BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 31 October 2013

Certificate of Eligibility Application


Tidak seperti encik suami yang senang jer dapat coe ni dengan status studentnya, aku pulak kena apply sebagai dependant kepada student itu untuk dapatkan coe tersebut. Dalam kebanyakan kes, student tu pergi dulu, apply kan coe ni untuk isteri dan anak2 kat tempat dia pergi tu dan bila dah dapat barulah bawak derang masuk jepun. Tapi dalam kebanyakan kes jugak, seperti aku, student pergi sekali bawak femli, di mana femli tu datang sebagai tourist, apply coe dan terus buat residence card bila dah dapat coe tu kelak. Lebih kurang sama je prosesnya cuma kalau dapat coe time kat mesia, boleh apply visa terus kat mesia dan bila masuk ke jepun terus dapat residence card macam encik suami aritu. Cuma masa tu kiter sensorang la kena pegi konsulat tu, melainkan suami kiter nak datang balik jemput kita. So, pada hari khamis minggu pertama tu, kami pergi ke imigresen untuk apply coe aku. Kebetulan sorang kawan tu pun nak kena renew dia punya, tu yang dia ajak pergi sekali. Kalau tidak, kenalah kami pergi sendiri dengan tutor yang blur tu huhuhu. Oh, lupa nak citer. Kat school, encik suami dibekalkan dengan seorang tutor untuk membantu dalam segala urusan di sini. Tapi? Tapi yang encik suami dapat tu agak blur orang nya huhuhu. Sabar je lah. Bukan apa, sepatutnya tutor tu boleh lah berbahasa inggeris dan jepun supaya boleh jadi translator ke haper kan. Ini... Sibbaik lah wujudnya satu bahasa universal yang difahami oleh semua manusia di dunia. Bahasa isyarat hihihi. 

Pagi sebelum kami pergi tu, datang 2 orang plumber ni nak servis plumbing kat bilik. Dia bersihkan saluran sinki, dan bilik air. Bagusnya! Aku memang lemah bab membersihkan benda2 kotor ni. Mengada! Pui!

Dua orang yang datang. Sorang ni bersihkan kat tepi mesin basuh, sorang lagi kat bilik air. Hud pun dia cuci sekali.

Lebih kurang pukul 11 pagi, encik suami roger aku suh turun sekarang sebab member tu dah tunggu. Encik suami tunggu kat uni. Ada sorang budak undergrad ikut sekali sebab budak undergrad kan pandai nihongo kan. 2 tahun preparation kat mesia kan, mesti lah terel nihongo. Imigresen derang ni agak jauh la jugak. Aku ingat dekat, tu yang aku tak bawak isi kandungan beg yang sepatutnya tu. Dia dekat dengan port. Kalau tengok dalam peta, kedudukan nagoya ni macam dekat teluk. Aku rasa kat situ lah kot port nya.

Sampai kat situ, pergi dulu kat kaunter maklumat dia. Isi borang siap2, baru lah naik ke kaunter urusan. Memula ambik nombor dulu.

Tak ramai pun orang.


Yang baju putih la budak undergrad tu. Aku faham hait hait jer. (sebenarnya 'hai' jer. tapi sebutannya macam hait! sebab huruf i tu tak mati, kena sebut asing ha+i tu yang bunyi jadi hait tu kot)

Tiba giliran aku, memula dia check dokumen semua. Pastu ada salah sikit kat borang tu. Sebab dia tanya tarikh aku dijangka masuk ke jepun. Yang kami ingat tarikh kami masuk ke jepun ari jemahat lepas tu. Sebab macam kes pertama tadi la, kiter tak datang jepun lagi, tapi suami kite yang applykan untuk kiter. Sebenarnya kalau aku tak ikut pun tak per kot. Pastu dia cakap aku kena balik mesia dan datang balik. So, dia nak aku tulis tarikh aku akan datang balik tu. Aiyok! Cuak jugak aku. Tapi selepas dijelaskan lebih lanjut, baru lah faham. Tak semestinya aku kena balik. Tapi lambat jugak lah proses nak dapat kan coe ni. Makan 2 bulan kot. So sekarang ni aku berdebar lah jugak kot2 coe tu dapat selepas 3 bulan ke kan. Sebab kalau 3 bulan tak dapat, memang komfem aku kena balik la... huaaaaaaa!!!

Settle kat sana, kami pergi pulak ke kedai bookoff iaitu kedai 2nd hand. Lama jugak lah kat situ, padahal tak beli apa pun. Takat beli cadar jer. Time dah nak balik tu aku baru perasan ada sebuah pasaraya kat bawah kedai tu. Sempat lah aku membeli tapewer kat situ. Memula aku macam tak percaya pada tanda harga dia sebab dia tampal kat situ 10yen. Takkan lah kan? Sekali bayar, memang betul 10yen untuk 3 biji tapewer! Ruginya tak beli 10. eceh!

Ada ferris wheel dekat2 situ. 

Lepas tu kami dibawa pulak makan sushi. Aiyok! bersediakah anda? Aku pernah la sekali makan sushi kat k4 tu. Boleh terima, tapi selepas makan tu aku pening. Tak tau lah kat sini macamana pulak.

Belut! Sedap je, rasa ikan keli. Lagi pun tak nampak rupa belut tu dah.

Yang ni sedap.

Lepas makan, kami singgah di supermarket, beli ikan. Kendian terus balik.

Cadar yang aku beli. Tapi kecik la pulak. Rap2 je tilam tu, tokleh selit.

Beli benda ni sebab cantik sangat!

Suka! Suka!
Okeh, dah takde idea. Tak boleh jadi ni. Aku kena update blog ni dalam kadar segera sebab kalau dah lama kejadian, banyak yang aku dah lupa dan feel nyer pun dah ilek.

Tata!

1 komen:

Nazayiena Ayiena said...

semoga cepat dpt coe...