BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 15 August 2012

Persiapan Hari Raya Ini Tahun




Rasanya tahun ni paling sempoi (bukan simple ok... gara2 baju raya terlebih, kalau sikit boleh la dikatakan simple).  

Hari isnin aritu, encik suami tanya, gaji dah masuk eh? Aku adalah, ha? Dah masuk? Rasa macam baru je masuk bonus hari khamis lepas. Dah masuk gaji pulak? Biasalah kan, gaji awal time nak raya. Cuma tahun ni aku adalah tak terasa macam nak berjimat cermat sangat macam selalu (selalu tahan2 takut terbabas soping padahal gaji akan datang lagi sebulan setengah). Tapi, dalam pada tak tahan2 pun, takde mende pun benda yang aku nak beli. Takde nafsu langsung nak menghabiskan duit itu. Apa sudah jadi??? Mari lihat persiapan yang telah aku lakukan...

  • Handbag baru - Toksah la... beg yang ada pun ada 2 tak pakai lagi huhuhu. Aku kalau handbag, yang rm25 kat pasal malam tu pun boleh layan. Aku takkan beli yang lebih 200 hengget punya. Sebab aku suka campak2 handbag. Kalau mahal sangat, sayang pulak. Tu pun nasib baik lah brand2 tempatan punya ada diskaun. Kalau tak, tak mampu akak nak beli dek non(baca macam iklan fia kat radiosinar). Yang penting isinya, dak? Ellooo duit raya tahun ni dah takde hijau2 plastik tu lagi ok. Paling kecik pun yang hijau tua sikit tu huhuhu (pengsan kalau anak sedara aku dengar). Duit raya tu pun dah sama harga dengan handbag aku huhuhu (ini fakta). Eh, aritu kat sinar ada sorang caller ni cakap, dia dah mulakan budaya beri duit raya sebelum raya lagi. Dapat pahala sedekah dalam bulan Ramadhan, kan? Bagus lah! Apa2 pun, syukur ku kepada Ilahi kerana menetapkan hati ku dalam keadaan ini. Jangan tiba2 aku meroyan nak beli elbi sudah.
  • Duit raya - Minggu kedua puasa lagi encik suami dah tukar kan. Kendian minggu lepas tukar lagi encik suami punya melalui opismate. Tetiap tahun memang dia je lah banker kitorang. Wife dia keje mebeng. 
  • Kasut - Beli yang simple, 50 hengget jek. Tu pun dah puas aku lenjan jalan keliling rumah. Bukan beriya nak beraya, cuma nak membiasakan supaya tak melecet di hari raya hehehe.
  • Baju raya - Perlukah aku me reveal kan bilangan baju raya aku? Jika perlu, sila dengar seperti mana anda mendengar pengumuman hari raya (maksudnya dekat kan telinga kat speaker). Ok kita guna matematik ;
         baju raya n0rasiah, N = 180 / (tak jumpa lak simbol bahagi) 4 X 2 - 23 X 3 - 4

Sila kira, ok (kalau rasa nak sakitkan ati). Ni kena guna hukum ayat matematik. Jawapan yang betul akan mendapat sebijik banglo di dalam saidina (permainan tu lah).Semua baju2 ini telah pun aku basuh dan gosok 2 minggu lepas, tinggal angkut je masuk kete.
  • Langsir - Mari kita kitar semula. Akhirnya aku berjaya mengawal diri dari membeli langsir baru. Weekend lepas dah pasang kat bilik punya. Rasa lain walau pun langsir lama. Nampak luas pulak bilik ni. 2 tahun ni aku pakai langsir black out. Luar tak nampak dalam, dalam tak nampak luar (sangat best untuk tidur), gelap gelita jek. Nampaknya aku dah dapat idea untuk langsir akan datang. Pilih yang cerah2, tapi black out. Nak jugak black out tu.
  • Kuih raya - Tak buat. Mengambil iktibar dari tahun lepas, ke tong sampah sudahnya kuih2 tu. Rezeki burung, lalat and tikus. Kali ni aku beli kerepek je lah, macam biasa. Tu pun semua aku beli setengah kilo je setiap satu sebab, pun sama, last2 ke tong sampah jua. Tak elok membazir.
  • Bunga raya -  Tak tukar sebab tak tau nak campak ke mana yang dah ada tu. Dah selalu sangat, bunga2 yang aku dah tak nak, aku suh encik hairul bawak ke opis dia hihihi. Sebab tu banyak bunga di pejabat beliau (kalau nak tau la).
  • Karpet - Baru beli kat kelantan hujung tahun lepas. So, guna yang tu lah. 
  • Perabot -  Takde langsung. 
  • Barang elektrik - Yang baru beli takde, tapi tv tu kira baru lah. Beli masa raya cina bulan 1. Kira tv raya juga, kan.
  • Cadar - Ini tak tunggu raya pun sentiasa ada stok baru. Aku beli cadar macam beli sabun juga. Asal murah (bawah seratus), aku beli. Ni ada 2 set belum pakai.
  • Barang kemas -  Takde perasaan nak beli. Aku pikir, takkan nak beli gelang cincin je? Jari aku ada 10 je kot. Tangan pun ada 2 jek. Nak taruk kat mana kalau banyak2? Nak beli rantai, saper nak tengok? (nampak sangat pakai barang kemas sebab nak menunjuk, ya?) Nak beli anting2 pun sama, tak nampak (padahal anting2 sekarang dah hilang satu tanglungnya, kesian kalau tengok, macam sengkek benar laki ko - motif sebut nama laki? sebab benda2 ni sesuainya suami yang belikan hehe). Tambahan pulak kerja aku kan banyak hands on kononnya kan. Ikut kan mana boleh pakai barang kemas waktu bengkel, tapi ku redah jua. 
  • Mekap - Boleh dikira persiapan raya ke nih? Sajer nak bagi nampak banyak. Padahal takde pun beli mekap. Lipstik pun dah 5 tahun tak pernah beli. Pakai lipstik pun setahun sekali, raya datang lagi, menyambut kembali... kunjung berkunjungan salam bersalaman lalala.
  • Stokin - hahaha dah takde idea lah ni. Eh, tapi memang aku selalu beli stokin time nak raya pun. Adoiyai... Tapi belum beli lagi untuk raya tahun ini. Entah sempat ke tidak tah nak pergi maidin balik raya nanti.
  • Kemas rumah - Belum habis lagi. Weekend lepas dah punggah peti ais and kabinet dapur. Semua pinggan mangkuk sudip senduk aku dah siap cuci. Seronok je bukak peti ais kelihatan luas lapang. Malam pulak, kami berduet mengelap sofa. Nak sangat sofa warna cerah, kan, terpaksa lah lap tetiap tahun. Mujur ada produk c0sway yang sangat pantas menanggalkan kekotoran di sofa anda. Saya recommend cecair pengelap sofa tersebut! Bekas kuih pun dah diturunkan, tapi reben2 dia banyak dah tanggal. Kalau sempat aku tampal lah semula. Dah balik dari cuti pun takpe. Bukan ada orang pun kat rumah tu pepagi raya. Hari jumaat kang tinggal kemas sikit2 jek. Pastu dah boleh balik kota ooo balik kota...
  •  KERETA - takde yang baru. Itu lah yang baru, itu lah yang lama :( Tak sempat nak dapat sebelum raya, last minute sangat booking (alasan, padahal takde pun order).
Jadi, kiranya persiapan raya aku ni dah lengkap lah kan? Dah boleh lah orang datang beraya. Tahun ni tak dak open house ya. Rumah tertutup temanya. Alah, takde saper pun nak beraya rumah aku. Takyah bersiap sangat pun takpe sebenarnya. Yang penting pagi raya nak makan rendang dan lodeh mak. Itu je erti raya bagi ku. Eh, selain pakai baju sedondon suami isteri. Hari lain takde der ko nak suruh laki ko pakai baju melayu pastu ko pun turut memakai baju yang sedondon. Kan.



3 komen:

Lub said...

wah ..dengan penjimatan secara mega ini sudah tentu duit ko masih berkepuk kannnnnn~

tak lama lagi boleh la jd kaya dan beli Teana.

AyunasiA said...
This comment has been removed by the author.
AyunasiA said...

Ya, sangat berkepuk kepuk. Buntu fikiran ni, mcmna nak dibelanjakan huhuhu. Downpayment teana pun dah lepas sangat dah. Eh bukan kepuk tu yg pembuat nisan n kepuk tu ke?