BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, 27 November 2016

Review Geli2 Gegar Vaganza 2016 Minggu Keempat - Duet Vaganza

Takde intro. Nah, terus review!

Siti Sarah /  Rahmad - Bunga Angkasa

Lagu ni mengingatkan aku pada funfair kat kampungku masa form 3 dulu. Kat padang awam belakang rumah aku je funfair tu. Masa aku pergi funfair tu kumpulan terrarosa ni yang datang buat persembahan pada malam itu. Sekali tu je lah aku masuk funfair tu pun. Itu lah kali pertama dan terakhir aku naik ferris wheel. Serik hoi! Dah lah gayat, pening pulak lagi. Memang takkan lah aku naik lagi dah. Padahal rendah je kot standard funfair punya kan.

Lagu ni sebenarnya jenis tinggi sampai nak terberi dibuatnya. Sejak tengok gv ni aku dah belajar sikit2 pasal perbezaan genre lagu. Aku ingat yang berbeza cuma instrument yang digunakan, arrangement muzik yang dilakukan, pendek kata, bunyi2 nya je yang berbeza. Rupanya setiap lagu berlainan genre, berbeza juga cara sebutannya, panjang nafasnya, patah lagunya pendek kata teknik menyanyi kan nya lah. Ok, besok nak singgah kelas vokal jap lah. Aku salu lalu depan satu kelas vokal ni kat fushimi tu. Kat anak tangga dia ada tulis course A 2000 yen, Course B, 3000 yen dll. Boleh datang sekali bayar sekali gitu. Tak perlu lah kursus sampai 3 bulan kan. Eh, apa yang aku mengarut nih?

Azharina / Haleeda - Doaku Buat Kekasih

Dah cakap jangan ek ek pun terkeluar jugak sekali dua ek ek tu ek. Eh malas lah nak komen.

Nora / Ayai - Terlanjur Cinta

Tah, aku rasa macam off key je ayai tu nyanyi. Macam terlalu rendah berbanding nora. Tak matching pulak. Tapi, boleh menang duet vaganza. Maksudnya aku lah yang salah dengar ek?

Setiap kali dengar nyanyian dalam gv ni, kalau lagu tu pernah disampaikan oleh pelajar af, mesti aku nak bandingkan. Untuk lagu ni, pernah dinyanyikan oleh mila af5. Lupa lak sape pasangan duetnya. Eh, bukan derang dulu duet sesama derang ke? Maknanya dengan ebi la kot.

Lama kelamaan, aku semakin tak minat pulak kat nora ni. Sebab walau sebaik mana pun persembahan dia, aku tetap rasa tak best. Ini lah risiko gv ye kak nora...

Intan Sarafina / Fazli Zainal - Aku Yang Tersakiti

Perasan tak, berubah terus muka fazli zainal bila nabil sebut dia spesis anak ikan? Tak tau pulak gossip pasal dia berkaitan status anak ikan tu.

Lempunnya lagu ni...

Ameng / Siti Nordiana - Nilai Cintamu

Ameng ni asik dapat lagu tak serius je kan? Tak menonjolkan vokal, tapi lebih kepada persembahan. Lagu ni pun biasa2 je. Tapi aku suka lagu ni. Antara lagu lama yang aku suka selain lagu yang rokiah nyanyi dalam anakku sazali. Eh rokiah ke nama dia? Yang time majlis besdei sape tah tu.

Shidi Data / Ezlynn - Lamunan Terhenti

Malang nasib mu shidi, dapat partner duet yang hado. Tak perasan lah pulak aku bila masanya ezlynn pernah duet bgan awie lagu ni? Ok la, aku memang bias. Bila penyanyi tu aku tak suka, apa2 dia nyanyi pun aku dengar tak sedap. Untuk persembahan ni, ezlynn ni dah macam adira, melebih2 dan overshadow. Kesian shidi. Tapi aku suka je nyanyian shidi. Cuma tiba part pompuan jek, terus rasa nak mute.

Elly Mazlein / Achong - Jangan Menangis Sayang


Laaa tak betul ke elly tu nyanyi? Aku dengar helok je? Tang mana yang salah tu entah la kan. Kiter ni asal sedap, tak sumbang, dah kira ok lah kan.

Tapi aku suka lagu2 safura. Zaman dia sekitar tahun 2001/2002 gitu, time aku duduk kat rumah kedai seksyen 7. Terbayang2 suasana di dalam bilik kecil ku itu ketika mendengar lagu ini. Masa tu dia kawin dengan hairee kool. Perasan time dia bercerai, tapi tak perasan pulak bila masa dia kawin dengan saharul nizam tu. Suka lakonan heols. Lakonan safura pun best. Sebenarnya kalau nak kata penyanyi bersuara unik, suara safura ni pun unik. Lagi sesuai mengambil tempat zur eda sepatutnya. Eh, ni review persembahan elly achong ke safura? Kan dah review kat atas tu. Ha dah kan dah kan?

Zur Eda / Nassie Wahab - Rindu Bayangan

Minggu lepas kan dia kata sepatutnya yang berduet dengan zur eda ialah mamat kan? Aku ni ye lah tertunggu2 kemunculan si mamat tu. Sekali ditukar nassier wahab lah pulak. Hm elok la tu. Dua2 tak best. Lagu dah lah sejenis hiburan minggu ini punya. Lagi lah tak best jadinya.

G-mie Screen / Nizam Laksamana - Pada Syurga Di Wajahmu

Wow! Meletop sangat vokal heols kan? Lagu ni memang tahap pecah anak tekak punya. Dia macam dengar nana nyanyi lagu mengapa la last year. Tunggu je dia terkucil. Tapi tak pun.

Lagu ni mengingatkan aku pada sebuah drama pada sekitar tahun 1992/93. Tak ingat tajuknya sama ke tidak dengan tajuk lagu ni, tapi lagu tema memang lagu ni dan jalan cerita drama tu memang sebijik sama dengan lirik lagu ni. Terbayang2 sekarang ni ada scene si isteri balik rumah naik tangga dan si suami bercakap2 dari bawah tangga. Eh, kenapa aku rasa macam nash tu yang berlakon jadi suami tu ek? Dia pernah berlakon ke? Eh sukati lah. Entah iyer ke tidak ada drama tu. Aku ni kadang banyak nau bermimpi, sampai kompius yang mana satu mimpi yang mana satu realiti. Mimpi encik suami kawen lagi pun pernah beberapa kali. Dengan retis pulak tu. Banyak tengok drama la tuh!

Zarul / Farahdhiya - Lelaki Ini

Biasa2 je lah pulak persembahan zarul minggu ni. Intro dia guna teknik yang sama farahdhiya guna masa nyanyi lagu fotograf dulu. Pandai derang pilih figura yang hampir sama ngan zarul sebagai ganti zarul the silhouette gitu. Tapi sebab dah pernah tengok farahdhiya dulu, takde lah tertanya2 cemana dia sempat naik atas pentas.

Lagu lelaki ni takde apa2 kaitan dengan aku, melainkan aku tak suka semua lagu anuarjen kecuali lagu tak lelah. Itu pun sebab lagu ni ada dalam telemovie sesungguhnya. Tak tau lah kenapa aku tak suka cara nyanyian anuarjen yang meleweh2 tu. Pendek kata persembahan ini biasa2 jer.

Dah itu je.


Saturday, 5 November 2016

Review Geli2 Gegar Vaganza 2016 - Minggu Ketiga : Ada Beran?


Betul lah, bila tengok yang rakaman punya lagi sedap bunyi nya. Rakaman by dfm2u la tapi. Kalau movieinfobsyok tak berapa terang gambar dan suaranya. Kalau dfm2u dia rakam buat rakaman HD. Rasa macam tengok betul2 kat tv. Cuma minggu ni dia tersilap upload video yang tak penuh kot. Dah hujung minggu baru dapat yang penuh. Baru best mengulang tayang. Juri jemputan minggu ni ialah datuk dj dave. Sedap suara dia nyanyi lagu hey ingin bersua dengan dinda yang ku puja lalala...

Konsert minggu ni aku dapat tengok live yang betul2 live. Ada orang bagi link kat fb. Tapi ada delay la sikit berbanding yang kat youtube tu. Minggu ni pulak takde si syuk tu, diganti dengan mamat penang tu. Lagi lah aku meluat nak tengok.

Ameng - Lelaki Seperti Aku

Eh, best lah dia nyanyi lagu ni. Aku mula2 tu ter'amaze lah jugak sebab dia tak tergeliat lirik sebab lagu ni kan lirik dia macam rhyme gitu kan. Boleh tertukar2 kalau tak fokus. Sekali betul2 jadi hahaha. Itu pun dah hujung2. Kalau tak memang dah ok sangat. Takde lah nampak kaku ke apa. Vokal ok, attitude pun walau pun tak poyo sangat, tapi sesuai ar.

Tapi aku rasa derang ada monitor yang tayangkan lirik lagu derang kot kat bawah tu. Sebab masa first week aku nampak monitor tu tengah tayang lirik lagu jihan ngan nabil. Monitor tu kelihatan kat sebelah juri time ds vida dok berebut mic ngan fm tu. Maybe masa tu kejadian tu tak dijangka, maka cameraman ter'rakam benda tu. Sejak tu aku asik perati je mata peserta2 ni dan memang seringkali mata derang terarah ke sebelah kiri kamera. Nampak sangat. Pastu masa tokram tegur pasal ni kat ameng kan dia cakap mata dah kelabu kan. Hmmm... paham kan?

Oh, lagu ni lagu baru. Tak lah baru, tapi lagu zaman sekarang la. Takde lah nostalgia sangat. Cuma bila dengar lagu ni, aku akan terbayangkan suasana aku sedang memandu kereta ke adtec dan lokasi ketika itu ialah di hadapan taman universiti parit raja. Hah. Kenapa? Mungkin aku pernah atau pertama kali dengar lagu ni kat situ masa tu kot. Agaknya lah.

Intan Sarafina - Penantian

Selepas tengok kali ketiga dari video hd, baru lah aku rasa sedap lah jugak nyanyian intan dengan lagu penantian ni. Ala nana pun nyanyi tak sedap masa lagu farhana, tapi pastu dia catch up. Cuma aku masih dihantui dengan suara kepit dia ar.

Lagu ni zaman aku darjah 6. Lokasi nostalgia ialah di dalam kelas 6 merah. Eh jap, tapi album ni tahun 1990 aku darjah 5? Eh tak kisah la. Mungkin album tu release hujung2 tahun 1990 ker dan lagu ni femes tahun 1991.

Eh jap. Tahun lepas haiza nyanyi lagu blackrose jugak kan? Bukan lagu ni eh? Oh ok dah check. Haiza nyanyi patahnya sayap malam. Apasal la aku salu kompius ngan 2 lagu ni tah.

G-mie Screen - Seni Berzaman

Sedap! Main hari makin best la pulak dengar suara g-mie ni. Sejujurnya aku ada satu perasaan lain bila dengar nama to'ki. Kalau tak silap dia pernah ada kes kan? Tak ingat kes apa. Lagu ni pulak takde apa2 nostalgia dalam hidup aku. Dia macam sezaman dengan lagu jayjay joget angan tak sudah. Ke zaman tu memang zaman lagu2 tradisional kot. Tapi memang biasa la dengar lagu yang tiba2 high pitch ni. Memang sesuai ar dengan suara g-mie ni.

Zur Eda - Karma

Sesungguhnya aku tak faham apa kaitan karma, dejavu dan sketsa sheols bersama anak di dalam kereta di depan sekolah tu. Tetapi sesungguhnya persembahan minggu ini juga tidak menghiburkan hati ini. Ada macam lari tempo sikit, pastu macam over bla bla bla. Argh! Next please!

Shidi Data - Mengapa Dikenang Mengapa Difikir

Why oh why? Kenapa beliau duduk bottom 3 eh? Aku rasa persembahan ni jauh lagi best dari intan dan zur eda. Ker dia accumulate markah minggu lepas sekali ek? Sebab tu rem boleh tersingkir dan elly boleh terselamat. Suara beliau pun makin lama dengar makin sedap pulak.

Nora - Sudah Kutahu

First time aku dengar lagu ni betul2 ialah masa final gempak superstar. Masa tu aku baru tau yang lagu ni sebenarnya lagu baru. Sebelum tu macam pernah terdengar kat radio, tapi ingat lagu lama yang aku tak pernah dengar. Sekali lagu baru rupanya. Sebab melodi, penyampaian dan arrangement lagu ni macam lagu dulu2.

Rem - Penawar Rindu

Aku rasa macam kesian la pulak kat rem ni. Dia macam bersemangat dalam gv ni, tapi sayangnya gagal menyampaikan lagu ini dengan baik. Kekok sangat. Suara dia macam straight gitu kan. Cuba melenggok pun masih bunyi straight. Kesian tengok muka dia berusaha menyanyikan lagu ni. Pendek kata kesian je lah.

Azharina - No Woman No Cry

Sejujurnya aku tak pernah dengar lagu ni. Pernah la dengar orang sebut no woman no cry, tapi itu je lah. Tak pernah dengar lagu penuh. Jadi bila dengar azharina nyanyi lagu ni, aku macam, apakah? gitu. Lebih kurang macam masa farahdhiya nyanyi lagu enter sandman ke haper tah aritu.

Siti Sarah - Joget Sayang Disayang

Cantik nya body dia! Jihan kat sebelah pun tak selangsing dia kan? Aku siap bergenang air mata tengok persembahan ni. Punya terharu sebab best sangat! Tak perasan sangat kalau dia ada kesalahan dari segi vokal sebab persembahan dia dah mengaburi semua tu.

Zarul Umbrella - Generasiku

Tak sangka nya! Tiba2 aku dapat rasakan yang zarul bakal juara gv tahun ni. Dengar lagu ni takde lain mesti aku ingat gol dan gincu, filem kegemaran ku! Percaya tak? Yaaa aku suka sangat filem gol dan gincu. Kenapa tah.

Dan persembahan zarul sangat2 menjadi. Memang layak dapat hadiah terbalik apa tah tu. Terbaik!

Elly Mazlein - Perawan atau Janda

Over confident sangat la kak lina pom pom meletop... kan dah salah masuk. Dah salah masuk satu hal, salah lirik pulak lagi. Hadoi... memang tak boleh dimaafkan betul. Sibbaik lah ada rem yang lagi hauk. Kalau tidak memang dah out dah. First2 masuk pun macam salah key je aku dengar. Cumanya persembahan beliau agak menarik. Mau tak menarik, dangdut katakan. Lirik pulak memang kena mengena, makin menjadi2 lah kan. Dibantu pulak dengan nabil ahmad last2 tu. Cuma kalau nabil masuk awal sikit mungkin lagi menarik.

Yang tersingkir - REM

Sekian.