BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 27 August 2007

SEMUA KAN ADA HIKMAHNYA...

Hujung minggu yang lepas aku rasa lebih rileks. Sebabnya, kami boleh berjalan2 satu hari dan dapat juga melepak kat rumah seharian. Sabtu lebih kurang kul 10.30am, kami dah kuar. Memula gi sarap kat simpang rantai. Dah abis laks lontong dier. So aku makan laksa, abang makan soto. Memula ingat laksa Penang, ropanya laksa Johor. I like!!! Soto dier pon not bad. Abis makan, gi Bank Islam, masukkan duit saving. Kekdahnya sekarang nih, kalau boleh semua urusan bank abang nak wat kat sini. Kad kredit pon buat sini punya. Tak dapat lagi kadnya, camno nak isi minyak??? Bank lain pon ada perbankan Islam apa...

Pastu gi kedai benang, anto jahit tepi. Tah kenapa, aku suka sebut kedai tu kedai benang. Padahal dia jual benang dan alat2 jahitan sekali. Hantar 10 pasang, bleh siap kul 6pm nanti. Oh, lupa lak. Sebelum ke BP tu kami gi ambik kain yang dah jahit tepi kat kompleks. Lambat tul. Plak tu ada yang terlepas pandang ke hape tah, dia tak jahit. Pastu part tangan pon dia assume part yang tirus tu hujung tangan. Padahal aku wat baju pesen hujung kembang. So, dia tak jahit hujung2 tangan. Kedekut tul. Dah aku potong tuh, jahit la keliling. Dusy dusy dusy. Kat mana tah dia belajo jahit.

Pastu kami ke Summit. Ada pameran sejarah. Ooo banyak gak info yang aku dapat. Kat situ, beli butang baju Melayu abang ngan CD ayat Al-Quran. Bleh gak aku pasang time balik Mersing pepagi tu kan.

Pastu kami ke rumah pengantin kat Parit Sulung. Katanya dia budak Semejay, junior aku, tapi form 4 lama. Tak kenal pon? Atau muka dia dah berubah kesan teknik solekan yang berkesan? Hihi benonya nama pon aku tak kenal...

Balik tuh, singgah beli kain lagi. Kali ni beli tuk femli plak. Hujan lebat time kat sana. Pas selesai shopping kain, masuk K4, solat kat situ sebelum gi ambik kain jahit tepi. Sibbaik dah siap. Beli benang sekali.

Pastu kami terus ke BPM*ll plak. Kira semua shopping complex kami pergi lah. Kat situ, abang beli sandal. Sandal yang lepas elok lagi, tapi dah ilang sebelah time abang jatuh tu. Oh, kami singgah pasar malam beli kebab. Makan kat situ jugak.

Balik rumah singgah beli mee goreng tak mamak. Ada ke gi kedai mamak tak sebut mee goreng mamak. Harus la dapat mee goreng biasa. Patut tak sedap. Huhuhu.

Hari Ahad, lepak je kat rumah. Tengahari, masak sambal kerang. Sedapnya, dah lama tak makan kerang. Bile ek nak makan kerang goreng??? Erm... Petang, abang Ani datang anak beranak. Saje nak melawat abang. Time abang jatuh tu, kak iza baru bersalin. Baru abis ari minggu lepas. Mohd Rafizi nama baby. Actually dia dah datang rumah Bukit Perdana beberapa hari yang lepas. Dia tak tau kami dah pindah. Huhahuha, lepas Maghrib derang balik. Derang on the way balik Kulai tu.
Seperti biasa, lepas Subuh tadik, aku balik Mersing, 7.45am dah sampai. Ngantuks sket sebab tido lambat. Dah, aku plan nak iron baju, derang lak datang. Dah... tergendala. Kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan.

Ok, masuk part tajuk kat atas tuh. Rupanya ada hikmahnya kami pindah bulan lepas. Kalau ikut plan, nak pindah bulan depan. Antaranya, bulan September ada agenda yang tak memungkinkan kami berpindah-randah. Satu, konvo abang this weekend. Dua, abang telah ditugaskan untuk menggantikan kelas Dr. X di CIA*T Shah Alam selama 4 minggu mulai minggu ini. Ya! Minggu ini! Kelas ni ialah kelas untuk student SLDN. What? Macam ada kena mengena je ngan aku? Ya! Memang ada kena mengena pon. Student tu ialah staf JPK/JTM yang dihantar oleh JPK melanjutkan pelajaran dan akan menjadi pengajar SLDN. Macam tak percaya, pusing2 kat situ jugak. Asalnya kelas derang ni kat UT*M jek, tapi agaknya derang nak senang kot, takyah turun kampus, belajo kat CIA*T jek. Anyway, tak kisah ler. Janji masyukkk. Rezeki...

So, kelas abang setiap Jumaat dan Sabtu. Jumaat kan hari kerja? Ya, sebab itulah Dr. X suh abang gantikan dia sebab dia kan KJ. Mana bleh tinggalkan anak buah selalu sangat. Anak buah tinggalkan dia, takpe. Ekekek. Kalau ikut jadual, Jumaat nih dah ada kelas, tapi mungkin Sabtu je kot sebab, kan Hari Merdeka Jumaat nih? Gilo ko opo, buat kelas ari merdeka? Tapi tak tau lah kalau dia suh gak. Erk... tripple pay claim bleh ek??? So, plannya, kalau ada kelas Jumaat tu, Subuh lah baru bertolak. Kalau takde, pagi Jumaat pon ok. Nak stay mana? Untuk minggu nih, maybe umah abang TP kot. Next time, maybe leh duk hotel jek, sebab abang sensorang jek. Minggu ni aku nak ikotttttttttttttttt. Hehehe. Lagi pon kami lom open table lagi ngan abang TP. So, sedia kan perottt ek? Tak pon, abang leh tumpang je umah kawan dia kat depan CIA*T tuh. Makanya, minggu depan kena lah aku bawak Kancil. Huaaa…

Wednesday, 22 August 2007

REZEKI

Semalam, Selasa, abang dah mula kerja. Cuti MC 2 bulan macam orang bersalin. Masuk je kerja, terus pindah bilik office. Dah tak sebilik ngan Hazli dah. Pasnih abang kena jaga lab pulak, jadi office dia kat dalam lab lah. Anyway, tempat tu privacy sket sebab sorang2 1 bilik. Actually dah lama abang kena pindah, tapi sebab cuti tu, tangguh la dulu.

Antara update terkini abang ( aku tukang tulis supaya ada rekod, nak harap abang update blog dia, berjanggut... ) abang telah voted sebagai pensyarah paling skillful ke hape tah istilahnya oleh student votes. Hihihi. Kelakar pulak dengar ada anugerah cenggitu. Penyampaian hadiahnya pada hari penyampaian anugerah dekan, tah bile tah tak ingat.

Kedua-dua paper abang accepted untuk presentation pada November nih. Satu kat KL, satu lagi kat Penang. Tarikhnya berturutan lak tu. Memang straight ler dari KL ke Penang tuh nanti. Aku? Harus ler nak mengekor hehehe. So, cuti raya kasik cut sket untuk ambik cuti tuh nanti. Seminggu? Mintak2 ler belum time exam. Amin…

Dua hari ni, setiap petang, balik keje, aku terus mandi, solat, kunci jam kul 6.30pm, dan terus memotong kain. Isnin aku berjaya memotong 3 pasang. Semalam, 4 pasang. Harini, ada 3 lagi. Purata sepasang 45 minit. Kalau kain jenis melekat, 30 minit dah siap. Jahitnya biler? Erm... minggu depan lah. Yang aritu pun abang lum anto jahit tepi lagi. So, jumlah keseluruhan, 12 pasang. Yeay! Padan muka aku, sape suh ambik order banyak2. Tapi yang bestnyer, dengan upah tu, aku takyah kuar duit sendiri beli baju raya. Yeay lagi sekali!

Konvo abang 2hb September nih. Surat sampai Semenchu last week. Memula suh abah pos jek ke BP. Sekali abah tengok Ulin balik, suh Ulin bawakkan je arinih. Ulin nak lepak umah ke weekend nih? Uwaaa tak besh nyer…

INSEP sedang berjalan. Sedang elok je abang masuk kerja, memang students tengah buat projek. Abang kena ajo part praktikal je. Tu tak masuk lecture biasa yang dah diganti selama 2 bulan tuh. Dah nak bersalin kot kawan yang pengganti tuh. Sedang elok lagi timing nyer. Tapi INSEP tu lain kira, MOF yang bayo. Memang patut la, keje lebih, bayo pon lebey lah. Aku, sukerrrrrr je. Rezeki jangan ditolak.

Cakap pasal rezeki, aku nak komen sikit pasal komen orang terhadap aku. Seperti sedia maklum, kami dah kawin hampir 3 tahun. Biasalah, mesti ada soalan wajib tanya atau FAQ, bile lagi? Dah ada ke? Dah berisi? Merancang ker? Yang tak leh tahan tuh, soalan nih, memang takmo ke? Wah wah wah. Cepu emas gitu kan? Bertanya tanpa memikir risiko2 tekanan emosi gitu. Aku? Tertekan? Tertekan ngan soalan adalah, bukan tertekan sebab takde lagi tau.

Cakap ler aku takde naluri keibuan ker hape ke, yang pasti aku takde ler tertekan pun? Sunyi? Erm... sunyi tu cemana? Kekosongan? Erk... tak tau lah. Aku rasa derang je yang rasa cenggitu. Aku ok jek? Cuba ikhtiar? Erm... mesti ke? Kena gi ke? Mungkin lum sampai seru aku sampai tahap teringin giler cam teringin makan char kuey tiow kot? Setakat nih, aku happy dengan apa yang ada. Happy dengan kehidupan sekarang. Abang? Erm... dalam hati tak tau lah kan. Tapi dia takde la paksa2 gi berurut ke, makan obat ke, jumpa doktor ke. Tapi aku ada la ambik inisiatif buat check up, ambik darah 2, 3 kali. Keputusannya tak tau lah lagi sebab jumpa doktor pon lum lagi, awal bulan depan kot. Tu pun salah satu ikhtiar gak, cuma aku rasa cam aku buat tu pun untuk memuaskan hati orang2 yang suh aku berikhtiar jek? Teruk kan aku nih?

Ada yang cakap, cuba lah berubat kampung, sementara nak tunggu appointment ngan doktor tu. Aku? Buat2 tak dengar jek. No, aku bukan ler tak percaya kekdah tradisional ke hape. Maybe sebab masa sekolah dulu aku masuk science stream, maka aku lebih percayakan sains. Erk, ye ke? Takde lah. Aku memang nak cuba kekdah perubatan saintifik dulu. Takmo lah tergesa wat serentak. Karang doktor nak buat report, tak tau kekdah mana yang sebenarnya berjaya. Saje bagi doktor tu senang keje. Kikiki percaya je lah kata ku ini. Anyway, ibuk2 sekelian, dengan penjelasan ini, tak perlu ler lagi ibuk2 menyoal aku dengan soalan cepu emas sedemikian lagi. Tak payah lah sudah gaharu cendana pula, sudah tahu bertanya pula. Nampak aku sihat segar bugar, perut kempis dan langsing, tau2 je lah. Kalau ada, pandai ler aku buat press conference nanti. Buat aku fobia nak balik kampung jek. Elok2 aku rajin balik sebulan sekali, jadik setahun 3, 4 kali jek. Confirm takde sorang pon
yang bertanya tu, baca blog nih. Lantak ler. Anyway, daripada tanya aku, baik gi tanya CT Nurhaliza ker... Dia pon dah setahun kawin kan? CT merancang ker? Erk... ni bukan soalan aku.

Rezeki kan ada macam2 bentuk. Anak tu rezeki. Duit tu rezeki. Kereta tu rezeki. Rumah tu rezeki. Rezeki aku dalam bentuk lain dari rezeki orang lain. So.... why matters?

Monday, 20 August 2007

SHOPPING SKET....

Minggu lepas terasa pendek. Hari Rabu, abang datang Mersing naik bas. Dari Parit Raja naik bas lompat. Kendian naik bas ekspres S&S. Untuk rekod, bas tu ada kul 10.30am ngan 3.30pm je tiap ari. Bas dari KL, singgah Kluang. Macam bas Kota gak la, biasa singgah Kluang ambik orang gi KL. Bile ek kali terakhir aku naik bas KL-Kota? Erm... sejak grad dah takde kot.

Abang sampai betul2 waktu aku abis kerja. So, lepas punch, aku terus jemput abang kat bus express stand (ada ke?) kat tepi pantai tuh. Erm.... masa rombongan gi Air Papan form 3 dulu, kitorang singgah sini gak sebelum balik. Tapi masa tu lum couple lagi hek hek. Kendian kitorang gi Giant kecik sebelum ke rumah abang Epet. Beli longan gak seploh hengget. Nape longan kat sini kecik ek? Aritu beli kat BP beso2 belaka.

Esoknya abang hantar gi keje. Terhad sikit pergerakan aku. Tapi oleh sebab ada training, makan sponsored, tumpang2 member je lah. Kalau makan sendiri2, maunya aku tak naik cafe tuh. Balik keje, terus gi rumah mak long. Memang abang Epet pun nak ke sana. Hehehe nak harap aku gi sensorang, entah bile gaknya. Balik sebelum Maghrib.

Esoknya lagi, abang hantar lagi. Sama je lah rutin aku 2 hari tu. Petang, lepas solat, tunggu abang jemput. Lambat pulak. Sempat isi minyak plak. Kul 5.15pm, kami bergerak ke BP. Kali ni lalu Jemaluang. Bagusnya lalu sini, 30 minit dah sampai. Kalau lalu Nitar 45 minit. Cuma keadaan fizikal jalan je lah yang kureng. Tapi kalo hala ke Kluang, jalannya ok sket banding hala ke Mersing.

Lebih kurang kul 7pm, kami pon sampai. Oleh sebab kak Ani dah bekal kan lauk sambal udang, aku masak nasik jek. Esok pepagi abang gi beli lauk. Udang (again?). Tengah masak2, Ulin lak datang. Ler... datang takmo cakap. Dah aku masak sikit jek. Takleh la nak makan bebanyak. Huh! Nak kena budak nih! Petang, aku keje memotong kain je sampai malam. Tapi Cuma 5 pasang je sempat dipotong. Sungguh tak produktif kan? Petang tu sambil2 tengok badminton semi final. Buat sakit perut aku je tengok game cenggitu. Tapi hampa keciwa, takde masuk final pon. Bagus gak, bleh jenjalan esok. Hehehe.

Esok pagi, time anto Ulin, abang beli sarapan. Gemuk ar aku cenggini, malas masak! Pas sarap, siap2, kami kuar ke BP. Pergi tu tanpa matlamat apa2 pon. Pergi je, sampai sana tau lah nak belanja apa. Memula gi Summit. Kononnya abang nak beli jeans. Ceh! Akhirnya aku yang membeli jeans. Kendian gi Nagoya, beli pengikat langsir. Ngan kain satin nak top up kepala langsir. Memula ingat nak masuk K-box, sekali tengok rate weekend nya tak berbaloi laks. Lain kali lah. Lenkali pegi b4 kul 2pm, murah sikit. Gian lak dah lama tak melalak. Kali terakhir masa team building arituh. Tak lah lama sangat. Hehehe. Kendian jenjalan gi One Stop, nak beli bendera, terbeli dulang ngan bakul. Masuk kedai tengok beg, terbeli baju. Boleh? Pastu dah tak mo masuk kedai mana2 lagi dah. Nahi nahi!

Akhir sekali masuk The St*re beli barang dapur sket. Dah lama rasanya tak beli barang dapur nih. Mana taknya, duk umah pun sekejap2, tak luak pon. Selesai kat Summit, kami bergerak ke K4 pulak. Tapi tak masuk K4 pun. Masuk Prim* Moda jek. Pusing punya pusing, akhirnya kami keluar dengan 4 pasang kain. Yeay! Dah ada baju raya lah ni kiranya. Suka! Bile lah nak jahitnya tuh. Setakat nih dah kumpul 7 pasang. Tu pun rasa tak puas lagi. Boros? Takde la... aku beli yang doploh hengget sepasang jek. Nak berapa pasang da... Ala, aku beli baju bukan selalu. Baju raya sekejap jek, pastu jadik baju keje. Eh, bukan masa nak start keje aritu aku dah buat 4 pasang ke? Ekekek.

Pas tu konon nak makan beriani Super, sekalinya tutup pulak kedainya sebab derang buat katering. Cuti sekolah kan... So, balik makan kat mamak je lah. Beli longan lagi. Beso2. Sambil tengok badminton final, Lin Dan menewaskan Sony. Tak suka Lin Dan, tapi sebab Sony dah kalahkan Malaysian, sokong Lin Dan lah. Kata Taufik, Lin Dan nih kerek sikit orangnya. Memang pon. Muka takde ekspresi. Suka2 aku je ngata orang. Hihihi.

Sampai rumah dah kul 5pm lebih. Malam tido awal. Kul 11pm awal tak? Boleh lah... Bangun kul 5am, bertolak kul 6am. Sampai simpang Nitar dah 7.15am. Kalo masuk Nitar confirm mencecet aku nak kejo punch card. So, aku terus ke Jemaluang. Takpe lah jalan mencabar sket, janji sampai awal. Punch kul 7.45am. Ini sudah bagus! Kul 10am, ikut derang gi site survey. Sempat lah masuk T*nas Manja ngan lunch sekali. Tengahari dah takyah makan lagi, bleh tido. Tapi hari ni taklah ngantuk sangat macam last week. Sekarang pun masih segar lagi.

Wednesday, 15 August 2007

PRE-OCCUPIED

Minggu lepas aku tersangat la asyik (preoccupied ek?) menjahit langsir rumah sewa baruku. Asal ada masa terluang jek, aku mengadap mesin tu. Sampai ada satu hari tu, malam2 kul 10pm pon aku menjahit, Memula mesin tu berbuyik nyaring ya ampun. Lelama dia slow jek. Ok lah, aku dah tanya jiran bawah umah, dia kata takde dengar eʼapa pon. Memula aku tanya dia, ada bunyik bising tak malam tadik? Dia dah saspen je, ingat ada ʼgangguanʼ ke hape. Ropanya bunyik bising mesin jahit jek. So, lega lah, tak ganggu jiran2. Housemate pon tak cakap apa. Kalau dia cakap pon, aku dah beritau eʼaawal, aku tengah menjahit. Hopefully dia paham ler sebab pasni aku nak menjahit baju laks. Hua!!! Nak nangis rasanya. Setakat nih ada 8 pasang nak kena jahit. Baju aku nak pakai konvo abang pon lum potong lagi. Huargh!!! Tolong! Gaya macam malam raya lak, dah tak sempat nak jahit. Padahal puasa pon belum. Masaelahnya yang menempah tu ada yang nak pakai sebelum raya. Camno?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Opsss! Ini rumah kuarters kat Mersing

Hari Jumaat, aku balik BP cam biasa. Derang ajak gi lawatan ke PC Fair JB esok tu. Siap ugut tak nak terampil kan aku sebab lawatan tu salah satu dalam silibus SKM, kena wat report lagik. Ah! Persetankan semua tuh. Chewah! Yang penting aku ada tanggungjawab kepada suami ku itu. Sian dia, makan pakai tak terurus. Hihihi macam bagus je. Padahal baju yang aku bawak balik tu pun dia yang tolong masukkan dalam mesin. Hihihi. Thank you abang...

Sampai kul 7.10pm. Lepas Maghrib, gi kuar makan kat kompleks. Hehehe ingat Shah Alam je ada kompleks, Parit Raja pon ada. Tapi yang ni kompleks niaga, tempat makan2 dan ada kedai jahit dan macam2 lah. Malam tu jugak memasang langsir baru. Semangat tul. Tu pon singkat sikit, kurang 2 inci kat bawah. Tapi bleh kasik labuh kalau nak sebab aku lipat bawah tu dekat 5 inci. Tapi buat masa ni aku tengok ok jek, tak lah tergantung ke hape. Tapi day curtain tak siap lagi time tuh. Ok lah, kalau ikut mata aku, memang cantik ler. Sape lagi nak puji kan...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Ini ler langsir yang aku kerjakan tuh

Esok pepagi, abang dah gi ADTE* Batu Pahat, ada kursus solat anjuran kawan Bukit Perdana. Lawyer cum businessman. Oleh sebab bayarannya RM80 seorang, aku suh abang gi sorang. Balik nanti abang ajar lah ayang pulak ek? Free je kan? Memang tu pun tugas seorang suami kan? Hehehe ayat alasan takmo gi. Pepagi cenggitu, aku baru nak rilex hujung minggu. Lagi pun nak kemas pinggan mangkuk dalam kabinet baru. Yeay!

Lepas abang pegi, aku pun siap2, nak gi pos kain. Sebelum sampai pejabat pos tu, aku singgah kedai jap, nak beli lauk. Maka aku singgah Rahim Segar dan beli udang yang besar dan murah! Beli kailan ngan bebawang sekali. Lada kering pun kena beli yang baru sebab aritu aku beli, terus tak duk rumah (baca:tak masak). Dah rasa pahit kata mak.

Pas pos kain, aku terus balik. Bermula lah kerja menyusun gelas2 dan cawan2 ke dalam almari tuh. Rimas aku tengok kotak2 tu dalam stor. Dah duk dalam lemari baru lapang pandangan ku. Banyak gak set cawan ngan gelas aku. Tu pun aku ada kuarkan sikit time open house tahun lepas. Tak masuk yang aku dah sedekah kan tu. Eh, best lak mengingatkan open house tahun lepas. Tahun nih nak buat lagi lah, kalau sempat. Kena mintak cuti Jumaat ngan Isnin tu kalau nak buat weekend. Bukan jemput kawan aku pon. Kawan abang je pon. Tak tau ler kalau kawan2 aku nak datang ker. Mana aku ada kawan kat BP tuh? Kawan blogger ada lah. Hehehe tu pun tak pernah jumpa. Tapi kalau nak tau, aku bukan geti masak pon. Main hantam je. Tu pun berani bagi orang makan. Hihihi. Apa rasa tah kan? Yang penting niat kan? Hihihi puasa pon lum dah cite raya laks.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Kabinet ni ler. Aku kenan yang 6 kaki nyer, simetri design nyer. Aku suka benda yang simetri. Tapi ruang lak tak muat, terpaksa beli yang 5 kakinyer jek

Siap kemas kat dapur, aku sapu, mop segala, dah pukul 3pm. Hah! Makan pun tidak, hape pon tidak, pre occupied sangat. Hehe mimpi apa aku terpengaruh ngan iklan yang dah lama nih?

Siap semua, akupon melepak depan tv tengok ulangan FFM20, sambil kopek udang. Puas ati tul dapat udang beso2 camnih. Tapi tak lah sama ngan udang yang abang Epet tangkap kat laut tuh. Lagi besooo...

Tetiba ada orang ketuk pintu. Aiyok? Aku tak mangga pagar ke? Pagi tadik ada orang datang gak, nak betulkan tombol pintu toilet. Tapi aku tak kasik masuk, dia pon balik. Bulan depan baru dia leh datang lagi. Ropanya In datang ngan Ila. Dia panjat pagar. Ooo baru ingat, abang cakap In nak datang urusan motor yang accident tuh. Al-maklum ler, motor tu pon nama In.

Petang tu jugak aku masak udang sambal. Nyum nyum sedapnya. Elok ler sangat, aku pon beli udang tu dekat sekilo. Bleh terus perabis. Dekat kul 7pm baru abang abis kursus tuh. Kul 8 baru abang sampai. Sempat Maghrib kat masjid dulu tu. Pas abang mandi, kami pun makan. Memang best sebab dah lama tak makan masakan ku. Lebih tepat lagi dah lama tak makan udang. Kafe kat sini asik masak ayam jek. Ikan pun jarang ada. Kalau ada pon ikan kembung beso tapak kaki bayi umur 1 ari. Malam tu aku sambung jahit day curtain lak. Yang nih elok rap-rap je panjang dia. So, dah tau lah, lain kali jahit panjang dia 110 inci, bukan 108 inci, okeh?

Esok pepagi dah siap2 nak gi bandar. Mula ingat, mana ada bank bukak ari Ahad kan? Ropanya Amb*nk bukak ari ni, Sabtu dia off. Sebelum tu kami kuar sarap dulu kat kompleks lagi. Kata abang kat situ lontong paling fofular kat sini. Boleh la. Dia ada macam2 lauk. Aku makan yang campur punya. Ada hati, limpa, sotong, daging rendang (sedap!). Tapi sedap lagi lontong kat simpang rantai tuh.

Sampai kat bank, ya ampun!!! Ramainya mat bang dan yang sewaktu dengannya. Derang baru gaji kot. Berduyun2 duk kat koridor tu macam mat bang. Eh, memang mat bang pon kan? Hehehe. Huhahuha, takleh settle pon, Membazir je In datang. Huh! Pastu singgah kedai barang plastik kat sebelah tu. Masa baru2 kawin dulu, aku gi sini lah beli barang dapur; lesung, tudung saji, tapis pinggan, bakul kain, tong air dan macam2 lagi lah. Kali ni beli baldi, gayung dll.

Pastu singgah Cosplus (ek? ke tak ingat nama dia, tapi kedai aksessori kete la) survey cermin reverse ngan kangaroo bar. Takde lak cermin tu kaler hijau. Kalau nak kena sembur dan harga nya jadik double. Gilo ko opo? Kangaroo bar lak dia kata tak sesuai kalau pasang kat AH baru sebab AH dah ada skirting. Tak cantik kalau letak bar tuh. Masaelahnya bukan cantik ke tak cantik. Masaelah nya nak melindungi skirt tu dari disagat divider atau eʼapa lah. Nampak gayanya aku kena berhati2 extra di jalan raya. Opsss kat jalan raya tak bahaya sangat. Yang bahaya kat parking lot kuarters nih. Banyak sangat dividernya. Huargh!!!. Ada tak cermin depan lak cam kat bas tu? Boleh nampak depan pulak.

Pastu gi Brothers pulak. Pun takde benda yang di carik. Takde jual ke benda tuh? Aku nak sun screen untuk cermin depan AH yang macam kancil aku punya tu. Ramai yang cemburu dengan screen aku tuh tau. Screen tu materialnya cam payung color silver. Sangat melindungi cermin dan dalaman kete anda dari terik mentari.

Pas gagal mendapat apa yang dicari, kami pon pergi BP Mall. Ada promo Pengguna Bijak. Dapat T-shirt. Ada Fara Wahida, nyanyi dangdut lagi! Pas shopping barang sket, kami makan P. Kenyang sungguh. Pas makan, balik. Sampai umah dah dekat kul 4pm. Oh ya, aku tak balik Mersing petang tu. Balik esok pepagi. Lepas Maghrib, Ila n In balik. Kami kuar makan lagi. Ikut kan perut aku masih full, tapi abang lak lapo. Pas makan, sempat aku menyiapkan langsir. Kul 12 gak aku tido. Esok pepagi nak bangun kul 5 tuh.


Kul 5.35 aku dah bergerak dari rumah. Alhmdulillah, tak banyak kenderaan. Cuma jalan agak berkabus. Dah le fog lamp pun aku tak geti nka on kan. Aritu baca manual, tapi abaikan je, konon tak guna lah lampu tu. Siap kena pasang high beam lagi. Klao tak memang tak nampak jalan. Sampai ILP baru kul 7.20am. Office pun tak bukak lagi. Tunggu jap kat luar sebab aku takde access card. Pas punch, balik umah jap, anto barang, kendian sempat tengok TV lagi. Tepat kul 8am baru aku menapak ke bengkel. Ngantukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Office ku di bengkel telekomunikasi

Wednesday, 8 August 2007

TIADA

Minggu lepas, selepas exam, aku mula tune untuk start buat SKM. Pengajar tu kata, takyah buat amali, buat test ngan exam je nanti. Ngan buat report. Kelmarin, aku mintak kertas assignment untuk dibuat supaya aku boleh penuhkan portfolio aku nanti. Dah siap, tinggal nak hantar jek. Dan dia tanda.

Hujung minggu lepas, aktiviti agak padat. Still, mengemas rumah. Sabtu pagi pagi lagi, kami dah ke bandar, hantar servis kete baru 1000km. Mujur ada voucher. Appointment pukul 9am, tapi pukul 1 baru siap. Tu pun puas lah kami mengukur BP Mall tu. Juga sempat beli kabinet dapur. Aik? Kami berjalan kaki ke kedai perabot di depan Projet, sebelah Al-Ikhsan. Masa tengah jalan tu, sempat lah bernostalgia, terasa macam jenjalan kat KL zaman bercinta dulu lak. Berlari-lari melintas jalan. Hihihi puas dah berdating dulu. Naik bas dari Bangkok Bank ke Lot 10. Jalan kaki dari bus stand Klang ke Sogo tu dah biasa sangat dah. Dulu mana ada lagi LRT. Time zaman LRT, kami dah duk Shah Alam. Pernah sekali kami pergi KL naik bas 222, tinggalkan motor kat umah kawan kat seksyen 2. Sebabnya, aku teringin naik bas tu sebab dah lama asik naik motor jek. Motor yang abang eksiden arituh lah, motor mana lagi. Banyak jasa motor tu. Selalu hantar aku g kelas kat INTE*MA Resort, kat stadium. Sebenarnya patut lebih berterima kasih pada jasa abang yang membawak motor tu. Bukan motor tu bleh jalan sendiri kan? Time kasih abang! ( Walau pun abang selalu lupa nak anto ayang gi kelas, sebalik nya pegi Alam Sentral main boling) Eh, apa aku merepek bernostalgia lak nih?

Balik ke hari Sabtu lepas. Lepas kete siap, kami gi makan. Sekali lagi makan beriani super. Kolesterol kolesterol. Abis, abang cakap, kalau nak makan apa2, cakap jek. Tak macam dulu lagi. Nak makan yang best2, kena kira bajet dulu. Tak lah mahal sangat macam makan kat TCRS tuh. Daripada makan situ, baik makan kat P. Lagi sedap dan mengenyangkan, siap bleh tapau2 lagi dengan harga yang sama. Oh, kami kalau nak makan kat fast food restaurant, cukup menyebut pangkal huruf je, dah faham dah. Contoh, macam P, M, K, S. Oh, S tu bukan Sushi, tapi Sup Sitam! Bukan fast food tapi kira makan luar ler tu.

Lepas makan, kami gi card sale di TS Jalan Rogayah. Ramai giler. Dan banyak barang yang nak dibeli dah habis. Tu lah! Lambat lagi. Sebelum balik, singgah kedai benang, beli alat jahitan. Eh, terbalik. Kedai alat jahitan, beli benang. Balik, tengah solat, tuan-puan rumah datang ngan tukang ukur rel. Aku sempat ngintai, tak nampak lak feremfuan itu. Nampak laki dia je. Berjambang. Aku siap solat, dia pun dah balik. Bagus. Malas aku nak jumpa. Impression terhadap dia dan reputasi dia dah zero.

Kemudian, tido. Ya, tido. Penat betul berjalan dari pagi. Lepas Isyak, kuar makan kat kedai berhampiran. Boleh lah tahan. Balik tu mula menjahit. Oh, lupa, hari Jumaat malam tu aku dah potong langsir. Balik malam tu tak kuar makan sebab aku dah tapau banyak sempena meraikan perpisahan staf. Roti jala dan mihun singapore. TV masih lum ada estero channel. Maka, aku menjahit, abang tengok LOTR. Untuk kali ke berapa tah.
Ahad pagi kemas rumah jek. Petang, balik Mersing, terus ke rumah abang Epet. Nak isi minyak, stesen minyak pun kontang macam tangki kete ku jua. Esok pagi nak isi, lori tangki minyak masih lum sampai. Semalam petang, terpaksa gi bandar semata-mata nak isi minyak. Huh!

Lanjutan dari kisah makcik ’gersang’ itu. Semalam abang bagi SMS mengatakan ketidak selesaan aku terhadap panggilan dan SMS nya tak kira masa itu. Sebelum itu, banyak call dan SMS dia tak berjawab oleh abang. Merajuk ke? Dah mula keje ke? Gi mana? Hello! Akupun tak busy body cenggitu ngan suamiku itu. Sukati lah dia nak gi mana kan? Dah tentu lah banyak keje kalau bekerja. Bukan cam suami akak. Tau lah laki dia tak keje, dan dia takleh nak tanya semua tu (soalan sedemikian) kat laki dia. So, what? Nak tanya2 suami orang pulak? Jaga tepi kain sendiri sudah lah makcik... Hehehe Jahat tak aku, nak panggil dia makcik. Hehehe. Biar dia terasa tua sket.

Selepas itu, dah takde dah dia call dan SMS. Kata abang. Kalau ada pun, mesti abang dah delete, tak kasi aku baca. Kalo aku baca, harus macam2 spekulasi yang aku buat. Kalau suh aku yang sound, nak aje aku cakap gini,

” Tuan rumah lama saya baru je meninggal tiba-tiba. Dan isteri dia maintain jek, takde pun call2 atau SMS suami saya mintak simpati. Laki akak tu masih idup sihat walafiat lagi, jaga la bebaik. Takyah nak mengadu domba pada suami orang kalau tak dapat...”

”Huh! Brutal nya isteri ku,” kata abang.

Thursday, 2 August 2007

MISTERI DAN MACAM-MACAM LAGI

Pertamanya nak memaklumkan bahawa sesiapa yang bagi komen tu, sila rujuk komen haloscan untuk baca respon dari saya sebab blogger kena blog sekali ngan komen blogger sekali. Harap maklum.

Lega rasanya bila dah selesai exam. Punya lah lama tak ambik exam. Selalu jaga exam je. Ni kena rasa debaran cam dolu2 lagi. Memang keje gomen banyak exam la kan...

Ari Selasa, aku bertolak dari sini kul 11.45am. Lepas punch, aku terus berderas balik cau cin cau. Sampai umah lebih kurang kul 2pm, abang lum sampai. Aku ada kunci mangga pagar je lak tu. Tak lama abang pun balik. Abang gi hospital wat fisioterapi ngan buat macam2 urusan bank lah.

Lepas solat semua, kami pun bertolak, lebih kurang kul 3pm gitu lah. Gi makan dulu kat Beriani Super. Yummy! Sedap nya. Rasanya antara 3 kedai yang aku try, (Md Shah, Power ngan Super) Super ni yang paling kena ngan tekak aku. Yang lain sedap tapi ni yang superb la. Harga dia pun tengah2 antara 3 tuh. Tengah makan, jumpa kawan2 abang makan kat situ. Kawan Bukit Perdana ngan kawan UTHM. Dapat jemputan kawin lagi 19hb ni. Best2. Kawan UTHM tu kawan abang masa buat master tapi dia Mechy. Mesti geng husband Kak Ajzie.

Masa kami nak kuar kedai tu, kawan ni siap leh tanya abang, bile majlis? Erk... Selalu gak dapat soalan cepu emas cenggini. Abis, orang tengok abang macam budak2 jek.

Pas tu gi singgah Poslaju jap, pos kain. Kendian kami terus jalan lalu Tongkang Pecah-Pagoh. Kuar tol Pagoh, berenti solat kat R&R Seremban. Sebelum singgah tu tuan rumah call, mengingatkan suh solat. Dalam hati, bagus nyer... Tapi,... (aku cite nanti)

Lepas solat, kaki abang sakit lak. Mana taknya, dah lama tak bengkok kaki. Konon nak rilex la bawak kete auto kan. Dah aku yang kena sambung drive. Tapi tak jauh dah. Masuk tol Nilai, memula nak ambik Ngah, sekali dia tak abis keje lagi. Terus gi Nilai 3 sebelum sampai umah Ngah.

Sempat masuk 2-3 kedai je, dah kul 7.30pm. Postponed la pembelian. Sampai2 je, terus solat dan mandi. Tak lama Ngah balik. Pastu kami kuar makan. Pegi Kajang sebab kak Ngah lum balik keje lagi. Closing arinih, banyak lah keje...

Kami makan kat Restoran Malee Seafood. Order set RM76 untuk 7 orang. Macam2 ada. Siakap sweet sour, kerabu mangga, kailan, daging merah, tomyam dll termasuk satu menu yang tak tau namanya tapi sedap banget! Sangat berbaloi dan boleh makan untuk 10 orang sebenonya. Balik terus tido.

Eh, sebelum tido. Masa abang tengah mandi, dapat SMS dari tuan (puan sebenarnya) rumah. SMS kepada henfon abang ler. Dia takde nombor aku. SMS itu telah membawa masalah kepada aku dan most probably kami dan menyebabkan aku diselubungi misteri. Ngeri pun ada.
Ok, gini lebih kurang bunyi SMS nya:

”hirul, bila saya memerlukan *** dia tak beri, pegang tak boleh, peluk tak boleh, apa lah nasib saya hirul”

Dan apa yang mampu aku buat? Aku terus berlari mengetuk pintu bilik air.

Abang!!! Apa ni???

Selesai mandi, aku pun tanya abang, apa sebenarnya. Mengikut cite abang yang aku faham dan tafsirkan:

Sejak pindah 2-3 hari ni, akak tak sedo diri tu selalu call abang. Dia cite masalah rumah tangga dia. Husband dia ada gelfren, pastu cam kena guna2. Dah berubat bagai, tapi masih gitu. Nak kata dia nak kawin ngan pempuan tu pun, tak jugak. Masaelahnya, yang dia pegi cite kat laki aku tu apa kejadahnya??? Dah takde ke pempuan ke, sedara mara ke, kakak ke, jiran sebelah rumah ke?

Ok, kenapa dia luahkan pada abang? Dia cakap, dia tengok abang ni jenis baik, berilmu. Kepala hotak dia! FYI, akak ni laki bini jenis pakai tudung labuh pakai kopiah. Bila abang tak balas SMS, dia call. Gilo ko opo pempuan nih? Psycho giler...

Persoalannya ialah, apa haarus kami buat? Dah lah baru pindah umah dia, takkan nak pindah lagik??? Huargh!!!

Dah malam sikt, dia bagi SMS lagi, lebih kurang gini:

”maaf hirul sebab bagitau macam ni. tapi dah marah sangat hati ni.”

Eee loya tekak aku mengingatkan.

Esoknya, aku bangun kul 6.15am. Siap2 segala, kul 7am dah bertolak. Awalnya... awal sebab dah janji ngan Kak Sya kul 8am. Yeay! Aku order chicken pie ngan fruit tart ngan Kak Sya. Dah lama teringin nak cuba, akhirnya dapat gak. Memula ingat nak lalu dalam je. Sekali masa nak belok ke Bangi tu, banyak lak kete belok ke sana, jadi kami belok kiri, ke tol Bukit Mahkota. Kuar tol Bangi, terus ke Serdang. Berenti kat BHP depan Minlon. Tak lama Kak Sya pun sampai. Huhahuha (pendek je huha sebab sekejap je jumpa tu) kami pun terus ke bangunan Sapura. Sampai situ baru kul 8.30am. Awal bebeno. Sempat makan chicken pie itu. Nyum nyum...

Pastu aku pun pegi exam. Gedebuk gedebak, aku kuar awal gak la, kul 11.45am. Patut 12.30pm. Pastu terus gi Putrajaya, anto kain kat Yayasan Kepimpinan Perdana. Maka, harini aku jumpa 2 orang baru (tak termasuk ramai orang dalam dewan exam la). Dan kedua-duanya mengucapkan ayat yang sama iaitu

”Oh, kecik je orangnya”

Sebenonya aku dah lama musykil.Tapi sejak dari kursus team building, kursus SLDN semua cakap aku paling kecik sekali dalam group tu. Padahal aku tengok ada sorang tu lagi kecik dan kurus. Aku selalu sambil jalan tu, tengok bawah, memang lah rasa dekat je kaki tu. Tapi, takkan lah kecik sangat. Hmmm sukati lah...

Ok, lepas anto kain tu, kami terus ke Nilai lalu KLIA. Dah lama tak lalu situ, abang pun ingat2 lupa. Terus pegi Nilai Square. Masuk 2 kedai je. Kedai pertama tu memang baaaaanyak day curtain yang ikut spec aku. So, kami gi carik night curtain dulu. Gi kedai lagi satu. Huhahuha, kami pun beli night curtain yang cantikkk (bagi aku lah) dengan konsep English style colour purple. Cite punya cite, rupanya kedai tu cawangan dari Batu Pahat, depan The Store Rogayah, sebelah kedai kek hujung tu. La… lain kali dia suh gi kedai kat BP mintak diskaun ngan abang dia kat sana, tunjuk kad dia. Menurut cite dia, harga kedai dia memang murah. Kalau orang datang tanya, selalunya mesti datang betul2 nak beli sebab harga dia leh turun banyak sangat sebab kedai tu abang dia punya. Kalau kedai lain selalunya supervisor yang jaga, so harga tauke beso dah tetapkan. Supervisor tu ikut je. Kata dia... Kedai tu pun baru bukak 2 bulan. Before, dia ada kedai kat Semerah, tapi
dah terbakar. Bagi aku cantik la langsir tu. Tunggu dah siap pasang nanti baru aku ambik gambonye ek. Kendian patah balik kedai pertama untuk beli day curtain. Suka!

Pastu kami pun balik. Kuar tol Nilai, masuk tol Yong Peng. Singgah solat kat R&R Seremban. Lalu Parit Yaani-Seri Bengkal. Dekat jek lalu situ. Lain kali boleh la lalu situ jek. Sampai rumah dekat2 kul 6pm gitu. Lepak2 kejap, kendian aku sapu dan mop lagi seround. Lepas maghrib pergi ambik baju abang. Baju konvo dan baju raya! Very the advance. Saje aku suh buat awal2, takyah pikir tak siap lak nanti. Kebetulan kainnya dah ada. Itulah kain pasang terakhir hasil dari hadiah kawin kami. Ingat tahun depan dah takyah buat sepasang, buat baju je, sekali aritu Kak Jamilah kasik lagi sepasang. Buat baju raya tahun depan le jawabnya.

Pastu gi kedai henfon. Entah kenapa, baru beli henfon ari Sabtu, dah takleh dengar guna earpiece. Rupanya ada trick sket. Ok je benonya. Kebetulan ada kedai makan lak dekat kedai henfon tu, terus singgah makan situ. Aku makan mi goreng, abang kuetiaw goreng. Boleh tahan, sedap. Ni kedai makan Parit Raja pertama yang kami pergi malam2. Pasni memang selalu lah. At least setiap Jumaat, hari aku balik. Tak larat ar nak masak...

Balik makan dah kul 10 lebih. Selongkar2 stor, carik pemijak mesin jahit, tak jumpa pon. Camne nak mula jahit nih? Weekend ni lah carik lagi. Plan nak potong je dulu. Langsir pulak nak jahit sliding door ngan tingkap bilik kami dulu je. Yang lain boleh pakai yang lama dulu. Raya sok boleh lah tukar yang baru.

Pagi tadik, bangun kul 5am, sahur chicken pie Kak Sya pulak. Kul 6.10am aku pun gerak. Kalau ikut biasa/logik memang tak sempat sampai sebelum kul 8. Tapi aku berjaya sampai dan punch tepat jam 8am! Bravo!!!

Opsss! Cite puan rumah ku itu tidak tamat di situ. Masa abang tunggu aku exam, dia SMS dengan menggunakan kata ganti nama ”SAYANG” kat suami ku itu. Memang gilo meroyan la pempuan nih. Kemudian masa kami on the way ke Nilai, dia tefon berkali2, akhirnya abang angkat dan dia memanggil suami ku itu ”SAYANG” juga!!! Memang dah buang tebiat agaknya!!! Tolong!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bantuan khidmat nasihat sangat dialu-alukan!!!



____________________________________________________________________________________