BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 30 June 2010

Minah Kilang, Minah Karan Part IV


Kisah minah kilang belum berakhir. Ada satu semester lagi aku bekerja kilang sebelum aku dah tak tau nak jawab apa bila ditanya, sebelum ni keje kat mana? Kenapa berenti? Kenapa lama sangat tak keje? Buat apa sepanjang tak keje tu? Dah, takkan tiap kali asik cakap, jaga anak sedara jek?

Kilang ini aku kerja pada cuti semester keempat. Kenapa bukan ketiga? Sebab pada semester ketiga, ina kawen, dan aku sibuk menyibuk membantu persiapan kawen dia. Selain turut menjadi guardian kepada adik aku yang mengikuti rombongan sekolah tadikanya. Serta membawa dia juga mencabut gigi di kliniik gigi rakyat. Aik? Ada gak naluri kekakakan dalam diri ku ini eh? Terpaksa ok. Sebab masa tu mak sibuk menangani konflik dalam nak mengawenkan adik ku itu. Macam2 drama.


Kali ini aku keje di pasir gudang pulak. Merata aku dah keje ek. Pergi interview satu bas. Tiba kat kota, ambik orang lagi. Aik? Tiba2 kakak encik hairul pon masuk dalam ini pelem. Dia pon sama2 interview. Nama kilang ni g0k0 kemre. Kilang buat kemre. Ingat kilang ni mesti nak nyanyi 'hamlo goko, samasakoto, hamlo goko samasakoto samje mer barjane' dari filem gosh. Rasanya ni first time aku keje kilang jepon. Konsepnya, disiplin ketat, 5s. Setiap pagi kena bersenam dulu. Nak balik kena raba ngan mak guard. Mula2 tu geli, lama2 dah biasa. Bukan lah luar 'biasa' hakhak. Eh, tapi kakak encik hairul tak keje sini. Tah, dia takmo kot.

Lepas berenti keje, aku terpaksa datang balik sebab tertinggal telekung kat locker. Pergi dengan yayu yang nak mengangkut kain bajunya selepas berenti keje kat poliklinik. Seksa betul nak pegi pasir gudang. Berapa bas tah baru sampai. Tak ingat pulak aku ca alip bot ker resign. Satu yang aku tak tahan keje kat sini ialah jammed. Time pergi tak berapa. Tapi time balik. Pulak tu bas ni isi minyak kat kaltex sebelah tun habab. Selalu la aku sampai rumah lambat. Buang masa dalam bas. Dari segi keje, ok lah, tak la susah sangat. Keje aku pasang skru ngan pusing2 je. Pasang skru tu pon pakai screwdriver letrik. Tapi part pusing2 tu perit sikit. Alaaa kemre manual kan ada bahagian yang guna untuk gulung filem tu kan. Haaa aku kena pusing benda tu sampai abis, pastu try snap. Pedih hujung jari aku.

Selepas itu, aku pon dah tak keje time cuti semester lagi dah.

Tapi, selepas grad diploma aku terus keje. Sebelum tu aku register la jobstr33t ngan j0bsdb. Mintak je apa2 keje yang sesuai dengan kelayakan. Belum pon aku abis final exam, satu kilang ni dah panggil interview. Jadi, balik2 je kampung, terus aku pegi interview.

Ingat lagi, nama interviewer tu mr dar3n. Dia engineer rupanya. Dia lah yang call aku suh datang interview tuh. Eh, cemana dia call aku pulak? Mana pulak datang nya henfon? Jap jap. Tak laaaaaa. Dia call rumah dan aku call abah dan aku call dia balik. Kot? Eh, lupa lah. Tak kisah lah.

Aku pergi interview tu naik bas. Turun kat kilang grandc3ll dan menapak ke situ. Antara yang aku ingat, dia tanya, aku boleh baca schematic diagram ke tak. Dan boleh tak keje shift? Tak lama kemudian, derang call dan offer keje di situ. Masa tu jugak aku dapat hadiah ermmm ada laaa. Jadi, aku pergi dulu ke 'hadiah' dan selepas tu terus masuk keje. Pergi keje naik van. Ermmm aku tak suka betul naik van. Driver macam hantu. Dalam van tu aku asyik mengucap je.

Mula2 keje, aku tak masuk shift. Aku keje normal. Masuk kul 8, balik kul 6. Tapi, oleh kerana aku ikut van orang lama yang keje shift, jadi aku ikut la masuk kul 7, balik kul 7. Cuma sebelum kul 8 dan selepas kul 6 tu aku duk surau. Lepas seminggu training, aku kena pegi branch kulaifornia pulak. Training soldering pulak. Susah sayyy. Asik kena ketuk je tangan aku ngan k3ling tu. Tau la dia dah expert kan?

Abis training soldering 2 minggu, aku keje kat bahagian debugging. Nama pon debug technician. Mula2 dengar, macam pepijat je? Rupanya bukan. Lorrr keje ni ker??? Macam repairer pon iyer jugak. Tak lama aku keje (actually tak sampai sebulan. tak sempat dapat gaji pon), aku dapat offer sambung degree. Masa ni serba salah jugak nak berenti ke nak terus je. Aku tak dapat jumpa mr dar3n sebab dia gi us masa tu. Last2, dah tak sempat nak tunggu notis sebulan, aku ca alip bot je. Lantak la. Gaji pon aku tak ambik, kira cover la bayaran gaji sebulan tu. Sibbaik tak kena dakwa dek akta kerja I955 hehe.

Di situ lah berakhirnya dunia ku sebagai minah kilang aka minah karan. Lepas degree pun aku terus jadi lecturer. Memang la aku takde pengalaman kerja yang hebat2. Kat resume pon aku tak taruk apa2. Yang penting, aku tau siapa diriku. Sekian.


Ini pula kilang terakhir aku bekerja


Tuesday, 29 June 2010

Minah Kilang, Minah Karan Part III

Semester pertama pengajian, aku lum dapat scholar/loan. Camne nak bayar yuran yang rm3++ tuh? Tak lain tak bukan, kena la keje. Balik2 je ke kampung, ina tengah cari keje. Aku pon, tumpang la sekaki. Kami pergi 1 van, semua kawan2 ina dan friend of friend dia. Semuanya versi gedik2. Smoking lagik. Ada sorang tu mak orang, aku pernah kenal kat sekolah bandar mas. Tapi dia tak kenal aku la kot. Aku pasrah je ikut derang. Bukan aku nak jadi cam derang pon. Jati diri aku masih kuat kot.


Pergi2, semua dapat. Sibbaik aku baru je lepas spm kan. Takde lah orang pikir aku belajar ke haper. Kilang yang kami pergi ni kecik je. Santak namanya. Tak glemer langsung nama. Macam 'lantak ko lah' je. Walau pun kecik, kami keje shift malam. So, gaji nyer lebih la sikit. Aku keje sebulan lebih je. Cukup la wat bayar yuran. Sepanjang keje kat sini, macam2 drama berlaku. Banyak konflik berlaku pada adik aku tu. Ni lah masalahnya kalau silap memilih kawan. Aku pulak, mengambil tema kilang itu, lantak ko lah. Yang penting aku nak keje, dapat gaji, cukup haribulan sambung belajar balik.

Cuti semester kedua, bulan mac/april, lama sikit. 2bulan lebih kot. Ini lah peluang keemasan untuk aku keje lama sikit. Masa ni abang ipar aku baru keje kat kilang PN3 pcb. Jadi, kami (aku dan encik hairul) berpakat nak mintak keje kat sana. Bukan pakai kabel pon. Saje. Dulu kan aku ada keje kat PN3 letrik kan? Ni dekat area tebrau 4 gak. PN3 pcb ni tersenarai di papan kedua b5kl tau.

Tapi, aku tak pegi sekali. Dia pegi sendiri kot, ikut ngah. Aku pegi ngan eita (kakak aku yang sama2 belajo u1tm). Keje kat sini ikut shift. 7-3, 3-11, 11-7. Tapi biasanya kita keje 7-7. 4 jam kira ot. Ni kira ot wajib la. Yang hampehnya, aku ngan encik hairul tak pernah dapat satu shift. Aku siang dia malam. Aku malam dia siang. Tapi aku sempat siang seminggu je kot. Selebihnya malam je. Lagi best sebab dapat elaun malam lagi kan. Oleh kerana tak sama shift, kami selalu berkomunikasi melalui locker hehe. Bagi surat pon kat locker hihi. 1 mangga, 2 kunci.

Di sini kami ditempatkan di bahagian checker. Tah, agaknya ada cop checker kat dahi aku kot. Asik laaa jadi checker. Kejenya senang tapi, bosan. Dah la keje malam kan. Ngadap la pcb tu tiap2 malam. Cumanya, aku keje ngan kakak aku, senang la sembang. Dan kau rasa, ini antara kilang yang aku rasa selesa bekerja. Dan dapat gaji pun memuaskan hati la. Dalam 7-8 ratus gitu.

Kat sini juga, ramai bang la. Lelaki dan pempuan. Kami sempat berkenalan dengan leader kami seorang bang la yang tak lekeh sangat la. Rupa2nya dia ada degree ok. Kat sana takde kerja, tu yang datang sini. Derang keje setengah mati. Sabtu ke ahad ke, main langgar je. Income pon cecah 2k. Ada sorang ni pempuan, nama dia lovely. Kerek sehhh.

Kami pergi keje ni naik van dan bas. Oh, kami keluar rumah jam 5 pagi kalau siang dan 5.30 petang kalau malam. Kalau pagi, dari rumah, ada van ambik sampai depan simpang. Pastu tunggu bas yang ambik orang kat semencu. Bas mawar merah namanya. Kalau malam pulak, bas datang depan rumah dan terus ambik orang kat simpang at1. Balik pulak, kalau balik malam, bas turunkan kami kat at1 sebelum van datang bawak balik rumah. Kalau balik pagi, ermmm dah lupa la pulak. Rasanya bas hantar terus sampai rumah.

Pada suatu hari, encik hairul shift malam. Dia dah terlambat bangun agaknya, so dia terpaksa la kejar bas naik motor bersama adiknya. Tiba2, tereksiden la pulak. Dia takde apa sangat, tapi adiknya patah kaki. Tergezzzut aku bila dia telefon dari hospital, kata eksiden. Lepas tu dia berenti ke tak tah. Lupa lak.

Keje malam memang pelik. Sebab pukul 2 pagi kiter akan 'lunch'. Oh, kat sini derang bagi kupon makan bernilai rm2 sehari. Biasanya pukul 3-4 pagi tu lah timenya mata dah tak larat nak bukak. kadang2 kami bergilir2 gi toilet. Tidor cangkung wakakakak. Tak senonos. Abis, dah tak tahan sangat. Kadang2 time rehat kami tak makan sebab nak tido.

Habis cuti semester, kami pon berenti. Masa bagitau kat supervisor, dia pon cakap, patut lah pandai speaking london, rupanya kami ni student !tm. Mahap la encik, kami tak bagitau yang kami keje ni part time je. Ye lah, 2 orang terus hilang, kenalah dia cari pengganti.

Huwarghhh!!! Ngantuk lak aku menaip entry ni. Mungkin sebab aku menjiwai dan cuba kembali ke masa itu. Keje malam. Ngantuk.

Bersambung la ek.

Monday, 28 June 2010

Minah Kilang, Minah Karan Part II

Bersambung kembali.

Tak lama aku kerja di sana, belum pon result spm kuar, aku dah berenti. Kononnya yayu ajak keje nem!c lambda. Dulu yayu pernah keje situ (dekat dengan kilang v$ ni jugak) dan banyak ot. Bleh dapat lebih 1k sebulan. Eh, lupa lak, gaji aku kat v$ tu ialah rm420 sebulan tak termasuk elaun makan dan kedatangan yang aku dah lupa berapa. Jadi, kami pon pergi lah kilang ni. Interview, tak dapat. Kenapa ek? Maybe aku tercakap yang aku nak keje sementara je. Yayu pulak? Tah, lupa lak. Rasanya dapat kot. Ek? Lupa lah. Yang sadisnya, aku kena balik sendiri naik bas huuuuuu nangis. Eh, ke kita balik sama2 ek yu?

Dah sedih2 takde keje, aku mintak keje ngan ina (step sis). Masa tu dia pon dah berenti keje. Oh, dulu agak rapat jugak dengan ina ni. Sekarang je dah tak. Satu hari, ina ajak aku mintak keje kat v3nture. Kilang ni kat tampoi (kot, dekat2 kempas dan larkin). Kami pergi tu tengahari kot. Sampai sana, tah cemana, driver tu ajak mintak kat kilang lain. Aku pun tak faham, mengikut je. Dan kami dibawa ke kilang pn3 elektrik. Encik hairul pernah keje kat sini masa lepas grad dulu. Kira tempat pertama dia kerja la sebelum yusen dan uthm*.

Kat kilang ni, aku dapat jadi qc inspector. Ina pulak, errr tah, lupa lak. Tapi tak sama la. Selama ni aku ingat qc keje check2 barang dan keje merejectkan barang huhuhu. Rupanya itu keje qc operator. Kalau qc inspector keje kat line. Ala2 mandur gitu, memastikan operator buat keje dengan betul. Best jugak. Gaji kat sini lagi sikit. rm380 sahaja. Itu pon sebab qc. Kalau operator 350 je kot. Kat sini lah aku jumpa dengan ex-classmate aku kat sekolah bandar mas yang meninggal pesawat terhempas tu. Dia keje lebih kurang aku jugak kot, jaga line. Selalu sembang.

Result spm kuar masa aku keje kat sini. Tak lama kemudian, ina ajak berenti. Ni lah masalahnya keje mengikut2 orang ni. Orang pulak suka pindah2 keje. Actually ina ni cantik orangnya. Ramai beno peminat. Jadi, time keje pon aku jadi rimas. Tak ingat la aku apa kes nya sampai dia nak berenti. Rasanya sebab dia nak keje kat kenw00d. Aku menyesal sebenarnya berenti keje ni sebab akhirnya kami tak pergi pon mintak keje kat kenw00d. Tak pasal2 aku menganggur sekejap. Rugi giler. Masa menganggur ni pulak la aku kena gigit ulat bulu. Terkena masa nak pegi air terjun. Tangan aku membengkak dengan jayanya. Jadi, aku pun tak dapat mencari kerja yang baru.

Tak lama kemudian, ina ajak cari kerja lagi. Errr aku rasa ada la beberapa tempat yang aku pergi sebelum ni, tapi tak ingat bila. Antaranya kilang sunplas. Kilang kecik kat area tebrau. Kilang ni aku keje sehari je hihihi. Datang interview, terus masuk keje. Keje aku insert komponen. Ingat lagi, aku kena masukkan kapasitor seramik. Besok nya ina kata dia tak nak keje sini. Maka, berenti lah kami. Tah apa2.

Selepas itu, kami mintak keje di de5a c3merlang pula. Kilang EnQ. Ini lah kilang terakhir yang aku keje sebelum sambung belajar. Keje kat sini tak dapat elaun makan, sebaliknya dapat makan lunch free. Nama pon free, jadi, memang cikai abis. Biasanya nasi ngan lauk ikan selar kuning goreng (cinonet je ikan tu) ngan air sirap. Kadang2 lauk telur dadar je. Rasanya aku sempat keje sini 2 minggu je kot. Tak sempat gaji aku dah resign. Dalam banyak2 kilang, kilang ni antara yang aku resign secara betul. Yang lain tu ada yang ca alip bot je hehe. Sebelum sambung belajar, aku pergi ke kilang ni untuk mengambil gaji.

Maka berakhirlah dunia minah kilang ku untuk sementara waktu. Sebab apa aku kata sementara? Sebab masa belajar, aku pernah bekerja di beberapa kilang lagi semasa cuti semester. Itu akan aku ceritakan dalam episod seterusnya.

Ini pula kilang kedua yang aku keje lama sikit. Lelain tu tak sampai sebulan.

Chiow!



Friday, 25 June 2010

Minah Kilang, Minah Karan Part I


Dulu2, kalau keje kilang, orang akan panggil minah karan atau minah kilang. Pastu kalo orang tanya, ko jadi apa kat sana? Biasa yang kita dengar operator, qc, checker, leader, technician, supervisor, engineer. Tapi kalau dah engineer tu idak ler orang panggil minah kilang kot. Kalau jadi qc tu kira up sikit la. Kalau keje admin/hr lagi la up huhu. Aku ada pengalaman bekerja di beberapa buah kilang. Jadi, hari ini aku akan bercerita mengenainya.

Sebelum abis spm, aku dah pesan kat yayu, yu nanti cakap ngan mas, orang nak keje ngan dia. Mas keje kilang kat senai. Dia pergi naik bas. Kenapa aku tak keje ngan yayu? Sebab yayu naik van. Masa tu, kemalangan van kilang kerap berlaku. Dan pemandu van ni memang aku peratikan memandu dengan tergesa2, lebih2 lagi kalau dah lambat. Sebab dia kena hantar tepat pada masanya. Sebab keje sebagai minah kilang ni, kalau punch card lewat, alamat gaji dipotong la. Potong sikit takpe. Takut2 elaun kedatangan langsung tak dapat. Jadi, apa yang penting, kerjasama. Yang menjadikan aku takut tu, kalau eksiden naik van, sikit je orang. Kalau naik bas, eksiden ramai2. Isy isy isy tah apa2 tahap pemikiran aku dulu ek. Dan bas biasanya memandu agak berhemah berbanding van. Ye lah, besar kan. Susah sikit nak merempit.

Jadi, sebaik sahaja abis spm, kalau tak salah aku hari khamis ke jumaat gitu, aku pun balik ke rumah. Dan hari isnin berikutnya, terus aku pergi mintak keje kat kilang pertama ni. Kiranya ni pengalaman pertama aku bekerja la.

Aku mintak kerja tu bersama2 dengan kawan ku ijah. Tah, lupa pulak cemana aku boleh berjanji pulak dengan ijah ni. Tau2 je kami dah bersepakat untuk bekerja bersama2.

Bekerja di senai bermakna ko kena bangun pagi2. Jauh ok senai tu. 2 jam perjalanan termasuk ambik orang keliling kampung. Bas pulak tu, ramai la kan. Pada hari kejadian, sebelum pukul 6 pagi lagi aku dah keluar menunggu bas. Satu yang aku rasa agak kelakar ialah, oleh kerana perjalanan yang jauh dan lama pula, kebanyakan minah2 kilang ni naik bas dalam keadaan sedanya sahaja. Mandi, pakai baju, dah. Nanti dah sampai kula! baru lah masing kuarkan mekap, perfume bagai dan sementara bas tu jammed kat simpang kula! tu lah derang berdandan. Masa tu lah segala bau2an dapat dihidu. Maklum lah, ramai yang berpacaran juga di kilang. Mesti lah nak wangi2 kan.

Selepas mengambil kami, bas pon meneruskan perjalanan. Bukannya terus ke kilang, tetapi singgah seround di at2 pula untuk mengambil minah kilang di sana. Tengok lah tu, macamana lah kami tak lambat sampai ek? Tu tak masuk lagi awek2 yang lambat keluar rumah, kena hon baru terkedek nak kuar.

Abis sahaja mengambil pekerja di sana, lampu pun dipadamkan. Dan masa ini lah yang aku tunggu2 ngehngehngeh, Sebab apa? Time ni lah aku boleh sambung tido hehehe. Ehhh bukan aku sorang ek. Semua pon sama. Tapi, lama kelamaan, tak tunggu at2, kuar je simpang at5 aku dah berlayar dulu. Aku kan memang mahir dalam bidang tidur ni kan. Almaklum, zaman sekolah aku memang ratu tido dalam kelas hehe. Patut lah student aku sekarang pun suka tido ek. Ehhh tapi tido2 aku, pencapaian akademik adalah cemerlang ok. Mana boleh samakan ngan derang nih.

Dan seperti yang aku maklumkan, bila bas mula menyelow atau traffic jammed, masing2 pun celik dan mengunyah chewing gum sambil berdandan. Masa ni dada pon berdebar sebab seperti yang aku katakan tadi, kalau sampai selepas pukul 8, tau2 je lah akibatnya. Sebab tu, biasanya turun2 bas je, kami terus berlari2 anak ke mesin punch card. Oh, lupa, kilang ni tak pakai punch card. Dia pakai magnetic. Swipe aje.

Jadi, kali pertama pergi untuk interview, seperti biasa, driver akan bawak kami kepada pihak hr. Kalau tak salah aku, masa tu ada promosi, saper2 yang bawak pekerja baru akan diberi ganjaran. Ikut kan aku pakai nama kawan aku si mas, tapi tak tau lah dia dapat ke tidak ganjaran tersebut. Dah la dia bawak 2 orang, kan?

Selepas mengisi borang, kami pun diinterview serba sedikit. Antara soalan yang aku ingat ialah, boleh kerja berdiri? Dah tentu lah kami jawab boleh kan. Pastu dia tanya, ni kerja lama ker, tunggu spm jer? Tak ingat pulak kami jawab apa. Rasanya kami cakap 3 bulan je kot. Certain kilang memang tak kisah kalau kiter kerja sementara aje. Memang biasa.

Selepas itu, kami terus diterima bekerja, hari itu jugak. Memang biasanya akan start keje dan2 tu jugak. Kalau tak, cemana nak balik pulak? Bas dah balik dah. Jadi, kami pun dibuat kad pekerja, kad kwsp, kad bank (bank apa tah nama ciner) dan lain2 la urusan hr. Kami mengikut aje. First time kan. Pastu kami pun dibawak ke department. Tah, lupa apa nama department tu, tapi tingkat atas sekali la. Kena naik lif. Kalau nak tau, itu lah first time juga aku naik lif. Sebelum tu aku dah dengar2 cerita, naik lif ni agak mendebarkan. Kita akan rasa menyirap je bila lif tu bergerak. Ada yang cakap, sampai pening2 naik lif. Bila aku naik mula2, ceh! Exxagerate lebih ar derang nih. Takde lah debar mana.

Kemudian aku dan ijah ditempatkan di line. Supervisor kami cantik, baru kawen. Lupa lak namanya. Leader pulak, banyak mulut. Pok pek pok pek je kejenya. Ijah ditugaskan memasang dan menyolder (pateri-solder) terminal bateri. Alaaa yang kat tempat masukkan bateri tu, macam spring gulung2 tu. Oh, lupa lak. Kami buat remote controller tv kot. Aku pulak, ditugaskan sebagai checker. Dok hujung sekali dan check fizikal. Orang sebelum aku ialah tester. Dia test functionality remote tu menggunakan jig dan komputer. Di situ lah aku kenal satu istilah baru iaitu, GOOD dan NO GOOD. Hihihi. Tah, aku rasa macam tak sesuai pulak no good tu. Maknanya, kalau no good, dia akan terus reject dan kalau good, baru lah aku akan check. Aku rasa kritikal la jugak tugas aku ni sebab selepas aku, barang akan masuk qc/qa. Kalau derang test dan reject, samada salah tester atau salah aku la huhuhu. Mencik2! Aku rasa juga, tugas aku ni macam melukut di tepi gantang gitu. Walau pun tugas tu penting, tapi tak mencabar dan takde skill langsung! Sebaliknya, ijah dapat mengasah skillnya, terutama dalam soldering. Jeles aku.

Ada masanya, aku dipindahkan ke stesyen lain, iaitu di bahagian hadapan iaitu menenyehkan 'bond'. Bond ni macam gam la. Guna untuk melekatkan komponen yang bakal di solder. Ada la satu komponen tu yang memerlukan ia di lekatkan. Tah, aku pun dah lupa.

Actually, kilang ni ada 3 cawangan yang berhampiran. Tempat mas keje tu cawangan plastik kot. Aku pulak buat electronics. Satu cabaran bekerja kilang ni ialah masa atau jadual yang ketat. Lebih2 lagi orang paling bawah seperti operator la kan. Rehat pukul 10.30-10.45, tak sempat nak buat apa2. Kencing je sempat. Oleh kerana kerja kami ni ada conveyor, nak gi toilet pun kena tunggu ada pengganti. Biasanya leader la. Kalau tak, jammed la jawabnya. Rehat tengahari pulak, 45 minit kot. Biasa kami makan roti aje. Mana nak sempat makan nasi. Nak solat lagi. Dah la umat punya la ramai. Kebanyakannya ind0n la. Lelaki ramai bang la. Kalau pegi kantin tu, derang je la yang berebut beli makanan. Dah buang masa la kan. Sebab tu aku rasa masa kerja kat sana, pipi aku memang tembam macam roti terlebih yis. Dah la aku memang tembam lepas sekolah.

Masa aku mula keje tu, dekat2 nak puasa. Jadi, aku bertemu hari raya di sana. Masa bulan puasa, uhuk uhuk sedih aku. Jangankan terawih, maghrib pon sosak dado den. Ni lah satu perkara yang aku kesalkan dalam hidup. Kami abis keje kul 5.30 ke 6 kot dan tiap2 ari, bas akan singgah di bazar kota. Jadi, kami berbuka dalam bas. Hantar orang at2 lagi, orang kampung aku lagi, sampai rumah dah pukul berapa? Siot betul la. Dekat2 nak raya, orang lain ambik cuti tahun, kami yang baru2 ni terpaksa ambik unpaid leave. Tapi, itu lah pertama kali aku sambut raya dengan memegang duit sendiri. Syiok giler.

Ok, bersambung lagik.

Inilah kilang pertama ku

Azzurri!!! *Updated 9am

From HERO to ZERO! Uhuk uhuk uhuk kesian siot tengok derang menangis.

Aku, bila encik hairul takde, asyik lupa je nak tengok bola. Dah 2-3 hari jugak aku miss. Malam tadi nak tido, encik hairul bukak bola. Tapi, dia yang tido dulu. Aku yang terkebil2 ni terpaksa la layan bola. Azzurri vs Sl0vakia? Boleh la. Penyandang juara lawan tah, tak glemer.

Gol pertama aku tak tengok. Baru aku nak melayang, gol kedua pula masuk. O'ooo kena tengok betul2 nih. Camne pulak juara boleh kalah nih? Masa semakin suntuk. Muka coach dah ketat. Tetiba mereka berjaya menyumbat 1 gol. Lain. Takde masa nak joget2 buat slide bagai. Monyok je muka walau pun gol. Masa ni azzurri dah mula fight balik. Banyak cubaan2. Dah gol, offside pulak.

Masa dah tipis, sl0vakia bikin drama pulak. Main tukar2 player. Grrrrrr... Tengah eager nak menggol, tiba2 sl0vakia counter attack dan terus gol ketiga. Aiyokkk??? Itali semakin terdesak. Di saat2 akhir, masuk gol kedua. Part ni kelakar sikit. Lepas gol tu, keeper sl0vakia terus ambik bola tu. Si penggol azzurri pulak berebut nak bola tu.

"Aku punya bola la. Bak sini!"

"Takmo takmo. Nah, ambik ko sebijik. Dusy!"

"Ooo ko main kasar ek. Nah, ko pon sebijik jugak. Dusyum!"

Referee pon datang, "Ni apa gado2 nih. Meh sini, meh sini. Nah ko, ambik ni (kad kuning). Ko pon ambik ni (kad kuning jugak)."

Selepas itu, sl0vakia tukar pemain 2 kali. Saje buang masa. Akhirnya, wisel penamat pon di tiup. Lalu, tergolek la sorang mamat itali itu.

"Huuu isk isk isk sedih wooo. Dah la sedih, malu pulak lagi huuuuuuuuuuuuuuu."

Coach, tanpa membuang masa, terus menyusup keluar padang.

Aku, tumpang sedih. Alah, biasa lah tu. Brasil pon dulu kalah jugak. Tapi tidak lah kalah di pusingan pertama huhuhu. Apa2 pon, memang buruk owang laki ni menangis uhuks.


Thursday, 24 June 2010

Seni Jahit : Buku, Bakat Atau Skill?

Hari ni aku nak bebel pasal aktiviti menjahit pulak.

Aritu, kan aku ada beli buku seni jahitan kan. Sejak beli, tak pernah lagi aku praktikkan. Dah lama aku tak buat dan pakai baju kebaya. Sebab dah insaf sikit. Isk, bukan ler pakai baju kebaya tu berdosa. Cuma, aku rasa macam tak sesuai pulak nak pakai pergi kelas. Students aku bukannya budak kecik yang belum mummaiz lagi. Sedang2 naik pulak tu. Dah lah majoritinya lelaki kan. Boleh mengundang imaginasi yang liar di situ. Bahaya! Maka, berbaju kurung ler aku. Eh, tau tak korang mana asal usul datangnya nama baju kurung nih? Entah, aku pernah baca kat mana tah. Kiranya wanita melayu ni kan penuh dengan sopan santun dan pemalu kan. Jadi, baju yang dipakai juga haruslah dapat memelihara ciri2 ini. Kiranya dengan memakai baju kurung, dapat 'mengurung' kita dari bersifat sebaliknya. Kot gitu lah.

Aku mula mengenal baju berkun/piping semasa ermmm form 2 kot. Kiranya ilmu tu baru masuk ke dalam komuniti kami la. Mula2 'ibu' je yang pandai jahit kun tu. Pastu, mak suruh aku belajar dari dia. Pergi lah aku ke rumahnya untuk belajar. Oh, bukan belajar jahit kun aje, buat scallop langsir pun aku belajo dari dia. Dan aku belajar melalui pemerhatian sahaja.

Sejak kecik lagi rasanya aku dah mulakan aktiviti observation nih. Masa arwah mak ada lagi (kira2 umur aku 4/5 tahun), aku dah menengok mak menjahit. Antara yang paling aku ingat ialah baju gaun besdei yayu hihi (yang aku ceritakan yayu sakit gigi tu). Selepas emak takde, aku tengok kak uni pulak menjahit. Ni lagi lah banyak aku rasa sebab kak uni ambik upah dari arwah cik esa, menjahit baju budak untuk jualan pasar lambak.

Ada satu peristiwa lucu semasa jiran kami meminta kak uni menjahit baju cucu dia. Umur budak tu ada la dalam 3-4 tahun kot. Bila neneknya nak ukur badan dia, dia meraung2 takmo. Last2, tah cemana dia buat, dapat la dia mengukurnya dan menghantar ukuran tersebut kepada kak uni. Tapi ukuran nya macam tak logik (ala2 saiz anak patung je). Kami pon bantai gelak. Eh, kenapa macam tak lawak plak? Tah, dulu rasa macam lawak giler? hahaha.

Naik sekolah menengah, time aku duduk rumah busu temah, aku meneruskan aktiviti mengendeng kat tepi mesin ini. Tapi, bukan setakat itu, aku turut belajar memotong baju kurung. Setelah aku perhati2kan, banyak juga ilmu2 jahitan yang aku pelajari secara tidak formal. Selepas itu, aku dah pandai jahit baju kurung. Setakat baju sekolah, baju raya tu, kira dah lepas lah. Kadang2 aku ambik upah jahit mata lalat dengan upah 3 hengget.

Masa form 3, aku pernah terpilih untuk menyertai pertandingan jahitan (kemahiran hidup kot). Kami buat secara team. Projek kami ialah beg cum bekas surat. Aku ditugaskan membuat tali beg cum penyangkut bekas surat. Siap jahit lubang butang bagai. Pada hari kejadian, aku berada di kampong makam. Pertandingan tu di sekolah laksamana kot. Oleh kerana aku tak pergi sekolah hari tu, aku pesan dengan kawanku, 'cakap kat cikgu, ambik aku kat simpang makam tau'. Tapi, tunggu punya tunggu, sampai nak tengahari, takde pun cikgu yang mengambik aku. Rupanya derang tak pergi pon. Kot, lupa dah. Huh! Kalah sebelum bertanding.

Sebenarnya, aku rasa semua classmates aku pandai menjahit baju kurung.

Masa sekolah dulu, kami memang suka buat kain kipas. Bayangkan, ropol kain tu dilipat sebesar 1 inci setiap satu. Memang macam kipas ler.

Oh, lupa lak. Sebenarnya aku nak cerita ni pasal kaedah menjahit kun. Masa aku belajar dengan ibu dulu, dia guna satu papan kun untuk sebelah pesak. Maknanya, untuk sepasang, memerlukan 2 papan. Baru2 ni pulak, aku belajar satu kaedah lagi, iaitu, belah kun tu dan terus je tindih kun tu antara pesak dan badan. Tapi, dengan mesin jahit juk! ni, susah pulak aku nak adjust saiz kun tu sebab bila kecik sangat, dia jadi tersorok ke dalam. Bila besar, hodoh pula.

Bila aku tengok kat buku seni jahitan tu, aku menemui satu kaedah baru. Aku dah tanya kat sil yang belajar menjahit di kkbn*. Dia kata, dia pon diajar cara tu. Jadi, aku pun mengetestnya. Siap lah jadi satu baju. Haaa baju biru chifon goget tu lah. Tapi memang aku tak berapa puas ati dengan hasilnya. Dengan kaedah ini juga, kita boleh belah kun tu. Sepapan cukup untuk satu baju. Jimat!

Dan beberapa hari lepas, aku cuba jahit guna kaedah yang sama, tapi nampaknya semakin teruk. Herot petot jadinya. Nak buat macamana? Kun dah belah dah. Lalu aku mengambil keputusan untuk balik ke asal. Back to basic. Dengan kun yang dah dibelah, aku cuba menggunakan kaedah 'ibu'. Dan, wallaaa!!! Cantik! Yeay! Aku telah mendapat sentuhan itu! Seperti do-do ku. Errr ada kaitan tak?


Wednesday, 23 June 2010

Lapan Belas (18) : Bukan Rate SX, PL, Whatsoever

.

Aku dah kira dah. Dari tempat kerja aku sampai ke sengg@rang, ada 18 buah gerai menjual durian yang aktif. Ikutkan banyak lagi, tapi ada yang dah tutup awal. Kiranya purata 1 kilometer ada 2 gerai la.

Sabtu lepas, kami pergi bp dan balik lalu jalan itu. Sajer nak beli durian. Mulanya nak beli kat kedai buah simpang rantai je. Sekali pikir2 balik, dia memang jual buah. Maknanya mungkin dia dapat durian tu dari orang lain yang juga bermakna harganya mesti mahal sket. Baik lah kita beli dari pemilik pokok tu terus. Segar dari ladang.

Maka, kami singgah lah di gerai 'durian bukit'. Kenapa bukit? Mungkin kebun durian itu terletak di atas atau lereng bukit. Atau mungkin juga kerana lokasi gerai tersebut adalah di selekoh bukit kel!cap. Gerai ni antara yang terawal dibuka pada musim ini. Yang bagusnya, ownernya melayu. Bekas tokei kafe kami jugak katanya. 'Cakap je ko keje @tec, mesti dapat diskaun punyer', kata kawanku.

Sampai di sana, terpaksa parking di seberang jalan sebab gerai dia belah kanan. Kelihatan di sebelah kiri jalan, pemandangan indah ini.

Bergayut-gayutan

Fuh! Fuh! Aku cuba meniup2 agar dia jatuh di sebelah ku.

Best2. Kami beli durian sebanyak 10kg=7 biji. Jangan terkejut sebab durian ni berat kulit je. Kali ni beli durian kawen d101 dan durian merah (tak tau nama saintifik). Hidup ni sementara. Bila lagi nak makan durian yang sedap, kan? Hehe cover baik punya. Padahal encik hairul dah gelar aku hantu durian dah. Terasa berada di dalam filem animasi up1n dan ip1n pulak.

Malam itu, kami dinner durian sahaja. Aku ni suka makan durian, suka bau durian. Tapi, bau sendawa durian, rasa nak pengsan!

Tempoyak yang aku buat pada musim yang lepas pon aku dah buang. Baru je. Sedih je time nak buang tu. Sebabnya, aku sempat makan sikit jek. Menyesal! Sebenarnya encik hairul tak makan tempoyak. Jadi, takde lah aku masak menu berasaskan tempoyak. Aku suka je makan begitu saje dengan nasik, tapi asik terlupa je. Akhirnya, 1 tapewer-bubur-ayam tempoyak terpaksa dilupuskan.

Tapi semalam, durian dah abis huuuuuuu tak cukop. Aku siap kumpul bijinya lagi, konon nak tanam kat belakang tanah baru tu. Tapi, tak geti cemana nak semai. FIL ada bagitau aritu, kena potong sikit kat bahagian mana tah. Tak ingat. Tu yang tak geti tu. Kalau banyak yang jadi anak pokok, aku nak tanam kat umah abah. Motif? Menambah alasan nak balik kampung. Boleh?


Tuesday, 22 June 2010

Sorry Pak Tam...


Isteri saya dah pandai masak char kuey teow, kata encik hairul hehehe. Sebenarnya aku 'pernah pandai', tapi selepas 3 tahun, barulah angin nak masak ckt pun datang kembali. Padahal takde lah susah mana pun nak menyediakannya. Once dah buat sambal dan kicapnya, 5 minit je dah siap masak. Bezanya aku takde kuali melengkung, dapur yang api besar sampai boleh masuk dalam kuali dan pinggan lonjong. Kalau ada semua tu, dah setaraf ckt telur dibasuh sungai 2 kot huhu.

Pertama kali memasak ckt ni ialah masa aku baru pindah paghit ghaja. Masa tu lah aku bertemu dengan sos sotong yang sebenar. Kalau tak tu, sos ikan cap sotong je yang ada. Oleh kerana sos itu masih banyak dan akan expired pada bulan 12 nanti, aku pun cecepat ler membuatnya weekend lepas. Itu pon tak abis lagi juga. Aku buat separuh dari resepi sebab kalau ikut resepi tu banyak sangat. Macam nak berniaga 1 malam. Guna nya sikit jek.

Ok, aku mendengar detik hati korang. Nak resepi kan? Ngehngehngeh. Tengok, walau pon korang kerek2 takmo respon pon, aku kasik jugak resepi tau. Dah, takyah hegeh2 sekarang baru nak komen. Aku tujukan lagu Hati Yang Kau Sakiti kat korang :P . Tak pon, start je kete, pegi lah makan ckt pak tam yang sepinggan 4 hengget (mahal giler) tuh. Aku tau, korang memang tau makan je, malas masak hehehe.

Resepi Char Kuey Teow (1/2 adunan yang selepas ini dah diisytiharkan sebagai 1 adunan sebab dah jadi resepi aku dan kalo korang nak kurangkan lagi, bahagi dua lagi menjadi 1/4 adunan dan buat2 macam 1 adunan resepi sendiri. paham ke?)

Pes Sambal

  • Lada kering siap gunting buang bijik 50 gram. Serius, aku siap timbang ok...
  • Bawang merah 3 bijik setengah (3 biji besar, 1 biji kecik). Imagine lah sendirik.
  • Bawang putih 2 bijik setengah (2 biji besar, 1 biji kecik). Giler poyo ikot resepi sebijik2 bahagi 2 haha.
*Rebus lada kering, cuci, tos dan blend sekali ngan bawang. Kalau takmo sakit perut la. Sebab kita masak ckt ni kan secara pantas, takut tak garing lak lada tu kang.

*Tuang semua sekali ke dalam kuali dan rebus sampai pekat sikit.

*Tuang dalam bekas aiskrim walls perisa coklat cip dan simpan kat chiller esbok.

Kicap

  • Sos tiram suku botol. Entah, botol kecik ke botol besar tak tau la. Pandai2 korang. Nak nampak saintifik sikit, baca isipadu kat label, bahagi 4 dan sukat guna cawan sukat yang biasa buat sukat susu nak buat kek coklat tu.
  • Kicap cair setengah botol. Ni pon korang boleh buat cara yang sama jugak.
  • Sos ikan 2 senduk. Senduk ni ada macam2. Kalau korang salu tengok orang masak ckt ni mesti nampak derang guna senduk yang bulat besar tu kan? Aku agak2 senduk ni lah kot. Tapi aku lupa nak guna senduk ni, so aku guna senduk nasik biasa (yang macam beli kat langkawi tu).
  • Sos sotong 2 senduk. Pon sama macam di atas. Sesetengah resepi yang aku gugel tak suh taruk sos sotong ni. Tapi aku gigih gak cari merata2 cari sos sotong. Dan kebanyakan kedai yang aku tanya "sos sotong ada?" akan kasi sos ikan yang cap sotong (bukan kebanyakan, tapi semua kot). Jadi, kena baca ingredient dia. Kalau dia cakap anchovy ekstract tu maknanya bukan lah tu. Cari sampai jumpa yang tulis ekstrak sotong baru betul. Mungkin tempat2 di sempadan siam senang nak cari kot. Huh! Panjang nya. Kalau tak jumpa jugak, taruk je lah sos ikan tu dabel dan buat2 macam sos sotong. Derang kata resepi derang setaraf ckt pmatang pao ngan buket mertajam, so, mungkin lah lagi sedap. Siapa lah resepi aku kan...
*Jerang 750ml air dengan secubit garam (buat ada2 je sebab kicap2 tu semua dah masin2).

*Dah didih, masukkan sos tiram. Kacau2 sampai larut.

*Kendian masuk kan kicap cair, sos ikan, sos sotong. Nak taruk aji pon bleh buat ada2. Dah didih, tutup api, tuang dalam bekas aiskrim nestle perisa neopolitan dan simpan dalam chiller esbok. Eh, tunggu sejuk dulu la.

Bahan2 lain

Segenggam kuey teow. Tak jumpa yang halus, pakai yang biasa pon boleh.
Toge sket.
Kucai sket (aku tak letak sebab nanti masa makan dia suka lekat kat lelangit. boleh terbegik. me, don't like)
Telur sebijik dibasuh.
6 ekor udang.
Beberapa ekor kerang ikut suka. Aku suka tapi malas nak gi beli. Kalau beli yang bercengkerang nak kena kopek pulak. Yang siap kopek takde jual pulak kat ain ebergrin tu.
Minyak masak 4-5 sudu

Cara memasak

  • Panaskan minyak dengan api beso. Kendian masukkan udang. Goreng la sampai rasa2 macam dah masak, kecikkan api.
  • Ketepikan udang tu, kuarkan minyak tu sampai tinggal lebih kurang 2 sudu. Agak2 je lah. Kalau malas nak kuar2, masa mula2 tu guna je minyak sikit untuk goreng udang. Senang sekali jalan jek. Park at your own risk yea.
  • Masukkan 1 sudu pes sambal dan sesudu kicap, besokan api balik. Kacau jangan bagi hangus. Eksyen la sikit macam pro. Time ni bau dia dah ala2 ckt dah. Eh, masukkan lah kerang time nih. Kang tak masak pulak.
  • Agak2 dah garing, tuang sumer kicap. Kacau sikit. Sekali lagi kena eksyen kelentung kelentang sikit. Eh, giler ko nak tuang semua kicap? 2 senduk je lah. Campur air sikit kalu masin sangat. Bleh la rasa2 time ni. Lagi2 kalau first time tu kan. Kalau dah masak banyak pinggan tu mesti dah boleh agak berapa banyak air nak taruk. Lagi pun air ni untuk tambah kuah. Nak harapkan kicap tadi memang sikit la kuahnya. Takpon, masa buat kicap tu, taruk air lebih. Cuma, kalau terlebih, cair sair sangat, tak masin, dah susah nak adjust. Kalau termasin boleh tambah air. Kalau tawar hebeh, dan2 tu nak masukkan sos, huru hara ler. Kesimpulannya, ikut je resepi asal.
  • Dah didih, masukkan kuey teow, toge dan kucai. Kacau sampai didih semula. Jangan lelama. Kang kuey teow tu kembang, tekak pon kembang jugak.
  • Akhir sekali pecahkan telur. Kacau sikit dan tutup api. Hidang dan terus dimakan. Nyumnyum.
Selamat mencuba! (mesti ada ayat ni ek?)

Opsss resepi ni untuk pemasak beginner ok. Macam aku. Yang dah pandai masak mesti pandai ejas2 sendiri kan. Huh! Paranoid nya.

p/s Oh, baru teringat, jumaat lepas aku gi makan ckt pak tam ni, jumpa ex-kete kak azie. Ok, nampak gaya masih elok lagi kak heheh.

*Jika baik beritahu kawan (dan aku sekali), jika tidak, beritahu kami (aku lah juga, tapi jangan bagitau kawan :P

Thursday, 17 June 2010

J@bulani



Apakah jabulan1? Ya, jabulani ialah nama bola yang digunakan dalam welkap 2010 ini. Aku pon tak perasan yang nama tu ada tertera pada gambar bola giant yang aku bergambar dengan (direct translate hihi) di midveli aritu. Dengar berita pagi tadi ada komen pasal jabulan1 ni yang dikatakan lain macam pergerakannya. Ala2 mengempo gitu kot. Errr tau ke mengempo tu apa? Emmm camne nak cakap ek? Dia macam kita bawak kereta laju2 kat selekoh. Kan nanti kereta tu macam tersenget macam nak tumbang kan. Haaa tu la mengempo namanya. Macam terlajak gitu. Tapi aku rasa perkataan sebenarnya ialah mengempar (centrifugal), tetapi telah di johor kan menjadi mengempo. Ohhh betul lah. Aku dah gugel dah. Memang mengempar tu ialah satu inertia yang berlaku berkaitan dengan putaran iaitu suatu daya ke luar dari pusat putaran (lebih kurang gitu lah). Tapi, macam dah tak kena pulak dengan konsep bola jabulan1 nih ek? Mana ada bulatan dalam kes bola ni? Ok tukar tukar. Mungkin boleh dikatakan bahawa dia boleh jadi macam bola boling yang dibaling oleh shal1n zulkifl1 la kot. Ala2 curve gitu. Ok ok dah faham, kan? Katanya lagi, bola itu mengalami trajektori yang tidak boleh diramal. Ko tendang kot lain, dia pergi kot lain. (lagi nak terangkan hihi).

Siaran ulangan

Alerrr aku mengalami masalah dengan welkap la. Rupa2nya p0rtugal satu group ngan brasil. Masalahnya ialah, encik hairul sokong brasil. Ini bermakna, kebarangkalian kami akan masuk final bersama2 adalah tipis. Nasib baik sikit kalau derang sama2 masuk 2nd round. Dan nasib lebih baik lagi kalau derang menang dalam 2nd round dan masuk quarter. Dan kalau hebat sikit, derang boleh masuk semi bersama. Final sungguh kecil kebarangkaliannya (ada, tapi kalau tengok performance semalam, macam tipisss). TAPIII tak mustahil ok. Come on do-do, you can do it! Ecehhh...

Yang masalahnya, berdasarkan kepada prestasi malam semalam, nampak gayanya macam p0rtugal tak terer pon main? Satu, kapten nya siang2 lagi dah dapat kad kuning. Jadi, dia kena berhati2 la pasnih. Alerrr itu pun sebab dia protes sebab referee tak kasi free kick bila mamat iv0ry tu tendang kaki dia sampai tergolek dog. Dua, sepanjang game tu, aku rasa, ada sekali je lah kot do-do buat cubaan gol, tu pun tersasar. Mungkin juga betul jabulan1 yang salah hehehe. Tapi sebenarnya memang derang semua tak terror pon huhuhu. Main macam ta!k! (ni kalau kat sekolah dulu cikgu selalu cakap). Jadi, ini bermakna, tak lama la aku dapat tengok do-do beraksi huuuuuuuu sedih lah! Semua nak harapkan do-do, sedangkan do-do lah yang dikawal ketat dek pihak lawan. Belum bola sampai kat dia, orang dah pintas dulu. Tapi betul lah. Iv0ry c0ast tu memang terror mengongkong p0rtugal. Macam semut nampak gula jek kekdahnya. Pastu, yang aku nampak jugak, keeper derang jarang (atau tak pernah) tendang bola dari gol. Kebanyakannya dia baling/lempar je dekat2. Camne laaa bola tu tak duduk je kat kawasan gol dia ek? Akhirnya, derang siri 0-0 jek. Bosan! Apa2 pon, tunggu je lah second game derang nanti. Kalau masih macam tu, byebye do-do!

Semalam pulak, juara euro lawan SUi. Ni lagi satu main macam budak sekolah rendah. Semuaaa berkumpul depan gol. (ni kalau kat sekolah, mesti cikgu-coach dah jerit, jangan berkumpul!!!) Jadi, bila tu bounce ke belakang, takde saper kat belakang atau wing yang boleh tolong. Sibbaik SUi tu tak banyak counter attack. Tapi, SUi gak yang menang 1-0.

Setakat seminggu ni, aku belum pernah lagi bangun pukul 2.30 kerna bola. Tengok yang pukul 10 je pun aku dah menyesal hahaha. Kuyu je mata aku pepagi. Ngantuk laaa!!!

Kain Ela, Kain Pasang, Kain Bunga, (whatever we call it)


Orang lain tengah 'in' kain cotton; english cotton, japanese cotton, cotton jacquard, xxx cotton, aku masih lagi dengan status quo (tak agak2 punya vocab nih) ku, chiffon georgette (CG) yeyay! Entah lah. Aku rasa macam jatuh cinta pandang pertama plak ngan kain CG nih.

Tahun lepas, sumer orang giler dengan china silk. Mula2 kuar tu, nampak la macam original silk sebab harga pon seratus lebih. Lama2, eh eh, makin banyak pulak dan murah pula. Terus tak macam ori. Sekali pandang dah macam satin biasa je. Pastu, pegi kl, kota, bp, sumer corak yang sama. Kain2 lain pon ada yang sama, tapi tak lah ketara sangat.


Sebenarnya, aku rasa, trend kain2 ni ditentukan oleh pengeluar. Kemudian, bila ada demand dari pengguna, barulah dia merebak2. Kadang2, corak sama, material yang berbeza. Sekarang ni pun tengah musim baju matching; corak sama, tapi material baju jenis chiffon, material kain jenis satin atau lain2. Biasanya yang aku faham, kalo sebut 'matching', mesti baju bunga, kain plain. Sekarang dah berubah dan bervariasi.

Jenis2 fabrik ni ada pelbagai. Masa sekolah dulu, yang aku tau cuma kain klabmen (clubmen?) ngan sb line. Klabmen tu kain yang buat baju sekolah tu lah. Sb line pulak kain untuk tudung. Dulu2, tudung ni pakai kain yang nipis dan jarang macam chiffon tu. Tah, tak tau pulak apa nama kain tu. Kain sb line ni kira rating tinggi sikit la sebab dia tak jarang dan sedap pakai. Akak2 sekolah menengah (yang dah pandai bergaya aka anak dara) jek yang pakai nih. Kain sb line ni ada tekstur sikit. Susah aku nak terangkan (macam lah orang tak tau hehe).

Masuk sekolah menengah belajo kh, ada belajar pasal fabrik nylon, poliester dan kapas. Nylon tu asalnya dari new york dan london, tu yang nama jadik nylon. Poliester pulak erkkk dah lupa. Cikgu... apa ek? Yang pasti dia fabrik sintetik la. Kapas tu pulak, dari pokok kapas, asal kapas jadi benang, dari benang dibuat baju, barang lepas jangan kenang, sudah jadi orang baru, mengapa dirindu lalala.

Oleh kerana aku tak belajar teknologi tekstil (kat uitm ada course nih), aku pon tidak la tahu jenis2 fabrik secara spesifik. Setakat dengar2 je. Contoh2 lain seperti, satin, lace, silk, chiffon, jacquard, rayon, opel, kasa rubia dan lain2. Itu baru basic. Belum lagi yang dah dikacuk. Satin silk, chiffon jacquard dan macam2 lagi. Pastu, bila dah ada kain, printed, dibubuh pulak batu2 la, lilin la, labuci la, prada la. Dahhh kuar pulak macam2 nama. Angkasawan la, siang malam la, hujan batu la, bintang malam la (erkkk aku reka2 je hihihi). Kadang2 dia kasi nama ikut musim telenovela atau drama tv. Rosalinda la antara yang paling glemer dulu. Kalo rosalinda tu mesti jenis bunga besar2 sempena rosalinda suka pakai bunga besar kat telinga hihi.

Masa raya tahun 2006, musim kain jalur2. Nampak macam sama, tapi sebenarnya lain. Ada yang jenis nipis, mudah pecah, murah. Kalau tebal sikit, tahan lasak dan mahal sikit. Masa ni pulak aku tak keje. Adoiii kena jahit baju femli yang kebanyakannya jenis jalur2 ni. Pulak tu, derang beli 4 meter je. Kalau kecik molek comel macam aku takpe la. 3 meter setengah pun cukup. Ni, nak kena ikut ira jalur2 tu. Kain pun nak kena selari. Mana nak cukup. Sampai kena sambung2 kat montot (dah macam pembedahan plastik ambik kulit peha letak kat pipi plak). Stress gue. Aku takde beli kain jalur2 tu masa musim raya tersebut sebab aku tak suka beli kain ikut musim. Nak selamat, beli jenis fabrik yang standard, boleh pakai sampai bila2.

Raya 2007 pulak musim baju benang hitam. Memang la sedap pakai, tapi tukang jahit ni yang tak sedap menjahit. Pulak tu ada versi stone pulak. Rasa nak mengamuk je kalau jarum patah terlanggar stone. Masalah kain benang hitam ni ialah sewaktu memotong. Dia licin dan menggelembung bila dilipat. Jadi, kadang2 bila dah siap potong, ukuran dah lari. Kalau tebuk leher tu, elok2 bulat macam epal, boleh jadi buah pear pulak. Sekarang ni pun ada kain jenis tu jugak, tapi dia dah tak pakai benang hitam, tapi kaler biasa. Bengkek betul aku dengan kain tu.

2008 aku dah lupa sebab dah berenti menjahit secara komersial. Dan baju aku sendiri memang takkan ikut musim. Eh, bukan musim kain songket seciput2 ker? Alaaa kain yang macam songket tapi dia anyam kat tempat bunga tu jek. Saing2 dengan tu, ada songket vietnam la, india la, thailand la. Kelakar je dengar cerita kawan aku. Dia beli kain songket tu suh mak dia jahit. Sekali mak dia ingat benang (yang disulam jadi corak tampuk manggis segala tu) kaler gold tu ialah benang yang terlebih2 or terlekat kat kain tu. So, dia cabut la selai2, sampai la berlubang baju kawan tu hikhikhik. Selain tu, time tu jugak musim batik print. Merudum abis bisnes batik sutera gara2 batik nih.

Setelah aku perhatikan, rupanya ada beberapa jenis perniagaan kain. Ah sudah! Ni nak tulis entry versi analisis kah? Sabo je la ek. Aku tengah takde idea segar. Ni pon terpaksa edit draf2 lama hahaha.

1. Kedai kain berkayu2

Ni biasanya perniagaan besar macam jak3l, kamdar, nag0ya, gulati5. Cara derang display ialah dengan menyusun kain2 itu dengan kayu asalnya. Maknanya kalau nak beli lebih dari 4 meter pon boleh. Dia kira harga permeter. Untuk memilih, kita biasanya akan tengok satu persatu pada kayu dan cuba memadankannya ke badan. 'Oh, cantik'. Atau, 'nampak cantik, tapi bila dah lekat kat badan, macam tak cantik pulak'. Itu kita yang cakap. Kalau budak SA tu, dah komfem dia akan cakap, 'dah siap baju ni cantik kak. Kulit akak putih, kaler apa pun cantik'. Kadang2, SA tu sendiri melilit kain tu ke badan mereka. Saper nak beli nih? Eh, tapi kalau beli batik, memang tokei kedai yang lilit ke badan sendiri. Abis tu, takkan nak belit2 kat badan kastemer tu pulak kan? Melainkan kastemer tu sendiri yang mintak. Sebab biasanya dia akan ikat bahagian kain kat pinggang, kemudian belit kat badan sekali. Dah macam patung cendana dah. Itu pun dia akan pikir sejenak, kang tercalit lipstik ke maskara kastemer tu ke, boleh kasi pantun pecah kaca pecah gelas tak? (once broken considered sold).

2. Kedai kain kayu + pasang

Ini kedai jenis sederhana besar. Kalau kat bp ni, macam bintang emas, kahbee (dah tutup kot). Kalau kat kota banyak ar contoh. Tangkak, nilai 3 pun banyak jenis ni. Selalunya bila memilih, kita akan mendongak untuk tengok kain pasang yang dah siap dipotong sepasang sepasang. Pastu kalau macam menarik, boleh la suh dia turunkan. Tapi kalau jenis kedai begini, dia ada kain kat kayu, so, instead of dia turunkan, dia akan ajak kita masuk ke dalam dan tengok kat kayu. Dan di sini, umpama jerat sudah mengena. Mata ko akan rambang dan...

3. Kedai kain pasang

Ini versi kedai kemboja kalau kat kota. Dan jenis aked2 jalan tar dan masjid india nun. Kalau kat bp ni, jenis2 yang kat belah2 pasar sana tu. Kain yang didisplay tu dah siap2 potong sepasang sepasang tinggal pilih dan bayar jek. Kalau nak beli lebih dari 4 meter? Entah, tak pernah pulak aku. Kena beli 2 pasang la kot. Biasanya derang beli dengan pemborong sekodi2.

Antara banyak2 kedai, aku takde fevret tertentu. Ikut mood. Tak kira la kedai mana pon, probability untuk pakai boria dengan jiran tetangga adalah sama. In fact, aku pernah sama corak baju dengan sil dan biras ku. Sebelum aku kawen lagi. Dan kalau dengan biras tu, memang ada 2 pasang yang aku temui. Tu kebetulan dia pakai time aku ada. Yang aku tak tau tu, tah2 lagi banyak. Jenis fabrik je lain. Bukan songket. Kalau songket memang la komfem ramai yang sama. Cuma aku nak bagi tips membeli kain pasang. Tah betul ke tidak, tak tau la.

1. Jangan pandang rupa semata. Pegang dan uji kain tu sebelum beli. Senang je, try tarik2 atau gonyoh2 dengan 2 tangan kat hujung kain tu. Buat dengan kasar yea. Kalau pecah, sila la lupakan. Nanti, belum sempat pakai lagi dah tetas siap2 (semasa jahit). Aku terkagum minggu lepas bila SA satu kedai kat nilai 3 tu tarik2 kain dengan ganas dan sangat kuat demi membuktikan kepada ku bahawa kain tu tahan lasak. Erkkk tapi aku tak beli sebab tak cantikk hehe.

2. Cantik dimata ku belum tentu cantik dimata mu. Cantik itu subjektif. Jangan terpengaruh sangat dengan cakap orang, especially SA. Ikut je kata hati. (ni bukan tips, dah macam luahan perasaan jek).

3. Sale di cawangan2 jak3l tak boleh percaya hehe. Kain baru dia adalah mahal jika dibandingkan dengan kualiti. Dan yang murah adalah yang outdated. Itu lah bahaya nya membeli kain sekali sekala. Kain lama pon boleh disangka kain baru. Last week aku jumpa kain yang sebijik sebijon dengan baju kakak ku (yayu - kaler hijau yang orang jahit sekali dengan baju yang repair zip aritu) masih tergantung di dalam kedai. Baju tu aku jahit pada tahun 2006. Can you imagine? So, buat survey tentang trend terkini.

4. Owh, tahun ni musim apa ek? Selain cotton, corak2 adalah abstrak. Fabrik yang juga in untuk tahun ini ialah errr apa tah yang ada bau wangi tuh. Aku tak suka pulak sebab colornya semua gelap dan tak nampak corak. Aku suka yang cerah. Dan corak baju aku mesti jelas. Kalau bunga mesti nampak bunga, kalau abstrak, nampak abstrak. Kira kalau belajo pendidikan seni, tajuk garisan itu penting. No wonder la aku suka batik, kan? Chiffon matching pon ok. Ermmm, chiffon masih relevan untuk tahun ini. Tapi, staf gomen jangan buat2 lupa yea. Circular tahun lepas ada cakap, takleh pakai baju species sifon/opel ke tempat keje. Nak pakai, gi kenduri kawen ke, open house ke, je. Opel? Nope. Bukan untuk raya ini tahun. Corak berkaki pon tengah in sekarang. Biasanya bunga nya macam 'pokok2 bunga tumbuh di kaki mu' gitu. Bukan hati je ada taman. Badan pon bertaman juga. Taman bunga lagik.

Ok, itu je yang ingin dikongsi bersama. Selamat membeli baju raya!

p/s foto di atas ialah baju kegemaran ku raya tahun lepas. what a taste...

Eh cop!!! Tadi kan aku kata aku suka kain chiffon georgette kan? Now let these pics tell you why...

Ini yang pertama, aku beli dari forum wmc pada tahun 2007 dari forumer bernama 'pinkr0ses'

2008, aku beli lagi dengan dia. Tema raya tahun ini ialah oren (termasuklah rumah)

2009 aku beli lagi dan lagi dan lagi (+ next 2). Ini sempat dijahit sebelum raya

Yang ini dan seterusnya baru je siap baru2 ini

Ni yang terbaru. Tapi aku agak menyesal dengan yang ni sebab corak dia macam penyakit. Ewww macam gatal badan aku bila pakai. Tapi terpaksa pakai jugak. Konsepnya, jangan pandang bawah/badan. Yang ni versi heavy CG. Tebal sikit berbanding yang 2 di atas.

Apa2 pon, yang pertama tu adalah yang paling terbaik sekali amat. Cinta pertama gitu.Aku rasa aku suka kain ni sebab bila dia print corak tu, kalernya akan masuk betul menjadikan ia kelihatan lembut. Tapi, memang lembut pun kain ni. I loike!

Aku rekemen sangat beli CG dari dia nih. Tapi akhir2 ni takde corak yang aku berkenan. Dia pun baru je sambung bisnes dia selepas cuti bersalin agak lama.

p/s2 korang yang tempah baju tu beli je lah ikut suka ati korang, takyah pikir susah senang nak menjahitnya. aku je yang terpaksa cerewet pilih yang senang jahit only :( .

Wednesday, 16 June 2010

Goal!!!

Jangan terkejut ler malam2 kalau dengar jeritan ini dari taman w1r@ j@y@. Kerana malam semalam, derang dah memasang kuali estro di pondok 5rs. Sabo aje aku.

Tak tau kata apa. Kiut, bahaya, ngeri atau comel?

Nampak rileks je budak ni dok belakang ni. Mesti syok, luas pemandangan.

p/s Owh, p0rtugal tak terel la. Susah betul nak dapat bola. Bila dah dapat, sekejap je dah kena serbu ngan 2-3 orang iv0ry c0ast. Dalam perjalanan bola nak sampai kat kawan pon boleh dipintas dek iv0ry. Camne ni do-do? Dah la siang2 dah dapat kad kuning. Jangan gaduh2 ek do.


Tuesday, 15 June 2010

Tak Tau Nak Letak tajuk Apa


Lamanya birthday!?

*********

Spoil! Aku dah tak rasa kebebasan menulis sepenuhnya lagi. Ko umpama ISA* atau pon suruh@njaya k0munikasi dan multimedi@. Kau ibarat hantu kau menghantui ku lalala. Siapakah ko itu? U know who you are.

*********

Perasaan bercuti di rumah disaat orang lain pergi bekerja adalah berbeza dengan perasaan bercuti ke mana2. Kesan psikologi yang sangat nyaman. Lebih kurang sama dengan perasaan tidak bekerja.

Jumaat lepas, aku ambik cuti untuk mengikut encik hairul ke kl. Dan demi nak mengelakkan aku merungut pagi isnin sebab penat balik2 je terus gi keje, aku ambik cuti hari isnin gak. Dah pasang niat siap2, nak tido, lepak, terbongkang je ari isnin tu. Oh, i deserve it dowh. Setakat 6 bulan tahun ni, baru sehari aku mc. Itu pun boleh kira separuh hari je sebenarnya. Dan aku takde pon ambik cuti sepanjang sesi persekolahan ini. Ada la aritu aku cuti 2 hari time derang cuti mid sem seminggu. Lagi pun, cuti aku untuk tahun ni masih tak luak lagi. Masih >30 hari. Eh, kepada saper yang aku nak justify tah?

Jadi, hari khamis malam, kami bergerak ke nilai. Macam biasa. Sebelum bertolak, tengok numbers dulu. Cemana aku nak layan welkap eh? Tiap2 ari pon ada citer best2. Jangan suh aku tengok ulangan sebab belum tentu lagi masa ulangan tu aku dapat tengok. Tak elok bertangguh eheh. Aduhhh malam ni do-do nak perform pukul 10pm, tapi nak tengok NC!S!!! Ok ok kena tetapkan pendirian. Welkap 4 tahun sekali. Dan tengok ulangan bola tak sama dengan ulangan nc!s ok. Debaran nya lain kan? Okeh, on the way ke nilai, kami singgah makan di sr! gading hehehe. Bunyi macam jauh je ek? Padahal kuar2 je rumah terus jumpa. Sampai2 je, terus tido.

Esoknya, lepas jumaat, encik hairul balik. Dah abis kelas. Siap2 dan terus ke midveli. Dah setahun lebih tak jejak ke situ. Sampai2 kat sana, terus cari makan. Lapar gilos. Dah pukul 6pm kot time tu. Dari pagi aku makan roti seketul jek. Lepas makan, pusing2 ronda2. Hasil tak berapa memberangsangkan. Cuba cari sunglass untuk encik hairul pulak. Ewah ewah ni saper punya besdei nih? Dia pulak yang nak yang lebih mahal dari aku punya. Ada lah dalam 3-4 kedai optik yang kitorang masuk. Dan setiap satu, kami dapat ilmu2 baru terutamanya berkaitan sunglass la kan. Yo yo o je lebih. Belinya tidak.


Mee kari kerang. Ok ok saja

Soto ayam old timer. Aku bayangkan soto = nasi impit. Tapi yang ni ada la nasi impit 2-3 ketul, tapi lebihnya mihun

Sabtu, kami keluar pukul 11.30am. Lepas brunch di old timer bangi (ni pengaruh blogger la nih), terus ke umah abang tp. Tak seperti yang dijangka, baby itu tidak bernama fafifufefofe. Mesti takut kena ejek ngan kengkawan kot kat sekolah nanti hihi. Lepak2 situ sekejap, kul 3.30pm kami pon balik. Bukan balik rumah la. Lawan bagi datang = balik. Terus kami ke h0us dep0t. Biasa arrr. Aku kan, selagi tak pergi, tak puas ati je tak tau cemana keadaannya. Parking singgit sejam. Kesimpulannya, dia bukanlah pesaing ik3a. Jauh beza. HD ni boleh la dikatakan kedai hardware cum kedai cat cum kedai elektrik cum kedai peralatan dapo dan bilik mandi cum kedai tiles cum nursery cum kedai perabot cum kedai lampu blablabla. Kira pusat sehenti untuk sesiapa yang nak buat rumah atau masuk rumah lah. Semua benda berkaitan rumah ada kot. Mak bapak je tak jual. Dan macam2 jenama pon ada. Aku tak explore semua sebab macam takde benda nak beli plus pikirkan parking singgit tu jek.

Muhammad Rafiq. Terbayangkan pelakon citer azura dan diari ramadhan rafiq hehe

Dari situ kami ke 1utama. Takde la lama sangat tak pergi sini. Last rasanya masa aku tengok heri p0rter. Tahun lepas la kot. Ok, lenkali ingat, parking kat sini singgit for the first 6 hours. Kami kat situ tepat2 6 jam kot. Kat midveli pulak singgit for the first 3 hours. Masuk 1 utama ni sebenarnya memerlukan 1 hari kot kalau nak pergi semua. Ni aku pegi 6 jam pun dapat 2 level jek. Itu pun sebab dah sakit kaki. Nak pengsan! Kat sini jugak kami masuk 3-4 kedai optik. Still tak beli. Sebenarnya yang menjadikan tak beli tu ialah, masa kat midveli lagi, encik hairul dah berkenan ngan cap 'reban'. Elok la tu. Aku cap ayam, dia cap reban. Ok, cap tu je pon dah over bajet, belum campur spec 'polarized + sporty + ringan' yang diingini itu. Oleh kerana yang nak membayarnya ialah mrs hairul, memang la tak dapat dek... Siap ugut lagi, nak sunglass je ke, nak sunglass + n5800? Muahaha bijak tak? Padahal yang + tu macam dah tak jadi pon.

Keluar dari situ, dah malam. Mana kita nak tido nih? Takmo lah asik menompanggg jek. Besdei girl lagi pulak kan. Jadi, kami pusing2 la mencari hotel. Malam minggu, cuti sekolah, kebanyakannya dah full. Sibbaik lah dapat jugak kat jalan tar nun. Boleh lah... janji tak tido ala caravan. Malam tu, kami tengok bola nigeria lawan errr aper ek? Argentina kot?

Besok nya, ahad. Misi jalan tar pulak. Kaki belum betul2 'sembuh' nih. Oh, h0uz dep0t tu nak bukan kat depan mara tu. Alaaa yang bazaar apa yang tak jadik sangat tu. Ada kk home dec0 aritu, sekarang dah tutup.

Aku jalan sampai area toilet cantik tu jek. Macam nak tercabut kaki aku. Kalau jalan je takpe jugak. Ni masuk depan, kuar belakang (aked). Siap ngan kamdar pon aku terjah. Oh, aku masuk kamdar sampai tingkat 4 tau. Tempat langsir2 tu. Aku kuar2 je lif, aik? Puting beliong ke haper nih? Banyak langsir2 yang tumbang. Ala2 domino gitu. Huru hara sekejap aku tengok tempat tu. Bukan la orang yang huru hara. Keadaan langsir tu yang huru hara.

Kiut je kekdah promosi mekdi itu

Lepas makan, kami pun nak balik. Masuk la sog0 sekejap. Pastu masuk pertama. Isy, nostalgia betul masuk tempat nih. Dulu aku tengok wayang titanic kat situ lah. Sekali lagi, kami masuk kedai optik. Dari satu kedai ke satu kedai, harga barang yang kami nak tu semakin kurang. Last2, satu kedai ni leh dapat lagi murah. Ok lah. Malas dah aku nak masuk kedai ni lagi. Selagi tak beli, selagi tu lah aku terpaksa masuk lagi, kan? Boleh jadi sampai ke utara pun akan cari kedai optik. Jadi, kami settle kan di situ saja.

Pastu, kami terus balik. Ni baru betul balik yang menuju ke bp. Tapi, singgah dulu kat nilai3. Hoyeh hoyeh! Aku dah beli karpet raya. Bukan kat kilang karpet raya tu. Karpet untuk hari raya. Lepas maghrib baru kami balik betul2 punya balik. Tak kisah pon balik malam sebab esok cuti, yeay!

Eh eh, macamana sambutan hari jadi ku? Ada aku tulis? Takde kan? Maknanya memang tak de la. Tak kisah pon.



Saturday, 12 June 2010

Selamat Hari Lahir N0rasiah!

Thursday, 10 June 2010

Re-Publish Entry : 1 Rejab = Isnin, 14hb Jun 2010

BULAN REJAB

Bulan Rejab adalah bulan Allah swt. Let's overview ada apa di sebalik bulan Rejab itu.

Diriwayatkan bahwa Rasulullah saw telah bersabda, "Ketahuilah bahwa bln Rejab itu adalah bulan ALLAH swt, maka

1. Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH swt

2. Dan barang siapa berpuasa pada tanggal 27 Rejab /Isra Mi'raj (Sabtu, 10 Julai 2010) akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa

3. Barang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH swt

4. Barang siapa yang berpuasa 3 hari iaitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab (14, 15, 16 Jun 2010) maka ALLAH swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat

5. Barang siapa berpuasa 5 hari dalam bulan ini, insyaallah permintaannya akan dimakbulkan Allah swt... InsyaAllah

6. Barang siapa berpuasa 7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa lapan hari maka akan dibukakan 8 pintu syurga

7. Barang siapa berpuasa 15 hari dalam bulan ini, maka ALLAH swt akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH swt akan menambahkan pahalanya."

Sabda Rasulullah saw lagi : "Pada malam Mi'raj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya pada Jibril as "Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?" Maka berkata Jibrilb as "Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab ini."

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita :"Ketika kami berjalan bersama-sama Rasulullah saw ke sebuah kubur, lalu Rasulullah saw berhenti dan beliau menangis dengan amat sedih, kemudian beliau berdoa kepada ALLAH swt. Lalu saya bertanya kepada beliau "Ya Rasulullah, mengapakah engkau menangis?" Lalu beliau bersabda, "Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kuburnya dan saya berdoa kepada ALLAH swt, lalu ALLAH swt meringankan atas mereka." Sabda beliau lagi "Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari dan beribadah satu malam saja di bulan Rejab nescaya mereka tidak akan disiksa di dalam kubur." Tsauban bertanya "Ya Rasulullah, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rejab sudah dapat mengelakkan dari seksa kubur?" Sabda beliau "Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan solat malam sekali dalam bulan Rejab dengan niat karena ALLAH swt, kecuali ALLAH swt mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan solat malam satu tahun."

W0rld Cuppy


Nak sokong siapa ye? Dulu masa 2002 aku sokong england sebab bekem. 2006 pulak, aku sokong germany sebab ada mil0slov kl0se. Henskem! Sekarang aku dah decide nak sokong cristian0 ronald0. Tak kisah lah dia negara mana. Oh, portugal eh? Ewww tak glemer pon? Tapi takpe. Portugal pernah main gaduh2 ngan holand masa welkap 2006. Siap aku berlagak lagi ngan encik hairul sebab dia tak tengok game tu live. Kalau tak salah derang main kul 2-3 gitu kot. Dulu aku kompius. Sekejap holand, sekejap netherland, sekejap belanda, mana satu nih? Rupanya sama jek.

Alaaa best nya welkap yang lepas sebab aku tak kerja. So, boleh la layan bola sampai ke pagi. Sekarang pun boleh jugak, cuma tahan je lah mata tu besok gi keje. Tapi, yang lega sikit, minggu depan, student exam dan selepas tu derang cuti 2 minggu. Jadi, pergi kerja pun takde lah stress sangat. Isy, tapi, betul ke aku nak tengok bola pepagi buta tuh?

Kalau berpandukan jadual perlawanan kat buku estro, derang main setiap hari jam 7 malam, 10.30 malam dan 2.30 pagi. Kalau satu game +- 2 jam, bererti, akan ada gap dalam sejam setengah, dan yang terakhir tu akan tamat jam 4 pagi. Jap, nak kira. 4, 5, 6. Aiyak? Tido 2 jam jek? Tapi tu kalau minggu pertama ni. Derang main league. Pastu, dah mula main kalah mati, mesti ada masa tambahan, penalti dan sudden death kan? Mesti lah lagi lama kot? Ermmm, tapi kalau dah last2 tu biasanya 1 hari ada 1 game je kot. Ok ok mula2 je kot jadual tight. Hehehe macam lah aku yang main. Tengok je pon. Tah2 tengok 5 minit dah tertido. Wait and see. Kalau game tu best, mungkin aku akan buat review. Sebelum tu, nak kena wat revision dulu. Nak tengok ngan orang lelaki ni, kena lah masuk ke dalam dunia derang.

Dengar tak berita pasal pengadil mesia tu? Sukimi ke haper nama dia tah. Biasa lah, aku malas nak gugel2. Tulis main ikut sedap jek. Ok ok, dah gugel, subkhidin namanya. Dekat2 la tu, ada su-su. Tah2 memang orang panggil dia encik su, pedulik haper nama betul dia, kan? Oh, dia cikgu sekolah vokay nib0ng tebal ek? Ironiknya! Baru je aku wat entry pasal sekolah vokay, kan? Aku ada tengok berita masa sesi pemilihan pengadil tu. Bila kuar berita, dia cuma jadi pengadil keempat, baru lah aku tahu bahawa wujudnya pengadil keempat dalam bola sepak ini. Setahu aku pengadil ni ada 3 jek; yang kat tengah tu satu, dan dua penjaga garisan. Mana pulak datang pengadil keempat ni eh? Apa yang dia buat? Selalunya pengadil yang kat tengah pakai baju hitam tu je yang orang ingat. Encik hairul kata, derang ni duk kat luar padang dan menjaga di luar padang. Dia jaga pengurus2 dan jurulatih2 jugak. Oh, ada peraturan juga ek untuk coach dan manager nih? Ye lah, kang orang 22 orang tu sibuk lari2 kejar bola kat tengah padang, derang2 ni gaduh pulak kan. Tu yang pengadil keempat ni perlu ada. Pastu, kalo ada tukar2 pemain, dia la yang tukang angkat papan nombor tu. Ek? Ye lah kot. Macam tak best je? hehe. Anyway, aku dah siasat (wahhh best nya, ada blog yang sesuai untuk aku membuat revision!) dan, inilah sebenarnya tugas pengadil keempat:

Pegawai Keempat boleh dilantik di bawah peraturan pertandingan dan menjalankan tugas jika salah seorang daripada tiga pegawai perlawanan tidak dapat meneruskan tugasnya, kecuali seorang penolong pengadil simpanan dilantik. Dia akan membantu Pengadil pada setiap masa.

• Sebelum pertandingan dimulakan, pengelola akan menyatakan dengan jelasnya, jika Pengadil tidak dapat meneruskan tugasnya, sama ada Pegawai Keempat mengambil alih tugas sebagai Pengadil perlawanan atau sama ada Penolong Pengadil Kanan mengambil alih sebagai Pengadil dengan Pegawai Keempat menjadi Penolong Pengadil.

• Pegawai Keempat membantu tugas-tugas pentadbiran sebelum, semasa dan selepas perlawanan seperti yang dikehendaki oleh Pengadil.


• Dia bertanggungjawab menolong melaksanakan prosedur penggantian semasa perlawanan.


• Dia mempunyai kuasa untuk memeriksa peralatan pemain gantian sebelum mereka masuk ke dalam padang permainan. Jika peralatan mereka tidak mematuhi kehendak Undang-undang Permainan, dia akan memberitahu Pengadil.


• Dia menyelia pertukaran bola apabila perlu. Jika bola perlawanan perlu ditukarkan semasa perlawanan, dia menyediakan bola lain atas arahan Pengadil, dengan itu mengurangkan kelewatan dengan kadar minimum.


• Dia mesti memberi petunjuk kepada Pengadil jika ada pemain yang tersalah diberi amaran kerana tersilap indentiti, atau apabila pemain tidak diperintah keluar setelah kelihatan diberi kad kuning kedua, atau apabila kelakuan ganas berlaku di luar penglihatan Pengadil dan Penolong Pengadil. Walau bagaimanapun Pengadil masih berkuasa untuk membuat keputusan di atas semua maklumat yang berkaitan dengan permainan.


• Selepas perlawanan, Pegawai Keempat mesti mengemukakan laporan kepada pihak berkuasa yang berkenaan tentang sebarang salahlaku atau insiden lain yang Pengadil dan Penolong Pengadil tidak melihatnya. Pegawai Keempat mestilah menasihat Pengadil dan Penolong-penolongnya tentang sebarang laporan yang dibuat.


• Dia mempunyai kuasa untuk memberitahu Pengadil sebarang kelakuan tidak bertanggungjawab oleh mana-mana penghuni kawasan teknikal.


• Seorang penolong pengadil simpanan boleh juga dilantik di bawah peraturan pertandingan. Tugasnya hanya untuk mengambil alih tugas penolong pengadil yang tidak dapat meneruskan tugasnya atau untuk mengganti pegawai keempat, seperti diperlukan.

Ok, berat lah juga tugasnya. Aku rasa, komfem besok south afr1ca lawan mehiko, aku akan tengok je kat tepi padang, kot2 nampak cikgu su ni (kalau dia enterframe la). Mesti ada punya derang tukar2 pemain kan hehe.

Dalam setiap welkap biasanya akan ada sorang pengadil yang menyerlah. Biasanya bila ada kontroversi la. Nak kata hensem, macam tak perasan la pulak ada pengadil yang hensem. Lagi pon, tak sempat nak tengok pengadil. Baik tengok cristian0 ronald0, kan? Masa welkap 2006 ni ada pengadil yang suka bagi kad. Kita tengok kali ni, ada tak encik tu. Eee tak sabarnya nak tengok welkap! Aku suka welkap sebab dia main sebulan jek, pastu dah abis. Kalau liga2 tu leceh nak tunggu berbulan2. Kalau tengok pon time final je.

Ok, good luck do-do (nama manja cristian0 ronald0 hihi). Jumpa kamu di stadium estro!



Wednesday, 9 June 2010

Orang Gila Tu Beli Sunglass!

Sambungan hari ahad lepas. Dari tangkak, kami terus balik. Petang ahad masih di dalam kereta adalah tak best. Sepatutnya pada waktu ini aku sedang berehat di rumah. Dah lah baju tak gosok lagi. Ya, 'baju tak gosok lagi' adalah perkara yang berada di dalam kepala aku setiap hari ahad. Obses sungguh terhadap penggosokan baju.

Sampai di bp, teringat nak tengok 'sale' langsir 'beli 1 meter, percuma 1 meter' kat pr1ma m0da. Mana lah tau kot2 semua langsir yang ada di kedai tu diberi tawaran sedemikian kan. Terus bangkrupt hahaha. Sampai di situ, aku pun terus naik ke tingkat atas. Lorrr yang dimaksudkan tu sebenarnya hanya untuk satu jenis langsir je. Dan tak cantik pon huahuahua. Berani lah dia offer cenggitu kan. Selain tu, kain lebih2 pun diberi tawaran yang sama. Hek elehhh. Berapa lah sangat kain lebih yang ada kan. Paling kuat pon 3-4 meter kot. Satu panel tingkap pon takleh cover. Isy, cemana aku boleh terjebak masuk pr1ma m0da tu ek? Dah tentu2 sale dia memang tak boleh dipercayai. Isy isy isy.

Masa aku jalan tengok2 langsir tu, orang memang tak ramai. Jadi, SA dia pun asik pandang2 jek. Dalam ati aku, nampak sengkek sangat ke aku nih? Tak lama, aku pun turun. Kot2 derang ingat kot aku dah 3-4 kali tengok kain langsir tu tapi tak beli2. Terus aku masuk nag0ya pulak. Tengok2 kain pulak. Tengah aku melilau, tiba2, ada sorang budak kecik ni, tengok kaki aku. Dan dia tengok 2 kali! Aku pon, e'eh, kenapa pulak budak ni? Bila aku tengok je kaki aku, aku rasa macam nak menyorok! Aku pakai kasut sebelah lain sebelah lain! Kalau ada mask memang aku dah pakai dah. Malunyaaa!!! Dah lah satu kaler krim, satu kaler coklat gelap. Memang obvious sangattt. Dah macam orang gilak dah! Patut lah orang kat pr1ma m0da tadi asik pandang2 jek. Cepat2 aku call encik hairul, "cepat!!! jom balik!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Aku rasa, jauh nyaaaaaa lah jalan nak keluar dari situ. Dah sampai kat kereta, tiba2 dah tak malu pulak. Ada hati nak jalan2 lagi tu. Alah, orang dah lupa kot. Kami pun masuk ke kedai menara optometris. Aku rasa, seumur hidup aku, ini yang pertama kali aku masuk kedai cermin mata. Eh, pernah kot buat pemeriksaan mata percuma tapi kat luar kedai (ruang legar mall). Kira tak pernah masuk la tu kan.

Tujuannya ialah nak membeli sunglass. Jakun betul. Kononnya teringin nak pakai yang original, yang melindungi mata dari sinaran ultra ungu. Yang aku ada selama ini ialah sunglass cap 'CHANEL' ayam yang berharga seploh hengget hehehe. Asal boleh je. Dah lah cap 'CHANEL' ayam, dah terkopek2 pulak coating nya. Kadang2, bila aku pakai, terlekat plastik coating tu kat muka. Huh! Memalukan jek.

Tengok! Tak ke huduh tu?

Ayam pun malu nak ngaku cap dia kot

Dah bergulung2 lagi!

Kat 'glass' nya pun dah calar balar. Sian aku tau. Orang semekin, makan sebikut, tido semejid, naik sebikal.

Bajet nya tidak lah seberapa. Jadi, beli pon yang up sikit je dari cap ayam. Kedekut sebenarnya huhuhu. Tapi, susahnya nak pilihhh! Yang menjadikannya susah, sekali lagi. Cerewet!

Macamana lah aku tak cerewet. Yang aku suka, less 20% jek. Yang aku tak berapa suka, less 40%. Mana boleh benda yang best itu mahal? Errr sebenarnya yang less 40% tu pun bila dah ditolak, sama je ngan rege yang less 20% selepas ditolak hehehe. Tapi, perasaan membeli benda yang mahal berdiskaun 40% dengan benda yang murah berdiskaun 20% adalah berbeza. Dengan kata lain, harga asal yang aku suka tu lebih murah dari harga asal yang aku tak berapa suka. Apa kes nak beli benda murah2 nih? Uhuksss kompius.

Ok ok, aku saje je membesar2kan. Sebenarnya yang menjadikan aku cerewet tu sebenarnya bukan pasal hargannya. Cewahhh banyak no duit ko? Tapi, yang aku telitikan ialah tentang keselesaan ketika memakai sunglass itu. Ada yang aku suka designnya, polarized, tetapi tak selesa dipakai. Rasa sakit di tepi tengkorak dan tak melekap pada muka. Boleh bergerak2 pulak. Leceh la kan kalau asik nak jatuh2 jek. Dah le hidung tak berapa nak mancung kan. Mungkin cangkuk (ke haper orang panggil tah) tu tak menyangkuk di telinga kot.

Satu lagi pulak, selesa, tapi kecik sikit. Aku nak yang besarrr punya. Dia kata, "Ni macam fasha sandha pakai". Errr bila masa pulak dia tengok fasha sandha pakai sunglass tu? Dia bff FS ker? Ke fasha sandha jadi duta sunglass itu?

Yang satu lagi, cantik, melekap pada muka, tak kembang sangat, besar, tapi sakit kat tengkorak.

Ada tu pulak, cantik, melekap, besar, tapi, macam goggle rupa eh.

Akhirnya, yang aku beli tu, selesa (as in, tak sakit dan sekali pakai je, dia terus tak bergerak), besar (memang macam lalat), melekap (kerling kiri kanan pon tak nampak nur cahaya), lain dari yang lain (frame nya ada corak tekstur kayu), dualtone (dah macam bunyi tone telefon dtmf pulak - glassnya atas gelap, bawah cerah). Cuma ada satu masalah. Bila aku pakai dalam seminit gitu, tiba2 pandanganku kabur.

Bukan, bukan aku pitam. Dia kata, kalau ada migrain memang tak boleh pakai yang kaler coklat. Nanti pening. Tapi aku takde migrain dan glass tu pon bukan kaler coklat. Yang mengaburi pandangan ku itu sebenarnya ialah wap dari pernafasan mataku. Oh? Mata pun bernafas ek? Tapi, kenapa sunglasses yang lain takde kuar wap pon? Alerrr cenggitu lah kan. Kalau kita dah suka tu, ada je. Kalau beli kasut pon cenggitu. Yang kita suka tu lah yang takde saiz.

Selepas dicuba berkali2 oleh beberapa orang (SA dan encik hairul), aku sorang je pon yang berwap. Pelik? Tapi, selepas dipikir2, ditimbang2, dah tentu2 aku nak pakai benda alah tu ketika panas terik matahari memancar kan. Mana ada wap dalam keadaan sebegitu. Bukannya aku nak pergi obersi ke haper kan. Kalau pergi pon, beli je lah yang lain. Ewahhh. Tak kosser aku. Rasanya ini sekali je lah kot aku beli benda alah nih. Bukannya compulsory pon.

Cumanya, dia tak polarized. Apa bezanya? Yang polarized ni, bila kita pakai, kita boleh nampak benda yang orang lain tak nampak dengan mata kasar. Takut, kan? Hihihihihihihihihihi. Aku bayangkan boleh nampak hantu huhuhu. Ok, sebenarnya benda2 tu pun bukan lah perlu ditengok sangat pon. Macam contoh yang dia beri, ada satu plet ni, kita tengok kosong je, tapi bila pakai polarized punya sunglass, ada gambar pemandangan di situ. Huh! Tak penting langsung kan? Lain lah kalau boleh nampak jawapan teka silangkata cepu emas ke kan? Tapi, kot lah betul boleh nampak sesuatu dari pandangan sudut ke-5, nak lah jugak aku. Walau bagaimana pun, aku punya takde polarized. So, boleh diam. Tapi nak suh encik hairul beli yang polarized la hihi.

Maka, jawapan kepada teka kacang bulan ini ialah...

Zoom out dari gambar teka kacang

Besttt!!! Pakai malam2 pun best. Tak gelap dan tak silau. Tapi, ada ke orang pakai malam2? Cukup lah sekali aku terasa 'gila'.

Keluar dari kedai, baru lah aku teringat balik kes kasut lain2 tadi. Kalau ada yang ingat dan nampak aku, agaknya dalam hati dia akan berkata,

"Orang gila tu beli sunglass!"


p/s sila berhenti membayangkan bagaimana rupanya aku tika memakainya.

Tuesday, 8 June 2010

Makan-Makan & Kenduri Kawen


Petang jumaat, tekak aku dah teringin nak makan ckt. Sebelum balik aku ajak encik hairul terus ke sana. Tapi, dia tak abis kerja lagi. Alamakkk. Lupa pulak yang dia ada keje kat sekolah vokay. Kalau aku tu, mesti dah rasa sebak2 sebab dapat kembali ke sekolah vokay, walau pun bukan sekolah sendiri, tapi dah nama sekolah vokay, kira lebih kurang je lah kan.

Bercakap pasal sekolah vokay ni, perasan tak korang yang banyak sekolah teknik yang dah bertukar menjadi vokay? Tak perasan? Atau tak ambik tau? Masa zaman aku dulu, 1995-1996, sekolah vokay ni ialah sekolah yang menawarkan latihan kemahiran, selain pelajaran biasa. Dan sijil spm mereka dipanggil spmv (eh, ke spvm?). Itu pun, derang takde belajo subjek pure science macam sekolah teknik. Fizik kimia memang takde. Setakat sains biasa jek. Sejarah pun tak belajo. Kalau add maths tu, dalam sekolah encik hairul, dia sorang je yang ambik. Wah! Sayang bangga dengan abang awww (tu gelaran masa sekolah. gedik!).

Selain tu, ada juga sekolah vokay yang offer latihan kemahiran semata2 kepada student yang tak pass pmr (takleh naik form 4). Errr tapi aku dah lupa la pulak, sejak bila yang pmr dah takde tak pass tak naik form 4 tuh. Masa aku form 3 masih ada lagi. Maybe time aku dah takde kot. Semua yang tak lulus pun boleh naik form 4. Haaaaaaaaaaaaaaaaaa a'ah la. Betul lah. Sebab ada kawan aku yang tak pass tapi dapat meneruskan persekolahan ke form 4, tapi dia dah tak nak sekolah, so dia berenti. Macam2 la sistem pendidikan sekolah kat mesia ni kan? Dulu memang biasa jumpa remaja 16 tahun yang dah tak sekolah. Nasib baik sikit dapat masuk vokay, ambik skm*. Boleh keje bengkel motor atau kereta (kalu ambik automotif la). Selepas 1996/1997 kot, sekolah mereka ditukar kepada sekolah teknik. Nak naik taraf kononnya. Ini lah salah satu kesilapan yang sedar tak sedar dilakukan oleh kepimpinan kita. Sebab apa? Dengan penutupan sekolah vokay ini, telah menutup peluang mereka yang agak kurang dalam akademik untuk mempelajari bidang kemahiran, sekaligus menyumbang ke arah kekurangan tenaga mahir dan separuh mahir di negara ini, yang secara langsung meningkatkan kemasukan pekerja asing mahir dan separuh mahir yang berduyun2 tiba ke negara kita! Kenapa dengan sekolah teknik? Sekolah teknik tu sebenarnya nak meramaikan mereka masuk uni dan uni bukan lah pusat latihan kemahiran! Ah, hanya mereka yang sezaman dengan aku yang faham kot. Mungkinlah, peluang masuk uni memang tipis sedikit bila sekolah vokay. Seperti yang aku katakan tadi, derang tak ambik kimia, fizik, add maths. Setakat diploma memang lah masih lepas, tapi, matrik memang tak lepas kot. Ek? Jadi, bila semua dah jadi teknik, memang terbukti, ramai yang berjaya masuk uni atau dengan erti kata lain, kurang yang masuk dunia kemahiran. Tu yang masuk aielpi ni semua budak sekolah biasa yang takde basic skill langsung tu.

Tetapi kini, tukar pemimpin, tukarlah dasar. Dah berjuta bang la, myanma, laos segala pekerja luar datang, baru lah sekarang mereka sedar bahawa tak guna mengeluarkan beribu2 profesional sedangkan kita ketandusan pekerja mahir dan separuh mahir. Lagi pun kan bilangan exec sikit je berbanding pekerja di bawah kan. Sekarang, sekolah teknik yang asal sekolah vokay sila tukar balik jadi vokay. Bukannya downgrade, tetapi dah tentu2 visi mereka berbeza.

Dan, tak semestinya bila sekolah vokay, kita tak boleh berjaya. Tak semestinya yang belajar fizik, kimia, bio dan add maths tu akan masuk uni dan jadi profesional. Sebaliknya, yang sekolah vokay juga boleh. Aku pernah disindir oleh kawan sekolah dulu. Masa tu kami terdengar lagu 'kekasihku di menara'. Lalu kawan ini berkata,

"Lagu ni sesuai lah untuk sesiapa yang boyfriend sekolah luar."

Ehhh sesedap mulut je ek.

Ok, abis dah. Kesimpulannya, petang itu, encik hairul yang bekas pelajar sekolah vokay bertugas di sekolah vokay bp sebagai pengadil (projek rekacipta kot) kejohanan antara sekolah2 teknik dan vokay peringkat nasional. Eh, tengok gambar kat bawah ni baru teringat yang aku nak cerita pasal makan2 ek?


Oleh kerana petang pun dah larut, kami keluar makan pada waktu malam. Konon keluar lepas maghrib sempat balik sebelum pukul 9 sebab nak tengok imam muda. Sekali, nana pulak datang. E'eh asik datang je lah pulak. Terpaksa gi jemput dia kat bus stand. Iya lah tu. Aku tak percaya sangat dia datang naik bas sebab pagi besok nya dia keluar ngan boyfriend naik motor. Pastu, balik pun kitorang hantar ke bus stand jugak. Ye lah tu...

Sampai kat kedai pak tam ni dah pukul 9. Tv pulak takde. Sibbaik lah masak ckt ni sekejap je kan?

Kedai ni menyediakan makanan barat juga.

Kali ni baru gambar sebenar

Sekali lagi, kurang masin. Tapi masih acceptable

Cili jeruk pun ada

Esok nya, aku ada jemputan di 3 tempat. 2 dekat2 sini, 1 lagi kat kluang. Tapi, tunggu punya tunggu punya tunggu, tak balik2 la pulak. Dah pukul 2, bayang pon tak nampak lagi. Bila aku call, pukul 3 baru siap katanya. Huuuuuu pukul 3 apa yang tinggal? Kalau ayam masak merah dah tinggal tulang je. Kalau kambing dah tinggal kuah je la. Last2, pukul 4 baru muncul orang yang ditunggu.

Jadi, kami keluar je lah macam biasa. Pergi makan kat benteng.

Mee bandung gerai no. 16. Tak sedap.

Tak macam mee bandung pon??? Kebabom!

Hari Ahad pulak, ada kerja lagi. Tapi pukul 11 dia dah balik dah. Alerrr ada ulangan ncis la pulak. Terpaksa tengok hehe. Sudahnya, pukul 12 baru bersiap2. Memula pergi jemputan kat parit baring. Pink! Erkkk rumah lelaki pun pakai konsep pink eh?


Pastu balik rumah dulu. Lepas zohor baru bergerak ke muar pulak. Lambat giler. Sah2 sampai sana dah bungkus2. Rumah kawan ni kat pekan rawang. Ada kenangan aku dengan tempat ni sebab dulu aku amik lesen kan kat tangkak. Dan rumah kakak aku kat pekan rawang tu. Ada la sikit2 kenangan dengan masjid 2 tingkat tu. Rumah member ni dekat dengan masjid tu. Memula kami dah berenti kat satu rumah. Puas ku intai2 dari jauh, tak macam rumah dia jek? Kad dia kaler merah, mesti lah konsep dia kaler merah ek? Yang tu kaler pepel. Sekali jumpa makcik pakcik ni pegang kad yang sama. Ooo kita dah salah rumah ni. Depan sikit lagi.

Sampai2, betul pun. Orang dah tak ramai. Lauk puak pun dah tinggal sikit. Alah! Kecik je mesia ni. Jumpa pulak kawan encik hairul kat sana. Wife dia sedara pengantin.

Selamat pengantin baru aisyah! (jangan mare letak gambo mata katup)

Dah terlanjur sampai ke tangkak (sekarang tangkak dah tukar nama kepada ledang. dia dah pecah daerah dari muar), kami terus ke pekan tangkak. Kot lah jumpa kain yang cantik. Isy, aku ni, pantang jumpa kain, mesti nak beli. Kata aritu dah potong semua kain untuk hari raya kan? Ni dah bertambah2 lagi.

Ermmm kan aku buat baju2 tu untuk hari raya kan. Mil ada cakap, buat baju awal2 ni memang la bagus. Nanti nak raya dah takyah sibuk2 lagi. Tapi, ada keburukannya juga sebab, bila dah siap tu, gatal je nak pakai sekarang. Memang betul pun. Sebab tu walau pun aku dah siap cantum semua, part leher aku biarkan dulu. Nanti dah puasa baru aku nak jahit. Ye lah tu...

Best ke shopping kat tangkak? Dulu mungkin lah kot. Tak jumpa nilai, tak jumpa jalan tar. Sekarang, biasa2 jer. Plus, kain dia macam lambat jek?

Abis?