la pulak kan. Along pulak dari pagi lagi dah kelekung kelekang kat dapo membuat karipap untuk jualan kat bazaar kota.

Lepas buka, tarawikh. Lepas tarawikh, balik semenchu. Sampai2, In pulak dah nak balik. Apa da... orang cuti 2 ari, dia keje sehari je. Dah la ari sabtu pon keje sekerat ari. Kaya la tokei kilang tu ek.

Hari kedua puasa, aku tak bangun sahur. Rugi rugi.

Semalam, pagi, mak gi tadarus, aku sambung jahit. Tak sampai 2 pasang siap. Lebih kurang kul 12pm, mesin basuh pon sampai. Pasni, barulah aku boleh membasuh baju kat kampung. Kalo tak, samada basuh kat AT5, atau bawak balik. Kalo sehari dua bawak balik, ok lah lagi. Kalo seminggu? Lu pikir la sendiri...

Lepas Zuhur, kami pon beransur pulang. Oleh sebab aku yang drive, terpaksalah cancel plan nak balik lepas buka. Kononnya kalo balik lepas buka, lepas tarawikh, aku boleh tido sepanjang jalan. Banyak ler...

Singgah kota jap, tengok2 blind. Tak ingat pulak rege kat nilai tuh. Apa da. Takpe lah. Kalo tak jumpa jugak kat tempat lain, balik raya nanti lah beli kat situ. Kendian kami gi JB. Cari barang2 toilet. Huhahuha, complete dah toilet kami. Tinggal nak beli heater je. Tunggu air masuk.

On the way balik, singgah beli otak2 kempas. Waaa dah mahal ler. Dulu doplosen je satu. Sekarang dah 25 sen. Maknanya kalau makan kt kedai tu 50 sen, kira dua kali ganda ler ngan harga mentah. Banyak gak abang beli. Boleh la kalo nk bukak gerai kat bazaar Ramadhan tu sehari. Tapi kami buat makan sendiri jek. Beli gak yang versi popia. Senang buat sahur. Sambil pejam mata pon boleh goreng. Hehehe sayang nak bukak mata.

Takut tak sempat sampai sebelum buka, kami beli murtabak ngan air katira n soya kat kempas tu. Malas pulak nak lalu dalam. Ikut hiway je lah. Sampai parit raja, baru kul 6.30pm. Singgah bazaar bulat ( ada 2 tempat, satu bulat, satu lagi panjang ), beli nasi tomato. Untuk 3 orang makan, habis RM18. Huhuhu manyak mahal ooo. Esok2 kita masak la ek...

Sebelum gi tarawikh, gi anto ulin balik umah sewa dia. Kami tarawikh kat surau fevret tahun lepas. Waaa best ar surau tu dah ada ekon. Karpet, cat pon baru. Hadiah pilihanraya dari YB parlimen sri gading yang fofular tu.

Balik surau, singgah rumah. Hehehe aritu lum try bukak lampu memalam. Hmmm cantik. Terang. Best.

Tadi kul 11am, abang call, hoeheng dah datang, tengah pasang ekon. Malam ni kiter angkut tilam tido umah baru nak? Hehehe musim hujan, tak perlu ler kot. Kipas bukak 2 je pun dah berselubung ngan selimut. Selamat mengkayakan ti en bi!