BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 14 April 2011

Wassap Bro!

Ulang balik cerita. Aku dah mula bekerja hari selasa. Sibbaik masih ingat jalan hehe. Sampai2 je, terus nampak memo. Kelas gantian bermula sabtu ini. Berturut2 selama 4 minggu. Bermakna, tiada lah hujung minggu bagi ku selama sebulan nanti hukhukhuk.

Yang tambah lemah aku nak pegi keje hari selasa tu ialah, kelas aku seawal jam 8 pagi. Memang tak best. Sem2 yang lepas kan aku komplen asik ada kelas je pepagi kan. Pagi isnin pon ada. Sem ni tidak lagi. Sorga rasa. Tapi, sampai2 je kat tempat assembly, cuma ada 4 orang je students. Ramai yang belum balik lagi. Memang patut pun. Ye lah, mana nak dapat bas pepagi subuh sepiee tu kan. Kalau bas kl, paling awal pon pukul 7 ke 8. Harus lah sampai pon dah pukul 10 ke 11 pagi. Kalau naik bas malam pulak, pukul 3 pagi dah sampai, cemana nak balik ke asrama? Jadi, terima je lah apa yang ada. Dah derang suh balik hari selasa kan. Ekceli hari jumaat tengahari tu lagi dah ada karen dah. Tapi, takkan nak call semua students, suh balik awal kan. Boss2 pulak, semua takde. Maka, pagi tu memang takleh buat kelas lah. Dapat lah aku menyiapkan serba sedikit dokumen2 m.qa tuh.

Oh ya (poyo je ayat), cuti 6 hari itu telah aku isi dengan beberapa aktiviti berfaedah. Antaranya, (meh tengok balik list aku aritu)

- jahit (aktiviti yang major sepanjang cuti tersebut)
- baca novel dan majalah yang berbulan2 tak terbaca - bumi cinta by elshirazi, impiana, dapur, solusi (tak sempat langsung)
- masak pizza (hari jumaat!)
- masak puding telur (tak berjaya, sebaliknya aku buat kek hangus. ya, kek gula hangus hangus hahaha)
- tengok tv (sambil2 membuat aktiviti pertama)
- tengok dvd (tak sempat jua)
- tengok movie yg didonlod (tengok citer 127 hours; berkenaan sorang mamat yang pegi hiking dan terperangkap di celah batu di tengah canyon. dan citer inception; hero leonardodikaprio berkenaan mimpi dalam mimpi dalam mimpi dalam mimpi...)
- tengok wayang - besok source code kuar (dah tengok!)
- layan pokok bunga (tak sempat gak)
- ?

Hasil daripada aktiviti pertama adalah seperti gambar di bawah. Ni pagi tadi lah aku suh encik hairul ambikkan gambo. Selain baju ini, ada sepasang lagi yang juga dah siap. Minggu depan lah nak pakai. 3 minggu lepas pon aku dah siapkan satu baju batik. Dah pakai jugak. Best je rasa bila pakai baju baru hihi.

Nampak aku gemuk? Tak, baju tu yang besar.

Nak jugak tunjuk baju ni dari dekat.

Selain itu, aku juga telah menggunting beberapa pasang baju. Tak tak tak. Ingat aku dah takde keje lain, asik beli baju je ke? Tak jugak ek. Ni aku gunting baju kakak2 ku lah. Ingat lagi tak bulan 6 tahun lepas yang aku gi kelantan menyopping batik? Haaa kengkonon ada la aku beli satu untuk yayu. Sekali, sampai ke sudah, tak terjahit2. Gunting pun tidak. Bukan per (nak kasik alasan), kan mesin jahit tepi aku kan dah patah pisaunya kan. Bila aku cakap patah pisau, sumer orang cakap, ganti lah pisau baru. Masalahnya, bukan bilah pisau tu yang patah. Ni dia punya pemegang tu. Patah ya, bukan tanggal. Dia dibuat daripada besi kot. Dan bahagian yang patah tu seumpama kayu yang patah. Haaa, tak ker cedera parah tu? Bukan patah sendi ok. Ni kalau kaki ni, tulang femur tu yang patah. Eh, tulang femur tu kat kaki ke tangan? Lantak ler. Ni kira patah yang kena pasang besi tu lah.

Jadi, aku selalu lah memberi alasan kepada diri sendiri, bahawa aku malas nak jahit sebab mesin jahit tepi rosak. Walau pun aku katakan fungsi jahit tepi itu tetap tak berubah, tapi, ketiadaan pisau itu adalah satu gangguan major bagi aku. Leceh ok.

Jadi, aku pun tanya (sekali lagi, dah banyak kali dah) kat encik suami, kita nak welding ke nak beli baru je? Dan kali ni, dengan kelajuan cahaya, beliau menyarankan agar aku membeli yang baru sahaja. Ye lah. Mesin tu dulu kan aku dapat free daripada ibu mertua ku. Kendian aku repair, kena rm180. Pastu aritu pully nya haus, aku tukar seketul dengan motornya sekali kot, rm55. Dah berapa? rm235. Mana nak dapat mesin jahit tepi rege rm235? Paling cikai pon made in china 6-7 ratus. So, apalah nak berkira sangat. Hehehe mementang tengah ada duit, berani lah cakap kan.

Maka, pada hari sabtu lepas, kami pun melakukan misi mencari mesin jahit tepi. Bajet yang ditetapkan ialah rm1500. Sebab rege mesin highspeed aku aritu rm1500. Mana boleh mesin jahit tepi melebihi mesin jahit biasa, kan? Ye lah, dia digunakan tepi2 kain je. Kalau cantik sangat pon jahit tepi tu, bukan boleh nampak pon kan. Melainkan time angin kuat, kain terselak. Errr apa yang aku pikir nih?

Memula sekali, of course lah aku terjah kedai tar.mah, tempat aku beli mesin highspeed tu ari. Cuma kedainya dah pindah la. Kali ni lebih besar, macam kilang. Ye lah, derang bukan setakat jual. Sama macam kedai kereta, ada 3S center. Showroom, Sale & Service. Mesin pulak bukan yang portable2 jer. Banyak nya yang industrial punya. Jadi, gedebuk gedebak gedebuk gedebak, aku dah tersuka ngan satu mesin jenama jepon ni. Tapi takde stok. Nak kalo, seminggu baru boleh dapat. Stok baru sampai dah ada kat port, cuma belum lepas lagi. Oh, ada mesin jahit tepi interlock jugak tau. Tapi china punya la. Orang tu cakap, ini untuk itu jahit tudung punya. Kalau lu tukar2 pakai untuk jahit tepi biasa ha, boleh juga, tapi nanti dia senang rosak lor. Errr tak berani lah aku bila dia dah cakap cenggitu. So, aku tinggalkan nombor tefon, biar dia call aku je bila stok dah sampai sok.

Kendian aku ke kedai yang aku baiki kena rm180 dulu tu pulak. Kedai ni kecik sikit. Mesin yang dijual pun tak banyak pilihan. Kalau yang industrial punya banyak yang secondhand. Pastu ke kedai lain pulak. Kedai ni aku pernah pegi masa mencari kepala pully yang haus dulu. Masa tu dia cakap pully plastik takde. Dia ada yang besi. Dan tak sesuai dengan mesin aku.

Kat kedai ni ada banyak mesin portable. Jenama sama ngan mesin highspeed aku pun ada banyak. Cuma rege nya je lah yang tak tahan. Kendian dia tunjuk mesin yang aku beli ni. Tadi kat tar.mah ada jugak, tapi lupa nak tanya rege. Tengok pada ciri2nya, macam tersuka pulak yang ni (sibbaik tak macam baju, suka 2, beli 2-2 sekali). Tapi, kalau boleh nak lah rege yang terbaik. So, lepas tengok wayang, kami patah balik ke kedai tar.mah untuk bertanyakan rege mesin ni. Sama! Aku mintak kurang, tapi dia offer pulak, display set dengan rege kurang rm200. Macam menarik. Aku pun suh dia test.

Tengah2 dia menerai dan menerang kan kepada aku kekdah2 menggunakannya, aku yang memang pengamal ilmu kemahiran hidup dalam membuat keputusan ini telah menimbang2 beberapa perkara, pro n kon nya pembelian mesin display unit tersebut. Ekceli aku tak concentrate pun apa yang dia ajar tu hihihi. Pastu aku tengok besi pada mesin tu dah berkarat sikit. Pulak tu beza rege rm200 je. Eh, macam2 lah yang aku pikir. Sudahnya, aku tanya yang baru je lah. Pon takde stok. Kena tunggu seminggu jugak.

Balik tu, agak kecewa. Tak dapat lah aku menjahit tepi uhuk uhuk uhuk (perasaan ni, penjahit je yang faham). Baca balik segala katalog yang dikutip dari kedai2 tu tadi. Akhir nya aku nekad untuk membeli dari kedai yang terakhir (sebelum patah balik ke tar.mah). Sebab dia ada cakap, kalau aku order hari ni, selasa dah boleh dapat. Bermakna, cepat lah kan, berbanding tar.mah.

So, hari isnin, aku pun mengorder. Mujur lah aku dapat meyakinkan amoi tu sebab aku takde kasi deposit, dan aku cuma telefon je. Dan esoknya, kan aku takde kelas kan. Tengahari tu aku pon pegi mengambilnya. Sangat suka!

Inilah relevannya tajuk entry ini.

'Abang' encik Mar'juki'.

Gambar ni sebenarnya aku ambik untuk rujukan. Aku ambik aritu dia dah setting sesiap. Memang sedang elok lah ni. Cantik je jahitannya.

Yang best nya, mesin ni boleh jahit tepi halus macam tepi tudung ar1ani sekarang ni. Yang beralun2 tu (mesin singer pun ada feature ni. eh, lupa nak citer. aku ada tengok mesin singer gak, tapi tak pegi kedai la. derang ada bukak booth kat k4). Senang lah aku nak jahit tudung yayu yang dah setahun jugak aku tak jahit tu huhuhu. Plus, senang jugak nak jahit baju kurung pahang sebab selalunya derang jahit bawah baju tu dengan jahit tepi halus ni je atau jahit zigzag. Pastu dia ada tapak untuk jahit sembat susup macam pasaraya selalu jahit kaki seluar lelaki tu. Alaaa yang derang jahit pakai tangsi, belah dalam macam jahit tepi, luar nampak macam sembat tu.

Hehehe over je tulis kronologi, macam beli apa je. Kot kalau beli kereta ke rumah ke, tah cemana lah panjang cerita nya ek?

p/s ekceli aku ada gak gunting 1 baju aku hihi.

8 komen:

eita said...

Apa beza interlock ngan lock je?Tgh pikir2 nak beli baru gak ni. Dah berangan...Tunggu anis dh bsr skit pastu dh tak dok melekat je ingat nak beroperasi balik. Yg Singer nyer tak best ke? Bape rega mesin ni?

AyunasiA said...

mana mesin lama? toyota kan?

interlock tu nama jahitan kat tepi tudung ariani tu (dalam jahit tepi, luar 2/3 straight line). overlock tu nama utk jahit tepi biasa. lock tu nama model mesin ni kot sebab selain overlock, dia juga boleh buat keje lain.

mesin singer pon ada yg mcm ni, sebijik sebijon. dan optional accessories (ada 5) dia murah, rm60 je 1 set. yg ni mahal sikit, sebijik je pon dah seratus lebih. rege lebih kurang singer je tp singer tu mahal sbb brand je. dan rupanya sama je ngan brand ciner punya (mcm dia ambik yg brand ciner, tepek brand singer). kata orang hehe.

rege kang orang sms.

bie said...

hi salam..nk ty kat mn ek kedai jual mesin2 ni..dh lama nk cari mesinjahit tepi ..thanks..biha03@yahoo.com

AyunasiA said...

bie ni org bp ke?

Irfa said...

TINGIN NAK TAJAMKAN BALIK SKILL MENJAHIT..TAPI LOM ADA MASA(alasan manjang)

AyunasiA said...

irfa: kena CURI masa la kalo cenggitu.

nur'aifaa said...

salam nak tanya . apa nama model mesin jahit ini yaa ? dan berapa harga mesin jahit ni ? terima kasih . email saya : epa93gurl@gmail.com

Anonymous said...

nak cari mesin jahit tepi ala-ala mcm ni gak.. email ek, aza_ijan@yahoo.com