BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 30 July 2007

Press Conference

Sayang Lagi Tak?


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Hahaha, ini lah salah satu benda baru dalam hidup ku yang aku war-war kan minggu lepas. Yayu mesti bengkek ngan aku sebab tak bagitau dia dari mula. Huhuhu. Sebenonya 2 minggu lepas, Yayu ada call aku, bagitau Toyota ada promosi merdeka. Bleh dapat TV 32 inci kalo beli benda alah ni, atau rebet downpayment. Masa tu kononnya kami takmo lah pikir lagi pasal beli kete sebab In dah kasik pinjam kete dia. Tapi, dalam pada takmo pegi tu, kami gi jugak lah. Ngah pon cakap, downpayment 3+++ je. Kalo gitu, sekarang jugak kami bleh beli. Ropanya 3+++ tu kalo loan Bank Rakyat, bank pilihan anda!

So, hari Sabtu yang kami jumpa Yana kat BP Mall tu, sebenonya lepas anto In ke bus stand, kami terus ke Wisma Supreme. Jumpa ngan Sean, yang dah lama asik SMS, tanya dah beli kete lum. Hehehe sejak test drive lamaaaaaaaaaa dulu tu. Huhahuha, akhirnya kami ambik keputusan untuk booking. Dan kami akan ’dapat’ TV Plasma 32 inci Sharp in 2 months time, yeay! Opsss tu lain citenya. Ada cite gak tu. Tapi biarlah rahsia. Orang terdekat jek leh tau. Hihihi.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Masa kat situ, jumpa ngan manager dia, orang Bukit Perdana gak. So, abang kenal lah. Sape ke nama dia... ermmm Encik Ibrahim kot. (He bang?) . Masa ambik kete tu, manager ni melahirkan rasa terkilannya sebab kami tak deal ngan salesman Melayu dia, ada 2 orang. Abis, masa kitorang datang, takde pun mamat Melayu tuh? Lagi pun kalo ada promotion ke hape, kat BP Mall ke, Summit ke, mesti mamat Sean tu yang ada. Setahu aku benda2 tu (promotion kat shopping complex) inisiatif salesman sendiri kan? Ke, branch tu yang hantar? Kalo branch tu nyer promotion, nape dia sebagai manager tak hantar bangsa dia sendiri, kan? Tapi kalau salesman nyer inisiatif, maknanya yang Melayu tu takmo melabur la...

Sepatutnya Jumaat minggu lepas-lepas kami dah boleh ambik kete. Tapi bila pikir2 balik, kalau boleh nak bayar installment tu lepas tarikh gaji lah kan. Takyah kena interest ke hape kalo lambat. So, kami suh Sean uruskan slow and steady jek. 25hb baru gi register pon takpe. Isnin tu, Maybank dah call, tanya referee bagai. Insya Allah senang je sebab abang lum ada apa2 loan bank dan credit card clear.

Dalam masa seminggu tu, kami masih duk memikir, samada nak beli nombor ke, atau nak mintak tolong Kak Pah (sepupu abang nyer wife yang keje JPJ Muo) dapatkan running number. Bila pikir2, setakat nih, Ngah je yang yo yo o nak pilih nombor ni. Sanggup datang Muo semata2 nak nombor cantik. Memula beli motor sendiri, pastu baru2 ni Ngah beli motor lagi untuk taska dia, siap tukar ngan AB dia lagi. Yang jadik persoalannya, adik beradik sepupu tu, takde lah pulak sibuk2 nak ambik nombor segala. Tapi kan derang jarang beli kenderaan. Pastu, pikir lagi, Ngah memang la rapat ngan sepupu tu sebab masa kecik derang berkawan, baya2 gitu la. Segan benonya. Ngah lak cakap, takyah pikir apa orang nak cakap. Hehehe. Akhirnya, kami decided (pada waktu tu) untuk pasrah pada apa juga nombor yang kami dapat. Boleh gitu? Hihihi macam buat keputusan apa jek ek...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tetiba, hari Khamis, abang bitau, loan dah approved, tinggal nak sign agreement dan register JPJ. Time tu dah jadik lalang balik dah. Tetiba dah tak segan lak nak mintak tolong Kak Pah (tah pa pe lah abang tu kan?). So, abang pon tefon Kak Pah and dia pass ke kawan dia yang keje JPJ BP lak. Kisah selepas tu, takyah cite lah. Macam2 la suami ku itu..

Selasa lepas, selesai lah semua urusan. Petang tu Sean dah call, suh ambik kete. Wah! Excited? Excited! Pastu abang tanya, dah tinted lum? Aiyaaa! dia buat2 lupa la pulak. Dia dah janji nak tinted, lagi buat2 terkejut. Hihihi. So, pagi Rabu baru boleh ambik kete itu. Oh, sebelum tu abang saje tak tanya Sean pasal nombor plat sebab nak kasik aku takleh tido malam. Boleh? Anyway, aku tido nyenyak jek… Dan nombor plat tu… oh sungguh kuciwa. Tak cantik dan takde kena mengena langsung. Lantak ler...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Eh, apa kaitannya tajuk tu ngan cite ni ek? Ha... tu cite lain. Sebenonya, semalam Isnin lepas juga, abang dah bukak simen. Esonya lak, dia gi fisioterapi. Yang macam tak caya nye ialah, abang dapat MC lagi sebulan! Masa Dr. buat check up tu, dia cakap mungkin tangan abang takleh kembali cam asal. Dan tajuk di atas adalah soalan abang kepada aku. Huhuhu terharu siot! Apalah abang ni. Sedangkan abang tak berharta pun ayang sayang, ini kan pulak dah berharta satu. (Hihihi borang isytihar harta abang selalu kosong) Eh, aku pon dah kompius nih. Tadi cakap pasal tangan, ni dah benda lain pulak. Ok lah... walau pon tangan mu tak boleh menggenggam kuat buat masa ni, nanti kite gi urut ek, mesti ok nanti. Hihihi kalo tak kuat camane nak wiring water heater, wiring estero, pasang rel, pasang ampai sumer? Memang la ayang dah kursus wiring tefon aritu, tapi ayang gayat la panjat2 nih. Eh, dah jadik surat terbuka untuk suami lak blog nih.

Semalam, abang dah terminate line tefon n Streamyx ke rumah baru. Ceh! Kata takut bosan duk umah takde internet. Ari ni, abang gi ambik kunci dan boleh la basuh. Oh, rumah sewa baru adalah benda baru kedua dalam list ku itu. So, sekian saje press conference kite hari ni. Yang saya suruh off record tu, jangan sampai kuar lak, saya saman nanti, baru tau. Ok, cau cin cau bandung!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Eh, cop cop cop! Nak sambung pasal weekend yang lepas. Baik aku bagi abstrak dulu.

PENAT!

Ya, itu lah abstraknya. Huhuhu. Mana tak penat. Dari aku balik, sampai lah semalam, aku tak berehat langsung. Hiyargh!!! Baru ni sempat nak mengeliat.

Petang Jumaat tu aku balik baru lepas hujan. Sampai quite awal sebab jalan clear jek, takde lori balak cam selalu. Oleh kerana sejuk, kami makan Sup Sitam. Ni bukan syarat, tapi memang best ar kalau pekena sup tengah sejuk2 gitu. Lepas makan, kemas2 sket. Oh! Aritu aku dengar Era topiknya pasal mulut masin ke hape, tak ingat. Tapi ada salah sorang caller tu cakap, dia ada cakap dalam kete dia, nak beli kete baru, dan-dan tu, kete dia rosak, buat perangai. Kata orang kalo nak cakap cenggitu jangan cakap depan dia. Kete boleh dengar dan cepat kecik ati. Aku bukan lah nak percaya sangat. Bagi aku benda tu kebetulan jek. Pointnya di sini ialah, masa kitorang nak kuar makan tu, aku start la Kancil, nak ketepikan sket, bagi AH lalu. Dan yang mengezzzut kan ialah, Kancil tu takleh start!!! Sebabnya aku tahu, bateri dah kong. Tapi...pikir sendiri la ek. Balik makan, tengok 24. Malam semalam aku dah tido lambat sebab tengok 24 dan Lost kat channel 17. I miss you too Jack. Plan, pepagi nak settlekan mengemas tuh.

Esok pagi, kami sarap dulu kat kedai kuning. Aku makan lontong, abang makan nasik goreng kampung. Balik2 tu, call Daud. Alamak, dia dah on the way! Kelibang kelibut aku dibuatnya. Area dapur tak abis kemas lagi. Adeh!

Lebih kurang kul 9.30 am, gitu, lori pun sampai. Mula2 bawak turun barang tingkat atas. Almari pun aku bukak sendiri dan-dan tu jugak. Abang jadi director je. Man pun datang tolong. Cik Man ngan anak dia pun tolong. Kak Yana tolong buatkan air.

Huhahuha akhirnya selesai (tak semua lah) upload barang dalam lori, van Man, Waja dan AH, kami pun jalan. Aku bawak Waja, abang bawak AH. Kancil tinggal. Kesian dia...

Sampai rumah baru, download pulak. Rumah kiri kanan kosong, so senang lah nak parking sumer. Kawan abang yang dekat2 rumah tu datang tolong simpan barang yang turun lori ke bilik stor. Ila pun datang time baru sampai tuh. Pas turun barang sumer, aku pun mula dari dapur. Memang takleh siap dapur ni sebab dari rumah lama pun memang macam tak siap.

Lebih kurang kul 2 pm, lepas solat, kami kuar makan kat Line Clear. Memula gi ambik Ulin dulu. Ambik dia nih bukan expect dia leh mempercepatkan keje ar... Pegi kedai perabot, survey kabinet pinggan. Tak beli pun. Pastu gi umah Mahyuzie, ambik tangga. Balik tu, aku sapu, mop, basuh toilet2. Mana datang tenaga tu, tak tau lah. Dekat nak malam, In lak sampai. Lepas Maghrib, kami gi BP. Singgah beli makanan kat pasar malam Pesta, kendian balik rumah lama. Tengah makan2, kak Jamilah (tuan rumah tu) datang. Huhahuha, sebelum balik, dia kasik kain pasang untuk kami. Kebetulan lagi, kain tu kaler hijau! Yeay!!!

Tugas malam tu, bukak tikar getah, sapu, bukak water heater, water filter, antena estero n aluminium dinding dapur. Kul 11 pm lebih baru kami balik. Oh, masa Cik Man bukak aluminium tu, tangan dia terluka. Kami semua menyaksikannya. Adoiii!!! Terasa2 ngilu sakitnya.

Balik tu singgah isi minyak Kancil. Oh, lupa, Kancil terpaksa ditolak malam tu. Kendian kami singgah Petronas Parit Raja pulak. Family in-law datang!!! Ramainya! Nape lah datang waktu tak sesuai cenggini. Bukan aku tak bagi derang datang. Memanglah salah satu sebab pindah ni pun sebab nak kasi derang selesa bila datang. Niat derang memang la baik, nak ’meraikan’ perpindahan kami tu, tapi, tapi, tapi, tunggu lah minggu depan ke, masa dah siap kemas. Adeh la... Pastu bleh main masak2 pulak kat dapur yang tengah berselerak tu. Patut beli je lah kan. Takkan tak paham orang tengah mengemas. Time tu lah nak pasang dapur, pasang aluminium, basah2 lantai. Pastu banyak lalat, komplen lak... Sendiri mau ingat la. Elok2 aku dah siap kemas, mop segala, dot dot dot. Erm… positif Asia! Tetamu datang bawak rezeki kan…

AH cedera! Hmph! Bila dah reramai tu, tau je lah. Bumper kena ’langgar’ pintu pagar dan tempat letak botol belakang calar sikit terkena tangga (yang ambik kat umah Mahyuzie). Salahkan Ulin!!! Kesian AH…Sibbaik very minor dan tak nampak sangat (besor taik lalat jek). Eh, pagi tu, In dah beli bateri Kancil RM90. Tapi abang dah terlajak kata, kasik aku bawak AH petang nih...Hihihi Petang, lepas Asar, aku pun balik Mersing. Seronoknya, bawak AH!


____________________________________________________________________________________
Shape Yahoo! in your own image. Join our Network Research Panel today! http://surveylink.yahoo.com/gmrs/yahoo_panel_invite.asp?a=7

Saturday, 21 July 2007

Plan Minggu Hadapan

Semalam aku dapat sign in YM thru' meebo. Baru lah rasa best sikit. Dapat chatting ngan abang, Yayu dan Eita. Sekarang ni memang musim baju kurung Riau, kan? Ramai yang dah buat. Aku baru nak buat untuk raya nanti. Aritu ada buat satu customer punyer. Senang je jahit dia, tak banyak jahitan. Kat admin paling ramai pakai baju ni. Sesuai nya kalau kain jenis nipis dan ringan. Cantik je melayang2 baju tu nanti. Setakat ni kedua2 kakak ku itu dah tempah untuk raya. Entah bila aku nak mula menjahit ek? Next week lah aku nak bawak mesin jahit ke Mersing.

Baru kejap tadi, kami pergi K4, Summit dan Elyza's. Memula gi K4 dulu. Beli satu storage box, Shokubutsu dan fail. Fail tu untuk aku buat portfolio SKM aku nanti. Murah sket kat situ. Last week tengok kat Pacific, 8 hengget lebih. Pastu beli silotep kat kedai buku. Nak buat tampal kotak yang aku bawak semalam. Oh ya, semalam aku nampak kat luar bengkel tu ada beberapa bijik kotak nak buang. Aku pun ambik, bukak dan simpan dalam kete. 4 bijik gak tu. Boleh la buat simpan pinggan mangkuk. Kalau ikutkan abang, segala benda yang dibeli, mesti dia simpan kotak. Dia kata, nanti ada gunanya. Aku lak, tak suka menyemakkan bilik yang dah umpama stor tu. Last2, time nak pindah gini, memang berguna pon kotak2 tu. Hehehe suka lah abang tu.

Pas gi K4, kami singgah Elyza's jap. Saje je survey2 kain langsir dia. Hmmm boleh tahan mahal. Satu meter je dah RM26. Alamatnya, beli kat Nilai je lah nanti. Kendian kami gi Summit. Makan kat McD. Dah sampai situ baru teringat nak beli baju baby. Ok lah jugak, kat situ pun banyak pilihan. Tapi Pacific lagi banyak rasanya. Boleh lah. Belikan untuk Apis ngan Amin sekali. Aritu masa Amin lahir, kami beli sepasang untuk si baby jek. Sekali Apis nye jeles. Kali ni beli untuk 3-3 orang senang. Boleh pakai buat raya. Pastu kami pun balik.

Malam ni nak sambung kemas barang lagi. Pagi tadi dah half way. Oh, pagi tadi kami sarap kat Buana. Aku makan soto, abang makan roti prata jek. Masa kat kedai tu, Daud, tokey lori, tefon. Ok lah, dia boleh sewakan lori. Dia nak bawak sorang partner buat tolong angkat2 nanti. Kendian, kak Yus tuan rumah baru lak tefon. Dia kata dia tengah memasang lampu2 dan kipas2 kat rumah tu. Hm... ari Jumaat boleh lah dapat kunci. Kendian abang nak kerah e'adiknya mencuci rumah. Bagus bagus... So, Sabtu tu tinggal pindah jek.

Ahad pulak rasanya kena balik rumah ni untuk clearkan semua lah. Banyak wiring nak kena buka semula. Pastu nak bukak tikar getah dan buat clearance lah. Ari Isnin tu dah boleh pulangkan kunci. Jumaat ni jugak, dah boleh settle kan termination tefon dan Streamyx. Rasanya dah takde sape nak guna kat rumah. Takat aku nak update ni, boleh pass kat abang jek tugas nih. Astro pun nak tukar alamat. Bank2 dan kad2 keahlian The Store, Pacific, semua kena tukar alamat. Abang lah yang kena settle kan semua tuh. Kesian dia. Isnin ni baru nak bukak simen. Maybe Selasa tu dah start keje pulak.

Okeh, tu je untuk arinih. Minggu depan, ada 2 benda baru dalam hidup kami. Apa dia? Aku akan buat press conference untuk mendedahkannya nanti ek. Tunggu...

Thursday, 19 July 2007

Minggu Silaturrahim

3 hari yang lepas, aku agak busy ngan program minggu silaturrahim. Aku jadik ajk LDK. Start kul 8 pagi, kul 11.30 malam baru abis. Pening2 kepala aku. Aktiviti semua jenis enjoy je, tapi bebudak ni, bukan cam budak uni. Tahap ?lem? nya agak kronik. Mana tak, aku tengok result SPM derang, BM pun 8, BI apatah lagi kan. Takat Maths dapat 9 tu, toksah kira lah. Tak tau lah camne JTM buat pemilihan. Tangkap muat je selagi boleh. Time pendaftaran, dalam bengkel aku, daripada 60 orang nama dihantar, 24 je yang datang. Kalau derang dapat masuk u, tu bagus lah. Kalau dah dapat masuk tapi tak mo pegi, tu tak boleh cakap lah. Borang pon mak tolong isikan, nak suh dia belajo? Buat menyesakkan dada cikgu jek.

Malam tadik, selesai aktiviti LDK ngan malam kebudayaan. Preparation 2 jam ½ jek. Takyah expext apa menarik lah kan. Tapi puas gak kami pakat gelak. Dah, dikir barat patut ramai2 sambut lah kan ngan semangatnya. Ini tak. Tukang karut je yang nyanyi. Plak tu, movement pun sama je dari mula sampai abis, tak bersemangat langsung pulak tu.

Pagi ni aku dah check website JPA. Confirm lah exam aku pada 1 Ogos ni kat bangunan Sapura, Mines. Kat mana ek? Aku rasa nak redah je Mines tu. Mesti ada signboard kat bangunan tu kan. So, sekarang ni, pulun study lah. Aku takmo ambik banyak kali!!! Tapi tengah pikir lagi nak stay kat mana. Ingat nak drive je, stay umah Ngah ke. Dekat pun dekat. Lagi pun kalau bertolak petang, sampai dah malam, tido je lah. Tambah lagi, aku nak singgah beli langsir. Yeay!

Bukan langsir raya! Lambat lagi kan. Sebenonya kami akan berpindah ke Parit Raja next month. Excited tul nak pindah. Walau pun bukan umah sendirik, tapi rumah tu rumah baru dan lum pernah didiami lagi. Kira kami rasmikan ler rumah tu. Eh, kena house warming gak ke kat rumah orang ek? Tak yah lah, aku pun takde masa nak buat apa2. Nak pindah ni pun tengah pening memikirkan nak packing barang segala. Bila masa lagi nak pack kalau bukan weekend nih. So, weekend ni akan aku duduk di rumah menyimpan pinggan mangkuk ke dalam kotak. Sibbaik fridge aku dah lama tak berisi. Yang tinggal cuma botol2 sos dan kicap. Takde barang basah. So, senang lah nak defrostkan nanti. Ala, lagi pun mana ada fros pon dalam fridge tu. Matikan je, dah boleh angkat. Eh, apa je yang nak di pack ek? Baju abang je lah kan? Baju aku dah banyak kat sini. Buku2 je lah yang tak tahan nak angkat tu. Nak suh orang sewa lori tu angkat semua sekali lah. Abang bukan boleh buat keje berat2 tu. Isnin depan ni baru nak bukak simen. Pastu nak gi urut. Katanya nak gi JB. Ada kawan abang gi urut kat situ, terus bleh main badminton. Hebat gak kan?
Erk... dah abis idea dah. Ciao!

-a.y.u-

Monday, 16 July 2007

Semua Tak Boleh

Bengang betul aku ngan tempat kerja aku nih. Semua nak block. Takat YM kena block tu aku rasa, biasa lah... Ni blogger pun kena block gak. Ini sudah lebey. Tau lah pejabat gomen, tapi nape tempat ber’jenama’ sama ok je? Huhuhu tak puas ati tul. Tapi nak buat camane? Nama pun attachment. Menumpang. So, shut up!

Tamat dah kursus 7 hari aku. Atau lebih tepat lagi 6 hari. Hari last tu, tetiba black out, maka course pun di tangguhkan. Last2 terus tamat gitu je. Tak tau nak cite macamana pasal kursus tu sebab aku update pun dah lambat, jadi dah tak best. Dah basi kata orang. Anyway, aku cite sikit2 je lah.

Hari pertama tu kami diperkenalkan kepada sistem telefon di Mesia terchenta ni. Senang cite sistem Telekom la. Kami di bawak membuka manhole a.k.a. lorang (lubang orang) dan di suruh masuk merasainya. Ala2 penjelajahan alam kubur pun ada. Hehehe besar gak manhole tu, kalau sardin boleh masuk 10 orang. Kalau nak bernafas, masuk 6 orang still idup aku rasa. Masa bukak tu kira perasmian la. Derang belum pernah bukak lagi sebelum ni. Makanya banyak lah air dalam tu. Memula kena pam air dulu. Aku rasa kalau aku campai anak ikan keli dalam tu, harus tak yah beli kat pasar dah. Pulak tu memang tempat tu kat depan kuaters, lagi lah senang nak sauk buat lauk kan...

Pastu kami pergi ke bilik MDF kat bangunan admin. Belek2 kat dalam tu, belek2 earthing system dia, buat test segala. Kendian tu baru lah aku tahu, selain PABX, ada satu lagi sistem yang digunakan untuk sistem telefon ber’extension’, iaitu Syntrex (spelling tak ingat). Kalau biasa tu guna PABX, bila kite nak tambah satu lagi line, bebudak ofis tu je bleh sambungkan jumper, pastu dah boleh dapat satu nombor tefon baru. Tak yah gi Telekom. Tapi untuk Syntrex ni, satu nombor tefon kat ofis tu dah fixed untuk satu tefon tu. Kalau nak tambah, kena panggil orang tefon buat. Ala2 tefon rumah gitu. Tapi yang penting Telekom buat gitu for the sake of money la kot. Sebab kalau nak tambah line baru, kena bayo ke hapa la. Kot lah. Aku pun belajo tak habes. Hehehe. Oh, dan tempat ni gunakan sistem Syntrex tu. Dan derang kat sini pun entah2 tak tau pun. Hehehe.

Esoknya tu, kami dibawak ke Taman Wawasan, antara taman yang ada kat Mersing ni lah. Kami pergi tengok tiang tefon, kabinet tefon dll. Masa tu lah doktor pakar aku tefon, suh datang Jumaat tu. Adeh! Aku baru keje dan baru je ambik cuti. Cam tak logik je nak mintak cuti lagi. Maka aku mintak postponed bulan depan. Tak lama tu dia tefon lagi. Bulan 8 appointment dah penuh. Kena postponed lagi bulan 9. Lantak lah.

Kendian kami diajar baca plan, belajo lukis plan dan buat assignment. Dah lama tak buat assignment. Best ar student sini, belajo pakai alat yang best2. Jeles aku.

Esoknya kami belajo install tefon kat rumah. Seronok gak buat benda tu. Yang tambah seronok tu, bile di test, ada line dan boleh tefon. Suka! Suka! Masa tu baru tau yang wiring tefon kat rumah aku telah dibuat sambil lewa je oleh kontraktor. Sungguh tak cantik. Dah lah kena bayo RM50 kalau takde wiring kat rumah, buat pun tak semenggah. Takde casing segala. Dia main ketuk2 je wire tu macam wiring estero. Nak kena ni…

Esoknya, kami buat installation kat bangunan bertingkat plak. Yang ni senang jek sebab rumah tu dah siap wiring, tinggal punch2 jumper kat bilik MDF je. Pastu masa wat test tefon tu pulak macam budak2 je. Tak padan mak bapak budak semua tu.

Esoknya kami buat jointing. Part ni aku suka sebab kami kena buat bunga manggar. Pagi tu kami diberi satu cabel 100 pairs dan di suruh asingkan. Seronok tau buat benda tu. Petang tu baru kami buat jointing kat tiang. Wah... ganas gak la keje tu. Siap bakar2 segala. Masa tu kami buat 2 jenis joint. Straight n T-joint. Tapi masa bakar T-joint tu aku dah cabut sebab dah kul 5.30pm. Aku nak balik BP!!!

Last sekali kami tanam tiang. Part ni memang penat giler lah walau pun yang korek tu para jejaka. Kami pempuan ni tukang bawak kuar tanah je. Tu pun tak larat jugak. Yang susahnya lubang yang nak dikorek tu kecik je. Dan bertingkat. Kena ikut mesaurement plak tu. Tapi bile dapat dirikan tiang tu, rasa happy sangat.

Lepas tiang dah berdiri, satu keje lagi, nak pasang aksessori pulak. Masa ni, sorang je yang naik. Memang dia pun yang nak ngajo aku buat SKM ni nanti. Lepas tu kami disuruh naik sorang2. Huhuhu ramai yang mengundurkan diri, termasuk lah lelaki! Alasan gayat. Huh! Aku, terpaksa buat2 berani. Tapi baru panjat tangga, lum sempat pijak step tiang yang tinggi 2 meter lebih tu, aku dah turun. Gayat!!! Penat je pakai tali keselamatan yang macam nak terjun payung tu. Kenapa aku turun? Sebabnya masa tu aku pikir, aku naik tu tanpa sempat cangkukkan tali pada tiang tu. Buatnya aku jatuh? Pastu setiap step, aku kena bukak balik cangkuk tu, dan pindahkan ke step seterusnya. Kalau aku jatuh time bukak tu? Huhuhu sungguh tak positif kan? Nak wat camne kan...

Gitu lah serba sedikit tentang kursus aku. Patutnya lepas tu kami kena turunkan balik tiang tu, tapi dah tak sempat. Ari Selasa tu kursus dah tamat. Cikgu pun dah balik pagi tu. Tapi makanan ada sampai minum petang. Maka aku lah yang tukang perabiskan. Hehehe.

Lepas abis kursus tu aku duk je kat ofis. Study sesikit untuk exam 1 Ogos ni. Dah nampak lah sket ideanya tu. Insya Allah lulus lah tu. Amin...

Jumaat lepas, aku balik BP cam biasa. Ikut kan kul 6.30pm dah sampai Kluang dah. Patut b4 7.30pm dah sampai. Tapi aku singgah isi minyak 2 kali sebab satu stesen reject CC. Last2 sampai waktu biasa gak, 7.45pm. Tak lama tu In sampai. Dia nak kasi pinjam kete dia. Iswara dia dah ambik semalam. Pas mandi kami gi makan Sup Sitam. Kenyang betul. Alhamdulillah. Esoknya, lepas kemas umah segala, kami kuar anto In ke bus stand, pastu gi BP Mall. Jumpa plak ngan Siti Rodiahana a.k.a. Yana. Dia ni kawan sekampung dan sekelas aku masa sekolah rendah. Sempat gak sekelas masa form 1 n form 4 sekejap. Jumpa dia kat Pizza Hut, terus duduk makan sama. Dah jimat tax dia. Rupanya kalau kite duk satu meja ngan orang, kena tax sekali je. Tapi duk ngan kengkawan lah. Kalau ngan stranger, susah pulak sebab dia kasi resit satu jek. Kang tak pepasal gaduh2 sape nak bayo tax. Hehehe.

Yana ni baru je dapat KPLI kat maktab BP tu, bidang pemulihan ke hape tah. Special intake ni, bulan Julai. Dah 4-5 kali gak dia mintak KPLI, ni baru dapat. Dia baru pindah barang2 dari Pasir Gudang, tu pun nak balik PG balik tu. Dia daftar semalam (Ahad) (kot? ke Isnin tah). Borak punya borak, tak sedar pun sampai pukul 5.30pm. Punya lah lama. Pastu balik, kawan abang lak datang nak betulkan PC ke hape tah. Malam tu Cik Man datang anto nasi beriani dari surau. Baru aku malas2 nak masak. Rezeki...

Ahad sepatutnya kami gi Parit Raja tengok rumah yang nak disewa. Sekali orang tu bagitau dah ada orang book, dah bagitau kat email. Tengok email, tarak pon? Hmmm... nak ubat rasa sedih, kami gi Parit Raja gak, tapi sebabnya nak anto rice cooker kat Ila. Sambil tu gi round tengok rumah gak. Lalu Taman Wira gak, sambil tu tengok2, mana satu lah rumah Ajzie agaknya. Carik gak kot2 ada Merz depan umah ke kan. Maklum lah, balik obersi, selalunya bawak kete. Lalu umah yg kami nak tengok tu, sedey ooo. Takde rezeki. Tapi dah jumpa satu lagi rumah. Lagi baru, takde orang duduk. Dia baru nak pasang grill segala kalau ada orang nak sewa. Huhahuha, dia nak diskas laki-bini dulu sebab kami mintak rate yg sama ngan rumah yg tak jadik tu. Memang situ standard rate dia gitu ma...

Sebelum balik, singgah lunch kat line clear (depan Petronas). Sampai rumah, kemas2 segala, kul 4 aku pun balik ke sini semula. Sampai2 tengok umah gelap. Kete Tengku ada. Ann memang balik JB pun. Ah, balik umah abang Epet je lah senang. Sampai2 tu, kebetulan abang Epet baru balik. Dia nak gi spital, Kak Ani dah nak bersalin. Lepas mandi segala, aku pun tido. Tak lama tu abang Epet ketuk pintu. Kak Ani dah bersalin, baby girl. Alhamdulillah.

-a.y.u.-

Sunday, 8 July 2007

Sambung Lagik?

Macam dah tak relevan je nak sambung lagi. Tapi aku tulis apa yang aku ingat je lah. Malam tu aku tido wad lagi. Kali ni dah masuk wad dua orang. Siang tu ramai dah kawan abang datang melawat. Lebih kurang kul 10 pm, mak ngan abah balik kampung Parit Yusof.

Pagi esok tu, Saleh datang ngan In, tapi In dah balik. Dekat tengahari, doktor nak tukar simen abang, aku balik umah. Sempat la lelap sekejap. Pukul 2 pm, abang call suh datang. Abang dah boleh kuar. Aku pun mandi2, siap2, terus gi spital. Tunggu mak abah nak datang ngan busu, dekat kul 4 baru balik. Balik tu pun singgah beli nasi beriani lagi kat Bukit Pasir. Petang sikit, mak pun nak balik. Aku tak balik lagi. Esok pagi2 aku balik cam ari Isnin lepas. Kali ni lalu Nitar, sama je tempohnya, cuma banyak lak lori, tak macam ari Isnin, lengang jek.

Hari Jumaat, lepas keje aku balik lagik. Solat Asar siap2 sebelum balik. Sampai rumah kul 7.40 pm. Hari Sabtu, anto Saleh gi bus stand, pastu gi ito, ambik laptop ngan buku2 abang. Balik tu lalu Parit Karjo, gi bayar duit rumah. Beli durian 3 bijik RM9. Pastu gi K4. Sekejap je kat K4. Malam tu makan kebab jek.

Ahadnya, aku balik umah abang pet. Dari rumah kul 5 pm, sampai 7.45 pm. Dengar cite ngeri pulak pasal jalan Nitar tu. Adeh la, kena balik awal la minggu depan. Kat umah abang Epet, dia baru balik memukat kat Air Papan., dapt banyak ikan dan udang. Nyum nyum, bakar pun sedap.

Esoknya aku gi keje, 15 minit je dah sampai. Minggu ni aku kursus sampai Selasa depan. Banyak yang aku belajar, dari mengasingkan pair, buat join, install tefon rumah, bangunan bertingkat. Minggu depan tanam tiang pulak. Hui... tak percaya aku boleh buat tu semua. Hehehe... Ok, dah abis cite.

Sunday, 1 July 2007

Sambungan Kisah Sebulan Yang Lalu

Lepas abis mendobi tu, aku tido awal malam tu. Lepas Isyak dah tido. Paginya, kain semalam pun dah kering. Panas terik tul. Tengahari, aku pun siap2 kemas dan terus bertolak ke Melaka. Singgah KFC jejantas Ayer Keroh beli Zinger Burger. Sampai Seri Malaysia lebih kurang kul 3 pm. Jumpa abang dan terus naik bilik. Petang abang balik lambat. Kul 8.30 pm dah sambung bengkel. Aku kuar ke McD Taman Buaya, beli Mc Chicken. Sedap. Esoknya, pagi abang berbengkel lagi. Tengahari dah check out. Pergi Jusco, makan McD lagi. Abang dah siap makan kat hotel. Kali ni makan Big Mac pulak. Pastu jalan2, shopping sket.

Pastu terus gi umah Ngah. Ngah takde, balik Kuantan anto Ain. Malam kuar makan kat Taman Semarak. Takleh bawak belanja kedai la bebudak tu. Tak pernahnya abis makan. Rugi aje.

Esoknya baang anto gi keje. Petang abang jemput, terus gi komuter Batu 3. Abang balik BP. Minggu ni aku berkursus berkenaan Coaching SLDN. SLDN ni satu projek kerajaan yang agak besar lah juga. Kan salah satu misi nasional kan nak melahirkan K-Workers kan. Kira ni salah satu langkahnya lah. Kursus ni 2 minggu, bermakna, selama sebulan kerja ni aku makan free je lah. Suka!

Jumaatnya konon takmo balik BP, last2 balik gak. Oh, patut lah banag suh balik. Duit tesis yang aku antokan aritu dah masuk. Yey! Hari Sabtu, kami berjalan sakan. Shopping2, makan2, macam takde halangan. ABang beli baju baru, aku beli handbag baru. Pastu beli kek birthday aku. Oh, lupa lak, aku sambut birthday sensorang je kat ofis. Takat derang nyanyi hepi besdei jek. Baru ni beli kek. Tu pun beli 2 potong jek, buat ada2. Eh, lupa lak, ari tu paginya aku ikut abang gi ofis. Ada convo program INSEP. Makan nasi beriani. Balik tu gi kenduri kawin kawan abang kat Parit Raja kot. Makan sikit je sebab baru lepas makan nasi beriani yang sedap giler kat ito. Time ni aku dah sakit tekak dan batuk. Tapi boleh kawal lagi.

Minggu terakhir aku di Putrajaya, aku batuk giler2, sampai tahap mengganggu perjalanan kursus tu la. Rasa bersalah lak sebab dalam video presentation pun banyak bunyi batuk aku. Ari Rabu tu aku gi klinik kesihatan Putrajaya kat Presint 9. Memula aku register, dia bagi barcode, suh aku tunggu depan pintu 5 atau6, nanti doktor panggil la. Tunggu punya tunggu punya tunggu, dekat 2 jam gak, baru kedengaran nama ku di udara. Glemer sekejap aku. Dia suh gi kaunter triage. La... aku patutnya gi kaunter tu awal2 lagi. Huh! Buang masa tul. Salahkan budak jaga kaunter pendaftaran tadi! Lepas dia scan nama aku, aku tengok nama aku kat skrin, scan dan hilanglah nama aku. Tak lama tu aku pun masuk jumpa doktor. Huhahuha, aku pun gi ambil ubat. Kul 10.45 am baru aku masuk keje.

Minggu lepas, weekend kami jenjalan, tapi window shopping je. Sedar tak sedar, balik tu lenggang kangkung jek. Pencapaian terbaik lah tu. Petang Sabtu, makan kat Sup Sitam. Nyum nyum.

Ahad petang, lebih kurang kul 3 pm, kami pun bertolak ke Mersing. ABang bawak motor, nak letak kat ito. Kononnya ari Isnin balik naik bas, turunk at ito je. Aku jalan belakang sikit. Tiba traffic light Parit Besar, ada orang call.

"Saya kawan suami awak. Dia accident ni, kat Taman Pacific. Dah bawak ke spital. Awak gi lah tengok. Jatuh sikit jek."

Blur sekejap aku. Taman Pacific cuma 100 meter je di depan aku. Patut la jammed sket. Ropanya abang dah tergolek kat situ. Cepat2 aku u turn kat traffic light tu, terus gi spital. Sepanjang jalan aku macam tak caya. Ikutkan abang nak singgah kedai buah depan Sharp, jadiknya dia lak yang akan dapat buah kat spital. Sampai spital aku terus gi tempat kecemasan. Tengok2 abang tengah di check. Alahai, blur je aku tengok abang duk kat wheel chair tu. Siap hilang ingatan sket lak tu. Suspen jek.

Pas di check, tunggu giliran rawatan dekat sejam gak. ABang dah nenong nenong je aku tengok. Bila dipanggil masuk, memula dia check2, pastu dia suh salin suar. Pastu dia kata nak jahit sikit kat lutut. Doktor suh aku kuar je kalau tak berani tengok. Aku pun tunggu kat luar. Pastu dia anto abang x-ray tangan. Lari pulak tulang wrist nyer. Patut dia sesiri ngan sendi lesung tu kan? Ni dia selari pulak. Pastu doktor nak tarik tangan tu, aku pun kuar. Abang cakap dia tido time prosedur tu. Time cuci luka pun doktor tu buat slow jek. Kalau mat rempit harus dia tak bius tak hape. Ni dia tau abang keje gomen, dia kasik bius la semua.

Lepas tarik tangan tu, dia simen tangan abang. Memula dia cakap kalau ok bleh terus balik. Ni tak berapa nak ok, dia tahan wad. Lebih kurang kul 7 gitu abang dibawa ke wad 7. GL tak de lagi, maka duk la beramai2. Pastu aku balik umah ambik barang2 sket. Lepas Isyak aku datang balik. Malam tu aku tido wad.

Pagi kul 4 aku balik rumah. Mandi2, siap2, kul 5 am, aku bertolak ke Mersing. Senoneng kepala aku. Aku lalu Jemaluang. Ngeri jek jalan tu. Lenkali takmo lalu situ lagi. Biar lah jauh sket lalu Nitar, janji ada rumah orang. Sampai ILP kul 7.45 am. Jumpa Pengarah, mintak cuti. Diakasik satu hari, esok. Pastu aku diserah kepada ketua unit Telekomunikasi. Tengok netball sekejap. ILP Mersing lawan ADTEC Melaka. Menang! Ada sukan ILJTM zon selatan. Satu hari aku duk je kat bengkel. Ada PC tapi takde internet.

Petang, punch card, terus aku balik BP. Sampai umah kul 7.45 pm, mandi, solat dan terus gi spital. MIL n FIL ada. Tapau nasi goreng paprik kat Kenangan.

Beriani Kambing



Ajar abang letak gambo dalam blog. Tah pape la, letak gambo pon tak geti hihi...