BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, 8 April 2011

Tips Serangan Jantung

Zaman sekarang, serangan jantung dah tak kira usia. Memuda pun dah ada yang kena serang. Masa kursus pertolongan cemas dulu, ada lah orang tu ajor cemana nak buat bila berhadapan dengan orang yang kena heart attack ni. Tapi, errr aku dah lupa la hihi. Tak lah lama sangat. Masa tengah HoneNone dulu. Bukan apa. Tak praktik, cenggitu lah. Tapi yang aku ingat, 2 minit pertama selepas dia pengsan tu lah masa kritikal yang boleh menyelamatkan nyawa nya. Selepas itu, agak sukar diselamatkan. Sebab bila darah berhenti pergi ke otak, maka berlaku lah brain death.

Ceritanya, semalam aku dengar radio. Kak Bed (abbyfana la, dia bahasa kan diri dia kak bedah, orang pon panggil dia kak bed) ada kasi tips apabila kita sendiri diserang heart attack. Kira sensorang ar. Kekdahnya cenggini.

Bila serangan jantung berlaku, kita da 10 saat sebelum pitam. Biasanya. Jadi, bila rasa macam degupan jantung ala2 tidak stabil, tarik nafas sedalam mungkin dan batuk sekuat hati sepanjang mungkin, macam nak kuarkan kahak kekdahnya. Ulangi setiap 2 saat. Ini kerana batuk boleh melancarkan kembali pengaliran darah. Dan mungkin kita tidak akan pitam, sehinggalah kita sempat mendapatkan bantuan (call 999 ke).

Aku nak post kat FB tips ni. Tapi, memikirkan ramainya doktor2 dalam tu, termasuk doktor pakar bedah, langsung tak jadi. Padahal, bila dipikirkan balik, doktor bertindak selepas kejadian berlaku. Bukan dia oleh muncul tiba2 time kiter kena heart attack, kan? Kurang2 dah pitam, masuk spital, baru lah doktor datang. Tapi takpe lah. Kat blog ni pun ok jugak.

0 komen: