BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 17 June 2010

J@bulani



Apakah jabulan1? Ya, jabulani ialah nama bola yang digunakan dalam welkap 2010 ini. Aku pon tak perasan yang nama tu ada tertera pada gambar bola giant yang aku bergambar dengan (direct translate hihi) di midveli aritu. Dengar berita pagi tadi ada komen pasal jabulan1 ni yang dikatakan lain macam pergerakannya. Ala2 mengempo gitu kot. Errr tau ke mengempo tu apa? Emmm camne nak cakap ek? Dia macam kita bawak kereta laju2 kat selekoh. Kan nanti kereta tu macam tersenget macam nak tumbang kan. Haaa tu la mengempo namanya. Macam terlajak gitu. Tapi aku rasa perkataan sebenarnya ialah mengempar (centrifugal), tetapi telah di johor kan menjadi mengempo. Ohhh betul lah. Aku dah gugel dah. Memang mengempar tu ialah satu inertia yang berlaku berkaitan dengan putaran iaitu suatu daya ke luar dari pusat putaran (lebih kurang gitu lah). Tapi, macam dah tak kena pulak dengan konsep bola jabulan1 nih ek? Mana ada bulatan dalam kes bola ni? Ok tukar tukar. Mungkin boleh dikatakan bahawa dia boleh jadi macam bola boling yang dibaling oleh shal1n zulkifl1 la kot. Ala2 curve gitu. Ok ok dah faham, kan? Katanya lagi, bola itu mengalami trajektori yang tidak boleh diramal. Ko tendang kot lain, dia pergi kot lain. (lagi nak terangkan hihi).

Siaran ulangan

Alerrr aku mengalami masalah dengan welkap la. Rupa2nya p0rtugal satu group ngan brasil. Masalahnya ialah, encik hairul sokong brasil. Ini bermakna, kebarangkalian kami akan masuk final bersama2 adalah tipis. Nasib baik sikit kalau derang sama2 masuk 2nd round. Dan nasib lebih baik lagi kalau derang menang dalam 2nd round dan masuk quarter. Dan kalau hebat sikit, derang boleh masuk semi bersama. Final sungguh kecil kebarangkaliannya (ada, tapi kalau tengok performance semalam, macam tipisss). TAPIII tak mustahil ok. Come on do-do, you can do it! Ecehhh...

Yang masalahnya, berdasarkan kepada prestasi malam semalam, nampak gayanya macam p0rtugal tak terer pon main? Satu, kapten nya siang2 lagi dah dapat kad kuning. Jadi, dia kena berhati2 la pasnih. Alerrr itu pun sebab dia protes sebab referee tak kasi free kick bila mamat iv0ry tu tendang kaki dia sampai tergolek dog. Dua, sepanjang game tu, aku rasa, ada sekali je lah kot do-do buat cubaan gol, tu pun tersasar. Mungkin juga betul jabulan1 yang salah hehehe. Tapi sebenarnya memang derang semua tak terror pon huhuhu. Main macam ta!k! (ni kalau kat sekolah dulu cikgu selalu cakap). Jadi, ini bermakna, tak lama la aku dapat tengok do-do beraksi huuuuuuuu sedih lah! Semua nak harapkan do-do, sedangkan do-do lah yang dikawal ketat dek pihak lawan. Belum bola sampai kat dia, orang dah pintas dulu. Tapi betul lah. Iv0ry c0ast tu memang terror mengongkong p0rtugal. Macam semut nampak gula jek kekdahnya. Pastu, yang aku nampak jugak, keeper derang jarang (atau tak pernah) tendang bola dari gol. Kebanyakannya dia baling/lempar je dekat2. Camne laaa bola tu tak duduk je kat kawasan gol dia ek? Akhirnya, derang siri 0-0 jek. Bosan! Apa2 pon, tunggu je lah second game derang nanti. Kalau masih macam tu, byebye do-do!

Semalam pulak, juara euro lawan SUi. Ni lagi satu main macam budak sekolah rendah. Semuaaa berkumpul depan gol. (ni kalau kat sekolah, mesti cikgu-coach dah jerit, jangan berkumpul!!!) Jadi, bila tu bounce ke belakang, takde saper kat belakang atau wing yang boleh tolong. Sibbaik SUi tu tak banyak counter attack. Tapi, SUi gak yang menang 1-0.

Setakat seminggu ni, aku belum pernah lagi bangun pukul 2.30 kerna bola. Tengok yang pukul 10 je pun aku dah menyesal hahaha. Kuyu je mata aku pepagi. Ngantuk laaa!!!

4 komen:

Ajzie said...

bola itu ditendang akan terbang ala ala kereta ditiup angin lintang di Hway Air Keroh...... heheheheh

p.s
sungguh memalukan si spain kalah dengan team underdog.. hehehehhe

AyunasiA said...

hahaha lagi dasat imaginasi akak.

tah apa2 spain tu. tendang bola ikut dan je, tak tengok2 kawan.

Ajzie said...

Awal pagi td tgk tak... Brazil dengan I.Coast.. Lagi sengallllll si Ivory Coast tuh.. huhuhuhu

AyunasiA said...

yeay yeay yeay! 7 = jersi ronaldo!!!!!!!!!!!!!