BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 29 October 2015

Review Geli2 Gegar Vaganza 2015 Minggu Kedua

Alamakkk dah hari khamis belum buat review gv lagi! Sebenarnya nak buat semalam, tapi tiba2 baru nak start, tergerak hati nak upgrade el capitan, os terbaru cikmek ni. Satu gerak hati yang silap bilamana ia berakhir dengan kecewa. Finder takleh bukak langsung! Maknanya takleh bukak apa2 file dalam disk. Pastu bukak Apple store, kosong, macam supermarket tachiya yang sedang diubahsuai. Tak tau lah apesal. Pukul 3 pagi baru aku tido malam tadi kerananya. Memula dah baring kul 1 pagi. Tapi biasalah aku, bila otak banyak berfikir, mata takmo tutup. Maka aku bangun balik, bukak laptop lama, kosongkan external hard disk lama, transfer ke external hard disk baru untuk buat backup cikmek ni. Tapi, external hard disk baru pun dah tak jadi baru dah sebab tengok2, dah nak penuh rupanya 2Terabyte tu. Aku ingat dah besar alam sangat dah 2T tu huhuhu. Nampak sangat banyak nau2 movie yang aku download. Now, tengah tunggu transfer yang masih belum selesai. 300Gig je kot, tapi makan sehari. Tu belum membackup nye lagi tu. So, sementara tu, baik aku membebel kat sini. Internet ok je cikmek ni. Cuma tu lah, takleh buat apa2 yang melibatkan disk seperti mendownload. Maka hari ni kita tonton saja, no download2. Layan ubah.tv pun best gak, dengar masalah rakyat di dewan rakyat hehe. Macam budak2 kan, derang kat dewan ni? Okeh, mari teruskan dengan hiburan minggu ini.

Nampaknya konsert kedua ni aku dapat tengok siaran langsung. Kemain dari petang lagi dah cop tempat duduk, tapi tiba time live, tetap lah dihantui oleh buffering yang tak sudah. Mencik tau! Dah hujung2 baru elok. Agaknya sebab ramai terpaksa tengok kat tenet sebab time tu hujan ribu petir, esterok tak dapat siaran. Ada juga yang kata, terpaksa tutup tivi sebab takut tivi meletop hihi. Tapi tak kisah lah. Boleh je tengok siaran ulangan kan. Takde beza pun. Bukan boleh apundi ke hape kan.

Siti Nordiana - Madah Berhelah

Tak sangka! Tak sangka dia boleh hit aku adalah sandaran tu dengan jayanya. Malah dia buat sekali nafas jek. Wow! Dua kali pulak tu. Cuma mungkin lah bak kata ramlims, dia turunkan separuh key, tapi tetaplah kedengaran sama tinggi macam kakjena. Sebenarnya tak sangka sebab nana ni kan jenis suara halus gitu kan. Ingat dia akan buat falseto kat tempat2 tinggi cenggini. Ini dia guna suara betul. Memang impressive lah. Orang kata, selamba je lah dia nyanyi. Tak seksa la kita menengoknya. Takde nak kepit, meneran dan control2 sangat. Ternyata aku dah under estimate dia selama ni. Kini terbukti bahawa dia menjadi sendu bukan kerana tidak berbakat, sebaliknya kerana ditenggelami dek populariti mak iti.

Aku kalau dengar lagu madah berhelah je, mesti terbayangkan rumah busutemah. Sebab masa final juara lagu tahun 1992 tu aku tengok kat rumah busutemah. Hihi kelakar pulak tengok persembahan masa ajl tu. Siap kakjena kena junjung dengan penari2. Derang angkat kat montot. Eh, salah seorang penari tu ialah seorang pelakon mualaf yang popular sekarang. Pastu masa tu kan trend rambut fringe cenggitu, pastu ada curly2 kat tepi telinga hihi. Eh eh terjumpa pulak video ayai ilusi zaman dolu2. Kurus keding je hihi. Eh eh eh jumpa video foziahlatip teratai layu di tasik madu. Pun lagu ni aku terbayangkan rumah busutemah. Tapi bukan juara lagu lah kot. Cuma ingat lah masa lagu ni dia baru membuat comeback selepas kes anakdurhaka katanya tu. Kesian... Ok dah dah.

Nizam Laksamana - Tika dan Saat Ini

Aku baru perasan rupanya dulu, masa zaman laksamana, nama dia ialah nizam arjuna. Ooo baru lah macam pernah dengar. Aku tak tau kenapa aku tak suka lagu ni selama ni. Kalau nampak dalam list lagu yang perlu didownload pun memang takde rasa nak download. Tapi bila nizam ni nyanyi, eh sedap jugak lagu ni ek? Tapi kedengaran lain je mula2 dia nyanyi tu. Memang hancur rupanya kata dato'kt. Tapi ending dia power ar. Ku masih sendiriii...

Sheeda - Semakin Hari Semakin Sayang

Ya ampun... perlu ke semua lagu nak didangdut-tamilkan? Tak suka betul! Suara dia ok, tapi bila dia buat cenggitu terus jatuh setaraf mas af2 tau. Siap terbayang2 aku si mas tu nyanyi lagu ni dengan sumbangnya. Please lah... Next!

Ezad - Butakah Cinta

Best best best! Cuma macam sebijik sebijon je dengan cara nyanyian ameng. Suara pun dekat2 nak sama sesekali dengar. Betul tak aku cakap aritu? Suara dia memang sedap walau dia nyanyi effortlessly. Tapi tak tengok lagi minggu ni macamana dengan lagu kru tu kan. Entah2 jadi macam mamat tahun lepas huhuhu.

Lagu ni mengingatkan aku pada album gambar aku hehe. Ada satu album tu, aku tulis lirik lagu ni kat belah dalam kulit depan nya kuikuikui. Apa kaitannya tah. Selain tu aku ada tulis biodata jugak haha. Siap guna pen magik kaler pink lagi.

Selain tu, aku layan forum cari jugak. Ada sorang ni komen, tengok lirik lagu zaman dulu, puitis.

...kau hilang bila ku tiba, kau datang bila ku kecewa.

Kalau lirik zaman sekarang,

...terpulanglah mahu jadi apa, mahu jadi hantu mahu jadi buaya hahaha.

Tiba2 lagu hantu buaya tu dapat kat sheeda minggu ni. Hampeh betul.

Zul Handyblack - Sendiri

Ni satu lagi lagu yang aku tak boleh dengar. Ke sebenarnya aku tak boleh tengok mus may tu tah. Imej dia macam serabut aku tengok. Menggerbang gitu.

Si zul ni pulak, mula2 nyanyi dah ke laut. Masuk corus baru ok. Tapi kenapa ek, dia ni, suara tu mungkin la tak boleh nak ubah kesamaan ngan awie tu kan. Ni gaya pun nak kena sama ke? Macam cara dia angkat bahu untuk betulkan jaket tu, cara nak tarik suara, pendek kata gaya pun nak sama lah. Eh, lantak dia lah kan.

Azian Mazwan Sapuwan - Aku Hanya Pendatang

Mengganggu betul kain kotak2 penari2 tu lah. Mula2 dengar aku cakap, panjang nya nafas dia? Tapi bila dah tengok ulangan baru perasan dia ada curik nafas rupanya. Keseluruhan sedap ar dia nyanyi. Aku semakin yakin dia akan kekal lama dalam gv ni.

Lagu aku hanya pendatang ni aku rasa terlalu lama. Sebab macam aku kecik lagi masa dengar lagu ni. Tahap belum geti minat2 lagu minat2 penyanyi gitu. Eh, bila masa pulak aku geti minat2 semua ni kan? Mungkin masa dah darjah 5 ke 6 gitu lah kot. Ye lah, masa darjah 1, 2 tu kan yayu ngan eita pun masih sekolah rendah jugak, so belum ada pengaruh persekitaran la. Pergaulan antara 3 beradik tu je. Abang kakak lain dok asrama. Masuk darjah 5, 6 tu derang dah sekolah menengah, terbuka minda sikit kan. Selain faktor biologi hehe.

Acong - Dalam Gerimis

Ok lah, boleh lah disimpulkan bahawa acong ni sebenarnya boleh menyanyi. Dia nyanyi lagu ni pun sedap je. Cuma mungkin la suara dia masuk dalam kategori biasa2. Takde beza dengan penyanyi2 lain. Maksud aku suara yang luar biasa tu macam suara saleem, ezad, gitu2 lah.

Bila dengar lagu ni, aku teringatkan kakjana. Jiran sebelah rumah aku. Nama anak dara janet hehe. Sebab aku rasa macam pernah dengar, dia suka lagu ni. Haaaa caner tu? Dan scene nya masa tu aku dalam bilik tido. Tah pape je memori aku ni.

*iklan -  aku tertengok video ajl damasutra lagu umpama mimpi dalam mimpi. Masa mula2 nyanyi tu mic rosak. Persembahan mula2 tu dah dapat markah dah, si bagio tu memula duduk pastu bangun menggeliat2 macam nak bersilat sket, tetiba masuk kenangan... suara tak dengar. Dah masuk 2nd verse baru datang sorang mamat ni bawak mic baru hihi. Potong betul lah.

Haiza - Kelmarin

Cantik! Memang cantik haiza malam tu, kan? Lagu pun jadi sedap dengan arrangement baru tokram. Aku suka suara haiza yang serak2 tu, tapi nampak agak berusaha juga lah dia nak sampai high note. Tapi takde lah sumbang ke hape. Lagu ni pun zaman aku kecik2 dulu. Tak berapa nak ingat sangat apa2 yang berkaitan.

Ezlynn - Camar Yang Pulang

Macam sengal jek? Kenapa dia kena tersengih2 masa nyanyi lagu ni tah? Heran pulak haku. Tetiba dia macam nak tukar mood lagu ni kepada mood riang ria berjalan2 di batas padi pulak. Lagu ni lagu kemenangan mak iti dalam bintang hmi kot. Sepatutnya masa ni lah kalau nak tunjukkan kemampuan vokal tu. Masa interview tu macam kompiden je cakap dia ada 'suara itu'. Tapi, hasilnya, hado. Pastu oleh sebab mulut dia besar sangat bila sebut perkataan yang kena bukak mulut, bila part perkataan yang ada huruf m, b, p dia macam tak boleh nak tutup mulut pulak haha. Isy, apa yang aku mengarutkan ni?

Amir Ukays - Antara Hujan Dan Air Mata

Alahai lahai amir oi. Kuciwa acik tau. Bukan kecewa dengan kes pistol cicak tu. Tapi kecewa dengan persembahan heols. Ke mana perginya suara amir ukays yang lemak merdu dulu??? Aku macam tak perasan bila masanya dia ni pernah eksiden. Ada ek? Kalau saari amri aku ingat la. Dagu dia jadi camtu sebab eksiden la ek? Tahun 2000 kot? Hmmm zaman aku kat uitm. Memang tak ambik tau sangat isu semasa. Last aku ingat dia nyanyi agu acapkali acapkali tu. Mungkin jugak kemalangan tu menjejaskan peti suara dia kot. Macam kaketon tu kan. Tapi takkan lah sampai terjegil2 mata nak melontarkan suara, kan. Tapi lagu ni pun memang tiba2 terus nada tinggi kan. Tak berapa nak sedap sangat pun iyer. Semput aku mendengarnya. Isy, jangan lah terkeluar awal sangat amir...

Farahdhiya - Di Alam Fana Cinta

Best nyerrr... Ada orang tak suka dia ubah banyak dalam lagu tu. Tapi aku suka3! Mula2 tu aku mati2 percaya yang duduk kat belakang tu ialah dia. Siap aku dah terfikir, sempat ke dia nak naik atas pentas nanti? Dah lah semua pun nyanyi lagu pendek. Cuma tempo lagu ni terlalu perlahan, tak sabar pulak aku. Apa2 pun keseluruhannya sangat best. Mekap dia pun cantik sangat, kan? Aku pun baru je follow ig dia hehe. Baru tau bapak dia orang rengit. Dia suka memasak dan makan makanan kampung rupanya. Untung la...

Nassier Wahab - Kau Pergi Jua

Biasa jer. Takde salah apa pun. Lagu makanan dia. Tapi takde apa yang nak dibanggakan sangat. Dah, itu je komen aku. Boleh?

Feh! Susah jugak nak buat review setiap minggu ek? Ramai pulak tu. Kena banyak buat research nampaknya. Kalau tak, minggu depan dah habis cerita nostalgia huhu. Minggu ni aku tak berharap sangat dengan persembahan derang semua sebab masing2 dapat lagu yang lain langsung dari genre masing2. Kita tunggu...



Thursday, 22 October 2015

Review Geli2 Gegar Vaganza 2015 Minggu Pertama


Kenapa tahun lepas aku boleh tak perasan kewujudan gegar vaganza ni ek? Sampai ke malam final pun aku buat2 tak paham jek. Dah habis baru aku kalut nak tengok. Padahal dia ada je live streaming tu. Tapi sejak tertengok sekali tu, asik ulang je la pulak haha. Rasanya lebih 5 kali kot aku tengok semi final dia. Final tak berapa sangat. Semi tu konsert paling best aku rasa. Pastu yang best nya bila tengok gegar vaganza ni, setiap kali dengar satu2 lagu tu, terus nostalgia2 gitu kan. Ye lah, kalau dah dia sebut lagu tu tahun berapa sumer kan, mana tak kita pun ter trobek masa tahun tu kita tengah kat mana, tengah buat apa kan.

Jadinya, untuk tahun ni punya gv, aku ingat aku nak buat review ar sesikit. Sesambil tu boleh gak aku nostalgia2 apa benda yang berlaku pada ketika lagu itu sedang hits di pasaran. Eh, macam best, kan? Tu kira expectation aku la. Tak tau lah kesudahan nya jadi apa. Tah2 ni je lah satu entry yang sempat aku buat review kekekek. Tapi takpe. Aku tengah semangat ni. Terasa ayunasia.blogspot yang lama kembali menyengat pun ada ni. #modeustazahoff.

GV tahun ni aku dapat tahu nak start seminggu sebelum konsert pertama ahad lepas. Saje dia buat sebaik sahaja abis af. Bila tengok list nama peserta je terus aku rasa nak melompat. Ada amir ukays weh!!! Eh, ada ke orang zaman tu tak suka ukays? Saper tak ingat, macamana meletup nya lagu di sana menanti di sini menunggu kan. Ok, part tu akan aku ulas dalam segmen amir ukays jap lagi ek.

Satu lagi yang membuatkan kita excited nak tengok gv ni ialah sebab dulu kita dengar lagu tu kat radio2 je. Mana dapat tengok sangat pun. Sekali sekala ada la kuar kat hiburan minggu ini. Selebihnya memang dengar radio atau dengar kaset. Kali ini, kita boleh tengok secara live nyanyian penyanyi tu. Walau pun bentuk penyanyi tu tak boleh nak dapat yang sama macam dedulu kan hehe.

Okeh, jom kiter review satu persatu.

Ezad - Mengintai Dari Tirai Kamar

Kalau saper pernah baca, aku pernah cakap, ezad ni mempunyai suara yang lunak. Lemak2 gitu. Dan dia tak perlu berusaha sangat pun boleh keluarkan suara yang lemak merdu tu. Sebab suara dia memang Allah swt dah jadikan sedap. Hah sampai begitu sekali punya ulasan akak ni kan. Masa mula2 aku tengok video persembahan dia (aku terlupa nak tengok live malam tu), tajuk video tu Ezad - Jesnita. Tapi aku tak perasan pun yang dia tak nyanyi lagu jesnita pun. Boleh? Sebab mula2 tu aku tak tengok betul2. Tengok sambil masak kat dapo. Lepas tengok kali kedua baru aku perasan rupanya dia nyanyi lagi mengintai ni. Komen aku untuk persembahan dia malam tu ialah, sebijik macam dalam kaset. Ada la sikit2 dia tukar, tapi secara kasarnya, sebijik.

Mengenai lagu mengintai ni, seingat aku lagu ni keluar masa aku duduk kolej seroja satu. Maknanya sekitar tahun 1997-1998 ar. Jap aku semak. Hah! Betul lah. Album jangan gentar tahun 1997. Kalau 1997 maknanya memang aku baru masuk itm la masa tu. Terbayang2 di mata satu situasi di mana aku dengar lagu ni ketika di dalam bilik asrama tu. Masa tu aku ada radio mini compo yang dipinjam dari eita. Eh, kenapa eita dah tak guna radio tu eh? Ok, dah lupa dah.

Zul Handy Black - Kau Yang Bernama Seri

Ingat lagu ni, tak boleh tidak, kita terpaksa ingat awie, kan? Tak dapat lari punya. Memang dulu semua ingat lagu ni lagu awie. Dan bila dengar dia nyanyi dalam gv ni, pun masih macam suara awie jugak. Tapi masih kategori sedap ar. Boleh tahan jugak. Orang kata, retis, kalau suara sama ngan retis lain, takkan ke mana perginya. Hmmm rasanya handy black ni pun ada 1 album je kot, kan? Pastu hilang begitu sahaja. Cuma zul ni selalu berlakon. So, orang masih boleh tengok dia la. Cuma tak tahu lah budak2 sekarang ni tau ke tidak dia ni dulu penyanyi. Tapi sebab dia carry nama handy black tu bersama nama dia, mungkin lah orang boleh agak. Kang sebut pelakon zul, zul mana pulak kan. Zul Arifin, Zul Yahya, Zul 2by2 (pelakon ke??) dll.

Okeh, walau pun lagu ni keluar tahun 1999, tapi satu scene yang aku ingat ketika mendengar lagu ni ialah semasa aku bekerja di kilang solectron pada tahun 2000. 2 minggu je pun aku keje kilang tu hehe. Tapi aku ingat, pernah terdengar lagu ni dari radio yang dipasang dalam bilik repairer. Masa tu aku jadi debug technician. Ada 2-3 orang je keje ni. Tempat kerja aku tu kat sebelah bilik repairer. Bilik ni besar sikit dan ramai. Meriah lah sikit berbanding keje aku yang selalunya duk sensorang ni. Tu yang siap ada radio dalam bilik derang tu. Dah, itu je memori aku pasal lagu seri ni.

Nizam Laksamana - Gugurnya Bunga Cinta

Kalau tak silap kali terakhir aku tengok dia nyanyi lagu ni samada dalam kilauan emas atau pun majlis anugerah (tak pasti anugerah mana). Masa tu dengar, pun macam dalam kaset. Dan nyanyian dia dalam gv ni pun sama macam kaset. Cuma aku tak ingat muka dia masa zaman laksamana dulu, jadi bila tengok sekarang ni macam tak matching pulak muka dengan suara dia tu ekekek. Jadi, kalau dah kata sama macam dalam kaset tu maknanya sedap lah kan? Yup! Suara dia pun masih power lagi. Selamba jer dia tarik. Makan apa la agaknya derang ni kan?

Darjah 6! Kalau tanya bab nostalgia lagu ni, aku cuma ingat darjah 6 je. Jap nak semak dulu. Ya betul sekali lagi. Lagu ni kuar tahun 1991 ketika aku dalam darjah 6. Ermmm ada tak scene yang diingati ek? Dia sekali dengan lagu kau yang tak mengerti kumpulan teja. Kalau lagu teja tu aku terbayangkan gol bola jaring. Entah kenapa bila ingat lagu teja tu aku ingat main bola jaring kat sekolah. Masa tu darjah 6 jugak.

Haiza - Dag Dig Dug

Macam baru je lagi aku sebut pasal lagu ni kan? Separuh akhir juara lagu tahun lepas. Dari segi persembahan, boleh dikatakan hampir sama dengan persembahan masa separuh akhir juara lagu tu. Dimulakan dengan 'assalamualaikum semua', ajak penonton sambut 'amboi', eh, boleh kata sebijik la. Tapi aku suka. Suara dia pun best serak2 basah gitu. Tak tau pulak aku rupanya sekarang ni dia jadi dj radio. Radio bestfm (dulu best104).

Lagu ni takde dalam memori aku sangat. Setakat tau je.

Farahdhiya - Bertakhta Di Hati

Sekali dengar je persembahan dia malam tu, terus aku cakap, ni persembahan paling best malam ni. Sedap je telinga mendengar. Aku sebenarnya dah lupa suara dia menyanyi macamana. Rupanya suara dia jenis besar set2 najwa mahiadin, fairus hussin, liza aziz gitu lah. Tapi lagu ni memang sedap pun.

Ingat lagi akma pernah nyanyi lagu ni dalam af dulu. Masa tu aku rasa sedap sangat dah akma tu nyanyi. Bila aku tengok balik sekejap tadi, eh tak terbanding lah dengan persembahan farahdhiya malam tadi. Jauh sangat. Tapi kalau tengok balik masa farahdhiya nyanyi dulu2 pun biasa2 jugak. Mentah lagi kan. Sebutan pun pelat, lidah oramputih kan. Mungkin bila dah jadi pelakon, sebutan tu satu aspek penting kan, jadi pelat dia pun hilang la sikit2. Kiranya hampir sempurna lah nyanyian dia. Ramlims pun puji nyanyian dia berada pada level yang lain. Cuma masih dengar lah jugak sebutan R orang key el dia tu hehe. Well...

Siti Nordiana - Paling Comel

Aku tak sangka dia akan nyanyi lagu ni untuk konsert pertama. Sebab aku jangka mesti semorang akan nyanyi lagu pertama yang betul2 menaikkan nama derang, dalam kes ni cinta hanya sandaran. Tambahan pulak lagu ni sebenarnya kan lagu duet. Tapi mungkin pihak produksi yang nak kan lagu rancak sikit kot. Kebanyakannya kan nyanyi lagu balada kan.

Lagu ni tak menonjolkan vokal pun sebenarnya. Tapi ok la, untuk konsert pertama ni, setakat untuk pengenalan je kan. Comel2, joget2 gitu kan.

Nostalgia tentang lagu ni dengan aku rasa nya takde kot. Cuma lagu ni lagu duet nana ngan achik kan. Teringat2 lah juga kisah derang dulu2. Kesian nana ni kan? Dua orang yang ada kena mengena dengan dia telah pergi menghadap Ilahi. Mula2 bekas suami dia. Tak lama pastu, achik pulak. Agak tragik juga la kisah hidup dia. Dalam gv ni pun tak boleh la derang nak buat surprise berkaitan pasangan dengan dia. Semoga dia bertabah je lah.

Sheeda - Angkat Kaki

Gamat! Gamat dewan tu masa persembahan ni. Lagu dangdut kan, mesti lah kena happening. Dan makcik ni pun masih ligat di atas pentas. Cuma tak boleh nak bandingkan dengan ifaraziah la kot. Sebab sheeda ni bukan jenis macam ifa aku rasa. Peserta tahun ni pun takde yang jenis2 tu. Ezlynn tu pun takat hyper je kot. Bukan spesis yang suka kontroversi2 ke hape.

Acong Sweet Child - Tinggal Sayang Tinggallah Pujaan

Rambut kuning, muka ganas, nama macam orang tarik kereta, nyanyi lagu 'kenangan yang lama menjelma...' kikiki. Tengok muka memang tak sangka acong yang nyanyi lagu ni. Aku pun dah lupa sape yang nyanyi lagu ni sebenarnya. Tapi ni antara lagu2 yang femes gak lah zaman tu. Zaman2 eddie hamid kan. Masa zaman tu, asal sebut eddie hamid je, dah tau dah, mesti lagu meleleh lentok jiwang segala bagai. Tapi kumpulan rock. Boleh? Melankolik orang kata. Kadang2 geram jugak, apasal lah lentok sangat lagu ni ha? Menderita seksa merana sangat nampaknya.

Tapi ok jugak acong ni nyanyi rupanya. Macam dengar kat radio jek bunyi nya.

Ezlynn - Hi Hi Bye Bye

Ezlynn ni kira angkatan tak berapa lama la kan. Sama ngan farahdhiya. Tapi rasanya dia ambik artis yang lebih 10 tahun la kot. Persembahan dia nampak beriya2, tapi tak semput pulak. Terlebih gula agaknya bak kata jihan, minum glukos. Ezlynn ni suka menjahit rupanya. Skirt yang dia pakai tu pun dia jahit sendiri katanya. Aku rasa skirt pendek tu dia baru tambah kot. Sebab nampak warnanya macam lain dari skirt panjang tu. Lagi pun dia pakai legging kot. Kalau takde tutup depan tu memang mengundang lah kan.

Nassier Wahab - Sekali Aku Jatuh Cinta

Dia ni pun macam baru je tengok dia nyanyi. Kat mana eh? Masa tu aku cakap kat encik suami dia ni awet muda betul. Langsung tak nampak kedut kat muka. Pastu nyanyi muka selamba je, padahal tarik suara tinggi tu. Tapi dia memang masih aktif menyanyi pun kan. Takde lah berkarat suara tu ke hape. Dia nyanyi lagu ni pun macam nyanyi hari2 jek. Tapi persembahan dia ada lah berlakon2 sikit kengkonon buang gambar, buang hadiah gelpren yang tak setia gitu hihi. Effort tu penting ok. Minggu pertama dah berusaha. Orang lain rilek je nyanyi tegak. Tapi kalau kira markah terkumpul tu, kira dah boleh menang awal tu.

Azian Mazwan Sapuwan - Cinta Embunan Pagi

Ini pertama kali aku dengar lagu ni sejak berpuluh2 tahun rasanya. Pernah dengar, tapi tak ingat zaman bila tah. Mungkin ada la dengar baru2 ni kat radio sinar ke hape kot kan. Tapi tak perasan la. Suara dia macam dah membesar gitu, kan? Sesekali dengar lah suara kecik dia, tapi keseluruhannya dengar suara besar.

Kalau dia kata dia mula nyanyi pada tahun 1985, maknanya aku baru umur 6 tahun masa tu. Tapi seingat aku lah, pertama kali aku dengar lagu dia ialah lagu erti budi. Tahun bila tu tah. Tetiba aku terkompius antara dia dengan ruhil. Macam lebih kurang sama kot zaman derang. Sekarang ni aku selalu jugak lah dengar lagu dia sebab ada dalam playlist kereta. Selalu bila dengar lagu apatah yang ada suara lelaki ngurat dia ajak gi library, kami gelak2. Baru je minggu lepas dengar. Kalau tak silap juga dia ni dulu study kat itm. Kan ta? Dia ambik banking ek? Sebaya eita lah kot dia ni. Kira kalau dia tak buat degree, aku tak sempat lah terlanggar bahu ngan dia kat menara kikiki.

Cakap pasal itm, teringat aku retis2 yang pernah aku jumpa kat itm dulu. Antaranya off course la rozita izlynn. Kalau ko tak pernah nampak dia ni maknanya ko tak grad la kot hahaha. Sebab dia mesti nyanyi waktu selingan time konvo. Tapi aku pernah jumpa dia dalam bas mini dulu masa duduk seksyen 17. Lagi, aku pernah jumpa pelakon pak tam pak tam dengan ar badul tu. Alahhh sape pulak nama mamat ni. Baru ni dia arah telemovie perangkap perkahwinan. Ah, tak kisah lah. Nak cite tapi lupa kuikuikui. Yang penting nak cite mamat tu ambik course fotografi masa tu. Errr itu je lah kot. Hahaha 2 orang je rupanya. Boleh je aku reka cerita aku pernah jumpa beto kan... malas je hehehe.

Amir Ukays - Di Sana Menanti Di Sini Menunggu

Intro dia macam salah key sikit kot. Tapi keseluruhannya ok. Penyanyi ni kalau sampai tarik tinggi2 kiter tak heran sangat. Tapi yang pentingnya boleh turun nada2 rendah. Lagu ni kan mula2 tu sumer rendah kan. Semuanya dia berjaya lepasi dengan jayanya. Part tinggi dia pulak agak berusaha ar. Risau jugak lah aku. Tapi masih dikira ok lagi. Suara masih macam dulu2 jugak.

Lagu ni sebenarnya ada kena mengena lah sikit dengan aku... eceh. Lagu ni kuar masa aku tingkatan 3. Tahun 1994 la maksudnya kan? Masa tu meletup2 la lagu ni. Album bisa berbisa tu pun pecah rekod jualan tertinggi jugak lah masa tu. Masa tu jugak aku belum berpasangan lagi hukhukhuk. Tapi bila kami mula2 rapat awal2 form 4 tu, kira masing2 ada kisah di sana menanti di sini menunggu ar di situ. Takyah citer lah kan. Nak tau cite kena belek arkib la kan kihkihkih. Dan selepas tu, berkait pulak dengan lagu sebak. Hadoi lah... typical remaja betul. Pendek kata, selepas2 tu semua lagu ukays nak dikaitkan dengan kisah chenta. Tapi paling win lagu kekasih ku la. Fuh2! Mintak2 nanti ada lah sekali amir ni nyanyi lagu kekasihku dalam gv ni. Kalau2 boleh nyanyi lagu pilihan sendiri la kan.

Okeh, kalau nak ulas pasal lagu2 ukays dan uk's ni memang banyak. Lenkali la yea...

So, demikian lah berakhirnya konsert pertama. Tak sabar nak tengok konsert kedua hari ahad ni. Amir akan nyanyi lagu sudirman. Harap2 clear lah live streaming dia tu nanti. Sementara tu aku nak ulang tengok konsert pertama ni 10 kali dulu. Ok, bye!

p/s amir ukays ada parut chicken pox kat tempat yang sama!

Wednesday, 21 October 2015

Cuti - Cuti Jepun Edisi Okayama & Hiroshima : Miyajima Island


Sambungan uols...

Besok pagi tu, kami keluar dari rumah member tu pukul 6.30 pagi. Member tu cakap kalau lambat nanti parking kete jauh, kena menapak. Kami pun akur je lah dengan cadangan tersebut. Tapi memang sedap pun jalan pepagi cenggitu. Macam pukul 8 pagi kat mesia ar. 8 pagi hari cuti. Kalau hari keje, sedap mendenya.

Tujuan kami yang pertama ialah untuk ke Miyajima. Ingat mijyajima, ingat torii gate besar dalam air. Miyajima ni sebuah pulau kecil. So, nak pergi situ kena naik feri. Alaaa macam feri penang tu je lebih kurang. Jarak dari mainland pun lebih kurang penang jugak. Miyajima ni juga terletak ke bawah lagi dari hiroshima. Tapi dia masih di bawah jajahan takluk hiroshima la kot. Boleh juga kalau pergi ke sana ikut jeti kat hiroshima, tapi aku tak pasti lah pulak kat mana. Tapi ada la, sebab time kat sana ada kaunter tiket nak ke hiroshima. Tapi secara mainstream nya, orang pergi ikut jeti miyajima ni. So, anggap tak tau je lah pasal hiroshima tu.


Dah sampai kat jeti tu, misi mencari parking. Ada yang dekat betul2 sebelah jeti tu, tapi kenapa tah, tiba turn kami pak guard tu suh jalan terus. Padahal nampak masih ada kosong. Maka terpaksa lah kami cari parking lain. Tak lah jauh mana, tapi kena seberang jalan ikut tunnel 2x lah jugak. Parking fee nya 1000 yen sekali masuk.


Ok, kat depan tu je jeti nya. Ada stesen ketapi juga dekat2 situ. So, senang lah kalau nak pergi sini naik train. Miyajimaguchi nama stesen tu. Boleh naik dari hiroshima rasanya.

Beli return tiket 360 yen sorang. Oh, dia ada 2 company feri. Satu JR. Kami naik yang satu lagi. Lupa lak nama dia.

Miyajima atau pulau miya.

Cepat! Feri nak dah nak jalan! Ferinya ada setiap 10 minit.

Kami naik yang 9.15 punya.

Kecik sikit kot dari feri penang.

Sempat lagi tu.

Oleh sebab jakun, kita duduk kat luar la.

Yang tu feri JR.

Hiroshima,

Masih awal pagi, feri yang patah balik kosong jek,



Dah sampai... mari kita berbondong2 pergi ke sana.


Takyah pergi nara la kalau camni. Kat sini pun ada banyak rusa.


Kasar bulu dia.

Lupa pulak, kat langkawi cable car pun ada rusa jugak kan?

Rusa takde tanduk.

Itu dia torii gate besar dalam air nya. Tak dalam air pun? Memang lah tak sebab pagi, air surut. Nak tengok dia dalam air kena datang petang time air pasang. Okkkey...


Ibu dan anak.

Comel la muka anak dia.

Tempat sewa pakaian samurai pun tak bukak lagi.




Gitu... kekdahnya bila datang waktu pagi. Semorang nak bergambar dekat2.

Batang torii gate ni dibuat dari batang pokok sebenar.







Terik.





















Ok, sebenarnya kat sana tu lah tempat ambik gambar yang paling sesuai, terutamanya time air pasang. Tapi kami tak masuk pun shrine tu sebab kena bayo, 400 yen rasanya. Baik lah ko menderma kat tabung mesjid, kan. Tapi kalau nak bergambar kat situ kena beratur. 


Eh, tak abis lagi?




Tak masuk, tapi keluar. Aku tak perasan pun signboard kata takleh masuk tu. Cuma nak bergambar jek.




Pastu keliling pulau tu ada banyak je shrine2 yang lain.









Dan pulau ni juga terkenal dengan industri senduk kayu camni. Nak wat senduk nasi ada, nak wat deko pon ada.

Satu aktiviti wajib kat sini ialah makan oyster/kaki bakar, yeay! Eh, buah pessimon pun derang panggil kaki jugak?

Oyster yang sedang dibakar.

Sepinggan dapat 2 ketul.



Beli satu set je. Aku bukan boleh makan seafood2 ni sangat sekarang. Buat rasa2 je.

Nyum.... sedap sangat!

Buat kecur orang je.

Hingga titisan yang terakhir.

Ok, pasni beli kat tachiya bakar sendiri je yea. Aritu dah try beli, 580 yen dapat 7 ketul.

Pagoda.






Okeh, dah boleh balik. Sebelum tu, kasi gambar satu round lagi.








Eh, terlupa nak bergambar dengan baju samurai.


Hamboi... lawan dia. Seksa la pulak.

Hiyark!










Dah, gitu je, 1000 yen huhuhu.

Pastu kami jenjalan di kedai2 omiyage.

Sesenduk.

Kuih ni pun popular di miyajima. Macam bahulu berinti gitu.

Senduk pelbagai saiz.

Boleh lukis2.

Momiji kurowassan? Maksudnya?

Banyak je kedai oyster.

Gebu betul pau tu.

Ini pula senduk terbesar katanya.


Maklumat pasal senduk gergasi ni.




Replika.

Yang ni dia buat sate kaki.

Hah! Tu dia. Nama ferry yang kami naik tu ialah matsudai. Dan kanan tu jeti untuk ke hiroshima seperti yang aku cakapkan tadi.


Bye bye miyajima!




Semakin ramai orang pergi ke sana. Siap lambai2 lagi hihi.






Yang menanti di jeti.

Fuh, sibbaik kami dah balik. Cenggini mau lepas 2 trip feri baru dapat naik ni.

Selesai jalan2 di miyajima. Seterusnya kami ke bandar hiroshima. Ingat Hiroshima, ingat apa?