BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, 26 May 2007

Long Winding Story

Ku sangka kan cempedak, rupanya nangka. Tapi sedap lagi nangka, kalo tertelan pon, tak lah terbegik. Cempedak goreng sedap lah. Tapi kalau makan gitu je, nangka lagi sedap. Positive thinking Asia...

Jumaat 25 Mei 2007

Aku baru balik dari KL. Sampai pukul 8.45pm. Tengok2, motor takde. Abang gi surau lah ni. Penat sungguh! Dah lah pagi tadik kul 4am lagi aku dah tersedar. Fenin kepala ku. Ok, baik aku start dari mula.

Hari Rabu lepas, pukul 4.15pm, aku dah bertolak ke Damansara. Keluar tol Tangkak, masuk tol Damansara. RM23.60 (kot, tak check resit lagi). Sampai umah abang TP kul 7.45pm. Rasa macam sekejap je. Dekat je rupanya BP-KL nih. Huhahuha, kul 11pm lebih dah masuk tido. Semangat tul. Tapi seperti biasa, bila ada benda2 macam ni, bukan senang mata ku ini nak lelap. Rasanya dekat kul 2-3 pagi kot baru lena.

Pukul 6.30am, aku pun bangun. Siap2 semua, kul 7.15am aku pun turun panaskan enjin. Kul 7.20am, bawak Kak Shila ke bus stop Damansara Utama. Jatuh pulak si Afiff tu dari katil, benjol sket. Tu Kak Shila nak bawak dia gi PPUM lah tu. Pastu aku pun u-turn, nak kuar tol Damansara plak. Sibbaik jalan melawan arus trafik, lengang je.

Sampai Putrajaya, aku terus masuk Kompleks C. Ingat sempat hantar tesis abang. Sekali tak jumpa parking. Pastu tengok alamat, la... memang patut pun, bukan kat situ sebenonya. Eloklah tu. Terus pergi Kompleks JPM. Lepas parking, aku terus jalan. Tak jauh tu, baru teringat, tak tukar kasut plak. Kena patah balik. Gi kat Pak Guard, dia cakap takyah ambik pass, terus gi Auditorium. Baru kul 8.30am, dah ramai dah. Ikutkan kul 8.45am baru register. Bagus, bersemngat. Bagi borang2 segala, dia kasik folder. Ada ikrar ngan buku cenderamata. Ada senarai nama semua. Nama aku nombor 30. Tengok situ ada nama macam kenal, tapi mungkin orang lain kot. Takkan satu je nama tu dalam mesia ni kan. 46 orang PLV, 69 PPTM. Dalam ati cakap, ramai ropanya calon simpanan ni ek. Macam tak caya jek. Kul 9am, start la acara. MC nye Al-Hafidz tu lah. Ooo ini mamatnya. Lepas Hafidz memebebel sket, gi sarapan. Oh, dia sediakan makanan ari ni. Sarap mihun goreng ngan nescafe. Sedap mihunnya.

Lepas sarap, kul 10am, masuk audi (derang yang panggil gini) semula.Dengar lah taklimat pasal perkhidmatan, expectation and challenge dalam public service. Taklimat disampaikan oleh Encik Noryusran Sairan, Penolong Pengarah Bahagian Perkhidmatan. Kalau kat pejabat gomen ni, Penolong Pengarah tu biasa je sebenonya. Pastu, kul 11.30am, ceramah motivasi plak oleh kaunselor dari bahagian perkhidmatan psikologi. Ni kalo langgar disiplin ke hape, mesti ngadap dia ni. Orait gak lah ceramah dia. Yang penting, ceramah motivasi ni mesti kelako sket la kan. Ter'motivate'lah juga sekejap. Kul 1pm, berenti lunch. Makan nasi lauk ayam masak lemak cili api, daging masak kicap, sayur campur ngan ulam2an. Air sirap anti-diabetes. Hehehe tawar le sket. Tapi orait la. Dah bagi makan free, komplen plak. Tak bersyukur tu namanya. Eh... syukur sangat2. Bukan takde duit nak beli makanan, cuma, takyah la susah2 berebut ngan orang yang keje kat situ kat cafe kan... Kat bawah audi tu, ada promosi jualan segala mak nenek benda lah. Ada baju, cadar, kerongsang, buah jambu, rambutan, pelam, frozen food, asam dan segala macam lah. Ikan kering pon ada. Kami tengok je lah. Tak sempat nak singgah tu semua.

Lepas solat semua, masuk semula kul 2pm. Dengar taklimat pasal etika, nilai, dos and don'ts oleh Ketua kepada Penolong Pengarah tadik, Encik Yuswan Yunus. Masa ni dah tak berdebar lagi dah sebab arini akan tahu kementerian kami di posting je. Tak tau lagi kat mana. Esok baru tau. Satu hal pulak. Habis tu, baru lah acara penyampaian surat penempatan. Tak heran dah. Tapi rasanya kali terakhir mengalami suasana cenggitu ialah waktu convo. Siap naik atas pentas lagi. Sepatutnya Timbalan Pengarah yang sampaikan, tapi ada hal plak dia. Jadi Encik Yuswan tu lah yang sampaikan. Keputusannya, Kementerian Sumber Manusia. Tak seprais langsung. Akhirnya, minum petang. Kuih seri muka ngan karipap. Pastu dah boleh balik. Kul 4.30pm.

Tengok jam, rasa2nya sempat nak anto tesis abang. Aku pun pusing ke Kompleks E. Pergi ke kaunter blok bape tah, dia cakap ofis tu dah pindah ke Menara PJH. Aku dah pikir Petaling Jaya je time tu. Nak kena gi PJ plak ke? Adeh! Bila dia sebut ikut jalan depan masjid, umah PM, baru aku perasan. Oh, Menara Putrajaya Holding ek? Hehehe tu pun bleh tak perasan. Pastu dia pun kasik map. Aku pun pergilah ke Menara PJH. Sembarang je aku parking tepi roundabout. Masuk2 je nampak ofis Kementerian Pengajian Tinggi. Masuk situ, dia suh pusing belakang, naik lif tingkat bape tah. Ambik pass kat guard, naik lif dan masuk ofis bahagian biasiswa.

Memula datang sorang pempuan, pastu dia pass kat sorang lagi pempuan yang in charge scholarship UTHM. Pas aku kasik je, dia terus bukak envelop tu. Kendian dia cakap, nanti dia bank in dalam akaun CIMB macam aritu dia masukkan duit scholar dulu. Aku pun terus blah.

Abis tu, satu hal nak balik pulak. Abang cakap ikut sign bouard KL. Setahu aku, kalo ikut KL, nanti kuar kat hi-way Kajang-Puchong-Serdang. Tapi, demi takmo menderhaka, aku pun ikut lah jugak. Memang betul pon. Maka, aku ikut jelah hi-way Puchong. Sampai USJ, baru aku kuar hi-way Elite. Beza lah sikit beberapa sen tolnya. Rugi je. Singgah Petronas dekat ngan susur kuar Damansara. Isi minyak, kuarkan duit sket. Pastu aku pun gi ke 1 Utama. Aik? Takde dalam perancangan pon? Sebenonya aku nak carik kasut. Memula ingat kasut lama ada, takyah beli. Sekali tengok semalam masa nak pegi, kasut tu da terkopek2 sket macam sopak. Alahai...

Parking kat area Giant. Singgit? Ingat free. Pusing punya pusing punya pusing, tak jumpa kasut yang berkenan di hati. Kat Jusco ada sale, banyak kasut, tu pun tak kenan. Penat je. Kul 7.30pm, aku pun balik. Tak lama sampai tu, Kak Shila baru balik. La... dia pun gi Jusco gak. Kalo tau bleh balik sekali. Malam tu aku baca Aca sikit, pas makan, iron baju, kul 10.30 pm aku dah tido. Awalnya! Tapi yang sedihnya, aku tak tengok 24 minggu ni. Huhuhu. Sorry Jack, I miss u too.

Pukul 4am dah tersedar. Pastu dah takleh tido dah. Kul 6.10am, jam bunyik, aku pun bangun. Kul 7am, aku dah bergerak. Hi-way lengang je. Sampai Putrajaya, aku tersalah jalan. Jammed sikit depan Menara PJH. Tapi bagus gak tersesat ni, aku dah tau jalan nak kuar balik hi-way Elite! Ikut sign board Cyberjaya ok...

Sampai Kompleks D, bebetul kul 8am. Parking tepi jalan kat jalan masuk. Elok je aku park,satu lagi Wira park belakang aku. Oh, memang tempat parking derang lah ni. Tengok pempuan tu bergegas je, mesti kejo punch card tu. Dengan kasut hi-heel, aku pusing satu kompleks tu mencari blok D3. Kat belah belakang ropanya. Tanya sorang pempuan ni, jumpa tengah jalan. Dia pon baru sampai, cari blok D9. Ler...

Sampai situ, ambik pass, naik tingkat 8. Masuk2 je dia suh gi bilik meeting. Lum ramai yang sampai rupanya. Shu pon tak sampai lagik. Ops... lupa nak cakap. Rupanya orang yang aku sangka aku kenal tadik rupanya memang betul orang tu. Shu tu kawan satu batch ngan abang, diploma kat UTM. Dia pon kenal 'kekasih gelap' abang kat UTM dulu. Oh... curang terang2an ek...Dush dush dusyum! Siap gi Alamanda lagi tengahari.

Memula tengok video korporat KSM, pastu derang bahagi kan kitorang kepada 2 jabatan. JTM ngan JPK. Aku masuk JPK; Jabatan Pembangunan Kemahiran. Ala... yang kuarkan sijil2 kemahiran tu. Kira kami ni antara pioneer skim baru kat jabatan tu. Kendian pengarah JPK plak bagi briefing. Panjangnya citenya. Ni nak explain lah ni.

Minggu depan; 28 Mei-1 Jun, selama seminggu, aku akan berada di Putrajaya untuk sesi pengenalan kepada jabatan baru tu. Pusing2 setiap bahagian. Minggu depannya; 4-8 Jun, aku akan berkursus team building kat Bukit Tinggi. Bestnya. Dah lama teringin nak gi Bukit Tinggi. Tak kisah la kursus ke hape, janji dapat gi situ, rasa seronok dah. Balik tu, aku akan terus lepak KL sebab 11 Jun tu kena gi Putrajaya lagi. Masa tu lah akan diberitahu di mana aku akan di'attach'kan selama 6 bulan. Insya Allah aku akan balik BP gak. A*DTEC BP. 12 Jun; Hari Lahir ku ke 28, tu aku akan mula keje kat A*DTEC BP. Amin. Sepanjang attachment tu, aku akan dapat tambahan elaun sara hidup sebanyak RM25 sehari. Hehehe mak cik kayo!

Lepas 6 bulan attachment, aku akan gi C*IAST Shah Alam pulak untuk kursus Pedagogi selama 3 bulan; Disember 07-Mac 08. Asrama, makan minum semua sponsored. Rezeki lagi. Abis ber'pedagogi', aku akan buat ala2 praktikum mengajar kat institut lagi. Insya Allah dapat balik A*DTEC BP semula selama 3 bulan; Mac-Jun 08. Dan pada 12 Jun 08 (Hari Lahir ku ke 29, setahun lagi tu...) baru lah aku akan ditempatkan ke tempat sebenarnya. Ikut plan, ada 6 wilayah dalam mesia ni. Wilayah Sabah, Sarawak, Utara, Tengah, Selatan dan Timur. Jadi aku rasa, mungkin aku akan ditempatkan di wilayah Selatan atau HQ Putrajaya. Tapi masa tu derang bleh consider lah.

Sampai lah kite ke penghujung dan part tak best. Anti-klimaks kata orang. Wilayah selatan merangkumi Johor, Melaka dan Negeri Sembilan. Officenya pun takde lagi. Tapi office nya akan dibuka di JB! Tidak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kemungkinan kat bangunan KWSP JB. Ha? Dekat Plaza Pelangi? Sesak giler tu. Adeh!

Wednesday, 23 May 2007

Good Bye, Babai, Tata, Macam-Macam Berangan

No, no, no! Bukan nak say good bye pada blog. Jauh sekali berhenti blogging. Actually nak ucap good bye kat dunia lepak, relax, tido banyak dan full time house wife. Esok, 24hb Mei 2007, aku akan memulakan dunia baru, berkhidmat untuk nusa, berbakti pada negara, mendidik anak bangsa! Fuiyoh! Kemain semangat lagi. Mentang2 Pak Lah baru umum kenaikan gaji. Lum start keje dah naik gaji. Tapi sempat lah kot merasa gaji tak naik tu sebulan. Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian. Bersakit-sakit dahulu (sebulan), bersenang-senang kemudian.

Seminggu yang lalu, semangat aku lum naik lagi. Maklum ler, dah selesa duk rumah, makan tanggung, 'beri' cangkung. Apakala mendengar berita gumbira dari Pak Lah, terus semangat naik mendadak, proportionally to kenaikan gaji ittew. Ngeh ngeh ngeh. Aku sangat suka! Tak sia-sia aku tunggu setahun lebih. Actually, I memang sengaja takmo keje setahun tu selagi gaji tak naik. See! Rezeki datang berlipat ganda. Kalo campur 2-2 orang, bleh cover installment AH lagi! Yiiiha! Bleh la merasa pakai kete beso sket. Sekarang ni, dalam family aku dan family in-law, kete kami paling kecik sekali. Kecik antara yang kecik la. Idak ler dalam family aku ada kete beso2 macam BMW ke, Volvo ke, Merz ke. Paling beso pon Avanza. Paling lahap makan minyak pon Peugeot 405 je. Mana bleh lawan sang Kancil. Tak pe lah, biar kete kecik, asalkan tak yah pikir2 nak keluar rumah. Ada orang tu, ada kete best2, tapi bila nak gi bandar dekat pon pikir 10x mengenangkan minyak pegi balik je dah RM20. Bestnya, hutang Kancil nak abis raya nanti. Bleh raya sakan! Eh, eh cukuplah tu berangan. Keje nya lum lagi. Berangan je lebih. Tah2 kena campak ke Sarawak ke mana ke, kan dah menangis tak berlagu. Anyway, doakan lah aku di posting ke A*DTEC Batu Pahat ek! Paling jauh pun, IKBN Pagoh ke... Amin.

Oh, lupa nak cakap. Abang dah balik ari Isnin lalu. Memula aku ingat abang balik ari Selasa. Sibbaik abang ingat kan. Balik dengan baju yang makan 5 trip nak didobikan. Semalam semalam dah siap dah, tapi malam tadi, tah cemana ampaian tu putus pulak. Dah, kena re-dobi 2 trip plak. Aku syak kucing gaduh bawah ampai tu, sampai tertarik kaki seluar, tu yang bleh putus tu. Nak kena sembelih ittew kucing agaknya. Pa'kal derang dah takde depan mata. Kalo time gaduh2 tu aku ada, dah kena kelekuk ngan aku. Eee tak suka kucing.

Malam tadi aku dah siap kan segala mak nenek jahitan. No more jahit-menjahit at the moment. Dekat nak raya sok, akan difikirkan. Buat hulur duit raya. Buatnya Pak Lah baik ati takmo kasik bonus ini tahun sebab dah kasik naik gaji. Mana lak nak cekau bayo insurans ngan roadtax kan. Selalu time nak raya, mesti kena pikir 2 benda tu selain duit raya, kuih raya, baju raya. Tu yang takmo beli kete time raya. Tapi biasa orang time raya lah nak tayang kete baru kan? Lain masa mana ada jumpa kawan2 sekampung serentak. Tayang2 kete, sport rim, leather seat, amplifier. Gitu lah kalo raya. Topic orang laki. Kalo pompuan plak, kat dapor, sambil masak rendang, tayang seken (gelang), rantai, cincin. Eh, masuk cite raya plak. Pose pun tak habis ganti lagi, ada ati nak raya. 9-2=7.

Petang ni aku nak ke KL. Lepak umah abang TP. Sedey wo, kena gi sensorang. Aritu kemain lagi abang nak cuti 2 hari nak anto aku pergi berjuang. Tiba masa, non ado! Esok jugak abang ada pekse lepas induksi. Tak best sungguh! Yang tak best tu sebenonya sebab kena drive sendirik ler. Adeh! Kena asah semula skill yang agak lapok selepas setahun jarang2 drive ni. Sekarang ni, duk belakang lori pon takut2 nak motong. Dulu motong lori balak 2-3 bijik kat jalan Muadzam-Kuantan tu, selamba jek. La ni, nak tengok cermin mana satu pon bleh lupa. Takpe, practice make perfect.

Sejak ari Ahad, internet problem kat umah, petang semalam baru ok. Tak sempat nak call TMNet dia dah ok. Lain kali ingat ler, kalo lampu PPP tak nyala, tu maknanya problem TMNet. Ok, itu je entry terakhir aku sebagai seorang suri rumahtangga sepenuh masa. Putrajaya, here I come!!!

Thursday, 17 May 2007

FILEM, DRAMA DAN KONSERT PART 1

Habis cerita album artis-artis tempatan, aku nak cerita pulak tentang pelem. Bukan nak jadik pengulas filem, tapi setakat nak kongsi sama filem2 yang aku selalu tengok sebab ada VCD/DVD nyer kat rumah. Sebahagiannya milik peribadi aku sebelum kawin, maknanya bukan rete sepencarianlah. Sebahagian lagi kami beli sesama kat kedai'TUT' kat Bukit Pasir. Tak leh sebut, karang kena ambush plak kedai tu, susah plak nak beli DVD 'murah' lenkali. Tapi kalau ada yang nak tau katne, boleh je aku kasitau.

Memula sekali aku nak tunjukkan VCD Hindi. Yeay! Hindi Power! Cop cop cop, aku pernah minat cite hindustan. Zaman Kuch Kuch Hota Hai onwards. Tapi kan aku pernah cite yang aku tengok video hindustan masa kecik2 kat umah kawan aku, Sidah, kan? Kira dulu tu suka lah jugak. Aku ada kawan Semejay yang minat hindustan sesangat. Suli. Dia memang turun bilik TV setiap weekends. Dia siap hafal lirik lagu hindustan lagi. Masa tu lah. Aku pun ada gak hafal lagu hindustan dulu hehehe. Okeh. VCD hindustan pertama yang aku beli dah takde dah. At least 3 VCD pertama yang kau beli dah yilek. Kuch Kuch Hota Hai, Hamara Dil Aapke Paas Hai dan (dah lupa tajuk, lakonan pertama Aisyu dan Abhishek). Ketiga-tiganya ada lagu yang sangat mengujakan. Nanti nak cari VCD ni kat Mydin. Masa tu aku minat giler2 ngan Aisyu. Suka sangat tengok dia menari. Kata Big B, bila menari, dia macam anak patung music box. Oh, dia sayang betul ngan Aisyu, akhirnya berjaya buat menantu. Padahal aku pernah baca komen Aisyu masa berlakon ngan Abhishek pertama kali, dia serik berlakon ngan mamat tu sebab selalu lambat. Hambek ko Aisyu, dah jadik laki kau pon. Okeh, membebel plak, bile nak mulanya? Tara...



TAJUK FILEM : KABHI KHUSHI KABHIE GHAM
ARAHAN : KARAN JOHAR
PELAKON UTAMA : SHAH RUKH KHAN, KAJOL, AMITABH BACHCHAN , JAYA BACHCHAN, HRITHIK ROSHAN, KAREENA KAPOOR

Maknanya kekadang gembira, kekadang duka. Aku tonton filem ni di pawagam. Midnite di Midvalley. Pergi tengok reramai ngan kawan2 UiTM abang. 3 jam dalam panggung, dengan sejuknya, dengan ngantuknya. Tapi memang puas ati. Menangis bagai nak rak tu. Filem ni kuar time raya. Memula nak tengok kat JB, pastu kenapa tah tak jadi. Tertengok cite James Bond plak. Kawan abang yang pergi sekali tgk cite ni tu sebenonya dah tengok kat JB gak time raya tu. Tak padan tu. Lelaki pon layan hindustan. Aku rasa cite nya temanya universal, it's all about loving your parents. Tak geti lah aku nak buat sinopsis. Cuma nak kongsi je.



TAJUK FILEM : MOHABBATEIN
ARAHAN : YASH CHOPRA
PELAKON UTAMA : SHAH RUKH KHAN, AISYWARYA RAI, AMITABH BACHCHAN , DLL (kena tgk sebab takde kat cover)

Maknanya kisah2 chenta. Cite ni agak meleweh sebab tiap scene mesti nak kaitkan ngan 3 couple. Cite ni kuar time aku part 1 degree. Kawan aku, Hana yang suka sangat tengok cite ni. Oh, sebelum tu, semua VCD hindustan aku beli kat Mydin sebab regenya lebih murah dari harga pasaran. Dan aku beli masa dah keje walaupun cite tu kuar dah lama. Yang jadik best nyer cite ni sebab ada sekali lagi Aisyu dan of course my SRK! Nape lah muke ko macho sangat (walau perut kau boroi dan body tak ngancam langsung)? Walau pun Aisyu jadi 'hantu baik' je dalam cite ni, tapi beri kesan kepada asal jalan citenya. Lagu2 semua best2. Aku takkan beli kalau lagu tak best! Adeh, rindunya lagu2 yang aku rakam dari Hindi Power, mana lah hilang kaset tu. Sedihnya... Anyway, cite ni aku tetap tengok kat TV walau dah ada VCD ni. Maknanya aku suka lah tu kan...



TAJUK FILEM : MUJHSE DOSTI KAROGE!
ARAHAN : KUNAL KOHLI
PELAKON UTAMA : RANI MUKHERJI, HRITHIK ROSHAN, KAREENA KAPOOR

Maknanya sudikah kau berkawan dengan ku? Sudi? Hehehe kisah cinta tiga segi ni. Yang best cite ni ialah lagunya. Tak jemu di dengar. Mulanya aku tengok cite ni time aku final semester degree. Roomate aku yang bawak vcd cite ni. Tengok sekali terus jatuh cinta. Aku sebenonya tak berapa suka lakonan cik Kareena tu sebab dia tak pandai berlakon sedih/nangis. Langsung tak real. Cite ni aku tak pernah tengok kat TV lagi. Kekadang time boring2 aku akan buka lagu2 je. Best. Jalan cerita pun segar dan tak klise.



TAJUK FILEM : DEVDAS
ARAHAN : SANJAY LEELA BHANSALI
PELAKON UTAMA : SHAH RUKH KHAN, AISYWARYA RAI, MADHURI DIXIT, JACKIE SHROFF

Tak de maknanya sebab Devdas tu nama Shah Rukh Khan dalam cite ni. Cite Bollywood paling mahal. Klasik dan sangat cantik. Bleh ke aku cakap sinematografi dia cantik? Apatah sinematografi tu, aku pon tak tau, tapi aku agak2, environment dalam cite ni lah kot. Lagu sangat mengujakan dengan tarian2 klasik yang tak macam 'ta keta ta ta' sangat. Kata orang Madhuri lagi 'pandai' menari, tapi bagi aku Aisyu lagi 'cantik' menari. Mungkin sebab tubuh dia langsing, Madhuri agak menggelebeh. Dari segi teknik, memang Madhuri lagi sharp. Boleh tengok dalam filem Dil To Pagal Hai. Very the sharp tarian dia. Yang tak bestnya cite ni anti-climax. Oh, tidak! Dan kekdah dia yang kuat minum tu agak extreme dan tak sehsuai. Tak sehsuai untuk tontonan kanak2 since dia minum sampai mampos kan... Karang anak2 takmo minum susu, susah lah pulak kan. Pulak tu citenya pun berkisar pada area rumah pelacuran. Mesej agak berat cite ni. Tapi kalau tengok takde lah sampai terpengaruh ke hape, tak pe lah. Gilo ko opo?



TAJUK FILEM : KAL HO NAA HO
ARAHAN : takde lah pulak ditulis kat cover ni hah...
PELAKON UTAMA : SHAH RUKH KHAN, PREITY ZINTA, JAYA BACHCHAN, SAIF ALI KHAN

Maknanya lebih kurang esok masih ada ke tak ek? Gitu lah. Awal2 cerita agak blur sket. Dah ama sikit baru lah, oh... Inilah VCD hindustan terakhir yang aku tengok. Lepas tu, kenapa ek cite2 SRK dah takde umphhh! la. Ke sebab aku dah kawin ek? Hehehe takde kono mengono ah. Cite ni pon tak berapa meletup. Tapi ok la. Dalam cite ni dia sakit hati. Ada lah kelainan sket. Pon cinta 3 segi gak. Cuma kekdah mereka menanganinya tu lain sket la. Lagu boleh tahan best gak. Tema warna merah-putih. Kebanyakan scene nya ikut tema warna nih. Cantik!

Eh, dah abis dah VCD hindustan aku? Takde lah banyak mana pon... Tapi semuanya original ma... Dan kalau sesape perasan, semua cite ni takde tumbuk2, gasak2, gaduh2. Tak suka ar cite gaduh2 ni.

Ok, abis dah part 1, nanti sambung cite omputih plak. Eh, lawa gak kan kete VIVA tu? Murah pun ye. Chow!

Lets Sing Together

Artist: Air Supply
Album: Now And Forever
Title: Goodbye

(david foster, linda thompson)


I can see the pain living in your eyes
And i know how hard you try
You deserve to have so much more
I can feel your heart and i sympathize
And i'll never criticize
All you've ever meant to my life

(chorus)

I don't want to let you down
I don't want to lead you on
I don't want to hold you back
From where you might belong

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to say but good-bye

You deserve the chance at the kind of love
I'm not sure i'm worthy of
Losing you is painful to me

(chorus)

I don't want to let you down
I don't want to lead you on
I don't want to hold you back
From where you might belong

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to say but good bye

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to try
Though it's gonna hurt us both
There's no other way than to say good-bye

Oit oit, slow sket, ingat sedap ke sore tu? ngehngehngeh...
Nostalgia zaman duduk asrama Semejay 1995/1996...

Monday, 14 May 2007

ALBUM

Sebelum aku cite lanjut pasal tajuk ni, aku nak remind kepada pembaca blog ini bahawa, walaupun aku dengan bangganya nak mendedahkan koleksi barangan aku, tapi sebenarnya tak lah banyak mana pon. Malah mungkin langsung tak menarik. Tapi itu lah aku. Peminat sesuatu yang tak best sangat. Hehehe. Dan kalau tak minat CT, Mawi dan UK's, takyah ler paksa diri membacanya ek.

First and foremost (gini ke ejaannya?), kaset Siti Nurhaliza. Aku adalah antara peminat terawal cik ct kite ni sejak awal2 kemunculannya lagi. Silent fan kata orang. Ingat lagu Jerat Percintaan? Mawarku? Haaa kat situ lah bermula segalanya. Bagi aku, dialah penyanyi paling best dari awal, sampai la ni. Aku ingat lagi, masa kat asrama dulu, kulu kilir (dorm-study room) aku membawak radio silinder ku yang berwarna merah. Dengan sepasang earphone 2 hengget, aku pasang volume kuat tanpa mengganggu orang lain. Cuma time stay up lepas kul 12 jek aku bukak kuat2 atas permintaan ramai. Lagu best ct masa tu, Jerat Percintaan ngan Mahligai Asmara. Sebelum tu minat Ziana Zain, sampai buat rambut ala2 rambut dia yang lurus ngan jambul amoi kat depan tu. Hihihi. Lepas ct muncul, terus tak minat dia.



TAJUK ALBUM : tadak, SITI NURHALIZA la kot
TEMPAT BELI : DUA SUARA KOTA TINGGI kot
SENARAI LAGU : Jawapan Di Persimpangan, Mahligai Asmara, Jerat Percintaan, Antara Waktu Dan Usia, Sempadan, Sanggar Bayu, Cari-Cari, Bicara Luka, Kerana Jelinganmu, Jalanan Berduri
LAGU PALING TOUCHING : Jerat Percintaan

Kenapa ada kot pada tempat beli? Sebab ni kaset Yayu yang punya. Tapi kat Kota tu, situ je lah tempat jual kaset yang fofuler. Kat situ lah kot. Tengok gambo dia tu. Cute sangat. Kebetulan dia pun sebaya ngan aku. Album ni menonjolkan vokal ct yang ada weight tu dengan sangat terserlah. Aku cakap suara dia 'ada satu lapisan yang lain'. Lepas dengar komen Hattan dalam AF, aku pun faham bahawa lapisan yang aku maksudkan tu ialah weight. Yelah kot. Dan ct ada satu style waktu hujung ayat. Dalam album ni ngan album kedua bleh dengar jelas. Album seterusnya dah ilang dah style tu. Lagi pun, masuk album ketiga, suara dia dah pecah, dah takde nyaring2 cam sore anak dara sunti. Semua lagu dalam semua album dia aku suka. Takde kecuali. Cover album dia ok, tapi banyak gambar yang menonjolkan telinga dia yang besar tu. Dia tak perasan kot masa tu. Budak2 lagi.



TAJUK ALBUM : pon tadak, masih SITI NURHALIZA
TEMPAT BELI : DUA SUARA KOTA TINGGI gak, kot lagi
SENARAI LAGU : Aku Cinta Padamu, Demi Kaish Kita, Tirai Semalam, Khayalan Cinta, Sri Mersing, Usah Diragui, Bisikan Asmara, Rindu DI Antara Kita, Kesilapanku Keegoanmu, Wajah Kekasih
LAGU PALING TOUCHING : Usah Diragui

Album ni keluar time nak raya, time aku keje lepas SPM kat kilang VS Senai. Pon Yayu yang punyer. Time tu, kalo gi mana2 kedai/pasaraya, mesti bukak kaset nih, especially lagu Aku Chenta Padamu. Masa to ada kontroversi la pasal lagu tu kengkonon ciplak lagu Celine Dion I Love You. Tak tau apa kesudahannya. Lagu2 dalam album ni banyak masuk final Juara Lagu 97 ngan 98. Album ni juga membawa ct ke Indonesia. Ingat lagi gambar masa dia nak gi Indon tu, dia bawak patung Garfield. Indon2 kat kilang pon minat ar kat dia time tu. Ada satu lagu mix Melayu-Mandarin; Rindu Diantara Kita. Memula dengar, kelako je lagu tu. Tah mana pegi mamat yang duet ngan dia tu tah. Kesian, tak dapat naik sama. Selebet je baju2 ct dalam covernya. Cover pun pakai body shirt belang2 jek. Kat dalam siap ada gambar pakai suar kotak2, macam nak gi tido je? Hihihi. Kali pertama tengok ct live masa artis2 SRC buat promosi kat Kota. Masa tu dia nyanyi last sekali. Biasalah. Masih ingat lagi, time tu dia pakai topi. Kalau tanya Yayu ni komfem dia dah lupa.




TAJUK ALBUM : ADIWARNA
TEMPAT BELI : CM, KL
SENARAI LAGU : Purnama Merindu, Sendiri, Kita Kan Bersama, Tak Rela Berpisah Darimu, Laguku Di Hatimu, Diari Hatimu, Satu Cinta Dua Jiwa, Demi Kasih Sayang, Tak Boleh Lupa, Gelora Asmara
LAGU PALING TOUCHING : Diari Hatimu

Album ni memang best banget. Sedap sangat lagu2nya. Inilah pertama kali aku membeli kaset. Aku ingat lagi, masa nak beli tu, aku bawak walkman sekali. Lepas beli je, terus dengar. Beli time dating. Amat jarang aku dating kat Shah Alam. Dalam album ni ada lagu Purnaam Merindu yang membawa ct ke pertandingan peringkat antarabangsa; Voice of Asia ngan apatah tu yang kat Kazakhstan tu. Oh, aku baru bukak casing kaset ni. Ada tarikh aku beli kaset tu, 5 Julai 1998. Time part 3 kat ITM. Cover album dah improved. Maklum ler, dah fofuler..



TAJUK ALBUM : PANCAWARNA
TEMPAT BELI : KOMPLEKS PKNS, SHAH ALAM
SENARAI LAGU : Nian Di Hati, Seribu Kemanisan, Engkau Bagaikan Permata, Salju Kasih Nya, Lelaki (warkah seorang anak), Kedamaian, Kau Kekasihku, Kurniaan Dalam Samaran, Langkah Di Persada, Lembaran Cinta Pudar
LAGU PALING TOUCHING : Kau Kekasihku

Oh, best nya album ni! Lagu2 semua very the touching. Aku beli album ni dengan harga diskaun, kalau tak salah 14 hengget. Sebabnya, roomate aku ni ada kawan kat kedai kaset tu. Poster dia pun aku dapat. Ada lagi ke tak dalam kotak tah? Masa tu aku duk kat Seroja 2. Nostalgianya...Lagu Lelaki tu katanya tentang Dr M. Satu lagu ni, ct guna kan suara soprano. Mula dengar memang kelako. Lagu Kurniaan Dalam Samaran. Oh, ada juga tarikh aku beli, 11 Julai 1999. Setahun selepas album Adiwarna. Setahun sekali dia buat album. Pernah terbaca komen Hattan dalam majalah; penyanyi bukan tebu, bleh perah habis-habisan (maknanya asik wat album je). Takut lelama hilang manisnya. Tapi, ct ok jek? Satu lagi yang spesel, ada monolog surat jiwang ct sebelum lagu trek terakhir. Oh!



TAJUK ALBUM : SAFA
TEMPAT BELI : PLAZA SHAH ALAM formerly known as Shah Alam Mall
SENARAI LAGU : Azimat Cinta, Jalinan Cinta, Percayalah, Lakaran Kehidupan, Kudus Sinarmu, Kau Ku Sayang, Beradu DI Khayalan, Indah Percintaan, Milikmu Teristimewa, Bicara Manis Menghiris Kalbu
LAGU PALING TOUCHING : Bicara Manis Menghiris Kalbu

Tak banyak lagu fofuler dalam album ni, tapi ada killer song, Percayalah. Tapi bagi aku yang bukan setakat dengar di radio, semua lagu best. Tarikh beli, 9 Januari 2001. Tahun di mana aku menonoton konsert live ct di Bukit Jalil. Best sangat. Masa hari konsert tu; bulan Jun 2001, family in law datang KL melawat Kak Ngah yang baru bersalinkan Afiff. Aku pun ikut sekali melawat Masjid Putrajaya. Biras tak jadik pun ada sekali. Tak ingat ler kenangan lain ngan album ni. Nape ek?



TAJUK ALBUM : EMAS
TEMPAT BELI : tak ingat laks, kat KOMPLEKS PKNS la kot
SENARAI LAGU : Bukan Cinta Biasa, Debaran Cinta, Untuk Selamanya, Kuyakini, Oda Bumi Anbia, Janji Kasih, Sebenar Cinta, Air Mata Ibu, Ku Milikmu, Di Sini Ku Berjanji
LAGU PALING TOUCHING : Bukan Cinta Biasa

Cover album ni terlalu cantik, sampai aku sayang nak sign dan tulis tarikh dan tempat beli. Tu yang lupa tu. Macam di alam fantasi, ada kupu-kupu, burung, cantik sangat. Album ni merupakan album paling berkesan di hati aku. Macamana tu? Bila dengar je lagu2 dari album ni sekarang, terus teringat suasana waktu dengar album ni. Masa tu aku baru keje. Aku bawak radio kat ofis dan dengar album ni sepanjang hari. Very nostalgic. Baru 3-4 hari ni dengar lagu apatah, terus teringat. Tengok! Lagu apa pun aku tak ingat, tapi aku boleh tau lagu tu dalam album ni. Dejavu ke maknanya tu? Lagu Untuk Selamanya ialah lagu tema filem Laila Isabella manakala lagu Airmata Ibu ialah lagu tema telemovie Wan Norazlin Terlampau. Huhuhu. Taklah. Telemovie Air Mata Ibu lah. Kalo dengar je lagu ni, mesti tingat taik idung Jalaluddin Hassan dalam klip video dia ngan sape lagi kalo bukan cik kak Wan Norazlin tu selaku heroin telemovie tu. Sape tak tengok 'telemovie tu'? Ngehngehngeh.



TAJUK ALBUM : PRASASTI SENI
TEMPAT BELI : tak ingat gaks, kat KOMPLEKS PKNS jugak la kot
SENARAI LAGU : Dialah Di Hati, Pendirianku, Cinta Tak Berganti, Cahaya Seribu Liku, Hanya Dirimu, Lagu Rindu, Sakti, Pejam Matamu, Kembalikan Indah, Ku Menunggu, Seindah Biasa
LAGU PALING TOUCHING : Cinta Tak Berganti

Aku ada entry waktu beli album ni. 22 April 2004 aku beli album ni. Masa tu baru berjinak2 ngan blogger ni. Selalunya aku beli album ct pada hari pertama dipasarkan, tapi tidak album ni. Sebab masa tu fulus sesak teramat. Tapi aku ada pergi roadshow AIM kat Alam Sentral yang ct nyanyi lagu Seindah Biasa. Masa tu dalam fikiran, "hek eleh, tah pepe lah lagu ni". Lepas beli album ni, terus suka lagu ni. Suka video klip dia kejar arnab tu. Cover album ni pun cantik sangat. Semua lagu memang superb.
Waktu tu aku solo di Shah Alam sebab abang dah keje kat BP.



TAJUK ALBUM : TRANSKIPSI
TEMPAT BELI : CARREFOUR PANDAN JB
SENARAI LAGU : Siti Situ Sana Sini, Biarlah Rahsia, Destinasi Cinta, Cuba Untuk Mengerti, Hidup Penuh Bicara, Bila harus Memilih, Pastikan, Hati Berbisik, Rupanya Kita Serupa, Tanpa Dendam Di Hati, Intrig Cinta, Impian Kan Nyata, Bisakah
LAGU PALING TOUCHING : Bila Harus Memilih

Oh, dia sedang bercinta. Album yang sempurna. Lagu yang matang, cover yang class dan vokal yang toksah pertikaikan lagi. Tapi kenapa takleh menang vokal kat AIM? Menyanyi sampai nak terkeluar anak tekak tu terbaik ke? Huh! Apa-apa pun album ni memang tak jemu diulang dengar. Aku masih peminat dia sebagai penyanyi. Tapi sebagai individu, aku masih mempertikaikan pilihan hatinya. Isk isk isk



TAJUK ALBUM : ADA APA DENGAN CINTA
TEMPAT BELI : MYDIN KLANG
SENARAI LAGU : Ku Bahagia, Suara Hati Seorang Kekasih, Truly Madly Deeply Hate You, Dimana Malumu, Ada Apa Dengan Cinta, Bimbang, Ingin Mencintai & Dicintai, Hanya, Tentang Seseorang, Denting, Demikianlah
LAGU PALING TOUCHING : Denting

Aku beli album ni selepas menonton filem ni dan mendengar lagu2 dari CD kawan abang; Manan. Lagu2nya sedap sangat. Citenya pon memang best kan. Aku dah hafal semua lirik lagu dalam album ni. Nak cakap apa lagi? Memang aku suka lagu2 cenggini.



TAJUK ALBUM : YANG TERCINTA
TEMPAT BELI : MUSIC VALLEY THE STORE BP
SENARAI LAGU : Kian, Lagu Jiwa Lagu Cinta, Kurnia Tuhan, Di Pintumu, Perempuan, Cinta Hakiki, Aduh Saliha, Yang Tercinta
LAGU PALING TOUCHING : Di Pintumu

Abang yang belikan album ni. Masa tu aku masih berulang-alik Dungun-BP setiap minggu. Tunggu album ni kuar macam menunggu durian takmo gugur. Sekejap cakap kuar arini, kejap kuar minggu depan, kejap bulan depan. Kompius I. Last2 dia kuar time aku kat Dungun. Beli kat Dungun? Entah lah, aku rasa macam takde je kedai kaset kat sana. Album yang sangat dinanti. Memula gian dengar lagu Kian, pastu lagu Di Pintumu. Sibbaik dah pandai beli CD, senang nak pilih track. Kalo kaset, bercinta lah nak rewind. Stop ulang dengar album ni around zaman 'kejatuhan' dia. Siapa kata semua peminat dia masih setia. Sekurang2nya, 2 orang dah berpaling tadah. Aku, 50-50. Sama macam aku 50-50 minat ct. Tapi kedua-duanya aku masih minat lagu mereka. Cuma dah tak gilo macam dulu je. Hehehe. But, mind you, almost semua adik beradik aku ada album ni ok? Yayu je takde. Apa da...



TAJUK ALBUM : TAJAM MENIKAM
TEMPAT BELI : KOMPLEKS PKNS SHAH ALAM
SENARAI LAGU : Sebak, Membara, Balada Ani, Kekasihku, Prosarasa, Rhythm Si Jantung Hati, Bila Purnama Mengambang, Serasi, Gema Kasih Sepanjang Usia, Pahit Akan Manis
LAGU PALING TOUCHING : Kekasihku

Banyak sebab kenapa aku memiliki album ni. Satu, aku kipas mati keras UK's. Album ni dibeli pada tahun 2003 atau 2004, selepas aku bekerja sebab masa album tu keluar, aku baru form 4, dan tak ber uang. Oh ya, aku beli di Slash Music Centre, kedai yang sama bagi album2 lain yang aku beli di Kompleks PKNS. Aku jumpa bungkusan plastik kedai tu dalam casing album ni. Dua, ada lagu tema cinta aku dan dia; Kekasihku. Hehehe siap bertema tu. Tiga, ada lagu yang aku nyanyi masa pertandingan karaoke kat Semejay dulu yang juga lagu yang aku nyanyi waktu mintak signature kakak senior masa minggu orientasi Semejay; Pahit Akan Manis Akhirnya. Empat, semua lagu sedap2. Mendengar suara Amir UK's juga merupakan terapi yang sangat bagus untuk aku. Sangat merdu. Cover gambar paku tekan yang memang tajam menikam



TAJUK ALBUM : PANAS BERPANJANGAN
TEMPAT BELI : SLASH MUSIC CENTRE KOMPLEKS PKNS SHAH ALAM
SENARAI LAGU : Permata Hati, Di Luar Kemampuanku, Muka Sposen, Sudah Tiada Tunasnya,, Citarasa, Untuk Kita Semua, Bila Diri Disayangi, Sesak, Masanya, Satu Lilin Sehening Malam, Mamaku, Kekasihku Di Menara
LAGU PALING TOUCHING : Di Luar Kemampuanku

Album UK's terakhir sebelum Saari Amri accident. Album ni turut aku kongsi minat bersama ngan Yusman, classmate aku di kelas 5M1 Semejay. Dia pun kipas mati keras UK's. Siap dia tulis lirik lagu Di Luar Kemampuanku dalam autograph aku lagi. Kalo orang tak tau, mesti ingat aku berchenta ngan dia. Hehehe. Tapi dia memang seorang yang sangat pandai ler dalam kelas aku. Dulu dengar cite dia ambik course accounting. Tak tau lah mana dia sekarang. Yusman, kalo ko baca blog aku, aku nak tuju balik lagu tu kat ko ek? Satu yang special dalam album ni, ada dua lagu yang dirakam tanpa henti. Kalau tak tau memang tak perasan, ingat satu lagu yang panjang. Lagu Citarasa dan Untuk Kita Semua. Cover nya painting kain di jemuran. Ada spentot lagi! Hihihi. Tapi, sebenarnya kasetnya dah takde. Kalo tak salah aku, dia meleding akibat panas dalam kereta. Sibbaik ada McGyver yang pindahkan tape tu dalam casing yang lain. Aku lah tu. Hehehe.



TAJUK ALBUM : VERSI KINI
TEMPAT BELI : entah, dapat free dari mana pon tak ingat
SENARAI LAGU : Isabella 98, Engkau Laksana Bulan, Keroncing Untuk Ana, Katakan, Mengapa Perpisahan Yang Kau Pinta, Getaran Jiwa, Doa, Sinaran, Seribu Bintang, Kasih, Berkorban Apa Saja, Seksa, Datang Dan Pergi, Belaian Jiwa
LAGU PALING TOUCHING : errrrrrr

Aku terpaksa memiliki album ni sebab dapat free. Puas dah pikir, memang tak ingat sape bagi. Lagu2 boleh tahan lah. Orang bagi, aku ambik, kalau tak memang aku takkan beli. Huhuhu.

Itulah sahaja koleksi album yang aku ada selain album gambar dan album rakam dari radio. Kebanyakannya, terutama kaset dah lama beno aku tak dengar sebab cassette player aku dah rosak. Both kat kete dan rumah. Nanti nak beli lah yang baru. Kalo tak, takut rosak lak kaset2 kesayangan aku tu nanti.

Kalau sesiapa perasan, harga album sentiasa meningkat. Tengok je lah album ct tu. Tu baru kaset. CD macamana tah? Nak murah, beli kat Mydin atau Carrefour. Mydin lebih murah lagi.

Aku tak beli album asli ct sebab Yayu dah beli. Satu hari aku akan cuba beli sendiri. Soon, aku sedang ingin bercinta ngan album Mawi. Tak mintak duit abang lah...

Sunday, 13 May 2007

LENCONGAN

Baca blog orang, semua cakap pasal ibu dan hari ibu. Tak kisah lah kalau aku melencong kali ni sebab aku dah buat entry pasal ibu2 ku sebelum2 ni. Bukan alasan takmo buat entry pasal ni, tapi entah lah! Tak tau nak tulis apa. Tak mahu hipokrit. Tak perlulah aku menyentuh hati pembaca dengan memberitahu melalui entry ni betapa aku menyayangi mereka. Titik.

Ok, nak cite pasal konsert AF malam tadik lah. Kalau minggu lepas aku begitu puas ngan nyanyian Aswad yang bagi aku begitu sempurna lontaran suaranya. Minggu ni aku tak dapat tengok diari tiap hari sebab gi Shah Alam kan. Ada ulangan, tapi tak koser lah pulak nak tunggu. Kekadang bukak tv, tengah ulangan minggu lepas2 punyer. Jadi aku cuma baca kat sultanmuzaffar je. Sumber AF aku sejak AF1 lagi. Ni pun dia dah letak video persembahan yang best2 malam tadik. Penat je aku terkejar2 ulangannya tengahari tadik.

Tak nak ulas panjang tentang persembahan yang tak best, kite terus ke persembahan terbest malam tadi. Nombor 1, My Heart. Sungguh geli2. Paling best time derang berlari pastu bertukar2 mic tu. Huhuhu. Nampak real je. Tapi aku tak tengok Ebi sangat time tu. Suara Ebi pun tak berapa clear. Yang aku peratikan si Mila tu je. Suara dia lantang dan nyaring, langsung takde terkucil. Dia ada peluang jadi juara AF perempuan pertama. Aku macam kak Ogy gak, dulu tak suka lagu ni. Nyampah. Tapi dah suka sikit sebelum ni. Dan telah bertambah suka sekarang. Oh ya! Selang seminit dua sebelum tu sebenarnya aku tukar channel TV1, kebetulan Adam ngan Farah tengah nyanyi lagu tu. Tak best pon?

Kedua, Pudar. Aku pernah tengok persembahan Rossa nyanyi lagu ni 2 kali rasanya; masa DS1 ngan masa FMI tahun lepas, kat tengah padang. Tak tau lah, tapi suara kat kaset/album ok, tapi bila nyanyi live macam siksa je. Mila nyanyi ngan selamba. Vokal dia tak pancit part corus. Yang aku perasan, AF kali ni, pengkritik jarang komen nada rendah derang. Maybe derang cepat tangkap. Ada, tapi jarang.

Erk... boleh ke aku stop je? Sebabnya, aku rasa persembahan lain tak best ar. Tapi nak bagi cukup, aku bagi nombor 3 kat Aswad. Yey!

Pagi tadi dapat SMS dari sorang customer. Dia nak beli kain sejak ari Jumaat lagi dan dia kata nak datang BP semalam. Maka aku tak lah pos kain dia. Tapi semalam dia tak de contact, aku ingat dia nak suruh pos je. Rupanya dia tak jadi datang BP, cuma laki dia je yang pergi. Jadi aku kena jumpa laki dia untuk kasi kain tu. Pagi tu jugak dia bank in duit. Janjinya nak jumpa kul 2. Macamana ni? Badminton final start kul 1.30! Aku pun doa2 lah supaya set lain yang main dulu. Fuh! Sibbaik women single yang mula dulu. Pukul 2, aku pun kuar. Jumpa kat Hotel Pelican. Opssss cop cop cop, kat tempat parking dia lah. Tepi jalan je pun. Mintak izin abang dulu eh... Pas aku kasi kain tu je, zup zap zup zap aku terus pecut balik. Huh! Lega lagi, lum abis pempuan2 tu lawan. Mentara tu tengok AF dulu. Terleka sekejap, Chong Wei dah mula. Baru 1 ke 2 mata je. Puh! Menang lah kau Chong Wei. Aik? Semalam kemain lagi Bao Chun Lai tu kalahkan Taufik si juara bertahan 6 tahun tu? Arini macam takde energy jek main? Tapi bagus lah. Dia dah kasi Chong Wei menang. Yahoo!!!

Pastu bergu pempuan pulak. Sempat ler tengok persembahan2 best Mila. Perfect timing. Bergu lelaki pulak lawan pastu. Kali ni 2-2 bergu bangsa Cina dah kalah e'awal. Macam tak caya bergu Melayu bleh masuk final. Pertama kali lak tu. Hihihi Zakry tu macam budak manja je muka dia. Lagi sorang Fairuzizwan. Tak mo bagi harapan kat derang. Derang ranking 80 dunia sebab baru sangat digandingkan. Lawannya ranking no. 1 ok... Memang betul pun. Pengalaman banyak mengajar. Walaupun kalah, aku rasa point China tu banyak pada kesilapan Malaysia sendiri. Apa ke nama point tu, abang ada cakap aritu, lupa lak. Maknanya point yang bukan atas ketereran kite la.

Abis. Kontot je ek?

Thursday, 10 May 2007

Berjalan Lagi

Hari Isnin yang lalu, lepas gi klinik dan makmal Gribbles, aku pos kain. Sebelum tu masih berbelah bagi sama ada nak pergi atau pun tak. Sebab? Sebab tak tau sakit ke tidak. Tapi lepas tu, tak sakit apa2 pun, maka, jadik lah aku pergi. Pergi mana? Ikut abang ke Shah Alam. Yeay!

Malam tu dah siap packing baju sumer. Jadi balik tu update website ngan forum, kul 12pm tepat, aku pun bergerak. Keluar tol Pagoh dan tak singgah mana2. Sepanjang jalan clear je, selain construction Melaka-Seremban. Tak laju pun. Tapi kete tu bila brake je stereng gegar. Nape ek? Kalo gegar time laju tau lah aku, tayar botak. Tapi takpe lah. Ok je.

Keluar tol Ebor, RM25.50. Terus gi Subang Hi-Tech, ambik kunci dari abang. Tepat pukul 3pm jumpa abang. Maknanya tepat satu hari lah tak jumpa abang sebab semalam anto abang pun kul 3pm. Dan tepat 3 jam jugak lah perjalanan aku dari BP. Dekat je rupanya. Dah lama tak lalu hiway, tu yang macam tak sangka sekejap je dah sampai.

Masuk bilik, solat dan lepak je. Tunggu abang balik, kata kul 5pm? Sekali kul 6 baru sampai. Minum dulu kat bawah. Lepas Maghrib, keluar gi SACC Mall. Jalan2 je. Pastu gi dataran. Tah aku baca blog sape tah yang cakap CKT kat situ sedap. Akupun order. Rupa dah ada, rasa, terlebih manis la pulak. Tak lah sedap sangat. Ke, tersalah kedai, tah le.

Lepas makan, masuk Alam Sentral. Dah nak tutup pun. Nostalgia ar kalau gi Shah Alam ni. Kendian balik bilik semula.

Esok paginya, sarapan nasi lemak. Balik bilik, dah ngantuk. Apa lagi, tido le. Tak turun cari makan pun tengahari. Petang abang balik pun kul 6. Kali ni sempat kuar ke Tesco. Masa abang balik aku dah perasan yang pintu tu tak lock dari luar. Pagi masa masuk pun takde bunyi burung berkicau. Panggil maintenance. Dia tukar bateri je. Ingat dah ok. Sekali takleh bukak pulak walau dah guna kad. Tukar kad pulak. Baru lah ok.

Tak best lah Tesco Shah Alam. Tesco Melaka aritu best. Macam2 ada. Memang takkan ku jejak lagi ler. Balik tu, mandi, solat dan lepak sementara tunggu kul 9. Kul 9, turun bawah, dah janji berkumpul kat lobi. Sebenonya derang nak belanja makan kat Muara. Siapa derang? Supplier yang buat kursus untuk abang tu ler. Pergi 3 kereta. Pertama kali gi Muara, pertama kali naik Myvi. Jakun sungguh. Dekat aje rupanya. Aku rasa ada lalu sekolah yang ada budak kena langgar lori tu. Rantau Panjang kalo tak salah nama tempat tu. Dah ada traffic light, bonggol dan jejantas. Lalu tol busuk. Camane lah jurutol tu bleh tahan, nak muntah. Kawan abang pun dah uwek2. Lelaki tu. Sibbaik ada air freshener. Sembur aje.

Sampai sana, aku makan je lah. Sedap lah jugak. What to expect? Seafood kan. Akhirnya aku yang last berenti. Tak sesuai betul. Remember? Usus aku panjang, perut pun beso. Keskeskes.

Balik dah kul 11 lebih. Tak dapat tengok Datin Diaries. Huhuhu. Tapi dapat tengok last dia. Oh, Rita tu peknen rupanya. Tambah kena keroyok plak. Adeh...

Esok pagi, lepas sarap, derang semua dah check out. Aku je yang tinggal. Ingat nak lepak sekejap, tapi rasa segar pulak. Siap2, terus check out. Kali ni menuju ke umah abang TP la pulak. Kuar tol Subang, masuk tol Damansara/Petaling Jaya. Dah biasa. jarang kuar tol Shah Alam melainkan kalo patah balik, kuar Shah Alam la senang. Takyah buat u turn kat depan K4 tu. Sampai tu kak Shila tengah makan. tinggal ngan Afiff jek. Tak lama Memel pun balik sekolah agama, terus siap gi sekolah kebangsaan plak. La... dah ber spek rupanya Memel. Kiut je.

Tak lama Ariff plak balik. Tak lama kak Shila plak gi sekolah. Tinggal aku ngan Ariff. Sempat lah abis baca Jibam. Kul 4 abang bagitau dah bleh gerak. Anto Ariff ke babysitter dan terus blah. Kali ni kuar tol Shah Alam. Mengkompiuskan ler jalan kuar tol tu. Sibbaik tak sesat. Tapi Shah Alam nak sesat ke mana kan?

Sampai Subang Hi-Tech, ambik abang dulu. Kendian jumpa Cik Daun kat Digi. Dia nak tempah baju kurung. Sekejap je jumpa dia, terus blah. Kuar tol Ebor lagi, singgah R&R Dengkil. Jumpa kawan abang tengah makan sate Hj Samuri. Pastu convoy sama. Tensen gue. Kalau dah convoy tu tau je lah, laju semacam. Sakit kaki aku brake angin. Kuar tol Yong Peng dah kul 7.20pm. berenti qada' hajat jap, kendian terus balik. Sampai umah dah kul 8. Huh! Penatnya. Mendobi dan kemas baju abang plak. Adeh...

Pagi tadik, pukul 8.30 baru kuar. Ikut surat bertolak tengahari kul 12. Zarafi cakap kul 9 pagi. Sibbaik sampai2 je memang tengah masukkan beg dalam bas. Huhahuha, abang pun bertolak ke Melaka Watercity untuk Kursus Induksi. Selamat berkursus abang!

Balik tu terus gi pejabat Poslaju kat Bukit Pasir. Entah sape antar surat kat aku ni. Oh... surat JPA. Confirm, aku akan lapor diri 24hb Mei 2007. Baru lah lega dah ada hitam putih. Thank you gomen! Alhamdulillah...

Tadi tengok ulangan konsert AF minggu lepas. Aku rasa ni antara konsert terbest. Aku sudah suka suara Aswad. memang dah suka sejak dia nyanyi lagu Iklim aritu lagi. Tapi lepas tu dia nyanyi tah pape. Macam ayam den lapeh je. Aku rasa dia memang jiwa rock leleh ngan rock kapak kot. Lagu2 leleh memang cemerlang. Minggu ni lagu Mawi, sepatutnya sedap gak.

Dafi kuar minggu lepas. Yes! Lagu2 N'Sync, BSB memang fevret aku zaman Diploma dulu. Tapi zaman tu, Dafi masih sekolah rendah lagi... Mila ok, walaupun terkucil part 'hanya ku pinta darimu'. Syawal, langsung tak best. Ebi, kelako aku tengok dia lompat. Krill ngan FBI nyanyi pun lagi sedap lagu ni. Candy, ok. Tapi aku tak minat ar suara dia. Aku lagi suka lakonan Safura. Heliza... erm boleh lah.

Erk... tetiba ideanya blocked. Chow!

Friday, 4 May 2007

Ada Yang Tertunggu-tunggu Ke?

Amaran! Entry Yang Berjela.

Eh, eh, eh. Baca title tu dengan tonasi bertanya pada diri sendiri, bukan tonasi bertanya pada orang. Takde unsur riak occay...

Akhirnya, ada pun masa untuk blogging. Seminggu yang lepas asyik berjalan je. Pergi Kelantan, balik kampung, gi JB dan Melaka. Mana nak mula ek? Erk...

Jumaat 27/4/07

Pagi2 lagi Yayu dah SMS bagitau dia dah bertolak dari Muo. Sebenonya Yayu nak balik Kota. Oleh sebab jauhnya perjalanannya tu, hari Rabu lagi dah bertolak; balik kerja. Singgah bermalam kat umah Eita kat Bandar Tasik Puteri Rawang. Hari Khamis bergerak ke Muo pulak, umah akak ipo dia. Pastu hari ni ke BP pulak. Aik? Beza sejam je jarak Muo-BP pun singgah bermalam gak? Sebenonya adik Najib ada interview nak masuk program pendidikan kat UTHM ari Sabtu. Jadi kena lah temankan. Oleh kerana aku nak ke Kelantan, maka aku suh diorang buat macam umah sendiri je lah malam ni.

Lebih kurang kul 9 gitu derang sampai. Abang baru nak gi kerja. Sempat belikan soto dulu. Penang takde soto agaknya. Hehehe BP pon takde char kuey tiow ma...

Kekenyangan makan soto, tengahari kami tak makan. Lepas Jumaat aku masak lauk sikit. Kari ayam je. Tak makan pun. Dalam pukul 3.30 petang, kuar sekejap. Memula gi BSN dulu, Najib nak gi bank in cheque. Lama la pulak. Sampai dekat pukul 5 baru siap. Ke, kitorang kuar kul 4 ek? Taklah lama sangat sampai sejam lebih. Lupa lah.

Sambil tunggu dalam kete tu, tengok satu peniaga ni tengah bukak push cart dia, nak jual roti john dan burger bagai. Dia ambik dua petak parking untuk sebuah lori dan sebuah push cart. Agaknya dia bayo parking untuk 2 petak tu untuk 2 jam setiap hari kat Majlis kot. Kot.

Lepas gi bank, kami menuju ke BP Mall. Hujan renyai2, tapi banyak air bah atas jalan depan Kg. Istana ngan depan BP Mall. Mana datang air tu ek? Takde lah hujan. Aku tengok renyai jek. Tak tau lah. Agaknya air dari atas Gunung Soga tu terjun tapi tak masuk dalam parit, tapi terjun atas jalan, kot. Kot lagi.

Kat BP Mall, kami terus ke tingkat atas, bahagian baby. Yayu carik baju nak kasik hadiah. Pergi bahagian pakaian wanita, beli seluar jeans Lady Like. Yayu yang beli. Murah je, RM 23 jek. Aku rasa seluar tu kat mana2 pun harganya gitu. Harga asal RM 79, ada 70% discount. Tak tau lah, betul ke ada harga asal tu atau memang RM 23 tu harga dia sejak dulu. Yang aku pelik, The Store, Pacific, Jusco, semua buat cenggitu. Lantak ler. Janji murah dan selesa.

Tengah kat situ, abang call. Kawan dia nak mintak tolong. Maka kami pun cecepat kuar. Tak sempat nak jenjalan lagi. Nak buat cemana, kan? Hari ni hari dia, hari kita tak tau bila. Keluar dari BP Mall, dah takde banjir dah. Terus pergi hospital BP. Sampai2 tu, terus carik Id. Kawan abang tu namanya Idzura. Memula aku jumpa sorang lagi kawan dia. Kompius jap aku, apasal muka Id ni lain? Nape dia sihat jek? Rupanya Id gi hospital ngan kawan dia, Sarah namanya. Sarah ni tak geti drive la pulak. Maka, aku lah akan menjadi supir mereka.

Kisahnya, Id ni main bola jaring, minggu lepas. Tetiba terseliuh macam abang aritu. Memula dia urut je. Dah surut pun bengkaknya. Dia gi hospital tu untuk dapatkan surat pelepasan dari melakukan aktiviti lasak sebab dia nak gi induksi ngan BTN cam abang gak minggu depan. Tah macamana doktor tu x-ray boleh suspect retak pulak. Tak paham aku. Ada ke orang terpelecok boleh retak tulang? Takat tergeliat atau putus ligamen ke urat ke, logik lah jugak. Isy, pulak tu suspect je pun. Dah suspect tu pulak, disimennya kaki minah tu jam tu jugak. Dah sudah! Maka, daripada nak dapatkan surat, jadik dapat simen ngan MC 19 hari. Tak dapat lah dia gi induksi ngan BTN tu. Tak pepasal. Sibbaik abang tak pergi hospital aritu. Aku dah sibuk suh gi gak. Nasib nasib...

Pastu aku pun bawak derang balik ke Parit Raja. Perhatian! Perhatian! Itu merupakan kali kedua aku bawak kete auto selepas test drive City aritu. Hihi susah gak nak control speed dia. Kalo manual senang je aku tekan kuat sikit terus pick up. Ni yang tak best nih. Sampai umah derang, abang pun dah tunggu. Terus balik.

Sampai rumah, Yayu pun baru sampai. Lepas hantar aku ke hospital tadik dia gi bus stand ambik adik Najib. Baik aku sebut nama dia untuk rekod. Ain. Pastu terus masak nasik. Sibbaik aku dah siap masak lauk tadik. Lepas solat, makan, dalam kul 9 malam, kami pun bergerak.

Senang sikit berjalan dah siap makan semua. Tinggal jalan je. Singgah Petronas Taman Yayasan Segamat isi minyak. Nak qadak hajat pun takleh. Toilet kunci. Terpaksa patah balik ke kawasan rehat kat simpang tu. Pastu terus menuju ke Muadzam. Sampai Muadzam, singgah Petronas lagi. Lepak2 sekejap. Takleh tido. Karang tertido, siang baru sedar, naya je. Pernah sekali kitorang balik dari Dungun, sampai situ kul 3 lebih. Konon nak rehat sekejap. Abang ada kelas kul 8 pagi. Bulan puasa pulak tu. Sedar2 dah pukul 6 lebih. Tak dapat sahur. Terus pecut balik. Sampai BP dah kul 8 lebih. Tak ingat abang gi kelas ke tak time tu. Masa tu aku ada buat test malam, tu yang kitorang bertolak dari Dungun lepas test tu. Teringat masa tu. Ada 2 kes meniru dalam test tu. Pertama, dia bawak buku. Buku besar A4 dia boleh buat lapik kertas dia. Ingat aku tak kenal buku aku agaknya? Lagi satu, aku jumpa kertas jawapan tulisan lain dengan warna pen lain atas meja sorang mamat nih. Puas lah aku siasat orang keliling dia. Last2 jumpa aweks sorang ni guna pen dan kertas yang sama. Tengok tulisan, sah dia. Serba salah akak. Aweks tu budak pandai. Baru abis hari pulak tu. Lepas dapatkan nasihat kawan2, aku pun kasik lah jugak 1/2 dari markah kepada ke 3-3 adik2 tu. Tapi yang sorang tu, markah dia pun tak seberapa, bila dah potong separuh, terus fail. Padan muka! Sape suh bawak buku. Tu pun aku kesian gak, kasik separuh. Lulus lah jugak aweks sorang tu. Tapi tak dapat lah score walaupun paper tu very the senang nak dapat A. Ada gak kes lain, tapi biarlah rahsia. Malas nak ingat.

Sabtu 28/4/07

Sambung balik. Tak lama tu, kami pun teruskan perjalanan. Sepanjang jalan, takde cite sebab aku tido je. Very tak sehsuai. Ada lah aku sedar bila abang berenti2, tapi aku tido balik je. Sampai KT dah masuk Subuh. Singgah solat kat masjid terapung. Ni kali kedua aku di masjid tu. Toilet kecik, orang ramai berbas-bas. Tak convenience langsung.

Teruskan perjalanan, hari dah nak siang. Dah banyak kete. Perut dah berkeroncong. Akhirnya sampai gak di KB lebih kurang kul 9 pagi. Berenti mandi kat masjid Kubang Kerian. Dari aritu dah singgah solat kat sini time nak balik. Kali ni pagi2 pulak. Sebelum tu dah usha2, banyak tempat mandi. Kebetulan pulak toilet lelaki pulak tengah renovate. Sibbaik tak de orang lain.

Siap berdandan sumer, terus carik sarapan. Jumpa pasar MPKB. Oh, kat situ rupanya, ingat kat mana lah. Makan roti canai yang kuahnya cam nak basi je. Abang dah nenong2 sikit. Mana tak nye, 12 jam drive, tak tido walau sepicing. Amboi bahasa aku. Pas sarap, naik atas, survey2 sikit. Oh, situ banyak tudung bawal. Batik tak banyak. Pastu kami terus ke supplier. Lama gak memilih. Sampai abang pun dah tak bleh bagi pendapat dah. Senoneng abis dah tu. Maka, cepat2 lah kami cari hotel. Sibbaik dah kul 1 lebih. Hehehe lama tak lama lah kan. Bayang dan kira kan je sendiri. Kali ni duk Hotel Azam, sebelah Hotel Suria tu je. Tukar lah pulak. Tak beza pun rate dia. Standard la 2-3 bintang. Cuma kat sini baru sikit. Masuk bilik solat, terus zzzZZZzzz.

Pukul 4.30, aku bangun, solat dan keluar. Abang sambung tido lagi. Pergi PSK, nak carik tudung Yayu. Punya lah susah nak cari warna hijau kekuningan. Dah jumpa warna, sulam nya pulak tak berkenan. Last2 pukul 6 baru jumpa yang berkenan. Aku pun sambar 2 lai. Suka! Pagi tadik pun supplier kasik selai tudung. Kalo tiap kali ambik stok dapat tudung, takyah beli lah nampaknya. Yang lepas dia kasik kain pelikat untuk abang ngan Najib. Time kasih la Kiah...

Pastu aku gi Mydin pulak. tujuannya nak beli shoulder pad. Dapat lah 2 dozen pasang. Jimat banyak tu. Pukul 7 baru aku balik bilik. Lepas mandi, solat, kami kuar makan. Pergi jauh2 nak jalan2 carik makan, last2 makan McD je. Aku makan McChicken, abang BigMac. Dah lama tak makan, sedap lah pulak. Pas makan, aku terus balik bilik. Konon nak tengok konsert AF. Petang tadik dah tengok ada channel astero. Tapi, kita takleh control sendiri. Orang kat reception yang control. Maka dia tengok bola. Huargh!!! Dia boleh bukak time penyingkiran jek? Dush!

Ahad 29/4/07

Ari ni dah takmo jalan lagi. Kali ni santai sikit. Lepas check out, terus balik. Bagus kan? Carik kedai makan tepi jalan pun tak jumpa. Last2 makan tengahari kat Setiu. Tak ingat pulak nama tempat tu. Tapi ada R&R lah. Aku makan nasik lauk daging kicap ngan kuah lemak pucuk paku. Sedapnya... Abang makan ikan keli. Pun sedapnya...

Sampai KT baru pukul 3 lebih. Terus gi Pasar Payang. Dah pergi KB ni, tengok PP tu macam takde apa je. Pusing2 situ gak. Beli kopok sira berlada je sedozen. Pastu pergi Kampung Losong. Sesat sikit jek. Best nya, banyak gerai kopok lekor. Singgah yang hujung sekali. Gerai Kak Yah. Erm... very maju perniagaan derang nih. Beli kopok kering ikan tamban 6 bungkus = 3 kilo. Kopok lekor rebus RM 10, goreng RM 2. Nyam nyam. Makan sambil jalan. Kete yang jalan, bukan kaki.

Oleh kerana masih siang, boleh lah lalu jalan Jerangau. First time lalu jalan tu. Kata orang lagi dekat. Jimat sejam. Tapi non ado! Tak tau mana silapnya, sama je 3 jam sampai Kuantan. Ke sebab dah biasa jalan pantai tu ek? Entah ler. Lalu Jerangau, tengok je gerai limau madu yang terbiar. Kosong. Tak musim agaknya. Dulu tiap minggu aku beli limau madu seploh hengget bawak balik BP. Yang sekilo 3 hengget pun dah beso2. Paling beso baru RM 3.50. Murah sesangat. Manis pulak tu. Tak sama ngan siam punya. Takde rezeki nak makan limau nampaknya.

Singgah berenti isi minyak kat Petronas Al Muktafi Billah Shah (AMBS). Oh, kat sini rupanya. Selalu dengar atau tengok papan tanda je. Kali ni baru dapat lalu. Lebih kurang Muadzam Shah jugak tempat tu. Bandar buatan.


Masjid pandangan dari Petronas AMBS. Nampak pulak kawad pagar tempat aku ambik gambo tu. Very tak pro la...


Jambatan merentasi tasik yang boleh nampak dari tempat yang sama.


Gambar wajib snap tiap kali singgah Petronas.


Pintu gerbang AMBS. Bandar Penawar, Muadzam Shah pun cenggini suasananya.

Yang aku perasan jalan ni ada papan tanda ngan tulisan beso2. Lebih2 lagi bila ada selekoh. Siap ada selekoh maut, selekoh bahaya bagai. Tapi tak de lah bahaya pun. Tiba part yang betul selekoh, takde plak papan tandanya. Tak paham aku. Pemandangan, kelapa sawit. Tak heran akak. Celik2 mata aje aku dah tengok pemandangan tuh. Lain kali lalu pantai je lah. Boleh gak makan otok-otok ngan satar kat Geliga atau minum air jagung kat Dungun.

Dari situ, kami terus ke Muadzam. Sempat Maghrib kat Petronas. Aku suka solat kat situ sebab suraunya asing laki pempuan. Lepas Maghrib, makan kat Cafe Ridan. Dulu pernah sekali aku beli mi goreng kat situ. Sedap. Kali ni order mi goreng gak. Masih sama rasanya. Lepas makan, aku pulak drive, sampai lah ke rumah. Sekian.

Cop cop cop, nak sambung lagi. Sekian tu untuk kisah jalan2 tu jek. Sampai rumah pukul 11.30 malam. Dengan penuh semangat aku menyiapkan kain untuk shooting esok. Boleh? Lambat gak tido. Macam tak penat je?

Isnin 30/4/07

Pagi2 lagi aku dah shooting. Sampai tengahari baru siap separuh. Tak larat dah. Sambung lain kali. Dalam kul 3 gitu, abang kuar beli nasi beriani. Nyum nyum. Lepas makan, kami pun bersiap balik Kota. Yiiiha! Terbukti! Memang tak penat. Pukul 4.30 baru bergerak. Lalu jalan biasa. Singgah Petronas Bandar Tenggara je. Sampai Kota lum Maghrib. Berenti Maghrib kat surau Pasak. Pastu terus balik Semenchu. Dah janji nak tido AT5 ngan Yayu esok. Sampai2 je terus dijamu ngan ubi goreng. Belasah je. Ubi goreng aku bleh tahan lagi. Kalau ubi rebus...adeh. Pastu makan nasik sikit. Mak dah masakkan telur dadar, jamah lah sikit.

Selasa 1/5/07

Selamat Hari Pekerja. Sebagai seorang bukan pekerja, aku tak rasa apa2 pun. Duk rumah je. Ikut kan tiap kali 1 Mei ada karnival sukan kat Tanjung Balau. Sejak aku kecik lagi. Tapi memikirkan siap ada promo kat radio Era lagi, harus lah sesak kan. Baik bersukan kat rumah jek. Tengahari makan lauk ketam masak lemak cili api. Ketam apa tah, kecik2 tapi isi banyak. Nyum nyum. Abang Yus pun datang tengahari. Sorang. Baru balik dari Tanjung Balau.

Petang, lepas Asar baru balik AT5. Mala ada lagi. Dah abis ari. Ari Sabtu nak buat kenduri potong jambul pulak. Anak dia sebijik muka bapaknya. Bulat. Jenis cam Nurin, senyap je tak nangis2 dalam hari. Karang kuat nangis lah tu. Ikut teori mak, kalau dalam hari kuat nangis, abis ari tak banyak buat perangai. Gitu lah vice versa. Tapi dah pandai berbual tu, baru pat ploh ari. Ramah. Nama dia Nurul Ain. A'ah kan? Sekarang dah abis musim nama Nurul kot? Rasanya tahun 90an je ramai Nurul ni.

Petang sembang2 ngan abah pasal produk jade. Sekarang ni (sejak aku balik yg lepas) musim jualan produk jade dari Korea dan Jepun di FELDA. Setakat ni yang aku tau dah masuk Semenchu ngan Sungai Mas selain AT5. Kekdahnya, derang buat sesi demonstrasi dan penerangan setiap hari dengan pelbagai ganjaran. Memula dulu dia kasik minyak masak 5 kilo. Pastu 2 kilo. Kekadang sabun basuh jenama Ilsung, pencuci sayur pun ada. Sekarang dia kasik barang plastik. Baldi, gayung, bakul, pinggan, mangkuk. Segala macam lah. Sehari ada 3 sesi. Pagi, petang, malam. Sape rajin datang, dapat lah banyak barang tu. Jangan tak tau, abah pergi tiap pagi tau. Maka banyak lah dapat 'hadiah' tu. Tapi takkan asik nak dapat je, kan... Kena lah beli gak. Derang jual barang berperingkat2. Dari tali pinggang, bantal, tilam, krim, sabun. Segala macam lah. Abah dah 'ter' beli tali pinggang. Tali pinggang tu ala2 girdle la. Bezanya ada beberapa bijik batu jade kat keliling tu. Pakainya bila2 masa. Tapi nak senang time tido lah. Betapa kuatnya tindak balasnya, sesiapa yang pakai tu bleh demam tau. Abah pun baru baik demam 2 minggu. Jiran2 pun sama. Abang pun try lah pakai sekejap. Tetiba malam makan bertambah2. Konon effect dia lah. Piiirah!

Abah ada beli krim jade. Menurut cite nya time demo tu, derang simbah air mendidih kat tangan dia, bukan tanagn abah, demonstrator tu lah. Pastu dia sapu krim tu. Esok pagi, tengok dah baik dah tangan dia. Aku pun try le letak kat tempat kena gigit semut baru ni. Arini dah kering dah. Ceh, tak tau lah betul ke tidak, tapi boleh tahan gak lah kesannya tu. Mala kata masa dalam ari dia sapu kat 'perut', membuak gak le darah kuar. Pastu rasa lega 'perut'nya. Ye lah tu.

Mak ada beli sabun, cuci muka. Konon boleh hilangkan jeragat. Belum nampak kesan, baru je pakai. Hehehe itu lah kisah marketing strategi yang amat mantap. MIL pun dah hint2 nak beli tali pinggang tu, tapi BIL tak kasik. Tak tau lah tu. Kata mak, orang yang datang tiap2 ari tu kata demonstrator tu ala2 ada ilmu sikit ler, kasik orang suka, nak datang jer. Mesti kuat pelaris tu. Orang Melayu. Eh, lupa nak bagitau harga barang2 tu. Dalam takde hasil tu , orang FELDA sekarang mampu beli gak tau. Belt tu harganya RM 390. Krim, RM 60. Tilam ada yang seribu lebih, ada yang 2 ribu lebih. Bantal sebesar bantal baby, seratus lebih. Biar lah. Orang tua kan. Bila lagi nak merasa benda tu sumer.

Malam makan lauk asam pedas ikan pari. Aku kalau ikan pari ni kureng lah sikit. Kalau asam pedas ikan mayung mak memang maveles. Apa2 lah asam pedas selain ikan pari, asal mak masak, aku suka lah.

Rabu 2/5/07

Pagi sarap ubi rebus. Sakit perut gue. Tengahari masak biasa je sebab abah lum 'belanja'. Kedai D'Mart tutup lama, baru arini bukak, maka berdoyon tiba lah satu kampung nak belanja. Dah petang baru siap. Kata abah, scanner ada satu je. Camno? Yang bagusnya, kalau beli cash, ada delivery service. Bagus bagus. Tak tau lah dia charge ke tidak. Dia naik motor roda 3 je anto barang tu. Masa kecik2 dulu, time belanja tu lah paling best sekali. Abah akan bawak satu guni baja. Barang sumer masuk dalam tu. Masuk buku. Cukup bulan tolak gaji jer. Pernah sekali kaki aku dihempap tin susu lepas balik gi belanja tu lah. Apa jadi kat kaki aku masa tu ek? Tak ingat. Dulu, beli minyak tanah pun kat situ. Kena pam sendiri. Nostalgia lah pulak...

Pukul 3 petang, kami pun bergerak nak balik. Bawak Mala gi umah Along. Sempat minum dulu mentara tunggu Yayu. Rumah Along tengah renovate. Abang Long ada tapi tengah tido, layan bola malam tadik. Pagi sebenonya. Jumpa Yayu kat bus stop ladang Tai Tak, terus gi JB. Saje, jalan2 buang duit. Opss, berkongsi rezeki.


Pemandangan biasa di langit kampung kami. Laluan utama trafik udara.


Papan tanda ala batu nisan. Semua FELDA sepanjang jalan Desaru ni ada papan tanda yang sama. Mengingati mati.

Memula pergi Jusco Tebrau City. Pusing2 tak beli apa. Berkenan blouseArcadia, tapi KIV dulu. Masuk Speedy, terbeli DVD Mukhsin. RM 13.90 jek. Murah nyer. Tak lama kat situ. Pukul 7 gak kuar. Ajak derang makan mee rebus Stulang Laut. Tempat wajib singgah kalo gi JB. Order tauhu bakar gak. Boleh lah. Ada menu baru, nasi lemak berlauk, tapi tak order pun. Aku makan mee rebus special. Eh, dah takde kerepek ala2 tempeyek lak. Dia kasik ayam ngan cendawan goreng tepung. Sedap.


Tauhu bakar yang boleh lah tahan kat restoran mee rebus Stulang Laut.


Ni lah mee rebus nyer. Makan sambil menikmati suasana tepi tambak menghadap pulau Temasik.

Abis makan, kami pun berpisah. Derang nak gi hospital plak, melawat kawan Najib kat ICU. Kami terus balik lalu Kulai. Sepanjang jalan aku macam hilang ingatan sikit. Tetiba je dah sampai rumah. Ke, aku tertido? Tak rasanya. Kompius...


Khamis 3/5/07

Pagi abang ada taklimat induksi ngan BTN. Aku mendobi kat rumah. Tengahari abang balik sebab takleh buat keje, tak bawak lap top. Petang nak sambung shooting, bateri camera plak kong. Kena lah tunggu charge dulu. Mentara tu kuar makan kat Seri Kenangan. Kira makan malam lah. Malam Jumaat kan ada makan2 kat surau. Kalau takde pun, dah makan dulu. Lepas Isyak abang balik bawak nasik lemak sedap yang biasa tu. Tengok 24. Geram nyer, dia bleh salah orang. Tengok gaya je dah tau Mariane tu yang jahat. Padan muka mati. Kat NTV7 pun ada gak, tak tau musim ke berapa punyer. Aku kalo tengok 24 memang emosi sikit. Suka ar ngan Jack tu. Tak hensem tapi macho. Kira macam Shah Rukh Khan lah... Hihihi. Malam abang tolong shooting sekali. Cepat sket siap.

Jumaat 4/5/07

Ari ni kerja meng upload dari pagi lagi. Tengahari dah boleh publish. Lega. Petang Yayu SMS bagitau nak singgah anto surat PTPTPu. Kul 6.30 gitu baru dia sampai. Aler.. macam tak luak je loan aku tu. Sebulan je dah bertambah RM 30+ yang kos pentadbiran tu. Huh! Takpe, pasni aku bayar sekali banyak, bio cepat sket abis. Lepas Maghrib Yayu pun beransur ke Muo lagi, umah abang Najib plak. Ke, umah akak dia aritu tah. Lantak ler. Petang abang bawak Ulin ngan barang2 dia. Dah abis exam dah.

Sabtu 5/5/07

Tarikh posting 4hb, tapi ni dah masuk cite 5hb lah pulak. Sukati lah. Pukul 11 pagi, kami keluar. Anto Ulin ke bus stand. Makan dulu kat kedai mamak. Aku makan mi goreng. Boleh lah. Orang Melayu yang masak, tak sama ar ngan mi goreng mamak. Asalnya nak terus ke Melaka, tetiba ada benda teringgal plak. Balik umah dulu. Pastu terus ke Melaka. Tujuannya nak ambil barang Ila pulak. Dia dah nak grad dah. Ada 2 paper lagi. Jadi kami bawak sebahagian barang dia, next week In pulak gi ambik barang ngan tuan barangnya sekali. Pun nak singgah umah aku tu.

Singgah Tesco Melaka solat Zuhur ngan beli barang sikit. Ila pesan Milo. Kami beli buah ngan biskut sikit buat bekal abang gi kursus. Pusing2 kat situ, ada pulak pengumuman kanak2 hilang. Budak Cina. Selalu kalau dengar berita, kemalangan ke, hilang ke, mesti tunggu nak dengar, orang apa. Kalo bukan Melayu je, rasa macam lega gitu. Tak kisah lah orang nak cakap apa. Bukan aku sorang yang cenggitu. Ke, kemanusiaan aku ni kureng ek?

Sampai umah Ila dah kul 4. Macam jauh jek. Padahal 2 jam je. Lepas angkut2, kami pun blah. Rumah dia kira depan je ngan UiTM tu. Nama jalan dia Jalan Dimensi xx. Taman Dimensi agaknya. Unik. Kami masuk dalam UiTM jap. Pusing2 dalam tu. Ada tasik. Berbukit sikit. Kalo Dungun ngan Penang nyer tanah rata je. Time tengah pusing2 tu, Ila call, tertinggal lemari plastik plak. Kuar U, gi umah dia balik. Pastu, terus menghala ke Melaka.


Pintu masuk UiTM Melaka. Ada trade mark Melaka lagi. Tangga batu.

Tak singgah lagi. Terus ke Muar. Sampai Muar dah dekat kul 6. Saje lah cari tempat makan. Try cari gerai mee bandung yang Nana ngan Ramlah Ram sebut dalam carta Era dulu. Tengok kat bus stand express, takde. Rupanya kat bus stand biasa. Ooo dah bukak balik tempat tu. Dulu dia renovate, pindah ke stadium. Dah lama beno. Masuk2 je terus nampak sign board dia. Abang Sayang. Aku makan sepinggan. Abang makan nasik goreng ayam. Nasi goreng ngan ayam goreng yang dicincang dan dicampur sekali. Nasi goreng ala2 gerai yang selalu aku pergi time kat Kluang dulu. Tepi sungai, belakang Coronation. Lepas tau tempat tu kotor, dah tak pergi. Mee bandung, memang tip top. Rasa mee bandung sebenar. Lain kali mesti singgah situ lagi.


Masjid Kedua Muo dilihat dari gerai mee bandumg Abang Sayang.


Ini lah mee bandung nya. Tak banyak sangat. Mungkin lain kali kena order 2 pinggan ler.


Otak-otak Kempas kot sebab pedas sikit. Kalo JB punyer tak pedas. Tapi aku suka Kempas punya.

Lepas makan, cari surau. Mujur ada kat atas bangunan tu. Ramai budak sekolah melepak tempat tu. Macam2 gaya. Pastu terus balik. Sempat beli tauhu panas kat pasar malam pesta.

Hari ni Ahad 6/5/07

Pagi abang beli soto ngan roti canai. Lepas Zuhur, gi hantar abang ke Uni. Abang ada kursus kat Shah Alam 7-9hb. Pergi ngan kawan2. Maka, aku tinggal sorang ler sekarang. Sob sob sob. Tingin nak baca kartun Aku Budak Minang ngan Aca lah. Kena cari ni...

Adeh, sakit perut aku tengok badminton ni, Final SIngapore Open bergu Choong Tan Fook ngan Lee Wan Wah lawan China. Excellent defend! Mesti tengok ulangannya! Tapi... Huargh!!!

http://ayunasia-batik.fotopages.com/ - Trippy Text