BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 26 September 2013

Bukan Aku Seorang...


... yang dah lama tak update blog. Dalam bloglist aku tu pun dalam sehari, nak dapat sorang yang update pun susah. Aku tak pergi mana2 pun. Masih bukak blog ini dan baca blog orang lain macam biasa. Cuma sekarang ni kira fasa 'upload gambar banyak2 dan tulis entry secara pukal kemudian nanti.' Sebab idea nak menulis ayat2 power sedang merudum. Di samping masa yang jeles tak bertempat. Tapi aku berazam untuk menulis jugak entry2 tersebut sedikit masa lagi. Bila aku ada banyak 'masa lapang sebelum masa sempit' hehehe. Soon...

Terima kasih kepada yang masih sudi menjenguk. Mohon doakan yang baik2 untuk ku dan suami, ya?

Buat sementara waktu, tengok je lah gambar ini.

Comel tak kak ton??? Takde kena mengena pun. Saje je taruk gambo pajura ni. Aku ambik gambo ni masa ternampak dia kat maidinmitcmelaka tengah2 dia promote sabun lux. Santik macam anak patung dia ni bila tengok dekat2. Muka dia kecik. Tiba2.

Saturday, 14 September 2013

Rezeki 2 Dalam 1


Nanti dulu. Jangan membuat sebarang spekulasi. Walau pun jari aku ni kepochi sikit, tapi buat masa ini aku akan ceritakan salah satu sahaja daripada rezeki yang dimaksudkan di sini. Kepada yang sudah mengetahui, sila jangan memberi soalan provokasi di ruangan komen. Sila jaga privacy blog ini, okeh? Tiba masanya akan ku ceritakan jua. Hanya belum masanya.

Semalam, 12 September 2013, aku menerima 2 berita baik ini daripada encik suami. Tapi bukan berita baik tu berkenaan dengan aku. Aku cuma tompang gembira bagi pihak beliau je lah. Tompang tuah katanya.

Kira2 setahun yang lepas, encik suami dah mula mengumpul dokumen2 untuk tujuan ini. Mulanya aku macam pelik, eh, bukan kena buat phd ke baru boleh dapat mende ni? Lagi pulak, kenapa kena mintak? Bukan derang yang bagi ker? Itu lah spesel nya kerja macam derang ni. Diri sendiri yang menentukan hala tuju kerjaya masing2. Bukan bergantung sepenuhnya kepada tuah dan nasib. Kalau tak dipecahkan ruyung, mana kan dapat sagunya, katanya. Tapi kalau menengokkan fail yang disediakan tu, kalau aku, rasanya, takpe lah... takyah mintak pun takpe lah. Cukup lah apa yang ada sekarang. Tapi being encik suami yang jenis rajin bab filing2 nih, aku memahami keghairahan beliau menyediakan fail tersebut.

Lama selepas beliau menghantar dokumen tersebut kepada pihak fakulti, beliau buat follow up, nak tau lah, dah sampai peringkat mana? Namun ternyata fail dokumen tersebut masih ada di fakulti, tak sampai pun ke mana2 huhuhu. Kenapa tak proceed? "Nanti kalau encik sambung belajar, uni kena bayar lebih pulak. Rugi ah," katanya. Boleh?

Apa ke hey? Kalau macam tu, ko pun takyah makan la, sebab kalau makan, nanti jadi taik. Rugi ah, kan? (ni kata2 di dalam hati je hehe). Selepas itu, baru lah derang proceed. Tak lama kemudian, dean panggil untuk temubual, sebelum seterusnya ke peringkat registrar. Dan pada 18 Julai 2013 (hari khamis bulan puasa tu ari), beliau pun dipanggil temubual bersama NC dan ahli2nya. Aku lak yang nebes. Encik suami ni walau pun nebes, tapi aku tau beliau ni jenis nebes terkawal. Maksudnya nebes2 pun, kompiden masih ada. Kalau aku, harus dah lemah lutut, sakit perut, blur, rasa nak pitam, dan sudahnya langsung tak kompiden.

Pada hari temubual itu, aku gosokkan baju batik yang terbaik yang beliau ada hahaha. Hari khamis kan. Dan sepanjang hari tu, memang aku takkan tanya apa2 pasal temubual tu. Kalau nak, biar dia sendiri yang bukak cerita. Ye lah, kot lah berlaku yang tak best ke kan, takmo lah meng'demotivated'kan beliau hehe. Tapi sebenarnya ok jek.

Dan semalam, bila aku sampai di rumah, pintu pagar dah terbuka luas. Yeay! Aku suka sebab takyah turun kete bukak pagar. Eh, kenapa aku tak pasang pintu auto ek? Entah. Macam tak datang seru kot. Padahal takde lah mahal sangat pun kan? Ok sambung balik.

Tapi kereta takde? Di manakah beliau? Aku masuk rumah dan terus melepak atas katil. Alah, dia pergi kedai kot. Ke isi minyak ker. Sibbaik ikan dah kuarkan dari esbok. Aku geram betul bila beliau balik awal, tapi tak kuarkan ikan. Grrrrrrr...

Tak lama tu beliau pun balik. Sampai2 je, terus campakkkan sepucuk surat bergam sampulnya. Ok, malas ah nak tengok. Nak kena koyak sampul pulak. Lagi pun, mesti surat pasal berita baik yang lagi satu tu. Tu dah tau.

Abang gi mana?

Abang dah balik tadi, sekali derang call, Dato' NC nak jumpa.

Hah? Ada apa? Dia nak jumpa semua yang dapat 'tettt' ker? (dalam kes entry ini, tettt di sini merujuk rezeki yang satu lagi yang belum aku nak ceritakan tu tadi).

Tak. Dia nak jumpa semua yang dapat naik pangkat hehehe.

Dan secepat kilat aku terus bukak surat tersebut hihihi.

Alhamdulillah...

Tahniah suami ku! I love you double jugak lah!


Yang benar,

Orang kanan mu,

Thursday, 5 September 2013

Aidilfitri 1434H : Beraya Di Ibu Kota


Sambung sikit lagi kisah raya. Nak juga citer walau pun dah nak abis raya pun jemahat ni kan. Tapi kan raya setahun sekali. Bukan setiap hari kiter cerita pasal raya.

Sebelum tu, ada yang tertinggal dari kisah semalamnya. Sebenarnya dari rumah mak teh, kami ada singgah di rumah anak nenek tepi sungai sebelum ke rumah maklong. Kat situ kami makan nasi. Sedap nya lah hai makan nasi di hari raya. Jemu dah makan nasi impit seharian semalam.

So, dari mersing kami terus ke rumah aku. Sampai2, rumah yang aku tinggalkan dalam keadaan suci murni telah bertukar menjadi ala2 rumah kongsi. Kain baju dan tuala bergantungan di pagar dan grill pintu. Kepantangan aku betul gantung2 baju depan rumah ni. Sebab tu, walau pun sempit, aku sanggup buat yard kat dapur tu tempat menyidai baju. Secara peribadi, aku rasa macam kurang sopan je sidai baju depan rumah. Apatah lagi kalau pagar dijadikan tempat menyidai.. Grrrrr...

Ekceli femli encik suami transit kat rumah aku malam tadi untuk beraya di muar. Macam selalu. Tapi tak sangka lah pulak derang nak balik situ lagi malam ni. Tahun lepas kami tidur rumah nenek. Hmmm... last2 femli encik suami cari homestay.

Aku pulak, sampai2 je, terus masak. Siap budak2 semua makan, eita pun bergerak balik ke key el. Bawak sekali anak2 bujang abang epet. Besok pagi, sesubuh sepi'e lagi aku dah bangun masak nasi goreng. Dua trip lagik. Satu trip lagi tu untuk femli yang duduk homestay itu. Lebih kurang pukul 9, abang epet sampai dengan yayu. Pung pang pung pang, kami pun bertolak ke key el. Kami nak ke rumah baru abang tp!

Ok, hari itu ialah hari ahad. Dan seperti yang sudah dijangka, hiway akan jam kerana ramai yang mula bekerja esok. Jam bermula dari pedas. Tapi tu sebab ada polis bantuan sedang membantu seorang penunggang motosikal di tepi jalan. Takde kaitan sepatutnya. Jam yang sebenar ialah dari seremban ke nilai. Lepas nilai, jalan lancar seperti biasa. Sampai di rumah abang tp lebih kurang pukul 3 kot. Sampai2 terus masak2 dan marinate bahan2 untuk bakar2 malam nanti.

Laaa... baru aku perasan bahawa aku takde ambik gambar rumah abang tp pun.

Petang itu juga, eita sampai dari klang dan kakonnie sampai dari kuantan. Ermmm kenapa abah takde? Sebab hari isnin tu mak nak buat yasin. Kalau tak boleh jugak bawak abah sekali. Seronok betul hafiz+amin dapat jalan2 kat key el. Malam nya kami berbakar2an. Tak geti nak cerita kalo takde gambo ni.

Besok pagi, lepas sarapan, kami yang datang ni, seberataan pergi ke ikea. Ya! Kami pergi ikea! Ni semua gara2 rumah abang tp dipenuhi dengan barang2 ikea. Boleh? Maka, kami lah sebagai ketua rombongannya. Bukan setakat ke ikea, the curve tu pun kami jelajahi jua. Semata2 nak pergi kedai mr.diy. Padahal ada je mr.diy kat samitbatupahat ni. Tapi tak teringin pun nak masuk. Pernah masuk sekali, pastu dah tak masuk lagi. Rupanya ada beberapa benda menarik yang ada di mr.diy ni. Seperti hanger tuala yang besarrr tu. Aku pernah beli kat daiso. Dan kami keluar dari parking lot ikea pada pukul 4.30 petang. Dah tak dapat parking free. Aku pun baru tau yang parking free tu untuk 3 jam pertama je. Lebih dari tu kena bayar. Alah, 2 hengget je. Minyak pun naik 2 posen je. Tapi seliter. Tiba2.

Kudap2an di ikea.

Cabaran betul nak mengawal budak2 kat ikea tu. Asal nampak kaca je aku dah menjerit.



Dah sampai rumah, semua kelaparan hahaha. Kakonnie pun bersiap2 nak balik kuantan semula. Malam tu takde buat pape.

Besok pagi, kami pulak bersiap2 nak balik. Pung pang pung pang, dekat pukul 11 jugak baru bergeraknya. Singgah lalu ke putrajaya. Sajer nak tunjuk kat budak2 ni. Ingat nak pergi malam tadi, tapi semua pun dah kelepakan seharian berjalan di ikea.














Sebelum sampai di rumah, singgah sekejap di ayerhitam. Cer teka siapa yang aku jumpa di ayer hitam? Tada!

Aishah lagi uolsss... Baru je bulan puasa aritu jumpa kat ampangpoint.

Curi2 je ambik gambar. Nak tegur, malu.

Sebab tu tajuk entry aku yang lepas2 tu aku taruk tajuk lagu raya aishah hehehe. Lepas soping moping di ayerhitam, baru lah kami makan kat nasiayamhajiali. Dah naik harga! Sepinggan rm5. Kiranya dari raya kedua, sampai lah raya kelima ni, kami makan tengahari pada waktu asar.

Dah, malas ar nak cerita. Tak atau nak citer apa lagi dah. Mood raya dah habis kot.


Wednesday, 4 September 2013

Tabung Biskut Shantek


Dua minggu lepas, aku pergi ke jemputan perantin sorang prof yuthm kat sini. Adik kepada YBazizkaprawi. Eh, tapi yang kawin tu anak dia la. Majlis berlangsung di kediaman femli derang di paritjelutong. Ekceli takde lah kenal sangat, tapi dah dia jemput semua staf yuthm, suami isteri, maka aku pun pergi je lah, kan. Lagi pun ada beberapa open house yang nak dihadiri pada hari itu. Kira sekali jalan lah kan.

Masa aku sampai tu, tetamu dah agak ramai. Suasana dah macam rumah terbuka gitu. Menu yang disediakan pun ada beberapa. Aku makan nasi beriani je. Selain tu ada nasi ayam, nasi putih ngan lauk ikan keli masak pecel, cendol, putu bambu dan kuih muih.



Tengah aku makan2, aku peratikan orang yang nak balik ada menggendong sesuatu. Apa ke benda lah agaknya tu. Dan bila aku bersalam dengan tuan rumah yang sangat mesra itu, aku juga diberi sesuatu itu.

Rupanya sesuatu itu ialah tin biskot...

Shantekkk kan??? Aku rasa ni dia customize kot.


Oh, ni biskut munchys ya. Patut lah... Memang kilangnya ada kat tongkangpechah tu  jer pun.

Isi dalamnya tidak lah aku ujakan sangat hihi. Ada la dalam 10 paket kot dalam tu.

Eh, yang coklat tu nampak sedap pulak. Balik ni nak makan lah. Tiba2.

Sekian, tu jer nak citer.