BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 19 December 2007

Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha Esok!

Yayu dah selamat mendarat di rumah aku kul 8 pagi tadik. Ni mesti dia tengah shopping tak hengat kat BPM*ll. Punya lah jauh merantau, last last, Batu Pahat gak dia suka shopping. Aku pon sebenarnya hehehe. Tapi oleh sebab dah tiap minggu asik shopping kat situ, sekarang nih dah teringin nak shopping kat midveli dan oneutama lah pulak. Remember the revenge? Balas dendam abis bayo kancil la. Allocation untuk si kancil akan aku gunakan untuk ermmm apa ek? Maybe jalan2 cari makan. Atau mungkin handbag, kasut, baju, tudung liplapliplap batu gajah. Tapi bulan ni je lah. Gilo ko opo nak buang duit tiap bulan? Baik beli kete lagi sebijik kalo gitu. Erk takde dalam agenda langsung.

Pagi tadi aku tolong kawan anyam ketupat. Ketupat betul eh. Bukan peribahasa untuk mengumpat tu. Ofis arini macam dah hari esok. Maksudnya macam tengah cuti raya kekdahnya. Sunyi tu satu hal. Memang la patut sunyi sebab student dah cuti. Ni dengan staf2 nyer sekali pon cuti. Aku je yang rajin gi keje lagi. Bukan ada keje pon. Layan 24 je hihihi. Bos pon dah cuti e'awal lagi, apa kes aku nak buat keje pulak kan. Lagi pon, memang tanggung jawab aku di sini sidah pon berakhir. SKM dah terampil. Mengajar pon dah abis. So, kita enjoy!

Lambat pulak masa berjalan bila ditunggu cenggini. Jap lagi, lepas Asar, aku pon nak balik BP. Malam balik Kota saing Yayu sekali. Tapi kali ni sambut raya kat Semenchu. Ikut giliran. Kali ni memang aku tak kisah langsung. Yang balik raya cuma aku ngan Yayu je. Anak2 mak ada la balik kot. Mesti derang conquer raya kali ni sebab raya puasa aritu kitorang dah conquer abis sampai takde yang balik malam raya tuh. Aku pulak, takkan nak nyelit sensorang time2 gitu kan. Harus tak best. So, better la raya umah mertua, takde diskriminasi hehehe.

Ikut plannya, petang raya atau pagi Jumaat tu kami balik BP semula. Pastu terus balik parit usop. Tapi selepas aku mendobi lah kan. Dah lah nak lepak situ kurang2 3 ari, karang meragam pulak mesin basuh tu kena kerahan tenaga kan. Balik rumah semula mungkin hari Isnin atau Selasa. Oh, Selasa itu.

Oleh sebab aku mungkin takkan online on the day, so kat sini aku nak wish pada diri sendiri dan suami ku terchenta
http://www.trippytext.com/ - Trippy Text


http://www.trippytext.com/ - Trippy Text

http://www.trippytext.com/ - Trippy Text

Syurga Di Hati Kita : 55902

Tuesday, 18 December 2007

Sidang Akhbar Hari Ini

Breaking news! Home loan kami dah approved. Aik? Bile masa pulak kami beli rumah? Itu lah kerja kami selama sebulan nih. Ngendap2 rumah depan nih. Memula kami tengok, ada 3 bijik je rumah yang tinggal, tu pon depan rumah sekarang nih. Apa kes nak ngadap mak cik gedik tu pulak kan. So, kami pon abaikan je, unless, ada rumah loan tak approve baris depan parit sana. Tak sampai seminggu, Mr Loh yang fofular seantero wira dan wira jaya nih tefon abang. Ada satu rumah loan tak approve, tapi kena cepat sebab panjang waiting list dia. Tak sangka pulak, kami di ranking pertama waiting list tersebut hihihi. Dia siap kasik tempoh sampai kul 12 tengahari hari Sabtu lagi. Hotspot tul rumah tuh. So, dalam seminggu tu jugak kami berfikir sebelum membuat keputusan. Orang kata, beli rumah ni kena gamble je. Pejam mata je. Akhirnya, selepas pikir panjang, kami pon booking itu rumah pada hari Sabtu 3 November 2007.

Kami dua2 lom confirm, takleh la nak buat loan gomen. Tokei tu boleh2 suh kami buat loan bank harimau. Seminggu dah boleh approve. Dan kami, boleh2 nak loan bank islam atau mana2 bank ngan islamic banking. Kata abang, kalo beli kete guna conventional loan, umpama beli kereta kebal untuk memerangi islam. Kalo beli umah pulak, lebih kurang gitu lah kot. So, hasil survey kami, bank islam menawarkan lebih reasonable rate la untuk islamic banking. Memang la mahal sikit, tapi at least kami melakukannya dengan jalan yang betul. Mudah-mudahan sejuk rumah tu nanti.

Lepas je booking rumah, kami terus terjah rumah yang sedang dibuat itu. Sign satu surat untuk robohkan bilik 4 dan naikkan dinding jadikan stor kecil. Luas sikit la dapur tu jadiknya. Ramai orang roboh je, tapi tak buat stor tu, lagi lah luas kan. Tapi, dah itu abang nyer rekues, aku ikut je lah. Tak lah dia sepah2 bilik 2 tu ngan gajet2 dia kan. So, lepas diskas2 ngan mas dakum, dia caj la skit sebab dinding dah naik. Kalau lum naik dia mintak upah ikat batu je. Ni kena kasik upah pecah batu pulak. Pecah lagi leceh tau! Tak kisah lah. Lagi pon, kalau buat tu time dah masuk rumah nanti, sayang pulak, dan of course lebih mahal berganda4. Reminder, loan tak apply lagi, tapi macam2 kami dah buat ekekek. Buatnya tak approve, padan muka aku. Berani mati nyer decision. Kendian, kami suh dia tebuk lubang ventilating fan sekali. Tu pun berbelah bagi nak tebuk kat mana. Last2 wat kat tengah ngadap lorong ke depan. Rasanya ok lah tu, sebab dari segi fiziknya aku rasa selain udara dapur, udara ruang tengah tu pon dia leh tarik sekali. Hihihi siap masuk bab fizik plak hujah aku nak meyakinkan abang time tu.

Hari yang sama jugak, kami bergegas ke kedai kontraktor elektrik, dekat ngan BPM*ll je. Sebelah kedai perabot fevret aku lak tu. Sempat ninjau2. Hihihi tu yang malu nak cite awal2 sebab takut loan tak approve, malu lak aku, dah siap ninjau perabot huhuhu. Kat situ, kami tambah beberapa point lampu, aerial, soket dan sebagainya. Nilainya, boleh lah tahan meriah. Baru bayo sikit je. Tak habis kat situ, piping pon nak kena tambah. Huhuhu. Bukan apa, aku ni kan kidal dalam certain2 hal seperti pegang span basuh pinggan. So, sinki dia kira terbalik la, tu yang kena pindah paip dapur tu supaya compatible ngan tukang basuh pinggan tuh. Kebetulan, rumah tu sama ngan rumah sewa sekarang. Kalau rumah sebelah tu kan mirror image, tak perlu la pindah sinki tu. Tah paham ke orang baca nih. Pastu pipe shower pon nak kena tarik dari main point sebab heater aku tu takde pump. Nilai tambahan paip tu pon boleh tahan meriah gak. Dah abis bayo pon.

Pastu kononnya nak terus tanam paip ekon terus sementara dia lum plaster lagi ni. Tapi pikir2 kontraktor nyer rate cam tak sehsuai, so tak jadik la. Lagi pon tak sempat dah nak pikir lebih panjang lagi sebab dah nak plaster sangat dinding tu. Tak pe lah.

So, Isnin 5 November 2007 tu juga abang uruskan pasal loan. Siap abang datang Mersing lagi ari Selasa tu nak mintak signature aku. Huhuhu. Hari yang sama gak aku contact HQ mintak surat confirmation. Tapi minggu depannya gak surat tu sampai. Camne pos ari Isnin, ari Selasa mingu depan baru sampai? Aku dah siap bengang2 ngan PPT tu sebab dia pakai pos biasa je. Takleh nak trace. Dah lah dia pos sekali slip gaji aku. Grrrr... kesimpulannya, application kami hanya complete 2 minggu selepas booking. Dan Isnin, 3 Disember 2007, balik dari Penang tu, loan pon approved. Sape cakap bank islam susah nak approve? Mr Loh je la yang cakap tu. Sebenonya dia cakap bank islam ni cerewet sikit. Lawyer pon tak mo loyer cine. Time abang gi bank tu, orang bank siap kasik contact lawyer kawan bukit perdana abang lagi. Tapi kami tak guna dialah sebab kalau dia tau abang beli rumah kat Parit Raja, mesti dia kecewa, sebab masa nak pindah aritu abang cakap, maybe nak beli rumah kat bukit perdana. O ala, yang jadi susahnya, abang dah ada loan kete, so, takleh guna nama abang sorang. Nak guna nama aku sorang, takut tak lepas sebab aku baru keje. So, kami guna nama bersama. Bagus jugak, aku pon rasa secure tak pepasal hihihi. Tapi, tu lah, nak sign agreement bagai nih, aku pon tak tau bile bleh balik week day. Ermmm…

So, satu projek dah berjaya. Belum selesai lagi la, tapi dah lepas la stage memohon tu. Sekarang nih, tiap minggu balik, mesti pegi rumah tu, tengok progress dia. Minggu lepas, dah siap tiles sumer. Tinggal nak cat je. Cepat sangat derang buat keje, sampai tak menyempat kami nak menambah banyak2 lagi.

Oh ya, rumah yang beso aku cite kan kat Senggarang tu pon ada satu loan tak approve, twin ngan rumah kawan abang. Serentak pulak tu ngan rumah ni punya offer. Tapi, dah bukan rezeki kami. Lagi pon, ingat, akan datang nak buat rumah sendiri. Rumah yang dibeli ni bleh sewa kan ker. Gitu lah plannya. So, no regret.

Dan minggu lepas, Sabtu pagi, kami dah pun sign surat offer loan tersebut. Agreement lak tunggu Fatimah Zahrah and co. call la. Seperti orang lain, kami pon dah berangan macam2. Lepas settle agreement sumer, nak apply kuarkan duit kwsp aku. Bukan banyak pon. Lagi pon, nanti confirm pon nak kuar kan jugak kan. Tak kisah lah. Tak usik akaun abang. Lagi pon bukan banyak pon duit dalam tu. Huhuhu kuarkan tak sampai 10k pon. Buat beli perabot baru je. Takde major renovation sebab rumah tu takde tanah lagi dah, memang dia bina sampai belakang. Oleh sebab dapur dah siap2 pecah (bilik 4 dah takde), tinggal nak pasang kitchen cabinet je lah. Kalau ada lebih sket, nak pasang cornice je. Time nak pindah nanti, tak payah la kami sewa lori lagi. Benda kecik leh naik AH. Yang beso lak, bleh je angkut gitu je, bukan jauh pon. Belakang rumah, depan rumah sekarang je. Errr tapi kena mintak tolong orang gak la sket. Mana la aku kuat nak angkat tilam ngan peti ais tu kan. Eh eh, rumah tak siap lagi. Tak yah pikir lagi.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Nampak beam kat belah kiri tu? Kat situ lah dinding bilik 4 yang kami pecah kan tu

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ni lah bilik stor yang asalnya pintu masuk ke bilik 4

Yang best nya seberang jalan rumah tu ada 60 kaki tanah lapang sebelum parit. Menurut kata pemaju, dia takde plan nak buat e’apa kat situ. Yang dia plan nak buat taman permainan kat sebelah rumah 2 tingkat kat umah kongsi tu. Maknanya, selain banyak ruang nak parking boleh la aku main badminton kat situ hehehe. Parit tu pon sehsuai untuk memancing. Ermmm boleh tambah hobi gak tu.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Senyum kambing

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kambing pon takut2 nak pegang

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Beso rupanya kambing ni ek. Aku ingat kambing ni kecik je. Baka Jamnapari nih

Monday, 17 December 2007

DVD Player Masa Kini

Sebelum membeli DVD player last week, aku telah menetapkan spesifikasi atau features player yang bakal kami beli. Antaranya :

- boleh main karaoke, maknanya ada 2 point mic untuk kami berduet lalala
- control panel yang lengkap supaya still boleh digunakan bila remote controller rosak atau tak rosak tapi betri kong
- boleh main cd pirate of carribean ( memang baru beli dvd ni, tapi maksud di sini ialah cd pirate hihihi)

Okeh, itulah yang kami ambil kira dalam proses membeli tu. Bila sampai kedai pulak, kami pun sebut lah ciri2 tersebut. Untuk ciri pertama tuh, ada 2-3 pilihan tapi cuma jenis yang kami beli ni je yang ada 2 point untuk mic. Yang lain satu jek. Ada jenis lain yang ada, tapi dia jual satu set ngan home theatre, maknanya memang sehsuai la untuk melalak. Tapi rege nya pulak, bleh beli dua bijik yang sekarang ni. Tak pon, ada dua point, tapi tak memenuhi ciri2 yang ke 2 dan ke 3 tuh.

Untuk yang kedua pulak, rasanya yang kami beli ni je ada complete button. Dan untuk yang ketiga tu, haaa ni yang aku nak cite nih. Sejak dahulu kala lagi, aku telah didedahkan dengan fakta bahawa DVD player jenama So*y tak boleh main cd pirate. Sebabnya, entah. Jadi memang jenama ni memang out of list la dari awal lagi. Kebetulan jugak, housmate aku punya memang jenama ni, dan aku memang setuju sebab ada cd 24 yang aku takleh bukak kat situ, tapi ok je bila bukak kat pc. See! Proven kan? Tapi sebenarnya, apa yang dimaksudkan dengan boleh atau tidak main cd pirate tu dipanggil sensitiviti. Kalau dia jenis sensitif, tu yang dia takleh baca cd pirate tuh.

Kisahnya, masa kami tanya salesman tu, dia cakap lah, sekarang punya player memang dah tak berapa sensitif sebabnya, dia ada satu feature yang di panggil DivX. Tengok la mana2 player sekarang, akan ada perkataan ni kat depan panel tu. Maknanya, selain boleh main cd pirate, dia juga boleh baca dari cd yang kite burn dari komputer. Gitu lah lebih kurang maksud nya.

Selain tuh, ada satu lagi feature yang terdapat pada player2 masa kini ialah HDPM (kot gitu lah, aku lupa, tapi depan dia memang huruf H la. H untuk hairul hihihi). Benda ni pulak maksudnya dia compatible dengan LCD projector. Jadik kalau nak buat pawagam sendiri kat rumah, atau beli untuk restoran tomyam dan seafood atau pon kedai mamak, sehsuai la beli yang ada feature nih. Siap dia kasik cable sambung ke projector lagi. Tapi aku tak beli yang ada ni sebab rege dia ada up sket.

So, demikian lah kisah mengenai DVD player versi 2007.

Apa cerita weekend lepas? Ermmm panjang ceritanya, tapi aku cerita yang pendek je dulu. Pagi Sabtu, kami keluar sarapan lontong garenti hit kat kompleks. Pastu kami pegi uni sebab ada urusan sikit kat sana. Selesai urusan, pegi makmal abang, pinjam laptop. Pastu bailk umah. See! Pendek je cerita.

Lepas Zuhur, kami keluar tanpa matlamat yang jitu. Fullamak, macam apa je kena ada matlamat yang jitu pulak nak kuar. Memula kami gi Summit. Makan M dulu. Dah kenyang, pegi kedai buku. Buku aritu dah abis baca satu, karang takde benda pulak nak baca. So, beli lagi satu. Kendian gi kedai kain jepun. Belek punya belek, terbeli 2 pasang. Hihihi kat rumah ada 5 pasang tak jahit2.

Pastu, sebelum kuar, sempat ganti betri jam. Huh! Susah tul hidup tanpa jam tangan. Bile la nak dapat jam baru ek? Jam ni abang bagi pada hari jadi ke 22. jam abang pulak aku kasik pada hari kejadian abang yang ke 22. Cumanya harga jam abang 2 kali ganda dari harga jam aku ni. Huhuhu ngelat. Beli masa tu, tapi bayar baru sekarang sebab baru sekarang kami bayo loan ptptpu wakakakakak. Tak senonos tul. Orang kasik pinjam duit wat beli buku, aku buat beli hadiah kat boifren plak. Sibbaik aku nak bayo, kan.

Abis ganti betri jam yang 8 hengget tu (kalo betri abang, 25 hengget tau! Eee mahal tul) konon nak keluar, tapi dah ter lalu kat area suar jeans plak. Abang pon terbeli lah suar jeans satu. Murah punyer jer, takde lah beli livais punyer.

Kuar dari Summit, hujan pulak. Redah je lah. Dah, kedekut duit parking, kena lah meredah hujan. Kendian, kami gi BPM*ll plak. Solat Asar dulu, kendian baru carik benda nak di shopping kan. Belek2 henbeg, belek2 baju, akhirnya beli 2 lai t-shirt. Sejak 2 tahun yang lalu, aku dah tak beli blouse lagi dah. Pakai t-shirt je, senang, takyah gosok2. Oh, lupa, kat Summit ada kedai blouse baru. Menarik gak pilihan kat situ.

Eh, lupa, masa kat Summit, kami beli sesuatu. Cuba teka. Salahhhhhhh. Benda itu ialah mikrofon. Hihihi. Semangat nak karaoke. Kalau dengan rege tu, gi K-box dapat nyanyi 15 lagu. Balik tu singgah mamak. Sebelum tu sempat beli vcd karaoke. Hihihi beli 2, seri balas ngan koleksi fotograf, may, ekamatra dan ukays. Balik sambung 24 pulak. Dah masuk season 2 dah. Best2.

Ari Ahad pagi, abang gi uni, ada penutup bengkel robocon. Kul 1pm baru abang balik. Aku plak dah standby nak gi uni sebab nak ambik kad kredit. Sekalinya dia kata takleh ambik arini, kena datang bank islam weekday. Tetiba dia tefon, suh datang pulak. So, kul 3pm, kami pon pegi dan dapatlah sekeping duit plastik. Sebetulnya derang datang situ sebab ada pendaftaran student oum. So, kira serampang 3 mata la ni. Lagi satu mata berlaku semalam. Takleh bagitau dulu.

Dah, gitu je cite weekend yang lepas. Semalam, selepas sekian lama tak berasap itu dapur, aku telah memasak sambal udang, kailan dan terubuk masin goreng. Sekian.

Friday, 14 December 2007

Cara Menghabiskan Duit

Aku pernah dengar ayat ni masa kat bilik rehat pensyarah 2 tahun lalu,

" Awal nyer gaji bulan nih. Gaji 3 bulan lepas pon aku tak usik lagi. "

Sampai satu peringkat, hutang dah langsai, duit gaji pun dah tak tau nak buat apa. Semalam, gaji dah masuk. Dicepatkan sempena raya aji dan krismas. Hutang si kancil dah settle bulan lepas. Bulan ni, abang la pulak bayo AH. Kebetulan pulak, memang abang yang akan guna AH bermula tahun depan. Aku pakai, aku bayo, abang pakai, abang bayo. No, bukan itu peraturan sebenarnya. Abang yang dah janji nak sambung bayo lepas abis bayo kancil. Aku cuma kena bayo hutang PTPTPu je. Rasanya ada lah dalam 15k lagi balance nyer. Abang bagi cadangan, duit gaji aku sumer bayo PTPTPu kami. Cukup setahun, settle sumer. Ah, tak payah lah. Perjanjian kata 15 tahun, ada lagi 10 tahun, watpe susah2. Tu pon aku bayo double dari ansuran yang dijanjikan. Insya Allah, habis lah tu nanti.

Elaun rumah aku naik? Alhamdulillah. Walau pon RM40 aje, tapi lepas gak duit api air sebulan tuh. Terima kasih gomen! Apa nak beli bulan ni ek? Banyak betul benda yang aku beli bulan lepas. Ada beso, ada kecik. Ingat nak beli saham K lagi, sekalinya dah closed pulak. Kena tunggu tahun depan la nampaknya. Aiyakkk dah kul 12pm, takde idea pulak. Lapar dan mengantuk nih. so, chow cin cau!

Eh, sambung balik la. Dah lepas tido sekejap tadik baru la segar balik. Tadik aku makan nasik ayam. Sedap pulak dah lama tak makan nasik ayam. Kalau dulu2, dalam biodata aku, makanan kegemaran : nasi ayam. Pernah sekali kami berbuka puasa kat CM (kat bumbung tuh)tapi sampai situ lambat, so kedai yang ada nasik ayam sedap tu dah penuh, sanggup merajuk tu. Budus nye lah. Macam la kedai lain takde nasik ayam ek? Tapi memang kedai tu je yang sedap ikut tekak aku. Time kat Dungun plak, ada satu kedai nasik ayam kat depan RH* Bank. Dia bukak tengahari je. Asal rasa nak makan nasi ayam (selalu la maknanya, fevret katakan...), mesti aku gi situ. Selain tu dia jual mee sup ngan mee kari kalo tak silap. Satu lagi yang best kat situ ialah Lai Chi Kang dia. Kalo abang datang Dungun, aku salu bawak makan kat kedai ni lah.

Belah malam plak, sebelah kedai tu ada kedai makan gak. Yes! Satu-satunya kedai makan yang jual CKT kat Dungun. Memang sedap dan pure citarasa Penang nya. Kedai ni pulak boleh dikatakan kekerapannya sama gak la aku pergi ngan kedai nasi ayam tu tadi. Kekadang dah malas sangat masak, aku pegi selang sehari. Takmo nampak kerap sangat. Hihihi. Tak tau lah, tapi aku memang cannot resist la ngan CKT. Tapi masa aku pegi Dungun awal tahun ni, tengok dah tutup dah kedai tu. Sedey ar. Actually masa dia bukak kedai tu, dia ada letak iklan dia kat pigeon hole kitorang. Asalnya menu yang dia highlight kan tu is nasi beriani. Tapi aku tengok ada CKT, tu yang aku try CKT dulu. Pastu dalam seminggu kemudian, aku pegi lah belah siang nak makan beriani, sekali dia tutup sebab ada kematian. Aku suspect tukang masak beriani tu lah yang meninggal sebab lepas tu dia terus tak bukak siang sekaligus tak jual nasi beriani. Gitulah kekdahnya.

Adusss sakit tangan ku. Tadi aku bawak turun beg baju. Dah mula mengangkut balik segala benda. Next week, dari ari raya, sampai la hujung tahun, aku akan bercuti. Tak cuti2 mesia kali nih. 23hb ada wedding sepupu abang, so lepas raya terus balik Muo, merewang. Lepas tu sampai abis tahun, kami nak cuti2 parit raja jek. Iyer! Kami ambik cuti untuk berehat di rumah. Tak lah juga berehat kot. Maybe kena entertain family abang yang mungkin lepak umah kitorang dulu kot. Tak kisah lah. Tapi 28hb tu pulak, akan bermula lah sesi sakit pinggang aku memandu dari parit raja ke shah alam. Abang je lah yang penat sebab mulai 7hb aku akan berada di Shah Alam selama 3 bulan. So, setiap Jumaat malam atau Sabtu pagi, abang akan bertolak ke Shah Alam atau singgah di Nilai. Aku pulak, akan ikut abang ke Nilai selepas abis kelas abang, kira2 petang Sabtu tu lah. So, Ahad, aku balik Shah Alam, abang balik BP semula. Memikirkannya pon dah rasa penat, apatah lagi melaluinya. Tapi, macam tu lah kalau nak cari rezeki, kan? Bukannya senang. Tapi, time masih muda ni lah nak kerja keras pon. Dah berumur sok, lagi lah tak larat. Cuba tanya orang yang mendulang emas tu. Dengar macam best je, 1 gram RM72, tapi nak cecah ke 1 gram tu bukan senang.

Tengah aku meng upload gambo Penang tadik, tah apa yang aku tekan tah, terus ter sign out dari blogger. Sakit ati betul. Dah separuh jalan dah. Jap aku try semula. Kalau tak lepas, sorry kawan, malas dah aku nak ulang banyak2 kali.

Dua hari ni panas pulak. Sebab tu banyak pusat pemindahan banjir ditutup, especially Kluang dan Kota Tinggi. Berita baik untuk aku yang akan lalu Kluang sekejap lagi. Tu pon aku bangun pagi tengok ada basah2 sikit, hujan renyai je kot malam tadi. Yang best nyer, tido malam sungguhlah nyaman. Sejuk. Tapi, bila nak mandi... adoi lah sejuk giler. Pulak tu pepagi air slow, lama la sket duk bawah shower tu. Brrrrrrr

Thursday, 13 December 2007

Entry Kontot

Langit cerah tengahari ni. Aku menuju pulang ke rumah. Bukak kete, ambik payung dan jalan. Eh eh eh dia pon bawak payung. Dia pon. Dia pon. Banyak nyer payung. Hujan dah berhenti. Tapi tengahari ini, aku, dia, dia dan dia sediakan payung sebelum hujan. Hujan belum berhenti. Cuma beralih ke tempat lain. Sekejap lagi, bumi ini akan disimbahi hujan lagi. Seperti semalam, kelmarin, semalam kelmarin dan semalam sesiang dan se se yang sebelum ni. Musim hujan.

* Boss tak balik lagi, takleh la nak sambung 24 kat opis ni. So, baik balik chow cin cau!

Wednesday, 12 December 2007

I Spy

Aku seorang spy. Siapa percaya? Tak perlu percaya kerana aku pun tak percaya. Itu lah yang aku pegang sebelum diarahkan membuat attachment di sini. Seringkali juga aku dengar diorang meng’censor’ kata2 mereka dari didengar oleh ku, takut aku pecah rahsia kat boss aku nanti. Tapi aku buat tak tau sebab aku tak rasa aku bertindak sebagai spy kepada boss aku. Sehingga lah ke hujung2 masa aku kat sini, aku masih begitu. Tapi, semalam...

Sebelum aku cerita pasal semalam, baik lah aku jelaskan serba sedikit, nature of business jabatan aku dan kaitannya dengan kes semalam. Secara umum nya, kami bertindak sebagai pemantau. Kami memberi tauliah kepada pusat2 latihan yang ingin melakukan kursus kemahiran, samada awam atau swasta. Contoh awam tu seperti ILP dan ADTEC. Swasta plak, susah aku nak bagi contoh, banyak sangat. Janji kalau nampak kat bangunan tu ada tulis, Pusat Bertauliah JPK/MLVK, jabatan kami lah yang memberi pentauliahan tersebut.

Selain tu, kami juga mengeluarkan sijil kepada semua mereka yang tamat latihan. Ya, pusat latihan tersebut tidak mengeluarkan sijil sendiri. Mereka mesti memohon dari kami. Tak habis disitu, kami juga mengeluarkan kurikulum latihan. Bermakna, semua pusat latihan mesti mengikut silibus yang telah ditetapkan.

Aku ke sini untuk mendapat latihan, sama seperti pelatih2 lain di institut ini. Tugas mengajar yang diberikan hanya lah mengikut budi bicara pengarah di sini. In fact, kebanyakan kawan2 seperjuangan aku tak langsung diarahkan mengajar, sebaliknya concentrate mengikuti latihan. Tapi aku tak perlu masuk kelas, duduk mendengar lecture. Buat assignment, amali dan ujian. Dan itu lah yang aku lakukan semalam. Menduduki final exam. Exam amali. Tak duduk, tapi berdiri.

Semalam aku dikehendaki membuat straight jointing atas tiang. Siapa yang kerja telekom maybe tahu apa ke benda jointing tuh. No, aku tak perlu panjat tiang. Untuk latihan, tiang dibina kontot setinggi bahu aku je. Giler apa nak panjat bebetul? Actually, aku belajo buat mende tu masa kursus yang aku ikuti minggu2 pertama aku ke sini. Kira aku datang sini langkah kanan yang tersadung lah. Tersadung sebab abang jatuh aritu lah. Langkah kanan sebab kursus tu merangkumi hampir 50% daripada keperluan aku di sini. Maknanya, aku tak perlu attend kelas yang 50% tuh. In fact, pengajar pon belajo benda yang dia kena ajar tu, time kursus tu lah. So, tahap pengetahuan dia lebih kurang sama je lah ngan aku sebenonya. Cuma, skill dia lebih la sket kot sebab lelaki kan, dia lah yang panjat tiang tu, pasang aksesori sumer.

Ok, berbalik pada semalam, aku buat ujian tu berempat, 3 lagi adalah student. Student diajar oleh pengajar, sementara aku dan pengajar diajar oleh pensyarah kursus. Sepatutnya ilmunya sama lah kan? Tapi ia tidak berlaku semalam.

Sebelah pagi, aku tengok je satu group ni buat amali, aku nyer belah petang. Ala, bukan aku nak tiru pon. Amali ni, walau soalan bocor pun, kalau takleh buat, tetap takleh buat. Hands-on kan. So, pagi tu aku tengok, derang buat lain dari yang aku akan buat. Erm... kot2 derang lupa kot sebab derang belajo tu sebelum pose aritu. Dah lama kan. Tak kisah lah.

Tiba turn aku belah petang, mulanya smooth je. Tiba part nak joint cable, berlaku perselisihan faham. Aku nak buat cara aku sebab aku belajo gitu dan aku confirm, nota pon tulis cenggitu. Tak mungkin aku silap sebab masa kursus aritu, aku dan yang pempuan2 yang buat kerja tu, yang lelaki buat kerja yang ganas2 sket. Student bertiga sebulat suara dengan fahaman derang. In fact, group lain sefahaman sebab derang belajar ngan pengajar yang sama. Aku sorang je, cemana aku nak menang? Nak ikut fahaman derang, aku takut salah sebab memang salah. Aku sangat yakin. Kalau ikut fahaman aku, 3 orang student tu dah takut fail. Derang mestilah rasa takkan lah aku bleh salah, tapi derang belajo lain. Tanya pengajar, dia pon lain fahaman dari aku. Pot pet pot pet, buang masa tul la bebudak ni. Last2 kami proceed dengan cara aku, walau pon aku tengok derang cam berat ati je sebab yang menilai tu nanti, pengajar tu jugak. Aku plak, bagi jaminan, aku akan tunjuk bukti kebenaran tu nanti (kalau derang still tak puas ati la). Gedebuk gedebak, akhirnya kami menyiapkan kerja tersebut sebagai yang pertama antara 4 group tuh.

Sementara tu, tengah kami buat benda tu, di pihak pengawas exam dan pengajar nih aku dengar ada sebut2 nama aku. Derang ni mesti cakap pasal benda tu tadik nih. Lantak la. Berani kerana benar.

Lepas abis, aku pon balik ke opis. Aku jumpa KB dan sorang lagi pengajar dan tanya pasal benda tu. Dan mereka semua setuju ngan aku. Derang pon faham sama cam aku. Tapi bila aku tanya kat pengawas dan penilai luaran tadi, dia cakap, cara aku tu betul, tapi kalau nak buat cenggitu, alamat sampai esok la baru siap dan tak siap2 la orang telekom buat kerja tu. Camne aku boleh siap tak tunggu esok pon? Sebab? Sebab yang aku buat tu proper sangat. Kena teliti dan memang cantik la. What? Abis yang derang yang lain tu buat betul la? Betul gak, kata dia. What??? Apa nih? We talk about training. About standard procedure. Kalau dari pusat latihan lagi derang dah tak dilatih untuk ikut standard, camne kalau derang dah kerja sok? Katakan derang keje kontraktor telekom, pastu bila buat kerja jointing tu, derang ikut cara derang tu. Memang lah kabel tu tetap bersambung. Aku tak nafikan. Dan talian tetap akan complete. Tapi, still, tak ikut standard. Apa ni? Ini ke student yang akan jabatan aku bagi sijil SKM tahap 2 nanti? Pastu katakan dia sambung tahap 3, 4 dan 5, kemudian dia jadi pengajar pulak. Apa akan jadik?

Agak2 lesen derang akan ditarik bali tak kalo aku adukan kat boss aku? Huhuhu kejam nyer aku. Takde lah sampai ke situ. Tapi memang aku tak puas ati. Help!!!

Dan, tiba2 aku terasa aku nak jadik spy.

Monday, 10 December 2007

24, DVD, Sup, Kambing, Minyak

Apa kes! Dah bawak kemre, kabel lak tak bawak. Camne nak transfer? Dush dush dushum! Alamat nya basi lah gambar jom jalan-jalan tu nanti. Anyway, yang lepas, biarkan lepas.

Weekend nih sangat lah meletihkan. Letih marathon 24 sebenonya kihkihkih. Benarlah kata orang, kita selalu lupa menghargai benda yang ada depan mata. Bila dah hilang di mata, baru lah rasa rindu dan terasa kehilangannya. Gitu lah berlaku pada ku. Actually, selama nih DVD player kat rumah tu, adik ipar aku yang punya. Abang yang pinjam sejak 3 tahun lebih yang lalu. DVD tu dimenangi semasa lucky draw annual dinner kilang ape tah. Alkisah nak dijadikan cerita, time abang gi KL arituh, abang telah memulangkannya ke rumah Semenchu. So, cemana aku nak tau apa kesudahan kisah the longest day in my life oleh Jack Bauer? Nak tengok kat laptop/ PC, baik tak payah. Madaaang sangkut.

Makanya, tengahari Sabtu, kami pon keluar untuk menyelesaikan misi president Palmer assassination itu dengan menuju ke BP. Memula singgah kat factory outlet Claytan. Saje je nak tau, apa la yang ada kat situ agaknya. Pengaruh dari blog akak tu lah nih. Ok, dah tau dah. Puas ati aku. Cukup lah dah tau tukan. Bukan nak beli e’apa pon.

Pastu terus pegi BPM*ll. Tengok ATM kat depan P, offline. Pegi yang kat belah belakang Takas*ma plak, mak ai, panjangnyer. Aku ni kalau ikut kan memang dah serik kuarkan duit kat sini. Sebabnya, ramai sangat warga asing. Ramai tu tak kisah sangat, ni dia bleh beratur reramai, pastu time turn kawan dia, keromon reramai kat ATM. Pastu kalau kuar duit tu ok lagi, ni asik cucuk je, duitnya tak kuar jugak. Lepas sorang, sorang, sampai semua tu abis cucuk. Pastu ada sekali tu, aku tengah beratur, dia bleh selamba diri depan aku. Time tu depan aku ada 2 orang aweks sekampung dia. Dah lah tak mo tunggu giliran, yang tambah kan meluat tu, dia bleh sengih2 plak. Nak je aku dush dush dushum kat situ gak. Pa’kal je lelaki, aku takut sket la. Karang dia buat apa2 kang naya aku. So, nak dijadikan cerita, bila tiba je turn aku, mesin tu terus out of service. Wachaaa!!! Geram nyerrr. Penat aje. Dahlah time beratur tu pon aku dah sakit ati. Cite nya gini, ATM tu terletak kat depan kedai alat2 eksesais dan urutan Takas*ma. Tetiba, sedang aku melilau2 melihat gelagat orang, datang sekumpulan budak. Rasanya dalam umur 8-10 tahun gitu. Kecik2 je. Tak kisah la dia nak gi shopping complex kecik2 kan. Mak bapak dia kasik kot. Yang jadik masalahnya, dia bleh ramai2 panjat alat2 eksesais tu. Apa ke benda lah nama alat tu yang tempat jogging2 ngan kayuh2 tu. Apa ek??? Lupa lah. Ha benda tu lah. Ok lah, dia naik tu kayuh2 tak pe lagi. Ni dia boleh siap buat wili2 (camne tah ejaannya) lagi. Orang jaga kedai tu ada la tegur sekali and derang pon blah. Tapi tak lama tu dia datang balik. Eee aku plak yang over geram. Ok, dah, itu je kisah cucuk duit.

Sambil2 aku cucuk duit, abang tunggu kat kedai fofular. Lepas keciwa tak dapat kuar duit, aku pon naik ke kedai tu. Carik2 novel, jumpa 2 karya Abdul Rahim Awang. Aku memang suka tulisan dia. Takde lah jiwang karat sangat. Dia salu tulis cite kehidupan. Tak kisah lah novel tu dah lama, janji ada bahan bacaan aku lepas nih. Maklum ler, minggu ni la last aku menyudahkan SKM ku. Pagi tadi dah selesai satu amali. Petang nih ada satu, petang esok ada satu lagi. Lepas bayo buku, (best, dapat diskaun 15%) kami pergi kedai elektrik S*nQ. Saje nak survey rege DVD player. Pastu survey kat Pa*ific plak. Pas tu kami pon keluar. Oh, sebelum tu, kami shopping barang dapur sikit. Sikit sangat, tak penuh bakul pon, tapi regenya mencecah RM70. Zaman sekarang, troli penuh bleh cecah 3-4 ratus. Oleh sebab duit tak dapat kuar, terpaksa lah gesek biola. Lepas aje bayo, seperti biasa, bila beli barang sikit, aku akan check resit. Lenkali, beli banyak pon kena check okeh? Memula dia scan dua kali krim olay tuh. Pastu dia cancel. Tapi, camne pilfresh tu bleh jadik RM7.70? Kemain lagi mahal??? Masa ambik tadik memang dah tengok RM6.30. Tu pon kira mahal la, kalo nak banding rege offer arituh RM5.90. Tapi tak kisah lagi, masih underbudget. Tapi ni dah over banget. Beza RM1.40 tuh... So, kami pon suh dia check. Huhahuha kami memang betul. Pas settle, kami terus blah. Sampai kete, tengok2, laaa tak ambik pulak pilfresh tu tadik kat kaunter. Patah balik, dia dah simpan bawah meja dia dah. Tengok dia tampal kat plastic tu, ‘customer melayu’. Senang la nanti kalo jadik cam Yayu aritu, leh kenal sape punya barang.

Pas selesai kat situ, kami gi survey lagi kat K4 plak. Tak menarik. Kami terus gi pusat bandar. Gi survey kat H*L, ok, dah ada yang kenan. Tapi tak beli dulu, nak tengok harga kat hoeheng plak. Konon pastu nak gi S*ngHeng plak, tengok2 dah tutup/pindah plak. Tah ke mana tah dia pegi. Pastu pegi hoeheng, tengok brand yang dah kenan tadik, lagi mahal banyak! So, kami pon patah balik ke H*L dan terus beli.

Opsss lepas pegi H*L kali pertama tu, kami singgah ke satu ekspo PKS kat dewan Jubli Intan. Best nyer, banyak gerai2. Pegi kat satu booth kambing. Hihihi memang kambing la aku nih, Siap posing2 ngan kambing lagi. Gambo senyum kambing pon aku ambik. Minggu depan lah aku letak gambo nyer. Akhirnya, beli jajan miow2 jek. Kilang dia kat jalan nak ke Parit Yaani, salu lalu kalo nak gi hiway Yong Peng.

Abis membeli DVD player, pegi masjid lama. Asar dan Maghrib terus kat situ. Lepas Maghrib, kami pegi makan sup Sitam. Nyam nyam sedap nya kambing. Kambing lagi! Dah lama dah tak pegi situ. Masih sedap seperti selalu. Minggu lepas abang ada gi situ sensorang. Budak waiter tu tegur, ’sorang je?’. Kali ni, dia tegur lagi, ’arinih berdua’. Jumpa gak kawan abang kat situ. Macam familiar je muka pempuan tuh? Laaa... rupanya dia customer aku, patut la cam kenal hihihi. ’Couple induksi’.

Pas makan, balik singgah beli keropok lekor kat pasar malam. Balik terus goreng sambil erk erk erk tengok 24. Eh, tengok majalah tige dulu. Hihihi cite mendulang emas rupanya. Sehati berdansa pon tak tengok sangat.

Semalam plak, dari pagi ke petang, petang ke malam, tak abis2 pon satu season. Kata 24 jam? Nape 24 jam tak abis2 ek? Dah, asik berenti2 je. Masak la, makan la, kemas rumah la, tido la. Kesimpulannya, season 1, Jack lum terror lagi. Lambat je aku rasa. Sekarang, sampai sakit2 perut ngeri pulak aku tengok season 6 tuh. Arini aku nak try abiskan season 1. Huargh!!! Tak sedo diri tol.

Pagi tadik, aku balik Mersing cam biasa. Tiba dekat2 sebelum penjara, baru aku teringat, minyak abisss!!! Terus aku brek dan berenti kat tepi dan u turn. Sibbaik 2km je dari stesen minyak terakhir, C*ltex. Fuh! Leganyer... Sorry bang, isi minyak selain Pet*onas. Sibbaik bawak duit. Kalo last week, aku ada RM30 je, tak ke naya. Oleh sebab terpaksa berenti isi minyak, terpaksa la aku tekan minyak kuat sikit. Sampai ILP kul 7.50am. Pergh! Sibbaik tak banyak lori. Time nak u turn tu aku dah pikir amali aku je. Hihihi sempat sangat. Ok, itu je. Cau cin cau.

Friday, 7 December 2007

Jack Bauer My TV Hero

Ada satu entry terpaksa diperap seketika untuk mendapat approval dari Encik Hairul. Semalam, aku kena jaga pekse atau bahasa omputihnya invigilate. Pagi aku jadi ketua, petang jadi orang biasa. Tengah2 jaga exam sambil berangan tuh, mata pon melilau la keliling kelas. Tetiba terpandang papan notis kat belakang kelas. Background kain kaler purple, gambo miki n mini mouse. Maklum ler... budak lepas sekolah. Langsung teringat papan notis kat belakang kelas masa sekolah2 dulu. Ada column2 untuk setiap subjek. Yang paling best part Pendidikan Seni. Lukisan yang dapat bintang, atau markah tinggi, akan ditampal kat situ. Aku nyer lukisan? Haram... tak pernah kena tampal. Langsung tak berseni ar tangan aku nih. Sekolah sekarang masih cenggitu tak? Tah pape yang aku pikir ni tah.

Semalam jugak, parent housemate ku telah kembali ke kampung nyer. Maka, malam tadi, aku berpeluang menonton 24 dengan aman. Tak juga aman, sebab kena berenti2 sebab kilat dan petir sabung menyabung. Almaklum lah, baca sotkabo arini pon dah cite pasal banjir. Kat sini takde la banjir, cuma pagi tadik nak masuk kete, kena la pijak air bertakung berlumpur sket. Cuma risau gak nak balik BP petang nih. Baca kat paper, ada jalan tutup on the way tuh. Tutup kepada kenderaan ringan. Agak2, AH tu ringan tak?

Berbalik kepada 24 tadik, setiap ari minggu nih, aku stay back tau. Bukan setakat tak dapat tengok spa Q, depan TV pon aku tak duduk, segan. So, petang2 tu aku bukak la DVD kat PC. Hahaha menyalahgunakan harta kerajaan. Abis, tulis blog ni tak salah guna? Erk...

So, malam tadik, abis dah aku tengok season 6 yang tengah tayang kat NTVtujuh ari Isnin tengah malam. Sape suh dia tukar waktu siaran. Aritu ari Jumaat kul 10.45pm, aku leh tengok lagi. Ni dah tengah malam buta, tak kose aku nak berjaga. Kesudahan cite nyer... uhuk uhuk Jack, you are my hero. Syian dia, kena pisah ngan Audrey. Bapak Audrey tu plak dah jadik ala2 cite Natasya la pulak. Dia bleh cakap gini,

“You are cursed, Jack. Everybody you touched, end up dead.”

Gitu la lebih kurang. Aku bukan geti beno nak menangkap dia cakap. Tapi lebih kurang gitu la. Tak ke sebijik cam si Tipah tu kan? Hihihi sape tiru sape ni ek?

Kesimpulannya, aku akan carik lagi DVD season 3, 4 & 5 untuk kenang-kenangan. Paling best season 3 la kot, sebab aku mula jatuh chenta ngan Jack ni time season tuh. Huhuhu. Ada sesape nak pegi Batu Feringghi? Bleh kirim tak? Entah, kenapa aku tak beli terus je aritu ek? Heee nyesal pulak. Bile plak nak tengok cite Hindustan om shanti om tu ek? Ada Shah Rukh Khan tuh. Dengarnya dia ada 6 packs sekarang kikiki. Baru lah betul. Sebelum ni, dia kan ala2 tak kurus tak gemuk tapi tak tough la body dia. Apa ke hey aku belek body dia plak ek?

Portfolio aku dah penuh. Tak muat lagi. Ada beberapa task lagi takleh masuk. Camno? Adakah aku terlebih terampil? Atau aku sangat skillful? Yang pasti aku tengah nervous nak final amali next week. Kawan lain sumer dah lepas amali, tinggal aku sorang je terkulat2 tunggu giliran. Jangan ler hujan petang Selasa tu nanti. Ada kang aku buat keje dalam hujan tu nanti. Demi pengalaman, pakai kotor tidak mengapa. Ada kaitan tak?

Wednesday, 5 December 2007

Layan Jiwang

Ari ni jiwang karat sikit. Lagu Spring ni mengingatkan aku zaman2 diploma dulu. Time duk kolej Seroja 1 dan abang kat UTM. Terasa jiwangnya aku time tuh hukhukhuk. Memang lagu ni hits time tu pon. Jom layan.

Untuk rekod ( senang nak tukar2 lagu nanti ) :

Spring : 51881
Kaer : 48894
Gelfren : 54595
Ada Cinta : 55632
Fiq : 51458

Tuesday, 4 December 2007

Tak Puas Bercuti

Ke mana aku pergi? Sebagaimana yang telah aku war-warkan aritu, aku telah pergi ke Penang. Penat dan tak puas bercuti. Itu lah kesimpulannya. Sebelum aku cerita pasal cuti-cuti mesia tersebut, baik lah aku cerita sikit pasal emas.

Iyer... emas yang orang pakai kat tangan, leher, jari, telinga dan lain2 bahagian badan tu lah. Apa kena mengenanya ngan aku? Adakah aku mengikuti perkembangan sukan c di korat? Tidak. Adakah aku baru membeli seutas rantai berloket berlian? Juga tidak. Adakah aku mendulang emas? Errr hampir2.

Actually, minggu yang kecoh pasal emas di Mersing aritu, semua sudut di opis ni bercerita pasal emas tersebut. Hari Isnin lagi, aku dah terdengar sok sek emas sok sek dulang. Gitu lah lebih kurang. Mula2 tu aku buat dek je. Tak kuasa lak aku nak ambik tau. Apatah lagi, aku bukan lah penggemar barang kemas. Orang kasik pon aku berani selamba tolak. Camne aku tak tolak, dah kalau orang itu adalah abang. Of course la abang akan guna duit dia untuk membeli tu kan. Tapi, oleh sebab aku memegang prinsip, duitku duitku jua, duitmu duitku jua, aku rela tak ber’rantai’ emas daripada mendapat sad ending pada hujung buku cerita abang. Hehehe, ada ke orang takmo barang kemas ek? Hihihi, boleh lah dikatakan, aku lebih mata duitan daripada mata emas. Huhuhu. Apa dah aku melalut nih tah.

Hari Selasa tu, makin galak derang bercerita. Sikit sebanyak aku dah faham dah jalan ceritanya. Tapi, still, aku tak ambik pot. Tak kose! Hari Rabu tiba, kawan aku dah plan nak joint the mendulang session itu. Aku? Lagi tak kose. Baik aku tengok CSI hihihi. Tapi, bile esok tu, Yayu, Eita dah start cucuk, ditambah pulak ngan kawan yang pergi malam semalam tu bawak balik emas sebesar taik mata, aku pon dengan paksa rela mengoffer diri nak joint the session Khamis malam Jumaat tuh. Khamis malam Jumaat? Gilo ko opo?

Makanya petang tu, balik je keje, aku bagitau Kak Nisak yang aku nak pinjam kuali dia. Wakakakak lawak je, tak pernah umur pinjam kuali tu, bagitau dia. Salu bile nak masak, guna je lah, dia dah kasik permission e’awal. Alkisahnya, dia langsung tak tau menahu cite pasal emas tu. Blur je. Ketinggalan flight sungguh. Makanya, bile aku cite kat dia, dia pon excited nak ngikot. Hihihi demi pengalaman, pakaian kotor, tidak mengapa. Gitu lah lebih kurang harapan kami dengan lawatan sambil belajar tersebut.

Nak dijadikkan cerita, masa balik petang tu, kawan yang nak pegi sekali tu dah cakap, dia ngantuk. Semalam balik kul 1am. Tak berbaloi lak tu, dapat nye sebeso taik mata, pergi tu bawak anak2, abis duit makan kat luar je. Aku pon masa dah kul 8pm tu, dah mamai sket. Harap2 gak tak jadik gi. Makanya kul 8.30pm tu, member tefon bagitau tak jadik pegi. Maka, lebur lah harapan aku nak gi mendulang emas. Maka takde lah gambo pendulang emas di waktu malam dalam ini entry. Okeh? Nak tengok kalu, carik sotkabo arituh. Sekian terima kasih.

Demikianlah cerita mendulang yang tak jadik. Dalam pada itu, abang Epet yang bermastautin di Mersing pon tahu pasal tu selepas Eita beritahu. Lerrr rumah dia takde estero, tak dapat tv3, mana nak tau cite. Sotkabo pon tak beli. So, minggu lepas baru abang Epet berpeluang pegi mendulang. Boleh tahan la dapat 7 ketul beso taik mata sehari. At least ’ada’.

Ok, cite pasal Penang plak. Ari Isnin lepas, aku tefon abang Epet, nak mintak tolong dia jemput aku ke bus stand. Bas kul 5.30pm, tak sempat kalo aku nak datang umah dia letak kete. Kena lah dia datang sini. So, ari Selasa tu, lepas mandi, salin baju, aku pon gi punch. Tengah punch tu, abang Epet tefon, on the way nih. Suspen gak, kot2 on the way tu baru kuar dari rumah? Tak ke tak sempat tu nanti? So, aku pun park kete kat kuarters dan tunggu kat tepi bengkel. Alamak... 5.15pm baru abang Epet sampai. Dengan kain pelikat? Wahahaha dia baru balik mendulang. Pre-occupied sangat, sampai tak sedar dah kul 5pm. Dia ingat Sri Pantai ke ILP ni 5 minit je. So, aku pon terus tefon kaunter bas, bagitau aku lambat sket. 5 minit je dia kasik. Dalam kete, aku asik tengok jam je. Tak leh laju plak tu sebab tayar botak plus jalan licin lepas ujan. Fuh! Sampai bus stand tepat kul 5.30pm. 5 minit kemudian, bas pon jalan.

Hujan lebat sepanjang jalan. Lori balak pon banyak. Makanya, tak sempat lah aku berjalan2 kat BCB Plaza. Sampai Kluang, 7.15pm. Turun bas, gi toilet, beli ati ngan pedal goreng plus kopok basah. Tukar bas ke KL pulak. Bas tadik gi Muar-Melaka. Sejuknyer dalam bas. Sibbaik pakai stokin ngan bawak track top. On the way, abang suh turun kat hentian Nilai je, sebab abang kat umah Ngah. Bagus gak. Bas berenti sekejap kat hentian Tangkak. Lepas exit Elite, aku pon bagitau driver untuk drop aku kat hentian Nilai. Waktu tu baru kul 10.30pm. Abang dah tunggu kat situ. Dari situ, kami terus ke utara melalui KL dan kuar tol Duta. Perjalanan lancar. Kami berenti sekali je kat Gunung Semanggol. Dah dekat sangat ngan exit Jawi.

Sampai umah Yayu dalam kul 2.30am gitu. Laju nyerrr... pas mandi, terus tidooo.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Orang Johor di Penang. Ni masa sampai umah Yayu. Ada 4 bijik sederet camnih.

Esok paginya, tak terus gerak. Kul 11am gitu, kami gi Parit Buntar. Niat asal nak gi Tabung Haji. Tapi terlajak ke kedai2 baju pulak. Yayu ikot gak tu. Macam tak keje je gayanya. Sedar2 dah dekat kul 1pm. So, kami terus lunch kat P. 1.45pm, balik semula dan siap2 nak gerak ke pulau. Lalu jalan biasa je. Sampai hotel around 3.30pm. Lepas abang register, terus check in. Best nyer lepak2 cenggini. Tak yah pikir nak gi keje. Tapi aku bawak nota gak, minggu ni ada exam. Tapi, bawak je lah. Bacanya tidak.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Tol jambatan Penang

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Bilik kami. Dalam dia sumer cat kaler oren. Cantik.

Lepas Asar, kami keluar ke Komtar. Tak lah dekat, tapi tak jugak jauh. Sampai situ, terus cari pasar Chowrasta. Susah betul jalan one way nih. Memula park kat Komtar. Pastu pusing7 (sebut pusing 7 kali tau), akhirnya jumpa lah juga. Beli la sesikit jeruk. Tak bleh bebanyak, karang makan pon banyak, terus bungol otak aku. Dah lah nak exam nih. Pas beli2 tu, masuk Prangin Mall. Time tu dah Maghrib. Pusing8 carik kasut, tapi tak jumpa yang kenan. Aku rasa ada lebih 10 kedai kasut aku masuk. Last sekali dah kenan, takde saiz pulak. Selalu gitu. Nyampah!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Tengok penimbang tu. Percaya tak, lepas makan pasemboq, berat aku naik sekilo huhuhu

Kuar dari situ, kami gi cari Padang Kota. Pusing9, jumpa akhirnya. Saje nak try pasemboq kat situ. Tak pernah try kat memana pon. Balik tu kekenyangan macam ular. Jalan pon dah tak larat. So, lepas hirup udara laut sikit, kami pon balik. Tido duduk la cenggini.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Suka lah camni. Kalo buat kat rumah mesti best

Esok pagi, turun breakfast kat bawah. Aler... ingat abang ambik bilik sharing, rupanya single. So, aku sorang je lah yang makan. Abang makan conference punya breakfast. Ada perasmian pagi tu oleh, ketua menteri Penang. Pas sarap, aku pon naik atas untuk 24 marathon. Oh, lupa lak, balik dari Padang Kota malam tadik, kami sempat beli DVD 24 season 6 kat luar hotel. Yeay! Tapi bukak guna laptop, asik sangkut je. Sakit ati betul.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Jamban pon nak ambik gambo.

Tengahari, abang balik bawak kupon makan kawan dia yang tak jadik datang. Memang rezeki aku lah tu. So, kami pon turun lunch kat bawah. Tu pon dah lambat, dekat2 kul 3pm baru turun. Dah nak kemas pon. Tapi sempat la makan dengan kenyang.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Comel je gasing ni duk dalam frame

Dalam pada tu, time lunch tu, kami duduk ngan sorang mamat nih. Bile nampak aku je, dia terus cakap, macam kenal. Aku ngan blur2 nyer, pikir2, kat mana la kau kenal mamat nih. Nak kata sama U, dia grad UKM. Last2 dia tanya aku sekolah mana. Hah! Kat situ lah dia sekolah gak. Hahaha. Junior aku rupanya. Mana aku nak cam. Dulu dia kecik, kurus, pakai songkok dan aku dengar selalu dibuli. Sekarang, tengah buat PhD tu. Dasat mamat nih. Tak banyak yang dapat aku sembang ngan dia sebab aku kan low profile kat sekolah dulu. Tak kenal sangat junior2 nih. Takde kakak angkat, adik angkat. Tapi aku sedar la kewujudan dia.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Esok nak makan kat sana ek

Pas lunch, aku sambung marathon. Tu pon sakit ati je asik sangkut2. Petang tu, turun pantai, ronda2 je. Tengok orang naik para sailing, naik kuda, jet ski. Semua tu aku takkan naik, melainkan jet ski la aku rasa cam ok sket. Kalo suh aku terbang tu, bagi 1 juta baru aku pikir. Pikir tu tau, bukan naik lagi. Gayat wooo.

Malam, kami pergi dinner. Lambat tul nak makan. Minum je sampai terkencing2. Rasanya kul 10pm lebih baru makan. Alhamdulillah, kenyang sangat. Jumpa Farid, kawan UiTMCT. Pas abis makan (kami yang last sekali kuar untuk meja tu, dasar tekak gajah!) kami gi carik DVD lagi. Akhirnya beli 24 season 1 & 2 ngan Pirate of Carribean 3. Sonoknya! Tak sabar nak tengok. Sampai waktu nih, baru tengok 3 cd season 6. Bile nak abis da…

Balik bilik, takleh sambung marathon sebab abang lum siap power point untuk present esok petang. Pagi, aku malas nak turun sarapan. Abang pon tak singgah sarap. Tetiba kul 11am gitu, abang balik, bagitau dia dah abis present. Lerrr boleh lah balik cepat cenggitu. So, kul 12pm kami check out dan terus lunch. Sedap pulak lunch arini. Maybe sebab awal lagi dan tak perlu rushing.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Posing kat banner sebelum balik

Lepas lunch, abang gi solat Jumaat kat masjid berhampiran. Tak sedap pulak dah dengar khutbah, tapi tak pergi. Musafir, musafir jugak, kan? So, aku tunggu abang kat lobi sambil tengok 24 hehehe. Lepas tu kami pon meninggalkan batu Feringghi. Singgah isi minyak kat Petr*nas, aku solat kat situ. Pastu kami pergi carik Queen*bay Mall. Sesat lah jugak, sampai ke Bukit Jambul. Akhirnya jumpa jugak. Parking kat luar je RM1 sekali masuk. Masuk Jusc*, terus jumpa kasut dan terus beli. Pastu dah malas nak jalan lagi. Pusing2 lebih kurang, terus kuar.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pra pelancaran Pesta Boria Belia di Queensbay Mall.

Nak buat macamana, kuar time orang opis balik. Jammed teruk la jugak menghala ke jambatan. Fenin!!! Tapi kami tak lalu jambatan. Pegi dah naik jambatan, balik kite naik feri lah pulak. Hehehe. Lepas je jambatan tu, terus lega. Tapi kat jeti pon jammed juga. Cuma taklah sefening kat jambatan tuh. Lepas masuk parking lot jeti, sempat lah aku gi berkameh sat. Yeay! Aku dah naik feri. Jakun plak.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kelako je ayat dia. Jumpa ni tengah2 queue nak masuk jeti

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Sampai jeti, park dulu, tunggu feri. Sempat ler nak ke tandas ke, beli jeruk ker

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pastikan lorong anda!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Mana datang orang ramai2 nih? Muat ke feri tu? Ingat feri cam feri gi Langkawi ker

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Terus je, tau2 dah ada atas feri

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Bye bye pulau!

Sampai Butterworth, terus gi Sg Dua. Yeay! Tak sesat. Untuk makluman bagi yang belum pernah sampai ke restoran mee udang itu, baik aku kasik clear picture cemana nak pegi situ. Jika anda dari Butterworth aka highway Bukit Assam (ke apa assam tah, lupa lak), anda perlu terus sahaja. Jangan kuar exit Jalan Sg Dua tuh. Kalo dari arah selatan Plus, kuar exit Sg Dua dan belok kanan, manakala dari utara belok kiri. Memula akan jumpa restoran char kuey tiow telur dibasuh. Memang sedap CKT di sini, tapi boleh diabaikan sekiranya niat asal anda adalah nak makan mee udang. Dari situ, terussssssss je sampai jumpa jambatan yang diwar-warkan itu. Memang takde jumpa jambatan selain yang itu sebelum tuh. Jadi memang takkan confuse. Jaraknya dari exit tadik, dalam 5km kot, tapi memang kurang dari 10km. Lepas je jambatan tu, terus lepas minyak, tekan brek, ambik bearing sikit, dan belok di simpang bersudut 225 darjah tersebut dan restoran itu telah berada di hadapan anda. Sebelum jambatan tu pon ada restoran mee udang gak, tapi yang lepas jambatan nih yang ada plak JJCM okeh?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Semangkuk mee udang. Ingat kan terlebih2, rupanya ala2 tak cukup plak hihi

Kami makan udang kertas 7 ekor. Dengan mee kuah. Sedap nyam nyam sekali. Lebih sedap kalau makan tanpa fikir, berapa kena caj nanti. Hehehe. Tapi oleh kerana kami dah makan free je sepanjang kat Pulau tu, so tak kisahlah mamak pasemboq tu tekan ke atau makcik mee udang ni tekan. Kira boleh cover la tu. Lepas kenyang, kami pon balik umah Yayu.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Tengok tu, sedapnyaaa.

Sampai rumah Yayu around 10pm gitu, tah tak perasan sangat. Yayu tido, aku pon sambung marathon bisu 24. Sebab apa bisu? Sebab remote control DVD player tu takde betri. So takleh on audio dia. Tapi sound effect ada plak. Bleh tau lah, time tumbuk2, sound effect je lebih. Habis dah cd 1 & 2 season 6.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Terowong Ipoh

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Asbab jammed

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Penambah jammed

Esok pagi, lepas sarap, siap2 nak balik. Yayu nak gi Zoo Tepeng. Memula nak ikut jugak. Sekali masa kat hiway, jalan jammed pulak. Terus tak jadik. So, kami terus balik. Singgah solat kat Tapah. Beli jambu. Singgah makan kat R&R Sg Buluh. Makan sate samuri. Sambil tengok semi final, Chong Wei masuk final hongkong open. Dari situ, dah takde berenti dah. Sampai rumah kul 7.30pm. Hiyargh! Keletup keletup (bunyik otot). Lepas sehati berdansa, kuar makan kat soto warisan. Takler power mana soto dia. Ok, itu je ceritanya. Dah sakit bahu nak menaip lagi. Chow!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Budak kenit yang nak pegi zoo

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Balik lalu sini pulak

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Lalu sini juga