BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 27 April 2011

Bila Aku Marah

Aku rasa aku ni kira cikgu yang tak garang. Dan fleksibel juga. Aku boleh tolerate bila student lambat hantar assignment. Sebab at the end of the day (betul la, end of the day bagi kita ialah sebelum maghrib), aku takkan biarkan course work derang 0. Penat nak menjawab ngan kb nanti. Tapi aku cukup marah bila student meniru masa test atau exam. Panasss je telinga.

Macam yang aku selalu citer, student2 aku ni bukan lah kategori budak2 pandai. Atas sikit dari bungol. Oh, rindunya aku zaman2 mengajar budak u dulu. Tapi, walau pun tak pandai, aku boleh terima kalau terpaksa buat re-sit test berkali2. Dah, kalau derang pandai, tidak lah derang masuk sini kan. Nasib baik la derang nak masuk sini. Kot derang mohon masuk pusat serenti, tak ke naya? Tu tak pe lah, tak melibatkan aku. Kalau dah takde saper nak masuk sini, kot ditutupnya pulak @tec ni, nak keje kat mana aku? Ok ok, syukur. Lagi tak pandai derang, lagi besar pahala aku dapat kalau dapat memandaikan mereka. Kan. Itu pun kalau aku sabar la kan hahaha.

Bila dah student nya pun spesis pecah rumah punya, jangan lah diharapkan derang akan tekun menjawab soalan ujian. Macam aku dulu (masa study la), tak terpikir langsung nak meniru kawan. Dah lah tu, kedekut pula nak bagi kawan tiru. Sebab satu, aku tak percaya ngan derang. Tah2 derang pun jawab salah. Dua sebab aku pun tak berani nak bagi tiru, takut2 jawapan aku pun salah hihihi. Jadi, jadilah aku budak skema. Mungkin sebab tahap keyakinan aku tinggi kot. Ye lah. Mestilah aku yakin yang aku terel, sebab tu aku yakin yang aku je yang jawab betul. Betul apa? (Muntah!)

So, bila aku buat ujian, aku pulak yang berdebar2. Jadi tak tenteram. Panas hati, panas telinga. Sebab semua nak meniru. Ok, aku sabar sikit. Kasi can lagi. Kali kedua aku nampak, aku warning. Kali ketiga aku nampak, aku dan memekik. Masuk kali keempat, aku pun meroyan ar. Rasa nak pecah je dada ni menahan marah. Aku garang ok. Bila marah la. Tak caya tanya encik suami hihihi.

Last2, eh, berkesan ar. Derang terus menikus tau. Memang nak dengar aku menempik kot derang ni. Tapi, akibatnya? Ya, semua pun fail. Aduh! Ulang nilai? Pengsan!

0 komen: