BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 26 December 2006

Happy 2nd Anniversary!

25 Disember 2004, tarikh kami diijabkabulkan. Senang nak ingat. Semua orang cuti. Meraikan tarikh ini. Tapi bukan tarikh ini yang sengaja dipilih. Time tu, masa ni je yang sehsuai. Bukan boleh cuti senang2.

19 Februari 2005, bersanding di belah pempuan
13 Mac 2005, belah lelaki.

Banyak tarikh nak ingat. Tapi yang penting 25 Disember tu je lah kan.

Abang, semoga kita syemakin hari syemakin syerasyi ek...

Thursday, 21 December 2006

Puh! Puh! Berhabuk habis blog ni. Oleh kerana aku baru lepas menyapu kat rumah, aku pun nak menyapu kat blog ni. Mop sekali bagi kilat.

Sabtu 9/12/2006

Abang dah confuse dah. Esok ke, ari Isnin busu nak gi Haji. Kira punya kira. Laaa ari ni lah. Esok kan 10hb. Dia kena check in kul 7.30 pagi. Tengahari, pergi pasar jap. Pastu pegi BP Mall punya ofis. Tanya2. La.. tak design pun lagi kiosk nya.

Malam, lepas makan baru kami pergi rumah busu. Sebelum tu singgah klinik Min. Tutup pulak ari ni ngan esok. Cuti2 Malaysia lah tu. Then, terus ke Muo. Mak yang sibuk2 suruh tido sana. Kata meraikan orang tu. Takkan main antar je kan. Yelah mak. Kami pergi lah ni. Sampai sana diorang tengah makan. Abang pun makan lagi sekali. Aku dah tak selera. Sakit tekak + hidung. Batuk + selesema.

Lepas tengok Natasha, cari2 port nak tido. Memula abang cadang tido kat depan tv. Bila aku dah landing, nenek suruh masuk bilik. La…banyak pun bilik kosong. Abang mengurut ngan Tok Man pastu tengok badminton beregu final. Menang. Kul 1.30 gak baru diorang tido. Kul 2.30 dah bangun. Nak bertolak kul 3 rancangnya. Mak ai... awalnya.

Lepas siap2 segala, bergerak lah beberapa kereta. Kami bawak mak je. Lelain banyak yang kosong. Sumer nak pergi naik kete sendiri.

Ikut tol Ayer Hitam. Kuar tol Kulai, berenti. Bincang2, nak berenti Petronas. Berenti lah kat Petronas belah kanan yang kami singgah makan ais krim aritu. Kendian, konon nak terus ke airport. Sampai dekat2 simpang IOI, abang Ani call. Diorang balik rumah dulu. Suh kitorang singgah. Abang Ani nak tumpang sekaki. Maka kami pun singgah. Subuh dan minum2 kat situ.

Dah bawak mak, kul 6 dah sibuk nak pegi airport. Takut terlepas masa bersama adik nya lah tu.
Maka, kul 6 lebih gak kami pergi airport. Ikut jalan dalam. Sampai situ, semua lepak kat satu tempat.

Huhahuha, In, Sapit, Saleh ngan abah datang pulak. Dalam kul 8 gitu, busu n uncle pun masuk dalam. Kami pun, blah lah.

Singgah rumah abang Yus pulak. Abang Yus adik abang Ani. Wife dia orang AT5 gak. Abang Ani aka Cikgu Nizam ni bekas cikgu sekolah Semenchu. Tapi dia tak pernah ajar akulah. Makan soto ngan bekal yang dibawa dari Muo. Mak2 tu sumer tak tido malam tadi. Excited gitu.

Dalam kul 10 lebih gitu, semua nak beransur. Kami pun sama. Bawak Saleh. Dia nak balik Segamat. Aku duk belakang, baring, tido. Tak sedar hapa. Sedar2 dah sampai Ayer Hitam. Sampai2 jek terus Saleh naik bas dan terus bas jalan. Kami terus balik ke BP.

Tak ingat petang tu buat apa.

Isnin 11/12/2006

Petang, lepas makan sesikit, kami bergerak ke Nilai. Singgah klinik Min dulu. Pastu singgah Singer mintak quotation. Jumpa sedara abang, Samsiah, jumpa aritu kat rumah nenek. Singgah Muo lagi, hantarkan telekung mak, semalam tertinggal dalam kereta. Minum2 dulu, lepas Asar baru bergerak semula. Lalu ikut jalan biasa. Cari kedai gambar, semua dah tutup. Sampai rumah Ngah kul 10 kot. Terus makan. Borak2, kul 12 gitu baru tido.

Selasa 12/12/2006

Pepagi Subuh lagi dah bangun menyiapkan segala yang tak siap. Pukul 9 baru keluar. Cari kedai gambar, tak bukak lagi. Fotostet sijil kat Seksyen 8 BBB. Tak kisah lah. Pergi je. Sampai sana, terus parking tempat aritu, dekat aquaria. Dalam lif lagi Nani tu dah call. Rupanya yang call aku selama ni budak yang sama2 kursus. Dia baru kerja kat PUNB, so dia kena join kursus yang aku pegi tu.

Tunggu sekejap, akupun masuk dalam bilik interview. La...tak macam interview pun. Panelnya yang lebih2 membebel. Aku mengiyakan aje. Yang pasti dia tak bagi aku bukak kedai. Hm….

Pas abis tu, kami ke Berjaya Time Square. Ada festival batik. Borak2 ngan sorang manufacturer ni. Dah generasi ke 3 tu. Banyak dapat ilmu pasal batik dan bisnes batik.

Pastu, kitorang gi Jln. Masjid India pulak. Orang PUNB tu suruh survey kat situ. Dia kata kat situ boleh dapat lagi murah. Sekali jenjalan, lagi mahal ada lah. Dah ada bumbung rupanya kat depan masjid India tu. Macam kat Petaling Street. Penat berjalan kat situ, terus balik. Tak pergi pun Mydin besar tu. Kebetulan time ofis tamat. Tak berani lah nak jammed kat situ.

Sebelum balik pergi Istana Budaya. Ngah kirim tiket teater kanak2 Ali Baba. Beli 5 percuma 1. Hujan lebat time kat situ. First time aku masuk Istana Budaya tu. Ok gak tempatnya. Teater ni murah je. RM10 satu. Tapi ada caj apa entah 1.50. Sementara cuti sekolah ni, diorang nak bawak Ain jenjalan. Kan Ain dah sekolah kat Kuantan sekarang.

Balik tu lalu jalan biasa. Sampai umah Ngah dalam kul 6 lebih. Saing2 ngan Kak Ngah. Malam, lepas lepak2, makan2, kami pun bergerak. Kul 10 lebih. Sepanjang jalan aku tido jek. Sedar2 dah sampai. Hehe

Rabu 13/12/2006

Petang kami ke Ayer Hitam. Nak buat survey. Penat aku mengambil gambo. Telefon beberapa orang. Last2 tersuka kat satu kedai ni. Tingkat 1. Strategik tapi sebab kat atas, takut PUNB tak bagi. Balik kul 7 terus makan kat Sup Sitam.

Khamis 14/12/2006

Memula ingat nak tengok kedai. Dah janji ngan owner. Sekali terpaksa cancel. Banyak benda nak uruskan sebelum tengok kedai tu. Petang pegi ronda2 BP. Cari kedai cermin, kedai peralatan kedai, kedai signboard, MARA.

Jumaat 15/12/2006

Petang pergi Ayer Hitam. Tengok kedai tu. Besar. Boleh main badminton kat dalam. 22x70. Macam saiz rumah Ngah. Owner pun ok. Jenis tak kisah. Janji jangan letupkan kedai dia, sudah. Cakap kat dia, by end of this month kitorang bagi decision.

Sabtu 16/12/2006

Aku pergi Ayer Hitam sensorang. Balik dah dekat kul 7. Malam gi Summit. Beli barang sikit. Pastu makan kat Idaman. Tak sedap sangat lah pulak.

Ahad 17/12/2006

Pergi AH ngan abang. Habis shooting, balik dekat Maghrib, terus masak.

Isnin 18/12/2006

Tengahari aku pegi kelas. Hihi belajo ukur badan ngan buat pola sesikit. Cenggitu kat sekolah tingkatan 2 pun dah belajo. Balik aku gi beli kain 2 meter kat Kah Bee. Nak buat blouse. Cantik2 kain kat Bintang Emas.

Kul 5 lebih Nani PUNB tepon. Dia dah diskas ngan Pn Sher tu. Tak boleh bukak kedai. Home based jek. Huargh!!!

Balik tu keluar ke K4 pulak. Beli lauk sikit. Dah lama tak makan ikan patin. Sejak tengok berita pasal ikan patin, dah tak beli. Sekali tengok kat K4 cam menyelerakan jek. Terus beli sekor. Kecik je.

Balik terus masak ikan patin asam pedas. Sedap nyer... Bertambah nasik. Abang boleh hirup2 kuah asam pedas. Apa tak nya. Selalu aku tak beli daun kesum. Kali ni siap daun kesum sekali. Lagi lah sedap bau nya.

Selasa 19/12/2006

Pergi kelas tapi tak de cikgu. Rumah cikgu banjir. Balik terus ke rumah. Malam keluar makan kat Seri Kenangan. Pedasnya mee...

Rabu 20/12/2006

Kak Uni berlepas ke Mekah hari ni. Petang pergi kelas, pun takde. Dah malas nak gi sekolah lah cenggini. Cikgu kena pindah ke pusat penempatan banjir. Balik gi cari pau. Jauh tu, sampai ke Tongkang Pecah. Kendian singgah Kemas BP pulak Pun takde cikgu. Kelas start tahun depan. Tak kisah lah. Lagi pun nanti abang dah start kerja, camane plak aku nak pergi kan. Baik pergi sekali ngan abang, Boleh belajar pagi petang. Cepat sket abis.

Khamis 21/12/2006

Tak mo gi kelas arini. Minggu ni cuti. Tengoklah minggu depan. Kalau rajin pergi lah. Kalau tak tahun depan je lah.

Saturday, 9 December 2006


http://ayunasia-batik.blogspot.com/




*NOTE: KOD O3 SOLD.

EXCITED NYER…TERUJA NYER…

Sibuk bebenor ngan benda kat bawah tu sampai tak menyempat nak update private punya. Banyak nak cerita ni. Mula dari minggu lepas hari Rabu.

Rabu 30/11/06

Tengah solat Maghrib, tetiba ada orang bagi salam dan terus terjah masuk. Bukan terjah ala2 wacha! la. Masuk pusing tombol pintu. Tak khusyuk la pulak kan. Dalam hati dah pikir jangan lah pencuri. Tapi sambil tu tenang je, mungkin adik beradik kot. Memang tau mak nak gi umah nenek hari ni. Tapi tak tau pulak diorang nak singgah.

Siap solat, la… Ulin rupanya. Sorang jek? Mak dah pergi, turunkan Ulin kat simpang. Simpang mesjid? A’ah, Ulin jalan kaki. Bio beno. Ni kes takde geng kat kampong lah tu, takmo ikut mak.

Tak lama tu, baru lah mak sampai. Rupanya mak singgah pasar malam, sepelaung je dari rumah ni. Tak heran lah kalau jalan kaki pun…

Kebetulan aku masak kari ayam malam tu. Saje masak lebih buat aku makan tengahari esok. Dah diorang datang ni, sedang elok lah perabiskan sahaja. Abang balik lepas Isyak buat2 terkejut. Ceh!

Lepas makan, mak pun berangkat nak terus gi sana. Ajak Ulin buat tolong2 rewang, hampeh! Jangan diharap. Kitorang sumer panggil dia abang Ulin sebab kerajinan dia tu. Hiks.

Khamis 31/11/06

Pagi abang gi ito. Ada kursus kot. Lupa. Pagi aku kemas rumah atas bawah, mop lantai segala. Tunggu abang balik lah baru pergi. Sampai petang baru balik. Tak sedap lah pulak datang makan jek kan. Ikut kan boleh jek aku ikut mak malam tadi, buat macam menantu mithali. Tapi tak ajak pun, malas nak offer diri. Sebenarnya ada kenduri kat umah nenek pasal Busu ngan Uncle nak pegi Haji 10hb nih. Kendurinya malam, kami ni, pukul 5 masih kat rumah lagi.

Lepas mandi semua, dalam pukul 6 gitu baru pergi. Tu pun mandi siap2, tak yah mandi kat sana kalau kebetulan tido sana. Plannya memang nak balik malam tu jugak. Manalah tau kan, jalan tutup, takleh balik pulak kan.

Sampai2 je diorang suruh makan. Rupanya dari siang lagi dah dijamu makan2 sesape yang dari jauh atau luar kampong tu. Makan pun buffet je. Malam baru ada Yasin ngan doa selamat. Maka, sampai tu tolong lah sesikit potong2 kuih, hidang2 lauk. Untuk malam tu makan berhidang.

Lepas Maghrib, datang satu group dari surau baca Yasin. Pastu, lepas Isyak satu lagi group dari Masjid pulak. Lepas Maghrib kami dah makan dah. Long2, Sapit ngan Ila sampai lepas Maghrib. Punya lah lama. Dari Semenchu kul 1 tengahari, kul 8 baru sampai. Macam boleh pergi KL ikut jalan dalam.

Sebenonya diorang gi ambik Sapit dulu kat rumah Kak Zela kat Pasir Gudang. Sapit ngan Nana ikut Kak Zela balik aritu. Nana pulak tak ikut ni sebab dia keje. Sempat tu cuti 1 ½ bulan ni keje kat Venture. Keje kontrak, shift, satu hari RM30+. Orait lah kan. Boleh buat beli henpon, bayar yuran. Yang penting takyah dia asik mintak kredit abang2 nya je.

Habis kenduri, semua dah pakat2 nak tido rumah kitorang. Susah plak kan tido rumah tengah kenduri kan. Berantakan. Mak pulak suruh stay, boleh tolong basuh periuk. Dah, semua nak balik umah kami, takkan kami pulak yang tak balik kan. Baik diorang datang rumah kitorang daripada tido umah orang. Tak selesa.

Kul 11 lebih, mintak diri dulu. Puas lah dihalang. Raya dulu pun cenggini. Boleh2 tak nak tido situ. Kalau tak kerana mak, jangan harap nak tido umah sedara. Tak sehsuai tau diorang ni.

Sampai rumah, terus panaskan lauk. Tak padan tu. Datang petang, takmo tido, singgah sekejap je, tapi bawa balik ‘berkat’ tak hengat. Lupa nak cakap makanan apa yang ada. Ada nasi, ayam masak kicap, batang keladi masak asam pedas, ulam, sambal belacan, kuih pelbagai dan yang paling tak tahan, sambal tumis seperiuk. Jangan tak tau. Periuk tu kalau aku masak asam pedas yang boleh hirup kuahnya tu pun tak penuh untuk makan sehari. Ni sambal tumis yang makannya sikit2, satu periuk penuh. Ada jugak yang bukak meja depan rumah besok pagi kang, jual nasi lemak. Hiks.

Tengah malam sempat lagi ‘mentong’. Kendian bentang tilam ‘3 ringgit’ (nanti nak cite pasal sejarah tilam ni), tido lah sumer bergelimpangan.

Jumaat 1/12/06

Pagi, sibuklah aku memasak nasi goreng lebih nasi yang dibawa balik malam tadik. Kalau orang datang je, aku ni macam tak kering tangan kat dapur. Dulu masa aku kat Dungun, bila abah datang siap boleh tegur, putih berkilat lagi kuali… Sekarang, masih lagi putih. Kuali cap buaya ori ma… aku beli kat Pasar Payang. Asal ada jelaga sikit je aku gosok. Mesti lah putih. Bukan tak rajin masak he…

Pas sarap, diorang dah siap2 nak balik. Abang Long cuti ari Jumaat je, so, nak rehat lah dulu sampai rumah nanti. Bila diorang balik, aku pun operasi mengemas, mop bagai. Kata orang tak elok tengah orang datang buat2 rajin mengemas. Buat diorang kecik ati. Macam diorang buat sepah je, walaupun memang betul.Hiks. Rajin masak takpe…

Petang Jumaat tak buat apa.

Sabtu 2/12/06

Nightmare! Bukan mimpi pun sebenarnya. Pagi aku bangun lambat. Tak calang2 punya lambat. Tersedar tu pun sebab terdengar suara…………………………………….ibu mertua ku!!! Tidak! Macamana nak cover ni? Aku pun try trick yang pernah aku buat sekali dulu. Turun2 jek, salam2, terus masuk bilik air, mandi. Har har har. At least tak nampak sangat lah mata sembap kan. Hihihi.

Mak nak balik arini. So, diorang singgah dulu bawak buah tangan. Memang buah pun. Nenas, keladi, pisang dan sayur-mayur. Ngan kuih lagi. Sume bukannya aku makan pun. Siap kek yang mak bawak untuk kenduri pun nyaris patah balik ke Semenchu. Punya lah banyak. Masa kenduri pun ramai orang kampung bawakkan kuih. Mana taknya.

Tak sampai tengahari diorang dah beransur. Siap tak bagi aku masak lagi. Sebabnya tiap kali diorang datang, aku mesti bersilat kat dapur. Tak abis2. Kang tunggu masak pulak, lambat pulak balik.

Petang, pergi Summit. Sebelum tu ingat nak hantar paper work, sekali pos dah tutup. Dah petang la…Ada PC fair kat Summit. Kebetulan saing seluruh negara. Pastu pergi round bandar cari kedai printing. Datang2, orang kedai tanya, nak tempah kad kawin ek? Standard lah. Dah datang berdua.

Petang tu Ngah call, tengah on the way balik Semenchu. Takde niat pun nak balik. Tapi, dah abang, dengar je, terus teruja nak balik gak. Lagi pun dah lama tak jumpa diorang. Kali terakhir bulan 7 masa hantar Saleh tu. Abang ada gak jumpa masa aku kursus aritu.

Makanya, lepas Maghrib, kami pun bergerak balik. (Peringatan kepada Yayu dan Ita : Orang tak balik AT5 tau. Rahsia tau) Sebelum tu singgah Sup Sitam, beli sup daging/biasa je. Tak kisah. Yang penting aku dah kena mandrem ngan sup dia.

Singgah solat kat Petronas Air Hitam. Makan kat situ. Bawak sekali bekal lauk siang tadi. Maveles lah sup tu. Sibbaik tak sakit perut kali ni. Then, teruskan perjalanan, lalu Kluang. Memang ngeri jalan tu, tapi lebih selesa. Lengang jek. Sejam setengah dari Air Hitam dah sampai.

Sampai2 kul 10.30, diorang tengah nak makan. Ngah pun baru sampai kul 9. Tengok menyelerakan. Lauk kentang ngan ikan bilis goreng je pun. Tapi aku siap bertambah. Gilo ko opo? Tadi dah makan, ni makan lagi, siap bertambah, tengah malam pulak. Takpe lah sesekali, lauk kicap ngan ikan bilis pun sodap.

Ahad 3/12/06

Pagi sarap nasi goreng dimasak aku. Hihihi aku dah ajar abang, lenkali, sesekali, cakap lah, abang dah puas makan kak sia masak kat rumah, korang lah pulak masak kat rumah korang. Ceh! Tak maunya. Aku gak. Nana pulak takde, sape lagi kan? Ngah bawak bibik, maka tugas kak Ngah pindah kat bibik je lah. Lagi pun dia demam.

Plan2, cadang nak gi umah Kak Zela. Nak masak mi bandung kat umah dia. Suruh In beli bahan. Persoalannya sape yang masak? Aku lah. Sempena aku yang bawak balik perencah tu. Dah gitu plannya pun, kul 11 baru bergerak. Sampai2 terus bersilat. Kak Zela pun lom abis ari. Tapi dia dah masak nasi ayam sikit. Abang Man kerja petang ni.

Tengah masak pulak, aku dah terletak lebih air. Nak bagi pekat, kena lah tunggu air kering sket. Tunggu punya lah lama. Rupanya gas nak abis. Patutlah nak didih pun berejam. Apatah lagi nak kering kan. Tukar ngan tong gas In, lagi lah kong. Tunggu pulak gi kedai beli gas. Sebelum tu, In tak beli udang. Apa makna mi bandung tanpa udang kan. Dia beli kerang. Aku lak tengah avoid kerang gara2 gatal2 raya aritu. Suruh abang gi tangkap udang. Punya lah lama gi Econsave.

Gas sampai, aku dah malas nak tunggu. Dah kul 3 ma… Lapar toksah citelah. Cara mudah, campak garam. Tak pekat pun tak pe lah, asal rasa orait. Kul 3 lebih baru lah bersantap…

Petang duk lepak je. Abang tido, Ngah gi jenjalan, aku tengok TV je lah. Huhahuha, Lepas Maghrib baru balik. Sampai rumah dah 9 lebih. Kejarkan Mentor akhir. Tak makan pun tak pe lah. Tengah jalan, tak best. Tengok dapur, mak goreng ubi ngan ikan bilis+kentang goreng. Abah dah masak bubur. Sedap pulak makan macam tu.

Isnin 4/12/06

Pagi sarap mihun goreng tak sedap yang dimasak aku. Sejarahnya, mak mentua tu ni suka sangan rendam mihun ngan air sejuk. Kan senang, masak air, rendam sekejap je pun dah lembut. Makanya, masa aku menumis tu, mi nya lum lembut. Mak kata, siram air panas atau masuk air masa masak. Dah air panasnya takde, aku ambik option kedua lah kan. Pendek cite, aku cuba, cuba, cuba tambah air, tak lembut2. Sampai lah dah hangus sikit kuali tu. Yang jadi tak sedap tu ada 3 ciri. i) mi tak lembut ii) tak cukup rencah iii) rasa hangus sikit. Lantak lah. Dah terjadi. Makan jelah. Sibbaik ada keladi goreng gak. Hihi.

Dalam kul 11 lebih, Ngah bergerak pulang. Kami, lepas makan+Zuhur (sebelum Asar) baru balik. Tu pun abang nak balik esok. Memula ingat nak bawak abah gi klinik gi check up. Ari tu In bawak, BP sampai 200+. Gilo! Tapi, abah tak nak. Takut kena makan ubat lah tu. Sekarang, dah kena jaga makan pulak. Biasa lah, makin tua, makin kurang lah nikmat yang diberi. Balik tu tak singgah AT5. Singgah PO je. Takde servis Poslaju. Singgah PO Kota, baru boleh pos. Lalu Kluang lagi. Aku tertido lepas Kluang sampai ito. Sampai BP konon nak terus pekena sup, sekali tutup. Balik.

Malam, lepas Isyak, cari makan. Cuba tempat lain pulak. Idaman kat Kg. Muhibah. Aku makan nasi goreng paprik, abang nasi goreng special Idaman. Tak lah special pun. Aku punya sedap.
Ok dah penat. Nak kuar makan dulu.

Sambung lagi...

Selasa, Rabu

Rabu sampai stok 520. Malam pergi Summit lepas Isyak. Huhahuha, dapat lah digicam Sony Cybershot T10. RM1.5K termasuk 1G Sony memory stick, soft casing ngan LCD protector. Pakai CC. Lepas kira dividen+bonus ASB sok, bayar lah. Hehehe.

Malam tu jugak shooting. Tapi tak abis. Penat. Camne nak buat 10 kodi camni???

Khamis; Semalam

Pagi abang pergi ito. Ada kursus. Aku sambung kerja. Petang orang PUNB call. Dia suruh datang presentation+interview Selasa depan (12/12/2006). Terus rasa nervous semacam. Mintak2 dia bagi lah. Masalahnya sewa mahal sangat. Dia kata kalau boleh bawah 800 jek. Camno???

Malam, prepare untuk presentation. Buat PowerPoint slide. Susah tul nak tido memikirkan apa nak jawab sok.

TODAY

Lepas Subuh terus sambung kerja. Petang call Summit ngan Carrefour. Tengah call orang K4 tuh, terputus pulak kena sambar petir. Terkejut aku. Pastu call balik. Sibbaik tak kong telepon tu. Pastu aku sambung lagi online, tak teringat pun tengah petir, guruh dan hujan lebat hinggalah satu petir yang kuat memutuskan line Streamyx ku. Waaaaaaaa. Kena sambar petir ke modem nih? Mesti kena marah ni. Lampu DSL ngan PPP tak nyala. Terus off semua. Tutup TV, lampu dan pura2 tido. Macam lah abang ada kat situ, takut kena marah. Sambil tu pikir lagi pasal presentation. Menghantui tul.

Lepas dengar takde petir dan guruh lagi, try on PC balik. Siap doa2 lagi. Alhamdulillah. Semua kembali ke sedia kala. Mungkin exchange je kot yang kena sambar. Syukur yang amat.

Petang abang balik kul 6 lebih. Lama tul kursus dia. Tapi bagus gak, kursus means, makan free. Huhuhu. Malam, dah takde mende nak masak. Selalu ada sardin, ni sardin pun aku dah masak semalam. Lepas Isyak, kuar makan. Kat mana? SUP SITAM LAGI!!! Aku makan gear box, abang biasa. Sembang2, dah ada idea sesikit nak jawab time interview nanti. Balik singgah kedai beli WOOD’s Aaaaaaah. Lupa nak cerita. Sejak 3 hari yang lepas, aku mengalami sakit tenggorokan. Tapi yang bagusnya bukan yang cam biasa tu. Yang diiringi ngan selesema tu. Ni style batuk punya. Dah lama jugak tak kena camni. Minum air asam memang tak jalan. Sibbaik tak batuk gegila. Moga2 tidak.

Tilam RM3

Balik kepada cerita tilam RM3. Aku ada 2 buah tilam nih. Sejarahnya, tilam ni merupakan tilam terpakai. Masa aku kat Dungun dulu, Kolej Perhentian ada buat renovation. So, sumer diganti baru. So, pada masa tu, diwar-warkan acara lelong tilam. Satu RM3 aje. Aku ngan Kak Yati ni dah plan2 nak beli. Masa tu Kak Yati duk kat rumah RS ngan Kak Mimi dan Ila. Sehari sebelum lelong tu, kami dah pergi survey dulu. Tilam2 tu dah dikumpulkan kat ground floor. Sekali tengok, kat tilam2 tu sumer dah bernama. Rupanya dah ramai yang booking. Tak telus lah kan. Kata ada hari lelong, kenalah lelong time tu. Mana boleh main booking2. So, kami balik dan berazam (macam benda serius jek, RM3 je pun) untuk datang awal pada hari kejadian esok.

Tiba waktu yang dijanjikan, kami pun pergi. Non ado orang. Yang ada sorang pak cik nih. Kami ingat dia ni orang maintenance yang ada kaitan lah kan So, oleh sebab takde orang, kitorang pun buat lah macam ada orang. (Aku lak yang mengelat. Hiks) Kami angkut 2 biji, sorang satu. Syaratnya, kena bawak keluar dari kampus hari ni gak. Yang kelakarnya. Kami pi bagi pak cik tu RM10 sebab kononnya malam tu nak ambik lagi. Entah pak cik tu buat apa ngan duit tu. Sebabnya, acara lelong tu sebenarnya dah dibatalkan atas sebab booking-membooking tu lah.

Aku tak berapa ingat cam ne aku bawak balik tilam pertama tu. Tapi tilam lagi satu pulak aku ambik malam. Tengah gelap2 tu, macam penyeludup lah pulak. Aku bukak seat belakang, ikat tilam dan keluar kampus dengan selamba. At least kami tak curi. Kami bayar, cuma kat orang yang tak sepatutnya je. Sekarang, tilam tu jadi tilam tetamu. Sedap lagi tilam tu. Setahun lebih gak aku pakai kat Dungun sebab aku beli tu masa awal2 aku transfer ke sana. Memula pakai toto je. Masa hari pertama duk rumah tu pun aku beralaskan ABC jek. Kesian betul...

Lenkali aku cerita yang tertinggal sepanjang aku kat Dungun pulak. Nak ingat, bagi point dulu.

i) Nik
ii) Kak Yan, marking
iii) Makan

Chow!!!






Friday, 8 December 2006

http:// ayunasia-batik.blogspot



Offer terbuka untuk pembeli 4 pasang batik sutera di bawah tu...

Tambah
RM 10 sahaja dan baju siap dipakai.

Saya akan jahitkan baju kurung untuk anda; 4 orang pembeli bertuah.

Tak payah cari tailor, cuma berikan ukuran baju kurung anda.

Spekifikasi baju kurung jahitan saya :
Baju kurung Johor dengan leher dijahit Tulang Belut. Murah! Murah! Murah!

ATAU Tambah RM 20 sahaja dan saya akan tambah kun (piping). Leher Tulang Belut. Murah! Murah! Murah!

CEPAT! TAWARAN TERHAD. SIAPA CEPAT DIA DAPAT.


Thursday, 7 December 2006

Klik kat bawah ni, dan enjoy shopping!!!

http://ayunasia-batik.blogspot.com/

Thursday, 30 November 2006

http://ayunasia-batik.fotopages.com/


Monday, 27 November 2006

LPPKN

Petang tadi, abang balik dari ITO, ajak gi Klinik. Jumaat aritu aku yang ajak, tapi tak sempat. Baru ari ni berkesempatan. Berikhtiar kata orang. Pergi tu dah kul 3. Klinik nya kat dalam kawasan Klinik Kesihatan yang dulu aku buat HIV test ngan Mak Cik Salamah. Opss nak cite pasal Mak Cik Salamah ni sket.

Masa aku wat test tu, bulan 9, kira 3 bulan sebelum kawin. Aku balik BP tu semata2 nak pergi test tu. Kan aku kat Dungun dulu kan. Makanya, masa test tu, mak cik ni ada lah tanya2 kitorang kerja mana, duk mana bla bla bla. Sekali abang ada cakap lah, kalau dah kawin, susah duk jejauh, biar aku duk rumah jek, jadi suri rumah sepenuh masa. Boleh lah pulak mak cik ni sebak, cam nak nangis. Dia kata kalau anak dia lah, dah bagi belajar tinggi2, tapi bila kawin, lakinya suruh duk rumah, dia sedih lah. Kira tak boleh balas jasa lah. Kami ni mendengar gitu cam kompius2 lah. Pastu dia bebel2 sket. Sampai sekarang, musykil tul ngan mak cik tu. Kalau lah dia tahu yang aku sekarang ni duk rumah, camne agaknya.

Ok sambung kisah tadi. Sampai2 situ, aku sensorang. Memula kitorang parking kat depan, tak tau tempatnya kat mana. Sekali tengok anak panah, jauh ke dalam. Tapi dah dekat lah jugak. So aku jalan sorang, abang patah balik ambik kete. So, aku masuk dulu lah. Suasana lengang jek. Aku sorang je pun yang datang. Sorang staf ni tanya nak apa. Aku jawab lah hajat aku tu. Pastu dia suruh tunggu. 2 minit, abang sampai. Tak lama tu, kami masuk lah dalam bilik runding cara. Dan kami pun bincang lah serba sikit. Renyah gak kerja nya. Cuma, kena rajin lah. Tak leh putus asa.

Permulaan, kami kena pergi Makmal Gribbles kat Hospital Putra, wat ujian darah aku pada hari ke 2. Kosnya RM 80. Pastu pada pertengahan bulan, kena wat ujian pap smear ngan HVS; High Vaginal Swab, kat situ jek. Tapi mendengar nya pun aku dah ngeri. Tahu2 aje lah. Kosnya RM 24.50. Kena hantar sample test tu ke Hospital Putra gak. Then, pada hari ke 21 pergi lagi Hospital Putra, wat ujian darah lagi. Kosnya RM 60. Dah dapat result test2 tu tadi, buat appoinment ngan Dr kat JB. Kat BP takde Dr. Kali tu buat kat Wisma Maria JB untuk ujian HSG; Hydro Salphingogram. Namanya pun dah ngeri. Kata orang tu ada masukkan air bagai lah. Memang ngeri. Kosnya RM 230. Selepas ujian2 tu sumer kalau nak, boleh teruskan ngan IUI; Intra Uterine Insemination, adik beradik IVF kot. Pun ngeri gak. Kos nya RM 100. Wat kat LPPKN JB. Akhir sekali kalau tak berjaya, terus ke Laparoscopy & Dye. Bunyik nya macam ’DIE’ je kan. Ni wat kat London Clinic / Johor Specialist / Puteri Specialist JB. Kosnya RM 1300. Yang menariknya, kata dia, KUiTTHO ada peruntukan untuk tu sumer. Dah ada staf ITO yang buat. So, selesai masalah bills. Tinggal masalah aku yang penakut ni je lah. Ingat nak wat sumer tu bila abang dah report duty sok. Bulan Januari.

Balik tu dah kul 4. Abang ajak gi K4, nak jumpa kawan dia. Abang dah ambik kan tesis yang di hard binding kan kat Parit Raja. So, budak tu nak ambik lah. Masuk tu tengok kedai butik kaler hijau tu dah bukak. Masuk gak jenguk2. Tengok macam pernah tengok baju2 dia tu. Baru ingat, ni mesti kedai yang kat Summit tu pindah kat sini. Sebijik je baju dia. Ye lah tu kot. Tengok keliling, takde persaingan. Ok.

Jenjalan kat dalam K4, tengok bahagian electrical appliances, kawan abang call. Dah sampai. Kat luar hujan lebat. Tunggu jap, kul 5.30 baru sampai rumah.

Eh, lupa. Pagi tadi Yayu tepon bagitau ada feedback dari orang Labuan pasal surat aku kat BH tu. Tapi dia tak cakap pasal aku nye kes lah. Cuma pengalaman dia jek. Tapi dia terpanggil untuk tulis bila tengok aku tulis. Bagus lah. Tengok esok pulak, ada tak lagi sambungan. Macam seronok pulak.

Sunday, 26 November 2006

Semalam pergi Summit. Sampai2 jek, ada orang promote Sunway International Vacation Club. Dia tarik abang. Aku memang malas nak dengar. Dulu ada yang tepon umah, tanya berapa kali melancong setahun lah, bila kali terakhir lah. Bila aku cakap kali terakhir 2 tahun lepas, terus dia letak. Tak kose aku. Abang lak mendengar macam yo yo ol. Aku pun blah lah. Tunggu punya tunggu, dah lebih setengah jam tak abis2, aku terus gi tempat parking, aku pergi pasar malam sensorang. Aku beli bawang, kebab ayam, mi, kuey tiew ngan tahu panas. Lenkali beli kebab daging ok. Tengah pilih bawang, abang call. Hihihi padan muka aku tinggalkan. Pastu aku gi jemput abang dan pergi beli sup gear box Sitam lagi. Apa punya jenis pelaris ntah yang dia dah letak dalam sup tu sampai aku asyik nak aje sup dia. Beli tapau. Dapat banyak sup nya. Balik tu carik Berita Harian. Pusing2, takde pun. Sume kedai tinggal utusan jek. Haiyo! Sumer orang BP baca kisah aku ke ni?

Balik, lepas Maghrib terus mengadap makanan. Licin sumer. Yang paling heaven sekali off course lah sup Sitam! Best tul. Cuma masalahnya takde straw je. Korek2 je la ngan lidi sate. Pastu ketuk2. Hihihi. Macam dah addicted pulak.

Pagi, Mak Long abang cakap nak datang tengahari. Kami gi pasar, beli ikan kerisi 4 ekor RM 4++, tulang sekilo RM 12, daging ½ kilo RM 8, mi, sawi, tahu, cili, kunyit halia. Balik terus siap2 nak masak mi bandung. Ari tu masa gi Muar beli 6 bungkus kat Astaka. Kali ni masak 2 bungkus. Ikutkan sebungkus tu untuk 7 orang, tapi aku masak pekat2, baru rasa. Dah balik rumah baru teringat, nak letak apa dalam mi tu? Abang gi pasar semula beli udang. Ingat dah tak nak makan udang. Tinggi kolesterol. Telur pulak tinggal 4 bijik. Letak banyak2 baru pekat. Abang gi kedai lagik. Tengah masak2, diorang dah sampai. Mak Long, Kak Lin 1, Kak Lin 2, Abang Noi ngan 2 orang anak dia. Duduk2 jap, terus makan. Sedapnya...

Ni diorang baru balik. Nak singgah K4 lah tu agaknya.

Saturday, 25 November 2006

Surat Pembaca

Pagi ni, aku check kat Berita Harian dan surat aku dah pun kuar kat ruangan pembaca. Sekali baca macam tak percaya. Ayatnya memang ayat aku Cuma dia ada potong dan edit sikit. Tak kisah lah. Asalkan orang boleh baca dan orang SPA bukak mata. Pas tu apa lagi, satu Malaya lah aku bagitau. Kihkihkih

Tengahari aku call abah pulak. Nak bagi tau pasal aku tak jadi kerja. Sekali abah cakap dia ada baca kat surat kabo pasal tu. Hehehe aku bagitau lah aku yang antar surat tuh. Aku tau abah beli Berita Harian tiap2 ari. Hari Isnin je dia beli utusan sebab dapat Utusan Melayu. Pastu aku suruh abah simpan keratan tu. Jap lagi nak tengok kat kedai pulak. Aku pun nak simpan gak. Kak Uni pun balik minggu ni. Dia nak gi Haji 20 Disember ni. Tapi masa aku tepon tu diorang gi Kota.

Pagi pulak abang gi bank. Settlekan segala hutang. Sekali Awie tepon. Aku bagi SMS ari tu pakai tepon abang, tu yang dia tepon abang tu. Dia kata nak email quotation. Dia suruh Ermeey. Orait lah tu. Pastu dia nak antar sample pattern pulak. Tak pe gak. Boleh aku jual kat internet dulu. Yang penting nak dapatkan quotation dan boleh hantar proposal. Tak sabo lak nak mula berniaga.

Nak kuar ke Summit lah. Boring jek duk umah panas2 gini. Masalahnya air cond kat The Store Summit tu sejuk macam dalam peti ais. Dari stesen minyak seberang jalan lagi dah rasa sejuknya. Ari tu air cond dia rosak, panas sangat, pun aku tak suka masuk. Sekarang lagi lah tak leh lelama, sejuk ya amat. Malam Selasa tu aku gi The Store Wira Court. Ada sale perpindahan. Dia nak pindah kat BP Mall. Tengah rancak dalam pembinaan.Aku rancang nak bukak kedai kat situ lah. Sempat lah beli frame gambar. Kebanyakannya diskaun 40%. Tapi dah lapang sket. Banyak dia dah jual atau repacking. Yang elok2 dia packing, yang tak berapa nak elok tu yang dia cut abis-abisan tu.

Friday, 24 November 2006

Merawat Luka

Lega betul rasanya bila dalam kelukaan, ada yang sudi merawatnya. Selasa lepas, lepas kol abang sambil nangis2, abang tak balik terus. Dia tau, aku ni kalau tengah sedih, jangan ditanya. Nak penumbuk? Petang tu, abang balik lambat lah jugak. Konon nak ajak gi Summit. Sudahnya, lepas Maghrib abang ajak gi pekena Sup Sitam lagik. Set! Elok pulak tengah hujan renyai2. Memang lah sedap hirup sup panas2 kan. Tapi, kesudahannya sungguh memilukan. Tutup lah pulak kedai dia hari ni. Dah terlanjur keluar tu, cari lah kedai sup lain. Last2 jumpa kat bus stand lama. Aku makan sup campur, abang sup daging. Makan ngan roti tawar. Boleh lah tahan sup dia. Tapi tak pedas cam Sup Sitam. Nak pedas, letak sambal kicap sendirik. Kalau Sup Sitam memang sedia pedas. Pedas sedap tu. Kalau aku boleh tahan, orang lain sure boleh la sebab aku tak berapa tahan pedas. Takat meleleh hingus sket tu boleh lah terima lagi. Jangan pedas tahap dewa cam mi goreng basah yang aku makan raya ari tu. Pedas nak mampos!

Rabu dan Khamis, abang gi jumpa Dr. Hantar draf terakhir. Hari ni, Dr pulangkan draf dan abang buat correction sket. Pastu terus print. Print kat Lab, free je belasah printer lab. Kertas pun free. Pasni boleh claim lagi untuk tesis. Abang wat 7 copy. Dua untuk Pusat Pengajian Siswazah, satu untuk Lab Robotik, satu untuk Dr, satu untuk Fakulti, satu untuk Library, satu untuk JPA dan satu untuk sendirik. Hantar hard binding kat Parit Raja. Satu RM20. Siap ari Isnin. Kawan dia yang Ganu ngan Mersing tu kirim hard binding sekali. Dah selamat lah tu. Dah boleh start sambung kerja. Yang Ganu kat TATI yang Mersing kat Unisel. Petang tadik, abang bagi SMS, nak tengok wayang tak? La... Aku nak tengok Cinta 30 November baru kuar. Balik2, abang ajak gi tengok wayang. Tapi, malas lah. Takat tengok Casino Royale baik tak payah. Lagipun abang balik lagi 15 minit kul 6. Kalau lepas kul 6 tiket wayangnya RM6. Biasa RM5. B4 kul 12 RM4. Lenkali je lah. Lagipun cite omputeh selalu kami beli DVD jek. Eh, teringat Amir sebut CD Faber Castell dia CD Pacoi. Best CD tu. Abang siap burn lagi. CD untuk budak2, kami yang over tengok banyak kali.hihi

Dah nak kul 9 ni. Nak tengok separuh akhir Muzik2. Chow!

Thursday, 23 November 2006

Kalau tak, kan…

Aku tau, tak baik cakap kalau bila benda dah jadi. Tapi kan, kalau tak, kan aku dah kerja sekarang ni? Huargh!!!

Setiap perkara ada hikmahnya. Kalau aku dapat kerja tu, mungkin:

- aku kena posting kat Kelantan ke, Kedah ke, ke mana-mana yang jauh lah. Maka akan berpisah lah lagi aku dan abang. Jadi, bila tak jadik ni, staylah aku di sisinya.
- aku kerja mengulo je. Makan gaji buta. Katanya kerja tu rilek je, tak banyak kerja. Maka banyak lah duit yang keluar buat ganti mengulo tu macam kete rosak lah, kena saman lah dll.
- takleh lah aku nak beli rumah beso kete beso bila dah makan gajikan. Kalau aku teruskan nak bisnes ni, maybe boleh lah aku mencapai cita-cita tu.
- takleh la aku suka-suka naikkan gaji aku kan. Kalau bisnes boleh bagi gaji ikut suka. Orang PUNB ajo, mula2 ni letak lah kurang dari 3k.

Kiranya aku ni think positive la. Tak mo pikir lagi. 2 hari Yayu tepon cakap dia 2 hari tak leh tido memikirkan kes aku nih. La... aku rilek je, dia lak yang takleh tido. Over tau pempuan tu. Dalam takmo pikir tu, aku dah siap buat aduan kat Biro Pengaduan Awam, Berita Harian dn Utusan. Tunggu je lah siaran akhbarnya nanti. Tu pun Yayu ngan Ita yang sibuk suh buat komplen bagai. Ikut aku, malas nak layan. Hehehe. Cekal lah konon tu.

Semalam aku dah kol Awie, sepupu Ermeey. Siapa dia ni? Ha... dia ni lah yang bakal menjadi supplier aku from Kelate. Supplier Terengganu aku lom sempat kol lagi. Lagi pun yang Ganu tu kawan abang, susah aku nak terangkan siapa aku nih. Yang Ermeey tu kawan kau. SO, dalam perbincangan semalam, memang senang lah nak berurusan dengan dia, walaupun ada gak kata-katanya yang aku main ye kan jek. Hihi tok pahe. Antara point penting:

- boleh tukar barang baru kalau barang lama tak leh jual
- untuk kali pertama, dia mintak cash, kali seterusnya, boleh kawtim.
- dia buat hand painting jek, takde guna mesin
- dia boleh hantar pattern order dari rumah atau kita bleh datang sendiri order

Yang kelako nya, entah apa yang Ermeey tu sampaikan kat dia sampai sebelum raya tu, dia dah siap tambah production untuk aku. Dia kata dia dah buat sampai 200 gak. Tunggu aku kol, tak kol2, last2 dia suruh stop production. Aku mintak maaf jek lah. Dia kata, tak de masalah. Dia dah jual pun stok tu. At least aku tak bersalah lah. Agaknya Ermeey siap cakap aku nak cepat agaknya. Padahal aku kata nak kol dulu. Tapi oleh sebab dapat tawaran palsu tu, aku tangguh lah dulu. So, sekarang aku tengah tunggu Awie ni hantar quotation lah ni. Pastu aku dah boleh pos paper work. Malam tadi dah pulun siapkan edit paper work tu. Abang lah yang pandai pun. Aku tukang kritik je.

Tuesday, 21 November 2006

PATAH LAH HATI

What else to say?
Lupakan saja. Tak ada rezeki nampaknya. Hidup mesti diteruskan.

Pagi ni aku call SPA pulak. Tak nak tunggu lagi. Tak nak pikir lagi. Dan keputusannya, kesilapan teknik, aku cuma calon simpanan. Sebenarnya. What? Inikah perkhidmatan yang cekap? After almost 2 month pun tak perasan ke apa yang diletak dalam website? Salahkan aku pulak yang tak call diorang dulu. Apa guna website tu kak oi!!!

Alhafiz pulak cakap, nasib baik aku telefon, kalau tak dia pun tak tau, aku pun tak tau. Ini bukan nasib baik lah brother. Untuk memburukkan lagi keadaan, semua calon dah report last Thursday dan takde makna lah calon simpanan seperti ku ini. Tak dapek den menolong.

Menangis jap 5 minit. 5 minit jek. Pas ni nak call Awie. The man from Kelate. Kalau tak, kan aku dah submit paper work! Heeeee menyusahkan betul.

To all of you out there, ambil iktibar dari tragedi (baru tengok iktibar tragedi kat TV3 Sabtu lepas) ini. Jangan percaya sangat kat website SPA tu. Better call terus. Aku siap bagi nombor ni untuk kesenangan orang lain di lain kali.
SPA : 03-88856000

Monday, 20 November 2006

Awak sihat?

Huh! Memang lah sihat, tapi jiwa ku kacau! Apa lah mamat JPA tu. Dahlah lum ada apa2 perkembangan dari SPA, lagi tanya aku sihat ke tak.

Minggu lepas memang tak best. Khamis lagi lah. Kalau tak, kan aku dah berkerja. Tensi tensi. Rabu malam, pergi hantar Amir ke Muar. Petang tu makan kat Sitam Sup lagi. Heaven tul sup dia sampai sakit sakit perut aku malamnya. 2-3 kali gak memerut. Tapi takpe, asalkan sedap makan. Sakit perut sekejap jek. Pergi antar Amir tu pun lepas abang balik surau kul 9 lebih. Abang Z dah balik dari Acheh, esoknya nak gi KL. Dah lah kami tinggalkan Kancil kat dia. Kancil tu pulak tengah panas baran. Tak berani lah nak bagi dia jalan jejauh kan. So, memang kena hantar Wira tu balik Muar. On the way ada kebakaran kat pekan Semerah. Tapi bukan deretan kedai, Cuma satu rumah kat area pekan tu jugak. Masa kami lalu tu memang tengah marak lah. Bomba pun tak sampai lagi. Kalau ikutkan, bomba mesti lalu ikut laluan yang sama ngan kami. Ni mesti baru je terbakar tuh.

Sampai Muar, pindah kete, duduk jap, terus chow. Tak singgah memana lagi. Lalu kat kebakaran tadik, dah padam sepenuhnya. Bomba masih ada lagi.

Khamis malam, lepas Isyak jugak, keluar. Teringin makan Pizza pulak. Tapi dah nak tutup, makan pun lelaju. Tu pun tak sempat habis, dia dah kemas2, mintak bayar bil. Bawak balik sepotong, sampai2 rumah terus makan.

Jumaat, malas masak lagi, makan kat Seri Kenangan. Aku makan Nasi Goreng Paprik ngan Fresh Apple. Abang makan Nasi ngan Tomyam Udang, air Mango Ice Blended. Sedap. Apple juice aku tawar jek. Lenkali boleh mintak ice blended dia lagi. Tapi rasanya bukan fresh mango lah.

Sabtu pagi pergi pasar. Ada orang tu dah komplen asyik makan luar jek. Tak sampai pun seminggu sebenarnya. Petang Ulin ajak pergi shopping hamper. Bebudak tu nak gi Pulau Sibu. Tapi Ulin tak pergi. Abah tak bagi. Sekarang ni memacam kes kan. Hanyut la, lemas lah, hilang lah. Lebih kurang kul 6 ambik Ulin kat bus stand, pergi K4. Seronok tul shopping jajan. Ada hamper Deepavali ngan Raya, tapi tinggal yang mahal jek. Yang Deepavali pulak memang murah, tapi ada Whisky pulak. Maka, beli lah banyak2 jajan, wrap sendiri. Dua troli gak tuh. Kami beli barang dapur sket. Try beli Chochettes. Mansinya! Kena hisap, takleh gigit. Abang bayar ngan KK. Dapat cash. Lepas Maghrib, hantar diorang ke KUiTTHO. Singgah lagi beli plastic wrapping ngan bakul. Pusing2 kat Bukit Pasir. Banyak kedai dah tutup.Beli bakul tu pun kat Parit Raja. Kat kedai tu ada servis wrapping free. Ada ke abang cadangkan wrap hamper kat situ. Gilo ko opo? Mendap lah jugak kete. Dahlah Kancil. Orang nya 4 orang. Pas antar diorang, singgah Lab, abang print draf tesis.

Ahad, plan nak gi JB. Angin apa ntah abang tu. Konon hari ni nak enjoy. Lepas abang gi kenduri kawin kat rumah Kak Sabar, bertolak lebih kurang kul 11.30. Pergi ikut Pontian. Tukar angin. Oleh sebab kereta tu panas baran, 2 kali kena berenti bagi dia sejuk. Satu kat Air Baloi, second kat Masjid Pekan Nenas. Kebetulan dah Zuhur, solat sekali. Panas terik tul. Dah dekat2 Skudai ada hujan sikit. Terus pergi Tebrau City. Lalu jalan Tebrau. Dah bukak pun susur keluar ke Kota tu. Abang yang lupa. Aku macam ingat dah bukak. Sekali tengok memang dah bukak pun.

Memula sekali masuk Jusco. Tengok bahagian Home Furnishing. Seronok pulak. Macam2 ada. Bahagian cabinet dapur ngan toilet pun ada. Lama gak kat situ. Pastu gi tengok baju. Terbeli seluar jeans Lady Like 29.90. Abang pun terbeli jeans 39.90. Seperti biasa beli benda tu 10.00. Pastu jenjalan masuk macam2 kedai. Bukan nak beli pun. Saje suka2. Lepas Asar baru keluar. Terus pergi Stulang Laut, makan mi rebus. Memula nak singgah The Zone. Sekali dah kenyang, malas pulak. Memula makan sepiring sorang. Tak cukup pulak. Tambah lagi satu, share. Makan otak2 6 keping. Tak pedas sangat. Mesti otak2 JB. Kalau Kempas punya pedas sikit.

Selesai makan, dah dekat maghrib. Jenjalan kat bandar. Jammed jugak. Tak singgah. Saje nak tengok suasana kat area Sg Segget. Oh, dah jadik cenggitu. Nostalgia zaman bercintun. Pastu ingat nak balik, tapi singgah lagi Mydin kat BBU. Maghrib kat situ. Beli barang sket. Lebih kurang kul 8, dah bertolak balik. Kali ni lalu Kulai. Singgah Isyak kat Petronas, makan ais krim Nestle aku makan ais krim coklat inti vanila, abang nyer inti coklat. Aku punya RM1, abang nyer Trophy, RM2. Tapi Trophy tu pahit sket coklatnya.

Sampai Parit Raja dekat pukul 10. Singgah makan kat restoran sebelah Wellward. Aku makan lamb chop, abang chicken chop. Memang niat nak jalan2 cari makan. Boleh tahan gak sedap. Total RM16 jek. Pastu terus balik. Penat.

Pagi tu dengar Carta ERA, Nana cakap pasal mi bandung sedap kat bas stand Muar. Lenkali nak pegi. Hehe.

Monday, 13 November 2006

JPA, SPA DAN PUNB

Mula-mula, aku call JPA dulu. Cakap ngan Alhafiz. Dia kata, nama aku takde dalam senarai. Oh, tidak!!! Kendian, aku call SPA pulak. Lepas di pass ke beberapa orang, sampai ke satu perempuan. Dia check IC aku, dia kata surat dari SPA dah di pos sejak bulan September lagi. Non ado!

Aku call JPA semula. Alhafiz lagi. Dia check lagi. Aku sebut nama2 yang sekali ngan aku dalam list berjaya aritu. Sorang India, ada. Sorang Jawa, ada. Aku tanya, diorang dah report lom? 16hb nih. Means, hari Khamis nih. Big problem nih. Tak pernah berlaku lagi sepanjang kerjaya Alhafiz nih. Pastu aku tinggalkan no IC ngan no phone. Dia nak call SPA dan call aku ASAP.

Tunggu punya tunggu, pukul 5 lebih, dia pun call. Soalan pertama dia, aku kerja ke tak. Ah sudah. Maknanya nak suruh aku jangan resign dulu lah tu. Dia cakap, jangan buat apa2 andaian dulu dan doa banyak2 sementara tunggu keputusan. Maknanya, aku dah kembali kepada situasi sebelum keputusan keluar lah. Anggap cam sebelum 2 Oktober lah. Dan aku tak terlibat ngan report hari Khamis nih. Huh! Aku tanya, ni kira masuk calon simpanan ke? Dia kata tunggu je. Aku tanya, sampai bila? Seminggu dua nih. Huargh!!! Tak efficient sungguh. Moral down. Kecewa. Frust. What else to say??? Semua kan ada hikmahnya. Bak kata lagu sinetron Hikmah.

Takde mood dah. Tetiba, lepas Maghrib, dapat ilham. Eh, kan dulu masa sebelum tahu, dah ada alternative. Malah kalau boleh tak nak pun kerja nih. Jadi kuli. Hello Norasiah, PUNB masih ada RM50,000 nak bagi kat kau lah. Jangan sedih sangat. Alhamdulillah, sekarang dah ok. Semoga dipermudahkan segala urusan mereka dan urusan aku. Amin...

Open House Dan Baby Cute

Satu-satu. Nak cerita pasal open house kecil-kecilan yang aku organize kan special untuk meraikan abang dan kawan2 Masternya yang selesai ber ‘presentation’. Tarikhnya 8 November. Tengahari. First time buat makan2 begini, aku siap buat jadual ala2 organizer lagi. Hehehe.

Menu yang dicadangkan, nasi impit, sayur lodeh, rendang daging, kari ayam, kuah kacang, sambal telur puyuh, kek coklat, lengkong santan, buah oren, tembikai dan honey dew, air jus mangga dan oren mandarin, teh o panas.

Rabu, 7 November pagi, pergi pasar ngan K4 beli bahan2. Daging ½ kg, tulang 1 kg, santan, sayur2 lodeh, ayam, telur puyuh dll. Balik tu terus siang sumer. Hari tu puasa ganti 12-2. Petang, buat kerisik. Lenkali guna kuali kecik, cepat sikit. Sangai kacang dan abang kisar. Sangai jintan dan ketumbar. Goreng bawang untuk sup. Buat kek coklat dua buku. Satu untuk marhaban malam tu. Buat lengkong gula melaka santan. Buat air gula. Petang, hujan lebat. Pastu abang gi beli buah. Takde buah oren, tembikai ngan honey dew jek. Ok je lah.

Lepas Maghrib, group marhaban pempuan dah jalan. Memula sekali rumah kami, tapi time tu kami tengah buka pose. So, diorang gi rumah sebelah dulu. Ngan rumah depan. Pastu baru diorang masuk rumah kami. Sekejap jek, tak makan minum pun. Makan minum last sekali. Makanan kumpul kat satu rumah, makan kat situ jek. Pastu aku tak ikut marhaban dulu sebab lorong aku tu aku dah jalan aritu. Aku ikut masa gi lorong depan. Yang aku perasan, rumah2 lorong depan tu kureng sket. Kalau lorong aku ni, walau rumah murah, sumer hias ala2 ok gitu. Kul 10.30 habis marhaban, baru makan. Macam2 ada. Aku makan sup tulang kambing. Peh! Sedap tu. Kolesterol tinggi sungguh. Cuma takde straw je, takleh aku nak sedut tulang gear box tuh. Rugi2.

Balik tu, group lelaki lum balik. Tak lama baru abang balik. Bawak balik pinggan kosong. Licin gak kek aku. Aku pun start bersilat. Bunga2. Rebus nasi impit dua tungku. Takde periuk besar. Aku risau kan gas abis je esok. Dua jam je aku rebus. Tu pun da kul 1 pagi lebih. Kopek2 bawang. Aku tak blend sekali. Sebabnya, malu nak cakap. Aku tak geti nak agak berapa banyak nak letak kalau dah blend asing2 bawangnya. Kalau sekali campur tu aku boleh lah nampak variasi bawang2 tu dlaam blender tu kan. Boleh lah agak2. Hehehe. Bawang sumer aku dah siap asingkan. Tinggal basuh and blend dan terus masak. Sayur pun dah siap potong. Lepas siap nasi impit aku rebus tulang pulak. Dua jam lebih gak. Sambil2 lelap. Kul 4 pagi baru empuk.

Pagi, kul 6 aku dah bangun. Mula2 rebus telur puyuh dulu. Sambil solat Subuh. Pastu blend barang rendang dan terus campak sekali bahan2, daging dan santan. Tinggal aje. Abang tolong kopek telur puyuh. Time kasih bang. Sambil2 tu blend bahan kari dan masak terus. Kali ni sumer aku blend. Malas nak tumbuk. Kalau ikut aku, bawang2 lagi aku suka tumbuk. Bukan sebab lagi sedap. Psyco je tuh. Sebabnya kalau tumbuk, bila tumis tu cepat je kering. Kalau blend kan banyak air, so perasannya macam tak masak je bawang tuh.

Sekejap je masak kari. Terus masak lodeh. Rendang pun masak saing2 lodeh. Sekali pandang dah ada rupa rendang Mak Siti dah. Oh... dah ingat la, kalau nak wat cam mak, kaler kerisiknya camana. Tak leh sama ngan Mak Umi.

Pastu masak sambal telur puyuh diikuti ngan sambal kacang. Bab sambal kacang ni je yang aku tak confident sangat. Macam tak sedap je. Lenkali takyah buat lah. Bukan diorang makan pun. Buang je banyak. Last sekali baru aku tumis untuk sup dan renih bagi lagi empuk. Kul 10 pagi, selesai memasak atas dapur.

Lebih kurang kul 9.30 gitu, abang call. Laaa presentation dia postponed esok. Sorang je yang present arini. Panelnya takde plak. Tahu pulak baru pagi nih. Maka, takde lah berpoya sakan mereka petang nih. Nak wat camane, masak pun dah siap.

Lepas siap masak, kerja potong memotong membanting padinya bercerailah tangkai jerami. Tak lah. Potong kek, lengkong dan nasi impit. Buat air. Lama gak aku mengerjakan benda alah tu. Sampai abang balik kul 12. Abang pasang meja yang dipinjam dari surau. Kebetulan malam tadi diorang pinjam untuk marhaban, kami pinjam terus lah untuk open house nih. Nak hidang kat dalam rumah, alamat makan atas tangga lah jawabnya. Sibbaik tak buang lagi langsir lama tuh. Boleh buat alas meja. Pastu abang potong buah-buahan. Aku mandi siap2. Bukan aku masak busuk2 ok. Kul 4 pagi lepas rebus tulang malam tu aku dah mandi dah.

Pukul 1 tengahari, kumpulan pertama datang. Bukan ramai pun yang kami jemput. Tak sampai 15 orang. Yang memula sampai nih: Idzura, Huda, Hisyam. Yang si Huda tu aku pernah jumpa 2 kali. Dua-dua masa interview; KUiTTHO n KUTKM. Diorang datang je aku terus solat. Karang leka pulak. Kul 1.30 datang group kedua: Tee, Aldrin, Yusri, Afarul, Damhuji. Yang Aldrin tu aku jumpa first time masa interview KUTKM gak. Yusri tu orang Kemasik. Masa aku kat Dungun, abang pernah lah datang sana naik kete dia 2 kali. Pernah gi rumah dia sekali, sebelum raya tahun lepas. Eh, aku tak perasan diorang ni datang sekali ke tak.

Kul 2 Reza datang sorang. Bila diorang sumer balik, baru Reza ni makan. Boleh dia tak tau presentation postponed. Dia ngan Aldrin memang dah confirm postponed. Dah kul 3.45 abang baru solat. Leka lah tu. Tak tenteram konon. Kul 4 gitu aku dah mamai. Terlelap2 sambil tengok CSI. Sambil abang borak2 kat luar, aku naik atas dan tido. Kul 6 baru sedar. Abang dah siap basuh.

Lepas solat, tengah panas2 lauk, Daus pulak datang. Firdaus @ Awang ni orang AT5. Satu sekolah masa sekolah rendah dan satu kelas masa sekolah Semenchu. Dua tahun lepas, sebelum kitorang kawin, dia tumpang rumah ni sebulan masa bulan puasa. Masa tu dia baru pindah keje kat SWM. Tengah makan2 (Kitorang pun makan sekali) Shahrizal pulak call nak datang. Dia sampai area kul 7 gitu. Shah ni satu sekolah ngan abang kat Vokay dan satu kelas aku masa diploma. Dia keje kat Hospital BP sebagai apa entah. Tech kot. Dia datang bawak kawan, Zaki. Zaki ni pulak sebelah bilik si Daus ni masa kat UIA. Dah pusing2 jejak kasih pulak dah.

Solat Maghrib berjemaah kat bawah, pastu baru makan2 lagi. Diorang lepak sampai kul 8.30. Pastu kemas2 segala. Abang sambung rehersal.

Hari Jumaat, abang balik b4 Jumaat. Selesai dah. Tinggal hantar thesis jek. Kira cam dah grad lah jugak. Pukul 3, siap2 keluar. Nak tengok wayang. Ingat nak tengok Bilut, sekali dah takde. Tengok kartun je lah. Flushed Away. Best lah jugak. Show pukul 5. Lepas Asar pusing2 Summit dulu. Lagi 5 minit kul 5 baru gerak ke GSC, sekali aku tertinggal tiket dalam hand bag. Masa beli memang aku bawa hand bag. Pastu masa nak solat, aku gi letak hand bag kat kereta, bawak beg telekung. Dah berlari2 pulak gi ambik hand bag pulak. Masa sampai tadi hujan lebat. Masa ambik telekung dah berenti. Masa ambik hand bag balik, hujan lebat balik. Habis wayang kul 6.30. Terus gi Sitam Sup kat BP Walk. Aku dah gian sup gear box. Sedap tul. Pedas2 gitu. Very recommanded.

Sabtu semalam, lepas Zuhur; kul 2 ok, pergi Muar. Nak menengok ’baby cute’. Singgah Astaka beli hadiah baju, susu Lactogen ngan rencah mee bandung Muar. Kecik2 dulu aku minum susu Lactogen nilah. Sampai2 tu, Amir sibuk tunjuk baby cute dia. Lama gak lepak situ. Siap makan nasi lagi. Sedap plak popiah otak2 tuh. Lepas Maghrib baru balik. REKOD DUNIA!!! AMIR IKUT KAMI BALIK! Memula ingat dia main2, nak bawak segala mainan, baju dia. Konon nak jalan2 dulu kat Econsave baru bukak. Kot2 dia nak balik ke. Sekali tengok cam ber yo-yo ol je. Terus lah bawak dia. Naik2 kete je terus mintak Mentos. Beli kan ’ayam tangan’ untuk dia. Dah nak tido boleh mintak ayam tangan pulak. Strateginya, letak DVD kat atas, boleh la kami tengok TV kat bawah. Sibbaik pagi ni dia tak rebut nak tengok Ceria.

Ni dia baru balik ikut abang Marhaban. Suka dia nak ikut ’masjid jalan2’. Dapat jajan ngan duit raya. Tu pun boleh jatuh satu ang pow. Ok nak tengok The Apprentice.

Monday, 6 November 2006

Raya Lagi

Pagi raya, semua bangun agak lewat. Kelam kabut jugak masak lodeh. Lelain dah siap malam. Tak dapat bersolat raya tahun ni. Abang balik masjid, terus siap2 makan2. Tak sempat makan before solat tadik. Makan reramai. Makan makanan pemberian orang lagi banyak dari makan makanan rumah sendiri. Rumah sendiri banyak, bebila boleh makan lagi.

Lepas makan, berkumpul sekeluarga, bertahlil untuk arwah2 sanak saudara diikuti ngan sesi bermaafan. Tahun lepas sesi ni dibuat malam sebab kami beraya di AT5 dulu. Takde ’ketua’, takleh buat siangnya. Lain sikit tahun ni. Tahun lepas aku bermaafan ngan hubby lepas solat Subuh.

Pastu, makan2 kuih dan lepak jap. Then, pegi rumah mertua Kak Long. Kat Semenchu ni jugak. Kak Long baru melahirkan 3 minggu. Sambil2 tengok baby gak. Balik tu tak buat apa, lepak jek.

Petang, lepas Zuhur, janji ngan Yayu nak balik AT5. Sebelum tu abah call, tanya jadik dating ke tak? Kalau tak, nak ikut mak balik Kampung Makam. Abah tak jadi ikut. Nak tunggu kitorang. Sampai AT5, Yayu lom sampai. Siap2 makan kat sini pulak. Takleh miss rendang mak. Yayu sampai, terus makan. Makan roti canai ngan kuah kari dan rendang. Memang selalu rumah ni buat makanan lain sket. Ala2 sikit. Tahun lepas buat puri. Tahun sebelum tu tosai. Tahun ni Abang Ali balik, so dia lah yang tukang uli dan tebarnya. Memang ni pun makanan yang orang blok ni tunggu2 bila baraan. Kekenyangan, jamah sikit je kuah lodeh.

Tengok CD Heart. Lembab je citenya. Sampai tertido. Petang, gi rumah Wakru. Pastu ingat nak gi rumah Mak Aji, sekali tengok ramai orang, tak jadik. Pastu lepak je. Petang, Yayu balik Sungai Mas. Malam, ajak abah gi Sungai Mas. Pastu bawak abah gi Semenchu. Pastu antar balik AT5. Balik tu, mak dah balik. Ingat nak makan dulu, tapi rasa tak selesa plak. Makan kat Semenchu lah.

Balik Semenchu ada bawak balik lauk dari AT5, Memang niat nak makan ala2 lontong. Siang tadi jamah sikit je lodeh tu. Sekali, lepas mandi, tengok2 tepen tu dah siap basuh. Tanya mak, dah campur sumer ngan lauk yang sama dalam periuk. Maknanya kuah lodeh pun dah campur ngan 3-4 kuah lodeh rumah lain gak. Telan liur jugak aku. Lepas mandi abang ajak makan. Aku tak makan. Merajuk sket. Huargh!!! (raya haji kat AT5 tau bang.)

Raya kedua tak pegi memana. Petang mak antar Kak Zela ke hospital. Dah ada tanda. In yang hantar. Abang Man balik kampung dia kat Muar semalam.

Raya ketiga, Abang Epet balik AT5 hari ni. Dah pakat ngan Yayu nak tido AT5 ari ni. Kak Zela dah bersalin pagi Subuh tadi. Girl. Tengahari mak gi hospital jemput dia. Petang lepas Asar baru balik. Diorang nak berjalan raya plak. Aku dah bengang je. Lepas Asar, keluar. Konon nak gi AT1 ngan Pasak je. Sekali dah dekat Maghrib, decide nak gi Kulai pulak. Ingat dekat ke. Mana sempat nak balik AT5. Bengang betul. Lepas 2 rumah AT1, singgah Masjid Kota solat Maghrib. Then, terus ke Kg. Pertanian rumah Cik Man. Takde orang. Anak dia ada, tunjuk jalan pergi pulak rumah Cik As. Dekat taman2 area IOI Mall tu jek. Pastu pergi rumah Pak Andak plak. Langkah kanan. Memang tengah lapar giler. Makan rendang ayam kampung ngan roti. Sedap betul.

Lepas tu, terus balik. Masuk Taib Andak, nak tengok rumah baru Mawi. Tak jumpa pun. Balik terus tido. Tido bersandar. Lom turun roti ngan rendang.

Raya keempat, pepagi lagi balik AT5. Sumer tengah siap2. Mak nak beraya ke Masai. Kitorang sarapan dulu. Lepas siap sumer, pergi kubur. Then, gi rumah kak Nana kat Ulu Papan Bandar Mas. Dah gemuk Ijat tu. Adik dia Faiz dah kawin. Pun dah gemuk. Kat rumah tu ada Mak Long ngan keluarga Abang Razak. Sambil2 tengok VCD kawin Faiz. Makan mihun ngan air oren.

Balik tu, abang Epet nak balik Mersing. Ita dah gi Air Terjun plak. Terus gi Mersing. Abah ikut gi Mersing. Esok balik abang Epet hantar lagi. Tinggal rumah ngan Yayu. Petang sikit gi rumah Mak Aji. Jumpa Nana, anak sedara Mak Aji. Dah besar pun. Dah keje, grad UiTM. Adik dia Norma tengah Kat UiTM gak amik coz yang sama ngan Jun. Dulu masa kecik2 diorang duk kat kedai Pak Aji. Kawan2 gak ngan diorang. Macam2 cerita kat rumah Mak Aji. Balik dah kul 5.

Lepas Maghrib mak balik. Kami pun nak balik. Singgah makan kat Daud. Aku order Mi goreng basah, Abang nasi goreng paprik, Yayu Nasi Pattaya, Najib Ayam masak kunyit. Mi aku pedas giler tahap dewa. Takleh nak makan. Aku makan daging jek. Ingat sama cam mi goreng kat Daud Kota. Ala2 mamak. Order satay. Aku yang tukang perabis. Pastu balik Semenchu, Yayu ikut sekali beraya.

Raya kelima, Sabtu, lepas sarapan, siap2 nak balik BP. Yayu nak bermalam sana. Lebih kurang kul 10 dah bergerak. Ulin ikut sekali nak balik KUiTTHO. Tengahari dah sampai. Beli lauk kat kedai oren. On the way tu Yayu call, ingat nak saing. Aku ingat tak saing. Dah jauh dah. Abang yang tak nak saing. Dia ingat Yayu nak singgah Parit Yaani. Sebenarnya Yayu nak singgah rumah Ayani kat AT5 tu je. Apa da…Tak lama Yayu pun sampai. Lepak2 dulu. Petang sikit keluar. Gi K4. Maghrib kat situ. Pastu gi Summit.

Ahad, pagi gi pasar. Balik beli sarapan kat kedai oren lagi. Tengahari aku masak ikan siakap sweet sour. Petang Yayu nak bertolak ke Pagoh pulak. Kami bertolak ke Parit Yusof. Singgah Bintang Emas, tengok kain. Banyak habis stok lepas raya. Tak jadi beli.

Sampai Pt. Yusof dah Asar. Ada Busu ngan nenek je. Huhahuha, kul 6 gi rumah Mak Long plak. Dinner kat situ. Lepas Maghrib gi rumah Kak Long Idah. Then, gi rumah Tok Man kat Semerah. Lama gak kat situ. Sampai ngantuk2. Balik lebih kurang kul 11.

Isnin jalan raya satu lorong. Gi rumah Kak Yana/Man Popeye, Kak Jah/Cik Sis, Kak Lela/Abg Enal, Ibu, Kak Mala. Sambung esok. Esoknya gi rumah Kak Zira/Zam, Kak Mek, makan mi, Kak Idah (Cikgu), Cik Anis dan beberapa lagi. Habis. Diorang serbu rumah kami. Aku masak mi goreng, tapi tak cukup lah pulak. Tak sangka ramai gitu.

Hari seterusnya abang sungguh sibuk menyiapkan technical papernya. Sepatutnya hantar ari Khamis. Tapi tak siap. Hari ni baru hantar. Tu pun macam tak nak siap2. Aku yang penat menengoknya.

Hari ni abang ajak puasa. Dia puasa enam, aku puasa ganti. 12-1.

Wednesday, 1 November 2006

Pre and Post Raya

Seminggu sebelum raya lagi aku dah tak update. Takde pun buat kuih raya. Hari Selasa 17hb, aku try bakar kek coklat ikut satu resepi nih. Boleh tahan sedap. Cumanya resepi ni tak pakai susu segar. Dia letak air sejuk je. Jumaat petang, aku bakar lagi 2 kek. Satu untuk Yayu, satu untuk MIL. Malam, curah topping, tak cukup. Dah pukul 10 lebih, try cari kat Summit, dah tutup, Fajar pun tutup. Sekali, lalu kat Jalan Rogayah, bukak lagi. Oh… dia bukak sampai kul 12 malam Deepavali.

Tengah malam, BIL n SIL sampai. Sorang dari Melaka, sorang dari Segamat, sorang dari JB. Yang JB gi Muar renew insurans kereta, terus ambik dua lagi adik2. Esoknya nak balik kampung sesama. Memula yang dari Melaka nak tumpang kami, sekalinya, barang kami je dah cukup penuh. Nak sumbat dia kat mana? Besok pagi tuh, diorang bertolak dulu, kami keluar lambat sikit. Kemas2 dulu. Lebih kurang kul 12 baru gerak.

Kisahnya aku dah dua malam gatal2 badan. Merah2 macam awan. Abang kata, alah je. Boleh baik sendiri. Masuk dua malam, aku dah tak tahan. Dia bergerak plak ke tempat lain. Besar2 pulak tu awannya. Pagi Deepavali, pergi klinik. Klinik Min kat Bukit Pasir. Klinik panel KUiTTHO. Posmen pun kerja lagi cuti2 nih. Post office pun bukak. Doktor bagi ubat alahan ngan gatal2. Makan dan sapu. Agaknya terlebih makan udang atau makan kerang.

Pastu terus balik. Singgah First Lady Parit Raja. Konon nak belikan baju MIL. Sekalinya tengok bajunya meriah sangat. Liplapliplap. Tak sesuai. Beli minyak Wak Dakam yang Yayu kirim dua botol. Singgah Air Hitam tengok baju. Lalu BCB Kluang, nak singgah, takde parking. Tak jadik. Kereta pulak asik temperature naik. Berenti kat Bukit Tongkat bagi sejuk. Singgah Kota, cari Baju abah. Beli kat Kini. Baju abang pun beli kat situ. Beli murtabak, kebab buat buka. Jammed teruk, buka dalam kereta. Sampai Semenchu lebih kurang 7.30.

Hari Ahad, buat kuih raya. Tat gulung ngan biskut Cornflakes. First time buat. Petang, pergi AT5. Beli air katira ngan kuih muih kat depan. Ramai dah orang kat AT5. Anak2 mak. Malam tidur kat sana. Besoknya, tengahari, balik Semenchu semula.

Kat Semenchu, tengah masak ketupat. Guna kayu api lagi. Aku tolong blend bahan2, potong daging ngan hati. Buka, masak hati. Sedap plak. Tak pernah aku masak hati lembu nih. Makan selalu lah. Dulu. Ayam tua, masak kari. Sebarang je budak ni masak kari. Entah jadi apa je.

Malam, langsir tak siap2 pasang. Akak jugak yang kena. MIL masak rendang daging ngan sambal kacang. Tido lebih kurang kul 2 pagi.
To be continued...

Tuesday, 17 October 2006

SABTU

Petang, pergi Parit Kemang, beli kerepek. RM47. Then, pergi The Store Rogayah. Beli baju Pak Asim. Pastu pergi Summit, beli barang kek sikit. Pastu pergi Pasar Malam Pesta, beli bawang dan makanan buka. Mi and kuih. Balik, betul2 nak buka. Malam aku tak pergi surau. Buat terawih sensorang kat rumah. Malamnya ada Qiamullail. Abang pergi sensorang. Aku kejut kul 3 pagi.

AHAD

Pagi pergi pasar. Beli udang sekilo RM13, daging ½ kg RM8, kerang 2 piring RM4 (mahal sebab dekat setahun tak de), sayur dan buah oren. Ingat Jumaat nih nak buat lauk raya. Raya awal sikit. Tahun ni raya kat Semenchu, selalu takde masak rendang daging. Pulak tu, belah diorang ni suka masak rendang cili padi. Tak best. Putih je kaler nya. Rasanya pun not my taste la. Hehehe. Pastu pergi K4 beli chicken thigh. Ok ayam nya setakat nih. Buka, cuba masak kerompot, tapi rasanya macam banyak serai or lengkuas. Tapi ok-ok je lah. Masak banyak gak. Ingat In nak datang, sekali tak jadik. Heeeee. Abang bawak balik bubur lambuk dari surau lepas Zuhur. Cukup lah sampai sahur. Yang best nya dalam bubur tuh ada gear box. Best-best.

Petang, sambung menjahit langsir rumah sendiri. Yang dah siap tu langsir umah Semenchu. Ari tu dah jahit gak, tapi tergendala sebab lom dapat idea. Memula iron langsir. Pastu pasang langsir bawah, bawak ke bilik2 atas. Bilik aku kaler putih, bilik sebelah kaler biru.

Langsir baru aku nih kombinasi tabir kawin dulu kaler krim ngan kain organza kaler merah/maroon, ada bunga2 timbul. Cute. Asalnya aku dah siap jahit tape untuk dipasang pada rel. Tapi, abang tak beli2 relnya. Konon nak beli lepas dapat ’surat’. Takde kaitan. Dah tentu lah raya minggu depan, takkan aku kena pindah minggu nih kan? Lagi pun Fara yang dapat post PSM bagitau dia report 7 Nov. Aku mesti lah lagi lambat.

Oleh sebab semangat nak pasang langsir, aku pasang lah siap2 cangkuk nya. Konon nak try pasang kat paku je. Sekali bila pasang, WAH! Just nice! Macam pasang kat rel jugak. Kitorang sangkutkan cangkuk kat spring langsir yang lama. Kalau cenggini sudah bagus. Bleh jimat banyak. Takyah lah abang tebuk lagi rumah Cik Leman nih. Maka, pada hari Ahad, 22 Ramadhan 1427H, rumah ku telah berlangsir baru. Yeah! Tapi aku tak jahit aksessorinya lagi. Boleh kalau nak beli pengikat tu kat kedai, tapi, dah terlanjur jimat, biar jimat banyak, kan. Hehe.

HARI INI, ISNIN

Hari ni aku sambung jahit langsir untuk tingkap dapur. Langsir ni kena singkat. So, aku letak kain maroon atas kain krim. Yang krim tu tegak je, yang maroon aku buat lengkuk, letak ropol biasa. Ropol pun tak beli, recycle dari langsir lama. Langsir lama tu dah kena makan matahari, dah pudar. Tapi ropolnya elok lagi. Memang aku tak rajin bukak basuh pun. Kira pakai buang lah. Ni pun tengah pikir nak buat apa ngan langsir tuh. Nak derma kat orang miskin pun tak sampai ati, dah berbelang pudar. Kalau nak bagi, biar yang elok kan? Idea, anyone?

Dah siap tu, aku jahit pengikat langsir pulak. Aku jahit reben besar dari kain krim. Pastu aku gunting lebih2 bunga timbul kat langsir maroon, jahit kat tengah reben. Jadinya, memang cute. Penat aku bebel bila abang asik kritik je. Nak kritik pun biar lah time orang tengah jahit. Ni, dah nak siap, dia kritik, dah kena tetas balik. Eeeee kurus puasa aku ari ni. Aku ni bab tetas kain ni memang tensen. Buang masa tul. Tapi takpe, hasilnya memang memuaskan.

Siap2 jahit dekat kul 6, cecepat masak. Sibbaik aku dah siap rebus dan kopek kerang. So masaknya pun sekejap je lah. Malam, aku jahit langsir kecik. Ada lagi satu bahagian bawah sink nak kena cover. Dan siap! No more menjahit!!!

Thursday, 12 October 2006





Hari ni takde mood nak membuat apa2. Dah tak menjahit nih, tak tau pulak nak buat apa. Tahun ni tak nak buat kuih raya lagi. Tahun lepas aku buat kuih goyang dari pagi ke petang, kerepek pisang tanduk 2 hari, almond london sehari suntuk. Kuih2 tu sumer terbuang begitu saja. Takde sape nak makan, dan takde selera nak makan. Jadi, kesimpulannya, tahun ni, beli je kerepek2 yang berlambak kat BP ni. Buat kek jek. Tupun bukan untuk diri sendiri. Nak bagi mak. Mak ada suruh buat kek kukus, tapi aku tak geti. Tak pernah cuba pun. Lagi pun aku takde pengukus pun. Jadi, aku akan buat kek coklat je lah. Kek lain aku tak suka makan.

Petang ni nak masak mi goreng lah. Malam tadi, kat surau ada lawatan dari Majlis. Diorang round surau2 dan masjid2. Ada moreh mi goreng. Nampak sedap, tapi aku tak makan, terus balik. Abang nak pegi semula lepas antar aku, sekalinya moto lak tersengguk tengah jalan. So, aku akan ganti mi goreng untuk abang hari ni.

Suspen je bila posmen berenti depan rumah. Tapi takde pun surat yang aku tunggu. Takpe lah, lepas raya kot.

Aku teringin nak buat agar2 kering lah. Masa kecik2 dulu arwah mak selalu buat. Aku ingat lagi dia jemur lengkong tu atas bumbung ikut tingkap bilik depan tu. Tapi kena jemur 8-10 hari. Sempat lagi tak ek? Sempat je lah ek. Kat sini kan panas. Eh, tapi jerebu ni, boleh ke jemur kat luar? Kang jadi lengkong jerebu plak. Elok2 warna-warni, jadi kelabu plak. Akan difikirkan...

Wednesday, 11 October 2006

Semalam, siap lah sudah aku menjahit segala tok nenek jahitan untuk hari raya. Nyampah dah tengok mesin jahit tuh. Sibbaik dia tak buat hal bulan2 pose nih. Jarang sekali benang terbelit atau putus macam selalu dia buat tu. Thank you mesin! Kalau ada lebih duit sok, aku nak beli mesin yang tegar sket. Baru bleh jahit lelaju. Aritu dah usha mesin jahit high speed yang macam selalu tukang jahit ada tuh. Tapi masa tu sebab ada plan lain. Kalau dah keje gomen sok, menjahit sebagai hobi je lah di samping pendapatan sampingan buat beli jajan.

Semalam buka mihun goreng. Asik mihun aje aku ni. Nampak sangat malas. Bukan malas sebenonya. Dah jemu makan nasi tetiap ari. Lagipun, takde lauk nak di masak. Kan kemarin aku suruh abang beli ayam kat K4 kan. Tapi takde. So, takde lah stok lauk dalam fridge. Best je tengok area freezer tu clear. Tapi, benda2 segera tu adalah. Macam drummet, prawn ball, frankfurter, air batu. Yang tu aku letak atas dulang atas. Makanya mihun aku semalam tak sedap. Lupa lak, pagi semalam abang dah pesan, kalau nak beli udang kering, pegi lah jalan sket kat kedai tu. Bukan jauh pun. Oklah. Demi nak masak mihun, lepas siap menjahit dan Asar, aku pun menapak ke kedai, beli udang kering mihun dan sayur sawi. Entah kenapa, banyak sangat kot bahan campuran dalam mi tu hingga telah mengubah rasa mi ku itu.

Sekarang memang dah standard, Isyak kat surau memang mengantuk. Tapi time terawih ok plak. Tak tau lah spesies apa yang bergayut kat kelopak mata ku ini di bulan mulia nih. Semalam imam nya baca laju jek. Tapi dia baca ada mood. Kejap laju, kejap slow and steady. Selalu tiap2 ari aku akan tanya, imam mana tadi? Sekarang, aku dah kenal. Ada beberapa imam kat surau tu. Satu, imam slow and steady semalam. Bacaan dia lembut jek. Kalau part baca surah al-A’la tu, aku dengar macam lagu plak. Mendayu2. Tapi dia baca kejap laju, kejap slow. Kekadang bila dia da masuk gear 5 tu, laju semacam jek. Terkejar2 aku nak mengikut dia rukuk dan sujud. Eh, ni bukan mengumpat, just mengexplain diri seseorang.

Imam kedua plak, bacaan dia teramat lah pekat makhraj dan dengung nya. Slow jek. Kalau dia jadik imam, confirm, kul 10 baru abis. Sorang lagi, aku rasa imam muda sket. Makanya, aku rasa dia faham isi hati jemaah yang nak cepat cam aku ni. Eleh, jangan nak tipu lah. Mesti korang sumer nak abis cepat kan? Hehehe. Imam ni baca laju jek. Rukuk sujud dia pun sekejap. Memang terkejar2 yeop. Ada lagi sorang, dia baca ada tonasi sket. Nak tau, kalau dia baca Fatihah, part ...Iyyakana’ buduwa iyyaka nasta’in. Ada lagu sket. Susah nak diterangkan. Tapi memang sedap. Lastly, ni bukan imam. Dia bilal yang tukang berbalas pantun selawat tu. Dia ni kami panggil ’amin aaamiiiiiiiiin’. Kan doa lepas terawih tu ada yang amin Ya Allah. Pastu ada amin aaamiiiiiiiiiin. Ha... kat situ lah keistimewaan tonasi bilal nih.

Ok abis cite pasal imam surau al-Azim Bukit Perdana.

Hari ni, pepagi lagi abang dah pegi pasar. Dia tak ajak pun. Tahu2 dia balik bawak udang, sayur dan buah limau. Sekarang ni dah takde limau jenama Sunkist. Kitorang selalu beli model Sunkist 4013. Yang biasa tu 4014, masam dan ada biji. Yang ni takde biji dan manis. Tapi sejak dah takde Sunkist nih, kami jarang beli. Kalau beli pun cuba dulu 10 bijik. Kalau ok baru beli selalu. Kalau tak, cuba yang lain plak. Setakat ni takde yang bebetul manis macam Sunkist 4013 nih. Sejak aku dah boleh makan udang nih, tiap2 minggu beli udang sedang. Memula bulan 3 dulu, harganya sekilo RM10. Puas ati, besar2. Sekarang ni, paling murah RM13. Tupun tak besar sangat. Last week, baru dapat yang besar2 ibu jari abang. Puas lah kalau makan sekor2. Aku selalu masak sambal jek. Kekadang jek goreng kunyit atau goreng tepung. Cumanya aku takleh makan telur, makanya, jarang lah masak goreng tepung udang or sotong. Kalau abang nak sangat baru aku masak.

Cakap pasal masak sambal nih, nak cite lah pasal aku memasak. Aku mula belajar masak masa sekolah menengah. Bukanlah belajar bebetul. Tengok mak masak. Lagipun, sebelum tu aku tak de mak, sape plak lah nak mengajo kan. Sampai abis sekolah aku cuma pandai masak asam pedas, sambal tumis, kari dan goreng sayur. Tu pun asas je. Tak de petua segala.

Masa degree kat UiTM, aku duk rumah sewa dan umah sewa abang pun dekat ngan umah aku. Makanya, kami ni 100% bergantung pada PTPTpu kan. Memang bila dikira2, tak cukup 3500 tu untuk satu semester tu. Masuk semester baru, pinjam duit abang TP. Dapat PTPTpu, cover balik. Makanya, aku pun share duit ngan abang, setiap awal semester tu, beli beras dan segala bahan memasak. Aku masak almost setiap hari termasuk cuti umum. Masa ni aku pinjam buku masak Kak Shila dan fotostet. Memula tu aku ikut lah jugak resepi dalam buku. Lelama aku try improvise sendiri ikut selera aku. Sebab resepi dalam buku ni kekadang ada letak bahan yang aku tak suka samada rasa atau baunya.Kat sini lah aku mula memasak lauk campak2 dan pelbagai lagi.

Kitorang selalu makan sesama time lunch kat Tasik Shah Alam. Kekadang housemate aku pun terikut2 gak. Malam, aku tapau siap2 kat abang. Kelakar plak. Aku ada tupperware yang cukup untuk 2 kali masak. So, tiap ari abang akan antar tupperware semalam dan aku bagi lauk ari ni. Bertukar2 gitu. Sepatutnya kan pulang lah bekas berisi kan? Ini memang tak pernahnya berisi. Kesian abang, selalu makan kat rumah jek. Kawan2 lain biasa lah kan, makan kat luar or mamak. Dia plak duk rumah makan masakan aku yang kejap sedap kejap tak. Sampai sekarang, kena makan lagi masakan aku, sampai bila2 lah pulak. Tu pasal aku cakap kat abang, kalau balik kampung tu, takyah lah suruh aku masak lagi, nak lah pulak rasa masakan mak kan? Tapi dia tetap lah nak aku jugak yang masak. Kalau aku tak tolong masak, dia kata malu nak makan, aku tak tolong. Hisy. Tapi kekdah nya memang takleh skip memasak kat rumah mertua. Walau selalu aku confuse ngan resepinya yang berbeza. Plak tu, ada plak comparator yang tukang tanya2 resepi aku yang lain dari kebiasaan dia kan. Bukan mak lah bang. Dot dot dot. Bila abis degree tu, aku rasa dah semakin yakin memasak. Kira kata orang kalau nak kawin dah boleh lah. Tapi, nak masak untuk banyak orang, tak berani lah jugak.

Ok, nak cakap pasal sambal udang. Resepi sambal udang aku ni sama je cam orang lain, tapi aku rasa, nilah sambal udang terbest pernah aku makan. Hiks. Ke sebab aku dah 8 tahun tak makan udang? Bila makan tu, aku selalu tak makan misai dan kulit tapi aku hisap sambal kat kulit tu, terasa sedap lah sambal tu. Cumanya, aku masak tak macam mak. Aku tak tumis bawang besar dulu. Tapi aku tumbuk sumer bawang putih ngan bawang merah dan belacan. Pastu terus tumis cam biasa. Sejarah aku tak pakai bawang esar ni sebenarnya masa aku duk Tganu dulu, kan balik seminggu sekali. Makanya masak pun jenjarang. Bawang besar plak, kalau sebijik, sekali masak memang tak abis. So, kalau aku belah dua, minggu depan nak pakai, dah layu. Buang. Sejak tu aku dah tak pakai bawang besar. Membazir jek. Aku tau ada orang suka masak pakai bawang besar kan. Lain rasanya.

Ok rasanya petang nih nak masak sambal udang lagi lah. Abang ada beli mi kuning. Dia suka lah tu mi goreng yang aku masak minggu lepas. Kalau tak, takkan dia beli lagi kan 2 minggu berturut2. Main hentam je aku masak mi tu, tapi sedap jugak. Hehehe.

Monday, 9 October 2006

SABTU

Petang keluar pergi The Store card sale. Dapat lah beli munyak masak cap buruh 9.99 dua botol. Nak bagi mak2. Selalu beli minyak Saji. Sokong produk Felda. Tu pun beli bila harganya bawah 10. Sekarang ni lagi untung. Makin banyak pasaraya, diorang saling menawarkan harga rendah. Yang untung pengguna. Kan? Beli gak lagi 2 Buttercup, satu 1.89. Ari tu dah beli 2. Nak buat kek. Beli Dynamo 17.99. Tunggu punya tunggu, turun gak harga dia. Kitorang memang tak beli kalau harga biasa. 20++. Selalu tengok katalog bila masa harga murah. Barang dapur bukan ada diskaun 20% ke, 50% ke. Kena lah jadi pengguna bijak. Kalau sofa, langsir boleh banding2 ngan jiran sebelah, beli barang pun kena lah banding kan harga. Eh, Yayu, kat sini kalau offer Drypers selalu 31.99. Kalau nak, bagitau.

Pastu beli Maybelline Clear Smooth aqua gel foundation 19.90. Sejak tak kerja ni, memang tak pernah beli lagi. Suka pakai benda ni. Beli Sunquick 7.90. Beli gak baju baby untuk anak Kak Long yang baru bersalin last week. Anak pempuan. Senang nak pilih. Baby Kiko 17.90. Best buy item. Nak beli cam Nurin, takde bajet. Kak Zela pun dah nak bersalin raya ni. Ingat nak beli sekali hadiah. Sekali tanya, dia tak scan pun. Hehe ada ke tanya jantina orang tu yang belum kuar lagi. Hiks.

Tak beli buka. Masak simple, goreng ikan keli ngan sotong. Terawih sekarang nih, mengantuk tul. Lebih2 lagi part solat Isyak. Tersengguk2. Lepas terawih ada tazkirah. Lama lah jugak.

AHAD

Lepak kat rumah jek. Jahit sket. Buka bubur lambuk ngan udang goreng jek. Bubur dari surau. Siap ada gear box lagi. Siap sedut guna straw lagi. Malam lepas terawih, masak mi goreng. Sahur pun makan mi ni.

HARI NI

Hari ni menjahit langsir lagi. Tak cukup plak tape nya. Kena beli 10 meter. Suruh abang. Buka masak mi lagi. Abang beli ayam panggang kat K4 yang tak semenggah. Tawar hebeh. Langsung takde rasa. Ingat jap lagi nak masak kicap la ayam tu.

Terawih kat rumah ngan abang. First time.

Saturday, 7 October 2006

Pagi, pergi pasar. Tak lah pagi sangat. Kul 11.30. Kitorang memang saje pergi lambat. Kalau awal2, mahal sket. Kalau da nak tengahari, diorang nak perabis, so boleh murah sket. Beli sayur kailan seikat, mee kuning setangah kilo, tahu dua keping, sawi seikat. Beli buah oren seedless, ’janji manis’. Beli telur sepuluh biji. Beli udang sedang 1.5 kilo. Sekilo RM14. Beli sotong setengah kilo.

Tak mo beli ayam sekor lagi. Selalu, kalau beli sekor, part dada selalu terpinggir. Kalau nak masak mee baru kuarkan. Last2, makin bertambah part dada kat dalam fridge. Kalau beli kat Fajar, murah, tapi ayam ’make-up’. Macam tak bermaya je aku tengok ayam tu. Tak selera nak masak. Aritu beli kat Carrefour. Part thigh jek. Sekilo baru RM4++. Ada ati kura. Beli 4 keping, boleh masak 2 kali. Ayamnya pun ok. Nampak segar. Tapi, tak tau lah kalau awal2 ni aje ayam nya segar. Dulu, tahun lepas, masa Fajar baru bukak yang baru, murah jugak. Sekarang, sama jek. Apa2 pun, shopping kat The Store gak yang best. Macam shopping kat Jusco. Seronok tengok cadar cantik2.

Petang sambung menjahit langsir. Dah 3 keping. Yang tebal tinggal satu. Yang nipis ada baaaaaaanyak lagi. Baju raya aku pun baru siap. Dah lama beno aku jahit. Tapi aku tak pasang getah siap2. Takut2 tergemuk ke kan. Tadi dah pasang getah. Tak mengembang pun pinggang aku. Masih 23. Hehehe

Buka masak sambal udang. Yummy! Ngan udang goreng. Sayur kailan masak sos tiram ngan bawang putih. Sayur wajib. Ari ni tak beli kuih. Ada, makan. Tak de, tak mintak.

Terawih harini ngantuk sket. Cuma imam tu baca surah panjang banget. Aku rasa dia perabis satu page satu rakaat. Baru aku tau diorang baca surah dari Quran besar. Aku ingat selama ni diorang hafiz. Tapi masa kat Tganu dulu, memang hafiz la. Lancar je. Teringat2 dia baca Surah Al-Qadr. Sedap je dia baca part ...Lailatul qadri khairun-min al fisyahr. Best aje bunyik ’syahr’ tu.

Kul 10 da abis terawih. Abang terus balik. Selalu balik semula ke surau. Tadarus. Nape entah arini dia nak balik lak. Sibuk siapkan tesis dia. Nak present 2 minggu lepas raya. Good luck abang! Caiyok!

Tengah buka, abang TP call. Tanya pasal offer. Lepas raya kot. Bisnes ditangguhkan nampaknya. Or, nak tukar strategi.

Thursday, 5 October 2006

Hari menjahit sedunia. Hari ni siap semua baju. Yayu, Kak Zela, Mak dan Risya. Huh. Tinggal langsir plak. Hm... nak buat macamana kalau nak jadi menantu kesayangan, kena lah jahitkan langsir. Pulak tu, bukan disuruh atau aku yang offer diri, abang yang suka2 offer bagi pihak aku. Suka2 dia jek. Memula jahit langsir biasa jek, tegak je, letak tape. Sekali, pak mentua plak suruh pasang ’night curtain’. Tingkap kat rumah tu, kalau malam memang telus. Sudahnya, baru sekeping je daripada 8 keping yang aku dah jahit. Banyak nya lagi...

Hari ni buka nasik je. Ada kuih abang beli, tapi tak menepati selera aku. Kuih keria, cucur badak, kuih dadar ngan pulut panggang. Sungguh tak menyelerakan.

Hari ni terawih sungguh mengantuk. Betul agaknya teori diorang, sape duk saf depan sekali memang mengantuk. Saf pempuan la. Esok aku nak kembali ke saf asal lah.

Wednesday, 4 October 2006

Tengahari, dapat SMS dari Fara,
’Asia..aku nampak nama ko dlm spa.ko dpt keje kt jpa ek?tahniah!:-)
La... satu Malaya dah tau la ek? Hehehe

Telepon Ita lak. Pun dah tau?

Dah takleh rahsia dah. Konon nak tunggu dapat surat. Malam, SMS abang TP, abang Epet ngan telepon abah. Terlanjur dah tau, baik bagitau sumer kan. Hehehe.

Arini buka mihun goreng. Masak banyak. Sedap. 3 kali masak dah abis singgit udang kering.

Petang, menjahit lagi. Bengang betul, asik tersalah aje. Last2, dapat siap satu kain+3/4 kain jek.

Hari ni genap setahun nenek meninggal. Al-Fatihah.

Hari ini pada tahun lepas, aku masih kerja di Tganu. Dapat call dari abah tengah malam, tak ingat kul berapa. 2 minggu sebelum tu, pun sama. Atuk. Dapat call dan aku decided to bertolak pagi kul 5. Tapi sampai2, dah pun dihantar ke tanah perkuburan. Tak sempat tengok.

Kali kedua ni, aku tak nak terlepas. Pukul 3 pagi aku dah mandi dan bersiap dan bertolak dari Dungun. Pagi yang hening, aku sesorang drive dari Dungun ke Mersing. Bayang aje lah keadaan jalan time tu. Lengang dan berkabus. Boleh aku singgah isi minyak lagi kat Paka. Dalam fikiran aku time tu, kalau ada orang jahat pun aku tak kisah. Janji sampai secepat mungkin.

Aku sampai dalam kul 8 pagi. Subuh kat Pekan, surau tepi jalan. Kalau 2 minggu sebelum tu aku terus balik BP petangnya, yang ini aku balik esoknya. Pagi2 sebab ada kelas kul 2 petang. Sempat lah sampai tu lunch dulu. Kul 1. Thanks to Aziz sebab tolong aku untuk kedua2 kes ni.

SABTU

Hari jalan-jalan sedunia. Tak nak masak. Tak nak duk umah. Penat dah mengadap mesin jahit, jarum, gunting, benang. Sampai kasar2 jari hantu aku kena cucuk jarum masa sembat leher. 6 pasang baju kurung. Kira baik lah aku jahit mata lalat jek. Nak jahit tulang belut?

Kul 2 petang, keluar. Tak tau lagi nak gi mana. Mana lagi tempat nak jalan kat BP ni? Memula pegi bus stand. Jenguk competitor. Oh... bukan competitor lah. Masih ada peluang. Terus ke Carrefour. Tak tau cari apa. Bukan pergi cari barang nak dibeli. Cari apa barang nak beli. Last2, beli otak2 gulung ngan ayam.

Tak puas lagi jenjalan, pegi Summit plak. Pusing2 jek. Tengok ada 2 kedai nak pindah. Satu, kedai emas, pindah kat dalam Carrefour. Dua, kedai jahit+andam+kebaya nyonya, pindah sebelah Carrefour. Upah jahit dia punya lah mahal. Leher jahit mesin je 30. Mata lalat 35, tulang belut 40. Agaknya memang rate sekarang kot. Aku je yang ketinggalan kot.

Pastu, tengok jam baru kul 5. Gi pasar malam Pesta+bazaar Ramadhan. Beli mi, kuetiaw, tahu panas, kuih donut+popiah sambal. Tak selera la tengok makanan. Malam Terawih macam biasa. Tengah malam, wat sembahyang Taubat+Hajat. Sahur lebih mi dan roti telur, termasin. Kesian abang dapat makan sikit jek.

AHAD

Hari duk rumah sedunia. Abang tak mo jalan lagi. Esok baru jenjalan. Segamat. Petang, dekat2 nak buka, Saleh, In dan Ulin datang. Buka mihun goreng aku masak. Sedap plak. Malam, Terawih cam biasa. Balik tu ikut diorang gi Carrefour cari kasut Saleh. Sampai pintu masuk, pak guard dah sound, ’lagi 15 minit jek’. Cecepat cari kasut. Aku beli kurma je. RM10. Ada 2 macam sama tapi tak sama packaging. Dia kata, yang ni datang sekali banyak, packing kat Malaysia, yang tu siap2 packing kat sana. Oh. Aku pilih yang dah packing siap2. Sama je. Balik tu dah lapar semula. Habiskan mi dan goreng otak2 gulung. Sedap. Selalu kalau nak makan otak2, beli jek kat Kempas, kilang dia. Satu baru 20 sen. Raya tahun lepas, da naik 21 sen satu. Baru2 ni beli, dah 20 sen balik. Sahur, bebola udang ngan otak2 lagi. Ngantuk tul, aku tido balik.

ISNIN

Lepas Subuh terus siap2. Nak antar Saleh ke Segamat. Nak kena hantar ek? Aku ikut jek. Bab jenjalan, mana bleh tinggal. Bertolak kul 7.05 pagi. Sampai kul 9 pagi. Nostalgia plak lalu Yong Peng. Dah setahun aku tak lalu situ. Opsss Saleh ada Kursus Intensif Bahasa Inggeris anjuran Felda di Kolej Komuniti YPJ kat Taman Yayasan Segamat.

Kolej tu kat kawasan kedai. Siap daftar dalam kul 11, hantar ke asrama; rumah teres setingkat kat taman tu. Kul 12 taklimat ibu bapa dan abang kakak. Rasanya kitorang je yang bukan ibu bapa. Hehe. Abis tu, gi cari mangga dan makan2. Cari bantal RM 7 kat kedai perabot. Untung kedai tu kalau tiap kali student register, tak diberitahu, apa yang kena bawak.

Tengah tunggu Saleh register tu, Yayu telefon. Tak fikir apa2. Sekali Yayu kata, Tahniah! Tahniah nape plak? Nga dapat. Heh? Bukan 10hb ke baru keputusan keluar? Yeah! Akhirnya. Syukur Alhamdulillah. Percubaan kali ketiga baru berjaya. Abang macam tak suka jek?

Balik lepas antar Saleh ke asrama lepas beli bantal. Singgah Jakel. Wajib? Tak beli apa2. Bukan taste aku lah corak kain kat Jakel tu. Terus balik. On the way, start berangan2 ngan abang. Kemungkinan2 posting ke mana2. Seronok nya…

Singgah Yong Peng. Econsave. Ingat nak beli serbuk coklat Van Houten RM3.99. Dah abis. Kecewa. Beli kopi jek. Ngan mihun. Beli buka kat Bazaar lagi. Sampai umah dalam kul 5.30. Lepak. Tapi excited nak tengok result dengan mata kepala sendiri. Takde kredit nak bagitau satu Malaya...

Lepas buka, dah tumbang. Tak larat nak gi surau. Tertido sampai kul 9.30. Bangun, Isyak+Terawih+witir sesorang. Amin Aaamiiiin. Tengah malam, masak mihun goreng untuk sahur. Bangun kul 4.45 terus panaskan jek.

Monday, 2 October 2006





What else to say? Alhamdulillah. Rezeki Ramadhan.

Friday, 29 September 2006

Sahur!!!

Tak sahur lagik! Nape telinga ni tak mo dengar bunyik alarm tu ha??? Sibbaik dah makan2 gak malam tadik. Ala2 sahur lah jugak kalau lepas kul 12 kan. Kalau sahur je terlepas takpe. Ni Subuh pun bleh terlajak. Baru malam tadik cakap kat abang, kalau pose tapi tak sembahyang Subuh, baik makan je. Selalu pun kalau nak puasa sunat, kalau Subuh terlajak, aku tak jadik pose. NI pose wajib, takleh la plak kan.

Semalam aku gi Terawih kat surau. Tahun lepas dapat Terawih kat sini hujung minggu jek. Tak best nya, kat sini takde balas2 pantun selawat ngan bilal cam kat Terengganu. Dia syok sendiri jek. Tapi imamnya baca laju, walaupun surah panjang. Kalau kat Ganu, surah panjang dan memang panjang la. Bilal nya masih sama cam tahun lepas. Suara dia ala2 Kyrill radio Era. Ada sorang makcik ni solat duduk atas kerusi. Eh, cam kerusi yang aku tengok kat Carrefour jek. Agaknya makcik tu beli masa hari pembukaan aritu kot.

Semalam buka nasik lauk ayam sambal. Kelmarin da niat nak buat murtabak maggi, sekalinya dengar Era, Farah AF bagi resepinya. Kebetulan plak. Abang je yang makan. Ada telur. Arini abang suruh goreng roti celup telur. Da tak mo beli kuih la tu. Aku pun bukan suka sangat makan kuih bulan pose ni. Da beli, ye aku kena makan bagi perabih kan. Kalau tak ada pun takpe.

Sahur!!!

Tak sahur lagik! Nape telinga ni tak mo dengar bunyik alarm tu ha??? Sibbaik dah makan2 gak malam tadik. Ala2 sahur lah jugak kalau lepas kul 12 kan. Kalau sahur je terlepas takpe. Ni Subuh pun bleh terlajak. Baru malam tadik cakap kat abang, kalau pose tapi tak sembahyang Subuh, baik makan je. Selalu pun kalau nak puasa sunat, kalau Subuh terlajak, aku tak jadik pose. NI pose wajib, takleh la plak kan.

Semalam aku gi Terawih kat surau. Tahun lepas dapat Terawih kat sini hujung minggu jek. Tak best nya, kat sini takde balas2 pantun selawat ngan bilal cam kat Terengganu. Dia syok sendiri jek. Tapi imamnya baca laju, walaupun surah panjang. Kalau kat Ganu, surah panjang dan memang panjang la. Bilal nya masih sama cam tahun lepas. Suara dia ala2 Kyrill radio Era. Ada sorang makcik ni solat duduk atas kerusi. Eh, cam kerusi yang aku tengok kat Carrefour jek. Agaknya makcik tu beli masa hari pembukaan aritu kot.

Semalam buka nasik lauk ayam sambal. Kelmarin da niat nak buat murtabak maggi, sekalinya dengar Era, Farah AF bagi resepinya. Kebetulan plak. Abang je yang makan. Ada telur. Arini abang suruh goreng roti celup telur. Da tak mo beli kuih la tu. Aku pun bukan suka sangat makan kuih bulan pose ni. Da beli, ye aku kena makan bagi perabih kan. Kalau tak ada pun takpe.

Thursday, 28 September 2006

Awal Ramadhan

Dah lama tak merasai cuti awal Ramadhan ni. Kali terakhir agaknya masa mmmmm tak ingat lak. Lepas SPM kot. Masa aku keje kilang VS. Selama ni duk Selangor dan Terengganu, mana ada cuti awal Ramadhan. Nuzul Quran ada la.

Kali ni abang ajak balik Kota. Balik awal2, tak yah balik lagi sampai raya. Orait lah. Mula2 ingat nak balik petang Jumaat, sekali nye malas. So, balik pagi Sabtu je lah. Tapi, tak pagi pun. Kul 12 lebih baru bertolak. Balik lalu Kluang, singgah jap kat Air Itam. Tengok2 kedai baju. Sampai Kota, rasa cam nak jenjalan. Singgah lagi, tengok2 baju, tudung. Tapi, tak beli apa2. Mahal. Last2 makan nasi ayam je kat Baser. Orait jek. Cuma, order 2 nasi ayam, dia bagi seketul ayam dalam pinggan besar. Mana nak cukup makan kongsi kan. Mintak satu ketul lagi dalam pinggan kecik. Tak banyak beza pun besar ke kecik. Teringat, kali terakhir makan kat sini masa lepas posing2 gambar kawin kat studio. Dah lama beno.

Pas makan, singgah lagi kedai mesin jahit. Ada satu jenis jek. Tu pun jenama Yuki. Orang nak Juki yang Japan mari. RM2000 plak tu. Kat BP, Juki baru RM1700. Brother RM1650. Tak jadi la kat sini. Lagi pun kalau rosak ke hapa, susah nak antar servis.

Pastu, terus balik Semenchu dulu. Biasa memang gitu. Mesti balik sana dulu. Lagi pun tau, kalau balik AT5 mesti ada diorang. Tak best lak. Malam nya, makan lauk ayam goreng. Aku tak sahur pun.

Pagi Ahad, sumer melepek je. Aku mula menjahit mata lalat. Ada 6 pasang baju nak kena jahit mata lalat ni. Satu yang aku perasan, mak selalu tanya2 teknik menjahit aku, nak compare ngan teknik dia. Hehehe. Lain orang lain cara ok. Tengahari ikut abang gi Kota lagi. Nak beli cat. Huh, boleh plak beli cat. Aku nak beli tudung semalam macam tak cukup duit. Eeee.

Pilih punya pilih, mak berkenan kaler peach. Tanya aku? Watpe tanya aku? Rumah sape? Sape nak duduk situ? Kalau umah aku, maka aku nak la kale hijau epal idaman ku itu. Balik dari Kota dah start masak. Abang mula mengecat. Aku bawa balik perencah mee bandung Muo Adami. Abis 3 bungkus aku belasah. Pekat lekat kuahnya. Cuma isinya kureng udang. Banyak ayam je. Tapi still meletup ok.

Malamnye temankan abang mengecat lagi. Siap akhirnya dalam kul 3. Aku tunggu sampai kul 1 je. Tapi nak kena touch up lagi selapis untuk area feature wall. Pakai roller lama, tak berapa nak rata catnya.

Esok tengahari baru balik AT5. Ada Along sekeluarga. Kalau balik sini memang tak tau nak wat pe. Opsss lupa nak cite. Baru 2 minggu Kancil itu merasai seri auranya, dah kena langgar lagi by bapak mertua. Huh! Takleh nak saman ok. Maka takleh nak claim insurans lagi. Bio la. Memang kete tu takde ong la. Banyak songeh. Asik nak kena hentam je. Duk diam2 kat depan rumah tempat parking pun bleh kena langgar, apatah lagi kalau dibawa berjalan kan. Baik abaikan aje. Kalau kete aku sok, memang aku saman tak kira sedara. Tensen.

Malam ni buka biasa je. Petang nya, lepas masak, aku cari2, abang hilang. Rupanya dia balik Semenchu. Tak sesuai ok. Mendidih aje. Logik ke cari tempat basuh kete, tutup, maka balik Semenchu untuk basuh kete? Dah takde air kat AT5 ni agaknya. Sibbaik bawak balik bekal mi goreng, pecel ngan pengat. Aku makan mi aje. Lelain tu tak berapa suka.

Malam, kul 11 dah tido sebab esok nak balik lepas sahur. Kononnya. Lepas Subuh baru bertolak sebenarnya. Lalu Kluang lagi. Sampai Kluang aku da ngantuk. Sedar2 dah sampai umah. Hehehe. Sampai2 jek, konon abang nak terus gi ito. Sekali tertido. Tengahari baru pegi.

Buka, aku masak sambal udang. Abang beli air tahu dan tahu panas ngan kuih singgit. Kat sini kuih singgit 4. Sahur aku panaskan lauk, wat Milo. Semalam, buka, aku masak nasi ayam. Konon nak sahur, sekali tak dengar pun alarm. Hm... Hari ni tak tau nak masak apa lagi. Maybe ayam lagi, Cuma ayam masak apa lom tau. Boleh tak beli jek?????????????????????????????

Tuesday, 26 September 2006

Kursus Sijil Keusahawanan Prosper-Siswazah

Akhirnya, barulah aku ada masa nak menulis pasal kursus seminggu yang aku lalui dari 11 September hingga 17 September 2006. Terlalu banyak idea muncul di saat akhir kursus hinggakan aku tak sempat nak mengemaskini blog ni. Setiap hari sejak balik tu, aku mengadap komputer menyiapkan RP. Sekarang, dah 95% siap. Pagi tadi pulak, baru balik dari Kota, menyambut puasa bersama keluarga. Sabtu pagi, balik Semenchu, Isnin tengahari balik AT5. Lepas Subuh tadi balik Batu Pahat semula. Sekarang, sambung kerja semula. Akan ku sahut cabaran PUNB agar menghantar RP dalam masa sebulan, kalau aku tak dapat kerja seperti yang aku harapkan sebelum ni. Tu pun, aku dah tak harap sangat kerja tu. Lebih semangat ngan projek ni. Hehehe.

Okeh, aku start ngan perjalanan pergi ke KL. Kami bertolak dari BP dalam kul 8 pagi. Lepas Subuh terus siap2. Sarapan dalam kete je. Seperti biasa, lalu Muar-Melaka-Seremban-Nilai-Bukit Mahkota-BBBangi-Serdang-KL. Kali ni, plan nak pegi PWTC dulu sempena Robocon peringkat antarabangsa. Sampai PWTC dekat kul 2. Live kat TV1 kul 3.30. Jenjalan dulu kat Tha Mall. Park kat situ, mengira masa je. Sejam pertama RM3, setiap jam berikutnya RM1.50. Belum kul 3 da masuk dewan. Ramainya. Memula masuk area public, penuh ya amat. Time da dekat nak start tu, diorang panggil turun bawah, tempat VIP sebab takde orang. Best la dapat duk depan. Siap bagitau sanak saudara tu, suruh tengok TV1, bleh nampak kitorang enteprem. Hehehe. Punya la lama perasmian dia. Kul 4.30 baru start game.

Memula kitorang tak paham pun gamenya. Da lelama baru paham. Konsep kali ni, building the tallest tower.... ke hapa ntah. Kira cam bina menara KLCC tu guna polieterin. Robot ni kena lumba masukkan polisterin tu dalam tiang. Yang penting kena pantas dan pandai block pihak lawan. Teruja gitu tengok dekat2. Sampai semi-final, Malaysia kalah. Malas dah nak tengok. Lagi pun time parking dah dekat nak genap. Cecepat keluar dan gi tempat parking. Sibbaik lewat 2-3 minit dia tak kira sangat.

Pastu, terus gi Damansara. Singgah Tesco jap, tengok2 jek. Masuk gak The Curve, saje tengok2, cuit2. Da malam, lepas Maghrib baru gi umah Abang TP. Huhahuha, tidur awal gak, sebab nak pegi Shah Alam. Check in kul 8.30 pagi.

Pepagi, lepas Subuh, sempat sarapan, 7.45 terus ke SA ikut NKVE. Keluar kat SA. Aku ni memang, kalau masuk SA je, mula la rasa nostalgia gitu. Rindu ngan SA. Sampai2 je, terus gi Delta Inn, daftar. Ramai gak yang datang kali ni. Selalunya dia buat satu kelas jek. Ni kena pecah dua. Daftar tu, dapat beg n fail. Terus angkut barang masuk bilik. Apartment aku ada 3 bilik, maknanya ada 6 orang satu rumah. Kecik je bilik dia. Takat tempat tido, ok lah. Ada sarapan lagi. Abang pun makan sekali. Mihun goreng, karipap ngan keropok. Rasa cam kat Tganu plak, sarapan pun ada keropok. Dulu, kalau makan2 kat Tganu, mesti ada keropok. Tak kira siang ke malam. Kul 9.30 dah kena berkumpul untuk pembukaan. Abang terus nak balik. Sedih la plak. Untuk rekod, nama house-mate aku, Aza, Yah, Nana, Dalina dan Nasliza.

Lepas perasmian, aku punya nombor 51, so masuk group B. Kira group ni ramai para ‘Nor’ la. Lepas minum pagi, terus start modul pertama, motivasi. Ni lah part yang aku tunggu sangat dalam kursus ni. Memang aku nakkan motivasi je sekarang nih. Yang lain tu, usaha. Modul ni dikendalikan oleh Puan Mazdurah. Syok lah dengar cerita dia. Lagipun dia jenis happy go lucky gitu. Asik gelak je. Modul dia sampai petang. Tak ngantuk langsung. Tengahari makan lauk sambal udang besar2. Peh! Sedap tul. Makan kat sini memang takde komplen la. Sedap2 belaka. Aku pun jenis makan tak kisah sangat. Lagi la makan 6 kali sehari. Konon bawak bekal jajan ngan coklat pun tak luak. Cukup makan la kiranya.

Malamnya modul Kenalpasti perniagaan. Orang PUNB yang bagi talk. Tak best sangat. Dia pun takde pengalaman berniaga, lagi cerita teori je la yang banyak. Kat hujungnya ada kuiz. Aku tak dapat banyak plak. Cukup makan jek. Takpe lah. Ada banyak masa lagi.

Esoknya, modul pemasaran. Lecturer MEDEC UiTM plak. Best plak kali ni. Orangnya banyak pengalaman kerja marketing. Tak mengantuk lagi hari ni. Makan apa arini, aku dah lupa. Malam sambung lagi ngan orang PUNB. Tak best lagi. Lupa lak. Pagi2 ada senaman. Instructornya orang dari Agensi Kecergasan ke hapa ntah. Tapi senamannya 3 kali je. Hari lain, hujan. Hari ketiga, modul Kewangan ngan orang dari UiTM lagi. Part ni aku suka sket. Banyak yang aku belajar. Kuiz nya pun aku dapat full mark. Teruja sket bab akaun ni. Malam, modul apa ek? Ngan orang PUNB lagi.

Hari Khamis, masuk Modul Keusahawanan Islam. Ustaz ni dulu orang MEDEC gak, pastu Pengarah Kolej Yayasan Melaka. Skang bisnes Bio-Tech. Ngantuk sket, tapi kekadang kelakar. Malam, ada Yasin, tahlil, tazkirah. Pagi ada Qiamullail. Ngantuknya, tido kul 1, bangun kul 3. Habis Qiamullail, aku terus naik tido, tak tunggu Subuh. Kul 6.30 baru bangun Subuh. Takde senaman, sambung tido lagi. Hari ni baru ngantuk betul.

Hari Jumaat, masuk modul RP. Orang dari Maybank. Tengahari, ada consultation session. Moral aku da down sket lepas sessi ni. Malam, ngadu kat abang, baru semangat balik. Petang ada presentation dari Concept Provider. Malam ada tayangan video. Ada lagi rupanya orang pakai Video Tape ek.

Hari Sabtu, sambung lagi RP. Petang, ada lawatan ke Alta Mode kat Sek. 13 ngan Dang Anum kat SACC. Macam rombongan budak sekolah plak. Da la naik bas sekolah, bergerombolan plak masuk kedai orang yang kecik co’et tuh. Malam buat RP ngan group. Sampai kul 3 pagi tu. Benda senang pun jadi susah kalau degil tak percaya keupayaan orang. Tension aku. Pepagi presentation RP. Group aku nombor 3. Wat kedai stationary. Tak best pun. Ada group yang dapat men’senyap’kan panel. Maknanya bagus lah tu.

Petang majlis penutup dan penyampaian sijil. Siap bergambar bagai. Dalam kul 5.30, dah bersurai. Sempat minum petang lagi. Abang da sampai e’awal. Lepas berbye-bye segala, terus bergerak ke SACC. Saje nak tunjuk tempat aku pegi semalam kat abang. Pastu, terus menuju balik. Singgah Maghrib kat Masjid Hasanah BBBangi. Makan kat Samira. Da tak sesedap dulu lah. Pastu terus balik lalu jalan yang sama. Sepanjang jalan aku mencurah idea yang datang spontan paginya. Makin semangat.

Sampai BP lebih kurang kul 2 pagi. Lepas mandi, terus tido. Penat betul. Gitu lah akhirnya kisah kursus Sijil Keusahawanan Prosper Siswazah aku.