Tuesday 25 July 2006

Pelakon, pengacara Hani Mohsen telah kembali ke Rahmatullah. AlFatihah.
Sejak sebulan ni, aku selalu tengok Roda Impian. Baru semalam tengok dia. Baru minggu lepas episod misteri. Jelaslah, ajal maut di tangan Tuhan. Tak tunggu tua ok...

Mak kandung, mak tiri dan mak mentua

Malam tadi tetiba teringat nak cite pasal emak. Sebetulnya 22 Julai lalu, genap 20 tahun aku kehilangan emak tercinta. First time, tahun ni, aku terlupa nak baca Yasin pada malam tersebut. Ampun mak...

Aku ada 3 orang emak seperti di atas. Dari aku lahir, sampai umur 7 tahun, aku ada mak kandung. Sejak itu sampai umur 11 tahun, aku takde emak. Kemudian aku dapat mak tiri sampai sekarang. Dan terbaru, aku dapat mak mentua pulak pada umur 25 tahun. Kalau dikira, paling lama aku bersama mak tiri la ek???

Aku tak ingat sangat macamana rupa arwah mak. Gambar memang ada, tapi aku tak tergambar secara life. Yang aku ingat, arwah pernah kerinting kan rambut kat rumah. Ada nyonya hair stylist datang umah dan buat rambut mak. Hihi. Masa tu, sume tak nak dekat sebab bau bahan tu kan busuk. Sekarang ni, bila da besar, aku suka lak bau kedai rambut. Bau hospital pun aku suka. Sape ek, pernah cakap, arwah mak aku ni garang. Patut la aku pun garang. Lagi yang aku ingat, masa tadika, setiap pagi, sebelum gi sekolah, mak akan buatkan susu dalam botol.Eh, teringat masa kecik dulu, kaki aku pernah kena timpa tin susu. Sakit ooo. Aku juga pernah kena minyak panas kat perut. Masa tu mak da takde. Aku tengah goreng keropok, tetiba minyak tersimbah ke badan. Sibbaik da takde parut. Aku pernah accident, jatuh basikal. Opsss tu bukan cite pasal arwah mak.

Setakat itu je ingatan aku. Mungkin aku kecik lagi, so, tak banyak kenangan ngan mak yang aku ingat. So, takleh la bercerita tentang pengorbanan mak membesarkan aku ek. Alhamdulillah. Cukuplah pengorbanan dia mengandungkan, melahirkan dan menjaga aku dari kecik sampai sekolah.

Yang panjang sikit nak cite ialah kisah sepanjang aku tak beremak lebih kurang 5 tahun. Pada masa tu, abah lah yang melakukan semua tugas sebagai emak dan abah sekaligus. Ontok-ontok, getuk, lempeng pisang, lempeng gula merah adalah antara makanan yang aku pernah makan sepanjang tempoh tu. Ontok-ontok ni sedap. Dibuat dari tepung. Diuli ngan gula dan ibu roti (mauripan). Kalau uli malam, esok pagi baru ble goreng. Selalu abah buat bentuk macam cucur badak (bujur). Aku rasa,aku je yang makan kuih ni. Kalau aku bawak bekal ke sekolah, kawan2 lain pun tak pernah tengok. Ada sekali tu, entah macamana, kuih ontok2 ni terjatuh kat kantin. AKu tak perasan mulanya. Budak2 sume bising la, kata ada ta*k. Bila aku tengok, aku buat tak tau aje. Hihihi. Malu nak ambik.

Tempoh abah menjaga aku tu, yang tinggal kat umah, aku dan 2 lagi kakak ku. Yayu dan Ita. Macam 3 dara pingitan. Yang sedihnya, kami ni pempuan belaka, dan takde sape yang boleh mengajar kami menjadi wanita sejati. Ye lah, sepatutnya, time tu dah tau mengemas rumah, belajar masak. Ini tak. Sumernya abah yang buat. Kakak yang sulung ada gak duduk situ lepas dia grad. Pas tu dia dapat keje kilang, da tak duk situ. Tapi tiap kali dia balik, habis la kena marah sebab tak lipat kain. Menimbun macam bukit. Nak pakai, main amik je. Hihihi.

Aku rasa, tempoh tu juga la yang dah membentuk identiti aku sekarang. Pendiam, low confident, tapi garang tau. Jangan memain ngan aku.

Lagi, kat tempat aku, kes ponteng sekolah memang biasa. Selalunya bagi alasan, jaga adik. Masa tu, orang potong kelapa sawit 3 kali sebulan. Blok aku selalunya antara 5- 7, 15-17 dan 25-17hb. Jadi, ada yang pergi ladang suami isteri. Kalau anakkecik, tu yang tinggalkan kat umah, anak yang lain jaga dan tak pegi sekolah. Aku tak pernah lah. Cuma kalau cuti Jumaat Sabtu, kitorang ikut abah gi ladang. Naik motor abah, aku duk kat tangki, yg lain duk belakang. Hihihi. Aku pernah ada masalah, takleh duk belakang sebab nanti selipar aku tertanggal. Abah, sebelah tangan pegang handle, sebelah pegang sabit. Panjangggg sangat galah sabit tuh. Keje kitorang kat ladang tu, survey, pokok mana yang ada buah masak, kutip buah peroi dan buat penyapu lidi. Nak tau buah masak, tengok kat bawah pokok. Kalau ada buah peroi, tengok la atas, mesti ada buah masak. Kalau da terlebih masak, kekadang, buah peroi lagi banyak jatuh dari yg lekat kat tandan. Tu yang malas tu. Lepas potong, buah tu duhantar ke tepi jalan da di tanda jumlah dan nombor rumah. Selalu abah tulis pakai pensel beso kale biru+ merah. Sebelum tu, tandan kena potong pendek. Penyapu lidi plak, kitorang buat sekali sekali. Selalunya masa prawning (orang sebut broning) iaitu potong daun pelepah. Keje ni dibuat beberapa hari sebelum hari potong supaya senang, tiba hari potong, terus potong buah je. Keje prawning ni memang leceh. Kekadang buah sawit tu menyorok jauh, so banyak la pelepah yang kena potong. Stop sat.

0 komen: