BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 27 February 2014

Pengalaman Pertama Kali Pergi Klinik


Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik hujan batu di negeri sendiri. Betul tak? Betul dan tak betul. Sesetengah perkara boleh dianggap betul dan sesetengah yang lain boleh disangkal sama sekali. Tapi dalam kes entry ini, saya setuju dan kunci lirik itu!

Sama seperti negara2 maju yang lain, kami di sini wajib mengambil insurans perubatan. Ala, macam medical card lah kalau kat mesia. Cumanya medical card ni bukan lah untuk tujuan perubatan di klinik2 swasta sahaja, tetapi untuk keseluruhan khidmat kesihatan dan perubatan di negeri ini. Dan insurans ini didaftarkan sekali dengan pendaftaran tempat tinggal yang dibuat di ward office. Eh, baru aku teringat bahawa aku dah terskip bab pergi ward office ni dalam turutan proses memulakan kehidupan di jepun ini! Ingat tak, kali terakhir aku citer ialah aku pergi ambik residence card kat imigresen, kan? Sebenarnya selepas itu aku ada pergi ke ward office untuk mendaftar alamat kediaman sekaligus insurans perubatan ini.

Okeh, aku cuba imbas kembali eh. Macam dah lupa gitu.

Okeh, sebelum itu, apakah dia ward office? Masa sebelum datang sini aku ingat ini pejabat untuk wad dalam hospital hihi. Rupanya dia macam pejabat daerah gitu. Macam tempat tinggal aku sekarang ni, terletak dalam kawasan 'chikusa'. Nak kata daerah pun macam bukan sebab ruang lingkup dia kecik jer. Kecik lah kalau nak dibandingkan dengan daerah kat mesia kan. Mungkin boleh dikatakan macam mukim kot. Alah, kalau macam kat batu pahat tu, mukim seri gading, parit raja, senggarang, rengit dll. Lebih kurang gitu lah yang aku faham. Nagoya ni baru dikira macam daerah. Maka, sekarang ni aku kena mendaftar di chikusa ward office. 

So, pada hari nak pergi ward office ni, aku kena bawa sijil nikah. Kalau boleh dah siap translate ke nihongo. Tapi kalau dalam english pun boleh. Pegawai kat ward office tu siap bukak kamus lagi nak translate kan sijil nikah aku hahaha. Kan sebelum datang aritu aku dah translate sijil tu kat mahkamah tu kan. Tapi yang ni dia nak tengok yang kad hijau tu jek. Simple. Kalau pakai sijil nikah kang, berjela2, seminggu kot dia nak translate siap dengan taklik bagai hihihi. So, nak dipendekkan cerita, dia translate yang kad hijau tu jek. 

Tujuan dia nak tengok sijil nikah ni ialah untuk menjawab soalan, kenapa nak duduk satu alamat dengan encik suami. Kiranya tak boleh lah sajer2 ko belum kawen nak duduk serumah. Gitu. Tiba2 teringat citer istanbul aku datang. Ok abaikan.

Kiranya kiter kena register kat ward office setiap kali kiter pindah tempat tinggal. Ini penting kerana kata lah, kot ko tertinggal beg duit kat mana2 ker, dia boleh cari ko melalui alamat pada residence card itu. 

Selain alamat dan insurans, di sini juga tempat untuk mendaftarkan pencen. Kat sini orang yang bekerja kena bayar pencen tetiap bulan. Kami pun nyaris kena bayar jugak. Dia dah siap hantar bil lagik. Tapi sebab encik suami is student, so, boleh la abaikan.  

Okeh, oleh kerana kiter dah membayar insurans yang agak lumayan itu (tak tau kenapa aku punyer lagi mahal dari encik suami. pompuan salu sakit kot?), maka rugi lah kalau tak guna, kan? Boleh? Bukan lah nak sakit sangat, tapi biar lah dapat merasa apa yang dibayar itu hehe. Nak dijadikan cerita, dua hari selepas ditimpa salji itu hari, aku mula merasa lain macam kat tekak. Dah agak dah, mesti nak selesema lah tu. Kiranya boleh tahan kuat jugak lah antibodi yang terbina selepas kali terakhir aku demam dan batuk yang sampai kena check tibi dulu tu. Dekat 7 bulan  jugak aku tak demam sejak itu. Agak pelik lah sebab aku boleh tahan dengan perubahan cuaca dan angin. Aku ingat, mungkin sebab aku tak banyak jumpa orang kot, tu yang kurang penyebaran virus kot. 

Selepas seminggu berlalu, sakit tekak, selesema dan batuk, 3 fasa telah aku tempuhi. Sakit tekak dah baik, tinggal selesema dan batuk jer. Demam memang takde. Tah, ke ada dedor2 tapi sebab sejuk, tak rasa sangat kot. Tapi takde lah sampai seram sejuk dan sengal. Sakit tekak dan selesema tu aku boleh tahan lagi. Selalunya kalau lepas baik selesema sihat lah aku. Tapi kalau diikuti dengan batuk, maknanya lama lagi lah nak baik tu. Dan bila ubat dah habis sepapan pun masih tak baik jugak, sila lah mengadap encik doktor. Sebelum pergi dah dimomokkan, ubat jepun tak power. Tak power pun tak power lah. Yang penting ikhtiar.

Bukan aku tak cuba kekdah tradisional. Macam aritu, aku makan jugak oren ngan garam kukus. Minum jugak lemon ngan madu. Tapi, mana lah tau rupa2nya virus salji ni serasi dengan ubat jepun yang tak power tu ker, kan?

Nak dipendekkan cerita, kami pergi klinik tu pada hari rabu. Aku, encik suami dan seorang kawan baru yang boleh cakap nihongo. Sibbaik ada dia sebab budak2 kohai sumer dah balik mesia cuti semester. Memula kami pergi pukul 2.30 petang. Pusing2 sesat2 cari klinik yang bernama watanabe clinic, akhir nya kami sampai dan mendapati bahawa klinik ni tutup dari pukul 2-4 petang. Klinik pun sama macam kedai makan jugak. Ada tutup petang. Dia bukak dari pukul 9 pagi - 2 petang. Pastu pukul 4 - 6 petang. 7 jam jek? Kiranya klinik derang bukak sekejap je lah, ek? Tokleh kaya lah doktor dia eh? Oleh kerana dia tutup, kami pun balik. Datang balik pukul 4 nanti. Sibbaik tak sempat kena bayar parking.

Pukul 4 kami pergi lagi. Sampai2 terus hulur kad insurans dan dia suruh tunggu dalam bilik x-ray. Ya, dia bawak kami bertiga ke bilik x-ray dan tunggu doktor sambil isi borang soal selidik. Sebenarnya dia nak asingkan orang yang membawa virus ni dari pelanggan2 lain. Kalau aku sakit perut rasanya dia tak bawak ke bilik tu kot.

Tak lama tu, misi nya datang suh ambik suhu. Dia bagi termometer dan buat lah sendiri. Taruk bawah keti. Kena ada skin contact ya. Tengok2, 37.1 degree. Tak tinggi pun. Tak lama tu, doktor pulak datang. Dia kata suhu aku ni tinggi. Ada demam. He? Tak rasa macam demam pun? Pastu dia check dada cam biasa lah. Cumanya tak macam doktor2 kiter kat mesia yang terel itu, doktor ni check pun kena ada skin contact pada stetoskop tu ok. Betapa accurate. Last sekali dia nasihatkan aku supaya berehat. Makan ubat dan tido dalam keadaan warm. Ya, sila lah bukak heater. Aku kan suka melawan alam. Bukak heater bila dah sejuk gedi jer. Jimat ok. Aku bukak heater selepas pukul 7 malam jer. Tido selubung tak bukak heater pun. Tu pun bil letrik 5k lebih. Banyak buat kek sebenarnya haha.

Pas dia bagi preskripsi, kami pun menuju ke farmasi yang terletak bersebelahan saja dengan klinik itu. Kat klinik tadi kena caj 1010 yen sahaja. Pergi farmasi, bagi kad insurans lagi dan isi borang soal selidik lagi. Terasa macam suasana farmasi kat hospital. Tak lama tu dia bagi ubat. 2 jenis je ubat yang dia bagi. Tak memberangsangkan langsung. Satu ubat demam, satu ubat batuk+selesema. Yang ubat demam tu ok lah, pil bulat biasa. Ubat batuk+selesema tu yang tak boleh blah. Dia dalam bentuk serbuk kasar2 macam ibu roti gitu. Pahit oi! 

Dan kat farmasi ni dia bagi pocket book sekali. Kiranya buku rekod ubat la. Kena bawak setiap kali gi beli ubat supaya derang tau sejarah ubat kiter. Kat sini kena caj 480 yen sahaja. Dah. Secara keseluruhan, kos yang dibayar ialah 1690 yen. Tambahan 200 yen untuk parking hehe. Ok, itu je cerita pengalaman pertama kali pergi klinik di jepun. Tak best pun haha.

Banyak nau kertasnya. 

Yang ini memang comel. Kolum kiri sekali tu ialah gambar ubat. Yang 1 1 1 tu ialah waktu makan ubat. Dan yang last sekali tu penerangan pasal ubat dan kekdah pengambilannya sekali. Kekdah nak kuarkan pil dari papannya pun ada hihi.

Sampul ubat. Tengok nama aku tu. Sukati je aku bagi nama abah 'mado asupan' hehe


Tuesday, 25 February 2014

Malas Nak Cari Penyelesaian


Kalau bab masak benda pelik2 yang bukan makanan harian, aku selalu rujuk resepi yang dah aku copy-paste dan simpan dalam bentuk word. Sampaikan aku ada satu folder yang bertajuk, 'resepi abang paksa buat folder' lagik sebab masa tu encik suami bebel2 sebab hard disk aku bersepah2. Well, pompuan, kan... Kiranya folder tersebut dah merantau jauh dari satu pc ke satu pc dah.

Tapi selepas bertukar kepada encik epal, kesemua fail nya boleh dibuka, tapi tokleh buat grammaatical check sebab software office nya tak lengkap ke haper tah. Akibatnya, tiap kali aku bukak fail word yang dari windows punya tu, dia kuar warning pasal grammar check tu dan resepi nya tokleh dilihat sebab terlindung dek pop-up window tersebut dan tokleh nak gerak2 ke haper. Bila aku klik pangkah, dia kuar lagi laju2, selaju aku mengklik pangkah itu. Sampaikan aku nak close fail tu pun kena buat trick iaitu standby cursor kat pangkah pada templete words, kendian tekan enter dan pangkah tu cecepat. Ok, takyah faham. Buat masa ni aku malas nak pikir cemana nak selesaikan masalah office tu. So, aku cari semula resepi2 mana yang perlu dan buat fail baru. Setakat ni ok je, takde cakap pasal grammar pun. Tapi nanti buatnya besok2 dia mula2 nak menjadi grammar nazi semula, tak ke naya? Eh, tapi masa tu mungkin aku dah terel dah kot, takyah rujuk resepi dah. Mungkin. Kalau tidak? Jadi elok lah tulis kat blog ni. Lagi senang nak access. See! Niatnya bukan nak menunjuk2 pandai masak ke hape. Tapi kerana sebab di atas. Adoi... nak tulis resepi kat blog sendiri pun nak kena bagi justifikasi ker? Just in case.

Okeh, resepi pertama yang perlu ditulis di sini ialah resepi kek mentega hahaha. Senang je, kan? Tapi tiap kali buat, tiap kali tu lah lupa. Sekarang aku dah faham sikit2 bahawa untuk membuat kek, nisbah gula dan tepung+benda2 berbentuk tepung ialah 1:1. Mula2 rasa macam, eiii tak kena potong kaki ke??? Rupanya sedang2 jer.

Kek Mentega

200gm tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*
1 sudu teh soda bicarbonate* ayak

230gm mentega - suhu bilik
4 biji telur - asingkan putih-kuning
150gm + 50gm gula
Esen vanila

Cara-cara

1. Pukul telur putih hingga kembang - terbalikkan tak jatuh. Masukkan 50gm gula dan pukul sebati.
2. Pukul mentega dan 150gm gula hingga kembang.
3. Masukkan telur kuning. Pukul sebati.
4. Masukkan esen vanila.
5. Masukkan 1/2 tepung. Pukul. Masukkan susu. Pukul. Masukkan baki tepung. Pukul.
6. Masukkan 1/2 telur putih. Pukul. Masukkan baki telur putih. Kaup balik.
7. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 40 minit.

Sungguh, banyak perkara nak cerita, tapi jatuh pada hukum 'kena fikir panjang dulu sebelum tulis'. Kalau ada, adalah.

Wednesday, 19 February 2014

Menonton AJL28 Di Perantauan


Boleh, tajuk camtu? hihi. Dah dekat sebulan berlalu baru nak citer. Sebenarnya dah lama aku mulakan entry ni, tapi siap satu persembahan, tutup seminggu. Sambung balik satu persembahan, simpan lagi seminggu. Dah kalau ada 12 persembahan, tak makan 2 bulan? Dah tulis separuh jalan, sayang pulak kalau tak teruskan. Nanti tahun depan dah takde mende nak dibaca bila tiba ajl 29.

Aku rasa separuh akhir lagi best kot. Lagi banyak lagu best2. Dia bukan tak best apa. Lagu2 yang bertanding tu yang macam tak masyuk jek. Tapi ada lah juga lagu yang aku suka. Tapi overall, ajl kali ni aku gembira dengan keputusannya. Untuk itu, aku melantik diri ini menjadi pengulas sekali lagi. Dalam pada tak best tu pun masih nak komen orang, kan. Dah nama pun blogger. Harus lah menyibuk dan kepochi.

Sebenarnya aku tak berapa puas hati dengan siaran langsung itu hari sebab audio dia macam pecah. Senang citer tak sedap lah. Tak tau lah salah siapa. Tapi hari ni aku dah tengok semula rakaman, ok lah pulak. Mungkin sebab siaran langsung kot. So, komen2 berikut telah dberi peluang kedua lah kiranya. Kalau ikutkan siaran langsung aritu, semua lagu aku dengar tak sedap huhuhu.

Untuk persembahan pembukaan, agak biasa2 bagi aku. Dia ok, tapi jadi slack bila ada sekali tu mus terlupa masuk lirik 'dapat' dan sekali terlebih masuk pulak. Teruja sangat barangkali. Biasa lah, orang tua. hukhukhuk. Part menari2 baju putih tu ok.

Aku Pelat - Salam Music


Aku ni pa'kal dah dengar radio hotfm. Kalau takat sinarfm tu, aku rasa macam ajl tahun2 yang sudah la, semua lagu pun aku tak pernah dengar huhuhu. Tapi kali ni semua lagu aku pernah dengar. Sangat. Lagu ni aku biasa dengar, tapi tak pernah tangkap lirik nya. Dengar sambil lalu je. Persembahan derang ok, biasa jer. Sebelum ajl aku dengar ramai orang jangka lagu ni boleh mendapat sebarang tempat. Ada yang kata lagu ni banyak menyindir gomen. Tang mana, aku pun tak faham sangat lirik dia. Aku rasa kalau nak kata menyindir, lagu aku kaya lagi banyak sindir kot.


Takkan Terpisah -  Black


Sejujurnya aku tak suka lagu ni sebab banyak sangat menjerit. Tambah lagi masa tengok citer jodoh itu milik kita aritu asik kuar lagu ni je kan. Bingit je aku rasa. Tapi tengok jugak hahaha. Tapi lagu ni memang sesuai lah kalau nak menaruh harapan dapat vokal terbaik. Cuma kalau dah namanya bingit, kalau pun tak menjerit, tetaplah 'tak baik' bunyi nya di telinga. Masa kat hotfm kot, dia ada cakap, lagu ni tak semestinya untuk kekasih cintan cintun, tetapi juga untuk Tuhan. Tapi, hembus nafas mu hembus nafasku tu boleh apply untuk Tuhan jugak ker? Kesimpulannya, persembahan dia ok, cuma kat telinga aku, ia bingit. Bagi korang tak lah kot.


In Love With You Aizat & Noh


Ini antara lagu yang aku tak berapa boleh terima dalam ajl kali ini. Bukan citarasa aku lah kiranya. Macam sajer2 buat lagu. Betul lah kata derang, ilham lagu ni datang masa tengah jalan2 petang2 kat taman perumahan. Tapi tak tau lah kalau dari sudut artistik lagu ni ada kekuatannya tersendiri. Bagi aku yang bukan ahlil muzik ni, takde lagu ni pun takpe huhuhu.


Hanya Aku - Hyperact


Aku sangat admire suara ronnie ni. Lunak lemak2 gitu. Set2 suara ezadexist gitu. Jenis takyah berusaha sangat pun boleh keluar suara yang sedap. Lagu ni pun ok, aku suka. Masa separuh akhir AJL tahun lepas lagi aku dah tersuka kumpulan hyperact ni. Tapi masa tu aku cakap, penyanyi ni kertu, tapi suara sedap huhuhu. Masa tu aku baru perasan yang main gitar kumpulan ni ialah toi af berapa tah. Lapan kot. Dan selepas habis ajl ni baru aku tau jugak yang drummer dia ialah orang papantimor iaitu abang kepada suami kawan aku. Errr macam jauh je kaitannya, ek? Tak jauh sangat la. Masa aku sekolah bandar mas dulu kan aku duduk papantimor dan kawan aku dan suaminya itu pun aku kenal. Tapi abang dia yang main dram tu aku tak kenal la hahaha. Pendek kata memang takde kena mengena dengan aku lah sebenarnya. Cumanya aku tak berapa setuju lagu ni jadi ost drama teduhan kasih sebab aku tak suka drama tu. Ada pulak gitu? Dan sebab kenapa aku tak suka drama tu ialah sebab pelakon dia ialah sherry apatah tu. Eh, sukati aku lah nak suka ke tak suka. Takat amari suki ja arimasen je, bukannya hetadesu terus. Eh, emo pulak. Mana tak emo, tahun lepas aku komen pasal aku tak berapa suka hazama (dalam entry ajl jugak), ada orang cakap, macam lah orang suka sangat kat aku. Pastu kutuk aku kaw2 pulak kat ruangan komen. Memang nak kena counter attack ar jawabnya. Ha kan, tak pasal2 ulasan hyperact jadi ruangan surat pembaca beritahairan pulak dah. Okeh, tapi aku suka lagu ni dapat nombor 2. Yeay!


Bosan - Stacy


Kenapa tempo lagu ni diperlahankan? Tak sukerrr. Lagu ni dah lama kot. Masa zaman jahat video klip berapi tu lagi. Kalau kira ajl, 2 tahun lepas la. Tapi baru tahun lepas dia nak masuk muzik2. Musykil i. Seperti tajuknya, performance stacy kali ni agak bosan kerana kes tempo tu tadi. Lagu rancak sepatutnya rancak la kan. Ni dah macam radio habis betri gitu. Rasanya persembahan ni jer yang bebetul ikut konsep game on. Orang lain macam peduli  tidak jer ngan konsep segala.


Bahagiamu Deritaku - Hafiz


Kalau tahun lepas aku tak berapa berharap akan kemenangan hafiz sebab lagu kuakui tu baru je aku dengar masa semi final huhuhu, tahun ini aku bagi harapan tinggi sikit kat lagu bahagiamu deritaku sebab selain lagu ni best, komposer dan penulis liriknya juga bukan calang2 orang. Kalau beli album siti nurhalija sejak jaman dia anak dara sunti dulu, mesti ada lagu2 tulisan pasangan ini. Zaman kegemilangan mereka lah kiranya. Cuma menang dalam ajl, macam jarang2 kot. Tapi kalau kat telinga aku, lagu2 dia sedap2 belaka.

Selepas persembahan pula, aku tak berapa yakin hafiz boleh menang vokal terbaik sebab dia banyak nyanyi guna hidung aka sengau. Alaaa macam amymastura la. Tapi memang style dia camtu kot. Sebelum2 ni pun dia guna hidung jugak, tapi menang jek? Cuma kali ni mungkin terlampau kerap kot penggunaan teknik itu. Kalau sekali sekala, dia jadi sedap. Tapi kalau dah sepanjang lagu dah rasa nak bersin plak aku rasa. Tiba2. Tapi, persembahan dia memang mantop! Penghayatan sangat baik dan ada rasa. Pendek kata, best lah!


Penglipur Lara - Hazama


Kang aku kata aku tak suka hazama kang, ada yang sentap pulak, kan. Tapi memang tak boleh buat pape la. Memang aku tak berapa gemor ngan mamat sorang ni. Suara dia sedap, jenis rock kapak gitu. Mungkin aku tak gemor sebab aku 'kenal' dia sejak zaman dia tak dapat masuk af dulu. Sejak af4 kot gitu lah. Walau pun dia kandas di peringkat prelude (termasuk lah masa af yang dia masuk dan menang tu), tapi dia diterima baik oleh pihak esteruk di mana dia kerap ada dalam program2 esteruk berkaitan af. Kiranya dia pandai memasarkan diri dia  lah kot. Eh, ni cerita pasal af, apa ke hey?

Lagu penglipur lara ni sedap kat radio, tapi bila dia nyanyi live, jadi tak sedap pulak di telinga aku. Sebab hingar kot. Kalau dah tak gemor tu, apa dia nyanyi pun jadi tak sedap yea? Eh, tak jugak. Aku suka sangat lagu baru dia yang slow rock tu. Apa ke tajuk nya tah. Aku suka jer. Tapi lagu yang masuk ajl ni tak pulak aku suka. Apa orang kata, kita tak boleh buat orang suka kat kita, sedangkan kita pun tak suka semua orang, kan? Eh, macam tak kena je pepatah ni?


Ikut Rentakku - Jac


Kalau compare dengan lagu jagalah dirinya, aku lagi suka lagu jagalah dirinya tu berbanding lagu ni. Tapi lagu ni lah pulak yang dapat masuk ajl. Cuma lagu jagalah dirinya tu macam tak sesuai dinyanyikan oleh jac sebab dia ada lirik 'Ya Tuhanku...'. Tah, aku rasa pelik bila jac yang menyebutnya. Kalau tak compare pun, memang aku tak berapa gemor ngan lagu ni. Haih... semua pun aku tak gemor ek? Kan aku dah cakap awal2 tadi, banyak lagu yang masuk ajl tahun ni yang aku tak boleh terima. Ni lah salah satu daripadanya. Bagi aku lagu ni macam lagu main2, saje2 buat cukup kan lagu dalam satu album, gitu. So, tak dapat lah aku memberi komen positif dan membina terhadap lagu ini.


Sahabat - Najwa, Sham Kamarul, Sleek


Aku rasa orang yang bersorak bukannya sebab najwa, tapi sebab sleek. Kan? Dan seperti tahun2 yang lepas, wawa adalah paritbilal style sangat. Cuma dah 'improve' la sikit bab baju. Dah pandai wat pesen belah2 tapi sopan gitu. Tapi persembahan dia masih lah taraf persembahan hari guru. Ada pulak masukkan elemen berlakon ala2 dalam kelas gitu. Tau lah dia student lagi kan. Tapi macam kelakar pulak. 

Lagu ni pulak sama je macam semua lagu2 dia sebelum ni. Masih di tahap retis utube lagik. Dah penulis nya pun kakak dia, kan. Takkan lah tetiba kuar style lagu2 ajai pulak, kan. Kiranya persembahan dia malam tu macam hujan lalu jer. Dah habis semua persembahan baru perasan, eh, wawa bila nak nyanyi? Boleh? Kejam betul hahaha.


Tanda Tanya - Azlan & The Typewriters


Ni satu lagu yang aku tak berapa gemor kerana penyanyinya hihihi. Azlan tu tak salah pape, cuma aku jer yang tak suka suara penyanyi sebegitu. Bingit ok. Lagu ni pulak ala2 nak memekik je macam black tu tadi. Maka, malas nak komen persembahan lagu ni. Sekian.


Kau Yang Terindah - Alyah


Aku tak layan citer ni, so tak boleh lah nak relate dengan lagu dia. Tapi lagu ni sedap jer aku rasa. Cuma masa live aritu aku terlupa nak tengok persembahan ni. Tak tau kenapa. Macam aku dengar, tapi tak tengok kot? Baju apa dia pakai pun aku tak perasan hehe. Alyah ni ada style nyanyian tersendiri. Aku suka suara dia, so semua lagu dia yang masuk ajl setakat ni kedengaran sedap jek di telinga aku. Kenapa eh lagu muara hati tak masuk muzik2 ek? Kan boleh jer ganti penyanyi, kan?


Kalau Aku Kaya - Awi Rafael & Altimet


Like! Like! Like! Aku bukannya suka sangat ngan lagu ni. Ok lagu ni sedap dan unik. Tapi aku lebih suka kat suara awi rafael. Suka sangat! Mula2 dulu aku tak tau saper penyanyi lagu ni. Tau, macam suara awi rafael, tapi macam tak percaya dia akan nyanyi lagu cenggini. Lagu ni aku rasa banyak menyindir, tapi pada siapa tu, tak tau lah kan. Dalam liriknya, dia ada gunakan 'kalau' dan 'bila' aku kaya. Bak kata nuarberahim, 'kalau' tu macam tak pasti, tapi 'bila' tu lebih pasti, cuma belum masanya. Keseluruhannya, aku suka lagu ni. 


Dan, akhirnya, berakhir lah ajl ke 28 di mana aku suka semua keputusannya.

Juara Lagu - Bahagiamu Deritaku - Hafiz (agak over sampai seolah2 lupa bahawa ini ialah Juara Lagu. aku rasa ly cover je)
Kedua - Hanya Aku - Hyperact (rileks jer menang bergaya)
Ketiga - Kalau Aku Kaya - Awi Rafael & Altimet (altimet yang terover excited kat situ)

Vokal Terbaik - Ikut Rentakku - Jac (membuktikan bahawa lagu joget2 pun boleh menang, ok)
Persembahan Terbaik - Bahagiamu Deritaku - Hafiz.

Sekian saja buat kali ini. Jumpa lagi tahun depan!


jl

Monday, 17 February 2014

Siapa Penghutang, Siapa Pemiutang? Edisi Keluh Kesah, Komplen Dan Membebel


Selepas 4 bulan lebih berada di sini, baru lah muncul beberapa masaelah dengan urusan2 di tanahair. Mula2 aritu encik suami dengan telefonnya. Dah kena potong sebab tak topup 3 bulan. Kemudian awal bulan ini, aku mendapat sms yang mengatakan personal loan aku ada tunggakan 2 bulan. Haishooo apa cer nih???

Maknanya standing instruction yang aku buat aritu tak berkesan lah, kan? Ko tengok ayu, penat2 kiter pergi bsn hari jumaat aritu, dia boleh tak buat pape??? Kalau nak diikutkan, masa awal2 dulu, pihak bsn memang buat potongan extra 2 bulan untuk kes2 lambat bayar. Ye lah, misalnya dalam satu2 bulan aku terbayar lambat dari tarikh biasa ke, ada lah lagi back up 2 bulan tu. Dan untuk kes aku ni, sepatutnya dia start potong akaun aku bulan november lagi. Tapi oleh kerana bulan oktober gaji aku masih masuk (ok, nanti balik aku bekerja takyah bayar gaji aku sebulan), kiranya installment bulan november tu dah dibayar melalui potongan gaji lah kan. So, kiranya sekarang ni yang tertunggak tu ialah untuk bulan disember dan januari lah. Atau secara ringkasnya boleh lah dikatakan bahawa arahan tetap itu tidak berlaku langsung.

Nak dipendekkan cerita, aku yang dah cuak ni pun segera menghubungi encik yang aku deal with masa sebelum cuti aritu. Dia ni pegawai bahagian kredit batupahat. Memula aku email je, suh semakkan status sebenar. Memang betul, ada tunggakan 2 bulan. Aku pun suh dia check kan akaun aku, dan katanya duit takde terusik apa2. Arahan tetap juga tiada rekod. Kendian dia suh aku bagi salinan borang yang aku buat arahan tetap tu. Hello, apa ke hey sampai nak nak kena cari salinan borang bagai??? Kalau aku ada salinan tu, tidakkah bank juga ada salinan yang sama? Bukan ada 3 copy ke borang tu? Takkan tak boleh trace melalui tarikh transaksi, kot? ke Bank tak simpan salinan2 bertimbun tu ek? Tapi aku rasa dalam satu hari, tidak lah ramai orang buat arahan tetap kot. Lain lah deposit dan withdrawal ke, logik la dah banyak sangat dan derang pun tak koser nak simpan kot. Eh, tak tau lah aku.

Ok, aku pun faham, mamat tu bahagian kredit, takde kena mengena dengan bahagian kaunter. Tapi aku kan penghutang? Tah berapa kali aku terpaksa telefon dia sebab setiap kali call, dia akan cakap, 'nanti saya check, petang nanti saya email' dan petang itu, petang besoknya, dan petang minggu depan malah aku rasa petang tahun depan pun aku rasa dia takkan email. Last2 dia kata, dia nakkan salinan borang tu jugak, baru boleh bertindak lebih lanjut. Ok lah, sapit ada kat parit raja dan punyai akses ke dalam rumah ku. Tapi, nak suruh dia carik borang tu? Tak ker menyusahkan tuh namanya?

Pastu, tiba2, hari selasa lepas kot, aku call lagi dan encik tu kata 7 februari aritu tiba2 ada bayaran masuk entah dari mana dia pun tak tau. Aku takde bayar pun? Tapi cuma bayaran untuk sebulan jer. Yang lagi sebulan tu dia suh aku bayar cash jer, for the time being. Dah satu hal pulak... So, aku mintak tolong kakak ku bayarkan. Asal nya dia transfer jer dari akaun cimb, tapi tak masuk2 jugak. Sibbaik duit tu bounce balik huhuhu. Maka, terpaksa jugak pergi kaunter/cash deposit. Hehe sebenarnya aku dah fikir dah, kat batang berjuntai tu memang ada bsn dan cimb yang dekat dengan sekolah eita. Tu yang senang mintak tolong eita jek hehe. Ok, settle bab tunggakan, sekarang ni, bab arahan tetap pulak. Oh, dan selepas semua ini, baru lah aku tau bahawa bsn rupanya ada online banking jugak hahaha. Kalau tau, takde lah aku susah2 buat arahan tetap bagai. Isy, nak kena balik mesia lah kot kalau nak aktifkan online banking ni, ek? Dah lah aku takde kad atm. Pakai buku je macam zaman sekolah2 dulu. Punya lah kedekut rm10 nak buat kad kihkihkih. Masa tu mana lah aku tau aku akan berurusan lagi dengan akaun i-giro tuh. Ingat dah dapat duit, terus abaikan je akaun simpanan tu. So, apa nak buat sekarang? Suruh sapit cari salinan borang. Feh.

Tiba2, tengah mandi tadi, aku mendapat idea. Ting! Biasa lah, isteri cerdik yang solehah memang macam ni. Pui!

Ideanya berasal dari ingatan yang muncul tiba2 di mana, pada awal2 bulan 10 itu ari, aku ada mendapat panggilan dari bsn. Satu dari bp, satu dari jb. Masa tu aku tak tau lagi nak guna skype untuk call landline nih. So, aku suh yayu call kan dan tanya apa yang diorang nak. Tapi macam takde pape lah pulak, kan, yayu? So, aku assume semuanya ok lah kan. Jadi hari ni, aku mendapat idea untuk call semula ke nombor yang memanggil aku itu hari untuk mendapatkan pencerahan. Peduli lah siapa pun orang tu. So, memula aku call bsn bp dulu. Bling bling bling bla bla bla (dah macam tajuk lagu nih), dia kata dia kena check buku akaun dulu, baru boleh tau apakah benar tohmahan ku ini. Ok, skip. Kalau tak boleh? Kalau tak boleh, aku kena call bahagian SI di jb. SI tu standing instruction la. Dia pun bagi nombor dan aku pun call lah.

Memula cakap ngan mesin, kendian ngan operator, kendian ngan mamat bahagian SI, kendian dia pass ke manusia yang paling benar, betul, tepat, the one, orangnya, iaitu encik m*****a yang bukan sahaja terlibat dalam urusan SI, tetapi juga lebih khusus kepada SI dari akaun simpanan bsn ke akaun loan bsn. Bling bling bling bla bla bla lagi, akhirnya semua nya selesai.

Dah terlanjur tu, aku tanya lah sekali pasal bayaran installment sebulan yang tiba2 masuk pada 7hb tu. Rupa2nya, telah menjadi polisi mereka kot, kalau ada tunggakan dari penghutang tegar yang sampai tahap mereka tak boleh tahan sampai rasa nak simbah cat kat pagar rumah kot, maka mereka akan check lah kot2 kiter ada akaun yang berduit dan dia akan potong directly dari akaun tersebut. Dalam kes ini, dia potong secara manual, katanya. Tapi kenapa potong sebulan jek? Dia kata memang gitu. Ye lah, ikut logik, mana lah tau empunya akaun tu tengah nak pakai duit tu ke, tiba2 dia tolak sekaligus, tak ker lagi memburukkan hubungan bank dengan pelanggan? Padahal bukan kiter takmo bayar, malah aku yang berhutang ni yang dok kejar2 derang. Cuma mis-entahtaktaunakpanggilapa. Misunderstanding? Whatever.

Jadi, setakat ni dah selesai lah kot. Kalau tak jugak, harus ada satu lagi entry untuk aku komplen dengan lebih giat lagi. Alhamdulillah. Syukur di atas ilham yang diberi ketika mandi itu tadi. Hiks.

Hah kau! Sekali mendapat idea, terus mencurah2, kan? Aku bab komplen memang kuat! Adios amigos sayounara...

p/s oh, hari ni dapat sms, kad kredit pulak ada tunggakan. sibbaik rm41.61 jek.
p/s dah citer tak aku dapat cek rm35+ lebihan deposit dari telekommesia? kiranya urusan ngan telekon selesai lah.

Misi Mencari CD Drama Jepun 80-an


... masih belum berjaya.

Sekarang ni, asal pergi kedai secondhand jer, aku mesti pergi ke bahagian cd, dvd. Nak mencari kot2 lah ada cd moero attack ke, chiaki ke, oshin ke, rin hane koma ke, miss comet ke. Tapi lain pulak yang aku jumpa. Yang paling banyak aku jumpa ialah dvd 24. OMG! Rasa nak beli semuaaa!!!

Ada yang dijual loose item. Sekeping tu dalam 250 yen. 

Pa'kal je aku dah ada dvd pirate semua season. Kalo tak memang aku dah beli dah. Tapi macam ok jugak kalau beli yang ori ni. Cuma setahu aku dvd ni ada version2 yang kadang player kiter tokleh baca. 

Tapi macam tak complete kot?

Yang ni dijual complete box terus. Baru 1950 yen gitu regenya.

Prison break, x-files, chuck pun ada.

Supernatural, glee, er dll.

Leverage!

Lost season 1-3. Dulu aku tengok season 1 jek. Season 2 dah mengarut2, malas nak tengok. 

Ugly betty.

Alias.

Dan akhir sekali aku jumpa periuk vision sepasang ngan kuali kecik. 

Entah mana hilang idea aku tah. Macam takde rasa nak blogging dah. Haih...


Friday, 14 February 2014

JDT Luaskan Kuasa Di Dataran Depan Auditorium Toyoda


Oh, actually, encik toyoda ni ialah nama founder toyota. Kan nagoya ni kira tempat asal usulnya toyota tu. So, banyak lah tempat yang guna nama dia. Sebelum salji turun lagi kami dah plan, kalau ada salji nanti, nak tangkap gambar dengan mufler dan bendera jdt ni kat padang tu. Kengkonon macam jdt dah meluaskan kuasa sampai ke situ lah. Kunun. Ada ko kesah? Okeh, meh layan gambar2 aku ber-merah-biru pada hari tersebut. Kalau gambar semalam tu macam gambar hitam putih je kan. Kali ni tiba2 naik warna merah biru. Cuma aku belum beli jersi musim ni lagi la. Macam cantik yang biru putih tu.

Perlawanan malam sebelumnya. vs Pahang.

Pukul 11 pulak ada maharaja lawak mega akhir. Terpaksa lah buat cenggini. Suara bola.

Hidung aku mesti merah bila sejuk. 


Di hadapan kaikan yang akan aku tinggalkan sedikit masa lagi.

Sempat lagi tu nak duduk alas dengan beg plastik hihi.


Nak jugak ambo dari kedua2 arah.









Dan akhir sekali, konon nak tunjuk jugak jersi jdt kan. Bukak lah sumer jaket. Sekali, lepas je tangkap gambar ni, gigilllll... Dia punya sejuk menusuk2 ke tulang. Terus aku balik. Dalam perjalanan balik tu pun dah pikir, jangan lah jari aku kena frost bite. Takmo kena potong jari huuuuuu... Sebabnya dulu aku pernah tengok citer pasal orang ni sesat kat tempat salji berhari2. Sampai jari kaki dia kena potong sebab kena frost bite. Balik rumah terus aku rendam kaki dengan air panas. Fuhhh nyaman... Ok jer hehe.





Paling suka gambar ni sebab ada titisan2 salji tu, macam bercahaya hihi. 

Yang ni pulak macam hujan.

Demikian lah kejadian salji turun di tempat kami. Hari ni (jumaat, 14/2) dia turun lagi. Kali ni lebih lebat dan tebal, tapi aku tak turun ke mana2. Tengok je salji turun dari jendela kamar ku. Kali ni baru dapat tengok betul2. Aritu excited sangat sampai terlupa nak menikmati pemandangan tersebut.

Alhamdulillah, ada rezeki tahun depan jumpa lagi... ya, cik snow!