BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 28 January 2009

Kehadiran = 26 Orang

Gathering kami telah berjalan dengan jayanya pada hari sabtu hingga isnin yang lepas. Memang fenat ya ampun la kan. Kondisi rumah telah kembali ke asal. Lepas sumer orang balik, kami terus mengemas. Tak tunggu2. Dah siap sumer, terus terbongkang.

Jumaat, 23 Januari 2009

Balik kerja, abang terus beli ayam 2 ekor. Aku lak, masuk rumah terus menyingsing lengan. Abang cuci ayam, aku lak siang bahan2. Settle sumer dah kul 9pm lebey. Ada raje lawak pulak. Sungguh tak best ar minggu nih. Tapi tengok sampai abis gak. Abis raja lawak baru kami gerak. Singgah makan pulak. Kali ni lalu hiway.

Sampai at5 dah kul 1.30am. Terus je titon.

Sabtu, 24 Januari 2009

Pagi lagi kami dah bangun. Lepas sarapan lontong yang abah beli, kami pon bersiap2 nak bertolak. Prung prang preng prong, kami bergerak lebih kurang kul 9.30am. Singgah beli pasu dan pokok bunga kertas kat kota. Lalu Kluang pulak. Dekat nak sampai parit raja, singgah lunch nasi ayam. Tapau sket untuk yayu ngan abang epet.

Tak lama kami sampai, yayu ngan abang epet pon sampai. Petang sket baru abang tp, kak uni ngan ita sampai. Malam tu, lelaki2 membakar, pempuan2 menggoreng. Sedap jugak ayam yang aku perap tuh. Ngeeeeeee... Tido lewat malam nih. Angin kuat. Kalau tido kat luar ni memang best, tapi banyak nyamuk la pulak.

Ahad, 24 Januari 2009

Pagi sarapan nasi goreng ngan jemput2. Pas sarap, terus masak lunch, tomyam campur. Best arrrr kul 12pm dah siap sumer. Kul 3pm, kami kuar gi cari bahan untuk makan malam nih. Balik tuh, terus bersiap pegi umah mak iti. Mak iti is adik abah. O ala... dekat bebeno rupanya umah dia dari umah aku nih. Tak sampai setengah jam. Tempat keje aku pon lagi jauh. Umah dia kat punggur darat. Short cut ikut rejo sari, dah sampai. Pegi tu ada urusan sket. Sempat gak dihidangkan mee apa tah. Aku kasi nama mee goreng berkuah je lah. Pastu jumpa pokok cengkih. Jakun tul. Siap ambik gambo lagi. Kul 6pm lebih, kami pon balik.






Sampai umah, terus aku membuat sos seamboat. Lepas maghrib, kami pon mula makan besar. Hehehe memang macam makan besar orang ciner jek. Makan steamboat. Nyum nyum dah tak payah gi johny's dah pasnih hihihi.




Lepas makan2, kak uni pulak nak balik. Lepas derang balik, kami pon susun barisan la apa lagi. Ermmm memang fully occupied ler umah aku harituh. Dapo je yang takde orang. Nampaknya kena beri prioriti pada projek loteng dulu lah. Tokleh beli dining table lagik. Kang orang datang, nak sumbat katner? Aku ni, beli kete pon pikir orang yang nak naik, beli rumah pon pikir orang yang nak datang. Kalo ikut hati, takde maknanya aku beli AH tuh. Baik aku sambar city ke, civic ker. Takpe lah. At least biler tiba masa ramai orang, kuar gak ayat ni

...sibbaik ada kete AH ni, leh isi ramai2.

Sedap gak ati aku. Yelah, aku duk kulu kilir bawak badan AH yang kosong tu 60km sehari. Gunanya, masa2 macam nih lah kan. Tah apa aku mengarut nih.

Sama macam rumah jugak. Kalau ikut kan kami berdua ni, boleh je penuhkan semua dengan perabot. Korang datang, tido je bawah kusi ke, bawah meja ke, dalam kabinet dapo ker. Tapi idak ler aku sekejam itu kan. Walaupun aku tak sediakan katil yang empuk setiap orang sebab tak muat, tapi takde lah yang sampai tido tak beralas toto, kan? Lagi nak komplen aku asik beli toto jek. Hehehe selimut je belum abis beli. Aku assume rumah aku panas, tu yang tak perlu selimut hehehe. So, target projek loteng ialah sebelum raya kot.

Okeh, abis part tuh.

Isnin 25 Januari 2009

Hari ni tuan rumah buat perangai. Aku bangun lambat! Ngeh ngeh ngeh. Sibbaik adik beradik jek hihihi. Tengkiu kepada kakak2 ipar ku yang sudi menjadi chef :). Tak lama lepas sarap, derang pon mula bersiap nak balik. Memula sekali ita, pastu abang epet, pastu abang tp. Last sekali yang paling jauh, yayu. Jauh sangat la kuantan tu pon.

Siap berkemas, dah kul 3pm gitu, abang ajak kuar gi bpmol. Tapi, lepas je makan, abang pon terus tertido. Aku pon, dah tengok tu, join la sekali. Bangun2 dah kul 5pm. Hahaha yang best nyer, lepas asar, kami pon kuar.

Memula gi summit. Lepas solat, gi makan kat seri kenangan. Sajer je nostalgia kan? Pas makan baru gi bpmol. Hati nak jenjalan soping, tapi penat nyer!!! Huhuhu kamek terlupa. Ingat iron lady, ropanya lembik.

Apakah akibat kepada tidak cukup tido dan penat ituh? Ya... badan aku dah panas, otot2 dah sakit, pergerakan semakin slow dan otak pon ada block sket. Simptom2 demam kekdahnya. Esok nak mc lor. Patutnya sekarang lagi aku dah gi klinik, tapi banyak tanggungjawab kena settle lor. Takpe, petang nih aku gi klinik nur okeh? Kalo malam, kul 9 baru dia start operasi. Sempat ar gigil2 aku ni kang. Huaaaaaa! Tak nak demam!

Friday, 23 January 2009

Pendidikan Seni


Aku rasa la kan, kalo cikgu pendidikan seni aku time darjah 6 tengok la benda ni kat rumah aku, mesti dia nangis terharu punyer lah. Sebab apa tau? Sebab aku sungguh tak berseni lorrr. Bukan takat tak berseni, kerja seni pon aku tak buat. Alerrr kan aku pernah citer, aku kena 'jotos' dan menjotos sebab tak buat kerja seni sebab aku cuti eksiden jatuh basikal dulu. Banyak plak tuh, mana aku mampu nak buat. Sampai aku terpaksa ponteng setiap hari isnin untuk mengelak daripada masuk kelas pendidikan seni. Akibatnya, aku banyak ketinggalan dalam pelajaran. Padan muka aku. Kerana seni, huru hara hidup ku ketika itu. Sebab tu aku ingat benda ni sampai bila2.

Hehehe walau pon benda alah kat atas ni bukan lah kerja yang memerlukan tangan berseni, tapi kira masuk kategori seni hiasan dalaman jugak lah kan. Okeh, itu jek. Banyak kerije.

Chow cin cau bandung!

Thursday, 22 January 2009

Update lah Sikit, Daripada Takde...

Pelik nyer rasa biler tak update beberapa hari. Weekend tu lain lah. Memang takde line. 2-3 hari ni hidup ku huru hara semula. Huru hara at opis jek. Aku ni asik huru hara jek ek? Macamana aku tak huru hara, bos kecik dah jadik ex bos kecik. Bos kecik baru masih blur. Biler kedua-dua nih takde, gi kursus, aku lah yang kena. Tapi biasalah tu kan. Sekurang2 nya aku dah belajar banyak perkara. Lain kali, kalo aku berada di tempat diorang, takde lah aku blur lagi. Begini lah nasib menjadi rakyat biasa yang tiba2 boleh jadik wakil rakyat. Hehehe apa yang aku mengarut ni tah.

Errr takde mende aku nak update benonya. Petang nih adik ipar ituh nak datang untuk settlekan urusan rumah sewa dan ppd esok. Pastuh dia balik la esok. Hopefully takde siapa yang akan mempertikaikan. Kalau ada pon, ada aku kisah? huhuhuhu

Okeh, itu ajer setakat nih. Sebelum tu aku nak tayang koleksi ku ini. Baru 2 tahun nyer koleksi nih. Kot sampai pencen nanti, tak tau lah beso mana lemari aku nanti. Selain ini, aku ada satu lagi hobi mengumpul. Nanti aku bongkar stor tuh carik benda alah tuh. Tak kisah la kalau hobi aku nih cikai ke apa kan. Orang kumpul botong minyak wangi mahal2 kan? Ala... at least aku ada jugak. Ko ada? Huh paranoid ke aku nih? Aiman tak kisah.




p/s psssssstttt aku nyampah la cara bercakap marlia dalam spakiu tuh. mesti ker cakap ngan slang gitu? ker aku jeles sebab tak geti speaking london cam dia ek?





Monday, 19 January 2009

Ada Masa Mata

Apa ke benda tuh? Sebenonya, ni lah lagu tok ti yang aku dah suker. Lagu oleh em nasir, lirik oleh errr @ samad kot. Satu, lagu dia macam bouncing2 gitu. Ala... standard lagu em nasir la kan. Pastu lirik dia simple tapi besar ertinya. Suka lor... Ok, jom kiter pergi ke track no. 4. Layannn...

Ada Masa Mata

Ada masa masa
Bukan dengan mata
Nak menilai rupa
Mana cantik molek dan manis
Tetapi itu kerja hati
Melihat dari pekerti

Ada masa masa
Dari sisi sama
Masih tetap jua
Pandangan boleh berbeza
Asal kan saja di hati
Sudi cuba memahami

Ada masa mata
Ada sahaja
Ada yang tidak lah kena
Cerewet mencari sempurna
Terlupa apa berharga

Ada masa mata
Ada ketika
Tak terlihat cela
Kerana hati sudah suka
Seperti juga aku
Bila mengenali dirimu

Jangan kunci pintu hati
Lepas pandang sebalik diri
Bila indah telah pudar
Atas apa kita berdiri

Aku suka part yang aku highlight tu. Sendiri mau ingat la!

Projek D. I. Y.

Kan arituh aku beli kayu kayan kengkonon nak wat projek diy kan. Kendian abang pon beli la alatan tangan sket untuk merealisasikan impian ku ituh. Maka, ari sabtu, kami pon mula kan projek. Ecececeh... macam projek mega jek. Dan, inilah hasilnya.











Tapi lom digantung lagik. Dan malas nak wat caption. Tengok je lah ek.

Anugrah Juare Lagu Yang Tak Pernah Kiter Dengo

Hehehe sori ler peminat fyzal tahir ek. Walo pon sumer orang bersorak bagai nak, tapi kan, aku rasa, dalam 3 lagu yang menang tu, lagu anak sedara husin je yang aku pernah dengar. Apakah kerana aku tidak lagi mendengar radio erra? Sampai aku terkompius antara fyzal tahir, mit uncle husin ngan fyzal husin. Ngeh ngeh ngeh. Apa2 pon, ajl semalam adalah ajl paling keliru bagi ku. Performance memang la meletup setaraf konsert. Tapi, lagu nyer tu yang erm erm erm...

p/s ok, aku frust sebab lagu bukti tak dapat masuk ajl :(

Friday, 16 January 2009

Lentera Timoor

Lepas bunga lantana, jumpa pulak dengan satu lagi perkataan eksotik melayu. Hehe bagi orang lain tak eksotik la kot. Aku je rasa perkataan yang jarang guna ni eksotik. Lentera ni kira macam lampu la kan.

Tengahari tadik kengkonon aku nak gi duplicate kunci. Pindah bilik, kena la tukar kunci kan. Derang cakap, kedai kunci terdekat is kat bus stand. Alerrr situ kawasan parking berkupon kan. Sekejap je pon buat kunci tu. Membazir je kalo gores kupon tuh. So aku pergi k4 je lah, parking free. Lagi pon aku ada agenda lain kat sana.

Sampai k4, aku pon terus la gi kaunter khidmat pelanggan. Aritu aku pegi tapi takde nombor kad mesra. Kali ni aku dah carik dalam email, baru lah boleh mintak kad. Benonya kad mesra realrewod aku tertinggal kat kaunter k4. Dah seminggu, masa kat kelantan nak isi minyak baru aku perasan takde. Huhahuha, ada pon kad aku. Banyak gak kad orang lain yang dalam tupperware dia tuh. Masa dia nak carik tu aku cakap la, kad aku jenis kad mesra real rewod. Dia cakap, realrewod ke mesra? Aku jawab lah yang sama. Eeeeee hangin pulak minah tuh. Ye lah, kalo dia carik dalam kumpulan kad kaler merah tu, komfem lah tak jumpa. Mestilah kena carik dalam kumpulan kad kaler oren tuh kan. Ok, takpe, ari Jumaat, aku maafkan.

Dah dapat kad, baru lah aku pegi kedai hardware untuk duplicate. Mahal singgit kalo kunci soleks ori tu ek. Kalo coleks tu 3 hengget je. Pastu ternampak pulak kayu 1 x 1/2 inci. Terus beli 2 batang. Ada projek sket. Best nyer.

Dah settle kat situ, aku masuk k4 lagi. Susah betul nak carik kedai kaset/cd kat bp nih tau. Kalo ada pon, kedai ca ya alip nun, cd pon cd bahasa dia jek. Tetiba terselit la pulak album ni kat dalam k4 tuh. Hehehe terus beli. Dulu beli album dia yang lepas pon kat k4. Subang Jaya. Yang sebelumnya lagi kat k4 gak. JB. Murah singgit dari biasa. Dah tu, terbeli la benda2 lain.

Kellasss cover album makcik nih

Cantik2 gambar dalam buku lirik dia

Balik tu masuk kete je, terus bukak cd nih. Ermmm ok gak. Jenis2 lagu dia dulu2 jugak. Banyak unsur lagu ciner. Pastu ada pulak yang kuar perkataan 'insya Allah' dalam lagu tuh. Lagu joget pon ada bunyik2 lagu lama dia.

Now, nak ulang 10x dulu. Lama2 suka la tu.

Wira Jaya Negara

Apakah perbezaan antara Lee Chong Wei dan Chong Wei Feng? Ya... mereka bukan anak beranak.
Dan sorang lelaki, sorang pempuan. Tapi kedua-duanya pemain badminton negara.

Thursday, 15 January 2009

Kontot jek...

Lawak pulak tengok drama neh. Aku ni dalam pada kutuk2, tapi layan jugak hiks. Saper tengok spakiu angkat tangan? Takde lah. Dah si melisa tu kat balkoni tingkat atas, patut cakap lah

" Lisa, baik2, jangan turun! "

Ni tak. Lagi di suruh turun.

" Lisa, apa kau buat tuh? Turun lah! "

Karang betul2 dia terjun kang, saper yang susah?

Hihihi.

Wednesday, 14 January 2009

2 Kaki

Salah satu daripada masaelah pendengar sinar pagi ini ialah

"Masalah saya, boifren saya ni anak kacukan. Tinggi dia 6 kaki 6. Saya pulak, cuma 5 kaki 2 jer. Kalau berdiri tu, kira paras bawah bahu dia jer."

Masalah ker? Bagi aku takde lah masalah aper. Tak kisah lah tu. Cuma reaksi si SY tu lah yang aku tak tahan

"Ala dek, orang lain 2 kaki je, tak heran pon?"

Ermmm... loyar buruk!

p/s untuk rekod peribadi: sijil sampai hari ini.

Tuesday, 13 January 2009

Anugerah, Bunga dan Mesin

Anugerah

Sama ngan husband kak ajzie, husband ku jugak mendapat anugerah khas cuti belajo. Rasanya dia bagi kepada sape2 yang grad on time kot. Anyway, tahniah abang!

Dapat hadiah jam. Kalo kasik duit best jugak ek? Hihihi dasar mata duitan.

Dan plak ini

Bunga

Ini pulak cerita pasal bunga. Nama bunga ni lantana. Baru tau nama dia. Sibbaik ada blog, leh tau macam2 benda. Pokok ni time aku beli memang dah berbunga. Tapi oleh kerana teknik menyiram yang kurang tepat, dalam masa seminggu, abis gugur sumer bunga2 tuh. Tak sempat dia nak bertukar kaler kepada kaler sebenar.

Balik dari kelantan arituh, pokok ni macam dah nak kiok dah. Bunga memang dah takde. Daun plak dah layu. Bukan setakat layu, siap crispy lagi. Dah, takde orang siram kan. So, balik tu aku kasik air banyak2. Aku bayangkan aku la biler tak minum air seminggu hehehe. Tu yang aku siram banyak kali tuh.

Yang best nyer, pokok ni cepat recover tau. Dalam masa seminggu je, terus dia sambung berbunga. Sejak minggu lepas, bunga dia dah kembang pon. Aku pon, suka la. Lompat! Lompat! Note: aku tak letak baja bunga pon. Sejak itu, aku konsisten siram setiap pagi jam 7am dan petang jam 6pm. Azam aku tahun ni nak kumpul pokok bunga kertas pulak. Tak tahan tengok bunga kertas orang menyala2 warnanya. Bunga ni nak tambah kaler pink. Nampak kat bawah opis ni ada kaler pink. Suker! Suker! Laaa aku baru sedar yang aku suka bunga hiks.

Baru ada 3 pasu jek

Aku susun dari belakang pink tua, tengah merah (sebelum merah dia oren) dan depan sekali kuning

Bunga2 ini boleh membuat aku tersenyum, pegi dan balik keje

Yang ni dah cukup kembang dah ni

Memula ingat kaler oren, rupanya last2 dia kaler merah menyala

Ni pink tua. Nak carik yang pink muda plak


Mesin

Balik dari kelantan, mood menjahit dah mula naik. Tapi dengan kondisi mesin jahit yang ala2 gedik tu, macam malas la pulak. Maka, dengan semangat nyer, Jumaat lepas, aku capai mesin jahit, skru driver mata philips dan wd40. Bukak mesin dan sembur wd40 kat mana2 tempat sesuka ati aku. Banyak giler aku sembur. Pastu, aku pon try la. Mula dia takde perubahan. Aku pon bukak balik, sembur lagi. Kendian, aku test lagik. Hah kau! Mencecet mesin tu lari. Laju gilos! Tak terkejor yop! Apa2 pon, yang penting dia dah tak lempun lagi. Lagi laju lagi bagus, cepat sket baju aku siap hehehe.

Sambil2 baiki mesin, aku susun la sekoci2 nih. Suka plak aku tengok, terus ambik gambo. Klik klik!

Bermacam warna!

Monday, 12 January 2009

Estro Tak Betol

Sejak minggu lepas lagi aku dah perasan ada channel hbo. Tapi oleh kerana tengah gencatan suara, aku buat dek je lah. Semalam abang bukak starmovie pulak. Selamba dek jek. Aku pon tanya la, betul ke tu? Ke iklan jek? Kan salu iklan kat channel lain pon ada tunjuk gezek channel lain kan. Pastu abang pon cakap.

Last week ada orang estro call untuk promote pakej movie ni lah kot. Pastu abang cakap ok je lah. Takde lah cakap ok tu untuk menunjukkan saya setuju nak upgrade kepada pakej movie tersebut. Tiba2 hari rabu abang tengok dah ada dah channel2 starmovie, hbo dan apa lagi satu tu? Lupa laks.

Pastu esoknya abang call la call centre dia. Pergh! Siap suh bayar seploh hengget lagi untuk terminate pakej. Tu tak kira lagi seploh hengget untuk upgrade tuh. Sibbaik abang ambik nama mamat yg promote tuh. Indian, tu yang dia tak paham bahse tu agaknya. Suka2 hati dia jek.

Pastu abang suh dia buang jugak by hook or by crook. Eh, crook apa nyer ek? Nak bom estro ke pulak? Tak kisah lah. Tengok2, malam tadi, dia lum terminate lagi. Mentara dia nak terminate, kiter tengok la dulu. Kalo dia suh bayo jugak, baru kiter pikir nak buat apa. Kalo sumer orang dia buat cenggini, makin kayo lah tokei estro ek?

Gencatan Suara

Gencatan suara yang aku jalankan telah membuahkan sedikit hasil. Bukan senang orang yang tak bisu nak jadi bisu. Apatah lagi dengan suami sendiri. Hari kerja boleh la lagi. Jumpa belah malam jek. Kalo weekend camne pulak? Takkan gi shopping takde suara kan? Takkan dalam kete nak diam je biler dia brake emergency atau memandu dalam keadaan merbahaya? Takkan nak guna bahasa isyarat pulak kan? Maka sempat 2 hari setengah je lah gencatan suara tuh. Tu pun punya la seksa ya ampun.

Perkembangan baik, adik ipar ku itu akan datang pada cuti raya ciner ni untuk carik rumah sewa. Key factor kepada perkara tersebut ialah '3 soalan maut'. Aku suh abang tanya soalan2 ni kat dia. Kira macam berkias2 sket ar. Kalo tak paham tu tak tau lah kan. Soalan2 tersebut ialah

1. "Kau nak aku carikan rumah sewa ker kau nak carik sendiri?"
2. "Berapa sewa rumah yang ko boleh?"
3. "Kau nak carik rumah sewa kelamin ke rumah bujang?"

Dan semalam dia cakap nak datang. Plus, wife dia nak register ngan ppd untuk jadik guru sandaran. Puh puh mintak2 senang la nak carik rumah sewa. Sesaper ada rumah untuk disewa sekitar parit raja sila bagitau ek. Desperate! Tarikh lapor diri pon dah dicepatkan kepada 2hb feb. Maknanya dari cuti raya ciner tu aku rasa dia terus cuti kot. Alamak? Ok takper. Kalo seminggu tu kita anggap 'tetamu'. Ok, part tu dah lega. Tapi ada masaklah sket.

Cuti raya ciner tu kitorang plan nak to gether2 femli aku kat rumah aku. Heeeeee camne tuh?

Jiran

Allah swt tu Maha Mendengar kan? Baru je aku cite pasal nak tegur jiran kan. Ari Sabtu tu, terus Tuhan bagi jalan. Sebelum tu nak cerita dulu pasal hari Sabtu.

Sabtu lepas aku bertugas untuk aktiviti ldk budak2 baru. Macam gi keje biasa, kul 8am aku dah terpacak kat sana. Tengahari, lepas makan, aku pon balik. Sampai2 je, abang ajak gi kluang. Saje nak tengok kluangmol. Lepas zuhur, kami pon pergi. Ermmm tak menarik sangat. Pasifik dia 2 tingkat jek. Kedai pon lum banyak yang bukak. Lepas tengok pertandingan makan limau mandarin, kami pon balik. Sempat ler beli 6 ketol epal besar. Setakat 18 ketul yang aku dah try, aku rasa duren2 jek yang aku suka. Nyum nyum.

Sampai parit raje, singgah rumah dulu nak solat asar. Sampai kat rumah tu, jumpa jiran sebelah ni. Dia beritau, wife dia eksiden ngan anak. Jadi, aku ada sebab untuk menegur jiran ku hehe. Pastu kami keluar semula. Memula gi edtec dulu, kendian gi warehouse sale kat taman wawasan. Sebenonya aku dah gi ngan kengkawan ari khamis arituh. Aku beli tali pinggang. Ni baru nak ajak abang. Tapi tak beli e'apa pon. Banyak baju saiz L ngan XL jek.

Kendian kami terus ke summit. Renew storekad dulu. Huhahuha ada la sikit hasil kat situ. Lepas maghrib, pegi makan kat sup sitam. Terjumpa pulak dengan ex opismate, duk sebelah meja. Lerrr jauh2 aku pindah, jumpa plak mamat tu kat sup sitam batu pahat. Lepas makan, pegi bpmoll la macam biasa.

Kat sini matlamat nya nak cari beg. Nak beli yang besar sket. Yang sekarang punyer tu sehsuai untuk sorang. Kalo berdua dah kena bawak 2 beg pulak. So, beli yang saiz sedang, 25 liter. Budak promoter tu pon pening melayan kitorang. Sumer roda dia cakap bagus. Kami pulak beli beg memang tengok tayar dulu. Sebab ada pengalaman beli beg murah, roda pon dah tercabut. Pastu ada beg sama design, tapi salah satu mahal rm50. Sebab apa? Sebab lock dia ada extra lock untuk dalam flight kot. Pastu, ada yang luar cantik, dalam nyer kureng. Dah dalam cantik, luar pulak so so jek. Last2 beli kaler yang lebih kurang yang lama. Sedondon.

Hari sabtu tu kan, aku rasa 99% dalam bpmol tu ialah cainis. Terasa macam berada di negeri cina pulak. Hehehe macam pernah pegi. Pulak tu, datang bawak mak bapak atuk nenek lagik. Masa ni lah baru nampak apek2 dan nyonya2 tuh. Ada yang jaga cucu, ada yang duduk je di sudut kedai kepenatan. Raya derang kan. Kiter ni tumpang sekaki jualan murah jek. Walo pon takde la murah pon. Seronok je meriah2 gitu. Weekend ni harus pasifik tak tutup sehari suntuk tuh. Derang memang suka wat gitu sejak tahun lepas.

Hari ahad balas dendam tido. Tengahari takyah masak sebab ada kenduri kat belakang rumah. Balik dari kenduri ingat nak gi spital. Sekali tengok jiran tu dah balik. Senang keje aku. Kiter terjah je lah rumah dia. Ooo anak dia je yang kena tahan, mak budak tu luka sikit je kat dahi. Anak dia pon takde la cedera sangat. Calar2 sikit je kat muka. Terkejut je lah tu. Tapi anak dia tercampak atas dashboard tau. Siap cermin depan pecah lagi. Tapi cermin tu pecah bukan sebab anak dia la.

Malam tadik layan resepsi mawikin. Lagu acapela tu tak salah. Kira pandai cover gak budak2 nih. Yang jadi pelik tu biler idayu tu wat whistling tu. Oi oi apa jerit2 kat kenduri kawin orang neh? Huhu tak sehsuai betol la.

Friday, 9 January 2009

Uwek!

Eee kenapa aku rasa loya tengok zafrul dalam cite spakiu tu ek? Macam pondan. T-shirt pink ketat. Eeeeeeee geli nyer.

Thursday, 8 January 2009

Dilema II

Sambung lagi kisah dilema. Selagi tak berlaku, hidup aku tak tenteram. Setakat ni belum ada apa2 perkembangan lagi. So, memang la lega sikit. Tapi 'ketidak ada perkembangan' itu juga yang merungsingkan aku. Setakat ni, pempuan2 yang aku tanya, kebanyakannya sekepala ngan aku. Yang senyap je tu mungkin tak setuju kot. Tapi, at least aku ada sokongan. Dan ia juga bermakna, aku bukan manusia pelik. Ada jugak orang lain yang kisah dalam perkara begini. Persoalannya, siapa yang lebih baik? Yang kisah ke yang tak kisah? Sukati la. Tak perlu menilai perkara sebegini.

Pertamanya, dia masih lum ada ura2 nak mencari rumah sewa sebelum masuk keje. Kalau dikira2, ada la lebih kurang 7 minggu lagi. Kalau dia ada ura2, mesti dia ada datang hujung minggu ke, survey2 rumah ke kan. Ni, jangan kan survey, pendirian aku pon dia tak tau. Huaaaaaaaaaaaaa! Sebabnya? Sebabnya abang tak bagitau dia lah. Takkan aku yang nak telefon dia, bagitau, ko takleh duk umah aku. Aku tak suka. You're not welcome. Bukan adik aku. Masaklahnya sekarang, pendirian aku tak sama ngan pendirian abang! Maknanya, walau macamana pun aku provok, abang tetap dengan point 'tolong menolong' dia tuh. Siap boleh masuk point 'anti sosial' lagik tuh. Apa kaitannya entah?

Oleh kerana tiada persefahaman dalam hal ini, timbul la masalah lain. Asal aku sebut je pasal nih, abang pun hangin la satu badan. See! Belum pon orang tu duduk sini lagi. Masaklah nya lagi, aku dah tetap duduk kat sini. Dulu aku salu takde. Balik rumah pon weekend je. Kalo ada adik beradik kat rumah time weekdays, aku lagi suka. Boleh tengok2 kan abang dan berjaga2 ngan makcik gedik tuh. Dalam pada percaya tu, aku still berprasangka jugak sikit2. Camne aku tak prasangka, sampai sekarang ni, kami dah pindah, pun dia masih calling2, smsing2. Nyampah tak? Abang tu boleh2 takmo tukar nombor telefon. Sikit pon takmo fikir perasaan aku tiap kali tengok nombor makcik2 tu sms or call. Kalo dia fikir, mesti masa aku ngamuk2 aritu dia dah beli sim kad baru kan? Hah, dah masuk bab makcik pulak. Tak abis2 dugaan dalam rumahtangga aku. Tak satu pun yang dah settle. Aku je buat2 lupa. Bila teringat balik, hah, ngamuk lagi. Aku ni asik nak mengamuk je ek? Ada batu besar duduk itu kapla dalam.

Kedua, biras aku lum mintak keje kat sini. Maknanya ambik masa jugak la sementara nak tunggu dia pindah bp. Tapi kalo dia tak pindah pon, tapi laki dia tak duduk dengan aku, aku pon no hal. Lantak la korang. Janji, tak kacau hidup aku. Tapi, derang baru je pindah ke rumah pak sedara dia yang sewanya sangat la murah kat kulai jugak. Nampak macam lambat je dia nak pindah bp.

Ok, macamana kalo dia akan cakap, anggap je aku takde, buat macam biasa. Dei, kalo ko gi keje kul 6am, balik keje kul 12am, boleh la aku anggap ko takde. Tapi dengan opis yang 5 minit je dari rumah, tak mungkin lah kan.

Ok, macamana kalo dia cakap, ko tak yah masak2 untuk aku (aku ngan dia beza setahun je ok, memang dia bahasakan diri aku-kau je ngan aku). Ni bukan masaklah masak sangat la. Takde bezanya masak untuk 2 orang ngan 3 orang.

Ermmm sekarang ni, aku menghitung hari dengan penuh debaran. Aku tahu aku takkan cari pasal atau gaduh ngan dia. Cuma hati aku tak tenteram je lah. Paling teruk pon, aku tarik muka je ngan dia. Dilema aku sekarang bukan dengan dia, tapi dengan suami ku itu lorrrrrrrrrrrrrrrrrr. Camno????????????????????????????????????

p/s Siapa yang menolak. Siapa yang kena beransur?

Anti - Sosial vs Kepochi

Aku ni jenis orang yang balik kerja, bukak pintu pagar, masukkan kereta, bukak pintu rumah, bukak tv, kuarkan lauk dari fridge dan tengok tv. Lepas hilang penat, tadah air, siram pokok, masuk rumah, tengok tv. Maknanya, takde lah aku ni nak menjenguk2 umah sebelah,

"Uiii, balik keje ke?"

Atau

"Uiii, siram pokok ke?"

Atau yang seumpama dengannya.

Kengkonon aku cuba lah jugak nak bersosial time pindah rumah baru ni. Time raya, aku join marhaban. Cuba la jugak bersembang2. Argh!!! So not me la. Camne aku nak masuk kalo topik perbualan dia, anak aku gini, anak aku gitu, anak kau camne, perangai anak aku gini, perangai anak aku gitu, perangai anak kau camne. So, kat mana aku nak masuk?

Sekarang, jiran kiri kanan rumah aku dah masuk. Kalo rumah kanan memang la tak nampak sebab tembok tinggi. Tapi belah kiri ni memang terang2an. Balik keje pon kadang sesaing. Takde pulak dia tegur aku ke time aku siram2 pokok tuh. Kalo dia jenis peramah mesti dia dah tegur kan. Patutnya aku lah yang tegur dulu ek. Isy isy isy teruk betul aku nih. Nak wat camne, dah memang aku camtu.

Kawan aku pernah cite, ada sorang staf tempat dia ni, lebih extreme dari aku. Kalo bertembung dengan dia, mesti dia buat2 bercakap dalam telefon. Tak pernah lah dia free dari menelefon biler bertembung tuh. Kawan aku cakap dia memang saje takmo tegur orang atau orang tegur dia. Aku takde la sampai tahap tuh. Aku cuma tunduk je. Kalo aku kenal, angkat2 kening ke, senyum ke, hai hai ke, gitu jek. Kalo pempuan yang aku tak berapa kenal, aku senyum jek. Kalo laki tak kenal sangat, aku tunduk jek. Aku bukan anti - sosial. Cuma aku tak peramah jer.

Aku dan abang memang kontra abis. Abang ni jenis kepochi sket. Kalo balik keje tu, tunggu2 dia masuk, eh, mana nih? Tengok2, dah berkumpul kat luar sembang2. Pantang orang lalu depan rumah, sumer ditegurnya. Siap orang tengah jalan pon leh stop kete, sembang dulu tu. Kalo ngan jiran sebelah ni lagi lah. Pantang nampak batang hidung, sembang punya lah. Dah la tiru dapo aku. Siap ngan blind yang aku beli kat kota pon nak suh beli kan yang sama. Orang laki ni memang gini ek? Takde perasaan.

Best je jadik orang laki ni ek? Balik keje, sembang2. Dekat nak Maghrib jek, baru nak balik. Pastu cecepat mandi ajak maghrib sesama. Kalo tak, hangin tak hengat. Lepas maghrib tengok berita sampai terlelap. Celik2 tinggal makan jek. :P

Ikhlas. Aku ikhlas memasak. Sebab tu sedap. :)

Wednesday, 7 January 2009

Qunut Nazilah

Semalam ustaz kat sini kot letakkan risalah tentang bacaan doa nih. Ini je lah pertolongan yang boleh kiter beri kepada mereka yang tertindas di Gaza.

اللهمﺇنانجعلك في نحورأعدائناونعوذبك من شرورهم
اللهم بدد شملهم وفرق جمعهم وستت كلمتهم وزلزل أقدامهم
وسلط عليهم كلبا من كلابك يا قهار يا جبار يا منتقم
ياالله ياالله ياالله
اللهم يا منزل الكتاب ويا مجري السحاب ويا هازم الاحزاب
ﺇهزمهم ﺇهزمهم ﺇهزمه
وانصرنا عليهم

Terjemahannya :

Ya Allah,
Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh2 kami
Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan2 mereka
Ya Allah,
Leburkanlah kumpulan2 mereka
Pecah belahkan dan kacau bilaukan persatuan mereka
Goncangkan pendirian mereka
Dan hantarkanlah anjing2 kamu kepada mereka
Wahai tuhan yang gagah perkasa Wahai tuhan yang penuh raksasa
Wahai tuhan yang bersifat murka
Ya allah Ya allah Ya allah Ya allah,
Wahai tuhan yang menurunkan kitab,
Wahai tuhan yang mengarakkan awan
Wahai tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab
Kalahkan mereka Kalahkan mereka
Kalahkan mereka Dan menangkan kami ke atas mereka.

Amin.

p/s baca lepas iktidal rakaat terakhir setiap waktu solat fardhu. kalo salah tolong betulkan ek...

Tuesday, 6 January 2009

Cuti Cuti Mesia 2008 Part Four

Sampai rumah yayu tu, derang pon baru sampai dari kampung. Baru lah aku tau, rupanya ilp kontan tu rupanya tepi jalan jek. Selama ni aku berenti kat trafiklite tu tak tengok kiri kanan. Ingat kena masuk dalam lagi. Rupanya kat situ jek.

Lepas maghrib, kami pon kuar makan kat balok. Ooo kat balok la aku singgah makan dulu masa gi rombongan ilp mersing. Rombongan gi tengok kuali beso tuh.

Makan kat restoran jembal. Aku makan mee goreng jek. Dah ngantuk benonya.

Kendian kami pon pegi ke rumah ngah pulak. Benonya benda yang dikirim sumer takde, tapi biasalah abang tu. Nak jugak gi rumah adik beradik dia. Sampai rumah ngah, aku dah pikir tido jek. Tapi derang buat air bagai la pulak. Layan je lah.

Esok nyer kami pon bertolak balik. Kali ni dah takde nak menyinggah lagi. Straight je. Tapi singgah lah makan tengahari kat tenang. Sampai rumah lebih kurang kul 3.30pm. Huh! Penat sungguh. Sibbaik ada cuti lagi 5 hari. Memang syok pegi bercuti bila tau balik tu masih ada masa nak berehat sebelum masuk keje semula.

Hasil tangkapan ku di kb dan kt

Batiks dan tudungs

Barang dapo. Asik beli kuali jek aku nih ek.

Ni kak shila punyer
Tamat.

Cuti Cuti Mesia 2008 Part Three

29hb Disember 2008

Tahun baru disambut di kt. Seperti pagi pertama di kb, sekali lagi kami dapat surat cinta. Dah, parking hotel penuh, kami parking la kat luar. Apa la kt ni, cuti2 kena bayar parking. Tah pape la. Lepas sarap, kami terus keluar ke pasar payang. Kali ni beli saprah jek. Susah no nak jumpa saprah kat kb. Kat kt ni berlambak. Kendian jenjalan kat tempat baru tu, apa ke tah nama dia. Kedai ni mesti sewa mahal. Kalo beli barang pun mesti mahal jugak ek.

Kendian, kul 12pm, kami pon check out. Terus lah kami mencari masjid kristal. Dari srimesia tu, terusssssssssssss jek. Sampai la situ. O alaaa aku ingat besor beno la masjid tuh. Beso lagi surau edtec ni kot. Tapi memang saiz surau je lah. Dari luar je nampak besar sebab kubah dia tuh. Ambik2 gambo sket. Sempat la zuhur kat situ.

Kalau surau ni kira mewah ler chandelier ni kan. Tapi kerana masjid, kira ok la

Mimbar masjid kristal

Divider dalam masjid

Agaknya refleksi kubah tu yang orang nampak rupa syaiton tuh...

Hujan jek, gambo pon ngan payung

Sebelum balik. Yang belah kiri tu toilet dan tempat wuduk. Jauh nyer...

Pastu patah balik ke taman tamadun islam. Tengok2, masuk kena bayo seploh hengget. Kengkonon dia tulis doploh hengget, pastu dia potong, tulis seploh hengget pulak. Saje nak tunjuk dah turun rege la kot. Benda kalo dah lebih seploh hengget (x 2 = 20), kira mahal la kan. Baik la aku ambik gambo dari luar je sementara pokok dia lum tinggi nih.

Masjid sulaiman di turki. Tau sebab baru je tengok citer The Net 2.0, ada masjid nih

Antara yang menangkap mata

Nampak detail je kubah tu

Cantik dan comel

Kendian kami menuju ke gerai keropok losong pulak. Beli la sikit buat ada2. Pastu terus blah.

Memula cari makan dulu. Makan kat tepi jalan dan tepi pantai. Area dekat2 marang. Sejuk jek duk makan kat situh. Lepas makan, terus je blah.

Sampai dungun, lalu rumah sewa aku dulu. Macam dah takde orang jek. Tapi masih sama macam dulu, ampai nya, peti surat nya, rumput panjangnyer pon sama hihihi.



Sebelum tu lalu kat surau. Dah turun dah surau tu. Dulu tinggi, sekarang dah paras tanah.


Kendian lalu jalan pantai, nak ke uitm. Nampak kete ni. Masih sama.


Kendian singgah minum kat warung. Minum air jagung ngan makan sotong. Perut masih kenyang, tapi demi nak nostalgia, telan lah jugak. Ramai jugak orang cuti2 gini.


Sekali lagi gambo warong kegemaran ku. Kalo la aku datang hari biasa, komfem aku singgah makan

Pastu masuk uitm pulak. Ermmm banyak jugak perubahan. Masjid tengah renovate, pindah sementara kat surau kolej tenggol. Blok karah dah diruntuhkan, sedang dibina bangunan baru. Kolej perhentian pon ada extention. Pokok tepi jalan depan ofis admin dah tebang dan tanah pon ditambak kat situ. Dulu derang kata nak wat parking lot, baru sekarang kot dia nak buat. Rumah tamu dah diberi nama tasik inn. Dah cantik sikit kot. Dulu dia renovate jugak. Ofis admin dah jadi bilik gerakan exam. Pindah ke bangunan blok sebelah kot. Ofis hea pon dah pindah. Belah2 depan sana, kat hep aku tak tengok pulak. Jalan nak ke fakulti engine pon dah ada susur gajah. Time tu tengah minggu orientasi kot. Ramai budak kat padang. Gate belakang tutup pulak. Tapi kat luar dia, tempat warung tu tengah buat taman rekreasi.

Dah tak panas dan ditimpa hujan lagi. Kalo malas gi kelas jugak ni, tak tau la

Fakulti letrik sedang di renovasi

Padang depan fakulti letrik. Salu malam mpg peringkat fakulti dibuat di sini

Dulu ni opis hea

Bilik aku dulu yang ada balkoni kanan atas sekali tuh

Library yang tak pernah aku masuk. Patut ker?

Babai... jumpa lagi!

Lepas abis nostalgia, kami pon teruskan lagi perjalanan. Singgah geliga lagi, beli satar yang sama. Sampai rumah yayu, lebih kurang kul 7pm.

to be continued...