BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, 30 July 2016

Muzium Noritake


Ini tahap lempar cakera punya throwback. Ni belum aku post entry review final gegar vaganza ni. Kalau yang itu mahu terkeluar dari padang punya lempar. Tahukah anda yang aku ada draft entry review ajl30 juga? Ok, itu aku tak boleh janji ia akan terrealisasi. Walau pun boleh je aku tengok balik video dia untuk tulis entry pasal tu, tapi macam dah basi sangat2 dah. Baik tak payah kot. Tapi sayang... akim & the majistret tu yang memang huhuhu. Haih...

Yang ini pulak pasal lawatan sambil belajar yang berlaku masa cuti golden week yang lalu. Bila tu? Awal bulan 5, yang wallet hilang tu. Haaa ni kira sambungan cerita kami pergi muzium toyota tu.

Okeh, oleh kerana masa kat muzium toyota tu kami dah beli tiket yang combine sekali dengan tiket muzium noritake, maka besok tu kami terus pergi ke muzium noritake ni. Eh muzium ke? Dia macam galeri kot. Tapi boleh la jugak nak panggil muzium pun sebab ada je cerita sejarah2 sumer tu kat situ.

Muzium ni terletak lebih kurang sebelah jugak la dengan muzium toyota. Kira masa zaman toyota tu mula2 bukak, area tu macam indutrial area la kot. So, ko buat kain buat kereta, aku buat tembikar, gitew. Rupa bentuk bangunan pun dah dekat sama, batu bata merah. Dan oleh kerana parking kat noritake tu kena bayar kalau tak beli pape dan parking kat toyota pulak free, maka kami selamba je parking kat muzium toyota tu dan menapak ke noritake. Jauh tak jauh sangat la. Dalam 10 minit gitu. Alah, kira sweet moment ar jugak berjalan seiringan lari2 lintas jalan gitu kan hehehe.

Sampai2 je kat situ, posing2 dulu kat tepi bangunan noritake tu.


Lebih kurang ngan muzium toyota juga.







Suka beno pose cicak ni.





Pastu kami pun masuk ke dalam muzium tu. Tapi yang foul nya ialah, jeng jeng jeng...

















Takleh tangkap gambar kat dalam tu kuikuikui. So, segala apa yang kulihat hanya terakam indah di dalam kotak memori aku dan dia. Gitew...

Tapi apa yang boleh aku cerita kan ialah, muzium tu ada 3 tingkat. Tingkat bawah tu dia tunjukkan step by step pembuatan tembikar. Ada la demo segala bagai. Untuk kanak2 pun ada bengkel melukis atas tembikar tu. Tu kena booking la kot. Dia ada buat sesi bengkel tu secara berkumpulan. Kira boleh la datang bawak rombongan sekolah ar. Ada aku nampak derang tengah packing2 nak pos hasil kerja bebudak tu kot.

Dalam banyak2 proses pembuatan tu aku paling impress bab painting dia la. Kalau macam pinggan2 biasa tu derang guna teknik decoupage, tapi ada jugak yang eksklusif punya derang lukis tangan. Halus giler kot kerja seni tu. Pastu aku terkagum lah jugak macamana derang menghasilkan gold and silver lining pada pinggan tu. Cecair emas tu asalnya warna coklat gelap tau. Bila dah dibakar baru dia bertukar jadi warna emas. Dan santek hehe. Pastu awal2 dulu derang sebenarnya bukan lah buat pinggan mangkuk cawan segala bagai ni. Derang bermula dengan pasu2, patung2, jenis2 decoration cenggitu lah. Pastu bila datang produk2 tembikar ni dari hengland, baru lah derang buat tableware ni. Kira mula2 tu ada demand dari industry perhotelan ke gitu lah kot, aku pun dah lupa cemana ceritanya. Hah, buat lagi entry lambat2. Semua benda pun dah lupa.

Pastu tingkat dua adalah galeri koleksi design2 tableware yang pernah dihasilkan oleh mereka. Time ni lah aku rasa berkobar2 nak mengumpul lagi banyak noritake ni. Macam best kot bila tengok design yang kita ada tu, dikeluarkan pada tahun sekian2.

Dan tingkat tiga pulak mempamerkan koleksi tembikar dari zaman tok kadok lagi. Kira koleksi pasu2 semua tu lah. Yang ni aku tak berapa teruja sangat. Yang tingkat dua tu yang aku rasa terbest sekali. Pastu kalau tau la, derang taruk nama design semua dengan nama oramputih. Kira ada pengaruh hengland la di situ. Hampshire, buckingham, jenis2 cenggitu lah. Tak tau lah apa motif derang pada asalnya. Lantak lah depa.

Dah habis melawat muzium, muzium pun dah keluar lagu sayonara. Maknanya dah pukul 5 la kan. Tapi kami sempat lagi masuk kedai dia. Kedai tutup pukul 6. Sebenarnya aku dah ajak encik suami cecepat ambik kete sebab muzium toyota pun tutup pukul 5 jugak. Ada kang pintu pagar dia dah tutup, kete kami tertinggal pulak di situ. Tapi encik suami dengan kompidennya cakap kat dalam muzium toyota tu ada cafe yang bukak sampai 11 malam. Haaa ko ader? Maka aku pun akur je lah dan masuk cuci mata kat kedai noritake tu. Alah, dah biasa masuk kan. Dah sudah tu, sempat lagi kami solat asar kat taman dia. Nampak tak betapa berlenggang kangkung nya kami di situ? Dah sudah tu baru lah kami menapak balik ke toyota.

Kat sebelah muzium tu ada welcome center (jepun guna spelling amerika) ni baru bukak. Ada la cerita sikit pasal produk noritake selain pinggan mangkuk ni. Actually derang banyak juga buat produk elektronik berasaskan seramik.

Muzium ni derang namakan craft center.



Selalu datang sini terus masuk kedai belakang tu je.

Hint.





Kan golden week tu ada hari kanak2 kan. So kibaran ikan koi ni sempena hari kanak2 tu lah. Ada event kat sini pada hari tersebut. Cantik, kan warenawareni?

Actually tiang tu ialah chimney yang asal masa kilang noritake ni masih beroperasi. Ada 6 batang semuanya. Katanya sebelum wujud tv tower kat sakae tu, chimney ni antara benda tertinggi ar kat nagoya ni. Ek? Tak tinggi pun,kan?






Sampai2 je kat muzium toyota, dah sunyi sepi dah. Kete kami je yang tinggal. Pak guard pun tengah buat round check. Itu pun sempat lagi kami tangkap gambar lagi kat situ. Sampai kena tegur ngan pak guard tu kihkihkih.

Sempat lagi tu. Bergambar di depan pejabat head quarters toyota dulu2.

Ni kat toyota. Ada pak guard tu kat belah kanan dok perati je sebelum kena tegur hihi. 





Demikian lah kami mengakhiri lawatan sambil belajar ke noritake. Lepas tu kami cecepat pergi ke satu lagi lokasi sebab dah nak malam. Ke mana? Nantikan entry seterusnya yang tak tau lagi bila.

Sekian.

Friday, 22 July 2016

Sambutan Aidilfitri Syawal 1437H


Eh, tak beraya ke aku tahun ni? Saper cakap? Raya tetap raya ok. Cuma tak banyak share gambar je, tu yang kelihatan kurang meriah di laman sosial. Hakikatnya banyak open house yang sempat aku kunjungi pada hari raya ini. Dari raya pertama sampai raya ke-5 penuh dengan open house. Pastu bersambung pulak lagi raya ke-9 dan 10. Tapi tak boleh la nak samakan dengan mesia kan... Tak cukup open house, baraan pun ada. Memang tak berasap la dapur sebulan raya. 

Persiapan hari raya juga tak jauh berbeza dengan tahun2 yang lalu. Baju raya aku dah siap dari tahun lepas lagi. Baju raya encik suami aku jahit awal2 bulan puasa tu ari. Berjaya lah juga aku menjahit baju raya suami sepanjang berada di jepun ni. Tahun depan anto kedai yahyakailo sudeh...

Kuih raya aku buat pada minggu terakhir puasa. Mula2 buat tepung pedas. Senang sikit kali ni sebab dah ada mesin mee tu. 2 jam dah siap sekilo tepung. Kali ni tak buat kuih tiram/selayang sebab macam takde selera pulak kat kuih tu tahun ni. Pastu weekend terakhir tu aku buat kuih goyang dan kek buah kukus. 

Memula je kuih goyang ni keluar warna pink2 camni. Bila sejuk rupanya belum masak. Terpaksa lah kasi ireng sikit nak bagi rangup. Buat setengah kampit je. Seminggu raya dah habis. Senang je. Resepinya 250gm tepung 3/4 cawan gula, sebiji telur, pastu bancuh dengan santan main agak2 je. Satu tin 400ml tu dekat nak habis jugak. Aku taruk kapur sikit nak bagi rangup. Tahun lepas acuan tu melekat sampai ke sudah. Kali ni biji ke-6 dia dah tanggal sendiri.

Kuih raya fevret!

Ada cerita jugak buat kek kukus ni. Memula aku dah tuang adunan ke dalam loyang segiempat 8x8. Dah siap balut dengan aluminium foil bagai, tetiba nak masukkan dalam periuk, tettt! Tak muat! Kehkehkeh. Kelam kabut la aku pindahkan ke dalam loyang kecik ni. Pastu ada lebih lagi adunan tu, aku humban je dalam mould tart. Pun still tak muat periuk kukus tu. Maka ku tindan2 kan je mould tu. 

Hasil kek tart kukus yang sompek2 kena tindan. Yang penting sedap kekeke.

Terlebih pedas pulak kali ni. Lada baru.

Program memasak lauk raya kali ni aku lakukan sensorang. Encik suami tengah bizi giler time tu. Selalu beliau tolong potong2 sayur dan buat nasi impit. Dan tolong basuh pinggan. Tapi tahun ini, semua sendirian berhad. Pukul 10 malam dah siap masak, tapi rumah belum kemas. Last2 tido pukul 1 lebih jugak. Encik suami pulak balik lepas subuh.

Menu yang sama dengan tahun lepas. Ayam masak kicap. Masak 2 ekor je. Sebelum buka dah goreng ayam. 

Rendang daging 1.5kg jer. Semua aku masak sikit2.

Time berbuka sempat la makan rendang ni. 

Sambal kacang 2 genggam. Kacang dah blend kelmarin lagi.

Keramput pun 2 ekor. 
Last sekali masak lodeh. Sayur2 masuk besok pagi.


Nasi impit aku yang kecik besar. Beza betul dengan hasil kerja encik suami yang seragam.


Pagi raya, aku bangun pukul 6.30. Panaskan lauk pauk dan potong nasi impit. Pastu bersiap2 nak pergi port messe untuk solat raya. Kali ni takde sesi fotografi di atas bumbung sebab tripod tertinggal dalam kereta yang parking jauh. Malas nak pergi ambik.


Kuih raya. MIL kirim kerepek pisang ngan kerepek ubi berempah.

Baju raya yang dijahit lepas raya tahun lepas. Mujur lah time tu tetiba rajin jahit jubah sampai 5 pasang kot.








Kami pergi ke port messe dengan amzar dan ajak. Kami yang jemput derang kat rumah. Sampai sana, terus masuk dalam dewan. Dewan lain dari tahun lepas. Sempit sikit. 

Selfie selfie foto foto sendiri...


Thank you to mode beautyface on samsung s4 hehe.



Ruang solat wanita.

Photo credit to amzar.

Cantik pulak kolar baju melayu encik suami tu hihi. Baju last year macam longgar sikit kolar nya. Yang ni elok terletak kat leher.

Selepas solat, derang bagi gula2 dan mainan kepada bebudak.

Segini je yang ada. Ramai yang ada kelas pagi ni.


Dari port messe, mereka semua terus ke rumah kami. Kami tak sampai lagi, derang dah tunggu depan pintu huhuhu. Ye lah, pergi tadi dah lalu hiway, balik kena lah jalan lain kan... tu yang lalu jalan biasa dan lambat tu.

Wefie sebelum pergi jamuan raya di kaikan meikoudai belah malam.

Banyakkk makanan.




Sate amzar.

Hati lembu.



Pulut kuning.

Ketupat lemang.


Aneka rendang.

Rendang ayam.

Nasi tomato dan ayam masak merah (baya).

Rendang ayam.


Lagi rendang.

Pulut kuning.

Lagi2 rendang.

Serunding.

Makan sampai kembung.

Anggun si dara jelita berselendang dan kebaya...

Sepadan dengan pemuda tampan dan segak orangnya...

Wanita2 Nagoya.


Keluarga Nagoya.




Lelaki2 Nagoya.

Curi masa bergambar berdua.



Baju raya kedua.

Baju raya ke-10.

Itu je cerita raya tahun ni. Satu entry je merangkumi semua. Jimat.