BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 23 January 2014

PMS, AMBAT, BKATC, KCKS, ARIRO, KJiwa


Cantik tak? Cantik sangat sebenarnya tau... Bunga tu macam diikat sejambak2 gitu. Comel sesangat. Tiga2 warna cantik. Youtube pun selalu ada iklan sebelum video, kan...


Sajer aku taruk pms depan sekali supaya korang terfikirkan pms yang itu. Tapi sebenarnya takde kena mengena langsung. So, kependekan  apakah ini? Ala mesti korang tau punya lah.

PMS = Projek Memikat Suami
AMBAT = Ammara Batrisya
BKATC = Bukan Kerana Aku Tak Cinta
KCKS = Ku Cinta Kau Seorang
ARIRO = Ariana Rose
KJiwa = Kalimah Jiwa

Ini lah senarai penuh pencalonan drama yang sedang ku follow. Selepas LYMA, aku ala2 tak tau nak tengok citer apa. Sebab aku dah setkan lyma sebagai benchmark. So, mana2 citer yang sepesen dengannya kena lah lebih best atau lain ceritanya. Mula2 aku try tengok somi aku playboy tu, tapi sampai episod 3, terus aku delete balik. Buat memenuhkan hard disk aku jer. Citer budak2. Begitu jugak dengan cerita istidraj chenta. Memula macam menarik bila tengok ada ritarudaini. Tapi bila muncul johanasa'ari dengan memek muka yang agak annoying, pun drama tu menerima nasib yang sama dari ku. Aku memang sejak pelangi kasih lagi dah rasa sesuatuh jer ngan johanasa'ari tu. Bukan lah sesuatuh apa... Berlakon macam berlakon sangat.

Antara 5 drama ni, PMS, KJiwa ngan ARIRO kot yang spesis kawen terpaksa. Ada satu persamaan antara ariro dan kjiwa iaitu ada babak tengah nak nikah, datang seorang pompuan cakap, nanti! dan mengaku mengandungkan anak si pengantin lelaki. Dan kedua2nya sebenarnya berlakon jer. Boleh pulak tersama ek. Tapi lanjutan dari babak tersebut totally different la. KCKS tu pulak cerita jenis mula2 tak suka, lama2 suka, gitu. Yang BKATC pulak, cerita pompuan yang tergiler2 kan lelaki, lama2 terpaksa kawen ahha. Dan yang paling lain sekali ialah citer AMBAT. Phew! Misteri seram jek citer nih. Aku suka watak erra dan adiputra masa couple mula2 tu. Nampak macam couple yang dah stabil dan matang.

Okeh, selain drama2 di atas, kerja aku ialah menonton filem. Nak tengok wayang kat sini macam takde feel jek. Dahlah citer2 baru lambat nak sampai ke sini. Sampai sekarang citer the hobbit tu tak sampai2 lagik. Tah pape. Jadi terpaksa lah ku layan citer2 lama. Banyak sebenarnya citer yang aku belum pernah tengok. Sekali dapat tengok satu yang best, terus tetiap hari nak tengok wayang kikiki. Siap beli speaker besar lagik. So, setakat ni aku dah tengok...


  • The Count of Monte Cristo (ni yang pertama, best sangat!)
  • Fracture (kisah peguam dan kes pembunuhan. best!)
  • Man On A Ledge (citer ni agak bosan, tapi tak lah bosan sangat. malas nak citer kisah pasal apa haha)
  • Safe House (kisah penjaga safe house yang mengejar dan dikejar hehe)
  • In Time (kisah urusniaga menggunakan masa bagi menggantikan duit)
  • Oblivion (ni citer baru tomkurus. aritu nak tengok kat pawagam, tapi dah habis tayangan. tapi aku belum habis tengok citer ni. kisah bumi dah musnah, orang dah duduk kat planet apa tah)
  • Memoirs of A Geisha 
  • An Education (period movie. elok dibagi tengok kat budak2 yang malas belajo, tau nak kawen cepat jek)
  • Atonement (period movie gak. citer yang slow tapi best jek)
  • Tangled (aku tak suka citer katun, tapi citer ni best jek. tengok sebab pernah tau la sikit2 pasal rapunzel. tau rambut dia panjang jer.)


Ini rupanya aktiviti aku sepanjang hari ek? Eh, ada lagi tak citer. Pasal rosalinda. Dah habis dah pun citernya. Dan aku berjaya mendownload 80 episod cerita tersebut. Bravo! Konon nak sambung download citer cave of golden roses, sekali banyak episodnya dah kena delete. Hotfile dah ditutup rupanya. Tak jadik lah nak menatap wajah tarabas huhuhu. Maknanya banyak lah jugak link drama bk yang aku share dalam blog ni yang dah takde sebab aku upload dalam hotfile. Tengok lah, kalau rajin aku upload semula dalam zippyshare pulak ke. Kalau rajin la.

Okeh, itu jek. Nak tengok ambat yang malam tadi. Bye!


Badminton Pulak



Lepas hari sabtu tu tengok bola, ahadnya pulak aku tengok badminton super series terbuka mesia. Rasanya aku tak pernah miss tengok terbuka mesia ni sejak chong wei menang kat sarawak dulu. Teringat2 kebestan game tersebut. Bayangkan je lah, masa tu kira kali kedua dia menang mesia open dan sejak itu dia asik menangggggg jek. Raja terbuka mesia katanya.

Kali ni dlcw lawan tommy sugiarto (anak icuk sugiarto, patutlah macam familiar je nama dia). Pendatang baru dalam arena badminton antarabangsa. Tengok, indonesia dah ada pengganti topik hidayat. Mesia ni bila lagi lah nak lahirkan pelapis, kan? Dah lah dlcw tu dah semakin kertu. Nak tunggu anak dia macam lama lagi lah pulak kan. Aritu macam ada dah anak misbun si misbunramadhan tu, tapi macam tak berapa nak pergi jek. Dulu dulu dulu, aku dengar noranizaidris (ke nora tah?) nak latih anak dia jadi pemain badminton. Tapi sampai sekarang macam tak jadi jugak.Sekarang ni bam macam nak mula mencungkil bakat baru di peringkat sekolah katanya. Korang suh ar anak2 korang main badminton. Kalau sumer orang nak anak jadi doktor, engineer, bisnesmen, penyanyi, pelakon, saper nak main badminton? Boleh gitu?

Personally, aku rasa menonton badminton ni macam menonton persembahan drama. Kita nak dia menang, tapi, takmo lah menang mudah sangat. Nak ada pertarungan. Takat main 21-9, 21-4, baik takyah tayang kat tv. Aku suka game yang 22-20, 20-22, 25-23. Haaa gitu baru best. Baru puas tengok. Dan kalau nak tengok game yang macam ni, dlcw lwn lindan baru dapat kot. Masa tu baru lah kita dapat tengok 2 benda. Badminton dan drama. Sebab tu aku tak suka sangat dlcw lawan pemain baru. Senang kena makan.

Satu pasal dlcw yang tak pernah berubah ialah, dia lambat panas. Tapi benda tu bagus dari sudut psikologi jugak sebenarnya. Dia akan membuat konfiden lawan dia naik tinggi... kendian dia jatuhkan konfiden orang tu di saat akhir masa pertama. Kendian bila masuk second half, orang tu terus jatuh tergolek. Errr ni applicable bila dia lawan ngan player2 yang tak terel sangat la. Dengan lindan tak dapat dek... Dia yang kena psiko, adalah.

Okeh, bercakap pasal game hari ahad tu, memula dlcw dah ketinggalan dah. Tapi berjaya dikejar pada mata ke 12 kot. Ke 15? Tapi mencuakkan lah jugak. Dan selepas tu, semua berjalan lancar. Yang tak best nya cuma bila mata akhir separuh masa pertama tu, siaran pulak buffering hahaha. Alaaa rtm kan. Mesti kecik je bandwidth dia. Ada channel oramputih yang tak buffering, tapi tak best ar pengulas cakap oramputih. Dah lah terbuka mesia, kan. Tapi sibbaik masa mata akhir sebenar dia tak buffering.

Terharu, kan, tengok reaksi dlcw masa menang tu? Kemenangan ke-10 dalam terbuka mesia. Yang pengulas pulak bagi mood sedih, kengkonon teringat dlcw menangis time lagu negara china dimainkan pada olimpik beijing. Ok lah, sedih la jugak...

Lepas ni katanya dia akan memilih game2 penting jek. Bukan lah selama ni dia tak nak buat macam lindan, main game2 besar jek. Abis, kalau dia tak main, saper nak main? Ok, next. All-England.



Wednesday, 22 January 2014

Tahniah JDT! Masa Tu Takde Perasaan...



Iklan percuma di blog sendiri.

Liga super sudah  bermula minggu lepas. Untuk perlawanan pertama ni, jdt menentang perak. Tahun lepas, game pertama yang aku tengok kat larkin pun lawan perak jugak. Tapi masa tu bukan game pertama. Sebagai bangsa johor, perak bukan lah 'orang lain' dengan kiter. Tapi bila dah obses sangat, dengan adik beradik pun boleh gaduh. Aku agak kesal dengan insiden di luar stadium tu. Apasal la over sangat? Itu mesti perbuatan budak2 yang memang tak berdisiplin masa sekolah. Sekarang, rasa'in loh. Tak boleh masuk stadium seumur hidup. Seumur hidup, tau! Maknanya sampai tua dah jadi atuk pun tak boleh. Tak dapat aku bayangkan.

Kali ini aku cuma mampu menontonnya di depan laptop. Nasib baik lah ada siaran live dari stadium estro. Tapi pasni, kalau takde live dari arena atau pun rtm, dapat dengar berita dari kawan2 yang gi stadium je lah. Tu pun kalau lawan kat larkin. Kalau away, takde live kat tv pulak tu? Tak tau lah kalau jdtv ada live streaming pada setiap perlawanan. Tu pun kena bayar lah. Macamana sekali pun, takkan sama dengan tengok di depan mata sendiri. Huuuuuuuuuuuuuuuuuuu nak nangis!!!

Hari sabtu lepas, tah tiba2, tergerak pulak hati aku nak pakai jersi. Dari siang lagi. Masa nak tengok bola tu baru perasan, e'eh, kiter pakai jersi lah! Dari pukul 8 malam, encik suami dok godeh2 tenet mencari siaran (macam tengok tv pulak nak cari2 channel). Akhir nya berjaya jumpa di ubola. Sebenarnya banyak jer website yang bagi link streaming estro arena ni, cuma nak kena install tah haper2 tah, tu yang macam tak percaya jer tu. Kalau laptop aku memang jangan harap lah nak install pape yang pelik2. Karang asik la hang. Aku beli laptop baru kang!

Memula tengok tu, eh, ni estro ke rtm? Sebab pengulas tu macam orang rtm, kan? Tahun lepas? Dia dah pindah eh? Eh, sukati dia lah kan. Masa perlawanan tu, ada lah beberapa komen dari pengulas yang aku ingat. Antaranya, dia cakap, kalau tengok kan pada barisan player jdt yang star2 tu, boleh jer kalau derang tukar sumer player first half kepada player baru masa second half. Kesemuanya. Kira dalam team jdt tu boleh buat 2 team sebenarnya haha.

Pastu, melihat pada performance jdt yang ado tu, dia cakap, kalau kekal la keputusan tu 1-0, dia harus memuji lah pasukan perak sebab berjaya menyekat jdt yang star lah sangat tu huhu. Sibbaik tak jadi nak puji.

Lagi, dia cakap, masa matyo dimasukkan, agak pelik sebenarnya bila matyo tak diturunkan dalam kesebelasan utama pada mana2 team pun. Bukan dalam jdt je, masa dia ngan kelantan ngan t-team (ke ganu eh?) pun. Aku pun baru perasan yang matyo memang sentiasa turun dari awal pada tahun lepas.

Dan, keputusan akhir ialah 2-0. Permulaan yang baik. Semoga jdt tidak lagi menjadi hero tamil dan juara seri lagi pada tahun ini.

Dulu, dalam tahun 2011 kot, aku pernah pergi kelantan semasa ada perlawanan kelantan vs johor. Tinggal pun kat hotel betul2 kat depan stadium tu. Tapi masa tu takde perasaan langsung nak tengok. Cer korang baca entry tu. Langsung takde perasaan kot. Kesian betul.

Sebenarnya nak share entry gi kelantan tu je hehe. Tetiba intro pulak yang terlebih. Ok bye.


Tuesday, 21 January 2014

Rahasia Semalam (Kino-~himitsu)


Jeng jeng jeng! Apakah rahsia yang ingin didedahkan hari ini? Tak rahsia pun. Cuma nak cerita pasal kolagen brand kinohimitsu yang diamond 5300 tu. Cerita dah lama, sebelum aku ke jepun lagi. Baru ingat nak cerita hehe.

Ada lah dekat 2 tahun kot aku consume mende alah tu. Konon datang sini senang lah nak sambung minum. Tup2 sampai sini, non ado! Ada beberapa produk kolagen yang aku jumpa, antaranya brand shiseido, tapi bayang kinohimitsu langsung tidak kelihatan. Kalau pun ada, aku tak berani nak ambik sebab takut diragui kehalalannya.

Sebelum itu, masa bulan puasa tahun lepas, kinohimitsu mesia ada buat promosi. Dia suh kiter hantar 5 keping bar code sebarang produk derang, dan sebagai ganjarannya, kiter akan dapat sekotak produk tersebut. Cer bayangkan, selepas (masa tu) setahun setengah, berapa banyak keping bar code yang aku ada? Kalau sebulan satu, tak ker berbelas2 ketul banyaknya? Tapi tak. Mula2 jer kiter minum selang sehari, lepas tu 3 hari sekali pun boleh. Maknanya sekotak tu boleh tahan sebulan setengah la.

Maka, (sepatutnya) aku ada at least 10 keping bar code (diambil dari kotak dia) la kan?. Tapi, ada ke aku cakap yang aku kumpul kotak dia? Takde, kan? Kalau ikut kan aku, benda dah habis, elok dibuang jer la kan? Tapi, syukur ke hadrat Ilahi kerana aku dikurniakan seorang suami yang 'asal-kertas-jer-mesti-nak-kumpul-untuk-dijual'. Dan kotak2 kolagen ini tidak terkecuali. Yang tambah lega tu, walau pun dah setahun lebih, kotak kolagen ni belum pulak dijualnya. Macam diasingkan gitu. Macam dah tau jer ada promosi kumpul bar code nih.

Lalu, tanpa membuang masa, aku pun terus menggunting bar code pada kotak2 itu. Sakit jari aku menggunting kotak dengan gunting kecik. Hasilnya, aku berjaya mengumpul sebanyak 11 keping bar code! Yeay! Ini bermakna aku boleh menghantar 2 penyertaan la kan. Ada lebih sekeping, tak sempat pulak nak kumpul lagi sebab...

Sibbaik dia tak suruh tulis slogan ke haper. Kalau ada, memang tak ar aku nak hantar.

Dua keping borang penyertaan. Aku simpan gambar ni masa tu sebab dia cakap kalau 5 minggu tak dapat apa2, boleh contact derang dan bagi nombor siri tu sebagai rujukan.

Senarai produk derang. Yang untuk lelaki tak halal, kata budak farmasi tempat aku beli tu. Aku selalu beli kat farmasi erabaru sebelah cimb paritraja sebab situ dapat murah, rm125 jer. Harga asal rm159 kot. Tempat lain kalo promo pun paling murah boleh jual rm129. Oh, kiter boleh letak bar code yang sama jer, tokleh campur2 sebab dia nak bagi benda yang sama kat kiter.

Selepas 5 minggu, takde apa2 pun yang sampai. Aku pos tu minggu pertama puasa, patut time2 raya la sampai. Tapi aku tak buat apa2. Anggap takde rezeki je lah kalau tak dapat. Tup2, awal bulan 9 kot, aku mendapat parcel di opis. Akhirnya, sampai pun hadiah ni. Timer kasih trn marketing! Jimat duhet aku.

Dapat 2 kotak di dalam satu kotak. 

Tapi ada perbezaan sikit pada packaging dia ni.

Ya, takde bar code hahaha. Maknanya, tak boleh la aku nak recycle bar code lagi.

Dan sebelum datang ke sini, aku sempat minum satu kotak jer. Lagi satu kotak, aku kuarkan, balut botol nya ngan silotep satu persatu, dan bersedia untuk dipos ke sini secara berperingkat huhuhu. Setakat ni dah ada 7 botol berjaya dieksport ke negara asalnya (tapi aku rasa ia dikilangkan di mesia, teknologi je dari jepun kot), tinggal lagi 9 botol kat mesia. Tak tau lah aku nak cakap. Nak mula balik ke tak? Sebab dah 3 bulan tak minum, habis dah kot zat2 dia sumer dari badan. Macam dah berkedut balik je kulit aku ni hahaha. Oh, berkesan ke pengambilan kolagen ni ke atas aku? Susah nak cakap sebab aku bukan belek sangat kulit aku ni. Macam, sajer, buat perabis duit jer, gitu. Cuma yang aku pasti, kulit aku dah tak kering. Sebelum ni kalau aku garit (bukan perempuan gaghit tu tau) kulit kaki aku dengan kuku, akan ada tanda garit tu. Lepas ambik kolagen, dah takde dah. Ni kira testimoni ke haper? huhuhu.

So, apa pendapat uols? Aku dah terfikir nak beli yang jenis serbuk jer, ringan sikit kalo nak pos pon. Ke macamana eh? *Inilah masa dan peluang untuk anda mengiklankan produk kolagen anda di sini.

Sekian. Eh, sila bagi pendapat eh?

p/s botol2 dia pun aku tak buang lagi. nak jual, kedai recycle takmo. tunggu dia buat peraduan kumpul botol pulak, kot2 bagi 20 botol dapat 10 botol free ke hihihi.

p/s kino - semalam
      himitsu - rahsia

Sunday, 19 January 2014

[Editted] Berita Gembira Yang Mengiringi Berita Yang Tak Berapa Nak Gembira


Siapa tah yang aku ikut, letak tajuk entry semacam ini. Tapi aku suka. Terang dan  nyata macam ikhfak hakiki kekdahnya. Jadi pembaca boleh menjangkakan entry ini akan mengandungi dua perkara seperti yang dinyatakan di atas. Kalau pun tidak, penulis lah yang bermaksud sedemikian.

Kita mulakan dengan berita yang tak berapa gembira ya. Pada bulan oktober yang lalu, aku telah mendapat berita bahawa, akhirnya, kpf telah pun 'berjaya' menjual kesemua pegangan sahamnya di dalam felda holding yang 51% itu kepada tak lain tak bukan, encik fgv! Sesiapa yang mengikuti cerita aku tentng 'krisis' kpf-fgv-felda ini sudah tentu akan faham bahawa dengan ini, bererti kpf telah melepaskan satu peluang yang selama ini telah menyumbang banyak dalam pendapatannya, sekaligus pendapatan ku huhuhu.

Apa sudah jadi dengan kpf? Entah, aku tak faham sangat bisnes koperasi ni macamana. Cuma yang aku rasa2 dan agak2, selepas penjualan saham itu, kpf tentu mendapat duhet yang banyak untuk memulakan hidup baru bersama... entah, belum tahu. Cuma aku berharap, moga2 mereka melaburkannya ke dalam industri oil and gas hahaha. Tetiba kan... janji oil. Walau bagaimana pun, kpf bukan lah buta2 melabur kat FH je, kan. Dia masih ada share di dalam syarikat2 subsidiary yang dilaburkan secara direct. Siap ada yang 100% share lagi, macam dalam feldatrading. Tapi kat FH kira paling banyak ar. Lebih 116 juta hengget. Itu pun tak sampai separuh daripada jumlah pelaburan kpf. Hampir separuh. Maknanya, ada separuh lagi sumber2 yang boleh membawa keuntungan. Nak sedapkan hati.

Akibat daripada berita itu, aku telah mula goyah. Macamana kalau tahun depan dah takde untung? Macamana kalau dah tak dapat dividen? Macamana aku nak bayar loan aku yang lagi 12 tahun baru settle tu? Macamana? Macamanaaaaaa????????? Hahaha over di situ.

Tapi sebenarnya aku dah buat back up hehe. Dividen2 yang lepas aku tak joli katak ok. Boleh je cover untuk bayar installment sampai aku balik bekerja semula.Cuma, kena tahan lah sikit, tokleh beli henbeg oh my gucci. Eh, semalam aku ternampak seorang wanita memakai henbeg gucci seperti yang aku idamkan!!! Cuma dia punya kaler coklat gelap. Yang aku suka tu kaler beige. Henbeg saripah amani dalam citer sesungguhnya. (Sajer bagitau, kot2 ada orang nak bagi hadiah ke, kan... hihi). Ok, keluar tajuk.

Susah nak imagine, kan? So aku screen capture kan henbeg itu. Sempat tu...

Santek kan? Kalau tak dapat hadiahkan, dapat bagitau biler terjumpa pun jadik lah. Biarlah iols belik sendirik jek nantik hukhukhuk.

Sebab itu aku katakan berita ni tak berapa nak gembira, bukan berita sedih terus. Kerana masih ada sinar di hujung terowong.

So, apa pula berita yang gembira? Ok, tang ni kiter tukar background music kepada lagu altimet dan awi rafael eh. Kalau aku kaya, kalau aku kaya uooo. Berita gembira tersebut ialah, setelah menjual saham juta2 lemon itu tadi, encik kpf telah memohon daripada suruhanjaya koperasi mesia untuk memberikan saguhati kepada kami, yeay! Dan permohonan itu telah diluluskan, yeay yeay! So, pada 10hb yang lalu, encik maybankku telah dimasuki wang saguhati itu, yeay yeay yeay! Tau tu pun baru malam semalam sebab FIL yang  bagitau. Siap pagi besoknya aku check balik akaun sebab takut mimpi. Sebab macam luar biasa kan. Selalunya benda2 best ni mimpi jer. Rupanya ada yang realiti hihi.

Syukur Alhamdulillah...




Tuesday, 14 January 2014

Koleksi Banner


Ada orang tu komplen, kenapa banner sekarang ni gambar aku sensorang? Oh, selama ni ada ramai orang eh? hihi. Aku ingat, selama ni musti orang meluat tengok banner aku yang kengkonon gembira di hari raya tu, kot? Tapi rupanya orang tu suka je aku tayang muka beliau di kepala blog ku. Tompang glemer lah tiew!

Ekceli ada beberapa lagi banner yang aku baru design, tapi tak geti nak pilih yang mana satu. Bagi aku yang aku duduk kat rumput tu macam simple dan misteri. Eceh. Apa kata korang yang tolong pilihkan? Boleh? Ngada. 

Ok, sila vote antara 5 ni eh. 

Banner A

Banner B

Banner C

Banner D

Banner E

Macam sama je sumer ek? Maksudnya temanya sama la. Baru lah adil untuk dinilai. Yang penting, mesti meriah berwarna warni hehe. Mentara tuh, aku pun godeh2 balik banner2 lama. Pikir2, kalau disimpan jer kang, tetiba hard disk kong, langsung hilang kenangan lama blog ini, kan. So, baik aku upload kat sini. Boleh jugak buat back up. 

Ini banner sekitar 2010 - 2011. Ingat sebab gambar tu gambar kat langkawi. Aku pergi langkawi hujung tahun 2009.

Ini pulak sekitar 2011-2012 kot, sebab gambar tu gambar aku berraya haji sendiri2 di paritraja pada tahun 2010. Rasa macam lama jer aku pakai banner nih.

Ini dah komfem tahun 2012-2013 sebab tu gambar raya 2012 yang hilang kete tu hihi.

Tapi aku tak pasti yang mana satu antara dua ni. Rasa macam yang ini kot, kan?

Ini dah semestinya banner raya 2013 sehingga sebelum ke jepun.

Sebaik sahaja menjejakkan kaki di sini, aku pun tukar kepada banner ini. Sama je ngan yang sebelum, cuma tambah @Nagoya Japan. Banner ni aku buat sebelum ke sini lagi. Ingat lagi, buat kat opis.

Ok, itu jer. Tak pepasal jadi satu entry.






Cuti - Cuti Jepun (Edisi Kyoto & Osaka) : Universal Studio Japan (USJ) & Mitsui Outlet Tsurumi


Awal2 dulu aku kompius, apasal la usj ni sekejap kat osaka, sekejap kat tokyo? Lepas diperhati betul2 baru lah aku perasan, yang kat tokyo tu disneyland. Dah, lebih kurang sama jer aku tengok.

So, aku menyambut tahun baru di osaka. Takde apa2 pun kat sini. Sayang jer tak dapat tengok pertunjukan bunga api kat nagoyaport hukhukhuk. Pagi tu, kami check out kul 10 lagi dan terus ke usj. Sebenarnya usj tu seberang sungai jer dari kaiyukan malam tadi, tapi kena naik jambatan la kalau nak pergi. Kalau ikut hiway memang lah dekat, tapi jalan biasa agak jauh kena pusing. Itu pun 2-3 kali salah masuk jalan, jumpa jalan mati. Ada tu bukan jalan raya, tapi jalan keretapi hihi.


Dah boleh jadi duta toyoko inn dah ni. Nampak tak nombor 39 dalam bulatan tu? Tu ialah nombor cawangan dia. Senang lah nak tau yang mana satu kiter pergi.


Yuniba-saru Sutajio hehe

Gate dia.




Mula2 sekali kiter kena lah ambik gambo kat globe pusing2 tu kan. Tapi sama je globe tu ngan singapore punya. Takde tanda yang membezakan dengan uss. Kot pokok je lah lain kot. Dan orang yang enterframe dalam gambo kiter hehe. Muka jepon.

Patut datang petang sebab pagi kiter mengadap matahari.

Bukan senang nak tangkap gambar benda bergerak ni guna timer. Timing kena betul. Tapi bila dah dapat sekali, kacang je. Tunggu huruf U betul2 kat tengah baru tekan. Untuk timer 10 saat.



Lepas tu, kami berjalan2 lah di kedai2 dia. Takde niat pun nak masuk usj ni. Lain lah orang nak belanja hihi. Itu pun aku takkan naik sebarang rides ke haper mak nenek yang mengerikan tu.







Masuk hardrock dan terbeli lah fukubukuro dia. Fukubukuro atau lucky bag ni ia ada time new year jer. Mula dijual pada 1hb januari hingga stok masih ada. Kebanyakan kedai ada fukubukuro masing2. Biasanya dijual pada satu2 harga, contohnya 10,000 yen dan isinya mengandungi pelbagai benda yang dijual oleh kedai tersebut. Certain kedai kiter dah tau isinya. Tapi kebanyakannya kiter tak tau. Kadang2 dipanggil surprise bag. Tapi boleh pilih saiz. Yang penting, nilai dalam tu biasanya lebih tinggi daripada harga yang dia jual tu.

3 pieces for 5000 yen. Yang ni kira tak surprise la sebab dia dah tunjuk kandungan beg tu. Dia ada yang 2000, 3000, 5000 dan 10000 yen. Boleh pilih mana yang kiter nak. Kami pilih combination ni dalam saiz M. Sibbaik tak besar sangat. Boleh la share2 pakai. Kalau beli asing2, lebih kurang 11k juga regenya ni. Sweater tu jer dah 6000 yen. Kira berbaloi la. Tapi sebenarnya kami bukan lah pengumpul t-shirt hard rock ni pun. Sajer jer nak merasai pengalaman membeli fukubukuro hehe. Beijing punya tshirt pun kami beli yang tipu punya hihi.






Habis pusing2, kami pun balik la, apa lagi. Eh, belum balik rumah lagi. Kami singgah di outlet pulak.

Tempat parking kami. Free hihi. 

Pemandangan osaka city.

Outlet yang kami pergi ialah mitsui outlet tsurumi. Adik beradik ngan nagashima la ni.

Dari jauh nampak 'tua' dah outlet ni. Kami parking kat 7E depan outlet ni. Lantak la.




Beli apa ek kat sini? Oh, baju sukan encik suami. Sini lagilah meriah fukubukuro, tapi outlet ni kecik jer. Tak banyak sangat kedai dia. Banyak kedai orang lelaki jer. Handbag2 bagai takde. Kalau ada pun macam lah ko nak beli, kan hihi.

Dari sini, kami terus balik. Tak kuar hiway terus. Ikut jalan biasa sampai kyoto. Konon nak singgah outlet nagashima balik tu. Sekali dekat nak masuk hiway isewangan tu, jammed la pulak. Jammed sebab 3 lorong jadi 2 lorong. Time tu dah dekat pukul 7 malam. Outlet tutup pukul 8 malam. So, tak jadi lah nak singgah. Kang tak puas jalan pulak. Besok je lah kiter pergi.

Dan, berakhir lah percutian pertama kami di bumi sakura ni. Banyak juga yang kami belajar dari trip ini. Antaranya ialah, kalau nak ikut gps, ikut lah sepenuhnya. Kalau tak nak, baik matikan jer gps tu. Huh!

Sekian...