BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 19 August 2004

Waaaa best nyer cuti seminggu. Sebenarnya, student yang cuti mid semester, tapi aku lak yang over cuti lebih dari diorang. Ari Khamis 5hb Ogos kul 7 pagi aku dah bergerak dari rumah. Sebenarnya aku plan nak gerak kul 6 pagi. Taknak layan lori yang banyak kat Kuantan. Tapi jam plak tak bunyik. So, terpaksalah jugak harung traffic orang nak gi keje, tapi takde la jammed. Cuma banyak kete je atas jalan. Dah dekat sampai Kuantan, jammed. Ingatkan jammed biasa, rupanya ada lori melintang kat tengah jalan. Cuba korang bayangkan, jalan dua hala. Satu lori treler yang panjang giler terlepas jln dari Kuantan nak masuk ke pelabuhan. So, dia cuba masuk ikut jalan dari arah bertentangan punyer susur masuk. Maknanya dia kena buat pusingan almost 225 degree. Makanya, maybe masa dia tgh buat stunt tu, tak lepas la pulak, so kena undur sket. Masa tu jugak la enjin dia mati dan takle idup balik. Maka, melintang la lori yang besar gabak tu kat tgh jalan. Sibbaik masa aku sampai situ, kejadian baru berlaku dan aku tak berapa jauh dari situ. So, aku ikut je la kat celah2 lori lalu bawah pokok. Beberapa org pemandu lori cuba mengawal trafik sementara menunggu polis sampai. Bila dah lepas tu, aku tengok kenderaan dari arah Kuantan tersangatlah panjang berbaris. Nak aje aku berenti bagitau, " Encik, janagn ikut jalan ni. Depan tu jammed. Baik encik masuk jalan bandar." Tapi aku tak lah se skema tu. Aku pun nak cepat gak.

Aku tak pernah lagi balik sejak sampai sini, so aku tak la ingat sgt jaln yg aku lalu ms datang. Lagi pun bukan aku yg drive aritu. Makanya, bila nampak kat batu jln tulis Kuala Lumpur sekian km, aku pun gabra la. Buatnya aku jalan terus sampai jumpa KL, takke naya. So, aku decide utk ikut jalan bandar. Aku da familiar skit jalan kat situ. Skit je. Da sampai bandar, lagi la kalut, takde signboard yang tnjk jalan ke Muadzam. Last2 aku turun tanya kat org jaga parking. Silapnya aku tertanya jalan ke Pekan, so dia tnjk jln g Pekan la. Aku pun....

Makanya, aku pun ikut la jln Pekan. Maknanya aku dah ikut jln jauh la. Sepatutnya aku ikut jln KL Gambang. Tiba Caltex, baru belok ke Muadzam. Oleh sebab dah dekat ngan Pekan, aku proceed je lah. Tiba Pekan baru aku masuk jln Paluh Hinai. Punye la sunyi jln tu. Bila dah agak2 20 minit jln tak jumpa eapa, aku pun berenti kat satu warung kopi, tanya kat sorang pakcik jln ke Muadzam. Betul lah ni, nak. Nanti jumpa simpang 4, belok kiri ke Muadzam. Jauh legi ke pakcik? Dalam 18 batu. Adush... AKu dah rasa nak patah pinggang da ni. Sabo... jalan terus.

Sampai Muadzam, aku berenti isi minyak n gi toilet. Punya la kotor n busuk. Da tiba situ, aku da lega la. Aku biasa sampai Muadzam je. Kakak aku ada duk kat situ. Sampai Segamat dah kul 12 lebih. Ingat nak singgah tgk kain kat Jak*l, sekalinya kena cari kupon parking. Ah... baik tak payah. So, aku pun terus ke Yong Peng. Jalan kat situ tgh renovate. So, banyak la rintangannya. Lambat gak aku samapai Yong Peng. Tiba situ, teringat Lu*ky Garden. Dulu kalau naik bas, mesti berenti kat ctu. Aku selalu beli naget ikan, tapi aku tgk dah banyak berubah. Da takde pun naget tu. Sampai BP lebih kurang kul 3. Fuh! 8 jam???

Tuesday, 3 August 2004

Dah masuk 3 weeks aku kat cni. Dari satu sudut, aku rasa dah stable. Tapi dari sudut yang lain, perasaan tak senang masih menghantui. Dah lah urusan perpindahan aku tak settle2 lagi. Tak le nak buat claim lagi. Aku boleh buat claim perpindahan, mileage, lodging. Tapi kena kekal kat sini at least setahun. Aku pun tak kose nak pindah randah 2-3 kali. Duk lah selagi orang nak kite. Dah abis kontrak sok, aku pikir la lagi.
Hari Rabu, 28 Julai, dekan dan timbalan2 nya datang melawat kitorang. Diorang nak melawat kampus ni. Apa, diorang ingat, dengan mengunjungi kitorang kat cni, ble membahagiakan kitorang? Tidak bagi aku. Tak tau la orang lain. Kitorang 7 orang je kat sini. Permanent 2 orang, kontrak aku sorang, yg lain FTPT.
Masa perjumpaan dengan student, sorang student ni tanya dan bagi cadangan, kenapa tidak lecturer yang dihantar ke sini, lecturer yang berpengalaman? Yang ada sekarang ni, sumernya baru2 belaka. Bukan baru sebenarnya, muda2 belaka. Entah lah, kenapa aku rasa begitu kecewa dengan soalan tu. Aku tau la aku tak berpengalaman luas. Tapi setakat nak ajar diorang, boleh lah. Bukan aku tak pernah belajar cam diorang. Masa belajar dulu, tak kisah pun sape yang ajar. Boleh jer! Ni, nak komplen plak. Yang aku sedih sangat tu, pasal yang tanya tu student yang aku ajar pun. Eeee tak pasal2 aku dah aim je budak tu.

Monday, 2 August 2004

2 hari 2 malam aku tinggal kat umah tamu. Bila aku gi balik umah tu semalam, nampak ngeri je. Ari tu, aku duk situ, selamba aje, buat2 berani. Aku buking duk situ 2 hari, so, hari isnin tu, aku mesti keluar, what ever any how. Pagi, aku call sorang akak ni, tanya pasal umah sewa dia. Alhamdulillah, dia bagi duk umah dia sementara sebab 10 minit b4 aku call, dah ada sorang loyer dah buking nak duk next week. Aku cuma lambat 600 saat! Tengahari, aku balik umah tamu, angkut sume barang n gi bayar sewa, rm30 a day. OK la. Lepas ofis, aku ikut akak tu gi umah dia. Ok la umah dia, teres setingkat, 3 bilik. Bilik pun besar. Cuma takde furniture. Takpe lah. Kat opis dulu, tido atas ABC pun nyenyak jer. So, bermula lah aku duk kat umah tu malam tu. Sedih, pilu rasanya, macam masa kena hantar hostel masa form 4 dulu. Rasa nak balik jer. Lepas hampir seminggu, aku tanya balik pasal loyer tu, akak tu kata, dia dah kensel kan buking dia. Baik duk ngan rakan yg seperjuangan, daripada yang tak tau apa2. Walau pun aku tak kenal dia pd asalnya, kami satu tempat keje. Senang kira. Pastu, dia bagi aku duk free sampai hjg bulan. Maknanya aku cuma bayar start bulan 8. Time kasih Kak Yan! Sewa kat situ umah teres ke, semi d ke, banglo ke, area 350 onwards. Kalau kat Shah Alam, jgn harap! Walau pun mampu duk sorang, at least selamat sket kalau duk berdua.
"Kau tak pekena air jagung lagi, Asia. Kaualu kau da pekena, mesti kau suka duk sini."
Itu kata kawan2 aku kat sini. Diorang pun baru sebulan kat sini. Tapi, aku dah minum air jagung, bungkus bawak balik. Takde apa2 perubahan pun pada persepsi aku terhadap Dungu(n) ni?
" Itu kau minum sesorang. Cuba minum ngan kitorang."
Aku belum minum ngan diorang lagi setakat nih. Tapi aku rasa, air jagung takkan menjanjikan apa2 pada kebahagiaan aku kat sini. Kalau memang asasnya tak suka, sampai bebila tak akan suka punya lah. Aku bukan tak suka UiTM, atau Dungun, tapi negeri TERENGGANU secara keseluruhannya. Sebabnya, hanya aku, dia dan Dia aje yang tahu.
Dua perkara yang merunsingkan aku pada kali pertama sampai ke sini
i) Rumah sewa
ii) Subjek yg nak kena ajar
Masa diarahkan ke sini, Dekan kata aku kena ajar 2 kod. Tapi bila sampai sini, 3 kod. Tambah lak, jadi koordinator projek student. Kerja banyak, gaji sama jek! Kat Shah Alam, keje rilek, berbaloi gak. Eeeee tak best! Tak best!
Masalah pertama dah settle, masalah ke2, dah hampir settle. Ok lah...
Banyak lagi nak cite. Sambung lagi...