BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, 28 September 2012

Darah & Air, AH (bukan avanzahijau) dan Sirrun


Menung sekejap aku malam tadi membaca status seorang kawan aku. Katanya,

Badan kita terdiri daripada air, tapi kenapa bila kulit kita terluka, yang mengalir adalah darah?
Hati kita pula terdiri daripada darah, tapi kenapa bila hati kita terluka yang mengalir adalah air... mata?

Ok, aku nak suruh korang pula termenung sekejap.

****************************************************************************************************************

Sudah kah korang ter'adam & hawa'? Aku sudah hehehe. Tapi tidak lah sampai aku melanggan mustika. Eh, ada tak aku bagitau yang aku dah terminate mustika? Lama dah. 2-3 bulan je aku melanggan.

Selain adam&hawa, aku juga mengikuti drama sirrun. Aku tak tengok dari mula. Ada la dengar iklan dia yang...

"kalau orang baik sangat ngan kita, maknanya dia nak sorok jahat dia...".

Tapi, tengah2 aku mendonlod AH, terjumpa lak link sirrun ni. Tengok2, eh, ada bet0 lah! Maka aku pun terus lah mendonlodnya dan terus menontonnya di tv. Tapi tak puas la, seminggu 2 kali je. Cuma dia tayang sejam, so, ok lah sikit (kalau nak banding ngan AH yang baru sekejap dah abis). Baca kat forum dan fb bet0, ramai tak puas ati sebab sampai separuh citer tu, bet0 nya tak muncul2. Ada muncul sekali, tak sampai 5 minit. Rupa2nya, last2 baru dia muncul.


Tapi, emosi tauuu citer tu. Episod pertama lagi aku dah melalak. Apa ke sedih beno citer nih? Tengah2 tu dah tak sedih la. Tapi bila muncul si bet0 tu, geram pulak aku. Emo sekali lagi. Hechiu bet0!

Isnin depan ni dah episod akhir. Hopefully happy ending, tapi aku tetap tak setuju dengan tindakan bet0 itu. Maybe sebab macam ada kena mengena dengan diri aku kot. Tu yang emo terlebih. '


Berbalik kepada AH, aku suka citer tu bukan sebab eren ajis. Novelnya pun aku tak pernah baca dan takkan baca selagi belum abis citer tu. Nanti dah tak seprais lagi dah. Tapi dah boleh agak dah citer nya macam mana. Novel kiter ni lebih kurang sama jek. Tapi aku suka dan menyokong sangat novel2 yang didramakan sebab bila baca novel selalunya aku nak sangat ia divisualkan.

Dah lama sebenarnya aku tak baca novel. Last rasanya masa zaman2 aku kat mersing dulu. Lepas tu macam aku dah malas membaca pulak. Ada jugak yang aku tak habis baca. Tiap2 bulan beli majalah pun aku tak sempat nak baca. Apa sudah jadi eh?

Eh cop cop cop! Aku ada berita gembira! Whoopee! Budak yang menyesakkan dada aku tu dah kena tindakan tata tertib. Ada dua kes sebenarnya. Satu, ponteng kelas. Dua, sexual harrassment. Apakah? Tapi belum ada black and white lagi. Tapi dengar citer dia dah balik. Harap2 dah kena kick la. Or at least kena gantung 2 semester (tak nak la 1 semester je sebab nanti sem depan kena ngadap muka dia lagi). Fuh! Lega.

Thursday, 27 September 2012

Cukup, Cukup Sudah...

Ok, semalam balik kerja, aku terus pergi klinik. Kami pergi berdua sebab kami batuk berduet. Cumanya encik suami dah kurang sikit. Masuk jumpa doktor, tiba2 je batuk aku keluar dengan teruknya. Eee macam berlakon pulak aku rasa. Padahal masa kat opis tadi, takde pun batuk sangat. Depan doktor lak dia menunjuk2. Akibatnya, doktor sudah kasi aku antibiotik besarrr punya. Rasanya sama macam tahun lepas, yang aku batuk+muntah2 balik dari umrah tu.

Yang besar aku punya, yang kecik encik suami punya. Errr tapi pil tu takde lah sebesar kelongsongnya. Takat saiz panadolactifast je. Tapi still, kena sediakan air segelas penuh untuk menelannya. Merana selama 5 hari.





Hari selasa (kelmarin), aku ambil cuti. Sempat pergi ke jaskotebrau. Bukan sajer2 cuti sebab nak pergi jasko tebrau. Singgah setulang.

*Iklan, slot akasia baru tu lagu temanya cukup2 sudah ek? Suka! Pastu semalam sajer je dia buat scene kat bus stop yang ada tulis gangnam street ke haper tah. Sajer nak menunjuk unsur gangnam di situ.

Sambung balik. Dah sampai jasko tu, aku pun mensopingkan diri lah. Minggu lepas kan aku ada pergi-jasko-masa-balik-dari-rumah-makcik-yang-anak-dia-kawen-tu kan. Time tu ada promo beli rm100 dapat voucher rm5. So, ku dapat lah rm20. Tapi tak boleh redeem masa tu. Start 18hb baru boleh. Sebenarnya 18hb tu dah habis sale. Tak pasal2 la kiter terpaksa soping kalau nak guna voucher tu. Nyampah! Ye lah! Semata2 nak guna voucher doploh hengget, ko terpaksa soping sampai tige ratos hengget. Eh? Terbaik ar marketing strategy!

Sebelum masuk jasko tu, aku terlalu lah kat centre court mall itu. Eh eh eh, edaran tan chong motor ada promosi lah. Jom tengok! Ada 3 model yang dia promo kan ari tu. Silphy, Livina Autech (baru) dan T_ _ _ _. Satu pe'el encik suami ialah, dia suka je tanya banyak2 pasal kete dan aku pulak selalunya eyyy takyah la beriya2 sangat. Tapi yang bagusnya, banyak ilmu tentang kete kita boleh dapat. Selalunya sebelum saleman tu ajak duduk kira2, aku dah ajak blah dah. Tapi yang ini, aku ikut jek sampai ke meja bulat.

Apakah hasilnya?

Ni kalau yang paling murah. Takde lah mahal sangat installment nyer. Yang ada kat situ yang versi leather seat.Santekkk sangat... steering dia. Eh?
Ok, tidak sepatutnya aku melangkah lebih jauh lagi. Sudah, cukup2 sudah... Kang si dia merajuk lagi. Tak la, i lap you lagi la....

Pendawaian Dulu vs Sekarang





Duduk di rumah batu moden, mungkin budak2 zaman sekarang dah tak kenal pendawa1an elektr1k dirumah mereka (tiba2 ayat macam nak tulis artikel di majalah). Yelah, wayar2 dah pun embedded di dalam dinding rumah sebelum di plaster. Tau2 keluar suis atau soket je. Kat dalam tu serabut macamana pun, peduli tidak, kan? Padahal kalau sesiapa tengok proses pembinaan rumah secara dekat (rumah aku dulu kat depan rumah sewa, kan, maka tetiap hari boleh tengok), derang pasang conduit tu bersepah2 je. Janji bila dah plaster dah tak nampak. Pastu kabel kat atas siling tu pulak, cuba la korang tengok. Huru hara, ok. Kira kalau pencuri masuk ikut siling, boleh terjerat lah (terbayangkan perangkap laser dalam cerita oramputih). Silap aribulan boleh kena karen.

Dulu, masa rumah masuk api, rumah2 dah siap. Maka, kalau rumah tu batu, derang akan pasang konduit petak tu. Manakala kalau rumah kayu, derang akan tarik kabel, susun kabel cantik and diikat dengan aluminium. Aluminium lebih tu pulak kami kumpul2 dan cairkan dalam sudu, kendian letak pin. Jadik lah brooch hehe.

Ceritanya, baru2 ni rumah abah telah di renovate. Tak lah major. Sikit jek. Pecah bilik. Rangka luar tak berubah. Maka, kenalah buat wiring baru. Anak sedara mak yang buat. Si umar. Tiba2 aku terkejut tengok umar tu dah besar hahaha. Bukan besar lagi, dah dekat 30 tahun pun kot. Masa kami balik kampung beramai2 cuti sekolah yang lepas tu, lampu kat dapur ada masalah, berkelip2 and ada yang tak hidup langsung. Maka mak pun panggil si umar tu (selepas engineer2 di rumah itu gagal melakukan apa2 hihi. aku pun termasuk lah sekali kot ek?). Tapi dia tak boleh buat pape sebab dia tak bawak peralatan. Dah malam. Ye lah, malam je kot kiter pasang lampu. Maybe dia datang besoknya. Kami pulak dah balik. Jadi tak tau lah apa yang berlaku.

Jadi, balik awal ramadhan tu ari aku tengok, eh, dah tukar lampu. Sebelum ni semua lampu pendaflour, sekarang sumer downlight. Jenuh lah mak nak mengganti mentol tu nanti. Ye lah, lampu down tu paling lama pun tahan 3 tahun. Kat rumah aku ni boleh dikatakan semua mentol dah diganti. Cuma dia tak serentak lah. Lampu yang pasang hari2 tu yang cepat padam. Sedangkan lampu pendaflour kat bilik air tu sedang elok je tak padam2. Masa belajar dulu aku takde pun belajar pasal lampu2 ni. Bila dah melalui kehidupan nyata ni lah baru tau. Masa nak masuk rumah dulu, konon downlight tu jimat karen. Konon kos permulaan je tinggi. Sebenarnya, jimat karen memang lah jimat, tapi kalau dah asik terbakar je, takde lah jimat lagi dah. Ke masih jimat?

Tahu kah anda, kenapa downlight ni pendek jangka hayatnya? Salah satu sebabnya kerana dia hidup tiba2. Ye lah, bila kita petik tu, dia terus nyala, kan. Takde delay2 (sama macam lampu pijar juga). Ini kerana dia tak pakai starter. Kalau lampu kalimantang tu kan kena ada starter baru boleh hidup. Jadi mentol tu lebih panjang umur. Errr tu je lah sebab yang aku tau. Lelain tu aku tak tau hehe.

Dah melalut pulak ke mentol. Nak citer pasal wiring ni.

Selain mentol yang dah ditukar, aku juga baru perasan kekdah pendawaian yang dibuat oleh si umar tu. Uisy, ni ilp ke yang ajar wiring cenggini? Tepek je conduit tu kat dinding, dah siap. Tiba kat selekoh, guna yang flexible punya. Huh, huru hara! Mentang2 lah rumah kampung, dia buat lebih kurang jek.

Dari pemerhatian tersebut, dapatlah aku membuat kesimpulan bahawa pendawaian pada masa kini telah hilang seninya. Memang lah menyenangkan, tapi dah tak cantik dah. Kalau dulu, walaupun tak pakai conduit, nampak wayar tu berlingkar kat tiang atau tulang siling rumah, tapi kemas, cantik and tak serabut mata memandang. Kalau boleh sorok, dia akan ikut laluan yang tersorok. Cuba tengok yang sekarang. Mak ai! Boleh dia main cross je siling tu, isy isy isy...

Cer tengok gambar ni...

Ini wiring lama kat depan rumah. Masih digunakan lagi.

Ini wiring tambahan. Tengok lah tu, dia cross je kat siling. Sabo je la...

Selekoh. Kalau kat dapur yang baru renovate tu lagi lah huru hara selekohnya. Hmmm...
*Entry ni dah lama ditaip, jadi mungkin ada yang dah tak relevan, kot.

Wednesday, 26 September 2012

Gugu-Gaga September

Lama sungguh aku tak update blog ini. Dua minggu ada? Kerja aku ni ada masa rilek, rilek sangat (sampai sempat khatam baca blog baru). Tapi ada masanya 8-5 itu terasa terlalu singkat. Balik rumah pun terpaksa buat kerja opis. Not good tau. Jadi, sekarang ni adalah masa yang sibuk itu. Tahap weekend pun otaknya masih terfikirkan kerja yang belum siap. Tak best langsung.

Dalam pada sibuk2 itu, aktiviti hari raya tak ditinggalkan. Tahun ni merekodkan aku berhari raya hingga ke titisan terakhir. Hari last raya pun masih ada jemputan. In fact, last week dah bulan zulkaedah pun aku masih pergi ke 'jamuan makan2' di rumah kawan encik suami. Dia nak buat open house saing dengan rumah aku itu hari, tapi postponed. Sudahnya, raya dah habis baru lah sempat. Rezeki jangan ditolak kekdahnya ya.

Maka entry ini kira rangkuman kejadian2 di bulan september. Selepas open house yang tak berapa nak open pada 1hb september, aku telah jatuh sakit. Tak jatuh la tapi. Memula selsema biasa jer. Tiba2 bila selsema dah nak baik batuk pulak. Sekarang ni, selsema dah baik, batuk masih bersisa. Kalau selalunya, sakit sikit jek aku dah pergi klinik, tapi kali ni aku malas nak pergi. Akibatnya, ubat pun tak makan, nak baik cemana? Ingat minggu ni baru nak pergi klinik. Ada doktor (lain bidang) suruh x-ray. Tengok lah nanti. Takde lah batuk teruk sangat. Sekali sekala jek. Ni pun aku dah telan madu sehari dua kali. Dah nak baik lah kot.

Ini bukan event apa2, cuma nak menunjukkan baju kami yang sedondon hehe. Aku suka beli kain batik corak abstrak untuk dibuat cenggini. Bahagian baju aku buat baju aku, bahagian kain aku buat kemeja encik suami. Kain aku pulak guna kain satin.
Minggu terakhir raya, start hari khamis, aku makan tak berenti. Khamis malam jumaat tu, ada jamuan ex-jabatan encik suami.

Marhaban

Mereka masak secara potluck. Aku bawak perut je. Tak bagitau pun...

Mereka2 yang telah menjadi ex di jabatan ini. Ewahhh macam potong kek pengantin pulak dia...
Esoknya, hari jumaat, tengahari tu ada jamuan raya student bahagian aku pulak. Makan ketupat rendang dan macam2. Dah habis jamuan ni, time jumaat tu, aku ke rumah kawan pulak. Makan nasi jagung dan spageti. Balik kerja pulak, aku ke rumah kawan aku yang baru masuk rumah. Makan nasi hujan panas. Malamnya, ada jamuan opis lagik. Giler banyak makanan yang masuk dalam perut aku pada satu hari.

Ini jamuan student. Sedap2 semua.

Menu rendang ayam yang dimasak oleh emak student. Sedap!

Sayur capcai kot namanya

Sambal kacang dan juga sate.

Ketupat ni student yang masak sendiri. Aku tukang anyam je lah.

Banyak juga makanan lebih. Ada nasi goreng, mihun goreng.

Semuanya sedap! Ku suka makan.

Kebanyakan student kami yang non-muslim

Barisan mamat.

Dan mamat lagi.

Ni pulak nak pergi jamuan raya opis di b&shotel.

Pergi dengan harapan menang ekon cabutan bertuah. Tapi, habuk pun tak dapat.

Sebelum bermula majlis

Majoriti staf hadir.

Jamuan raya merangkap family day. Cut cost kekdahnya. Tu yang boleh bagi hadiah besar2 tu.

Takde keje, tengok lampu.
 

Comel :)

Ucapan pengerusi.

Ucapan penaung. Memetik ucapan beliau, setiap tahun menyaksikan, yang bujang dah kawin, yang kawin dah menambah anak :) . Tapi memang tahun ni nampak ramai sangat budak2.

Duit raya.

Pemenang anugerah lelaki meletup. Meletup ker...

Ni pulak wanita meletup. Tang mana yang meletup tu yer?

Hari sabtunya pulak, aku pergi ke open house kawan encik suami. Isterinya pula ex-student di @tec (bukan course aku). Sekarang ni pergi mana2 rumah kawan encik suami, aku dah ada geng gossipping.  Takde lah tersipu2 di situ. Dari situ, kami terus ke kenduri kawen di peserai. Makan kambing!!! Saper eh yang kawen?  Luper.

Makanan jua sedap2.
Besoknya, hari ahad, aku balik kampung. Tapi bukan nak balik rumah, pergi rumah mak sedara di bukitwaha, sepupu kawen. Kami ikut hiway desaru. Aku rasa ni lah first time aku sampai ke rumah beliau. Ceruk rupanya bukitwaha tu ek? Aku ingat kampung aku dah ceruk dah. Rupanya dia lagi ceruk.

Menu di rumah makcik. Ayam golek!!!

Banyak giler aku makan. Siap tambah ayam lagik!

Pengantin ialah nak perempuan tunggal.
Lepas bersanding, aku pun balik. Tak boleh terus balik! Kena hantar mak abah balik dulu. Pukul 4 baru balik betul2. Tak balik betul2, singgah jasko dulu. Oh, kan besok cuti, tu yang boleh singgah2 lagi tu.

Hari khamis lepas pula, kami telah menganjurkan sebuah seminar. First time aku jadi mak pengantin tau. Punya lah debor. Akhirnya terrealisasi jua akhirnya. 5 sekolah dijemput termasuk tigs. Ada najwalatip tak? Memang tak la kan. Sitinajwa ada lah.

Koleksi gambar blur. Nebes ke haper tah, semua gambar gigil.

Budak2 sekolah sedang melihat r0b0t.

Budak sekolah lagik.

Lagik.

Ok, takde gambar lain. Memang gambar budak sekolah jek.


Encikcytron sedang mendemo toyrobot yang bakal memasuki pasaran tak lama lagi.

Ni je yang aku kenal, sekolahvokay.

Team r0b0c0n kami. Kena bagitau, yang telah mengalahkan team mmu (yang selalu juara).

Human0id r0b0t. Pelapis asim0 hehe.
Dan akhir sekali, sabtu lepas aku ke jamuan makan2 bos baru encik suami. Sampai je di rumah beliau, sebelum dia bukak pintu, aku...

Errr gambar ni takde makna apa2 :-p

Hari ahad pulak, pergi kenduri maklong-nak-pergi-haji. Ramai adik beradik yang balik, termasuk yang kat kedah nun. Oh, kan hari sabtu aritu dalam majalah3 ada citer pasal budak2 tahfiz yang kutip derma tu kan. Haaa abang yang kat kedah tu duduk kat yan tu lah. Dan pusat tahfiz yang dimaksudkan dalam majalah3 tu ialah di yan itu lah. Memang ada satu tu je. Kata biras ku, dah banyak kali kena saman dah, tapi dia macam kebal gitu. Kerajaan negeri pun dah tak kosser nak layan. Dan ia bukanlah pusat tahfiz sebenarnya. Dia ala2 rumah anak yatim jek. Takde belajar2 pun kat situ. Memang derang dihantar kutip derma jek. Dan bos dia adalah seorang yang kebal. Ya, kebal yang cucuk pisau tak lut tu. Jadi, pasni takyah la derma kat Pusat Tahfiz Amal itu kerana mereka bukan lah bakal2 hafiz  (tapi anak yatim, kesian pulak ek?) dan entah2 duit2 tu digunakan untuk membiayai kehidupan encikbos-cucuk-pisau-tak-lut itu. Tapi kalau nak derma jugak, sila lah.