BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 25 July 2006

Sambung lagik.

Selain tu, keje kitorang kat ladang ialah bakar buah sawit. Sedap tau. Lepas makan tu, gigi, mulut, sumer kale oren. Baru betul, apa kau rasa? Oren? Eh, ini bukan keje. Aktiviti sampingan. Selain ladang kelapa sawit, abah juga ada kebun sayur. Sebenarnya tanah tu asalnya tanah rezab, kira macam tanah lebih la, kat tepi jalan. Sekali, masa nak masuk letrik kat kawasan ni, TNB beli la tanah tu untuk pasang tower pencawang. Ala… yang pernah tumbang tu… Tapi, walaupun tanah tu da dijual, kitorang dapat la bercucuk tanam kat tanah tu lagi. Kat kebun abah ni, ada kolam ikan. Mulanya dulu abah bela ikan. Ntah camane ble tak menjadik plak. Eh, abah ada lagi satu kolam ikan kat belakang paya dekat umah. Aku ingat lagi, lepas je bajak korek kolam tu, malamnya aku ikut abah, naik motor, ngan cahaya lampu motor, abah bukak laluan air dari paya untuk mengalir dalam kolam. Pastu, abah lepaskan ikan keli ngan haruan. Aku memang suka makan ikan air tawar ni. Yummmmy.

Kolam kat kebun tu pulak ada 2 kot? Aku tak ingat la. Tapi aku sentiasa menjauhi kolam tu. Takut lemas. Kat kebun tu, abah tanam pokok lada, jagung, pisang, koko, kopi dan lain2 sayur lah. Aku ada berposing kat kebun nih. Ada lagi kot gambar tu. Paya pun ada gak kat kebun tu. Best nya mandi paya…Ada gak yang tanam kopi besar2an. Abah tanam sikit je. Bila da masak tu, kitorang petik la reramai, pastu pecahkan dan jemur. Dah tu, jual kat Wak Mail depan rumah. Dia ni kira buyer la. Sekarang ni jadi buyer besi buruk plak. Hihihi. Jangan tangkap dia plak. Koko pulak tak jual. Makan sendiri je. Bukan bijinya, isi buahnya. Pun sedap gak. Selain tu, lada, pisang pun kitorang jual. Kekadang, lepas kutip lada, aku gi umah cikgu Jamidah (cikgu tadika aku), jual kat dia. Kekadang dapat singgit, kekadang 50 sen. Cukup la buat belanja sekolah seminggu.

Kekadang tu, kitorang bukak meja depan rumah, jual pisang ngan lada. Jual rambutan pun pernah. Aku tau, memang susah abah nak membela anak2 dia. Time tu, abang2 aku kat U. Sama la cam aku, mengharapkan scholar or loan je. Aku ok lagi, bleh lagi mintak kat abang kakak. Diorang time tu, entah camane. Time cuti semester je, kena tolong potong buah lagi. Kesian abah.

Ooo ada satu lagi aktiviti best kat ladang, iaitu MENIMBA!!! Aktiviti ni boleh aku lakukan bila abang2 aku balik la. Yang paling aku ingat, kitorang gi menimba kat lot 7. Lot ni, ada paya. Memang susah kalau nak potong buah kat lot ni. Kalau buah jatuh ke paya, kena angkat bawak naik atas. Aku tengok Explorace baru ni, mengeluh peserta tu angkat setandan kelapa sawit. Kalau la dia tau…

Menimba ni boleh dilakukan dimana mana paya yang ada lubuk ikan. Kira abang aku ni terer la mengesan lubuk ikan ni. Bila da kesan tu, kitorang empang kawasan tu. Lepas empang, ambil gayung, baldi or apa2 lah, timba la air keluar dari kawasan lubuk tu sampai kering. Tak semestinya kering kontang la. Asal tak bertakung lagi je. Masa ni, ikan2 keli ngan haruan ni akan menggelitik la kuar dari lubuknya. Tapi aku tidak la diberi autoriti untuk menangkapnya. Nak kena sengat? Walau pun da senang nak tangkap ikan tu, kena berhati hati gak. Yang aku ingat, time menimba kat situ, memang dapat ikan keli yang beso2. Peh! Goreng pun sodap. Ada banyak lagi operasi menimba ni dilakukan, tapi aku jarang ikut kot. Dah la pompuan, kecik lagi. Entah2 menyusahkan je ek.

Selain menimba, ada juga aktiviti menjaring. Ini lagi puas la dapat banyak ikan. Pun dilakukan di paya. Ada sekali tu yang aku ikut, diorang ni reramai termasuk abah dan jejiran la. Kitorang pegi kat satu tempat yang dipanggil ‘Kalbat 2’. Ha… kira macam pembentong la. Penggunaan bahasa inggeris dalam bahasa melayu, macam communication ngan komunikasi… Kalbat 2 ni merentasi jalan besar Kota Tinggi-Desaru. Kitorang sebut tempat ni ‘kat belakang’. Tu maknanya kat belakang umah orang depan umah aku la. Kalau kat ‘depan’ maknanya kat simpang masuk kampung aku la.

Ok, operasi ni berjalan beberapa hari. Aku tak ingat plak. Sebab, hari pasang jaring tak sama ngan hari kutip ikan. Aku assume, hari ni pasang jaring, esok tu kutip ikan la. Untuk operasi ni, air paya tak ditimba. Maka kenalah kami mengharungi air paya tu. Kalbat ni di panggil kalbat 2 sebab ada dua batang kalbat yang besar. Kalau ada 3, mungkin namanya kalbat 3. Kalau satu je? Mungkin dipanggil nama kalbat sipolan. Kat tempat aku ni, paya pun ada nama tau. Ada paya Taha ( paling besar dan meriah tiap kali takde air atau sebelum ada paip air ), paya Ajis. Sebenarnya Taha dan Ajis tu nama anak jiran aku. Mungkin nama tu diambil sempena diorang yang menjumpai paya tu satu masa dulu. Lagipun diorang ni antara anak peneroka yang tertua kat situ. Logik la kan. Ada lagi nama lain, aku tak ingat.

Operasi tadi ni, memang mendatangkan hasil yang lumayan. Berkilo2 jugak la dapat ikan keli, haruan. Siap ble jual kat ‘depan’ lagi. Yang syok tu, aku dapat join sekali mengharung paya tu. Diorang pasang jaring kat dua2 kalbat. So, kira pegi kalbat lain, balik lalu kalbat lain plak.

Selain menjaring kat paya, aku pernah ikut abah menjala. Ha… yang ni tak dibuat kat sini, tapi kat kampong, kat Mersing. Aktiviti ni selalu dilakukan masa cuti sekolah. Tiap kali cuti sekolah, abah akan antar kami bertiga balik kampong. Senang la abah nak buat keje kat ladang, takyah pikir nak jaga kami yang degil ni. Aktiviti ni lebih mencabar sebab kali ni bukan jala kat paya kecik, tapi kat sungai. Masa tu sungai tak berapa dalam. Sebab tu selalu kampong tu banjir. Tapi menjala tu masa air laut surut la. Kalau tak, hanyut la aku. Seronok sangat mengharung sungai ni. Takdela dapat banyak ikan pun. Best main air je. Jauh gak kitorang jalan dalam sungai tu.

Itu antara aktiviti aku masa kecik, sepanjang abah menjaga kami 3 beradik. Ada banyak lagi xtvt selain ni. Lain kali aku cerita lagi.

Pelakon, pengacara Hani Mohsen telah kembali ke Rahmatullah. AlFatihah.
Sejak sebulan ni, aku selalu tengok Roda Impian. Baru semalam tengok dia. Baru minggu lepas episod misteri. Jelaslah, ajal maut di tangan Tuhan. Tak tunggu tua ok...

Mak kandung, mak tiri dan mak mentua

Malam tadi tetiba teringat nak cite pasal emak. Sebetulnya 22 Julai lalu, genap 20 tahun aku kehilangan emak tercinta. First time, tahun ni, aku terlupa nak baca Yasin pada malam tersebut. Ampun mak...

Aku ada 3 orang emak seperti di atas. Dari aku lahir, sampai umur 7 tahun, aku ada mak kandung. Sejak itu sampai umur 11 tahun, aku takde emak. Kemudian aku dapat mak tiri sampai sekarang. Dan terbaru, aku dapat mak mentua pulak pada umur 25 tahun. Kalau dikira, paling lama aku bersama mak tiri la ek???

Aku tak ingat sangat macamana rupa arwah mak. Gambar memang ada, tapi aku tak tergambar secara life. Yang aku ingat, arwah pernah kerinting kan rambut kat rumah. Ada nyonya hair stylist datang umah dan buat rambut mak. Hihi. Masa tu, sume tak nak dekat sebab bau bahan tu kan busuk. Sekarang ni, bila da besar, aku suka lak bau kedai rambut. Bau hospital pun aku suka. Sape ek, pernah cakap, arwah mak aku ni garang. Patut la aku pun garang. Lagi yang aku ingat, masa tadika, setiap pagi, sebelum gi sekolah, mak akan buatkan susu dalam botol.Eh, teringat masa kecik dulu, kaki aku pernah kena timpa tin susu. Sakit ooo. Aku juga pernah kena minyak panas kat perut. Masa tu mak da takde. Aku tengah goreng keropok, tetiba minyak tersimbah ke badan. Sibbaik da takde parut. Aku pernah accident, jatuh basikal. Opsss tu bukan cite pasal arwah mak.

Setakat itu je ingatan aku. Mungkin aku kecik lagi, so, tak banyak kenangan ngan mak yang aku ingat. So, takleh la bercerita tentang pengorbanan mak membesarkan aku ek. Alhamdulillah. Cukuplah pengorbanan dia mengandungkan, melahirkan dan menjaga aku dari kecik sampai sekolah.

Yang panjang sikit nak cite ialah kisah sepanjang aku tak beremak lebih kurang 5 tahun. Pada masa tu, abah lah yang melakukan semua tugas sebagai emak dan abah sekaligus. Ontok-ontok, getuk, lempeng pisang, lempeng gula merah adalah antara makanan yang aku pernah makan sepanjang tempoh tu. Ontok-ontok ni sedap. Dibuat dari tepung. Diuli ngan gula dan ibu roti (mauripan). Kalau uli malam, esok pagi baru ble goreng. Selalu abah buat bentuk macam cucur badak (bujur). Aku rasa,aku je yang makan kuih ni. Kalau aku bawak bekal ke sekolah, kawan2 lain pun tak pernah tengok. Ada sekali tu, entah macamana, kuih ontok2 ni terjatuh kat kantin. AKu tak perasan mulanya. Budak2 sume bising la, kata ada ta*k. Bila aku tengok, aku buat tak tau aje. Hihihi. Malu nak ambik.

Tempoh abah menjaga aku tu, yang tinggal kat umah, aku dan 2 lagi kakak ku. Yayu dan Ita. Macam 3 dara pingitan. Yang sedihnya, kami ni pempuan belaka, dan takde sape yang boleh mengajar kami menjadi wanita sejati. Ye lah, sepatutnya, time tu dah tau mengemas rumah, belajar masak. Ini tak. Sumernya abah yang buat. Kakak yang sulung ada gak duduk situ lepas dia grad. Pas tu dia dapat keje kilang, da tak duk situ. Tapi tiap kali dia balik, habis la kena marah sebab tak lipat kain. Menimbun macam bukit. Nak pakai, main amik je. Hihihi.

Aku rasa, tempoh tu juga la yang dah membentuk identiti aku sekarang. Pendiam, low confident, tapi garang tau. Jangan memain ngan aku.

Lagi, kat tempat aku, kes ponteng sekolah memang biasa. Selalunya bagi alasan, jaga adik. Masa tu, orang potong kelapa sawit 3 kali sebulan. Blok aku selalunya antara 5- 7, 15-17 dan 25-17hb. Jadi, ada yang pergi ladang suami isteri. Kalau anakkecik, tu yang tinggalkan kat umah, anak yang lain jaga dan tak pegi sekolah. Aku tak pernah lah. Cuma kalau cuti Jumaat Sabtu, kitorang ikut abah gi ladang. Naik motor abah, aku duk kat tangki, yg lain duk belakang. Hihihi. Aku pernah ada masalah, takleh duk belakang sebab nanti selipar aku tertanggal. Abah, sebelah tangan pegang handle, sebelah pegang sabit. Panjangggg sangat galah sabit tuh. Keje kitorang kat ladang tu, survey, pokok mana yang ada buah masak, kutip buah peroi dan buat penyapu lidi. Nak tau buah masak, tengok kat bawah pokok. Kalau ada buah peroi, tengok la atas, mesti ada buah masak. Kalau da terlebih masak, kekadang, buah peroi lagi banyak jatuh dari yg lekat kat tandan. Tu yang malas tu. Lepas potong, buah tu duhantar ke tepi jalan da di tanda jumlah dan nombor rumah. Selalu abah tulis pakai pensel beso kale biru+ merah. Sebelum tu, tandan kena potong pendek. Penyapu lidi plak, kitorang buat sekali sekali. Selalunya masa prawning (orang sebut broning) iaitu potong daun pelepah. Keje ni dibuat beberapa hari sebelum hari potong supaya senang, tiba hari potong, terus potong buah je. Keje prawning ni memang leceh. Kekadang buah sawit tu menyorok jauh, so banyak la pelepah yang kena potong. Stop sat.

Friday, 14 July 2006

Semangat! Semangat! OK aku tengah bersemangat nak update this blog. Nak sambung cite jalan2 itew. Antara matlamat utama aku nak gi Penang yelah untuk makan char kuey tiaw (CKT) yang kebabom sedap kat situ. Takde makna la kan pegi sana kalau tak makan makanan feveret kan.

Ok kami bertolak tu kol 3 petang, singgah isi minyak kat hentian Rawang kot. Pastu singgah lagi kat Tapah, beli jambu dan tak singgah lagi dah. Perjalanan waktu petang memang best sebab redup jek. Pemandangan pun best waktu rembang2 senja. Sampai Nibong Tebal kul 8 malam. Mula nak makan luar je, sekali, nak masak plak. Yayu kata kat situ banyak kedai mamak je. So, gi kedai, beli sardine ngan sayur sket. Sampai umah Yayu, selipar aku putus plak. Sibbaik bawak kasut lain, tupun tumit tinggi. Ok la dari takde kan.

Sampai2 jek, aku terus masak. Sebarang je la, dengan apa yg ada je aku masak. Siap mandi sumer, baru makan. Then, tido. Pagi2 lagi da bangun. Konon nak gi seawal mungkin. Lagipun Yayu nak gi keje kan. Siap2 sume, kol 8.30 baru gerak. Pas amik IC yg Yayu tolong potostet kan, terus jalan. Yayu kata, terus je, jumpa roundabout amik kul 12. Jalan tak sesak tak jugak lengang. Banyak lori je. Tetiba sampai satu traffic light ngan papan tanda ke Bukit Mertajam belok kanan. Ah sudah. Husband ku ini memang dengar je cakap aku, tapi bila da sesat, aku gak yang salah kan… Tengok kat map memang dekat la gi Bkt Mertajam ikut itu jalan. Rupanya jalan tu gi ke pekan nya. Tujuan sebenarnya bukan dekat pekan. Maka tanya la orang kat stesen minyak. Selalu kan orang keje stesen minyak ni kan orang tempatan, mesti tau punya. Sekali tertanya mat Hindustan gaknya, hampeh tak tau. Aku ni kalau da macam sesat je, memang malas nak memandai. Baik berenti tanya orang. Lepas tanya 2 stesen minyak baru jumpa arah sebenar. Jumpa gak roundabout tersebut, cumanya kali ni amik kul 3 la plak.

SO, sampai la kami ke UiTM Pulau Pinang Kampus Bukit Mertajam. Bong Bang Beng Bong, kul 10.30, selesai la urusan tu. Sebenonya adik ipar aku tu takyah ikut pun takpe. Husband aku je yg jumpa orang yg sepatutnya tu. Dia tak tengok pun keadaan adik ipar tu. Buat tambah sakit kaki dia je jalan jejauh. Ni pun lepas checkup minggu ni macam terkopek je tampalan kaki dia tu. Banyak sgt bergerak agaknya.

Oleh sebab siap pun awal, jadi la plan nak melawat abang ipar ku plak kat Yan. Lebih kurang kul 12 gitu, sampai la umah dia di Kampung Pisang. Aku pernah pegi sini sekali dulu masa tak kawin lagi. Masa gi dulu padi baru lepas tuai kot. Sekarang ni padi tengah nak menguning. Aku ingat pokok padi ni tinggi, rupanya paras lutut jek. Masa kecik2 dulu pernah la jugak ikut nenek tanam padi, tak pernah lak ikut menuai. Syok o masa tanam padi tu, air banyak. Boleh tangkap anak haruan. Merah2. Pastu mandi kat tali air. Yiiiha!

Sampai umah tu, abang ipar ada, biras pun ada. Off course la, umah mak dia kan. Tapi selalu tu kalau pegi sana, abang ipar tu takde. Dia keje kat luar. So, lunch kat situ. Best makan beras dia. Pas makan konon nak terus jalan. Tapi cam biasa la. Famili husband aku ni kalau pasal melengah2 ni memang terror. Dari asal kul 3 nak gerak, membawak ke pukul 6. Kalau abah, jangan harap nak lambat cenggitu. Famili aku jenis sharp. Aku rasa lah. Hik hik.

Husband sempat tido lagi. Tak pe lah, dia yang drive kan. Lepas Asar, konon nak jalan. Husband kata, kul 5. Aku pun mandi la siap2. Kat situ, panasnya tak tau nak cakap. Pasang kipas pun macam tak rasa. Lepas mandi, sekejap je da peluh balik. Aku siap mandi je, tengok2, husband kuar ngan adik beradik dia. Ntah gi mana ntah. Eeee da kul 5 dah ni. Sebenarnya nak balik cepat ni bukan apa. Adik ipar aku ni 2 orang sekolah lagi, da 3 ari ponteng. Esoknya ada ujian bulanan. Bukannya dekat nak sampai ke tenggara Johor tu. Makan setengah hari.

Ropanya diorang gi cari durian. Huh! Makan durian dulu. Minum2 dulu. Akhirnya kul 6 baru bertolak balik. Da dekat nak kuar tol Gurun, tersalah masuk simpang plak. Jumpa jalan baru. Takle nak u-turn. Jauh gak baru jumpa simpang. Ooo kat kilang Modenas ropanya. So, patah balik, terus kuar tol.

Da tu, satu hal pulak minyak tak isi lagik. Kuar kat Sg Dua, isi minyak, da Maghrib. Singgah beli CKT. Yayu kata, CKT kat sini mana2 pun sedap je. Tapi dia bungkus dalam plastic, camne nak makan ek? Makanya, singgah R&R Juru, solat n makan. Memang sedap, tapi tak puas. Seco’et jek. Lenkali mesti nak pegi berdua ngan hubby. Baru ble jenjalan cari makan bebetul.

Pastu tu, terus tak berenti2 lagi. Jauhnya rasa. Da dekat2 KL baru aku tertido. Tu pun, kuar je tol, aku da bangun. Kuar kat Duta, masuk balik kat Sg Besi-Nilai. Lalu Elite memang jauh pun. Dekat sejam. Lalu situ baru setengah jam. Sampai Nilai kul 12.30.

Pikir2, decided to teruskan perjalanan ke Kota. Kami antar sampai Semenchu, esok balik bawak kete iswara. Bebila baru antar kete balik or sesape dtg ambik. Dalam kul 2, bergerak dari Nilai. Takle tido. Sempit gilo. Ari tu pegi sama gak 6 orang tapi kurus2. Da lepas Taib Andak baru ble tido. Sekejap jek. Sedar2 da sampai AT5. Penatnya!!! Sampai da kul 6.15 pagi. E’adik terus siap2 ke sekolah. Aku terus boom! Tido. Konon nak bangun lagi, sarapan. Sekali, alarm pun tak dengar. Tengok2, ha??? Kul 12??? Alamak, malu lak tido sampai tengahari kat umah mak mentua. Hikhikhik.

So, tolong2 masak, lepas makan, solat, terus balik. Straight je balik lalu Kluang. Kul 6.30 petang, sampai semula ke rumah sewaku syurga ku. Ada keje lagi. Baju nak basuh 4 trip!

Thursday, 13 July 2006

OK, arini nak cite beberapa peristiwa berlaku sepanjang 4 bulan tak update. Antaranya journey ke Penang minggu lepas. Opss sebelum tu nak cakap pasal bola World Cup sket. Aku takde sokong mana2 secara specific la masa musim bola aritu. Tapi, sepanjang sebulan tu, aku tido bawah! Walau kengkadang tak tengok pun bola kul 3 pagi tu. Tapi, kalau takleh tido ke, aku tertengok lah. Yang paling kau ingat, aku tengok game kontroversi Portugal-Holland la. Seronok aku tengok sensorang.

Tapi yang tak syok nya, masa final la. Time second half dah nak abis, hujan lebat la pulak. Bukan takle main sebab padang basah, tapi service not available la plak. Oleh sebab siaran tv lain pun memang hampeh kat umah aku yg kononnya atas bukit nih, maka terpaksalah kitorang naik atas gak, tengok tv kecik. Dapat la tengok kat tv5 Singapore. Kejap terang kejap gelap. Da last2 tu, hilang terus. Tengok la tv RTM, pun sama, hilang2. Tensen tensen. Sia2 la tido kat bawah sebulan tengok hampir sumer perlawanan, tetiba time final jadik camtu. Tak lama pastu, hujan pun reda, aku pun try turun bawah balik dan dapatlah tengok dari stadium estero.

Habis pasal bola, sambung balik pasal journey tu tadik. Tujuan asalnya nak antar adik ipar aku yg nak mendaftar di UiTM Bukit Mertajam. Sejak tau dia dapat kat situ, kitorang da plan macam2. Kiranya, sebulan lebih sebelum tu dah plan. Memula nak naik van, bleh bawak ramai2. Kalau ble sumer nak ikut nih. Teringat time aku mendaftar masuk ke UiTM Shah Alam 1997. Takde sape yang antar. Aku ngan akak aku yg memang tgh study kat UiTM gak, naik bas express, bawak 2 buah beg besar untuk mencapai cita2. Langsung takde plan nak menghantar aku. Sedih gile la masa tu. Husband aku just antar sampai stesen bas Larkin jek. Kitorang naik bas malam. So, pagi2 tu, kawan kakak aku ni jemput kat Pudu. Lepas daftar tu, diorang bawak gi Giant USJ kalau tak silap. Kat situlah aku beli bantal ngan baldi dan segala benda lah. Duit pun bukan ada. Sibbaik makan tanggung kan. Seminggu pastu, abang kau kawin, so time tu family busy la ngan majlis tu. Nangis gak kau masa kakak aku balik. Biasa la kan, sensorang jek, takde kawan2 masa sekolah dulu. Memang aku tau, kawan2 masa tu sume nak masuk U. Apalah sangat ITM tu masa tu kan. Kira sumer yg aku jumpa tu kawan baru la. Ada takde, kawan husband aku la. Ramai kawan2 sekolah dia yg satu course ngan aku. Tu jelah yg aku kenal masa tu.

Da melalut la plak. Seminggu lepas kami plan nak gi Penang tu, adik ipar aku tu accident. Kena langgar naik motor. Maka, plan pun berubah. Tak jadik pergi. Nak bagi dia rest, so masuk semester depan. Tapi, bukan semudah itu. Kalau tak daftar sekarang, automatik tawaran gugur. Kena apply lagi sem depan. Bukan senang plak nak dapat, kan. Da dapat ni pun da kira bersyukur la. Ramai lagi kat luar tu yg tak dapat. So, husband pu sibuk la uruskan penangguhan ni. Memula ingat nak mintak tangguh daftar jek. So, takyah la pegi, kan. Sekali tu kena daftar gak kat sana. Diberitahu ari Jumaat, kul 4 petang. Tak sempat nak memahami hakikat arahan tersebut. Maka, ari Sabtu,1 Julai, malam kami bertilak ke Nilai, umah abang hubby dimana adik tu duduk. Esok tu, sepatutnya mendaftar, tapi da cakap nak datang lambat sket. Pihak kat sana pun suruh datang ari lain sebab ari ni mesti sibuk budak daftar secara normal. So, ari Ahad tu, kami gi ke Shah Alam yg memberitahu suruh daftar tu. Jumpa Pendaftar, dan dia suruh gi Penang. Yuran yg da dibayar ble di carry forward.

Habis urusan kat situ, seperti yg dirancang, kami pegi ke Pasar Tani. Yang pegi 7 orang; aku, husband, In, Ila, Ulin, Nana, Sapit. Memang nampak macam bawak rombongan. Kat situ cam biasa, aku bali popia basah n makan laksa. Diorang sumer makan laksa, mi kari n mihun sup. Sume memuji sedap. Ada rasa la. Nostalgia tul bila gi Shah Alam ni. Pas tu, terus gi KL. Tujuan utama nak ke Kompleks Kraf Jalan Conlay. Ada misi yg perlu dilakukan di sana. Kat situ ada pameran Kraf nusantara. Lama gak kat situ. Da penat sumer, kami pun menuju balik. Sempat singgah BB Bangi, beli sate Samuri. Singgah lagi kat Nilai 3. Sampai umah da Maghrib. Penat weh...

Esok pagi2 aku ngan husband gi taklimat Prosper PUNB kat Wisma UOA II Jalan Pinang. Kul 7.45 da bertolak. Antar Kak Ngah gi keje kat Kajang sebab pakai kete dia. Sampai sana terus parking kat Aquaria nyer parking, rm 6 sekali masuk. Huh, cekik darah! Eh lupa, malam tu, husband ngan parent antar adik, In ke Pudu plak. Tak penat ke suami ku ini? Sambung, habis taklimat tu, ada test lak. Kul 12.30 gitu, balik Nilai semula. Sampai tu, makan dulu, mandi tukar baju sumer, kul 3, zoom... bergerak ke utara. Eh, penat la. Sambung nanti jap ek.

Wednesday, 12 July 2006

Ok ble sambung balik. Diorang main masa tu sampai rubber set. Memula set pertama Chon Wei da menang 21-18. AKu pun confident la dia ble menang punye. Tapi, biasa la, juara dunia, takkan seenang jek nak bagi orang lain menang kan. So, masa set kedua, dia kalah 18-21. Tengok mata je dah tau yang perlawanan ni memang seimbang.

Bila masuk rubber set, maka mulala tangan aku da menggigil. Tak nak tengok! Yelah kan. Dahlah setiap servis ada mata, bukan senang lak nak avoid mistake. Akup un mula tukar2 channel bila Chong Wei da ketinggalan. Bila masuk 13-20, korang pikir apa? Aku da pikir, tutup tv je lah... Da tertinggal 7 mata, lawan dimata akhir, takleh buat silap langsung. Kata Hasbullah, dari segi logik, nampak mustahil, hanya 'magic' (or miracle) aje yang boleh menjadikan Chong Wei juara. Tapi dalam badminton, apa aje bleh terjadik. Aku cakap kat hubby, tak mungkin, hubby kata, mungkin yang...

Bila Chong Wei dapat mata ke 14, aku still kata tak mungkin. Mana boleh dia tak buat silap. Mata akhir bang, mata akhir. Hubby tetap kata, mungkin. Mesti boleh punyer. Sekali lagi Lin Dan buat silap. Mata ke 15. 15-20! Lagi, 16-20. Lagi, 17-20. Masa nih, pengulas da macam hilang akal. Mungkin kah ChongWei melakukan magic kali ini? Penonton da gegak gempita. Yelah, kat umah sendiri kan. Lin Dan da mula tension. Masuk 18-20, 19-20, sumernya kesilapan Lin Dan sendiri. Aku still tak percaya Chong Wei boleh melakukan. Tapi bila dia dapat mata ke 20. Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah! Terror nya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kalau guna sistem lama, aku masih boleh yakin setiap pemain ada peluang. Tapi dala sistem sekarang, macam tak logik. Aku ulangi, Lin Dan dimata akhir, ulang, mata akhir. Tak kira sape yg serve, asal Chong Wei silap jek, kalah la maknanya. Dia tertinggal 7 mata!

Tapi, apa saja boleh terjadi dalam badminton. Macam bola sepak gak lah. Tak semestinya juara dunia 4 tahun lepas mesti masuk final, kan...

Ok sambung balik. Dalam kedudukan 20-20 ni, mata dibawa kepada 22. Dari sudut psikologi, Chong Wei punya kelebihan. Lin Dan da habis tertekan dah. Tapi, Lin Dan mendahului ngan 21-20. Tu pun macam boleh diragui sebab bulu tangkis tu nampak masuk, tapi penjaga garisan nampak kuar. Sekali lagi, sebarang kesilapan dari Chong Wei akan meranapkan impiannya mencapai hatrik. Tapi Chong Wei pantas menyamakan kedudukan kembali terikat 21-21. Membawa permainan ke mata 23. Pastu, baru Chong Wei leading dan terus memenanginya selepas bulu tangkis yg Lin Dan sangka keluar (cam masa mata ke 21 tadi), rupanya masuk.
Masa tuh Chong Wei terus melutut, terbaring dan memegang kepala. Aku kat umah ni, rasa cam mimpi, dia apatah lagi, kan??? Sukanya!!! Lin Dan plak terus campak raket dia. Huhuhu, malu lah tu, kalah kat gelanggang lawan.

Tiba masa penyampaian hadiah, penonton bersorak, ada gak yg boooo Lin Dan. Malu lah dia, kan... Pas penyampai hadiah tu kalung kan medal tu, Lin Dan terus bukak. Masa nak dipakaikan topi ke amende tah (stail orang sarawak la), Lin Dan tu tak nak, dia pegang je topi tuh. Aku baca kat paper, replika cek pun dia campak jek. Tak pro langsung. Aku ingat bertentangan ngan agama ke. Tapi tengok pemenang beregu China tu ok je pakai topi tu, siap gelak2 lagi.

Ok itu lah kisah badminton Malaysia Open 2006. Bukan awal bulan Jun la, tengah, 18hb Jun. Patut la orang tak ambik pot, tengah demam bola. Aku tunggu gak ulangannya. Selalu la bukak tv1, kot2 ada, tak bagitau. Sekali ada gak. Masa tu aku tgh tunggu nak lawan bola tengah malam. Kat info tulis bukan ulangan badminton tu. Sibbaik aku bukak tengah game penentuan yang best giler tu...

Fuh! Fuh! Banyaknya habuk ngan sawang. Puas dah kena bebel sebab tak update, asik baca blog orang jek. Aritu takleh bukak blogger, skang da bleh. Dalam banyak2 benda yang berlaku dalam 3-4 bulan nih, aku cuma teringat bangat pasal Badminton Malaysia Open yg berlangsung awal Jun ari tuh. Aku ni kalau bab sukan2 nih, 3 je yang kau suka; bola sepak, FI ngan badminton.

Taknak cite pasal welkap dulu. Nak cite pasal badminton tu tadik. Aku tengok siaran langsung ni kat tv1. Mulanya aku tak tau sebab takde dalam astroguide. Tapi masa aku terbukak tv1 time semi final, maka, terus la aku tunggu sampai final.

Ramai orang agaknya tak tengok final tu. Dalam paper pun tak banyak citer, especially part 'magic' yang dibuat dek Chong Wei tuh. So, baik aku citer kat cni.

Final single tu antara Lee Chong Wei ngan Lin Dan (ranking no 1 dunia nih). Chong Wei memang selalu kalah lawan ngan Lin Dan. Masa Malaysia Open tahun bape ntah kat Kota Kinabalu, masa tu dia baru je menceburi arena antarabangsa nih, dia lawan Lin Dan gak. Tunduk jek masa tuh. Kali ni, dia dah sama level ngan LinDan dah.

Yang menarik lagi satu pasal final tu ialah pengulasnya ialah Hasbullah Awang. Aku memang suka kalau dia yg ulas, especially badminton nilah. Yo yo o tul. Ok aku nak post dulu, takut takle lak. Continue sat gi...