BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 31 May 2011

Saper La Penerbit Slot Ak@sia Tu Yer?

Aku tak paham betul ngan orang tivi3 ni. Adakah market segmen drama melayu dia ialah kapir belaka? Kalau dia tayang drama tu pukul 6.30 petang tu aku rasa ok lagi (walau pun tak la ok sangat). Tapi kalau dah drama start pukul 7.00 malam, ko nak suruh saper tengok eh? Kalau stesen 8tivi ke, axn ke, aku tidak lah heran sangat. Ni tivi3. Sengal!

Bukan lah aku nak tengok sangat, tapi kalau kena waktunya, boleh la juga. Dah, aku tengok kat blog2 orang, ramai yang bercerita tentang si noraelena tu. Nak jugak ku tahu apa citer nya. Adakah kerana mereka ada siaran tertunda di internet, maka peduli la bila2 pon nak tayang kat tivi?

Thursday, 26 May 2011

Air Tangan Mak

Aku selalu tengok kat tv, baca kat buku atau majalah, orang kata, bila dah kahwin nanti, kita kenalah belajar masak makanan kegemaran suami daripada ibu nya sendiri. Kan? Aku pun teringin juga nak belajar masakan jawe. Dah, selama ni aku tau masakan banjar (ada ke?) dan mamak je. Tidak lah pandai sangat. Tapi, dah itu yang mak masak, maka itulah yang aku tau masak. Errr benonya lagi banyak yang aku tak tau daripada tau hihihi. Macam tosei, roti canai, rasem tu semua aku tak geti.

Tapi sampai sekarang, aku rasa aku tak pandai pun masak masakan jawe? Apa tidaknya, tiap kali balik rumah mak beliau, yang tukang masaknya ialah adik dia, kakak dia dan paling frust sekali, isteri dia. Huh!

Ni bukan masalah aku malas masak ok. Atau pun ibu mertua ku nak menguji ketrampilan aku memasak ke. Maksudnya, bukan lah aku nak semua sekali dibuat oleh ibu mertua tu. Mungkin aku boleh tolong2 siang ikan ke, kopek bawang ke, blender ke, menggiling cili ke, pendek kata, sediakan bahan ke, pastu dia yang memasaknya, mungkin lah aku boleh belajar kot, kan?

Tapi, selalunya, konsep yang digunakan ialah, siapa yang sediakan bahan, dia yang kena masak. Lebih2 lagi kalau di kalangan adik beradik. Misalnya aku siang sayur. Komfem, aku lah yang akan masak sayur tu. Amat lah jarang (ker setahun 2 kali?) aku dapat merasa masakan mil. Ada takde, tu lah, 2 kali, time raya, beliau masak sayur lodeh (sebab masak lodeh tu kena pagi2 subuh sepi'e hihihi). Selebihnya, makan masakan sendiri je. Atau masakan sil2 dan biras2.

Encik suami macamana? Tu pun satu masalah jugak. Bila aku tanya, apa masakan mak dia yang dia suka? Yang teringat2, yang teringin nak makan? Jawapannya, dia pun tak tau. Boleh? Maknanya, dia tak cerewet la kan bab makan2 ni. Boleh je telan apa yang aku masak. Tapi, sampai bila2 la aku tak dapat belajar masakan jawe ek? Aku suka makan nasi ambeng. Tapi, tak pernah pun mil buat urap atau lauk pecel. Kan sedap kalau makan nasi ambeng lauk pecel ikan keli? Masalahnya mil tak makan ikan sungai. Dan juga daging. So, nak jumpa daging kalu, time hari raya lah juga.

Aku pulak, bila balik kampung, mesti nak makan masakan mak. Kari dan asam pedas mak adalah yang terbaik. Sup tulang juga. Nasi goreng mak pon aku suka. Hey! Jemput2 ikan bilis mak pon sedap oh. Aritu ada sekali mak masak jemput2 ikan bilis lonjong2, pon sedap. Lembut je. Macam donat. Rangup lagi. Kalau ikut kan, aku suka jejemput yang rangup (cair sikit). Tapi jejemput ni lain lah. Nak kata macam cucur udang, tak jugak.

Tu belum kira hari raya. Time bulan puasa, air teh yang mak buat pepagi sahur tu pun enak semacam. Lauk yang makan sahur tu pun, walau pun balance berbuka punya, lagi sedap dimakan pepagi tu.

Apa yang dapat aku simpulkan, konsep memasak di rumah mil aku lebih kepada konsep, biar tak sedap, tapi apa yang penting, kerjasama. Manakala di rumah aku pula, tolong menolong amalan mulia (tak tolong pun takpe hehe), tapi yang penting, mesti sedap.

Eh, suami ku ini kekurangan makan air tangan ibu kah???



Monday, 23 May 2011

Colour Block

Image from here

Pada suatu hari aku ada tertengok whi kot. Masa tu dia jemput 2 orang girls dan 2 orang boys. Errr boys kerrr? Ok ok Rizman dan Ruzaini yang pesen designer tu la. Yang girls tu pulak, dia ada bisnes online, menjual skirt2 pastel. Jap jap aku nak ingat nama website dia. Ooo dah ingat. Tak perlu kot aku taruk link dia kat sini. Kang dia bertambah kaya pulak hahaha (macam la ramai orang baca blog ko...).

Point nya di sini bukan pasal girls tu, atau pun boys tu. Cuma nak stori mori tentang trend pesen masa kini. Dalam program tersebut, duo tersebut mengatakan, sekarang ni tengah trend colour block ni. Memula aku ingat colour blog. Huh! Ada macam koolblog kah? Logik gak tu. Koolblog kan jual air warna warni hihihi. Dasar blogger sempit!

Tapi sebenarnya bukan colour blog ok. Colour block. Sebelum tu aku nak bagitau siang2, seperti biasa, aku adalah menulis tanpa membuat research. Kang dah publish kang baru aku buat research. Saje nak menguji pemahaman sendiri dulu huhuhu.

Jadi, apa yang dimaksudkan colour block, khususnya dalam bidang pesen ni ialah kombinasi 2 atau lebih warna dalam satu piece design itu. Ehehe ok tak definisi aku? Bila derang cakap je maksud colour block tu, terus aku terfikirkan kenduri kawen. Baru2 ni opismate aku ada la membincangkan tentang trend kenduri kawen sekarang. Sebelum ni memang dah ada tema warna. Tapi sekarang tema warna tu dah diperluaskan lagi kepada tema colour block ini. Sebelum ni memang biasa kita jumpa khemah dihias dengan apa2 warna tema plus putih. Tapi sekarang perantin2 semakin berani dengan menggabungkan 2 warna contra tapi match. Merah-hitam, biru-kuning, pink-purple, coklat-kuning, hijau-kuning dll.

Kalau dalam pesen pulak, kita boleh tengok pada baju, seluar, skirt, kasut dan henbeg. Patut lah aku berkenan sangat ngan kasut kaler coklat-pink kat kedai kasut summit tu. Colour block la tu. Tapi aku rasa colour block ni mesti contra kot.

Ok, setakat tu je lah ilmu pesen yang aku ada. Cer la gugel untuk tahu lebih lanjut.

Updated.

Laaa kemain eksaited nak publish, terlupa tujuan asal aku tulis entry ni. Sebenarnya aku baru perasan yang opis aku mengamalkan colour block juga hahaha. Alaaa kan dinding nya dulu kami cat kaler pink-pepel kan. Pastu aku tengah eksaited pulak membuat soft touch pada opis kami. Pon mengikut tema warna tersebut. Tidak lah nampak macam opis sangat. Kejung je. Dah macam rumah pulak aku rasa. Kang dah complete semuanya baru aku citer okeh? Tapi lambat lagi la. Bulan depan ke...

Friday, 20 May 2011

Subsidi

Aku tak tau lah orang lain faham sama macam aku ke aku sensorang je yang faham cenggitu. Pasal subsidi.

Kalau ikut pemahaman aku, subsidi ni kira sebahagian harga barang yang ditanggung oleh kerajaan. Contoh harga gula yang dijual oleh mr robertkwok ialah rm3.00. Kita bayar rm2.40 je. Lagi namposen gomen bayokan. Pastu gomen kata, kami nak kurangkan subsidi. Korang bayo rm2.60 dan kami bayo patposen je. Mr robertkwok tetap dapat rm3.00. Kan?

Ke sebenarnya, bila kita kena bayo rm2.60, mr robertkwok dapat rm3.20. Abis. gomen still bayo rm0.60 la? So, takde la pengurangan subsidi?

Pastu, bila kita beli kat kedai, pekedai dapat lebih doposen. Adakah harga yang dibeli dari pemborong pon naik doposen gak? Jadi, di manakah permainan subsidi itu dimainkan? Pada peringkat pekilang kah, atau pemborong kah, atau peruncit kah? Kalau pada peringkat pekilang (pengeluar, ikut logik akal, takkan gomen dok kutip doposen dari setiap kedai, kan?), mestilah harga gula tu masih rm3.00. Takde la tokei gula tu bertambah kaya.

Kalau kenaikan harga minyak, mungkin lah kita boleh kaitkan dengan kenaikan harga minyak dunia. Bila harga minyak dunia naik, rege kita naik, subsidi naik, logik la kan. Tapi, mungkin juga rege kita naik, subsidi maintain, tu baru lah kita boleh kata tokei minyak bertambah kaya.

Sebenarnya orang tak kisah sangat harga barang naik. Tapi yang dikisahkan, takmo orang yang menjual tu tambah kaya je. Betul tak?

Isy, usah lah kau rungsingkan perkara2 glokal ni siah...


Thursday, 19 May 2011

Bil

Dalam kehidupan kita di negara malaysia tercinta, kita boleh menemui beberapa jenis bil. Kalau rumah aku ada bil api, air, strimiks, estro dan iwk. Eh, kenapa macam sikit? Tu je kot? Oh, ye lah. Kiterang kan pengguna prepaid yang berjaya ekekek.

Dalam banyak2 servis ni pulak, ada 2 kategori. Bayar bila guna dan bayar lumpsum. Api dan air masuk kategori bayar bila guna. Maksudnya, banyak mana ko pakai, segitu lah ko bayo. Tapi bil air kat rumah aku tak sampai tahap tu lagi. Masih bawah rm5 paras minimum. Tu pun baru je naik rm5 tu. Kalau tak rm4 jek.

Bila kiter perlu membayar mengikut kadar penggunaan, semestinya secara psiko nya kita cuba berjimat. Kan? Macam api tu. Pa'kal je esbok tu kena sentiasa on. Kalo tak, mesti kuar rumah pun kena matikan esbok jugak. Kalau air pulak, oleh sebab bil aku masih diparas minimum, so tak rasa sangat nak berjimat. Kadang2 boleh pulak terpikir, bayar lebih, guna kurang. Rugi. Tapi kadang2 aku terfikir, betapa banyaknya pembaziran air berlaku. Kadang kat berita cakap pasal krisis air akan berlaku 20 tahun lagi. Errr masa tu hujan dah tak turun lagi ker? Air kat empangan tu, boleh ke disimpan? Bukan ke musim bertukar ganti. Time kemarau kurang air, time tengkujuh siap bukak empangan kasi banjir kampung orang. Punya lah dia tak nak air tu ek? Jadi, aku rasa no point lah adanya reserve air untuk masa hadapan. Ke ada gudang tangki air bawah tanah? Eh, entah la. Dah melalut dah ni.

Ok, berbalik kepada bil tadi.

Untuk bil strimiks dan estro pulak, kita bayar sama je setiap bulan. Guna tak guna. Dulu, masa takde strimiks lagi, guna dail 1515 tu, memang berjimat cermat. Sebab dia ikut masa kan. Nak bukak 1 page pun berjam. Memang tak ramai la orang berblog kalo cenggitu. Tapi bila ada strimiks, nak on 24 jam sehari pon takde hal. Tapi kena pikir bil api pulak la kan.

Yang tak baiknya bil lump sum ni pulak, bila berlaku masalah. Kalau seminggu tak dibaiki, maka terbazir begitu saja lah bil yang kita bayar tu. Sama la untuk bil wireless berukband. Bayar tiap2 bulan, tapi servis sekejap ada sekejap takde. Kalau time takde nya lebih panjang daripada time ada tu, elok ler direntikan saja.

Setakat ni bil estro boleh dikira berbaloi dari segi servisnya. Maksudnya memang jarang ada masalah takde signal ke haper. Hujan pun dah boleh tengok. Cumanya, bagi orang2 yang bekerja, nak tengok pon tak sempat. Takde estro kang, ada masa2 nak tengok jugak. Dah ada, tak sempat nak tengok. Kiranya dalam sehari tu purata 5-6 jam je dapat tengok. Lagi 19 jam tu kiter bayar buta2 gitu je lah. Tu yang kadang tu bila weekend pasang tv 24 jam, kengkonon nak kasi berbaloi bayar estro tu hihihi. Padahal bil api pula akan meningkat. Membazir juga namanya.

Pastu, bila tengok tv je pulak, strimiks apa citer? Kena lah on sekali demi nak berbaloi kan bil strimiks. Kesudahannya, siapa yang rugi? Sendiri la. Bil api pon naik, bil estro ngan strimiks tetap kena bayar jugak. Kalau tak buat cenggitu, jimat api, tapi rasa tak berbaloi bayar bil estro ngan strimiks.

Apa2 pun, aku rasa prepaid henfon yang aku guna sekarang ni memang berbaloi2. Tak membazir dan tak rugi. Memang terpaksa topup setiap bulan, tapi takde lah mahal. RM30 sebulan yang tak lupus. Semakin lama semakin banyak kredit aku. Bil henpon sekarang pun dah banyak yang guna pakej lump sum. Tapi bila guna lebih dari pakej, dia caj ikut kadar penggunaan pulak. Mula2 takyah jimat. Bila dah sampai limit baru kena berjimat cermat. Kira combination la.

Eh, aku pun lupa apa objektif asal aku menulis entry ni. Sum up la sendiri.


Tuesday, 17 May 2011

Testing

Cer cer cer

Published with Blogger-droid v1.6.9

Thursday, 12 May 2011

Musim Panas

Masa nak masuk rumah dulu, ada orang tengok aku pasang kipas angin panasonik paling murah (rm108 harga masa tu), derang tanya, mana remote control kipas? Siot je. Sebab derang semua (kebanyakan la, takde la semua rumah aku check 1-1) pasang kipas angin siap remote control. Yang rege 2-3 ratus satu tu. Fuiyoh! Canggih tu. Tak mampu aku. Kalau satu rumah ada 6/7 biji kipas, tak ke beribu2 jugak tu? Kipas aku murah je.

Tapi aku pasang 2 biji ekon. Derang kata pulak, aku banyak duit. Dia tak tau aku kuar duit kwspi tu. Eh, tak. Duit kwspi aku guna untuk pasang dapo. Ekon tu dari hasil encik suami berulang-alik bp-shah alam selama 3 bulan.

Tapi hakikatnya bukan begitu. Duit aku tak banyak pon. Kalau duit ekon tu aku pasang cornice, boleh cover satu rumah agaknya. Tapi orang lain dulu kan cornice. Biar takde ekon, asalkan bila dongak tu tak nampak siling petak2. Aku kata, cornice tak penting bang... (masa tu dia pon nak cornice jugak). Abang tak nak ke merasa siling tu? Belum bayo pon sekeping siling tu, kita dah nak pecah kan. Katanya kalau pasang time dah duduk, kotor rumah. Berhabuk dan gatal. Mereka pentingkan rumah yang cantik. Sama la dengan cat. Mula2 tu aku tak cat seluruh rumah. Sebab aku rasa sampai sekarang pun harga cat tu kami tak bayar lagi. Sayangnya. Tapi, mereka tak tahu satu fakta penting. Yang perlu diambil kira sebelum pecah siling pasang cornice. Sebelum nak beli kipas remote control. Kalau yang memang mampu pasang semua sekali ngan ekon takpe la kan.

Fakta yang aku tau sebab aku dah terlebih dulu menyewa di situ. Yang rumahnya sebijik sebijon dengan rumah itu. Fakta itu ialah suhu dalam rumah tu adalah PANAS!

Aku cakap begitu sebab rumah sewa aku kat bukitperdana dulu pun tak sepanas tu. Ini bukan soal banyak duit atau kurang duit. Bukan juga soal musim kemarau elnino lanina ke miznina ke. Kalau kurang duit pun aku sanggup tak beli sofa dan katil demi nak membeli ekon tu. Apa guna katil dan tilam empuk kalau tido berpeluh2?

Time musim hujan atau musim biasa boleh la tahan lagi (aku tak tahan weiii). Tapi bila tiba bulan 3, 4, 5, bukan buah pelam harum manis je yang masak, telur pun boleh jadi separuh masak kalau direndam dalam air tangki rumah aku tu. Yang untungnya sekarang ialah tokei layenmas, kotmemot, senkiu, hoeheng (kedai fevret ku) dan kedai alat elektrik seribp yang terbako kat seng'garang aritu tapi sempat la kot orang beli seketul dua ekon dia seminggu dua sebelum tu.

Eh, aku ni mula la nak nostalgia. Masa aku beli ekon tu dulu, kunci pun tak dapat lagi. Cumanya dah tau dah dapat cf dan mr loh pemaju taman dah mintak deposit api air, tanda2 dekat nak dapat kunci la tu. Bulan 6 2008 kalau tak salah. Sebab bulan 6 tahun itulah berlakunya harga minyak naik sampai rm2.70. Ingat tak? Beberapa minggu lepas kami order tu, harga ekon pun naik sama. Sekarang ni ekon inverter dah murah. Untung lah saper yang baru beli. Siap ada ciri2 tambahan lagi. Masa aku beli dulu, itu lah yang terlatest. Belum ada eco apa tah lagi. Tapi yang penting aku tak perlu melalui saat2 hangat itu.

Tapi jangan risau. Aku dengar kaji cuaca cakap, minggu depan dah ok dah. Bukan lah turun salji. Tapi takde dah panas melampau ni. Ni pun kira lebih baik daripada tahun lepas yang 2 bulan air kena catu tu. Panas2 pun sesekali hujan turun jugak sikit. Kalau tak hujan, takkan lah kete aku boleh bercapuk pulak? Ni kalau berita kaji cuaca, cakap cuaca baik ke tak ni?

p/s syukur lah rumah di kampung, tak pasang kipas pun masih kena selubung dalam selimut. takde masalah mengada2 kat kampung tak boleh tido sebab panas :P

Alternatif

Aku baru menemui satu fungsi blog yang selama ni tak pernah aku terfikir pun.

Gini.

Sekarang ni aku selalu guna pc opis. Laptop yang aku usung kulu kilir tu kekadang aku tak usik pun. Macam tu aku bawak, macam tu lah jugak rupanya bila aku balik. So, banyak penemuan2 di internet yang aku save dalam pc baru ni. Bila aku nak tengok balik dokumen tu kat rumah, aku selalunya akan email kan. Ok, itu biasa.

Tapi hari ni aku dapat idea untuk meng'copy'kan dokumen itu (dalam kes ini, resepi hihi) ke dalam blogger dan save as draft.

Ok, nampak sama je macam email? Aku tak cakap ini lebih baik dari email. Cuma salah satu alternatif je.

Teringin


Boleh tak? Aku teringin nak beli kete? Bukan nya keperluan pun. Cuma aku rasa macam nak memuaskan hati sendiri gitu. Not good kan? Ye lah, kita dah keje penat2 kan. Nak lah jugak merasa memandu kete sendiri. Yang hasil titik peluh sendiri (bila masa pulak aku berpeluh dalam ekon ni?).

Tapi bila memikirkan nak membayar purata 1k3 sebulan, (tak agak2, takmo kete murah hihi) rasa sayang duit pulak. Ate... kata mata duitan. Sejak bila pulak mata kete?

Kalau dikira2, setiap bulan, perkara wajib bayar takde lah banyak sangat. Tak sampai 1k pon. Yang potong gaji tu kira tak nampak dah la. Kalau aku dah habis bayar ptptpu besok, eh, nak bayar apa lagi ni? Huh! Keji je. Tu yang timbul idea nak beli kete tu.

Aritu, masa aku nak buat personal loan, aku berusaha mendapatkan motivasi. Sebab kalau tidak, macam ni lah. Sayang duit. Sudahnya, duit habis jugak, tapi tak nampak apa2 benda. Antara kata2 semangat yang aku dengar ialah, SATU, gaji naik setiap tahun. Ok, tu memang betul. Cukup 5 tahun naik gaji, dah cover pun installment tu. DUA, 10 tahun lagi, 500 tu dah tak terasa apa2 dah. Macam kita beli rumah la. Orang yang beli rumah dulu2, bayar installment murah je. Time kita, 2, 3 kali ganda dari tu. Saiz rumah sama jugak. Takyah 10 tahun la. Rumah aku ngan rumah sewa dulu pun beza 7 ribu regenya. Baru 2-3 tahun. Lagilah dia pintu solid semua. TIGA, peluang naik pangkat pun masih bertingkat2 lagi. Nak harapkan gaji naik melintang menegak tu, macam mustahil la pulak kan. So, harapkan naik pangkat je lah. Yang entah bila :(

So, kali ni kengkonon aku nak gunakan point2 di atas juga. Cumanya, point 1 tu macam tak cukup kuat la. Bukannya gaji tu naik seribu setahun ke huhuhu.

Oh, aku citer ni tentang tambah kete. Bukan tukar AH tu. Kalau tukar AH tu, takde lah aku rungsing sangat nak memikirkan. Topup sikit je dah boleh. Masaelahnya encik suami sayang sangat ngan AH tu. Aku pun sayang juga hehe. Ye lah, AH tu dibeli ketika kami baru nak memulakan karier. Sentimental konon. Pulak tu, bila tiba masa2 tertentu, dia sangat berguna lor. Seperti apabila membeli barang2 besar dan panjang. Kot beli kete sedan, mana nak sumbat pulak, kan? Time2 raya pun sangat berguna untuk pergi beraya satu kuarge. Isy, pendek kata ditelan pahit dibuang sayang lah.

Kalau pun nak dibuang rasa sayang tu, ada satu syarat tambahan pulak kalau nak tukar AH dengan kete lain. Katanya, segala kos (installment dan maintenance) adalah on me. Boleh? Mana boleh! Orang lelaki mana boleh pegang duit banyak2.Tapi kalau dia masih bayar AH, dan aku beli kete lain, haaa itu takpe. Tapi, tu lah.

Sebab itu lah agaknya sampai sekarang aku masih tak beli kete hehehe. Banyak pula halangannya. Tolak hati dan perasaan pun masih tak layak berangan lagi. Takat teringin je boleh la. Ok lah AH. Dirimu masih kusayangi :P

Sesekali ku rasa teringin lalala...

Wednesday, 11 May 2011

Boulevard

Aku tak pernah dengar pon lagu ni. Tetiba pagi tadi terdengar si jepp sepah cakap tu lagu yang dia selalu bawak akhir2 ni dalam maharajalawaks. Best jugak.





Tuesday, 10 May 2011

Berbaik Sangka Sajalah

Aku bengang la ngan orang2 yang kecoh sangat gula naik doposen. Beli tiket wayang 3d doploh hengget tak bising pulak. Bersangka baik saja. Mari kita melihat hikmah nya.

1. Kurangkan gula dalam minuman dan makanan. Kalau selalu minum teh o setiap pagi, cer teh o kurang manis pula (kalau tak mampu teh o tanpa gula). Tapi kalau selalu minum teh tarik setiap pagi, jangan ngengada nak komplen ek. Orang tak buat teh tarik taruk gula ok. Tapi, nanti harga susu naik? Itu urusan kilang susu. Gula subsidi tu untuk gula yang korang beli kat kedai sepeket2 tu je. Eh, betul, kan? Lagi pun kan memang kita kena kurangkan pengambilan gula dalam makanan dan minuman kan. Anggap lah kerajaan menyokong anda dalam usaha ini. Hello... jajan anak anda pun lebih dari 20 sen sebungkus tau. Tak komplen pon?

2. Kurangkan subsidi untuk pembangunan. Anda tak perasan kah? Aku tak tau lah negeri lain. Tapi aku tengok kat bp ni, boleh dikatakan kebanyakan sekolah sedang membina bangunan tambahan. Tu kan pembangunan namanya? Kang anak sekolah kat sekolah buruk, komplen jugak.

3. Gembirakan hati pesakit2 kencing manis. Ya, bila harga gula naik, mereka akan berasa lega dan gembira kerana tidak terlibat dalam urusniaga gula.

4. Hei! Entah2 tahun ni gomen nak kasi bonus 2 bulan kot. Ye lah kan. Tahun depan macam nak pru je, kan? Bermakna bonus adalah sangat penting di situ. Biarlah rugi sikit doposen, asalkan untung dopohribu. Uih! Macam gaji aku 10k, kan? Orang keje swasta takpe, bonus berbulan2 tetiap tahun. Gula doposen apa de hal.

5. Peniaga makanan boleh naikkan harga sesuka hati. Untung besar wo! Gula sekampit naik doposen. Kalau sebiji karipap naik 5 sen, makcik kayo! Syabas makcik karipap! Errr aku sengaja kasi contoh karipap, dan bukan keria. Eh, ada apa orang taruk sesudu gula dalam inti karipap sekuali.

Aku tak sokong kenaikan ini, cuma nak mengajak anda sama2 to think positive. Ilek ar...


Monday, 9 May 2011

Berjemur Di Ayer H1tam


Bile ek? 3 minggu lepas kot. Aku telah pergi ke ayer hitam. Macam jauh bebeno bunyiknya. 10km je pon. Setiap kali lalu, asik nampak jek kedai mkcurtain yang baru dibuka tu. Dari jauh dah nampak. Merah menyala signboardnya. Teringin nak pergi. Aritu dah pergi yang kat summit punya. Selain curtain, ada jual cadar murah2 dan bakul sampah bunga2. Cadar tu cantik2, bunga2, tapi kainnya nipis. Bakul sampah tu pun cantik, bunga2, rm5 je seketul. Tapi, macam tak perlu pula.

So, hari ahad tu aku pergi lah ke kedai tu. Tingkat bawah ada cadar, kain pasang dan sedikit langsir. Selain tu ada aksesori2 lain seperti bakul, kotak storage cantik (macam yang bunga2 aku beli kat r0mantika tu), karpet dan macam2 lagi lah. Naik ke atas, ada banyak lagi langsir dan cadar pengantin. Keseluruhannya, dalam banyak2 benda yang dijual di kedai tersebut, aku cuma berkenan ngan bakul sampah tu jek. Ngan kotak storage. Aku beli seketul lagi kotak tu. Seploh hengget jek. Tapi bukan corak bunga2 english la. Aku rasa, kotak tu memang berkesan lah. Kurang lah sikit bersepah rumah. Tapi, bila aku tengok balik kotak2 yang aku ada, rupa2nya, semuanya mengandungi kain2 yang sedang aku jahit. Maknanya, kain2 tu lah yang menyepahkan rumah aku selama ini ek?

Pastu kami pergi pula ke kedai sebelah nya pula. Kedai baru jugak. Craft-in nama nya. Kedai menjual seramik2 english style. Biasa lah. Rambang mata. Comel2. Walau pun bunganya sama je, tapi bentuknya macam2. Berkenan betul aku ngan cawan2, teko2, bekas susu dan gula. Selain putih, ada juga yang berwarna krim dan sedikit kecoklatan. Cantikkk.

Kendian kami ke kedai karpet pulak. Konon nak beli karpet untuk meja baru. Tapi tak banyak pilihan sangat. Nak puas pilih karpet memang kena pegi nilai. Itu pun kena pusing satu nilai baru puas hati. Bila ek nak pegi?

Sebelum balik, kami singgah lagi di kedai porcelain.Beli pasu untuk meja baru jugak. Ewah, manja ko ek. Semua nak baru.

Kat ayer hitam ni pon ada banyakkk benda2 rak gantung2 kaler putih tu. Alaaa yang orang taruk cawan kecik2 tu. Sampai ke rehal pon orang cat putih taruk bunga2.

****************************************************************************************************

Dah lama aku tak beli air minuman y0gurt shine. Sejak bila ek? Dulu tiap2 minggu beli 2 botol. Tu yang sampai penuh atas kabinet dapo tu. Tapi, semenjak pernah sekali aku beli dan kandungannya dah rasa semacam walaupun belum sampai tarikh expired, terus aku stop. Pastu, lama dah tak nampak lagi air tu kat pasaraya. Tak mencari lagi pun. Sehingga lah minggu lepas, aku rasa teringin nak minum. Pergi kat area hasil tenusu. Carik2, tak jumpa plak shine. Dulu kan botolnya cantik, catchy, sekali pandang je terus nampak. Ni, takde pon. Tapi, yang low fat punya memang ada. Shine ni brand dacledi. Ada kakak dia jenis low fat. Shine ni pulak 0% fat. Sekali tu aku terpandang botol yang sama macam low fat, tapi takde tulis shine. Bezanya cuma pada fat tu je. Aku pun tanya kat promoter tu, shine dah takde ke? Dia cakap sudah tukar packaging. Lorrr... Maknanya bukan setakat tukar packaging je, 'nama model' nya pun dah tukar sekali. Selamba je aku cakap kat dia. "Dah tak cantik la botol dia..."

Lagi seploh tahun ni, kira barang rare dah ni.


Tudung C-ria

Semalam aku membeli semeter kain jersi kat nag0ya. Asalnya ingat nak beli tudung syria je. Nak guna yang luar tu untuk dipakai semasa solat. Biasanya kan telekung agak jarang. Nak pakai tudung berawning kang, terkelepet awning nya. So, niatnya nak buat mini tudung je lah, yang melekap kat kepala macam tudung syria tu. Tengok kat kedai, paling murah pun rm10 sepasang. Tu jenis tepinya jahit tepi halus. Kalau jahit interlock, rm15. Aku pulak memang takkan pakai tudung syria tu waktu2 biasa. Sebab aku dah try dan muka dan kepala aku memang tak sehsuai. Petak macam spongebob square pant hehehe. Tu yang aku ingat nak buat sendiri je. Nampak gaya macam senang.

Maka hari ni, aku pun menerai membuatnya. Ikut pola tudung Asiani dulu. Cuma takde awning je. Dengan semeter tu, aku boleh dapat 3 helai tudung. Kalau rege kainnya rm13.45, maknanya kos sehelai ialah rm4.73 lah lebih kurang. Campur benang sikit, dalam seposen. Upah jahit 2 posen. Kira rm5 je lah senang citer. Dan yang bestnya, selepas dipotong, tak sampai 5 minit sehelai, tempoh menjahit (cantum dan jahit tepi) sehelai tudung itu ialah 5 minit sahaja! Pendek kata, dalam setengah jam sahaja, aku dapat menyiapkan 3 helai bahagian luar tudung syria jenis jahit tepi halus! Kalau campur inner nya yang petak je tu, aku tambah 10 minit je lah untuk 3 helai. Bermakna, untuk 3 helai tudung syria, aku hanya memerlukan rm15 dan masa 40 minit sahaja!

Errr apa yang aku nak sampaikan sebenarnya ek? Kiranya murah la kos membuat tudung syria tu. Itu je hehehe. Pa'akal aku tak geti pakai. Kalau ya, sudah lama ku buat.

Saturday, 7 May 2011

Rumah Terbakar Panggil Bomba

Bomba datang berlomba-lomba.

Petang semalam time balik aku singgah sglurus membeli kerang goreng. Keluar semula, jalan jem dekat pekan seng'garang. Takkan lah pasar malam pon jem? Ari selasa tu ari aku baca berita, masa 1 mei, jalan ke kota jem dari at2 sampai ke pasak sebab ada pasar malam kat tepi jalan. Memang setiap ahad ada pasar, tapi kali ni cuti umum. Maka jem la teruk. Oh, at2 sampai pasak tu lebih kurang 10km ok.

Lepas sekolah rendah, aku nampak lori bomba. Ooo ada kebakaran rupanya. Rumah kedai terbako. Rasanya rumah kedai tu atas kayu, bawah batu. Time aku lalu tu dah takde api. Tapi bomba masih menyembur air di beberapa bahagian. Kesian mereka. Gossip nya ada satu kedai runcit melayu ni simpan duit 16k kat rumah atas. Tak sempat nak masuk bank. Habis hangus terbakar. Dia nak pi naik, tetapi dihalang oleh orang ramai. Macam drama pula. Pagi ni aku lalu, ada la asap2 sikit. Ada 2 orang bomba tengah memeriksa. Aku nampak ada paip yang mengalir.

Tapi memang selalu lah rumah kedai terbakar kat area batupahat ni. Dulu kat semerah, kendian paghitghaje. Ni kat seng'garang pula. Kalau yang kat semerah tu derang bina balik, kat paghitghaja pula tidak.






Patut la jem. Ada orang kepochi sibuk nak ambik gambo. hehehe





Friday, 6 May 2011

The Unbeatables

Biasa ar aku kan takde keje suka cari keje. Selepas entry semalam berkenaan tv singapore, baru lah aku membuat kajian. Baru teringat, stesen tv derang dulu nama sbc singapore broadcast channel. Dan berkenaan drama yang aku cakap kan tu, unbeatables tu, ekceli itu ialah drama series tempatan dan yang pertama di sbc pada waktu itu. Cumanya, aku tak jumpa la pulak watak mei feng tu huhuhu. Kerrr cerita lain yang aku tengok ek? Sebab kalau tengok pada tahun siarannya, 1993, time aku form 2. Tapi watak mei feng tu aku jumpa time sekolah rendah. Maka, tak mungkin lah watak tu muncul pada tahun 1993 pulak, kan?

Aku juga dah cari kat utube. Jumpa lagu tema nya je. Dan betul! Bila dengar lagu tu, terus aku terbayang suasana pada masa itu. Rumah aku masih rumah lama, ada rumah atas dan bawah. Tv pulak terletak di bahagian atas. Pastu bila tengok muka pelakon2nya, a'ah, betul la tu pelakonnya. Dan rupa2nya, baru lah aku ingat, sebenarnya apa yang best tentang cerita tu ialah bila mana bila mereka bergambling, derang akan melakukan aksi2 yang menarik terhadap kad, dadu dan perkakas2 tu. Ooo itu je yang best rupanya. Patut lah aku kata semalam, takde pengaruh buruk pun pada cerita tu.

Takmo citer banyak. Kalo korang nak tau apa yang menarik tu, cer tengok video ni. Kot boleh faham apa yang aku cakap kan ni.

Opsss tak jumpa lak embed code dia. Klik link je la ek.

Yang ni ada trailer sikit.



Oh, citer2 pasal tv ni, teringat pulak aku kat kes pengacara rancangan kanak2 yang mati kena bunuh dulu ek? Intan apa ke nama dia tah. Ingat lagi tak? O ok, aku dah search. Di sini.


Durian Keras Jangan Dipinggirkan

Hahaha apa punya tajuk la. Musim durian kat bp ni dah lama berakhir. Tapi kat kedai ada la lagi, yang dari siam atau negeri2 lain punya. Beberapa minggu lepas, kami mendapat 2 biji durian. Baru aku tau rupa2nya durian dari siam tu dijolok. Kalau harap yang gugur, tak sampai johor lagi dah merekah. Yang kami dapat ni pulak kena peram 2-3 hari baru boleh bukak. Yang sebijik tu sedap. Masak dan manis. Tapi yang sebijik lagi tu keras sikit. Dan kurang manis. Eh, rasanya musim kali ni lah musim yang aku tak berapa kemaruk durian. Beli pon sekali jek. Tak singgah pun gerai uncle tu.

Tapi, itu sebab aku tak geti masak apa2 berkaitan durian. Kalau geti, harus aku beli jugak. Buat tempoyak pon selalu gagal. Caner tu? Lempuk apatah lagi. Bubur kacang durian pernah try sekali, tapi gagal jugak. Cuma serawa durian je yang aku tak try lagi.

So, kemarin aku cari resepi dan beli bahan2 membuat serawa durian. Hek eleh... Kacang goreng seh... Goreng kacang pun lagi susah kot. Kenapa laaa aku tak terpikir nak membuat serawa selama ni ek? Rugi je. Takper, pasnih aku pasti akan membuatnya lagi. Time dah takde durian ni lah baru sibuk nak buat eh. Kat k0ris tu ada lagi jual yang sekilo 2 hengget. Buat serawa ni takyah guna yang mahal2 pun tak pe kot.



Ok resepi. Jangan la ingat aku tulis kat sini sebab nak mengajar korang tau. Aku tulis untuk rujukan aku jer. Memang berkesan kekdah ni. Bab masak memasak ni aku cepat lupa.

Bahan2

Isi sebijik durian
Gula melaka seketul (dikikir nak bagi cepat sikit larut)
Gula pasir 1/2 cawan (kurangkan sikit kalo takmo manis)
Air 500ml
Daun pandan selai disimpul
Santan 2 kotak (200ml x 2)
Tepung gandum sesudu + air 3 sudu

Kekdahnya

1. Rebus air + gula2 sampai larut. Jangan lupa campakkan daun pandan. Kendian kalo rajin tapis ler kot ada semut ke partikel2 asing ke. Aku tak rajin, so lepas mendidih dan larut aku terus ke langkah seterusnya.

2. Tuangkan santan dan kacau sampai mendidih semula. Oh, campak jugak secubit garam. Buat ada2.

3. Campak isi durian dan kacau ler sampai agak2 isi tu macam nak tanggal dari bijinya. Time ni baunya dah semerbak dah.

4. Last sekali curah tepung + air tadi nak bagi pekat. Ada orang pakai tepung ubi. Aku tak.

Pastu makan ler dengan pulut ke, roti ke. Best giles!

Sedap pulak tengok durian tu kaler kuning


Thursday, 5 May 2011

Nostalgia Aku dan Lagu

I love music.

Selain untuk menghibur hati, muzik juga boleh membuka pintu memori. Macam zaman belum sekolah, umur 4-5 tahun. Bukan senang nak ingat. Tapi bila mendengar muzik, lagu, tiba2 je memori tu muncul kembali. Contohnya lagu Alleycats, sampaikan lah salam cinta ku padanya. Aku akan teringat pada aktiviti terjun tiruk kat paya taha. Bukan aku yang terjun, abang2 dan kawan2 nya. Sebab masa kejadian, aku pernah terdengar derang nyanyi lagu ni. Dan lagu hetikosendang, titik2 noda tersimpan di dalam dada. Aku akan teringat semasa aku dan kakak2 duduk di tangga rumah, menyanyi sambil mengubah lirik ini menjadi titik noda tersimpan di dalam monyet. Eh? Macam pelik lah pulak. Entah la. Tapi memang kami ada ubah lagu tu. Begitu juga lagu2 lama 80-an yang bila aku dengar di radio sinar contohnya, semacam berada di zaman dulu. Terbayang suasananya.

Masa zaman sekolah pulak, selain mendengar pilihan bersama radio muzik, kami juga pendengar setia pilihan ku di radio ria. Radio yang dulu mendakwa era meniru konsep mereka. Memang, radio ria antara stesen radio paling meletup ketika itu. Sebelum muncul radio era pada tahun 1998. Stesen radio melayu di singapore dulu ada 2. Ria dan warna. Kalau warna ni ala2 skema sikit. Tapi radio ria memutarkan lagu2 terkini dari malaysia dan indonesia. Program pilihan ku tu ke udara setiap jam 6 petang. Lupa lak cemana kekdahnya. Pakai poskad ke telefon tah. Tapi sampai sekarang aku masih minat dengan cara orang singapore bercakap. Especially dj radio lah. Bila hari raya, dj-dj derang lah yang muncul di kaca tv untuk rancangan malam raya.

Terlanjur bercakap pasal singapore ni, meh la aku stori sikit pasal kenangan aku dengan derang. Tak. Aku tak pernah pergi singapore. Takde sedara mara pon dari singapore. Tapi zaman kanak2 dan remaja aku di johor banyak kaitan dengan singapore. TV dan radio la maksud aku. Kita citer pasal tv dulu.

Tv singapore dulu2, ada beberapa channel (tak ingat berapa). Ada tv melayu, ciner dan oramputih. Untuk tv melayu ni, ada satu rancangan kanak2 yang sangat best (bagi aku la, sebagai kanak2 masa tu). Dalam rancangan tu, ada beberapa orang pengacara. Antaranya, yang menjadi poojaan hati kakak2 anak2 dara ialah abang shahrin. Henskem ko. Kira kalau zaman sekarang ni taraf remyishak la hihihi. Pastu, najibali, saper tak kenal masa tu? Popular sangat lah.

Pastu, bila petang2 weekend kot, ada rancangan dondang sayang. Berdondang sayang la mak2 kita masa tu. Yang paling aku ingat, dah abis berdondang leleh2 segala, abis nya mesti ada joget dondang sayang yang tangan letak kat bahu ngan pinggang tu. Alaaa yang kaki jengket2 silang2 tu. Muziknya pun serupa itu lah dari dulu sampai sekarang.

Kendian, ada rancangan bangsawan. Ini aku yang kanak2 pun suka tengok. Sebab apa, tak tau lah. Eh, ingat tak dulu2 ada program bangsawan kat radio? Ni rasanya radio mesia kot. Dalam tu dia selitkan syair, kan? Kat situ lah aku belajar lagu syair hihihi. Tersebut lah kisaaaaaahhh, satu ceritaaaaaaa...

Itu tv melayu. Kalau tv cina pulak, ada drama cina la. Banyak la drama best2. Satu yang paling aku ingat sampai sekarang ialah cerita unbeatable. Kisah pasal gambling. Ada satu watak pempuan ni, namanya mei feng. Cantik sangat! Isy, walau pun gambling tu tak bagus, takde la pulak memberi pengaruh buruk kepada aku, ek? Ke, masa tu tak pandai berfikir lagi kot. Nama pun budak. Sekarang ni tv mesia pun dah tak banyak drama ciner, ek? Dulu setiap petang ada. Sekarang tv mesia dah ubah polisi, menayangkan drama2 tempatan saja. Dan ind0n. Tv8 ngan tv2 je kot yang masih ada. Ko tak tengok tv tu, memang la cakap takde hehehe. Padahal berlambak kat ntvtujuh. Tu maknanya tv mesia sekarang dah ikut kategori bahasa la kan.

Last sekali rancangan Asia Bagus! Siapa tak ingat? Pergh! Masa tu, asal aku perkenalkan diri, nama saya n0rasiah, panggil je asiah. Asia Bagus! Terus orang akan cakap cenggitu. Macam bagus je, kan? hahaha.

Oh, tv oramputih pulak banyak kartun. Dan gusti. Pastu, setiap ari ahad jam 6.45 petang ada tayangan filem. Best2. Tak banyak citer aku pasal tv oramputih sebab jarang tengok.

Eh, dah melalut2 dah ni. Tadi aku cakap nak stori pasal radio, kan? Tak jadik la. Tak ingat lak nak citer apa. Ekceli aku nak cerita lain. Tengok tajuk tu, kan pasal lagu? Lenkali la aku tulis pasa aku dan lagu. Ek?

Tuesday, 3 May 2011

Dulu Tak Pernah, Sekarang Pernah


Aku pernah jadi peminat ct nurhalija. Pernah juga jadi peminat mawie. Sepanjang menjadi peminat ct, aku pernah pegi konsert ct di bukit jalil pada tahun 2001. Tu kira paling yo yo o la. Sepanjang menjadi peminat mawie pula, aku pernah pegi ke rumah terbuka hari raya dia pada tahun 2005. Pendek kata, tak de lah aku minat sampai ke mana dia pergi pon aku ikut. Bila difikir2kan balik, apa lah pekdah yang aku dapat ek? Lagha sungguh la hai.

Sejak akhir tahun lepas pula, aku mula menjadi peminat ustaz kaz1m elias. Pelik tak? Bermula dari video bertajuk hukum menyanyi kat fb, membawa ke video2 kat utube, sehinggalah kini aku menjadi pengumpul cd dan vcd dia pula. Sibbaik senang jumpa cd tu kat pasar malam get air setiap jumaat.

Tiba2, minggu lepas, aku terbaca di fb, dia akan datang ke johor hujung minggu ini. Aku peratikan jadual dia dan terus mengatur jadual aku pula. Hari sabtu keje sampai pukul 3.30 (sebab ikut jadual hari jumaat) dan kami terus bertolak ke jb. Sampai di pulaiindah, solat asar dan terus ke tapak eksp0 pendidikan sempena mengutip dana pembinaan masjid taman tersebut. Ceramah bab anak2 kot. Tak tau tajuk. Habis ceramah, terjumpa apaii adik kak ani. Dia berniaga buku agama.






Dari sana, kami terus ke tampoi, makan dan maghrib di damansaraaliff. Sedap jugak mee rebus tulang kat situ. Kendian kami bergerak ke perling pulak. Ada sambutan maulud nabi kat surau. Ceramah start pun dekat pukul 10. Ada bacaan al-Quran oleh 2 orang budak cacat penglihatan. Nak nangis rasa. Tajuk ceramah kat sana, kesempitan hidup. Habis ceramah dekat2 pukul 12 tengah malam. Dan kami pun balik. Penat giler!



Pagi besok nya pulak, seawal jam 8 pagi, kami dah bertolak ke jb lagi. Tak tak. Bukan nak dengar ceramah. Belah siang ni ustaz ceramah di singapore. Eh, kalo kiter nak pegi singapore je pun kena mohon gak ker? Leceh ler kan, nak tunggu sebulan baru diluluskan. Ker boleh, tapi kalo mati kira mati katak? Tak berani lah pulak aku.

Habis kursus, kami ke pasir gudang. Ada ekspo pendidikan jugak kat sana. Cumanya kali ni encik suami ada keje kat situ. Dari sana, kami ke jasko. Sayang nyer... terpaksa membuang masa.

Lepas asar, kami terus ke pandan. Ooo best jugak tempat tu. Macam2 ada. Ada satu kejadian kat situ. Tengah jalan2 kat situ, aku suh encik suami pegang henbeg. Sekali, kami terpisah. Aku terlupa yang henfon aku kat dalam henbeg. Sebelum tu masa kat jasko pon terjadi juga, tapi henfon aku ada dalam poket suar. Dah nak nangis dah ni. Aku pun terus pergi ke tengah2. Huuu malunya kalau terpaksa wat announcement isteri hilang. Tak lama tu, encik suami pun muncul. Mujur lah ada deria keenam. Instinct. Dia pun tergerak hati nak tunggu kat tengah tu.

Lepas maghrib, kami terus cari tempat duduk. Kali ni ada kerusi. Semalam aku duduk bawah, sekejap lipat ke kiri sekejap lipat ke kanan. Aturcara kat sini pun lebih kurang sama. Ada budak buta tu lagi.

Di taman perliing

Rawi dan marhaban

Budak chubby tu baca, yang sebelah tu terjemah.



Ceramah kali ni tajuk perniagaan. Kalau nak dibandingkan, ceramah yang ni lagi best dari semalam. Tak terasa masa berlalu. Habis ceramah pun dekat2 pukul 12. Terus balik. Penat giler babun!

Besok nya pulak, ada ceramah terakhir kat pasir gudang. Kat lokasi ekspo pendidikan semalam
tu. Tak. Aku dah tak larat. Beli cd je lah nanti.