BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 29 December 2008

Salam Ma'al Hijrah

Selamat Menyambut Ma'al Hijrah 1430 kepada semua!

Thursday, 25 December 2008

Happy 4th Anniversary To Us!

Alhamdulillah, 4 tahun sudah usia perkahwinan kami. Semoga dapat kami menemui hari ulang tahun seperti ini pada tahun2 akan datang. Semoga kami terus berbahagia dan bersefahaman serta dimurahkan rezeki. Amin.

Lagu background ni sangat menyentuh hati, lebih2 lagi time dekat2 nak kawin dulu kan? Hihihi sekarang abang dah garang sket. Aku dah semakin degil, katanya. Apa yang aku salu degil sepanjang menjadi isteri ni ek?

1. Suka lambat sembahyang dan selalu ngelat berjemaah. Kalo duit, nak banyak, pahala takmo banyak ek? Kena improve part nih.

2. Selalu ngelat ngaji sesama. Tapi baca yasin khamis malam jumaat tak de ngelat kan? Ni lagi la kena improve. Camne rumah nak sejuk camnih? Insap insap. Abang kena lebih kan doa part yang "Ya Allah ya Tuhan ku, bukakan lah hati isteriku untuk membaca al-Quran". hehehe.

3. Selalu meninggikan suara. Bukan setakat ah! jek, eh!, alah!, huh!, sumer tak boleh tau. Camne nak kasi turun suara ha???

4. Suka tuduh2. Haaa ni memang susah nak elak. Dah, 2 orang jek duk kat rumah. Kalo bukan aku yang salah, saper lagi kalau bukan seorang lagi tu? Okeh, pasni kiter salahkan jiran sebelah rumah. Tak pon semut2 kurus tu ke, kucing ker. Tak pon biawak tuh huhuhu. Okey kah?

Cukup lah 4 tu. Banyak tuuu... Lain2 aspek ok je kot.

Wednesday, 24 December 2008

Undurkan Masa

Okeh, kiter patah balik pasal weekend lepas la. Tak puas tengok gambo semata.

Hari Rabu hingga Jumaat lepas, abang pegi meeting kat melaka, meninggalkan aku sengsorang di rumah. Saper suh tak ikut? Bukan takmo ikut. Tapi time tu lah aku huru hara kat opis. Kb aku 'cuti rehat' time2 gitu? Boleh? Hiiiiiii dia tau ppl nak datang 22, 23hb, boleh dia cuti 23hb tuh? Pangggggggggg!!! Tunggang terbalik aku kat opis tuh. Nak terkucil pon ku tahan jebatttttttttt. Sedar2 dah petang, tak makan lagi. Kalo aku ni dah berpengalaman ke, ok lah kan. Boleh je aku buat benda tu. Ni baru 4 bulan. Ok, takmo bagi alasan. Tapi kan benda tu rutin setiap hujung semester. Sepatutnya derang dah tau lah apa yang perlu disediakan. Ni bila aku tanya, tak pernah tengok pon borang tuh, biasa kb yang buat. Kalo dia yang dah 8 tahun tak pernah tengok, aku yang 4 bulan ni nampak apa? Huhuhu sibbaik la aku ngan kak ita ada. Kalo tak, memang tak grad la budak2 tuh. Kak ita tu aku ingat ada la 8 kali kot turun naik 5 gi potostet. Mesin potostet ni pun satu. Time tu lah nak rosak. Heee geram! Sibbaik ada ari sabtu ahad, dapat la break sekejap. Tapi weekend tu pulak la nak balik kampung.

Sabtu, kami bertolak lebih kurang kul 11am. Sampai2 terus solat kat umah, kendian terus gi umah perantin yang jiran tuh. Pastu baru pegi rumah fendi. Kat situ pulak jumpa kengkawan di zaman sekolah dulu. Kawan abang la. Sembang sembang, borak borak, huhahuha, nostalgia nostalgia. Dah kul 4.30pm, baru lah kami bergerak balik.

Singgah beli pasu dulu. Kendian gi jb. Semalam tengok paper ada iklan epal besar tuh. Ada branch kat tesko ekstra ngan jusko bukit indah (baru bukak ari jumaat tu). So, kami singgah la tesko tu. Jauh la pulak kalo nak gi jusko. Sebelum sampai tesko, lalu kat ssf dulu. Singgah lagi. Aku kan selagi tak tau cemana keadaan kedai tu kan, selagi tu lah tak puas ati. Nakkk jugak pegi. Tu yang terbeli canister tuh. Seploh hengget je.

Lepas gi tesko kengkonon nak gi pisi fair, tapi macam dah malam. So, kami gi angsana jek. Pusing pusing sampai pening, kendian balik. Lalu jalan biasa. On the way, singgah pulak makan. Salu lalu situ, tengok jek kedai makan tu. Dah singgah baru tau. Best jugak makan2 sambil layan karaoke. Boleh tahan gak penyanyi nyer. Tapi yang last tu memang out la. Key pun salah, camno? Ada tu, 2 orang mamat ni, rupa dah brutal. Sekali nyanyi lagu set2 sofaz tuh. Mak aiii. Dah la lagu pon aku tak pernah dengar, lagu single dia duet kan. Har har harun betul la. Sibbaik ada yang nyanyi dangdut. Aku suka je lagu dangdut ni. Dia nyanyi pulak lagu yang aku suka. Cinta sabun mandi.

Kalau kaca bisa pecah, kayu juga bisa patah

Hihihi tak sangka aku suka dangdut ek? Lagu fevret aku bulan cinta sebenarnya. Huhuhu..

Hari Ahad tu pulak, tiba2 pagi2, abang mintak kemre. Nak buat apa? Tu tu tengok tu. Aku ingat apa ke benda la kan. Sekali aku nampak ekor dia jek. Huuuuuuu takmo kuarrrrrrrrrrr. Sambil2 basuh kete, abang pun slow talk ngan dia

Tempat ko bukan di sini. Elok la ko balik ke tempat asal ko.

Sopan betul la. Kalo aku dah ambik kayu jek. Heeeeeeeeeeeeeee besar macam buaya tau. Sebenarnya aku tak nampak pun biawi (nama sopan dia) tu. Aku nampak ekor je. Sekali tengok kat kemre, mak aiiiii beso nya perut dia. Macam baru lepas makan 3 ekor katak jek.

Hari Isnin, belah malam, abang ajak gi bp, nak jemput wife kawan dia kat bus stand. Katanya sampai dalam kul 9pm gitu. Kami pon makan la dulu kat johny's. Sekali baru nak panas sup stimbot, dia kata dah sampai pulak. Makan ler lelaju. Pergh! Licin ngan sup2 dia sekali.

Sejak geti tanam pokok bunga ni kan, tiap2 pagi dan petang, kena la aku menyiram. Semalam, tengah layan pokok tepi parit, fendi tu pulak lalu. E'eh, ko bukan baru bersanding ke kemarin? Bulan madu di taman wira jaya ek. Wife dia pon beli rumah kat situ, tapi fasa pertama la. Jalan 3 sana. Balik2 jumpa orang kampung jugak. Dah la deret rumah kami tu memang ramai orang kota jugak.

Test!

Test autopublish hehehe...

Virus Hej Ai Vi

Aku adalah salah seorang daripada individu yang diwajbkan menjalani pemeriksaan hiv sebelum dibenarkan berkahwin. Pemeriksaan dibuat sebelum permohonan kami diluluskan. Kenangan semasa membuat check up ni masih aku simpan dalam kotak kenangan kerana kes 'misi salamah'. Rasanya aku pernah cerita dalam blog ni dulu. Kalo ikut prosedur sebenar, pihak klinik takleh dedahkan result test tuh kepada bakal perantin. Kiter bagi envelop tu kat pejabat agama, kendian derang yang akan bukak result tuh. Kalo positif, bakal perantin akan diberi kaunseling. Tapi, mereka bukannya melarang perkahwinan. Mereka cuma menasihati. Lu pikir la sendiri...

Isunya sekarang, pemilik virus ini mempersoalkan hak mereka untuk berkahwin. Tapi mereka tidak pula mempersoalkan hak pasangan mereka untuk bebas dari virus tersebut. Ok ok aku berani cakap sebab aku sihat. Bagaimana pula dengan orang yang dijangkiti bukan kerana melakukan aktiviti tidak sihat? Tu berbalik kepada pasangan mereka la. Ko nak ke kawin ngan dia? Macam ayat2 dalam novel cinta,

"Lupakan lah aku. Kau berhak mendapat kebahagiaan dengan orang yang lebih sihat dariku. Aku rela berkorban. Aku bahagia bila kau bahagia."

Errr apa kaitannya ek? Lantaklah...

Monday, 22 December 2008

Banyak Gambar!

Pengantin baru, Fendi dan Lia. Selamat selamat selamat

Sempat la posing ngan perantin sebelum bernostalgia ngan kengkawan

Pokok fevret aku ni kat rumah jiran fendi. Geramnyer...

Yang ni perantin jiran seblok abang. Makan nasi beriani yang sedapppppppppppppp

Di jalan masuk ke felda paling ceria 2008, jumpa avanzy ni tergolek. Baru lagi kejadian nih

Akhirnya aku jumpa benda ni kat jb hihihi

Pilih je mana yang menarik di mata

Menarik di mata, tetapi manis ya ampunnnnn di lidah

Karaoke maut on the way balik. Happening nyer tempat ni walau pon kat kampung jek. Kat jalan ayer hitam - kulai

Hasil keras tangan ku. Tak gubah pon, main sumbat je bunga tu dalam pasu

Dah berjaya ditepek di dinding. Renyah nyer... Lum sempat nak deko

Terkini! Something new hehehe

Mentara takde benda nak letak ni, kiter hias2 dulu

Susun macam pasaraya pulak

Ok ok aku terpengaruh jugak ngan benda alah ni. Layannnnnnn

Special request from someone. Nakkkk jugak

Lagi benda luar jangka yang aku jumpa. Tapi memang best arrrrr kedai nih...

Hadiah dari student yang baik ati. Lelaki tau student yang kasik nih

Cenderahati dari perantin. Tengkiu fendi...

Tetamu kami minggu ini

Baekkkkkk punya landing. Atas kasut lagi

Biler ko nak kuar haaaaaa?

Aiyakkkk??? Sampai depan pintu? Dia pon baca blog aku ke? Kenapa singgah kalo tak masuk? Syuh syuh syuh!

Friday, 19 December 2008

Bila Harus Memilih

Mau ini kah?

Atau ini kah?

Aritu masa baru dengar circular tu kuar, aku ala2 blink blink mata duitan kan. Ala2 tak pandang cuti sikit tu kan. Yang nampak nombor 150 tu kan. Kengkonon nak buat dek jek, tak mo kekalkan cuti 30 ari tuh.

Hari ni, bila sumer orang dah kepoh2 nak buat opsyen, mula la aku jadik lalang. Ye lah... ko takde anak, boleh la keje keje keje tak ingat donia. Karang ko dah beranak, pinak pulak tuh, ko tau lah cukup tak cukup cuti tuh.

Ok ok ok aku kan sedang berusaha bersungguh2 nak beranak pinak kan. Walo bayang pon lum nampak lagi, kena la pikir masa hadapan. Sibbaik sistem pendidikan kita ada ajo matematik, kan? Kalo tak, mesti aku pon ikot jek cakap gomen nih ek. Ok, aku tau la aku fail part aplikasi kan. Tapi, ni lah masanya aku nak membuktikan betapa aku tidak lagi gagal dalam aplikasi kira2 nih.

Simple jek pengiraannya.

Circular baru, kuatkuasa 1 Januari 2009. Maknanya, saper2 yang baru jek interbiu spa tu, dah tentu akan dilantik tahun depan kan. So, bakal2 staf gomen ni takyah pikir apa2. Ko terima je offer tu, ko keje je dan otomatik ko nyer cuti 25 hari setahun dan gcr ko 150 ari. Aku citer yang gred 41 ke atas je ek. Yang lain aku malas nak ambik tau. Kang menambahkan kompius laks. So, pandai2 ko la kumpul cuti tu ek.

Secara default nyer, cuti aku 30 hari dengan gcr 120 hari, mengikut circular september 2005. Teringat aku time circular ni kuar aku kat dungun. Masa tu gcr naik dari 90 kepada 120 hari dan cuti kami kekal 30 hari walo pon dah keje lebih 10 tahun. Sebelum tu leh naik 35 hari.

Mengikut circular baru ini, cuti aku berkurang kepada 25 hari, tapi gcr naik 150 hari. Bermakna, gcr bertambah sebulan gaji. Pengurangan cuti adalah sebanyak 5 hari setahun. Kalo aku ada lagi 27 tahun lagi keje sebelum pencen, bermakna, aku kehilangan 130 hari cuti bergaji bersamaan dengan 4 bulan lebih! Walhal kalo dikumpulkan 5 hari setahun tu, aku dah bleh cover 120 hari gcr tuh!

Rugi atau tak untung?

Kiter kan makan gaji? So, mana ada istilah rugi. Yang ada cuma tak untung jek. Untungnya gcr banyak, time pencen sok, dapatlah lebih sket. Sket jek. Kalo panjang umur. Tu pun setelah bersusah payah semasa muda. Tak untung sebab korang keje keje keje keje keje (5 kali mewakili 5 hari hihi), orang lain cuti cuti cuti cuti cuti. Setahun, dua tahun memang la tak nampak. Tapi kalo ikut kira2 aku tu, kalo 20 tahun pon cukup la, 100 hari beb. Orang lain leh cuti 100 hari bergaji, tapi korang keje 100 hari bergaji. Umpamanya, kalu dibandingkan, umpama ko keje 100 hari tak bergaji. Huhuhu kejam nyer. Tapi bukanla cenggitu sebenarnya. Hihihi tu yang aku kata tak untung tuh.

Nak bagi nampak terang dan dipendekkan cerita, cenggini. Ko nak keje 130 hari tapi dapat duit 150 hari bersamaan 5 bulan gaji kerrrrrr ko nak cuti 130 hari tapi dapat duit 120 hari bersamaan 4 bulan gaji. Perbezaan duit ialah 30 hari bersamaan sebulan gaji. Perbezaan hari keje ialah 130 hari.

Okeh, aku dah pilih. Balik ni nak diskas ngan abang dulu. Isnin nanti aku sign. Aku pilih yang lama sebab first choice is the best choice right? Kalo benda tu best bagi gomen, tentu gomen tak sibuk2 tukar kan? Sebab benda tu tak best bagi derang la derang tukar. Derang mesti nak yang terbaik untuk derang, walaupun kiter kuli2 ni tak best. Huhuhu faham ke tak tah nih. Aku sorang je ke yang paham?

p/s kalo salah tolong betulkan ek...

Thursday, 18 December 2008

My Comment

Aku rasa, kalau gomen nak suh peniaga turunkan rege barang, kena la dimulakan oleh syarikat2 glc dulu. Contohnya, tienbi turunkan tarif letrik. Leading by example.

Aku ada tengok video auntie rumah runtuh yang dimarah sesorang dari jaypiem. Banyak ayat dia yang agak mengelirukan. Cuba la gi tengok kat utube.

Wednesday, 17 December 2008

Cuaca Lagi

Aku ni tak abis lagi tak puas ati ngan berita cuaca kat tv tau. Aritu hujan dikatakan cuaca buruk. Ni kat negara 4 musim, snow turun lebat pon dikatakan cuaca buruk. Kalo panas jek, hujan tak turun berbulan2, jadi kemarau, karang orang kata cuaca tak baik jugak.

Naper aku tak puas ati? Sebab bukan panas cerah tu je cuaca baik. Hujan pon baik. Winter pon baik. Syukur lah.

Merapu

Siapa itu...?

Dua hari aku kena invigilate exam. Bosan ya amat. Semalam, masa nak pegi dewan, nampak sesorang nih. Macam pernah nampak? Pastu dia pon pegi ke dewan. Dalam dewan, nampak sorang lagi. Macam pernah nampak jugak? Dalam dewan, aku duk pikir, saper la derang2 nih ek? Nak kata staf sini, dah tentu bukan. Bila abis exam, aku nampak derang berdua berjalan ke asrama. Oooooooooo alahai lemah betul daya ingatan aku ni tau. Yang pertama tu kan staf ilpmersiing. Dia duk kuarters groundfloor. Umah kak nisak dulu 2nd floor. Baru teringat, anak2 dia comel2 sangat. Sorang tu nama nya amir. Berkawan baik ngan salsabila. Kalo petang2 tu tak kunci pintu umah, tau2 derang berdua dah masuk umah dah, mintak gula2. So cute!!!

Sorang lagi tu pulak pengajar ilppedass yang ajar aku time kursus telekom arituh. Masa aku baru datang ilpmersiing dulu. Ok, dah lega otak aku takyah pikir lagi. Selagi tak tau saper tu rasa pening kepala aku. Eh, aku ni over plak.

SPA Kiu 2

Kompius aku tengok citer ni. Aku dengar nama maid kistina tu, sekejap mak jah, sekejap mak esah. Dari season 1 lagi aku dah kompius. Cemana pekerja spa bleh kayes ek? Sewa kondo sebulan rm2000? Tapi takde kereta. Apakah pendapatan mereka begitu hebat?

* Ooo dia panggil mak cah. Boleh la...

Tuesday, 16 December 2008

APESAL EK?

E'eh, linda off dah join sinar pulak ek? Baru tau arinih.

E'EH, SENSITIF LA PULAK?

Kan kat previous entry aku ada tepek gambo kat kedai buah kan? Kekdahnya, abang ada beli jambu dan mangga. Banyak gak la. Konon nak singgah bukit beruntung tu. Bila tak jadi singgah, aku expect buah tu bakal jadik milik ku la kan.

Semalam, budak final semester IE jemput aku ke jamuan perpisahan derang lepas opis hour. Ingat nak join gak, tapi takde geng. Pengajar ie pempuan ramai yang takde. Walo pon aku meka, derang jemput aku atas kapasiti aku pernah ajar derang time internship dulu. So, lepas kul 5.10pm, aku pon kuar. Derang baru nak idupkan api bbq dan suh aku tunggu. Dalam kepala aku dah terbayang buah jambu. Alaaa jambu yang banyak kat hentian tapah tuh la.

Sampai rumah, abang lum balik. Ni satu lagi. Time student ada, balik lambat, aku boleh consider. Ni student tengah cuti pun balik lambat gak. Padahal sepelaung jek ito tu dari rumah nih. Mencikkkkkkkkk!!!!!! :p

Masuk rumah, aku terus gi dapo. Cari buah, tak jumpa. Bukak peti pon takde. Terus aku terkedu dan menangis beriya2. E'ehhhh sensitif la pulak aku nih. Macam apa jek buah jambu tuh. Tapi aku sedih laaaaaaa. Huaaaaaaaaa nak larik masuk gua batu belah batu bertangkup la cenggini.

MANIK KAYANGAN

Kan raya aji aritu kan aku ada jahit manik kan. Kan aku beli manik tu pat bungkus kan. Lepas jahit tu aku simpan sekali manik2 tu ngan gunting kecik comel aku dalam plastik bekas stokin tangan yang aku beli kat mydin. Selepas seminggu, malam tadik, baru aku teringat kat manik tuh. Carik2, takde. Rupanya abang dah 'terbuang'. Dia ingat sampah. Yelah, aku kan letak dalam sampul stokin tuh. Huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa dah masuk siri kedua batu belah dah nih. Abang ganti ekkkkkkkkkkkkkk RM 19.60 okeh? Eh, campur gunting kecik comel tu kira lum sum RM25 la ek. Saper suh buang.

*Tambahan: bukan manik dan gunting je, benang, jarum dan sedozen butang juga turut terkorban dalam nahas tersebut. Huaaaaaaaa!!!!

KAY DABELYU ES PI

Belum pun aku pegi ambik borang kekal caruman, aku dah hangin. Borang dalam website dah kompem takleh bukak. Kena pegi sana la pulak. Heeeeee nyusahkan orang jek.

Tengahari tadi, aku pon pegi la sana. Dia kasik borang yang ada table untuk isi nama semua orang yang nak join sama. Kena cop rasmi majikan lagi. Maknanya kena pegi lagi sekali untuk hantar pulak. Masaklah nya sekarang, gaji aku masih dibayar oleh jabatan lama. Saper nak cop tuh?

Opsyen lain, aku ikut kan je lah 8% tu dan invest la kat mana2. Kalo setahun setengah lagi baru aku dapat masuk skim pencen, bermaknanya, lebih kurang rm1500. Tambah dividen gitu gini tak sampai 2k kot. Tak la banyak sangat. Cumanya, boleh ke aku disiplin menginvest tuh nanti? Camne eh???????????

Monday, 15 December 2008

No Weekend

Entah apa motif benda alah ni. Ada kerusi2 kat atas tiang tuh

2 minggu ni aku tak jumpa weekend. Minggu lepas balik kampung beraya. Penat tak abis lagi, minggu ni kami berjalan lagi. Kalo ikut kan ati, memang la aku malas nak pegi. Penat la... jauh lak tuh. Mencik!

Cuti2 kelantan ku sepatutnya minggu lepas nih. Tapi dah ditangguhkan ke minggu krismas tu pulak. Aku pulak dah plan nak jenjalan time tu. So, aku cancel join rombongan tu, sebaliknya pergi sendiri. Boleh singgah2 kat mana2 yang aku suka.

Time raya aritu, mil dah tau tentang pembatalan trip kami pada minggu nih. Ewahhh kemain suka dia. Kalo tak, memang dia tak jadik pegi kenduri kawin nih sebab anak yang boleh beliau harapkan nih nak pegi kelantan. Biler tau kami tak jadi pegi jek, terus dia bisik2 ngan hubby kat belakang umah sambil sapu laman. Ingat aku tak dengar ek? Aku awal2 lagi dah cakap takmo ikut. Penat lerrr. Kalo pegi kenduri tu, bermakna kami kena balik kota lagi minggu depan sebab kenduri kawin fendi belah pempuan kat ayer hitam ni minggu nih. Dah tak pegi kat sini, kena la pegi umah dia minggu depan. Tak jumpa weekend lagik. Pastu nak cuti cuti mesia plak minggu depan lagi satu. Aku ni dah ler agak lembik. Orang bercuti2 nak berehat. Kalo dah penat, hilang ler feel bercuti tu karang.

Tapi, apakan daya. Di mana tempat seorang isteri kalau bukan di sisi suami nya? Ayat tu yang takleh tahan tuh. Huargh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Takmo ikot la! Penat la! Tak paham ker?

Jumaat malam, mil datang ngan sapit, in and wife. Memula kak zela nak ikut. Tetiba tak jadik plak. Ganti ngan in plak. Pagi sabtu, sedang aku nak mengganti tido, abang dah sibuk kemas baju, suh bangun. Orang laki ni memang gini ek? Kalo pasal mak dia, otomatik jadi rajin. Baju pon sanggup kemas sendiri. Siap vakum satu rumah lagi sebelum pegi tuh. Huh! Kalo tidak, jangan harap ler. :p

Dah bangun tu, aku pon masak ler mihun goreng. Remember? Makan kena cukup. Pas makan, aku pon bersiap. Kami bertolak jam 10.30am. Apa kes tah nak pegi cecepat. Dah tentu2 kenduri tu ari ahad. Nak pegi nilai tu, 2 jam je dah sampai. Kalo lepak umah dulu kan boleh gak aku iron baju ke kan. Ni dah abis dah baju yang aku iron 3 minggu lepas. Huh! (Asik mengeluh jek :p)

Sampai umah tu, ila baru nak makan. Dia baru pegi situ last week untuk jaga taska. Dia masak untuk dia makan je lah. Kami ni dah sampai awal, kenala pikir bab makan pulak. Kalo kat umah aku kan aku selesa sikit nak memasak. Kalo dah ramai2 ni aku malas sket. Kalo kat rumah sendiri pun aku tak suka orang kacau aku masak. Lebih2 lagi kacau benda yang sedang aku masak seperti goreng ikan, nyibuk balik2 kan ikan. Dah tentu la nanti ikan tu hancur sebab masih melekat. Kalo dah garing sket kan dia leh tanggal sendiri. Nyampah betul kalo cenggitu tau. Pastu kalo tengah tumis2 sambal ke, aku suka la kacau2, pastu kemas kan keliling kuali tu tak kasik sememeh kan. Kalo dah orang kacau (baca:tunjuk rajin) dah tentu la jadik semak je dalam kuali tuh. Eeeee tak suka tak suka! Tak tau la aku ni cerewet ke atau memang sumer orang cenggini. Tapi aku memang tak suka orang kacau periuk atau kuali yang tengah masak. Nak tolong kalu, potong bawang ke, siang ikan ke, basuh pinggan ke, haaa tu sangat dialu2kan. Eh, dah melalut plak.

Tak lama lepas makan, ngah pun sampai. Asalnya dia pun tak datang. Tiba2 je berubah fikiran. Bagus jugak. Ada la alasan kami tak pegi tido kat rumah pengantin tuh sebab tuan rumah nilai ada. Sebenarnya jauh di sudut hati mil tu, dia nak terus je ke sabak bernam tu hari ni jugak. Nak jumpa kakak dia kat sana. Maklong pegi saing2 kitorang jugak tapi derang terus gi sana. Abang yus yang bawak. Tapi, biasa lah. Kami ni kan ramai, tak selesa lah nak tido umah orang. Tak kenal pulak tuh. Sedara pun dah tahap 3 pupu. Kata mil dia tak jumpa sejak tahun 60-an. Tak ke berjaman lama nyer kan? Kalo aku dah tak koser dah. Kalo sepupu ke, dua pupu ke, boleh la lagi.

Petang tu aku meronda nilai 3. Dapatlah selai blouse dan selai seluar. Takmo la beli kain pasang. Jalan tar lagi murah. Belah malam, merasa lah tengok sehati berdansa sebab ngan bawak kad dia. Angkut tv dari taska.

Esok pepagi sesubuh sepi'i lagi kami dah bersiap2. Kalo ikut mil, dia nak bergerak dalam gelap. Nak lama sikit jumpa sedara. Tapi, kami kan ramai. Ada pulak budak kecik, anak ngah. Manakan dapat. Bangun kul 6am, bertolak kul 8am. Kami ikut klang, cross kat bukit raja dan lalu jalan kapar. Bagus jalan nih. 4 lorong beserta lorong tengah. Tak macam jalan batu pahat ni, takde lorong tengah. Bahaya. Jalan ni clear jek. Sesekali je ada orang kampung melintas. Ada sekali tu, satu kereta tarik satu kereta lain, dia boleh pancung tengah2 jalan tuh. Sibbaik sempat break. Kete2 besar sumer tengah laju plak tu. Harap muka je brutal ala2 drifter, tapi tarik kete pon tak pass. Pangggg!

Semalam abang yus kata ikut jalan ke sungai air tawar. Kami pon ikut la. Tengah jalan, baru terfikir. Dia suh hala ke sungai air tawar, bukannya rumah tu kat sungai air tawar. Betul2 abang telefon tu, kami tengah kat kampung banting, di mana lokasi rumah pengantin tersebut berada. Tapi, kat mana rumah nya?

Kebetulan pulak masa abang yus sebut nama jalan tu, ada satu papan tanda, projek tanaman kelapa 'matag'. So, secara otomatik, abang dengar jalan kelapa matang. Kami pon terus la mencari. Sampai surau, patah balik pulak sebab di mata abang, papan tanda projek tadi adalah papan tanda jalan kelapa matang. Bila dah sampai situ, patah balik semula. Sampai la jumpa jalan permatang. Makin lama makin jauh. Takde pon jalan kelapa matang? Kendian baru aku terfikir. Betul ke nama jalan tu? Kelapa matang, permatang. Kalo sebut laju2, dah dekat2 bunyik nyer. Hah! Suh abang call abang yus lagi, pakai loud speaker plak. Jumpa petronas, berenti sekejap. Bila dah dengar beramai2, sah lah sebenarnya jalan permatang. Dush dush dush. Patut la orang laki boleh buat satu keje je dalam satu masa.

Kendian kami pun pegi ke jalan permatang. Abang yus pon dah tunggu kat simpang tuh. Rumah yang kami pegi ni bukan umah pengantin, tapi sedara lain. Huhuhu tak tau lah saper tu kan. Makan pisang montel kat sini. Minum2 sekejap, kami pergi satu lagi rumah. derang kasik pisang lum masak plak 3 tandan kecik. Sumbat sumer. Oh, lupa. Kami pegi tu 11 dewasa, 3 kanak2, dua kereta, AH dan wish.


Kat rumah pertama

Dekat pukul 1pm baru kami pegi rumah kenduri. Makanan kampung. Nasi putih, ayam goreng rempah, daging kicap, ikan kering, kerang bakar, umbut masak lemak dan urap. Lepas makan, naik rumah salam2 sedara mara. Kat sana kenduri dia sekejap jek (or start awal). Kul 2pm tu kira dah takde orang dah. Pukul 3pm, kami pon beransur. Sepatutnya, kami patah balik je lah kan. Kancil dah park kat komuter nilai. So, ila dan saleh sepatutnya dihantar oleh ngah ke komuter rawang.

Nak dijadikan cerita, maklong nak pegi melawat sedara lagi kat bukit beruntung. Mil pun apa lagi, nak ikut la pulak. Abang yus tu rasanya ambik cuti arinih. So, dia tak kisah la berjalan2 sakan di hari ahad sebegini. Kami ni sumer tak cuti okeh. Ngah kena balik kuantan dulu sebelum patah balik ke temerloh. In kena singgah umah kami dulu, kendian hantar mak balik semenchu sebelum balik kulai.

Aku? Aku dari masa meninggalkan rumah pengantin lagi dah muncung dah. Sibbaik mil naik kete ngah. Time tu kan dah pukul 3pm. Kalo terus balik, boleh sampai bp kul 8pm. Okeh la lagi kan. Bila derang mandai2 ubah fikiran nih, boleh derang ikut jalan jauh? Nak kuar kat tol bidor sebelum masuk kat bukit beruntung? Gilo ko opo? Geti baca peta ke tidak nih? Bukan bukit beruntung tu dekat2 rawang ke? Malas nak layan, aku tido je lah.


Jauh nyer beli buah tangan. Sampai ke bidor ko...



Kuar kat bidor dah dekat kul 5pm. Sampai dekat2 hentian ulu bernam dah kul 5 lebih. In plak sound, dia rasa tak sempat. Aku sokongggggggggggg. Telefon ngah, suh tanya mak. "Mak tak kisah." Walau pon ayat tu confirm2 la terpaksa diucapkan, kami dah cukup bersyukur. Sebenarnya kalo tau banyak tempat nak singgah, kami boleh jugak mintak cuti ke hape kan. Tapi aku tak boleh la. Minggu ni aku duti. Budak pun start exam arinih.

So, kami pon berenti kat hentian ulu bernam. Jumpa abang yus. Derang jalan dulu. Kami transfer orang2 mengikut destinasi. AH terus balik johor. Ngah hantar ila dan saleh, terus balik kuantan.

Dah lepas bukit beruntung, kira dah lepas jalan yang sepatutnya ngah lalu nak balik kuantan. Tapi dia teruskan ke rawang sebab nak hantar adik2 ituh. Dekat2 sampai rawang, hujan lebat. Kedengaran luahan hati seorang ibu, kesian pulak budak2 tu naik komuter. Hujan2 gini.

Adusss sumer keputusan luar jangka terpaksa dibuat sepanjang perjalanan ini. Nak ambik derang dari kereta ngah? Muat ke 9 orang dalam AH? Muat muat muat. So, kami pun masuk tol rawang, transfer balik ila dan saleh ke dalam ah dan kuar tol semula. Nak berenti kat tepi hiway, tak berani. Terpaksa lah aku duduk belakang pulak. Feninggggggggggg!!!!!!

Ha, ni aku nak kan kepastian. Mesti ker orang lelaki duduk seat depan? Mesti ker orang lebih tua duduk seat depan? Dalam kes aku ni, lelaki paling tua selepas driver ialah in. Dan orang tua ialah mil. Fil tak ikut. Tapi, sebelum aku setuju nak ikut ni aku dah bagi syarat, aku nak duduk depan. Pening ler duk belakang nih. Kang termuntah pulak, dah susah. Cuma time naik 9 orang ni jek aku duduk belakang dan mil duk depan sebab kami memerlukan mereka2 berpunggung kecil di bahagian belakang. Pas derang sumer turun, aku duk depan semula. Bagi aku, tak kira lah orang nak cakap apa, yang penting aku tak pening. Lain la kalo kete orang.

Aku pernah dengar pasal ni lama dulu. Kalo orang tua2 (orang kampung), dia salu duduk depan sebab kalo duk belakang tu umpama cam bos la. Macam berlagak pulak. Entah la. Kalo nak dengar kata orang, sumer nyer salah. Adab melayu ni macam2 kan. Cuma bab ni aku memang tak berapa tau.


Kami makan di sini. Servis sangat cepat.


Ok sambung balik. Lepas ambik kete kat komuter, kami makan dulu. Ok gak poktek kat situ. Tapi sedap lagi yang salu aku makan tuh. Abis makan, kami terus kuar tol nilai. Singgah solat kat r n r seremban. Sampai umah kul 11pm. Pas mandi aku terus tido tanpa memikirkan sekeliling. In balik kulai terus. Arini lepas keje baru dia antar mil balik semencu. Gini lah kalo takde perancangan teliti. Go with the flow. Errr betul ke ayat nih? Lantak ler.

p/s Sesekali kite kena 'kisah' jugak. Tak sumer perkara kiter boleh tak kisahhhhhhh, Ikotttttttttt jekkkkk. :p

Friday, 12 December 2008

Dasar Mata Duitan!

Kurang cuti dari 30 kepada 25 hari, tapi tambah gcr dari 120 kepada 150 hari. Bermakna, kurang berpoya2, tapi tambah uwang. Aku suka!

Thursday, 11 December 2008

Gambar Raya Korban

Kami pergi sini dan duduk

Kami order ini

Tapi kami tak makan ini

Aku makan ini

Dan abang makan ini

Dan aku minum ini

Budak kenit yang tak sabo 'nak senyum'. Pagi2, orang lum mandi dia dah cantik2 nak bergambo, tapi dia cakap 'nak senyum'. Peace tak tinggal tuh.

Antara menu. Kalo raya aji ni macam2 makanan ada sebab mak salu tak buat ketupat. Mak buat nasik minyak. Tapi ada gak yang buat ketupat, nasi ayam dll. So, variety la makanan nyer

Komen sikit la pasal internasional hill tuh. Malam semalam nyer berita, ada kuar muka azmyn yang cuba menenangkan seorang pembayar cukai tanah dan pintu rumah kepada empieijay. Fuiyooohhh! Garang siot. Betul la kata seorang penganalisis politik time pilihanrayer 'baru2' nih

"Kalo orang kampung, ada masalah sket, yb la sasaran dia. Tapi kalo orang urban nih, tak dipandang nyer yb nih. Terus saman jek."

Ngeh ngeh ngeh bukan la dia cakap cenggitu. Tu ayat aku jek. Tapi paham kan? Maksud nyer kalau area empieijay ni kira yb tu takde siapa la. Yang penting majlis tuh.

Contoh :

Aku nak buat rumah. Duit ku banyak berjuta2. Oleh kerana aku bisneswoman, aku ni berani menanggung risiko. Kawasan rumah tu berisiko tinggi. Aku mintak kelulusan majlis dan majlis luluskan. Aku pon buat rumah itu dan duduk di situ. Aku bayar upah indon buat umah tu dengan bayaran cash. Aku beli barang binaan dengan errr cheque arrr class sket. Duit aku banyak lagi dalam bank. Berjuta2. Makan tak abis 7 keturunan.

Satu hari, tanah kat belakang rumah aku runtuh dan menimbus rumah aku. Semua ahli keluargaku terselamat dari tertimbus sebab time tu aku balik kampung nak sambut raya aji. Sekarang kami tinggal kat rumah hinggap kami kat area rawang. Apa susah, aku ada banyak rumah seluruh mesia. Cakap je nak duduk negeri mana.

Sekarang aku nak tuntut pampasan kat gomen sebab majlis luluskan permohonan aku time nak buat rumah tu dulu. Saper suh dia luluskan kalo dah tau tempat tuh berisiko. Aku pon ngok jugak sebab dah tau berisiko tapi nak buat rumah jugak. Aku ingat kalo apa2 berlaku, aku leh salahkan majlis. Pandai tak aku? Rupanya aku lagi ngok dari derang. Hahaha... Malam ni aku nak tido kat hotel milik gomen negri sebab dapat diskaun 50%. Babai...

p/s
1. Imaginasi penulis. Tidak ada kena mengena dengan yang hidup atau yang telah mati.
2.Tapi yang marah tu sebenarnya orang sekitar tu sebab terpaksa pindah gak walau pun umah dia belum kena timbus. Belum jadi mangsa lagi. Belum maknanya mungkin akan jadi.

Wednesday, 10 December 2008

Letih Selepas Raya Yang Dingin

Letih nyer la hai. Dah lama aku ni tak balik kampung. Dan dah lama jugak aku tak pegi jenjalan jejauh. Akibatnya, badan terasa tersangat la letih. Padahal dekat je pon kampung halaman ku itu. Dalam 2 jam setengah perjalanan jek. Lemak banyak sangat kot. Tu yang lemah longlai jek aku rasa.

Rasanya satu mesia beraya dalam suasana sejuk. Kalo orang cakap cerah tu 'cuaca baik', bagi aku, hujan ni lagi la baik. Jimat karen, takyah bukak kipas. Jimat air, takyah mandi lama2 dan takyah tukar baju banyak2 sebab rimas berbaju raya. Pendek cite, jimat banyak la biler hujan nih. Tu pon orang masih tak cakap hujan tu cuaca baik gak.

Tapi bab makan, time hujan ni la bahaya sket. Sekejap2, lapo. Asik nak maaaaaaakan jek. Tu pon jimat gak. Tak membazir makanan yang dah dimasak bebanyak dan yang dihantar oleh jiran tetangga. Senang basuh pinggan. Jimat gas jugak, takyah panas2kan lauk banyak kali hehehe.

Meh aku cite pasal cuti raya aji ni. Start dari hari jumaat la ek?

Hari jumaat, buat pertama kali nya, abang anto aku gi keje.

Mimpi apa bang?

Mimpi abang anto ayang gi keje la...

Dah terlanjur abang anto tu kan, kami buat la aktiviti yang tak dapat dibuat kalo gi keje sendiri, iaitu sarap kat luar. Kami pon pegi la ke banang sana. Isy isy isy banyak beno lalat nyer. Kalah la lalat kat dalam edtec nih. Lenkali takmo makan kat situh lagi. Lepas sarap, abang pon balik.

Tengahari pulak, opismate sumer tak balik rumah. Dah dekat kul 2pm, sumer dah bising2 lapo lapo lapo. So, sumer pon kuar makan. Kami gi ke mekdi yang baru bukak dekat2 k4 sana tuh. Tak menyempat jalan tu nak diturap, boleh2 nak bukak mekdi tuh. Aku makan mekciken arrr fevret kuh. Tapi, yang tak best nyer, sos dia ala2 termanis sudah. Jadi, tak best arrr mengunyah fries tu kan. Lenkali kena pikir 8x dulu ar kalo nak gi sini lagi. Pastu, sepanjang hampir sejam kami duduk kat situ, tak sudah2 la krew dia mengelap pintu. Training kot. Dah lap, sembur lagi. Dah lap, sembur lagi. Sampai la kami keluar, pon tak abis lagi. Tapi tengahari tu, biasa kan ari jumaat ramai orang pempuan melayu kan. Ni, memang la ramai pempuan, tapi lebih ramai cha ya nun alif. Penuh! Macam la mekdi tu yang pertama kat bp nih.

Abis makan, kami singgah kedai2 yang salu aku pegi time nak pindah arituh. Kj aku la ni, baru beli rumah. Nak mula survey2. Kami bertiga ni pon mengikut je lah. Kata kj kan. Hujung2 tahun ni kan musim2 appraisal kan. Huhuhu. Tau tak kami balik opis kul bape? Kul 4pm ko...

Balik opis pon dah nak asar. Sebelum kul 5, aku solat dulu. Kan aku dihantar pagi tadi, maka, balik pon haruslah berjemput kan. Sebenonya dah janji nak dating petang nih. Cam tau2 jek. Aritu kami dating pon selepas kuar ngan opismate tengahari gak. Kali ni pon sama. Cuma kali ni ala2 over la pulak. Sedikit sebanyak lebih kurang ngan cuti raya aji tahun lepas la. Sebelum cuti tu, aura bercuti dah kuar dulu.

Petang tu pulak, kami gi bank dulu. Kendian jenjalan tengok2 lampu. Tak beli pon. Cam mahal jek. Kendian kami gi k4. Nak ikut kan, kami dah jarang gi k4 nih. Salu gi bpmall jek. Nape ek? Oooooo sebab nak cari jam dinding. Tapi tak jumpa gak yang berkenan. Yang best nyer, sejak 2 minggu lepas, pilfresh kat sana cuma rm5.69. Sangat jarang la nak dapat rege tu sejak jun 2008 nih. Kengkadang sampai cecah 8 hengget pon ada. Dainamo pon aritu boleh cecah rm27? Gilo ko opo? Sibbaik salu ada promotion kat pasifik dan stor, dapat la kami rege yang murah. Tak la murah sangat. Rm19.99. Salu boleh dapat rm17.99. Logik la, gaji pon naik setiap tahun. Nak murah, bukak la kilang sabun sendirik. Lama2 makin banyak detergent dan softener aku.2 benda ni memang aku suka beli tak kira masa. Janji dapat rege murah, aku beli. Kalo dainamo tu bawah rm20, dan kalo comfeter tu rm4.++. Jadilah pengguna bijak! Lepas maghrib kat masjid beso, kami patah balik ke jalan rahmat. Jumpa opismate lagi kat masjid. Tapi ni bukan yang ikut jenjalan tu la. Mula2 tadi time gi bank tengok kedai tu bukak, so kami terjah la sup sitam. Dah lama gak tak makan kat situ. Tapi lum sampai tahap teringin la. Macam biasa, aku order gear box, abang order kambing. Abis makan, kami pon balik.

Sabtu pagi baru lah aku mengemas beg. Tengah2 kemas, kak shila tepon. Kalo kami lambat lagi, derang nak singgah anto cermin. Semalam derang gi ikia, aku kirim cermin. Oleh kerana aku slow and steady jek mengemas, derang pon singgah lah. Best2. Tak sabo nak tepek cermin tuh. Derang kasik lampu meja gak. Comel kaler pink.

Tak lama lepas mereka bergerak semula, kami pon bergerak. Lebih kurang kul 11am gitu. Terlupa nak sarap. Kami pon singgah makan dulu. Tengah makan, e'eh, nampak kj aku gi kedai perabot. Tak abis lagi menengok perabot tuh. Pas makan, aku pon nyibuk la nak tengok kedai perabot tuh. Arituh lum bukak kedai nih. Ooo sini banyak produk kayu jati. Branch sunli jugak.

Kendian kami teruskan perjalanan ke jb. Curiousity kill the cat? Aku mana boleh hidup diselubungi misteri. Boleh2 nak tengok dengan mata kepala sendiri. So, kami pon pergilah ke angsana, nak meninjau kedai roomantika tuh. Oooooo gitu. Ok. Dah, puas ati aku. Tak beli mende pon. Aku rasa aku suka tengok je umah english style nih. Namun nak membuatnya di rumah aku, mungkin tidak kot. Cam tak kena sangat ngan taste aku. Tapi kalo tengok kat magazine tu, rasa teruja gak. Takpe lah, biar lah orang buat, aku tukang tengok jek. Eeeeeehhhh aku dah jumpa dah rumah yang menang kategori laman dalam peraduan impiana tuh. Kan orang bp kan. Aritu kami lalu kampung kenangan tu, jumpa la rumah tuh. Memang kat corner pon. Ada peluang nanti aku jadi paparazi dan tepek gambo umah tu kat sini.

Dah abis jenjalan kat angsana, terlupa lak nak cari kedai jam. Kami pon terus singgah maidin plak. Laaa sebelah je rupanya angsana tu ngan maidin. Aritu aku rasa cam jauh jek. Tapi kalo jalan kaki penat la kot. Aku beli getah pinggang. Kekdahnya, baju opel aku tu dah siap, tinggal nak pasang getah jek. Huhahuha, kami pon balik.

Sampai semenchu dah pukul 4 lebih. Malam, aku mula menjahit manik. Syok pulak bila dah siap sebelah tangan tuh. Teruskan lagi tangan sebelah. Ngantuk2 pon tahan jugak. Memang seronok biler menjadik tuh.

Ari ahad pulak, lepas lunch baru kami balik at5. E'ehhh kak uni pun balik. Kiranya kali ni paling ramai la kot. Anak abah ngan anak mak balik sekali. Salu salah satu jek. Cuma yang tak balik eita ngan abang ali. Dua2 pon sebaya sebenonya. Sorang anak abah kat rawang, sorang anak mak kat segamat.

Malam raya, penuh la umah pak sepan ngan anak cucu yang bergelimpangan. Penuh la sumer bilik dan ruang tamu. Sibbaik takde yang tido kat beranda. Oooooo lupa plak. Petang tu, sampai2 je, aku terus membuat triffle. Sedap jugak hehehe. Budak2, suka je benda2 cam nih kan. Lepas maghrib, karen pulak takde. Tapi takde apa yang nak dihairan kan. Takde karen pada musim cuti dan musim kawin adalah perkara biasa. Rasanya tnb memang sengaja bagi karen kat kampung aku ni cukup2 makan jek. Kalo teroverload sikit, especially time musim raya dan kenduri kawin, memang la terputus. Time kenduri kawin aku pon sama gak. Pendek kata, memang rutin la perkara tuh. Pernah malam raya 2 tahun lepas kot, sampai mak anto bawang gi blender kat umah along kat kota lagi. Tapi biasanya tak lama la. Paling lambat kul 11pm, ada la karen tu balik. Kalo time kenduri kawin tu, suspen la jugak. Pulak tu kenkadang bukan sekali, berkali2 lak tuh. Raya puasa yang lepas nih, 3 kali kot karen putus. Sabo je lah.

Lepas ada karen, dekat kul 9pm, baru la sumer sibuk nak mengiron baju. Time takde karen tu aku tengah mengiron.

Pagi raya, seperti biasa la. Lepas derang gi masjid, hujan pon turun. Tak berenti sampai ke malam. Tengahari, dapat berita jalan mersing tutup dekat jemaluang. Terpaksa la sumer postpone nak balik dan balik kampung. Pukul 2pm, abang epet tepon balai polis lagi. Ok, kali ni jalan dah bukak semula. Sibbaik banjir2 manja jek.

Lepas semua dah balik, giliran kami la pulak. Kami balik semencu jek. Petang tu aku ngendap2 umah ijah, kawan sekolah aku. Nampak banyak kete, pastu orang ramai2. Nampak orang bawak barang hantaran. Komfem arrr pempuan ni bertunang kot. Dia sorang je pempuan yang lom kawin. Takkan adik lelaki dia bertunang, pihak pempuan yang datang kan. Sampai umah semencu, kami pon makan lagi. Tahan la sampai ke malam. Ooooo nahi nahi. Tak boleh makan banyak2. karang kolesterol tinggi, pening kepala, sape yang susah? Sendiri jugak.

Dan semalam, kami balik bp sebelum lunch. Salu tu balik lepas lunch kan. Kali ni dah siap masak sekali ngan sarap. Dari rumah kul 12.15pm. Singgah nurseri dekat2 bekas golf kota. Beli pasu2 dan pokok bunga. Sebelum balik tu sempat mengambik pokok kat umah mil. Semangat je lebih.

Kendian kami terus la balik. Singgah solat kat petrolnas baru kat tol ayer hitam. Ada stesen ngv. Surau tu tak best. Kotor dan busuk. Tak sukerrrrrrr!!!

p/s
1. ada gambo, tapi takde mood nak tepek :p
2. tiada laporan tentang tragedi bukit antarabangsa. kenapa ek? mungkin sebab derang orang kayes kayes kot. kesian tu memang la kesian, tapi tak berapa sangat :(




Friday, 5 December 2008

Novel Cintaku Phewwwiiittttttt! Episod Akhir

Alamakkk lupa lak kan. Nostalgia patutnya kena la tepek gambo. Ok, ni aku dah buat 'image digitizing'. Huhuhu ni kalo lecturer digital aku baca term aku ni sure nangis terharu nih. Tapi confirm blur arrr gambo tu. Takde scanner, guna kemre digital jek la. Boleh la, janji ada.

Bila dah masuk asrama, kami pon mula berutus surat. Tapi rasanya surat aku kepada ayun lagi banyak sebab asrama aku ni strict betul. Sumer surat kena baca ngan warden dulu. Maka, banyak lah surat yang tak sampai ke tangan aku. Apa la abang ni... mesti ada tulis jiwang2, sebab tu la kantoi. Tak kisah la. Surat abang pulak, aku pos ke alamat kawan dia yang duduk luar. So, memang selamat. No 33 jalan sri skudai * taman sri skudai hehehe. Aku ingat lagi tau alamat tu.

Masa duduk asrama ni, memang la aku ni sengkek. Tiap2 bulan, abang tp akan hantar wang pos RM50. Masuk form 5 baru aku ada akaun giro. Kat asrama, kami kena bayar duit makan RM1 sehari. Itu cikgu dah tolak siap2 dari biasiswa kecil persekutuan. Memang tak berbelen la scholar tuh. Jadi, dengan duit 50 hengget tu lah aku gunakan untuk beli barang keperluan serta belanja jajan. Salu sebulan sekali je aku kuar outing. Nak kuar apa nyer kalo dah takde duit kan. Tu pon biler dapat wang pos, kena cash kan kat po. Seksa tul kena beratur sikit punya panjang ker.

Biler dah dekat2 spm, cikgu ni cam senang jek kasik kami ni balik kampung. Salu tu kalo tak cuti penggal, takde nyer dapat balik. Nak balik kena tulis surat. Kalo surat sendiri takpe, ni nak surat dari parent. Adusss. Ayun pulak memang dibenarkan balik kampung sebulan sekali. Jadi, biler nak balik tu dia kasi tau lah dalam surat. Aku pun, karang la surat kengkonon abah nak buat kenduri la, apa2 la alasan yang logik. Isy isy isy, baru aku teringat yang aku tulis dan sign surat tu sendiri. Abis, nak tunggu abah sign, alamat tak balik la aku kan.

Bila dah balik tu, kami dapat lah berjumpa time nak balik semula ke asrama. Oleh kerana aku balik tu mengejut, ada la 2 kali kot, aku takde la mintak abah duit tambang nak balik tu. Buat2 macam ada je lah. Aku memang jaaaaaarang sekali mintak duit kat abah, kecuali terdesak, seperti kasut dah koyak rabak, terpaksa gak beli baru. Tu pon rasanya sekali jek, time form 5. Yuran spm pon mintak ngan kak uni. Dulu yuran spm aku rm200. Mahal betul.

Tapi suspen jugak sebab aku memang tak de duit pon nak balik tu huhuhu. Sebenarnya kami dah plan nak balik sama2. Boipren kena la belanja gelpren kan hihihi. Dan semestinya ayun ni lah yang bayo kan tambang bas aku. Sibbaik ada dia. Kalo tak, tak balik la aku.

Masa tu, aku rasa sedih sangat. Abang gi anto aku ke kluang, pastu naik bas ke jb pulak. Pulak tu, lepas antar aku tu, aku tak tau cemana dia balik. Kalo dapat bas ekspress tu ok lah. Agaknya dia naik bas sambung2 ke, aku pon tak tau. Kesian nyer… Ada sekali tu, dia ada amali spm servis radio dan tv ari isnin. Ari ahad tu dia antar aku. Pada hari ahad or sabtu tu jugak cikgu ada kelas tambahan berkenaan pekse amali tu. Tapi dia tak datang kelas tu. Maka, dia tak tau lah hint2 pasal exam tuh. Dan akibatnya, abang tak dapat A1 pon untuk subjek tuh. Blame me ! Tapi takpelah... tv kami lum pernah rosak lagi. Kalo rosak pon, kiter beli baru je lah ek. Takyah repair2.

Kat sekolah abang lak, takde yang ambik add maths kecuali abang sensorang. So, takde la kelas add maths untuk dia. Cuma dia belajo ngan cikgu personally jek. Memang susah la cenggitu kan. Aku yang belajo full time ni pun ala2 goyang je ngan add maths. Dia ambik tu pon rasanya sebab cita2 nak masuk uni. Ek? Jadi, kekadang tuh dalam surat, aku ada la kasik kertas soalan add maths ngan jawapan untuk dia cuba buat. Kesian lagik. Lulus lah jugak time spm ek. Cukup2 makan. Dapat gak masuk uni. Eh, lupa nak cite result spm kami. Agregat abang 2x agregat aku hehehe. Tapi sekarang, sape yang ada master? Huhuhu...

Zaman percintaan di bangku sekolah ni memang lah saje carik pasal. Penat tau. Yang best nyer cuma, perasaan ada orang yang ’take care’ kiter. Dari segi otak, memang la meletihkan. Mana nak belajar, mana nak ingat pakwe. Bukan la kena ingat, tapi asik teringat je. Camno? Aku rasa, masa untuk aku menulis surat pon dah melebihi masa aku belajo. Test pad tu bawak je kulu kilir. Tapi bila baca balik surat2 tu, hihihi kelako la pulak. Tak padan ngan budak. Agaknya kalo aku takde pakwe, mesti aku leh kalahkan nur amelina tuh. Hehehe takde nyer.

Bila masuk uni, skill mengarang aku semakin parah. Kalau dulu 3-4 helai depan belakang tu perkara biasa. Nih dah sampai 8-10 lai lah pulak. Arituh, time duduk rumah tak keje, aku baca surat2 tu sampai nak muntah. Tah apa2 je lah aku nih. Karattttttzzzzzzz.

Zaman diploma ni pun seksa jugak. Tapi tak de lah susah macam zaman sekolah. Kl ngan shah alam ni kan dekat jer. Tapi, still, masa tu mana ada henfon2 nih. Kalo duduk asrama mana ada tefon2 pon. Nak tak nak, surat lah jugak. Banyak giler surat time diploma. Apa taknya, dalam seminggu, kekadang 2 pucuk aku pos. Dah jumpa, sebelum balik, kasik surat lagi. Gilo!

Kat mana kami berjumpa di kl? Pintu masuk cm! Ni lah tempat kami berjumpa boleh dikatakan setiap 1-2 minggu sekali. Tapi yang tak best nyer, aku je lah yang salu kena tunggu. Nyampah!

Ada sekali tu, aku tunggu kat food court cm. Yang kat dalam tu, yang ada kedai makan claypot tuh. Tah ada lagi ke tak tempat tuh. Tunggu punya tunggu punya tunggu, sampai lah ke tengahari. Masa tu abang duk kat keramat. Umah dia dekat ngan depoh transnasionel. So, biler nak ke kl, dia salu tumpang bas trans yang nak ke pudu. Tapi hari tu, tah cemana dia leh salah naik bas, dan mungkin dia pon tak tanya driver tuh, bas tu pon menuju ke utara. Tah cemana cerita nya, dia pon diturunkan kat tol tanjung malim. Ambik ko! Menapak la pegi carik bus stand tanjung malim. Dari situ, baru lah dia balik semula ke kl. Sampai sekarang, kalo aku nampak bas tanjung malim, kaler hijau tu, mesti aku ingat peristiwa tu. Eh, ye ke cerita ni? Kalo dia tipu aku, makanya aku tipu korang jugak la ekkk. Akhirnya kami berjumpa la jugak. Tapi ngan muncung yang boleh sangkut hanger la.


Time convo dia, aku pegi sekali ngan femli dia.


Time convo aku, aku ambik gambo dia, dia ambik gambo aku. Takde femli pon. Uhuk uhuk sedih nyer. Abang tp nak datang, tapi hujan lebat. Dia ada moto je time tuh. Takpe lah. Diploma jek kan.

Habis zaman diploma, aku sempat kerja kilang 2 minggu sebagai technician di senai. Abang pulak, keje hitachy bangi. Biler aku sambung degree, abang pulak keje, ok lah sikit dari sudut ekonomi tu. Boleh la takat nak top up sewa rumah ke kan. Tapi biler abang pon sambung degree atas desakan aku (aku memang suka paksa dia belajo huhuhu), baru lah kami dapat jumpa setiap hari. Sejak dulu teringin nak study sama2 kat library, gi kelas sama2, cuti semester pon sama. Masa ni lah baru merasai sumer tuh. Tapi kami tak sama batch, kelas pun dah tentu tak sama. Kelas aku pulak kat stadium shah alam tu. Nak tak nak kena la ada rider nak ke sana. Bile time exam baru lah kami study kat library. Gigih nyer kan bang? Pepagi library lum bukak dah duk kat pintu sebab nak cop port yang best. Study pon sambil dengan walkman. Sekarang ada ipod la, mp3 la, mp4 la. Guna bateri grandcell, tiap ari kena charge. Lagu fevret dulu, lagu ila sabry ke hape nama dia yang dalam citer gerak khas the movie tuh. Dulu bahagian engine kat tingkat atas sekali ek? Lupa dah. Pastu ramai kengkawan study sesama. Sweet je memory tuh. Library nak tutup baru kami balik. Isy, tak sangka la aku serajin itu huhuhu. Adoiyaiii memang tough la belajo time degree dulu. Tak tau lah uni lain atau course lain. Tapi aku rasa memang zaman belajo tu memang kena belajo betul2 la. Kalo tak, harus la kantoi di tengah jalan. Biler dah grad tu, rasa lega sesangat yang amat.

Apa ke benda nih? Keratan tiket tayangan perdana senario the movie yang pertama kat yuitm. Macam best jek time tuh.

Lepas grad, aku duduk rumah selama 2 bulan. Nov-Dis 2002. Kebetulan time tu puasa dan raya. Memang menikmati betul cuti pengangguran tuh. Bulan januari 2003, abang balik semula ke kampus untuk semester akhir. Tinggal subjek elektif ngan final project jek. Takde final exam dah. Aku plak dapat tawaran keje kat situ jugak. Jadik lah aku lecturer yang pakwe nyer student lagi.

Huhahuha dipendekkan cerita, bulan 6 2003 abang pon grad, bulan 11 2003 baru dia dapat keje pertama. 5 bulan gak tanam anggur. Tapi bagus gak. Bulan 9 tu kak zela kawin dan abah tengah renovate rumah. Bleh la dia tolong2 ikat batu blok tu kan. Siap gado2 ngan abah. Hihihi. Tapi nganggur2 pon masih dapat ptptpu tau. Tah cemana sistem derang, ingat abang masih lum grad, tu yang loan masih masuk lagi. Tak pepasal kena bayar balik lagi banyak. Bulan jan 2004, abang tukar keje kat bp nih. Bulan 6 2004, kami pon bertunang. Bulan 9 2004 plak abang mula keje kat ito. Tak tau lah cemana kami leh bertunang secepat itu. Sebenarnya kami plan nak kawin tahun depan ke, lambat lagi la. Bertunang jek dulu kan. Tapi, yayu pun nak kawin tahun tu. Mak cakap, takkan mak nak buat kenduri banyak2 kali. Ye lah, bukan senang nak buat kenduri kawin ni kan. Penat pon iyer. Yang kami pulak, mana ler cukup duit lagi. Abang baru je keje tak sampai setahun. Nasib baik laaa aku ni menteri kewangan. Dalam masa 6 bulan bertunang tu, memang la aku berjimat cermat. Abang cukupkan je duit hantaran. Lain2 biar aku uruskan.

Huhahuha susah betul nak cari tarikh kawin yang sehsuai. Satu nya, kalo boleh takmo langkah bendul. Pastu adik beradik takleh nikah sama tahun hijrah. Pastu takleh nikah bulan Muharam. Yayu lak takleh kawin tahun tu sebab kakak najib plak nak kawin tahun tu (last2 kakak najib pon tak jadik kawin jugak). Macam2 la constraint nyer. Akhirnya, kami pon decide untuk nikah dulu, kendian sanding nanti sekali ngan yayu. Kira yayu nikah time nak sanding tu lah. Dah gitu, nak tahun lain2 pulak. Muharam bulan 2 2005. Nak abiskan muharam, dah masuk bulan 3. Bulan 4 plak anak sedara mak depan rumah pulak nak kawin, so takmo dekat2 sangat, takut penat. Orang kampung ni sumer dah tua2. Nak tak nak, yayu kawin gak bulan muharam kot. Lupa lak. 18 ke 19hb Februari 2005. Aku nikah bulan zulkaedah. Kira tahun lain2 lah tuh. Nak wat kenduri kawin pon kena tengok tarikh orang gaji. Kang tengah2 bulan orang takmo datang pulak. Aku mengikut jek. Yang penting kami dah nikah 25 Disember 2004. Ulang lagi sekali, sehari sebelum tsunami. Hihihi.

Lepas nikah bulan doblas, kenduri umah aku bulan 2. Kendian, bulan 3, kenduri umah abang plak. Tu pun satu hal. Time kenduri umah aku, belanja sumer share 3 couple. So, sorang sikit je lah. Kenduri umah abang, kena bagi belanja full. Ikat la perut mana yang patut. Takde gi hanimun ke hape. Mak2 ni kan sebenarnya hepi sangat biler buat kenduri kawin anak nih. Tu yang kami buat gak kenduri, walau pun tak bersanding bagai. Walau pon poket kering giler. Selesai sumer tuh, bulan 7 baru lah kami gi hanimun ke pulau redang. Hahaha pengantin dah basi baru nak gi hanimun. Tak kisah lah, janji hepi, tak mabuk laut.

And they live happily ever after. Setakat nih lah. Akan datang, harap2 berkekalan ke akhir hayat. Walau pon nampak panjang jalan cerita, bercinta bertahun2 baru la kawin, seperti membuktikan jodoh tu kuat, tapi kiter kena la ada sikap seperti sebelum kawin jugak. Masa belum kawin, punya lah jagaaaa sangat percintaan tu supaya kekal sampai ke jinjang pelamin. Gado2 pon cuba gak berbaik2. Ni dah kawin, tak bermakna jodoh tu dah tentu takleh terlerai kan. Sepatutnya, masa nilah kiter lagi nak jagaaaaaaaaaa supaya perkahwinan tu kekal. Takleh ambil mudah je. Kalo dulu sangking nak mendapatkan, sekarang pon kena sangking jugak la mengekalkan. Eh, aritu aku dengan mil cakap perkataan sangking nih. Maksud dia tu sama la ngan apa yang abang cakap arituh. Maknanya memang ada la perkataan nih. Jawa ke?

Okeh, sekian. Ngeeee...

p/s Ni bukan detik perkenalan lagi dah. Dah jadk kisah percintaan la pulak. Tak kisah la... nama pon nostalgia de amor.

Thursday, 4 December 2008

Melody

Cop cop cop! Tahukah anda bahawa penyanyi lagu panggilan hajiiiii sudah tiba lagi, menunaikan ibadat panggilan baitullah... itu nama nya ialah hajah norasiah? Sorang lagi lelaki tak tau nama. Hehehe orang nama sama ngan artis sikit pon tak heran ek. Tapi takpe, benda yang setahun sekali ni orang lagi ingat kan. Lagi pon lagu nasyid kan. Insaf sket. Nak jugakkk... Ni kira motivasi untuk tambah tabungan kat tabung aji la nih. Okey la tu kan.

Pastu, aku baru la tau bahawa budak kememey tu rupanya budak tenggaroh. Lerrr aku ingat budak2 bando ke kan. Ropanya budak kampung gak. Yang aku kompius tuh, cemana si nor man tu leh cakap dia gi umah kememey ni kerana kebetulan melawat sedara di batu pahat? Ello, tenggaroh tu kat mana, batu pahat tu kat mana. Kalo tempat yang lebih jauh dari sesuatu tempat tu kita panggil 'pergi' okeh. Takde kebetulan kebetulan. Anyway, lantak ko lah. Kurang kan kontroversi, tingkatkan prestasi zassss layannn.

Novel Cintaku Phewwwiiittttttt! Episod 2


Ok lah, sambung balik ler. Aku sebenarnya tengok respon orang. Kalo ada permintaan, baru ada penawaran. Syok jugak nostalgia2 nih.

Okeh, flash back ke tahun 1994. Tahun ni kami pmr, exam yang menentukan ke mana hala tuju sekolah kami seterusnya. Waktu awal2 sekolah, aku masih baru kat sekolah tu. Yelah, masa aku pindah aritu, tak lama tu dah final exam. Kiranya tak sempat nak kenal semua lagi. So, bila masuk sekolah, aku takde kawan nak duduk dalam kelas. Masa form 2 dulu aku duduk sensorang. First day tu je aku duduk ngan melly sebab kawan sebelah dia tak datang. Eh, ke melly yang tak datang, aku duk ngan ayu? Ahhh mana2 la.

So, pepagi tu sebelum masuk kelas, sorang kawan ni ajak duk ngan dia. Siti Hasmah aka koma namanya. Dia budak at4. Sebelum terlupa baik aku bagitau, student sekolah aku ni terdiri daripada orang2 at4, at5 dan semenchu. Sampai sekarang aku trauma lalu kedai baju comma. Nanti aku cerita sebabnya. So, aku pon duduk la ngan koma.


Koma ni pulak ada geng. Kira kawan rapat la. Mereka ni terdiri daripada koma, ipah dan zaimah. Ipah budak at4, zaimah lak dak semenchu. Asalnya dalam kelas ni, ada sorang je girl dari at5. Bila aku masuk barulah ada dua orang. Kelas ikhlas lak cuma ada sorang dak at4.


Waktu form 2, aku ada dengar2 gossip antara koma ni ngan ayun. Eh, ayun tu laki aku la. Guna nama panggilan pada masa tu la ek. Kata flashback… Bila masuk form 3, derang salu la kenen2 kan derang berdua ni. Aku? Aku takde kena mengena dalam ini pilem. Aku kan budak baru. Tapi, oleh kerana aku duduk sebelah koma, maka cerita2 tu cepat la sampai ke telinga aku. Pernah gak aku nyibuk2 tanya kat koma, betul ke derang kapel nih. Kira tanya kat yang punya badan la. Kepochi nyer... (Eh, aku rasa aku tak biasa panggil dia koma la. Biasa aku panggil siti. Tukar la ek.) Dan dia cakap, takde lah. Jawapan artis gitu. Kami cuma berkawan baik huhuhu. Haaa part tu aku tak ingat. Yang aku ingat derang cuma digossip kan ajer. Tapi kalau dah kena gossip tu kan, at least dalam ati tu sikit2 mesti ada kuch kuch hota hai kan. Betul tak bang? Ngaku je lah.


Pada satu hari, timbul niat di hati aku nak menelefon si ayun nih. Tak kisah la nak cakap aku ngurat dia ke hape. Mungkin itu lah petunjuk dari Allah swt untuk menyatakan bahawa dia lah jodoh aku seploh tahun lagi. Kot la. Itu interpritasi aku je. Dari mana aku dapat nombor telefon, aku pun tak ingat dah. Tapi aku telefon dia dan menyamar sebagai A dari kelas 3 Azfar. Kelas ni kira kelas corot la dalam form 3 tu. Kebetulan, ada sorang jek girl yang namanya mula ngan A dalam kelas tu, dan dia pon budak at5 gak. Part tu aku tak pasti ayun perasan ke tak. Kalo dia siasat mungkin dia tau lah kot. Dan apa yang aku cakap masa telefon tu pon aku tak ingat. Mungkin sembang2 gitu je kot.


Pada suatu hari, sekolah aku mengadakan hari penyampaian hadiah untuk pekse form 2 punyer. Lambat lak dia wat hari anugerah ni ek? Lantak lah. Beberapa hari sebelum tu, biasa la kan, rehersal bagai. Jadi, untuk form 2, aku dapat nombor 2 kot? Ke nombor 1? Tah, tak ingat dah. Yang pasti aku salu switch je ngan si fendi. Kalo aku no 1, dia no 2 and vice versa. Dan aku dapat hadiah terbaik kemahiran hidup dan keseluruhan form 2. Eh, tu maknanya aku dapat nombor 1 la ek? Apa da. Dan terbaik matematik dirangkul oleh si ayun. Eeeehhhh cemana aku nyer markah paling tinggi, tapi orang lain yang dapat adiah? Ini tidak adil! Dan, di situ lah bermula segalanya. Ecehhh macam bagus je cerita aku ni.


Oleh kerana aku tak puas ati ngan perkara tersebut, aku pun ngan tak pikir panjang, telah menelefon si ayun. Masa tu aku terlupa bahawa suara aku mesti lah sama ngan si A budak 3 azfar tu ek? Aku pun kepoh2 la tak puas ati, cemana ko bleh dapat terbaik matematik. Aku sepatutnya yang dapat tau. Aku nak adiah tu. Tak kira, ko kena kasik adiah ko kat aku. Ewahhh kemain lagik. Dari sekolah lagi dah nampak perangai ’berkira’ tu kan? Memang buruk perangai.


Selesai majlis tersebut, tengok2, dapat hadiah buku latihan/rujukan pmr. Ayun dapat buku matematik, aku pun dapat buku yang sama dalam pakej hadiah keseluruhan tuh. So, takde lah aku mintak buku tu dah. Abis kat situ la kes matematik nih.


Pada satu hari, dengan tiba2, kering (kawan yang duduk ngan ayun) datang kat aku. Pada masa tu rasanya ayun ni dah tau sape si A yang tefon dia tu. Masa tu aku tengah sembang2 ngan ipah and zaimah. Siti takde kat situ. Dan dia berkata,


”Enot, ko suka kat ayun ek?”


Erk erm errr apa aku nak jawab? Huaaaaaa soalan maut ala2 soalan michelle dalam melodi tu la pulak. Malu nyer... Yang tambah malu tu sebab dia tanya depan ipah dan zaimah. Dan ipah dan zaimah ialah geng siti. Aku tak nak dikatakan potong line kawan. Lebih baik potong double line daripada potong line kawan sendiri kan. Tu lah sebab nya aku takleh dengo abang sebut koma, even untuk koma yang (,) tuh. Poyo! Eleh, abang pon elegik dengo nama budak af5 yang sik cayak kah tu kan? Hehehe.


Sejak itu, aku dah tak tegur kering lagi. Takmo kawan dia. Tapi, jauh di sudut hati, ada waktu waktu nya aku memang suka pun wakakakakaka. Tapi, demi tak mo nampak gedik, aku buat dek jek lah. Masa tu kira dah mula kuch kuch hota hai la lebih kurang. Bunga2 je gitu.


Dalam pada yang sama, aku ada gak suka ngan sorang budak kelas ikhlas. Ni rasanya aku pernah cerita dalam entry trek selebriti aku dulu. Awal tahun 2007. Takyah la ulang tayang kan. Nak flash flash back pulak kang. Masa tu, aku tak ingat cemana, aku leh lupa kan ’cinta’ku di depan mata dan respon pada orang kat kelas hujung sana. Mungkin sebab takde apa2 berlaku kot. Just pandang2 jeling2 jek, mana nak jadik. Kena la ada langkah pertama ke hape kan.


Kat bawah ni gambar kami ketika pergi rombongan ke air papan mersing selepas selesai pmr.


Ni gambo beramai2. Ehem... dalam gambo ni ada mamat yang aku ceritakan tuh. Cuba lah teka. Nyibuk je. Dia kelas lain, tapi ngengada nak ikut rombongan kelas aku. Tak kisah la, janji dia bayokan tambang aku. Huhuhu. Ambik kesempatan. Ayun tidak kelihatan dalam ni.

Ini lak gambo girls. Mana ek si koma? Haaa yang kanan sekali duduk tuh, yang tudung biru tuh. Sebelah dia tu ipah. Zaimah lak hujung belah kiri duduk.

Yang ni gambo the boys. Haaa nak tau kat mana duduk nyer si ayun? Tu hah yang duk celah ketiak cikgu baju ijau tuh. Mana lak si fendi ek? Dia tak ikut ek rombongan nih? Gambo pakwe lama tu pon ada gak hihihi. Nasib ko la aku jaja muka kat sini


Sehingga la masuk form 4, aku dah mula menyampah ngan pakwe tu. Asik telepon jek tiap2 ari. Pastu jiwang pulak tu. Goli den. Siap kasik coklat la, surat wangi2 la. Ada sekali tu, masa form 3, aku bagitau dia, petang tu aku ada kelas tambahan, so aku lepak umah melly la tengahari nyer. Petang biasanya balik ngan bas sesi petang. Tetiba mamat tu leh datang umah melly, ala2 nak jemput aku balik, naik motor. Apa kes tu? Dah buang tebiat? Gua brutal beb.


Masa form 4 tu, aku masuk kelas ilmiah. Sains tulen. Masa pemilihan kelas tu aku mintak kelas zarin, ada subjek prinsip akaun. Kelas aku belajo ekonomi asas. Tapi cikgu2 ni tak ikut pon permintaan kami. Dia ikut result pmr. So, aku sekelas ngan ayun. Pakwe lama tu pulak dah kena reject. Asik laaa mengekor aku. Rimas! Yang jadik rimas tu sebab dia dok panggil aku nora nora nora. Geli tau. Gua enot ok.


Dulu penggal baru masuk bulan doblas kan. So, awal bulan januari 1995, mula lah kami ni dapat tawaran sekolah berasrama bagai. Yang mula2 sekali sekolah vokay. Beramai2 la derang ni pegi pejabat sekolah mintak surat berenti. Kering, mail, ayun. Tak paham aku kenapa nak masuk sekolah vokay, kena berenti sekolah. Dah takleh patah balik sekolah tu. Kalau nak, kena masuk sekolah lain. Macam berpatah arang lah kalo mengambil keputusan masuk sekolah vokay tuh. Sampai sekarang ke cenggini? Tak paham aku.


Mula2 takde siapa tau yang ayun pun nak masuk sekolah vokay. Tau dia nak pindah sekolah, tapi dia cakap nak masuk sekolah tinggi muar. Kampung dia kat muar. Sampai la beberapa hari terakhir dia kat sekolah tu, pulang buku teks bagai, baru lah sumer orang tau. Aku dah tau dulu. Hihihi kami bertukar2 gambar. Jumpa kat depan library, letak gambo dalam buku, pastu pass je buku tu. Cover line konon. Belakang gambo tu aku ada tulis ayat poyo, apa ek? Lupa lak. Kang balik aku gi tengok. Eh, kenapa kami bertukar2 gambar pulak ek? Aku pun tak tau kenapa. Nak kata aku tukar gambar ngan kering ke, mail ke, takde lah pulak. Selain tu, aku ada bawak kemre pada hari terakhir derang. Dan kami pon bergambar lah beramai2. Kalo tengok gambar tu, rasa syahdu pon ada.


Ini lah gambar nyer. Budak2.


Ni plak gambo yang kami tukar. Yang aku kasik dia lupa lak nak ambik gambo.


Beberapa hari sebelum tuh, aku ada membuat satu keputusan. Kononnya masa kemahiran hidup kot, ada belajo cara membuat keputusan. Kena senaraikan pro and contra setiap pilihan. So, aku pon senaraikan lah kebaikan dan keburukan ayun and the previous mamat nih. Ada lagi benda alah tu aku simpan hihihi. Dan aku pon bertekad, kalo pon aku tak bersama ’si dia’ ini, aku rela la takde pakwe2 nih. Ewahhh macam orang dewasa la pulak aku rasa.


Malam sebelum ayun berpindah, (dia masuk sekolah tu ari isnin, maknanya ari ahad malam isnin la), tak ingat la pulak saper tefon saper. Tapi memang kami ada menelefon la. Kira macam nak kasik amanat terakhir la gitu. Macam dah takleh berjumpa lagi jek. Lepas letak jek telefon, terus aku menangis bagai nak rak ala2 frust menonggeng gitu. Sedih beno gamaknya. Tak tau lah... macam over la pulak aku rasa. Macam la ayun tu nak pegi berperang. Tapi rasanya aku sedih sebab macam takde harapan lagi untuk kami.


Ermmm tapi perpisahan itu lah permulaan ’percintaan’ kami yang sebenarnya.


(Nyanyi lagu nurul Kerana Terluka okeh? lalalala)


Berat nya rasa hati nak melangkah pergi

Tetapi apakan daya aku terpaksa

Buat kali terakhir ingin ku mengucapkan

Semoga dirimu berbahagia selalu

Tentang diriku ini terserah pada Mu Tuhan menentukan


Tak perlu kau bertanya ke mana ku pergi

Pandai lah aku menjaga diriku ini

Sekali ku melangkah oh biarlah ku teruskan

Perjalanan ini walau pun sendirian

Hanya Tuhan yang tahu duka lara hidupku ini

Tak tertahan... aduhai sayang


Ku masih lagi teringat bicara mu yang terakhir

Pedihnya hingga menikam kalbu... bisanya

Selamat tinggal sayang ku

Selamat tinggal kasih ku

Aku terpaksa pergi dahulu

Kerana terluka hati ini


Kiranya tempias membasahi jendelamu

Itulah air mata yang jatuh di pipi ku

Kiranya sang bayu menyentuhi paras wajah mu

Oh itu lah rinduku yang menyebut nama mu

Setelah kian lama tak jumpa...

Eh, macam lain je maksud lagu ni? Tak kisah la. Aku suka lagu ni bab tempias2 tuh huhuhu.


Bersambung...