BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 29 August 2012

Aidilfitri 1433H - Biru DiRaja / Royal Blue / Electric Blue Katanya

Besar tak, besar tak? Demi nak meng'extra large'kan gambar, ku sanggup mengubah template ku ini sekaligus menukar header juga. Tapi tangan gigil edit gambar. Lantak ler... saper nak bagi markah pun kan? Sebenarnya aku yang tak puas tengok gambar kekecik. Peduli haper dengan korang.
Okeh, dah habis drama, kiter balik semula ke cerita hari raya. Hari jumaat tu ingat, dah tamat hari raya aku tahun ni. Tapi ni ditarik balik lah. Boleh sambung raya.
Baik lah, seperti biasa, aku akan mulakan dari hari aku mula bercuti. Jumaat. Ikut kan aku ada kelas lagi hari jumaat, tapi bayang orang yang nak belajar tu pun dah kabur2 sejak hari rabu lagi (ramai dah beli tiket balik kampung hari rabu, khamis), maka aku terus cuti. Boleh, ada budak ni kata dah beli tiket. Bila aku tanya, nak balik mana? JB. Woi! Bukan tiket bas jb dibeli dan2 tu ker? Bukan dia ada setiap sejam ker? Ada tu pulak, budak peserai, nak cuti hari khamis, cakap nak balik kampung nenek dia kat kedah. Sekali bila telefon mak dia, mak dia kata tak payah balik hari khamis, hari jumaat pun takper hua hua hua. Kantoi di situ.

Maka, hari khamis tu aku tak masak dah. Balik keje terus ke bazaar panjang. Terjumpa lak dengan akak smiling face. Dia kata sebulan dia cuti berniaga. Patut lah tak nampak kat mana2 bazaar. Malam tu terawih di paritjambul. 

Hari jumaat, encik suami masih keje, tapi katanya diberi cuti half day. Pagi tu aku kemas rumah, cuci toilet dan kemas beg. Pastu bagitau kat encik suami, kalau siap cepat ni, kiter balik kampung petang ni lah. Kalau balik malam, besok kena keluar lagi. Malas dah aku nak keluar sebab besoknya dah nak raya. Kalau balik petang, boleh solat terawih kat kota, pastu terus soping moping kat kota, terus balik eto5. Eh? Lagi pun aku dah tau, kalau balik malam, komfem terus balik semencu. Dah komfem tak dapat sahur kat eto5. Masa awal ramadhan aritu kan aku tak sempat sahur kat eto5. 

Dah siap semua, lebih kurang pukul 5.30 petang, kami pun bergerak balik kampung. Singgah bazaar ramadhan tamansrilambak. Kebanyakan makanan dah habis. Dapat beli ayam goreng jek 2 ketul. Air bawak dari rumah. Air kotak anggur dapat dari mana tah. Selepas itu, aku pulak yang drive sebab encik suami nak potong kuku (ingat itu lah kali terakhir aku drive avanza huhuhu). Sampai semangar kot, masuk waktu maghrib. So, kami berhenti berbuka di depan balai polis kampunglukut. Kesian jek. Pastu terus pergi masjid kota. 

Baru aku perasan, masjid kota tu sangat lah klasik. Takde dekorasi. Macam jaman dulu. Sementara tunggu waktu isyak, aku khatamkan baca al-Quran. Dah sampai surah Dhuha dah. Ingat nak khatam sama2, tapi tak sempat lak, sebab dah balik awal hari ni. Masuk waktu isyak, derang bukak penghadang. Jemaah muslimah solat di belakang. Ramai. Lepas terawih, kelihatan mereka bersalaman dengan ucapan hari raya bagai. Oh, hari ni last terawih ek?

Dari masjid, kami cari kedai makan. Last2 makan kat gerai bakso. Aku order mee goreng. Sedap pulak. Lepas makan, baru lah misi memburu tudung bermula. Mata dah mengantuk giler. Sampai pukul 12 malam, orang masih ramai. Masa balik kereta penuh atas jalan kota-desaru. Tapi tak jem la. Sampai eto5 lebih kurang kul 12.30. Tak lama kemudian, eita pun sampai. Pastu abang ali pulak sampai.

Waktu sahur, abang tp pulak sampai. Tak lama kemudian, mala pulak sampai. Aik? Macam berjanji pulak waktu sampai nya. Besok pagi, mandi2 dan terus balik semencu. 

Kat semencu, rupanya kami je couple yang balik. Lelain cuma yang bujang. Maknanya? Secara automatik aku dilantik menjadi tukang masak. Yeay! Kami berbuka meehun goreng. Cikleha dah hantar lauk raya.

Comel jek kotak kasut ni. Dia lukis sama sebijik dengan kasut sebenar. Kasut ni ada cerita juga. Masa aku jenjalan kat ksl sebelum kes kereta hilang tu, aku terjumpa kedai kasut emax ni. Memang ada kasut ni. Siap aku tunjuk kat encik suami, abang, kasut sama! (memang aku riang ria jer sebelum kejadian itu) Bila dah hilang tu, ingat boleh lah beli semula kat situ hihihi.

Hari rabu petang, aku cakap kat member, agak2 kak timah ada buat lebih tak kek serawak ek? Dan2 tu kitorang call kak timah, kata nak datang terjah. Sibbaik dia buat lebih yang kecik2 (potong 3). Bila sampai rumah dia (kat kuarters je pun), nampak banyak kek besar. Orang punya. Sibbaik dia bagi beli yang besar jugak. Nanti dia ganti yang lain.

Lepas maghrib, mereka menghabiskan tadarus. Sorang 2 juzuk pun tak boleh habis. Ni terpaksa cover kan orang2 yang sibuk sangat tak sempat habis kan. Haih...


Lepas isyak baru operasi memasak bermula. Semua belum buat. Ayam ngan daging je yang dah siap cuci. Aku berdua je dengan sil yang memasak. Sorang lagi sil yang boleh diharap, terpaksa meng alter seluar baju raya abang dia pulak. Yang sorang lagi memang tak yah harap la. Encik suami tukang parut kelapa. Memula aku masak rendang hati lembu. Tak pernah umur aku masak hati lembu ni. Tapi hentam je lah. Masak rendang sama je kot guna bahan apa pun. SIL pulak masak rendang cili api daging. Kendian aku masak sambal kacang dan kuah ayam masak merah. Siap semua tu dah pukul 3.30 pagi. Ya, macam lirik lagu lagu anuar dan elyna. Penat memasak malam ke pagi lalala... Pastu aku terus tido.

Ahad, 19 Ogos 2012 bersamaan 1 Syawal 1433H

Pagi raya terlajak namanya. Semorang kesiangan. Sedar2 je, dengar pengumuman dari masjid, solat hari raya akan dimulakan jam 8 pagi. Melompat lah semorang.

Cepat2 bersiap!

Masa kete hilang, tengok gambar ni pun dah rasa syahdu. Baju raya, porch bag... (eh, porch ke, pouch  sebenarnya ek?)

Cop! Pose sikit.

Aku pula, sibuk menjahit tanda stokin. Kalau beli stokin kat maidin, selalunya sebungkus tu ada 3 pasang yang sama. So, untuk membezakan mereka, aku jahit lah kat setiap pasang. Comel, kan?

Terkubur impian ku nak ikut bersolat raya kerana kesuntukan masa (alasan!).  Maka aku bersiap sendiri je lah.
Balik mereka dari masjid, baru lah dapat makan. Selalu sempat makan dulu sebelum pergi.



Rendang hati. Dah raya ketiga baru rasa sedap rendang ni. Baru2 masak macam tak sedap.

Sambal kacang yang dah macam kacang masak sambal sebab tukang blend kacangnya belum mahir memblend kacang. Nampak tak kacang sebijik2 tu? Aku pulak tak tengok2, main curah je masa masak tu. Dah pukul 3 pagi kot. Alah, masuk perut dia hancur la nanti...

Entah, ni rendang saper tah. Nak kata rendang cili api yang sil masak, warnanya tak macam rendang cili api?

Ini mil yang masak sebab beliau je yang sanggup bangun pagi raya untuk memasak hihi

Daku di pagi raya. Perasan tak?

Alerrr tak perasan ker? Kan sofa baru tu hihi

Punyalah banyak jahit baju, tapi baju raya pertama dibeli siap. Tahun depan aku nak beli kain sekayu ngan baju melayu lah. Senang sikit.


Lebih kurang pukul 11 pagi, ketika semorang pergi baraan, aku adalah pengsan. Ngantuk giler2 punya. Sedar2 dengar orang tengah selawat di luar. Oh, dah sampai rumah ni. Waktu tu pukul 1 tengahari kot. Itu pun aku tak bangun lagi. Pukul 2 baru aku bangun. Segar je rasa.

Lepas encik suami balik baraan, baru lah kami balik eto5. Terus terpa meja makan, cari rendang dan lodeh mak. Lepas makan, encik suami pulak tido. Aku tengok tivi sampai tertido jugak hahaha. Bangun tu, lepas asar sumer, kami ke kuburan beramai2. Balik tu pusing2 eto5. Sebelum maghrib, kami balik ke semencu semula.

Cantik pulak lumut kat tepi rumah ni. Oren warnanya. Dia tau ke dia duduk kat tanah felda?

Bergambar di eto5 pulak. Di belakang ku itu ialah tingkap yang aku cakap sama sebijik dengan tingkap kat studio jalan ampas tu ari. Ingat tak?
Haaa sama kan? Sebijik!

Kat sini baru nampak warna sebenar baju ni. Aku tersuka pada warna ni selepas menonton semanis kurma hehehe. Masa tu lepas raya tahun lepas. Ustazah ngan ustaz tu pakai baju warna ni. Terus plan untuk baju raya tahun ni. Untuk raya tahun depan dah plan jugak. Inspirasi dari semanis kurma jugak hihi.

Budak yang dipaksa ambikkan gambar kami hehe. Amirmursyid.
Sampai di semencu terus solat maghrib diikuti dengan acara khatam Quran. Bila tak ramai cenggini, nak buat apa2 pun boleh buat on the spot. Kalau ramai2, nak tunggu ini lah, itu lah, dia ni lah, dia tu lah.




Lepas tu, sesi bermaafan pula. 




Selepas makan malam, kami pun bersiap2 untuk balik kampung. Mengambil iktibar dari 2 tahun berturut2 yang perjalanan 3 jam menjadi 6 jam kerana jem di ayerhitam, kami mengambil keputusan untuk bergerak malam. Tido di rumah kami dan keluar beraya dengan gembira besok pagi. Kalau tersangkut dalam jem, raya dah tak riang ria lagi dah.

Lebih kurang pukul 10.45 malam, kami pun keluar rumah. Lalu hiway desaru-senai untuk ke kulai dulu. Pergi rumah pak andak sebab mok teh baru sampai dari kl. Sampai di sana, gelap gelita. Ingat dah tido, rupanya black out. Maka bergelap la kami sambil makan kuih raya. Tengah kami bersalam2 nak balik, baru lah lampu hidup. 

Sebelum keluar tol kulai, aku dah terbang dulu. Tau2 dah sampai paritraja. Tamat lah kisah 1 Syawal pada tahun ini.

Blogmovie Raya : Drama Dua Babak - Babak 2




 Sabtu, 25 Ogos 2012 bersamaan 7 Syawal 1433H

Bangun pagi ni, tengok2 encik suami dah ada atas loteng. Menyiapkan dokumen yang diperlukan oleh sarjan semalam. Rupanya tengah malam tadi encik suami dah post di fb tentang kes ini. Maka ramai lah rakan taulan yang melahirkan simpati dan memberi nasihat dan kata2 semangat. Insya Allah, kami ok.

Semalam dah plan, besok nak pergi jb, hantar dokumen ni, dan terus melantik diri menjadi CSI. Encik suami kata, dia rasa mungkin kereta tu ada kat bengkel kereta. Bengkel kete potong. Kalau kita jumpa je nanti, terus telefon sarjan tu. Pastu kiter bunyikan alarm. Kemain lagi nak jadi csi. Oh, lupa nak cerita. Semalam kami suspek kereta itu ditarik dengan tow truck sebab stereng pun di lock. Jadi, susah lah sikit kalau orang nak curi pecah tingkap pun. At least kena ada gergaji ke haper nak pecahkan stereng punya lock tu. Kalau pun dia nak buat cenggitu, tak sesuai pulak di siang rembang cenggitu. Memang lah solat jumaat tu ada khutbah, tapi rasanya masa khutbah masih ada orang berjalan lagi kat situ. Kalau dia buat kerja masa solat pun, solat 2 rakaat je kot, tak banyak masa. Yang mengukuhkan suspicion itu ialah, kereta itu di parking di tepi jalan, simpang 3, depan sekali (antara deretan kereta2 lain). Kiranya macam tadah diri la untuk ditarik, gitu. Encik suami memang suka parking kekdah 'supaya senang nak keluar'. Kalau parking biasa tu, suka masuk secara undur. Aku selalu tegur, bahaya kalau masuk secara undur sebab barang banyak dalam bonet belakang kan. So, kalau orang nak curi barang ke, memang orang lalu lalang tak nampak. Kalau masuk depan kan, at least orang lalu lalang boleh nampak dia tengah korek2 umpil2 ke kan. Ni tengok, memang senang la sangat kan.

Lebih kurang pukul 2 petang, barulah kami keluar. Aku cakap kat encik suami siap2, jangan terlalu mengharap. Aku pun tak yakin scene bunyikan alarm lepas telefon sarjan itu akan berlaku. Try call henfon, not reachable. Dah abis betri lah tu. On the way, singgah makan nasi ayam. Kalau selalu, akulah yang akan habis dulu bila makan nasi ayam kat situ. Ni, separuh jer aku dah rasa kenyang. Malam tadi pun aku makan sikit jer. Barulah aku faham perasaan orang yang tak berselera bila dalam masalah.

Lepas makan, kami terus kan perjalanan. Tengah jalan, terjumpa kereta kawan seadtec. Memang jarang jumpa kereta stream warna merah. Keluar tol kempas, terus exit di pandan, jalan tebrau. Dari situ, kami ke crime scene dulu. Biar abang tunjukkan tempatnya, kata beliau.

Sampai di kampung kurnia, encik suami menunjukkan laluan yang digunakan semasa pergi ke masjid semalam. Sini, belok sini belok sini.  Ha, masjid kat belah kiri, abang parking kat belah kanan ni. Bila beliau belok je ke kanan turun bukit,

Eh, ada lah kereta kita!!!

Aku tak tau nak terkejut ke apa. Yang penting aku nak nangis. Huaaaaaaaa...

Macam mimpi, tak sangka. Terus aku terfikir kisah ashabulkahfi. Macam aku tertido sehari dan babak semalam berlaku di dalam mimpi.


Sebenarnya kereta tu tak hilang. Yang hilang sebenarnya ialah ingatan encik suami hua hua hua. Sabo je lah. Boleh dia lupa kat mana dia parking? Dusy dusy dusy!

Al-kisah, kita patah balik ke masa kejadian (di pihak encik suami pulak). Masa beliau sampai di masjid tu, khutbah dah habis, so beliau cecepat lah meninggalkan kereta di situ. Kiranya tak sempat nak snap la gambar lokasi tersebut dan disimpan di otak. Yang diingat, kat simpang 3 belah kanan. Nama jalan pun tak sempat ingat. So, lepas habis solat, beliau keluar lambat sikit. Orang dah nak habis baru beliau keluar. Entah macamana, beliau menuju ke arah yang lain. 90 darjah dari lokasi kereta. Dah habis pusing, sedang beliau menuju ke arah lokasi, beliau bertembung dengan seorang pakcik. (dah ditakdirkan perjalanan itu terhalang) Tanya la, mana balai polis terdekat. Pakcik tu sebut beberapa, termasuk majidee dan larkin. Pakcik tu suh pergi tanya kat rumah YB, berhampiran dengan tempat itu. Beliau pun pergi dan akhirnya YB menugaskan seorang brother tu menghantar beliau ke balai majidee. Langsung terlupa nak teruskan perjalanan yang terhenti ketika bertembung dengan pakcik tadi. Ye lah, nak dijadikan cerita, ye dak? Sebenarnya, kalau beliau teruskan lagi sikit je, terus jumpa simpang yang masjid belah kiri, belok kanan jek, terus boleh nampak kete tu. Tapi, tu lah... Betapa lemahnya deria manusia.

Semalam masa aku cakap, entah2 abang tersalah cari tak... dia boleh2 kata dah pusing keliling masjid dah. Jauh jugak dia pusing tu. Cuma tak tersampai ke tempatnya. Yang aku heran tu, kenapa lah dia tak tekan alarm kete tu ek? Kan kalau kiter lupa tempat parking, kita boleh tekan alarm kan. Dia kata, jauh. Mana dia tau jauh tah. Tension je gue.

Sebaik sahaja kereta dijumpai, beliau terus menelefon sarjan. Sarjan suh tarik balik report di majidee. Hari isnin dia suh datang jumpa dia pulak. Encik suami dah risau, takut2 kena charge menipu pulak. Siapa lah yang sanggup susah2 demi nak menipu, ek? Maka kami pun pergi ke balai. Aku bawak kancil.

Ayang bawak avanza lah.

Tak nak! Malu! (malu kat kereta tu hahaha)

Sebelum ke balai, kami singgah di masjid tadi. Kemudian baru ke balai. Sampai di balai, encik suami ajak masuk sekali.

Takmo, malu!

Keadaan asal ketika ditemui. Stereng masih elok dikunci.

Park kat jalan lambang, cari kat jalan anugerah. Mana nak jumpa???

Elok je dia duduk kat depan rumah orang. Agaknya tuan rumah tu pun heran, kenapa kete ni tak gerak2 sejak semalam. Nak kata sedara beraya, takde pulak.

Sampai balai, aku tak ikut masuk. Malu jugak!

Benda pertama yang aku pastikan ada. Feh!

Tudung ni sil pinjam masa raya ke 4, tak sempat basuh lagi.

Buku2 yang belum habis baca

Baju raya ku... 3 pasang rupanya yang belum pakai. Ingat 2 jek???

Drill

Betul tu. Saya sedang diuji. Di bawah tu beg sejadah yang dibeli di mekah. Sayang woo...

Beg besar. Kalau orang yang jumpa ni jujur, mesti boleh pulang balik sebab ada alamat rumah dan  nombor telefon kami. Aku buat tag ni masa nak pergi umrah dulu.

Laptop di dalam beg disimpan di dalam beg besar. So, tak nampak.

Keadaan ketika ditemui.

Kiri, kasut kerja, kanan high heel

Kuih kapit yang dibekalkan oleh MIL.

CD ustazkazim

CD ustazkazim dan UAI

CD hiburan dan keagamaan.

2 biji charger

Cermin mata hitamku

Kunci rumah kami (encik suami punya)

Ok, dah selesai tarik balik report semalam. Sekian aduan saya.
Selesai di balai polis. 

Kita nak pergi mana?

Kita sambung balik lah yang tergendala semalam. Pergi kipmart (takde mood dah nak pergi angsana)

Ok, abang jalan dulu.

Aku pun memfollow encik suami. Kali ni aku bawak avanza la. Duduk dalam avanza tu, aku sengih sorang2. Kelakar betul lah.  

Tiba kat tampoi, encik suami masuk ke susur ke angsana. Aik? Nak pergi mana pulak ni? Memang semalam dah plan nak pergi maidin sebab nak membeli benda2 yang hilang, tapi  ni dah jumpa, tak jadi lah. Rupa2nya beliau ajak pergi angsana. Sampai di angsana.

Kenapa pergi sini?

Abang nak belikan ayang anting2 lah. (ganjaran atas kesabaran lah kot ek?)

Selesai membeli belah, kami ke kipmart. Maghrib di sana. Kemudian terus balik. Sempat lah beli tombol pintu yang baru hihihi. Tak pasal2.

Sampai di Ayer Hitam, singgah makan dulu. Macam dah ada selera. Betul ker?

Order set ikan siakap
Betu betul betul! Memang berselera sangat!
Sekian lah drama dua babak untuk istimewa raya tahun ini. Ini pasti akan menjadi kenangan sepanjang hayat.
Semoga ia akan menjadi tauladan kepada kami dan anda jua. Sekian.