BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 25 April 2012

Saya Seekor Ikan

Macamana nak terangkan eh? Aku baru je mendengar cd seminar tentang pengurusan berlandaskan islam oleh prof. dr sidekbaba. Sebelum dengar tu aku dah expect, mesti bosan giler. Sebab tu, walau pun cd tu aku dapat 2 tahun lepas, baru kini hati aku terbuka nak mendengarnya. Punya lah lama mengambil masa nak menerima hakikat keberadaan cd tu dalam lemari tuh.

Sekali dengar, ermmm memang bosan pun huhuhu. Bukan bosan apa la. Dia bercakap macam membaca teks dan mendatar je. Itu yang bosan. Tapi bila diperhalusi word by word, banyak juga yang berjaya masuk. Kira bosan tapi relevan la. Mana tau, besok2 aku menjadi bos ke kan hehehe, boleh lah diaplikasikan.

Salah satu daripadanya ialah tentang kisah ikan.

Dia bercakap tentang sifat ihsan yang dimiliki oleh Allah swt. Allah memberi rejeki kepada semua makhluknya. Contohnya macam ikan. Memang lah ikan tu kita nampak macam manusia yang mendapatkannya. Samada manusia yang tangkap atau pun yang membelinya di pasar. Tapi, walau pun kita rasa macam ikan tu kita yang punya, atau rejeki kita, hakikatnya kita turut berkongsi rezeki tu dengan makhluk yang lain.

Memula kita bawak balik ikan tu ke rumah. Kita siang. Kita tak ambik semua. Sirip, insang, sisik, ekor, perut nya kita buang. Kita masak yang bersih ajer. Yang lelain tu rejeki semut, kucing, dan sebagainya. Kemudian kita masak ikan tu. Goreng kunyit la contohnya. Dan kita hidang. Kita makan ikan tu. Tapi, kita tak baham semua kan. Kita asingkan tulang, kepala, ekornya. Kita makan isinya. Yang lelain tu, rejeki semut, kucing errr saper lagi yang makan tulang ikan ek? Saper2 lah.

Tak tamat di situ. Kita ingat, ikan tu dah masuk perut kita, dah tentu lah itu rejeki kita. Tapi, malam tu kita tidur. Bangun pagi besok, kita beri. Kuar lah sebahagian ikan itu ke dalam tangki kumbahan. Sikit je yang diserap oleh badan kita. Yang lelain tu rejeki ulat2 pula. Kan?

Renung2 kan. Selamat beramal. (tak tau nak buat conclusion cemana hihi)

Tuesday, 24 April 2012

Jangan Membandingkan

Abang, derang kan, yang gred 36, basic je dah 37. Yang gred 38 lagi lah, 47. Ayang je yang 2+. Sedih.

Takpe lah. Yang penting berkat. Sihat, tak sakit. Sikit, tapi cukup je kan? 

Ok lah, mari kiter solat bersama2.

Insaf.

Kuantan Parade ke Kompleks Teruntum?

Kisahnya 2 minggu lepas yang aku pergi kuantan kali kedua tu, aku ada pergi ke sebuah shopping complex berhampiran dengan hotel. Jalan kaki 3 minit jek. Masuk ke situ melalui parking lot. Belah belakang. Di situ, ada dstore, c00lblog dan banyak kedai2 macam samit batu pahat ni. Siap beli kasut lagi kat situ. Masa masuk dstore tu, dalam hati aku berkata, sebelah2 bangunan pun bukak pasaraya yang sama. Sebabnya, aku ingat tempat yang aku pergi tu ialah kompleks teruntum. Mati2. Aku tahu kat kuantan parade ada dstore.

Time on the way balik bp, dari jauh aku nampak, oh, kuantan parade duk kat belakang teruntum ni jek. Lain kali nak pergi lah. So, bila datang kuantan lagi minggu lepas, aku ingat nak lah pergi kuantan parade tu. Tapi, lepas pekena ikan patin, malas pulak nak berpeluh2 berjalan ke situ. Tak kisah lah.

Sekali masa nak balik, kami lalu kat sebelah kuantan parade tu. Tengok2, eh eh, la, ini lah tempat yang kiter pergi ari tuh. Kompleks teruntum kat sebelah dia. Lorrr rupanya aku dah pergi pun kuantan parade tu. Siap beli kasut lagi (tau, aku ulang ayat ni lagi sekali). Tah pape.

Thursday, 19 April 2012

Kisah Sukan, Senam dan Lari

Ramai betul orang pergi umrah sekarang ni eh? Kat opis aku ni pun, lepas sorang balik, sorang lagi pergi, sorang balik, sorang pergi. Macam berjangkit gitu. Retis pun ramai yang pergi umrah jugak ek? Tetiba aku rasa macam retis. Apakah?

Weekend lepas aku tak masuk periuk. Sebaliknya aku kena keje hari sabtu tu. Sebabnya, kan hari pekerja jatuh pada hari selasa, kan? So, seperti biasa, kalau buat kelas hari isnin pun, komfem beberapa ketul je student yang muncul. Baik lah bagi derang cuti terus. So, sabtu lepas kami keje ganti untuk 30 april nanti lah.

Yang bestnya, walau pun namanya kelas ganti, tapi takde kelas pun pada hari tersebut. Sebaliknya derang mengadakan karnival sukan macam tahun lepas. Siapa ingat aku merentas desa 10km yang macam separuh mati tu? Haaa tahun ni aku merentas desa lagi. Yeay! Laluan yang sama dengan tahun lepas. Cuma bezanya kali ni aku tak rasa pulak macam 10km. Macam 5km je kot? Apakah ini kerana stamina ku telah meningkat hasil dari kempen lari petang2 itu? Mungkin.

Sebab aku rasa steady je time berlari tu. Student lelaki yang lari dulu pun aku potong dengan selamba. Dan setiap kali aku memintas derang, mesti derang cakap, laju nyer puannn. Last2 aku jawab balik, bukan saya yang laju, tapi awak tu yang pelan. Hari isninnya ada student tanya aku, puan tak sakit kaki ke? Saya tak boleh bangun hari ahad, katanya. Hahaha. Nampak sangat tak pernah bersenam. Aku sakit kaki jugak. Sebab kengkonon nak pecah lemak lebih, naik bukit pun aku bantai lari. Sudahnya, sakit kat betis. Tapi hari selasa dah baik.

Sukan? Sedihnyer... aku tak dapat join sukan staf. Tak dapat nak berjuang mempertahankan kejuaraan bola jaring. Eleh... kalau aku takde pun derang boleh pertahan gak apa. Memang aku teringin nak masuk sebab lawan tu kat mersing. Rindu dengan mersing. Memula tu memang la aku turun training. Tetiba sakit gigi aritu. Kebetulan tarikh appointment (cabut gigi) itu jatuh pada hari pertandingan. So, bai bai la. Tapi, elok ler aku tak join, sebab aku rasa kalau aku join pun, kebarangkalian aku akan diturunkan dalam ketujuhan utama itu adalah tipis bak kulit bawang. Sebab coach derang bagi yang terel2 je main. Kesudahannya, derang dapat tempat kedua.

Final lawan team yang sama dengan yang lepas. Bezanya shooter kitorang dah berada di pihak derang pulak. Baru je pindah awal tahun ni. Kononnya itu faktor utama la. Tapi dapat masuk final tu pun dah kira ok sangat dah. Cuma tak dapat bawak balik piala je lah.

Sekian.

Monday, 16 April 2012

Uhuk Uhuk Uhuk *Sedih


Sudah Cukup Sudah

Inikah caramu membalas cintaku
Kau nodai cinta yang ku beri
Inikah caramu membalas sayangku
Kau lukai sayangku untukmu.

C/O Teganya kau menari di atas tangisanku
Kau permainkanku sesuka hatimu

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai disini saja
Daripada hati gelisah
Cintaku kau balas dengan dusta

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai disini saja
Daripada batin tersiksa
Lebih baik ku pergi saja

Tlah berulangkali kucoba mengalah
ternyata sabarku tak berarti untukmu

Ulang
C/O 3x




Saturday, 14 April 2012

Kalau PTPTPu...

Laaa ingat dah habis bayar, dah tak komplen lagi la pasal ptptpu ek? Tak laaa. Aku bukan nak komplen, tapi nak komen pasal isu terkini berkaitan ptptpu yang dibangkitkan oleh PR. Setuju tak kalau ptptpu dimansuhkan?

Apa maksud mansuh tu? Tutup opis ptptpu kat wismachaseperdana tu ker? Ke lupuskan hutang yang masih tertunggak? Atau kedua2nya sekali? Aku anggap kedua2nya sekali.

Aku setuju dan tak setuju.

Aku setuju kalau yuran pengajian dipercumakan. Tapi derang kata, dengan membayar yuran, student lebih menghargai pengajian mereka. Itu betul, tapi seperti yang dikatakan, yuran yang kena bayar tu cuma 10% je pun dari kos sebenar pengajian derang. Lagi 90% tu dah ditanggung gomen pun. Jadi, dah alang2 tu, tanggung je lah 10% lagi. Tak?

Aku tak setuju kalau derang jumudkan ptptpu. Atau meng'tak ada'kan ptptpu. Sebab pelajar perlukan duit terutamanya untuk sara hidup. Asrama terhad, kos sara diri tinggi (berukband, hiburan, makan, pakai), keperluan pembelajaran yang tinggi (wajib ada laptop kot, printer, buku, kertas), semua tu memerlukan duit. Bukan semua orang anak orang kaya. Memang lah ada anak orang kaya pun ambik ptptpu untuk bayar installment kete. Tapi ramai lagi yang serba kekurangan.

Sebagai langkah awal, aku setuju kalau dia mansuhkan kos pentadbiran. Dari 4%, turun menjadi 3% dan sekarang tinggal 1%. Eh, derang memang suka benda alang kepalang ni, kan? Elok di 0% je terus. Kalau bukan kepada semua pun, apa kata, kalau kiter keje ngan gomen, takde kos pentadbiran hihihi.

Yang kedua, bila yuran dah dipercumakan, dia boleh turunkan jumlah pinjaman yang diberi setakat untuk kos sara hidup. Dalam kes ni, budak uitm dah tak boleh enjoy2 la kan. Eh, tapi kan, ekceli memang tak patut tau budak uitm diploma terutamanya, ambik ptptpu. Sebabnya, derang dah lah makan free, yuran lak 2-3 ratus jek, asrama free (yuran asrama rm10 persemester - dulu - tapi tak kisahla dulu ke sekarang sebab dulu pun dah ada ptptpu ni). Tetiba dapat ptptpu purata rm400 sebulan. Kalau degree tu lain lah kan. Derang duduk luar. Itu pun ada gak degree yang duduk asrama, macam degree yang dari stpm/matriks. (eh, ni dah citer uitm pulak. aku memang ada 1 entry pasal uitm yang pending).

Kalau kita tengok kadar yuran universiti2 di malaysia ni, puratanya (kalau degree), lebih kurang 1.5k - 2k setahun. Dan itu adalah lebih kurang 1/4 dari jumlah pinjaman yang diberi oleh ptptpu untuk setahun (rm6500 / rm7000). Ini bermakna, daripada 100% yang diberi oleh ptptpu, 25% daripadanya dipulangkan balik kepada gomen dalam bentuk yuran. Cer bayangkan...

Gomen melalui ptptpu bagi loan 100% kepada student.
Dalam sekelip mata, 25% daripadanya dipulangkan balik kepada gomen dalam bentuk yuran pengajian.
Sebenarnya student dapat 75% jek, tapi, student bayar balik kepada gomen 101% dalam berkelip2 mata sampai terjojol mata.

Dan aku tak berapa setuju derang hapuskira hutang2 tertunggak. Ngelat arrr... aku dah abis bayar huhuhu... Bagi chance derang tangguh sehingga dapat kerja pun dah cukup. Tak payah lah sampai dapat gaji 2k. Aku rasa, asalkan dia bayar, sikit pun dah kira ok. Macam aku dulu, time tak kerja, aku bayar rm100 jek (ihsan encik suami hihi).

Tips daripada aku. Kalau pempuan tu, sebelum kawen, tanya lah kat tunang tu, boleh tak bayar kan ptptpu bila dah kawen besok. Kalau tidak, hai hai bai bai kan dia hahaha. Tak pun, dalam menentukan hantaran tu, ambil kira sekali installment ptptpu untuk setahun dua ker. Atau lagi senang, mintak sekali dia bayar lump sum. Ok tak?

Kesimpulannya, ptptpu tak perlu dimansuhkan. Lain lah kalau dia ganti dengan biasiswa yang nak dapatnya semudah ptptpu (takyah pohon pun dah dapat).

*Yang aku tak boleh tahan ialah, cabaran menteri kpit. Dia kata, kalau tak nak bayar ptptpu, sila lah dapatkan 1st class degree. Ad beran? Ni mesti tak belajar bell shape graph nih.
       

Friday, 13 April 2012

Ke Periuk Lagi


Apa guna berjanji. Kalau tak ditepati. Kelak merana diri. Tuan sendiri menggigit jari. Jeng jeng jeng jeng Jangan main asmara. Bukan mudah bercinta. Yang ditunggu tak tiba. Makan tak kenyang. Mandi tak basah.

Tetiba intro lagu lama pulak.

Nak cerita pasal program janjiditepati sabtu lepas. Aku tak pergi. Yeay! Padahal kuar memo wajib hadir. Siap dapat baju bagi lelaki dan topi bagi perempuan lagik. Tapi, kenapa aku begitu berani tak pergi? Tak takut kena transfer ker? Caner aku nak pergi. Nama aku tak tersenarai pun dalam senarai kedatangan. Sekaligus aku tak dapat topi, ok. Dia bagi kat orang yang ada dalam senarai jek. Tidak kah itu best?

Walau bagaimana pun, aku sempat menonton siaran ulangan ucapan najib di tivi9 pagi besoknya. Sekali tengok nampak macam bukan kat bp. Sebabnya isu yang disebut tu macam kat selangor. Tapi aku tengok baju dan topi yang dia pakai tu macam sama dengan semalam? Last tu baru lah dia cakap pasal bp. Apa da. Nak banding pun, banding lah negeri dengan negeri. Ini bandingkan negeri dengan pusat. Heee... Kawan aku cakap, yang buat ramai tu makcik2 kampung je. Saper tak suker kan. Dapat jumpa piem. Dapat makan lagik.

Ok, lupakan tang tu.

Jadi, sebab kedua aku tak pergi ialah sebab aku ke periuk lagi. Kuantan. Orang banjar sebut periuk - kuantan. Eh, betul ke ni? Ye kot.

Kali ni duduk hotel bajet jek. Memula tanya kat hotel yang baru bukak depan seas0nview. Tinggal bilik family jek. Kendian check in kat shahzaninn. Tapi, mak aiii... cikai nya bilik dia. Tak padan dengan harganya. Serimalaysia pun lagi ok aku rasa. Pastu, kami kuar balik. Boleh? Tak pernah aku buat huhuhu. Tu pun mulanya dia kata dia dah caj CC. Sebenarnya boleh jer cancel. Kiter buat dia kan. Kendian kami patah balik ke hotel baru tu. Tapi, dah takde bilik family. Tinggal bilik family besar. Eh, dah ngantuk ah. Ambik je lah.
 
  Bukan selalu jumpa hotel2 baru ni kan. Bila dah jumpa, wajib di try.

  

  Sila perhatikan kaki ku. Itu ialah habit aku. Aku pun tak perasan yang aku lipat jari aku macam tu. Tengok gambar ni baru perasan. Dulu pun aku tak perasan. Tapi bila ada sekali tu jari aku sakit sebab lama sangat terlipat, baru aku perasan. Dia otomatik bila aku duduk. 


Besok tu, tengaharinya aku turun makan di restoran depan hotel ni. Akobpatinhouse.

The best patin tempoyak in the world! (mengambil kira negara kiter je kot yang ada masakan ni. so, kira world la kan) 

Sambal ulam tempoyak (nama aku bagi sendiri) yang pedas nak pengsan!

Daging salai masak lomak cili api. Sedap lah daging salai dia. Ada rasa asap (bak kata catz). 

Tengahari tu jugak, aku tukar bilik biasa.  

 Malamnya pulak, kami pergi makan satayzul. Tah, katanya femes. Tapi memang sedap.







Besoknya pulak kami  makan kat tepi sungai (ni entry pasal makan ker?).


 Patin lagik. Biasa jek.




     
Sekian. Balik tu singgah tasik. Aku sajer tak nak bagitau tempat tu kat mana. Sukati aku la kot?

Kisah Aku Melihat Anwar

Anwar mana?

Kisah ni berlaku sekitar tahun 1998 kalau tak salah. Sebelum September 98. Masa tu kami diarahkan pergi ke UPiM untuk memeriahkan majlis bertemu anwar tak tau sempena apa. Sebagai penghuni kolej yang memerlukan cop untuk memenuhkan kad aktiviti, aku pun pergi lah. Ingat lagi, kami pergi petang dan sampai di UPiM menjelang malam. Itu lah pertama kali aku masuk UPiM dan pertama kali tahu bahawa nama UPiM sudah ditukar kepada putra. Bila tah dia tukar.

Kat mana tah dia buat majlis tu, aku pun dah lupa. Cuma yang aku ingat, masa tu dia memberi penjelasan tentang keadaan ekonomi yang merencatkan penghantaran pelajar ke luar negara. Ingat lagi? Masa tu ekonomi gawat dan kawan2 seusia aku yang duduk kat persediaan semua tak dapat pergi obersi.

Dia kata, ada parent jumpa dia, merayu supaya anak nya dapat pergi obersi sebab dia dah tempah kot/blazer dan cermin mata baru semata2 nak pergi belajar obersi. Errr itu je lah kisahnya sebenarnya.

Tak lama kemudian, berlakunya peristiwa september98.

*ekceli aku nak cerita kisah ni dalam entry anwar datang paritraja itu ari, tapi terlupa lak. kiranya tu kali kedua aku nampak anwar dengan mata kepala aku sendiri la.

Abis.

* ha, satu lagi. kat sekitar bp ni ada banyak contengan abai. biasanya kat jambatan, divider jalan dan jejantas. aritu aku pergi jb, siap orang sembur cat kat papan tanda jalan lagik.

Monday, 9 April 2012

Tasik Turquoise

Cantiknyaaa...

Kata ku tatkala terpandang kelibat tasik ini dari dalam tingkap kereta.

Cantiknya bang! Cepat cepat cepat!

Begitu teruja aku turun dari kereta.

Subhanallah...

Tengok gambar je lah yea.

Bukan biru biasa. Tetapi biru turqouise kegemaranku.

Air laut di pulauredang pun tak secantik ini.

Memula posing kaku sebab ngeri. Gayat!

Sibbaik pakai baju yang kontra warna. Menyerlah, kan?




Dah berani sikit.


Suka sangat kombinasi warna ini.





Bagai lukisan.






Kat mana ni? Kat negeri pasir dua butir hehe :p