BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 25 April 2007

Tak Tau Nak Letak Tajuk Apa

Kenapa dah lama tak update? Sibuk menyiapkan jahitan. Hari ni derang dah gaji, maka kalau siap cepat, cepat lah hantar dan dapat payment. Review sikit aktiviti sepanjang 3 hari. Erm... abang balik dari kursus hari Ahad pukul 6. 45 petang. Aku dah suh SMS bila sampai exit Yong Peng. Sedang elok la, 5 minit je aku tunggu, bas pun sampai.

Semalam dan kelmarin takde apa2 menarik. Hari ni, pagi2 lagi kami dah keluar. Memula gi pos kain. Kendian ke Putra Specialist Hospital. Bukan ke hospital sebenarnya, kami pergi ke Makmal Pathology Gribbles jek. Ini first time aku dicucuk di lengan. Sampai tak leh tido memikirkan takut nya tu. Sebab tu lambat buat keputusan nak buat ujian ni, walau dah gi LPPKN bulan 11 dulu lagi. Setelah mendapat inspirasi dan kata2 semangat dari pelbagai pihak, (chewah! macam bagus jek) aku pun memeberanikan diri. Bila dia cucuk je, la... sakit sikit je. Pastu takde rasa apa2 pon. Sakit lagi cucuk kat jari. Tapi aku tak tengok le masa dia sedut darah tuh. Memang takleh jadik doktor la aku ni. Habis tu, dia suh tefon lagi 2-3 hari, untuk ambil result nya. Kena charge RM 93.60. Takpe, nanti claim 'SARA UBAT' ngan gomen. Langkah seterusnya, ujian ujian pada pertengahan menstrual cycle dan 21st day. Tu kena pergi sendiri sebab abang ada kursus lagi.

7, 8 dan 9hb Mei, abang ada kursus apa tah kat Shah Alam. Tak tau lagi nak pergi ke tidak sebab 10hb plak nak pergi kursus induksi plak sampai 24hb Mei. Yang tak best nya, 24hb tu kan aku nak lapor diri? Huhuhu kena gi sendiri gak. Sob sob sob. Tak cukup dengan tu, 4 - 8hb Jun ada lagi, BTN pulak. Isk isk isk berlagu-lagu sedih la pulak. Selalunya bulan Mei orang cakap banyak sambutan; Hari Guru. Hari Ibu, Hari Nurse dan apa2 lagi tah. Tapi bagi aku bulan Mei diistiharkan sebagai bulan Lone Ranger.

Balik dari hospital tadik, kami pergi bayar hutang. Memula pergi Ambank, bayar Iswara. Dapat sesuatu! Tara! Gula-gula Ambank...





Pastu pergi Courts Mammoth settle kan ansuran peti sejuk. Eh, tinggal RM 129 jek rupanya. Rebet pon dapat singgit jek. Peti sejuk tu dibeli masa Kak Zela nak kawin. Aku yang mendengar cite abang tentang peti sejuk nya yang dah nak roboh dengan confidentnya mendulukan bayo 3 bulan fridge tu. Time tu abang lum keje pon. Guna nama In. Akhirnya dah abis pon bayar. Selesai satu hutang. Tapi fridge tu sampai lambat, dah lepas kenduri kawin 2-3 hari baru sampai. Cheh!

Pastu pergi Maybank, bayo Kancil pulak. Kendian ke pasar, beli minyak Wak Dakam ngan pisau 'rewang' yang Yayu kirim. Balik tu dah lapo. Terus lunch kat kedai kuning walau baru pukul 11.30.

Dalam sedih2, plan hujung minggu ni ada best sikit. Jumaat malam, kami akan ke Kelantan lagi. Balik hari Ahad. Isnin tu pulak nak balik Kota. Sampai ari Rabu kot. Tak decide pon lagi. Seronoknya, nak jalan2 cari makan...

Sunday, 22 April 2007

Misi Yang Bukan Nurse

Misi aku semalam boleh dikatakan berjaya la. Cuma tak dapat mengepos kain sebab orang yang nak kain tu lambat bagi address dia. Pejabat Pos ngan Poslaju bukak pulak semalam.

Memula sekali aku hantar kain jahit tepi. Pastu aku gi Summit. Pusing 3 level, tak beli apa2. Saje habiskan masa. Dalam sejam gitu, aku pergi semula ke kedai jahit tepi. Sibbaik dah siap. Beli benang ngan kun sekali.

Lepas tu aku pergi K4. Tengah kat dalam tu, hujan turun dengan lebatnya. Masa tu baru kul 4 lebih. Aku duduk sekejap mentara tunggu hujan berenti. Dah pukul 5 lebih, hujan mula reda, aku pun pergi ke kereta. By the time aku jalan, hujan pun makin lebat. Huh! Ingat nak terus gi pasar malam. Kalau balik, dah malas nak kuar balik. Jadi aku pun pergi ke pasar malam, tapi tak jalan ler. Duk dalam kete dulu. Lama jugak aku tunggu tu. Tengok peniaga2 tu siap pegang2 tiang payung lagi. Angin pon kemain kuat.

Dalam pukul 6 gitu, baru aku jalan. Kebanyakannya baru nak mula memasak. Sementara tu, aku beli bawang dulu lah. Ya, aku suka beli bawang kat situ sebab aku boleh belek bawang tu sebijik2. Lama2 pun dia tak kisah. Aku memang teliti memilih bawang sebab takmo ada yang terpaksa dibuang. Kalau beli kat pasaraya kekadang dia dah siap paket. Tah2 separuh je yang elok. Kat sini, aku boleh pilih mana yang aku suka. Aku suka bawang yang kaler pepel tu. Dan aku pilih bawang yang betul2 bulat atau simetri. Aku tak suka yang kembar kat dalam. Kembar kat luar takpe. Selalunya, bila gi ngan abang, aku akan pilih bawang, abang gi cari makanan. Jimat masa. Akhirnya, aku balik dengan bawang kecik, kentang, ikan bilis, tauhu panas, kebab daging dan kuih donut dan popiah sambal. Nyam nyam...

Konsert AF. Rizal terkeluar. Bila dia kuar je, abang terus SMS. Dia pon tengok gak? Tengok hujung2 je kot. Mmm Meremang bulu roma dengar Aizat nyanyi lagi Perpisahan. Mungkin, sesiapa yang tengok filem Cinta akan turut menangis bila menghayati lagu tu sambil teringat2 cite tu. Kan?

Takmo komen panjang2. Cuma nak ulas ringkas je. Heliza, suara dia takde peningkatan. Makin turun ada. Aku makin tak selesa ngan vokal dia. Mila, terlampau lontar tanpa kawalan. Macam menjerit pon ya. Candy ok, tapi aku tak minat suara dia. Lagipon sebutan dia macam pelat sikit. Aswad, tak dangdut ar suara dia. Tarian out! Syawal, erk dah lupa lah persembahan dia. Dafi, memang species suara alto, nak wat camne? Ebi, dengar macam suara rakyat biasa je. Tak macam penyanyi. Rizal, sama je, takde perubahan.

Lepas abis konsert, sambung tengok cite Hari Hari Terakhir Seorang Perempuan. Patut pun bleh menang pelakon terbaik. Lakonanmu cemerlang kak!

http://ayunasia-batik.fotopages.com/ - Trippy Text

Saturday, 21 April 2007

Sebulan Lebih Sikit

Beberapa hari yang lalu, aku menelefon Hafiz lagi untuk menanyakan tarikh lapor diri. 24 Mei 2007, Auditorium Jabatan Perdana Menteri, Parcel B. Maknanya, ada sebulan lebih sikit lagi untuk aku bersantai2 di rumah. Pasni, selagi belom tutup mata, keje keje keje.

Semalam pagi, aku pergi ke Uni untuk menghantar abang. Abang sedang berada di Taman Agrotek Ulu Langat sekarang, menghadiri Kursus Pekerja Cemerlang. Semangat gitu. Sebenonya yang tambah semangat tu, dia nak rasmi kan beg yang baru beli aritu. Ngelat! Pukul 8 pagi kami bertolak. Sampai sana, sarap dulu kat cafe. Jumpa kawan abang, Mukmin. Dia ni tengah buat master. Kira passing baten gak la. Abang abis, dia pun sambung. Kat sini, kalo course yang kite nak tu ada kat sini, dia tak kasi buat kat luar, melainkan oversea. Jadi memang kebanyakan student master kat sini juga merupakan staf di sini.

Lepas sarap, abang gi ambik selipar kat ofis, then gi tempat tunggu bas. Tak lama, bas pon jalan. Satu bas jek. 40 orang. Officemate abang pon pegi. Tapi ramai staf admin daripada academic. Pas tu, aku pun balik rumah. Malam tido bukak lampu. First time tinggal sensorang sejak duk sini. Jap lagi nak pergi bandar, antar kain jahit tepi. Sementara nak tunggu tu, nak pergi poslaju, pos kain. Tah bukak ke tak? Pos rasanya masih ikut cuti yg minggu pertama ngan ketiga cuti tu sebab kekadang bukak ari Sabtu, kadang2 tutup. Ni minggu ke-3, tah2 tutup gak. Kalo tak pon, memang aku kena pergi somewhere sementara orang tu jahit tepi kan. Mmm nak pergi Summit, K4, BP Mall. Mana satu ek? Abang suh SMS kalo nak kuar. Ok, SMS 1 sen je sekarang, Go Celcom!

Pagi ni aku tengok kat belakang rumah ni, cili masak lagi. Aritu abang dah kutip. Dia kata tak kutip yang kaler ceklat. Nanti dia tukar kaler merah kan? Hehehe. Arini yang kaler ceklat semua dah kaler merah. Ada lagi ceklat yang baru. Banyak pulak buahnya. Kat depan pun banyak kaler merah2. Petang nanti lah kutip. Aku memang malas nak melayan pokok2 nih. Pepandai lah dia, nak buah ke, bunga ke, langsung tak menarik minat aku. Patut kalo pokok bunga dah berbunga tu, teruja lah kan? Kalo pokok pisang berbuah, melompat gembira la kan? Kalo cili merah2, berjoget2 lah kan? Ni pon abang yang suh kutip, baru aku kutip. Hehehe very the tak senonos. Kalo MIL datang, dia yang kutip bawak balik. Dah bila dia tanya, makan pucuk manis? makan pucuk ubi? makan jantung pisang? semua aku sengih je. Sahih lah dia dah tau kan. Sampai kan kalo dia nak masak pon, akan tanya aku, makan ke tak? Abis, karipap pun aku tak suka, nak wat camno? Agaknya dia pikir, aku ni makan apa je lah ek? Patut lah keding jek. Kalo tefon siap pesan kat abang suh aku makan. Hihihi. Mak, saya suka makan nasi beriani, nasi ayam, soto, roti bom, rotiboy (mexican bun), pizza super supreme kat PH, char kuey tiow, mee bandung, nasi goreng paprik ngan sup gear box cam kat kedai tu. Nanti mak masak kan ek? Nak tambah lagik? Popiah basah, donut biasa/sambal, tauhu panas, kebab daging erk... ini bukan anak menantu, anak hantu! Ekekeke

http://ayunasia-batik.fotopages.com/ - Trippy Text

Thursday, 19 April 2007

Hari Sukan Sekolah

Lepas je aku post entry semalam, abang call dari ofis. Dia ajak aku gi tengok dia berlari malam nanti. Best jugak! Kali terakhir aku tengok dia main bola sepak kat padang tu tahun 2005. Terus aku masukkan balik sotong yang baru aku keluarkan dari freezer. Takyah masak, makan lepas berlari je.

Malam lepas Isyak, kami pun pergi. Sampai sana, baru abis acara 3000 meter kot. Ada satu group budak2 cina. Jemputan. Memula abang masuk 4 x 100. Abang pelari terakhir, maknanya pelari pecut la. Harapan tinggi diletak di bahu tu. Untuk acara tu, cuma ada 5 team. Dan team abang mendapat tempat ke-4. Hehehe nyaris nak corot.


Abang sedang memakai kasut spike dia. Mula2 aku ingat dia tak bawak kasut, ropanya semalam kawan dia pinjam.


Abang baru mendapat baten (tah macamana ejaannya). Tak berlatih, siap toleh2 nak ambik baten.

Tetiba tak de orang nak lari untuk 4 x 400. Belasah je lah. Abang pun masuk sekali. Kali ni acara terbuka, maknanya termasuk lah pemain jemputan. 3 team jemputan, salah satu dari High School.


Abang ngan 2 lagi geng dia menuju ke garisan untuk acara 4 x 400. Lagi sorang mana tah, pakai baju merah.

Tengok ada gaya 'atlet' bebudak sekolah tu. Sekali lagi abang pelari terakhir. Baru satu pusingan dah tertinggal 100 meter. Masuk pelari kedua, tertinggal 200 meter dari tempat pertama tu. Tiba giliran abang, erm lagi 100 meter budak tu nak abis. Ngan yang nombor 4 pun beza 100 meter. Huhuhu. Abang siap berposing masa lalu depan penyokongnya (ambik gambo). Aku gelak tak hengat punya. Memalukan sungguh. Tahun depan berlatih at least 3 bulan sebelum okeh?


Abang sedang menunggu baten. Dah takde harapan dah, tapi demi semangat kesukanan, abiskan lah jugak. Yang pakai topi tu tukang tembak. On Your Mark, Get Set, Go!


Abang baru dapat baten, konon boleh kejar lah tu. Baru 200 meter semua dah pancit. Budak sekolah tu berdesup je lari.

Balik dah pukul 11 malam. Singgah makan kat Seri Kenangan. Sampai rumah dah 12.15 malam. Lepas mandi, terus titon. zzzZZZzzz

http://ayunasia-batik.fotopages.com/

Wednesday, 18 April 2007

Keturunan : Melayu

Hari ni abang balik malam lagi. Semalam pon. Petang semalam dia masuk lumba lari 100 meter. Lepas saringan, dapat masuk final belah malamnya. Tak menang pon. :( Arini malam ada final 4 x 100 plak. Takde saringan bagai, terus je final. Tak ramai kot. Ada tu, semalam punya final pon tak datang. Malas tul. Takde semangat kesukanan langsung.

Mesti ramai yang menyangka aku ni keturunan Jawa, kan? Oh no no no. Aku memiliki darah Banjar sebenarnya. Memang la BP banyak orang Jawa, tapi kampung aku Mersing. Mersing ramai orang Banjar nih. Orang Terengganu pon ramai. :)

Semalam aku try search pasal Banjar dan aku dapati rupanya ada 3 kategori Banjar. Setelah diteliti, aku dapati aku termasuk dalam Banjar Hulu. Sebab apa? Sebab aku bukak kamus dia, pastu perkataan yang masuk dalam Banjar Hulu tu selalu aku dengar dalam perbualan family aku. Sesekali dengar orang banjar cakap, rasa best plak. Aku nak cakap tu susah sikit. Vocab tak cukup. Takat dengo, faham boleh lah. Kalau abang, dia tau, 'kayak warik' je. Tu pun aku yang ajo. Dia pun bukan pandai cakap Jawa pun. Masa raya aritu, dapat SMS pantun Jawa pon dia tak paham.

Masa memula tengok Tirai AF aritu, terkejut aku dengar Farha tu bercakap. Sebijik macam orang Banjar. Maksud aku tonasi dia lah. Orang Banjar bercakap guna bahagian hujung mulut. Pastu ada 'k' kat hujung perkataan. Eh, camne aku nak buat demo ek? Farha tu pun dah keluar. Tapi ada tu aku dengar Sarimah Ibrahim dalam Fail Sulit, dia ada cakap bahasa Banjar. Ha kau, memang pekat makhraj dia.

Mak tiri aku plak mix Banjar ngan Malbari. Banyak lah vocab dia ek? Melayu, Banjar, Tamil. Kalo tengok cite Tamil tu, memang dia paham sangat. Tapi tak de mananya dia nak ajar aku bahasa Tamil tu. Karang susah plak kalo aku paham apa yang dia bualkan, kan? Takpe lah. Tak luak pon.

p/s 'kayak warik' : macam monyet

Tuesday, 17 April 2007

Campur Aduk

Masing-masing nak beri pandangan tentang penemuan semula adik Yin. Kalau sape2 tengok MHI semalam, bapak dia dijemput. Yang aku tak tahan menengok nya tu, si Mazidul tu kemain lagi provok bapak dia supaya menyatakan perasaan sebenar dia. Bapak dia cakap, dia dah maafkan, berterima kasih dan serahkan pada pihak polis untuk siasat. Yang si mamat ni pulak siap meletakkan diri dia dalam tempat bapak dia ni, pastu nak suruh bapak dia merasakan yang sama. Tah pape je. Dah orang tu agaknya dah dinasihatkan oleh polis supaya jangan membuat apa2 kenyataan pada media. Sampai satu tahap, bapak dia ni pun dah tercakap gak, memang ada sikit musykil lah, tapi dia serahkan pada polis je. Tak puas ati je aku tengok Mazidul tu. Cukup2 lah tu. Dia pun ada keje kat Ipoh tu. Ke nak tunggu dia saman baru orang puas ati? Tunggu je lah siasatan polis. Tau ler derang buat keje. Yang aku musykil, dalam Buletin Utama semalam, cakap pasal penahanan orang Myanmar tu, tapi, apasal gambar tunjuk ramai2 orang pakai baju lokap? Tak paham aku.

Kebetulan pulak, aku baru teringat pasal kawan aku. Umah parents dia kat Sentul. Dia ada seorang adik angkat Myanmar tau. Dia cite, parents dia jumpa budak tu kat pasar Sentul kalo tak salah. Pastu derang siasat gak la, untuk cari parents budak ni. Tapi tak jumpa kot. Pastu derang report polis sumer dan ambik budak ni jadi anak angkat legally. Masa dijumpai tu rasanya dalam 2-3 tahun la umurnya. Sekarang ni dah 7 tahun rasanya. Bijak budaknya. Masa musim AF2, dia minat gile ngan Adam. Pernah la kawan aku bawak dia duk kat Tganu sekejap masa parents dia gi buat Umrah bulan pose 2004. Aku rasa memang kat Sentul memang ramai orang Myanmar kot? Tak tau kebetulan ke hape, tapi ayah kawan aku ni (dah arwah pun) pun asal dari Myanmar/Laos. Bijik mata dia kaler hazel lagi. Eh, hazel ke kalau kelabu tu? Ke biru baru hazel? Lantak ler, janji kaler dia lain la dari aku. hehehe.

Dafi akan nyanyi lagu Meteor Garden! I like. No, no, no. I don't like him. I like the song very much. Aku siap beli VCD original dia tau. Tahun lepas ada MG 2, dapat tengok sikit2 je dan tak best sangat. Tapi still mencari2 VCD MG 2 yang murah. Derang ni pandai je, buat 2 pack. Kalau yang pertama tu 1 pack je, baru 69.90. Ni dah berganda plak. Beli aritu kat Speedy Shah Alam Mall (apa ke nama dia sekarang?). Teringat masa tayangan cite ni, tahun 2003. Time tu baru je keje FTPT. Ngan Min lah aku berkejar2 balik nak tengok cite tu. Betul, memang kami berkejar2 sebab masa tu lum ada kete. Balik jalan kaki je dari UiTM ke Seksyen 2.

Terlanjur sebut Seksyen 2 ni, baik aku cite sikit pasal rumah ni. Rumah sewa kami tu terletak di Jalan Kemunting (or Kemuning, tak ingat). Rumah teres setingkat. Ada 3 bilik. Satu bilik, sewanya 400. Kami berempat sewa satu bilik ni. Aku, Min, Kak Yus dan Kak Dee. Ada 2 katil double decker. Almari plastik sorang satu. Memang berlaga bontot bila semua ada dalam bilik. Bilik lagi 2 tu ada student sewa. Bilik airnya cinonet je. Ada satu ruangan tu, ada tingkap kecik di atasnya. Jadi ruang tu memang terang. Tempat sidai baju pon ye.

Satu masalah rumah ni ialah cik T. Area Seksyen 2 ni memang terkenal dengan cik T nya. Spesis nya pulak bukan macam kat rumah aku ni, comel. Ini jenis besar2 belaka. Takde makanan boleh letak gitu je. Tak lama hilang ler. Nak selamat, kena gantung. Aku ada gak letak biskut dalam tupperware. Boleh dia gigit tupperware aku dan memakan biskut ku itu. Beg aku pun digigitnya. Beg kanvas tu aku sayang sangat. Beli kat CM masa degree. Dalam beg tu aku simpan kain ela. Boleh pulak dia gigit beg tu ngan kain ela tu sekali. Sibbaik kain tu dia tak sempat gigit banyak. Tapi beg tu dah berlubang2 la. Aku masih simpan lagi. Sayang sebab abang yang belikan. Sungguh kijam. Apa kala dia semakin mengganas, kami pun pantas mencari rumah sewa baru.

Ada satu kejadian litar pintas berlaku di jalan tu pada satu hari. Dengarnya ada satu rumah ni yang short circuit, which affected rumah yang lain. Masa tu ada la orang TNB datang tanya kalo ada kerosakan alat letrik, derang nak bagi ganti rugi. Tapi masa kejadian tu kami takde kat rumah dan semua barang dah switch off, kecuali fridge. Tapi tak pulak rosak. Yang rosak cuma circuit breaker/fuse extension wire aku je. Tak berbaloi je aku nak mintak ganti rugi. Lagi pun masih boleh guna lagi.

Sekarang ni kat 8TV ada cite Ugly Betty kan. Dia ceduk cite Yo Soy Betty La Fea. Abang le yang suka tengok. Aku tengok macam janggal je telenovela omputih nih. Best lagi versi asal. Suka Armando. Dah lama tak tengok telenovela. Tak macam fulltime housewife je aku ni. Dulu boleh pulak tengok, siap tengok kat ofis lagi. Bersambung2 dari tengahari ke petang. Siap sanggup balik lambat sebab nak abiskan telenovela kat ofis. Zaman2 Juana, Maria Clara tu sumer la. Paling best masa Rosalinda la. Aku lum keje time tu. Boleh tengok tiap2 ari. Abis tu, bukak TV Indon plak, cakap pon Indon. Yang bagusnya, lain channel slot nya lain2, bersambung2. Jadi takkan bertindih la. Masa belajo dulu tengok gak sikit cite yang ada lagu, "Vida, give me back my fantasy" tu. Tapi tak berapa sangat sebab masa study dulu aku jarang tengok TV. Bagus kan? Very the concentrate. Takde lah sangat. Aku lagi suka dengar radio. Dengo Hindi Power. Siap boleh salin lirik lagu hindustan lagi. Ngan dengo program tengah malam yang "uh, manjaaaa" tu. Hehehe. Best ar... Sekarang tak de perasaan nak tengok. Sinetron yang orang sebut best sumer aku tak tengok. Channel Aruna ke, Prima ke, amat jarang aku bukak. Tak tau lah kenapa.

Semalam aku masak lauk sotong ngan kangkung goreng belacan. Semua lauk aku letak cili yang baru aku petik kelmarin. Selama ni tak perasan pun pokok cili kat sebelah pokok bunga kertas tu wujud. Setahu aku aritu dah kiok dah. Tetiba aritu tengok merah2 je buah dia. Kiut plak tu. Bagus gak, rezeki kan?

Malam tadi, ibu (salah sorang jiran kami) datang. Tergezut I. Dia nak bincang ngan abang pasal pelancaran skuad aedes di taman ni. Apa ke namanya dia sebut semalam? Eee cepat lupa la aku ni. Skuad ni ditubuhkan untuk menangani masalah skuad swasta yang suka2 buat fogging tengahari buta dan mintak bayaran sesedap rasa dia je. Setahu aku kalau jabatan kesihatan buat fogging, dia akan buat announcement dulu. Sempat ler kami tutup makanan semua. Ni dia main fogging suka2 ati, pastu dtg rumah, mintak bayaran. Banyak cantik. Tengahari buta mana ada aedes kan? Pelancaran akan dibuat pada 29 April ni. Kami pun nak ke Kelantan pada tarikh tersebut. Pointnya di sini, masa ibu tu datang, aku tengah tunggu CSI:NY. Makanya, aku tak dapat tengok permulaannya sebab masa dia datang tu aku tengah tengok RIA. Maka, pukul 3 nanti aku nak tengok la ulangannya. Sekian, terima kasih.

Monday, 16 April 2007

Merepek Meraban

SABTU, 14 APRIL 2007

Tengahari, rasa teringin nak makan nasi beriani. Lepas Zuhur, kami pergi benteng pekena beriani kambing Mohd Shah. Pergh! Sesedap rasa. Sedang elok semua perisa dia. Sepatutnya lawan beriani is sirap bandung. Tapi aku minum sirap je.

Abis makan, singgah PC Fair kat Summit. Tak de benda nak cari pun. Saje cuci mata. Tak lama kat situ, pergi K4 plak. Aik? Kedai baju yang aku anggap pesaing aku tu, dah pun tutup. Sayangnya... Baru 6 bulan. Tapi aku tengok, memang jarang nampak orang masuk kedai tu. Dia bukak kedai tu pun tanpa buat survey tentang crowd sumer. Bukak saing ngan K4 tu juga. Mana nak tau sape yang datang tempat tu kan. Syukur lah aku dah belajar tu semua masa try mintak loan aritu. Tak pe lah. Dia ada kedai lama dia kat Summit lagi. Tapi sayang gak, kedai kat K4 tu dah di renovate cantik2 kaler hijau epal (my fav color). Sayangnya... Mungkin orang BP belum pandai beli baju kat kedai ala butik kot?

Kat K4 aku beli ayam n barang dapur. Tak ramai sangat orang sekarang. Singgah beli majalah, Women's Weekly, cover Angelina Jolie. Suka ar tengok dia. Oh, dia ada darah campuran ropanya.

Sebelum balik, singgah Prima Moda plak. Saje lah pusing2 tengok kain. Susah tul nak jumpa kain yang aku berkenan kat situ.

Pastu kami ke Bintang Emas pulak. Pergi sini memang takkan kecewa punya. Kain semua up-to-date dan corak memang kena ngan citarasa aku. Pusing satu kedai, ada lah 5-6 pasang yang aku berkenan. Tapi aku beli 1 je lah. Berapa banyak baju da... Lum keje lagi dah 5 pasang baju baru aku. Takpe, kurang2 2 minggu pertama nanti aku pakai baju yang tak berulang. hehehe.

Lepas tu, jenjalan lagi kat bus stand. Ini 2nd time aku masuk dalam bangunan tu. Pertama kali, tak ingat bila. Ooo banyak kedai pakaian lelaki; jeans, t-shirt, kasut. Kedai majalah pun banyak. Kedai kaset pun banyak. Ada Hot Market juge.

Tak de yang menarik sangat, kami pun keluar. Cop cop cop, tak balik lagi. Kami singgah pasar malam pulak. Aku je yang turun. Abang order je. Beli tauhu panas 2, kebab daging 1 ngan kuih donut sambal singgit, popia sambal singgit. Cari kedai mi ngan kuetiow goreng selalu tu tak de pulak kali ni. Konon nak kuar makan je malam nanti. Sampai Bukit Perdana, baru teringat, malam ni konsert. Tak kuar makan la nampaknya.

Lepas Isyak abang balik lambat, ada kenduri rupanya. Hah, elok lah tu, aku pun boleh makan makanan pasar malam tadik lebih sikit. Sungguh menjimatkan. Dah lah Khamis malam Jumaat memang malam jangan rajin sangat bagi aku. Abang bawak balik 2 bungkus nasi. Jumaat malam Sabtu, abang bawak nasik lemak sedap gilo pulak sebab ada ceramah kat surau. Hari ni je abang tak bawak balik. Maklum le, kat rumah orang, takkan nak tapau gak. Tapi kan... patut ke kami makan dr surau je ek? Dah orang kasik, ambik je lah kan? Rezeki jangan ditolak. Tak kisah lah. Ok kot.

Konsert AF kedua tak best selepas konsert kedua juaranya. Dafi, ko memang out ok? Memang patut kau tak lagi berada di tempat pertama tu. Peminat ko yang minat kat muka kiut ko pon dah naik menyampah dengo sore ko yang macam tak nak naik sikit pon tu. Kurang2 kalo high note tu, jerit lah sikit ke, kalau pun takleh sampai kan. Ni, mana satu high note ngan low note pun aku tak dapat beza. Sama je, mendatar je sore ko. Kontrol je sore ko tu tahap Pencinta Wanita. Apa ke he?

Eh, best gak mengulas AF ni. Sape lagi aku nak kritik? Ha... Dekna, ko lagi sorang. Aku tau ko memang kontrol je muka ko dari menunjukkan reaksi yang Jee tak suka tu. Aku pun tak suka, ko tau? Bukan, bukan aku tak suka ko kontrol tu, aku tak suka ko buat muka mencebik bile orang cakap apa2 kat ko tu. Tapi, lagu ni, ada high note gak, ada emosi gak. Aku yang mendengo je pun dah tau dah. Tunjuk kan lah muka yang sesuai ngan lagu yg ko gali tu. Adeh lah. Boleh dia selamba pulak nyanyi lagu tu. Nak je aku pang!!! Tapi ko dah takyah cakap apa2 lagi. Aku pun dah takyah tengok ko nyanyi lagi pasni. Ada takde, kalo ada pun time konsert reunion atau Dari Studio 1 je. Ngan AF Raya. Hehehe.

Heliza. Adeh la minah ni. Ko tau ke aku suka sore ko? Tau takpe. Yang ko sibuk nak mengada2 ngan Syawal tu sepanjang lagu tu apa hal? Tak bleh ke ko carik sesiapa tuk wat video klip tu? Ko tau tak sore ko pun kejap ada kejap takde. Aku ni peminat Kak Melah tau. Dah ko nyanyi pun sedap sikit je dari aku nyanyi, sape nak jawab? Ke ko sebenonya nak masuk Audition tapi sebab rancangan tu dah takde, ko masuk gak AF nih? Ko nak ambik final exam gak ke? Sempat lagi ni kalo ko kuar minggu depan. Hehehe.

Candy, sorry, aku tak minat sore ko.

Mila, sore ko best, lebih kurang sore Ekin AF3. Aku suka sore camtu. Kesian ko, selalu corot masa start, tapi sekarang ko selalu naik bila last. Sebab apa ko tau? Sebab sore ko tu sedap. Jadi, jangan buat benda2 mengarut time nyanyi cam Heliza buat tu tau. Maintain jaga sore ko tu.

Rizal, lakonan mu mantap dek.

Syawal, walau pun orang cakap persembahan ko best, tapi aku rasa tak sebab aku hafal lagu ni dan aku minat lagu ni masa aku sekolah rendah dulu tau. Kau punya Aduh3, dari telur lagi dinanti, tu pun dah sumbang je aku dengo. Nak kata rap ko best? Huh! Jauh panggang dari api. Ko ambik nafas tapi x ckp oksigen untuk abiskan satu ayat tu. Adeh lah...

Aswad, aku suka ar ko nyanyi lagu Iklim last week ke... Tapi minggu ni, sorry bro, aku tengok macam persembahan budak tadika je, terlompat2. Ko nak tolong washing baju aku ke?

Ebi, aku tak dengo sore ko. Lagu sedap, tapi ko... Ko ingat lagi aku kutuk ko nyanyi al Jannah tak sedap? Sore ko ada bunyik sumbang sket ar. Prektis lagi ek.

Seperti SultanMuzaffar aku tak nak komen sorang budak tu. Hehehe.

AHAD 15 APRIL 2007

Pagi pergi pasar. Beli udang sekilo, sotong sekilo, ikan kembung sepinggan, sayur kailan, kangkung dan pucuk paku. Juga beli 2 bilah pisau. Semua pisau2 aku dah terbuang. Memula yang hujung tajam tu, dah lama tak pakai, baru perasan hilang. Yang satu lagi pisau kontot, tak lama baru perasan hilang. Terbuang sebenonya. Beli pisau yang serupa gak. Pisau kontot tu orang kedai tu kata 'pisau rewang'. Ooo...

Balik pasar, sarap soto. Dah beli siap2 b4 gi pasar tu. Jadi, tak makan tengahari. Petang, tengok final badminton BAC. Memula plan nak tengok kat JB, tapi satu je yang Malaysia main, rugi lah pulak. Dah lah aku anti-Taufik Hidayat. Tapi, Koo Kien Kiat ngan Tan Boon Heong kalah kepada senior mereka Lee Wan Wah dan Choo Tan Fook. Terinspirasi dari tu, dalam pukul 6 gitu, keluar gi Hutan Lipur Soga Perdana. Gi panjat gunung sket. Adeh, pancit gue. Balik tu main badminton sket lagi. Azam kemain kuat nak bersukan, tapi tak tau lah sampai bila bertahan. Chaiyok!

Friday, 13 April 2007

Raya? Gilo Ko Opo?

Aku baca arkib seseorang. Tetiba nak cite pasal raya. Oh tidak! Aku belom gilo lagi. Saje. Tak bleh ek?

Aku selalu dengar, orang cakap, raya sekarang dah tak macam dulu. Dah tak meriah. Kalau ikutkan, yang lain nya cuma takleh main mercun. Itu je. Event lain masih sama. Sembahyang raya, baraan, beraya, makan2. Adakah bebudak sekarang rasa raya tu meriah seperti mana aku rasa meriahnya raya dahulu? Dan adakah abang2 atau mak aku rasa raya time aku rasa meriah dulu tu tak meriah macam aku rasa sekarang terhadap budak2 sekarang?

Raya dulu, seronok dapat dan bagi kad raya. Raya sekarang, seronok dapat dan hantar SMS 'raya'.

Raya dulu, seronok beraya keliling kampung, even tak kenal pun tuan rumah. Raya sekarang seronok tour open house setiap hujung minggu.

Aku rasa kat mana2 pon raya, zaman bile pon, yang seronoknya ialah dapat berkumpul satu keluarga. Betol tak? Masa ni lah semua boleh balik kampung serentak.

Mungkin skop pemikiran aku agak sempit sebab aku merupakan generasi ke-2 FELDA. Maknanya kampung halaman aku merupakan tempat baru bagi orang tua ku. Tiada datuk, nenek atau moyang dalam komuniti tu. Bagi aku, zaman kanak2 dan remaja generasi ke-2 ialah kemuncak Hari Raya. Mungkin parents kami ada zaman kemuncak hari raya mereka sendiri semasa muda dulu. Tapi macamana pulak dengan dengan generasi ke-3? Adakah mereka merasai kemuncak hari raya seperti kami? Atau mereka rasa raya tu biasa aje. Adakah sekadar dapat pakai baju baru, makan ketupat, kuih-muih raya, tengok AF Raya, tengok filem best2 dan kutip duit raya dari generasi ke-2? Adakah mereka menikmati raya seperti kami?

Gilo ko op aku ni? Dah lah post pasal raya tak kena masa, entry pulak mengarut plak. Jap, tanya abang samada aku gilo ko tidak.

Thursday, 12 April 2007

Double Jeopardy Lagi

Tengahari semalam, aku makan lauk malam kelmarin. Kari daging. Sedap ar aku masak kari sekarang. Hihihi Ting! Dah masuk bakul dalam lif dan dah sampai tingkat teratas pon.

Petang, tengah lepak2, abang call. Dia lapar. Lunch pun dia tak ambik sebab tak rasa lapo. Tah pape. Dia ajak makan. Yey! Tak yah masak malam ni.

Pukul 6 lebih, abang sampai. Hujan gerimis dan sejuk. Terus je ke kedai makan. Mungkin benar kami ada chemistry, aku terpikir nak pekena sup Sitam. Dan abang pun bawak aku pekena sup Sitam. Tak yah request pon. Hehehe.

Sup kali ni tak pedas sangat. Sedang elok je. Dalam gerimis gitu, dapat sup panas pulak tu, memang heaven lah! Abis makan, dah pukul 7 lebih. Terus balik. Abang terus gi surau. Tak sempat mandi. Lepas Maghrib abang balik. Abis ngaji abang mandi dan pergi surau lagik.

Apa ke he nye aku nak cite satu persatu ni ek?

Pukul 10 malam, aku dah stand by nak tengok CSI. Tengah abang tengok info, terjumpa info Double Jeopardy kat 8TV. Eh, eh, baru start. Tak jadik tengok CSI. Boleh tengok ulangan esok atau ari Ahad. Terus melekat di 8TV. Kalau nak tau sinopsis nye, tengok entry 9 March 2006 di sini . Tapi aku nak betulkan sikit dan tambah.

Angela ialah kawan baik derang dan seorang guru. Nama pempuan tu Elizabeth Parson aka Libby. Husband dia Nick Parson. Dia tukar nama pertama kali masa kawin ngan Angela, Simon Apetahakulupa. Terakhir dia tukar nama Apatahakulupa Devereux. Dia pemilik hotel. Masa konon2 mati tu derang pergi naik kapal. Pastu bangun2 je, Libby ni tengok banyak darah. Cari2, laki dia dah takde. Dia jumpa pisau dan pegang. Time tu lah polis sampai. Camne polis tu sampai? Sebelum tu laki dia dah telefon polis, cakap dia kena tikam dan bagitau kat mana dia berada. Maka polis pun datang ler. Lakonan mu cemerlang dik!

Suka ar cite tu. Tapi dah tengok 2 kali ni, takyah cari DVD dia lah. Tapi tak tau lah tahun depan kalo teringat, kena cari gak DVD dia. Abis cite tu, tengok bola. Ulangan Man U lawan Roma yang 7-1 tu.

Tuesday, 10 April 2007

Tak Geti Penat Ker???

Semalam petang kami sempat outing lagi. Kali ni pergi BPMall pulak. Tak boleh ke kalau tak pergi sini dalam seminggu? Saje jelah. Patut pun sale abis 9hb. Rupanya cuti. Pergi tu dah pukul 6pm. Bawak telekung siap2 dalam handbag. Muat tu. Tapi tak bawak kain. Pusing2 dalam tu, tengok2 kasut. Ingat nak cari satu kasut buat kerja nanti. Tak jumpa yang kenan pun. Kat BP ni satu masalahnya susah nak jumpa kedai baju Melayu. Maksudnya kedai yang jual blouse yang up-to-date lah. Semua kedai kat BPMall tu jual baju untuk amoi2. Leceh betul. Kalau nak beli blouse kena balik Kota lah nampaknya.

Lepas maghrib, jalan2 lagi dalam Pacific. Konon nak cari slack abang lagi. Sementara ada discount up to 20%+10%=28% kan. Dah jumpa yang berkenan, memula takde saiz. Last sekali pun dah berkenan tapi promoternya takde. Ye lah, kan nak bukak bill, jahit lagi. Mana tah pergi aweks promoter tu. Ke diorang tak mo jual harga murah kot? Tu yang derang sengaja MIA.

Memang letih kalau ikut abang pilih pakaian. Very the cerewet. Lapar pulak tu. Sebelum balik, kami singgah makan di TCRS. Kenyang nyer... Tapi tak sehsuai lah, makan nasi ayam, tetiba airnye, Pepsi Cola. Terkujat my tummy. Apa2 pun, boleh cuba lagi lain kali. Harganya mahal sikit dari set biasa kami makan di Pizza Hut. Dalam pada tu dah plan nak try mee rebus tulang Linda Onn bebila gi KL sok. Aritu dah cuba makan nasi ayam dia. Bila ek? Tahun 2005 kot. Makan kat restoran pertama dia kat Ampang Point.

Lepas makan, kami pun balik. Kat Pacific beli alas kaki 2 helai. Comel je corak daun. Dah lama dok usha, baru ni dapat beli. Tu pun dah tinggal 3 helai je color yang aku suka tu. Color lain banyak lagi pulak.

Hari ni konon nak cantum 2 pasang baju, tapi dah terjumpa blog baru untuk di baca, terbantut ler hasrat murni tu. Esok. Ya, esok mesti siap cantum semua.

Monday, 9 April 2007

JJCM dan Cuti 'Hol'

Hari ni Johor cuti sempena Hol Almarhum Sultan Johor. Apa benda hol tu ek? Nak kata ulang tahun kemangkatan, elok je hidup lagi sultan Johor tu? Nape tak semua negeri ada cuti hol ni? Setahu aku Johor ngan Pahang ada cuti ni. Tapi tak kisah lah. Dia dah kasi cuti, kita sedekah je Al-Fatihah. Aku pun tahu cuti tu hari Jumaat. Kalo In tak kasi sms, aku pun tak tau. Abang pun tak perasan.

Oleh kerana arini cuti, kami ada banyak masa untuk berrekreasi di hujung minggu. Tengahari semalam, pikir2, nak buat apa? Last2 kami decided to pergi Melaka. Ya, Melaka Bandaraya Bersejarah tu. Kebetulan ada Jomheboh kat sana. Saje lah nak tau apa ke benda nya Jomheboh tu. Tak pernah lagik aku pergi sejak nama lama dia dulu lagi. Ada lah pergi sekali kat Bukit Jalil, tapi time tu tahun pertama kot, kena bayo RM10 kalo nak masuk konsert dia. Pergi pun dah malam, takde benda yang tinggal.

Pukul 1 pm, kami pun bergerak. Aku drive kali ni. Sampai Muar, konon nak cuba jalan lain. Last2 jadi sesat ke mana2 tah. Jalan Junid, Taman Junid Indah, Jalan Khalidi, semua aku redah. Jalan Khalidi aku pernah lah dengo sebab dulu ada sorang lecturer Maths aku asal dari sana. Lecturer lelaki ni drive kete Merz yang stereng nya belah kiri. Aku dah terpikir2, camane dia nak motong ek? Boleh nampak ke kete dari depan?

Lastly, jumpa la roundabout kat Jalan Khalidi. Kendian kami singgah solat kat Masjid Kedua. Selesai solat, hujan gerimis sikit. Basah lah jugak kasut kat kaki lima masjid.


Masjid Kedua Muo kat sebelah kilang ST Microelectronics. Eita pernah keje sini ni.

Keluar dari masjid, elok je takde hujan pon. Dah lapo tu, singgah makan mee bandung tempat biasa kami makan. Kurang pedas dari biasa. Ok2 je kali ni. Dia tak pecahkan telur dalam kuah tapi dia rebus asing. Tapi ya ampunnnn. Banyaknya kacang. Lantakler...


Restoran Mee Bandung Muar kat Tanjung Agas, tak jauh dari SMS Muo, selepas Shell dan sebelum Petronas kalo dari Tangkak/Melaka.

Lepas makan, kami pun terus ke Melaka. Sampai Melaka, tak terus pergi ke MITC. Terus ke Melaka Sentral. Alamak, kena bayo la pulak parking kat situ. RM1. Kalau tak beli e'apa, rugi pulak. Asalnya cuma nak beli shoulder pad. Sekali takde stok. Yang ada cuma yang 3/4 inci. Punya lah tebal. Keluar tu, terbeli lah beberapa benda. Butang, berus gigi (aku rasa tiap kali pergi Mydin mesti beli berus gigi), Alicafe, tumbler (yang lebih mahal dari kat Jusco) dan sedikit coklat.

Keluar tu, jalan2 sikit. Dah terlanjur masuk berbayar kan. Pergi satu kedai Y&W Mart, ada jualan penutupan kedai. Banyak gak blaus, baju kurung, jubah cantik2. Less 10-50%. Batik sutera pun ada. Tapi mahal la kalau banding ngan aku jual kalo siap jahit. Hihihi. Tak beli apa2 kat situ.

Abis kat situ kami terus ke MITC. Sakit kaki ku. Jammed dari sebelum Hospital Pantai lagi. Adeh. Sakit kaki ku.


Sempat ambik gambo pokok bunga kertas yang subur amat kat tepi jalan

Sampai Mamee dah pukul 6.30. Singgah kat Petronas, isi minyak dan solat. Lepas selesai tu, dah kurang jammed nya. Sampai MITC dan pukul 7. Jalan sikit, dah masuk waktu Maghrib. Terus ke masjid berdekatan. Bertembung ngan kawan Uni abang, kawan se gelanggang badminton. Jauhnya berjalan. Sama lah kite.

Selesai solat, baru lah berjalan2 di gerai2 makan. Singgah makan nasi ayam panggang tak lah sedap mana. Tak rasa nasik ayam pun nasik nya. Alahai. Mahal pulak tu. RM4 sepinggan. Minum air honey dew. Dah lama tak minum air ni sebab pernah terkena air warna dan nama sama tapi rasanya air hijau tebu Double Lion diletak susu. Kali ni betul air honey dew. Manis!

Abis makan, kami ke tapak Jomheboh. Banyak gerai dah berkemas. Yang masih havoc, gerai Hotlink, Power Root. Mamee, Lonbisco, Drypers dll. (Drypers mahal kat sini RM35) Pas pusing2 sikit, jenguk2 tapak konsert, menapak ke kereta semula. Konsert lum start lagi. Jengah ke gerai Mamee. Kalo beli Nutrigen 5 botol tu, rege dalam RM3, Nutrigen botol beso rege dalam RM4 plus satu cup yogurt, totalnya RM10. rasa tak berbaloi je.

Balik tu, abang drive pulak. Lega. Perut masih kenyang, tapi ada satu lagi destinasi JJCM. Untuk kasi nasik ayam turun, kami singgah di Jusco. Solat Isyak kat situ. jenjalan sekitar tu, tak beli apa2 pon. Dah puas pusing, rasa nasik dah turun, kami pun balik.

Balik singgah makan Char Kuey Teow ala utara kat Telok Mas. Ya betul, kat depan Sharodz ye Uda *wink*. Tak ble lawan CKT Penang, tapi boleh la tahan. Ada gak rasa2 dia tu. Tapi dia tak ikut petua masak satu untuk setiap hidangan. Kalo order 2, dia kasik satu pingggan hidang. Pandai2 le nak bagi2 kan sendirik.

Abis makan, kami terus balik, dah takde berenti2 lagi. Sampai rumah dah pukul 12.30am. Doblas jam kami keluar. Kalau gi Kelantan dah sampai tu. Lepas mandi terus zZZZZZZZZZz

Saturday, 7 April 2007

Mencari Yang Halal

Petang semalam aku menonoton program Al Bayyan di TV1 Saluran Inforia. Topik nya mengenai logo Halal di mana panel yang dijemput ialah salah seorang orang atasan di JAKIM. Antara yang disentuh dalam bual bicara tersebut ialah mengenai logo halal itu sendiri.

Pengesahan Halal boleh dikeluarkan oleh JAKIM atau kerajaan negeri. Bagi kedua2 autoriti ini, logonya hampir sama tapi tak serupa. (Aku tak geti nak letak gambo logo tu kat sini yea. Harap maklum) Dari segi bentuk, logo Halal ini berbentuk bulat. Ada 2 bulatan, satu di luar dan satu di dalam. Antara 2 bulatan ini tertera tulisan Malaysia dalam tulisan rumi (atas) dan jawi(bwah). Di dalam bulatan yang di dalam, ada bentuk oktagon. Dan di dalam oktagon itulah terletaknya perkataan Halal dalam tulisan jawi (beso) dan rumi(cinonet).

Beza antara logo keluaran JAKIM dan kerajaan negeri ialah pada bawah perkataan HALAL. Untuk JAKIM, dia takde apa2, tapi untuk kerajaan negeri, ada tulisan H-kod negeri. Kod negeri ni sama la ngan kod pada IC kite tu. Kalo Johor mesti 01 okeh?

Ada orang bertanya, macamana nak tahu logo tu betul ke sah? Maklum lah, benda tu kan gambo je kan. Sesiapa pun boleh lukis pada label. Kalau tengah2 kat super market, macamana nak tentukan? Ha...ini lah masanya anda membuktikan bahawa anda adalah pengguna bijak. Bermula Februari yang lalu, JAKIM telah melancarkan AFUNDI mereka untuk kita mengesahkan kesahihan logo halal pada produk, as long as produk tersebut mempunyai bar code. Caranya mudah.

taip HALAL jarak masukkan BAR CODE dan hantar ke DAPAT (32728)

Sebagai balasan, kita akan menerima nama pengeluar produk, nama produk dan tarikh tamat tempoh sijil halal (jika sah). Kalau tak sah atau takde dalam rekod, maknanya tiada pengesahan halal dari JAKIM ler. Kalau nama pengeluar atau nama produk lain dari yang kite nak tu, mungkin dia gunakan sijil halal orang lain.

Itu kalau kite tengah kat super market. Kalau kat rumah seperti aku, lagi lah senang. Bawak semua makanan yang ada kat rumah korang tu ke depan PC dan layari ke SINI taip lah apa2 kat bar CARIAN BAGI PRODUK HALAL dan klik CARI. Pastu, blogger semua mesti tau camane nak surf kan. Pepandai korang lah ek. Hari ni aku dah melakukannya. Anda, bile lagi???

Cop cop cop! Mengikut pengalaman sejam aku, pengesahan ini tidak dapat dilakukan melalui laman web bagi barangan yang berlogo Halal keluaran kerajaan negeri. Tak tau lah kalau guna SMS boleh ke tidak sebab aku rasa database dia sama jek kot? Kalau nak tau, cubalah. Setakat ni, product Jalen, Power Root, pencicah, keropok segera dari Kelantan dan beberapa produk lagi gagal aku sahkan logo Halal nya kerana logo Halalnya bertanda H-01 atau H-03.

Satu lagi, kalau tetiba produk yang glemer pun tiada rekod, cuba gunakan nama syarikat. Biasanya dia ada senarai produk keluaran syarikat tu dengan tarikh sah tempoh dia sekali.

Sekian saja program Al Burung Bayan.

Petang ni kami pergi ke kenduri kawin kawan Uni abang. Kawan ni sama2 lapor diri ngan abang dulu. Nombor pekerja diorang pun sebelah2. Kenduri tu kat Parit Baring. Hihihi first time dengo nama parit ni. Entah apa lagi parit yang aku tak tau kat BP ngan Muo ni. Makan nasi minyak dengan lauk kambing dan lembu. Baru aku perasan, akhir2 ni kenduri yang aku pergi akan ada label 'LEMBU' atau 'KAMBING' kat lauk tu. Takut tertukar.

Balik tu kami singgah kedai beli span bahu. Sepasang lapan posen? Mahal nak mampuih!Cepatlah Mydin bukak kat BP... Dalam kete, aku pasang span tu siap2 sebab nak singgah bandar jahit tepi pulak. Siap tu, kami terus ke bandar hantar jahit tepi. Kemudian kami ke Summit. Tujuannya nak tengok Jangan Pandang Belakang, sekali dah full house. Ada pukul 7 ngan 9.30 je. Tak pasal lah aku nak tengok cite hantu malam2. Karang buat membazir aje masuk pawagam tapi tutup mata. Pastu pergi Popular, tak beli buku pun. Baca2 je. Abang beli clear folder.

Keluar Summit, kami pergi pasar malam pesta, beli tahu panas je. Pastu baru balik semula ke kedai ambik kain yang dijahit tepi. Dan balik. Balik tu lah kami buat operasi MENCARI YANG HALAL.

Thursday, 5 April 2007

Repeat Customer

Apa maknanya bila anda mendapat repeat customer? Satu, dia berpuas hati dengan servis atau produk anda, dua, tiada pilihan lain. Kedua-duanya makna yang bagus. Pertama, jika kedai makan, dia akan datang lagi kerana makanan sedap, murah dan bersih. Sedap semata-mata takkan menjamin repeat customer jika kedai anda kotor dan harganya mahal. Begitu lah ia saling berkait. Kesemua faktor ini mesti diblend sebati.

Kalau servis jahitan (kes aku), jahitan anda kemas, upah murah dan siap dalam masa yang dikehendaki. Kalau jahitan tak kemas, komfem dia takkan tempah kat anda lagi. Kalau mahal, mungkin dia akan datang lagi, tu pun kalau semua kedai lain dah tak ambil tempahan time dekat nak raya. Waktu biasa2, tak hingin dia nak tempah kalau mahal cenggitu. Dan kalau tak boleh siap seperti yang dijanjikan, jadilah macam abang bila mana baju nya tak siap padahal lagi seminggu nak pakai (kenduri kawin bertandang rumah dia). Padahal dah hantar 3-4 bulan dulu lagi. Sampai terpaksa beli yang lain, mujurlah ada tenpat yang terima tempahan walaupun dateline nya seminggu. Dan kekal lah dia sebagai tailor baju melayu tiap2 tahun selepas itu. Dan makna kedua tu bagus sebab anda tiada saingan. Tapi, kualiti2 tersebut tadi masih perlu dijaga kerana kos mendapatkan customer baru adalah jauh lebih tinggi berbanding untuk mengekalkan yang sedia ada. Ya. Sekali anda mendapatkannya, tangkap, dan gari lah dia agar dia tak lari. Prinsip ini mesti dipegang oleh setiap usahawan. Sekian sesi ceramah hari ini. Terima kasih.

Sebenonya nak bagitau, aku dah dapat repeat order sejak memulakan kerja menjahit ni. Tak mahu takbur dan bongkak, tapi aku akan berusaha untuk mengikat mereka agar tidak bertukar kepada yang lain. Tapi kalau nak raya sok, dah tak mampu, tak mau lah aku menyiksa diri kan. Mana nak kerja lagi, mana nak menyembat lagi. Habis, takyah uruskan rumahtangga? Jadi, kalau aku terlupa nanti, harap ada yang menyedarkan. Ok?

Nak sambung cerita kawan sepermainan ku...

IJAH

Ijah ni nama penuh dia Siti Nurhaliza. Ececeh takde lah. Takde Nur pada nama dia dan ada H dihujungnya. Kami sekelas dari darjah 5 iaitu semenjak kelas dipecahkan mengikut prestasi. Tiada dakwa dakwi lagi. Mesti lah aku dalam kelas pertama. Biasa lah, blogger lah katakan. Tapi, kami tak berapa rapat waktu. Mungkin sebab dia duduk jauh dari group aku dalam kelas. Tapi semasa darjah 6, kami se'geng. Ya. geng Sweetheart. Kuikuikui. Gossip dia dan Grepes telah bermula sejak darjah 5 lagi. Macamana gossip tu bermula, aku pun tak perasan. Mungkin sebab diorang duduk sebelah2 kot. Tak padan kecik, dah pandai gossiping.

Masuk sekolah menengah, Ijah sorang2 dari AT5 yang tercampak dalam kelas 1 Falah. Yang lain budak AT4 dan Semenchu. Jadi, aku pun tak geng lagi ngan dia. Apatah lagi, aku berpindah pula ke SMBM selama hampir 2 tahun. Bila aku pindah semula ke SMS, aku dimasukkan sekelas ngan Ijah. Ya, 3 Falah. pada hari perpindahan aku tu, aku sepatutnya dihantar ke kelas 2 Falah di bangunan 3 tingkat sana. Aku dah tahu dah, kelas tu kat bangunan tu, tapi kenapa cikgu Penyelia Petang (Cikgu Halim) ni bawak aku menuju ke bangunan 1 tingkat? Aku ikut je lah. Lepas cikgu Halim masuk kelas tu untuk memperkenalkan aku dan kemudiannya menyuruh aku masuk, akupun bersuara, "Cikgu, saya tingkatan 2, bukan tingkatan 1." Lerrr cikgu Halim sudah suruh aku masuk dalam kelas form 1 da... Kelas In, adik ipar aku tu.

Selepas itu, baru lah aku dibawa ke kelas 2 Falah. Ala... tempat aku bertemu ngan abang pertama kali tu. Hehehe. Dalam kelas tu, aku duduk di belakang Ijah. Masa minggu pertama tu aku duduk ngan Masidahyu sebab Emyllia tak datang. Sejak tu sampai tingkatan 4 aku sekelas ngan Ijah, sebelum aku masuk asrama. Kat rumah dialah aku tunggu bas bila aku pergi bas trip pertama pukul 6.15 pagi sebab dah janji nak dating kat belakang kelas. Kuikuikui. Tak baik betul aku ni. Time abang takde lah aku dating. Abis, abang dating ngan S*** boleh plak? Kalau naik bas trip kedua dan nak naik, tak sempat ler nak dating... Takde lah, aku rasa cuma 2 kali je kot aku dating dalam setahun tu. Selain tu aku saje datang awal sebab nak baca buku. (sebenonya supaya dapat nampak pakwe pagi2, naik satu bas hihihi tak senonos tau!)

Dengan Ijah juga aku pergi beraya ke Semenchu masa form 4. Tak berani gi rumah abang, pergi sebelah rumah abang pun jadik la. Kawan kitorang jugak. Ijah pun sempat dating ngan Faizal kat situ. Kikiki. Baca kisah ni macam maaaaaaaaadang dating je kitorang ni ek? Takde lah. Setahun sekali jek sebenonya.

Ada kes sebelum Ijah couple ngan mamat tu sebenarnya. Masa tu awal2 form 4, aku lum masuk asrama lagi. Satu hari, Ijan telefon aku bagitau ada orang nak berkenalan ngan aku. Huhuhu gabra gua sekejap. Apa kejadahnya semua ini? Ada ke yang sudi nak berkenalan ngan aku? Tapi, masa tu , mungkin mamat tu lum pasti lagi siapa sebenarnya yang mana satu orang nya. Tak paham aku, camana lah, boleh 'minat' tapi tak pasti. Maka, Ijan bagitau, petang esok, derang nak datang rumah aku untuk membuat verification. Aiyooo macam hape je bunyinya diri ku ini. Untuk cover situasi tu, aku suh Ijan cakap kat abang, aku nak pinjam buku cerita. Kak Zela ada banyak buku cerita sebenonya. Kalau tak salah, aku nak pinjam buku Black Widow. Maka, petang tu, derang pun beramai2, tah bape motor tah datang rumah, konon nak kasi buku cerita tu lah. Uiyooo berani tul budak2 tu datang rumah aku. Tapi tak masuk lah. Balik tu Ijan pun telefon. Sebenarnya dia sudah salah orang. Orang yang nak diberkenalankan tu sebenarnya Ijah, bukan aku. Tu lah mamat tu yang aku sebut namanya di atas tu. Selamat aku. Kalau tak, tertutup lah peluang aku nak mengeratkan hubungan dengan mamat ni (abang ler tu). Tak baik cakap 'kalau' la... Memang dah jodoh aku kuat dengan abang, apa2 pun rintangannya, kalau dah tertulis dia jodoh aku, itu lah yang terjadi. Syukur...

Selepas SPM, aku dan Ijah sama2 pergi mintak kerja di kilang VS Industry. Kami kerja sama2 selama 2 bulan sebelum aku bertukar2 kerja. Nyesal aku berenti dulu. Heeeeee. Bila keluar result SPM, Ijah ditawarkan ke matrik di SMS Muar. Dua tahun kemudian dia menyambung pelajaran di UMS dalam bidang Kejuruteraan Kimia (kot). Terkini, setahu aku dia lum kawin dan masih kerja di kilang Flairis kat Kota. Dia turut datang pada majlis perkahwinan dan pertunanganku. Itu lah kali terakhir aku jumpa dia. Rumah dia cuma sepelaung je ngan rumah aku. Sepelaung abang lah, suara aku kurang tinggi ampltude dan frequncynya. Hihihi.

Aku rasa, macam takkan cerita mengenai Nonon dan Rapiah. Cukuplah aku kenalkan dia sebagai kawan sekolah rendah aku. Kawan sekokurikulum, sekelas tambahan dan sepermainan. Ramai lagi kawan2 yang aku sentiasa ingati; Zakiah, Yana, Ana, Mes, Zura, Sila, Sarini, As dll. Kawan lelaki sekolah rendah yang pernah aku lepak rumah derang pulak antaranya; Farid, Helmi, Nizar, Nizam, Anizan dll.

Tak lupa kawan2 sekolah menengah SMBM; Lynn, Thid, Mas, Suas, Rozie (sama UiTM so, selalu jumpa dulu), Ju dll. SMS plak; Ayu, Melly (kawan baik masa form 3), Miah, S***, Ipah, Zaimah, Lynn, Idah dll. SMSJ; Fara, Omel, Haza, Azza, Suli, Fezza, Wanie dll.

tambahan
Aku ada kawan sekelas masa tingkatan 1 dan 2 di SMBM. Namanya Mohd Yusari bin Kliwon. Dia ni kelako budaknya. Sentiasa bersongkok. Masa form 4&5 aku selalu jumpa dia kat bus stand Kota time nak balik asrama sebab dia sekolah kat vokay Kota. Lepas SPM, aku kerja sama ngan dia kat kilang PNE Elektrik. Masa tu aku QC Inspector. Kami selalu borak2 sambil aku jaga line. QC Inspector tak check2 reject. Aku jaga quality di production line.

Pada tahun Jun 2005 aku membaca berita mengenai seorang pilot TUDM terhempas di Labuan. Ya, dialah pilot tu. Gambar dia bersanding terpampang besar gedabak di akhbar BH. Tak mungkin aku salah orang. Kali terakhir aku berjumpa dengan dia di UTM Skudai masa konvo diploma abang. Masa tu aku tegur dia. Dia berpakaian tentera warna putih. Kami berbasa-basi tak sampai 5 minit. Tak sangka itu kali terakhir aku melihat dia. Al- Fatihah.


Ya. Aku tak ramai kawan. Tapi aku masih mengingati mereka semua.

Kawan Seperjuangan

E'IN

E'in ialah kawan aku masa darjah satu. Kami saling berlumba untuk dapat nombor satu dalam kelas. Tapi aku lah yang selalu menang. hehe. Ada lah sekali aku kasi can dia menang. Masa tu arwah mak bari meninggal. Bulan Julai 1996. Periksa penggal kedua. Aku sekelas dengan dia sampai darjah 6 dan sebulan tingkatan satu. Bapak dia ada bisnes jual daging beku. So, dia berpendapatan tinggi jugak la masa sekolah. Tapi, satu mengenai dia ialah, kami jarang atau tak pernah bermain sama di rumah. Kira kawan sekolah je lah. Mungkin sebab dia blok lain. Aku rasa kampung aku tu ada diskriminasi blok sikit. Kalau main, dengan blok masing2 jek. Padahal selang sebelah rumah aku je dah blok E'in ni. Rumah dia selang 5 rumah dari rumah aku. Kami takkan ajak orang blok sebelah main sekali. Antara permainannya? Zero point (dan permainan getah yang lain), congkel ayam, baling selipo, baling tin, belon acah (ala2 Mukhsin), polis santri dan kejar2 ber'trek'. Eh, apa ke nama main kejar2 yang kite buat trek guna kerusi lipat tu ek? Tak kisah lah. Yang penting aku rasa aku takde kenangan bermain tu semua ngan kawan ku ini.

E'in ni lawa orang nya. Muka dia macam mix mat saleh sikit walau padahal Jawa sebenonya. Dulu atuk nenek dia duk sekali kat situ. Mbah dan Nyai. Maka, dia ramai peminat masa sekolah. Antara yang paling hangat digossipkan dengan dia ialah Noranizan. Sorry bro, kalau ko terbaca blog ni. Mamat ni kira aktif dalam sukan. Biasanya kalau sprinter ni, memang glemer seantero daerah. Tapi aku tak kenal pun abang time sekolah rendah dulu? Kata olahragawan? Bila masuk sekolah menengah, mamat ni pergi sekolah asrama dan tamat lah kisah cinta tu, kot? Ikut kan kami masih sekelas lagi masa sebelum derang2 ni masuk asrama.

Lepas aku pindah SMBM, aku pun terputus hubungan dengan E'in. Jumpa sekali sekala masa cuti sekolah. Cuma masa aku pindah balik SMS, aku ingat akan sekelas lagi ngan dia, rupanya aku dah tukar aliran di SMBM. Kelas dulu tu Pertanian. Aku dah masuk ERT. Kalau tak, mesti aku tak sekelas ngan abang. Eh, abang bukan ERT. Kami campur ngan lagi satu pilihan tu, apa ek? Budak lelaki aliran tu lah. Tapi, masa tingkatan 3, aku ada problem sikit ngan E'in. Tah, aku pun tak ingat. Gaduh2 gitu. Padahal dia dah tak sekelas dah.

Masa form 4, dia pindah sekolah vokay Kluang, dan aku sekolah sains Kluang. Jadi, selalu lah juga kami jumpa time nak balik cuti sekolah kat bus stand atau time outing. Masa tu dah tak gaduh dah. Terkini, dia ada datang masa kenduri kawin aku. Anak dah 2+1. Dia tengah ngandung time tu. Terharu I sebab dia sudi datang. Dia kawin time aku kat Uni, bila pun aku tak tau.

sambungan sikit

Semasa tingkatan 4, E'in terpaksa memutuskan hubunngannya dengan seorang jejaka sekampung kami gara2 kakaknya telah bertunang dengan abang jejaka itu. Penghujung cerita, kakaknya putus tunang dan sia2 belaka lah dia berpisah dengan jejaka itu. Tak de jodoh.

SIDAH

Sidah ni kawan paling rapat masa darjah 6. Kami agak serasi. Nama dia pun dekat ngan nama aku, cuma tambah 2 huruf O dan D. Rumah dia sebelah rumah E'in. Kira selang 4 rumah ngan rumah aku. Mak Sidah is ibu susuan E'in ni. Tak tau lah macamana kisahnya. Oleh sebab dia satu blok ngan E'in, kami jarang main bersama. Yang selalu, kami tengok cite Hindustan. Kat rumah dia lah. Ceritanya, Aashique, Aamir Khan heronya. Ada lagu cenggini

Jaanem janeja (di mana kah dikau kot maknanya)
Jaanem janejaha
Janejigar janeman
Mujko he tere kasem....

Aku pun dah lupa. Suka lah cerita ni. Satu lagi apa ke tajuk cite tu. Alahai, lupa la pulak time ni. Tak kisah lah. Yang penting nak sampaikan, aku selalu tengok Hindustan kat rumah dia.

Satu lagi, kami suka berkenalan. Bila ada sukan antara sekolah, antara zon, antara daerah, kan ramai budak sekolah luar datang kan. Time tu lah kami berkenalan. Antara yang kami kenal ialah Hamizah dan Jumizah dari AT2. Nama pun dekat2 sama cam kitorang gak. Sorang lagi, Jannatul Maqwa budak Semenchu.Kenal time majlis Maulidurrasul kat masjid kamoung ku. Bila Sidah pindah sekolah Arab masa tingkatan satu, dia satu sekolah ngan Jumizah ni. Lawa budaknya, macam Sheila Majid. Eh, ke aku dah tertukar, aku pun tak ingat mana satu. Teringat zaman dulu, hobi, berkenalan. Sibuk lah berkenalan dari majalah. Pilih lak yang lawa2 je. Hihihi. Tak berani lak berkenalan ngan budak lelaki. Masa tu mana ada kes-kes 'les' ke hapa. Berkenalan pun suka2 je. Tak jumpa pun. Tukar2 gambar je. Ala2 chatting zaman sekarang la. Cumanya sekarang senang nak jumpa. Dulu, nak keluar bandar setahun sekali pun tak pernah. Pergi bandar ngan abah time nak balik Mersing ada lah. Aku pergi bandar pertama kali ngan Ina masa tingkatan 3 kot. Korok kan?

Satu lagi kenangan ngan Sidah ni. Huarhuarhuar, malu nak cite. Masa darjah 6, kami berempat; aku, Sidah, Zakiah (Dr kat Hospital Kuala Terengganu sekarang dah bertunang) dan Ijah ada satu group dinamakan "Sweetheart". Cewah! Abang TP kalau baca ni mesti ingat dia gelakkan nama group kami ni. Kira geng la masa tu. Yang kelakonya siap bleh berkongsi maklumat secret admirer. Yang tak boleh tahan tu, boleh pulak mamat yang di secret admire kan tu tahu. Kuikuikui. Tak kira aku nak sebut gak nama mamat tu. Zakiah-Zulkarnain, Sidah-Zul...(alamak lupa la nama kembo Zulkarnain tu), Ijah-Zahrin Azlin (aka grepes sebabnya dia sebut grapes as 'grepes') dan aku-nama penyanyi lagu Permaidani konsert AF5 ketiga minggu lepas(jangan marah eh bang, ayang sayang abang sorang jek, ni semua main2 jek. tak baligh lagik hihihi)

Tapi semuanya berakhir la lepas abis sekolah rendah kecuali aku, kihkihkih. Boleh sambung2 pulak tu time form 3. Sekejap je couple ngan mamat tu. Ada lah dalam 1-6 bulan kot. Dia pernah kasi hadiah pen dakwat basah siap ngan dakwat dalam botol sekali beserta gambar saiz pasport yang tak sempat aku tengok dah terkantoi ngan cikgu Aliman serta surat wangi dari perfume Enchanter buuga kuning dan surat yang tak sempat aku baca terus ku koyakkan gara2 dah takde ati kat dia sebab dah jatuh chenta kat suamiku itu beserta coklat Vochelle (zaman iklan Vochelle yang sanggup panjat gunung ke hapa tah tu). Kalau abang izinkan aku akan cite kisah mamat ni pulak. Kuikuikui. Ni kisah Sidah dah melalut ke mana dah ni. Lepas jatuh cinta kat abang, dah takde dah. Betul takde bang. Percayalahhhhhhhh.

Terkini, Sidah ni dah berkahwin ngan cikgu SMS. Dia pindah SMS masa form 4 time aku dah masuk asrama. Tak tau dah berapa anak dia.

Wednesday, 4 April 2007

Blog Hopping Sampai Pening

Dah lama aku tak melawat blog baru. Jadi, baru2 ini aku dah mula kan semula. Jadi dah bertambah lah link kat sebelah tu. Kadang tu bila baca arkib orang, tingin nak kasi komen, tapi pikir, tuan rumah ni baca ke komen dalam entry lama2? Saje je.

Dua hari, semalam dan hari ni aku menjauhi mesin jahit. Tapi jarum memang susah nak jauh sebab elok je dia melekat kat kusyen tu bila aku landing. Esok baru nak cantum baju. Arini sampai 2 pasang baju contoh bermakna 2 pasang nak kena jahit. Rezeki tu nama dia.

Semalam telefon Alhafiz lagi. Bising la abang ni, asik suh tefon Hafiz jek. Tak jeles ek. Tak tau lagi bila akan report duty. Lega. Boleh lepak lagi. Hari ni telefon lagi. Harap2 dia tak perasan lah suara aku yang telefon semalam. Hah! puas ati abang? Ayang dah cakap kat dia, ayang nak posting kat A*DTEC Batu Pahat. Atau IKBN Pagoh. Dia cakap, akan dipertimbangkan. Tapi faktor status dan asal usul jatuh nombor 3 dalam menentukan penempatan selepas yang pertama bidang dan kedua kekosongan. Apa-apa pun, sekarang kite tawakal aje lah. Dah ikhtiar dah. Mudah-mudahan terbuka hati diorang tu time meeting nanti.

Semalam, Datin Diaries ok sikit. Kalau episod sebelum ni, abang pergi main badminton malam2 pun aku dah curious gitu. Tak sesuai tau, menimbulkan was-was dalam diri para isteri. Kaki abang dah nak baik. Dah tak sakit sangat katanya. Tapi still tak dapat main untuk fakulti. Nama pun dah digugurkan. Tak tau lah dapat masuk acara balapan ke tidak tengah bulan ni nanti. Tak yah la bang. Karang sakit lagi, siapa yang susah? Abang jugak kan.

Dah dekat 2 bulan tak jenjalan. Kurang2 nak gak jenjalan gi JB ke, KL ke. Lama dah tak ronda2 KL. Dan dengan situasi kerja abang sekarang, mungkin sampai ke pencen la kami akan duduk BP ni. Aku mungkin la di transfer ke mana2 kan. Tak tau lah kalau UTHM nak bukak cawangan lak kan. Banyak 'kan' la pulak. Dulu masa kecik abang Epet marah kalau aku cakap banyak 'kan'. Kan? Kan? Kan?

Sebenarnya tengah terfikir nak cerita pasal kawan2 zaman kecil dulu. Sat, nak check kat atas jap. Tetiba je tadi nampak kucing turun tangga. Dah berani dia masuk rumah nampak? Dia tak tau aku ni garang ke? Karang ada yang kena sembelih ni karang. (Heee tergamak ke aku nak sembelih kucing? Sembelih ayam pun tak pernah)

Ok, nak mula dari mana ek? Tak kisah lah, campur aduk jek.

JUNE

Kawan pertama aku ni sebenarnya muda 3 tahun dari aku. Saje mula kan dari dia sebab banyak gak kenangan ngan dia dan family dia. June ni anak jiran sebelah rumah. Jiran kami ni kira antara orang 'kaya' lah bagi kami waktu tu. Rumah dia pun rumah batu. Ada TV warna ngan Video Player (VCR). Dan ada peti sejuk. Bapak dia ada kedai hardware cum radia&TV service dan menjual TV sekali. TV warna pertama kat rumah kami dibeli di kedai dia lah juga. Selain tu, kedai tu juga menyewakan video. Pada masa kecik2 tu, rumah aku (tukar lah, kami macam aku ngan abang jek, padahal 'aku' sebenarnya) cuma ada TV hitam putih yang ada kotak akuarium tu. Tak dapat siaran TV3 sebab takde aerial yang sesuai. Dah masuk Uni baru tahu perkataan aerial tu digunakan oleh orang putih. Orang US sebut antenna. Sama lah jugak taxi-cab, holiday-vacation dsb.

Jadi, bila orang sebut cerita Rin Hanekoma, Oshin atau Chiaki dan Muzik-Muzik, aku tak leh peghak sangat. Tau lah juga sebab tengok kat rumah June ni. Rumah dia pun dah ada 'karen' awal2 lagi sebab diorang ada generator sendiri kat kedai. Jiran2 lain ada gak generator kongsi 3 rumah. Rumah kami takde karen sampai aku darjah 3. Teringat lak zaman nak masuk karen tu, kontraktor wiring datang umah, pastu kitorang kutip balance2 aluminium yang bersepah tu, cairkan dalam sudu, letak pin dan jadikkan brooch. Kesian. Tu tak kira zaman nak masuk telefon, teruja gitu.

Balik cite June ni, masa dulu aku selalu pergi rumah dia. Satu nya, tengok TV dan video. Dan satu lagi ni, sedih ah. Dia ada basikal tau. Aku ni teringin nak belajo bawak basikal. Jadi bila dia main basikal kat rumah dia, aku selalu tengok sambil berharap dia akan pelawa aku belajo bawak basikal tu. Syukur Alhamdulillah, mungkin dia pun faham dan aku pun pandai bawak basikal dengan bantuan dia. Tak lama tu abah pun belikan kitorang basikal Rally kaler biru. Nanti bila2 nak scan gambar aku ngan basikal tu.

Mengenai tengok TV, yang aku ingat aku tengok Chiaki kat rumah dia. Oshin kat rumah Mas. nanti cite pasal Mas pulak. Kalau tak salah, Muzik2 yang aku tengok kat rumah dia, masa Sudirman menang kot. Mungkin lah. Tengok video pulak memang best. Oleh sebab bapak June ni sewakan video, maka dia selalu lah buat dubbing VCR. Jadi, selalu lah kami dapat tengok video waktu sedang di dubbing tu. Kalau tak silap, pukul 2 petang kot generator dia hidup/padam. Tak ingat lah. Tapi antara cerita yang aku ingat, paling banyak cite cina Happy Ghost. Tah sampai siri ke berapa tah aku pernah tengok. Pastu cite Fantasy Island. Besttt betul cite tu. Ada sekali aku tengok cite tu kat TV masa dah besar ni. Tak ingat bila. Pastu cite ET. Ha... cite ni aku tak ingat sangat. Satu cite melayu yang aku ingat sangat, Gila2 remaja. Satu lagi, Adik Manja. Baru minggu lepas2 ni tengok Adik Manja kat TV berapa ek? Astro Ria kot. Eh, ada lagi, cite ni aku rasa bukan tengok kat rumah June ni, tak berapa ingat, cite Marah2 Sayang. Huiii sakan tengok video kat rumah orang. Bila tengahari baru balik, makan. Kadang tak balik tu, kena panggil baru balik. Si Hen Ma Da!!! (Siapa hendak Makan Datang!!!) Bahasa abah la tu.

Bila dah sekolah aku tak berapa kawan ngan June rasanya. Actually bukan ngan June je aku kawan. Ngan kakak2 dia sekali, Lela ngan Jana. Dah besar panggil Kak Ella ngan Janet. Malu ah nama kampung kan. Hihihihi Bila dah besar ni, nak jumpa setahun sekali pun susah. June ni dah bertunang ngan orang kampung hubby gak. Tahun ni kata langsungnya. Dia masuk UiTM Jalan Othman masa aku masuk degree. Dia ambik course Diploma Pemulihan Cara Kerja. Masa dapat tu dia datang rumah aku, tanya apa ke bendanya course tu? Aku pun tak tau. Agaknya pulihkan orang patah2 kaki tu berjalan kot. Betul pun. Dan sekarang dia dah keje kat Hospital Pantai KL. Physiotheraphist la kot. Kata mak dia, dia tengah ambik degree PJJ ngan Uni oversea. Entah ler. Raya aritu pun tak jumpa dia. Karang dia kawin, aku baliklah kot.

MAS

Mas ni nama anak dara dia. Nama kampung masa kecik2, Indot. Hehehe aku rasa dia tak baca blog aku, jadi mungkin dia tak marahlah aku sebut nama kampung dia. Mas ni rumah dia kira pukul 11 la dari rumah aku. Kami berkawan dari kecik sebab dia sebaya. Tapi bila dah besar sikit, dia kawan ngan Yayu lebih. Sebelum aku lupa, cita2 dia masa kecik nak jadik askar. Mungkin sebab dia tengok abang Aced dia jadi askar, terpengaruh la tuh. Abang dia pernah pegi Kemboja tau (ke Namibia ek?) masa zaman perang kat sana. Balik dapat banyak uwang dan terus pencen dari kerjaya itu.

Mas ni suka bisnes. Dia selalu jual ais krim Mesia kat bawah pokok gajus belakang sekolah agama. Antara aiskrim dia yang glemer ialah aiskrim santan, asam kecut, milo dan kacang. Selain tu, dia jugak berbisnes kacang pedas. Sedap ar kacang ko Mas. Pernah sekali kami suh abah buat kacang pedas ni, sekali abah buat sambal kacang. Sedih nyer... kesian abah. :( Kadang2 Mas jugak menjual kerepek pedas.

Ok, itu bisnes Mas masa sekolah rendah. Kami selalu pergi sekolah agama bersama2. Kalau sekolah pagi masuk pukul 9 tu, kekadang dia yang kejutkan aku dari tingkap bilik bila abah dah pergi ladang pagi2. Kami juga selalu mandi paya selepas balik sekolah agama. Semasa sekolah menengah, aku selalu tumpang mesin jahit kat rumah dia atau rumah wak Ru untuk menyiapkan projek Kemahiran Hidup. Rumah dia pulak dah ada VCD player awal2 zaman VCD dulu. Pernah gak aku lepak rumah dia tengok VCD tapi tak ingat pulak, bukan ke time tu dia dah kawin? Betul tak ingat.

Bila aku pindah SMBM, aku dah tak rapat ngan dia. Yayu pulak yang rapat ngan dia. Bila abis SPM, aku balik dari asrama. Dia ajak aku kerja kilang ngan dia. Pekerjaan pertama aku di mana di situ lah aku buka akaun KWSP. Ya, kilang VS Industry Senai. Bila aku masuk ITM, dia pun kawin. Dia kawin selang seminggu lepas abang TP kawin. Jadi memang time tu aku baru masuk ITM. Kemudian dari tu dia dah ada femli sendiri, anak sorang, jadi aku dah tak ambik pot pasal dia. Kemudian dia ada masalah sikit. Tapi masa nak raya aku selalu hantar jahit baju kebaya ngan dia. Kira lepas kawin, ada anak, berenti kerja, baru dia aktif menjahit. Yayu lah yang banyak cite pasal dia sebab Yayu je yang duk kat rumah tu paling lama.

Lepas abis degree, aku balik kampung, cari kerja. Dari bulan Oktober sampai Disember 2002 aku menganggur. Sekejap je. Time tu pulak dekat nak raya. Jadi, aku ditawarkan membantu Mas menjahit. Dia upah aku jahit leher baju. Selai RM5. Orait lah jugak. Ada gak aku duit raya sikit. Boleh tahan banyak gak tempahan dia ambik.

Sekarang ni, Mas duk kat kuarters (ke di sebut apa ek?) estet kat Kota. Apa ke nama estet tu. Pernah pergi sekali je masa Yayu nak antar ke ambik baju dia. Terbaru, dia dah ada 2 anak. Anak kedua dia lahir beberapa hari sebelum kenduri kawin kami. Saing2 Jana gak. Jadik dia tak dapat lah datang memeriahkan majlis kami.

Aduh, dah panjang ni. Baru 2 orang kawan. Lum cite kawan sekolah rendah lagi. Akan datang; In, Sidah, Nonon, Rapiah, Ijah.

Tuesday, 3 April 2007

On Behalf of Abang

Pagi semalam, pukul 4 dah kejut abang. Abang akan ke KL untuk menghadiri kursus Electrical Safety At Work Place di Dorset Regency Jalan Bukit Bintang. Kursus ni sehari je. Oleh kerana Uni dah sediakan van, tak dapat lah aku ikut menyibuk. Kalau tak, dapat gak gi KL buang2 duit. Hehehe. Pukul 4.50 pagi abang dah bergerak. Bawak Ulin sekali. Kalau tak, aku yang 'kenek' (sebut ala2 kak ogy) antar dia ke bus stand. Tak kose akak. Mula nya abang nak gi naik moto je sebab aku nak pakai kete gi Poslaju. Tetiba je dia nak suh driver je gi pos kan kat KL. Sukati lah.

Rupa-rupanya (menurut cerita abang) van yang dijanjikan tu hanya lah ilusi semata-mata. Sampai pukul 7 pagi, abang masih di Uni menunggu driver. Kisahnya, driver yang dah ditugaskan membawa mereka tu telah dijatuhi sakit. Maka, tak dapat cari pengganti agaknya. Sudahnya, jam 7.30 pagi abang dan rakan sepejuangannya itu pun pergi menaiki JFX kami. Mind you, 7.30 pagi di Uni dan kursus bermula jam 9 pagi. Dengan kapasiti kete yang ala2 'bercinta' tu, mana lah boleh sampai pada masa yang ditetapkan. Sorang kawan n dah pergi KL sendiri. Konon nak balik naik van sekali nanti. Sudahnya, terpaksa naik bas. Abes, dah lah jejaka2 yang pergi, JFX lak lum sempat ketuk kasi jadi Avanza lagi. Dalam pada berkejar tu, sempat lagi derang singgah sarap kat Pagoh tu. Hihihi. Sampai2 je, dah kul 11 pagi, tengah refreshment, terus ngap la. Eh, eh, ni blog sape ni?

Petang semalam aku masak sambal udang dan kangkung goreng belacan. Semalam sebelum tu dah janji ngan abang, kul 6 petang tefon, bagitau nak kena masak ke tak. Tapi dah angin aku rajin semalam, aku masak je lah. Tu pun aku yang tefon abang kul 7.45 malam, dia baru nak balik, tengah kat Low Yatt tu. Sempat lak.

Malam sambil jahit sambil tengok CSI NY. Pukul 12 abang call bagitau dah sampai Uni. Lagi setengah jam sampai lah. 12.30 abang baru sampai. Rasa macam lamanya tak jumpa abang. Arini keje 20 jam ek?

Pagi ni abang pegi keje dah nak tengahari. Sempat lah brunch kat rumah. Sekarang tengah tengok ulangan konsert AF. Sekarang dia buat ulangan tiap2 hari. Tapi aku tengok gak walaupun tak besh. Saje sakit kan ati. Nak kutuk Dafi lagi. Dia sebeno nya ala2 Amirul gak, nyanyi ala2 tak nak sampai. Harap muka je kiut. Suka suara Rizal.( Hasfarizal ye bang :) )

Monday, 2 April 2007

Tajuk

Malam Jumaat lepas, abang main badminton. Minggu lepas dia tak pegi. Dia cakap, kalau orang gi mancing ramai2, pastu tak dapat banyak ikan, maknanya ada salah sorang tu yang tak dapat izin isteri dan anak2. Sama lah dalam kes ni. Cumanya minggu ni aku bagi gak pegi. Kira tak berapa nak bagi lah. Kira separuh kata bagi, separuh kata tak bagi lah.

Balik dari bersukan, abang pulang dalam keadaan kurang upaya. Kaki kanan abang terseliuh. Tulah! Kan orang cakap jangan pergi. Kan dah kena. Takde lah. Aku takde lah cakap cenggitu. Cuma sedikit sedih, tak dapat lah abang main untuk wakil fakulti dalam keadaan begini. Baru aku faham, macamana Hafiz Hashim boleh terseliuh waktu main badminton. Ooo...

Jumaat pagi, kaki abang dah makin membengkak. Apa boleh aku buat ek? Aku bukannya wanita Melayu idaman Mawi (dulu) yang pandai mengurut. Makin tambah sakit ada lah. Malamnya, abang panggil Cik Man sebelah rumah untuk mengurut. Sebelum tu, kami keluar makan kat 1001 Malam bus stand lama. Cawangan kat BP Walk dah tutup kot. Takde bunyik sakit atau meraung pun? Ke memang tak sakit?

Malam, tu juga tengok Diari AF, Dekna kaki terseliuh. Doktor nasihatkan, kakinya direhatkan. Aku pun mengambil nasihat tu untuk abang. Malam tu juga yang kononnya aku nak menghela nafas panjang dan berehat, tidak berlaku seperti yang dirancang. Abang balik dengan 2 lagi tempahan jahitan. Bermakna, aku tak boleh lengah kan lagi. Tarikh lapor diri entah2 around the corner. So, malam tu jugak aku potong baju.

Sabtu petang, pergi Poslaju. Tutup. Pergi jahit tepi. Siap. Beli benang, kun dan zip. Pergi Summit, beli barang sikit. Beli kain lining nak bagi kat customer yang beli kain chiffon. Beli kat Nagoya. Terbeli Shokubutsu lagi sebab tengah murah. 5.99. Pukul 5, cari makan. Pergi Benteng, dah habis. Pergi ambik kain yang dijahit tepi. Kemudian ke Bukit Pasir dan makan Beriani kambing. Restoran ni pernah dikunjungi krew JJCM tau. Ada plak JJCM.

Lepas makan, pergi kedai CD. Seperti biasa, masuk dalam (bahagian CD cetak rompak). Niat nak cari DVD Double Jeopardy atau Air Force 1 atau The Negotiator. Cerita2 lama yang best. Tapi satu pun takde. Balik tu singgah Summit ambik Ulin. Dah lama rupanya aku tak drive kete. Abang, REHATKAN kaki.

Malam tu ada sambutan Maulidurrasul. Lepas Maghrib, abang cakap nak jemput aku dengar ceramah. Aku ni dah siap berbaju kurung segala, sampai la pukul 9.30, non ado orang yang nak menjemput aku tu. Malam tu aku tak makan malam sebab masih kenyang.

Ahad pagi, kami ke pasar. Banyak nya ikan hari ni. Takde orang agaknya. Beli ikan terubuk versi lemak 2 ekor. Udang sekilo, daging 1/2 kilo, santan, kailan, kangkung, daun kesum, sotkabor Utusan dan roti canai 4 keping. Balik tu sarap dulu, kendian terus masak lunch. Asam pedas terubuk. Memang lemak. Nyum nyum. Kami makan pukul 3 sebab kenyang makan roti canai.

Tengahari tengok konsert 3 AF5. Tak best nyer. Apa la Ebi tu, macam tak geti ngaji je. Lagu berzanji pun tak macam biasa dengar. 'ha' pun diganti 'kaf'. Memang tak gali lah tu. Paling tak best, Dafi. Ingat kat diari dia nak simpan2, rupanya sama je dia nyanyi ngan kat diari tu. Lagi hampeh ada lah. Nak je aku hempuk. Diari semalam tu ada Mawi. Best nya dia nyanyi ngan Nazrey lagu yang ada lirik ni

"Sesungguhnya walau ku kutip semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau ku siram dengan air hujan dari tujuh langit mu
Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga
Jika tidak kerana rahmat mu
Jika tidak menagih simpati"

Suka lagu ni. Dulu dengar kaset Yayu, satu kaset semua lagu sedap2. Tapi kaset cetak rompak :(

Eh, dah takde apa nak cite. Itu je lah.