BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 16 December 2015

Review Geli2 Gegar Vaganza 2015 Minggu Kelapan

Updated: review minggu ketujuh ada dibawah.

Skip seminggu boleh? Nanti kalau dah tulis review minggu ke 7 aku tukar tarikh bagi ikut sequence balik ek.

Untuk pertama kalinya aku nak komen persembahan pembukaan hehe. Bukan komen apa la. Cuma nak cakap aku suka lagu akulah kekasihmu axl's tu. Dulu masa awal2 aku dengar carta sinar, lagu tu duduk kat nombor 1 lama giler kot. Last year elly tu pernah jadi penyanyi jemputan masa semi final muzik2 rasanya tapi dia nyanyi lagu lain. Tapi dia nyanyi jenis macam poyo gitu kan? Mesti dia tau lagu tu best dan ramai orang suka kot. Lagu akulah kekasihmu ni unik liriknya. Dia membahasakan diri dia sebagai kekasihmu ini sementara boipren baru pompuan tu kekasihmu itu. Pastu ada sekali tu, tetiba diri sendiri pun dia rujuk sebagai ia. Ok dah.

Macam berselang seli pulak, minggu lepas tak dapat, minggu ni dapat tengok live pulak. Kalau tengok live dapatlah aku tido awal. Kalau tak, nak menunggu kepalabergetaq update, delay sejam lah jugak. Minggu ke berapa tah aku sampai tertido tak sempat tengok sampai habis. Tengah2 ada lagu ada lagi tu aku boleh tertido. Sabo je lah.

Farahdhiya - Kau Kunci Cintaku Dalam Hatimu

Alaaa... tak baik lagi sakit tekak dia. Tak dapat ar dia tarik. Dengar pun agak bosan di situ. Dah la lagu fevret aku ni. Erk. Kan aku pernah cakap, aku perasan suara aku sama macam suara ramlahram wakakakak. Tone je lah, bukan range dia.

Acong - Biasan

Ini rupanya lagu yang dia dapat selepas mendapat imuniti pamoga. Dengar lagu ni je, mesti aku ingat teka teki antara ella ramlahram dan to'ki, siapa yang bersalah? Ramlahram tanya, siapa yang bersalah... retaknya cinta kita. Pastu ella jawab, bukan salah aku... retak semua ini. Tetiba to'ki jawab, aku yang bersalah... janji takku endah hehehe. Pernah dengar tak teka2 teki ni? Lagu biasan ni lah lagu to'ki tu.

Persembahan acong ni memang betul2 balas dendam ar. Memang power. Kira tak sia2 lah imuniti pamoga tu dapat kat dia.

Ezad - Tiada Lagi Kidungmu

Mesti takde orang yang perasan yang aku tak tulis pasal ezad, kan? Aku pun baru perasan bila tengok ulangan ni ha. Tetiba masa ezad tengah nyanyi tu baru aku, eh kenapa aku macam tak pernah tulis pasal lagu ni eh? Rupanya memang termiss pun hihi. Kata sokong ezad sangat! Maafkan kekhilafan ku huhuhu.

Persembahan ezad seperti biasa power meletop kebabom. Ok bias. Eh tapi tokram pun kata sangat bagus ok. Maknanya penilaian aku agak bertaraf pro di situ. Pui! 

Haiza - Flora Cinta

Semakin lama semakin boring persembahan haiza. Semakin banyak mencuba sampai dah tak rasa wow lagi dah. Entah ek? Mungkin kah benda2 macam tu hanya perlu sekali sekala jek? Macam ezad kan, pernah sekali je buat penari2 bagai kan, terus nampak grand. Kalau selalu sangat jadi kureng la pulak.

Lagu ni pulak aku kurang minat sejak dulu lagi. Kalau tak salah lagu ni masa aku form 5. Terbayang2 study room form 5 bila dengar lagu ni sebab masa tu aku ada sebuah radio yang aku pasang time study memalam. Tah, pernah la kot dengar lagu ni masa tu.

Azian Mazwan Sapuwan - Sedalam Mana Cintamu

Baruuu je rasanya aku dengar lagu ni kat youtube. Dalam bulan ni jugak la. Saje je aritu cari lagu2 lama wat stok dalam kete. Kalau nak tau, aku cukup pantang dengar radio jepun ni ha. Tak tau la kenapa. Padahal ada je stesen untuk lagu2 oramputih, tapi tetap lah telinga ni takleh terima. Makanya, kena lah ada stok lagu2 melayu dalam kete tu.

Zaman safura ni zaman aku degree, rumah aku kat rumah kedai jalan zirkon seksyen 7. Dengar lagu ni je, mesti terbayang2 (lagi) suasana dalam bilik aku tu. Roomate aku masa tu ada sorang ni rambut dia panjang sampai ke lantai.. Tak pernah potong sejak lahir katanya. Penat aku tengok dia sikat rambut haha.

Persembahan kakyan agak ok kali ni. Cuma agak berusaha ar.

Nassier Wahab - Biar Putih Tulang

Tak nak ulas boleh tak? Sama je persembahan dia dari hari pertama.

Siti Nordiana - Mengapa

Power giler!!! Susah kot nak bawak lagu ni. Melodi dia berubah2, lirik dia boleh tunggang terbalik kalau tak fokus. Tapi nana berjaya melakukannya dengan selamba je. The best!

Lagu ni pernah masuk semi final muzik2 tahun 1995. Agak kontroversi jugak la masa tu sebab orang ingat lagu ni lagu indonesia padahal ni lagu ly baiduri. Tapi bukan nicky astria yang nyanyi masa tu. Tak jumpa lak info siapa yang ganti. 1995 aishah kot menang muzik2. Ingat sebab aku tengok kat rumah kak uni masa cuti sekolah hujung tahun form 4 masuk form 5.

Finally, kakyan tersingkir pada minggu terakhir sebelum final. Selamat kembali bertugas kakyan!

Sunday, 13 December 2015

Review Geli2 Gegar Vaganza Minggu Ketujuh


Antara konsert yang lagu2nya paling tak best bagi aku. Eh, bukan aku suka dangdut ke? Tapi lagu dangdut ni semua tak best. Dangdut indo kan...

Ezad - Nakal

Sekali dengar intro dah macam intro sheeda masa lagu angkat kaki hihi. Bezanya sheeda panas dingin, ezad panas panas. Lagu ni pun aku agak kureng. Sebab pernah sekali aku tengok performance gigi nyanyi lagu ni dalam satu acara anugerah... tak ingat anugerah apa. Tapi sejak tu aku macam, kenapa dia nyanyi sampai macam tu? Gitu. Tapi persembahan ezad ok je, cuma lagu je aku tak suka. Suka plak tengok dia gelek kat tengah2 tu hihi.

Azian Mazwan Sapuwan - Ini Rindu

Lenggok dangdut takde ar kakyan. Lagu ni sangat lama. Zaman kecik2 dulu. Dengar lagu ni aku teringat jiran sebelah rumah kami. Zaman tu aku selalu tumpang tengok tv kat rumah jiran tu. Mungkin lah pernah dengar/tengok lagu ni kat rumah derang. Pastu dalam af bila tah, sape tah pernah nyanyi lagu ni. Alaaa pompuan yang masuk group ruffedge tu. Lupe plak. Baru2 ni dia ada kuar lagu baru.


Nassier Wahab - Kamelia 2

Amat malang sekali sebab hazama pernah nyanyi lagu ni entah bila tak ingat. Nasib ar, asal hazama nyanyi je aku tak suka. Kejam betul. Tapi lagu ni sedap sebenarnya. Cuma bila nassier wahab yang nyanyi, terus jadi balada. Bukan aku tak suka lagu balada, tapi kalau dah tiap2 minggu lagu balada, bosan kot. Tapi tak dinafikan la... vokal beliau konsisten, takde terkucil.

Haiza - Kopi Dangdut

Bagus! Best ar jugak persembahan haiza minggu ni. Kombinasi rock dan dangdut dalam satu lagu.

Acong - Hilang Naluri

Teringat masa mula2 dengar lagu ni dulu, pelik je dengar. Lagu maki hahaha. Straight je dia pergi matikan awek tu. Pegi mampos ar kau! Tak cukup mati, disuruh masuk dalam dasar laut lagi pulak. Betul2 kecewa nampaknya hihi.

Ekspresi acong sangat bagus dalam lagi ni. Cuma dari sudut nyanyian la kot tak berapa sampai katanya. Tapi aku suka je. Kedengaran elok je aku dengar.

Siti Nordiana - Secangkir Madu Merah

Seram pulak aku bila nana dapat lagu ni, takut tetiba sheeda masuk featuring ke hape ke kan. Sibbaik takde. Eh, kenapa selama ni aku rasa lagu ni macam amelina duet ngan sheeda ek? Tapi kenapa tetiba sekarang cuma amelina? Tah apa yang aku ingat tah. Lagu ni mengingatkan aku pada suasana di dalam bas kilang vs, kilang pertama yang aku bekerja lepas abis spm dulu. Masa tu dangdut amelina tengah meletup2 dan lagu ni pun selalu kedengaran dalam bas tu.

Sopan je nana punya dangdut. Intro tu dah macam lagu hindustan dah. Gaya jari jemari pun macam tarian india. Cuma nyanyian macam dangdut indo kot.

Farahdhiya - Enter Sandman

Sejujurnya aku tak begitu into lagu2 oramputih cenggini. Nirvana ke metallica ke hape aku tak tau. Masa sekolah asrama la baru aku tau pasal rock metal ke entah apa aku pun tak tau lah. Itu pun setakat tau nama je la, lagu satu hapah aku tak tau. Tau lah satu lagu, the man who sold the world kot, pernah la kitorang nyanyi dengan petikan gitar masa hari guru. Itu pun aku main ikut je, tak tau nak nyanyi. Apa motip tah nyanyi lagu tu time hari guru. Kompius aku. Pastu masa form 4 juga sorang mamat ni satu group mentor mentee ngan aku yang pindah sekolah biasa dan aku dicadangkan membeli kaset rancid sebagai hadiah perpisahan dari kumpulan kami. Aku ada lah no idea. Ikutkan je lah. Motip aku yang kena pergi beli kat kedai kaset? Huh.

Jadi nak kata kat sini yang aku sepatah haram tak paham lagu enter sandman ni. Pernah la dengar. Aku kan layan lagu oramputih ala2 goodbye, 25 minutes dan yang sewaktu dengannya je. Jenis lagu yang kuar dalam pilihan bersama kekdahnya.

Maka, apa yang farahdhiya ni nyanyi aku pun tak tau apa. Bunyi muzik yang kuat tu berjaya la menyembunyikan suara dia yang sakit tu. Tapi cemana boleh duduk carta nombor 1, tu aku tak tau cemana. Whatever.

Okeh, settle hutang review minggu ke-7. Tinggal final je. Entah bila nak tulis tu? Tunggu je lah. Cuma nak bagitau yang final aritu aku tengok live kat henfon. Sebab kalau bukak kat laptop asik kuar iklan tak abis2.




Friday, 4 December 2015

Review Geli2 Gegar Vaganza 2015 Minggu Keenam

Dah hujung2 ni makin teruk prestasi review geli2 aku ni. Janji ada je ni. Tak sempat dah nak buat research ke haper. Apa yang terlintas je aku tulis ni ha. Ni pun dah terakru seminggu. Minggu keenam ni aku dapat tengok secara live. Tah, sekejap boleh sekejap tak boleh channel tu. Minggu ketujuh tak boleh semula. Aritu dia cakap channel tu akan off bila lebih 2k pengunjung. Masa live tu tak sampai pun 2k, ratus2 je. Tetiba dah takde terus. Hari2 lain pun kekadang boleh kekadang tak. Eh, lantak dia lah. Takde sponsor barangkali. Ko pulak madang nak free je kan. Tak dapat dek!

Haiza - Patahnya Sayap Malam

Lagu ni antara lagu yang paling selalu kedengaran di radio sinar dulu2. Sekarang tak tau lah kan. Dah 2 tahun aku tak dapat dengar sinar. Tapi lagu ni memang kuakui sedap. Kalau tak salah lagu ni keluar masa aku darjah 6 sebab bila dengar je lagu ni pada bila2 masa, aku mesti terbayangkan kelas aku masa darjah 6 merah. Ala... kan masa sekolah2 dulu kan kite suka buat buku lirik lagu kan. Aku rasa ada la lirik lagu ni dalam buku lirik aku kot.

Persembahan haiza kali ni aku rasa agak kureng sikit. Entah kenapa makin lama aku makin tak suka plak suara haiza. Ko dah kenapa? Rasa biasa2 je suara dia. Pastu bunyi tarik nafas dia kuat sangat masa nyanyi lagu ni. Macam kepenatan gitu.

Acong - Benci Tapi Rindu

Ada 2 lagu malam tu yang pernah dinyanyikan oleh mila masa af dulu. Lagu ni ngan lagu nana. Untuk lagu ni aku rasa acong nyanyi lagi sedap. Lagi pun dia nyanyi versi saleem so agak fresh ar. Tak boleh tahan tang tapi tapi tapi tapi aku rindu tu hikhik. So basically, ok2 jer performance heols malam tu. Kalau tak mendapat kecaman dari aku tu maknanya ok lah hehe.

Azian Mazwan Sapuwan - Layu Sebelum Berkembang

Bila dengar kakyan nyanyi, terus aku rasa macam tak pernah dengar lagu ni. Maksudnya dia berjaya lah nyanyi cara dia sendiri ek? Tapi sebenarnya aku pernah je dengar. Satu yang aku perasan, kakyan ni ada style menyebut perkataan yang ada huruf A yang aku tak berapa gemor. Macam besar sangat suara dia jadinya bila sebut tu. Dari segi nyanyian aku rasa ok, tapi lagu ni yang tak ok huhuhu.

Nassier Wahab - I'll Be There

Please lah! Aku macam dah tak sanggup nak dengar dia ni nyanyi. Bosan seh... Dia ni pun ada satu style sebutan tapi bukan jadi tak sedap ke hape, tapi style tu yang menjadikan semua lagu yang dia nyanyi jadi lagu balada. Ni kalau ikut pada komen awirafael tahun lepas, suara dia ni dah tak relevan ar dengan zaman sekarang.

Farahdhiya - Di Manakan Ku Cari Ganti

Setiap kali farahdhiya nak nyanyi, aku yang neves sebab aku rasa lagu yang dia dapat/pilih selalunya lari dari genre dia. Boleh ke dia bawak lagu2 camni? Tapi sebenarnya aku tak perlu risau pun sebab dia memang boleh nyanyi pun. Dan bila dia nyanyi lagu lelaki, macam lagi sedap daripada lagu pompuan.

Nizam Laksamana - Rindu Serindu-rindunya

Nak tak nak memang terpaksa diakui bahawa nyanyian beliau agak ke laut untuk lagu sudu ni. Awal2 lagi dah kedengaran pelik. Aku ingat persembahan adik along masa final gv tahun lepas dah cukup hauk dah. Rupanya ni lagi teruk. Lagu ni banyak lengguk sebab lagu meleweh, kan. So bila salah lengguk dia tu, terus jadi sumbang. Rasanya dia pun dah tau yang dia akan tersingkir malam tu. Terima je lah uols.

Siti Nordiana - Ku Takkan Bersuara

Paling risau nana akan terkucil part 'ku PINta darimu' macam mila pernah terkucil dulu. Tapi knowing nana yang memang terer bab teknik nyanyian, takkan lah boleh terkucil pulak kan... Eh, tapi suara itik tu bila2 pun boleh menyerang ok. Overall seperti biasa, nana masih maintain setakat ni. Nombor 1-2-3 dalam tangan punye lah.

Ezad - Melankolia

Bestnyer!!!!!! Walau pun kecewa tak dapat dengar part terpekik terlolong tu kan, tapi aku puas hati dengan performance ezad yang agak berusaha kali ni. Tak dapat aku bayangkan cemana orang nyanyi sampai tekak berdarah. Aku nampak gambar anak tekak macam dalam iklan strepsil tu jek. Belah mana yang berdarah tu tak tau lah aku.

Eh, tapi sebelum2 ni aku ingat lagu ni lagu roy tau.

Boleh tak kalau takde closing? Boleh tak boleh lah. Itu je.

Sekian.

Masa Untuk Shopping!





Diam tak diam, sekarang ni dah masuk bulan cinta hehe. Rasa macam baru je lagi aku masak pulut kuning bentuk nombor 10, rupanya hampir setahun dah berlalu. Dah 2 kali kami sambut anniversary tanpa cuti. Bosan tol ar jepon ni tau. Kalau tengok kat shopping complex kemain lagi deko2 bagai nak rak, gaya macam nak celebrate krismas. Tapi hakikatnya, tak cuti pun pada hari krismas tu. Tapi memang kat sini takde cuti keagamaan pun. 


TAPI, itu tak bermakna hujung tahun dan awal tahun kat sini tak happening. Malah new year tu dah macam hari raya bagi derang. Time tu lah derang akan cuti panjang dan shopping mopping tak hengat! Krismas tak krismas, yang penting, sale tetap sale! 

Kalau kat UK ada boxing day on 26th of December, kat Jepun ni pulak derang ada fukubukuro semasa new year, yeay! Fukubukuro atau lucky bag ni mengandungi pelbagai item dalam satu beg yang harganya jauh lebih rendah dari harga asalnya. Sesetengah kedai akan display apa yang ada kat dalam beg tu, tapi sesetengahnya pulak tidak. Tapi kalau pakaian biasanya dia akan nyatakan saiz, so takde lah rugi ke hape. 

Okeh, kalau kat mesia pulak biasanya sekarang ni sedang berlangsung YES - year end sale, kan? Bukan shopping complex jer ada YES ni, di alam maya ni pun ada sale online tau. Antara yang mengadakan sale online ni ialah zalora. Ini lah masanya nak merasa pakai baju rekaan artis atau designer terkenal dengan harga lebih murah kan. 

Well, acara membeli-belah yang terbesar di negara ini yang dinamakan sebagai Online Revolution Malaysia – Black Friday versi zalora, bakal menjelma tidak lama lagi. Sekarang ni kira dah masuk mood untuk membeli-belah sempena holiday la. Ini kerana mengikut kata kebanyakan online retailers, hampir 70% pembeli online sudah bersedia untuk mendapatkan promosi sempena Hari Raya. Persiapan awal katanya.

So hari ni aku nak share sikit tips shopping sales online. Baca jangan tak baca! 

  • Scan for deals – anda harus tahu laman sesawang atau butik fesyen online yang manakah mempunyai tawaran terbaik. Buat senarai anda sendiri untuk memudahkan pembelian anda, dengan ini anda tidak perlu membazir masa untuk mencari website online shopping yang terbaik di internet. Sebaliknya, ikut sahaja senarai butik online kegemaran yang anda sudah anda. 
  • Jangan bazirkan baucar online anda – apabila ianya tentang kod baucar online, gunakan! Pilih apa sahaja barang yang anda mahukan dan pergi ke halaman membeli dan pastikan ruang promosi itu tidak dibiarkan kosong. 
  • Sentiasa lihat calendar – ini adalah antara trick membeli-belah online yang telah saya pelajari sejak beberapa tahun yang lalu. Kebanyakan butik online Malaysia akan mengadakan jualan murah pada awal dan penghujung bulan sekitar tarikh 26-28. Oleh itu plan your shopping accordingly dan dengan hemah.
  • Rajinkan diri anda untuk membuat perbandingan – sentiasa fikir di luar kotak dan kadang-kala anda harus stray away daripada online retailer yang anda sudah terbiasa kerana ada masanya dua laman sesawang yang berbeza mungkin menawarkan kasut yang sama tetapi dengan harga yan berbeza! 

Haaa sape lagi ada tips shopping yang berguna untuk online sale? Meh share kat ruangan komen.