BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 30 January 2008

Lupa Nak Cerita

Opsss aku baru perasan ada benda yang aku lupa nak cite pada hari terakhir aku di Mersing. Adakah aku dah mula rindu pada tempat tuh? Huhuhu. Actually aku dah upload gambo2 ni lama, cuma lupa nak letak kat sini. Almaklum lah... busy la konon tu.

Kisah nya, kat kuarters yang aku duduk tu takde garaj. Ada satu garaj besar, tapi khas untuk kenderaan jabatan sebenarnya. Tapi banyak lah jugak kete2 park kat situ. Kete2 yang jarang kuar. Derang main parking double triple parking je kat situ. Penuh pulak tu. Makanya, sejak dari masuk sana lagi aku ada dengar derang tengah deal tender nak pasang garaj. Tapi sampai ke sudah, tak muncul2 pun garajnya. Pada 3 minggu terakhir aku kat sana aritu, bermula lah kerja memecah divider yang suka sagat AH ku itu. Masa tu aku ingat, mesti lepas raya aji siap lah kan. Tambah pulak aku cuti panjang, mesti balik2 je dah ada garaj. Tapi impian tak jadi nyata. Pada minggu terakhir aku kat sana, tiang dah pacak, tapi bumbung tak pasang lagi. 4 hari aku kat situ, pagi Jumaat, baru lah dia mula pasang bumbung tu. Isy... sempat ke aku merasa park bawah garaj ni? Tengahari, waktu aku pergi umah abang Epet, derang masih lum siapkan lagi. Adeh... Tiba pukul 4.30pm, time aku nak balik dah, baru lah bumbung tu complete. Tu pun dia tengah skru2 atas bumbung. Tapi, demi nak merasa, aku pun selamba park kat situ. Seploh minit pun jadik lah, janji ada. Dan, ini lah gambar2 yang aku snap dari atas rumah. Enjoy!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Tuesday, 29 January 2008

Maaf lah...

Tak sempat ler nak update. Sorry ek...

Friday, 18 January 2008

Update pon...

Wat hepen tu mi en ma blog? Tersangat lah susah nak online kat sini. Masa banyak, tapi ada je constraint lain seperti malas nak tukar baju. Haaa memang tu je lah alasan aku. Kekadang aku online gak tengah kat dalam kelas, waktu take 5, waktu minum pagi kol seploh. Tapi tak sempat lah nak update blog. Ikutkan, boleh je aku karang dulu kat dalam bilik, pastu publish waktu tu. Tapi, feel nya tak sama lah. Wattudu? Tambah pulak, tadik baru lepas test pertama. Susah jugak soalannya. Puas dah malam tadik hafal jawapan dari past batch question, sekali kuar nyer tak sama pon? Tipu ah. Kenapa derang reka soalan baru untuk kami ek? Tak suka tak suka!

Lepas test tadik, minum kul seploh, kendian aku mulakan study untuk exam bulan 3 nanti pulak. Next week pon ada test gak ari Jumaat, tapi lum diterangkan lagi, malas ar nak study dulu. Baik aku mulakan study tuk exam yang lagi sebulan lebih lagi tu. Sempat gak aku hapal sesikit.

Minggu lepas ari Sabtu lepas kelas abang, kami pergi bukit tinggi. Saje nak tengok jasko baru tu yang kononnya dah kalahkan kehebatan jasko tebrau tu. Ooo gitu rupanya. Tak ramai orang pon. Sampai2 je, terus cari makan. Abang je lah makan. Aku dah makan siap2 kan dewan makan. Selagi boleh jimat, kita jimat la kan. Lepas abis tawaf satu jasko bukit tinggi, kami plan nak balik nilai je terus. Ada 2 jalan nak ke sana. Satu patah balik Shah Alam dan lalu jalan biasa tu lah, hiway elit. Tapi kan hiway tu dah naik tol dia kan. Biasa RM5 je dari haikom ke klia. Sekarang RM5.50. Daripada aku kayakan kroni2 uncle samy, baik aku menikmati pemandangan desa. Jalan kedua ialah lalu Banting terus ke klia. Pernah sekali lalu situ, pergi morib. Tapi boleh je redah. Apa susah, peta kan ada. Takkan sesat sampai singapore punye lah kan? Paling sesat pon sampai pulau keri je kot.

So, kami pon terus hala ke jalan kedua tu. Best2, jalan 4 lorong. Dulu pergi jalan tu tengah buat kalau tak salah. Ooo kat situ lah kampong olak lempit. Selalu dengar nama kampong tu, tapi tak tau sebab apa. Sebelum sampai rumah, singgah asar kat masjjid nilai. Mmm macam tak siap je masjid tu. Lampu chandelier pun takde sape nak sponsor ke? Pastu, kosong je dinding kubah dia. Salu kan masjid ada ukir2 ayat al Quran ke, doa masuk masjid ke kan? Ni, kosong je. Lampu pun dia pakai spot light ngadap ke atas je. Kipas pulak, kipas dinding cap mistral je. Isy isy isy sape la kontraktor tu ek?

Selain tu, sebelum sampai rumah jugak, kami singgah kedai, bungkus nasik goreng. Takyah susah2 nak kuar lagi. Sampai rumah tu, tengok mesin basuh dah takde. Pagi tu ngah dah angkut segala barang penting. Tapi masih banyak yang tinggal seperti tv, estro, esbok, katil dan lemari. Kitchen cabinet memang la lekat kat situ, takkan nak angkut jugak kan. Cuma nyer, satu alat memasak pon takde. Tak dapat lah aku buat dadih. Takpe, petang nanti abang bawak kuali periuk segala dari BP. Tiap minggu ada je benda yang aku suruh abang bawak. Tau2 nanti balik, rupanya semua benda dah aku bawak kuar. Kuangkuangkuang. Lawak budus.

Dan oleh kerana mesin basuh takde, terpaksa lah aku buli abang bawak balik baju aku yang agak banyak itu untuk di basuh di rumah. Hehehe terima kasih abang. Abang ni memang baik lah. Rajin, tall (errr tak kot) dark and hensem. Tak kena betul ayat nih. Takpe lah. Yang penting, mesej yang disampaikan mesti jelas dan padat. Semoga abang diberi kesihatan yang excellent untuk terus membantu ayang minggu ni pulak. Hihihi. Kali ni tak banyak sangat tau sebab ayang dah siap2 basuh tangan selai dua. Satu lagi, semoga abang dipanjangkan umur dimurahkan rezeki selalu. Amin...

Ari Ahad, kononnya takmo gi memana. Sekalinya, terjalan2 lah jugak kat nilai 3 tu lepas lunch. Dan terbeli lah juga beberapa helai baju tido dan sehelai baju jalan2. Tengkiu lagi abang! Satu lagi masaklah ialah takde iron. Aku pun lupa nak bawak. Ingat derang tinggal lah iron lama tu, rupanya sumer dihangkut nyer. Terpaksalah pakai tudung semalam. Petang lepas Asar, kami plan nak gi umah abang TP. Sebelum tu, pegi jumpa ila kat medan tunku, kendian anto dia balik rumah kat bukit angkasa. Ooo ala, tak pernah aku jumpa tempat cenggitu. Rumah flat rapat2, kete penuh kiri kanan sampai ke tengah jalan. Punya lah sesak tempat tuh. Orang pun ramai macam ulat. Tempat tinggal yang sangat tidak condusive! Sibbaik lah, aku belajo dulu pun tak de lah duk kat rumah flat buruk2 cenggitu. Syukur Alhamdulillah.

Pas anto ila, kami pegi tesko mutiara damansara. Saje teringin makan ayam goreng keyefsi. Pas makan, maghrib, terus gi umah abang TP. Oh, parking kat situ kena bayar lah. Nak free kalo, beli la e’apa kat tesko tu. Erm... daripada buta2 bayo RM2 kat tiang ttu, baik lah beli makanan, bleh gak masuk mulut. So, kami pun beli la buah limau. Erk... lupa lak nak kasik kat derang, tak senonos. Datang umah orang tak bawak buah tangan. Hihihi. Sampai tu pon dah kul 9pm. So, lepas iron baju segala, mandi aku pon tido. Esok pepagi, abang anto aku ke cia*t. Alamak, tol ebor tu takde exit dari arah utara la. Terpaksa kuar kat seafield. Kena patah balik ke shah alam. Lenkali kuar kat exit shah alam je la ek. Ingat tau!

Minggu ni, aku terlah melakukan satu aktiviti yang sihat iaitu bermain pukul2 bulu badminton. Main ngan shu petang2 sebelum spa q. Ari pertama main, kami turun kul 5.30pm. Patutnya main kat dewan, takde angin. Tapi kami memilih untuk main di gelanggang takraw, dekat je ngan hostel. Tengah main2, datang beberapa mamat nak main takraw. Memula kami selamba je teruskan main sebab kira2, tak cukup lagi team derang. Bila dah makin ramai, kami diarahkan begini;

”... yang main pukul2 tu boleh main kat rumput tak?”

Grrr... geram je. Tapi kami mintak tukar padang je sebab tempat derang main sepak raga tu kuranga rata simen nyer, ada lubang2. Tak lama tu, makin ramai yang datang. Kira2 lagi, dah cukup 4 team tu. Tapi kami selamba je dulu. Peluh pun tak kuar lagi. Tapi tak lama pon, dah kena sound balik;

”... bila la badminton tu nak abis...”

Aku pun dengan perasaan bengkek nyer, ajak la shu balik;

” jom lah shu, spa q pun dah nak start nih. Sempat kita mandi2 dulu...”

Dan begitu lah berakhirnya aktiviti kami hari tu. Esok nya, kami decided to main kat padang bola jaring plak. Tapi, angin pulak kuat kat situ. Main sekejap je, dah give up. Jenguk2 kat padang takraw, takde orang pon? Dah dekat kul 6pm time tu. Kami pun pegi lah main kat sana. Tak lama tu, derang datang pulak. Adusss mencik! Bukan kami tak mo main kat dewan, tapi kat situ lagilah ramai. Kalau takraw, at least tunggu cukup 6 orang baru bleh main. Kalo badminton, 2 orang je. Ermmm apa pun, next week, kami cuba jengah kat dewan pulak. Karang tengok pempuan gemok, perli2, kami nak menguruskan badan, sindir2 plak. Eee sabo je lah.

Friday, 11 January 2008

Dah Sampai

Aku sudah berada di cia*t sejak hari Isnin. Jumaat lepas, lebih kurang pukul 11pm, kami bergerak berdua-dua dalam dua kereta, berdua pusing! Takde lah. Kami tak berpusing pun. Memula keluar tol Yong Peng. Opss sebelum tu nak cerita hari terakhir aku di ILPMSG.

Tengahari tu waktu Jumaat, aku pergi rumah abang Epet. Sibbaik derang ada. Baru malam tadik derang balik dari rumah makcik Kak Ani yang meninggal akibat darah tinggi. Ironinya, minggu ni aku asik terbaca kat blog orang pasal orang meninggal sebab yang sama. Saluran darah pecah dan darah terkumpul di otak. Dalam kes makcik ni, dia diserang sewaktu sedang berbual2, gelak ketawa. Tetiba je tak sedarkan diri. Hantar ke spital Mersing, di forward ke JB. Sampai JB, Dr suh bawak balik je. Tapi anak dia mintak la ditahan dulu, baru je sampai kan. Sebenarnya kena faham2 sendiri, tapi siapa tahu qada’ dan qadar kan? Esoknya Dr suh bawak balik lagi, tapi anak dia yang nurse tu suh tahan je dulu. Malam tu baru lah arwah meninggal dunia. Innalillahiwainna ilaihiroji’un.

Eh, sebelum sampai rumah abang Epet aku singgah tunas manja sat, beli buah tangan. Terjumpa dadih lagi. Beli lagi 2 pek. Lebih kurang pukul 2.35pm, aku pun balik. Singgah keyefsi beli half2 meltz. Sampai ofis, derang takde, gi meeting jabatan. Saje aku tak pergi sebab nanti sure balik lambat. Lagi pun macam takde kena mengena je aku dalam ini pelem. So, petang tu aku lepak ofis sambil delete semua file dalam pc. Sebelum raya aritu aku dah save semua dalam cd siap2. Best tul men delete. Sekejap je. Time download aritu kemain lama lagi. Belah pagi tu sebenarnya aku dah abis download lagu kat internet. Tak kisah lah kalo dapat ranking no. 1 penggunaan internet sebab dah last day kan. Senang je nak cari lagu baru. Cari tajuk lagu kat carta era atau carta c30 era, abis cerita.

Seperti biasa, sebelum balik, aku Asar siap2, kendian terus punch out. Alamak, derang tak abis meeting lagi. Tak sempat nak jumpa. Setakat KB tu ok lagi sebab dia pun kursus sama2 ngan aku kat sini, Pukul 5pm, baru aku nak blah, nampak kak Normah. Terus salam2 dan pergi. Lepas u-turn kat jalan masuk, aku berenti sekejap, ambik gambo entrance. Time tu, baru lah aku rasa sebak. Lambat betul perasaan tu datang. Aku pun dah ingat takkan rasa apa2 kot. Rupanya bila dah keluar je dari situ, baru lah rasa nak nangis. Huhuhu… Aku pasti akan merindui tempat tuh. Sob sob sob…

Ok, terus ke perjalanan tengah malam tu. Kami singgah R&R Ayer Keroh untuk makan. Kul 1am baru nak makan? Sibbaik ada makanan yang agak light. Kami makan mee rebus. Isk isk isk, laju sungguh lah abang bawak kancil tu. AH yang laju ni pun ngeri nak mengejo. Sampai rumah Ngah lebih kurang pukul 2am. Aku, terus tido.

Esok pagi2, abang pegi keje, aku tinggal. Sebelum pegi abang belikan nasi lemak minggu lepas. Pastu aku masak dadih lagi. Coklat pulak. Siap semua baru aku makan nasi lemak. Huargh! Memang best tido lepas makan nasi lemak. Umpama mengantuk disorongkan bantal. Sedar2 dah agak tinggi hari. Petang abang balik, tido. Aku, hehehe pun sambung tido sekali. Ces! Tak senonos langsung perangai. Musykil gak aku sebab malamnya sepatutnya aku susah nak tido sebab dah baaanyak tido kan. Tapi, senang la pulak. Maknanya tido tu sebenarnya memang perlu lah kot. Belum terlebih lagi. Baru cover yang semalam. Hihihi…

Malam, cari makan kat bandar baru. Area giant. Tak sedap langsung. Pas makan, masuk giant jap. Pusing2 je. Kendian, balik. Esok tu, aku dah berazam untuk duduk rumah je. Tetiba, abang plak ajak jenjalan. Adusss tak penat ke lelaki ini? Demi tak mo menderhaka, aku pun ikut kan je lah. Kali ni ikut jalan dalam je, pegi bbbangi. Makan kat restoran nasi kawah. Abang makan nasik ngan daging kawah, aku makan nasik ngan ikan patin. Nyum nyum nyum… terasa rasa keenakannya. Pas makan, solat kat masjid besar biasa tuh. Pegi sini aku suka tengok notis, kutipan derma hari Jumaat. Hihihi. Biasanya jumlahnya meningkat pada minggu gaji. Hehehe.

Pas solat, terus pergi south ct plaza. Aku ni memang tak bolah la kalau tak tau apa ada kat tempat2 cenggitu. Mesti nak pergi tengok. Parking free kat depan kedai. Ooo ni tempat cine je. Macam summit BP, Cuma kat sini ala2 sunyi sket la. Tapi time kami kat situ, ada pertandingan karaoke warga emas. Nyonya2 ngan apek2 la yang nyanyi. Aku rasa lagu derang tu mesti sama hit dengan lagu saripah aini pada zaman tu. Sedap gak sore derang. Pas survey tempat boling dia, kami pun blah. Dah dekat tu, singgah lah Mines sekali. Lama sungguh tak pergi situ. Berbeza betul. Dekat2 pusat boling pon dah ada kedai. Dulu sunyi je. Pusing2 sampai penat. Sempat tu duduk kat keyefsi sebab dah tak larat nak jalan. Sebelum balik, beli jagung dalam cup tu ngan waffle coklat plus stroberi. Kendian, kami terus balik. Sampai Nilai, singgah satu kedai perhiasan rumah. Cantik2 barang kat situ. Aku suka la barang2 english style gitu.

Malam keluar makan lagi. Asik makan kedai je la kami sekarang. Makan kat Taman Semarak. Aku makan nasi goreng pattaya, abang nasi goreng paprik. Sebelum tu isi minyak kancil. Balik makan, iron baju abang. Kendian, tido.

Esok pepagi, abang pulak balik BP. Ini sudah terbalik. Dulu aku yang pepagi Isnin balik Mersing. Pas abang balik, dah susah nak tido. Layan 24. Kul 10am, aku pun kuar menuju ke Putrajaya. Lalu dalam je, sebab tu kuar awal. Janji kul 11am. Dah dekat nak sampai, shu sms bagitau dia lambat sket. Tak kisah lah tuh. Sampai Putrajaya, aku terus park kat roundabout masjid. Tunggu punya tunggu, dekat kul 12pm gak baru shu sampai. So, kami; aku, shu, za dan aida, naik kete shu, pegi ke jpk. Susah tul nak parking kat situ kalau datang waktu2 gini. Last2 park dekat ngan parking lot bas. Menapak la dari situ ngan mengendong portfolio dan lap top. Adusss senget2 bahu aku. Sampai situ, terus jumpa encik Omar dan serahkan portfolio. Kendian gi carik ppt, nak mintak slip gaji dan ambik jaket. Ermmm sedang elok je jaket tu. Selesai sumer, kami pun balik semula ke kereta dan konvoi ke Shah Alam. Shu leading, lalu Puchong. Tak gemo aku lalu jalan tu. Bersimpang siur dan banyak kenderaan. Baik lalu Elite, walaupun tol dah naik, tapi darah tak naik. Huhuhu. Jammed pulak kat Hicom. Adusss ni yang tak suka bawak kancil nih. Kendian, kami terus gi lunch kat kedai nasi ayam seksyen 11. Memang best sambal dia. Abis makan, kami terus ke sini. Ambik kunci dan terus masuk hostel. Hostel buruk giler! Tapi tak kisah lah. Dah la makan free tempat tido pon free, nak apa lagi? Redha je lah.

Kemas punya kemas, lepas dinner, kami beramai2 keluar. Derang ni la, nak carik toiletteries. Kekdah nya, aku sebilik ngan shu. Malam tu pulak, shu nak balik umah dia kat Ampang. Fine, jalan pergi dah settle. Masaklahnya, camne derang nak balik sini semula? Sape yang tahu jalan? Anyone? Erkkk aku lah, sape lagi kan… Maka, dengan paksa rela, aku pun ngikut la derang ke Giant. Biar pun terpaksa, aku suka gi situ, nostalgia. Thank God! Aku berjaya tak membeli e’apa pon. Yes! Balik tu, lepas isyak, aku terus titon. Ngantuk giler.

Esok nya, pepagi, kami pergi briefing pasal course ni. Huhahuha, petang tu takde kelas lagi. So, kelas start ari Rabu. Petang tu, aku tido je lah, nak buat apa lagi? Hidup ala2 time belajo dulu, duk hostel, kongsi2 toilet.

Hari Rabu, dari pagi ke petang, full dengan kelas. 3 minggu pertama ni memang lecture je manjang. Lepas tu baru mula assignment, presentation dll. Yang tak bestnya, Jumaat ada kelas, tapi yang best sikit, kelas petang takde. Maknanya, kalau aku nak balik BP, sempat la sampai within office hour. Kalau tak, petang sikit la baru aku gi Nilai.

Internet access tersangat lah menduka citakan. Kat hostel ada line LAN, tapi hampeh semua kena block. Wifi lagi lah nyampah. Ada sebijik je transmitter kat bangunan kelas kitorang. Hostel langsung tak dapat. Apa ke sengkek la cia*t nih kan? Kalo kat ilp ni, bersepah2 transmitter wifi. Line LAN pun bombastic. Adeh! Ni pun ak baru lepas merayap ke bangunan kelas ni, mencari signal. Tak suka tak suka tak suka!!!

Friday, 4 January 2008

Say Good Bye, Again

Photobucket

Pepagi lagi aku dah ngadap tuan pengarah untuk say good bye. Mintak2 tak kena balik ke sini semula waktu internship. Bukan malu ke apa, cuma tak larat arrr nak ulang alik lagi. Sebelum tu aku pegi pusat sumber untuk pulangkan access card. Ermmm derang cakap kompleks kerajaan akan berpindah ke Nusajaya tengah tahun ni, ek? Elok lah tu. Kalau ofis aku nanti tak ikut pindah ke sana, kurang lah sikit kesesakan kan pusat bandar tu kan. Tapi kalau kena pindah ke sana gak, bermakna kena lalu Pontian la kalo dari Batu Pahat. Kalo ikut hiway plak, kuar kat Benut ker. Hiiiiii bertambah pulak benda nak aku pikir kan pas nih. Baik aku ignore buat masa nih. 6 bulan lagi kan, lambat lagi.

Malam tadi aku chatting ngan Amir. Dah pandai ngeja dah budak kenit tu. Penat aku gelak baca mesej dia. Antara perbualan kami,

amir : cik nga busuk

aku : amir la busuk

amir : cik nga dah mandi memang tak busuk

aku : tau takpe

amir : mama busuk

Wakakakak kelako je. Tak pepasal mama dia pulak yang busuk. Tapi aku terlupa, sepatutnya aku eja dengan perkataan penuh, bukan bahasa pasar, kan? Hihihi. Tak pe, lain kali ek.

Aku dah ada DVD 24 season 3! Hehehe malam tadi abang gi ambik. Actually masa balik dari KL aritu kami singgah kedai DVD biasa tu. Drama bersiri kena tempah dulu. Harga, still under budget. Pasnih nak beli kat JB la pulak. Katanya harga kat JB sama je ngan Penang. Tapi, kat mana aku nak marathon DVD tu ek? Alahai... kena bawak DVD player tu jugak la he bang? Boleh tak? Sebenarnya aku dah plan nak bawak tv kecik, buat nonton spa-Q ekekekek. Tu pun kalau dibenarkan bawak la. Kalo tak, terpaksa lah cari public tv, eh ada ke public tv? Macam public toilet plak. Susah2 sangat, aku lepak la mana2 kedai makan. Tak semua, 1 kedai mesti ada bukak kan.

Aku ni, nak kata takde perasaan, ada. Tapi tak tau lah. Sebab tadi ada sorang budak ni cakap kat aku, "makin jauh la akak, kena gi Shah Alam pulak." Tapi jawapan aku, "ala... 3 bulan je." Pastu dia cakap, "3 bulan pun, jauh tu." Pastu aku pun pikir balik, aku macam tak kisah pun kena berjauhan ngan abang. Ermmm aku rasa mungkin sebab aku dah tau benda ni lama. Jadi otak dah setting e'awal lagi. Jadi, sekarang aku kiranya redha je lah. Rasanya aku dah terbiasa kot. Sebab zaman bercinta aku aje dah makan 10 tahun sebelum kawin. Masa tu dah terbiasa berjauhan. Masa baru kawin dulu pun memang kitorang dah PJJ, pastu aku duk rumah pun setahun lebih je. Alah, dah tanggngjawab kepada negara kan. Nak buat camne. Lagi pun bukan abang tak izinkan. Cuma dia komplen je, sampai bila? Sampai bila nak idup camni? Aku percaya, setiap sesuatu, ada hikmah di sebaliknya. Erkkk... Berakit rakit ke hulu...

Dah, duduk sama2 pun asik bertekak je. Aku ni dah lah jenis degil. Kepal bat, kata Yayu dulu. Asik nak menang je. Kalau marah tu, suka nak baling barang. Aritu, satu dulang kesayangan aku dah pecah. Bukan nya aku baling, tapi terjatuh time aku basuh sambil melepaskan geram. Yang pelik nya, aku tak rasa apa2 pun benda tu pecah. rasa lega lagi ada lah. Macam pecah berderai sekali rasa geram aku time tu.

Matematik lemah! Tu lah perkataan fevret abang pada aku. Aku pun kekadang tak puas ati ngan tahap kira2 aku. Padahal masa sekolah dulu, Matematik tak pernah dapat selain A. Masa kat U pun paling teruk sekali je dapat A- subjek maths. Kata abang, aku lemah part application. Mana tak nyer, time buat dadih ari tu pun dah huru hara dapur tu aku buat sukatan nak asing kan 1/3 daripada air tu ke periuk lain. Tu tak masuk lagi kira2 haribulan. Memang slow giler. Tapi, kerana matematik juga lah aku mula rapat ngan abang. Hihihi abang memang terror maths.

Adeh, dah kul 10am. Kul 12pm nanti aku nak gi umah abang Epet. Dah hujung2 baru nak pegi. Teruk betul aku nih. Okeh, itu je. Chow cin cau bandung!

Thursday, 3 January 2008

Jack dan Mimpi

Photobucket

Beberapa ari yang lepas, aku baca berita bahawa Kiefer Sutherland aka Jack Bauer dijatuhkan hukuman penjara erkkk berapa lama ek? Lupa lah. Atas tuduhan memandu dengan pengaruh alkohol. Baru je dia kena hukuman tu. Sepatutnya 24 season 7 dah aired kat sana bulan Januari ni, tapi oleh kerana derang baru 30% je shooting, terpaksa lah postponed tayangan tu. Kalau dah kat sana pon tak tayang, maknanya memang tahun ni takde la sequel 24 yang boleh aku kumpul. Sedey ar cenggini. Sape suh dia mabuk2 bawak kete kan? Suh ar kawan dia yang tak mabuk yang drive. Eee dia cakap dia yang tersilap judgement. Dah, kalau dah lalok, camne tak silap. Geram tau Jack ni. Kang tak suka kang. Hihihi. Takde maknanya. Aku suka Jack dalam TV tu, bukan encik Kiefer tu. Umur dia 40 tahun tau. Baya2 Rosyam Noor gitu. Dah kawin tak dia ek? Takde lak cite bini dia bagi komen ke hape. Anggap duda je lah ek. Sukati aku je hehehe.

Sahih. Aku akan mendaftar di Cia8t pada pukul 2pm Isnin depan. Pastu, esok pagi nya baru register kursus tu pulak. Apa maknanya? Maknanya, mungkin lepas masuk hostel aku boleh reunion la ngan kengkawan yang dah lama tak jumpa itu. Mesti banyak benda nak catch up kan. Mana nak sama sembang online ngan face to face kan. Ari Selasa tu juga aku kena submit portfolio kepada jabatan untuk dinilai. Sonang bai tu. Pastu mesti mula kelas sampai ari Rabu. Khamis cuti Maal Hijrah. Bagus betul la. Sampai2 je terus cuti.

Adusss takde idea la pulak. Ermmm nak cite pasal mimpi lah. Aku ada satu mimpi yang bersambung2, tapi aku tak paham. Bila dapat mimpi tu, aku akan mengigau dan bangun pandang keliling. Bila aku dah sedar yang aku dah keluar dari mimpi tu, aku akan sambung tido balik. Selalu lah sangat berlaku cenggitu. Dalam mimpi tu rasanya macam aku terperangkap. So, bila sedar yang aku cuma mimpi, rasa lega gitu. Benda ni bukan berlaku baru ni je. Dah lama dah. Aku pun dah tau dah, aku memang jenis mengigau memalam. Kekadang sampai keluar bilik. Pernah masa kat rumah lama aku hampir2 nak turun tangga. Sibbaik aku tersedar. Bahaya la. Buatnya aku keluar rumah, huhuhu bahaya. Yang paling aku takuti ialah aku terjun tingkap sebab kuarters aku ni takde grill. Aku lak duk tingkat 3. Eee bahaya tul lah. Tapi syukur lah, setakat nih aku lum mimpi terjun tingkap lagi.

Mimpi jadi realiti plak pernah berlaku masa aku nak akil baligh. Hihihi. Seminggu sebelum tu aku mimpi aku dah period. Cam tak caya plak. Pastu aku ada gak dapat tanda2 nak period iaitu aku pitam waktu perhimpunan kat sekolah. Perhimpunan tu ari Ahad, ari Khamis tu aku period pertama. Orang lain camne ek? Mimpi bersalin plak memang selalu gak lah. Best je bersalin tapi tak sakit. Hihihi. Bila la nak jadi realiti plak kan?

Mimpi pakwe lama, ermmm selalu lah jugak. Dalam mimpi tu macam aku diburu dek pakwe tu. Macam ada hutang lak aku kat dia. Tak tau lah kot2 dia tak halal kan plak apa2 yang dia bagi kan. Rasanya salah aku cuma tinggalkan dia tanpa pesan jek. Keskeskes kejam betul bunyi nya. Kena mintak maaf ek? Salah ek? Lantak lah situ. Nama pun mimpi kan. Harap2 dia dah maafkan aku. Alah, bukan nya pakwe bebetul pun. Tahap monyet pun tak sampai lagi. Hihihi.

Mimpi abang, hampir tak pernah. Percaya tak? Entah ek? Pernah ke aku mimpi abang ek? Tak pernah rasanya. Kalau ada pun mungkin jenis mimpi yang kita takleh ingat. Kan kekadang kita ada mimpi tapi tak ingat kan. Cenggitu lah kot. Dulu aku dengo orang cakap kalau dalam mimpi kita takkan nampak jodoh kita. Ye ke? Tapi kalau dah kawin pon takkan takleh buat special appearance sesekali kan? Tah pape tah aku dah mengeradau nih. Ok lah, tu je untuk petang nih. Chow cin cau...

Wednesday, 2 January 2008

Makan Time

Tengahari tadi, seperti yang dijanjikan semalam, kami keluar makan ke Mersing. Apa je lah yang ada kat sini kan. Semalam, ada meeting bahagian. Macam tak relevan je kehadiran aku sebab semua bincang pasal rancangan P&P semester depan. Takpe lah. Layan... So, lebih kurang kul 12pm, kami pun kuar dengan satu kereta sahaja. Kami tu 7 orang. Sumbat sumer sekali. Sorang je yang naik kete sendiri sebab dia kuar dulu.

Photobucket
Tujuh orang naik wagon, aku duk belakang sekali

Sampai2 je terus order nasi beriani. Aku, macam biasa la, beriani kambing dengan bandung. Lebih kurang kul 1.15pm, kami pon balik. Sekian. Huhuhu tak best langsung entry ni kan. Dah, nak cite apa ek?

Photobucket
Beriani kambing dengan bandung biasa. Kalo kat BP ni bandung soda

Photobucket
Bandung yangg belum digodak. Abaikan mamat itu

Malam tadi, pertama kali nya aku dapat online dari kuarters dengan low signal strength. Abis tu, nak pakai wired punya ada kat living hall. Aku kat bilik, cuba2 la connect wi-fi. Tak sangka plak ada. Ntah kat mana transmitter dia, tak nampak plak aku. So, sampai dekat kul 12am gak la aku online memblog. Best2.

Aku ni macam tak tahun baru je kan? Langsung takde wish happy new year ke, buat azam baru ke. Ok tak kalau buat tu sumer sekarang? Tak terlambat kan? Tak terlambat langsung pon sebab next week dah tahun baru hijrah pulak. So, aku hold dulu la azam tahun baru ngan wish tu ek. Tunggu minggu depan. Eh, kalau ikut kira2 aku, tahun depan punya new year masihi dan hijrah serentak lah kan? Biasanya tahun hijrah 10 hari kurang. Macam raya tahun lepas2 23/24hb, tahun lepas 13hb. Tahun ni mesti around 3/4hb gitu lah. Hehehe sebenonya aku tak puas ati ni sebab semalam aku tak cuti. First time aku keje kat Johor kan. Tapi takpe, Khamis depan cuti kan. Ermmm derang cite selalunya ari Jumaat dah takde kelas, so, kalau boleh balik, aku balik BP lah kot. Tak patut la pulak kan, baru pegi dah nak balik. Tapi kalau dokumen dah siap, aku kena balik gak untuk sign agreement loan rumah tuh. Abang dah call lawyer ari Isnin, dia cakap dokumen baru sampai, dalam seminggu baru leh siap. So, memang perfect time la kan. Semoga dipermudahkan.

Jumaat malam nanti kami akan convoy ke Nilai. Mulanya abang plan nak naik AH je. Pastu ari Ahad abang balik naik bas, kendian minggu depannya bawak kancil plak, pastu baru tinggalkan kancil kat aku. Tapi aku pulak tak suka la abang naik bas. Dah tentu2 nanti kena turun kat simpang. Kena lak menapak. Memang la tak jauh sangat, tapi satu lagi, nanti tentu abang kena balik tengahari atau awal petang, dah rugi masa. Kalau naik kete kan bleh ikut suka bila nak bertolak kan. Dah puas dah naik bas dulu2 kan. Buat apa nak susah kan diri. So, cadangan aku diterima untuk gerak saing2 nanti. Tapi aku dah terlepas cakap la pulak nak cabut undi. Siapa nak bawak apa? Kancil atau AH? Marilah mari pergi mengundi lalala...

Maharaja Kak Melah : 49823

Tuesday, 1 January 2008

Panjang Nya Cuti

Malam raya yang lepas, aku balik kampung saing Yayu. Asalnya memang nak convoy sampai kota. Tetiba plak Kak Zela suh ambik dia kat Pasir Gudang. So, kitorang lalu hiway je sesama, derang kuar tol Kulai. Sebelum kuar tol Ayer Hitam, singgah makan kat tuah bersama.

Sampai rumah Kak Zela kul 11pm. Sempat lepak2 minum milo. Banyaknya dadih. Ada lah dalam 2 bakul dan 1 besen besar. Kira2 400 bijik. Ingat nak buat apa. Rupanya nak kasik pengantin. Bertolak balik kul 12am. Lalu jalan biasa. Takut jalan dalam rosak hujan2 nih. Sampai Pulada, jalan mula jammed. Ingat ada road block kat situ, tapi sampai lepas tu pon tak reda2 gak. Sampai Saujana pun tak reda. Rupanya ada polis kat ladang Tai Tak. Takde road block pon. Dia just park kat tepi tu, pastu polis je diri tepi jalan, suh jalan. Excercise tangan agaknya. Menyusahkan orang je malam2 raya.

Sampai Semenchu kul 2am. Penat giler, terus tido. Pagi raya, masak lodeh. Lepas solat raya, makan reramai. Kali ni jiran2 masak lauk berlainan. Kekadang tu, bila sorang masak kicap, semua masak kicap. Sorang masak merah, semua masak merah. Kali ni ada masak kicap, masak merah, kari. Rendang pulak yang semua sama. Salu ada yang rendang cili padi. Ni semua rendang biasa.

Pagi abah telefon, tanya kitorang balik AT5 ke tak. Kalau tak, abah nak ikut mak gi kota. Lepas Zuhur kitorang pon balik AT5. Tak lama Yayu pon balik. Makan. Mak masak nasi minyak, tose, rendang ayam tua, kurma daging, kari kambing ngan lodeh. Sedapnya rendang ayam tuh. Ada sup tulang, mak bawak dari umah busu temah. Petang, lepas Asar baru mak balik ngan Mala, along and co. Lebih kurang kul 5pm, kitorang kuar ke Pengerang, ajak abah sekali. Sibbaik senang carik tempat tuh. Jalan masuk dia ada tanah merah sket. Lama gak kat situ, siap posing2 ngan si K.

Photobucket
My friend. Macam2 color ada. Yang hitam putih cam lembu frisian pon ada. Jenis ni cepat membesar.

Photobucket
Yang ni baru melahirkan pagi tadik.

Balik tu, terus kemas2 balik Semenchu semula. Malam, lepas Isyak, aku terus tido. Tak sempat makan. Ngantuk sesangat. Esok pepagi, lepas sarapan, kemas2 nak balik BP pulak. Biasalah, siap cepat pon, kul 11am gak baru gerak. Yang ikut cuma mak ngan kak long and co. Yang lain kena gi ngan abah esok. Sampai replika gasing, mak lak lupa bawak sesuatuh. Tefon Sapit suh anto. Tak elok patah balik. Sapit sampai, minyak motor pulak abis. Tefon Saleh pulak, suh anto minyak. Tapi kitorang tak tunggu lah.

Photobucket
Kat sini lah abah keje sekarang, pam air AT1.

Photobucket
Sempat ambik buah jambu air kat sini. Kelat.

Sampai BP dah kul 1.30pm. Sempat lah basuh baju se trip. Lebih kurang kul 3pm, gerak pulak ke Muar. Sampai2 je, terus kerjakan bunga telo. Banyak nyer. Baru lah terfikir, nasib baik aku dah kawin e'awal dulu, time barang2 kawin lum banyak sangat dan lum mahal sangat. Bagus gak kawin time tak banyak duit. Kalau banyak duit, sure lagi banyak abis nya. Time kawin dulu, memang cukup2 je, so memang jimat cermat berbelanja. Jimat tak jimat la. Makan belas2 ribu jugak. Termasuk hantaran dan kenduri kedua-dua belah pihak tu. Tapi, sebab kawin 3 dalam 1, memang jimat banyak.

Malam, tido kat rumah mak long je. Esok nya, lepas Asar baru Ngah sampai. Derang nak tido rumah kitorang plak. Tak koser la pulak aku nak balik. Bukan nyer dekat. Sejam perjalanan tu. So, lepas Maghrib, Ngah pegi ngan Ulin. Derang singgah BPMall beli hadiah. Kami share sekali, bleh beli yang mahal sket. Malam tolong packing souvenir. Sebenonya salah satu sebab takmo balik is nak makan sup kambing hehehe. Tengah malam ngadap kambing, kolesterol tinggi sungguh. Plak tu, tak lama terus tido. Apa kao tak takut gemuk? Tidur umah kak long Idah pulak.

Photobucket
Tengahari rewang makan ikan keli afrika ni. Besar kan? Bekas tu bekas cuci pinggan tu tau.

Ahad is the day. Pagi tu, aku jadik kameraman la pulak. Ambik gambar nikah. Takde sape suruh pon. Lepas makan2, lepak umah kak long Idah je. Tak sesuai betul. Kat situ cikgu nizam masak lauk makan damai ngan kak iza. Aku tolong tengok2 je hihihi. Tiba time bersanding, aku tertido. Serius! Aku dengar sayup2 je bunyi kompang. Bangun je, derang ajak gi bertandang rumah penagntin lelaki plak. Derang buat serentak. Dekat je pon rumah dia. Kat tepi jalan besar. Ooo mamat tu tokey kedai tayar kat simpang parit yusop tu. Memang best jadi rombongan pengantin nih. Makan special dari orang lain. Sebenonya yang ramai ikut tu adik beradik kitorang jek. Lepas makan2, balik semula.

Photobucket
Arfa dan Fikri, sebaya dan sama tinggi, kan?

Photobucket
Comel je gambar nih.

Malam, lepas Maghrib, Ngah pun balik Nilai. Esok taska bukak, tapi penjaga nya diberi cuti. So, boss la yang kena jaga budak. Dengan adik2 boss sekali. Tapi don’t worry, adik2 boss dah pass kursus taska gak. Lepas Isyak pulak, kitorang tengok pengantin bukak hadiah sambil makan2 kek. Tak abis semua hadiah dia bukak, kena gi umah lelaki pulak sebab ada acara kuda kepang. Bebudak dah ajak abang gi. Aku tak mo ikut. Aku bukan nya apa, bukan ke benda tu ada macam rasukan gitu kan. Cam tak relevan je ngan perkahwinan ek? Last2 derang pegi gak. Aku, menengokkan abang dah pegi reramai, rasa tak best plak. Sambil2 aku pikir tu, abah bleh cakap, ”kalo tak mo pergi, ye tak payah pegi.” Tetiba aku rasa cam lawak je ayat tuh. Macam lah kena paksa pergi. Finally, aku pun ikut gak.

Sampai situ, dah start dah. Tapi dia baru menari pusing2 ngan kuda kepang tu je. Kami park kat seberang jalan supaya sennag nak balik nanti. Pastu kami pergi kat tepi rumah dia. Kira dekat la dengan gelanggang tuh. Tengah tengok tuh, tiba plak part dia main cop2 tu. Kira nya bila dia sembur air dari mulut dia kat orang tu, orang tu akan terasuk lah. Aku dah saspen semacam, terus lari tepi jalan, jauh sikit. Ngeri je. Lagi pon ada sorang pakcik tu dah datang dekat2 kitorang. Heee tak tau pulak aku macam tu kekdahnya. Sampai sekarang aku tak paham. Lepas abis satu round, kami pon balik. Dengarnya ada sambung lagi, tapi aku dah ngantuk, baik balik tido. Meng confuse kan la kuda kepang tu. Balik tu, tido kat rumah Mak Long.

Esok pagi, sarap jemput2 jek. Derang sibuk masak untuk rewang penutup plak. Kemas pinggan bukak balai segala. Tengahari makan lauk sambal telor. Biasa lah, lepa kenduri, banyak telor lebih. Oh, lupa. Derang buat telur pindang. Pastu masak tomyam ngan bubur sumsum untuk orang rewang. Lepas Zuhur, kami pon bergerak pulang. Sempat pulak singgah rumah nenek sedara dekat2 situ jugak. Sampai2 je nampak asam keping tengah dijemur. Jumpa sebijik kat pokok. Derang mintak bawak balik. Besar rupanya buah dia. Bila dah kering, kecik je. Gerak dari rumah tu dah asar.

Photobucket
Asam keping/gelugur sedang dikeringkan di laman rumah.

Photobucket
Belum masak, masih atas pokok.

Photobucket
Yang dijumpai masak ranum. Ulau pon tak berani makan sebab masam sangat (kata nenek tu lah)

Tiba BP, singgah beli kek pulak. Lawak je, kitorang bleh pass kunci rumah kat In kat traffic light lepas jambatan. Sampai rumah, solat dan potong kek. Kek apa? Chocolate indulgance. Sempena? Our Anniversary esok nyer. Oleh sebab derang nak balik malam tu jugak, terpaksa lah potong kek peang tu jugak. Lepas makan lebih kurang, gi bawak mak abah tengok rumah kami yang in progress tu.

Photobucket
Kek kami.

Lepas maghrib dah lapar balik. So, kami keluar makan sekali kat luar. Kedai makan biasa, sri montel. Pas makan, derang terus balik. Tinggallah kami dan Ulin. Esok Ulin nak balik ito.

Esoknya, lepak kat rumah memanjang. Kemas rumah. Sambung abiskan 24 season 2. Pastu ulang season 6 pulak. Petang abang anto Ulin. 15 minit je pegi balik. Esok nya cuti krismas, tak buat e’apa. Dah lupa. Ari Khamis pagi, abang gi ito. Cuti2 pun gi jugak. Balik lambat pulak tuh. Tapi tak jadik nak marah bila abang balik dengan 2 keping cek. Claim sakit pinggang bulan pose arituh. Hehehe kabur terus mata ku dengan wang ringgit. Dasar mata duitan! Malam tu terus gi bandar, bank in kan cek tersebut. Makan kat kedai makan bubur ayam kat bandar. Pas makan terus balik.

Esoknya lebih kurang kul 12pm, kami pun bergerak ke Nilai. Singgah Jumaat kat mana tah. Tepi jalan Muar-Yong Peng. Singgah jusco Melaka, makan M dan aku solat kat situ. Tak shopping kat situ. Kuar tol Ayer Keroh, terus ke Nilai. Singgah pulak Mydin Nilai, beli toiletteries. Sampai rumah Ngah dah Maghrib. Lepas mandi2, keluar ke alamanda. Jalan2 je. Kendian konon nak makan kat Malee Kajang. Sekali tutup. Makan je lah sate samuri. Makan sate ayam jek. Basuh tangan di bawah pohon bambu. Ada pulak bazaar kat luar tuh. Terbeli lah brooch serupa ngan yang aku beli raya aritu. Balik, iron baju dan tido.

Ari Sabtu, kami bergerak dari rumah kul 8.15am. Beli nasi lemak 2 bungkus. Satu, aku suap abang dalam kete. Satu lagi aku makan kat surau cia*t. Lepas abang pegi je, aku terus sambung tido. Kekekek tak senonos. Bangun tido tu baru aku makan nasik lemak tuh. Abis je kelas, kononnya nak pegi jusco baru kat klang. Sekalinya tak jumpa. Ingat jusco bukit raja tu di upgrade, rupanya dia bukak yang baru kat bukit tinggi. Kat mana buki tinggi tu ek? So, tak jadik ke situ, kami terus ke one utama. Susah tul nak parking. Sampai2 je, terus lapar. Ke memang dah lapar baru sampai ek? Oleh sebab aku sebut lapar tu depan restoran laksa shack, so, kami terus duduk situ. Aku makan laksa Johor, abang laksa asam/penang.

Photobucket
Johor laksa yang memang rasa laksa johor lah.

Photobucket
Asam laksa pon sedap.

Pas makan, gi carik benda nak di beli kat jusco. Punya lah lama kat situ, last2 beli satu set comforter. Dah penat kat situ, pegi pulak petaling street. Kontra kan? Pusing2 lebih kurang, terus solat Maghrib kat CM. Sambil2 nostaigia. Dah lain la CM sekarang. Tapi kebanyakan kedai yang dulu ada, masih ada. Cuma dah cantik sikit la. Kedai ikan je dah takde hehehe. Jalan kaki ke bus stand klang, lagi lah rasa nostalgik gitu. Bau kat situ masih sama.

Kemudian kami pun menuju balik. Penat habis dah nih. Tak serik, pegi malee lagi sekali. Memang takde rezeki la. 2 kali pegi pon tak bukak. Masaklahnya ada orang tengah tengok tv, tapi tak tau nape dia tak bukak pulak. So, terpaksa lah makan tempat biasa, samira. Memang tak de rezeki jugak. Kedai tu dah tukar lain. Pit stop nama nya. Makan je lah sambil2 tengok sehati berdansa. Suka V menang. Balik rumah terus tido.

Ari Ahad aktiviti bebas. Dekat2 tengahari, kami kuar ke Nilai 3. Lunch dulu, kendian jalan2 tengok lampu. Pusing punya pusing, dah jumpa la benda yang berkenan. Lampu dan shelf untuk stor. Tapi takyah beli dulu lah. Lambat lagi nak pindah. Kalo beli e’awal, nanti dah hilang pulak excitement nya. Habis menjamu mata, balik umah ngah semula untuk solat. Lepas solat baru lah kami balik.

Tak boleh tahan, tak boleh tahan. On the way tu, boleh pulak singgah jusco Melaka sekali lagi. Actually ada benda yang nak dibeli kat situ, tapi tak jadi. Konon boleh jumpa kat tempat lain. Rupanya memang takde kat tempat lain. Hehehe. Tah pape tah. Lepas dari tu, kami lalu jalan dalam je. Sampai Muar dah kul 6.30pm. Singgah makan mee bandung abang sayang pulak. Maghrib kat masjid lama. Pastu konon terus balik. Wakakak suka ati aku je. Singgah pulak kat BPM*ll. Hehehe. Dan terbeli la pulak hand bag CR. Dah lama usha henbeg tuh. Baru ni dapat beli dengan diskaun 20%. Suka!

Photobucket
Macam pernah jumpa gambar ni dulu?

Photobucket
Pasaraya besar di tepi sungai Muo.

Photobucket
Masjid kedua dari sudut pandangan tempat makan mee bandung.

Photobucket
Ini ke muara yang dikatakan asal usul nama Muo?

Dah. Pastu dah takde berenti2 lagi. Terus je balik. Sampai rumah, tengok2, keychain kat henbeg tu takde pulak. Tadik masa kat display ada keychain bunga. Yang lepas beli ada keychain kupu2. Tak best la kalau takde kan. So, esok kena pegi lagi. Huhuhu.

Semalam, pagi kemas rumah. Tengahari abang balik bawak lauk. Aku masak nasi ngan telor dadar jek. Ngan goreng ikan terubuk masin. Hihihi pemalas tul. Murah je lauk tu. Ikan keli 2 ekor, kupang, sayur, baru RM4.20. Lepas makan, abang gi panggil mekanik. Kancil lak takleh idup. Sekejap je mamat tu usik2 contact tuh, dah ok. Kul 3pm, aku ke bandar, abang gi keje semula. Memula gi bank islam, nak bayo cc, takleh pulak. Activate kan internet banking abang and tengok balance hehehe. Dah clear dah cek arituh. Pastu aku pusing satu BP carik serbuk dadih. Kan betul. Dia ada kat kedai local2 je. Jumpa kat farson. Beli 2, perisa mango dan coklat. Sebelum balik, singgah BPM*ll, tanyakan keychain henbeg. Dia kasik bunga color coklat. Comel. Asalnya kat display tu color pink, tapi dia kasik color coklat, lagi sesuai sebenarnya. Pastu terus balik. Huh! Penat. Tak siap kemas baju nak balik esok lagi nih. Lepas Maghrib, masak dadih. Tak muat gak la periuk 3.25 liter tuh. Air je 3 liter. Susu 400 mililiter. Mana nak muat. Huru-hara jugak la menyukat nak asingkan dalam periuk lain. Berguna gak pelajaran matematik zaman sekolah2 dulu.

Siap semua, lepas Isyak, kemas baju pulak. Ikutkan baju nak balik ni sikit je sebab aku dah bawak balik kebanyakan baju. Yang banyak nya baju nak pegi cia*t. Jumaat ni, aku balik BP, malamnya terus gi Nilai. Isnin dah kena check in ke cia*t. Kul 11pm baru tido. Sekarang, ngantuk lahhh...