BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 18 April 2011

Saya Sudah Ada Meja Makan, Yeay!



Tahun pertama duduk di rumah sendiri, ok lagi. Lapang jer rasa. Berjalan pun tak yah konar2. Sebab takde benda yang nak dilanggar. Masuk tahun kedua ketiga dan seterusnya, rumah yang dulu kononnya, cukup lah ni, kira luas dah ni, buat apa nak rumah besar2 dan sebagainya tu, dirasakan begitu sempit sekali. Usahkan di dalam, tengok kat luar je pun dah cukup. Dulu ada 2 biji kete dengan sebiji motor. Boleh lagi letak sofa kat tepi. Tapi sekarang, selain 2 biji kete, ada 2 biji motor dan ditambah pula 2 biji basikal! Dan rak kasut juga. Itu pun masih ada hati nak beli kete lagi.

Semak pulak tu. Semua sampah nak simpan dalam bakul. Eee serabut aku tengok. Dah banyak kali tanya, bile si empunya motor tu nak ambik motor dia. Kalau tak boleh datang, aku sanggup je pos kan. Naik ketapi pon tak per. Asalkan takde kat depan rumah aku lagi dah. Huh!

Aku suka aktiviti berbasikal. Tapi, macam takde kesan apa2 ke atas tubuh badan jek?

Rak kasut tu pun satu hal. Masa beli, konon, ada 3 pintu, 4 tingkat, kita berdua je, 4 kaki je, abang 2 tingkat, ayang 2 tingkat. Tapi bila dah masuk setahun, kaki yang 4 ni pun rasa macam 10 kaki. Sorang 2 tingkat? Huh! Dah tindih 2 lapis pun tak muat jugak. Sudahnya kasut ayang letak dalam kete je lah, senang nak tukar2. Apa tidaknya. Kalau dah satu sukan mesti ada satu kasut, kira je lah ada berapa jenis sukan. Bukan kira ikut jenis sukan, lain lokasi sukan pon lain kasutnya. Main bola kat padang rumput tak sama ngan main bola kat padang simen. Ke turf ke haper tah. Joging kat balapan tak sama ngan joging kat jalan kampung parit. Badminton nya lagi. Tu tak kira yang ada 2 pasang untuk sukan yang sama. Huhuhu komplen nampak?

Tengok ke dapur pulak, sebelum pindah, pakai gerobok dapur 5 kaki, muat sumbat segalanya. Bila pindah rumah baru, pasang kitchen cabinet 19 kaki. Tak cukup jugak. Tambah lagi 20 kaki. Tak muat di lantai, pasang di dinding. Cecah ke bumbung. Itu pun tak muat jugak? Pasnih pasang atas siling pulak lah kot.Adoiyaiii...

Ada bilik. Bilik bacaan dan menjahit kononnya. Ada mesin jahit, gerobok buku 4 pintu dengan gerobok 5 kaki (yang dapur punya dulu). Muat lah tu. Siap boleh potong kain dalam bilik lagi. Cukup setahun, tak muat dah ni. Dalam tu lah menjahit, dalam tu jugak gantung baju tak bergosok. Kononnya dulu, lemari baru cuma taruk baju dah gosok je. Baju lum gosok simpan dalam lemari lama. Itu pun tak muat dahhh. Dah tak muat bilik, tambah pulak loteng kat atas. Pindah gerobok buku kat atas loteng. Lapang lah sikit. Tapi, ampaian baju dulu sebatang je, sekarang beranak jadi 3. Jangankan nak memotong kain, menjahit pun dah rasa sesak napas dah ni. Macam hidup dalam lemari baju dah. Itu lah padahnya kalau ada mesin jahit. Errr padah ke kebaikan eh? Padah la dari aspek tak cukup lemari kan.

Meja makan pulak. Masa pindah dulu, beli meja makan kecik, 4 kerusi. Cukup lah ni, kita berdua je, bukan masak banyak lauk pun sampai tak muat meja. Bila tetamu datang, bentang tikar, bersila tak muat, bersimpuh lenguh. Tapi sekarang, situ lah meja makan, situ lah situ lah potong memotong, situlah juga segala mak nenek botol nak duduk. Tu belum kira water dispenser, juice extractor. Ada hati pulak nak beli mixer ganal. Kang simpan dalam lemari, saper nak tengok? Eh, kena tengok ke? Bukan tivi ek? Errr leceh la nak kuar masuk kuar masuk gerobok je kan. Kena lah letak di tempat terbuka (sibbaik ada alasan huh). Kalau dah semua nak berhimpun atas meja, atas table top, nak makan kat mana pulak?

Bukan tak mahu beli meja makan besar. Cuma dah rasa selesa ruang tengah tu lapang. Baring2, boleh tengok wayang dari pc. Orang datang boleh tido bentang toto. Tapi, bukan selalu pun. Setahun 4-5 kali je. Lagi pun, bukan tak cuba mencari. Dah puas dah keluar masuk kedai perabot. Tak ketemu meja makan yang menarik hati. Ada ketemu, tapi kalau dah sampai 6 ribu, time sale pun 5 ribu, kalau nak murah ambik display set, baik lah tak payah. Nak buat macamana, taste tinggi, tapi cheap skate hehehe.

Akhirnya, pada 9 april yang lalu, pencarian kami menemui noktahnya. Cewah! Over sekali lagi. Nak bagitau benda lain, mukadimah kemain berjela. Tetiba citer sebenar seperenggan jek hihi. Dari sekecik2 kedai kat parit rojo ni, sampai lah ke lorenz0 dan harvey n0rman di kl nun, akhirnya di sebuah kedai di batupahat juga rupanya rezeki meja makan kami berada. Tak lama. Sekali pandang je, terus jatuh cinta. Design yang lebih kurang sama pernah ku lihat suatu ketika dulu. Tapi masa tu rege nya umak ai, boleh pegi umrah!) Tiba2 kat sini dapat yang lebih murah. Lebih cantik pula (ikut taste aku la). So, terus nego2 dan deal. Biasa lah, encik hairul memang mulut manis. Sembang macam dah kenal lama. Dapat rege regular kastemer (padahal tak pernah beli apa2 pon kat situ hihi). Takde gambo. Nak tengok kena datang umah la. Takde la. Lum siap deko2 lagi. Set2 peranggu meja pon belum dibeli. Kang aku dah setting macam dalam impianaa sok, baru lah aku ambik gambo nya. Huhuhu over sekali lagi.


2 komen:

Irfa said...

TAK SABAR NAK TGK..JGN LUPA TUNJUK GAMBAR YER

AyunasiA said...

menunjuk2 memang takkan lupa punya hehehe.

p/s irfa ni sama ke ngan happyirfa ek?