BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 31 January 2011

Bawang Merah

Bawang 'bombay' merah pepel. Apakah masalah penduduk di india agaknya ya?


Sejak e'akhir ni, dengar katanya harga bawang merah sudah naik mencanak. Terutama bawang merah pepel kegemaranku. Sampaikan kat bp ni, begitu sukar untuk menemui bawang itu di pasaran.

Sabtu lepas aku gi pasar malam, dan pasaraya, takde bawang tu. Yang ada cuma bawang jenis berkembar tu.

Dah lah aku cerewet dalam pemilihan bawang. Remember? Spesifikasi bawang merah yang aku beli mestilah :

1. Simetri
2. Single
3. Sedang2.

Tapi, bila bawang dah tinggal sebiji di rumah, nak tak nak, aku terpaksa juga membeli bawang merah itu. Petang tadi aku pegi kedai selesa. Sambil memilih bawang tu, dalam hati ku berkata,

Terpaksa.

Ok kot. Kedai makan harun tu pun mesti pakai bawang ni jugak, kan? Sedap jugak.

Takmo bawang kembar. Asingkan kembar dia.

Kalau ada bawang merah pepel tu, rege rm20 sekilo pon aku sanggup beli.

Daripada sepasang kembar, aku ambil salah satu yang besar sikit.

p/s macam sedap pulak kari ayam yang aku masak tadi hihihi.

Thursday, 27 January 2011

Suka Rela



Masih mood citer pasal keje. Jarang sebenarnya aku cerita pasal keje ni. Sebab takde mende yang luar biasa sangat. Cuma mungkin sekarang ni musim P&P secara student centered, menjadikan aku agak culture shock. Bukan tak percaya pada diri sendiri, tapi tak percaya kat bebudak nih. Boleh ke? Apa2 pun, perubahan mesti dilakukan. Ya! Malaysia boleh!

Aku sebenarnya masih tak percaya lagi. Tak percaya yang aku telah dengan suka rela telah menawarkan diri untuk mengajar di bahagian lain. Masih satu department, cuma lain section je. Nak kata aku terel sangat ngan subjek tu, tak lah juga. Tapi boleh lah. Daripada takde orang nak ajar, kan. Dulu, subjek tu pernah diajar oleh seorang pengajar je. Dia lah yang ajo dari bukak @tec ni kot, sampai la tahun lepas, dia berpindah kerana naik pangkat. Maka, tidaklah sempat dia menurunkan ilmu di dadanya itu kepada rakan seperjuangan beliau. Jadi, mana datangnya aku dalam ini pelem?

Sesungguhnya, aku memang tak berapa masuk dengan dunia m3ka ni. Ye lah, kalau aku minat, memang dah lama aku dah masuk bidang ni sejak awal lagi. Masa diploma aku ambik elektronik, masa degree pula aku ambik telecommunication. Semuanya bersebab. Aku ambik elektronik masa dip tu sebab aku aim, kalau tak sambung belajar lagi, aku nak keje kilang elektronik je. Aku ambik telecommunication masa degree sebab masa awal abad 2000 tu, zaman telefon bimbit tengah hangat. 3G sedang memasuki negara kita. So, minat aku ke arah itu lah. Best oh, belajar benda tu. I loike! Tetiba sekarang ni, kena join m3ka. Mana aku tak mengong? Tapi setakat ni aku ok. Aku boleh belajar, pelan2 kayuh la. Jika diberi peluang, insya Allah, aku boleh catch up. Errr tapi kalo dapat masuk ie, lagi ok kot huhuhu.

Ok, sejarah.

Kali terakhir aku mengajar mikroP ialah pada tahun 2004. Lamaaa gilers. Memang selayaknya dah lupa dah hahaha. Sebelum dicampak ke dungun, aku tengah ajar benda alah tu lah. Sedih sangat sebab terpaksa melepaskan sesuatu yang aku suka. Ni bukan gain one lose one. Ni kira sudah jatuh ditimpa tangga. Ah! Tak suka pengalaman dicampak itu. Sampaikan masa kat dungun, aku dengan suka rela juga menolong student yang buat projek mikroP walau pun orang lain yang ajar. Tapi, ye lah, zaman sekarang dah tak pakai dah mikroP2 ni. Orang semua dah pakai PLsi dan P1C.


Dulu aku belajar yang ini, tapi sama je lebih kurang konsepnya

Kalau nak diikutkan, masa belajar subjek tu dulu, tidak lah aku faham bebeno. Lebih kurang abis exam, terus lupa, gitu. Masa ditugaskan mengajarnya buat pertama kali dulu, menggigil aku beb. Ye lah, kena ajar benda yang kita tak faham pon masa belajar dulu. Tapi, rupa2nya aku faham sesuatu. Belajar dan mengajar tak sama. Masa belajar, kita menghadapi tekanan, kena lulus pekse. Kalau tak, kena ulang. Ulang=disaster. Bagi aku lah. Ada orang lagi suka mengulang sebab biasanya kali kedua ambik boleh dapat A+. CGPA boleh naik oh. Tapi bagi aku pulak, tak kuasa der aku nak belajar banyak kali. Pulak tu, kena menghadapi debaran kuiz, test, exam bagai. Me, don't like. Baik ler aku lulus cukup makan pun. Ok, takyah ikut prinsip ini. Adoiii apa aku mengarut ni? Kiranya, bila mengajar, otomatik kita boleh faham. Ya, otomatik. Tak caya, cuba lah jadi cikgu.

Jadi, baru2 ni, kb ie mintak tolong dari kb m3ka, mencari, kalau ada sesiapa yang boleh ajar mikroP. Aku tau, derang pakai intel8o85 sebab masa internsh!p 3 bulan dulu, aku pernah guna. Dan aku tau juga, modul tu termasuk sikit P1C. Aku memang tak geti P1C. Dah, aku tengok derang macam, 'kalau P1C boleh la, aku mana geti mikroP?', tiba2 dalam separa sedar, aku dah tercakap, "saya boleh ajar mikroP, tapi P1C bagi kat orang lain lah." Dah, terbalik kot pulak. Dan bila aku tersedar, eh, apa yang aku lakukan nih? Yang aku pikir masa tu ialah, abis lah, contact hour kitorang naik. Sebab kena tambah 12 jam lagi (dicuri dari ie), menjadikan purata jam setiap orang meningkat. Kang marah plak kengkawan. Tapi, tak taulah, derang tak perasan kot. Atau tak terpikir hahaha.

Yang bestnya aku sempat mengcopy satu simulator dari mersing dulu. Berguna akhirnya.


Ini lah yang akan aku ajar nanti. Senang je sebenarnya.

So, itu lah yang berlaku. Yang ajaibnya, boleh pulak aku membuat persediaan dengan bersungguh2? Teruja sekali aku bila mengulangkaji. Macam tak sabar gitu. Kalau subjek sendiri tu, macam lemah je semangat. Sekarang aku percaya, minat dan kecenderungan boleh memacu kecemerlangan. Tiba2. Oh, dan harapan aku, bukan aku je yang teruja dan minat, bakal2 student ku juga akan sama naik. Eceh. Chaiyok!


p/s bila la pengareh aku ni terbuka hati dia nak meletakkan aku pada tempat yang sepatutnya? bukan tak boleh twist pun. Ada 2 orang m3ka kat ie dan 2 orang ie kat m3ka tu. Apa yang dia fikir tah?




Azam!

Apa, ingat aku nak citer pasal azam tahun 2011 ke? Aku nak citer pasal anak sedara aku yang nama azam tu lah. Budak yang aku tak sangka begitu talkative sekali tu. Errr tapi, nak citer apa pasal dia ek? Jumpa pun setahun sekali. Lain lah kalau abang dia tu. Yang selalu tegur aku kat ym time cuti sekolah, 'Hai Cik Nga!' Ya, begitulah cara dia menegur ku. Siap ikut skema penulisan kata nama khas mesti huruf besar lagi. Bagus2. Teruskan usaha anda (cikgu suka tulis ni kat buku penyata, kan?).

Ok lah, betul la... aku nak citer pasal azam. Bukan citer sebenarnya, sekadar sebaris ayat yang boleh difikir2kan bersama.

'Kalau ada azam, beritahu pada orang ramai.'

Ya, itu lah ayatnya. Tak percaya? Kenapa aku cakap macam tu? Sebab sebelum2 ini, kalau berazam (yang hebat2 umpamanya), aku takkan beritahu orang. Konon takmo menunjuk2. Atau malu kalau tak tercapai. Tapi, itu sebenarnya salah!!! Azam lah yang sepatutnya kena bagitau orang. Supaya kalau kita macam malas ar nak usaha melakukannya, orang akan sering bertanya, sampai kita naik malu la dan terpaksa buat. Maksudnya azam yang baik2 lah.

Katakan azam ko nak sambung belajar. Ambik master misalnya. Lalu seantero dunia ko canangkan impian murni mu itu. Sampai orang nampak muka ko je, mesti teringat ko nak buat master tahun tu lalu tanpa menimbang baik buruk terus tanya, eh, dah apply master belum? Eklan dah kuar tau. Cepat lah donlod borang. Lalu, ko pon dengan semangat jatidiri yang tinggi, terus donlod borang dan terus print, bawak balik rumah. Apa yang penting, ko dah membuat langkah kedua selepas niat/azam tu kan. Isi tak isi, hantar tak hantar tu belakang kira. Mana tau, tahun depan, tengah kemas2 buku, terjumpa borang tu balik, terus terbuka hati nak apply betul2.

Gitu.

So, apa azam aku? Cer citer cer citer?

Wednesday, 26 January 2011

I'm Speechless!

Hujung tahun, selalunya aku diarahkan membuat pemeriksaan stok di stor. Tahun 2009, aku kena kira di stor bahan latihan. Tahun lepas pula, di store spare part. Kedua2nya jenis takde ekon (sebab kebanyakan bahan metal, takut karat). Kipas pun tarak. Maka, berpeluh2 lah kami mengira benda alah tu. Ok lah, aku kira. Sebijik2. Secara telus. Yang kurang, memang aku catat kurang. Yang lebih, takkan aku nak masuk kocek bawak balik rumah kot? Kan? Itu tidak lah aku kesalkan. Dah memang tugas yang diarahkan dari semasa ke semasa. Buat saja. Menurut perintah.


Sekali tadi, derang datang mintak aku sign semula report yang aku dah buat. Katanya yang aku buat tu, sepatutnya kalau sign kat page terakhir sahaja, kena ada page numbering, supaya takde yang tertinggal. Ok, my mistake. Takde masalah. Tapi, yang buat aku terkedu ialah, semua yang aku catit betul, kurang atau lebih tu, semuanya telah dibetulkan. Kiranya takde yang lebih, takde yang kurang lah. Yang tak jumpa pun kira ada jugak. Perfecto! Gila kentang!

"Aik? Semua sama?"

"A'ah. Kalau tak, kena buat pelarasan bagai. Dah masuk meeting aritu, bos dah bising."

Boleh?

Tahun ni kalau kena kira lagi, takyah la aku susah2 kira lagi. Kan? Lalalalalala...

Tuesday, 25 January 2011

Jelajah Pantai Timur Pula

*AWAS! Entry terpanjang abad ini.


Gambar di atas ialah gambar terbaru (dah 2-3 bulan la jugak) di pintu masuk yuthm. Masa baru2 dipasang tu, encik hairul ada cakap, ada gambo robot dia kat nombor 1 tu. Bukan lah robot kepunyaannya, robot kat lab yang dia jaga. Nampak tak, yang kat atas perkataan 'Towards' tu. Ok lah, jadik lah, asal ada kena mengena dengan dia, bangga sangat dah tu (padahal robot tu selamba jek).

Baru2 ni pulak, dia kata, eh, rupanya ada gambo abang la kat situ. Ye lah, selama ni tak pernah berenti lama kat situ, mana nak nampak. A'ah la. Kira masuk kategori fotogenik la tu kot hihi. Sebelum ni, masa pegi promosi kat kuantan, ada juga yang perasan gambar dia kat backdrop booth pameran derang. Tahun ni, sekali lagi wajahnya dijaja satu mesia atas nama promosi. Giler glemer betul lah.

Bajet glemer la tuh

Okeh, baru nak cerita jelajah.

2 minggu lepas, ermmm 13hb jan, kami telah keluar daerah lagi. Mulanya aku dah mintak cuti 14hb, sebab kununnya nak bertolak tengah malam macam selalu. Sekali bosnya pulak tak sampai hati, takut penat jalan memalam dan dia suh pergi siang 13hb je. Aku pula, dengan tak sampai hati jugak, terpaksa lah mengambil cuti 13hb tu jugak. Masalahnya, 13hb kami akan menganjurkan perhimpunan bulanan. Maka, aku terpaksalah datang keje pagi tu dan kami bertolak terus dari sana. Eh, ramai pulak yang tau aku cuti. Tak jadi cuti ke? Bukan cuti ke? Cuti, ni datang untuk assembly ni je. Waaa pekerja cemerlang. Ye lah tu.

Singgah makan tengahari di gambang. Ekceli aku teringin nak makan ikan patin kat restoran hentian tu. Dulu, tiap kali aku balik bp dari dungun, mesti aku singgah lunch kat situ. Makan lauk tu lah. Masih sedap, cuma dah sejuk je. Kami sampai situ dah pukul 2 lebih. Lepas makan, solat dan teruskan perjalanan. Sampai di paka, koling2 sil yang tengah praktikal kat situ. Dia ambik kursus jahitan kat kkbin p0ntian. Dapat praktikal kat satu kedai jahit yang buruk giler hihihi. Tapi siap offer sijil giatmaara lagi. Kiranya sil dah abis praktikal, tapi dia sambung lagi untuk dapatkan sijil giat tu. Makcik tu bayar rm8 je sehari. Masa praktikal lagi lah, rm5 je. Tapi tempat tinggal disediakan. So, kami singgah ambik dia kat kedai jahit tu dan hantar balik rumah. Sekali tengok rumahnya. Alahai...


Tempat tinggalnya yang rumah kayu tu. Macam nak roboh je. Kriuk kriuk bunyi sekali jalan. Yang batu tu bekas kedai jahit jugak. Tapi dah takde dah. Derang duduk berempat. Sempena abangnya datang melawat ni, sil pon suruh la baiki soket yang tak idup. Rupanya fius putus. Encik hairul pun cantum ngan 'fius' baru. Sempoinya! Terus berfungsi seperti sediakala. Kat belakang rumah ni ada perigi tau. Siap ada pam lagi. Kiranya ada 2 paip la kat rumah tu. Air perigi selalu derang guna buat basuh baju je. Pastu, gas pun abis jugak. Kami pun keluar mencari gas. Dah settle semua, kami pun meneruskan perjalanan. Dah dekat pukul 7 jugak time kami bergerak semula tu. Sampai di kt lebih kurang jam 8.30pm. Tujuan utama aku memfollow ialah untuk menerai hotel ini.


Wajib kaler oren.




Malam tu kami keluar makan. Sambil tu survey cari tempat keje tu. Tanya kat frontdesk, katanya dekat maidin. Cari2, tak jumpa. Tanya kat kedai makan, dekat batu buruk sana. Huhuhu tu lagi lah tak logik. Lepas makan, cuba caari lagi. Lorrr memang dekat maidin pun. Belakang maidin dan jayen. Oh, kt dah ada pasaraya besar sekarang. Cuma takde la lagi shopping complex.

Dah terlanjur jumpa tempat tu, kami pun gi lah menjengah. Memang tengah ramai orang dok set up booth memasing. Sampai kat booth derang, dah siap dah.

Perasan glemer di situ

Besok pepagi, lepas sarap, aku berehat2 sahaja. Tv pulak sama macam tivi kat rumah jugak. Semua siaran free ada, plus ria, axn dan movies. Tengahari, perut dah lapar. Hari jumaat, mesti kedai banyak yang tutup. Aku pun bersiap2 dan keluar mencari makan. Mujur juga dekat dengan kehefsi dan pizahat. Aku terjah pizahat je. Makan sensorang. Sedih lah.

Minuman baru di situ, mango apa tah. Tinggi betul gelasnya. Mengah nak mengabiskan.

Lepas makan, encik hairul datang ambik aku pergi sana. Umangaih... ni mana ceruk datang manusia nih? Sikit punya ramai ker... Aku pusing2 dalam tu lebih kurang je. Macam takleh napas pulak. Niat dihati nak kumpul beg pun terpaksa dibatalkan. Dah sudah tu aku gi jayen satu, kendian ke maidin. Takde mende pun kat jayen tu. Soping2 kat maidin jugak yang best.

Dah abis program, kami pun balik. Kengkonon nak cari gerai kopok lekor. Tapi, banyak yang tutup. Last2 pergi stadium runtuh je. Ada aktiviti drift kat situ. Ramai gak orang.

Sekali pandang, macam, mana yang roboh? Dua kali pandang, oh, sebelah tu takde bumbung.


Time balik, terjumpa bunting ni. Mula2 baca, tah, apa maksud dia?

Makanan laut hidup dengan masakan cina halal dan melayu. Ulang2 baca baru faham.

Malamnya, keluar makan di batuburuk. Asalnya nak pergi pasar malam, tapi tak tau kat mana. Bila dah jumpa, pasar pun dah nak tutup. Besar jugak pasar malamnya.

Besok pagi sampai tengahari, aktiviti yang sama macam semalam. Tengahari encik hairul dah abis keje. Kami pun keluar berjalan2. Memula gi makan mekdi dulu. Isy, rasa mahal la sekarang. Tax dah naik 6% tahun ni. Estro pon dah naik harga. Oh, strimiks pon naik jugak tak?

Dah kenyang, kami terus ke muzium. Eceh... sejak bila pulak aku pergi muzium nih? Takde sejak bila. Memang ni lah 1st time aku nak pegi muzium. Tapi tak jadi masuk sebab dah tutup pukul 5. Besok je lah kalau sempat. Lalu kami pun terus ke taman tamadun. Saje tanya2 kot2 bukak lagi. Sekali katanya weekend tutup kul 7. Sempat sangat tu. Aku pun terus beli tiket. Oh, dah naik rege sekarang? Dulu seploh hengget je. La ni, rm15 pulak. Laaaaaa rupanya tiketnya masih seploh hengget, tapi sekarang dia kasik voucher makan rm3 dan voucher souvenir rm2. Macam paksaan untuk memajukan bisnes derang la kot. Nak ikut kan, apala sangat yang boleh dimakan dengan rm3 tu? Dan, takde pun souvenir yang berharga rm2. Semua kena topup. Kejam,

Nak mula dari mana?

Ok, mulakan dengan masjid negara. Aku pun pernah sekali je kot masuk masjid sebenar.



Baru perasan, kalau ambik gambar dia saja, memang nampak macam betul.





Next, masjid di brunei.





Kemudian, masjid di thailand.



Ini pula masjid di singapore.



Owh... taj mahal. Ohya, sesetengah tempat ada ruang pameran dan tayangan video. Macam kat tajmahal ni, aku sempat tengok tempat tu.







Next, pakistan.





Ini pula di baitulmaqdis. Sangat cantik dan detail.




Yang ini boleh masuk dalam masjidnya. Ada replika batu tergantung katanya. Tak boleh ambik gambar dalam ni sepatutnya. Tapi, cantik sangat. Cannot resist ma...

Bahagian luarnya pun cantik sangat. Detail sangat.



Haaa yang ni tengok je aku dah boleh teka. Iran! Ada corak2 macam karpet hehehe.




Yang ini pula, di afghanistan. Lawa lah!



Dan ini pula, di iraq. Aiyok? Cenggini pun ada?



Ini pula, di syria.


Seterusnya kami pergi ke egypt.







Ini pula ialah di turkey, masjid suleiman. Ada dalam citer the net 2.0.





Ini bukan kat tunisia. Masih di turki.



Yang ni barulah di tunisia.



Haaa yang ni dengar nama macam familiar. Alhambra di espana. Ada lagu m nasir sebut alhambra, kan?



Ada kepala binatang kat situ.

Fuh! Ni menara yang unik. Macam rumah api pulak. Terletak di uzbekistan.



Yang ni pun unik oh. Di niger? Bukan nigeria ke? Entah?



Yang ni aku rasa sweet je. Babyblue. Di rusia.



Akhir sekali, kami singgah di china.



Eh, belum akhir lagi. Tadi terlepas indonesia. Patah balik. Time ni derang dah wat pengumuman, 20 minit lagi nak tutup. Sila keluar ikut kedai cenderamata. Ewah... saje je kan.

Masjid yang terbuka. Takde dinding.

Dah abis berjalan, kami pun membeli FM seketul dan untuk makan, kami beli eskrem je.

Malam tu, tido awal. Penat jelajah satu dunia. Tak makan malam pon.

Besoknya, masa untuk pulang. Oh alah. Lupa pulak. Semalam sebelum makan mekdi tu kami pergi pasar pay@ng la. Tak beli kain pun. Ada lah beli barang deko sket.


Balik tu, singgah dungun. Alaaa kedai nasi ayam depan rhb tu dah takde dah. Busstand pun dah pindah. Derang tengah membangunkan semula delah kuale dungun. Masuk yuitm sat. Tak banyak perubahan. Cuma tempat parking dah luas, masjid dah besar, dan ada blok baru dekat karah. Pastu singgah tapau satar kat geliga. Nom nom nom.

Sampai kontan, singgah umah yayu, ambik dainamo. Fuiyooo! Ni stok setahun kot. Kendian kami terus balik. Singgah maghrib di masjid TENANG. Penat nyaaa...

Sekian.