BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 6 April 2011

Model OSI

Bukan. Aku bukan nak bagi taklimat tentang model osi. Tetapi tentang kejadian letupan yang berlaku pagi semalam. Ada kena mengena dengan model osi.

Ekceli aku tengah mengajar subjek networking semalam. Tengah menerangkan 7 lapisan osi tu. Tiba2 lampu dan kipas mati diiringi dengan bunyi letupan kecil. Ops!

Aku ingat trip biasa je. Sebab memang selalu sangat trip kat level tuh. Biasanya berlaku time budak2 tengah buat final projek la. Aku pun pernah menyebabkan trip hihi. Pernah aku cucuk plug extention kat soket dalam kelas tu dan terus trip. Tapi biasanya takde letupan. Budak2 ni pun dah pandai. Dah tau nak buat apa kalau jadi cenggitu. So, semalam tu, aku teruskan je lah kelas tu. Dah dekat 9.30 pon.

Bila aku naik opis, laaa sini pun takde karen??? Baru lah aku tau, rupaya satu @tec ni takde karen akibat letupan itu tadi. Setelah disiasat2, baru lah kami tau bahawa sub-station kami sudah meletop. Derang cakap, kalau transformer tnbi yang meletup, maybe tak lah lama kot sebab memang keje derang kan. Ini sub-station kami sendiri. So, prosedur nya adalah nyok nyek.

Sampai tengahari, keadaan adalah seperti pintu sel penjara terbuka hihihi (ni pengaruh tengok csi lah ni). Student berkeliaran. Kelas kebanyakannya dalam lab. Yang tak berekon. Walau pun sebelum tu ekon hidup, tapi selama mana lah sejuk tu bertahan kan. Dah lah tu, semua peralatan nak mengajar kena guna karen lor. Aku pulak, ingat nak buat amali. Dah tak boleh, aku ingat nak ajar teori je lah. Nak fotostet nota. Eh, nak fotostet apa nyer? Mesin fotostet pun guna karen lor. Sudahnya, serba tak jadi lah.

Waktu lunch, terpaksalah aku turun makan. Dah tak tau nak buat apa kat opis tu. Panas pulak tu. Jumpa ngan tp. Dia cakap lah apa yang akan terjadi. So, pukul 2 kami menunggu je keputusan rasmi.

Lebih kurang pukul 3, baru lah semua student dipanggil. Semua pelajar diarahkan balik. Tak kisah lah balik kampung sendiri ke, ikut kawan ke, yang penting takleh berada di asrama. Bukan sahaja masalah karen yang takde, air pun bakal tak kuar sebab pam pun takleh pam air ke tangki lor. Semua diminta meninggalkan institut jam ni jugak. Selewat2nya malam. Dan pulang semula pada pagi selasa. Malam isnin tu pun jangan balik lagi. Sabo je lah.

Sementara staf pulak, pengajar2 biasa macam aku ni pun dicutikan. Tapi bukan cuti free lah. Besok2 kena ganti jugak. Kb, kj dan admin keje cam biasa. Ngadap lah korang muka pengarah tu dalam gelap hahaha.

Aku tengah pikir, apa aktiviti menarik nak buat 6 hari ni.

- jahit
- baca novel dan majalah yang berbulan2 tak terbaca - bumi cinta by elshirazi, impiana, dapur, solusi
- masak pizza
- masak puding telur
- tengok tv
- tengok dvd
- tengok movie yg didonlod
- tengok wayang - besok source code kuar
- layan pokok bunga
- ?

0 komen: