BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 30 October 2013

Kisah Pertama Kali : Berjalan2 (read:shopping) di Nagoya & Kisah Doraemon Si Penyelamat


So, selepas seharian mendengar presentation report labmates beliau pada hari sabtu, maka hari ahad tu kami decided to berjalan2. Derang ada bagi map sekitar kawasan uni beserta tempat2 penting, so boleh la explore. Antara yang menarik perhatian aku ialah jusco! Ya, kat sini derang dah tukar nama aeon jugak, tapi aritu sensei tu sebut jusco. Maknanya, derang sama la macam kiter, still nak panggil jusco, walau pun dah tukar nama aeon.

Kami keluar lepas lunch. Kat sini kalau nak ke mana2 memang kena makan dulu. Melainkan nak bawak bento. Huh! Tak bawak pun beg aku dah macam pendaki gunung fuji dah. Semua benda nak kena bawak. Pastu sekarang ni aku kena bawak glove sebab nak jaga wuduk. Kalau tak pakai, alamat nya belum sampai stesen subway dan batal dah hikhikhik.

Sebelum tu kami berjalan2 sekitar uni dulu. Encik suami nak tunjukkan lokasi lab beliau. Senang nanti nak hantar bento katanya hihihi. Tapi setakat hari ni tak pernah la lagi aku hantar bento. Samada beliau balik atau bawak bekal sarapan membawa ke lunch siap2. Uni ni macam takde main entrance. Tiba2 je tepi jalan tu dah masuk kawasan uni. Hostel aku kat belakang bangunan berjam tu. Tapi jauh lagi la.


IntegratedBuilding (IB) tempat encik suami register aritu.

Belakang tu ialah coop. Aku memegang peta kawasan uni.

Kat sini lah lab encik suami. Derang ada satu fakulti engineering jer. Semua engineering duk dalam tu. Lab beliau masuk yang bawah sekali tu,


Tompang sekaki.


Seterusnya mari kiter ke stesen subway. Ni pertama kali nak naik subway ni tau. Tak tau pun camne kekdahnya. Masuk je dalam stesen, ooo ok, ada tulisan rumi. Dah hafal siap2 ni, nak pegi stesen nagoya-dome-mae-yada. Pastu kira, stesen ke-5 baru turun. Mula2 je. Sekarang dah boleh menonong jer naik takyah kira stesen bagai. Dia ada cakap english.

Ok, ada bahasa inggeris. Tak sesat punya.

Dah selamat sampai di stesen nagoya-dome-mae-yada. First time pergi ni aku tak faham kenapa ada banyak gambo pemain baseball pasukan dragon sepanjang koridor ni. Kali kedua pergi barulah faham... rupanya nagoya-dome tu rupanya stadium baseball derang yang berbentuk dome. Ada kat depan jusco tu je stadium nya. Kira kalau kat johor ni pasukan harimau selatan lah... eceh.

Jarak dari stesen tu lebih kurang 4-5 ratus meter kot. 

Tak tau tempat apa ni.

Masa ni ada pertandingan assemble tamiya car kot. Anak dan ibu/bapa.


Tengah jalan2 dalam jusco tu, aku ternampak lah sesuatu yang membuat jantung ku berdegup kencang, rasa nak melompat. Tada...

Jumpa kedai kain dan alat jahitan. Pandorahouse nama dia. Terus aku beli kain semeter nak buat sarung bantal. Tiba2.

Aku tak tau, rupanya ada satu kedai kain yang agak besar dan femes kat sini. Kat jusco ni pun aku dah teruja, kalau pegi kedai tu, tak tau lah macamana kan. (nota: tapi aku dah pergi dah kelmarin. lenkali citer. sekian) Kat sini banyak kain untuk kraf, corak2 kartun terutamanya.

Ada juga mesin jahit. Harga lebih kurang harga mesia jek, tapi aku ingat nak beli yang 2nd jek sebab bukan boleh guna pun kat mesia. Melainkan aku nak 'buat' transformer sendiri nanti.

Semua brand2 baik punya. Oh, tergugat.

Nak dipendekkan cerita, masa tu kami nak beli lah barang2 dapo sikit lagi. Dah ambik semua tu, aku pergi lah kat tempat blender. Tengah aku memilih2 blender, datang lah sorang hakak jepun ni, menawarkan pertolongan. Ala2 promoter gitu kot. Memula aku malas nak layan (ke sepatutnya dia yang malas nak layan aku ek?), tapi pastu dia tanya aku datang dari mana. Aku cakap la dari malaysia. Terus dia cakap, dia pandai cakap indonesia sikit2. Kira itik bercakap dengan angsa lah ni. Dia bawak aku ke tempat lesung, tapi aku tengok lesung tu macam sesuai untuk menggenyeh, bukan menumbuk. Porselin dengan alu nya kayu. Pastu tengok blender yang aku nak tu takde stok, so tak jadi lah nak beli blender.

Aku ingat dah habis kat situ lah kan. Tetiba time kami beratur nak membayar, dia datang lagi, dia tanya, samada bagi kami, the cheaper the better ker? Dah semestinya lah kan. Pastu dia belek satu persatu benda yang kami nak bayar, pastu dia tarik troli kitorang, bawak ke tepi. Aku dah kompius di situ. Encik suami macam faham. Pastu dia tinggalkan troli kami kat satu tempat dan bawak kami keluar. Rupa2nya dia nak tunjukkan kedai 100 yen kat luar jusco tu. Laaa awat tak habaq awai2 na... Kiranya masa dia punggah2 barang tadi tu dia nak pastikan benda yang kami nak beli tu boleh didapati di kedai 100yen tu. Haih... tak tau nak cakap betapa bersyukurnya kami kerana didatangkan tah dari mana satu makhluk yang telah membantu kami. Kalau aku beli kat jusco tadi, mau dekat 6-7 ribu, tapi kat kedai 100yen tu (seria namanya) baru 3k. Lebih kurang rm100 la.

Pas hantar kami ker kedai seria tersebut, dia terus kembali ke jusco. Lepas bayar, baru teringat, kami ada tertinggal kain yang aku beli kat pandorahouse tadi. Baru kami nak pergi cari troli tu balik, sekali lagi hakak tu datang kepada kami membawa kain tersebut.

Selepas itu, kami pergi membeli kasut sekolah encik suami. Ada sale kat kedai kasut tu. Kasut adidas ni cuma 2500yen (+-rm80) sahaja.


Sebelum pulang, encik suami mengajak aku pergi berjumpa hakak tu tadi untuk mengucapkan terima kasih. Dia kata dia sebenarnya kerja kat kedai GAP (jusco punya jugak kot), tapi hari ni ditugaskan di dalam jusco. Dah jodoh kan. Dan aku sempat bergambar dengan dia hihihi.

Lupa nak tanya nama. Boleh? Dia belajar bahasa indonesia 20 tahun lepas, tu yang dah lupa dah.

Hasil tangkapan hari itu. Memang berguna beg2 itu.

Sama ker? Lain... yang atas tu bokeh belakang, yang ni bokeh depan hehehe.

Dah, jom balik. Ni nak turun ke stesen.


Sempat lagi tu.


Tapi ni yang paling tak boleh blah hahaha.

Ok, tadi pergi malu nak ambik gambo. Kekdah beli tiket dia, memula tengok gambarajah laluan train2. Kat setiap stesen dia ada tulis nombor 200, 230, 260,290 atau 300. Itu ialah harga tiket. Contoh dari nagoya-dome ni nak ke uni, dia tulis 260 kat stesen uni. Maknanya rege tiket nya ialah 260 seorang. Simple jek. Tapi dengan tiket 260 tu tak semestinya kita kena turun kat stesen uni. Boleh je turun kat mana2 stesen yang bertanda 260 kat gambarajah tu tadi. Kiranya minimum 200 tu untuk jarak lebih kurang 1-3 stesen la. Jauh sikit, 230, jauh lagi, 260 dll.

Lantak lah nampak macam orang jakun kan. Kata pelancong. Aku kan pelancong.


Ok, mari tunggu train.

Oleh kerana line yang aku naik ni berbentuk bulatan, dia ada train ikut arah jam atau lawan arah jam. Masa pergi tadi aku naik yang lawan arah jam. Ni balik ikut arah jam la. Boleh je naik lawan jam, tapi jauh la kan. Macam jam.

Dah sampai di uni, kami tak terus balik. Nak singgah kedai halal dulu. Tak sudah2.

Akhirnya sampai juga di hostel. Tah berapa kilometer aku berjalan hari ni.


Berbangga sebab memilih untuk membuat dua tali pada beg ni. Satu leh sangkut kat bahu, satu leh jinjing. 

Hasil tangkapan yang menjimatkan. Thank you hakak jepon yang pandai berbahasa indonesia sikit2!



6 komen:

Nazayiena Ayiena said...

Boleh jimat banyakkan hg brg tu, bila beli di kedai yg akak jepun tu rekemenkan........

Yayu said...

Doraemon penyelamat...kakak Jepun tu ek...

eita said...

Kedai elektronik kat jln pasar ada jual converter ke inverter ntah namanya yg nk convert voltage negara luar ke Malaysia. Pernah beli yg US ke Malaysia. US pun 110V kot. Lupa lak. Tak mahal pun dlm RM2+ gitu je. Hint nak mintak belikan brg elektrik la nih. Hahahaha…

AyunasiA said...

eita: oh, murah je ek? sini pun 110V. boleh la mcm tu? best nyerrr!!! boleh la camtu.

AyunasiA said...

yayu: a'ah akak jepun yang pandai bahasa inndonesia sikit2.

AyunasiA said...

nazayiena: jimat banyak sangat. tu yang rasa org jepun ni baik2 kot.